Bästa termostaten 2022 – Test av olika termostater

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

UPONOR SPI Termostat

UPONOR Smatrix Wave T-165

UPONOR Smatrix Wave Style T-169

UPONOR Smatrix Base T-145

Klicka här för att se termostater.

Bästa termostaten 2022

Att välja en termostat är något de flesta husägare någon gång kommer att behöva fundera över. I och med att termostaten har så stor betydelse både för energibesparing, din plånbok och miljön är det ett rätt så viktigt beslut att ta. Beroende på vad du väljer att köpa för modell kommer det förmodligen påverka dig dagligen. Du vill absolut inte vakna upp en kall vintermorgon av att termostaten slutat fungera och att huset är iskallt.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra termostat på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken termostat som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem termostaten så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa termostaten. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa termostaterna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla termostater som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa termostaten inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test termostat 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa termostaten på nätet. När du letar efter den bästa termostaten finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa termostaten enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en termostat efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa termostaten för dig:

 • Sensorer
 • Matcha termostat med utrustning
 • Programmerbarhet
 • Skärm
 • Övervakning av energianvändning
 • Unika förmågor
 • Zonkontrollpaneler
 • Termostatskydd
 • Systemkompatibilitet
 • Prestanda

Sensorer

Många smarta termostatmodeller är kompatibla med fjärrstyrda rumssensorer för att övervaka och bättre reglera ditt hems temperatur, vilket kan hjälpa dig att spara energi och hålla dig mer bekväm. Vissa modeller inkluderar dessa med ditt termostatköp, men om inte måste du köpa dem separat.

Dessa sensorer är särskilt användbara för äldre hem som kan ha inkonsekvent luftflöde (med vissa delar av hemmet som får mer eller mindre uppvärmning och kylning) och för hem med termostater som inte är idealiskt placerade för temperaturavläsningar.

Du kan börja med att placera en temperatursensor i ditt kallaste rum och en i det varmaste rummet för att få ett medelvärde för ditt hems temperatur. Därifrån kan du ställa in så många sensorer du vill. Den smarta termostaten använder temperaturavläsningarna från sensorerna i varje rum, istället för platsen där själva termostaten är placerad, och justerar sedan uppvärmningen och kylningen därefter, vilket kan hjälpa dig att känna dig mer bekväm.

Förutsatt att alla som bor i hemmet har en smartphone. Rörelse- och närhetssensorer erbjuder ett alternativt sätt att avgöra om ditt hem är upptaget och därför i behov av klimatkontroll. Den ursprungliga termostaten kritiserades ofta för att förlita sig för mycket på sin rörelsesensor. Om ingen gick förbi den tillräckligt ofta, skulle den bestämma att huset var tomt och det skulle sluta värma eller kyla. Vissa smarta termostater kan också utnyttja dörr- och fönstersensorer samt rörelsesensorer för ditt hemsäkerhetssystem.

Och närhetssensorer på själva termostaten kan utlösa en termostats skärm att slås på när du går förbi den, vilket gör skärmarna till en praktisk funktion i sig, även om det inte är av någon annan anledning än att ge ett nattljus.

>>>Är du intresserad av element? Klicka här.

Matcha termostat med utrustning

När du köper en termostat, var uppmärksam på utrustningen den är avsedd att styra. Vissa är avsedda att endast styra en ugn, medan andra kommer att styra en ugn och en luftkonditionering, en värmepump eller utrustning som fungerar i flera steg som startar när behovet av uppvärmning eller kylning ökar.

Om du har ett system som tillhandahåller flera steg av uppvärmning och kylning, till exempel en luftkonditionering med två hastigheter, en ugn med två uppsättningar brännare eller en värmepump, behöver du en termostat som är designad för att hantera denna komplikation. Kontrollera förpackningen för information om vilken typ av utrustning en termostat kan hantera.

Många termostater har någon typ av justering som gör att enheten kan passa systemet: till exempel kan de ha en liten strömbrytare på baksidan eller kablar som är anslutna i konfigurationer för att matcha utrustningen. Denna justering är nödvändig eftersom vissa värmesystem är mycket långsammare att värma upp än andra och cyklar annorlunda. Och vissa typer av uppvärmning kräver systemfläktar medan andra inte gör det. Till exempel har de flesta värmepumpar ett extra elvärmeelement som slår igång när rummets temperatur sjunker cirka 2 grader lägre än termostatens inställning.

Programmerbarhet

Om termostaten är för ett rum som har varierande temperatur- och tidskrav såsom badrum, vardagsrum eller sovrum, är en programmerbar termostat det överlägset bästa alternativet eftersom den låter dig ställa in olika rumstemperaturer vid olika tidpunkter. Detta kommer att undvika att slösa energi genom att värma upp ett tomt rum och ger dig exakt kontroll över dina värmeinställningar.

Skärm

Att ha en högupplöst bakgrundsbelyst display gör det lättare att använda termostaten även när det är mörkt. Att ha en stor skärm med ett stort teckensnitt bör också övervägas för enkel användning. Skärmens upplösning är viktig eftersom lågupplösta skärmar är mindre tydliga att använda och inte kommer att se lika estetiskt tilltalande ut på din vägg. Mer avancerade termostater låter dig till och med ställa in din egen bakgrundsbild, vilket ger den en personlig touch.

Övervakning av energianvändning

Att veta var och när du använder energi ger dig bättre kontroll över ditt värmesystem. En termostat som styr uppvärmningen automatiskt för dig genom att lära dig dina vanor och rutiner, kan säkerställa att du når din lägsta möjliga energianvändning samtidigt som du säkerställer att du aldrig kommer till ett kallt hem.

Unika förmågor

Unika funktioner som reseuppdateringar, möjligheten att ställa in din egen bakgrundsbild och ge information om billigare energipriser är alla funktioner som du kan få med en termostat. Behovet av dessa beror på din önskade användning av termostaten. Ju mer du är intresserad av att spara pengar och om du vill ställa in olika temperaturer för olika perioder, desto mer sannolikt är det att du tittar på din termostat ofta och dessa små funktioner kan göra stor skillnad.

Välj en termostat som låter dig justera värmeinställningarna för att passa din livsstil. Detta kan vara temperaturförändringarnas frekvens (programmerbarhet) eller möjligheten att spara pengar genom att välja en termostat som hjälper till att minska uppvärmningskostnaderna

Zonkontrollpaneler

Zonkontrollpaneler låter dig styra temperaturen individuellt i separata rum (eller nivåer) i ditt hem. Varje zon har sin egen termostat och alla zoner styrs från den centraliserade panelen. Kanalerna som leder till varje zon är utrustade med spjäll som öppnar eller stänger för att reglera luftflödet och anpassa sig till temperaturen i den zonen som ställts in på kontrollpanelen.

Fördelen med denna typ av installation är att du inte slösar energi på att värma och kyla obebodda områden. Det är särskilt användbart för flervåningshus eller stora hem där vissa områden används sällan.

>>> Är du sugen på att köpa ett duschmunstycke? Klicka här. 

Termostatskydd

Termostatkåpor låter dig begränsa vem som kan justera temperaturen i kontor, kommersiella byggnader eller flerbostadshus. Locken passar över en befintlig termostat och inkluderar en låsmekanism så att endast nyckelhållaren kan öppna locket och justera inställningarna. Vanligtvis är dessa överdrag gjorda av en hållbar, klar plast, som gör att du kan se termostaten, men förhindrar manipulering. Stålskydd finns också tillgängliga för maximal kontroll. Termostatlocken är ventilerade för att tillåta luft att flöda inuti så att temperaturen kan avläsas exakt.

Systemkompatibilitet

Alla termostater fungerar inte med alla VVS-system (uppvärmning, ventilation och luftkonditionering). VVS-system är antingen enstegs eller flerstegs. Enstegs VVS-system är i princip på/av-drift. Oavsett temperaturen i bostaden blåser de uppvärmd eller kyld luft på full ström. När termostaten registrerar att rummet har nått önskad temperatur stängs hela systemet av.

Flerstegs HVAC-system blåser luft med varierande intensitet. Ett tvåstegssystem kan tänkas vara lågt/högt och ett trestegssystem som lågt/medelhögt. Flerstegssystem ger olika kraftnivåer beroende på behov. Om temperaturen bara behöver gå upp eller ner ett par grader används den lägre effektnivån, vilket sparar energi. Enstegs- och flerstegssystem har olika ledningar, så rätt termostat måste installeras. När du har bestämt vilken typ av VVS-system du har, köp en kompatibel termostat. Termostatförpackningen och dokumentationen visar om den är avsedd för användning med ett enstegs- eller flerstegssystem.

Det brukar inte rekommenderas en termostat som bara fungerar med en typ av VVS-system; detta är inte användbart för de flesta köpare. Istället letar vi efter modeller som fungerar bra med en mängd olika system. Ändå, ta en stund att läsa produktsidan för att dubbelkolla att en termostat fungerar med ditt VVS-system och ledningar. Och se till att du har möjlighet att returnera produkten om du slutar med att köpa en termostat online som inte är kompatibel.

Prestanda

En termostat ska göra vad tillverkaren säger att den kan göra och göra det bra, som att upprätthålla exakta temperaturer. När det gäller smarta modeller måste enheten ha en Wi-Fi-anslutning och den medföljande appen måste fungera sömlöst. Med programmerbara enheter bör börvärdet justeras vid den exakta tidpunkten du vill ha den. Du vill kunna titta på termostaten från andra sidan rummet för att enkelt se den aktuella temperaturen och om den för närvarande värmer eller kyler ditt hem. När du programmerar enheten ska det vara lätt för dig att se vad du gör.

Lista över de bästa termostaterna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Termostatvarumärken

Nest

Nest har funnits i nästan ett decennium och ägs faktiskt av Google. Nests “lärande” termostater är smarta termostater som är designade för att anpassa ditt hems temperatur till din livsstil. Om du letar efter en termostat för att förbättra ditt hems energieffektivitet är Nest något för dig. Dessa termostater har fått en EPA Energy Star. Dessutom hävdar de att de betalar för sig själva i energibesparingar på mindre än två år. Dessa termostater sträcker sig från 1 400 kr – 2 400 kr. Nest-termostater är dock inte kompatibla med alla VVS-system.

Nest-termostaten är en favorit bland många människor, med standardfunktioner för smarta termostater inklusive, hemmets sensorer och plats. Med hjälp av sensorer i hemmet och telefonens plats (när den är aktiverad) justerar Nest din temperatur oavsett om du är hemma eller borta.

Temperatursensorer. Alla vill inte ha samma temperatur i alla rum i huset. Du kan köpa ytterligare temperatursensorer för specifika rum i ditt hus, så att Nest också kan lära sig rummets preferenser. Till exempel, om du och din make gillar att ditt sovrum är varmt men dina barn sover bättre i ett svalare rum, hjälper temperatursensorer att hålla allas rum den perfekta temperaturen.

Honeywell

Honeywell är ett ganska stort namn i termostatvärlden. Detta företag tillhandahåller ett komplett utbud av smarta, programmerbara och manuella termostater till varierande priser. Dessa termostater börjar på cirka 200 kr och är tillgängliga i de flesta lokala hembutiker. Du kan enkelt kontrollera ditt VVS-systems Honeywell-termostatkompatibilitet på tillverkarens webbplats.

Lux

Precis som Honeywell är Lux en beprövad termostattillverkare. Enligt dess hemsida finns det över 16 miljoner Lux-termostater som används idag. Lux erbjuder elektroniska och mekaniska termostater, inklusive smarta och programmerbara. Dessa börjar på cirka 300 kr. Du kan till och med kontrollera ditt systems kompatibilitet med en Lux-produkt på tillverkarens webbplats.

Emerson

Liksom Lux och Honeywell erbjuder Emerson konsumenter hela skalan av termostater, inklusive elektroniska, mekaniska och smarta termostater. Emerson är särskilt känd för sin Sensai smarta termostat. Priserna för Emerson-produkter varierar, men de flesta börjar på 300 kr och sträcker sig upp till 2 000 kr.

Termostatstyper

Mekaniska termostater

Du kanske inte ser många av dessa längre, men de finns att köpa och installera. Även kallad mekaniska termostater, denna termostat är väggmonterad och har en ratt som du kan vrida för att kontrollera temperaturen. Även om detta är en prisvärd, grundläggande termostat, saknar den funktioner som programmering som hjälper dig att spara energi och digitala displayer för enklare läsning.

Programmerbara termostater

Programmerbara termostater låter dig programmera temperaturen i ditt hem, så att uppvärmningen eller kylningen startar eller stängs av beroende på dina inställningar. Du kan till exempel programmera din termostat så att den håller sig på 75 grader under dagen och sedan sänka den till 68 grader på natten.

Programmerbara termostater ger dig möjlighet att ställa in olika temperaturer för olika dagar och för specifika tider på dygnet. De har en digital display och kan komma ihåg inställningar när en första installation är klar. En annan fördel är att den digitala displayen låter dig ställa in temperaturer som kommuniceras exakt med din ugn, vilket innebär att du kan spara pengar på dina månadsräkningar med bekväma men ekonomiska inställningar.

Till skillnad från smarta termostater behöver programmerbara termostater ingen internetanslutning för att fungera. Husägare styr alla funktioner på själva termostaten. Med dessa kan du ställa in ditt hems temperatur när du vill. Du kan till och med välja mellan olika uppvärmnings- och kylcykler, beroende på ditt VVS-system.

Programmerbara termostater gör det också möjligt för husägare att schemalägga specifika temperaturförändringar. Du kan till exempel programmera din termostat så att den stängs av när du är borta på jobbet och slå på den igen en timme innan du kommer hem. Precis som smarta termostater kan programmerbara termostater förbättra ditt hems totala energieffektivitet. De tenderar att vara mer kostnadseffektiva än smarta termostater, även om de inte är helt automatiserade.

Smarta termostater

Smarta termostater är smarta hemenheter som går utöver den grundläggande programmeringen som finns i programmerbara termostater. De är designade för att automatisera ditt hems temperatur, så att du kan spara pengar och energi samtidigt som du är bekväm.

Även känd som en Wi-Fi-termostat eller trådlös termostat, ansluter smarta termostater till ditt WiFi, så att du kan fjärrstyra ditt hems temperatur via en app på din smartphone. Men det som verkligen gör dem “smarta” är deras förmåga att lära sig dina temperaturpreferenser och sedan automatiskt justera dem. Varje smart hem fungerar lite olika baserat på funktioner, men för det mesta börjar du med att manuellt ställa in önskade temperaturer. Din termostat börjar sedan “lära sig” den temperatur du föredrar och justerar automatiskt därefter.

Så om du gillar ditt hus svalare på natten eller justerar temperaturen upp eller ner när du lämnar huset, kommer din termostat att känna igen dina preferenser och justera dem åt dig. Du kan också manuellt justera temperaturen när du vill, via din termostats app eller själva termostaten. Smarta termostater är en förbättring jämfört med programmerbara termostater, särskilt för dem som söker de lägsta månatliga energiräkningarna och mest kontroll över hemmets värmesystem. Här är några av funktionerna hos smarta termostater och fördelarna de kan ge dig.

Om du använder en smart termostat i ditt hem kan du fjärrövervaka ditt hems temperatur. Du kan göra det med din smartphone eller din dator. Beroende på smart termostat kan du justera värme och kyla i olika rum. Vissa smarta termostater kanske också kan optimera dina värme- och kylinställningar för maximal effektivitet. Dessa termostater tenderar att vara mycket effektiva av denna anledning. Även om de är dyrare än programmerbara termostater, gör de det möjligt för dig att nästan 100 % automatisera ditt hems uppvärmning och kylning.

Deras förmåga att lära

Efter ungefär en veckas användning som en vanlig eller programmerbar termostat kan den här typen av styrsystem lära sig dina vanor och härma dem, och se till att ditt hem alltid värms upp som du vill ha det. Om du vill att ditt hem ska svalna över natten, men för att börja värma upp i väntan på att du ska gå upp ur sängen på morgonen, kan din smarta termostat ta hänsyn till detta och se till att du alltid lämnar din säng till ett gott rum.

Med tiden kommer din termostat att bli smartare eftersom den upptäcker förändringar och lär sig dina mönster när du gör ändringar i ditt värmesystem.

Manuella termostater

Manuella termostater är den äldsta och mest grundläggande typen av termostat som finns. Ändå är de enkla att använda – allt du behöver göra är att fysiskt vrida på termostaten för att kontrollera värmen i ditt hem.

Detta har dock nackdelar. Genom att behöva byta termostat manuellt förlorar du möjligheten att programmera ditt värmesystem. Detta kan bli frustrerande när du måste komma ihåg att ändra temperaturen på din termostat, och om du glömmer att sänka värmen när du är ute eller på natten, kommer du att betala mer för din energi i slutet av månaden. Och naturligtvis är dessa mindre bekväma eftersom du alltid behöver sätta på och stänga av din värme eller kyla manuellt.

Om du inte letar efter något fint är manuella icke-programmerbara termostater ett bra alternativ. Dessa används oftast i äldre hem. De har knappar på framsidan som gör det enkelt att justera temperaturinställningar. Manuella termostater kan vara analoga eller digitala. Digitala versioner har stora skärmar för enkel temperaturavläsning.

De finns vanligtvis i äldre hem, de är billigare med enkla kontroller. De erbjuder begränsade energibesparingar och komfort, men kan fungera effektivt om du är noggrann med att justera inställningarna när temperaturen ändras.

Elektroniska termostater

Alla termostater mäter temperaturen i ditt hem och anpassar ditt värme- och kylsystem därefter. Elektroniska termostater fungerar ungefär som miniatyrdatorer när de känner av ditt hems omgivande temperatur. De förlitar sig på kretsar och elektroniska element för att bedöma temperaturen och göra justeringar av ditt hems uppvärmning och kylning.

Faktum är att alla elektroniska termostater är programmerbara. Det betyder att du kan ställa in din termostat så att den går med olika temperaturer under dagen. Du kan till och med programmera en elektronisk termostat för att aktivera ditt värmesystem innan du vaknar eller efter att du kryper ner i sängen. Elektroniska termostater fungerar med de flesta värme- och kylsystem, inklusive el-, olje-, gas- och vattensystem och luftkonditioneringssystem.

Elektromekaniska termostater

Som namnet antyder fungerar elektromekaniska termostater på ett mer mekaniskt sätt. De förlitar sig på en värmeavkännande mekanisk enhet, ofta lindad metall eller ledningar, för att bedöma ditt hems omgivande temperatur. Elektromekaniska termostater har också vanligtvis en liten flaska med kvicksilver, som kompletterar en elektrisk krets. Dessa termostater förekommer ofta i äldre hem.

Tyvärr kan du inte programmera elektromekaniska termostater i den utsträckning som du kan programmera elektroniska termostater. Ändå fungerar dessa termostater med de flesta gas-, el- och oljevärme- och kylsystem.

WiFi termostater

Av alla olika typer av termostater blir smarta termostater snabbt de vanligaste valen. Dessa Wi-Fi-termostater kan styras var som helst med en mobil enhet. Lärande smarta termostater anpassar sig till ditt schema. De anpassar din hemtemperatur efter det. Detta hjälper också till att sänka dina månatliga energikostnader.

Den bästa smarta termostaten för hem kommer att variera beroende på dina unika behov. Att hålla fast vid samma varumärke för alla dina smarta enheter hjälper hela hemmet att fungera på ett enhetligt sätt. Det finns många skäl att välja denna typ av termostat. Förbättra energieffektiviteten. Genom att ha ultimat kontroll över ditt VVS-system kan du justera temperaturerna enligt ditt schema, vilket sänker energikostnaderna.

Spåra din energianvändning. Appen för dessa Wi-Fi-aktiverade termostater låter dig spåra energianvändning. Detta gör det lättare att se var du kan skära ner för att maximera effektiviteten. Styr temperaturen från din dator, surfplatta eller smartphone. Använd en mobil enhet för att justera temperaturen på distans.

Styr VVS-systemet i hyresfastigheter. Om du har ett fritidshus eller hyresutrymme är en smart termostat ett perfekt val. Justera temperaturen när utrymmet är ledigt och spåra gästernas användning. Designad för enkel installation. Det bästa av allt är att dessa tekniskt avancerade termostater är snabba och enkla att installera. De flesta av dem är kompatibla med moderna VVS-system.

Integrera med andra smarta hemfunktioner. När du har valt den bästa smarta termostaten för dina behov, se om den är kompatibel med andra smarta system i ditt hem. På så sätt kan du övervaka flera aspekter av ditt hem på distans. Smarta belysningsarmaturer, dörrklockor, säkerhetssystem och apparater kommer att maximera hemmets effektivitet.

Enstegstermostater

Dessa modeller stöder enstegsdrift. Detta innebär att de rymmer en tråd för uppvärmning, vanligtvis märkt W eller W1, och en tråd för kylning, typiskt Y eller Y1. Andra ledningar rymmer olika funktioner som 24V-ström, fläkten eller en vanlig ledning, diskuteras kort senare.

Tvåstegstermostater

Dessa enheter har plintar för två värmeledningar, W1 och W2, och två AC-ledningar, Y1 och Y2, plus ström, fläkt, gemensam ledning och eventuellt ytterligare funktioner som en växelventil för en värmepump. Termostaten använder sin temperatursensor för att avgöra om uppvärmning eller kylning i första steget är tillräcklig för att upprätthålla den önskade inomhustemperaturen eller om det andra steget krävs. Den skickar värme- eller kylsignalen via lämplig ledning, till exempel Y1 eller Y2.

Termostater med variabel kapacitet

Dessa enheter är en annan typ av termostat. De kallas kommunicerande termostater, och vi har färdigställt en guide som heter HVAC System, som förklarar skillnaderna. För våra syften räcker det här att säga att enstegs- och tvåstegstermostater inte kommunicerar medan termostater som rymmer system med variabel kapacitet måste kommunicera.

Istället för att ha ledningar som ger direkta signaler för uppvärmning eller kylning i första eller andra steget och ledningar för andra prestandafunktioner, är kommunicerande termostater byggda med bara fyra ledningar: en enda ledning för uppvärmning, en enkel ledning för kylning och två ledningar som ger ström och låt komponenterna och termostaten “kommunicera”. Detta innebär att komponenterna och temperatursensorerna skickar information till termostaten, och termostaten svarar genom att kontrollera exakt hur mycket värme eller luftkonditionering som krävs för att hålla hemmet på önskad temperatur med liten variation.

Funktioner

Enkel installation

En termostat bör inte vara svår att installera, även om du bara är måttligt händig. Tillverkaren bör tillhandahålla omfattande men ändå lätta att förstå instruktioner med massor av fotografier eller illustrationer för att vägleda dig genom processen. Termostaten själv bör tydligt ange vilka kablar som går vart, och de flesta företag tillhandahåller etiketter som du kan fästa på kablarna som kommer ut från väggen när du kopplar bort och tar bort din gamla modell. Själva ledningarna bör vara färgkodade, men en bra praxis är att fotografera din gamla termostat som referens innan du tar ner den.

Att kunna installera en termostat utan att ta hjälp av en professionell kan spara tusentals kronor. Så enheten måste vara lätt för även nybörjare att installera på minimal tid. Termostaten bör inte kräva att du har några specialiserade verktyg till hands och bör komma med enkla att följa steg-för-steg-instruktioner. (Det finns undantag, som när du behöver ha en C-tråd installerad)

Geofencing funktionen

Den här funktionen använder termostatens app och din smartphones GPS-chip för att upprätta en omkrets runt ditt hem. När du lämnar omkretsen behöver du förmodligen inte längre värma och kyla ditt hem, eller så kan du åtminstone låta termostaten justera temperaturen så att den inte går i onödan. När du korsar omkretsen igen när du kommer hem, kan ditt VVS-system sätta igång så att ditt hus är bekvämt när du går in genom dörren.

Stöd för högspänningsvärmare De flesta smarta termostater är designade för att fungera med centrala VVS-system. Om ditt hem värms upp av högspänningsvärmare (t.ex. basplatta, strålnings- och fläktkonvektor), behöver du en termostat som är speciellt utformad för att fungera med den typen av värmare. Fjärråtkomst Med fjärråtkomst kan du styra din termostat på långt håll, så att du kan checka in och justera temperaturen var du än har en anslutning till internet.

Integration av smarta hemsystem

Varje smart termostat kommer med en app så att du kan styra den med din smartphone eller surfplatta, men de bästa modellerna kan också integreras med andra smarta hemenheter och bredare smarta hemsystem. Detta kan sträcka sig från att kunna justera temperaturen med ett röstkommando via en digital assistent, till att länka till din rökdetektor så att din fläkt automatiskt stängs av när brand upptäcks, vilket förhindrar rök från att cirkulera i hela ditt hem.

Systemkomplexitet Var och en av de termostater vi testade stöder system för uppvärmning, ventilation och luftkonditionering (HVAC) i flera steg, såväl som värmepumpssystem. Om ditt hem är uppdelat i zoner som värms upp och kyls oberoende av varandra, behöver du förmodligen en termostat för varje zon. En enda app ska kunna styra flera zoner.

Stegvis uppvärmning och kylning

I åratal tillverkades ugnar med ett driftläge. Antingen var de på och körde med full kapacitet eller så var de avstängda. När central luftkonditionering infördes var det samma sak. Detta kallas enstegs uppvärmning och kylning, 100 % kapacitet är det enda steget. Idag produceras fortfarande enstegsugnar, värmepumpar och AC, men det finns två andra prestandanivåer.

 • Enstegssystem, enligt definitionen ovan, tillverkas av alla HVAC-märken.
 • Tvåstegssystem erbjuder två steg av uppvärmning och kylning. Det första steget är vanligtvis cirka 65 % kapacitet, och det andra steget är 100 % kapacitet. Enheterna körs på första etappen för det mesta. Fördelarna med lägre kapacitet inkluderar bättre effektivitet, tystare prestanda och temperaturer som är mer balanserade. När huset svalnar eller värms upp snabbt på grund av ändrade utomhustemperaturer, kan systemet behöva köras på 100 % kapacitet för att en cykel ska kompensera. Om du ändrar termostatinställningen med flera grader kan andrastegs/fullkapacitetsuppvärmning eller kylning också krävas. Varje märke tillverkar tvåstegsugnar, AC och värmepumpar.
 • System med variabel kapacitet fungerar med vilken procentuell kapacitet som helst mellan cirka 40 % och 100 %. Denna förmåga tar prestandafördelarna med tvåsteg till nästa nivå – den mest effektiva, tystaste och mest exakta uppvärmningen och kylningen.

Programmering

Ett smart sätt att spara på energikostnaderna är att sänka värmen eller AC när du sover eller är borta från hemmet. Eftersom de flesta hem är tomma under dagen medan de boende är på jobbet eller i skolan, vill du kunna schemalägga ditt system så att det regelbundet byter till mindre bekväma, mer miljövänliga temp vid dessa tider, och byter tillbaka någon timme innan familjen kommer hem. Om du väljer en programmerbar termostat måste den därför erbjuda alternativ som passar din livsstil.

Nu när du vet att termostaten kommer att fungera med ditt VVS-system är det dags att överväga dina programmeringsbehov, och det bästa sättet att gå tillväga är genom att utvärdera din livssituation. Har du ett regelbundet schema? Bor du i ett tempererat klimat? Är du ofta hemifrån med jämna mellanrum?

I grunden behöver termostater inte programmeras alls. Du trycker bara på en knapp för att värma eller kyla och välja den temperatur du vill ha. Den här typen av termostat är perfekt för personer som är mycket hemma och inte har något emot att behöva vänta på att önskad temperatur ska uppnås.

Naturligtvis finns det mycket mer komplexa modeller på marknaden som passar i stort sett vilket schema du har. Vissa låter dig ställa in samma program måndag till fredag ​​med möjlighet till något annat på helgerna (perfekt för personer som arbetar och spenderar tid hemma på helgen). Andra går ännu längre, vilket ger dig möjlighet att ha upp till fyra olika temperaturer under en 24-timmarsperiod, och du kan till och med ha olika program varje dag i veckan.

Smarta funktioner

Om du ska betala mycket för en smart termostat, vill du ha så många smarta funktioner som möjligt. Leta efter geofencing, extrema temperaturvarningar och andra meddelanden, intuitiv appkontroll, kompatibilitet med smarta hem och till och med inlärning och automatisering.

Om du är mycket på resande fot och vill kunna styra dina värmeinställningar överallt, är en smart WiFi-termostat det bästa valet. Vissa modeller har så du kan hantera och övervaka dina värmeinställningar och energianvändning var du än har en internetanslutning. Om väder och trafik är viktiga faktorer för dig är smarta termostater ett utmärkt alternativ. De visar väderförhållanden och trafikuppdateringar, så att du alltid vet om det kommer att regna eller lysa och hur trafiken är innan du lämnar huset.

Energibesparing

Detta är något som står högt på listan för alla som letar efter en ny termostat. Faktum är att även om min inte hade nått slutet av sin hållbarhetstid skulle vi redan av denna anledning ha övervägt en ny (med att veta vad vi vet nu).

Nästan alla termostatmärken som du hittar tar hänsyn till energibesparingar, och det av goda skäl. En programmerbar termostat, eller ännu bättre, en modell som lär sig ditt schema kan verkligen hjälpa dig att spara pengar. De mer avancerade modellerna kommer till och med att producera rapporter som berättar hur mycket energi du använder och hur du kan använda ditt system bättre, en funktion väl värd den något högre investeringen.

Fjärranslutning

Fjärråtkomst går hand i hand med energibesparing och programmeringsflexibilitet eftersom trådlösa termostater ger dig större frihet att justera ditt VVS-system när du inte är hemma. Du behöver bara komma ihåg att du behöver en Wi-Fi-anslutning när du initialt installerar termostaten och när du vill ansluta till systemet för att ändra inställningar.

Vanliga frågor om termostater

Vilken är den mest effektiva typen av termostat som finns?

Smarta termostater gör det enkelt att ställa in exakt den temperatur du vill ha, och eliminerar eventuella falska instruktioner som ibland uppstår från manuella termostater. Ett av de mest användbara sätten som smarta termostater kan spara pengar på är möjligheten att ställa in sig i ett energisparläge när du är borta från hemmet. Vissa enheter kan till och med använda platsdata för att förutse din ankomst tillbaka till ditt hus och se till att ditt hem är tillräckligt varmt för när du går in genom dörren.

Deras WIFI-kompatibilitet med andra smarta enheter

Även om programmerbara termostater är ett steg upp från manuella enheter eftersom du kan ställa in scheman och uppvärmningscykler, vad händer om du sitter i soffan eller ligger i sängen, och temperaturen sjunker utanför och ditt hem känns kallt?

Cykler fungerar bäst när vädret är konsekvent, och vädret i Kanada kan ofta förändras utan förvarning. Med en smart termostat kan din mobiltelefon, surfplatta eller laptop bli din kontrollcentral. Öppna termostatinställningarna, ändra temperaturen och inom några sekunder kommer din ugn att börja arbeta för att värma upp ditt hem.Du kan också använda dina enheter för att övervaka ditt värmesystem för saker som filterbyten, diagnostiska varningar och energieffektivitetstips och varningar.

Hur lär sig smarta termostater?

De flesta smarta termostater använder algoritmbaserad inlärning. Det är därför du måste förinställa dina grundläggande krav när du först köper en smart termostat och sedan kan din termostat bygga på dessa grundläggande parametrar, lära sig och anpassa sig över tiden.

Vad är geofencing och hur använder jag det?

Om din smarta termostat erbjuder geofencing, kommer din ugn att vara beroende av telefonens geofencing-funktion för att fastställa vilket avstånd du är borta från ditt hem. Inställningarna för den här funktionen kan ändras på din telefon, och du kan ställa in räckvidden (säg 5 miles) innan din termostat går in i sitt “borta”-läge och kyler ditt hem.

Kan smarta termostater bli hackade?

I teorin, som en internetansluten enhet, kan smarta termostater hackas – även om detta är ganska osannolikt, är det inte omöjligt. Liksom alla internetaktiverade enheter i ditt hem, finns det några viktiga steg du kan vidta för att hålla hackare borta, och dessa steg bör tillämpas på alla telefoner, datorer och surfplattor där det är möjligt. Använd tillverkarautentisering med dina appar och enheter när det är möjligt.

Slutför alla uppdateringar när de erbjuds dig, eftersom de ofta involverar uppdaterade säkerhetsfunktioner. Säkra din WIFI och låt den aldrig bli “offentlig”. Försök att undvika att ansluta till osäkra offentliga nätverk från dina enheter. Använd skyddsprogram som blockerar virus, skadlig programvara och spionprogram etcetera på dina internetenheter.

Behöver jag C-kablar till min smarta termostat?

En C-tråd är en vanlig tråd som möjliggör ett flöde av 24 VAC ström till en termostat. Men inte alla hem har redan en C-tråd ansluten till sin termostat eftersom vissa äldre modeller inte krävde det. För att kontrollera kan du ta bort höljet från din nuvarande termostat och om du har en kabel märkt “C” synlig vet du att du är bra att gå.

Om inte, kan du behöva leta efter en smart termostat som inte kräver en C-tråd (det gör inte alla smarta termostater) eller ha en installerad. Om du är osäker rekommenderar vi att du kontaktar en certifierad VVS-tekniker för att kontrollera din termostatledning för kompatibilitet. Om du redan har köpt en smart termostat som behöver en C-tråd men du inte har en C-tråd lätt tillgänglig, kan en VVS-specialist installera en åt dig eller ge råd om dina alternativ.

Hur mycket kostar smarta termostater?

Kostnaden för en smart termostat beror på vilken tillverkare du väljer att köpa från och vilken modell. Till exempel kostar vissa runt tre tusen kronor. Den totala kostnaden beror också på om du installerar enheten eller låter en entreprenör göra det åt dig, och installationen kan kosta runt 2 000 kr. Vissa tillverkare erbjuder också incitament om du köper direkt via deras webbplatser, men dessa kan uppenbarligen ändras hela tiden.

Kom också ihåg att det finns många rabattprogram tillgängliga för smarta termostater som kan minska kostnaden för att köpa en enhet. Finansiering kan också vara ett användbart alternativ som gör att du kan betala tillbaka kostnaden för den smarta termostaten under ett antal månader.

Vad händer med min smarta termostat om internetet slutar fungera?

En av de fantastiska sakerna med smarta termostater är deras funktionalitet och anslutning till internet. Detta har dock lett till den falska tron att om ditt internet slutar fungera kommer din termostat att sluta fungera med det. Lyckligtvis är detta osant – utan internet fungerar din smarta termostat helt enkelt som en vanlig programmerbar termostat, du förlorar bara möjligheten att styra den från din smartphone.

Vad händer med min termostat om min ström dör?

Om strömavbrott i ditt hem, kommer din smarta termostat att reagera precis som alla andra typer av termostat, och misslyckas med den. Det är därför vi förespråkar att en liten värmare, till exempel en liten propanvärmare inomhus, står i beredskap ifall du tappar strömmen till ditt hem. Om du inte har en liten värmare som reserv och du är fångad under den kyliga kanadensiska vintern utan ström, se till att varva in dig och kolla upp unga och äldre familjemedlemmar.

Kan jag använda en smart termostat till mitt sommarhus?

En smart termostat är användbar för dem som äger ett fritidshus. Om ditt fritidshus står tomt i månader i sträck, kommer en smart termostat att låta dig fjärrövervaka ditt VVS-system och hålla ditt hem på rätt temperatur. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att dina rör inte fryser under vintern och att dina möbler och struktur i ditt hem inte lider under några extrema temperaturer.

Vad har smarta termostater för garantier?

De flesta tillverkare av smarta termostater erbjuder garantialternativ om din enhet skulle misslyckas. De flesta garantier varar mellan 1 till 3 år och täcker problem som kan uppstå vid allmän användning av produkten. Var noga med att kontakta din smarta termostattillverkare vid ett fel på ytan. Dessutom, om du får din enhet installerad av en VVS-tekniker, fråga om installationen täcks om det leder till ett fel på din enhet.

Kan jag kontrollera min smarta termostat från telefonen?

Ja, en smart termostat tillåter flera användare som kan styra systemet. Detta hjälper också till att säkerställa att geofencing-funktionen fungerar eftersom om din telefon är den enda telefonen som är ansluten och du är borta från hemmet, kommer den smarta termostaten inte att veta att börja värma upp för en annan familjemedlems ankomst.

Beroende på vilken smart termostat du väljer kan du styra temperaturerna i flera hem med ett konto och en enhet. Om du till exempel äger en smart termostat kan du styra upp till tre hem med din enhet. Detta är en fantastisk funktion om du äger ett fritidshus eller styr termostaten i din affärslokal.

Hur kan veta vilken som är den bästa smarta termostaten?

Så du är redo att köpa en smart termostat. En sak du kommer att märka när du börjar handla är det stora antalet tillgängliga alternativ. Här är två av våra favoriter: Smarts termostater har alla funktioner du behöver för att spara energi och pengar utan att ge avkall på komforten hemma. Smarta termostater har sensorer i hemmet som automatiskt justeras baserat på dina temperaturpreferenser. Ditt hem förblir så svalt eller varmt som du vill – automatiskt.

Styr från var som helst. Justera din temperatur på distans via din app, oavsett var i huset (eller världen.) du befinner dig. Låt oss säga att du stängde av AC:n medan du var på semester. Istället för att återvända hem till ett hus som är varmt och kvavt, kan du helt enkelt slå på luftkonditioneringen igen när du kommer närmare hemmet.

Integrering av smarta hem. Som en del av ditt smarta hem, integreras din smarta termostat med dina andra smarta hemenheter och system. Och medan du är hemma kan du styra dem alla från ditt hems Smarta hubb. Automatisk VVS-avstängning. Smarts termostater är inte bara bekvämt, utan den kan också rädda ditt liv med nödavstängningsfunktionen för HVAC. Om din rökdetektor känner av en brand, kommer din termostat automatiskt att stänga av ditt VVS-system för att förhindra att en växelström eller värmare blåser upp lågorna.

Din smarta termostat kan också paras med smarta högtalare, så att justera din temperatur är lika enkelt som att säga “Alexa, vrid upp värmen två grader.” Alla system inkluderar professionell installation av våra certifierade Smarta hem-proffs. Förutom att se till att allt är igång, kommer de också att visa dig hur du använder din nya termostat och dra nytta av alla dess coola funktioner.

Vad är fördelarna med termostater?

Eftersom smarta termostater automatiserar din temperaturkontroll, behöver du inte oroa dig för att komma ihåg att programmera din termostat. Förutom att du inte behöver oroa dig för att programmera din termostat, ger en smart termostat dig även bekvämligheten att kunna kontrollera och kontrollera din temperatur på distans.

Att spara energi betyder inte att du måste rysa dig igenom vintern eller hålla 80 grader i ditt hem mitt på sommaren (om du inte gillar det, förstås.). Med en smart termostat kan du spara och ändå njuta av en behaglig temperatur.

När du köper en smart termostat finns det några saker att tänka på för att säkerställa att din termostat har de funktioner och funktioner du vill ha. Kommer din termostat att ingå i ett komplett system för smarta hem? Se till att den är kompatibel med resten av dina smarta hemenheter. En smart termostat från vissa märken, integreras med resten av ditt hems enheter och kan alla styras från en enda plats. De flesta smarta termostater är väggmonterade, så överväg termostatens färg och övergripande utseende och stil när du väljer den bästa termostaten för ditt hem.

Detta är en viktig sådan. Alla smarta termostater har inte samma funktioner och kommer att variera beroende på märke och pris. Se till att du jämför smarta termostatfunktioner, som kontroll, geofencing, sensorer och display.

Vad är termostaters historia?

Termostater har kommit långt genom åren. Ursprungligen designades de med jordbruk och industriell användning i åtanke. De första termostaterna på rekord utvecklades faktiskt på 1600-talet och designade för att ruva ägg. År 1830 uppfanns bimetalltermostater för att säkerställa att textilfabrikerna, som krävde en jämn temperatur, fungerade korrekt.

Men hur är det med bostadsanvändningen? Termostater för användning i hem och skolor kom till på 1880-talet. Dessa tidiga termostater var sin tids smarta enheter och reglerade temperaturen inuti via en uppfinning som kallas spjällklaffen. Om temperaturen inuti blev kallare än termostaten, skulle spjällklaffen lyfta spjället på ugnen. Luften skulle sedan fläkta ugnens lågor och värma hemmet.

Även om du inte kommer att hitta några termostater anslutna till en spjällklaff längre, finns det fortfarande en mängd olika termostater på marknaden idag. De vanligaste inkluderar urtavla, programmerbara och smarta termostater.

Hur lär jag känna min utrustning och elledningar?

Detta kan vara det viktigaste steget i den här listan. Alla termostater är inte kompatibla med befintliga VVS-system, speciellt smarta termostater. Vissa termostater fungerar endast med ugnar och luftkonditioneringsapparater, till exempel. Andra kan vara utformade för att övervaka värmepumpar eller flerstegs värme- och kylsystem.

Du kan också ha ett separat värmesystem och ett separat kylsystem. Identifiera vilken typ av utrustning ditt hem är beroende av för uppvärmning och kylning innan du köper din termostat. Tänk på att ju mer sofistikerat ditt VVS-system är, desto mer sofistikerat måste din termostat vara. Zonuppvärmningssystem ändrar till exempel temperaturen i enskilda rum vid givna tidpunkter. Om du har en av dessa behöver du förmodligen en programmerbar eller smart termostat.

Om du redan har en termostat på plats, kontrollera dess nuvarande ledningar. Detta är avgörande för att avgöra om ditt hem kan stödja en smart termostat. Nyare termostater, till exempel, kräver ofta vad som kallas en vanlig kabel (C-kabel) för att driva skärmar och stödja Wi-Fi-anslutningar. Programmerbara termostater däremot behöver bara ett par lågspänningsledningar. Är du förvirrad över ditt systems nuvarande ledningar och vad det kan stödja? VVS-proffs finns alltid för att hjälpa till.

Hur identifierar jag kompatibilitet?

Vill du automatisera ditt hems uppvärmnings- och kylprocesser med en smart termostat? Eller kommer en programmerbar termostat att fungera bra? Många husägare måste tänka på budgeten när de installerar en ny termostat. Generellt sett är programmerbara termostater mer kostnadseffektiva än smarta termostater. Elektromekaniska termostater kommer också generellt att vara billigare än elektroniska modeller.

Det kan också finnas vissa termostatfunktioner som du vill ha. Dessa inkluderar påminnelser om luftfilterbyte, automatiska temperaturändringar, digital display, färg och storlek och till och med geo-stängsel. I de flesta fall beror dessa funktioner på personliga preferenser.

Tänk också på dina hem- och arbetsvanor. Tillbringar du mycket tid utanför hemmet? Eller har du ett mer oregelbundet schema? Dina svar på dessa frågor kan hjälpa dig att bestämma hur automatiserat du vill att ditt system ska vara. Naturligtvis kan systemkompatibilitet göra ditt val åt dig. Innan du köper din termostat, kontrollera om modellen du vill ha fungerar med ditt VVS-system. Du kan göra detta på tillverkarens webbplatser eller genom att kontakta VVS-proffs.

Hur fungerar installationsprocessen?

Du kanske eller kanske inte kan installera din nya termostat själv. Vissa tillverkare erbjuder enkla användarmanualer och DIY-installationsinstruktioner för sina termostater. Det kan också vara lättare att ställa in programmerbara, icke-WiFi-anslutna termostater. Smarta modeller kan behöva en professionells händer, särskilt om du är otydlig med ledningar.

Inspektera alla förpackningar för att se vilken väg du måste välja. Tänk på att även gör-det-själv-installationer bör ha ett professionellt öga, särskilt smartare termostater. Det är också viktigt att tänka på din termostats placering innan du installerar den. Kom ihåg: din termostat ska kunna läsa av ditt hems omgivningstemperatur så exakt som möjligt.

Är programmerbara termostater viktiga?

Anpassa ditt hems temperatur och ditt schema med programmerbara termostater. Att ställa in en specifik temperatur för dina arbets- och hemtimmar kan minska din energiräkning. Dessa digitala termostater justerar temperaturen automatiskt under hela dagen. De bästa programmerbara termostaterna kan spara så mycket som 33 procent på värmekostnader och upp till 15 procent till 25 procent på kyla.

Att automatisera temperaturen i ditt hem är ett smart sätt att spara tid och pengar. Istället för att slösa energi genom att värma och kyla ett tomt hus, kan en programmerbar termostat ställas in för att minska användningen när du är borta på jobbet eller medan du sover. Du kan programmera ditt värme- och kylschema i förväg och sedan låta termostaten ta över. Programmen kan justeras om ditt schema ändras, och det är lätt att åsidosätta systemet för engångshändelser som en ledig dag.

Avancerade modeller växlar fram och tillbaka mellan värme och luftkonditionering under säsongsövergångar. Den bästa programmerbara termostaten för allmänt bruk ska vara lätt att använda. De flesta nyare modellerna är kvicksilverfria med ett digitalt gränssnitt. De kan ställas in på 7-dagars (dagliga individuella program), 5-2-dagars (arbetsvecka vs helgprogram), 5-1-1 (arbetsvecka plus två olika program för lördag och söndag) och 1 vecka (samma veckolånga program).

Vilka funktioner är nödvändiga?

På en grundläggande nivå “lär sig” alla smarta termostater av dina vanor och justerar sedan automatiskt ditt hems temperatur därefter. Specifikt automatiserar de justeringar av din uppvärmning eller kylning baserat på ditt schema, preferenser och plats, inklusive genom “borta” lägen som sparar energi när du inte är hemma. Hur varje modell går tillväga för att göra detta kan skilja sig åt. Här är några funktioner och tekniker som du kan se beskrivna när du granskar olika modeller.

Är appar till termostater nödvändigt?

Varje smart termostatmodell kommer att ha en medföljande mobilapp. Du kan ofta använda dessa appar för att fjärrstyra termostatinställningarna. Du kanske också kan få varningar, till exempel påminnelser om underhåll av ugnen eller när det sker en plötslig temperaturförändring. Många smarta termostatmodeller erbjuder insiktsrapporter så att du bättre kan förstå hur du använder energi och hur du sparar den.

Vad är geofencing?

Vissa smarta termostater använder geofencing-teknik för att hjälpa dig att spara energi. Baserat på platsdata från din smartphone kommer termostaten att justera din temperatur när du är borta från hemmet eller nära att återvända. Men om du till stor del jobbar hemifrån och har ett relativt förutsägbart schema kanske detta inte är den mest användbara funktionen för dig. Andra modeller kan förlita sig på närhetssensorer för att mäta om du är hemma och justera temperaturen därefter.

Hur installerar jag en smart termostat?

Innan du installerar din termostat måste du titta på dina ledningar. Se till att alltid stänga av strömmen till din termostat innan du kopplar bort något eller tittar på kablarna. De flesta manuella eller programmerbara termostatmodeller använder två lågspänningsledningar. Men många smarta termostatmodeller måste också kopplas till din gemensamma ledning, eller C-ledning, vilket ger den kontinuerlig ström.

C-tråden är ofta synlig och märkt på panelen bakom den befintliga termostaten. Om du inte ser tråden där kan du kontrollera om det finns en märkt C-tråd inuti din ugn. Om det finns en C-tråd inuti ugnen, skulle det indikera att änden av kabeln som skulle ansluta till termostaten förmodligen är dold från insyn i väggen bakom termostatpanelen.

Om du inte hittar din C-tråd varken bakom väggen eller inuti ugnen, kanske du inte har en. Om så är fallet kan du behöva konsultera en kvalificerad VVS-tekniker eller hitta en smart termostatmodell som fungerar utan en. Inte alla smarta termostatmodeller kräver en C-tråd, och vissa smarta termostatmodeller kan ha strömadaptrar eller förlängare som låter dig lägga till en C-tråd till ditt system.

Hur integrerar jag smarta hem?

Om du har andra smarta enheter i hela ditt hem, kanske du vill välja en smart termostat som är kompatibel med kit eller system för smarta hem. Vissa smarta termostatmodeller kommer att integreras med befintliga system, så att du kan styra alla dina smarta enheter från en app, inklusive din dörrklocka, belysning, högtalare, smarta takfläktar och mer.

Denna typ av interoperabilitet kan hjälpa dig att spara energi. Om du till exempel har hemövervakningsenheter som visar när ett fönster är öppet, kan din smarta termostat stänga av din luftkonditionering. Men om du inte känner att du kommer att ha nytta av att ansluta din smarta termostat med andra smarta enheter, välj en mer grundläggande modell istället.

Varför bör jag köpa en smart termostat?

När det gäller att spara på energikostnader – och hålla sig bekväm – kan en smart termostat göra underverk. Medan manuellt programmerbara termostater kan hjälpa dig att spara energi, tar smarta termostater året runt besparingar till nästa nivå. Faktum är att en smart termostat kan hjälpa dig att spara cirka åtta procent på ditt årliga hemenergikostnader för uppvärmning och kylning.

Smarta termostatmodeller varierar i pris, beroende på deras egenskaper och hur lätt de kan integreras med annan smart teknik du kan ha i ditt hem. Oavsett vilken modell du väljer behöver du i de flesta fall inte anlita en professionell för att installera din smarta termostat. Det är dock fortfarande viktigt att installera din på ett säkert sätt så följ produktinstruktionerna noggrant. De flesta tillverkare har också steg-för-steg-tutorials för installation på sina webbplatser, så se till att konsultera dessa också.

Vad finns det för termostatstyper?

Smarta termostater

Dessa erbjuder fördelen av att vara programmerbara men kräver inte att du programmerar dem. De lär sig när du använder dem och skapar ett schema baserat på dina preferenser. De kan sänka sig själva när du är borta, guida dig till energieffektiva inställningar och tillhandahålla månatliga energirapporter.

Dessa termostater ansluter till ditt Wi-Fi-hemnätverk och kan övervakas, ställas in och hanteras över Wi-Fi från en dator, smartphone eller surfplatta. Sensorer kan arbeta med en smart termostat för att identifiera vilka rum som är kallare eller varmare och justera inställningarna för dig.

Fjärrstyrning av energi

En fjärrstyrd energihanteringstermostat låter dig ställa in, programmera och övervaka ditt värme- och kylsystem från en dator, smartphone eller surfplatta. Termostaten ansluts via en hubb (säljs separat) till ditt bredbandsnätverk i hemmet, så att du kan komma åt den via Wi-Fi var som helst.

Programmerbar termostat

En programmerbar termostat gör den mest effektiva användningen av ditt system genom att automatiskt justera den inställda temperaturen under dagen. Du låter termostaten veta vilken temperatur du föredrar vid olika tider på dygnet och glömmer sedan bort det – termostaten gör jobbet. En oprogrammerbar termostat med digital avläsning är det bästa valet för personer som föredrar manuellt styrda inställningar med bekvämligheten av en lättläst LCD-skärm.

Termostat som du kan programmera för att justera temperaturinställningen automatiskt vid inställda tider på dagen har visat sig minska kostnaderna för uppvärmning och kylning med 10 % till 15 % när den används konsekvent. De flesta programmerbara termostater är 5-2 termostater, ett program för vardagar och ett för helger. Du kommer också att se 5-1-1 och 7-dagarstermostater när du handlar. De flesta låter dig programmera upp till fyra temperaturinställningar under dagen. Till exempel kan ett typiskt uppvärmningsschema återspegla tider du är hemma och vaken och tider när du sover eller är borta:

Programmerbara termostater är värda den extra kostnaden. Eftersom digital teknik har blivit så prisvärd, börjar priset för programmerbar termostat bara något högre än icke-programmerbara modeller – cirka 200 kr för programmerbara enstegstermostater och 700 kr för programmerbara tvåstegstermostater. När du tänker på att data visar besparingar på upp till 15 %, kan den extra kostnaden för en programmerbar modell tjänas tillbaka under den första månaden.

Mekanisk/manuell termostat

Med en mekanisk eller manuell termostat styr du temperaturinställningen manuellt. Dessa är bäst för personer som är hemma ofta och föredrar en fast temperatur.

De flesta smarta termostater kommer att kräva ett kontinuerligt flöde av el, som kommer direkt från din ugns transformator. Vissa äldre hem kanske inte har kabeln som ansluter termostaten till ugnen, kallad C-tråd. För att avgöra om du har en C-tråd eller inte, lossa termostaten från väggen, hitta terminalen märkt “C” och se om det finns en kabel kopplad till den. Om det finns, är du bra att gå med en smart termostatinstallation. Om inte, kontakta en elektriker för att bestämma den bästa vägen framåt.

Dessa lågteknologiska termostater använder en ratt eller spak för att ställa in temperaturen. Användare måste manuellt justera termostaten när de vill ändra temperaturen. Även om dessa enheter har en mycket lägre initialkostnad, ger de inte bekvämligheten eller långsiktiga energibesparingar som programmerbara modeller.

WiFi-termostater

WiFi (eller Wi-Fi) termostater är programmerbara, men det finns ett extra lager av bekvämlighet och potentiella kostnadsbesparingar. Du kan övervaka och styra termostaten med hjälp av en smartphone, surfplatta eller dator och termostatappen. Med hjälp av vårt exempelprogram ovan, låt oss säga att du bestämmer dig för att gå och handla eller äta middag med vänner efter jobbet, och du kommer inte vara hemma förrän 21.00.

Du kan använda Wi-Fi/smart-tekniken för att flytta ändringen från 65 grader till 72 grader från 4:30 till 8:30. Det är fyra timmars energibesparing. Om liknande händelser inträffar ett par gånger i veckan kan besparingarna uppgå till 200 – 300 kr per månad.

WiFi eller smarta termostater är värda extrakostnaden om du har ett varierat schema. Dessa enheter börjar på cirka 700 kr för billiga modeller, men pålitliga enheter kostar 1 000 kr till 3 000 kr utan ytterligare funktioner som en pekskärm. Om ditt schema är mycket konsekvent är det inte värt pengarna att spendera extra för WiFi-kapacitet. Om ditt schema inte är förutsägbart kan du få värde för dina pengar från WiFi-kapaciteten.

Ladda ner appen till din telefon så kommer den att spåras. När du och din telefon lämnar ditt grannskap anpassas HVAC-systemet till en bortamiljö, gå in i ditt område igen och det anpassar sig till en hemmiljö. Du sätter dina grannskapsgränser för att ge systemet tid att värma upp ditt hus på vintern och kyla det på sommaren, så att du går in i ett bekvämt hem varje gång.

Termostater med touch skärm

Dessa är de dyraste termostaterna som finns tillgängliga när de är WiFi-aktiverade. De är programmerbara, och de med WiFi-funktioner visar aktuell utomhustemperatur och förhållanden och ger dig en prognos för de kommande fyra till sju dagarna beroende på modell.

Enkla pekskärmstermostater utan WiFi börjar på mindre än 400 kr, och de flesta är programmerbara för det priset. Tvåstegs- och kommunicerande modeller kostar mer. WiFi-aktiverade pekskärmsmodeller börjar på cirka 1 600 kr. Icke-WiFi pekskärmstermostater är värda pengarna, eftersom de kostar lite mer än tryckknappsmodeller. WiFi-pekskärmstermostater är förmodligen inte värda pengarna, eftersom du huvudsakligen betalar extra för väderinformation som finns tillgänglig på våra telefoner, datorer, TV och andra källor.

Zontermostater

Ett zonindelat HVAC-system är ett som möjliggör oberoende klimatkontroll inom två eller flera zoner i ditt hem. Till exempel kan du skicka mindre värme till sovrum och mer värme till vardagsrum under vinterdagar eller hålla sovrum svala för sommarsömn samtidigt som värmen kan stiga i vardagsrum under sommarnätter. Zonerade HVAC-system använder en serie spjäll i kanalsystemet för att kontrollera flödet av uppvärmd och kyld luft. Zontermostater är en nödvändighet om du har ett zonindelat VVS-system.

Kostnaden för att lägga till zonkontroll till ett värme- och luftkonditioneringssystem börjar på cirka 20 000 kr och kan kosta dubbelt så mycket eller mer. Zontermostater börjar på cirka 1 000 kr men de flesta kostar 2 000 kr. Den större frågan är om ett zonförlagt HVAC-system är värt de extra 20 000 kronorna. Det kan de vara, om du använder zonindelningen klokt för att sänka energiförbrukningen i rum som inte används och om du planerar att bo i hemmet med zonindelningen i minst fem år.

Vad är rumstemperaturens betydelse?

Om rumstemperaturen tillåts sjunka till 60 grader på natten och sedan vrids upp till 70 grader på morgonen kommer tillsatsvärmen på tills rumstemperaturen når cirka 68 grader. I de flesta delar av landet är det ganska dyrt att använda så mycket elvärme. En sofistikerad elektronisk värmepumpstermostat beräknar automatiskt när värmen måste komma på för att få upp ett rums temperatur till värdet vid den tid du har programmerat.

Den säger åt värmepumpen att höja temperaturen från 60 till 61 grader, sedan från 61 till 62 grader och så vidare. På så sätt “luras” den elektriska tillsatsvärmen att hålla sig avstängd. Zonuppvärmningssystem som skickar värme eller kyla till olika rum i ett hem beroende på behoven i dessa rum kräver sofistikerade programmerbara elektroniska termostater som hanterar flera zoner. Du kan verkligen finjustera ditt hems områden för komfort med en av dessa.

Hur kan jag använda schemaläggning av program?

Många programmerbara termostater har förinställda program baserat på typisk användning under sju dagar. Här är några populära förinställningar: 7-dagarsprogrammet låter dig ställa in olika uppvärmnings- och kylningsscheman för varje veckodag. Detta är idealiskt för personer som behöver flexibilitet eftersom deras arbets- eller skolschema varierar från dag till dag. 5–2 Program låter dig ställa in ett schema för måndag till fredag ​​och ett andra schema för helgen.

Tips för att få ut det mesta av din programmerbara termostat är att ställa in din idealiska komforttemperatur för timmarna när du är hemma och vaken, Justera termostaten för att minska energianvändningen när du är borta eller sover. Planera för vilka händelser du vill justera temperaturen, till exempel: vakna upp, gå och lägga dig, åka till jobbet och återvända hem.

Ställ in temperaturjusteringar i förväg: minska uppvärmningen och kylningen cirka 30 minuter innan du lämnar huset varje dag eller cirka 60 minuter före läggdags, och ställ in termostaten på önskad temperatur 20–30 minuter innan du ska återvända hem. Kom ihåg att åsidosätta vanlig temperaturprogrammering när du är borta från hemmet under en längre tid.

Kräver termostater C-tråd?

De flesta smarta termostater kräver mer ström än en uppsättning batterier kan ge. Lyckligtvis kräver de inte så mycket ström än att de behöver anslutas till väggen. De förlitar sig istället på lågspänningsström från ditt HVAC-system. Många smarta termostater kräver närvaron av en dedikerad C (gemensam) kabel för detta ändamål, medan andra kan suga elektricitet från en annan källa, vanligtvis R (ström)-ledningen. Men den senare metoden är känd för att orsaka problem med vissa HVAC-system, inklusive permanenta skador. Om du drar ut din befintliga termostat för att installera en smart modell och inte hittar någon C-kabel ansluten till den, titta inuti väggen för att se om det finns en som inte har anslutits. Om det inte finns någon C-tråd är vårt råd att ha en installerad. Endast ett par av termostaterna som granskas här kräver en C-tråd, men alla tillverkare rekommenderar starkt att du använder en.

Hur väljer jag den bäst kompatibla termostaten?

När du väl har bestämt kapaciteten hos ditt nuvarande system är resten enkelt. Det finns tre sätt att se till att termostaten du köper är kompatibel med prestanda hos ditt värme- och luftkonditioneringssystem:

Granska termostatförpackningen eller produktbeskrivningen online. Det kommer att säga “Fungerar med 1 steg värme eller kyla” eller “Fungerar med 2 steg eller flerstegs värme eller kyla.” Termostater som stöder tvåstegs uppvärmning och kylning kan användas med enstegsutrustning.

Använd kompatibilitetskontrollen på tillverkarens webbplats. Du kommer att visas ett diagram och ombeds välja färgerna på ledningarna som din nuvarande termostat har anslutit till den. När du skickar informationen kommer sidan att tala om för dig om den är kompatibel och om du behöver något ytterligare. Observera att om du har fyra-tråds enstegs uppvärmning och kylning, kommer kompatibilitetskontrollen inte att kunna avgöra om det är ett en-tillstånd eller ett kommunicerande system.

Är smarta termostater viktiga?

Smarta termostater är wifi-aktiverade för maximal bekvämlighet och flexibilitet. Var och en kommer med en app för att kontrollera temperaturen var som helst, eller få rapporter om din användning. Dessa termostater kan också anslutas till virtuella assistenter, så att du kan justera temperaturen med din röst.

Utvalda smarta termostater förlitar sig inte på förinställda program för effektivitet. Med tiden lär de sig faktiskt ditt schema och dina preferenser. Användare justerar manuellt sin föredragna temperatur under en period av dagar, sedan använder termostaten dessa data för att automatiskt skapa ett energieffektivt program.

Är användargränssnittet viktigt?

Länge borta är de dagar då en termostats användargränssnitt bestod av siffror på en urtavla. Ju mer sofistikerad en enhet blir, desto svårare kan det vara att lära sig att använda. Det sista du vill göra är att stirra på outgrundliga hieroglyfer på väggen när allt du egentligen vill är att vara varmare eller svalare. En smart termostat ska förmedla viktig information på ett ögonblick och ska enkelt anpassa sig efter dina specifika behov.

Har mitt nuvarande system någon betydelse?

Ditt nuvarande VVS-system Det finns olika termer du kommer att stöta på som relaterar till vilken typ av värme- eller kylsystem din termostat kommer att fungera med. Enkel- och tvåstegs är de vanligaste och för uppvärmning kan man även ha trestegsstöd. I grund och botten betyder detta att ugnar med flera steg har mer än en nivå av värmeeffekt, vilket möjliggör smidigare drift och mer effektivitet.

Vanligtvis finns det bara plats för ett värme- och ett kylsystem för att fungera med flera steg, men det finns modeller av termostater som kan fungera med så många som 4 värme- och 3 kylfunktioner. Plus om din huvudvärmekälla inte stöder tvåstegsuppvärmning, tillåter vissa termostater dig att ställa in en extra värmekälla som andra steg.

Om det här verkar lite förvirrande, låt mig ge dig ett exempel: Om du har ett system som innehåller luftkonditionering, ett varmluftssystem och golvvärme är detta ett “två värme” “ett kallt” system, och du kan ställa in din bottenplatta som första steg och ditt varmluftssystem som andra steg. Glöm inte att reservvärme är en extra värmekälla. Därför, med hänsyn till exemplet ovan, behöver du en termostat som stöder tre värmekällor och en kyla.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top