Vårt test av trallskruvar: Hållfasthet och kvalitet i fokus

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Mest diskret

Camo Protech

Essve HDS

Essve CorrSeal

Heco Invisible

Klicka här för att se fler trallskruvar.

Trallskruven är en väldigt vanlig skruv som många förmodligen kommer komma i kontakt med i någon del av sitt liv. Det som särskiljer trallskruvar från andra skruvar är att de oftast används till utomhusbruk. Om du scrollar ner kan du se olika varianter som vi listat.

För att träet inte ska spricka när man skruvar i det så har trallskruvar en spets som är självborrande och skruven fungerar perfekt när man ska bygga trall, alltså virke som oftast används när man bygger golv.

Trallskruvar används därför nästan helt uteslutande när man bygger till exempel altaner. Det som gör trallskruvar så praktiska är att de kan anpassa sig efter träet. Därmed kommer skruven att fungera även om träet torkar eller ändrar sig på annat sätt.

Det finns lite olika typer av modeller man kan välja mellan när man ska köpa en trallskruv. Något som kan variera mellan olika skruvar är bland annat själva skruvhuvudet och hur dold trallskruven är.

Trallskruvar är extremt hållfasta och kommer i princip aldrig ge vika. Om du skulle försöka dela på två trästycken med exempelvis en kofot skulle träet brista och slitas sönder långt innan trallskruven ens böjs.

1. Bäst i test – Camo Protech Trallskruv

Camo Protech Trallskruv

Camo Protech Trallskruv på 60×4,2mm är en skruvmodell som utan tvekan förtjänar sin plats på marknaden. Med sin unika design och patenterade teknologi erbjuder den en hel del fördelar för den som söker efter en pålitlig, hållbar och effektiv skruv för att säkra sina trallprojekt.

Specifikationer
Diameter:4,2 mm
Ytbehandling:C4
Användningsmiljö:Utomhus
Greppstorlek:T15
Antal:700 st

Från det ögonblick vi tog ut Camo Protech skruven ur sin förpackning kände vi att vi hade ett kvalitetsprodukt i våra händer. Med en optimerad gänga och djupt T15 torx-spår, erbjöd den ett kraftigt bitsgrepp som vi uppskattade, särskilt under våra tester i hårdare träslag.

En av de mest framstående egenskaperna hos denna trallskruv är dess patenterade mejselspets. Denna designklippning av fibrerna vid skruvning reducerade effektivt risken för sprickor i materialet, vilket bidrog till att förhindra eventuella skador och förbättrade skruvens hållbarhet. Detta bevisades när vi utförde långtidstester där skruvarna lämnades monterade över flera säsonger.

Camo Protech Trallskruvens reverserande övre gänga bidrog till att dra materialen tätt samman, vilket resulterade i ett rent och snyggt ingångshål. Vi var imponerade av den höga bärförmågan som uppnåddes genom det optimerade förhållandet mellan gänga och diameter. Denna skruv var inte bara lätt att montera tack vare sitt starka bitsgrepp, utan gav också en estetiskt tilltalande finish till trallen.

Det är viktigt att nämna att för att dra full nytta av Camo Protech Trallskruv, krävs det användning av Camo monteringsverktyg. Detta kan ses som en nackdel för vissa, men vi fann att de två produkterna kompletterade varandra perfekt, vilket resulterade i ett bekvämt och effektivt montage.

Fördelar

 • Patenterad mejselspets minimerar risken för sprickor
 • Kraftigt bitsgrepp ger bekvämt montage
 • Optimerad gänga ger överlägsen bärförmåga
 • Reverserande övre gänga ger ren och snygg finish

Nackdelar

 • Kräver användning av Camo monteringsverktyg
 • Vid infästning av hårdare träslag rekommenderas förborrning

2. Bäst premiumval – Essve HDS Trallskruv

Essve HDS Trallskruv

När vi utförde våra tester på Essve HDS Trallskruv, blev vi omedelbart imponerade av dess robusta konstruktion och smarta design. Tillverkad av rostfritt syrafast stål A4, var denna skruv uppenbart byggd för att hålla och klara av utmaningarna i krävande utomhusmiljöer.

Specifikationer
Diameter:4,8 mm
Korrosivitetsklass:A4
Användningsmiljö:Utomhus
Greppstorlek:TX15
Antal:250 st

Denna trallskruv var speciellt utformad för dolt montage av trallbrädor, vilket visade sig vara mycket effektivt och gav en estetiskt tilltalande finish utan synliga skruvhuvuden. Skruven monterades i sidan av trallbrädan med hjälp av ett specialanpassat bits och ett monteringsverktyg, vilket vi tyckte var en smart lösning, men det innebar också att extra utrustning var nödvändig för installationen.

En av de mest framstående egenskaperna hos Essve HDS Trallskruv var dess pilformade spets, vilket minimerade risken för sprickbildning och reducerade iskruvningsmomentet. Den gänga som finns under huvudet bidrog till att skapa en hög klämkraft mellan trallbrädan och den bärande regeln, vilket säkerställde en säker och hållbar installation.

Trots dessa fördelar fann vi det nödvändigt att följa monteringsanvisningarna noga, särskilt när det gällde att vinkla skruvdragaren vid iskruvning för att undvika att batteriet slog mot trallgolvet. För vissa kan detta vara något krångligt, men med lite övning blev processen mer hanterbar.

Fördelar

 • A4 stål för extra hållbarhet
 • Minimerad risk för sprickbildning
 • Hög klämkraft

Nackdelar

 • Monteringsprocessen kan vara något krånglig för nybörjare

3. Bäst budgetval – Essve CorrSeal Trallskruv

Essve CorrSeal Trallskruv

Nyligen testade vi Essve CorrSeal Trallskruv, en trallskruv med imponerande prestanda och några särskilt unika egenskaper. Denna skruv, med sitt TX20-fäste/bits och en dimension på 4,5 x 55mm, är avsedd för montering av trallvirke mot träregel utomhus. Vad som särskilt imponerade på oss var att skruven är anpassad för användning i utsatta miljöer eller konstruktioner med rörelser. Till exempel i marin miljö, poolområden, staket, altaner, räcken och trappor.

Specifikationer
Material: Kolstål
Ytbehandling: CorrSeal
Mått: 4,5 x 55 mm
Antal skruv/frp:250 st
Rek. varvtal: 400-1200/min

Vi fann att fiberskäret var utomordentligt effektivt för att minska inskruvningsmomentet i hårdare trämaterial. Det minimerade inte bara sprickbildningen, utan skapade också en slät yta utan stickor. Dess fyra skärande rillor bidrog till att försänka skruvhuvudet mjukt, vilket även de lämnade en slät yta.

En annan fördel är CorrSeal ytbehandlingen, vilken motsvarar korrosionsklass C4. Denna gjorde skruven lämplig för mindre trallbyggen, som inte ligger direkt på marken, men som har låg bygghöjd. Vi konstaterade dock att vid montering i mer aggressiva miljöer som vid kusten, vid sjöar eller pooler, eller vid större trallbyggen, staket och räcken, skulle rostfria trallskruvar vara mer lämpliga.

En liten nackdel vi noterade var att montering i specifika trallvirktyper, som Cumaru, Kirai m.fl, samt Sibirisk lärk, krävde trallskruv av rostfri A4 kvalitet samt förborrning, vilket Essve CorrSeal Trallskruv inte erbjuder. Trots detta, tror vi att Essve CorrSeal Trallskruv verkligen levererar i de situationer den är designad för.

Fördelar

 • Lågt inskruvningsmoment minimerar sprickbildning
 • Ger en slät yta utan stickor
 • Anpassad för användning i utsatta miljöer

Nackdelar

 • Inte optimal för alla trallvirktyper
 • Rostfrihet saknas för vissa mer krävande miljöer

4. Mest diskret – Heco Invisible Trallskruv

Heco Invisible Trallskruv

Heco Invisible Trallskruv bjuder på en något annorlunda erfarenhet än den traditionella trallskruven. Om du strävar efter ett tralldäck utan synliga skruvskallar, sprickor och stickor, blir du inte besviken. Denna skruv, som är designad för dold skruvmontering, levererar en oöverträffad finish till ditt trallbygge.

Specifikationer
Material:Härdat stål
Mått:4,2 x 60 mm
Spårtyp:Torx T15
Ytbehandling:Protect 4
Korrosivitetsklass:C4

Under testprocessen märkte vi flera unika egenskaper med Heco Invisible Trallskruv. Den reducerade borrspetsen, den försänkta skallen och den extra gängan under skallen gör att trallen pressas mot underlaget, vilket ger ett stabilt och hållbart montage. Detta resulterade i en slät yta utan stickor eller sprickor.

För att verkligen utnyttja dessa skruvars potential behövs Heco’s Decking Tool, som köpes separat. Detta verktyg gör det möjligt att enkelt och effektivt montera skruvarna för att uppnå en dold infästning.

Heco Invisible Trallskruvar är tillverkade av legerat specialstål och har en ytbehandling av Protect 4, vilket ger dem en korrosivitetsklass på C4. Detta innebär att de har en rostskyddsbeläggning som gör dem motståndskraftiga mot väder och vind. De passar därför utmärkt för byggnationer som är oskyddade mot väta, som altangolv och bryggor. Vi testade skruvarna i olika väderförhållanden och fann att de stod emot vädret mycket väl.

Men det fanns också några utmaningar. Även om den försänkta skallen bidrar till skruvens osynlighet, kan den göra det lite mer utmanande att skruva in den korrekt. Även om detta kan kräva lite mer tålamod och övning, tycker vi att slutresultatet är värt det.

Fördelar

 • Inga synliga skruvskallar för en slät finish
 • Hög korrosionsresistens
 • Lätt att skruva i, med rätt verktyg och tålamod
 • Ger ett stadigt och hållbart montage

Nackdelar

 • Kräver ett speciellt verktyg för montering
 • Torx (T15) behövs för montering

5. Populärt val – Essve Essdeck Trallskruv

Essve Essdeck Trallskruv

Denna trallskruv, speciellt designad för att montera trallvirke mot träreglar, gjorde verkligen ett solidt intryck. Tillverkad av härdat stål med CorrSeal ytbehandling, erbjuder den hållbarhet och pålitlighet, vilket gör den lämplig för att klara applikationer med högre krav som större altaner och uteplatser med flera nivåer.

Specifikationer
Material:Härdat kolstål
Ytbehandling:CorrSeal
Korrosivitetsklass:C4
Mått:4,8 x 55 mm
Rek. varvtal:400-1200/min

Ett märkbart karaktärsdrag var skruvens grova diameter och dess robusta konstruktion, som matchade kvaliteten och härdningen av Essve’s konstruktionsskruvar.

Vi upptäckte att denna kraft och stabilitet var mycket värdefull, särskilt för projekt i utsatta miljöer eller konstruktioner med mycket rörelser, som marina miljöer, poolområden, staket, trappor och räcken. Dess förmåga att hantera sådana krävande uppgifter samtidigt som den behåller sin prestanda och hållbarhet var verkligen imponerande.

En annan aspekt som sticker ut är skruvens förmåga att eliminera behovet av förborrning, tack vare dess fräsfunktion i början av gängan. Den är också utrustad med en övre klämgänga som genererar en bra klämkraft vid montaget, vilket hjälper till att räta ut vridna brädor. Vi kände att denna funktion var särskilt användbar och sparade mycket tid och ansträngning vid montering.

Essve Essdeck Max Trallskruv har ett cylindriskt huvud med fräsrillor under för en fin försänkning utan stickor, vilket ger en vacker, slät yta. Skruvens mindre huvuddiameter, trots att den har bättre hållkraft än traditionellt försänkta huvudformer, ger ett diskret resultat och bidrar till en ästetiskt tilltalande finish. Detta, tillsammans med den överlägsna klämkraften som skruvens klämgänga ger, bidrar till att ge en stabil och hållbar konstruktion.

Vi kände att Essve Essdeck Max Trallskruv uppfyllde våra förväntningar i alla avseenden. Med sina pålitliga egenskaper, inklusive dess CorrSeal ytbehandling med korrosionsklass C4, visade den sig vara en idealisk lösning för utomhusbyggnadsprojekt.

Vi hittade bara ett mindre problem: för att uppnå optimala resultat behöver du följa virkesleverantörens monteringsanvisningar noggrant, vilket kan innebära extra tid och ansträngning. Men överlag, skulle vi rekommendera Essve Essdeck Max Trallskruv för alla som letar efter en robust, pålitlig och högpresterande trallskruv.

Fördelar

 • Hög hållbarhet och pålitlighet
 • Eliminerar behovet av förborrning
 • Lämplig för utomhusbyggnadsprojekt

Nackdelar

 • Kräver noggrann följd av monteringsanvisningar
 • Kan kräva extra tid och ansträngning för optimala resultat

6. Unik design – GRABBER TREX58200 Trallskruv

GRABBER TREX58200 Trallskruv

Efter noggranna tester och prövningar av GRABBER TREX58200 Trallskruv, kan vi konstatera att denna skruv utmärker sig med sin unika konstruktion och pålitliga prestanda, vilket ger en lättanvänd och estetiskt tillfredsställande lösning för montering av trallvirke.

Specifikationer
Material:Rostfritt stål A2
Ytbehandling:Rostfri
Diameter:4,5 mm
Längd:58 mm
Klassificeringar:C5-M+C5-I

GRABBER TREX58200 Trallskruv är tillverkad av rostfritt stål A2 och erbjuder hållbarhet och pålitlighet, vilket gör den lämplig för användning i utomhusmiljöer och i närvaro av hög luftfuktighet och aggressiv atmosfär.

Dess rostfria yta och korrosionsklass C5-M+C5-I tillhandahåller skydd mot skador orsakade av väder och vind, vilket gör den till ett utmärkt val för montage i trä utomhus och till och med i hårdare träslag.

Skruvens unika LOX-grepp förbättrade skruvningseffektiviteten avsevärt under våra tester, vilket möjliggjorde snabb och smidig montering. Vi märkte att det släta huvudet inte orsakade någon fiberresning och bidrog till att ge en stilren och diskret yta på det färdiga projektet.

Skruvens spets är utrustad med skärspår, som vi upptäckte minskade risken för sprickbildning vid montering. Detta, i kombination med det medföljande LOX-bits, gjorde installationen till en bris.

En mindre nackdel vi noterade under våra tester var att det kan behövas något mer tid och ansträngning att skruva in dem i hårdare träslag. Trots detta, hittade vi att den totala prestandan och kvaliteten på GRABBER TREX58200 Trallskruv i stor utsträckning uppvägde denna mindre nackdel.

Fördelar

 • Hög hållbarhet och pålitlighet
 • Reducerar sprickbildning vid montering
 • LOX-bits ingår

Nackdelar

 • Kan kräva mer tid och ansträngning att skruva i hårdare träslag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen