Den bästa transportkärran 2023 – Test av transportkärror

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Transportkärra Husqvarna 275

Transportkärra Husqvarna PRO

Transportkärra Hörby Bruk 2533

Transportkärra Toro Agri-Fab Steelcart

Klicka här för att se fler transportkärror.

Bästa transportkärran [year] 

En bra transportkärra är något alla borde prioritera. Oavsett om den ska användas hemma på fritiden eller i jobbet fyller de samma funktion. Nämligen att transportera saker som hade varit jobbigt att göra för hand. En transportkärra innebär alltså inte bara bekvämlighet utan minskar även skaderisken som kan uppstå när man lyfter tunga saker.  

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra transportkärra på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken transportkärra som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem transportkärran så är den kanske inte alls som du förväntat dig.  

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa transportkärran. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa transportkärrorna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla transportkärror som du hittar i tabellen.  

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa transportkärran inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten. 

Köpguide för bäst i test transportkärra 2023 

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa transportkärran på nätet. När du letar efter den bästa transportkärran finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa transportkärran enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en transportkärra efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa transportkärran för dig: 

 • Märken
 • Kapacitet
 • Hjul
 • Ram
 • Mångsidighet
 • Vikt
 • Garanti
 • Handtag
 • Stilar
 • Komponenter
 • Konstruktion
 • Kanter
 • Funktioner
 • Längd och bredd
 • Stål kontra aluminium
 • Vikbar tåplatta kontra fast tåplatta
 • Sold kontra pneumatisk

Märken 

Rock-N-Roller har blivit en ledande innovatör och tillverkare av bruksvagnar. Detta företags produkter är designade för effektivitet och minskar tiden och ansträngningen för att flytta dina föremål. Utöver transportkärror tillverkar Rock-N-Roller även hyllor, tillbehör med mera. Harper grundades 2004 och är en filial av WebstaurantStore, baserad i Lancaster, Penn. Företaget tillverkar restaurangutrustning, frakt och mottagningsförnödenheter över hela landet. Förutom transportkärror tillverkar Harper även matlagningsutrustning, kommersiell kylning, serviser och mer. Cosco är ett pålitligt företag som specialiserat sig på att flytta, måla, renovera och möbler inomhus och utomhus.  

Kapacitet 

Viktkapacitet är en av de viktigaste egenskaperna hos transportkärror. De bästa transportkärrorna som finns på marknaden klarar att transportera stora föremål och tunga laster med lätthet. Upprättstående transportkärrorkan vanligtvis hålla upp till 250 kg, medan specialtransportkärror är designade för stora möbler och föremål upp till 700 kg. Beroende på vad du vill flytta med din transportkärra beror på vilken typ av transportkärra och viktkapacitet du behöver. 

Hur mycket vikt behöver du för att röra dig? Att veta det numret hjälper dig att välja mellan en pall lyft och en truck. För att undvika stillestånd och skador är det viktigt att inte överbelasta materialhanteringsutrustning. I allmänhet är palldomkrafter utformade för att bära tyngre vikter än transportkärror – mellan 1000 kg och 3000 kg plus – jämfört med transportkärror, som vanligtvis hanterar mellan 130 kg och 500 kg. Läs alltid produktmanualen för att säkerställa att du inte överbelastas enheten genom att överskrida dess säkra viktkapacitet. 

Som du kan förvänta dig, används en plattformstruck för att flytta tunga föremål från en plats till en annan. Men precis som alla andra verktyg finns det en viss gräns upp till vilken en transportkärra kan bära föremål. På grund av detta kommer alla plattformstransportkärror med en viktkapacitet. Den berättar helt enkelt den maximala vikten av föremålet som du kan flytta. Detta inkluderar betyg som 140 kg, 300 kg eller till och med 900 kg beroende på vilken modell du får. Medan lägre betyg är idealiska för enklare uppgifter i ditt hem eller på enklare arbetsplatser, används transportkärror med hög kapacitet för industriell användning där många tunga föremål måste flyttas runt.

Hjul 

Antalet hjul och typen av hjul är viktiga egenskaper hos transportkärror. Cabriolet och specialtransportkärror har vanligtvis fyra hjul, medan upprättstående transportkärror har två hjul. Vissa transportkärror har däck speciellt utformade för utomhusbruk med specialmönster, medan andra har plattfria polyuretandäck. Dessa däck är dyrare men behöver inte lappas eller fyllas på med luft. Från 2 till 6. För optimal stabilitet, välj en fyrhjulsmodell. Om du vill gå i trappor rekommenderas en sexhjulsmodell (två uppsättningar med tre hjul). Transportkärran kan ha svängbara eller fasta hjul och kan levereras med eller utan bromsar. För lätt last, välj solida hårdplasthjul som lämpar sig för släta och jämna ytor. Du behöver pneumatiska plasthjul för att transportera tyngre laster över alla andra typer av ytor. 

Detta kan vara den mest underskattade funktionen du kan välja i en transportkärra, och ändå är det en av de viktigaste. I likhet med hur du väljer en cykel med däck för vägar, allround eller ojämn terräng, är den typ av hjul som passar dig bäst en vald för den markyta du kommer att färdas mest på.  Pneumatiska däck erbjuder bra stötdämpning, vilket skyddar dina paket mot stötar på grus eller andra ojämna underlag. Mikrocellulära däck erbjuder en unik fördel genom att de aldrig blir platta eller behöver luft, och de är bra för utmanande ytor. Formgummi är den lättaste hjultypen, men det är hållbart och rullar bra över asfalterade ytor. Slutligen ger ballongdäcken utmärkt stötdämpning och är lätta.

Den enda anledningen till att en plattformstransportkärra låter dig enkelt flytta saker från en plats till en annan är att de kommer med hjul på botten. Medan alla hjul har samma funktion, kommer olika transportkärror med olika hjul. Dessa hjul skiljer sig huvudsakligen åt vad gäller deras storlek. Medan vissa av dem kommer med 10 centimeter diameter hjul, kan andra ha 15 cm diameter hjul. Generellt anses en större hjulstorlek vara bättre. Det gör att du smidigt kan flytta saker även om du har tunga föremål i din plattformstransportkärra. 

Ram 

Typen av ram och material som transportkärran är konstruerad av är en annan viktig egenskap. De flesta transportkärror är konstruerade av någon typ av kraftigt, hållbart material. Det är vanligt att många transportkärror är tillverkade av högkvalitativt aluminium eller plastbelagt material. Transportkärror av högsta kvalitet är ibland gjorda av kraftigt stål, vilket ger rost- och korrosionsbeständighet. 

Mångsidighet 

Att köpa en transportkärra som är extremt mångsidig är ett viktigt övervägande. Handlastbilar ska kunna bära en mängd olika tunga föremål av alla former och storlekar. Cabriolet transportkärror är det mest mångsidiga alternativet, med möjligheten att användas som en fyrhjulig specialtransportkärra, såväl som en tvåhjulig upprätt transportkärra. 

Vikt 

Vikten på din transportkärra är en annan faktor att tänka på när du handlar ditt nya flyttverktyg. Om du ska resa med din transportkärra kan det vara viktigt att äga ett lättviktsalternativ som är delvis eller helt hopfällbart. Om du köper ett lättviktsalternativ, se till att det är byggt av kraftigt material och kan motstå tillräckligt med viktkapacitet för dina föremål.  

Garanti 

Typen av garanti är en viktig faktor för din transportkärra. Att köpa en transportkärra från ett pålitligt, pålitligt företag kommer vanligtvis att säkerställa att din transportkärra är av hög kvalitet. Många av dessa pålitliga företag kommer att erbjuda någon typ av begränsad garanti så att din transportkärra kan returneras om det finns några defekter eller problem med din beställning. 

Handtag

Den horisontella öglan är det mest populära handtagsalternativet, eftersom det kan greppas på flera ställen, vilket gör det till den perfekta designen för flera användningsområden. Den vertikala öglan är det mest populära handtagsalternativet, eftersom det kan greppas på flera ställen, vilket gör det till den perfekta designen för flera användningsområden. Pistolgreppet, eller singelgreppet, är idealiskt för optimal balans, och är även bra för trappor, såväl som för att navigera i trånga hörn och utrymmen. Slutligen erbjuder designen med dubbla grepp robust styrning, ett fast grepp och stabil lastkontroll. Vinylgreppsöverdrag rekommenderas ofta för ytterligare kylskydd i arbetsmiljöer med kallt vinterväder eller frysar och kylrum.

För att kunna kontrollera din transportkärra och manövrera den ordentligt måste du använda dess handtag. Som ett resultat är handtaget också ganska viktigt att kontrollera innan du köper en plattformstransportkärra. Handtaget ska vara bekvämt och ergonomiskt för att säkerställa att du kan använda det under lång tid. En annan sak att hålla utkik efter är att kolla efter plattformstransportkärror som kommer med vikbara handtag. Detta kan vara ganska praktiskt för att förvara en given truck när den inte används. 

Stilar

Stollastbil: En stollastbil erbjuder en stödram i plattformsstil med hjul och ett styrhandtag, vilket gör att staplade hopfällbara stolar enkelt kan transporteras i större mängder än om de bärs för hand. Bordsbil: En bordsbil stöder fällbara bord i staplade eller kapslade grupper, vilket ger enkel transport av bordsset för enklare installation och användning, eller nedtagning och förvaring.  Bordstruck med kantstapling: Bordstruckar med kantstapling gör att hopfällbara bord kan radas upp på kanterna, balanserat inom bordstruckens ram. De kantstaplade bordsbilarna ger då förenklad transport och förvaring av borden. Kantstapling rektangulär bordsbil: Kantstaplingsbord har fällbara ben som kollapsar in i bordsskivan och sedan staplas borden på sina sidor.

Kantstaplande rundbordstruck: Kantstaplande runda bord har runda bordsskivor med hopfällbara ben som fälls in i bordsskivan. Varje bord staplas på sidan för platsbesparande förvaring. En skräddarsydd rundbordstruck med kantstapling finns tillgänglig för dessa bord, vilket gör att de runda hopfällbara borden kan staplas snyggt inom lastbilens ram.

Plattstaplingsbord: Plattstaplingsbord har fällbara ben som fälls upp på baksidan av bordsskivan. Borden låg sedan platt, staplade ovanpå varandra, för utrymmesbesparande förvaring. En skräddarsydd planbordstruck finns tillgänglig för att stapla plattstapelborden för att förenkla transport och förvaring. Plattformstruck: Plattformstruckar har hållbara plattformstruckdäck som är placerade på hjul och förstärkta med ett körhandtag för att manövrera tunga föremål under transport eller vid förvaring.

En konvertibel transportkärra tillåter klassisk transportkärraanvändning för att lyfta och flytta lådor eller andra föremål, samt extra hjul för att sänka handtaget och använda transportkärran som en transportplattform istället. Hängande stol Dolly: En hängande stolsdocka gör att hopfällbara stolar kan hängas inom dockans ram för förvaring och transport. Universalstolsdockor stöder stapling och transportanvändning med stapelstolar som passar in i dockans ram.

Komponenter

Kontinuerligt handtag: Ett kontinuerligt handtag består av ett långt, format stålrör, vilket minskar risken för skador från rörliga eller sammanfogade delar. Elastisk säkerhetslina: En elastisk säkerhetslina sträcker sig runt staplade föremål på utvalda transportkärror och säkrar dem på plats för att förbättra säker rörlighet. Fasta hjul: Fasta hjul har en halvstyv monteringsenhet som gör att hjulen bara rullar framåt eller bakåt. Fällbart handtag: Lastbilar och dockor med fällbara handtag har styrhandtag som fälls ned över lastbilsdäcket för enklare förvaring när de inte används.

Non-marring hjul är säkra att använda på en mängd olika golvytor utan risk för repor, repor, markeringar eller andra skador. P-handtag: Ett P-handtag har en böjd, P-formad förlängning nära handtagets överkant, centrerad på ramens baksida, vilket ger användaren mer kontroll för att greppa, lyfta och flytta föremål. Infällbart handtag: Infällbara handtag på transportkärror och dockor hopfällda i de nedre delarna av handtaget för kompakt storlek att förvara i mindre utrymmen eller för att tillgodose olika transportbehov.

Säkerhetsremmen: När du lindar säkerhetsremmen runt staplade stolar eller andra föremål och fäster remmen på plats, hjälper det till att förhindra tippning och oönskad rörelse för förbättrad transport och förvaring. Solida gummidäck: Mjuka gummidäck förbättrar stödet för tunga laster i utvalda dockor och plattformsbilar. Svängbara hjul: Svängbara hjul kan snurra 360 grader i sin monteringsenhet och är ofta ihopkopplade med fasta hjul för att förbättra transportens manövrerbarhet. De svängbara hjulen sitter vanligtvis bak på dockan eller plattformsbilen med fasta hjul fram.

Konstruktion

Bakad emaljfinish: Bakad emaljfinish har vanligtvis en glänsande eller glänsande finish och skyddar metall- eller stålkomponenter i utvalda stolsdockor från exponering för väder och vind. Miljövänlig pulverlackfärg: Stålkomponenter i många stolsvagnar är bearbetade med miljövänlig färg med en pulverlackeringsprocess. Halkfritt vinyldäck: De stora plattformsdäcken på våra plattformstruckar har halkfria vinyldäck för säker stapling och transport. Stålkonstruktion: Stålkonstruktion inkluderar stålram, handtag, hyllor och plattformar som används i våra stolsdockor, transportkärror och andra transporthjälpmedel.

>>> Är du intresserad av vedskjul? Klicka här. 

Kanter

Upphöjda stolvagnskanter: Stolsvagnar med upphöjda kanter har kanter som håller läpparna som hindrar basen på stapelstolarna från att glida ut ur vagnen. Vinyl stötfångare Trim: Större lastbilar och dockor har vinylstötfångare trim för att öka slagtålighet till omkretsen av lagrings- och transportanordningar.

Funktioner

Kompakta förvaringsalternativ: Många transportkärror och plattformar har hopfällbara handtag eller andra hopfällbara delar som rymmer förvaring i mindre utrymmen. Gröna funktioner: Gröna funktioner inkluderar användningen av miljövänliga färger och miljövänlig ytbehandling, användningen av återvunnet material och tillverkarens ansträngningar för att minska miljöskadorna från tillverknings- och fraktprocesser. Stapelstolskapacitet: Stapelstolens kapacitet är det maximala antalet stolar som en viss stil kan staplas. Stapelstolsfotavtryck: Stapelstolens fotavtryck är måttet mellan stapelstolens fyra ben. Bordskapacitet: Bordskapaciteten avser det maximala antalet bord som en bordsbil kan bära vid en given tidpunkt. Viktkapacitet: Viktkapaciteten hos stolsdockor och transportkärror ger en riktlinje för den maximala säkra vikten som en given docka kan hantera på en gång.

Längd och bredd

Palldomkrafter och transportkärror finns i olika längder och bredder. Basen på en palldomkraft är längre för att flytta material horisontellt på gafflar. Basen på en transportkärra är kortare; den sitter upprätt och flyttar material på en liten bottenplatta. Eftersom olika miljöer har olika krav, finns palldomkrafter i flera gaffellängder och -bredder. Om du väljer en palllyft med gafflar som är för korta eller smala, kanske du inte kan bära det material du behöver. Om du väljer en med gafflar som är för långa eller breda kan den vara svår att manövrera.

Transportkärror finns också i ett fåtal längd- och breddalternativ. Om du väljer en transportkärra som är för kort eller smal, kanske du inte kan bära det material du behöver. Om du väljer en som är för hög eller bred kan den vara svår att hantera. Tänk på storleken på det material ditt team behöver flytta oftast; som hjälper till att bestämma rätt längd och bredd, oavsett om det är en palllyft eller en transportkärra. Justerbara modeller kan hjälpa till att ta bort gissningsarbetet med att hitta rätt längd och bredd, vilket ger flexibilitet att användas med en mängd olika material och pallstorlekar.

Stål kontra aluminium

Transportkärror finns i två huvudmaterial, stål eller aluminium. Den stora fördelen med stål är att det är starkt och hållbart, vilket gör det idealiskt för den rörformade ramen på en transportkärra. Aluminium är lätt men starkt, så för samma lastbil är aluminiumversionen mycket lättare. Detta innebär att en aluminiumlastbil är mycket manövrerbar och lätt att bära och transportera, vilket gör den idealisk för leveransförare. Aluminium är också rostbeständigt så det håller länge. Aluminium är inte riktigt lika starkt som stål, så de lastbilar med högsta kapacitet som vi säljer är stålbilar, och om väl omhändertagna; en stålbil kommer att hålla i åratal.

Vikbar tåplatta kontra fast tåplatta

Tåplattan på en transportkärra är lastplatsen för lastbilen, så den är avgörande för att avgöra vad som kan flyttas. En fast tåplatta är vanligtvis mycket mindre än en hopfällbar tåplatta, så för stora eller skrymmande föremål är en hopfällbar tåplatta mycket lättare att använda. En fast tåplatta är sannolikt tyngre och kan hålla en större belastning och den behöver inte fällas ner, så den är redo för omedelbar användning. Vanligtvis om du använder en lastbil för en rad olika föremål är det normalt att rekommendera att använda en hopfällbar tåsäcksbil eftersom denna är mer mångsidig.

Solid kontra pneumatisk

Transportkärror är försedda med antingen solida hjul eller lufthjul. Luftfyllda hjul är luftfyllda och kan pumpas upp som ett cykel- eller bildäck, vilket gör dem lämpliga för användning i all terräng, eftersom de absorberar ojämnt underlag och gör det mycket lättare att använda en transportkärra på ojämn mark. Solida hjul å andra sidan är solida gummihjul, och är inte luftfyllda, det betyder att de inte kommer punktera om de träffar något vasst och inte heller kommer de att gå platt över tiden. Ett massivt hjul är idealiskt för användning i ett lager eller när ytan är slät och hård, men skulle inte vara idealisk för användning på ojämn mark.

Lista över de bästa transportkärrorna 2023 

 • Bäst i test: 
 • Populärast: 
 • Premiumval: 
 • Billigast: 

Typer av transportkärror 

Upprätt transportkärra 

Traditionella transportkärror är av den upprättstående sorten och kan bära en mängd olika stora föremål och tunga laster. De kan vanligtvis hålla upp till 250 kg, även om vissa upprättstående lastbilar kan hålla mer än 250 kg. Dessa typer av transportkärror har vanligtvis två hjul och en rem för att säkra och hålla dina föremål på plats. Upprättstående truckar är de mest traditionella modellerna som finns. Med dessa lastbilar för allmänt bruk kan du enkelt transportera medelviktiga laster, stapla lådor eller lådor och bära tunga föremål med hjälp av avsatsen. Du kan också hitta stående truckar med böjda ryggstöd för transport av cylindriska föremål, samt modeller med teleskophandtag. 

Special transportkärra 

Specialtransportkärror, även kända som dockor, är speciellt utformade för att bära tunga laster, såsom lådor, möbler eller maskiner. Denna typ av transportkärra har vanligtvis fyra hjul. Dina tunga föremål kan placeras direkt på den horisontella plattformen och rullas för bekväm transport. Denna typ av transportkärra har inte fördelen av säkerhetsremmar för att lätt kunna bäras uppför en trappa.

Konvertibel transportkärra 

Cabriolet transportkärror har vanligtvis fyra hjul och är byggda för att bära tunga laster, till och med så mycket som 700 kg. Dessa typer av transportkärror kan användas i vertikalt, upprätt läge, såväl som i en traditionell docka, specialposition. De kan enkelt växla mellan tvåhjulsläge och fyrhjulsläge för ett extremt mångsidigt alternativ. Konvertibla transportkärrorkan växla mellan två- och fyrhjulsstöd för att ge en upprättstående och plattformstransportkärra allt-i-ett. Denna dubbla funktion gör att du kan bära tyngre laster än en traditionell transportkärra. 

Viktiga överväganden

Energialternativ

transportkärror finns både i manuella och elektriska modeller. Manuell utrustning är idealisk för lätta belastningar och trånga utrymmen. Genom att manuellt skjuta eller dra en palldomkraft driver operatörens vikt materialet framåt. Eftersom de inte har några elektroniska komponenter är dessa palldomkrafter lätta att underhålla och kräver sällan reparation. Beroende på vikten av materialet som transporteras eller lyfts kan manuella palldomkrafter belasta operatören och vara besvärliga att använda.

Elektriska palldomkrafter är idealiska för stora utrymmen och stora, tunga laster. En liten elmotor driver utrustningen framåt, vilket minskar förarens trötthet och arbetskostnader. Dessa palldomkrafter kräver laddning, så det är viktigt att planera för stillestånd medan batterierna laddas. Som med all utrustning som involverar elektroniska komponenter, kan en elektrisk palldomkraft kräva tillfälligt underhåll och reparation. Vissa transportkärror finns också tillgängliga med elektriska eller motoriserade alternativ för att minska manuellt arbete vid förflyttning av tunga laster. Föraren styr helt enkelt trucken när den driver material framåt.

Däckmaterial

Det är viktigt att kontrollera hjulmaterialet när du köper din enhet för att säkerställa att den klarar uppgiften. Om du ska åka över olika ojämna ytor behöver du hjul med större stötdämpning, medan om du är inomhus behöver du icke-markerande, tysta hjul. Nedan finns några vanliga material för transportkärrashjul och deras fördelar. Pneumatiska hjul är fyllda med tryckluft för stötdämpning och en mjukare gång när man kör över lösa och ojämna ytor och trottoarkanter. Semi-pneumatiska hjul är delvis fyllda med icke-trycksatt luft för viss stötdämpning vid körning över ojämna, ojämna ytor och trottoarkanter. Formgjutna gummihjul eliminerar plattor och ger en dämpad, mjuk och tyst gång för att skydda golven. Mikrocellulära skumhjul ger jämförbar dämpning och prestanda som pneumatiska hjul, men de innehåller ingen luft och kan därför inte gå platt. Ballongkuddshjul eliminerar plattor och ger mer studs än solida gummihjul.

Anpassningsbarhet

Om du vet att din transportkärra kommer att behöva utföra ett antal jobb och på olika platser, leta efter dessa funktioner: Hopfällbara transportkärror – Det här är modeller som fälls in i sig själva eller har avtagbara handtag som gör dem mycket lättare att förvara eller transportera mellan jobben. Vissa har till och med hopfällbara lastplattor så att de kan förvaras plant. Var bara försiktig så att detta ibland kan påverka lastbilens maximala belastning eftersom de kan vara mindre säkra. Även om det inte är vanligt förekommande, kan vissa transportkärror justeras så att de kan användas som flakbil såväl som transportkärra. Detta ger dig möjlighet att bära ett mycket bredare utbud av föremål när du arbetar.

Handtag

Du kommer att ha två alternativ när det gäller att titta på handtagen på din truck – antingen dubbla handtag eller en P-handtagsdesign. Ett P-handtag är ett välvt handtag som ger dig mycket fler valmöjligheter när det gäller din handposition, vilket gör att du kan flytta runt med en hand när det behövs. Medan en modell med dubbla handtag har två individuella handtag, vilket gör det lättare att svänga och styra din truck. Det är också värt att titta på greppet som följer med din transportkärra – särskilt om du vet att du bär tyngre föremål eller arbetar länge. Håll utkik efter modeller med grepp som är gjorda av gummi eller skum. Även om de potentiellt inte kommer att hålla lika länge, kommer de att bli mycket bekvämare att arbeta med och lättare att greppa!

Vanliga frågor om transportkärror 

Vad är en transportkärra? 

En transportkärra är en typ av transportutrustning som har en vertikal, L-formad design med ett upprätt handtag, två hjul och en liten bottenkant. Denna design gör att du enkelt kan skjuta transportkärrans underdel under föremålet som ska flyttas utan att behöva lyfta föremålet för hand. När föremålet är säkert på trucken, kan trucken lutas bakåt tills vikten fördelas över hjulen för att låta föremålet vila upp mot baksidan av lastbilen medan din personal transporterar den. Transportkärror är bäst lämpade för att flytta små och tunga föremål eller att flytta små föremål i lösvikt. Medan de flesta transportkärror är manuellt manövrerade, finns det några som är motoriserade för att hjälpa till med särskilt tunga laster, ojämnt underlag och att gå i trappor.

Bör jag välja stål eller aluminiumram?

De flesta transportkärror finns i antingen aluminium- eller stålkonstruktion. Var och en har sina för- och nackdelar, och det rätta valet beror på vad det är du behöver för att flytta. Aluminium är otroligt lätt. Detta kan göra det lättare att förvara din lastbil och att flytta runt den där det inte är möjligt att rulla den på hjulen, till exempel när den lyfts bak i en skåpbil. Den är lätt att manövrera, och med aluminiums naturliga motståndskraft mot rost kan du vara säker på att den kommer att hålla länge. Stålramade transportkärror är otroligt starka och hållbara. Även om de är tyngre än aluminiumversionerna, är de mycket mer tunga och kan därför bära en större viktkapacitet än deras motsvarigheter i aluminium. Om du behöver något som lätt kan lyfta upp till 300 kg, är tunga transportkärror i stål det bästa valet.

Bör jag välja solida eller pneumatiska däck?

Lastbilar och vagnar finns tillgängliga med både solida hjul och luftfyllda pneumatiska hjul, och återigen, det rätta valet för dig beror huvudsakligen på var och när du planerar att använda din lastbil. Pneumatiska, luftfyllda däck är precis som de däck du skulle ha på din cykel eller bil. Luften inuti gör dem lätta och fjädrande, vilket gör dessa typer av däck idealiska för ojämn eller oländig terräng. Däcken absorberar till viss del de ojämna klumpar och stötar i marken, vilket gör det lättare att kontrollera din last och undvika att den blir instabil eller lös.

Solida däck har en uppenbar fördel, och det är att de aldrig kommer att få punktering av att köra över en spik. De försvinner inte med tiden, och det betyder att du alltid kan lita på att de är redo för arbete. Dessa är idealiska för användning på det solida, plana golvet i en fabrik eller verkstad, men är inte väl lämpade för grov eller ojämn mark.

Vilken typ av handtag bör jag välja?

Du skulle inte tro att det skulle vara några problem med att välja handtag på din lastbil eller vagn, eller hur? Tja, tänk om, för du måste välja mellan P-handtag, dubbla handtag och standardhandtag, och sedan bestämma om du vill ha medar eller inte. Standardhandtag – ett för vänster och ett för höger hand. Att ha två separata handtag som detta är utmärkt för stabilitet och kommer att säkerställa att din lastbil är väl kontrollerad och noggrant manövrerad. Dessa är bra för tyngre laster.  P-handtag är ett populärt alternativ, eftersom hela lastbilen kan styras från den P-formade profilen på baksidan.

Detta görs med bara en hand, vilket ger den andra handen fri att öppna dörrar, stabilisera lasten och i allmänhet göra sig användbar. Med lättare belastningar är det här alternativet bra. För dem som vill ha det bästa av två världar är våra dubbelstyrda lastbilar det perfekta valet. Dessa har vänster och höger standardhandtag bak, men har även en ögla upptill som kan användas en hands vid behov. Detta är en fantastisk halvvägsversion som erbjuder både flexibilitet och anpassningsförmåga för att passa en mängd olika situationer.

Skids är namnet på de vinklade löparna under lastbilen. Dessa påminner mycket om “benen” på en skottkärra, de kommer i kontakt med marken och gör det möjligt att lägga ner transportkärran för att underlätta lastning eller lossning. Om du behöver dessa eller inte är helt upp till dig, men de kan vara otroligt användbara om du vill lasta av föremålen en i taget på ett säkert och säkert sätt.

Vad är skillnaden på en vikbar tåplatta och en fast tåplatta?

“Tån” på din lastbil är den platta plattan framför hjulen, som används för att glida under lasten och lyfta upp den. Dessa tåplattor finns i en mängd olika storlekar för att passa din belastning och finns även i antingen fasta eller vikbara alternativ. En hopfällbar tåplatta är vanligtvis större än en fast, vilket ger en större lastyta och gör den därför lättare att använda med en mängd olika lasttyper. Plattan fälls bort när den inte används, vilket gör den lättare att förvara och mindre risk för snubbling om den hänger kvar. En fast tåplatta, som namnet antyder, fälls inte bort alls. Fasta modeller tenderar att vara tyngre, kan lyfta mycket tyngre laster än en vikplatta, även om lastytan är mindre så de är bäst lämpade för små, tunga föremål. Om du verkligen inte kan bestämma dig, har vi några modeller av lastbilar som kommer med en liten fast tå och en större, hopfällbar tå, vilket gör dem mer mångsidiga och lämpliga för en rad olika situationer.
>>> Är du intresserad av utomhusfärg? Klicka här. 

Vilka saker bör jag tänka på?

Maximal belastning

En av de första sakerna du behöver tänka på är den maximala lasten som din truck klarar av. Det är viktigt att du kontrollerar detta, eftersom om du överlastar din transportkärra kan du upptäcka att lastbilen skadas, att dina tillhörigheter på transportkärran är trasiga eller ännu värre, att du är inblandad i olyckan.  Maximal belastning tenderar att variera från cirka 80 kg upp till cirka 350 kg (med vissa kommersiella modeller som kan bära ännu mer). Det är viktigt att notera att den maximala lasten på din transportkärra kommer att korrelera direkt med storleken på transportkärran. Så även om vi alltid skulle rekommendera att välja en modell som ger så mycket vikt som möjligt, måste du också överväga om denna storlek kommer att vara praktisk för det utrymme du arbetar i.

Storlek

Som vi nämnde kort ovan kommer storleken på din transportkärra att påverka den maximala lasten. En mindre transportkärra kommer att vara mycket lättare att transportera runt, ha en lättare tomvikt och vara lättare att förvara, medan en större transportkärra kommer att ha en tyngre maxlast.

Det är inte bara den totala storleken på transportkärran som du behöver tänka på utan mer specifikt lastplattans storlek. Detta är basen på transportkärran och den del som ska hålla det första föremålet på lastbilen som du sedan staplar på.

Säkerhetsråd föreslår att föremålen som transporteras inte bör täcka mer än ¾ av lastplattan om du vill att vikten ska fördelas säkert. Tallrikstorlekarna varierade från cirka 18 cm x 20 cm upp till cirka 40 cm x 35 cm. Vi gillar särskilt modellerna som kommer med utdragbara lastplattor eftersom detta gör att du kan använda ett mindre utrymme när du kan vilket blir lättare att använda, men sedan förlänga lastplattan när du behöver!

Byggmaterial

Transportkärror kommer nästan alltid att vara gjorda av metall, eftersom detta kommer att vara ditt starkaste men också lättaste alternativ, vilket är viktigt för all transport av material som du planerar att slutföra. Det finns dock olika metall val som du kommer att kunna göra. Enligt vår åsikt är det bästa du kommer att hitta ett pulver lackerat stål. Detta material gör att du kan bära en stor mängd vikt, samtidigt som du fortfarande är relativt lätt olastad. Pulverlackeringen hjälper till att se till att din transportkärra förblir fri från rost, vilket är viktigt om du vill att din transportkärra ska hålla sig stark – och för att undvika rostmärken på allt du bär!

Ditt andra alternativ kommer att vara aluminium, som kommer att vara ännu lättare än stål men kommer att lämna dig med en lägre maximal belastning, så det är inte idealiskt för de stora jobben! En sak som är väsentlig att kontrollera är om ramen är svetsad eller har stiftförband. Svetsade transportkärror kommer att vara mycket säkrare och klara av påfrestningar mer eftersom fogarna blir starkare, men de innebär att du är mer begränsad i att lagra strukturen eftersom de i princip kommer att vara en enda stor metallbit!

Hjul

När du tittar på hjulen på din transportkärra har du två val, antingen pneumatiska däck eller massiva gummidäck. Hjulen är en av huvuddelarna i din transportkärra eftersom de låter dig flytta upp och ner för trappor och mellan olika områden med lätthet. Pneumatiska hjul kommer att vara perfekta om du regelbundet arbetar på ojämna ytor eftersom de är mer flexibla så att de kan absorbera stöten på ett sätt som gummidäck aldrig kommer att göra. Inte bara detta, utan lättheten gör att de kommer att göra det mycket lättare för dig att röra dig över gräs, grus och andra mjukare ytor.

Men du har nackdelen med det faktum att du alltid har potentialen att de punkterar vilket då kommer att innebära att de behöver bytas ut eller repareras. Du kanske vill ta den här risken, men om du arbetar på ett renoverings- eller byggområde där det sannolikt finns lösa spikar som ligger runt så är detta en olycka som väntar på att hända. I dessa situationer kommer du att bli bättre med solida gummidäck eftersom de inte kommer att få punktering. Du kommer också att upptäcka att de kommer att göra transportkärran mycket lättare att flytta på jämn mark!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen