Den bästa sylen 2024 – Test av sylar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

STANLEY FatMax 0-65-491 Syl

Boxer Syl Rund Spets

Beijer Syl 6.0X100

Millarco Syl Rund Spets

Klicka här för att se fler sylar.

Bästa sylen 2024

Att köpa en bra, kvalitativ och smidig syl är verkligen något alla hemmafixare borde skaffa. Oavsett om sylen ska användas till träarbete eller till saker så som textilarbeten är det viktigt att ha en kvalitativ syl. Genom att välja rätt syl kommer man både minimera skaderisken men även öka effektiviteten i ens arbete.

Men det är faktiskt svårare att köpa den bästa sylen än man kan tro. Vad det beror på är det faktum att det finns så många viktiga aspekter att ta hänsyn till om man vill hitta den bästa sylen för ens egna ändamål. Dessutom så finns det ett mycket stort antal olika modeller inom olika prisklasser, vilket kan göra det förvirrande att veta vilken man ska välja. Det är även vanligt för onlinebutiker att lyfta fram positiva aspekter med en viss produkt men skymma undan de negativa aspekterna som kanske annars skulle minska deras försäljning.

Det är just därför vi här på hantverksproffset.se har gjort ett stort övergripande test av de bästa sylarna på marknaden. I samband med vårt test har vi även skapat en köpguide för att du som vill hitta den bästa sylen som är skräddarsydd för just dina ändamål ska kunna göra det utan större problem. Testet och köpguiden för sylar har vi kunnat skapa genom att läsa igenom stora mängder kundrecensioner och genom att utgå från egna erfarenheter och kunskaper. Efter att du har läst igenom vår köpguide kan vi nästan garantera att du kommer kunna hitta rätt syl för dig. För dig som bara vill ha den bästa sylen utan att behöva göra det för komplicerat för dig själv så kan du välja via vår tabell ovan.

Köpguide för bäst i test syl 2024

Att köpa den bästa sylen på nätet kan alltså vara ganska svårt. I och med att det finns så många aspekter att tänka på kan det bli förvirrande när man ska välja. Nedan hittar du därför vår köpguide som vi har sammanställt där du kan hitta allt du behöver veta innan du köper den bästa sylen på nätet. Tänk även på att ta hänsyn till dina egna behov och ändamål. Här är vad du behöver tänka på:

  • Hantering
  • Blad
  • Rätt typ
  • Handtag
  • Grepp
  • Pris
  • Garanti
  • Enkel användning
  • Form
  • Material
  • Hantverk
  • Varaktighet
  • Sylskaft

Hantering

Lädersyllar kommer med olika handtagsmaterial men det du verkligen skulle vilja ha är de med trähandtag. Nu kommer vissa lädersylar helt enkelt vara grundläggande och rent funktionella. Å andra sidan kommer vissa lädersylar med exotiska trähandtag och unika ergonomiska design och former, grepp. En annan faktor att tänka på när det kommer till lädersylhandtag är nötningsskydd. Du skulle vilja att din lädersyl skulle ha ett nötningsskydd av läder eller metall högst upp på handtaget för att hålla trädelen av handtaget intakt och inte skada om du ibland skulle vilja slå din lädersyl med en klubba eller maul. Sammantaget kan några av dessa extra detaljer höja priset på en lädersyl anmärkningsvärt och därför är det väldigt viktigt att i förväg avgöra om du vill ha en enkel enkel men funktionell lädersyl eller en lädersyl av premiumkvalitet.

Blad

Medan vissa sylar kommer med coola utbytbara bladstilar, kommer andra lädersylar med ett säkert fixerat blad. Som namnet antyder kommer sylarna med de utbytbara bladen att ha ett skaft från vilket bladen kan bytas ut för olika ändamål. De fasta bladsyllarna kommer å andra sidan att vara permanent fästa vid dess handtag. De utbytbara sylbladen kommer att vara bra om du precis har börjat och vill minska kostnaderna så att du kan ha så många användbara verktyg som möjligt. Så att få en lädersyl med ett avtagbart blad kommer att bli billigare. Detta beror på att det i allmänhet är billigare att köpa enbart sylblad än att köpa en komplett syl som är permanent fäst vid ett handtag.

Dessutom, i fall där du skulle vilja spara utrymme, skulle du inte vilja köpa en hel massa lädersylar. Istället kan du få den utbytbara och detta kommer att spara lite utrymme i din verktygslåda och på din läderarbetsyta. Lädersyllarna med fast blad kommer att vara bra för proffs som vill uppgradera från att använda en utbytbar lädersyl till sylar med specifika bladlängder, tjocklek, spetsar, handtagsmaterial, grepp eller storlek. Eller nybörjare som vill investera i verktyg så att de är professionellt rustade för sin läderbearbetningsresa.

En annan bra sak med den fasta lädersylen är att de gör dina handstygn och markeringsaktiviteter ganska snabbt eftersom du inte skulle slösa bort någon tid på att försöka hitta ett speciellt sylblad att montera eller fixera i ditt skaft. Bladet, eller nålen, på en lädersyl ska vanligtvis vara ganska vass. Snörsyllar är inte alltid särskilt vassa eftersom de bara används för att vidga hål som redan finns där, men de flesta borde vara ganska spetsiga. Fundera på vad du behöver bladet till för att avgöra vilken typ av lädersyl du behöver.

Rätt typ

Naturligtvis är det första du vill göra att se till att du köper rätt typ av lädersyl för ditt projekt. Försöker du sy med en lädersyl? Välj en modern syl med lädersömmar. Om du försöker göra diamantformade punkteringshål skulle en diamantsyl vara det bästa valet.

Handtag

Handtaget på din lädersyl ska vara ordentligt fastsatt på nålen utan att vickas. Om det känns som att nålen kan slingra sig bort från handtaget är det inte en säker produkt att använda. Se också till att handtaget känns naturligt i handen och att du inte anstränger dig för att hålla i det.

Grepp

Handtagets material avgör om det är bra att greppa eller inte. Du kommer att upptäcka att många lädersylar kommer med ett trähandtag, och detta är faktiskt ett underbart material att använda. Å andra sidan kan plasthandtag vara dåliga eftersom de är mer benägna att glida ur ditt grepp. Det sista du vill är att fumla med din lädersyl och få det här spetsiga verktyget att flyga.

Pris

Lädersylar är inte ett särskilt dyrt verktyg. Medan deras priser varierar mycket beroende på vilken typ av lädersyl du skaffar, om den kommer i ett set, etc., kommer du vanligtvis inte att bryta banken på en lädersyl. Vi har märkt att kvalitetslädersylar ofta kostar mellan 40-100 kr för en skrapsyl och lite över 200 kr för en syluppsättning. Om du köper ett paket med flera lädersylar av samma slag kommer detta att påverka priset också.

Garanti

Det finns vanligtvis inte mycket information om garantier på lädersylar i produktbeskrivningslådor. Detta är bara naturen hos produkter som inte kostar särskilt mycket pengar; allt hopp är dock inte ute. Om du mailar ett företag direkt kan du fråga dem om deras garantier för specifika produkter ifall något går fel med din.

Enkel användning

Lädersylar ska göra livet lättare, inte svårare! Det borde vara vad det gör i alla fall. Vi letar efter lädersylar som har en enkel men mycket effektiv design. De ska fungera extremt enkelt utan att du behöver göra särskilt mycket. Din lädersyl ska vara lätt att greppa och lätt att punktera med. Om den har sömnadsfunktioner bör det vara enkelt att linda tråden runt de delar du ska linda. Som första instans måste vi ta hänsyn till i vilken typ av områden vi ska använda en stans. Utan tvekan är det ett verktyg som verkligen kan användas i många fler situationer än vi kunde föreställa oss. Här kommer vi att se några exempel på olika användningsområden som kan ges till stansverktyget. Stansen kan användas för att driva ut nitar. Den används också för att göra gravyrer och för att göra hål i stålplåtar. Likaså kan den användas för att dekorera naglar eller för att barn ska roa sig själva och ha kul när de lär sig. Förutom att göra konsthantverk.

Form

Vi måste ta hänsyn till att vi, beroende på den aktivitet vi vill utföra eller slutföra, kommer att välja den produkt som är korrekt anpassad till den. Det betyder att det är mycket viktigt att bestämma formen på vår stans. Det beror på att vissa uppgifter inte kommer att fungera om vi använder fel. Stansverktyget kan ha en rund, oval, rektangulär eller fyrkantig form. Men det finns också möjlighet att köpa en anpassad punch. Människor som är specialiserade på det kommer att kunna ge stansen en specifik form. De formerna kan till exempel vara ovala med en extra bula på spetsen eller fyrkantiga med en extra bula på spetsen.

Material

Det är viktigt att veta om materialen som en produkt är tillverkad av är skadliga eller inte för oss, konsumenter. Material måste vara säkra för oss att använda och får inte vara giftiga för oss eller miljön. Vi måste också vara uppmärksamma på att de inte orsakar allergier. Sylverktyget är vanligtvis tillverkat i spetsen av stål i S-serien, idealiskt för dess motståndskraft och slitstyrka. Det betyder att det kommer att hålla längre. Det finns också sylen med träspets, men användningen är inte lika vanlig. Handtaget, å andra sidan, kan vara tillverkat av trä, plast, metall eller harts. Det finns personer som för att undvika direktkontakt med handtaget väljer att täcka det med tyg eller ull.

Hantverk

Nu berättar vi de olika hantverken som vi kan göra med den. Detta sylverktyg är ett bra sätt att koppla av från internet då och då och umgås med familjen och engagera sig i konsten. Till exempel kan en hantverkare använda ett sylverktyg för att slå hål och mönster i sina läderbälten eller skor. Ett annat exempel på pyssel med syl är korttillverkning. Oavsett om det är kort för en födelsedagsinbjudan, till ett bröllop eller till jul. Det du behöver är pergamentpapper med hög densitet, EVA-skum, färgade markörer för att dekorera och en syl. Några av de hantverk som kan göras med ett sylverktyg inkluderar: kortdesign, skoaffär, bälten, nageldekoration.

Varaktighet

Hållbarheten för ett stansverktyg kommer att variera och beror på hur vi använder det. Om vi ​​ska använda den på väldigt starka och hårda ytor kanske den inte håller lika länge. Medan om vi använder det mer skonsamt och på mjukare ytor, kommer varaktigheten att bli längre. En annan viktig punkt att tänka på när vi pratar om hållbarheten hos en stans är att vi inte ska bli förvånade om vi någon gång måste skärpa den. I sin tur, som vi redan har förklarat och räknat tidigare, kommer inte alla stansar att vara gjorda av samma material. Bland alla material som nämns ovan är stål det mest motståndskraftiga och kommer att ge större hållbarhet till vår stans.

Sylskaft

Ett sylskaft i läder är i huvudsak ett handtag som kan passa utbytbara sylblad. Detta gör att du kan ha ett enda handtag och flera blad, istället för att många separata sylar tar upp plats på din arbetsyta. Det kan också göra att ha flera användbara verktyg billigare, eftersom blad vanligtvis är billigare ensamma än som en fast del av ett handtag. För ett sylskaft är det viktigt att handtaget är stadigt och ligger bekvämt i handen. Storleken ska kännas bra och ge en fin greppyta. Vissa sylar är grundläggande och funktionella. Andra kommer gjorda av exotiska eller sällsynta träslag och har unika, ergonomiska former.

Överst på skaftet (där den kan slås med en hammare eller maul) bör sylen ha något slags nötningsskydd som en metall- eller läderände. Detta kommer att hålla trädelen av handtaget från att skadas när det används för en uppgift som kräver att du slår den på toppen för att ge mer kraft när du använder den. Hafts är ett praktiskt sätt att bredda din läderarbetsverktygssats på ett effektivt sätt.

>>> Är du intresserad av en hyvel? Klicka här.

Lista över de bästa sylarna 2024

  • Bäst i test:
  • Populärast:
  • Premiumval:
  • Billigast:

Typer av sylar

Kragsylar

Kragsylar används vanligtvis av sadelmakare. De har en lång tång (ca 8″-10″) med vassa skäreggar på änden. De sticker hål i läder och skapar en slits som gör att du kan antingen trycka eller dra igenom tjockare snörning. Slitsformen gör att lädret kan sitta mer platt (än om det bara vore ett runt hål) efter att snörningen har dragits igenom. Detta ger ett mycket mer tilltalande visuellt utseende till den färdiga delen. Eftersom dessa vanligtvis används för större hål genom tickerläder, hjälper den längre designen till att ge den hävstång som behövs för att göra arbetet lättare.

Böjda sylar

Böjda sylar är mycket användbara för att skapa hål för att sy ihop rundade eller böjda läderbitar (i motsats till de som är platta). Vid sammanfogning av två delar som kommer att vara över en krökt yta, skapar de böjda sylarna en öppning som mer naturligt återspeglar kurvan för det sista stygnet, vilket möjliggör tätare sömmar och mer övergripande kontroll. Det ser också mycket snyggare ut som en färdig pjäs.

Diamantsyl

När du letar efter ett verktyg som kan göra ett hål i läder utan att lämna en stor öppning, prova en läderdiamantsyl. De är sylar med ett diamantformat (tror 4 hörn kommer till en punkt) blad och en mycket vass spets. Dessa är en mycket populär typ av syl. Den vassa spetsen gör att den skär in i lädret, medan diamantspetsen trycker igenom. Resultatet är ett litet “x”-snitt i lädret. På grund av materialflexibiliteten hos “x”-snittet, när tråden passerar igenom tillsammans med det extra utrymme som behövs för nålen, bildar den en tät söm, en fördel med läderdiamantsylmönstret.

Detta är bättre än bara ett hål i lädret, eftersom hål som skapas på det viset ofta skulle vara större än tråden som används och lämna en löst sittande söm när den är klar. Detta skulle inte se lika bra ut, så ofta används diamantspetsade sylar i arbeten som ska sys. Diamantsyllar i läder finns i olika storlekar så att hantverkaren kan välja vilken storlek hål som är mest lämpligt för projektet. Detta är definitivt ett rekommenderat läderbearbetningsverktyg.

Vanliga frågor om sylar

Vad är en lädersyl?

En lädersyl är ett enkelt handhållet läderverktyg som kan användas för att märka ut läder, överföra mönster på läder eller sticka hål på läder avsedda för att köra trådstygn. Det är ett enkelt verktyg som ofta finns i två grundläggande delar. Ett handtag (ofta av trä) och ett spetsigt blad. Det är vanligtvis formen på spetsen som skiljer en syl från en annan när det gäller utseende och användning. Medan vissa sylar kommer att ha speciella spetsar som skulle göra dem bäst för att stansa genom läder, kommer andra sylar med specialformade spetsar som hjälper dig att göra ett bättre jobb med att trycka trådar genom ditt läder när du syr för hand. Detta för mig till de typer av lädersylar som är allmänt tillgängliga.

En lädersyl är ett vasst och relativt litet verktyg som folk använder för att punktera läder. Lädersylar används för att slå hål i läder så att du kan gå tillbaka genom hålen med tråd senare för att sy. Den har en spetsig nål med ett handtag i basen så att du kan greppa den utan att försöka hålla fast i en tunn metallbit. Det finns många olika sorters lädersylar, och vissa kan till och med ha en tråd för dig när du gör hål i läder, så vi kommer att gå igenom alla dessa olika typer nedan.

Lädersyllar fungerar väldigt enkelt. Metallnålen är tillräckligt vass och tillräckligt tjock för att göra hål genom tufft läder. Läder är ett notoriskt svårt material att arbeta med när du vill sy det, men det här verktyget gör att sy läder för hand mycket enklare än det hade varit innan det uppfanns. Allt som behöver hända för att en lädersyl ska fungera är att den ska punktera läder eller göra en markering på läderytan om du använder den för att mäta.

Ytterligare information

En lädersyl är ett handhållet läderarbetsverktyg som kan användas för en mängd olika ändamål. De används främst för att markera eller sticka igenom små hål i läder, vanligtvis för att senare köra tråd eller stygn igenom. När de används för att göra hål, kallas de ibland för lädersylstansar. Detta beror på att de används i dessa fall för att stansa små hål.

Det finns också lädersyllar, med en specialformad spets som gör det mycket lättare att trycka igenom tråd eller snöre. Formen på spetsarna är ett av huvudelementen som gör sylar annorlunda. Vissa är spetsiga, andra diamantformer. Vissa sylar är fasta blad, vilket innebär att bladet är permanent fäst vid handtaget. Andra sylar finns med utbytbara blad, där bladen kan tas bort och växlas ut, med samma handtag. Detta hjälper till att hålla nere verktygskostnaderna, eftersom det i allmänhet är billigare att köpa ett enda blad än det är ett nytt blad/handtag. Dessutom tar det mindre plats att lagra ett handtag och flera blad än att lagra flera enskilda verktyg.

En lädersyl, som ett handhållet verktyg, fungerar genom att en hand försiktigt trycker verktygets vassa spets genom ett läderstycke. Sylar med rundade spetsar kan användas för att markera placeringen av hål, till exempel de som senare kommer att göras större med en hålstans. Sylar med diamantspetsar kan användas för att sticka små hål som senare ska sys igenom. Bladets diamantform gör ett litet “x”-mönster skuret i lädret. De små “flikarna” som skapas via denna form sluter sig tätare mot varandra när tråden förs igenom, vilket gör att den ser tightare ut. Ett rundat hål skulle lämna utrymme runt det, medan “x”-snitten är mindre märkbara. Dessutom kan en syl med en vass spets lätt dras över lädret och lämna ett märke eller streck på det.

Vad är syftet med en syl?

Bra fråga. Ett litet hål stansat i träet du arbetar med vid den punkt du har mätt för att borra ett hål kommer att fungera som en guide för borrkronan. Det kan hjälpa till att göra ett exakt borrhål på den exakta uppmätta platsen på träet.

Om din hand inte är stadig med en borr, eller om du helt enkelt vill vara noggrann i din borrning, kommer detta lilla starthål att ta spetsen av din borr på den plats du noggrant mätte. Träets yta kan skyddas från en vandrande borr som kan lämna ett ärr. Stålspetsänden på sylen kan göra den linan både med och mot ådring.

Läderarbetare och skomakare använder dem hela tiden för att slå hål och göra märken var stygnen ska gå under monteringen. Det är högtid när det här verket skrivs, och om du funderar på en present till en läderarbetare (bälten, förkläden och sådant) eller en skomakare, skulle en syl vara en fantastisk present. Bokbindare använder till och med regelbundet en syl för sitt arbete.

Att stansa hål i bindningsmaterialet för trådarna som ska göra bindningsarbetet är en väsentlig del av processen. Sylar tjänar detta syfte väl. En skrapsyl används för att skapa en träbearbetningslayout eller göra punkter längs en linje på trä. Snickare kommer att använda detta skrapa sylresultat för att skapa linjer som styr en handsåg eller en mejsel.

En rätkant och en skrapsyl kan göra det strecket, och en stadig hand med en såg eller mejsel kan göra ett utbildat och exakt snitt. Sylens spetsände kan göra den linan både med och mot ådring.

En syl kan även vara en utmärkt hjälpreda när du ska klippa med exempelvis en plåtsax. Sylen kan då göra smidiga och tydliga markeringar.

Behöver jag en syl?

Även om en syl inte är ett viktigt verktyg i din träbearbetningsbutik, är det verkligen användbart att ha till hands. Tyvärr ses de inte alltid som viktiga att ha till hands. Läderarbetare och skomakare anser dem dock vara nödvändiga i sina verkstäder, och av goda skäl. Olika spikändstorlekar kan enkelt tillgodose hålstorleksbehov, och hål för bälte och skosnören drar nytta av den noggrannhet en syl kan ge. Men detsamma gäller för träarbetaren. Här är en video som vi hittade för att använda en syl i din träbearbetningsbutik. Den är kort men informativ. Det kommer att ge alla anledningar till att du kan behöva ha en syl bland dina butiksverktyg.

Vad kan jag använda om jag inte har en syl?

Men vad händer om du inte har en? Finns det något alternativ? Visst, och faktiskt, det finns många alternativ. Kompass. Ett kompassverktyg, verktyget du använde i gymnasiets matematiklektioner för att rita cirklar och bågar, har en spetsig spets som håller verktyget på plats när du ritar dessa cirklar och bågar: samma princip, olika redskap, samma resultat.

Nagel. Välj en spik av önskad mätare och hamra den försiktigt i ditt trä. Ge den en liten vridning för att ta bort den, och du har ditt hål. Pincett. Om pincett är tillräckligt robust och har en spetsig kant, kan de också användas för att göra det nödvändiga hålet. Kniv. Du förstår idén. Tryck in spetsen vid den uppmätta punkten och du har ditt hål. Men, och även om dessa alternativ kommer att göra jobbet, är det bara så mycket bekvämare och enklare att ha en syl till hands.

Vad bör jag tänka på när jag köper en syl?

Liksom alla andra verktyg finns sylar i en mängd olika storlekar, mätare och handtagsstilar. Bestäm vilka typer av projekt du sannolikt kommer att genomföra i din butik, och det kommer att hjälpa dig att bestämma en syl som passar med dem och deras sannolika behov av att göra hål. Mätare hänvisar till bredden på stålspetsen och bestämmer storleken på hålet den kommer att göra i ditt trä. Välj den mätare som uppfyller dina troliga projektbehov. Handtag finns i olika stilar och storlekar, inklusive bultformade och greppvänliga som de på dina skruvmejslar. De lökformade handtagen ger dig lite mer att trycka mot med handflatan för ett djupare hål eller ett hål i ett lövträ.

Piggens längd och handtagets storlek kommer att ha betydelse för dess användbarhet, håldjup och räckvidd (om träet är försänkt eller på en svåråtkomlig plats). När det gäller pris kan sylar vara mycket billiga, allt från 50–60 kr upp till dyrare japanska sylar som kan köra över 250 kr. En vanlig syl för 60 kr bryter inte din budget och kommer att vara väldigt praktisk i din butik. Om du inte har en, skaffa en. Du kommer att vara glad att du gjorde det.

Hur används en syl?

Att använda ett stansverktyg är väldigt enkelt. Vi måste dock vara försiktiga med den vassa spetsen som är en del av detta verktyg. Stansen tas med ena handen från handtagsområdet och den andra handen ska alltid hållas på ett plant och säkert underlag. Sedan flyttar vi bara spetsen eller kanten, från topp till botten, som om vi slår hårt. Rörelsen måste vara skonsam när det gäller barn som använder den. Men när en ansvarig vuxen använder den för att skapa märken på hårdmetall, kan den ibland behöva en hammare för att slå den på handtaget.

Kan en syl användas för att dekorera naglar?

Ja, sylverktyget kan även användas på naglarna. När vi inte vill göra perforeringar eller hål med en syl, är ett annat alternativ en manikyr. Det är en väldigt rolig aktivitet för alla som vill prova. Eftersom stansverktyget i spetsen är litet och känsligt, blir det vår bästa vän när det kommer till inredning. Vi kan skapa ett oändligt antal mönster bara med hjälp av stansen. Till exempel kan vi rita en måne, en halvmåne, en fjäril, en fotboll, en blomma, prickar och till och med ett öga. Vi behöver bara nagellack och en syl. Det finns professionella människor i manikyrvärlden som använder ett sylverktyg i sitt dagliga arbete.

Hur använder jag en syl till läder?

Förbered lädersylen och ställ in din arbetsyta

Det första du behöver göra är att förbereda din lädersyl. Ta helt enkelt bort locket på trähandtaget och ta ut skiftnyckeln. Ta bort spolens bult och ta ut spolen med tråden ur sylen. Mata nu bara tråden genom chucken, sätt tillbaka spolen och dra åt bulten på plats. Du måste nu föra in nålen i änden av chucken och föra in tråden i nålsögat. Se också till att tråden rinner ner i nålens skåra. Din syl är nu redo att användas! Du kan också passa på att ställa in din arbetsyta. Det rekommenderas att antingen använda en syponny eller en skyddande yta att sy på, för att undvika skador på din bordsskiva.

Kör lädersylen genom det första hålet

Tryck nålen på sylen genom det första hålet i lädret tills ungefär hälften av nålen sticker ut på baksidan. När du kör sylen genom lädret, se till att du håller din andra hand borta. Detta är särskilt viktigt om du inte använder en syponny och håller i läderbitarna med din andra hand.

Dra rätt mängd tråd från baksidan

Med nålen halvvägs genom hålet, dra ut tillräckligt med tråd från baksidan för att täcka hela området som du planerar att sy. Det är alltid tillrådligt att använda en tolerans på cirka 20 %. Det betyder att om hela ditt stygnområde är 25 cm, bör du dra ut cirka 30 cm tråd. Anledningen till detta är för att du måste ta hänsyn till sömmens väg, såväl som bakstygnsprocessen för att avsluta sömmen. Kom också ihåg att dra ut änden av tråden baktill.

Hämta lädersylen och tryck den genom nästa hål

Dra nu sylen i samma hål som du har fört in den i och se till att änden av tråden förblir på baksidan av lädret. Du kan göra detta genom att hålla ner den med din andra hand. Peka helt enkelt sylen mot nästa hål och kör igenom den. Den här gången trycker du den hela vägen igenom och drar sedan tillbaka den något tills sylens nål är ungefär halvvägs. Du ser att backning av sylen skapade en liten ögla på baksidan.

Forma en ögla på baksidan av lädret

Du måste nu vara uppmärksam, eftersom du måste skapa en låssöm. Mata änden av tråden genom öglan som du har skapat. Se till att mata den hela vägen igenom. När du drar ut lädersylen ur det andra hålet kommer du att märka att du har skapat ett knytband som säkrar stygnet. Denna slips är känd som en låssöm.

Fortsätt att sy genom alla hål

Upprepa helt enkelt denna process över alla hål i lädret och se till att du bildar en tät låssöm på baksidan av var och en. Även om dessa första hål kan ta lite tid att vänja sig vid, kommer du att kunna bli bättre på detta med tiden. Se också till att du matar hela tråden genom varje slinga.

Sy bakåt och klipp av åtkomsttråden

När du har nått det sista hålet måste du se till att hela sömmen är säkrad. Du kommer att kunna göra detta genom att sy bakåt. Baksöm är processen att sy bakåt från det sista hålet till det föregående hålet. Detta kommer att säkerställa att ändarna är ordentligt åtdragna. Du behöver bara sy bakåt omkring 2–3 hål. Dra nu ut lädersylen en sista gång och klipp av tråden i båda ändarna. Slutligen ska du bränna båda ändarna av tråden (den ena ska sticka ut på framsidan och den andra på baksidan). Detta kommer att smälta ändarna och få det att smälta in fint med sömmen.

>>> Är du intresserad av en tving? Klicka här. 

Hur syr jag för hand med hjälp av en syl?

Använd gummicement

För att komma igång med att sy läder för hand använder jag gärna gummicement; det hjälper till att hålla ihop lädret när du syr, men det ger en tillräckligt lätt bindning för att ge en andra chans att anpassa saker till precision (vilket inte alltid är fallet med andra typer av lim). Applicera ett lätt lager gummicement på båda läderbitarna, tryck sedan ihop dem när cementen är nästan torr.

Arbeta in ett spår i lädret

Nu när du har saker säkrade på plats, sätt ett spår på lädret med en sömfåra. Det här verktyget gör två saker: Det ger en snygg rak linje att sy på och tar bort en liten mängd läder för att skapa ett hål som sömmen kan sjunka in i, vilket kan hjälpa till att skydda tråden.

Markera stygnavstånd

Använd spåret du just gjorde och använd ett överstygnhjul för att markera trådavståndet. Som namnet antyder markerar detta hantverksverktyg exakt var du ska sy och skapar en ytlig kanal för att sänka dina stygn längre in i lädret. Overstitch-hjul finns i olika storlekar som varierar längden på din sömnad. Vi använder en storlek nummer sex i denna sömnadsguide. Om du är osäker på vilken storlek du ska använda, kom ihåg denna regel: siffran hänvisar till antalet stygn per cm.

Använd sylen

Skapa hål för att sy i lädret. En syl som används här är det bästa verktyget för jobbet. Sylen påminner om en ishacka, men den har ett diamantformat blad med vassa skäreggar för att sticka hål i lädret snarare än att riva hål, som en rund metallspets skulle göra. När du använder den, stick igenom lädret på var och en av prickarna som skapas av överstygnshjulet. Se till att du håller sylen i en 90-graders vinkel när du sticker hål i lädret för att säkerställa att avståndet är konsekvent på varje sida för enhetlig sömnad.

Lås nålen

För alla handsydda läderprojekt behöver du en trådlängd som mäter tre gånger så stor täckning som möjligt. För sadelhäftet använder du två nålar: en på vardera änden av tråden. Här är ett knep som jag gillar att använda när jag syr läder: lås nålen i tråden. För att göra detta, dra den vaxade tråden genom nålöglan och dra sedan igenom den ytterligare cirka 2,5 cm. Stick sedan igenom tråden med nålspetsen och tryck denna ögla runt nålen uppåt mot öglan. Med änden av tråden som ursprungligen gick genom öglan, dra ut slacket som skapades med denna justering. Håll i nålen och dra öglan över öglan för att låsa nålen på plats. Genom att säkra tråden på detta sätt behöver du inte oroa dig för att den ska glida av nålen medan du syr. Upprepa i andra änden så att du har två nålar på tråden, en i varje ände.

Börja sy

För att börja din söm, sy genom det första hålet och se till att trådlängden är jämn på varje sida. Fortsätt att sy genom samma hål med båda nålarna, varje gång passera genom samma hål från motsatta sidor. Fortsätt med den här sömnadstekniken fram och tillbaka, dra tråden åtsittande för varje pass, tills du har nått slutet av ditt projekt. Om du har svårt att nålarna fastnar i lädret, försök att vidga hålen ytterligare med sylen eller använd en tång för att dra igenom lädret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen