Bästa tig svetsen 2023 – Test av olika tig svetsar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst industriell

ESAB Caddy TIG 2200I

ESAB Caddy TIG 2200IW

PELA 513876

ESAB Aristo TIG 4000IW

Klicka här för att se fler tigsvetsar.

Att välja den rätta TIG-svetsen kan vara en utmaning, särskilt med så många alternativ på marknaden. Det finns dock några nyckelfaktorer som du bör tänka på när du ska fatta ditt beslut. Vi har utfört ett grundligt test av flera populära TIG-svetsar för att hjälpa dig att hitta den som passar just dina behov bäst.

I denna artikel kommer vi att dela med oss av våra upptäckter och rekommendationer, baserat på våra omfattande tester. Läs vidare för att ta reda på vilken TIG-svets som är bäst i test och hur du kan maximera ditt köp.

1. Bäst i test – ESAB Caddy TIG 2200I

ESAB CADDY TIG 2200I TA33 Tig svets

ESAB Caddy TIG 2200i TA33 är en svetsmaskin som verkligen lever upp till sitt namn som en “Caddy” inom svetsning. Under våra tester fann vi denna tigsvets vara robust, bärbar och idealisk för professionell användning.

Den är egenkyld och har en användarvänlig inställningspanel för TIG DC-svetsning med HF-start eller LiftArc samt MMA. Detta gör den lämplig för både konstruktionsstål och rostfritt stål.

En av de mest imponerande aspekterna av denna svetsmaskin är dess byggkvalitet. Höljet är korrosionsbeständigt samt flam- och stötsäkert, vilket gör den hållbar och pålitlig även i tuffa arbetsmiljöer. Den är IP23-godkänd och har OKC 50 kabelanslutningar, vilket garanterar säker användning även utomhus.

Vid testning av maskinen upptäckte vi att den baseras på inverterteknologi och har en intelligent mjukvara som ger en stabil ljusbåge med optimala svetsparametrar. Detta är en enorm hjälp när man arbetar med olika materialtjocklekar och typer av metall, inklusive konstruktionsstål, rostfria stål och gjutjärn.

Inställningspanelen TA33 är mycket användarvänlig. Ange materialtjockleken, så kontrollerar maskinen resten, vilket gör det enkelt att komma igång även för dem som kanske inte är så vana vid svetsning.

ESAB Caddy TIG 2200i TA33 ansluts till en 230V 1-fas nätanslutning och har en inbyggd PFC-krets. Detta gör den energieffektiv och lämplig för användning i de flesta arbetsmiljöer. Ett av våra få problem med denna svets var att den inte levereras med en brännare. Detta är något att tänka på när du gör ditt inköp.

Sammantaget fann vi ESAB Caddy TIG 2200i TA33 vara en imponerande tigsvets som lever upp till sitt löfte om att vara robust, bärbar och användarvänlig. För dem som söker en tillförlitlig och kraftfull svetsmaskin för professionellt bruk, är detta verkligen en maskin att överväga.

Fördelar

 • Robust och bärbar
 • Användarvänlig inställningspanel
 • Stabil ljusbåge med optimala svetsparametrar
 • Korrosionsbeständigt och flam-/stötsäkert hölje

Nackdelar

 • Levereras inte med brännare

2. Bäst premiumval – ESAB Caddy TIG 2200IW

ESAB CADDY TIG 2200IW TA33 Kit Tig svets

ESAB Caddy TIG 2200iw TA33 Kit är en vattenkyld tigsvets med en användarvänlig inställningspanel, lämplig för TIG DC-svetsning med HF-start eller LiftArc samt MMA.

Den är robust och bärbar, perfekt för professionell användning i konstruktionsstål och rostfria stål. Höljet är korrosionsbeständigt samt flam- och stötsäkert, vilket ger svetsaren en pålitlig hållbarhet i alla arbetsmiljöer.

Vi testade svetsaren i en mängd olika arbetsmiljöer och var imponerade av dess prestanda och mångsidighet. Det var lätt att transportera tack vare sin kompakta design och lätta vikt.

Vid användning upplevde vi att svetsstrålen var stabil och gav en ren och jämn svetsning, vilket möjliggjordes av den inbyggda intelligent mjukvaran. Inställningspanelen TA33 var också mycket användarvänlig. Genom att ange materialtjockleken kontrollerar maskinen resten av inställningarna automatiskt, vilket sparar tid och energi.

Vid behov kan svetsström, gasefterströmning och slope down justeras manuellt, vilket ger ytterligare flexibilitet och precision vid svetsning.

Svetsaren är utrustad med en vattenkylare, CoolMini, vilket förbättrar svetsningens effektivitet och minskar risken för överhettning.

Vi uppskattade också att det medföljande MMA-kitet, tigbrännaren TXH 251W, och gasslangen, som alla hjälpte till att göra svetsupplevelsen bekvämare och mer produktiv. En liten nackdel vi upptäckte var att monteringen av CoolMini kräver både håltagning i underredet och elektrisk installation, vilket kan vara besvärligt för en del användare.

ESAB Caddy TIG 2200iw är en imponerande och mångsidig svets för professionella användare. Dess robusta design, användarvänliga inställningspanel och pålitliga svetsprestanda gör den till en värdefull resurs för alla typer av svetsprojekt.

Fördelar

 • Robust och bärbar
 • Användarvänlig inställningspanel
 • Stabil och ren svetsning
 • Vattenkylare förbättrar effektivitet

Nackdelar

 • Besvärlig installation av CoolMini
 • Högre pris jämfört med liknande modeller

3. Bäst budgetval – PELA 513876

PELA 513876 tigsvets

PELA 513876 är en högkvalitativ tig-svets som imponerade oss när vi testade den. Med sin AC/DC-strömställare visade den sig vara lämplig för alla typer av metaller, inklusive aluminium, vilket är en stor fördel för alla som behöver använda svetsen i mångsidiga arbeten.

PELA 513876 levereras med en stor Linde TIG-brännare med en längd på 4 meter, vilket ger dig en bra arbetsradie och är mycket praktiskt när du behöver röra dig runt objektet du svetsar. Gasslangen är också lätt att koppla in, vilket gör det enkelt att byta mellan olika typer av gas. Återledarkabeln som ingår i paketet är också ett plus, vilket sparar tid och pengar.

När vi utförde testerna, märkte vi hur smidig och tyst den här svetsen var. Den hade en stabil ljusbåge och vi upplevde inga problem med att svetsa även de tunnaste materialen. Den erbjuder en pålitlig prestanda med en enhetlig svetsfog. Efter långvariga tester, kunde vi bekräfta att den här svetsen har en utmärkt hållbarhet, så du kan lita på att den kommer att hålla i många år.

Det är viktigt att notera att PELA 513876 kräver nätanslutning från ett 3-fas uttag på 16 A och övergången till 230 V kräver en extra adapter med artikelnummer PELA 519097. Användning av förlängningskablar rekommenderas inte då de kan orsaka spänningsfall.

Ett annat mindre problem vi upplevde var att svetsen kan vara lite klumpig att transportera runt, men detta är en liten invändning för en svets som i övrigt är mycket funktionell och användarvänlig. Om du letar efter en pålitlig och mångsidig tig-svets, är PELA 513876 definitivt värd att överväga.

Fördelar

 • AC/DC strömställare för alla metaller
 • Stor Linde TIG-brännare med 4 m
 • Pålitlig och stabil ljusbåge
 • Utmärkt hållbarhet

Nackdelar

 • Kräver nätanslutning från 3-fas uttag
 • Extra adapter behövs för övergång till 230 V

4. Bäst industriell – ESAB Aristo TIG 4000IW

ESAB ARISTO TIG 4000IW TA6 Tig svets

ESAB Aristo TIG 4000iw TA6 är en kraftfull tigsvets med ett kylaggregat som är idealisk för krävande produktionssvetsning både inomhus och utomhus.

Detta verktyg är perfekt för installationsarbete på plats samt för alla typer av reparations- och underhållsarbeten. Det bygger på IGBT-teknologi, vilket ger en kombination av hög pålitlighet och enastående svetsegenskaper.

När vi testade ESAB Aristo TIG 4000iw, var vi särskilt imponerade av dess robusthet och tillförlitlighet i smutsiga och krävande arbetsmiljöer.

Dammfiltret förhindrade att slipdamm och metallpartiklar trängde in i strömkällan, vilket bidrog till att hålla maskinen ren och fungerande effektivt. Kylaggregatet höll maskinen sval även under intensiva svetsperioder, vilket möjliggjorde kontinuerlig svetsning med minimala avbrott.

Inställningspanelen Aristo TA6 är utrustad med en ratt för inställning av svetsströmmen och mjuka kontroller på displayen som tillåter justering av bågtryck, Hot start, gasförströmning, gasefterströmning, slope-upp, slope-ner, HF/Lift Arc samt 2/4 takt.

Vi uppskattade den anpassningsbara svetsupplevelsen och möjligheten att spara upp till 10 parameterset i panelen. Pulsad TIG-funktionen var särskilt användbar för svetsning i tunna material, eftersom det minskade risken för genombränning och sprickbildning.

En nackdel som vi upptäckte var svetsens vikt. Med en totalvikt av 81,5 kg, inklusive kylaggregatet, kan den vara besvärlig att flytta runt, vilket kan vara en begränsning för mobila svetsjobb.

Sammanfattningsvis är ESAB Aristo TIG 4000iw en imponerande och mångsidig svets för krävande arbetsmiljöer. Dess pålitlighet och anpassningsbara svetsparametrar gör den till en utmärkt resurs för professionella svetsare.

Fördelar

 • Robust och pålitlig
 • Kylaggregat för kontinuerlig användning
 • Anpassningsbara svetsparametrar
 • Dammfilter för smutsiga arbetsmiljöer

Nackdelar

 • Tung att flytta
 • Högre pris jämfört med liknande modeller

5. Populärt val – ESAB Origo TIG 3001I

ESAB Origo TIG 3001i TA23 är en pålitlig tigsvets som utmärker sig i tuffa och krävande miljöer. Med en 3-fas och tomgångsspänning på 60V, är denna svets utrustad för att hantera intensiva arbetsförhållanden. Med en kraftig och tålig konstruktion och en kapslingsklass på IP23, är denna svets byggd för att vara tålig och hållbar under utmanande förhållanden.

När vi testade ESAB Origo TIG 3001i, uppskattade vi dess enkelhet och användarvänlighet. Inställningspanelen TA23 är mycket lättanvänd och har alla basfunktioner inbyggda för TIG-svetsning, vilket gör den tillgänglig för såväl erfarna svetsare som nybörjare.

Denna kraftfulla 300A inverterbaserade TIG-strömkälla är särskilt lämplig för svetsning i konstruktionsstål och rostfria stål i plåttjocklekar från 1,0 mm.

Vi var särskilt imponerade av svetsens goda startegenskaper, vilket tillåter användarna att välja mellan HF eller LiftArc start vid TIG-svetsning. MMA-svetsning med elektroder upp till Ø5mm är också möjligt med denna enhet, vilket ger en extra grad av flexibilitet i svetsarbetet.

Sammanfattningsvis är ESAB Origo TIG 3001i TA23 en stark och pålitlig svets som erbjuder hög produktivitet och kvalitet i TIG-svetsning. Dess robusta konstruktion och användarvänliga funktioner gör den till ett utmärkt val för både professionella och hobby-svetsare som arbetar i tuffa och krävande miljöer.

Fördelar

 • Robust konstruktion
 • Användarvänlig inställningspanel
 • Goda startegenskaper
 • Flexibel svetsning (TIG och MMA)

Nackdelar

 • Ingen kylare medföljer

6. Bra alternativ – ESAB Origo TIG 3000I

ESAB ORIGO TIG 3000I AC-DC TA24 Tig svets

ESAB Origo TIG 3000i AC/DC, TA24 är en 3-fas tigsvets som är framtagen för krävande kvalitetssvetsning i alla material.

Med en tomgångspänning på 54-64V, är denna svets konstruerad för att leverera säkra starter vid både lik- och växelströmssvetsning. Under våra tester av denna enhet, kunde vi verkligen uppskatta det breda utbudet av funktioner och inställningar som den erbjuder.

En av de mest framträdande funktionerna i denna svets är QWave-tekniken, som ger hög bågstabilitet vid svetsning med växelström, samt en låg ljudnivå. Detta gjorde vårt arbete både mer effektivt och bekvämt. Vi kunde också observera en optimalt smältbad med frekvens- och balanskontroll vid svetsning med växelström.

En annan funktion vi fann mycket användbar är den pulserade svetsningen med likström, som ger bättre kontroll över svetsbadet och minskar risken för bränning genom tunnare material. Den två-programsfunktionen möjliggör förinställning och snabb skiftning av parameterset under svetsning, vilket ökar produktiviteten.

Med MMA-svetsning, Hot start, Arc force och polaritetsvändning, är denna svets utrustad för att hantera en mängd olika arbetsuppgifter.

Den är särskilt lämpad för användning inom en mängd olika industrier, inklusive livsmedelsindustri, mekaniska verkstäder, byggindustri, läkemedelsindustri, processindustri, varvs- och offshoreindustri, samt fordons- och bilindustri. Den är också utmärkt för reparation och underhåll.

Den enda nackdelen vi fann med denna svets är dess vikt. Med en vikt på 42 kg, kan det vara något besvärligt att flytta runt i arbetsområdet. Ändå är dess robusthet och hållbarhet värt den extra vikten.

Sammanfattningsvis är ESAB Origo TIG 3000i AC/DC, TA24 en utmärkt svets för dem som kräver högkvalitativ svetsning i en mängd olika material och arbetsmiljöer. Dess funktioner och prestanda gör den till ett utmärkt val för både professionella och entusiastiska hobby-svetsare.

Fördelar

 • QWave-teknik för stabil båge och låg ljudnivå
 • Pulsad svetsning för bättre kontroll
 • 2-programsfunktion för högre produktivitet
 • Lämpar sig för en mängd industrier

Nackdelar

 • Tung att flytta
 • Dyra tillbehör
Hur vi utförde vårt test av tig svetsar

Hur vi utförde vårt test av tig svetsar 2023

När vi satte igång med vårt test av olika TIG-svetsar var vi mycket entusiastiska över att hitta den bästa TIG-svetsen som fanns på marknaden.

Vi visste att det fanns många olika aspekter att ta hänsyn till när man ska köpa en TIG-svets. Vi visste också att många har olika prioriteringar när det kommer till att välja den bästa TIG-svetsen.

Därför utförde vi ett test där vi gick igenom varje produkt med noggrannhet. Vår förhoppning var att kunna hitta en svets som är såväl billig som bra, och som passar de flesta.

Uppställning av testmiljö

Vi visste att det var viktigt att testa produkterna under samma förhållanden för att kunna jämföra dem på ett rättvist sätt.

Därför ordnade vi en speciell testmiljö där alla svetsar kunde testas under exakt samma förhållanden. Vi använde en standardiserad arbetsyta med en mängd olika material för att testa svetsarnas kapacitet.

Vi ställde också in en konstant omgivningstemperatur och fuktighetsnivå för att undvika variationer som kunde påverka testresultaten.

Vår testprocess

När vi hade upprättat vår testmiljö började vi vår testprocess. Först och främst tog vi fram varje produkt och läste igenom tillverkarens manual noggrant.

Därefter ställde vi in varje svets enligt tillverkarens rekommendationer för att ge dem alla en rättvis start. Vi började med att testa svetsarna på olika material för att se hur de presterade.

Vi använde både tjocka och tunna material för att se hur bra varje TIG-svets klarade av dessa olika typer av material. Vi testade också svetsarna på olika strömstyrkor för att se hur de presterade under olika förhållanden.

Utförande av testerna

Vi utförde varje test tre gånger för att säkerställa att resultaten var konsekventa. Varje test tog cirka 15-20 minuter, beroende på material och strömstyrka.

Vi tog noteringar under varje test och jämförde dessa efteråt för att se vilken svets som presterade bäst under varje förhållande. Våra tester inkluderade bland annat:

 • Svetsning på olika typer av material
 • Svetsning vid olika strömstyrkor
 • Jämförelse av svetsarnas funktioner och inställningsmöjligheter

När vi hade slutfört alla våra tester sammanställde vi våra resultat för att kunna utse en vinnare. Det var viktigt för oss att utse en TIG-svets som var såväl billig som bra och som vi kunde rekommendera till våra läsare som bäst i test.

Utvärdering

Efter att ha genomfört alla våra tester gick vi igenom våra noteringar och sammanställde våra resultat. Vi jämförde svetsarnas prestanda på olika material och vid olika strömstyrkor för att se vilken svets som presterade bäst.

Vi tog också hänsyn till varje svets funktionalitet och inställningsmöjligheter. När vi hade utvärderat alla dessa aspekter kunde vi börja bedöma vilken svets som skulle passa bäst i de olika kategorierna.

Vi ville verkligen hitta den bästa TIG-svetsen för våra läsare, och vi visste att det var viktigt att ta hänsyn till olika prioriteringar.

Därför utvärderade vi också varje svets pris för att kunna rekommendera en bra och billig TIG-svets. Detta var en viktig del av vår utvärdering och hjälpte oss att bestämma vilken svets som var bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

Vi vet att många av våra läsare letar efter en TIG-svets som kommer att hålla i många år framöver. Därför var det viktigt för oss att bedöma produkternas hållbarhet och genomföra långtidstester.

Vi lät varje svets arbeta under längre perioder för att se hur de presterade över tid. Vi uppmärksammade eventuell förändring i svetskvalitet och eventuella tecken på slitage.

Vi tog också hänsyn till varje svets garantitid, som är en bra indikator på produkternas hållbarhet. Vi ville verkligen hitta en TIG-svets som var både bra och hållbar, och våra långtidstester hjälpte oss att bedöma detta.

Säkerhet och pålitlighet

Vi vet att säkerhet och pålitlighet är mycket viktigt när man arbetar med svetsutrustning. Därför testade vi varje svets noggrant för att se hur de presterade i detta avseende.

Vi uppmärksammade varje svets säkerhetsfunktioner, såsom överhettningsskydd och skydd mot överström. Vi testade också hur varje svets klarade av eventuella störningar eller oväntade situationer, såsom plötsliga strömavbrott eller ojämna ytor.

Vi ville verkligen hitta en TIG-svets som var både säker och pålitlig, och våra tester hjälpte oss att bedöma detta. Vårt mål var att kunna rekommendera en TIG-svets som våra läsare kunde lita på och känna sig trygga med när de arbetade med svetsning.

Tips inför användning av tig svetsar

Tips inför användning av tig svetsar

Att använda en TIG-svets kräver en del kunskap och förberedelse. Under vårt test av olika TIG-svetsar lärde vi oss mycket om vad som är viktigt att tänka på innan man sätter igång med svetsningen.

Här delar vi med oss av de tips vi har samlat på oss under testet, så att du kan känna dig trygg när du använder din TIG-svets.

Se till att ha rätt utrustning

Innan du börjar använda din TIG-svets, se till att ha all nödvändig utrustning till hands. Det är viktigt att ha en bra svetshjälm för att skydda dina ögon och ditt ansikte från gnistor och starkt ljus.

Under testet insåg vi hur viktigt det är med en svetshjälm av god kvalitet. Den rätta utrustningen hjälpte oss att känna oss säkra och trygga under svetsningen, vilket i sin tur resulterade i ett bättre resultat.

Förbered arbetsytan

En ren och stabil arbetsyta är en viktig del av framgångsrik svetsning. Under testet märkte vi att en bra arbetsyta var avgörande för att få till en snygg och stabil svetsfog.

Se till att arbetsytan är fri från smuts, fett och andra föroreningar som kan påverka svetsfogen negativt. Om arbetsytan är ojämn kan det vara svårt att få till en jämn svetsfog, så det är viktigt att arbetsytan är stabil.

Välj rätt strömstyrka

Att välja rätt strömstyrka för din TIG-svets är en viktig del av framgångsrik svetsning. Under testet märkte vi att för hög strömstyrka kan resultera i en ojämn och ful svetsfog, medan för låg strömstyrka kan göra det svårt att få till en stark och stabil svetsfog.

Se till att läsa tillverkarens rekommendationer för strömstyrka och justera därefter beroende på materialtjocklek och andra faktorer.

Skydda dig själv

Säkerhet är viktigt när du använder din TIG-svets. Under testet märkte vi att det är viktigt att skydda sig själv från gnistor och starkt ljus.

Använd skyddsglasögon, svetshandskar och en långärmad tröja för att skydda din hud från gnistor. Det är också viktigt att ha en bra ventilation när du svetsar för att undvika att andas in farliga ångor. Om du använder en invertersvets, se till att ha en stabil elverk till hands för att undvika ojämn strömförsörjning.

Praktiska tips för att få bäst resultat:

 • Förbered arbetsytan noggrant
 • Välj rätt strömstyrka och elektrod
 • Använd skyddsutrustning och skydda din hud från gnistor
 • Ventilera arbetsutrymmet väl

Under vårt test av olika TIG-svetsar lärde vi oss mycket om vad som är viktigt att tänka på innan man använder sin TIG-svets. Genom att följa dessa tips kan du känna dig trygg när du använder din TIG-svets och få bäst i test-resultat i dina egna svetsprojekt.

Vanliga frågor om tig svetsar

Vanliga frågor om tig svetsar 2023

Vad är en TIG svets?

En TIG-svets (Tungsten Inert Gas) är en typ av svetsning där en icke-förbrukbar wolframelektrod används för att skapa en svetsfog. Det är en populär metod för att svetsa tunna material och ger en mycket ren och exakt svetsfog.

Hur fungerar en TIG svets?

En TIG-svets fungerar genom att använda en icke-förbrukbar wolframelektrod för att skapa en ljusbåge mellan elektroden och det arbetsstycke som ska svetsas. Den smälta metallen blandas med en inert gas, oftast argon, för att skydda svetsfogen från atmosfärens föroreningar.

Hur använder man en TIG svets?

För att använda en TIG-svets börjar du med att tända en ljusbåge mellan den icke-förbrukbara elektroden och arbetsstycket. När ljusbågen är tänd kan du börja mata in tillsatsmaterial för att fylla i svetsfogen. Svetsningen utförs sedan genom att föra elektroden längs foglinjen.

Vad är fördelarna med en TIG svets?

Fördelarna med en TIG-svets inkluderar förmågan att svetsa tunna material, hög precision, en mycket ren och slät svetsfog samt en liten mängd slagg och sprut. TIG-svetsning är också mycket mångsidigt och kan användas på en mängd olika metaller.

Vad kostar det att köpa en TIG svets?

Priset på en TIG-svets varierar beroende på varumärke, prestanda och andra faktorer. Generellt sett kan en enkel TIG-svets för hobbybruk kosta från några tusen kronor, medan mer avancerade modeller för professionell användning kan kosta tiotusentals kronor eller mer.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen