Bästa trädgårdsbelysningen 2022 – Test av trädgårdsbelysning

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Philips Hue Lucca Trädgårdsbelysning

LightsOn Trädgårdsspotlight

LightsOn Pollare Saturnus

LightsOn LED Luna

Klicka här för att se mer trädgårdsbelysning.

Bästa trädgårdsbelysning 2022

Nuförtiden ägnas mycket tid och uppmärksamhet åt landskapsarkitektur när det byggs nya hus. Inte minst läggs mycket tid på att lysa upp det hela. Det är här trädgårdsbelysningen kommer in i bilden. Förståeligt nog föredrar de flesta husägare inte att deras gångvägar är mörka av säkerhetsskäl och för att fastigheten ska se bättre ut. Det finns väldigt många alternativ att välja mellan och inte all trädgårdsbelysning är skapad lika. Det är därför vi har skapat denna köpguiden för dig som känner dig osäker om vilket som är det bästa alternativet.

Men det är dock inte så enkelt att köpa bäst i test trädgårdsbelysning på nätet. Det finns många affärer som endast brukar skriva om de positiva sakerna. Därmed får du inte reda på hela sanningen och när du väl får hem belysningen så är den kanske inte som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som inte är bra. För att göra det ännu svårare finns det även en massa olika modeller i flera olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli väldigt svårt att köpa den bästa trädgårdsbelysningen på nätet.

Men det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en köpguide för att du ska kunna hitta den bästa trädgårdsbelysningen. Jag har nämligen gjort mitt eget trädgårdsbelysning test. Jag har gjort den här guiden genom att använda mig av min egen och andras kunskap. När jag byggde mitt eget hus så köpte jag även trädgårdsbelysning och därför kan jag mycket om just trädgårdsbelysning.

Men när jag gjorde denna köpguide så läste jag även igenom andra tester och kundrecensioner för att göra ett så bra trädgårdsbelysning test som möjligt. Med hjälp av all information har jag satt ihop en komplex och enkelläst köpguide för trädgårdsbelysning. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du kan köpa den bästa trädgårdsbelysningen.

Om du vill snygga till din trädgård ytterligare kan jag rekommendera att du ser över att köpa en riktigt fin eldstad.

Köpguide för bäst i test trädgårdsbelysning 2022

Det kan alltså vara väldigt svårt att köpa trädgårdsbelysning bäst i test på nätet. Det finns ju så många olika faktorer att tänka på. Men med hjälp av min köpguide så lär hela processen bli mycket enklare. I den här köpguiden så har jag listat allt du behöver tänka på när du köper den bästa trädgårdsbelysningen. Men som jag brukar skriva så är det viktigaste att du väljer utifrån dina personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa trädgårdsbelysningen 2022:

 • Orsaker
 • Fördelar
 • Syfte
 • Typer
 • Färg och intensitet
 • Spänning
 • Kraftkällor
 • Sol kontra lågspänning
 • Storlek
 • Material och teknik
 • Strålspridning
 • Ljusintensitet
 • Kablar
 • Tillämpning
 • Design
 • Kostnad
 • Kraft
 • Färgtemperatur

Orsaker till trädgårdsbelysning

I allmänhet vill människor känna sig trygga i sin omgivning, särskilt sitt hem. När gäster kommer in i lokalerna förväntas de att du inte kommer att sätta dem i fara. Landskapsbelysning erbjuder säkerhet och trygghet så att alla gäster känner sig lugna. Trädgårdsbelysning förhindrar snubblar och faller orsakade av säkerhetsrisker, såsom föremål som är svåra att se i mörkret. Det hindrar också inkräktare från att komma in i fastigheten på grund av starkt upplysta armaturer.

Du vill också att din trädgårdsbelysningsdesign ska vara visuellt tilltalande. Trädgårdsbelysning kan användas för att lyfta fram arkitektoniska mönster, vara dekorativa och skapa en atmosfär. I dessa situationer är ditt fokus vanligtvis på ljusets effekt snarare än själva fixturen. Ögonen kommer att riktas mot detaljerna i grönska, strukturer och träd som du tänder. I kontrast visas vägbelysningsarmaturer så att din armatur ser ut. Så tänk på syftet med din trädgårdsbelysning.

Fördelar med LED-trädgårdsbelysning

LED-trädgårdsbelysning har sina förmåner. Låt mig gå igenom en sammanfattning av vad de är. Livet för ett LED-ljus vinner med jordskred mot en halogenlampa. En LED-lampa kan hålla 40000 timmar eller 20 års regelbunden användning. En halogenlampa har dock bara två års livslängd. Med endast 1 till 11 watt är energieffektiviteten hos lysdioder mycket högre än halogenerna 20 till 60 watt brinner. Eftersom LED-trädgårdsbelysning har mindre transformatorer och kablar kostar det mindre att installera.

Kasta in lägre driftskostnader och underhåll, du sparar cirka 50 procent jämfört med halogener under 15 år. Men innan du sätter ditt hjärta på ett LED-belysningssystem är det en viktig sak du måste veta. LED-trädgårdsbelysning är dyra. De kostar ungefär 400 kr per glödlampa, medan halogener kostar 50 kr. De brukar också ha en temperatur på cirka 6000 K, en kallblå ljusfärg.  Försök att få en LED-lampa på cirka 3000K som är gulaktig orange, en varm färgtemperatur.

En annan nackdel är ljuseffekten eller lumen. Lumen, en indikator på ljusstyrka, är mycket större i halogenträdgårdsbelysning. Eftersom soldrivna trädgårdsbelysning använder lysdioder är de inte det bästa valet för att belysa ditt hus. Du kan dock använda deras mjuka glöd för att definiera kanter, som blomsterbäddar och trädgårdar.

Syfte

När du lägger till trädgårdsbelysning i ett landskap vill du börja med att tänka på vad trädgårdsbelysningen kommer att tända snarare än själva armaturerna (som kommer senare). Om du har ett moget landskap kommer det troligen att finnas ett antal funktioner du vill markera: träd, buskar, unika planteringar, gräs och hardscaping (stigar, trappsteg, ett lusthus eller pergola eller till och med ett pooldäck) . Från och med den här listan kan du skapa en fokuserad belysningsplan.

Typer av trädgårdsbelysning

Medan halogenträdgårdsbelysning en gång var det bästa valet för trädgårdsbelysning, erbjuder LED-trädgårdsbelysning med låg effekt jämförbar prestanda, så det finns inte längre ett behov av att spendera mer för att driva energihungande halogenarmaturer som producerar mycket värme. Om du inte är uppdaterad med den tillgängliga belysningstekniken idag kanske du tror att en LED-armatur inte kommer att vara ljus som halogen. Detta stämmer inte – en lysdiodens effekt bestämmer inte ljusstyrkan.

De viktigaste typerna av trädgårdsbelysning inkluderar mark- eller monterad trädgårdsbelysning, som du skulle använda för att skugga, silhuettera och så vidare; stenlandskap-trädgårdsbelysning, såsom trädgårdsbelysning på trappor och armaturer installerade utanför dörrarna; och stig eller sprida ljus för att lysa upp gångvägar.

Stigbelysning är sidemonterad och riktar ljus mot en stig eller riktat område, medan spridarträdgårdsbelysning är mittmonterade och avger ljus jämnt hela vägen för att belysa stigar och intilliggande gräsmattor eller blomsterrabatter.  Dessa armaturer finns i en mängd olika stilar och husägare väljer dem ofta baserat på utseende. Det är värt att notera att om du bor i en kustregion måste du välja mässingsarmaturer för att förhindra korrosion från den fuktiga, salta luften.

Färg och intensitet

Det finns några principer som gäller både inomhus- och trädgårdsbelysning. Kelvins används för att visa ljusets färg och intensitet. Den lägsta kelvin är 1800K och ger en röd ton, eller varm ton, medan den högsta kelvin är 7500, som har en blåvit eller sval, ton. Trädgårdsbelysning har tre lager – övergripande, uppgift och accent. Övergripande ljus belyser ett helt utrymme.

Ett exempel på detta är ett taklampa. Uppgiftsbelysning har ett specifikt syfte, som att tända grillen. Om du vill uppmärksamma en kontaktpunkt, använd accentbelysning. Strålkastare och strålkastare tjänar detta syfte. Notera också din fixturs finish och färg. Ytan avser typen av material, såsom mässing, rostfritt stål och koppar i fixturen. Dessa armaturer kommer alltid att ha sin glans och är långvariga.

Om du har köpt exempelvis en bra pergola via vår sida kan det vara bra att välja en passande färg för att lysa upp den på natten.

Spänning

En annan viktig faktor att tänka på är det trädgårdsbelysningssystem som du vill ha. Om du har ett befintligt trädgårdsbelysningssystem kommer det att ge dig en uppfattning om vilken typ av spänning du kommer att använda. Storleken på din layout kommer också att spela en roll för att hjälpa dig att välja ditt spänningssystem. 120V belysningssystem fungerar med ett stort landskap.

Men ett 12V lågspänningslandskapssystem är säkrare och använder mindre energi. Det är också enklare att installera och levereras av en central strömkälla. Gör-det-själv-installationen bör ta några dagar och kan göras med hjälp av billiga armaturer och transformatorer. Om du bestämmer dig för att gå med en professionell, var medveten om att systeminstallationen kör dig minst 20 000 kr.

Ett 12V lågspänningssystem inkluderar en transformator, glödlampa, armaturhus, stav och en kabel. En transformator omvandlar ett 120V-belysningssystem till 12V. Glödträdgårdsbelysning dikterar ljusstyrka, färg, strålbredd och mängden el som den använder. För att skydda lampan från yttre element skyddar armaturhuset lampan och formar ljusstrålen. Armaturen fästs på en stav som är fäst i marken och håller den på plats. Ström förs sedan genom fixturens ledningar som lyser upp den!

Men om du har ett befintligt belysningssystem som är 120V, bör du fortsätta använda det systemet. Nackdelarna med att använda 120V är att det är kostsamt och troligen kommer att kräva en professionell på grund av svårighetsgraden vid installationen. Detta trädgårdsbelysningssystem måste installeras minst 2 meter under ytan i galvaniserad ledning. Omvandling till 12V är vanligtvis ett bättre alternativ.

Kraftkällor

När du har räknat ut om du använder 12V eller 120V måste du titta på din strömkälla. jordfelsbrytare, eller jordfelsbrytare, är de vanligaste och används vanligtvis av lågspänningssystem. Om du är osäker på om det är ett jordfelsbrytare-uttag kan du använda antingen återställningsknappen eller en jordfelsbrytare-testare, om det inte finns någon återställningsknapp, för att ta reda på det. Ett enklare kraftkällalternativ är solenergi eftersom ingen el eller kablar behövs.

Den får sin kraft direkt från solljus. Så, under dagen suger solpanelerna upp energi och på natten använder den energin för att sätta på automatiskt. De fungerar också vid strömavbrott och är billiga. Dessa paneler måste dock vara i ett område där det kommer att få direkt sol exponering, annars fungerar det inte ordentligt. En annan nackdel med solbelysning är de märkbara och oattraktiva solpanelerna.

Sol kontra lågspänning

Solljus

Solbelysning är ett effektivt och enkelt sätt att belysa din fastighet. Efter att ha fått sex till åtta timmars solljus per dag ger soldriven trädgårdsbelysning tillräcklig nattbelysning utan kabeldragning. Solljus finns i ett antal olika former och storlekar. Solträdgårdsbelysning finns också i en mängd olika stilar med metall eller matt yta och frostat, färgat eller klart nyanser över trädgårdsbelysningen. Varje solljus innehåller en specialdesignad solpanel som absorberar energi från solljus. Panelen omvandlar sedan energin till elektrisk kraft, som lagras i effektiva uppladdningsbara batterier i sollampan.

Platser och installation

Solträdgårdsbelysning är mest effektiva när de används som accenter eller när du markerar konturerna av landskapsarkitektur, trädgårdar eller omkretsen av din uppfart. Solbelysning är enkel att installera och är ett utmärkt alternativ för områden som har liten eller ingen tillgång till elektriska källor. Allt du behöver göra är att välja var du vill installera stavträdgårdsbelysningen och skjuta dem i marken.

Låg spänning

Lågspänningsbelysning är det perfekta sättet att markera och betona de yttre arkitektoniska funktionerna i ditt hem. Trädgårdsbelysning med låg spänning är ett ekonomiskt val eftersom de endast arbetar på 12 volt. Förpackningar med denna typ av trädgårdsbelysning inkluderar en transformator för att leverera el; väderbeständig, självtätande och isolerad lågspännings kopparkabel (finns i 16-, 14- och 12-gauge storlekar); och en mängd olika trädgårdsbelysning från 4 till 50 watt eller med integrerade lysdioder.

Transformatorn fungerar genom att ansluta till ett standarduttag. Lågspänningsbelysning kan köpas i uppsättningar som innehåller allt du behöver för att lysa upp ditt landskap. Stilar med lågspänningsbelysning kan sträcka sig från klassiska till samtida med många former och storlekar samt attraktiva metalliska eller matt finish och mönster. Vissa stilar inkluderar stig, översvämning och däck / trappljus.

Storlek

Var uppmärksam på omfattning och skala. Titta på området där du ställer in ljusdesignen. Armaturens höjd och storlek bör vara lämplig för omgivningen. Så, om en väg är stor, använd sedan stora stigljus som projicerar ljus längre och har större diameter.

Material och teknik

Inte alla armaturer är byggda desamma. Titta på kvaliteten på materialen och dess konstruktion. Så även om du gillar en viss armatur, om den är av dålig kvalitet, kommer den inte att hålla och det är inte värt att köpa. Korrosion är enormt problematisk när det gäller armaturer på grund av utomhuselement. Håll dig därför borta från aluminiummaterial.

Välj i stället koppar, stål eller mässing eftersom deras glans aldrig bleknar. Men bara för att en armatur är gjord av bra material betyder det inte att den kommer att hålla. Teknik är lika viktigt som kvalitet. Till exempel, om designen av en armatur tillåter vatten att sippra in, kommer du att betala för att ersätta den produkten, vilket ökar kostnaden för ditt övergripande projekt.

Strålspridning

Strålspridning avser bredden på ljusstrålen som avges av en armatur, och det är en kritisk faktor för att skapa vackert upplysta landskap. Bredden på anläggningen eller funktionen du vill tända definierar strålspridningen: tunna, höga träd, pelare och branta taktoppar kräver en smal strålspridning (10 eller 15 grader); medan korta, breda träd och väggar kräver en bred strålspridning (60 till 120 grader).

Det är också värt att notera att LED-trädgårdsbelysning har mycket definierade strålkanter, så trädgårdsbelysningen kommer att bli ganska fokuserad. En sak du aldrig ska göra: översvämma hela ditt hus med ljus. Om ett ljus är riktat mot ditt hus och placerat mer än fem meter bort ser du bara ljuset när du tittar ut genom ditt fönster.

Ljusintensitet (lumen)

Mindre är mer när det gäller intensitet för trädgårdsbelysning. Det sista du vill ha är ett ljus så starkt att det tvättar ut funktionerna i det du vill visa upp. Om du sätter ett ljus vid basen av ett träd och trädet plötsligt ser vitt ut är det helt enkelt för kraftfullt. Ljus mäts i lumen, och i de flesta fall är 100 till 200 lumen allt du behöver i en liggande armatur. Men ett fyrvåningshus med höga toppar kräver ofta ett 300-lumenljus för att verkligen visa upp arkitekturen.

Ett mycket stort gammalt träd kan behöva så mycket som 900 lumen – eller ett andra ljus monterat halvvägs upp i trädet för att belysa toppen . En armatur på 500 lumen och uppåt kommer att bli för kraftfull för de flesta “hembelysning” -applikationer. När trädgårdsbelysning upprepas vill du tänka på intensiteten i området som helhet. En liten fixtur monterad på varje steg kanske inte verkar som att det kommer att kasta mycket ljus, men när du multiplicerar det med fyra, sex eller åtta steg kommer det att finnas mer än tillräckligt med trädgårdsbelysning för att vägleda dig.

Kablar

Kablar för elektriska trädgårdsbelysning måste göras ordentligt för säkerheten, och det finns två viktiga saker du behöver ta hänsyn till: lasten och gauge. Belastning avser hur mycket elektrisk kapacitet en krets kan bära. Elektriska strömmar, som går genom kretsar, mäts i ampere (kort för ampere), och en lednings maximala strömstyrka – som bestäms av mätaren – ska matcha strömbrytarens strömstyrka. Till exempel kan en 12-gauge ledning bära maximalt 25 ampere, så den ska användas med en 25-amp brytare.

Problem uppstår när människor använder 16-gauge – som är billigare men inte kan ha så mycket ström – för att ansluta till en 25-amp brytare. Säg att dina barn spelar fotboll och att de träffar en av utomhusträdgårdsbelysningen, klämmer i en tråd och får den att kortsluta. En kortslutning i en 16-gauge-ledning ger inte tillräckligt med en våg för att utlösa en 25-amp brytare, så den kommer kontinuerligt att sizla tills den tar eld eller smälter. Det är viktigt att du vet hur mycket belastning som krävs för dina trädgårdsbelysning och sedan kablar allt med rätt mätare – allt utan att överbelasta några kretsar. De goda nyheterna: LED-trädgårdsbelysning med låg effekt gör det enklare än någonsin.

Tillämpning

Uppåt trädgårdsbelysning

Hur du använder armaturer, oavsett för dekorativa eller funktionella ändamål, avgör belysningsmetoden. Placera armaturen på marken och skapa en accent genom att placera ljuset uppåt eller mot funktionen, såsom en trädstam, hög struktur eller till och med dammar. Använd metoden med strålkastare och brunnbelysning för en dramatisk effekt.

Neråt trädgårdsbelysning

För att släcka ljuset måste armaturerna placeras i löv och grenar av höga träd. Detta kommer att kasta skuggor nedan. Använd en vidvinkelarmatur för omgivande glöd och en smalvinkellampa mot en kontaktpunkt för att markera detaljer. Strålkastare och strålkastare används vanligtvis för denna effekt.

Silhuett

Du kan också använda strålkastare och brunnbelysning för att silhuettera för att dramatiskt markera vissa landskapsfunktioner. Ljuset går bakom objektet, se till att fixturen är dold och tänd sedan huvudutsiktspunkten med hjälp av uppbelysningstekniken. Om du använder flera armaturer får du en blandning av skugga och ljus.

Skuggning

Motsatsen till silhuett, för skuggning placeras ljuset mellan huvudutsiktspunkten och objektet du tänder. Rikta ljuset på landskapet. Observera att ljuset placeras längre bort från objektet än vid silhuett och upp trädgårdsbelysning. För bästa skuggning, använd strålkastare, brunnbelysning eller strålkastare på en vägg eller plan yta bakom föremålet så att ljuset kan fånga det och visa det på väggen.

Månbelysning

Perfekt för när du har stora träd placeras en strålkastare i trädet och riktas neråt, vilket håller fixturen dold. Ljuset filtrerar genom grenarna och skapar en ljus månljuseffekt. När du använder den här metoden är det bäst att välja träd som är minst 10 meter eller högre för enklare placering av ljus i grenarna.

Många trädgårdsbelysning behövs förutom hårda, plana ytor. Lövträd är perfekta för att producera denna effekt. Om du vill få utrymmet att kännas som skogen kan du lyfta upp träd nära huset och månskensträd som är långa och längre bort från huset. Detta eliminerar också behovet av stigbelysning.

Betning

Perfekt för hem med mycket stenlandskaps, brunnbelysning och stenlandskap-trädgårdsbelysning placeras nära en plan yta och riktas upp eller ner på ytan, helst en som har en texturerad vägg. Denna beteseffekt ger unika skuggor och skapar en dramatisk effekt. Hotell och restauranger använder vanligtvis denna belysningsmetod.

Tvättning

Överväg tvättmetoden om du vill ha omgivande trädgårdsbelysning. Använd strålkastare på plana detaljer, som väggar, eller häck för att “tvätta” och lysa upp den. Nöjesområdet är en bra plats för denna effekt. Placera strålkastaren mellan huvudutsiktspunkten och ytan för att belysa hela området.

Stigbelysning

Antag inte att detta är en lätt teknik. Ofta använder människor för många trädgårdsbelysning för vägen och placerar dem inte tillräckligt långt ifrån varandra. Vad du har kvar är ett utrymme som känns trångt snarare än inbjudande. De bästa armaturerna för jobbet är stigljus och pollare.

Däckbelysning

Utomhusunderhållningsområdena är perfekta för dessa trädgårdsbelysning på grund av den tunga fottrafiken. Det är en bra idé att tända steg med stigar och slitbanor för säkerhet. Du kan också lätta räcken och sittplatser samt arbetsområden på däck eller uteplats. Ett exempel på ett uppgiftsområde är ett utekök. Även om det kan vara svårt att göra, tänd upp ett paraply eller däck “tak”. Pergolaer kan vara starkt upplysta när de ses från huset, men en dimmerbrytare ger området en mysig och inbjudande atmosfär.

Trädgårdsbelysningsdesign

Utvärdera ditt landskap och bestäm kontaktpunkter

Gå genom ditt landskap under dagen och natten. Observera vilka områden och funktioner som behöver markeras, det här är dina kontaktpunkter. Titta på väggar, trädgårdar, dammar, texturer på föremål och väggar. Lägg märke till dina kontaktpunkter och funktioner där du vill att uppmärksamhet ska uppmärksammas.

Välj sedan trädgårdsbelysningen för andra landskapsfunktioner som stigar, däckarealer, verandor och uppfart. Det är en bra idé att titta på landskapet på natten med en kraftfull ficklampa med en dimmeroptik. Använd dimmern för att leka med trädgårdsbelysningen för att se vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Börja med en skiss

Skissa landskapet genom att börja med en omkrets. Lägg till byggnader, däck, träd, vegetation och alla dekorationer som ska visas i trädgården. Lägg till de fokuspunkter som definierades och notera deras ungefärliga höjd och längd. Tänk på belysningsområden som uppfart, stig, ingång, steg, däck, uteplats, lusthus och andra arkitektoniska detaljer. Titta på funktioner du gillar och områden där du vill uppmärksamma som för närvarande inte har det. Observera de områden som kan använda funktionell trädgårdsbelysning, som gångvägar och däckstrappor. Tänk på att ingångarna alltid ska vara tända!

Välj armaturer

Välj armaturer och effekt för önskad effekt. Du kan spela med färg, strålbredd och ljusstyrka på accent-, översvämnings- och landskapsarmaturer. Välj lämplig fixtur och watt för det utseende du vill ha.

Bestäm strömkällan, total effekt, transformator och kabelbehov

Leta reda på jordfelsbrytare-uttaget som ska ha en återställningsknapp. Om det inte finns någon återställningsknapp, använd sedan en jordfelsbrytare-testare för att ta reda på om det är ett jordfelsbrytare-uttag. Lägg till wattstyrkan för alla armaturer för att bestämma den totala armatureffekten. Välj sedan en transformator som ska vara 20 watt högre än den totala fixtureffekten. Det är en bra idé att köpa en transformator med mer effekt än vad du behöver om du vill lägga till trädgårdsbelysning i framtiden.

Mät avståndet från strömförsörjningen till den längsta fixturen. Lägg till 30 cm extra kabel för varje fixtur för att bestämma mängden kabel och mätare som detta projekt kommer att kräva. Använd en 12-gauge-kabel om din totala armatureffekt överstiger 200. Om den är mindre än 200, använd en 16-gauge-kabel. Slutligen följ tillverkarens installationsinstruktioner för att fortsätta med installationen.

Belysningskontroller

Du kan använda en vanlig strömbrytare som du kan vända för att tända och släcka trädgårdsbelysningen. En annan kontroll är en rörelsesensor. Du kan också välja speciella tidtagare med fotoceller. Detta ger timers möjlighet att sätta på när det känner att solen går ner och stängs av vid första ljusintrycket. Timers kan användas i alla områden, men rekommenderas inte för vägar och ingångar.

Jämn ljusstyrka

Fäst inte armaturer på en kabel i en tusenskedja. Om du gör det kan det leda till att trädgårdsbelysningen närmast transformatorn lyser ljusare än de trädgårdsbelysningen längre bort. Alternativet är att köra en kabel till en vattentät kopplingsdosa. Använd lika långa kablar för att förgrena sig från kopplingsboxen. Om körningarna är mindre än 15 meter, bör kraften göra det till en halogenarmatur på 10,8 till 11,5 volt. LED-trädgårdsbelysning får 8 till 15 volt ström. Begrava lågspänningskablar minst 15 cm och förankra fixturen i marken med en plastspets.

Kostnad och underhåll

Om du planerar att ta dig an det här DIY-projektet är det viktigt att fördela kostnaden. Inte bara hjälper det dig att hålla dig på budgeten, men du får en bättre uppfattning om du behöver en professionell för något av det. Du kan få en armatur för så lågt som 200 kr men ha kvaliteten på armaturen i åtanke. Kom ihåg att om du är orolig för kostnad och håller fast vid lågkostnadsarmaturer kan du sluta betala mer för att ersätta dem i framtiden.

Transformatorer kan kosta cirka 2 000 kr. Om du bestämmer dig för att gå med en professionell kostar ett system med 10 ljus minst 20 000 kr! Se till att du håller rena inventarier, tar bort löv eller smuts. Detta skyddar armaturerna från överhettning. Byt omedelbart ut trasiga glödträdgårdsbelysning för att förhindra att andra glödträdgårdsbelysning fungerar. Dina trädgårdsbelysning ska alltid vara i funktionsdugligt skick. Var medveten om garantierna på dina armaturer och transformatorer.

Deras garantier kan pågå från ett till tio år. Fundera på att investera pengar i trädgårdsbelysning av god kvalitet. Välj material som har lång livslängd och inte rostar, t.ex. rostfritt stål. Och även om det är dyrt är LED det bästa alternativet för långvariga, kostnadseffektiva och energieffektiva trädgårdsbelysning. Så nu när du har en guide som hjälper dig genom din trädgårdsbelysningsdesign, gå vidare och sätt ihop en plan. Slutligen – detta projekt är arbetskrävande så se till att avsätta tillräckligt med tid för att arbeta med det. Och var inte rädd för att söka råd från en professionell som kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår!

Kraft och prestanda

Med alternativ som sträcker sig från fastkopplade strålkastare till plug-in skymning-till-gryningsljus till solrörelsesbelysning, kan du hitta de perfekta utomhusstrålkastarna för ditt landskap och utsidan av ditt hem.

Soldriven trädgårdsbelysning drar den energi den behöver för att få trädgårdsbelysningen att fungera från solljus. Även om det här alternativet kan kosta mer för det första köpet och installationen, kan du i slutändan spara på din energiräkning. Var noga med att installera solpanelerna i områden som får tillräckligt med solljus och undvik mörka och skuggiga områden i ditt hem.

Plug-in-trädgårdsbelysning måste placeras i ett område med tillgång till ett eluttag eller en förlängningssladd. Med det här alternativet har du en synlig sladd som du kan behöva säkra eller dölja. Hårbundna trädgårdsbelysning ansluts direkt till de elektriska ledningarna i ditt hem. Installation kräver ytterligare säkerhetsåtgärder men kan vara ett enkelt gör-det-själv-projekt.

Färgtemperatur

Färgtemperatur för trädgårdsbelysning mäts på Kelvin (K) temperaturskala och hänvisar till hur kall eller varm trädgårdsbelysning ser ut. Kelvin-skalan spårar från varmare till svalare. Lägre Kelvin-nummer är varma med gult ljus och högre Kelvin-nummer är svala med blått eller vitt ljus.

 

Lista över den bästa trädgårdsbelysningen 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Ljustekniker för att belysa landskapsarkitektur och ditt hem

Det finns en mängd olika belysningstekniker som du kan använda för att leva ut utomhusrum på natten. Neråtljusing innebär trädgårdsbelysning av landskapet eller specifika funktioner ovanifrån. Du kan uppnå bred, jämn trädgårdsbelysning genom att montera armaturen högt upp med en bred strålspridning eller betona ett element med lägre fäste och en smalare strålspridning. Moonlighting är en typ av neråtljusing, med armaturer monterade högt i träd för att filtrera ljus ner genom löv och grenar, kasta skuggor på marken och härma månsken.

Däremot tillför upplyftande drama med trädgårdsbelysning riktad uppåt. Vanligtvis används för att belysa ett hem (eller annan byggnad), det kan också användas för att belysa träd, skulpturer och andra funktioner i ditt landskap. Vill du uppmärksamma ett specifikt objekt? Tvärbelysning belyser kontaktpunkten från två sidor och skapar en dramatisk, men ändå mjuk effekt – så länge du inte överdriver det på ljusintensiteten.

Att tända vissa områden på din fastighet kan också ha en slående effekt. Stenlandskap-trädgårdsbelysning avser alla trädgårdsbelysning som läggs till i hårt utformade funktioner som trappsteg, stödväggar, räcken, bänkar och utekök. Och om du har en damm eller pool involverar spegelbelysning strategiskt belysningselement runt vattnet för att skapa drömmande reflektioner. Du kan också använda trädgårdsbelysning för att skapa visuella effekter i ditt landskap.

Väggtvättbelysning riktar ljus mot väggar för att ge djup och dimension till sten-, tegel-, stuckatur- och arkitektoniska detaljer, medan betning belyser texturerade ytor som tegel, genom att rikta ljus parallellt med ytan. Skuggning riktar ljus mot ett föremål eller föremål – som en rad med taggiga gräsplantor – för att kasta mjuka, grafiska skuggor på en vägg bakom. Däremot uppnås silhuettbelysning genom att tända en vägg mellan väggen och ett objekt, vilket gör att objektet visas i silhuett.

Hur man sätter i trädgårdsbelysning

Förbättra ditt hem nattklädsel – och lägg till ett mått på säkerhet och säkerhet – med lågspänningsträdgårdsbelysning. Dessa armaturer på utsidan är vanligtvis placerade längs gångvägar och uppfart, men de är också perfekta för att belysa trappsteg, träd, stenmurar, staket och andra framstående landskap. Och eftersom systemet endast arbetar på 12 volt el är det helt säkert för gör-det-själv-installation.

På det ståtliga 1930-talet hem som visas här installerade jag 12 Intermatic-armaturer i tre olika områden. Vid sidan av gångvägen som leder till ingången finns sex dekorativa aluminiumarmaturer som har en böjd herdekroksprofil. Två väggtvättarmaturer på 20 watt används för att belysa det vitmålade gallerstaket på vardera sidan om gångvägen. Vid basen på var och en av de fyra vintergröna buskarna som växer mot huset finns en 20-watts buskljus. De 12 armaturerna är anslutna med en 12-gauge kabel och drivs av en transformator på 300 watt.

Introduktion

Landskapsbelysning med låg spänning är en enkel förbättring som kan göra stor skillnad i hur ditt hem ser ut efter skymningen och dess säkerhet och säkerhet. Det typiska lågspänningsbelysningssystemet är installerat längs gångvägar, trappsteg och uppfart eller pekar uppåt på träd, väggar och staket och kräver bara tre komponenter: en transformator, lågspänningskabel och armaturerna. Du behöver inte vara bekväm med ledningar – eller ens ha gjort någonting – för att installera den här typen av system.

Transformatorn steg ner 120 volt husströmmen till bara 12 volt. Den måste anslutas till ett jordfelsbrytare-skyddat utomhusuttag utrustat med ett “under användning” lock och en överdimensionerad plastlåda som stängs över nätsladden. Transformatorn måste ha tillräckligt med kapacitet för att stödja den kumulativa effekten av trädgårdsbelysningen i systemet. Mellan armaturerna är kabeln begravd i en grunt dike. Så länge du har ett närliggande utlopp kan du ge ditt hem och din trädgård ett välkomnande sken när solen går ner.

Lägg ut komponenterna

Ställ väggarmaturerna på marken där de ska installeras – vanligtvis cirka 8 till 10 meter från varandra. Lägg lågspänningskabeln längs betonggångvägen, följ raden av armaturer. Använd 14-gauge-kabel för belysningssystem som uppgår till 200 watt eller mindre och 12-gauge-kabel för system som är mer än 200 watt. När du kommer till ett hinder, som ett staket eller en buske, sträng kabeln under eller runt den. Sätt den första fixturen minst 10 meter från transformatorn.

Vänd jorden

Flytta trädgårdsbelysningen ur vägen. Ta en planbladspade och skjut den under det övre lagret av gräs, cirka 30 cm in från promenaden. Lyft sedan upp på handtaget för att separera gräset från jorden och vika över den här hårbotten. Fortsätt på detta sätt längs gångvägen. Använd hörnet på spadbladet för att skrapa en djup dike i jorden där tråden ska gå. Om det behövs, sätt in armaturerna ovanpå den vikta spaden för att förhindra att den faller ner igen.

Begrava den elektriska kabeln

Sätt lågspänningskabeln i diket. Lämna lite slackad kabel vid varje fixturpunkt för anslutning till armaturerna. Släta ut marken över diket, men låt kabeln sticka upp ur jorden nära varje fixtur. Gör en slits i det fristående grytan där fixturen kommer att sitta och vik tillbaka torken över marken och håll kabeln för varje fixtur ovanför gräset. Begrava inte kabeln mer än 8 cm, annars har du svårt att ansluta lampan.

Anslut transformatorn

Dra kabeln upp till eluttaget utomhus. Använd sedan avdragare för att skära av kabeln och ta bort 1 cm av gummiisoleringen. Skjut de avdragna trådarna under de två anslutningsskruvarna på transformatorns botten. Dra åt skruvarna hela vägen för att hålla kabeln ordentligt på plats. Kör en vedpinne i marken bredvid utloppet. Skruva sedan transformatorn på staven. (Den kan också monteras direkt på husets vägg.) Lyft upp locket “under användning” på uttaget och anslut transformatorn.

Förbered hål för fixturerna

Sätt tillbaka alla trädgårdsbelysning på plats och kontrollera att de är lika fördelade. Placera den första armaturen så nära kanten av gångvägen som möjligt utan att någon del av den hänger över. (Om fixturen sträcker sig in i gångvägen kommer folk ständigt att stöta på den.) Gör ett hål i marken för armaturens stav med en stor skruvmejsel eller lång stålstans. Använd aldrig en hammare för att köra fixturen i marken. Placera inte ett ljus inom 10 meter från en pool, spa eller fontän.

Gör de elektriska anslutningarna

Skjut de två kontakthalvorna som hänger från botten av lampan över kabeln som sticker ut från sodan och nyp ihop dem tills du hör ett klick. Detta gör att de skarpa tapparna inuti kontakterna kan tränga igenom kabeln och komma i kontakt med ledningarna inuti. Eftersom transformatorn är inkopplad, bör armaturen tändas, vilket bekräftar att anslutningen är bra. Om den inte gör det kan du koppla ur kontakten och snäpp igen kontakten eller kontrollera lampan. Om ingen av trädgårdsbelysningen tänds kan du ha en defekt transformator eller ett eluttag utomhus.

Installera ljusarmaturerna

Sätt in armaturen i dess metallstång. Använd båda händerna för att skjuta fixturen och dess stav i marken tills toppen av staven är i jämnhöjd med marken. Ögonglob fixturen för att se till att den inte lutas åt sidan. Stick in kabeln och kontakten under torken och stoppa dem i jorden, cirka 5 cm djupa. Fortsätt installera de återstående armaturerna på samma sätt.

Byt ut jorden

När alla armaturer är installerade och fungerar ordentligt, släta ut jorden runt armaturerna. Klipp vid behov skuret runt ljusarmaturerna med spaden. Tryck ner jorden ordentligt och använd sedan en trädgårdsslang för att blötlägga området med vatten. Vid regelbunden användning ska du snabbt byta ut en utbränd glödlampa, annars förkortas de andra glödträdgårdsbelysningens livslängd.

Installation av lågspänningsbelysning

Bestäm en layout

Det första steget när du installerar lågspänningsträdgårdsbelysning är att bestämma din layout. Jag och jag bestämde mig för att bara installera landskapsträdgårdsbelysningen framför huset. På vägen kan jag lägga till trädgårdsbelysning på sidan och bakgårdarna, men det var inte en prioritet just nu. Jag kartlade sedan ungefär var hon skulle vilja ha ljus och hur många. Det var till hjälp att titta på bilder på nätet för att få en bättre känsla för hur nära varandra eller sprida ljuset borde vara. I slutändan bestämde jag mig för att använda sju trädgårdsbelysning för husets storlek och layout.

När jag väl fått reda på var jag ville ha trädgårdsbelysningen, var jag också tvungna att göra en anteckning om var jag hade tillgängliga utomhusuttag för att kunna koppla in mina transformatorer. I mitt fall hade jag ett eluttag precis till vänster om ytterdörren och ett uttag på vardera sidan av huset som jag potentiellt kunde använda. Helst skulle en transformator täcka alla mina behov. Jag skulle ansluta en transformator till utomhusuttag och köra en linje med alla mina trädgårdsbelysning därifrån. I min situation var detta inte möjligt eftersom det hade krävt att man kör en tråd under min uppfart och också under min främre promenad.

På grund av dessa begränsningar insåg jag att jag skulle behöva tre separata transformatorer. Tyvärr är transformatorerna den dyraste delen av hela processen, men det var lite jag kunde göra åt det. Ljuset i zon en skulle anslutas till en transformator på vänster sida av mitt hus. Trädgårdsbelysningen i zon två ansluts till en transformator vid ytterdörren. Och trädgårdsbelysningen i zon tre skulle anslutas till en transformator på höger sida av mitt hus.

Utrustning

Att köpa all nödvändig utrustning för detta projekt var den mest överväldigande delen. Det finns bara så många val och alternativ att det kan vara förvirrande först. Jag går igenom mina beslut om utrustning. Det första jag gjorde var att ta en titt på alternativ för lågspänningsbelysning på nätet. Det finns bara så många val jag inte visste var jag skulle börja. Sedan tog jag en resa till affären och tittade på deras “Portfolio” varumärke för trädgårdsbelysning.

Även om det var bra att se alla olika belysningsalternativ personligen för att få en bättre uppfattning om vad jag behövde verkade Portfolio-varumärket inte som om det var av högre kvalitet än andra märken jag hade tittat på, och priserna var definitivt högre än vad jag såg på nätet. Så efter att ha vägt mina alternativ bestämde jag mig slutligen för att köpa min utrustning från nätet, och jag har varit mycket nöjda med det beslutet.

Välj den bästa transformatorn

Transformers kommer att vara den största kostnaden för detta projekt. Det finns ett antal miniräknare online för att hjälpa dig att bestämma effekten (watt) för din transformator, men det är väldigt enkelt: Lägg upp den totala watten för trädgårdsbelysningen som används, multiplicera den totala watten med 1,25 (extra kapacitet för att kompensera för strömförlust på grund av kabellängden) och se till att din transformator rymmer det numret.

Tänk på att wattförbrukningskraven är absolut minimala. Om du börjar komma nära transformatorns kapacitet kan du märka att dina ljus tappar ljus. De flesta rekommenderar att man får transformatorer som ger tillräckligt med kraft och utrymme för expansion i framtiden. För mitt projekt köpte jag två transformatorer på 45 watt och en transformator på 120 watt, vilket var mer än tillräckligt för det jag behövde.

Efter att ha tittat på lågspänningslandskapstransformatorer och läst recensioner visste jag att jag ville ha transformatorer som såg trevliga ut, var väderbeständiga, inkluderade en fotosensor så att trädgårdsbelysningen kunde tändas på natten på egen hand och också har ett timeralternativ för att manuellt när trädgårdsbelysningen tänds och släcks.

Välja en lågspänningsledning

Innan jag köpte min tråd använde jag ett måttband för att få en mycket grov uppskattning av hur mycket tråd jag skulle behöva. Jag ville se till att jag hade extra, så jag köpte 100 meter tråd. När du tittar på lågspänningskabel eller liggande kabel på nätet ser du allt listat med två siffror. Till exempel 14/2 eller till och med 12/2. Den första siffran är trådmätaren. Ett lägre tal eller “mätare” betyder en tjockare tråd. Till exempel är 12 gauge wire tjockare än 14 gauge wire. Det andra numret är antalet trådar i kabeln. 14/2 betyder att det är 14 gauge tråd med två trådar i kabeln. För lågspänningsträdgårdsbelysning behöver du två trådar.

När det gäller mätning är det ingen exakt vetenskap. 12 och 14 gauge wire verkar vara vanligt för de flesta projekt. Generellt gäller att ju tjockare tråd (lägre spårvidd) desto mindre spänning faller över långa sträckor. Men även med 14 gauge ledningar kommer det inte att finnas någon signifikant spänningsförlust om du inte börjar gå ut till trådlängder över 30 meter. Det finns också några watteffekter när du väljer din tråd. Varje onlinekälla listar lite olika siffror, men om du ska gå nära 200 watt eller mer kan 14 gauge-kabel vara för liten.

Jag gick fram och tillbaka mellan 12/2 och 14/2 wire. Det slutade med att jag köpte 14 gauge-kabeln eftersom vissa nätet-granskare hade kommenterat att trädgårdsbelysningen jag köpte använde 14 gauge-wire. 12-gauge-tråd skulle också ha fungerat bra och i min situation skulle det ha gjort absolut ingen skillnad. Tänk inte på valet av tråd. För de allra flesta bostadslandskapsprojekt kommer 14 gauge eller 12 gauge att fungera bra.

Välj kablar

Det sista du behöver för detta projekt är kabelanslutningarna. Lyckligtvis är de billiga och det finns många alternativ. Trådanslutningarna används för att ansluta de två korta trådsträngarna som sträcker sig från varje ljus till den långa tråden som ger ström till alla trädgårdsbelysningen i strängen. Den grundläggande designen för de flesta kontakter är verkligen innovativ.

Den långa tråden skjuts in i en trådhållare på kontakten och sedan drar du ner kontakten och metallstiften knackar direkt i din långa tråd. Även om jag tittade på nätet efter kontakter kunde jag fortfarande inte visualisera exakt hur detta skulle fungera, så jag köpte två typer av kontakter. Den första typen kräver två kontakter för varje lampa. Den andra typen kräver bara en enda kontakt för varje lampa eftersom en kontakt använder båda trådarna.

Den andra typen kan rymma 10-18 ledare med de medföljande och olika storlekarna. Jag var bra att gå med min 14 gauge-kabel, och kontakterna passar perfekt. För mitt projekt slutade jag använda den andra typen. Eftersom endast en kontakt behövdes för varje ljus är det ett mindre skrymmande slutresultat. Kontaktdonen är tillräckligt billiga för att jag behöll den typ som jag inte slutade använda, om en av mina kontakter misslyckades eller om jag skulle vilja lägga till ytterligare trädgårdsbelysning.

Installation av lågspänningsbelysning

För att vara ärlig spenderade jag mer tid på att undersöka och köpa utrustningen än att installera trädgårdsbelysningen. Installationen är den enkla delen! Här är stegen jag använde:

Ordna trädgårdsbelysningen i ditt landskap

Jag hade redan tänkt igenom min allmänna belysningslayout, men på installationsdagen placerade jag varje ljus på den grova slutplatsen. Hon stack bara varje ljus i marken med de bifogade insatserna.

Fäst ledningen till transformatorerna

Jag använde tre transformatorer, men jag gjorde det här steget i taget. Jag använde en avisolering för att ta bort plasttrådens hölje från ca 1 cm tråd. Sedan satte jag in ​​den nakna ledningen i spåret på transformatorn och använde en skruvmejsel för att dra åt de små metallskruvarna på transformatorns baksida som klämmer fast på tråden. Kom ihåg att med lågspänningsbelysning finns det ingen polaritet. Du behöver inte oroa dig för positiva och negativa ledningar. Det spelar ingen roll vilken tråd du placerar på vilken sida.

Häng transformatorerna på huset

För två av mina transformatorplatser kunde jag använda några sidospår som jag hade från ett annat projekt för att hänga upp transformatorerna. Jag hade aldrig använt sidospår förut, men jag blev förvånad över hur starka de är.

Jag har till och med haft några enorma vindstormar sedan installationen, och hittills har allt hållits på plats. Alternativet skulle vara att använda en murbit och skruva direkt i tegelstenen på huset. Jag undvek detta med sidospåren. Min tredje transformator är på min veranda. Jag bestämde mig för att inte fästa det i huset utan bara gömma det bakom en av mina planteringsmaskiner.

Dra kabeln från transformatorn till trädgårdsbelysningen

Jag började ta bort tråden och lägga den på marken och ansluta alla mina trädgårdsbelysning. Jag såg till att lämna lite slack så att jag hade lite flexibilitet om jag bestämde mig för att ändra mina ljusplatser. (Men att lämna för mycket slack kommer bara att göra det svårare att begrava tråden och är onödigt.)

Fäst trädgårdsbelysningen till kabeln

Det är här jag använde mina praktiska kontaktdon för trädgårdsbelysning! Jag avskalade ungefär 1 cm trådhölje på de två strängarna som fästs på mina trädgårdsbelysning för att exponera den nakna koppartråden. Sedan vred jag koppartråden något för att hålla alla de små trådarna ihop. Jag öppnade kontakten och placerade sedan den långa huvudkabeln i kontakten.

Jag placerade delen av kontakten med tapparna ovanpå den andra kontakten. Sedan spände jag ner kontaktskruven så att tapparna klickade i tråden. När kontakten var ordentligt ansluten till huvudkabeln tryckte jag ner de två små knapparna på kontakten och gled in de två trådarna från ljuset. Jag upprepade sedan detta steg för alla trädgårdsbelysning i min serie.

Skjut in ljusinsatserna i marken

När alla trädgårdsbelysningen var anslutna till huvudkabeln tryckte jag dem alla i marken så att de var ordentligt rotade och inte rörde sig någonstans.

Slå på transformatorerna och testa trädgårdsbelysningen.

När trädgårdsbelysningen var anslutna korrekt och placerade slog jag på varje transformator och såg till att alla trädgårdsbelysningen fungerade korrekt. Jag hade inga problem med detta steg.

Titta på dina trädgårdsbelysning på natten.

Samma natt gick jag ut, slog på transformatorerna och gjorde justeringar på ljusplatser för att få det utseende jag ville ha. Jag använde också vinkeljusteringsknappen på trädgårdsbelysningen för att göra ändringar.

Veckla in anslutningarna i tape

Det här är inte ett nödvändigt steg, men det fick mig att må bättre. Jag använde lite svart tejp och lindade tätt runt varje trådkontakt. Jag var inte orolig för att fukt eller vatten skulle komma in i kontakten, men jag ville förhindra att ledningarna dras ut ur kontakterna. Med några få omslag med tejp kändes allt lite säkrare.

Gräv ned tråden

När jag säger “begrava” är allt jag menar att rensa bort en kompost för att skapa en grunt kanal för tråden och täcka tråden med den kompost som jag rensade. Detta borde inte ta mer än tjugo minuter. Ställ timern på varje transformator. Mina transformatorer har många fina alternativ för att styra trädgårdsbelysningen. De har vardera en fotosensor för att upptäcka ljus / mörker och tända trädgårdsbelysning när det är mörkt ute.

Jag har aldrig varit ett stort fan av dessa ljussensorer. Det verkar alltid som om en sensor tänds fem eller tio minuter före en annan sensor. Jag ville undvika att ha en del av mina trädgårdsbelysning på och den andra delen av. Jag tog bort ljussensorn på varje transformator och bestämde mig i stället för att använda timern. När jag väl ställt klockan på transformatorn kunde jag sedan ställa in en viss tid för trädgårdsbelysningen att tändas och en viss tid för att de skulle stängas av varje dag.

Felsökning för trädgårdsbelysning

När dina trädgårdsbelysning inte fungerar ser ditt landskap ut som ofullständigt om du ens kan se det alls. Om du är som de flesta vill du inte betala en avtalsavgift för att få dem att komma över och lösa problemet genom att dra några omkopplare. Så innan du tar upp den telefonen kan du prova dessa 7 felsökningstips för liggande trädgårdsbelysning.

Hur man hittar ett fel i trädgårdsbelysning

Du kan hitta fel i trädgårdsbelysning genom att leta efter ledningar som är kapade, trasiga, slitna, felaktigt anslutna eller sträckta av rötter eller stenar. Leta också efter dåliga, våta, korroderade eller skadade uttag. Kontrollera om det finns områden där ledningarna eller glödträdgårdsbelysningen utsätts för fukt. En kort trädgårdsbelysning är när el går dit den inte ska och ingenting saktar ner den. Vad som gör det så svårt att felsöka är att det kan hända på många ställen samtidigt.

Delar av trädgårdsbelysninget fungerar inte

Kontrollera först transformatorn för att se om den på något sätt har vänt till OFF. Om den har det, vrid det till PÅ och se om det fungerar. Om det inte är problemet stänger du av transformatorn och letar efter en kort. Om du har gjort landskapsarkitektur nyligen, kontrollera områdena för skadade ledningar, lösa anslutningar eller andra problem.

Landskapbelysningstimern fungerar inte

Om timern för trädgårdsbelysning inte fungerar kan du försöka återställa den genom att trycka på knappen Återställ, Starta om eller R i transformatorn. Ställ sedan upp den igen. Om det inte fungerar kan du behöva en ny timer.

Vissa trädgårdsbelysning fungerar inte

Om några av dina trädgårdsbelysning inte fungerar finns det några alternativ du kan prova. För glödträdgårdsbelysning, leta efter brott i trådfilamentet (ledningarna inuti glasdelen). Se om lampan passar ordentligt i uttaget. Kontrollera uttaget för att se om det ger ström. Om det inte är det kan det behöva bytas ut. Du kan också kontrollera kabelkontakten för att se om stiften gick igenom isoleringen och in i kopparsträngen.

Ett eller flera ljus är inte ljusa

Den enklaste kontrollen är att se om lampan sitter rätt i uttaget. Du kan också ha för många trädgårdsbelysning, vilket innebär att du måste ta ut lite eller öka spänningen. Omberäkning av spänningsfallet är inte så svårt och kan lösa ditt problem. Du kan också kontrollera effekten för att se till att du inte går igenom vad som är tillgängligt.

Om du använder halogenträdgårdsbelysning, kontrollera volymerna för lampan i slutet av grupperingen. Om det är mindre än 10 volt har du ett problem. Byt bara till LED-trädgårdsbelysning, de är bättre av många skäl. Om det inte är något av dessa, kontrollera anslutningen till strömkabeln så att stiften sitter ordentligt i kopparsträngen. Trädgårdsbelysningen tänds inte just nu, men när de var Jack märkte de att de alla var ljusa. Han kommer att leta efter en sista lösning innan han kallar det för natten.

Felsökning av din landskapstransformator

Titta på kabelns ändar för att se till att kopparsträngarna inte rör vid varandra. Om de inte gör det, kontrollera att det finns shorts i fixturanslutningspunkterna. Du kan också räkna om wattförbrukningen så att du inte överskrider transformatorns watt (watt = förstärkare x volt).

Typer av trädgårdsbelysning

Spotlights

Om du letar efter accentbelysning eller för att markera strukturella detaljer, använd sedan en spotlight. Dessa trädgårdsbelysning placeras vanligtvis i grönska, arkitektur och ibland pooler. En strålkastare skjuter ut en smal strålspridning på 45 grader, perfekt för fokuspunkter. Skapa en dramatisk effekt genom att kasta en skugga av ett objekt eller visa upp trädens naturliga egenskaper. Du kan också lägga till en rörelsedetektor i en strålkastare och installera den mot väggen för funktionalitet.

Installationstips

När du installerar en strålkastare måste nätaggregatet gå nära jordfelsbrytare-uttaget. Välj ett område där du vill placera rampljuset. Observera att du måste skapa en dike för en kabel om det behövs. Skapa sedan ett stavhål där du tänker placera. Anslut sedan strålkastaren till nätaggregatet. Strömpaketet ansluts sedan till jordfelsbrytare-uttaget.

Vinklar och avstånd spelar en viktig roll i strålkastare. Placera bara strålkastaren närmare strukturen och rikta en skarp vinkel uppåt för att göra en fokuspunkt. För jämn trädgårdsbelysning, placera strålkastaren längre bort från objektet. Var noga med att alltid rikta strålkastaren i den riktning du tittar och från ett perspektiv som inte kommer att blinda människor. Faktorer som kelvin-temperaturen på ljuset, objektets färg, hur reflekterande objektet är och spotlightens placering är viktiga för optimal trädgårdsbelysning.

Flodljus

Strålkastare skulle vara det bästa alternativet om du letar efter en källa till trädgårdsbelysning för uppfart och stora utrymmen. Den har en bred 120-graders strålspridning som hjälper till att skydda mot oönskade gäster. Strålkastare använder samma effekt som strålkastare och kan också användas som accent.

Installationstips

För att installera en strålkastare, hitta en strömkälla och en höjdpunkt för en byggnad. Du måste då klippa ett hål i väggen som håller ljuset. Placera ljuset i väggen. Den elektriska kabeln för lampan måste gå igenom hålet och sedan anslutas till strömkällan.

Marker i marken

Under dagen smälter markbelysning in i omgivningen. De förblir osedda på natten och används för att lyfta fram detaljer i din trädgårdsbelysningdesign. Markbelysning är perfekt för träd och väggar för att skapa accentbelysning. Dessa trädgårdsbelysning belyser också gångvägar, uppfartar och ibland pooler. Om du installerar markbelysning i en uppfart, se till att trädgårdsbelysningen tål fordonets vikt. LED-trädgårdsbelysning är det bästa valet eftersom det varar längre och är en stark belysningskälla. LED-trädgårdsbelysning minimerar också besväret med att behöva byta glödträdgårdsbelysning, speciellt om det är poolbelysning.

Installationstips

Som namnet antyder är markbelysningsarmaturer placerade eller begravda direkt i marken, såsom trottoar eller grus.

Banljus

Oavsett om du vill vägleda gästerna till olika utomhusområden eller till deras bilar, skydda växter från att trampas över dem, avskräcka oönskade inkräktare genom att belysa fastigheten eller ta en enkel design och förbättra den, är vägbelysning den perfekta lösningen. En vanlig typ av trädgårdsbelysning, stigljus är miniatyrträdgårdsbelysning.

De sträcker gångvägar som gör det enkelt att resa till olika platser i ditt utomhusutrymme. Försök att inte använda för många, annars lyser det vägen för mycket. Placera armaturerna på lämpligt avstånd från varandra för att förhindra röran. Neråtljus förhindrar bländning. Armaturerna kommer att vara synliga på natten, så stil är viktigt. Välj en armatur efter eget tycke som passar in i temat för din ljusdesign.

Installera gärna rörelsesensorer och programmera dem för att tända vägen när gästerna går förbi för visuella tilltalande eller för att spara ström. Du kan ställa in timern för att tända vägbelysning för när du kommer hem sent på kvällen från jobbet eller för att stänga av dem före sängen om du glömmer det. Om du inte befinner dig i närheten av en strömkälla är soldrivna trädgårdsbelysning ett utmärkt val eftersom det är bekvämt och energieffektivt. Var dock medveten om var soldrivna trädgårdsbelysning finns eftersom de kräver direkt solljus exponering för arbete.

Det finns olika stilar av stigljus. Människor är förmodligen mest bekanta med det traditionella stigljuset, som ser ut som ett inlägg med hjälm. Det finns dock många variationer av dessa trädgårdsbelysning. Var inte rädd för att utforska andra alternativ. Försök att hålla dig borta från inventarier som kommer att se daterade om några år. Det finns också riktningsljuset. Det är en stolpe med ett svängbart huvud som gör att du kan styra ljusets riktning och minska oönskad bländning. Samtida stigträdgårdsbelysning är mångsidiga för att de inte bara fungerar med modern design utan det finns modeller som kan användas i traditionella hem utan att se ut på plats.

Pollare ljus

Ett pollarbana ljus är en typ av vägbelysning som är större än de andra banljusen. Eftersom de har mer invecklade mönster fungerar de bra som dekorativa armaturer för att belysa stigar. Deras kraftfulla design gör dem robusta nog att stå i marken där andra stigljus inte kan. Det finns ännu större pollare som är bättre för inramning av ingångar och portar snarare än stigar.

Postljus och pirmonterade trädgårdsbelysning

En stolplampa har en lykta som sitter ovanpå en stolpe. Lyktan sprider ljus runt ett stort område. Så var noga med att placera posten långt från ditt hus. Stolpljuset kommer separat från lampstolpen som monteras i marken. För energieffektivitet, använd LED- eller soldrivna stolpljus. Du kan välja att montera en stolplampa med en bryggmonterad adapter på en vägg. Skruva i adaptern i låg höjd och placera lyktan ovanpå adaptern. Du kan använda dessa trädgårdsbelysning på sidoväggarna på din uppfart.

Däckljus

Placera dessa trädgårdsbelysning på utsidan av ett utomhusdäck eller uteplats för att belysa ytan på natten. De installeras vanligtvis i däcket eller uteplatsmaterialet, vilket ökar säkerheten genom att göra en upplyst gräns på ytan som förhindrar snubblar och fall. Det finns bra för platser där det är tung fottrafik.

Steg trädgårdsbelysning

Precis som däckbelysning fungerar stegljus som skydd mot snubblar på natten. De installeras i materialet eller till och med i närheten för att belysa trappor och trappor. Bortsett från funktionalitet, till exempel belysningsområden där folk ofta går, kan stegljus ha ett dekorativt syfte.

Brunnljus

Tänd basen på ditt träd och blomsterbäddar med brunnbelysning. De är delvis begravda i marken och subtilt belyser området, vilket hjälper till att dölja dem. Använd dem med undervattensbelysning för att ge landskapet en glödande effekt för atmosfären. Om du vill ha en elegant men enkel ljusdesign, kombinera brunnbelysning med infällda trädgårdsbelysning. De kan också användas för att markera detaljer precis som en strålkastare.

Dammljus

På grund av sin design kan dammträdgårdsbelysning installeras i vattnet och tändas dag eller natt. Dammträdgårdsbelysning kan också visa upp detaljer och funktioner i dammar, såsom rörligt vatten.

Stenlandskap-trädgårdsbelysning

Dessa armaturer installeras på eller i ditt landskap och används för att tända hårda material som sten, tegel eller kakel. Stenlandskap-trädgårdsbelysning använder små LED-trädgårdsbelysning men lyckas ändå släppa ut mycket ljus. Du kan hålla dem utsatta eller utom synhåll. Använd dem för att lysa upp ledstänger, däck, trappor, väggar, utekök, eldstäder och uteplatser.

Stenlandskap-armaturer växer i popularitet och lättare räcken och trappsteg. För korta trånga områden kommer en 10 cm ljusremsa att göra. Använd dock en remsa av 15 cm vid trädgårdsbelysning under räcken, trappsteg eller stödväggar. Ju mer ljus som behövs för ett område, desto större blir remsans storlek.

Vanliga frågor om trädgårdsbelysning

Vem kan dra nytta av trädgårdsbelysning?

Husägare, poolägare, hyresfastighetsägare, företag och restauranger kan alla dra nytta av trädgårdsbelysning. Husägare kan använda trädgårdsbelysningen för att fungera som en accent eller dekoration, för säkerhet från att snubbla faror och säkerhet mot oönskade inkräktare.

Landskapsbelysning kan också hjälpa poolägare att ta hand om sina barn som leker i eller runt poolen på natten. Om du är en simmare som gillar att göra varv på natten, särskilt efter en varm sommardag, behöver du inte oroa dig för att solen förstör din träning. Trädgårdsbelysning är också extremt bekvämt för att hitta objekt, till exempel telefoner som kan ha fallit in.

Hyresägare kan använda designen för att tända lagringsenheter, lager och områden där övervakningskameror finns. De som bor i lägenheter på öde och dåligt upplysta gator kommer också att känna en trygghet att veta att de kan se misstänkta främlingar på väg. Om du är ett företag är det en bra marknadsföringsstrategi att markera produkter på fönstervisning i företag. Trädgårdsbelysning kan användas under dagen eller natten.

Att använda flashiga skyltar kan också locka kunder på avstånd, som kanske inte har stannat in utan det. Detta är ett utmärkt sätt att driva affärer för företaget.  Restauranger kan använda trädgårdsbelysningsdesignen på en uteplats för att skapa en snygg eller mysig matupplevelse med däckbelysning. Att tillhandahålla en trevlig atmosfär för beskyddare kan få dem att komma tillbaka för mer. Kanske muntligen i restaurangens inbjudande atmosfär kommer att göra den till en lokal hotspot.

Vad är UL-betyg?

När armaturer avger för mycket ljus eller är felaktigt installerade kan det leda till att trädgårdsbelysningen lyser ljusare än tänkt. Denna effekt kallas ljusföroreningar. Ljusföroreningens ljusstyrka kan störa människor som är inomhus, gör stjärnblick omöjligt och utgör en fara för människor som kör förbi och skapar en bländande bländning. Och tänk på de höga kostnaderna och den stora mängden energi som används!

Den goda nyheten är att det finns enkla sätt att förhindra ljusföroreningar. Var noga med att kontrollera trädgårdsbelysningens placering ofta och se till att de är riktade. Försök att använda armaturer som har reflexer och skärmar som leder ljuset till de områden du vill tända. När du sänker watteffekten avger den fortfarande en hel del ljus men minskar hårdheten. Slutligen tänd trädgårdsbelysningen bara när du behöver använda dem. Styr trädgårdsbelysningen med dimmer, timers, kontroller eller rörelsesensorer.

Det finns några trädgårdsbelysning som fungerar bra som utomhusarmaturer. Glödträdgårdsbelysning ger bra trädgårdsbelysning. De använder dock en hel del energi. Halogenträdgårdsbelysning är ett steg ovanför glödträdgårdsbelysning, varar längtan och använder ännu mindre energi. Ännu bättre än både glödträdgårdsbelysning och halogener är lysrör. De ger inte bara ett brett färgintervall av trädgårdsbelysning, de håller längre och använder mindre energi av de andra två. Men LED-trädgårdsbelysning kommer ut på toppen och förbrukar inte bara den minsta mängden energi utan håller också i årtionden.

Även om de är de dyraste av alla trädgårdsbelysning, är de långsiktiga LED-trädgårdsbelysningen en bra investering. Landskapsarkitektur måste uppfylla vissa säkerhetsriktlinjer för att undvika riskerna med att komma i kontakt med fukt. Om landskapsträdgårdsbelysningen är direkt utsatt för fukt, måste den ha ett vått betyg. Tvärtom, armaturer som sannolikt kommer att täckas eller inte kommer i direkt kontakt med fukt bör ha en Fuktighet. Dessa betyg måste följas för att upprätthålla en säker miljö för dig och dina gäster.

Hur designar man bra trädgårdsbelysning?

Markera hortensior

Hortensior har förmågan att producera olika ljuseffekter under hela året. Du måste tänka på hur växter ser ut under hela året för att välja ljusplacering. Till exempel reflekterar hortensior dramatiskt när de är i blommor, men under de kallare månaderna när de har bleka blad och blommor ger de en dansande skuggeffekt.

Belysningsobjekt

Var noga med att planera din trädgårdsbelysningsdesign innan du installerar föremålet du vill tända. Det beror på att när du installerar stenlandskap och växter blir det svårt att placera ljuset. Statyer måste ses från en viss riktning för bästa effekt. Du kanske inte kommer till det område där ljuset ska placeras på grund av redan existerande landskapsfunktioner. Om du inte tänker på stadgar för ljus, använd ett gult eller orange ljus som ger en varm effekt. Växter ska tändas med ett svalt ljus, som är en vitaktig blåaktig färg.

Dramatiska dörrar

För en smal veranda med pelare bredvid dörren, motljus pelarna. Bakom pelarna blir kontaktpunkten. Detta ger djup och en dramatisk effekt på framsidan av huset. Om din dörr är gjord av mörkt trä, använd sedan en bärnstensfärgad lins på armaturen för att göra träet mörkare och rikare.

Vattenfunktioner och naturlig skönhet

Du kan välja att göra vattenfunktioner i fokus genom att belysa inifrån och upp. Även om vatten inte tänds naturligt så skapar denna ljusmetod en fantastisk effekt. Om du inte vill att vattenfunktionerna ska vara kontaktpunkten, använd sedan mjuk neråtljusing. Det gör att funktionerna ser naturliga ut. I stället för att dras till funktionerna kommer ljudet från vattnet troligen att höras innan människor ser dammen och dess ljusdesign.

Kallt ljus & varm och sval trädgårdsbelysning

För att uppnå en naturlig månskeneffekt bör färgtemperaturen på din trädgårdsbelysning vara 5500 kelvin. Moonlight har ett kallare, blåare utseende än artificiell inomhusbelysning. Placera en strålkastare ovanför träden för att mjukt belysa området. Du kan också kombinera varm och sval trädgårdsbelysning. Candlelight har 2000 kelvin som ger en gul effekt. Detta varma ljus sticker ut med månbelysning för en iögonfallande effekt.

Stigbelysning

Att placera stigljus är viktigt när du använder billiga armaturer eller insatser. Mindre ljus är bättre i denna situation. Stigljus bör subtilt vägleda, inte lysa upp området eller rikta din uppmärksamhet på banans konturer. Det är upp till dig att bestämma mängden ledningstråd du vill använda för slutlig justering av armaturerna. De flesta liggande ljus har 2 meter ledning. Stigljus belyser vanligtvis gångar och trappor för att skydda mot faror som kan hindra din väg.

För att belysa området ordentligt bör de vara 35 cm höga och 30 cm från båda sidor av stigen. Belys inte vägen helt. Skapa färg och struktur genom att placera stigljus nära unika växter för att visa dess charm. Glöm stigljus helt och hållet och välj i stället upplysta träd och neråtljusing från ditt hus. Detta är en annan metod för att tända din gångväg utan att förlita dig på stigljus.

Strålkastare och markbelysning

Använd 1-2 armaturer för små föremål och ungefär 4 armaturer för stora föremål, som stora träd, som du kan titta på från många olika vinklar. Var noga med att köpa extra trädgårdsbelysning och markbelysning. Det fantastiska med dessa trädgårdsbelysning är att du kan justera strålvinkeln och ljuseffekten på dem efter att de har installerats. Så om du har ett träd som växer betydligt kan du alltid lägga till armaturer och justera dem alla.

Väggtvätt

Detta ljus ger den mest omgivande trädgårdsbelysningen. Installera dessa armaturer 1ft till 2ft från väggen, vilket ger en jämn trädgårdsbelysning och sprider dem 6-8 meter från varandra. Använd strålkastarna på plana detaljer, som en vägg eller häck.

Steg / däck / uteplats / indikator

Som nämnts tidigare placeras dessa trädgårdsbelysning vanligtvis där det är tung fottrafik, såsom trappsteg, däck och uteplatser. För indikatorträdgårdsbelysning bör kantkanterna ha minst 1 meters avstånd.

Bör man hyra en trädgårdsmästare eller elektriker?

Landskapsbelysningsfel kan vara kostsamma och tidskrävande, och installationen kan vara svårt, så det här är ett område där det är en bra idé att ringa in proffsen. En trädgårdsmästare, entreprenör eller elektriker kommer att kunna välja armaturer och ställa in trädgårdsbelysningen så att strålspridningen är optimal och ledningarna är lämpliga för lasten. Dessutom kan en professionell visa dig exempel på det arbete de har gjort för andra kunder som kan tillämpas på ditt landskapsarkitektur och hem.

Hur hög lumen behöver man?

Lumen är ett mått på ljusflödet – eller ljusets ljusstyrka. Ju fler lumen det är desto ljusare kommer lampan att visas. Lumens skiljer sig från watt genom att watt mäter mängden ström lampan förbrukar – eller energin i ljuset. Mängden lumen du behöver för trädgårdsbelysning beror på det område du vill belysa.

När du handlar efter glödträdgårdsbelysning utomhus och letar efter ljusstyrka, jämför lumen istället för watt. Standardträdgårdsbelysning på 100 watt producerar cirka 1600 lumen. För säkerhetsträdgårdsbelysning kan du välja en ljusare översvämningslampa. Överväg att använda en timer för strålkastare samt en rörelsesensor. Rekommenderade lumen för säkerhetsstrålkastare sträcker sig från 700 till 1300.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top