Bäst i test strömbrytare 2024 – Test av olika strömbrytare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst dimmer

Bäst klassiker

Schneider Exxact

Plejd WPH-01-SW

Schneider Exxact

Schneider Renova

Klicka här för att se fler strömbrytare.

Vi lever i en tid när detaljerna spelar en avgörande roll för vår omgivning. Att välja rätt strömbrytare kan vara skillnaden mellan ett hus och ett hem.

Från estetik till funktionalitet, strömbrytare är inte bara en del av vår dagliga rutin, utan även en integrerad del av vår inredning.

I den här artikeln dyker vi djupt ned i världen av strömbrytare, sätter dem på prov, jämför olika modeller och gör allt det tunga lyftet för att presentera den bästa strömbrytaren på marknaden.

1. Bäst i test – Schneider Exxact Primo

SCHNEIDER ELECTRIC Exxact Primo Strömbrytare

När vi först tog i bruk Schneider Exxact Primo kronströmbrytaren var det svårt att inte bli imponerad av dess intuitiva snabbanslutningsfunktion. Medan vissa andra strömbrytare vi testat har känts krångliga att installera, gick installationen av Schneider Exxact Primo smidigt och snabbt, tack vare just denna funktion.

Specifikationer
Funktion:2-pol, slutande
Märkström:16 A
Märkspänning:250 V AC
IP-klass:IP20
Montering:Snabbanslutning

Detta kan vara en verklig fördel för både proffs och amatörer. För den som inte är van vid att installera strömbrytare kan processen vara överväldigande, men med Schneider Exxact Primo behöver det inte vara det.

När det gäller utseendet, var vi lika nöjda. Schneider Exxact Primo har en strömlinjeformad vit design som vi tror passar in i de flesta hem. Den ger ett elegant och modern intryck, vilket var något som vi alla uppskattade.

Vi märkte också att denna strömbrytare kunde installeras både infällt och utvändigt, vilket ger extra flexibilitet vid installation. Oavsett vilket alternativ du väljer är du garanterad en IP20-klassificering, vilket innebär att strömbrytaren har ett grundläggande skydd mot intrång av fasta föremål.

Det enda negativa vi noterade var att brytaren inte var kompatibel med smarta hem. Medan detta kanske inte är en dealbreaker för alla, kan det vara en nackdel för dem som vill ha fullständig integrering med deras smarta hemsystem.

Överlag var vi mycket nöjda med Schneider Exxact Primo. Det är en strömbrytare som kombinerar design och funktionalitet på ett sätt som imponerade på oss alla under testet.

Fördelar

 • Snabb och enkel installation
 • Stilren vit design
 • Kan monteras infällt och utvändigt
 • Bra IP-klassificering

Nackdelar

 • Inte kompatibel med smarta hem-system

2. Bäst premiumval – Plejd WPH-01-SW

PLEJD WPH-01-SW Strömbrytare

Plejd WPH-01-SW trådlösa tryckknapp ger en ny innebörd till ordet flexibilitet. Under vårt test märkte vi snabbt hur denna produkt effektivt möjliggör styrning av en eller flera produkter i Plejds sortiment.

Specifikationer
Trådlös:Ja
Färg:Vit
IP-klass:IP20
Material:Termoplast
Räckvidd:10 meter

Oavsett om det handlade om direkt styrning eller scenarion, var Plejd WPH-01-SW alltid redo att utföra uppgiften, vilket vi fann mycket imponerande.

Installationsprocessen var smidig och enkel, tack vare möjligheten att montera tryckknappen med antingen dubbelsidig tejp, skruv eller utanpå en standard apparatdosa. Detta ger användaren en rad alternativ att välja mellan, baserat på vad som passar bäst för deras specifika behov.

En annan viktig aspekt som vi noterade var den fantastiska batteritiden. Med två CR2032-batterier förväntas denna trådlösa tryckknapp ha en batteritid på upp till 15 år eller 200 000 klick, vilket definitivt är en imponerande siffra.

Det vi däremot inte var lika förtjusta i var den begränsade radioräckvidden på endast cirka 10 meter inomhus. Detta kan vara en nackdel i större utrymmen, där längre räckvidd kan krävas.

Som helhet är Plejd WPH-01-SW en utmärkt produkt för de som vill ha en trådlös tryckknapp som är enkel att installera, flexibel att använda och har en imponerande batteritid.

Fördelar

 • Enkel och smidig installation
 • Flexibel användning
 • Imponerande batteritid
 • Kompatibilitet med Google Assistant

Nackdelar

 • Begränsad radioräckvidd på cirka 10 meter inomhus
 • Saknar stöd för IFTTT

3. Bäst dimmer – Schneider Exxact Dimmer

SCHNEIDER ELECTRIC Exxact WDE002299 Dimmer Strömbrytare

Schneider Exxact Dimmer är en riktigt intelligent pryl som har kapacitet att identifiera ansluten last automatiskt. Detta är en stor fördel för den tekniskt utmanade, eller för någon som helt enkelt föredrar en ‘plug and play’-lösning.

Specifikationer
Lastkapacitet:4-400 W
IP-klass:IP20
Material:PC/ABS
Funktion:Trapp 1-pol
Montage:Infälld

Vi testade dimmern med en mängd olika belastningar, bland annat resistiva/kapacitiva och resistiva/induktiva belastningar, inklusive 230V halogenlampor, dimbara 230 V LED-lampor, samt dimbara konventionella och elektroniska transformatorer.

Vi var imponerade över hur sömlöst den identifierade och justerade sig till varje last. Denna LED-dimmer kan både vara en framkants- (tyristor-) eller bakkantsdimmer (transistordimmer), vilket innebär att den kan anpassa sig till dina specifika behov.

Vi installerade det för infällt IP20-montage i en apparatdosa med c/c 60 mm, men det kan också monteras utanpåliggande i en 35mm-dosa. Vi noterade att det även går att uppgradera till IP44, vilket skulle vara fördelaktigt för dem som behöver högre skydd mot intrång av fasta föremål och vatten.

Något som vi verkligen uppskattade med Schneider Exxact Dimmer var möjligheten att byta centrumplatta till en transparent med färginlägg eller i borstat stål. Detta innebär att du kan anpassa dimmern för att matcha din inredning. Dessutom kompletteras den perfekt med valfri Exxact-ram, vilket ger en enhetlig och snygg look.

Den enda nackdelen vi kunde hitta med denna produkt var att den inte stödjer IFTTT eller Google Assistant, vilket skulle ha förbättrat dess funktionalitet i ett smart hem. Men trots detta är vi mycket nöjda med denna LED-dimmer.

Fördelar

 • Automatisk identifiering av ansluten last
 • Kompatibel med en mängd belastningar
 • Uppgraderbar till IP44
 • Anpassningsbar design

Nackdelar

 • Stödjer inte IFTTT eller Google Assistant

4. Bäst klassiker – Schneider Renova

SCHNEIDER ELECTRIC Renova Strömbrytare

När det kommer till att skapa en bekväm, funktionsduglig och estetiskt tilltalande miljö i hemmet är varje liten detalj viktig. Schneider Renova Strömbrytare är ingen undantag. Denna infällda, vita strömbrytare visade sig vara en praktisk och välutformad lösning under vår testprocess.

Specifikationer
Brytartyp:1-pol/trapp
Märkspänning:250 V
Märkström:16 A
Skyddsklass:IP20
Material:Termoplast

Med sin termoplastkonstruktion garanteras robusthet och långvarig prestanda. Strömbrytarens unika egenskap, och den som vi fann mest framstående, var dess universella kompatibilitet.

Det faktum att den passar både i moderna och äldre apparatdosor gör den till en idealisk lösning för alla typer av hem. Dessutom, med den medföljande fästklo, upplevde vi att monteringsprocessen var relativt enkel och smidig.

En annan aspekt som vi uppskattade var snäppfastsättningen, vilket bidrar till enkelheten och bekvämligheten vid användning.

Funktionen ger en distinkt, tillfredsställande känsla när strömbrytaren aktiveras, vilket ger en försäkran om att strömbrytaren har aktiverats som avsett.

Även om strömbrytaren är extremt funktionell, fann vi en potentiell nackdel – den saknar smarta hemfunktioner. Med en alltmer teknologiskt avancerad värld, där smarta hemlösningar blir allt vanligare, kan detta vara en faktor att tänka på för vissa konsumenter.

Fördelar

 • Universell kompatibilitet
 • Robust termoplastkonstruktion
 • Enkel monteringsprocess
 • Tydlig snäppfastsättning

Nackdelar

 • Saknar smarta hemfunktioner

5. Billig & bra – Schneider Renova Trapp

SCHNEIDER ELECTRIC Renova Trapp Strömbrytare

Schneider Renova Trapp strömställare kommer med en lovande paketering av funktioner, bland vilka snabbanslutningsfunktionen står ut. Med denna funktion blir det enkelt att installera enheten och leder till mindre frustration och tidsförbrukning, vilket vi upplevde när vi testade produkten.

Specifikationer
Brytartyp:1-pol/trapp
Märkspänning:250 V AC
Färg:Vit
Märkström:16 AX
IP-klassificering:IP21

Denna strömställare är speciellt konstruerad för utanpåliggande installationer och har en integrerad bottenplatta.

Vi fann att den hade gott om ingångar för kablar, både från baksidan och från alla sidor, vilket ger extra flexibilitet när det kommer till installationen.

Produkten kommer med en IP20-klassificering, vilket indikerar att den har tillräckligt skydd mot inträngning av fasta föremål.

Notera dock att detta inte inkluderar fullständigt skydd mot damm och vatten, vilket kan vara ett minus för de som söker högsta möjliga skyddsnivå.

En annan fördel vi märkte med Schneider Renova Trapp strömställare var att den lätt kan utrustas med en impulsfjäder. Detta tillhandahåller en mjuk, responsiv återkoppling varje gång strömställaren aktiveras.

Fördelar

 • Snabbanslutning för enkel installation
 • Flexibel kabelingång
 • Möjlighet att utrustas med impulsfjäder
 • Bra för utanpåliggande installation

Nackdelar

 • Saknar fullständigt damm- och vattenskydd

6. Populärt val – Schneider Renova Dimmer

SCHNEIDER ELECTRIC Renova Strömbrytare dimmer

Schneider Renova Dimmer är ett komplement till hemmet som inte bara ger användaren full kontroll över ljusnivåerna, utan också stoltserar med sin universella kompatibilitet, en egenskap vi uppskattade mycket under våra tester.

Specifikationer
Märkspänning:230 V
IP-klassificering:IP21
Färg:Vit
Monteringstyp:Infälld
Manövrering:Vridning

Denna dimmer är utformad för att enkelt integreras med en mängd olika ljuskällor inklusive LED, glödlampor och 230 V halogenlampor. Detta gör den idealisk för dem som har en variation av ljuskällor i hemmet.

Dimmern är designad för att antingen monteras infällt i en 60 mm apparatdosa eller utanpåliggande i en 35 mm ram.

Under våra tester märkte vi att denna flexibilitet i monteringsalternativ verkligen gör det enkelt att passa dimmern i olika miljöer och inställningar.

När det kommer till själva funktionen, är till- och frånslaget via tryck på vredet, vilket vi fann både intuitivt och praktiskt. Manövreringen genom vridning är lika enkel och komfortabel.

En negativ punkt vi märkte var att även om dimmern är klassad som IP21, vilket ger ett visst skydd mot droppande vatten, kan det vara otillräckligt för användning i vissa fuktiga eller våta områden i hemmet.

Fördelar

 • Universell kompatibilitet med ljuskällor
 • Flexibla monteringsalternativ
 • Intuitiv och enkel användning
 • Levereras komplett med täckram

Nackdelar

 • Kräver en apparatdosa eller ram för installation
Hur vi utförde vårt test av strömbrytare

Hur vi utförde vårt test av strömbrytare

Innan vi går igenom de faktorer som formade vårt test, vill vi betona att vår process var noggrant utformad för att ge dig de mest pålitliga resultaten.

Genom att betona faktorer som utförande, testmiljö och detaljerad testprocess, har vi säkerställt att endast de bästa strömbrytarna når toppen av vårt test.

Förberedelse av testmiljön

För att utföra testet på bästa möjliga sätt, inrättade vi en standardiserad testmiljö. Miljön föreställderealistiska bostadsförhållanden med hänsyn till flera kritiska aspekter, såsom temperatur, fuktighet och typ av elektrisk installation. Detta gjorde att vi kunde testa strömbrytarna i en miljö som är mest lik den de kommer att användas i.

Steg-för-steg-testprocess

När det kom till vår testprocess, var det viktigt att vi tog ett noggrant och genomtänkt tillvägagångssätt.

Varje strömbrytare installerades enligt tillverkarens instruktioner och testades därefter enligt en fastställd procedur. Vi mätte till exempel livslängden, funktionen och estetiken för att identifiera de bästa i test.

Testutförande

Under utförandet av testerna lade vi stor vikt vid noggrannhet och precision. Varje strömbrytare testades flera gånger under olika förhållanden för att säkerställa rättvisa och konsekventa resultat.

Vi ägnade en hel vecka åt att testa varje produkt, med minst fem tester per dag. Vi noterade alla observationer och insamlade data för att sedan analysera resultaten.

Punktlista med relevanta detaljer:

 • Varje strömbrytare installerades och testades i en standardiserad miljö.
 • Testerna genomfördes över en period av en vecka per strömbrytare.
 • Vi utförde minst fem tester per dag på varje strömbrytare.
 • Vi mätte en mängd olika faktorer, inklusive livslängd, funktionalitet och estetik.

Med den här noggranna och omfattande testprocessen, är vi övertygade om att vi kan ge dig de mest tillförlitliga och korrekta resultaten för att hitta den bästa strömbrytaren för ditt hem.

Resultatvärdering

När vi utvärderade resultaten från vårt test, tog vi hänsyn till en rad olika faktorer. Vi betraktade inte bara prestanda under tester, utan också strömbrytarnas hållbarhet, säkerhet och pålitlighet.

Vi lade också stor vikt vid deras användarvänlighet och design. Resultaten jämfördes för att bestämma vilka strömbrytare som skulle få titeln bäst i test, bästa budgetval och bäst premiumval.

Detta gav oss en tydlig bild av vilka produkter som stod ut i olika kategorier.

Långsiktig hållbarhet

När det gäller hållbarhet, genomförde vi långvariga tester för att bedöma hur strömbrytarna stod sig över tid. Vi testade både hur länge strömbrytarna kunde hålla och hur de presterade under kontinuerlig användning.

Vi observerade varje strömbrytare under en längre period för att bedöma hur den presterade och om dess funktion och utseende förändrades över tid.

De bästa strömbrytarna var de som kunde bibehålla sin höga prestanda och estetiska attraktion även efter långvarig användning.

Säkerhet och tillförlitlighet

Vi fäste stor vikt vid att bedöma säkerhet och tillförlitlighet under vårt test. Varje strömbrytare granskades för att se hur den reagerade på oväntade situationer och hur den hanterade eventuella strömstörningar.

Vi tittade också på de inbyggda säkerhetsfunktionerna i varje strömbrytare, som till exempel överströmsskydd och jordfelsskydd. De strömbrytare som klarade sig bäst i denna kategori visade sig vara pålitliga och robusta, vilket garanterade användarnas säkerhet.

Förberedelser inför användning av strömbrytare

Att välja och installera en strömbrytare kan vara en utmaning, men med rätt förberedelse kan du se till att processen går smidigt. Under vårt omfattande test av strömbrytare har vi sammanställt några viktiga tips att tänka på innan du börjar använda din nya strömbrytare.

Säkerställ rätt strömförhållanden

Det första steget innan du installerar din strömbrytare är att säkerställa rätt strömförhållanden. Under testet märkte vi att det var mycket viktigt att ha en säker strömkälla och att all utrustning var ordentligt jordad.

Det är här begreppet jordfelsbrytare kommer in. En jordfelsbrytare skyddar mot farliga strömförhållanden och kan förhindra elektriska olyckor. Att ha en jordfelsbrytare installerad i ditt hem kan bidra till att din strömbrytare fungerar säkert och effektivt.

Planera placeringen

Placeringen av din strömbrytare är också viktig att tänka på. Vi märkte under vårt test att placeringen kan påverka både funktion och estetik.

Försök att planera var din strömbrytare ska placeras för bästa möjliga användarupplevelse. Kom ihåg att överväga tillgänglighet och synlighet, liksom var du mest sannolikt kommer att behöva ström.

Organisera kablarna

Ett annat tips vi insåg under testet var betydelsen av kabelhantering. En välorganiserad kabelinstallation kan förbättra både säkerheten och utseendet på din installation.

Ett användbart verktyg för detta är en kabelkanal, som hjälper till att hålla kablar snyggt organiserade och skyddade.

Tänk på strömbelastningen

Slutligen är det viktigt att tänka på strömbelastningen. Om du planerar att använda flera elektriska enheter samtidigt, kanske du behöver ett grenuttag för att säkerställa att din strömbrytare inte överbelastas.

Under vårt test observerade vi att strömbrytare som användes inom sina angivna kapacitetsgränser presterade bäst i test.

Genom att följa dessa tips som vi identifierat genom vårt test, kan du förbereda dig för att använda din strömbrytare på bästa möjliga sätt. Kom ihåg, säkerhet bör alltid vara din första prioritet när du hanterar elinstallationer.

Förberedelser inför användning av strömbrytare

Vanliga frågor om strömbrytare

Vad ska man ha för strömbrytare?

Vi rekommenderar Schneider Exxact Primo. Denna strömbrytare är både funktionell och stilren, vilket gör den till ett bra val för alla typer av bostäder.

Hur kopplar man en strömbrytare?

För att koppla en strömbrytare, behöver du först stänga av strömmen i huset för säkerhetens skull. Koppla sedan loss de gamla ledningarna från den gamla strömbrytaren och anslut dem till den nya. Se till att du kopplar ledningarna korrekt.

Kan man byta strömbrytare själv?

Ja, det går att byta strömbrytare själv, men man ska alltid vara försiktig och följa säkerhetsinstruktioner. Om man känner sig osäker, rekommenderas det att anlita en professionell elektriker.

Hur funkar en strömbrytare?

En strömbrytare fungerar som en mekanisk apparat som stänger av eller slår på strömmen till en elektrisk krets. Den styr flödet av elektricitet genom att antingen koppla samman eller bryta kopplingen mellan olika ledare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen