Den bästa trallskruven 2023 – Test av olika trallskruvar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

GRABBER TREX58200

ESSVE A2

ESSVE 701562 

ESSVE 644542

Klicka här för att se fler trallskruvar.

Trallskruven är en väldigt vanlig skruv som många förmodligen kommer komma i kontakt med i någon del av sitt liv. Det som särskiljer trallskruvar från andra skruvar är att de oftast används till utomhusbruk. Om du scrollar ner kan du se olika varianter som vi listat.

För att träet inte ska spricka när man skruvar i det så har trallskruvar en spets som är självborrande och skruven fungerar perfekt när man ska bygga trall, alltså virke som oftast används när man bygger golv.

Trallskruvar används därför nästan helt uteslutande när man bygger till exempel altaner. Det som gör trallskruvar så praktiska är att de kan anpassa sig efter träet. Därmed kommer skruven att fungera även om träet torkar eller ändrar sig på annat sätt.

Det finns lite olika typer av modeller man kan välja mellan när man ska köpa en trallskruv. Något som kan variera mellan olika skruvar är bland annat själva skruvhuvudet och hur dold trallskruven är.

Trallskruvar är extremt hållfasta och kommer i princip aldrig ge vika. Om du skulle försöka dela på två trästycken med exempelvis en kofot skulle träet brista och slitas sönder långt innan trallskruven ens böjs.

1. Bäst i test – Grabber TREX58200

GRABBER TREX58200 Trallskruv

Den här trallskruven från Grabber är en skruv som lämpar sig bra för att montera trä utomhus. Skruven fungerar både att använda i mjuka och hårda material vilket är en smidig egenskap.

Just dessa skruvar går att köpa i flera olika storlekar samtidigt som man kan välja mellan att köpa ett paket med 100 eller 200.

Om man ska köpa ett paket med 200 skruvar med måttet 4,8 x 58 mm får man betala ca 470 kronor vilket innebär att man betalar lite drygt 2 kr per skruv.

Klicka här för att se bästa priset

2. Populärast – Essve A2 Trallskruv

Den här varianten från Essve är en rostfri trallskruv av typ A2. Skruven är försedd med ett TX20 fäste för bits och det finns flera olika mått att välja mellan på skruven.

Just denna skruv är främst avsedd till att montera virke mot reglar i utemiljö. Skruvens material är i rostfritt stål och som vi nämnt har den en ytbehandling av typ A2.

Själva skruven har ett fiberskär som ger ett lågt inskruvningsmoment som gör att risken att sprickor bildas är låg. Priset man får betala är 330 kronor för ett 250-pack med skruvmåttet 4,2 x 55 mm.

Klicka här för att se bästa priset

3. Premiumval – Essve 701562 Trallskruv

ESSVE 701562 Trallskruv

Just denna modell från Essve är en trallskruv som är rätt så mycket dyrare än de andra alternativen vi har presenterat. Just denna variant är en så kallad dold modell som är gjord för att på ett osynligt sätt montera virke.

Genom att använda ett anpassat bits och monteringsverktyg kan man montera skruven i brädans sida och därmed göra skruven dold. Tack vare en pilformad spets minskar risken att sprickor uppstår samtidigt som man får ett mindre inskruvningsmoment.

Det finns två olika mått att välja mellan vilket inkluderar 50 och 60 mm. Skruven med måttet 60 mm är avsedd för virke med en tjocklek mellan 25 och 34 millimeter.

Klicka här för att se bästa priset

4. Billigast – Essve 644542 Trallskruv

Likt vissa alternativ vi redan presenterat är denna variant också tillverkad av Essve. Denna trallskruv passar likt många andra bra till att montera virke mot reglar utomhus.

En bra egenskap med denna skruv som många andra också har är ett fiberskär som gör att man minskar risken att sprickor uppstår. Fortsättningsvis så gör detta fiberskär i spetsen också att det blir enklare och lättare att fästa skruven.

Skruven är för övrigt tålig mot rost och lämpar sig bra att använda i miljöer och byggen som är utsatta för mycket rörelse.

Avslutningsvis så har man möjlighet att välja mellan olika storlekar och antal men för ett paket på 250 skruvar med måttet 42 mm får man betala 480 kronor.

Klicka här för att se bästa priset

Lista över de bästa trallskruvarna 2023

 • Bäst i test: Grabber TREX58200
 • Populärast: Essve A2 Trallskruv
 • Premiumval: Essve 701562 Trallskruv
 • Billigast: Essve 644542 Trallskruv

Köpguide för trallskruvar 2023

Även om vi redan förklarat vad trallskruvar används till och varför de kan vara bra så är det inte helt fel att få en mer detaljerad blick över vad man ska ha i åtanke innan man gör ett köp. Om detta är något du vill göra så kan du läsa vår köpguide nedan. Om du däremot vill kika lite på olika skruvar kan du kika på alternativen vi listat ovan.

Hållbarhet

När man ska välja vilken typ av trallskruv man ska köpa är det viktigt att man kommer ihåg att hållbarheten kan skilja sig åt beroende på bland annat:

 • Tillverkare
 • Typ
 • Material
 • Pris

För att se till att du köper skruvar som är tillräckligt kvalitativa är det viktigt att jämföra de olika märkena och tillverkarna. Skruvens hållbarhet kan också variera beroende på vad för typ av variant det är.

Det finns till exempel dolda trallskruvar, rostfria trallskruvar och bandade trallskruvar. Även om skruvens egenskaper och design inte ska göra att hållbarheten påverkas särskilt ska man ändå vara uppmärksam på att det kan påverka.

Fortsättningsvis så har materialet som skruven tillverkas en inverkan på hur pass hållbar den är. Här ska man också komma ihåg att man helst vill ha en rostfri trallskruv samtidigt som den har en bra hållbarhet.

Rostskydd

Som vi nyss nämnde så vill man gärna ha en rostfri trallskruv. Man bör därför ha lite koll på de olika typerna av rostskydd som finns tillgängliga på marknaden. Tre av de olika typerna av klasser är:

 • C4
 • A4
 • A2

A2 är en skruv som egentligen ingår i klassen C4 och som ska trots sin enkelhet ska klara av att virket torkar och andra påfrestningar som virke utomhus utsätts för.

A4 är också en rostfri skruv som är syrafast och förutom väder tål salt och andra slitande ämnen. Du som bor nära havet bör därför satsa på denna typ av skruv då du annars riskerar att få byta ut dina skruvar väldigt tidigt.

Slutligen så finns det en ytbehandlad skruv som kallas C4 och som är hårdare än de två andra typerna vi nämnt. Trots att den klarar mycket påfrestning och belastning ska man komma ihåg att ytbehandlingen är väsentlig för att den ska hålla sitt skick.

Pris

Som med allt annat har priset en stor inverkan på vilket köpbeslut man i slutändan väljer att göra. Oavsett hur du resonerar bör du alltid ha i åtanke att priset oftast återspeglar hyfsat bra hur pass kvalitativ och bra produkten är.

Man ska dock komma ihåg att inte bara stirra sig blind på märke eller något annat som egentligen inte säger så mycket om själva skruven. Slutligen bör du alltid välja den typ av skruv som är bäst lämpad för det du ska bygga.

Som vi nämnde kan det till exempel vara nödvändigt att köpa en skruv som tål ämnen såsom salt om du bor nära havet. Med det sagt kan det alltså ibland vara värt att köpa en lite dyrare skruv för att få just de egenskaper som du faktiskt efterfrågar.

Mått

I och med att allas behov är olika och att man beroende på vad som ska göras behöver olika längd och diameter på sina trallskruvar är det viktigt att du har någorlunda koll på vilket mått du ska köpa.

Om du inte har koll på måtten du behöver finns det utan tvekan en risk att hållbarheten och kvaliteten på det du ska göra påverkas.

När du ska välja måtten kan det vara bra att komma ihåg att det finns vissa vanliga mått som många skruvar har. Detta i sin tur beror på hur tjockt det virke man ska skruva eller borra i är.

Tålighet

Som vi varit inne på tidigare är det självklart viktigt att man köper en skruv som är tillräckligt tålig och klarar av det skruvar som används utomhus kommer utsättas för.

“Med tanke på att material i utemiljö kan få utså en del påfrestningar är det viktigt att trallskruven klarar av det.”

Något som är extra viktigt att kolla så vridtåligheten är tillräckligt bra i skruven om man ska använda den i hårda träslag där det finns en risk att skruven går sönder.

Varumärke

När man ska köpa din skruv kan det vara klokt att ha någon koll på vad för varumärke man köper. Även om det inte alltid spelar roll vem som har tillverkat skruven kan det vara en kvalitetsstämpel om en välkänd tillverkare har gjort den.

När du ska köpa din dolda trallskruv eller vilken variant som helst bör du därför komma ihåg att kolla vad för varumärke den har. Du ska dock alltid komma ihåg att varumärket inte ska vara avgörande för ditt köpbeslut men kan agera som hjälp.

Behov

Som vi diskuterat tidigare i artikeln så kan olika trallskruvar ha särskiljande egenskaper och vara lämpade för vissa specifika saker. Du behöver därför ha klart för dig vad du ska använda dina skruvar till innan du väljer vilken variant du behöver

Det finns bland annat dolda trallskruvar, rostfria trallskruvar, bandade trallskruvar och slutligen osynliga trallskruvar. Beroende på vad du har för krav kan någon av dessa egenskaper vara mer nödvändiga än andra.

Yta och område

Något som du utan tvekan kommer behöva ha i åtanke när du ska köpa dina skruvar är på hur stort område de ska användas på och hur materialets yta ser ut. Om du vet detta blir det mycket enklare att avgöra hur många trallskruvar per m2 du behöver, alltså kvadratmeter.

Vad vi menar med att ytan kan ha betydelse är att det kan bli olika viktigt om det är en dold trallskruv eller inte. Har man en yta där skruvarna väldigt tydligt syns kan det nämligen vara rätt viktigt att man har en trallskruv som är dold.

Det kan också vara så att beroende på vilken kulör virkets yta har att skruven passar in olika bra. Detta kan dock vara svårt att påverka då trall och virke oftast har ungefär samma färg.

Egenskaper

Även om du rimligtvis har insett vid det här laget att trallskruvar har vissa egenskaper som inte andra skruvar har kan det vara bra att friska upp minnet.

Det som skiljer trallskruvar är kortfattat att de lämpar sig extra bra för att användas utomhus och när du exempelvis ska bygga en pergola eller altan. Anledningen till detta är då skruvarna klarar av att anpassa sig till att virket ändrar sig.

Vanliga frågor om trallskruvar

Vilken trallskruv ska man välja?

Vilken trallskruv du ska välja beror dels på vad du ska använda den till och i vilket virke den ska sättas i. Vilken variant du ska välja kan också bero på vart du bor och om det finns en risk att de utsätts för frätande ämnen såsom salt från havet. Om du vill se lite olika trallskruvar kan du kika bland alternativen vi listat på vår sida.

Hur långt ska man dra ner trallskruvar?

Hur långt ner du ska dra ner trallskruven ska du båda tänka på vilken längd trallskruven har och att skruven helst ska tränga in lika mycket i båda bitar med skruvar i. Skulle du vara intresserad av att se lite olika typer av trallskruvar kan du enkelt ta en titt bland alternativen vi listat.

Måste man ha rostfri trallskruv?

Generellt sett så borde du nästan alltid se till att köpa rostfria trallskruvar med tanke på all fukt och vatten de kan exponeras för. Hur pass rostskyddad skruven behöver vara kan dock variera. För att se lite olika skruvar kan du kolla bland alternativen vi listat på vår sida.

Sammanfattning

När du ska välja vilken trallskruv du ska köpa är det viktigt att du överväger de olika saker som kan vara viktiga. Dessa saker inkluderar bland annat:

 • Hållbarhet
 • Rostskydd
 • Mått
 • Behov

Som du säkert inser är det viktigt att den typ av skruv du köper har tillräckligt bra hållbarhet för att klara av de påfrestningar skruvar som är avsedda för utomhusanvändning kan bli utsatta för.

Rostskyddet är något som indirekt har en påverkan på hållbarheten då ett för dåligt rostskydd kan innebära att skruvarna inte håller så länge som de borde.

Måttet är även väldigt viktigt då det gäller att man köper skruvar som passar till den saken de är avsedda för. Slutligen så är det viktigt att man tar eventuella specifika behov i beaktning då detta oftast har en central roll i vilken skruv som är bäst lämpad.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen