Bästa tången 2022 – Test av olika tänger

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Ironside Tång

Facom Tång

Knipex Tång

Stanley Tång

Klicka här för att se fler tänger.

Bästa tången 2022

Om du har ett bra tång kan du utföra nästan vilken uppgift som helst; från att klippa och skala en kabel, hålla ihop två bitar av material så att de häftar till att fästa en kran. Dessa populära verktyg är mycket enkla men extremt användbara. Det finns ett brett utbud av tänger på marknaden idag, var och en anpassad till olika behov. Tången är en typ av handverktyg som hjälper dig att skynda dig när du verkligen behöver det.

De är mycket uppskattade inom VVS och elarbete, eftersom de är ett av de mest köpta verktygen av proffs och också ett av de mest mångsidiga. Här är en komplett guide med allt du behöver veta om tänger för att köpa det bästa paret för dina ändamål. Men det är ganska svårt att köpa den bästa tången på nätet. Detta beror på att där finns så många olika viktiga saker som man ska tänka på.

Något som gör köpet svårt är det faktumet att det finns en massa olika modeller som även finns i olika prisklasser. Det finns även affärer som tyvärr endast skriver om de positiva sakerna. De nämner alltså inte några nackdelar med tången för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra tången faktiskt bra. Man vill ju inte köpa en bäst i test tång som man inte tycker om.

Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt. Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för tänger bäst i test. Jag har nämligen gjort mitt eget tång test. Jag listar även de bästa tängerna som man kan köpa just nu. Det kan bli svårt att köpa en tång eftersom där finns så mycket som man måste tänka på. Men genom att använda och läsa igenom min köpguide så kommer det att bli betydligt enklare.

Jag har sammansatt den här guiden genom att testa och använda några olika bra tänger. Jag har också läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av den här informationen har jag sedan gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du enkelt kan köpa den bästa tången. Om du arbetar mycket med kablar kanske en tång med kabelskalarteknik inte är tillräcklig för dig. Då kan du kolla in vårt test av kabelsaxar istället för att hitta rätt kabelsax för dina behov.

Köpguide för bäst i test tång 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa den bästa tången på nätet. Det finns nämligen så mycket som man måste tänka på när man köper en bäst i test tång. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa min köpguide. Det finns faktiskt några huvudsakliga faktorer som man måste tänka på. Det är så klart också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa tången 2022:

 • Längd
 • Användningsområden
 • Typ av tång
 • Käftar
 • Material
 • Vikt
 • Storlekar
 • Skärningsliv
 • Enkel användning
 • Kostnad
 • Säkerhet
 • Tillbehör
 • Tips vid användning av tänger

Längd

Längd är inte ett tecken på kvalitet, men det kan bidra till bekvämlighet. Näbbtång finns i många längder, så små som 10 cm och upp till 30 cm. Att välja den enklaste näbbtångens längd beror på avsedd användning. Folk som arbetar i trånga avgränsningar som bilar och datortorn kan föredra längre tång.

Det finns 20 cm långa tänger som når ett smalt område där deras hand inte passar. Elektriker, å andra sidan, som håller sina tänger under en verktygspåse eller bakficka, skulle njuta av något mer kompakt. en typisk längd på cirka 15 cm är troligen lämplig. Dessa tänger är lämpliga för att nå i elektriska lådor eller slingtrådar.

Användningsområden

Tänger är ett multifunktionellt handverktyg med motstående käftar för grepp, böjning och skärning. De två korsmetallbenen ger tuff hävstång för att multiplicera användarens styrka. Tång är en viktig del av varje verktygslåda, eftersom de har flera användningsområden för hemmet. Medan du vanligtvis kan klara dig med en allsidig tång finns det andra varianter av verktyget som tillgodoser en specifik uppgift. Att välja rätt tång för rätt jobb förbättrar effektiviteten och säkerheten.

Gripande

Den primära användningen av tång är att gripa. Du kan sätta dem i arbete när du lossar eller drar åt bultar, håller föremål för stabilisering eller tar bort stift, spikar eller andra fästelement. Standardverktyg, formellt kallad glidförbandstång, har relativt plana käftar med tänder för att greppa små föremål, plus en rund, tandad öppning för att gripa större föremål, såsom bulthuvuden och muttrar.

Många har också en liten saxliknande sektion för kapning av tråd. Tång och spårtång fungerar på en liknande princip som verktygstänger men har långa handtag och förskjutna eller vinklade käftar för större hävstång. Käftarna är mycket justerbara och kan öppnas breda för att gripa rör och stora muttrar.

Böjning / rätning

Tänger kan också användas för bockning eller rätning. Tångens tvärstång möjliggör överlägsen vridmoment för att böja och vrida föremål som plåt, spikar och trådar. Alla tänger kan hjälpa till att böja saker, så den typ du väljer beror till stor del på det specifika föremålet du behöver böja. Tång med lång nos eller näbb hjälper dig att ta tag i små föremål som kan vara svåra att nå. Linjetång används ofta av elektriker för bockning av tråd och kabel.

Skärande

Vissa tänger kan också klippa tråd och naglar. Diagonal-kapning och sidoskärningstång, vanligtvis kallad trådkapare, är främst avsedda för klippning och kapning av ledningar. I de flesta fall gör käftstrukturen trådfräsar mindre lämpliga för att gripa i stora föremål som bultar. Men eftersom de är effektiva för att gripa och ta bort naglar, anses de fortfarande vara tång.

Skarvtrådar

Elektriker använder en rad specialtänger för att skarva ledningar och ta bort isolering. För denna uppgift är linjetångar det populära valet. Med trådskärningsfunktionen kan du skära igenom en elkabelns isolering och ta bort ett kort segment för att exponera den nakna ledningen inuti. Om du gör detsamma mot en annan elkabel kan du sedan använda tången för att fästa eller skarva ihop de två ledningarna.

Typ av tång

Glidtång

Det här verktyget får sitt namn från, du gissade det, dess glidförband. I stället för att svänga från en fast nit har dessa typer av tänger en justerbar vridpunkt som gör att de två delarna av tången kan förskjutas, vilket utökar käftens räckvidd. Glidstänger kan ta tag i material av olika tjocklek. Slirfogens käftar består i allmänhet av två delar. Vid munnen har käftarna en platt, räfflad konsistens som hjälper till att ta tag i plana ytor.

Bakom dem böjer käftarna vanligtvis ut för att gripa rundade ytor, som rör och stavar. Det här är några av dina mer “allmänna” typer av tänger och är mycket vanliga i verktygssatser. De fungerar bra i en mängd gripande applikationer, men beroende på dina specifika tångs funktioner kan de hitta lite användbarhet att böja och hålla, krympa metall, slingtråd och skärtråd och mjuka naglar. I en nypa kan du använda dem för att lossa och dra åt muttrarna. I slutändan är glidstänger verkligen praktiska verktyg att ha runt.

Tung och spårtång

Tång och spårtång fungerar på samma principer som glidfogarna så mycket att de förmodligen faktiskt är en delmängd av den kategorin snarare än en helt separat. Känd som vattenpumpstång, flergrepp eller kanallås (ett eget varumärke), hittar dessa typer av tång majoriteten av deras användning i VVS-applikationer. Dessa typer av tänger har också en justerbar sväng, även om en tunga och spår kommer att justera mycket mer än en glidförband.

Normalt har vattenpumptången sju olika lägen, men det kan vara mer eller mindre beroende på storlek. Käftarna förblir parallella i valfri position men kan öppnas mycket bredare. Huvudet är vanligtvis vinklat och handtagen är längre för att ge åtkomst till rör i trångare utrymmen. Liksom glidförbandstänger har käftarna på dessa vanligtvis en tandad, plan, främre ände med en tandad kurva för grepp på rören.

Låstång

Låstänger fungerar bra för att spänna fast saker, speciellt under de tillfällen när det är bra att ha båda händerna fria. De har en dubbelspakshandling som gör att de kan fungera som en handhållen skruvstäd – därav namnet Vise-Grips (ett eget namn från Irwin Tools) som de flesta använder för dem. Käftarna på den här typen av tänger stängs som du förväntar dig av alla tänger, men med den extra fördelen att låsa ner med mycket större tryck.

Låstänger släpper sitt grepp när en spak på handtaget aktiveras. Du kan justera käftbredden genom att slå en skruvdragare i slutet av handtaget. Låstänger kan hitta åtgärder i en mängd applikationer, till exempel de som du vanligtvis använder rörnycklar, justerbara skiftnycklar och klämmor. De kan användas på återanvändbara fästelement, men du vill vara riktigt försiktig med denna typ av applikation; chansen är god att du använder för mycket kraft med spännåtgärden och skadar fästelementen och beslagen som du applicerar låstången på.

Elektroniktång

Elektrikertänger, sidotänger eller Kleins – gångjärn vid en inställd svängpunkt. Käftarna har den plana fronten med grunda tandningar för att gripa plana föremål, och som också gör det möjligt för elektriker att vrida ihop ledningar. Rätt bakom käftarnas främre del innehåller dessa typer av tångar sidoklippare som gör det möjligt för användaren att klippa ledningar. Även om de vanligtvis har doppade handtag, är de flesta inte isolerade och du bör inte arbeta med liveförbindelser med dem.

Skär tång

Skärtång eller diagonal tång är en häftklammer i elektriska verktygspåsar. De har en relativt kort kävsats som vinklar bort från handtagen. Skärknivarna sträcker sig till spetsarna och ger dig möjligheten att exakt klippa ledningar som finns i en trång gänglåda eller till och med klippa små naglar och skruvar. Vissa har ett längre handtag för att få ytterligare hävstång.

Kabelskalare

Ingen elektriker värt hans lön kommer att fångas död utan en bra uppsättning trådavdragare. I sin mest grundläggande form kommer det vanligtvis att innehålla trådskärblad för att skära samma trådmätare som avskalningshålen täcker tillsammans med en krympspets. Kabelskalare fungerar genom att ge dig skärkanter i en cirkulär eller elliptisk form för att skära igenom bara isoleringen och lämna bar tråd när du drar av isoleringen. Varje hål får ett märke med den trådstorlek det motsvarar.

Att gå vidare från grunderna är trådavdragare och crimpers den vanligaste kandidaten som ett multiverktyg för elektrikern. Flera företag tar den grundläggande plattstålsdesignen och arbetar med en mer robust design i form av näbbtång. Du kommer att se att ytterligare funktioner spelar in som skruvsaxar, flytta krymparen mellan handtagen istället för käftspetsen, en trubbig spets för att ta tag i, vrida och dra i tråd och trådböjningar. Dessa är populära på grund av att de vanligtvis gör alla sina jobb så väl som de enskilda verktygen kan.

Näbbtång

Näbbtång kommer att ha en längre käke som smalnar ner till en punkt. Dessa typer av tänger fungerar bra för mer känsliga uppgifter eller jobb som behöver utföras i mindre utrymmen. Böjning av trådar, hållning av beslag, placering av fästelement och till och med skärning, näbbtång gör mycket arbete som en hårdare tång kanske inte utmärker sig på.

Näbbtången använder också en inställd vridpunkt. Käftarna har vanligtvis en räfflad yta såväl som sidoskärare. Du kan också hitta modeller som har sina spetsar böjda till 45 ° och 90 ° om du behöver tillgång till besvärliga utrymmen. Förutom att ha en solid plats i de flesta professionella verktygspåsar, hittar du nästan varje fiskare som också bär minst en.

Staktettänger

När du tittar på olika typer av tänger ser stängsel ut som gruppens rödhåriga styvbarn. Det är som om någon gav en hammare två tunna handtag och fastnade en svängpunkt utan någon särskild anledning. Realistiskt är designen mycket avsiktlig och det är ett annat multifunktionsverktyg. Hammarformen är verkligen för att hamma häftklamrar i trästaket.

När du går över till toppen kan du ta en häftklämma med tången på toppen för att ta bort den om det är lättare än att få taggen på motsatt sida för att göra jobbet. Under tången ger de konstiga slitsformerna dig möjligheten att ta tag i och vrida olika trådmätare för att ansluta stängseln. Ofta har insidan av handtagen precis under käken en räffling som också gör att du kan ta tag i och vrida tråden. Inbyggda i sidorna är trådkapare.

Käftar

Innan du väljer ett par näbbtänger bör du överväga den käftstil som du tycker är mest användbar. Oavsett om det är en rak näbbtång, ett par böjda käkar eller en grupp med spår som tar tag i fiskkrokar, borde du välja rätt typ av näbbtång för dina behov. Om du gillar att fiska, välj ett par näbbtång som är specifikt utformade för fiske. Tången har långa, tunna käftar med spår för grepp om krokar. Eftersom dessa tänger inte ser mycket rotationskraft kan de vara tunnare och lätt passa in i fiskens mun eller gälar.

Material

Kvaliteten på materialen markerar verktygets livslängd. De billigaste tången kommer att tillverkas med lågkvalitetslegeringar, i dessa verktyg som ger låg effektivitet. Till exempel kommer blixtlås av dålig kvalitet att splittras eller passar inte de öppningsdiametrar du behöver. Mitt råd är att leta efter verktyg av härdat stål eller legeringar av förstärkt stål. Välj naturligtvis alltid de redskap som har en viss korrosionsskydd, vanligtvis krom-vanadin. När det gäller handtaget ska detta alltid vara isolerat och ergonomiskt, fodrat med gummi eller plast.

Vikt

Vikten blir en annan avgörande faktor vid köpet. Beroende på vilket arbete du planerar att göra kan vikten på verktyget bli avgörande. Som en allmän regel är rack eller “näbbtång” vanligtvis mycket större och tyngre. Det måste vara så eftersom det behövs mycket tryck och den här faktorn hjälper. Å andra sidan, om du vill ha en tång för el- eller hushållsarbete, är det bäst att leta efter ett lätt verktyg som du kan bära hängande på ditt bälte och som inte stör dig. För precisionsarbete, till exempel inom elektronik, har du många typer av kompakta, små och lätta verktyg tillgängliga på marknaden.

Storlekar

På marknaden hittar du tång i alla storlekar, från de största för industriell och professionell användning, till små verktyg för precisionsanvändning. De senare används främst inom elektronik, datorreparationer och även för konstruktion av klockor, eftersom dessa små instrument ger åtkomst till svåra utrymmen.

I allmänhet är tångstorlekar generiska och har alla ungefär samma storlek. Storlek är en avgörande faktor, särskilt om du behöver ett verktyg för att ta det med dig överallt. I det här fallet bör du se till att den passar i din verktygslåda eller att du kan bära den på ditt bälte utan problem.

Skärningsliv

Detta är förmodligen en prioritet när det gäller att handla linjärstänger. Ett bra verktyg borde ha skärkanter som är hållbara och ger en liten nypa på den trimmade tråden. Dessutom behöver du högre hävstång för att anstränga minsta möjliga ansträngning när du skär kapare och andra material.

Enkel användning

Ergonomiska och gummerade handtag ger ett bekvämt och säkert grepp som gör att du utför dina uppgifter effektivt utan krångel. Dessutom är de bästa tången dämpade för att avskräcka elektrostatisk urladdningsskada på viktiga komponenter och elektronik.

Kostnad

Priset är också en viktig faktor att tänka på när du köper en linjärstång. Billigare har ofta grövre käftytor och är gjorda av enkla metallmaterial och handtag. Som sådan kan du behöva anstränga dig mer medan handtagen känns obekväma jämfört med avancerade. Du måste dock förstå att en dyr tång inte nödvändigtvis är den rätta. Du måste leta efter något inom din ekonomiska räckvidd men lämpligt för dina behov.

Säkerhet

Oavsett vad du gör, säkerhet måste alltid komma först. Från att arbeta i köket till att njuta av din hobby till att göra hemunderhåll, bör du alltid överväga din och andras säkerhet när du använder någon form av verktyg. Detta inkluderar tång – från linjärtänger för elektriska arbeten till skruvutsug och allt däremellan. Det verkar inte som om en tång skulle vara särskilt farlig, speciellt om du jämför dem med andra verktyg som borrar, sågar och elverktyg, men luras inte: om du inte är uppmärksam och tar hand om kan tång verkligen orsaka skada dig, en annan person eller det material du arbetar med.

Det finns några grundläggande riktlinjer att följa för att säkerställa att din användning av tång är säker. Skydda alltid dina ögon! När du skär tråd eller tar bort en avskalad skruv eller gör något annat arbete med tång kan skräp flyga upp i luften och in i ditt ansikte. Använd skyddsglasögon eller glasögon varje gång. Använd endast tänger för sitt avsedda jobb. Använd aldrig tänger istället för hammare, sax eller något annat verktyg – de har sitt eget syfte. Att använda dem felaktigt och för fel applikation kan skada tången och orsaka olyckor.

Använd rätt tång för jobbet. Detta innebär att man endast använder avsedda trådtång för kapning av tråd; näbbtång eller långtångstång för trånga utrymmen; och skruvuttag för att ta bort skadade eller avskalade skruvar. Tvinga aldrig tång. Tänger finns i olika nivåer av kapacitet, och det är därför du borde ha en uppsättning tänger snarare än ett enda par som du använder för varje jobb. Vissa tänger är endast avsedda för lätta uppgifter, medan andra passar tungt bruk. Att tvinga tång utanför deras förmåga kan leda till att de går sönder eller fjäder.

Utsätt inte tången för hög värme. Till och med de tuffaste tången är känsliga för mycket höga värmenivåer och de kommer att skadas, eventuellt utom reparation, om de utsätts för en öppen eller direkt eld eller på annat sätt mycket höga temperaturer. Skär endast med avsedda skärtänger och endast vinkelrätt mot tråden. Gunga inte tången från sida till sida för att påverka ett snitt!

Detta kan skära tångens skärkant och så småningom göra dem trubbiga. Använd aldrig tänger – inte ens elektrikertänger – på levande ledningar. Detta är inte säkert under några omständigheter. Endast en professionell och kvalificerad elektriker får arbeta med strömförsörjning. För att hålla tången i gott skick, tillsätt regelbundet en droppe olja vid tångens skarv. Det kommer att hålla dem öppna och stänga smidigt och förhindra rost och korrosion.

Tillbehör

Vissa modeller av tänger har tillbehör som utbytbara huvuden, handtag i olika tjocklekar eller olika material. Andra alternativ erbjuder ett komplett sortiment av tänger i olika storlekar och former, med vilka du kommer att ha ett mycket komplett alternativ som gör att du kan utföra oändliga uppgifter.

Om du bara planerar att göra en viss typ av arbete, till exempel om du är elektriker, rekommenderar jag att du väljer en tång utan tillbehör, men av hög kvalitet. Å andra sidan, om du vill ägna dig åt DIY, leta efter ett alternativ med massor av bra tillbehör, även om du tycker att det är lite dyrare att köpa, för i slutändan är det värt investeringen.

Tips vid användning av tänger

När du köper handverktyg är det alltid en bra idé att ha ett sortiment. Oavsett om du väljer att ha ett låsstång av identisk storlek om du behöver två liknande klämverktyg, eller om du bara vill ha en mängd olika storlekar för många applikationer, fyll i verktygslådan med föremål som du använder mest. En av de stora faktorerna för att köpa handverktyg är hur de känns i din hand.

Om du inte är säker på vilka märken du ska välja eller hur en viss funktion kan hantera eller kännas i verkliga livet, kolla in ett par låstänger i din lokala hårdvaruaffär. Om du arbetar på en plats där verktyg lätt kan gå vilse eller förläggas, överväg att markera eller gravera dem med ditt namn eller initialer. Detta förhindrar stöld och kan ofta vara den enklaste lösningen på en blandning. Ständigt befinner dig i behov av klämmor när du är på språng? Förvara en uppsättning eller två låstänger i din bil i en kraftig väska, helst med några andra vanliga verktyg som du kan behöva för haverier.

Även om du kanske anser att de vinklade tänderna på låstänger är fördelaktiga i vissa situationer, kan de potentiellt skada delen du försöker klämma fast. Du kan sluta klämma ihop något för hårt. Var medveten om detta när du använder dem och vidta försiktighetsåtgärder där och när det är nödvändigt. Låstänger kan komma till nytta i en nypa när du svetsar och har ingen annan lösning.

Samtidigt finns det speciallåstänger som är gjorda för användning under svetsning om du tycker att du behöver dem mer än en gång. Låstänger kan användas i en mängd olika applikationer. Till exempel kan de hålla ihop träbrädor efter att du har limmat dem. Om du behöver komprimera ett föremål, ta bort dina låstänger. Kort sagt bör du hålla dem i åtanke när du arbetar runt huset eftersom de kan bli mer användbara än du först trodde.

Lista över de bästa tängerna 2022

 • Bäst i test: Ironside Tång
 • Populärast: Facom Tång
 • Premiumval: Knipex Tång
 • Billigast: Stanley Tång

Olika typer av tänger

En mekaniker, en snickare eller någon annan reparatör är lika bra som den uppsättning verktyg de har. Beroende på vilken sektor du identifierar dig med finns det specifika verktyg som du inte kan göra utan. Ett av de mest mångsidiga verktygen som du alltid behöver ha är en tång. Bland tångens användningsområden ingår verk inom snickeri, svetsning och till och med bilreparationer.

Det ser ut som en sax, och det är praktiskt som skärning, hållning och ett verktyg för borttagning av bultar, bland många andra användningsområden. Det finns olika typer av tänger, som finns i olika former och storlekar, lämpliga för flera reparationsinställningar. Du måste känna till exakta tänger som du behöver för ditt jobb för effektivitet. Denna del av artikeln kommer att titta på de olika verktygen som hjälper dig att hitta rätt typ om du vill ha en.

Näbbtång

Näbbtång är en av de vanligaste tången som finns i verktygslådorna i många hushåll. Precis som namnet antyder har den smala käkar som är tunnare mot spetsen. De är lämpliga för mindre reparationer och hushållsarbete som att klippa och böja tunna ledningar, tändstift som gappar, att komma åt svåråtkomliga områden och även dra åt lösa bultar. Du kan också använda den för att tillverka hemgjorda smycken.

Glidstång

Glidtången är ett annat mångsidigt verktyg att ha, mer om du handlar om VVS eller mekaniska reparationer. Glidtången är justerbar och du kan flytta käftarna till den grad du vill ha. För att göra justeringarna flyttar du svängen och förlänger käftarna till den grad du vill ha. Det är tåligt och lämpar sig för tungt arbete som VVS och även för att dra åt eller lossa stora bultar i maskiner.

Detta verktyg är stort och skrymmande, och ibland kommer det med sin bärväska. Vissa modeller av denna typ av tänger har en avtagbar vridknapp som gör att du kan separera de två käftarna när du inte använder den. De är praktiska när det gäller lagring eftersom de förbrukar minimalt med utrymme.

Presstång

Om du gillar nätverk och installation av datakablar är krymptången verktyg som måste finnas i ditt verktygssats. Det skiljer sig helt från standardtången eftersom det har sitt stödpunkt på käftarnas spetsar snarare än vid mittpunkten. I mitten av dessa tänger är lastdelen, där kläm datakablarnas ledningar till kontakten. Det liknar en nötknäppare och är ganska tung. Lite lägre från lastdelen kan krympverktyget bära några blad för att trimma trådarna innan du klämmer fast dem.

Diagonal tång

Diagonal tång ser ut som ett stort sax med kortare men starka och vassa käkar. De är perfekta för att skära igenom tunna metallbitar som trådar och naglar. De är lämpliga för elektriska reparationer, snickeriarbeten och även för reparation och underhåll av staket. Tunga skär skär genom tjocka metallstycken, och det fungerar bra när man skär lås. De diagonala tänderna kallas också skärtänger.

Linjetång

För elektriska reparationsarbeten är en linjetång ett flexibelt verktyg du behöver ha med dig. Det liknar näbbtången bara att den har tjockare käftar och handtag. Det är användbart vid kapning och böjning av trådar, liksom för att ta bort dem från isoleringsmaterialet. De är också utmärkta kläm- eller hållverktyg på grund av deras fasta grepp.

Kombinationstång

Kombinationstången är en annan anpassningsbar verkstadsföljd som liknar linjetången. Den betydande skillnaden ligger i käftens konfiguration. Det börjar med ett platt utseende, vilket är en lämplig plattform för bockning och fastspänning. Det fortsätter till ett tandat cirkulärt område, vilket är perfekt för fastspänning.

Det sista området ligger nära svängningen och är skärområdet. Kombinationstångens användningsområden inkluderar kapning av tjocka trådar, böjning av trådarna och krossning av hårda material. Dess mångsidighet gör det till ett vanligt verktyg i de flesta hushåll på grund av dess mångsidiga design.

Den böjda näbbtången

Den böjda tången är en av de unika tangen och liknar tången. Skillnaden är att spetsen får ett böjt utseende och lutar åt sidan. Det är ett idealiskt verktyg för elektriker när det gäller åtkomst till svåråtkomliga områden och för böjning eller vridning av ledningar. Den vridbara och böjande förmågan gör den till en väsentlig del av en juvelerares verktygslåda.

Batteritång

I bilreparationsindustrin är batteritången en av de vanligaste tangen som du kommer att stöta på. Det är praktiskt för att underhålla och fästa batteribultar och för att gripa eller ta bort bygelkablar. Tångens käftar är korta och böjer sig i olika vinklar för att ge ett ordentligt grepp. Käftarna är också tjocka, vilket gör dem hållbara. Du kan också använda detta verktyg för att dra åt och lossa mindre bultar på bilen.

Tång och spårtång

Tång- och spårtången ser ut som en sammansmältning av en glidstång och en rörmokskiftnyckel. Det är en kraftig apparat med rörliga fogar mot en justerbar knopp. Den har tandade käftar som förbättrar greppets fasthet. Det är användbart när det gäller VVS och kraftig maskinteknik för att fästa stora bultar och muttrar på fogar.

Kabelskalartänger

En elektriker skulle inte vara värt sin handel om den skulle fångas utan avdragare. Som namnet antyder är det användbart när du tar bort ledningar och har tunnare käftar jämfört med andra enheter. Längs kanten på käken, som liknar ett tjockt blad, finns strippningshål med vassa spetsar. Det finns också markeringar på kanten som indikerar trådstorlekar.  Käftens konfiguration gör att den kan skära igenom isoleringsmaterialet och lämna tråden intakt.

Stakettänger

Ett stängselstänger är en bra följeslagare när du fixar eller reparerar dina staket. Den har en unik design med långa handtag och ett tungt huvud som käftens spets. Den tjocka käken har mestadels två spår som hjälper till att vrida stängsledningarna. Det massiva huvudet är en bra hammare för att plantera insatserna och för att hamra naglar. Du kan använda det här redskapet för att klippa ledningar och ta bort eller spikar.

Gripande tång

Griptänger är utmärkta reparationsredskap internt. Ett viktigt inslag i detta tång är de starka käftarna med räfflade kanter, och de är ganska långsträckta. De kommer till nytta som klämverktyg i din arbetsstation på grund av deras robusta led. Du kan också använda detta tång för att ta bort skruvar och spikar och även för att böja tjocka ledningar. De tandade kanterna på käftarna gör den idealisk för borttagning av trasiga skruvar.

Hur man underhåller tänger

Regelbunden rengöring och kontroll av tång är en av de viktigaste och mest effektiva sakerna du kan göra för att hålla dem i sitt bästa skick. Rengöring och kontroll av tången efter varje användning kan gå långt för att se till att de har en lång, användbar livslängd. Även om din tångs hållpunkt ska förbli konsekvent oljad, är det viktigt att hålla tångens kropp ren och fettfri. Du kan åstadkomma detta genom att helt enkelt torka av dem efter varje användning med en ren trasa.

Tångens grepp är väsentliga för både komfort och säkerhet, men de kan ofta samla smuts eller utveckla sprickor även om du torkar ner biten efter varje användning. Du kan bekämpa klibbiga rester och skador genom att använda babyservetter eller Pledge-ytrengöringsmedel, som är milda och sannolikt inte kommer att interagera med de kombinationer av gummi, plast och lim som finns i de flesta grepp.

Rost är banan i varje verktygs existens! Det bästa du kan göra är att undvika rost helt genom att regelbundet smörja tången och lagra dem ordentligt. Men om du stöter på rost kan du följa med på tipsen som förklaras nedan. En enkel, om långsam metod för att ta bort rost är att blötlägga tången i en ättika / saltlösning. Tillsätt 500 g bordssalt till ättika, tillräckligt för att sänka ner tången helt. Låt verktyget suga i 24 timmar.

Efter 24 timmar bör du se att rost har flakat och bildat en pasta på tången. Ta bort dem med en svamp och borste och bearbeta verktyget tills det lätt öppnas och stängs. Olja och förvara på en ren, torr plats. Båda är lösningar för flytande rostborttagning som hävdar att de tar bort rost med blötläggning och minimal skrubbning. Dessa produkter granskas i allmänhet, men det finns otaliga andra på marknaden.

De fungerar snabbare än en vinägerlösning men är dyrare och mindre miljövänliga. En något komplex process för att avlägsna rost är elektrolys. Du bör bara använda den här metoden om du har flera verktyg du behöver rengöra eller om dina bitar är dyra, oersättliga eller antika. Tvätta först verktyget med tvål och vatten för att bli av med olja eller vax som hämmar el. Ta bort greppet.

Nästa, samla dina andra verktyg. Du behöver en plasthink, en anod (ett ”offert” stålföremål som kan laddas positivt, som en kaffekanna av metall), handskar, bakpulver, svamp, borstborste, trådkablar och en bilbatteriladdare. Anslut en ledningskabel till verktyget och en till anoden och se till att du har en säker anslutning. Detta kan kräva att du slipar bort en liten del rost från verktyget du vill rengöra. Anoden kommer att förstöras av elektrolysprocessen, så den borde vara något engångsbruk.

Gör elektrolytlösningen med vatten och bakpulver, tillräckligt för att sänka ner verktyget. Häng verktyget i vattnet från en bit icke-ledande material, som pvc eller trä. Lägg anoden i vattnet tillsammans med verktyget. Om du använder en kaffekanna ska burken omge verktyget utan att röra vid den. Anslut ledningarna till batteriet. När batteriet är urkopplat, anslut anoden till det positiva och verktyget med det negativa. Om du gör detta bakåt blir verktyget offermetallen, så var försiktig!

Ställ laddaren på två ampere och anslut den. Du bör se bubblor inom några minuter. Låt laddningen gå i 15-20 timmar. När du kommer tillbaka ser du ett slam ovanpå lösningen. Detta är rost som har tagits bort från verktyget. Grattis! Ta bort verktyget från lösningen. Allt som finns kvar nu är att rengöra lösningen från ditt verktyg. Använd handskar för att skydda dina händer och torka av verktyget med svampen och använd borstborsten för att nå in i sprickorna. Torka av med en handduk och använd vax för att förhindra rostackumulering i framtiden. Du gjorde det!

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Ironside Tång

Facom Tång

Knipex Tång

Stanley Tång

Hur man oljar tången

Du bör använda olja på tången regelbundet för att förhindra rostbildning och undvika den långa, ibland dyra och ofta tröttsamma processen att rengöra eller byta ut skadade verktyg. Det finns många saker på marknaden för oljande verktyg, men du kan använda några billiga, vanliga hushållsprodukter – WD-40 och 3-i-1 – för daglig användning.

Ett utmärkt sätt att se till att dina tänger förblir väloljade och rena regelbundet är att hålla en hink sand blandad med olja till hands. Blanda en påse sand med några matskedar olja – WD-40, 3-i-1 eller till och med linolja – och sticka tången i blandningen för att rengöra och olja biten samtidigt. För en mer exakt metod för att smörja tången, använd WD-40 i stödpunkten för att ta itu med ett speciellt stick- eller smörjproblem.

WD-40 kan också användas för att rengöra skräp eller smuts som har byggts upp i sprickor. Multifunktionell WD-40 innehåller emellertid vissa lösningsmedelsegenskaper och är kanske inte lämplig för långvarig användning, varför babyservetter eller servetter rekommenderas för att ta bort skräp och rengöra tånghandtag.

Använd en specialformel för långvarig användning eller använd 3-i-1, som också är avsedd som smörjmedel. En allmän tumregel är att WD-40: s specialformel ska användas för rengöring, medan 3-i-1 eller annan penetrerande olja ska användas för behandling. Rengör tången efter varje användning och olja dem regelbundet men inte varje gång för att förhindra ansamling av olja. Här är några tips för oljning av tången:

 • För en djuprengöring och oljning, använd en liten mängd smörjmedel och bearbeta den i fogen.
 • Du kan använda fin, torr sand för att täcka biten för att bearbeta fogen ytterligare.
 • Öppna och stäng tången upprepade gånger.
 • Blötlägg fogen i smörjolja för att spola kvarvarande korn.
 • Torka av tången rent och torrt med en mjuk trasa och håll bara en mycket lätt oljefilm på verktygets kropp. Du kan också använda vax för att skydda verktyget mot rost.

Slipning av tänger

Du behöver bara vässa tång avsedda för kapning: Diagonal, linjär och ibland slutstång. Näbbtänger används vanligtvis inte för skärning och behöver därför vanligtvis inte slipas. För att vässa tången behöver du ett verktyg, en handfil. När du väljer en fil, hitta en med en fin korn, ofta kallad “slät” eller “död slät” filer. Bladen på diagonal- och linjärtänger är små och relativt fina.

Att använda en grövre fil kommer att slipa av för mycket material från bladet, medan mjuka filer gör att du kan arbeta med precision. Smidiga filer är billiga och finns i de flesta hårdvaruaffärer för 100 till 200 kr. Elektriska vässare finns också, men de kan vara riskabla, särskilt för människor som inte är vassa, eftersom det är mycket lättare att överfilera tångens knivar med en elektrisk vässare. När du har din fil finns det några steg du bör följa för att säkerställa att du kan skärpa tången effektivt.

Hur man skärpar tången

Rengör tångens blad med tvål och vatten. Ta bort rost om det är tillämpligt. Fäst tången i ett skruvstycke med käftarna uppåt. Se till att det finns mycket ljus så att du kan se tydligt. Du kan försöka hålla tången medan du arkiverar, men det är inte tillrådligt eftersom metallspärrar kan falla på dina händer och bli inbäddade. Välj ena sidan av bladet och gnid försiktigt men stadigt längs bladets vinkel. Poängen är att släta bladet och slipa det genom att ta bort metallgrader som kan ha samlats på knivarna.

Slipa båda knivarna på detta sätt. Testa tången på tråd. Upprepa steg tre om de inte är skarpa nog. När du är klar rengör du tången igen i tvålvatten för att ta bort eventuella kvarvarande metallspån. Olja, torka och förvara tången. De flesta tänger behöver inte slipas så ofta. Men om du använder din tång ofta är det troligt värt att lära dig att slipa dem snarare än att välja att köpa nya varje gång knivarna blir tråkiga.

Tyvärr är många billiga, vardagliga tänger som du kan köpa i en järnaffär “induktionshärdade” på fabriken där de tillverkas, vilket gör deras blad lika hårda som filen du kan använda för att vässa dem. I det här fallet skrider filer bort knivarna istället för att slipa dem. Om du använder tänger för att klippa tråd ofta kan du behöva överväga några dyrare eller äldre verktyg som du kommer att kunna slipa upprepade gånger över tiden.

Förvaring av tänger

Att lagra tången ordentligt är hälften av striden när det gäller att hålla dem rena, rostfria och i funktionsduglig skick. Det är mycket viktigt att du förvarar dina verktyg på en sval, torr plats. Många använder sina garage eller källare som hemverkstäder, men dessa utrymmen kan drabbas av fukt eller fukt om de inte är isolerade och temperaturregleras.

För att bekämpa denna fråga, överväga att förvara dina verktyg i en verktygslåda, köpa kiselgelförpackningar och rostskydd eller investera i en avfuktare. Det finns några klassiska sätt att organisera verktyg som kan hjälpa till att hålla din arbetsbänk snygg och dina verktyg i funktionsdugligt skick. Verktygslådor: Verktygslådor är testade och verkliga metoder för att organisera verktyg. De kan ordnas efter storlek, djup och total volym, och vissa har hjul för enkel rörelse.

Verktygslådor är i allmänhet större och större idag än de klassiska metallboxarna i pappas eller morfars garage, men de har många av samma funktioner, med fack för organisation och säkerhet. En måttlig verktygslåda finns i praktiskt taget vilken hårdvaruaffär som helst och troligen kommer att kosta runt 400-500 kr. Överväg att lagra alla dina handverktyg, inklusive tång, i en låda eller, alternativt, sortera efter specialitet: till exempel skiftnycklar och verktygstänger.

Typer av lagring

 • Tångställ: Ett tångställ är en typ av förvaringsenhet konstruerad speciellt med tång. När den hängs på en vägg vilar tången upprätt i stället, som har en bred botten för att rymma tånghandtag och en tunnare topp, mot vilken tångens käkar lutar. De kan också placeras i en låda där tången vilar i en horisontell rad. Rack av denna typ är inte riktigt ett specialföremål men kan kräva att man letar efter i hårdvaruaffären. För en enkel DIY gör du en 2 × 4 balk och skär två diagonala vinklar längs ena sidan. Stå balken på sin rektangulära sida och sitta tången, uppåt, ovanpå den motsatta triangulära sidan för att skapa ett provisoriskt rack.
 • Verktygstavla: Verktygstavlor är en vanlig syn i många hemverkstäder av goda skäl. De är enkla att organisera och gör det lätt att komma åt. Köp bara en verktygstavla och häng den på en vägg nära din arbetsbänk. Sätt in spikar i pinnarna där du kan hänga rack eller enskilda verktyg. Verktygstavla-metoden har nackdelen att vara lite instabil om du hänger tång individuellt på naglar. Om detta är ett problem, köp helt enkelt eller skapa ett rack och häng eller förvara alla dina tänger tillsammans.

Varför är det viktigt att underhålla sin tång?

På grundnivå är det viktigt att underhålla dina verktyg eftersom de kan kallas på med ett ögonblick. Det är verkligen otroligt frustrerande att behöva något och tycker att det inte är tillgängligt. Att hålla verktyg i gott skick är också viktigt av säkerhetsskäl. Trubbig eller skadad tång kan orsaka belastningsskador på användarens händer och kan leda till skador om de glider på grund av skador eller rost. Rost i sig kan vara farligt som en livsmiljö för bakterier som orsakar tetanus. Att inte ta hand om verktygen kan också vara en dränering på plånboken eftersom förstörda verktyg måste bytas upprepade gånger.

Slutligen utgör smutsiga, skadade och oorganiserade verktyg och arbetsytor ett hinder för människor som vill plocka upp nya hobbyer eller återbesöka gamla; Rena, väl underhållna verktyg och workshops kan vara drivkraften för någon som vill inleda ett nytt projekt. Tång är viktiga verktyg i en vanlig praktisk människas arsenal, särskilt för dem som söker självförsörjning och allmän kompetens för att hantera vardagliga problem eller projekt. Som jag har sett är tång några av de mest användbara bitarna som en husägare eller amatörhantverkare kan ha i sin verktygslåda.

De är exceptionellt mångsidiga verktyg som många förvarar i en låda med andra föremål som måste vara i funktionsdugligt skick vid behov. Att bli kompetent i användningen av tång, ett av de mest grundläggande och grundläggande verktygen, kan leda människor att ta på sig andra projekt som kan återansluta dem med principerna om självförsörjning eller ge dem ett utlopp för sina kreativa impulser. Tänger är ett ödmjukt och gammalt verktyg som ofta visar sig vara oväntat viktiga och bemyndigande instrument.

Vanliga frågor om tänger

Hur man väljer den bästa näbbtången?

Vilket material

En viktig sak att notera är att som för alla stålinstrument kommer stålstandarden att skilja sig avsevärt. För att hålla din tång säker länge kan du välja ett par som är utformat för att vara tåligt genom induktionshärdning. Det betyder att de kommer att förbli bättre längre. Förutom att de är gjorda av fast material kan de ha någon form av skydd för att motverka korrosion.

Denna punkt är mycket viktig oavsett om du arbetar utomhus eller under hårda förhållanden. Många av de bästa stiften är gjorda av mycket högkvalitativt stål, vilket också är korrosionsbeständigt – så se till att kontrollera om detta är fallet innan du beställer.

Frekvens

De ska vara bekväma att bära och lätta att kontrollera. Detta är viktigt eftersom det kan leda till att dina händer eller handleder skadas om de inte är ordentligt byggda och du använder dem dagligen. Helst bör handtaget kännas ergonomiskt och vara gummibelagt för att undvika att det glider.

Specifik uppgift

Vissa yrken kan involvera längre eller kortare näsor. Oavsett vad som händer dig, försök att inkludera detta i ditt köpbeslut. Du kan också köpa ett paket med långa näsbultar som varierar i näslängden för att tillgodose alla de olika omständigheterna du kan uppleva.

Vilken metall utgör den bästa låstången?

Det finns många människor som svär vid vissa typer av metall när det gäller att låsa tång, men allt du behöver är något som kommer att motstå rost och korrosion. De flesta metaller som används i alla typer av verktyg idag ger det skyddet.

Vilka är de bästa smycktången för mer avancerat arbete?

Nu har du grunderna. Här är de bästa tången för smycken för mer avancerade projekt.

Ringbocktång

Om du planerar att specialisera dig på en viss typ av smyckestillverkning eller vill tillverka ringar och armband i massor, kan en mer specialiserad uppsättning ringbockning / armbågstång vara ett praktiskt tillskott till ditt verktygssats. Ringböjningstänger kallas också halvrunda tänger på grund av käftarnas form – ena sidan är platt och ena sidan är rundad. Denna specifika uppsättning ringbocktänger hjälper dig att forma släta rundade ytor för dina ringar, medan den plana sidan ser till att metallen du arbetar med inte repas eller märks.

Om det är ditt mål att perfekta ringar, kan en uppsättning ringbocktänger vara ett välkommet tillskott i ditt verktygssats. Armbågstång ser lite annorlunda ut än ringtång. Används vanligtvis för att bilda metallarmband, de har en uppsättning böjda nylonbackar. Nylon minimerar risken för repor på ytan på metallen medan du arbetar och den mjuka kurvan på käftarna hjälper dig att forma en perfekt formad armring.

Lödtång

Om du planerar att lödda många av dina bitar, oavsett om det är formning av ringar eller skapande av raminställningar, sparar en uppsättning lödtänger dig mycket tid. Denna praktiska uppsättning smycktillverkningstänger hjälper dig att skapa dina egna lödpallioner med bara ett klipp av din tång.

Allt du behöver göra är att mata din metallplåt eller tråd genom hålet i käftarna på din lödskär, justera den längd du behöver från dina pallioner och helt enkelt klippa bort dem. Detta hjälper dig att spara tid på att skära upp små bitar av löd och påskynda hela smycken produktionsprocessen. Använd ett litet burk för att fånga dina lödpallioner när du skär, så har du ett lager av pallioner redo för när du behöver använda din lödbrännare.

Tång i flera storlekar

Långtång i flera storlekar kan se lite konstigt ut men de är oerhört användbara när du producerar flera bågar eller hoppar ringar i olika storlekar från 2 till 9 mm. Med tångens käkar med mer än en slinginställning gör det enkelt för dig att skapa hoppringar i flera storlekar för olika projekt på några minuter.

Krymptång

Krymptång är ett utmärkt tillskott om du arbetar med pärlstavar. Med en specialskuren uppsättning käftar kommer krymptången att separera pressen i sektioner och sedan pressa pressen på plats och fästa den på den tråd eller tråd du använder. Varje uppsättning krymptänger kommer vanligtvis att ställas in till en viss storlek, så se till att du använder krymptången som korrelerar med storleken på krymporna du använder regelbundet.

Håltång

Om du har nått det skede i din smyckeskarriär att du skapar fler och fler hängande hängen och charmarmband, men ännu inte har nått den punkt där du vill investera i en borr, är dessa tänger biljett. Perfekt för att skapa hål i metallämnen, de hjälper dig snabbt att producera rena, jämna hål, oavsett om det bara är för att hänga hängen eller skapa droppar och kontakter till dina bitar.

Vilka fördelar finns med låstänger?

Superb klämförmåga. Låstänger är ett pålitligt verktyg som du kan använda för att säkerställa ett tätt grepp. När du väl har placerat dem där du behöver dem mest kan du till och med öka trycket för att hålla saker precis där de behöver vara. Flera storlekar tillgängliga. En uppsättning låstänger kommer att tjäna sitt uppehälle, men tillgången på flera storlekar ger dig tillgång till alla projekt. Investera i olika storlekar, former och typer för en mer förberedd strategi.

Justerbarhet. Medan andra klämmor bara klämmer så mycket som de är designade för, innehåller låstänger justeringsfunktioner som låter dig sätta på eller ta av det. Frigör en av dina händer. Ta tag i dina låstänger när du behöver en annan uppsättning händer för att klämma fast något. De flesta biljobb och till och med de runt huset kan bli komplicerade snabbt, så vänd dig till dina låstänger för att få jobbet gjort.

Mångsidighet och anpassningsförmåga. Låstång kan användas för en mängd olika jobb, från den minsta nypen på en slang till större projekt som kräver ett extra par gripare. Låstänger finns i många storlekar så att du kan välja rätt för dina behov. Verktygslåda viktigt. Att ha en uppsättning eller två låstänger till hands kan betyda skillnaden mellan en enkel lösning och att behöva finagla dig igenom ett projekt. Plocka upp en uppsättning låstänger så tackar du dig varje gång du behöver en.

Vilka är de bästa smycktången för nybörjare?

Rund näbbtång

Vill du lära dig mer om att forma tråd och forma invecklade metallöglor med ditt arbete? Din uppsättning runda tångar kommer att vara ovärderliga. Som namnet antyder är käftarna på dina runda nästänger helt runda och avsmalnar till en punkt. Detta gör dem mest användbara för att skapa öglor i tråd, och en stor tillgång för snäva trådlindningar på mindre bitar, eller skapa dina egna hoppringar.

Snäpptång

Även kallad näbbtång är din snäpptång ett utmärkt smyckeverktyg för att öppna och stänga hoppringar. Deras starka grepp och avsmalnande form gör det enkelt att greppa och forma små bitar av metalltråd, vilket gör dem idealiska för användning med fynd.

Vill du lära dig mer om att öppna och stänga hoppringar? Kolla in min guide om hur du använder hoppringar, inklusive steg-för-steg-vägledning om hur du enkelt öppnar, stänger och lödar dina hoppringar för en professionell finish.

Platt näbbtång

Platt näbbtång har en mycket bredare uppsättning käkar och har en plan yta, vilket gör dem användbara för att skapa skarpa böjningar och vinklar i metallplåt. På grund av de breda käftarna på dina platta tänger kan du också hitta dem användbara när det gäller att helt enkelt hålla i och greppa små bitar som du arbetar med. Många juvelerare tycker ofta att det är praktiskt att hålla en liten smycke med din platta tång medan du arbetar med en annan tång, eftersom det ger dig en mycket stadigare produkt att arbeta med. Vissa juvelerare använder också sina platta tänger för att öppna och stänga hoppringar.

Halvrunda tänger

Tång med böjd näsa är ett utmärkt slutgiltigt tillskott för nybörjare. De har en halv rund käke och en platt käke. Oftast används för att böja ringar i form, den halva runda sidan gör det enkelt att skapa en slät, böjd form medan den platta sidan hjälper till att hålla repor eller märken till ett minimum när du arbetar. Även om de ofta kallas ringtänger är de också ett utmärkt verktyg för att forma örhänge krokar och trådar.

Sax

Ett kraftigt saxpar är bara biljetten till en upptagen smyckstillverkare som behöver rena linjer när man skär upp bitar av plåt och lodremsor. Ett massivt par manuella saxar som kommer att skära igenom metallplåt och tråd på upp till 16 gauge är perfekt så att du kan använda dina saxar när en hålsåg inte bara kapar den.

Sidoklippare

Vad är sidoskärare? Det här praktiska verktyget kommer att vara ett som du återgår till om och om igen – de är en typ av liten skjuvning som används för att skära metalltråd. Ett utmärkt verktyg när du får grepp om trådlindningstekniker eller för att helt enkelt klippa bort överflödig metalltråd för en snygg och snygg finish till dina resultat. De skarpa, platta knivarna på dina sidoskärare gör att du kan klippa ända till kanten av metalltråden du arbetar med, vilket hjälper dig att minimera arkivering av upptäckter.

Vilka typer av låstänger finns?

C-låsning

Definierad av långa vinklade armar som bildar en punkt, den här typen av låsande tång bildar formen av en C för att klämma runt kringgående föremål. C-klämma låstänger är bäst för jobb där du behöver mer utrymme för att komma runt föremål. Till exempel är C-klämlåsningstänger ett bra verktyg att använda när man klämmer samman platta träbitar efter att de har limmats. En justeringsskruv och utlösarhandtag är också integrerade i dessa tänger.

Rund eller lång

Du kommer snabbt att kunna se skillnaden mellan låsande tång med rund och lång näsa. Tång med rund näsa är böjd som en fågels näbb, medan en långtångs låsande tång är formad som en näbbtång. Båda typerna av tänger har tänder på insidan av käftarna. Den största skillnaden mellan dessa två nästyper är att en tång med rund näsa fungerar bra på rundade föremål som rör medan långtångstång kläms fast på plana ytor.

Böjd eller rak

Det finns två typer av käftdesigner: böjda och raka. Lågtänger med böjd käft är rundnosade och har tandade tänder inuti käften för att klämma fast på rundade föremål. Det är bäst att använda låstänger med krökt käft på något cylindriskt format. Lågtång med rak käft kan antingen vara rund eller långnos. De flesta, om inte alla, låstänger med lång näsa är raka käftar, medan rundtång kan vara rak eller böjd.

Vilka funktioner ska man se över vid köp av tänger?

Storlek

Den största faktorn som skiljer en uppsättning låstänger från en annan är storleken. Storleken är måttet mellan käftarna när de är helt utdragna. När du öppnar låstången är avståndet från den ena käftspetsen till den andra storleken på just det verktyget. Till exempel kommer 13 cm låstänger att ha käftar som öppnas upp till 13 cm.

Lätt handtag

Att ställa in ett låsande tång kan tyckas vara den enklaste delen av processen, men de bästa låsande tången inkluderar ett lättkopplat handtag som lindrar greppet så att du enkelt kan ta bort tången. Dessa handtag har ibland greppmaterial installerat över sig, men även i ren metallform sparar de mycket muskler. Dessa handtag kallas vanligtvis utlösarhandtag.

Hållbarhet

Låstänger är gjorda av alla typer av hållbar metall, från stål till krom vanadin. De bästa låstångarna kommer att vara robusta och hållbara och kunna motstå missbruk som vanligtvis ses i alla mekanikers garage. Tänderna bör vara breda och vinklade för att hindra dem från att bryta av vid ett avgörande ögonblick. Kort sagt, alla komponenter i de bästa låsetångarna är extremt hållbara.

Tryckjusteringsskruv

Precis som avtryckarhandtaget ska en tryckjusteringsskruv hjälpa till vid fastspänning. Dra åt skruven för att lägga till tryck och lossa den för att avlasta trycket. De bästa låstångarna har tryckjusteringsskruvar som är lätta att greppa på grund av rifling. Du kan ställa in skruven före eller efter att du har klämt fast tången.

Greppförbättrande handtag

Den bästa uppsättningen låstänger kommer utrustade med griphandtag som är tillverkade av gummiliknande material. Dessa handtag passar vanligtvis över båda armarna på låstången, men kan också monteras över avtryckarhandtaget för extra gripkraft. Dessa gripande handtag minskar också tröttheten i handen.

Behöver man olja sina tänger?

Jag har tidigare pratat om hur viktigt det är att olja din sax och sax, men visste du att du också behöver olja din tång regelbundet? Oavsett om de huvudsakligen används som linjärtänger eller skadade skruvdragare, behöver din tång lite olja för att förbli i toppskick och fungera optimalt. Många hantverkare (och kvinnor) hänvisar till att “bryta in” sina nya tänger.

Ibland när helt nya, aldrig tidigare använda tänger anländer, kan de vara något styva eller täta. Att öppna och stänga dem är inte alltid enkelt eller smidigt från början. Detta är inte en brist, utan bara ett tecken på deras nyhet! Du måste använda ett smörjmedel för att få dem att flytta till din nivå av tillfredsställelse.

Detta är rent subjektivt eftersom vissa människor föredrar en lösare tång medan andra föredrar att de är ganska snäva. Det är ett personligt val. Spraya tången med silikonsmörjmedel eller annan verktygsolja vid fogen. För in smörjmedlet i fogen. Doppa tången i lite torr fin sand och låt dem täckas. Korn kommer in i leden; arbeta tången en kort stund för att lossa fogen.

Använd mer smörjmedel rikligt för att suga tången och spola kvarvarande korn från fogen. Torka av tången med en torr, mjuk trasa. De bästa smörjmedlen att använda beror på din personliga preferens – och vad du än väljer för din tång kan också användas till dina saxar och andra verktyg som skiftnycklar etc. Observera att WD40 kan användas, men det är inte den optimala oljeprodukten som dess effekter är tillfälliga. Det är mer renare än smörjmedel. Du hittar verktygssmörjmedel i din lokala hårdvaruaffär.

Du måste regelbundet olja dina linjertänger för att hålla dem i toppskick. Detta kommer att hjälpa dem att inte bara arbeta smidigt, men det hjälper till att förhindra rost och korrosion. Rengör dem mellan användningarna med en mjuk, torr trasa för att ta bort eventuellt skräp och se till att du förvarar dem säkert på en torr plats.

Vilka material är bäst för tänger?

Som en allmän regel är tänger gjorda av metalllegeringar. Den vanligaste kombinationen, som används i de modernaste modellerna, är galvaniserat stål som är belagt med krom-vanadin. Detta förhindrar korrosion och ger verktyget en extra hårdhet som behövs för att hantera de flesta jobb.

Dessutom är tångens handtag vanligtvis täckta av någon form av plast- eller gummimaterial. Denna beläggning förbättrar verktygets ergonomi, gör det bekvämare att använda och ger en bra passform för den mänskliga handen. Det spelar också en viktig roll som en isolator av el när man arbetar med kablar.

Vad används tänger till?

De flesta har minst ett tång i hemmet, men den genomsnittliga amatörhanteraren kanske bara har en vag uppfattning om vad de kan använda tången till. Tång med näbb och munstycke är vanliga föremål i de flesta hem, och de kan tjäna en mängd olika syften, från att ta tag i små föremål till att böja och räta ut fasta eller trasiga föremål. Någon som fixar ett cykelhjul kan använda glidstänger för att böja en ekare på plats igen. Eller så kan du använda en platt tång för att ta bort en glidskruv eller ta ut små föremål från maskiner.

I allmänhet används tänger för att flytta, forma, dra åt eller skära många typer av metall, med hjälp av det elementära men grundläggande maskineriet i hävarmen och stödpunkten för att förstärka människans styrka och förmåga. Tänger bör inte användas istället för skiftnycklar, men vissa, som justerbara verktygstänger, kan göra liknande arbete. Tänger med stor huvud, omformbar tunga och glidförband kan justeras så att de passar en mängd olika bultar och skruvar och fungerar på samma sätt som nycklar och använder vridmoment för att dra åt eller lossa muttrar och bultar.

Typer av tänger som mindre vanligt förekommer i hemmet inkluderar linjärstänger, som elektriker använder för att ta bort och klippa ledningar, kedjetång, som används för att manipulera små föremål, ofta smycken, batteritänger, som mekaniker använder vid bilreparationer och diagonaltänger , som är användbara i snickeri och används ibland för att klippa naglar.

I allmänhet används tänger för att gripa och böja föremål, såväl som för skärning av vissa typer av material, nämligen trådar och naglar. Vanliga tänger, som en näbb och en tunga i spåret, kan användas för att lösa en mängd hushållsproblem, från åtdragning av skruvar till hantering av små föremål. Många hantverkare använder en rad specialtänger som bör hanteras med försiktighet, särskilt om du inte känner till deras användning. Svetsare fortsätter även att använda tänger för att manipulera extremt heta metaller.

En mängd olika hantverkare, från snickare och elektriker till fiskare och juvelerare använder tång varje dag för att arbeta för att förstå och forma metall och andra föremål. Amatöranvändare bör känna sig säkra på att använda tänger för att lösa problem och slutföra projekt i sina egna hem och verkstäder. För att bibehålla din tångs effektivitet och säkerställa din säkerhet, se till att du använder dem korrekt och med rätt säkerhetsutrustning, såsom handskar och glasögon.

Hur använder man en tång på korrekt sätt?

Trots de många typerna av tänger finns det några grundläggande användnings- och säkerhetstips som gäller för alla. Många typer av felaktig användning av tänger kommer att leda till skador på knivarna, vilket kan vara permanent om det handlar om gungning eller knäppning av knivytan. Felaktig användning av tång kan också orsaka skador, särskilt om du använder fel storlek. Se alltid till att tången du använder har ett tillräckligt brett grepp för att rymma dina händer utan att klämma i handflatorna eller fingrarna. Här är några tips för att använda tång på rätt sätt:

Vid kapning av ledningar eller andra föremål, såsom naglar och nitar, ska du alltid klippa i rät vinkel. Att gunga tången eller böja tråden fram och tillbaka kan skada tångens skärpa och skärförmåga. Använd inte tänger som har slitna eller tråkiga blad. Dessa kommer att kräva mycket mer kraft för att skära, vilket kan skada dina händer och skada tången ytterligare. Dra i tångens handtag, tryck inte ner dem. Att trycka på kan skada bladet och kan leda till skador om tången glider.

Var noga med att använda tänger som är lämpliga för uppgiften. Att använda lätt tång för tunga material kommer att skada bladet och kan leda till personskador. Använd inte tång som en hammare – de flesta tänger spricker eller går sönder om de används på detta sätt. På samma sätt, slå inte käftarna med en hammare för att öka deras kraft, eller försök att förlänga handtagen med andra material. Använd bara större tänger. Undvik att utsätta tången (och de flesta andra verktyg) för hög värme som kan skada handtagets grepp och metallens integritet.

Kom ihåg att nya verktyg ofta kräver “inbrott”. När du köper nya tänger blir de troligen något styva och besvärliga att manipulera. Detta är inte en brist, utan ett tecken på deras nyhet. Du måste olja dem och manipulera dem så att de fungerar till din tillfredsställelse. Alla har en lite annorlunda stil – vissa föredrar mer “ge” i sina verktyg än andra. Du lär dig vad du gillar genom att använda dem över tiden och göra små justeringar efter varje användning.

Hur används näbbtänger?

Tång är användbara verktyg som vanligtvis finns i verktygslådor för hem; näbbtång har distinkta egenskaper som skiljer dem från andra typer av tänger. De är långa och smala, med spetsiga, böjda eller vinklade spetsar som har ett starkt grepp. Näbbtången är gjord av stål med isolerade plasthandtag eller gummibelagda handtag som är lätta att ta tag i och, om de särskilt anges som sådana, också skyddar mot elektriska stötar. De har skarpa, tunna blad och de finns i olika storlekar.

De är utformade för att passa in i de trångaste och trångaste utrymmena, som annars inte kan nås. Vissa modeller har ett skärverktyg vid spetsen, särskilt för kapning av ledningar och elarbete. Även om de ofta används för att klippa och böja små ledningar och elektriska ledningar, har näbbtång också andra användningsområden. De kan böjas, klippas och gripas där fingrar och andra verktyg är för stora eller klumpiga.

Näbbtång är bra för att nå trånga ställen där vanliga tänger är otrevliga. De kan ta tag i flera trådar och till och med plocka upp små skruvar med ett starkt säkert grepp. Hobbyister använder näbbtång för detaljerade projekt med små föremål och för smycken som att plocka upp och stränga pärlor, sätta stenar och fästa små spännen. Näbbtången på ska gripas tätt men använd försiktig kraft. De är inte robusta nog för att skära stora, härdade ledningar, och de ska inte användas på levande elektriska ledningar.

Vilka fordonsjobb kräver tänger?

Låstänger är bra för alla jobb där du behöver hålla något på plats. Du kan till exempel använda låstänger för att klämma av slangarna så att vätskan som fångas i dem inte läcker ut. Du kan också använda låstänger på icke-flytande applikationer, till exempel komprimering av bromsok om du byter ut dina egna bromsar.

Vad ska man leta efter i de bästa fisketängerna?

Om du vill köpa en tång finns det ett antal funktioner som ett kvalitetspar borde ha.

Material

Valet av material är avgörande när det gäller saltvattenfiske. I en sådan miljö behöver du tång av rostfritt stål, aluminium eller till och med titan. Aluminium måste vara av hög kvalitet så att det annars kan böjas om för mycket tryck appliceras. Flygplansaluminium är ett bra val här.

Skärare

Fisketänger kommer med olika typer av fräsar. Även här spelar det roll vilken typ av fiske du gör och vilken typ av linjer du tänker använda. Om du bara skär monofilament eller fluorkolväte, kommer normala skärare att göra det. Om du emellertid tänker klippa flätor till exempel behöver du knivar som är knivskarpa. Extra starka sidoskärare kan till och med skära av kroken. En funktion som kan komma till nytta.

Näsans längd

Näsans längd bestämmer möjligheterna när krokar tas bort. Ju längre näsan desto lättare kan den hantera kroken djupare i fiskens hals. Därför betyder storleken på den fisk du är ute efter. Om du letar efter saltvattenanvändning tenderar fisken att vara större, därför behöver du längre nästänger.

Split Ring Tool

Ett delat ringverktyg är en cool men inte avgörande funktion. Det låter dig dela ringar av större krokar. Detta igen kan vara en fördel när man riktar sig mot större fiskar eftersom krokringen tenderar att bli svårare att splittras för hand.

Grepp

Ett solid grepp är viktigt när du arbetar med fisketänger. Det kommer i slutändan till personlig smak vad du föredrar. Jag valde några tänger med gummi och andra med stål / aluminium / titanhandtag. Greppets design spelar också en roll. Gjutna grepp hjälper dig att ta tag i tången tätt och lägga till en säkerhetsnivå.

Nyckelband & slida

En snodd är obligatorisk om du till exempel fiskar på en båt eller från en brygga. En mantel kan vara en trevlig funktion om du till exempel bär din tång fäst på vadarna. Det gör det också möjligt för dig att alltid ha dem redo snabbt när du släpper en fisk.

Sammanfattning av köpguide för tänger

Tänger är mycket mångsidiga verktyg. Det finns en för varje jobb du kan föreställa dig. Detta instrument bör aldrig saknas i din verktygslåda, eftersom de kommer att ta dig ur alla typer av sylt. Oavsett om du ska klippa en tråd, en kabel eller att hålla en spik i väggen utan att slå ihop.

Efter att ha läst och analyserat all information som jag har erbjudit dig i den här artikeln kommer du inte att misslyckas med ditt köp. Nu vet du att det finns olika typer av tänger, en för varje jobb, och du förstår också de viktigaste inköpskriterierna, så du måste bara välja och köpa den tång som bäst passar dina behov.

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Ironside Tång

Facom Tång

Knipex Tång

Stanley Tång

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top