Bästa trädgårdsbelysningen 2024 – Test av trädgårdsbelysning

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Lightson Saturnus

Nordlux Aludra 95

Filippa Solcell

Garden Lights Nepos

Klicka här för att se mer trädgårdsbelysning.

Att lyfta fram trädgårdens skönhet genom ljussättning är en konst som kombinerar estetik med funktion. Med en mängd alternativ på marknaden kan valet av rätt trädgårdsbelysning kännas överväldigande.

Vår noggranna genomgång av trädgårdsbelysningar erbjuder en insikt i de mest effektiva och estetiskt tilltalande alternativen där ute.

Genom att följa med oss genom denna utforskning kan du upptäcka hur du kan omvandla ditt utomhusutrymme till ett nattligt paradis, utan att kompromissa med kvalitet eller budget.

1. Bäst i test – Lightson Saturnus

Lightson Saturnus Trädgårdsbelysning

Under vår test av Lightson Saturnus blev vi först och främst slagna av dess eleganta svarta design, vilket gav den en tidlös och klassisk känsla.

När vi placerade den längs med våra gångar och garageuppfart, insåg vi hur dess struktur verkligen förstärkte omgivningens estetik. Detta tillsammans med det faktum att den fungerade exceptionellt som ledljus gjorde att vi ansåg att den var ett perfekt val för de flesta utomhusmiljöer.

När vi fördjupade oss i dess tekniska specifikationer var vi imponerade av dess IP65-klassning, vilket betyder att den är skyddad mot damm och vattenstrålar, något som är avgörande för utomhusprodukter.

Sockelns E27-design var också användarvänlig, och det faktum att den är dimbar tillförde flexibilitet för olika stämningar. Med en 3W LED som genererar 2700K, erbjuder den ett varmt och välkomnande ljus som varken är för intensivt eller svagt.

Höjden på 90 cm var idealisk, eftersom den varken var för hög eller låg. Den 360° spridningsgraden säkerställde också att ljuset spriddes jämnt i alla riktningar.

Dess rostfria stålkonstruktion gav den en robust känsla, och även om den väger 4 kg, var det inga problem för oss att flytta runt den vid behov. Den långa livslängden på 15000 timmar garanterar att du inte behöver byta ut den inom en snar framtid.

Fördelar

 • Klassisk och elegant design
 • Dimbar med jämn ljusspridning
 • Robust konstruktion och lång livslängd
 • Perfekt höjd och vikt för enkel hantering

Nackdelar

 • Inga

2. Bäst premiumval – Nordlux Aludra 95

Nordlux Aludra 95 Trädgårdsbelysning

När vi satte igång med vårt test av Nordlux Aludra 95 blev vi direkt imponerade av dess skulpturala design, en produkt av det kända Jacob Jensen Design. Dess moderna minimalism framstod tydligt och komplementerade perfekt både vår trädgård och vår uteplats.

Den tjänade inte bara som en funktionell ljuskälla utan också som ett konstverk. Det var intressant att se hur lampan, trots sin enkla estetik, kunde förvandla ett utrymme genom dess skugg- och ljuseffektter. När den var tänd blev uppfarten och trädgården genast mer välkomnande.

Vi var också imponerade av dess byggkvalitet. Den anodiserade aluminiumkonstruktionen förmedlade en känsla av hållbarhet.

Under vår testperiod ställdes lampan inför regn och fukt och visade sig stå emot dessa element med lätthet. Det faktum att den är designad för att tåla hårda väderomslag var uppmuntrande, särskilt för de som bor i områden med oförutsägbara klimatförhållanden.

Installationen var smidig, tack vare den medföljande basen. Det var ett stort plus för oss, eftersom installation av utomhusbelysning kan vara komplicerat ibland.

Men en av de saker vi märkte var att ljuskällan inte ingick, vilket kan vara en liten besvikelse för vissa konsumenter som förväntar sig en komplett uppsättning.

Denna variant i aluminiumfärg var tilltalande, men det var bra att veta att det finns andra varianter för dem som kanske letar efter en annan estetik. Generellt sett var Nordlux Aludra 95 en produkt som både var funktionell och estetiskt tilltalande.

Fördelar

 • Stilren och modern design
 • Robust och väderbeständig konstruktion
 • Enkel installation
 • Mångsidig, passar in i flera miljöer

Nackdelar

 • Ljuskälla ingår ej

3. Bäst budgetval – Star Trading Filippa Solcell

Star Trading Filippa Solcell Trädgårdsbelysning

Vi hade nöjet att testa Star Trading Filippa Solcell, en solcellspollare som verkligen lyser upp utomhusmiljön. Det första som slog oss var dess eleganta och klassiska design. Med sin grafitfärgade finish och det nät som omger ljuskällan, gav den direkt en känsla av klass.

Och det är inte bara en estetisk enhet – Filippa visade sig vara funktionell och hållbar. Den levereras med ett spjut, vilket innebar att vi kunde placera den snabbt och säkert i marken. Oavsett väder stod den stadigt på plats.

En av de mest framstående egenskaperna var hur den omvandlar solljus till energi. Vi upplevde att när den väl var uppladdad, gav den av sig ett varmvitt och behagligt ljus som varade i cirka fem timmar. Denna uthållighet var imponerande, särskilt med tanke på den relativt korta laddningstiden.

Ett laddningsbart AA-batteri ingick, vilket underlättade processen. Den integrerade LED-ljuskällan bidrog till lampans effektivitet, och med en livslängd på cirka 10 000 timmar kände vi oss trygga med att denna produkt skulle vara en del av vår trädgårdsbelysning under en lång tid framöver.

Men om vi ska nämna en nackdel med Filippa så är det dess ljusstyrka. Med endast 10 lumen kan det vara svårt att belysa större områden, vilket kan vara ett bekymmer för dem som önskar mer intensiv belysning. Men som ett komplement till andra ljuskällor eller för att skapa en mysig atmosfär, är den definitivt en vinnare.

Fördelar

 • Stilren och klassisk design
 • Lång batterilivslängd
 • Står stadigt i alla väder
 • Snabb laddning med solenergi

Nackdelar

 • Ljusstyrkan kan vara för svag för vissa

4. Populärt val – Garden Lights Nepos

Garden Lights Nepos trädgårdsbelysning

När vi satte igång med att testa Garden Lights Nepos trädgårdslampa blev vi direkt fascinerade av dess unika design.

Den hade en färg och textur som påminde om natursten, vilket gjorde att den smälte in vackert i vår trädgård. Med en höjd av 400 mm och en bredd av 105 mm, fann vi att Nepos inte bara var ett funktionellt ljus, utan även ett stilfullt tillskott till utomhusmiljön.

En av de mest imponerande egenskaperna var ljusflödet på 190 lm, kombinerat med den varmvita PowerLED MR16 12V. Den skapade en behaglig atmosfär som varken kändes för skarp eller för svag. Med en färgtemperatur på 3000 K gav den av sig precis den rätta nyansen av varmvitt ljus som vi sökte.

Vi uppskattade verkligen flexibiliteten i installationsprocessen. Nepos levereras med både ett markspett och ett markfäste, vilket ger användaren möjligheten att välja hur den ska fästas. Den förkopplade 2 m kabeln SPT-1 med skruvkoppling gjorde installationen smidig och snabb.

Med en livslängd på 10 000 brinntimmar behöver man inte oroa sig för att byta ut lampan inom den närmaste framtiden. Den var pålitlig varje gång vi tände den och vi hade inga problem med fukt eller väderförhållanden, tack vare sin IP44 skyddsklass.

Men, om vi måste nämna en nackdel, var det kanske designen. Även om vi verkligen gillade dess unika stenliknande utseende, kan den inte passa in i alla trädgårdsmiljöer. Det kan vara en smaksak och beror helt på den estetik man eftersträvar.

Fördelar

 • Starkt och behagligt ljusflöde
 • Enkel installation
 • Lång livslängd
 • Vädertålig design

Nackdelar

 • Stenutseendet kanske inte passar alla

5. Lightson Pollux

Lightson Pollux Trädgårdsbelysning

Vid första anblicken av Lightson Pollux blev vi genast förtrollade av dess sofistikerade design. Den minimalistiska och stilrena utformningen av Pollux skiljer den från de traditionella pollarna vi tidigare stött på. Vid närmare undersökning var det de små bubblorna i akrylglaset som verkligen fångade vår uppmärksamhet.

De reflekterade det mjuka ljuset på ett enastående sätt, vilket bidrog till en fängslande atmosfär runt hela området. När vi placerade flera av dessa pollare tillsammans vid vår damm förvandlades det hela till en nästan magisk ljusinstallation.

Pollux visade sig vara inte bara vacker, utan också funktionell. Med en spridningsgrad på 360° erbjöd den en omfattande belysning. Den integrerade LED-enheten avger ett varmt ljus på 3000K, vilket ger ett sken som är varmt nog för att skapa en mysig atmosfär men tillräckligt ljust för att vara funktionell.

Vi uppskattade också den rejäla höjden på 64 cm, vilket innebär att den är tillräckligt hög för att sticka ut, men inte för dominerande i en trädgårdsmiljö. Materialkombinationen av aluminium och akrylglas ger inte bara en estetisk look, men borgar också för hållbarhet.

Om det finns något att kritisera, så är det det faktum att den inte är dimbar. För vissa situationer kanske man önskar ha möjlighet att justera ljusstyrkan för att passa stämningen. Men överlag var vi imponerade av Pollux och dess bidrag till att förvandla utomhusområden till förtrollande utrymmen.

Fördelar

 • Unik och elegant design
 • Högkvalitativa material
 • Ljussensor för enklare användning
 • Imponerande ljusspridning

Nackdelar

 • Inte dimbar

6. Star Trading Vici Solcell

Star Trading Vici Solcell Trädgårdsbelysning

När vi beslutade oss för att prova Star Trading Vici Solcell, var vi nyfikna på hur den solcellsdrivna gångbelysningen skulle prestera under våra testförhållanden.

Och vi blev inte besvikna. Vid första intrycket imponerade Vicis stilrena design oss. Med en höjd på 80 cm var den lagom hög för att ge tillräcklig belysning utan att dominera omgivningen.

Ett av de mest uppskattade drag vi upptäckte var rörelsesensorn. När någon närmade sig lampan, lyste den upp kraftfullt med 300 lumen i 25 sekunder. Efter detta gick den tillbaka till sitt konstanta ljus på 30 lumen. Det varmvita skenet från lampan skapade en oerhört mysig atmosfär och blev snabbt en favorit bland oss.

Installationen av Vici var smidig, särskilt tack vare det medföljande spettet. Vi kunde enkelt placera lampan där vi önskade i trädgården, och den stod stabilt även under regniga dagar.

Dessutom var vi positivt överraskade av att det inte fanns några krångliga kablar att oroa sig för. Den solcellsdrivna mekanismen fungerade felfritt, och det laddningsbara batteriet höll lampan tänd genom natten.

Om vi skulle peka ut en nackdel med Vici är det dess livslängd på ungefär 5000 timmar. För vissa kan detta kanske inte vara tillräckligt lång tid, särskilt om man jämför med andra LED-lampor på marknaden.

Sammanfattningsvis fann vi Star Trading Vici Solcell vara ett fantastiskt tillskott till vår utomhusbelysning, kombinerande funktionalitet med stil.

Fördelar

Nackdelar

 • Livslängd på ca 5000 h
Hur vi utförde vårt test av trädgårdsbelysning

Hur vi utförde vårt test av trädgårdsbelysning 2024

I vår strävan efter att hjälpa er köpa trädgårdsbelysning som verkligen lyser upp er trädgård optimalt har vi noga valt ut och genomfört vårt test.

Det var viktigt för oss att utföra varje test på ett så konsekvent sätt som möjligt, samtidigt som vi reflekterade över vilken utomhusbelysning som faktiskt står ut i mörkret.

Här kommer en inblick i hur vi gick tillväga för att slutligen kunna kora en produkt till bäst i test.

Skapande av en rättvis testmiljö

För att vårt test skulle bli så rättvist som möjligt satte vi upp en specifik testmiljö. Vi valde en trädgård med varierande terräng och växtlighet, för att spegla de många utmaningar en utomhuslampa kan ställas inför.

Vi funderade noga över varje produkts placering för att verkligen kunna bedöma vilken billig trädgårdsbelysning som levererade mest värde för pengarna.

Viktiga punkter i vår testmiljö:

 • Varierande terräng och växtlighet.
 • Enhetsmässig avstånd mellan varje produkt.
 • Neutral belysning för att inte påverka vårt test resultat.

Vårt noggranna testförfarande

När det var dags att påbörja testet hade vi en tydlig process att följa. Först kontrollerade vi att varje produkt var i sitt bästa skick innan testet.

Sedan, med hjälp av en timer, tände vi varje utomhuslampa sekventiellt för att noggrant notera deras ljusstyrka och effekt i den miljö vi hade skapat.

Under denna fas funderade vi mycket på hur en konsument skulle känna när de väljer att köpa trädgårdsbelysning för sitt eget hem.

Genomförandet av våra tester

För att säkerställa att vårt test var heltäckande testade vi varje produkt tre gånger. Varje test varade i 20 minuter, vilket gav oss tid att notera alla viktiga detaljer.

Vi var speciellt intresserade av hur varje utomhusbelysning klarade av att lysa upp större ytor samt dess hållbarhet över tid. Genom att upprepa testet kunde vi också fundera över vilken produkt som verkligen skulle kunna kallas bäst i test inom kategorin trädgårdsbelysning.

I slutändan, med all denna kunskap och erfarenhet, kunde vi med säkerhet utse den bästa trädgårdsbelysningen som även var prisvärd. Vi hoppas att denna insikt hjälper er i er jakt på den perfekta utomhuslampan.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha genomfört våra tester var det dags för den kanske mest kritiska delen – att utvärdera resultaten. Vi samlade all insamlad data och jämförde den sida vid sida.

Det gav oss en klar bild av vilken utomhusbelysning som verkligen sken starkast. Vi beaktade ljusstyrka, effektivitet och hur varje utomhuslampa passade in i olika delar av trädgården.

Utifrån detta kunde vi kategorisera varje produkt. Vår ambition var alltid att hjälpa våra läsare att köpa trädgårdsbelysning som skulle passa bäst för deras unika behov, oavsett om de letade efter den bästa trädgårdsbelysningen eller en mer budgetvänlig option.

Hållbarhet och långtidstest

För oss var det inte bara viktigt att se hur produkten presterade under en kort stund, utan även över längre tid. Vi utförde därför långtidstester på varje utomhuslampa över en period av flera månader.

Detta innebar att vi exponerade dem för varierande väderförhållanden – sol, regn och till och med snö. Vårt mål var att se vilken billig trädgårdsbelysning som verkligen kunde stå emot tidens tand.

Det gav oss också möjligheten att fundera över hållbarheten i produkternas material och design.

Säkerhet och pålitlighet under test

Säkerheten var en annan kritisk aspekt av vårt test. Vi utvärderade hur varje produkt reagerade på oväntade störningar, som kraftiga vindbyar eller kraftigt regn.

Vi funderade även över hur pålitliga de var när det kom till deras energiförsörjning. Var de konsekvent ljusstarka eller upplevde vi några fluktuationer?

Vissa produkter var utrustade med säkerhetsfunktioner, som överhettningsskydd eller rörelsedetektorer, vilket gav dem extra poäng i vårt test.

I slutändan var det viktigt för oss att rekommendera en produkt som inte bara var effektiv utan också säker för er att använda i er trädgård.

Tips inför användning av trädgårdsbelysning

Tips inför användning av trädgårdsbelysning

Att belysa din trädgård är en fantastisk möjlighet att både förhöja trädgårdens skönhet och öka dess funktionalitet.

Under vårt noggranna test av trädgårdsbelysning, där vi letade efter produkten som skulle kora som bäst i test, upptäckte vi en rad tips som kan vara värdefulla för alla som funderar på att investera i ny utomhusbelysning.

Här kommer våra bästa råd för att lysa upp din utemiljö på bästa sätt.

Läget är allt

När vi genomförde vårt test märkte vi hur viktigt det är att överväga lampans position.

Om du t.ex. har ett uterum är det idealiskt att placera belysningen så att den framhäver rummets struktur, men samtidigt ger en avkopplande atmosfär. Tänk på skuggspel och hur ljuset reflekteras på olika ytor.

Säkerhet först och främst

Under vår testprocess insåg vi att säkerheten inte kan underskattas. Se till att alla kablar är säkert förankrade i marken och undvik platser där vatten kan samlas.

Dessutom, om du överväger att placera belysning nära ett lusthus, kom ihåg att hålla en säker avstånd mellan lamporna och träd eller annan växtlighet.

Energikällans betydelse

Att köpa trädgårdsbelysning kan vara en investering, så energieffektivitet är viktigt. Under testet noterade vi stora variationer i energiförbrukning mellan olika lampor. Välj en lampa som både är effektiv och håller länge.

Design och funktionalitet

Inte alla lampor är skapade lika. Medan vissa är utformade för att vara estetiskt tilltalande, kanske de inte är lika funktionella som andra.

Under våra tester fann vi att pollare var särskilt effektiva för att lysa upp gångvägar, samtidigt som de gav ett elegant utseende.

Snabba tips att komma ihåg:

 • Överväg lampans position i förhållande till uterum, lusthus eller andra strukturer.
 • Prioritera säkerhet, särskilt i närheten av vatten eller växtlighet.
 • Tänk på energieffektivitet och långvarig prestanda.
 • Välj design som matchar både ditt estetiska mål och dina funktionella behov.

Framtidens ljus

När du tar steget att förbättra din trädgårdsbelysning, ta till dig dessa insikter för att säkerställa att du får mest möjligt värde för din investering.

Oavsett om du letar efter den bästa trädgårdsbelysningen eller ett budgetalternativ, håll dessa tips i åtanke. De insikter vi samlat från vårt test kommer säkerligen att tända rätt ljus på din väg framåt.

Vanliga frågor om trädgårdsbelysning

Vanliga frågor om trädgårdsbelysning 2024

Vad kostar det att köpa trädgårdsbelysning?

Priset för trädgårdsbelysning varierar beroende på design, material och teknik. Generellt kan priset variera från några hundralappar för enklare modeller till flera tusen kronor för premiumalternativ.

Hur kopplar man trädgårdsbelysning?

Trädgårdsbelysning kan kopplas antingen genom direktkoppling till ditt hemnätverk eller via externa transformatorer. Alltid följ tillverkarens anvisningar noggrant för korrekt installation.

Får man koppla utebelysning själv?

Ja, enklare utebelysningar kan man koppla själv, men det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar noggrant. För mer komplicerade installationer rekommenderas det dock att anlita en behörig elektriker.

Hur mycket el drar trädgårdsbelysning?

Elförbrukningen för trädgårdsbelysning varierar beroende på typ av ljuskälla och styrka. LED-lampor är oftast mest energieffektiva och kan dra så lite som 1-15 watt per lampa.

Hur ska man placera utomhusbelysning?

Placering av utomhusbelysning bör baseras på både funktion och estetik. Belys gångvägar för säkerhet, framhäv speciella trädgårdselement för skönhet, och använd indirekt ljus för att skapa en avkopplande atmosfär.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen