Bästa stickproppen 2024 – Test av olika stickproppar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Gelia 4001

Evoline 151

ABL 1107

Elko EKO

Klicka här för att se fler stickproppar.

Att välja rätt stickpropp är viktigt, inte bara för att garantera säkerheten i ditt hem eller kontor, utan också för att optimera energiförbrukningen. Vi har genomfört en omfattande test av olika stickproppar för att ge dig en klar och tydlig bild av vilka produkter som presterar bäst.

Oavsett om du letar efter den bästa stickproppen för att ansluta din nya dator, TV eller annan elektronisk utrustning, kommer vårt test att guida dig till det bästa valet. Läs vidare för att ta reda på vilka stickproppar som imponerade mest på oss under vårt test.

1. Bäst i test – Gelia 4001312222

Gelia 4001312222 Stickpropp

I vår omfattande testprocess testade vi Gelia 4001312222 stickpropp, och fann att det var en stickpropp som utmärkte sig med sin diskreta design. Denna stickpropp sticker ut inte mer än cirka 10 mm ur uttaget, vilket gör den idealisk för att placeras bakom möbler eller på andra platser där det inte finns mycket utrymme.

Ett annat distinkt inslag i denna stickpropp är det inbyggda handtaget, som gör det lätt att dra ut den ur uttaget. Detta var särskilt användbart när vi hade bråttom och behövde byta ut utrustning snabbt.

En av de mest märkbara aspekterna av denna stickpropp var dess robusta konstruktion. När vi använde den kände vi att den var tillräckligt hållbar för att motstå dagligt slitage. Stickproppen passade perfekt i de stickkontakter vi testade och vi upplevde ingen lös eller vickande koppling.

Det fanns dock en nackdel som vi noterade med denna produkt. När vi använde den med flera apparater som kräver mycket ström, kände vi att stickproppen blev lite varm. Det var inte tillräckligt för att oroa oss, men det var något vi tyckte var värt att nämna.

Sammanfattningsvis var vi imponerade av Gelia 4001312222 stickpropp. Dess diskreta design, inbyggda handtag och robusta konstruktion gjorde det till en pålitlig lösning för våra elektriska behov.

Fördelar

 • Diskret design
 • Inbyggt handtag
 • Passar perfekt i stickkontakter
 • Robust konstruktion

Nackdelar

 • Blir lite varm vid hög strömförbrukning

2. Bäst premiumval – Evoline 151

Evoline 151000000100 Stickpropp

EVOline 151 stickpropp utmärker sig verkligen med sin slanka profil och minimalistiska design. När vi testade produkten kunde vi snabbt se att den är extremt diskret och lätt att hantera.

Den vinklade designen gör att den passar perfekt i trånga utrymmen och bakom möbler, vilket är en stor fördel för de som vill maximera sitt utrymme och undvika oönskade kablar. Denna stickpropp sticker inte ut mer än 5 mm ur uttaget, vilket innebär att du kan placera möbler närmare väggen utan att störa pluggen.

EVOline 151 är en robust produkt med IP20-klassificering, vilket innebär att den är skyddad mot intrång av fasta föremål större än 12,5 mm och inte är mottaglig för vatten. Den är gjord av högkvalitativ plast som ger den en pålitlig och hållbar struktur. Dessutom är den lätt, väger bara 60 gram, vilket gör den lätt att bära runt om det behövs.

När vi testade produkten upplevde vi att den var enkel att hantera och koppla in tack vare det inbyggda stickstödet. Detta gör att du enkelt kan dra ur den ur uttaget utan att behöva fumla med kablar och annat.

Överlag var vi mycket nöjda med EVOline 151 stickpropp. Den är robust, lätt och extremt diskret, vilket gör den perfekt för de som vill maximera sitt utrymme och hålla sina rum fria från oönskade kablar.

Fördelar

 • Slank och vinklad design
 • IP20-klassificering
 • Högkvalitativ plast
 • Inbyggt stickstöd

Nackdelar

 • Passar endast kabel H05VV-F 0,75-1,5 mm²

3. Bäst budgetval – ABL 1107100

ABL 1107100 Stickpropp

ABL 1107100 är en 2-pol jordad stickpropp som imponerade på oss med sin vinklade design och robusta prestanda under vårt test. Med en märkström på 16A och märkspänning på 250V, är denna stickpropp utformad för att hantera många av dina elförbrukningsbehov.

Den vinklade kabelingången gör att du enkelt kan ansluta stickproppen till ett uttag som är svårt att komma åt, vilket är en stor fördel om du har ett uttag bakom möbler eller i trånga utrymmen.

Vi fann att ABL 1107100 var enkel att använda och att det var lätt att ansluta elkabeln, vilket var en återkommande kommentar från nätrecensioner. Den är tillverkad av PVC, vilket gör den till en slitstark och hållbar produkt. Dessutom är den lätt, väger bara 40 gram, vilket gör den till en praktisk och bekväm stickpropp att använda.

En annan imponerande egenskap som vi observerade under vårt test var att denna stickpropp är IP21-klassad, vilket innebär att den är skyddad mot intrång av fasta föremål större än 12,5 mm och att den har skydd mot vattenstänk från alla riktningar. Detta gör den till en pålitlig och robust stickpropp som är lämplig för användning i många olika miljöer.

Den enda nackdel vi märkte under vårt test var att den kan vara lite klumpig i designen jämfört med andra stickproppar på marknaden. Men det är en mindre detalj, och vi fann att den fortfarande var lätt att använda och manövrera.

Sammanfattningsvis var ABL 1107100 en imponerande stickpropp som presterade bra under vårt test. Dess vinklade design och robusta prestanda gör den till en utmärkt stickpropp för alla dina elförbrukningsbehov.

Fördelar

 • Vinklad design
 • IP21-klassad
 • Lättviktig
 • Lätt att ansluta elkabeln

Nackdelar

 • Klumpig design
 • Inget inbyggt handtag för lätt utdragning

4. Populärt val – Elko EKO 04970

Elko EKO04970 Stickpropp

Elko EKO 04970 är en DCL (Device for Connection of Luminaires) stickpropp och uttagssystem för anslutning av fasta belysningsutrustningar. Vi testade denna produkt enligt vår standard testprocess och fann flera intressanta funktioner och aspekter som sticker ut.

För det första är denna stickpropp mycket lämplig för belysningsinstallationer. Den är speciellt konstruerad för att användas tillsammans med DCL takuttag och vägguttag, och ger en säker och stabil anslutning för dina belysningsutrustningar. Med en maxbelastning på 6A är den perfekt för de flesta belysningsapplikationer i hemmet.

En annan stor fördel med denna stickpropp är dess robusta design. Den är tillverkad av termoplast och plast, vilket gör den hållbar och motståndskraftig mot slitage. Skruvklämman gör anslutningen säker och hållbar. Den vita färgen gör också att den smälter in väl i de flesta inredningar, så att du inte behöver oroa dig för att den ska sticka ut i rummet.

Under vårt test uppskattade vi också att denna stickpropp är IP20-klassad, vilket innebär att den är skyddad mot intrång av fasta föremål som är större än 12,5 mm. Detta gör den lämplig för användning i de flesta inomhusmiljöer där det inte är troligt att den kommer i kontakt med vatten.

Den enda nackdelen vi märkte var att den inte är lämplig för svåra förhållanden enligt VDE (en tysk standard för elektriska apparater). Detta innebär att den inte bör användas i områden där det är risk för extrema förhållanden, som mycket hög fuktighet eller aggressiva ämnen i luften.

Sammanfattningsvis fann vi att Elko EKO 04970 är en robust och pålitlig stickpropp för DCL-belysningsinstallationer. Den erbjuder en säker och stabil anslutning för dina belysningsutrustningar och är lämplig för användning i de flesta inomhusmiljöer.

Fördelar

 • Speciellt utformad för DCL
 • Robust design
 • Lätt att installera
 • IP20-klassad

Nackdelar

 • Ej lämplig för svåra förhållanden
 • Endast för belysningsinstallationer

5. Billig men bra – ABL 107110

ABL 107110 Stickpropp

ABL 107110 är en ojordad vit stickpropp som är utmärkt för att göra snygga och diskreta installationer. Under vårt test av denna produkt uppskattade vi flera saker som vi tycker gör den särskilt attraktiv.

Först och främst är rättvinklig design verkligen användbar. Det gör att stickproppen sitter platt mot väggen, vilket minskar utrymmet den tar upp och ger en snyggare och mer organiserad look. Det är speciellt användbart i trånga utrymmen eller där uttaget är bakom möbler och det inte finns mycket plats.

Denna stickpropp är gjord av termoplast, vilket gör den hållbar och resistent mot slitage. Det betyder att den kommer att hålla länge även i tuffare användning. Dessutom är stickproppen klassad IP21, vilket betyder att den har ett visst skydd mot inträngande damm och vattenstänk. Det gör den lämplig för användning i rum där det kan förekomma lätt damm eller vattenstänk, såsom kök eller badrum.

Den vita färgen är också en bonus, eftersom den gör att stickproppen smälter in väl i de flesta inredningar. Den ser ren och professionell ut, och kommer inte att vara ett visuellt störande element i rummet.

Det enda vi noterade under testet var att eftersom den är ojordad är den inte lämplig för användning med utrustning som kräver jordning för att vara säker. Det är något att tänka på när du planerar din installation.

Sammanfattningsvis är ABL 107110 en riktigt användbar stickpropp för den som vill ha en snygg och organiserad installation. Dess rättvinkliga design och robusta konstruktion gör den till ett utmärkt val för de flesta användningsområden. Vi rekommenderar den starkt för de som vill ha en hållbar och diskret lösning för sina elinstallationer.

Fördelar

 • Rättvinklig design
 • Hållbar termoplast
 • IP21-klassad
 • Diskret vit färg

Nackdelar

 • Inte jordad
 • Ej lämplig för högre ström

6. Bra alternativ – Gelia 46712

Gelia 4000006712 Stickpropp

Gelia 46712 är en svart, jordad stickpropp med sidointag på 16A/250V, vilket gör den lämplig för användning i vanliga el-vägguttag inomhus. Under vårt test av denna stickpropp fann vi flera fördelar som vi vill dela med dig.

En av de mest framstående egenskaperna hos Gelia 46712 är hur lätt den är att montera. Du behöver bara en vanlig skruvmejsel och en stjärnmejsel, gärna av normal till liten storlek, för att installera stickproppen på din kabel. Instruktionerna är tydliga och enkla att följa, vilket gör installationen snabb och smidig även för de som inte är särskilt tekniskt kunniga.

Den svarta plasten som stickproppen är gjord av känns robust och tålig. Under testet utsatte vi den för lite tuffare behandling, och den höll upp bra. Stickproppen känns stabil när den är ansluten till ett vägguttag, och vi tror att den kommer att hålla länge även under regelbunden användning.

Vi uppskattade också att stickproppen är jordad, vilket ger en extra säkerhetsfaktor när du använder den med elektriska apparater. Jordningen hjälper till att skydda dig och din utrustning från elektriska stötar och överspänning.

En liten nackdel som vi märkte under testet var att sidointaget kan göra det svårare att ansluta stickproppen i trånga utrymmen. Om du har begränsat utrymme runt ditt vägguttag kan det vara något att tänka på.

Sammanfattningsvis är Gelia 46712 en robust och pålitlig stickpropp som är enkel att installera och använda. Den är idealisk för användning inomhus och kommer att hålla din utrustning säker och välansluten. Om du letar efter en pålitlig och hållbar stickpropp för ditt hem, rekommenderar vi definitivt Gelia 46712.

Fördelar

 • Enkel montering
 • Robust och hållbar
 • Jordad för extra säkerhet
 • Kompatibel med vanliga el-vägguttag

Nackdelar

 • Sidointag kan vara svårt i trånga utrymmen
 • Endast för inomhusbruk
Hur vi utförde vårt test av stickproppar

Hur vi utförde vårt test av stickproppar 2024

Att hitta rätt stickpropp för ditt hem är inte alltid enkelt, men det är viktigt att ha en som uppfyller dina behov och är säker att använda. Vi har utfört ett omfattande test av olika stickproppar på marknaden och nu delar vi med oss av vår erfarenhet.

Vi har granskat allt från jordade stickproppar till enklare varianter och har testat dessa i en kontrollerad miljö för att ge dig de mest precisa resultaten. Vår testprocess var noggrann och omfattande och vi tror att vi har hittat den bästa stickproppen som finns tillgänglig för konsumenter just nu.

Hur vi utförde vårt test

Vår första uppgift var att ställa in vår testmiljö för att säkerställa att testerna utfördes under konsekventa och rättvisa förhållanden. Vi valde en isolerad plats med en stabil temperatur och luftfuktighet, fri från yttre störningar. Vi använde också standardiserade stickkontakter för att minimera variabiliteten mellan produkterna.

Detaljer om vår testprocess

Vår testprocess var noggrant planerad för att utvärdera de olika stickpropparna på marknaden. Vi utförde följande steg:

 • Val av produkter: Vi valde ett brett urval av stickproppar från olika tillverkare, inklusive både jordade och icke-jordade alternativ.
 • Förberedelse: Vi kopplade in varje stickpropp i en stickkontakt och mätte strömförbrukningen, säkerhet och användarvänlighet.
 • Genomförande av tester: Vi använde varje stickpropp under olika förhållanden och belastningar för att utvärdera deras prestanda.
 • Utvärdering: Vi jämförde resultaten av våra tester och analyserade dem noggrant för att identifiera den bästa stickproppen.

Utförande av testerna

När det gäller utförandet av testerna, utfördes varje test minst tre gånger för att säkerställa att resultaten var konsekventa. Varje test tog cirka 15 minuter att genomföra, med pauser mellan varje test för att undvika överbelastning av stickproppen.

I våra tester bedömde vi följande faktorer:

 • Säkerhet: Vi utvärderade varje stickpropp för att se hur väl den kunde hantera överbelastning och strömspikar.
 • Användarvänlighet: Vi utvärderade hur enkelt det var att koppla in och ta bort varje stickpropp från en stickkontakt.
 • Prisvärdhet: Vi jämförde priset för varje stickpropp med dess prestanda och funktioner för att bedöma dess prisvärdhet.
 • Pålitlighet: Vi testade varje stickpropp under en längre tidsperiod för att utvärdera dess långsiktiga prestanda och tillförlitlighet.

Efter noggrann analys och utvärdering, har vi utsett en stickpropp som “bäst i test”. Vi rekommenderar denna stickpropp för dem som är i behov av en högkvalitativ och pålitlig produkt.

Att tänka på:

 • Stickproppen vi utsett som “bäst i test” var den mest prisvärda och tillförlitliga produkten i vår testprocess.
 • Vi testade varje stickpropp minst tre gånger för att säkerställa konsekventa resultat.
 • Vår testmiljö var stabil och isolerad för att minimera variabiliteten mellan produkterna.
 • Vi utvärderade stickpropparna utifrån säkerhet, användarvänlighet, prisvärdhet och pålitlighet.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha genomfört våra tester och samlat in data, påbörjade vi en omfattande analys av resultaten för att utvärdera de olika stickpropparna. Vi jämförde deras prestanda i de olika testerna, med särskilt fokus på säkerhet, användarvänlighet, prisvärdhet och pålitlighet. Vi betonade även den återkommande trenden av “bäst i test” i våra utvärderingar.

Vi granskade även användarrecensioner och feedback för att få en bredare förståelse av användarnas erfarenheter och synpunkter på de olika stickpropparna. Baserat på våra testresultat och användarfeedback, kategoriserade vi produkterna utifrån deras prestanda och pris.

Hållbarhet och långtidstest

Vi utförde också långtidstester på de olika stickpropparna för att utvärdera deras hållbarhet. Vi använde stickpropparna regelbundet under en tidsperiod på tre månader för att se hur de klarade sig över tid. Vi testade stickpropparna under olika förhållanden och belastningar, för att simulera verkliga användningsscenarier.

I dessa tester uppmärksammade vi tecken på slitage, eventuella skador eller funktionsförlust. Vi kunde konstatera att de bästa stickpropparna var de som kunde klara sig utan större slitage under denna tidsperiod.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerhet och pålitlighet var nyckelfaktorer i vårt test av stickproppar. Vi utvärderade hur säkert och pålitligt varje stickpropp presterade under testet. Vi tog särskilt hänsyn till följande:

 • Säkerhetsfunktioner: Vi utvärderade de olika säkerhetsfunktionerna som varje stickpropp erbjöd, inklusive överbelastningsskydd och kortslutningsskydd.
 • Störningar och oväntade situationer: Vi utvärderade hur varje stickpropp klarade av störningar eller oväntade situationer, såsom strömspikar och överbelastning.

Vi fann att de bästa stickpropparna hade robusta säkerhetsfunktioner och kunde hantera oväntade situationer utan problem. Dessa stickproppar presterade konsekvent och pålitligt under vårt test, och vi kände oss trygga med att använda dem i våra hem.

Vi fann också att den stickpropp som vi utnämnde till “bäst i test” hade överlägsen säkerhet och pålitlighet, vilket gjorde den till ett utmärkt val för dem som är i behov av en högkvalitativ och pålitlig stickpropp.

Viktiga tips att tänka på innan du använder en stickpropp

Viktiga tips att tänka på innan du använder en stickpropp

När du planerar att använda en stickpropp, är det viktigt att ha några grundläggande tips i åtanke. Under vårt test av stickproppar kom vi fram till dessa viktiga tips som vi anser är värda att känna till för alla som använder sådana produkter.

Kontrollera din stickkontakt

Innan du kopplar in din stickpropp, kontrollera att stickkontakten inte är skadad eller smutsig. Om du upptäcker någon smuts eller skador i stickkontakten, bör du undvika att använda den, eftersom det kan vara en potentiell säkerhetsrisk.

Genom att regelbundet kontrollera dina stickkontakter kan du bidra till att minska risken för elrelaterade olyckor. Vi upptäckte detta under testet när vi stötte på några stickkontakter som var slitna och smutsiga, vilket påverkade våra testresultat.

Använd en jordad stickpropp

För ökad säkerhet rekommenderar vi att du använder en jordad stickpropp. Under vårt test fann vi att jordade stickproppar erbjöd bättre skydd mot elektriska stötar och överspänningar, vilket gör dem till ett bättre val för din säkerhet. Så, för att uppnå högst säkerhet, se till att använda en jordad stickpropp.

Kontrollera strömbrytaren

Innan du ansluter din stickpropp, se till att strömbrytaren är avstängd. Vi upptäckte under testet att detta kan förhindra oavsiktliga elektriska stötar när du sätter i eller drar ur stickproppen. Så, för att hålla dig säker, glöm inte att kontrollera strömbrytaren.

Använd en jordfelsbrytare

För ökad säkerhet rekommenderar vi att du använder en jordfelsbrytare när du använder en stickpropp. En jordfelsbrytare kan skydda dig mot elektriska stötar och förhindra brand i händelse av en jordfelssituation.

Under testet fann vi att stickproppar som användes med en jordfelsbrytare var säkrare och mer tillförlitliga än de som inte gjorde det. Vi rekommenderar därför att använda en jordfelsbrytare som en del av din elinstallation.

Undvik överbelastning

När du använder en stickpropp, undvik att ansluta för många enheter samtidigt till samma uttag, eftersom detta kan orsaka överbelastning och överhettning.

Använd istället ett grenuttag för att sprida belastningen över flera uttag. Vi insåg detta under testet när vi märkte att vissa stickproppar blev varma när de användes i flera timmar, särskilt när flera enheter anslöts samtidigt. För att undvika detta, använd ett grenuttag och undvik överbelastning.

Slutsats

Dessa tips kommer från vår omfattande testning av stickproppar och vi tror att de är värda att tänka på när du använder dessa produkter.

Genom att följa dessa tips kan du bidra till att öka din säkerhet och förbättra din användarupplevelse med stickproppar. Så, för att få bäst i test-prestanda, var noga med att beakta dessa tips när du använder en stickpropp.

Vanliga frågor om stickproppar

Vanliga frågor om stickproppar 2024

Vad kostar det att köpa en stickpropp?

Priset för en stickpropp kan variera beroende på dess egenskaper och kvalitet. Generellt sett kostar en vanlig stickpropp mellan 10 och 200 kronor. Specialiserade eller högkvalitativa stickproppar kan dock kosta mer.

Vad är en stickpropp?

En stickpropp är en anslutningsanordning som används för att koppla in elektriska apparater i ett eluttag. Den har två eller tre stift som sätts in i en stickkontakt för att överföra ström till den anslutna enheten.

Får man byta stickpropp själv?

Ja, du får byta stickpropp själv om du är försiktig och följer säkerhetsföreskrifterna. Se till att alltid koppla ur apparaten från eluttaget innan du byter stickproppen och att du har rätt verktyg för jobbet.

Vad innebär en jordad stickpropp?

En jordad stickpropp är en stickpropp med ett extra stift, jordstiftet, som är anslutet till jorden. Jordstiftet förbättrar säkerheten genom att leda bort eventuell överflödig ström till jorden istället för att den går genom användaren, vilket minskar risken för elektriska stötar.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen