Test av framstående träoljor: Skydd och glans i fokus

Som husägare kommer du nästan säkerligen stöta på träolja, en vital produkt för att skydda och bibehålla utseendet på dina utomhusträkonstruktioner som altaner och friggebodar. I detta test utforskar vi olika typer av träoljor, inklusive specialiserade varianter som kinesisk träolja för ädelträ.

Vi kommer också att betona vikten av regelbunden oljning för att bibehålla träets kvalitet och livslängd, samt undersöka olika oljor avsedda för grundbehandling jämfört med dem för löpande underhåll.

Våra testresultat

1. Bäst i test – Cuprinol V Träolja

Cuprinol V Träolja

Se bästa priset

I vår jakt på den bästa träoljan stötte vi på Cuprinol V, en produkt som gjorde starkt intryck på oss under vårt test. Detta var mycket tack vare dess förmåga att tränga djupt ner i träet, vilket resulterade i ett robust skydd för träytan.

Specifikationer
Användning:Utomhus
Mått:4,65 liter
Täckning:8-12 m²/liter
Torktid:8 timmar
Övermålningsbar:12 timmar

Under testprocessen observerade vi att Träolja V effektivt bevarar träets naturliga lyster och motverkar sprickbildning. Denna egenskap visade sig vara särskilt värdefull för utomhusbruk, särskilt för tryckimpregnerat trä som trall.

Vi noterade att den klara oljan ger en mjölkaktig ton vid applicering, men övergår snabbt till att bli färglös bara några minuter efter att vi strukit på den på träet.

Vi blev imponerade av hur vattenavvisande oljan var. När vi utsatte våra testprover för regn upptäckte vi att fukten inte trängde sig ner i träet. Detta pekar på en utmärkt hållbarhet som hjälper till att förlänga livslängden för träkonstruktioner utomhus.

Däremot observerade vi att torktiden för Träolja V är något lång, vilket kräver planering. Vi märkte att träet blev övermålningsbart först 12 timmar efter appliceringen. Detta kan vara problematiskt för större projekt som behöver snabba resultat.

Sammanfattningsvis ger Cuprinol V Träolja ett gediget skydd och en vacker och fräsch känsla till trädäcket. Den erbjuder både hållbarhet och estetik, vilket gör den till ett utmärkt val för tryckimpregnerat trä utomhus.

Fördelar

 • Djupt penetrerande
 • Vattenavvisande
 • Bevarar träets naturliga lyster
 • Motverkar sprickbildning
 • Lämplig för utomhusbruk

Nackdelar

 • Lång torktid
 • Kräver två appliceringar för bästa resultat

2. Bäst premiumval – Nordsjö Tinova UV Träolja

Nordsjö Tinova UV Träolja

Se bästa priset

Nordsjö Tinova UV Träolja är utformad med tanke på hållbarhet och långvarigt skydd för utomhusmöbler och terrasser. Det första som slog oss när vi testade denna produkt var dess fantastiska förmåga att tränga in i virket, vilket resulterade i ett märkbart skydd mot fuktintrång och sprickbildning. Denna djupa penetration hjälper till att bevara och skydda träets naturliga skönhet och integritet.

Specifikationer
Användning:Utomhus
Bindemedelstyp:Alkyd
Dammtorr:8 timmar
Övermålningsbar:12 timmar
Färgåtgång:8-10m2/l

Vårt test visade att oljan är enkel att applicera och går in snabbt i träet. En eller två appliceringar räcker beroende på träets absorptionsförmåga, vilket gör den mycket kostnadseffektiv. Ett extra plus är att oljan kan användas både opigmenterad och pigmenterad, vilket tillåter användaren att välja den look som bäst passar den egna utomhusmiljön.

Ett särskilt imponerande aspekt av Tinova UV Träolja är dess starka UV-skydd. Efter att ha använt den på våra terrasser och utemöbler, märkte vi att färgen på träet behöll sin levande ton trots exponering för starkt solsken. Produkten lovar att detta UV-skydd förlänger livslängden på träet, och baserat på våra observationer ser det ut att hålla stämningen.

Vi noterade dock att man bör vara försiktig när man applicerar oljan. Överskottsolja bör torkas bort vid applicering, då den inte får bilda film på ytan. Vi följde dessa instruktioner och resultatet blev en jämn och enhetlig yta utan några kladdiga rester.

Övergripande, Nordsjö Tinova UV Träolja erbjuder ett imponerande skydd och hållbarhet för tryckimpregnerat virke. Med sin fuktresistens, UV-skydd och djupa penetrationsförmåga är den ett utmärkt val för att förbättra och förlänga livslängden på dina utomhusmöbler och terrasser.

Fördelar

 • Starkt UV-skydd
 • Förhindrar fuktintrång och sprickbildning
 • Lätt att applicera
 • Kan användas både opigmenterad och pigmenterad

Nackdelar

 • Överskottsolja bör torkas bort vid applicering
 • Inte idealisk att applicera i direkt solsken eller vid hög luftfuktighet.

3. Bäst budgetval – Herdins Teak Träolja

Herdins Teak Träolja

Se bästa priset

Herdins Teak Träolja har imponerat på oss med sin förmåga att återuppliva och skydda både nytt och gammalt trä. Dess förmåga att ta bort gråheten i uttorkat trä och återinföra lystern gjorde den till en favorit bland våra testprodukter.

Specifikationer
Innehåll:1 L Teakolja
Täckning:10 m²/l nytt virke, 6 m²/l gammalt
Torktid:4h hanteringstorr, 8h brukstorr
Användning:Ädelträ, olackerat, impregnerat
Förvaring:Skydd mot självantändning

Vi testade denna olja på flera olika träytor, inklusive utemöbler, ytterdörrar, och utvändigt trä på båtar. Träoljan penetrerade träet djupt, vilket gav ett starkt och beständigt skydd mot väder och vind. Den framhävde också den naturliga skönheten i ädelträet, och gav även impregnerat trä ett fräscht och friskt utseende.

Användningen var enkel och bekväm. Produkten gav en täckning på cirka 10 kvadratmeter på nytt virke och 6 kvadratmeter på uttorkat gammalt virke per liter. Med en torktid på ungefär 8 timmar, blev träytan hanterbar inom 4 timmar, vilket är särskilt praktiskt för de som behöver få projektet klart snabbt.

En nackdel vi noterade var den starka lukten av lösningsmedelsångor som avges under bearbetning och torkning. För att minimera obehag rekommenderas att använda oljan utomhus eller i välventilerade utrymmen och att undvika inandning av ångorna.

Vi uppskattade dock säkerhetsanvisningarna, särskilt påminnelsen om självantändningsrisken och anvisningarna om att lägga använda trasor i vatten eller bränna dem.

Sammantaget är Herdins Teak Träolja en utmärkt lösning för alla som vill återge deras trä dess naturliga lyster och skydda det mot framtida skador.

Fördelar

 • Ger liv och lyster till både nytt och gammalt trä
 • Skyddar träet på djupet
 • Lätt att använda med snabb torktid

Nackdelar

 • Stark lukt av lösningsmedelsångor
 • Risk för självantändning av använda trasor

4. Pigmenterad – Herdins Kinesisk Brun Träolja

Herdins Kinesisk Brun Träolja

Se bästa priset

Herdins Kinesisk Brun Träolja är inte bara en vanlig träolja. Med sin höga torrhalt på 49% och basen av “Tung tree oil” och linolja, levererar den en kraftfull kombination av djupinträngande egenskaper och effektiv vattenavvisning. Detta gör den särskilt lämpad för behandling av alla typer av tidigare oljade, impregnerade eller obehandlade träytor utomhus, inklusive ädelträ som teak och mahogny.

Specifikationer
Torrhalt:49%
Behandling:Olja
Färg:Brun
Torktid:8-10 timmar
Räckvidd:4-10 m²/l

Under våra tester märkte vi hur den hjälpte till att motverka sprickbildning och uttorkning, vilket bidrog till att förlänga livslängden på våra träföremål.

Träoljans rika brun färg ger en varm och inbjudande ton till ytan, vilket förhöjer träets naturliga skönhet. Trots sin djupgående verkan, var den anmärkningsvärt enkel att applicera.

Den ströks på med lätta borsttag och vi observerade att 1 liter räckte till att behandla en yta på 4-10 m². Den relativt snabba torktiden på 8-10 timmar var också en stor fördel, vilket gjorde att vi kunde övermåla efter bara 24 timmar.

Även om vi uppskattade många aspekter av Herdins Kinesisk Brun Träolja, fann vi några nackdelar att notera. För det första saknar oljan väder- och UV-beständighet, vilket kan begränsa dess prestanda under hårda väderförhållanden. Dessutom kan den potentiella risken för allergiska reaktioner vara bekymmersam för vissa användare, eftersom produkten innehåller 2-butanonoxim, 2-oktyl-2H-isotiazol-3-on och 4,5-DIKLOR-2-OKTYL-2H-ISOTIAZOL-3-ON.

Trots dessa nackdelar, var vi i stort sett imponerade av Herdins Kinesisk Brun Träolja. Den tillhandahåller en effektiv lösning för att skydda och förbättra träytor utomhus, vilket gör att vi kan rekommendera den till dem som söker ett pålitligt och högpresterande träskydd.

Fördelar

 • Djupinträngande skydd
 • Effektiv vattenavvisning
 • Räcker till 4-10 m² per liter
 • Snabb torktid (övermålningsbar efter 24 timmar)
 • Passar till alla typer av tidigare oljade, impregnerade eller obehandlade träytor utomhus

Nackdelar

 • Saknar väder- och UV-beständighet
 • Kan orsaka allergiska reaktioner hos känsliga individer
 • Potentiell risk för självantändning vid felaktig förvaring av använda trasor

5. Tränger djupast – Herdins Transparent Kinesisk Träolja

Herdins Transparent Kinesisk Träolja

Se bästa priset

Herdins Transparent Kinesisk Träolja sticker ut för sin fantastiska förmåga att tränga djupt in i träet och tillhandahålla ett mycket vattenavvisande skydd. Med en torrhalt på 49% och baserad på “Tung tree oil” och linolja, varav minst 85% är Tung tree oil, har denna olja egenskaper som inte bara skyddar ditt trä, utan också hjälper till att förhindra sprickbildning och uttorkning.

Specifikationer
Torrhalt:49%
Behandling:Olja
Färg:Transparent
Torktid:8-10 timmar
Räckvidd:4-10 m²/l

Vi använde den på olika typer av träytor utomhus – från tidigare oljade och impregnerade ytor till helt obehandlade träytor. Den passade perfekt till ädelträ som mahogny och teak, vilket ger en stor flexibilitet när det gäller användningsområden. Oljans genomskinliga kulör bevarar och framhäver träets naturliga skönhet utan att ändra dess ursprungliga ton.

När det gäller applicering var det enkelt och smidigt. Vi använde en pensel för att stryka ut oljan och var nöjda med dess räckvidd på 4-10 m²/l, beroende på träets uppsugningsförmåga. Oljan torkade till en klibbfri yta inom 8-10 timmar och var övermålningsbar efter 24 timmar, vilket passade perfekt in i vårt arbetsschema.

Det var också viktigt för oss att notera att Herdins Transparent Kinesisk Träolja är väder- och UV-beständig, vilket ger extra försäkran om dess hållbarhet under olika väderförhållanden.

Trots detta stötte vi på några problem under vårt test. För att få bästa möjliga resultat krävde det att vi mättade träet helt med oljan. Detta kan bli lite kladdigt och krävde att vi noggrant torkade bort överskottsolja, vilket kan vara tidskrävande för större projekt. Dessutom, även om oljan har utmärkta djupinträngande egenskaper, bildade den inte något skyddande lager ovanpå, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.

Sammantaget, med tanke på dess höga prestanda och flexibilitet, tror vi att Herdins Transparent Kinesisk Träolja är ett utmärkt val för dem som söker ett djupinträngande och mycket vattenavvisande skydd för sina utomhusträytor.

Fördelar

 • Extremt djupinträngande
 • Mycket vattenavvisande
 • Bevarar träets naturliga kulör
 • Väder- och UV-beständig
 • Passar till alla typer av tidigare oljade ytor

Nackdelar

 • Kräver att träet mättas helt för bästa resultat
 • Bildar inte något skyddande lager ovanpå

6. Klassiker – Hagmans Klassisk Träolja

Hagmans Klassisk Träolja

Se bästa priset

När vi först såg Hagmans Klassisk Träolja var det uppenbart att denna produkt är konstruerad för att leverera robusta och pålitliga resultat. Denna traditionella träolja är avsedd för att behandla allt från nytt, obehandlat trä till tryckimpregnerat eller tidigare oljat trä utomhus.

Specifikationer
Bindemedel:Linolja/alkyd
Dammtorr:6 h
Målningstemperatur:> +5 °C
Åtgång:4-12 m²/l
Torrhalt:31%

Under vårt test gav Hagmans Klassisk Träolja ett starkt skydd mot uttorkning och sprickbildning. Dessa är två av de mest allvarliga problemen som kan uppstå med träytor, särskilt i det oförutsägbara utomhusklimatet. Men tack vare den här oljan kunde vi bevara träets kvalitet och utseende under lång tid.

Vi blev särskilt imponerade av hur denna olja inte bara skyddar mot fysiska skador, utan även mot biologiska hot som alger och mögel. Detta innebär att träet behåller sitt ursprungliga utseende och inte drabbas av missfärgningar.

Appliceringen av Hagmans Klassisk Träolja var smidig, med en rekommenderad åtgång på 4-12 m²/l. Dess klara färg tillåter träets naturliga skönhet att lysa igenom, vilket ger en diskret men effektiv finish.

Emellertid fann vi att produkten har en något längre torktid jämfört med andra märken, vilket kräver 6 timmar för att bli dammtorr. Dessutom är produkten märkt som brandfarlig och skadlig, vilket innebär att särskild försiktighet bör iakttas vid hanteringen.

Sammanfattningsvis erbjuder Hagmans Klassisk Träolja ett gediget och tillförlitligt skydd för ditt utomhusträ. Trots några små nackdelar, tror vi att denna produkt är ett utmärkt val för dem som söker en traditionell och effektiv träbehandling.

Fördelar

 • Skyddar mot uttorkning och sprickor
 • Bekämpar alger och mögel
 • Passar alla trätyper
 • Bevarar träets naturliga look

Nackdelar

 • Lång torktid
 • Brand- och hälsorisker

Träoljetestets lysande resultat

Efter att ha testat ett brett spektrum av träoljor, står det klart att de främsta produkterna erbjuder enastående skydd och en fantastisk finish.

Dessa träoljor är de bästa på marknaden, idealiska för att förhöja och bevara skönheten i alla typer av trä.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen