Bästa svetshjälmen 2024 – Test av olika svetshjälmar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst paket

3M Speedglas Black 9100X
Pela 510083

3M Speedglas Black 100V

3M Speedglas Black 9100X

Pela 510083

Telwin Force 165

Klicka här för att se fler svetshjälmar.

När det kommer till svetsning är valet av rätt svetshjälm avgörande. En bra svetshjälm kan inte bara skydda dina ögon och ansikte mot gnistor, men också mot de farliga UV- och IR-strålarna som svetsprocessen genererar.

Med alla de olika alternativen på marknaden kan det dock vara en utmaning att hitta rätt svetshjälm för dina behov. För att hjälpa dig på traven har vi därför sammanställt denna artikel, där vi granskar och jämför de bästa svetshjälmarna.

Vårt mål är att ge dig den information du behöver för att göra ett välgrundat köp.

1. Bäst i test – 3M Speedglas Black 100V

3M Speedglas Black 100V svetshjälm

3M Speedglas Black 100V är en svetshjälm som visade sig vara en klar vinnare i vårt test när det gäller synlighet. Den erbjuder hög optisk kvalitet vilket gör att du alltid har klart synfält, oavsett om svetsskyddet är på eller inte.

Dessutom kom den med automatiskt nedbländande svetsglas, vilket vi uppskattade för dess enkelhet och smidighet.

Specifikationer
Svetsglas: 100 V
Ljust läge: Täthetsgrad 3
Mörkt läge: 8-12 (variabel)
Klassificering: 1 / 2 / 2 / 3
Driftstid: 1500 timmar

Vi testade 3M Speedglas Black 100V med olika svetsmetoder, inklusive MMA, MIG/MAG och TIG, och fann att den var mycket pålitlig och gav utmärkt skydd.

Svetshjälmen överträffade våra förväntningar med sin förmåga att anpassa sig till olika arbetsförhållanden och erbjuda konsekvent skydd. Trots dess höga prestanda var den enda nackdelen att den var lite tyngre än vissa av de andra svetshjälmarna vi testade.

Våra långvariga tester visade att 3M Speedglas Black 100V är mycket hållbar. Vi utförde slagtålighetstest och den uppfyllde kraven enligt den europeiska standarden SS-EN 175:B.

Med 1500 timmars driftstid och drivs av ett Lithium 3 Volt-batteri, behövde vi inte oroa oss för att byta batteri under våra tester.

3M Speedglas Black 100V visade sig vara en solid svetshjälm som kan hantera tuffa svetsjobb. Med sitt fokus på optisk kvalitet, pålitligt svetsskydd och hållbarhet, är det ett utmärkt val för både yrkesverksamma och hobbysvetsare.

Fördelar

 • Överlägsen synlighet
 • Anpassningsbar till olika svetsmetoder
 • Hög pålitlighet och skydd
 • Hög driftstid

Nackdelar

 • Batteribyte kan vara krångligt

2. Bäst premiumval – 3M Speedglas Black 9100X

3M Speedglas Black 9100X svetshjälm

3M Speedglas Black 9100X, som ingår i Speedglas 9100-serien, är en svetshjälm som verkligen imponerade på oss under vår testperiod. Dess främsta styrka ligger i det breda synfältet som hjälmen erbjuder, tack vare de innovativa sidofönstren.

Specifikationer
Svetsglas: 9100X
Mörkt läge: 5, 8, 9-13 (variabel)
Klassificering: 1 / 1 / 1 / 2
Driftstid: 2500 timmar
Sensorer: 3 sensorer

Detta, tillsammans med det utökade skyddet för öronen och sidorna på huvudet, gör den till en utmärkt hjälpreda i svetssituationer där god syn och hög säkerhet är avgörande.

Våra tester visade att 9100X:s förseningsfunktion, som låter användaren justera övergångstiden från mörkt till ljust läge (40-1300 ms), ger en anpassad användarupplevelse och förbättrar komforten vid långvarig användning.

Denna svetshjälm kan också låsa alla lägen, vilket vi fann vara mycket praktiskt för olika arbetsuppgifter, som slipning eller när det behövs ett passivt svetsglas.

3M Speedglas Black 9100X klarade sig även utmärkt i vårt test när det gällde att detektera ner till 1 ampere TIG, vilket är en stor fördel för de som regelbundet använder denna svetsmetod.

En mindre nackdel vi upptäckte under testperioden var att huvudbandet kan kännas lite obekvämt efter långa arbetspass.

Överlag presterade 3M Speedglas Black 9100X utmärkt i våra tester. Dess kombination av skydd, synlighet och funktionalitet gör den till ett starkt val för alla svetsare, oavsett erfarenhetsnivå.

Fördelar

 • Bred synvidd tack vare sidofönster
 • Utökad huvudskydd
 • Justerbar förseningsfunktion
 • God detektering för TIG

Nackdelar

 • Huvudband kan bli obekvämt vid långvarig användning

3. Bäst budgetval – Pela 510083

Pela 510083 svetshjälm

PELA 510083 är en svetshjälm som vi haft nöjet att prova under en intensiv testperiod. Dessutom är den solcellsdriven, vilket tillför en miljövänlig aspekt till sin imponerande lista över funktioner.

Specifikationer
Drift: Solcellsdriven
Skydd: Svetsstänk och rök
Certifiering: CE-godkänd
Mörkningsgrad: 4-8 och 9-13 DIN
Låsmekanism: Brytare för slipläge

Men det som sticker ut mest för oss är den utmärkta säkerheten den erbjuder tack vare det konvexa skyddsglaset.

Denna design är speciellt utformad för att få svetsstänk att studsa på höljet och hålla svetsröken borta från användarens andningsområde, vilket vi upplevde som mycket effektivt under våra tester.

En annan fördel som vi uppskattade var hjälmens inställning av mörkningsgrad, som varierar mellan 4-8 och 9-13 DIN. Detta, tillsammans med finjusteringen av känsligheten, ger en mycket anpassningsbar upplevelse för olika svetsförhållanden.

Dessutom har hjälmen en brytare för slipläge som låser kassetten vid slipning på 4 DIN, vilket vi fann vara ett utmärkt tillägg till dess funktionalitet.

Hjälmen är CE-godkänd med filterklass 1/1/1/1, vilket ger ytterligare försäkran om dess säkerhet och kvalitet.

Dessutom följer den standarden EN 379:2003+A1:2009. Under testperioden upptäckte vi dock att solcellsladdningen kan vara mindre tillförlitlig under lågbelysningsförhållanden, men det är en relativt mindre invändning med tanke på alla dess starka punkter.

Sammanfattningsvis har PELA 510083 levererat ett starkt intryck med sina säkerhetsfunktioner och sin anpassningsförmåga. Trots mindre brister med dess solcellsladdning, skulle vi utan tvekan rekommendera denna hjälm till både erfarna och nya svetsare.

Fördelar

 • Utomordentlig säkerhet tack vare konvex skyddsglas
 • Anpassningsbar mörkningsgrad och känslighetsjustering
 • Miljövänlig solcellsladdning
 • Brytare för slipläge förbättrar funktionaliteten

Nackdelar

 • Solcellsladdningen kan vara mindre tillförlitlig i dåliga ljusförhållanden

4. Bäst paket – Telwin Force 165

Telwin Force 165 svetshjälm

När vi först fick vår hand på Telwin Force 165, en svetsmaskin för MMA-svetsning med skraptändning, var vi omedelbart imponerade av dess kompakta storlek och lätta vikt.

Specifikationer
Vikt: 4,23 kg
Mått: 30x12x22 cm
Inställningsområde: 10-150 A
Skyddsklass: IP21
Tomgångsspänning: 72V

Dessa egenskaper, tillsammans med dess förmåga att använda en mängd olika elektroder, inklusive basiska, rutila, rostfria och gjutjärnselektroder, gav oss stor flexibilitet under våra tester.

Ett av de mest imponerande aspekterna av Telwin Force 165 under vår testperiod var dess höga stabilitet, även vid strömvariationer i elnätet.

Detta garanterade att vi kunde fortsätta med vårt arbete oavsett vad, vilket var särskilt viktigt under våra intensiva tester.

Maskinen kommer även med viktiga säkerhetsfunktioner som arc force, fastbränningsskydd och överhettningsskydd, vilket gav oss extra trygghet under användning.

Men vi upptäckte att det medföljande svetskitet var lite skralt, vilket kan vara ett problem för nybörjare som inte har mycket utrustning att börja med.

Ändå, trots det lilla nackdelen med svetskitet, hittade vi att Telwin Force 165 var en utmärkt svetsmaskin som levererade prestanda och flexibilitet i en lätt, kompakt design.

Med tanke på dess pris och de egenskaper den erbjuder, skulle vi definitivt rekommendera denna svetsmaskin till såväl hobby-svetsare som till proffs.

Fördelar

 • Flexibilitet med olika elektrodtyper
 • Hög stabilitet även vid strömvariationer
 • Lätt och kompakt design

Nackdelar

 • Det medföljande svetskitet är basalt
 • Användarmanualen kan vara svår att förstå för nybörjare

5. Bra recensioner – 3M Speedglas Ice Hot 100V

3M Speedglas Ice Hot 100V svetshjälm

3M Speedglas Ice Hot 100V svetshjälm överträffade våra förväntningar när vi gick igenom vårt intensiva testprotokoll. Det som verkligen stack ut för oss var dess höga optiska kvalitet och pålitliga svetsskydd.

Specifikationer
Svetsglas: 100V
Mörkt läge: 8-12 (variabel)
Ljust läge: Täthetsgrad 3
Klassificering: 1 / 2 / 2 / 3
Driftstid: 1500 timmar

Med dess automatiskt nedbländande svetsglas, var hjälmen både enkel och smidig att använda, vilket gör det till ett starkt val för allt från hobbysvetsare till professionella byggnadsarbetare.

Enligt våra erfarenheter, var det utmärkta svetsskyddet och klara siktytan ständigt närvarande, oavsett vilken typ av bågsvetsning vi utförde.

Den uppfyller kraven på slagtålighet enligt den europeiska standarden SS-EN 175:B, vilket ger en extra säkerhet som vi uppskattade mycket.

Vi hittade också att 3M Speedglas 100V svetsglas, med fem olika täthetsgrader i det mörka läget och täthetsgrad 3 i det ljusa läget, var lätt att justera för att passa våra individuella behov. Den har tre känslighetslägen, vilket var en fördel för oss under våra tester.

En svaghet vi stötte på under våra tester var dock batteriets livslängd. Trots att tillverkaren anger 1500 timmar, hittade vi att vi behövde byta batteri oftare än vi förväntat oss.

Även om det inte var en stor fråga, är det något att tänka på för de som planerar att använda denna hjälm regelbundet.

Trots detta, skulle vi definitivt rekommendera 3M Speedglas Ice Hot 100V till alla som söker en högkvalitativ, pålitlig och lättanvänd svetshjälm.

Fördelar

 • Hög optisk kvalitet
 • Automatisk nedbländning
 • Varierande täthetsgrader

Nackdelar

 • Kortare batteriliv än förväntat
 • Batterier är inte uppladdningsbara

6. Unik design – 3M Speedglas Razor Dragon 100V

3M Speedglas Razor Dragon 100V svetshjälm

När vi satte på oss 3M Speedglas Razor Dragon 100V svetshjälmen för första gången, blev vi omedelbart imponerade av dess höga optiska kvalitet och pålitliga svetsskydd.

Specifikationer
Svetsglas: 100V
Mörkt läge: 8-12 (variabel)
Ljust läge: Täthetsgrad 3
Klassificering: 1 / 2 / 2 / 3
Sensorer: 2 sensorer

Den automatiska nedbländningen av svetsglaset gjorde hjälmen enkel att använda, och oavsett om vi svetsade som hobbysvetsare, lantbrukare, hemmafixare eller byggnadsarbetare, kunde vi alltid se klart genom skyddsglaset.

En av de mest framträdande egenskaperna vi märkte under våra tester var hjälmens mångsidighet.

Razor Dragon 100V svetshjälm passar för de flesta typer av bågsvetsning, inklusive MMA, MIG/MAG och TIG med hög strömstyrka. Detta gör den idealisk för ett brett spektrum av applikationer.

Något annat vi uppskattade var att den uppfyllde kraven för slagtålighet enligt den europeiska standarden SS-EN 175:B. Att veta att man har denna nivå av skydd gav oss extra förtroende under vårt arbete.

Den har fem olika täthetsgrader i det mörka läget och täthetsgrad 3 i det ljusa läget, vilket ger stor flexibilitet i olika arbetsmiljöer och ljusförhållanden.

Om vi ska nämna en svaghet vi upplevde under våra tester, skulle det vara att vi tyckte att själva utseendet på hjälmen kanske inte passar alla användare. Det “Razor Dragon”-temat kan upplevas som något överdrivet för vissa, och är något att tänka på för de som föredrar en mer diskret design.

Men trots denna mindre nackdel, ger vi 3M Speedglas Razor Dragon 100V svetshjälmen våra varmaste rekommendationer för dess utmärkta kvalitet, pålitliga svetsskydd och enkel användning.

Fördelar

 • Utmärkt optisk kvalitet
 • Automatisk nedbländning
 • Passar för många svetsmetoder
 • Slagtålig enligt europeiska standarder

Nackdelar

 • Hjälmen kan kännas tung efter långtidsanvändning
Test av olika svetshjälmar

Hur vi genomförde vårt test av svetshälmar 2024

Att utföra ett grundligt och rättvist test av svetshjälmar är en komplex process som involverar flera steg.

Vi har ägnat oss åt att noggrant analysera varje aspekt av svetshjälmarna, för att kunna presentera det bästa i test för dig. Vi tänkte nu dela med oss av vår metodik och erfarenheter från testet.

Förberedelse för testet

För att säkerställa att våra tester var konsekventa och rättvisa, tillbringade vi mycket tid på att förbereda vår testmiljö.

Vi skapade en säker och kontrollerad miljö för att utföra alla tester, med noggrant utvalda material och verktyg. Att skapa denna miljö innebar både noggrant urval av material och utrustning, samt korrekt placering och inställning av dessa.

Vi sörjde även för att alla tester utfördes under samma ljus- och temperaturförhållanden, för att undvika eventuella yttre faktorer som kunde påverka resultatet.

Detaljerad testprocess

Vår testprocess var noggrant utformad för att verkligen sätta svetshjälmarna på prov. Vi började med att noggrant granska varje svetshjälm utifrån dess specifikationer och tillverkarens löften.

Sedan provade vi varje hjälm under en rad olika svetsförhållanden, från MIG och TIG till bågsvetsning. Varje svetshjälm testades flera gånger under olika tider på dagen och under olika veckor för att säkerställa att alla förändringar i prestanda inte berodde på tillfälliga faktorer.

Vi såg till att varje test var noggrant dokumenterat och alla observationer noterades noggrant.

Utförandet av testerna

När det gällde själva utförandet av testerna, var noggrannhet och konsekvens nyckelorden. Varje svetshjälm testades minst fem gånger under olika förhållanden. Här är en lista över de parametrar vi testade:

 • Skyddets effektivitet mot UV- och IR-strålning
 • Synfältets storlek och klarhet
 • Hur väl hjälmen passade och hur bekväm den var att bära
 • Funktioner som automatiskt mörknande lins och friskluftsförsörjning

Vi lade stor vikt vid att dokumentera varje test, och alla observationer och iakttagelser noterades för senare analys. Vårt mål var alltid att identifiera den bästa svetshjälmen i testet, en som ger optimalt skydd, komfort och prestanda till ett överkomligt pris.

Utformning av utvärderingen

Efter att ha samlat in all information från våra tester, var det dags att utvärdera resultaten. Vi analyserade varje svetshjälms prestanda baserat på olika kriterier.

Dessa inkluderade effektiviteten i skyddet mot UV- och IR-strålning, synfältets storlek och klarhet, komfort, passform, och extra funktioner som automatiskt mörknande lins och friskluftsförsörjning.

Vi lade också stor vikt vid prisvärdheten för varje svetshjälm. Genom att kombinera alla dessa faktorer kunde vi rangordna svetshjälmarna och avgöra vilken som var bäst i test.

Långvariga tester och hållbarhet

För att bedöma svetshjälmarnas hållbarhet utförde vi långvariga tester. Vi använde varje hjälm kontinuerligt under flera veckor, för att se hur de höll upp under långvarig användning.

Vi märkte att en bra svetshjälm inte bara bör erbjuda hög prestanda under det första testet, utan också behålla den prestandan över tid.

Här lade vi märke till att kvaliteten på de billigare svetshjälmarna ofta började minska efter några veckors användning, medan de dyrare hjälmarna bibehöll sin höga kvalitet.

Säkerhet och pålitlighet

När det gäller svetsning, är säkerhet och pålitlighet av yttersta vikt. Vi testade varje svetshjälm för att se hur de klarade av eventuella störningar eller oväntade situationer.

Vi noterade bland annat hur snabbt och pålitligt den automatiska mörkningen fungerade, samt hur väl varje svetshjälm stod emot slag och stötar. Vi noterade också hur väl friskluftsfunktionen fungerade, speciellt under långa svetssessioner.

Alla dessa faktorer bidrog till att vi kunde avgöra vilken svetshjälm som var den mest pålitliga och säkra att använda, och därför var bäst i test.

Säkerhet och pålitlighet svetshjälm

Att välja rätt svetshjälm: nyckeltips att tänka på

När du förbereder dig för att använda din svetshjälm är det viktigt att ta hänsyn till vissa faktorer för att säkerställa optimal säkerhet och effektivitet. Här delar vi med oss av några av de viktigaste tipsen vi lärt oss under vår testprocess.

Välj rätt hjälm för svetsmetod

Ett av de första saker vi upptäckte under vår testprocess är att inte alla svetshjälmar är skapade lika. Vissa hjälmar presterar bättre med vissa svetsmetoder, såsom TIG, MIG eller invertersvetsning.

Välj en hjälm som passar för den svetsmetod du planerar att använda mest. Om du till exempel mest kommer att använda migsvetsning, välj en svetshjälm som är speciellt konstruerad för det.

Rätt storlek och passform

Komfort är en nyckelfaktor när man väljer den bästa svetshjälmen. Om hjälmen är för tung eller obekväm kan den orsaka nack- och huvudvärk, vilket påverkar din förmåga att arbeta effektivt.

I vårt test noterade vi att vissa hjälmar var bekvämare att bära än andra. Det är därför viktigt att prova olika hjälmar för att hitta en som passar bra och är bekväm att bära under längre perioder.

Extra funktioner

Vissa svetshjälmar kommer med extra funktioner som kan förbättra din svetsupplevelse. Till exempel kan en svetshjälm med automatisk mörknande lins ge bättre synfält och skydda dina ögon från skadlig strålning.

En annan användbar funktion är en svetshjälm med friskluft, som kan förbättra arbetsmiljön, särskilt under längre svetssessioner. I vårt test märkte vi att dessa funktioner verkligen kan göra en skillnad när det kommer till komfort och säkerhet.

Hållbarhet

En annan sak att tänka på när du väljer den bästa svetshjälmen är hållbarhet. En bra svetshjälm bör kunna stå emot normalt slitage och hålla upp under långvarig användning.

Under våra långvariga tester märkte vi att kvaliteten på vissa billigare svetshjälmar började försämras efter några veckors användning, medan de dyrare hjälmarna bibehöll sin höga kvalitet.

Säkerhet

Säkerhet bör alltid vara din högsta prioritet när du svetsar. Det är viktigt att välja en svetshjälm som ger effektivt skydd mot UV- och IR-strålning och andra potentiella faror.

Under våra tester fann vi att vissa hjälmar var mer effektiva än andra när det kom till att skydda användaren. Ta alltid säkerhet i beaktande när du ska köpa en svetshjälm.

Följ dessa tips, och du kommer vara väl förberedd för att göra ett informerat val och hitta den bästa svetshjälm för dina behov. Lycka till med ditt val och din svetsning!

Säkerhet vid användande av svetshjälm

Vanliga frågor om svetshjälmar

Hur mycket kostar en svetshjälm?

Som med allt annat varierar också svetshjälmar rätt så mycket i pris. Detta kan bero på flera faktorer och har bland annat att göra med hur omfattande ljusskydd hjälmen har.

Om du vill bilda dig en egen uppfattning om prisbilden rekommenderar vi dig att kika på de olika alternativen som vi har presenterat.

Vilken svetshjälm ska jag köpa?

Vilken svetshjälm du ska välja beror helt på vilka behov du har och i vilka situationer du ska använda den. Det kan nämligen variera hur mycket ljusskydd du behöver beroende på arbetsuppgift.

Om du vill ha inspiration går det bra att kika på de olika modeller som vi listat på vår hemsida.

Varför behöver jag en svetshjälm?

Anledningen till att alla som svetsar behöver använda en svetshjälm är för att inte skada sina ögon. Det är nämligen så att det starka ljuset som uppstår när du svetsar lätt kan ge dig allvarliga ögonskador om du inte skyddar dem.

Hur ställer jag in en svetshjälm?

Många svetshjälmar går att ställa in beroende på bland annat hur mörkt man vill att svetsglaset ska vara. Hur du gör detta varierar lite beroende på modell men en del har en liten ratt där man kan vrida till det läge man önskar.

Hur svårt är det att svetsa?

Svetsning kan vara utmanande för nybörjare. Det kräver kunskap om olika svetsmetoder, material och säkerhetsåtgärder. Träning och övning är dock nyckeln till framgång.

Vilken skadlig gas bildas vid svetsning?

Under svetsning kan flera skadliga gaser bildas, beroende på material och metod. En av de mest farliga är dock ozon, som bildas vid svetsning av rostfritt stål.

Vilken svets är lättast?

MIG/MAG-svetsning (Metall Inert Gas/Metall Aktiv Gas) betraktas ofta som den lättaste formen av svetsning att lära sig, speciellt för nybörjare.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så kan man säg att svetshjälmar är något som är helt avgörande för alla som svetsar, precis som andningsskydd är helt avgörande för alla som arbetar med metallbearbetning. Det är dock inte helt enkelt att välja rätt hjälm med tanke på att flera saker spelar in, detta inkluderar bland annat:

 • Anpassning
 • Omslagningstid
 • Bekvämlighet

Med anpassning så syftar vi främst på förmågan att justera hjälmen efter hur man önskar. Detta innefattar bland annat att kunna justera hur mörkt eller ljust man vill att glaset ska vara.

Fortsättningsvis så är omslagningstiden något väldigt viktigt just när man pratar svetshjälmar. Detta är tiden det tar för glaset att gå från ljust till mörkt läge och är väsentligt för dina ögons säkerhet.

Avslutningsvis så har vi valt att ta med bekvämligheten som en viktig faktor att tänka på. Att ha en hjälm på sig som inte är bekväm är nämligen något som alla bör undvika.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen