Bästa svetshjälmen 2022 – Test av olika svetshjälmar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Telwin Vantage XXL MMA

3M SPEEDGLAS Black 100V

3M Speedglas Black 9100FX

RIMAC 399130 Svetshjälm

Klicka här för att se fler svetshjälmar.

Bästa svetshjälmen 2022

Om du är en metall- eller svetsarbetare så måste du ha en svetshjälm. Det kan även vara bra att ha en svetshjälm om du till exempel tänker använda en motorkap eller excenterslip. Med hjälp av en svetshjälm så kan du skydda dina ögon från det starka ljuset när du arbetar. Hela arbetsprocessen blir mycket enklare och säkrare om du har en svetshjälm.

Det är dock inte så enkelt att köpa en bra svetshjälm på nätet. Det finns väldigt många olika modeller av svetshjälmar. Dessutom så finns dessa i olika prisklasser. Det kan därför vara svårt att veta vilken svetshjälm som är bäst. Men för att det ska bli ännu svårare så finns det ganska många online affärer som inte skriver om de negativa sakerna. Affärerna gillar att endast skriva om de positiva sakerna för att då säljs det så klart bättre. På grund av detta kan man inte få en så bra bild av hur bra verktyget faktiskt är. Det är ju riktigt störigt om man köper en svetshjälm som man inte tycker om. Du kan förmodligen förstå att på grund av detta kan det bli riktigt svårt att köpa den bästa svetshjälmen på nätet.

Men det är dock just därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide för svetshjälmar. Med hjälp av min köpguide så kommer hela köpprocessen att bli mycket enklare. Jag gjorde den här köpguiden genom att använda mig av min egen kunskap av svetshjälmar. Jag läste dock även igenom andra kundrecensioner och tester. All den här informationen satte jag ihop till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa den bästa svetshjälmen.

Köpguide svetshjälm 2022

Det är alltså inte så enkelt att köpa en bra svetshjälm på nätet. Men genom att följa min köpguide så lär det bli mycket enklare. Först och främst så finns det några viktiga faktorer som du måste tänka på. Men sedan måste du även välja utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa svetshjälmen:

 • Vanliga eller auto-mörkande svetshjälmar
 • Typ av batterier
 • Linsens reaktionstid
 • Vikt
 • Nationella säkerhetsnormer
 • Externa eller interna vred
 • Komfort
 • Linsens klass
 • Sensorer
 • Anpassning
 • Pris
 • Rätt skuggning
 • Synstorlek
 • Justerbara känslighetsinställningar
 • Justerbara fördröjningsinställningar
 • Strömkälla: Batteri eller solenergi
 • Användarvänliga kontroller
 • Funktioner
 • Storlek
 • Garanti
 • Utseende
 • Pålitlighet
 • Slipningsläge
 • Förstoringslins

Vanliga eller auto-mörkande svetshjälmar

En vanlig och fast skugglins är allt du behöver om det mesta av din svetsning involverar en enda typ av material som har samma tjocklek och använder samma svetsprocess, som stål. De flesta vanliga glaslinshjälmar har fast skugga. Men om du vill svetsa olika material, som rostfritt stål, mjukt stål och aluminium, som har olika tjocklekar och kräver olika svetsprocesser, kan du behöva en hjälm med varierande skugga.

Fasta hjälmar är billigare men kräver att du sätter facklan i svetsläget innan du sätter på hjälmen, och du måste också ta bort rodret vid varje gång du vill kontrollera kvaliteten på din svets. Å andra sidan är hjälmar med variabla nyanser dyrare och har alla mörkare funktioner för en förbättrad komfortnivå. Du behöver inte heller köpa separata hjälmar för olika applikationer du kanske arbetar med, eftersom du bara kan justera linsen på hjälmen så att den passar ditt nuvarande jobb.

Typ av batterier

Vissa hjälmar levereras med icke-utbytbara batterier, medan andra har utbytbara batterier som kan lagras i din verktygslåda. Utbytbara batterier är ofta tillverkade av litium, vilket innebär att hjälmens vikt kommer att minskas avsevärt eftersom dessa batterier är mycket lätta. den största fördelen med att använda en hjälm med utbytbara batterier är att du kan byta dem när som helst utan att störa ditt arbete. Dessa hjälmar är dock ibland dyrare än modeller med icke-utbytbara batterier.

Svetshjälmar med icke-utbytbara batterier är i allmänhet tyngre eftersom batterierna består av bly. När batteriet tar slut måste du byta ut hjälmen. Du kan ladda batteriet i direkt solljus före första användningen, såväl som om du förvarar hjälmen under en längre tid. Detta kan vara ett besvär om du vill svetsa direkt.

Linsens reaktionstid

En av de viktigaste funktionerna när du väljer svetshjälm är omkopplingshastigheten, även kallad linsreaktionstid av många tillverkare. Du kommer att se att växlingshastigheten är ett tal som berättar hur snabbt linsen ändras från sitt naturliga ljus till en mörkare nyans som krävs för svetsning.

De flesta linser börjar från skugga nummer 3 eller 4 och går upp till 13. Ju snabbare dina ögon skuggas av det högintensiva ljuset som genereras av svetsning, desto bättre. Om din svetshjälm har en långsam reaktionstid kan detta leda till obehag i ögonen som kan kännas som en torr repig känsla som ofta kallas bågblixt.

De flesta svetshjälmar på ingångsnivå har linser med en nominell hastighet på 1/16 000 sekunder. Denna typ av lins kan få dina ögon att känna sig trötta i slutet av dagen, så det är alltid en bra idé att köpa en svetshjälm med snabbare växlingshastigheter.

Vikt

En mycket viktig funktion för dem som spenderar timmar på att svetsa är hjälmens vikt. Om du väljer en lättare svetshjälm minimerar du belastningen på nacken och ökar komfortnivån. Det finns en signifikant skillnad mellan en svetshjälm som väger 0,5 kg eller en som väger 1 kg, även om det kanske inte känns som en så stor sak när du har dem i handen. Ökad vikt kan inte orsaka obehag under den första halvtimmens svetsning, men när du arbetar med ett helprojekt kan det faktiskt bli en överdriven vikt som belastar nacken.

För att säkerställa att svetshjälmen är bekväm är det alltid en bra idé att prova innan du köper. Du måste också se till att hjälmen är enkel att justera upp, ner, fram och bak. Kontrollera dessutom om svetshjälmen lätt kan dras åt runt huvudet och att den stannar på plats säkert när du böjer.

Nationella säkerhetsnormer

När du handlar för en svetshjälm är det viktigt att se till att den uppfyller de nationella säkerhetsstandarderna. För att uppfylla denna standard måste tillverkarna validera sina publicerade specifikationer för vissa hjälmar, såsom att ändra hastigheter, inställningarna för mörker, liksom andra specifikationer via oberoende laboratorietester som kan bekräfta att de uppfyller kraven.

För att klara dessa hårda tester måste hjälmen och linsen klara höghastighetsstötstester från flygande föremål, möta annonserade växlingshastigheter och mörkare nyanser i extrema temperaturer och ge 100% ultraviolett och infraröd filtrering oavsett skugginställningar.

För att uppfylla de nationella säkerhetsstandarderna måste svetshjälmens automatiska mörkning ingripa och utföra vid temperaturer så låga som -5 °C och så höga som 55 °C för att säkerställa ett stadigt skydd och säkerhet för användaren.

Externa eller interna vred

Vissa svetshjälmar har externa vred, medan andra har inre. Det finns fördelar och nackdelar med vart och ett av alternativen. Externa vred är placerade på utsidan av hjälmen, så att användarna enkelt kan justera dem utan att behöva ta bort hjälmen. Externa harpar kan dock göra det svårt för användare att arbeta i ett trångt område som en smal del av ett garage eller under en bil.

Hjälmar med interna vred måste tas bort varje gång användare behöver justera det. Detta beror på att ratten är placerad på svetshjälmens insida. Den största fördelen med att använda en hjälm med en intern vred är att du inte behöver oroa dig för att vidröra den av misstag när du svetsar i ett trångt utrymme, till exempel under en bil.

Komfort

Svetshjälmens komfort är också avgörande, speciellt om du svetsar längre tid än enstaka timme här eller där. Hur en svetshjälm känns är kritisk och skiljer sig från hjälm till hjälm baserat på vikten, design och hur välbalanserad den är. Därför spelar vikten en ganska stor roll.

Om du bär din svetshjälm i flera timmar i taget kommer hjälmens vikt också att vara en viktig faktor. Tyngre svetshjälmar kommer att öka belastningen på nacken och kan bli ganska smärtsamma, även om det inte känns så tungt när du sätter på den först. Lättare hjälmar kan också minska risken för skador över tid om du bär hjälmen under mycket långa perioder. Komfort är allmänt värt att överväga här, om du får en lätt, vadderad hjälm är chansen att du kommer att njuta mer av svetsningen på grund av din komfort. Leta efter en som passar säkert runt huvudet. En svetshjälm som du inte kan passa tätt kommer att röra sig och kommer att distrahera dig vid svetsning och måste justeras.

Linsens klass

Alla svetshjälmlinser med automatisk mörkare testas och klassificeras för kvalitet och ges en optisk klass. Detta motsvarar synens tydlighet genom glaset. Auto-mörkande linser utvärderas i fyra tydlighetskategorier och ges fyra siffror som klassificeras antingen 1, 2 eller 3, varav 1 är bäst. Därför är det bästa optiska värdet 1/1/1/1. Skillnaden mellan 1/1/1/1 och 1/2/1/2 är inte stor, men en erfaren svetsare märker omedelbart arbetsstyckets klarhet.

Sensorer

Antalet bågsensorer i en automatisk mörkare svetshjälm är något att tänka på när man väljer hjälm. Sensorer upptäcker blixtar medan du arbetar och mörknar hjälmen på en bråkdel av en sekund för att skydda dina ögon. Generellt sett kommer de billigare att ha två eller mindre sensorer och de mer avancerade modellerna tre eller fyra. Att ha två sensorer kan fungera bra, men det ökar risken för att inte fånga blixten om du svetsar ur position. Att ha fyra sensorer hjälper till att minska risken för att hjälmen inte fångar en blixt som kan uppstå genom att sensorer blockeras av föremål som rör.

Anpassning

Det finns många olika stilar av svetshjälm på marknaden med konstverk som hjälper dig att visa din personlighet. Det finns många fler olika färger istället för bara den klassiska grå eller svarta. Du kan också få grafisk design som flaggor, örnar och lågor, som alla är populära svetshjälmsstilar som du ibland hittar som alternativa färgalternativ när du väljer en hjälm att köpa. Det finns också kvalitetshjälmar tillgängliga från en rad märken, så om du gillar ett visst märke som Lincoln eller Miller så kan du hålla fast vid deras grejer med tillförsikt.

Pris

Priset på svetshjälmar varierar från cirka 40 dollar i den billiga änden till cirka 800 dollar i den höga änden. Om du har en fast budget i åtanke kommer det uppenbarligen att hjälpa ditt val men i allmänhet blir de dyrare bättre hjälmar. Vi har listat ett antal hjälmar som passar olika budgetar, allt från den nedre änden upp till den höga änden. Vi känner att alla hjälmar som vi har inkluderat till ett visst prisintervall erbjuder värde och är de bästa tillgängliga i det prisintervallet.

Rätt skuggning

Olika svetsprocesser avger olika nivåer av ljus och strålning. Om du väljer en svetshjälm med fast skärm, se till att den tillgängliga skärmen är lämplig för det arbete du ska göra.

Hjälmar med automatisk förmörkelse erbjuder å andra sidan fler nyanser. De kan variera från en nyans på 8 för applikationer med låg förstärkare till 13 för högförstärkare. Några av de bästa hjälmarna kan också erbjuda ett 3-8 nyansområde, vilket är bra för slipning eller skärning.

I inaktivt tillstånd är linsen vanligtvis inställd på att skugga # 3 eller # 4, så att användaren lätt kan se igenom.

Synstorlek

När du väljer rätt svetshjälm så måste du också tänka på synstorleken. Ju större bildskärm, desto mer kan du se och det kommer att gynna kvaliteten på din svetsning. Detta är särskilt viktigt om du är en nybörjarsvetsare eftersom det att göra hela projektet lite enklare att se hela arbetsområdet. Ett stort visningsfönster är också användbart när du gör mycket svetsning som inte är positionerad och har udda vinklar. Några av de mer avancerade hjälmarna erbjuder även sidolinser så att du får 180 graders sikt.

Ett typiskt visningsfönster på mer grundläggande hjälmar har storleken cirka 15 kvadrat cm och det kan vara 23 eller fler kvadrat cm på hjälmar som är utformade för mer tung användning.

Sammantaget är naturligtvis en större storlek bättre, men kom också ihåg din personliga komfort, preferenser och hur mycket svetsning du kommer att göra.

Det är också värt att notera att ett större visningsområde vanligtvis lägger till mer vikt på enheten, vilket också är en viktig funktion att ta hänsyn till.

Justerbara känslighetsinställningar

inställningar När du väljer en bra svetshjälm, leta också efter inställningar för känslighet och fördröjning. Dessa funktioner finns vanligtvis på mellanhjälmar och professionella hjälmar.

Känslighetsfunktionerna hänvisar till hur ljusbågen måste vara för att funktionen för automatisk mörkning ska aktiveras. Kontrollerna gör det möjligt för användaren att justera ljusstyrkan som kommer att utlösa mörkläggningen av linsen. Detta är mycket användbart när du svetsar med mycket låg strömstyrka när bågen är lägre jämfört med andra typer av svetsning. I det här fallet måste du ställa in objektivkänsligheten högre.

Justerbara fördröjningsinställningar

Fördröjningsfunktionen bestämmer hur lång tid linsen kommer att förbli aktiv (mörk) efter att bågen på din svetshjälm är klar. För spårsvetsning är det bättre att ha en kort fördröjning, eftersom det skulle hjälpa till att göra jobbet snabbare. Men för svetsning med hög strömstyrka är det motsatta. Det är bättre att ha en lång fördröjning eftersom området förblir ljust längre även efter att bågen stannar.

Strömkälla: Batteri eller solenergi

När du köper en svetshjälm för automatisk mörkning är ett annat övervägande strömförsörjningen.

Vissa svetshjälmar är soldrivna med en inbyggd solpanel, vilket är ett bra alternativ om du inte vill hantera batteribyten. Så du behöver bara sätta din hjälm i solen innan du börjar svetsa. Nackdelen med detta är att du kan ta slut på makt mitt i ditt arbete och då måste du vänta tills det laddas igen.

Ett annat alternativ är en batteridriven hjälm. Fördelen med detta är att du kan använda din hjälm direkt ur lådan. På de flesta enheter hittar du också en ljusindikator som meddelar dig när strömmen börjar ta slut. Så du behöver bara komma ihåg att ha en extra uppsättning batterier till hands. Nackdelen är bortskaffandet av dessa litiumbatterier.

Det bästa valet enligt vår mening är kombinationen av batteri och solassistans. På så sätt behöver du inte oroa dig för att ladda hjälmen varje gång och om batterierna tar slut har du alltid solhjälpen för att säkerhetskopiera den.

Användarvänliga kontroller

När du väljer en svetshjälm med manuella kontroller har du två alternativ: externt och internt placerade kontroller. Det finns nackdelar och fördelar i båda fallen.

Om du har knapparna på utsidan av hjälmen kan du enkelt justera dem utan att behöva ta bort hjälmen, vilket sparar tid och energi. Men utan att ta av hjälmen måste du justera hjälmen efter känsla. Många hjälmar har större knoppar som gör det bekvämare att göra justeringarna, särskilt om du är i handskar.

För att justera de interna rattarna måste du ta bort hjälmen. Fördelarna med detta är att du faktiskt kan se vad du justerar och att du inte behöver oroa dig för att de blir berörda av misstag när du svetsar i ett trångt utrymme, till exempel under en bil.

Funktioner

Det finns många olika funktioner på svetshjälmar, men vanligtvis inkluderar bara de dyrare dem. De förbättrar din svetsupplevelse unikt. Vissa hjälmar har antidimfunktioner för bra bild även när du svettar. Andra har pekskärmar, flera auto-mörka sensorer, fönster, ventilationssystem, datorminneenheter och mer.

Du kan också få hjälmar med möjlighet att köpa separata tillbehör som andningsskydd, hörselskydd och hjälmfunktioner som kan monteras eller tas bort efter önskemål.

De flesta av dessa funktioner är väldigt praktiska och kan göra din svetsupplevelse mycket roligare. Det beror på dina preferenser och typ av svetsning. Vissa människor anser dem vara onödiga extra och föredrar en mindre funktionsrik hjälm för att hålla tyngden nere för komfortens skull.

Att veta vad du vill innan du köper hjälper till att filtrera de olika alternativen.

Storlek

Medan de flesta hjälmar har stor marginal mellan huvudbonadsjusteringarna för att passa de flesta huvudstorlekar, kan huvens yttre skal skilja sig åt i storlek. Ju större hjälmen är, desto svårare blir det att komma in i trånga utrymmen och desto mer obalans kommer det att kännas. En liten huva har dock inte plats att passa in en andningsskydd om du använder en.

Svetshjälmens storlek beror på dina specifika arbetskrav, men du kan vara säker på att alternativen finns för dig.

Garanti

Var uppmärksam på din hjälmgaranti. Många huvor har två eller tre års garantier, och du måste ofta registrera din nya hjälm via ett formulär eller en webbplats för att säkerställa att den faktiskt täcks. En garanti kommer i allmänhet att vara en bra indikation på huvens kvalitet, men lita inte bara på garantilängden. Recensioner ger dig bästa insikt.

Garantin ska anpassas till svetshjälmens pris, så gå inte ut med mycket pengar för något med ett års garanti eller mindre.

Utseende

Hjälmar finns i olika former, mönster och färger. Vissa har mönster på sig, och andra, som Esab SENTINEL A50 är designade efter människors favoritkaraktärer eller spel.

Hjälmens utseende påverkar inte dess prestanda. Ofta är en vanlig mask idealisk, så du kan lägga till ditt eget utseende. Oavsett vad du är ute efter är det här något du bör tänka på när du letar efter din svetshjälm.

Pålitlighet

Pålitlighet är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när det gäller att välja en svetshjälm. Det spelar ingen roll hur bekväm hjälmen är eller hur många snygga gimmicks den har. Om du inte kan räkna med din hjälm för att hålla ögonen säkra, tjänar den inte dess funktion. I värsta fall är det faktiskt en hälsorisk.

Utöver den möjliga permanenta risken kan dina ögon utsättas för svetsblixt genom en felaktig svetshjälm, en opålitlig lins kan också göra det svårt att se ditt arbete. Blinkande olika färger och förändrade skuggnivåer kan vara mer än bara distraherande. När du inte kan se svetsarbetet ordentligt riskerar du fingrar och händer.

Slipningsläge

Ibland behöver du bara en svetshjälm för ansiktsskydd och inte för att blockera ljuset, till exempel när du använder en kvarn och gör mycket damm och flygande skräp. I sådana fall vill du kunna hålla din svetshjälm i den lägsta inställningen, även om det kan finnas gnistor eller starkt solljus. För detta ändamål är många masker utrustade med ett slipläge.

Den här funktionen är fortfarande användbar när du inte slipar och bara behöver kunna se utan att ständigt lyfta upp svetshjälmen. Slipningsläget aktiveras av en knapp på de flesta hjälmar, vilket gör det enkelt att använda utan att ta bort huven. Alla svetshjälmar i listan har ett slipläge.

Förstoringslins

Ibland behöver du en liten förstoring för att tydligt se vad du arbetar med. Det är här förstoringslinsen spelar in. Detta är i grunden en liten förstoringslins som klämmer fast i hjälmens visningsfönster för att förstora det du tittar på. För att göra det lättare att komma in och ut ur din svetshjälm, har de flesta tillverkare inkluderat ett monteringssystem för fusklinser.

Extra tips när du köper en svetshjälm

För att återuppta, när du väljer en svetshjälm, se till att den känns bekväm och fungerar bra för att skydda dig från ultraviolett och infraröd strålning. Se till att svetshjälmen du väljer:

 • Har inga stora luckor i nacken
 • Passar tätt på huvudet
 • Kan justeras så att du kan få siktlinjen genom mitten av linsen
 • Har ett väl vadderat pannband för ökad komfort
 • Är robust nog för att motstå ganska allvarliga stötar
 • Har linser som är lätta att byta
 • Svänger lätt i en arbetsposition och trycker inte på Adamsäpplet för att orsaka obehag.

Läs också >>> Bästa spikpistolen

Vanliga eller auto-mörkande svetshjälmar

En av de grundläggande frågorna när du köper en svetshjälm är den typ av lins som passar bäst för dina behov. Huvudvalet är mellan standard- eller passiva svetshjälmar i glas som fortfarande är populära idag trots att de har uppfunnits för decennier sedan.

Vanliga hjälmar för- och nackdelar

Den största fördelen med att använda en passiv svetshjälm är dess överkomliga priser – dessa hjälmar erbjuds i allmänhet till ganska låga priser eftersom de är gjorda av billigt gjutet plast och använder infrarött kodat mörkt tonat glas.

Med en standard svetshjälm får du grundläggande skydd till ett budgetpris, men även om de är billiga har de en rad nackdelar. när du bär en svetshjälm av standardglas, kommer du att upptäcka att det är svårare att hålla facklan i rätt läge, särskilt om du är nybörjare.

Om du till exempel svetsar i ett begränsat utrymme som på en släp eller bil, kommer du att upptäcka att du inte har tillräckligt med utrymme för att vända hjälmen upp och ner. Det innebär att du kan få mycket nackbesvär efter en hel dag av svetsning.

Auto-mörkande hjälmar för- och nackdelar

Å andra sidan ger alla auto-mörkande svetshjälmar dig en mer avancerad skyddsnivå, som är helt annorlunda än de passiva. Sättet de arbetar på är enkelt: hjälmarna har visningslinser med form tre eller fyra när de är inaktiva, vilket gör att svetsaren kan se igenom den. Saint-Saens mörknar till skugga 8 till 13 på en bråkdel av en sekund efter att de känner av någon bågstart, som utlöses av ett ark som tas emot av sensorerna.

Den största fördelen med att använda en svetshjälm med automatisk mörkare är det faktum att du inte behöver vända hjälmen själv, eftersom den låter dig se igenom linsen. Det betyder att du kan utföra svetsarbete utan att orsaka nackdelar.

Svetshjälmar med automatisk mörkare kräver noggrann hantering, eftersom de kan skadas om de inte används på rätt sätt. Dessutom är dessa svetshjälmar dyrare eftersom de använder avancerad teknik och material, och de använder också batteriström för att vara aktiva.

Hur du använder kontrollinställningarna i din svetshjälm

Kontrollinställningarna för auto mörkande svetshjälmar tillåter svetsare att göra justeringar avseende ljuskänslighet och fördröjning enligt deras personliga preferenser och behoven hos deras svetsprojekt.

Detta är troligen anledningen till att svetshjälmar med automatisk mörkare nästan helt har ersatt de passiva svetshjälmarna över tid. De ger användaren mer flexibilitet genom att ge honom möjlighet att manuellt styra svetshjälmens funktionalitet.

Högkvalitativa svetshjälmar med mörkt ljus kommer med ratt och brytare som styr ljuskänsligheten, tidsresponsen och fördröjningen av det automatiska mörkgörningsfiltret. Detta faktum ger svetsaren möjlighet att idealiskt anpassa hjälmens användbarhet till de specifika behoven hos varje svetsprocess.

Korrekt användning av kontrollinställningarna är en färdighet som användaren ska få för att kunna justera svetshjälmen enligt processen. I den här guiden ger vi information om hur du använder kontrollinställningarna för din svarta hjälm för automatisk mörkare för att förbättra svetshjälmens effektivitet.

Varför behöver du kontrollinställningar?

Den främsta anledningen till att kontrollen av svetshjälmarna för automatisk mörkare finns är att ge svetsarens arbete flexibilitet genom att låta honom arbeta med mer än en nyans och bestämma hur snabbt eller hur långsamt att aktivera linsens automatiska mörkningsfilter.

Passiva svetshjälmar hade bara en funktion, den mörka nyansen på linsen som de kom med som vanligtvis var nyans nummer 10. Som ett resultat kunde användaren inte göra några justeringar, förutom att använda andra nyanslinser för mer skydd, till exempel skugglinser 12.

Passiva svetshjälmar är extremt effektiva när det gäller att skydda svetsarens ögon, det är därför de användes massivt i nästan alla industrier. Men när svetshjälmarnas konstruktioner och strukturer utvecklades ledde behovet av mer anpassning av hjälmen till mer avancerade justeringskontroller med mer specifika inställningar.

Med hjälp av justeringskontrollinställningarna blev svetsarens arbete mycket enklare och snabbare. Användaren har nu möjlighet att i detalj detaljjustera alla funktionerna hos den svarta hjälmen för automatisk mörkare efter det specifika behovet i hans projekt, och på detta sätt förbättra hans precision.

Förutom ovanstående erbjöd denna automatiseringsnivå möjligheten att arbeta mycket snabbare och bekvämare jämfört med tidigare år. Svetshjälmens kontrollinställningar avgör hur linsens ADF fungerar, och på detta sätt kan svetsaren fokusera enbart på projektet.

Att ställa in kontrollinställningarna på din svetshjälm ordentligt kan vara en utmanande uppgift, även om du kan vänja dig efter att du tränat en stund. Det finns många faktorer som avgör hur du ska använda dem, till exempel svetshjälmmodellen och specifikationerna för det svetsprojekt du arbetar med.

Läs också >>> Test av borrhammare

Hur du underhåller din svetshjälm

Svetshjälmar kan vara supertåliga mot alla risker som du utsätts för när du svetsar. Men även de hårdaste hjälmarna kommer inte att klara tidens test om de är dåligt underhållna och lämnas utan vård. Ta alltid fram det bästa i din utrustning med dessa snabba tips om rengöring och underhåll.

Håll din hjälm säker

Din svetshjälm kan skydda dig från stänk, ultraviolett och infraröd – men den kanske inte överlever ett långt fall från hyllan. Undvik höga platser, dammiga områden och andra platser där det kan bli vått. Slutligen bör det också förvaras utom räckhåll för barn.

Packa den säkert när du reser

Enstaka repor här och där kan verka ofarliga i början, men om de ökar med tiden skadar de hjälmens stabilitet. Det finns väskor som är gjorda speciellt för transport av svetshjälmar, men om du inte har budget för dem kommer en vanlig väska att göra. Se bara till att du håller linsområdet på din hjälm väl skyddad.

Ge den en grundlig rengöring efter användning

Den enkla handlingen att torka ner svetshjälmen efter varje jobb kommer att göra en lång väg för att hålla den användbar. Denna utrustning har utsatts för damm och alla typer av kemikalier, och en bra torkning kommer att skölja bort de skadliga resterna. Var extra uppmärksam på linsernas insida och utsida.

Inspektera din svetshjälm regelbundet

Jag rekommenderar att du planerar dessa inspektioner en viss veckodag, så det blir en del av din rutin att titta över din svetshjälm. Se till att alla enskilda delar fungerar, att linserna fortfarande fungerar och att det inte finns några sprickor eller repor som kan hindra dess prestanda. Dessa försiktighetsåtgärder ger dig ett stort steg före eventuella skador.

Använd inte fel rengöringsmedel

Använd inte bara rengöringsprodukter för att torka ner svetshjälmen! Den dagliga sprayen eller trasan kan innehålla kemikalier eller slipande material som kliar sig bort på grund av din utrustnings integritet. Läs bruksanvisningen i förväg eftersom de definitivt kommer att lista upp lämpliga rengöringsmaterial att använda.

Läs handboken och instruktionsguiden

Handboken innehåller allt du behöver veta för att använda och underhålla hjälmen. Följ dessa instruktioner till bokstav och förvara dessa broschyrer på en säker plats för framtida referens. Internet är alltid ett bra ställe att söka efter information, men ingenting slår de guider som kommer med din svetshjälm.

Håll linserna i toppform

Svetshjälmen i sin helhet är viktig, men linsen är den viktigaste delen av din utrustning. Om linsbeläggningen är skadad eller sliten, har ultraviolett eller infrarött ljus obegränsad tillgång till dina ögon och hud. Dessa kan leda till farliga hudbrännskador och ögonförhållanden.

Byt ut hjälmdelarna regelbundet

Vissa delar av din svetshjälm kan bytas ut och manualen kan hjälpa dig i denna fråga, särskilt när det gäller linser och filter. Det finns ingen hård och snabb regel för utbyten, men det skulle vara en bra idé att ha några reservdelar till hands om du behöver några nya filter eller ett annat svettband monterat.

Ha reservlinser till hands

Ersättningslinser kan vara svåra att få, så se till att du har ett extra eller två i din verktygslåda så att du bara kan byta ut en till en annan och komma tillbaka till jobbet. Det är alltid en prioritet att hålla hjälmen i toppform och dina ögon väl skyddade.

Byt ut svettbanden regelbundet

Om dina svetsjobb är under solen eller utomhus, kommer du säkert att svettas. Detta kan vara ohygieniskt, särskilt om det byggs upp i din svetshjälm. Håll också några par svettband bredvid dina ersättningsglas så att du enkelt kan byta ut dem för nya efter behov.

Reparationer och utbyten

Om du upptäcker att vissa delar behöver repareras eller bytas ut under din inspektion ska du inte skjuta upp dem. Ja, de kan vara kostsamma, men försök inte spara några dollar, eftersom det kan äventyra ditt välbefinnande. Och du kan sluta betala mycket mer för dessa skador än för en ersättare. Dessutom minskar du dess livslängd genom att fortsätta använda en skadad hjälm.

Så försök att utföra reparationer och utbyten omedelbart och undvik att använda hjälmen tills allt är fixat. Vissa delar kan du bara byta ut hemma, men om du inte vet hur du gör är det bättre att få en professionell.

Korrekt lagring

När du har slutfört ditt arbete, glöm inte att förvara svetshjälmen. När den inte används behöver den skyddas mot potentiella risker. Så lägg hjälmen i en väska och förvara den någonstans säker från dina barn eller områden som har mycket rörelse. Viktigast var försiktig med linsen, eftersom det är den mest känsliga delen av svetshjälmen. På så sätt ser du till att svetshjälmen fortsätter att ge dig rätt skydd och att den kommer att kunna tjäna dig under en längre tid.

Kända märken för svetshjälmar

Att köpa rätt svetshjälm är viktigt för din säkerhet och kvaliteten på ditt svetsarbete. För att minimera riskerna med svetsning är det viktigt att köpa en bra svetshjälm från en ansedd tillverkare som tillverkar de bästa svetshuvarna. Här är lite information om de bästa svetshjälmmärkena.

Hobart

Denna tillverkare har varit i branschen sedan 1917. Sedan dess har den designat och tillverkat en mängd högkvalitativa svetsprodukter. Hjälmarna är designade från nybörjare till professionell nivå. De erbjuder exceptionell kundsupport och fokuserar på kvalitet och senaste teknologier, till exempel den senaste LCD-linstekniken. Hobarts svetshjälmar är också kända för sin prisvärdhet och unika skalgrafiska design.

3M Speedglas

Speedglas är upphovsmannen till de auto-mörka linshjälmarna och de har funnits på marknaden sedan början av 1900-talet. Under åren har deras erfarenhet lett till banbrytande framsteg inom teknik och produktion av ett stort antal svetsprodukter. Nu verkar de i över 65 länder över hela världen. Med sina auto-mörka svetshjälmar erbjuder de det bästa inom optik, komfort, vikt, produktivitet och mer.

Jackson Safety

Från sina massiva betraktningsområden till perfekta 1/1/1/1 optiska betyg, överträffar detta varumärke sin konkurrens när det gäller auto-mörka linser. De utrustar sina svetshjälmar med BALDER-tekniken för överlägsen optisk klarhet. De erbjuder också 5 års garanti, vilket är den längsta bland svetsmärkena.

Lincoln Electric

Lincoln Electric anses vara ledande inom svetsindustrin. De har funnits på marknaden i över 100 år, så du vet att deras produkter har testats med tiden. Den använder den senaste tekniken i sina produkter för att göra det möjligt för kunderna att bli mer effektiva och framgångsrika i sina jobb. Deras svetshjälmar använder 4C-teknik för perfekt optisk klarhet och andra avancerade säkerhetsfunktioner.

Miller

Miller-produkter kombinerar prisvärdhet och funktionalitet. Deras hjälmproduktsortiment inkluderar nybörjarmodeller, till exempel Classic Series, och professionella svetshjälmar, till exempel Titanium Series. De fokuserar på att uppfylla väsentliga säkerhetskrav och implementera den senaste tekniken i branschen.

Optrel

Optrel är ett schweiziskt företag som är ledande inom tillverkning av svetshjälmar av högsta kvalitet. Den aerodynamiska skaldesignen, True Color-filter och unikt designade kontroller är några av de fantastiska funktionerna som detta märke erbjuder.

Läs också >>> Test av fettsprutor

Vanliga frågor om svetshjälmar

Hur dåligt är svetsning för dina ögon?

Svetsning är extremt dålig för dina ögon om du är oskyddad eller otillräckligt skyddad. Farligt IF, UV-strålning och extrem värme är farligt för människor och orsakar allvarliga hälsoproblem och permanenta skador.

Blir svetsare blinda över tiden?

Vissa ja. Eftersom de använder dåligt ansiktsskydd, billiga svetshjälmar som läcker ut UV-strålning genom visningsportar och på grund av långa arbetstider och onödig exponering för ljusbågsstrålning.

Räcker skyddsglasögon för att skydda mot svetsens blixt?

svetsa skyddsglasögon Om du bara arbetar i området där svetsning sker, men inte är direkt involverad i processen, bör du minst ha skyddsglasögon. Tydliga skyddsglasögon ger minimalt UV-skydd. Men om du arbetar nära svetsning behöver du skyddet åtminstone av skugga 5. Och om du är direkt involverad i svetsningen är det bättre att ha ett ansiktsskydd eller en automatisk mörkare svetshjälm. På så sätt skyddas ditt ansikte och dina ögon från UV-strålning och eventuella flygande partiklar.

Varför finns det mörka fläckar i mitt filter?

Det är vanligtvis ett resultat av en spricka i filtret. Det kan vara på den yttre eller inre sidan. Mellan filterplattans glasplattor finns lager av flytande kristaller. Om en spricka bildas i glaset kan det fånga luft i linsen och förskjuta kristaller på plats. Som ett resultat kan du få ljusa eller mörka fläckar.

Varför behöver du svetshjälm med stor synvinkel?

Med en stor svetshjälm kan du se vad du faktiskt svetsar. Om du till exempel är under en bil behöver du inte anstränga nacken för att utföra jobbet.

Kan min lins repareras?

De flesta linser kan inte repareras och behöver bytas ut om de är skadade. Med några av tillverkarna kan du skicka den skadade linsen till deras tekniska support och de kommer att skicka dig en ersättare om felet bekräftas.

Vilka svetskläder behöver jag för svetssäkerhet?

Förutom svetshjälmar finns det en rad andra svetssäkerhetsutrustning som en svetsare borde ha.

 1. För handskydd bör en svetsare ha svetshandskar. De ger vanligtvis skydd upp till mitthandleden. Med tanke på att de ligger närmast bågen under svetsprocessen är det ett viktigt redskap för svetsaren att ha.
 2. För att skydda kroppen från hals till midja kan en svetsare också bära en svetsjacka. De kan tillverkas av olika material, såsom läder eller andra flamhärdiga syntetiska material.
 3. Svetsstövlar ger flamskydd för dina fötter. Om du föredrar ett mer budgetalternativ kan du också köpa svetsskoöverdrag. Dessa glider över dina vanliga arbetsstövlar. Vi rekommenderar dock fortfarande att investera i svetsstövlar, särskilt om du är en seriös svetsare.
 4. Om du arbetar i en butik eller en tillverkningsanläggning vet du förmodligen att du också bör ha svetsoveraller. Det finns olika typer av overaller, från industriella till mer grundläggande.

Här kan du läsa mer om säkerhet vid svetsning

Vad är ADF-teknik

ADF står för Auto-Darkening Function. Kallas även av vissa tillverkare som ADL eller Auto Darkening Lens.

Den automatiska mörkningsfunktionen är beroende av tre olika typer av linsfilter, alla inklämda i en kompakt lins. Det första filtret är ett UV-filter som tar bort de höga nivåer av UV-strålning som svetsningen avger. De andra filtren är polariserande filter som naturligt mörknar ljuset, och det är därför linsen är mörk innan den slås på. Den sista linsen är där magin händer. Denna lins är LCC-linsen eller Liquid Crystal Cells, som liknar din vardagliga LCD-skärm. Denna lins aktiveras för att bli mörkare på grund av fotosensorer i linsen när bågen slås. Alla bra svetshjälmar har en justerbar skärmnivå mellan skugga 9 och 13, många har nu lägen som kan användas för slipning, skärning och svetsning. Auto-mörkgörande svetshjälmar med dessa extrafunktioner ger effektivt linsskugga från 3 till 13.

Hur fungerar betyg för linsens klass

De bästa svetshjälmens automatiska mörklinser klassificeras med hjälp av ett optiskt klassbetyg. Betygsättningarna klassificeras med hjälp av fyra olika skalor och, utan att vara alltför tekniska, är de optiska, är utsikten skarp och tydlig?, ljusspridning, är linsen felfri?, vinkeln, suddiga kanter? och ljusvariationer, konsistens av automatisk skuggfunktion. Dessa fyra betyg testas på en till tre skala, med en perfekt poäng som fyra och den lägre poängen på fyra tre. Bästa optiska betyg visas som 1/1/1/1, dåligt betyg kan vara 2/2/3/3

Hur mörk ska min svetshjälm vara?

auto-mörkgörande svetslins Svetslinsens mörker jämförs i allmänhet med vilken typ av svetsning som utförs och mängden ström som används i svetsprocessen. Det vill säga till exempel att om du svetsar auto karosseripaneler kräver detta mycket lite kraft från svetsmaskinen, cirka 90 ampere så att bågen inte blir för ljus. För denna typ av svetsning skulle du välja en linsskärm på 9 eller 10.

Om du skulle svetsa något mycket tungt, säg en sex cm tjock metallplatta, skulle du behöva använda en mycket kraftfullare svetsare på cirka 400 ampere. Här kommer ljusbågen att bli starkare och du kan gå till ett linsfilter på 12 till 13.

Är billiga svetshjälmar bra?

Det finns många olika svetshjälmar på marknaden, som visas på denna sida kan priserna variera avsevärt. I vissa situationer kan en billig svetshjälm vara allt du behöver. Detta skulle kanske vara för DIY och hemanvändning där användaren inte skulle vara bra. Några av dessa billigare svetshjälmar kommer att vara ok i denna situation. Leta efter hjälmar som erbjuder ett bra täckningsområde för att hindra gnistor från att komma till dig. De soldrivna svetshjälmarna med en bra visningsstorlek är också en fördel.

En hjälm av god kvalitet kommer definitivt att kosta mer. Alla i svetsindustrin som heltidssvetsare kommer att känna till fördelarna med en bra svetshjälm. De har överlägset huvudbonader under långa perioder av svetsning, fler kontrollalternativ och inställningar med autolinsen, minst 4 sensorer för felsäkert autosvar och utmärkt masktäckning. Slutsatsen här är att du ska köpa den bästa svetshjälmen du har råd med, det är en dålig idé att krypa på säkerhet.

Vad är den bästa svetshjälmen för TIG?

Generellt sett kräver tig svetsning ganska låg strömstyrka. TIG svetsning är en avancerad svetsningsteknik som kräver viss skicklighet och skicklighet. Den färdiga svetsningen är inte en som behöver rengöras eller slipas jämnt, av denna anledning måste svetsaren ha en utmärkt syn på vad som svetsas. I lågförstärkarsituationer skulle TIG svetshjälmar behöva en bra optisk klarhetsgrad med en svetslinsskärm på cirka 5-6 för att få en bra bild av vad som händer.

Varför ska du köpa en svetshjälm?

Svetsningsprocessen frigör UV-ljus, gnistor, värme, infrarött ljus och blixtförbränning. Om du inte bär tillräckligt med skydd riskerar du att utsätta dina ögon, nacke och ansikte för dessa element, vilket kan vara otroligt skadligt för din syn och din hud. Det finns många avancerade modeller tillgängliga, och det är viktigt att du väljer en som uppfyller dina individuella behov.

Det finns många medicinska fördelar med att ha en solid svetshjälm.

 • Först förhindrar de inflammation i hornhinnan, annars känd som “bågöga”.
 • För det andra eliminerar de risken för brännskador på näthinnan, vilket kan leda till att du tappar din syn.

En svetshjälm skyddar din hud och dina ögon från ultraviolett ljus, strålning, gaser och stänk. Smält metall och gnistor kan orsaka permanenta skador, så det är viktigt att förhindra detta till varje pris. Många produkter har också läderskallkepsar och ett axelskydd för att ge dig mer fullständigt skydd, särskilt i applikationer över huvudet.

Vad är nackdelarna med moderna säkerhetsmasker?

En av de största nackdelarna med modern säkerhetsutrustning är att de är något dyra, så du kan bli frestad att nöja dig med en gammal eller billigare modell. När allt kommer omkring har säkerhetsmasker funnits sedan 1937. Problemet med äldre redskap är att även om det kan erbjuda ett visst skydd, kanske det inte är så bekvämt som de mer effektiva avancerade.

En betydande förbättring av huven som kom 1981 är filtret för automatisk mörkning. Filtret gör det möjligt för dig att hålla på ditt skydd utan att ständigt behöva lyfta det från ansiktet för att se vad du gör. Det ökar också ditt ögonskydd eftersom du aldrig någonsin av misstag ser rakt i lågan.

Även om du betalar mer för dessa auto-mörknande svetshjälmar, kan du vara säker på att de skyddar den enda uppsättning ögon du har.

Hur justerar jag en svetshjälm?

När du har kontrollerat att batteriet sitter ordentligt kan du börja justera masken genom att ställa in skärmens fördröjningstid. Det är den tid det tar för din sköld att växla från mörkt till ljus när du är färdig med svetsningen. Det här är en personlig preferens, och du bör experimentera för att hitta en miljö som känns bekväm.

Den andra justeringen är din nyansinställning. Detta är den nivå av mörker som din sköld når när du svetsar. Denna justering beror på svetsprocessen och bör vara den mörkaste nivån som rekommenderas.

I vissa fall kommer du att kunna ställa in skärmens känslighet. Denna inställning beror också på dina svetsoperationer. Du vill att det ska bli mörkt när det finns en bågstrik, men du kanske inte vill att skölden ska bli mörk för exempelvis en plasmaskärare.

Slutligen, justera huvudbandet så att det sitter tätt för att hålla svetshjälmen på plats. Den ska passa bekvämt och du ska kunna se igenom linsen utan några hinder.

Hur rengör man en svetshjälm?

Rengöring av din svetshjälm är oerhört viktigt för att du ska kunna se igenom den tydligt och också för att förbättra dess livslängd. Smuts som bildas av svetsning kan ha en skadlig effekt på din utrustning på lång sikt. Innan du påbörjar rengöringen av din svetshjälm, kontrollera din användarmanual för rätt procedur för att ta bort linssystemet.

För regelbunden rök- och dammförorening, skölj av linsen med vatten och torka av den med en mjuk pappershandduk. Om det finns envis korn som fastnar på linsen kan du ta bort den med fönsterrengöring och en mjuk borste.

Hur väljer jag en bra svetsmask?

För att välja en svetsmask måste du veta vad dina specifika krav är. Dina svetsprocesser bestämmer till stor del skuggområdet och andra saker som automatisk mörkningskänslighet.

Efter att ha övervägt dina svetsprocesser och din arbetsmiljö, besluta om du vill ha en passiv eller automatisk mörkare lins. När du väljer en passiv lins är det enda beslutet du har kvar vilken nyans du vill ha. I många fall är tio det mest mångsidiga, eftersom det är det mest mångsidiga mörkret mellan 8 och 14.

Om du bestämmer dig för att använda en automatisk mörkare lins, hitta en produkt med ett stort mörkerintervall. Du måste också bestämma om du vill ha solenergi eller batteriström. Var och en har sina för- och nackdelar; till exempel behöver du inte komma ihåg att stänga av en soldriven enhet.

Hur testar jag en svetshjälm för automatisk mörkning?

För att testa en automatisk mörkare modell, slå en båge genom att knacka på stången. Målet här är att skapa en gnista. Till och med en 1/3600 båge borde räcka för att göra skölden mörkare utan att skada dina ögon. Alternativt kan du ta en tändare och tända den nära skärmens utsida, vilket också skulle få den att mörkna.

Om linsen inte blir mörk kan det finnas flera orsaker. Kontrollera först på / av-knappen inuti svetshjälmen. Om hjälmen är påslagen, byt ut batterierna mot nya. Du kan också kontrollera felsökningsavsnittet i din användarmanual för att se om du kan hitta orsaken.

Som en sista utväg kan du också ta det till din lokala svetsbutik för att se om människorna där kan hjälpa dig att hitta anledningen till att linsen inte blir mörk.

Vilka är fördelarna med en auto-mörkande svetshjälm?

En automatisk mörkare svetshjälm låter dig se att placera elektroden eller trådmatarpistolen på ditt arbete utan att behöva en hand för att fälla svetshjälmen innan du slår en båge. Många svetsare har perfekterat konsten att vända en fast nyanshjälm med bara en snabb nickning av huvudet, men det fungerar fortfarande inte i alla situationer och svetslägen. Eftersom nyansen är skapad elektroniskt kan den dessutom justeras för att bättre passa alla ljusförhållanden och typer av svetsning.

Finns det några fördelar med en fast nyanshjälm?

Det finns fortfarande några situationer där en hjälm med fast nyans kan vara att föredra. Om du TIG-svetsar med låg strömstyrka kan det hända att bågen inte är tillräckligt ljus för att skölden ska bli mörkare, eller det kanske vill strö om ljusstyrkan ligger nära tröskeln för svetshjälmens känslighet. Även svetsning med en oxi-acetylenbrännare eller användning av en plasmaskärare kräver vanligtvis en # 5 nyans, ljusare än de flesta auto-mörkare hjälmar kan ge, ovanpå samma sensorproblem som TIG ibland har. Det finns nu några prohjälmar med “klippläge” specifikt för att ta itu med detta.

Vilken storlek lins behöver jag till min svetshjälm?

De flesta av ingångsnivåhjälmarna har en lins på cirka 9 cm över och 4 cm hög. Det här är mycket stort för de flesta svetsningar i en butik eller gjort på en bil direkt framför dig. Om du arbetar mycket under bilen eller behöver svetsa i obekväma positioner, som att installera en rullbur, kommer hjälmarna i större vy att fungera mycket bättre. De har vanligtvis en lins som är 9 cm bred och mer än 6 cm hög. För den ultimata visningen av ditt arbete har vissa hjälmar en automatisk mörkare lins i standardstorlek, inställd i en fast ton # 10 visir, för full 180 ° perifer syn under svetsning.

Hur länge räcker batteriet? Är det utbytbart?

Det är svårt att uppskatta hur länge batteriet i någon svetshjälm räcker. Alla hjälmar som Eastwood säljer har solceller, samt batterier. Solcellerna ger makten att göra filtret mörkare när du är i solen, eller till och med bara med UV-strålarna som kommer från din svetsning. Den lägsta prissatta svetshjälmen vi säljer har ett batteri som kommer att hålla i tre år med konstant svetsning, de högre svetshjälmarna är alla klassade för mer än 5000 timmars kontinuerlig användning. Batterierna urladdas bara när skärmen först mörknar, så att sitta på en hylla som inte används kommer de att vara nästan evigt. Batterierna i Eastwood-hjälmarna är också lättillgängliga och lätta att byta ut när det är dags. Save Phace-hjälmarna använder ett 3v litiumbatteri – CR2450, som också är lätt att byta ut.

Kan jag använda en lins som förstorar?

Visst, många företag använder ganska typiska linser som liknar många andra svetshjälmar, så det är inget problem att montera förstoringsglas eller ersättningsglas.

Varför är svetshjälmar viktiga?

Svetshjälmar skyddar den viktigaste delen av kroppen mot allvarliga och långvariga skador. Vissa risker som du skulle utsättas för om du svetsar utan hjälm inkluderar hornhinnebetennelse, retinala brännskador, ljuskänslighet och strålning som kan öka sannolikheten för cancer. Svetshjälmar är speciellt utformade för att skydda dig mot alla dessa hälso- och säkerhetsrisker på grund av materialet, linsen och innertyget.

Om din hjälm visar tecken på slitage är det viktigt att du tar dig tid att antingen byta ut delarna för utbyte eller hitta en ersättning för svetshjälmen helt. På grund av karaktären hos det du utsätts för när du svetsar är det möjligt för dessa faror att sippra in genom små sprickor och repor i hjälmen.

Svetsning bör inte tas lätt. Förutom en svetshjälm bör du också använda annan skyddsutrustning för att skydda resten av kroppen mot farorna med ditt arbete.

När uppfanns svetshjälmar?

Svetshjälmar tillverkades först 1937. De började uteslutande som passiva linstyper och fortsatte att vara så under många år fram till 1981. Under detta år introducerade en svensk tillverkare vid namn Hornell International en prototyp för en LCD elektronisk slutare som automatiskt kunde mörkna när den kände en ljus svetsbåge.

Sedan dess har branschen expanderat dramatiskt. Det finns fler märken att välja mellan och en mängd funktioner som förbättrar svetsupplevelsen, som extra kontroller för fördröjd blixt, bredare paneler och mer.

En industristandard som kallas ANSI Z87.1 + har också skapats för att intyga att vissa auto-mörkare hjälmar fortfarande kan ge fullt skydd mot både ultraviolett och infrarött ljus även när de är i ‘inaktivt’ tillstånd.

När behöver jag byta ut batteriet på min hjälm?

Det är svårt att säga. Till och med batterierna i svetshjälmarna är byggda på lång sikt – några av svetshjälmarna kan till exempel fungera så länge som tre år utan att behöva bytas ut. Detta beror på att batteriet endast används under den första mörkringen av skärmen. Som en konsekvens, om du lämnar din svetshjälm oanvänd under längre tid kommer de inte att uppleva någon urladdning. Se upp för initiala tecken på urladdning, till exempel en fördröjning i mörkret eller en ofullständig mörknad i linsen.

Kan min svetshjälm också skydda mig när jag slipar?

Beror på vilken modell du köper. Du kan behöva betala lite extra för att få den här funktionen, eftersom den typ av ljus och värme du utsätts för under slipningen skiljer sig från svetsning. Se till att du förstår den modell du funderar på innan du går vidare och köper den.

Läs också >>> Betongslip test

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top