Den bästa svarven 2022 – Test av olika svarvar

Tabell

Klicka här för att se fler svarvar.

Bästa svarven 2022

Oavsett om du ska använda din svarv i ditt företag eller i din egen verkstad är det lika viktigt att du inte köper fel svarv.  Beroende på vad du ska använda din svarv till så ändras en mängd viktiga variabler som kommer påverka priset. Genom att läsa igenom denna guide och kolla på olika modeller så kommer du minska risken att du köper fel svarv för dina behov.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra svarv på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken svarv som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem svarven så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa svarven. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa svarvarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till mina läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla svarvar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram de bästa svarvarna inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Läs också >>> Bästa bandsågen 

Köpguide för bäst i test svarven 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa svarven på nätet. När du letar efter den bästa svarven finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa svarven enligt min forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en svarv efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa svarven för dig:

 • Storlek och vikt
 • Bas
 • Huvudstock och fotstam
 • Kapacitet
 • Verktygsstöd
 • Säkerhet
 • Tillbehör

Storlek och vikt

När du letar efter en ny träsvarv måste du tänka på hur mycket utrymme du har tillgängligt i din verkstad eller garage och var du vill placera din träsvarv. Tänk på att dessa elverktyg är designade för att vara tunga så att de inte stöter på träet medan du arbetar, så du kommer att behöva en robust yta för bänksvarvar och midi-träsvarvar.

Fullstora träsvarvar står på marken på en höjd av cirka 4 fot. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att lyfta upp dem till en bänkskiva, men det betyder också att om du vill ha en så här stor träsvarv måste du se till att du har golvytan. Innan du köper en träsvarv, mät det utrymme du har tillgängligt och jämför det med produktmåtten för att säkerställa att det passar.

Bas

Basen på en träsvarv är en viktig faktor att tänka på eftersom den är ansvarig för att ge en solid grund som kan absorbera vibrationer under drift. Även små vibrationer kan avsevärt påverka ditt projekt, orsaka oavsiktliga skärsår och skåror, samt utgöra en möjlig säkerhetsrisk.

För att förhindra detta problem och för att hålla ditt virke stadigt medan du arbetar, vill du ha en träsvarv med en gjutjärnsbas. Gjutjärn är en tät metall som är mycket tung, vilket säkerställer att träsvarven förblir stabil och att vibrationerna som uppstår när du arbetar inte påverkar ditt projekt. Även miniträsvarvar kommer normalt att använda gjutjärn för att säkerställa att deras mobila design inte kommer på bekostnad av ditt projekts resultat.

Huvudstock och fot stam

Huvudstocken på en träsvarv är den sida som har kraftomvandlaren till motorn och kommer vanligtvis också att ha din hastighetskontroll. Spindeln är en liten metallbit som sträcker sig från spindeln till mitten av träsvarven, och den är utformad för att genomborra ditt projekt och ge den nödvändiga drivna rotationen.

Träsvarvens bakstycke kan justeras för att passa längden på virket som du placerar i mitten. När träet väl är på plats låses ändstocken på plats för att förhindra att träet rör sig vertikalt eller horisontellt samtidigt som det låter det rotera jämnt. Detta tångliknande grepp om träet säkerställer att din färdiga produkt kan utformas för att vara symmetrisk, även om det finns en viss erfarenhet och skicklighet som du måste uppnå innan resultaten börjar likna den ursprungliga planen.

Kraft och hastighet

Effekten av en träsvarv mäts i hästkrafter (HP), med lätta miniträsvarvar som vanligtvis har en effekt på cirka ¾ HP, medan fullstora träsvarvar i genomsnitt 2 HP. Motorns effekt ökar den potentiella hastigheten för en träsvarv, vilket gör att du kan arbeta med en snabbare hastighet med en träsvarv i full storlek än med en mini- eller midi-svarv av trä.

Hastigheten mäts i rotationer per minut (RPM) med ett intervall på 250 till 4 000 RPM mellan produkter. Hastigheten är viktig eftersom mindre bitar med ömtåligare snitt måste rotera snabbare än stora tunga bitar för att säkerställa att snittet kontrolleras korrekt när skärinstrumentet rör sig genom träet.

Träsvarvens spänning bör noteras för att säkerställa att den kan användas med ett vanligt 120V-uttag eller om du behöver ha en tillgänglig 240V-strömkälla. Placeringen av strömbrytaren på träsvarven kommer inte direkt att påverka effekten eller hastigheten, men om den är i en otillgänglig eller svåråtkomlig del av svarven kan den vara besvärlig eller till och med farlig att använda medan du arbetar.

Kapacitet

Kapaciteten hos en träsvarv kan bestämmas av DBC och SOB.

DBC hänvisar till avståndet mellan huvudstocken och fotstammen. Detta mått bestämmer den maximala längden på trä som du kan använda med din träsvarv. Den kan variera från så liten som 30 cm tum till längre än en meter.

SOB är det mått som används för att bestämma den maximala diameter en träbit kan ha innan den inte längre får plats i träsvarven. Mini träsvarvar kan ha en SOB så låg som 15 cm, medan en träsvarv i full storlek kan ha en 38 cm eller större SOB, vilket gör att du kan ta dig an mycket större projekt.

Verktygsstöd

Verktygsstödet på en träsvarv är en funktion som gör svarven säkrare och bekvämare. Detta beror på att verktygsstödet är en horisontell stång som ger dig en plats att placera dina skärverktyg så att de förblir stabila medan du sågar i det roterande virket. Även om du måste se till att du ställer in verktygsstödet på lämpligt avstånd från det roterande virket, för om det är för långt bort kommer verktygsstödet inte att kunna ge det nödvändiga stödet.

Mini- och midi-svarvar i trä har vanligtvis verktygsstöd som fästs direkt på svarven, så att du kan komma nära små projekt. Träsvarvar i full storlek kan användas på större trästycken, så dessa svarvar kan komma med utdragbara verktygsstöd som fälls ut från svarven för att bättre positionera dem för breda träbearbetningsprojekt.

Säkerhet

Med ett kraftfullt och potentiellt farligt verktyg som en träsvarv måste du vara försiktig när du arbetar. Enkla misstag kan orsaka olyckor och skador, som att bära löst sittande kläder och smycken som kan fastna i svarvens rotation och dra dig mot det snabbt roterande träet.

En annan säkerhetsfaktor är din personliga skyddsutrustning, eller PPE. När du arbetar med en träsvarv bör du ha ett ansiktsskydd för att skydda dina ögon, näsa och mun från flygande träflis. Du bör också ha en uppsättning arbetshandskar som kan hjälpa till att hålla dina händer säkra utan att störa din träbearbetningsförmåga. Slutligen arbetar träsvarvar och andra elverktyg vanligtvis i volymer som skadar din hörsel. Använd ett par öronproppar eller andra hörselskydd för att hålla din hörsel säker.

Som med alla elverktyg är säkerhet nyckeln runt verkstaden, och du måste se till att du följer alla säkerhetsprotokoll innan du använder din svarv.

 • Närma dig din svarv med avsikt och avsiktliga rörelser. Ta aldrig koncentrationen från svarven och prata med någon medan du arbetar med svarven.
 • Placera aldrig händerna någonstans i närheten av veden eller huvudet medan du använder maskinen.
 • Kom ihåg att bära nödvändig personlig skyddsutrustning (PPE).
 • Skyddsglasögon, handskar och maskinjacka är viktiga skyddsutrustning för alla träarbetare som använder en svarv.
 • Ta bort smycken och stoppa in ditt hår och lösa kläder innan du använder svarven.
 • Läs alltid din bruksanvisning och följ råden för underhåll av din maskin.

Tillbehör

Träsvarvar kan levereras med en rad tillbehör för att hjälpa dig att få bästa resultat av ditt arbete, med vanliga tillbehör inklusive mejslar, och skåror.

Mejslar används främst för efterarbete när du använder dem med en träsvarv. Den platta kanten på en mejsel kan verka skrämmande till en början eftersom den har större sannolikhet att hoppa över medan du arbetar än den dubbla kanten på skåran. Men när den används på rätt sätt kan en mejsel göra ditt projekt mycket bättre genom att minska behovet av slipning för att uppnå samma jämna yta.

Gängor är en typ av mejsel som finns i en mängd olika storlekar och skurna profiler. Gängor används för att göra breda, medelstora eller fina snitt. Grovhuggare, till exempel, används i början för att ta bort allt ytträ som du inte behöver, medan spindelskåp eller grunt räfflade skåror är avsedda för mer precisa skärningar och design.

Stämjärn är ett tillbehör som inte används för att kapa, slipa eller raka trä. I stället är dessa enkla verktyg utformade för att mäta diametern på träet när du arbetar på det så att du vet när du når önskat djup på ditt snitt.

Andra verktyg används för att ta bort metallgrader från din träsvarv och skärverktyg. Grader uppstår vid normal användning, så du kommer sannolikt inte att kunna undvika dem. De är dock lätta att ta bort med en billig slipning, vilket ger dig en ren skärkant.

Lista över de bästa svarvarna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Tre grundläggande frågor att ställa innan du köper din nya svarv

1. Vilket projekt arbetar du på?

Du kan göra flera svarvprojekt i en träsvarv. Till exempel pennor, skålar, fat, prydnader, schackpjäser, lådor med lock, kaffemuggar, verktygshandtag, och listan fortsätter. Vi menar, du kan komma på nästan vilken idé som helst som ett experiment också.

Du kan gå på ett klubbmöte eller gå med i en klubb för att prova några projekt och veta vad som lockar dig mest, så du har en poäng att börja. Men om du är lite erfaren och redan har känslor för vad du drar dig mot, då är det dags att sätta budgeten.

2. Vad är budgeten?

Kom alltid ihåg att svarven inte är det sista du kommer att behöva. Svarven är till för att ge dig rummet och rotera arbetsstycket med önskad hastighet. Det är mer som bilens motor. Du startar inte bara bilen och förväntar dig att den tar dig till destinationen.

Så, oavsett projekt, måste du sätta på träslag, köpa tillbehör och träsvarvverktyg för att hjälpa dig att montera och slå på svarven.

Som sagt, tillbehören kommer att vara din navigator, som hur vill du vända och forma ämnen. Så budgetkombinationen bör bestå av dessa följande delar.

 • Själva maskinen
 • Träslaget
 • Svarvverktyg (mejslar, skåror)
 • Slipverktyg
 • Dammutsug
 • PPE
 • Vaxar

Nu kan du ha fri tillgång till skogen, men det kommer inte alltid att vara fallet. Så håll ett öga på din omgivning för att få poäng i skogen.

3. Får du plats om du skulle ville uppgradera i framtiden

Efter att ha bestämt budgeten är det dags att fylla i det sista tomrummet, och det är- om svarven har utrymme för oss att växa. Vi tänker ofta inte på detta när vi köper en ny träsvarv.

Men tänk, vad skulle du göra om du vill göra något ännu mer betydelsefullt senare? Hur vill du utveckla din svarvfärdighet? Vilket projekt kan du gå vidare till när du har kompetensen och verktygen. Vi vet att det är en mycket svårare förutsägelse att göra.

Så det för oss tillbaka till budgeten. Som med många andra verktyg och maskiner skulle mitt råd vara att få ut det bästa du har råd med av det största du kan passa in i din arbetsyta. Få största möjliga svarv även om du inte vill vända skålar. En dag kommer du att ha kul.

En stor svarv kan vända små saker, men inte tvärtom förstås, så din investering håller längre. Låt oss nu se vilka funktioner du bör tänka på innan du köper en träsvarv.

Elva funktioner att veta om svarvar

Vissa funktioner kan bli fördelaktiga när dina färdigheter utvecklas, som en vridbar huvudstock (för att vrida skålar större än det vanliga svängavståndet ovanför bäddarna) eller en backväxel kanske. Låt oss se vilka viktiga saker du bör titta på innan du köper en träsvarv.

1. Storleksövervägande

Den allra första funktionen du bör titta på är den totala storleken på träsvarven som kommer att avgöra din projektgräns, och du har tre alternativ på marknaden.

Fullstor

Först kommer den vanliga professionella träsvarven i full storlek som gör att du kan växa så högt som möjligt. Du kan montera vilket projekt som helst – stora skålar, tallrikar, stora möbelben, vilken obalanserad träbit som helst, vi menar vad som helst.

Midi svarv

En Midi-svarv av god kvalitet kan vara ett värdigt alternativ att välja mellan om du inte behöver den extra svängkapaciteten som en full storlek. Men du kan vända 30 till 35 cm stora skålar med dessa svarvar ganska bekvämt eftersom de har en anständig hästkraft och tillräckligt vridmoment medan du arbetar vid lägre varvtal.

Mini träsvarv

Mini träsvarvar är ca 20 cm sväng över sängen med 25cm till 30cm mellan mitten. Om projektet bara är små föremål som pennor, krukor, ljusstakar, räcker det med en liten svarv Men om behovet uppstår och du vill gå högt måste du uppgradera till en större storlek.

2. Konstruktionen

Vikt

Kom ihåg att vibrationer är det vanligaste problemet som träsvarvare står inför. Så, kontrollera om din svarv har den vikt den behöver för att sitta stadigt under något arbete. Utan rätt vikt kan den inte hantera de obalanserade stockarna. Dessutom har vi sett svarvar vibrera utan t.ex ven att montera något på den.

Så ju tyngre svarven är, desto mer tål den obalanserat trä.

Material

Den vanligaste typen av material som används i träsvarvarna är gjutjärn. Den är bra på att absorbera vibrationer och det är därför de flesta svarvar är gjorda av gjutjärn. Du kan också se material som stål eller rostfritt stål med gjutjärnsben. Dessa svarvar är mycket effektivare för att dämpa vibrationer.

3. Motor

Kolla in hur mycket hästkrafter motorn på din svarv kan leverera. Detta är motorn i din träsvarv, så det är en av de viktigaste funktionerna att överväga. Kontrollera effektbehovet för att se om det skulle räcka.

Vår svarv har en halv hästkraft, precis som alla andra typiska pennor som gör små svarvar. De kommer att gå ner om du pressar dem att hantera dina större projekt. Det kan ske inom den kapacitet som svarven är tänkt att ha. Så bli inte förvånad. Den idealiska hästkraften är ca 0,75.

4. Svängkapacitet

Okej, så vilken storlek på träet kan man montera på svarven? Hur stor kapacitet kommer din träsvarv att ha? Det beror på måttet på bäddsvingen och avståndsdiametern mellan toppstocken och änden.

Du kanske också vill överväga svängningen över verktygsstödet om du behöver sätta verktygsstödet direkt under stockarna. Vi kommer till det senare.

5. Storlek på gängan

Det är absolut nödvändigt att veta storleken på svarvens gänga. Ju större diameter din svarv har, desto styvare blir den för det större arbetet. Och du behöver veta gängstorleken på din svarv för att få de exakta chuckarna och frontplattan från eftermarknaderna.

Gängans storlek bestäms av diametern först, sedan gängorna per cm. Det vanligaste gängmåttet är 1cm x 8 TPI. Men de färre vanliga är 1.5 x 10 TPI, 2,5cm x 10 TPI, 2.5″ x 12 TPI, etcetera

Om du ska köpa en begagnad svarv som har ett mindre gäng än cm tum, kommer det att ge dig en svår tid, så du kanske vill gå ifrån det.

6. Spindelborr

Detta är hålet som går hela vägen genom spindeln. Det kommer att avgöra vilken storlek knockout-stång du kan använda för att slå ut mitten och vilken typ av vakuumchuckadapter du kan köpa.

Svarvar som är direktdrivna har inget spindelhål. Du kan fortfarande använda detta, men detta gör livet lite jobbigare när det inte är centrerade bitar du jobbar på.

7. Morsekon

Du kan se morseavsmalningen i slutet av dina centra och tillbehör som passar inuti spindeln och ändstockspennan. De kommer att gå in med en friktionspassning och slås vanligtvis ut igen.

Det finns tre vanliga typer av morsekoner

Morsekon 1: Används endast i mycket små minisvarvar. Vi skulle inte rekommendera att skaffa en minisvarv med #1 MT om du inte bara vrider på pennor. Bortsett från det är det ibland svårt att hitta dem tillgängliga på eftermarknaderna.

Morsekon 2: #2 är den vanliga vanliga taper-storleken för alla träsvarvar från Mini till Full size. Eftersom de flesta standardsvarvar använder en #2 MT kona, så kan du använda centrer och dorn på valfri svarv senare, om du vill uppgradera.

Morsekon 3: Okej, #3 MT taper är inte så vanlig. Den används för särskilda ändamål, som stora skålar eller andra industriella verk. Tillbehören är också svåra att hitta.

8. Driv- och hastighetssystem

Remdriven: Träsvarvar som kommer med en AC-motor kommer att kräva att du byter remmen till olika remskivor för att ändra hastigheten. De kallas “hastighetsvarv” istället för “svarv med variabel hastighet.”

Variabel eller EVS: Elektroniska träsvarvar med variabel hastighet har en DC-motor och en strömbrytare eller ratt för att styra hastigheten, så du behöver inte byta bälte manuellt.

En viktig funktion som förändrade spelet för oss när vi uppgraderade var elektronisk variabel hastighetskontroll. Vår första svarv hade fem hastigheter, justerade genom att öppna stocken, lossa remskivorna, flytta remmen, vilket allt tog tid och blev en frustration när man flyttade mellan stadierna i ett projekt. Med variabel hastighet kan vi justera hastigheten utan att stoppa svarven. Det är en stor fördel. Detta är den mest bekväma egenskapen hos de moderna träsvarvarna när det kommer till svarvning av skålar.

Reeves Drive: Dessa är också variabler, men det finns olika åsikter bland svarvarna. Reeves drivning kräver dock mer underhåll och ofta byte av remmen. Du kommer att se en spak med stocken för att ändra remskivorna för olika hastigheter.

DVR eller VFD-enhet: Det finns svarvar med DVR (Digital Variable Reluctance).  Det är användbart för att upprätthålla en non-stop hastighet med nära noll effektförlust.

Du kan också se en VFD eller (Variable Frequency Drive) träsvarv som låter dig använda en 3-fasmotor på 1-fasström. Detta är för att producera utmärkt vridmoment när du slår på låg hastighet.

9. Funktioner

 • Reverseringsbrytare: Reverseringen är en extra fördel att ha. Särskilt när du arbetar med en skål är slipning ett slags måste för att ge den avslutande poleringen på arbetsstyckets yta.
 • Spindelindexering och låsning: Du kan låsa spindeln i olika positioner för att skapa valfritt mönster eller räfflor. De flesta av de moderna standardsvarvarna har ett indexeringsalternativ. Du kan också låsa spindeln och ta bort föremål som verkar för täta.
 • Digital avläsning: Du kan se vilken hastighet du svarvar på träsvarven med en DRO (digital avläsningsmätare). Detta är inte nödvändigt, men det är bra att ha en.
 • Förlängd spindelpelare: Detta för att ge mer åtkomst runt baksidan av ett monterat arbetsstycke.
 • Fjärrkontroll för nödstopp: Det kan ibland vara farligt när man sträcker sig runt en snurrande stock för att stoppa maskinen. Men med ett fjärrkontrollstopp kan du göra det genom att hålla ett säkert avstånd.
 • Ratt: Detta låter dig rotera spindeln när svarven är avstängd.

Dörr till bälte: Remskivans dörr måste vara användarvänlig för att göra hastighetsändringarna bekvämare.

10. Fotstam

Fotstammen stöder det mer avlånga arbetsstycket för att hålla och snurra tätt så att det inte flyger av sängen, vilket ger dig en mjuk rotation. Så det är en supportfunktion. Du kan skjuta den och flytta mot och bort från huvudet.

Den viktigaste egenskapen hos fotstammen är dock fjäderpennan. Den rör sig in och ut för att ge det stöd du behöver och hjälpa dig under borrning och borrning. Se hur länge din fjäderpenna kan resa fritt och smidigt. Kontrollera också om den har en självutmatningsfunktion.

11. verktygsstödskvalitet

En mångsidig svarv accepterar flera storlekar av verktygsstöd bredvid standard. Så kontrollera om den kan låsa sig ordentligt och kan röra sig för att nå allt den behöver. Du kan behöva ändra verktygsstödet för att kunna arbeta med flera projekt. Om banjon inte är vänlig för det kan du behöva ändra det senare.

Du kan också byta verktygsstödet i gjutjärn till ett rostfritt stål för att undvika spärrarna. Den släta ytan på det rostfria stålet kommer att säkerställa smidig rörelse av verktygen över verktygsstödet så att du kan undvika spärrar.

Punktlista att ha koll på innan du köper den bästa svarven

En bra träsvarv är grunden för alla träsvarvningsprojekt, och som med de flesta elverktyg börjar sökandet efter den bästa träsvarven för dig med att ställa dig själv några viktiga frågor.

 • Typ av projekt: Det första är, vilka typ av projekt har du planerat att du ska göra på din nya svarv? Kommer de att vara små föremål som skålar eller pennor, eller så långa saker som bord eller trappor?
 • Tillgängligt utrymme: Överväg sedan din verkstad. Har du ett hörn med tillräckligt med utrymme för att placera en svarv i full storlek med ben och pengar för att göra det? Eller vill du hellre spara utrymme och investera i en bänksvarv i trä som du kan ta fram och använda och lägga tillbaka om din arbetsyta är mer begränsad.
 • Kostnad: Slutligen är det frågan om pris. Träsvarvar, särskilt de som tillverkas av de mer välkända tillverkarna, kan kosta hundratals dollar. Fundera på hur mycket du kan spendera på en ny svarv och om det är värt det.
 • Träsvarvar är relativt enkla maskiner, och en bra en kommer att hålla dig i år eller till och med årtionden.
 • Om det är något som du kommer att använda för projekt som du planerar att sälja, eller om du kan se dig själv göra träsvarvning som en långsiktig hobby, bör du överväga att investera i en träsvarv och svarvverktyg som håller längre och håller upp till regelbunden användning.

Vad ska du använda din svarv till?

Om du funderar på att köpa en svarv måste du först föreställa dig det eller de primära projekten du ska använda svarven till. Med projektet i åtanke, här är några frågor att ställa som kommer att vägleda ditt val av en svarv.

 • Kapar du främst träbitar, eller är det här en metallskärningssvarv?
 • Kommer det att vara i en personlig verkstad, eller en modern verktygsbutik?
 • Behöver du full automation, eller är en enkel maskin bättre?

Dessa faktorer påverkar komplexiteten hos den svarv du behöver. En helt CNC-utrustad svarv som kan hantera delar av industristorlek längs fyra axlar, med flera huvuden för svarvning, borrning och skärning, skiljer sig mycket från en enkel tvåaxlig svarv för svarvning av möbler.

Funktioner på den bästa svarven

Nedan är några av de funktioner som vi tycker är viktigast att tänka på när du köper din nya svarv.

Svängkapacitet

Svängkapaciteten hos en svarv är den största diametern på lager som en svarv kan hålla. Den fysiska begränsningen av detta kommer att synas genom att titta på avståndet mellan spindeln och monteringsskenan under den.

Spindelkapacitet

Spindelkapaciteten avgör hur lång av en bit du kan slå på din svarv. En bänksvarv kommer förmodligen att acceptera material som inte är längre än cirka 37,5 cm. Medan en minisvarv lätt kan gå upp till cirka 1 meter. Om du har begränsat med utrymme eller budget när du köper din svarv men känner att du kan behöva en större kapacitet, kontrollera att svarven accepterar förlängningar! Detta kommer att tillåta dig att “tillägga” din maskin i framtiden för att acceptera längre lager.

Motorstorlek

Svarvar kan komma i ett brett utbud av motorstorlekar. Några av de små kommer att börja med cirka 1/2 HP och kan gå på upp till flera HP. När du bestämmer dig för vilken storlek motor du behöver, måste du tänka på vad det är du vill skära. Om du gör något litet som bordsben kan du klara dig med något runt 1/2 hk eller 3/4 hk. Men om du har råd skulle vi föreslå att du skaffar något som är minst 1 HP, men återigen, det är inte nödvändigt. Du kan fortfarande göra bra arbete på mindre.

Höjd

Oavsett vilken typ av svarv du i slutändan väljer är det viktigt att ta hänsyn till maskinens höjd. Dyrare maskiner kommer att ha justeringar tillgängliga för att göra dem bekväma till vilken nivå du än önskar. Bänksvarvar och vissa minisvarvar kommer inte alltid med baser om du inte köper dem separat. I fallet med en bänksvarv är det viktigt att du placerar maskinen på en plats som är rätt höjd för slutanvändaren för att undvika onödig trötthet. Om din bas är för hög kommer dina armar och axlar att bli trötta när du når upp till ditt lager. Om den sitter för lågt kommer din rygg att bli öm av att luta sig över under svängning. Den allmänna tumregeln är att svarven ska komma upp till dina armbågar när du står bredvid.

Justerbar huvudstock

– Spindeln på din svarv är spindeln som vrider sig och är närmast din motor. Detta är kraften som får din stock att slå på svarven. Om du funderar på att vända stora skålar är det viktigt att leta efter en svarv som har en justerbar huvudstock. Det fina med den här funktionen är att du kan vända huvudet bort från dess normala plats, i vissa fall 180 grader från dess primära plats. Detta gör att du lättare kan skära ut insidan av skålen du vänder på. Den här funktionen kommer inte att hittas på bänksvarvar, men bör bli vanliga en du får in i minisvarvar på mitten som för närvarande finns på marknaden.

Ytterligare verktyg

Du kommer att behöva många ytterligare verktyg när du ska använda din svarv. Dessa behöver man oftast köpa separat men om du ingår är det en bra bonus!

Skärpningsverktyg

När du ska köpa din första svarv finns det några extra utgifter som du måste ta hänsyn till förutom bara kostnaden för själva svarven. Av dessa “andra” kostnader är nog slipverktygen de dyraste. Du kan förvänta dig att spendera cirka 2500 kr i verktyg för slipning. Förutom att lära dig hur du använder din nya svarv kommer du också vill vara säker på att du lär dig hur du vässar dina verktyg ordentligt eftersom de blir slö så fort du börjar använda dem. Att arbeta med slöa verktyg leder till dåliga skärningar, längre arbetstider och frustration.

Det dyraste föremålet relaterade till slipverktyg som du behöver är en bänkslip. En enkel utan stativ kan hittas för så lite som 500 kr. Vi skulle rekommendera att inte köpa det billigaste utan i stället skaffa ett märke av bra kvalitet eftersom du kommer att använda det här verktyget avsevärt. Om du inte har plats på en arbetsbänk, vill du också köpa ett stativ för det och de kostar cirka 500 kr till.

Nästa föremål som du bör plocka upp är en slipjigg. Vi känner några andra träarbetare som har försökt hoppa över att köpa den här biten för att spara pengar, men det gör livet MYCKET lättare att ha en. Jiggen hjälper till att hålla din mejsel i rätt vinkel och position för att säkerställa att du slipar ordentligt varje gång.

Säkerhet

Vänligen hoppa inte över säkerhetsåtgärder på din nya svarv. Att ha en träbit som snurrar med 1 000 varv per minut är inget som ska tas lätt på. Den viktigaste säkerhetsanordningen som du bör köpa är en hel ansiktsmask. Detta kommer att hjälpa till att skydda ditt ansikte från att bli träffad av flygande träflis. Det finns ett brett utbud av kostnader och funktioner tillgängliga, men du bör åtminstone plocka upp en grundläggande så att du håller dig säker.

Nästa punkt på din lista är en som du förmodligen redan har i din butik och det är ett par kraftiga handskar. Att skydda fingrarna från mejseln och träsnurran är ett måste!

Slutligen skulle vi föreslå hörselskydd samt en respirator av något slag för att skydda dina lungor från damm som din maskin kommer att skapa. Lung- och hörselskydd är två av de oftast förbisedda områdena i butiken. Långvarig exponering för höga ljud och damm kan få allvarliga konsekvenser på vägen.

Andra överväganden

Om du aldrig har använt en träsvarv tidigare, rekommenderar vi starkt att du försöker lägga vantarna på en innan du köper en. Inget slår att få lite tid på en svarv för att hjälpa dig att bestämma vilka funktioner du kanske gillar eller inte. Nedan finns några ställen som du kan testa att använda en svarv innan du köper den.

Lokala högskolor – Ett annat alternativ är att titta på dina lokala högskolor. Många gånger erbjuder de träbearbetningskurser och kräver därför att de har en träaffär. Vissa erbjuder tillgång till dessa butiker för allmänheten.

Lokala träbearbetningsklubbar – De flesta områden i landet har lokala eller regionala träbearbetningsklubbar. Det skulle inte skada att kontakta dessa klubbar för att se om de känner till några lokala workshops som erbjuder tillgänglighet för allmänheten. Det finns också en chans att om du går med i klubben, skulle en annan träarbetare bjuda in dig och låna ut lite av sin erfarenhet till någon som precis har börjat.

Vissa högstadier med slöjdsalar har även svarvar som det ibland går att få tillgång till. Kom ihåg att frågan är fri.

Vilka delar som finns i den bästa svarven.

Nu när du förstår de viktigaste övervägandena för att välja en träsvarv, låt oss titta på några andra funktioner i en blivande svarv.

Stativet och ramen

Stativet och ramen är viktiga komponenter i alla träsvarvar. Det skulle hjälpa om du hade en modell med ett tjockt, hållbart stativ tillverkat av tunga material med hög densitet. Modellerna i den här recensionen har gjutjärnsbaser, vilket ger massor av vikt till maskinen.

De flesta svarvar har en skrymmande design – och det är av en anledning. Skrymmande ramar absorberar vibrationer och de rör sig mindre än lättviktsmodeller. Välj en modell med en anständig ram och lite vikt till den.

Huvudstocken

Huvudstocken är änden av maskinen som håller träet på plats. På träsvarvar rymmer huvudstocken även kontrollerna för maskinen. Du hittar hastighetskontrollerna, strömbrytaren och LCD-avläsningarna på huvudsidan av träsvarven.

Typiskt är huvudet till vänster om verktygsstödet, vänd mot operatören.

 • Omkopplaren och motorn är de primära komponenterna i huvudstocken.
 • Huvudstocken rymmer LCD-skärmen med RPM-avläsning.
 • Huvudstocken rymmer även rem- och remskivan, tillsammans med spännaren.
 • Spindeln på huvudstocken håller arbetsstycket när det svänger.
 • De flesta träsvarvartillverkare har “specifika” fästsystem.
 • Leta efter modeller som accepterar Morse-avsmalningar i topp- och ändstocken.
 • Designen bör acceptera universella centra och eftermarknadsverktyg.
 • Huvudstock-låset låser och låser upp glidande huvudstocks.
 • Ställ låset i låst läge innan du slår på maskinen.

Verktygsstöd

Verktygsstödet på din träsvarv är en kort, justerbar guide som glider längs svarvbädden. Verktygsstödet ger en del av maskinen för att lagra ditt verktyg och håll dem stadigt när du arbetar med ditt lager.

Verktygsstödet glider längs sängen, vilket ger enkel åtkomst till alla delar av stocken medan du arbetar. Du kan också rotera verktygsstödet så att du kan arbeta i vertikala vinklar på ditt lager. Ditt verktygsstöd bör ha en snabbkoppling för enkel låsning och upplåsning under arbetet.

Se alltid till att maskinen står stilla när du låser upp och justerar verktygsstödet. Efter att ha låst till verktygsstödet på plats, kontrollera att du inte kan flytta det innan du slår på svarven.

De bästa varumärkena för träsvarvar låter dig växla mellan långa och korta verktygsstöd för att passa dina projektkrav.

Vilka verktyg har du?

Träsvarven ger träarbetare en plattform för sina projekt. Men det är i huvudsak hantverkarens verktyg och skicklighet som avgör maskinens användbarhet. De bästa verktygen för din träsvarv har design och konstruktion med hållbara, hållbara material.

Välj verktyg med bekväma, ergonomiska handtag som är lätta att greppa. De flesta träsvarvar har design och konstruktion med hållbart höghastighetsstål (HSS). Detta stål har slitstarka hårdmetallspetsar som ger lång livslängd mellan skärpning, även vid daglig användning.

Fotstam

Fotstammen på din träsvarv är på motsatta änden av svarven, vänd mot huvudstocken. Stjärtstocken har en glidfunktion längs svarvbädden, vilket gör att du kan anpassa den till korta och långa arbetsstycken. Stjärtstocken håller i huvudsak träet stadigt på huvudet och fäster det för att förhindra rörelse under ditt arbete.

Vanliga frågor om svarvar

Hur länge måste trä torka innan vi kan använda det i svarven?

Om du letar efter det bästa virket att vända i din svarv, måste du se till att det är torrt och kryddat. För att torka och krydda trä, håll dig till tumregeln om 1 års torkning och härdning per tum trä. Vilka är då de bästa träslagen? I den följande listan visar vi de bästa träslagen att använda i en svarv.

Några av de mest populära valen inkluderar följande.

 • Lönn
 • Ask
 • Tall
 • Valnöt
 • Körsbär
 • Rosenträ
 • Röd alm

Varför kallar människor svarven “Alla maskiners moder?”

Du kanske hör några seniora maskinister hänvisa till svarven som “Alla maskiners moder.” Svarven var en av de ursprungliga maskinerna som kom ur den industriella revolutionen, vilket ledde till många tekniska innovationer under de kommande decennierna.

Vid det här laget bör du ha koll på några potentiella modeller för den bästa träsvarven i denna recension. Vi förstår dock att det är utmanande att nöja sig med en modell. En träsvarv är ett dyrt köp, och den kommer att finnas i din verkstad i flera år. Därför är det viktigt att du väljer en maskin med lång livslängd och enastående prestanda.

Om du kämpar med ditt köpbeslut, slappna av – vi gjorde det hårda arbetet åt dig. Varför inte välja ett av våra bästa val för den bästa träsvarven?

Ska man tänka på plats när man köper en svarv?

Att välja rätt svarv för ditt träbearbetningsprojekt är ett seriöst beslut som kräver lite eftertanke. Dessa maskiner är dyra, och om du slutar med en citron kommer det att förstöra dina projekt och orsaka inget annat än krångel i verkstaden.

Lyckligtvis har alla träsvarvar i denna recension en design av högsta kvalitet och mångsidig funktionalitet. Vi har val i olika storlekar, med alternativ för nybörjare, avancerade och professionella träsvarvare. Innan du beställer din svarv, ställ dig själv några kvalificerande frågor angående din blivande modell.

Ditt val av svarv beror på din nivå av träbearbetning och hur ofta du kommer att använda maskinen i dina projekt. Om du känner att du vill börja använda din svarv varje dag, kommer du att ha olika krav på någon som bara kräver en svarv i sina projekt då och då.

Om du arbetar med det större lagret behöver du en modell med ett bra avstånd mellan punkterna och en sväng över 30 cm. Däremot kan DIY-snickare upptäcka att de kan komma undan med en gunga så liten som 20cm.

Kraven på ditt arbete sätter tonen för kraven på din träsvarv. Att välja en underdimensionerad maskin kan orsaka frustration i ditt arbete.

Hur mycket plats har du i verkstaden?

Storleken på din verkstad är en annan kritisk faktor att tänka på när du väljer din träsvarv. Om du har en liten gör-det-själv-verkstad kan du komma undan med en bänkmodell för att spara på golvytan. En kompakt 2 decimeter till 3 decimeter är idealisk i detta scenario.

Men fristående träsvarvar kommer alltid att erbjuda dig en bättre träbearbetningsupplevelse. En fristående svarv ger ökad stabilitet och en större gunga och säng.

Fristående modeller rör sig inte och gör ett bättre jobb med att dämpa vibrationerna från maskinen. Men du kommer att betala cirka 20 % till 30 % mer för en fristående modell, och du behöver dedikerat utrymme i verkstaden.

Vad är din budget?

Slutligen måste du ha en budget i åtanke när du köper din svarv. Som nämnts är en träsvarv ett dyrt köp för en anständig modell. Om du vill ha en fristående design kan det leda till tiotusentalskronor.

Lyckligtvis hittade vi några prisvärda bänksvarvar i trä för vår recension.

Vad är historien bakom svarvar?

En träsvarv är en av de tidigaste formerna av träbearbetning som har upptäckts. Bevis på en svarv har hittats i det gamla Egypten som går tillbaka till 3 f.Kr. Träsvarven har förändrats på något sätt under de senaste 2300+ åren, men den övergripande ramen och strukturen på den är mycket densamma.

Idag används dessa maskiner varje dag från den vanliga hantverksentusiasten i deras garage till storskaliga industrifabriker. De används för att tillverka allt från bordsben, vapenlager, klockkomponenter, basebollträn och arkitektoniska delar för byggnader.

Svarvar, i sin tidigaste form, var en tvåmans, manuellt manövrerad maskin. Naturligtvis var den tidiga formen för över tre årtusenden sedan i det gamla Egypten, så saker och ting var förståeligt nog lite mer gammaldags.

Till och med de tidiga maskinerna hade nyckelfunktionen hos alla svarvar, från då till nu; till skillnad från andra verktygsmaskiner, i en av dessa maskiner, är föremålet som skärs eller formas (“arbetsstycket”) det som svänger, inte skärinstrumentet. En svarv är baksidan av en borr; snarare än att en spinnande bit biter i ett omgivande trä- eller metallstycke, formas ett spinnande metallstycke av ett stationärt skärhuvud.

Tack vare dessa maskiners design kallas det att forma ett arbetsstycke på en svarv som att “vända” ett stycke. Nästan alla typer av material kan bearbetas på en svarv, även om metall och trä är de vanligaste.

Hur har svarvar utvecklats?

Svarvar började som ganska primitiva verktyg, men tog ett stort steg framåt under den industriella revolutionen. Ångmaskiner gav mer kraftfulla svarvar; elektricitet skulle utveckla svarvar ytterligare. På 1950-talet lade servomotorer till kontrollelement till svarvprocessen, och dagens svarvar är helt integrerade med Computer Numerical Control (CNC), vilket gör att de kan automatiseras helt.

Längs vägen utforskade hantverkare vad som kunde göras med en svarv. Svarvar gör att material kan tas bort för att skapa rundade former; allt från metallskaft till stolsben i trä kan formas av oregelbundna bitar med hjälp av en svarv. Idag hittar du svarvar överallt från fina träbearbetningsbutiker till banbrytande fabriksgolv, som tjänar olika syften men använder samma princip; ett snurrande arbetsstycke med ett stationärt skärhuvud.

Vilka sorters svarvar finns?

Bastyper

Det första du behöver bestämma när du tittar på träsvarvar är storleken. Svarvar finns i 3 primära uppsättningar: bänkskiva, minisvarv och full skala. Oddsen är att du kommer att gå vägen för en bänk eller minisvarv eftersom fullskaliga svarvar vanligtvis är för träarbetare som har använt en svarv i många år.

Bänksvarv

Dessa svarvar är de minsta i skala och tar därför upp minst utrymme i din butik. Precis som kategorin anger är dessa gjorda för att sitta på en bänk i din arbetsplats. Även om dessa enheter är små till storleken är de kraftfulla och trevliga nog att producera mycket högkvalitativt arbete.

Denna storleksenhet är perfekt för nybörjare. De begränsade utrymmeskraven och kostnaden gör det perfekt för någon att försöka se till att träsvarvning är en hobby de vill ägna sig åt. Bänkskivor är fullt kapabla att tillverka kvalitetspennor, små bordsben och skålar upp till cirka 8 tum i diameter beroende på vilket märke du har. En mycket grundläggande enhet kan köpas för så lite som $250 och öka upp till 5000–6000 kr beroende på vilka funktioner du vill ha.

En bänksvarv kommer att vara begränsad i längden på material som den kan hålla. De flesta av dessa enheter kan hålla en träbit som inte är mer än 30–37,5 cm lång. Men räkna inte automatiskt bort en bänkmodell om du känner att du behöver en maskin för att hålla längre bitar! Vissa bänksvarvar låter dig köpa förlängningar som ansluter till din basenhet och låter dig använda längre lager. Detta är en funktion som vi starkt rekommenderar eftersom den låter dig behålla ditt lilla fotavtryck av utrymme och förstora det “efter behov”. Att få en enhet som har förlängningskapaciteten kan kosta lite mer, men vi tycker att det är värt det.

En funktion som du förmodligen kommer att stöta på som är specifik för bänkmodellerna är hur du justerar hastigheten eller varvtalet på svarven. I allmänhet kommer en av dessa maskiner att snurra mellan 200 och 1400 rpm. Hastigheten kommer att bestämmas baserat på ett antal faktorer som dina verktyg, de typer av snitt du gör och viktigast av allt vilken typ av trä du sågar.

Hastighetsjustering

De billigare bänksvarvarna kräver en manuell hastighetsjustering. Det finns några steg inblandade för att slutföra justeringen eftersom dessa maskiner använder en remskiva med stegar som liknar bilden som visas. Sammantaget fungerar processen väldigt likt växlingen på en 10-växlad cykel.

Användaren måste stänga av maskinen och vänta tills den stannar helt. Därefter måste remskivans lock öppnas. Sedan måste användaren arbeta med remmen på en mindre remskiva (för att öka hastigheten) eller en större remskiva (för en lägre hastighet). Detta bör inte avskräcka dig från att skaffa en maskin som har en manuell hastighetsjustering. Det är dock viktigt att veta om det innan du köper en. Om du har fastnat för att välja mellan två enheter kan detta bidra till att göra ditt beslut lättare.

Minisvarv

Nästa svarvar från bänkmodellerna kallas för “minisvarvar”. Dessa är betydligt större än bänkmodellerna och var under många decennier den minsta storlek du kunde köpa – därav anledningen till att ordet “mini” används för att beskriva dem. Dessa maskiner kommer att bli mycket stabilare än bänkversionerna. Många gånger är dessa maskiner byggda av gjutjärn tillsammans med några ståldelar som gör dem mycket tyngre. Det som är bra med detta är att det hjälper till att minska vibrationerna och rörelsen under skärningar. Naturligtvis är det negativa att de inte är lika bärbara.

När du går för att handla en minisvarv är oddsen att stativet inte kommer att inkluderas i prislappen som du ser. Många gånger är detta en separat kostnad från maskinen. Du har ett par alternativ, du kan köpa basen som är gjord för den, eller så kan du bygga din egen. Det är inte ovanligt att se minisvarvar skruvade på en arbetsbänk. Om du väljer att bygga din egen bas, se till att den är tillräckligt stark för att hantera vibrationerna och skakningarna som maskinen kommer att skapa under användning. Minisvarvar kommer att ha en större spindel och svängkapacitet som gör att du kan arbeta med större lager. En användare ska kunna vända en skål upp till cirka 30cm i diameter med en minisvarv. Spindelkapaciteten är mycket större på dessa enheter och kan i genomsnitt vara upp till en meter eller så. Det är ungefär 2,5 gånger kapaciteten för en bänksvarv. Med denna typlängd kan du enkelt klippa fullstora bordsben och till och med ett basebollträ om du vill.

Hastighet

När du väl kommer till denna enhetsnivå kommer du att upptäcka att hastighetsjusteringarna blir mycket enklare. Du kommer att kunna justera hastigheterna på dessa enheter genom att vrida på en ratt som kommer att öka eller minska elektriciteten som strömmar till motorn. Denna justering kan göras på några sekunder jämfört med den manuella justeringen som tar några minuter att slutföra.

På grund av ökningen i storlek och de tyngre materialen som används för att tillverka dem, är priserna för dessa enheter mycket högre än för bänkversionerna. Du kan hitta basenheter som börjar runt 8000 kr och de kan öka upp till omkring 20 000.

Stora svarvar

Oddsen är om du funderar på att köpa en full storleksvarv, du har många års erfarenhet av att arbeta på en. Vi skulle inte rekommendera en full storlek till någon som är ny på träsvarvning. Dessa maskiner kan variera i storlek beroende på funktionerna och kapaciteten hos det du letar efter. Vissa industriella svarvar som används för att skära arkitektoniska bitar kan rymma spindlar på upp till 3 meter långa eller mer!

Bredden är också mycket större än vad du hittar på minisvarvar. Dessa enheter kan ha en kapacitet på 66cm eller mer beroende på modell. Med alla dessa extra funktioner ökar mängden utrymme och budget som krävs för att skaffa en. Basmodeller tenderar att starta runt 30 000 kr och kan gå upp till sexsiffriga eller mer om du letar efter datoriserad precisionsskärning.

Vad ska man överväga innan man köper den bästa svarven?

Storlek

I USA hittar du svarvar som beskrivs som “20 cm gånger 55 cm.”. Det senare siffran hänvisar till avståndet mellan centret (d.v.s. huvudstock och fot stam), eller den längsta biten av material som maskinen kan hantera. Den första siffran, i USA, hänför sig till den maximala diameter ett arbetsstycke kan ha och fortfarande vara ovanför svarvbädden. Detta är också känt som maskinens “sving”.

I andra delar av världen en uttrycks den första siffran annorlunda; som måttet mellan mitten av chucken, så i teorin mitten av varje arbetsstycke, och den närmaste punkten på maskinens bädd. En 20×55- maskin i USA skulle därför vara en 10×55- maskin i resten av världen.

De flesta hobbyister och hantverkare som arbetar med mindre delar kommer att upptäcka att en 7.5cm x 37,5 cm stor maskin vanligtvis är så liten som man borde gå, medan ungefär dubbelt så stor storlek, 15 x 75 cm stor svarv utgör den övre änden av vad en hemmasvarv kan vara.

Vikt

Var medveten om att svarvar, precis som många andra maskiner, kan vara ganska tunga. Den givna dimensioneringen är inte dimensionen på själva apparaten, utan snarare på arbetsstycket som kan rymmas; maskinen blir betydligt större. En 7.5 x 37,5 cm stor maskin kan lätt väga mer än 30 kg; en dubbel maskin skulle väga mycket mer och kräva en motorlyft eller en liten kran för att flytta på plats.

Kraft

En av de sista sakerna du måste tänka på när du köper en ny svarv är motorn. Medan vissa maskiner arbetar med en enda hastighet, kommer många att ha flera hastighetsinställningar. Det finns också frågan om vridmoment att ta hänsyn till.

För att skära större bitar behöver din maskin mer än bara höga varvtal; den kommer att behöva kraften för att hålla ett tungt arbetsstycke svängande och smidigt. Annonsörer kan stolt proklamera högsta RPM för sina maskiner; men lägsta varvtal kan vara ännu viktigare för operationer som skruvskärning.

X och Y Axlar

Svarvar har minst två rörelseaxlar: en X-axel (framåt/bakåt längs tvärsliden) och Y (vinkelrät mot X-axeln). En avancerad CNC-maskin kan dock ha så många som 7 axlar, från X, Y och Z (tredimensionell rörelse) till roterande axel. Så axel X kan ha ytterligare rörelseaxel A, som är en rotation längs X-axeln.

Detta kan låta förvirrande; Det räcker med att säga att ju mer rörelseaxel en maskin har, desto mer komplicerad, dyr och industriell är den sannolikt.

Att köpa en av dessa maskiner är lite av en komplicerad process, men du kommer att få enorm hjälp om du har projektet i åtanke när du handlar. Vad tänker du använda den till? Med det projektet som den avgörande faktorn kommer den nödvändiga komplexiteten hos svarven och eventuella storleks- eller viktbegränsningar att bli uppenbara. Du kommer att kunna fatta ett mycket mer välgrundat beslut om du håller ditt projekts behov främst.

Vilka komponenter finns i en svarv?

När det kommer till delarna du ska lägga i svarven finns det fler faktorer. Grundläggande komponenter i en svarv består i allmänhet av följande:

 • Huvudstock med spindel
 • Chuck (för att hålla arbetsstycket)
 • Svarv säng
 • Vagn och tvärrutschbana
 • Verktygstorn
 • Fotstam

Specifikationerna du behöver för dessa komponenter bestäms av det allmänna avsedda syftet för din svarv och dimensionerna på delarna du kommer att arbeta med.

Huvudstock med spindel

Finns på vänstra sidan av svarven, stocken håller spindeln på plats, vanligtvis med lager. Vanligtvis med en motor och remskiva ger toppstocken också kraften att rotera spindeln och delen. Spindelns storlek varierar, vanligtvis från 1.25 cm till 3,75 cm i diameter.

Storleken på spindeln avgör hur stort arbetsstycke du kan vända på din svarv. En 2,5 cm stor spindel kan räcka för mindre arbeten, men för en spindel som är tillräckligt robust för att rymma större bitar utan att böjas, behöver du ofta minst en 3 cm stor spindel.

Övriga överväganden i huvudstocken och spindeln att vara medveten om: tillåter huvudstocken utombordare? Även om bitar är avsedda att monteras mellan huvudstocken och ändstocken, över svarvens bädd, tillåter utombordaren att arbetsstycket monteras bort från styckets kropp.

Detta ökar avsevärt diametern på de bitar som kan vändas. Det är inte en idealisk lösning; det finns goda skäl till att bitar vanligtvis monteras över svarvens bädd, där revolvern är placerad och ändstocken hjälper till att stödja arbetsstycket. Oavsett, när du köper en maskin, tänk på storleken på huvudstocken och spindeln och de olika positionerna som huvudstocken tillåter. Vissa huvudstocks kan faktiskt roteras, vilket gör det lättare att köra utombordare.

Chuck

Chucken är den specialiserade klämman för att hålla en cylinder. Chucken håller arbetsstycket, och de flesta maskiner kan säkra arbetsstycken mellan 12,5 och 165 cm. Många chuckar har också ett genomgående hål, vilket gör att långa bitar kan sträcka sig genom chucken och ut bakom svarven. Använd samma beslutsprocess med en chuck som med huvudstocken; vilken storlek behöver du baserat på de bitar du troligen kommer att arbeta med?

Observera att det finns extra alternativ med chuckar också; de flesta chuckar är klämda, vilket är de rörliga delarna som dras åt eller lossas för att passa arbetsstycket. Typiskt käftarrangemang är tre eller fyra käftar på varje chuck, men vissa chuckar har många fler. Käftarna kan dras ihop eller flyttas oberoende för att hjälpa till att hålla udda formade bitar.

Svarvsäng

Svarvens säng är ett enklare beslut. Det finns två grundläggande alternativ; den brittiska sängen, eller den amerikanskt föredragna v-sängen. De två typerna är självförklarande, och var och en av designen har sina förespråkare. För mindre svarvar (och motsvarande mindre arbetsstycken) gör det sällan någon större skillnad för prestandan.

På större, mer industriellt orienterade maskiner kan sängar också vara rundade, och snedbäddssvarvar är allt vanligare på helautomatiska CNC-svarvar i industriella applikationer.

Fotstam

På många nya svarvar är fotstammen en tillvalsfunktion. Dess syfte är enkelt – det håller den bortre änden av arbetsstycket. Medan en fot stam kanske inte är nödvändig för mindre bitar, för större delar är den avgörande. Att använda en ändstock minskar böjningen i arbetsstycket; för hög böjlighet kan ge ett färdigt stycke en oönskad varp eller kurva. Om du ska hantera större delar är det ett smart val att köpa en fotstam från början. Vagn, tvärrutschkana och torn – Dessa är “affärsdelarna” av svarven. Vagnen är en uppsättning stänger, ofta två eller tre, som löper längs svarven. Tvärsliden vilar på vagnen och håller tornet. Tornet rymmer i sin tur de olika skär- och borrverktygen som ska användas på delen.

Även om detta låter komplicerat, just nu när det är vagnen och tvärsliden som bestämmer antalet axlar som din svarv kan röra sig på, oavsett om det är två, tre eller fyra. Storleken på tornet, och antalet huvuden som det kan hålla, bestäms av storleken på den pjäs du vill vända. Större arbetsstycken kräver större skärhuvuden, vilket i sin tur kräver större torn.

Vilka är de viktigaste komponenterna i en svarv?

Spindeln

Spindeln är det område som rymmer motor, växlar och lager. Det skulle vanligtvis vara placerat på vänster sida. Chucken ansluts till huvudstocken.

Fotstam

Denna finns på den motsatta änden av huvudstocken och kan skjutas längs maskinens längd. En broms är vanligtvis monterad, för att hålla den på önskad plats. Det kommer också att finnas en ratt, som när det vrids kommer att flytta en spindel, antingen in eller ut, beroende på vilken riktning den vrids. Ändstocken kan hålla många verktyg, såsom en borrchuck, ett spänningsförande centrum, stansar eller kranar och många andra användbara tillbehör.

Chucken

Chucken håller arbetsstycket. Till skillnad från de flesta maskiner håller ett svarvverktyg som borrar stationära, medan arbetsstycket roterar. Olika chuckar finns tillgängliga såsom 3 självcentrerade chuckar med lås och 4 självständiga chuckar. Olika lås finns också tillgängliga för chuckarna. Chucken fästs på svarven via en frontplatta. Som nybörjare kommer du att använda chucken med 3 lås, mer än 4.

Sadeln

Sadeln är den stora rutschkanan, som rör sig åt vänster och höger längs maskinbädden. Det kommer att finnas en gängad stång (som kallas blyskruven), som slår igenom sadeln. Sadeln har många handhjul, spakar etc. och det är där det mesta av operatörens input kommer att göras.

Maskinsäng

Maskinbädden är den långa axeln, till vilken sadeln och ändstocken sitter. Tvärbanan sitter ovanpå sadeln och som namnet antyder glider den fram och tillbaka över maskinens främre till bakre axel. Detta sitter högt över tvärrutschbanan, men till skillnad från de andra rutschbanorna är vinkeln som den kan användas justerbar till. Även om detta låter som namnet på en skräptidning om verktyg, är det faktiskt den del av din svarv som håller skärverktyget. Den sitter ovanpå den sammansatta rutschkanan och finns i många olika former.

Vad är en svarv?

En svarv är en maskin utformad för att skapa cylindriska föremål, av material som metall, nylon och trä. Eftersom majoriteten av er inte kommer att svarva trä och träbearbetningssvarvar är en annan art tillsammans, kommer vi att ignorera dem här.

Svarvar finns i alla former och storlekar. Stora industriella CNC-maskiner kan kosta miljonbelopp, där små hobbymaskiner kan hämtas i begagnat skick för ett par tusenlappar. Vissa maskiner, är små och designad enbart för gör-det-själv-entusiasten. Detta betyder inte att maskinen är oförmögen, men den är bara lika bra som den som använder den. Eftersom det är mer sannolikt att du köper en maskin som denna, kommer vi att koncentrera våra ansträngningar på den här typen av maskin.

Hur säkert är det använda en svarv?

Använd alltid ögonskydd. Lämpliga glasögon är billigt och pålitligt. Nya ögon är inte det!

Använd aldrig en svarv med kläder eller smycken som kan dingla nära maskinen! Om ett nackband, till exempel fastnar i chucken, går ditt huvud rakt mot den snurrande chucken och du kommer inte att hinna stoppa maskinen innan den sliter av ditt ansikte.

Spån (avfallsmaterialet som skapas av metallbearbetningsmaskiner) är knivskarpt och kan vara varmt. Gör alla försök att undvika hantering. Om hantering är nödvändig, använd alltid lämpliga handskar och försök att använda en kratta för att ta bort från maskinbädden.

Hur ska man ta sig till när man väl ska köpa den bästa svarven?

1.       Testa

Ta tag i chucken med båda händerna och gunga den. Känner du hur lagren knackar? Om du kan är de förmodligen utslitna. Detta kan bli en dyr reparation.

Maskinbädden kan slitas ut under många års användning. För att testa detta, ansätt bromsen på bakstycket i dess max läge på bädden. Du bör lossa bromsen, tills du bara kan trycka på fotstammen för hand, men du kan också känna bromsmotståndet. Detta kan börja röra sig fritt, men om bromsen inte kan hålla ändstocken längre ner i bädden och den är fast låst, utan broms längst ut, kan bädden vara sliten.

Ratten ska löpa fritt. Hoppiga, klibbiga eller bullriga rörelser tyder på problem. De kommer att visa några spel i sin användning, vilket är tillåtet, men överdriven rörelse i sidled är ett dåligt tecken. Det bör finnas indexmärken runt handtagen, du behöver dessa, så se till att du kan läsa dem och att de sitter ordentligt fast.

Uppenbara tecken på en dålig maskin inkluderar tjock rost eller metallbitar som saknas på sängen och rutschbanorna. Bullrig drift.

Du bör köra maskinen. Svarvar har inte den tystaste av växellådor, men höga knackningar från axeln bör betraktas med försiktighet.

2.       Fråga

Fråga vad som ingår i maskinen. Reservdelar kan vara svåra att få tag på. Vissa svarvar kräver skruvkugghjul för att använda den anläggningen, så de bör inkluderas. Live centers och fotstams-fästen kan vara dyra, om du kan få dessa inkluderade, desto bättre.

Om det ingår skärverktyg är det jättebra. Men dessa är förmodligen något du kan köpa tillräckligt billigt.

Digital avläsning (DRO). Dessa är fantastiska och gör processen att vända så mycket enklare. De är dock inte nödvändiga och som en hobby är det möjligen en utgift du inte behöver.

Kylvätskesystem. Vissa små maskiner har inte denna möjlighet, men kan eftermonteras. Alla använda maskiner har sannolikt sprut i kylvätskerören. En rengöring kommer förmodligen att behövas, men kontrollera att pumpen fungerar. Bakterier kan byggas upp i ett kylvätskesystem, vilket orsakar en hälsorisk. Detta är mer sannolikt att hända på en maskin som används sällan. Om ett kylvätskesystem inte är något som din maskin har, så är det inget problem. Du måste svänga långsammare, göra grundare snitt och applicera en skärvätska för hand.

Svarvar har gjorts i både metriska och imperialistiska mått. Vi är utbildad att använda båda, men om du bara känner till det ena systemet, se till att din maskin använder det systemet. En maskin utrustad med en DRO bör dock ha en strömbrytare för att flytta mellan de två.

3.       Montera

När du har köpt din svarv och fått in den i din verkstad är det några saker du bör veta. Alla maskiner kommer med montering. Det är alltid tillrådligt att skruva ner din maskin. Men om den sitter på ett stativ, se till att den är ordentligt fastskruvad i stativet. Vår maskin är en bordssvarv och vi har aldrig skruvat ner den. Vi har också känt att folk använder stora svarvar i ett stycke som väger ett par ton och de har aldrig fäst dem i golvet. Om du vänder något som är utanför mitten och tillräckligt tungt för att kasta maskinen om, så är chansen stor att du använder en inställning som är alldeles för snabb. Det enda som är väsentligt, om din maskin är monterad på ett stativ, fäst den sedan i stativet.

Du måste bekanta dig med din nya maskin. Eftersom alla svarvar har lite olika konfigurationer kan vi inte riktigt vägleda dig genom detta, utan försök bara vrida på de olika handhjulen och se vad som händer. Du kan lämna maskinen avstängd, du behöver inte ha den i gång för att detta ska fungera. Kom ihåg att svarvar kan vara farliga. De har inga sensorer och om ditt finger fastnar i rörliga delar, visar det dig ingen nåd.

Vad kan vara bra att veta om svarvar innan man köper en svarv?

Det kan vara svårt att bestämma vilken storlek din maskin behöver. Du bör tänka på vad du vill producera. Behöver du verkligen en maskin som kan vrida en stång i rostfritt stål med en diameter på 20 cm? Antagligen inte. Stora industrimaskiner dyker ibland upp på auktion, men det här kanske inte är den perfekta maskinen för dig. Dessa saker rinner inte bara av ett eluttag på din vägg, har ditt hem rätt typ av strömbehov? De kan väga flera ton, har du något sätt att transportera det? Kommer ditt verkstadsgolv att stödja det? Om allt du producerar är ca 2 cm i diameter, så är det nog lite mycket att köpa den största och dyraste svarven. Vi har arbetat med maskiner som är tillräckligt stora för att få plats med en 40 cm lättmetallfälgar i chucken. Samma svarv skulle vara nästan värdelös när vi tillverkade delar till vår robot.

Ett bättre alternativ, skulle vara något mindre. Du kan hitta en lokalt, eller på internet. En mindre svarv är mer sannolikt att producera precisionsarbetet du behöver. Den passar i din bil för transport och ansluts direkt till ett vägguttag. En liten svarv kan vända större arbetsstycken än man kan tro. Det är inte alltid storleken på svarven som avgör den maximala vriddiametern, utan operatörens visdom. Vår maskin har en maximal chuckdiameter på 45 mm, men vi kan vända mycket större diametrar genom att vända mellan mittpunkterna. Avståndet mellan mitten av chucken och den närmaste delen av maskinbädden kallas “chuck”, men vi kan tro att det normala sättet att mäta detta skulle vara att kastmåttet fördubblas. Detta skulle beskriva den maximala diametern som svarven kan ta emot.

Saker att ha i åtanke innan du köper en svarv

Undersök alla svarvar du är intresserad av. Vissa maskiner kan vara mycket gamla, vilket gör det omöjligt att hitta reservdelar och även om du hittar dem är de dyra. Vi har stött på omärkta svarvar tidigare. Vi skulle föreslå att du håller dig borta från dessa. Om du behöver hjälp, med delar eller underhåll, är ett varumärke den första frågan du kommer att få.

Varför behöver man en svarv?

Det enkla faktum är att det är den mest mångsidiga maskinen du kan ha. Du kan inte bara vända, borra, slipa, vända och dela utan med några små modifieringar kan du också utföra fräsjobb. Nu kommer det naturligtvis inte att vara lika exakt som ett fräsarbete på svarven, men du kan fortfarande göra dem. Med en i din verkstad kommer du att kunna utföra en mängd olika uppgifter till mycket god standard.

Huvudsakliga överväganden

Innan du börjar titta på svarven du behöver är det bäst att göra en lista över dina egna behov. Detta för att du ska kunna begränsa det breda urvalet av svarvar som finns på marknaden.

 • Verkstadsyta – Som med alla maskinköp är detta nyckeln. Om du har ett utrymme i verkstaden tillgängligt, försök att välja en så stor maskin som möjligt. Kom dock alltid ihåg att större maskiner kräver bättre fundament.
 • Storleken på jobbet – Detta kommer också i slutändan att påverka storleken på maskinen du vill köpa. Det är alltid bäst att få en maskin vars kapacitet är över den maximala arbetsstorleken.
 • Enkel att använda – Större maskiner kommer vanligtvis att vara växlade snarare än variabel hastighet, men vissa är båda, så välj klokt. Om du precis ska börja med teknik är det bäst att välja en maskin med variabel hastighet eftersom användarvänligheten är oöverträffad.
 • Typer av jobb – Mycket viktigt eftersom vissa jobb kräver olika maskinhastigheter. En allmän tumregel är att större maskiner inte går lika snabbt som mindre.
 • Budget – Vilken typ av pengar lägger du undan? Du måste också överväga verktyg och eventuella extra tillbehör som förbättrar din maskins prestanda.

Nu när du förstår dina behov och krav är det dags att titta på de viktigaste funktionerna som varje bra maskin bör ha.

Stabil konstruktion

Stål- och gjutjärnskonstruktion är absolut nödvändig i en teknisk svarv. Detta ger maskinen vikt och stabilitet samt förmågan att absorbera alla vibrationer från motorn eller skärkraften.

Sängdesign

Det finns två huvudsakliga sängdesigner som du hittar när du letar efter en svarv; den platta dåliga, eller V-bädden. Som företag föredrar vi verkligen V-bäddsdesignen som du kommer att se på många av våra maskiner. Detta beror på att de är mycket starkare och styva, samt att de tillåter huvud stocken, vagnen och ändstocken att vara helt parallella med varandra.

Motorvridkraft

Motorns kraft är ofta nyckelfunktionen i många maskiner, men om du har en maskinstorlek i åtanke kommer kraften med största sannolikhet att matcha detta. Det du verkligen behöver tänka på är vridmomentet. Med ännu mer betoning på vridmomentet vid belastning och vid låga hastigheter. Många borstade DC-motorer stannar vid låga hastigheter när belastningen är hög, och med många jobb som behövs vid låga hastigheter (som skruv- och gängskärning), måste du köpa en svarv med en motor med högt vridmoment. Andra fördelar med denna typ av motorer är att de har variabel hastighet, körs med nästan 100 % effektivitet och är väldigt tysta. För mer information om detta, läs detta stycke.

Kapacitet

De viktigaste kapaciteterna att leta efter i en svarv är;

Höjd – Detta är avståndet från mitten av chucken till svarvbädden. Detta bestämmer radien för uppgiften som du kan göra.

Svängdiameter över vagnen – Detta är den maximala diameter som kan vändas över vagnen, det vill säga en stång, spindel eller rör.

Avstånd mellan centra – Den maximala längden av material som svarven kan ta emot. Detta kommer att vara en sekundär på grund av det faktum att de flesta ingenjörer bara använder de första sex tum långa.

Vilka funktioner ska man önska efter på sin nya svarv?

Det här är funktionerna som inte alla svarvar måste ha men är fantastiska tillägg.

 • Gängning och skruvkapning – Uppgifter som du utan tvekan kommer att vilja göra när du blir mer skicklig. Att ha dessa funktioner kommer att göra processen mycket enklare.
 • Kraftmätningar – Detta gör att du kan utföra många uppgifter snabbare och få en bättre finish på grund av den konstanta mekaniska matningshastigheten.
 • Morse Taper ändstock och spindel – För att möjliggöra fullständig noggrannhet är det bäst att ha en morse taper spindel. Leta främst efter maskiner med MT2 eller MT3 eftersom dessa kommer att vara de mest common för verktyg.
Verktyg och tillbehör

Som nämnts i det sista avsnittet med önskvärda funktioner är det bra att kontrollera att svarven du är intresserad av har ett brett utbud av verktyg tillgängliga. Så Morse Taper-spindelstorlekarna MT2 eller MT3 är vanliga, men kontrollera också att den är kompatibilitet med arbetshållning.

Det är där vi ska titta för att börja. De flesta nya svarvar kommer med en chuck, där självcentrering är mycket vanligt i mindre svarvar. Även om chuckar med 3 lås är mycket exakta, kan du öka detta genom att skaffa dig en oberoende chuck med 4 lås. Ett verktygssystem för snabba byten är också ett viktigt tillbehör, detta kommer att göra hela din bearbetningsprocess mycket mer effektiv.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top