Bästa träoljan 2022 – Test av olika träoljor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Cuprinol Teakolja Träolja

Cuprinol Ädelträolja Träolja

Nordsjö Terassolja Super UV

Cuprinol Träolja V

Klicka här för att se mer träolja.

Bästa träoljan 2022

Oljat trä är väldigt populärt i både kök och sovrum. Denna stil är billig, miljövänlig, och väldigt enkelt att fixa när den går sönder. Utöver detta så skyddar oljan träet och därmed slipper du stressa över att någonting ska gå sönder.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken träolja som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den träoljan du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din träolja är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa träoljan. Det är just av den anledningen som jag här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa träoljan. Jag har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa träoljan på den svenska marknaden, och eftersom jag själv redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till träolja så har jag lyckats sammanställa en tabell med de bästa träoljorna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna jag tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har jag dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer träoljor, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har jag satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa träoljan kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en träolja som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test träolja 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken träolja som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av träolja som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför jag har skapat min köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa träoljan så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa träolja2022:

 • Träslag
 • Hållbarhet
 • Lagring
 • Linfröolja
 • Tung träolja
 • Dansk träolja
 • Teakolja

Träslag

Trä är ett mycket använt material i byggnad, inredning och inredning. Trä, som är ett attraktivt och smakfullt material, ger utrymmen estetiskt värde och ger hem värme. Mer än 70 olika träslag används, som var och en i stort sett delas in i tre kategorier: barrträ, lövträ och exotiska träslag.

Mjuka träslag

Dessa träslag kan användas både strukturellt och dekorativt, och för beklädnad och invändigt / exteriört snickeri. Några av de mest kända barrträden är gran, tall, lärk och douglasgran. Om du hyvlar en träbit och en klibbig sav läcker ut på dina verktyg, är det definitivt ett barrträd! Dessa träslag växer i tempererade områden, så de är lätt tillgängliga i Europa. Att köpa certifierat virke garanterar kvaliteten på ditt virke och därmed en garanti att din träolja inte kommer förstöra trät.

Hårda träslag

Om du är den lyckliga ägaren till ett vidsträckt ekparkettgolv, kommer du att känna till glädjen med lövträ! Lövträ inkluderar ek, kastanj, bok, svart gräshoppa, etcetera De har många användningsområden, från strukturellt träarbete till faner för köksenheter. Observera att lövträ i allmänhet är dyrare än barrträ, så de är ofta reserverade för tillämpningar i större skala (till exempel strukturella). Men deras hållbarhet är exceptionell: ekgolv kan hålla i hundratals år. Att använda träolja här är bra.

Exotiska träslag

Som namnet antyder importeras dessa träslag huvudsakligen från Sydamerika, Asien och Afrika. Deras priser är därför relativt höga och deras tillgänglighet varierande. Ett brett spektrum av färger finns tillgängligt, från röda och rosor till svarta, vilket gör dessa träslag populära inom snickeri och fanering. Mahogny, teak, ipe, rosenträ och ebenholts är alla exempel på exotiska träslag. Vissa exotiska träslag är mycket täta, vilket gör dem svåra att arbeta utan bra verktyg. Det betyder också att de sjunker snarare än flyter! Och se upp: arter som svart ebenholts eller iroko kan vara giftiga så se till att du har rätt ved för jobbet innan du köper!

Hållbarhet

När du väl har öppnat och använt din träolja förblir dess hållbarhet extremt imponerande. Så länge du har förvarat den överblivna produkten på rätt sätt kan du fortsätta använda den i över fem år. Detta betyder dock inte att du inte bör kontrollera kvaliteten på en äldre burk med öppnad olja innan du använder den; testa den på en bit träskrot först för att se till att den fortfarande är i gott skick.

Lagring

Träolja lagras bäst i plåten som du köpte den i, med locket ordentligt stängt. Förvara den någonstans torrt och svalt, högt upp och utom räckhåll för barn. Om din burk inte är nästan full och det finns luft i toppen, eller “headspace”, kan din olja utveckla en film över toppen som kan påverka dess smidiga applicering. Det är därför du alltid bör kontrollera vilket skick din tidigare öppnade träolja är i innan du börjar applicera den på ett nytt projekt. Känner du en träbearbetningsentusiast som behöver träolja men ändå känner att de behöver lite mer hjälp med att hitta det bästa alternativet? Dela det här inlägget med dem så att de har all slags information att tänka på.

Linfröolja

För inredningsvirke är linfrö ett klassiskt val. Var noga med att leta efter kokt linfrö, som tar cirka 12 timmar till en dag att torka, i motsats till flera dagar för vanliga linfrö. Fördelen med linfrö är att det inte påverkar träets färg. Det är också vattenavvisande. Linfrö används ofta på trämöbler och för att återställa utseendet på antika träprodukter eftersom det kan stärka din befintliga finish.

Om du applicerar linfrö på en ny träprodukt måste du applicera minst tre till fem lager. Gnid in oljan i träet med en trasa, torka bort eventuellt överskott och låt det sedan torka i ungefär en dag mellan varje strykning. Nackdelen med kokt linfrö är att det innehåller torkmedel, så använd det inte på ytor där du lagar mat. En ren linoljefinish kommer att gulna med tiden.

Tung träolja

Liksom linolja är tungolja en naturlig träolja. Det kommer från nötterna från tungträd. Det är ett utmärkt val om du letar efter en säker, giftfri träolja som inte kommer att förändra träets naturliga utseende. Du får ett mjukt, glänsande utseende på ytan och en subtil gyllene färg. Tungolja är lätt att applicera. Applicera en liten mängd med en luddfri trasa.

Efter en timme, torka bort eventuellt överskott och låt det torka i minst 24 timmar innan du applicerar ett andra skikt. Du kan applicera flera lager tills oljan slutar tränga in och sitter på ytan. Även om tungolja är ett säkert, miljövänligt val, kan det vara svårt att arbeta med ren tungolja. Dessutom är det inte lika slitstarkt som andra oljor, så det är inte ett bra val för utomhusvirke eller för trägolv.

Dansk träolja

Denna träbearbetningsolja är gjord av antingen tungolja eller polymeriserad linolja blandad med lösningsmedel. Den är känd för att ge en slitstark finish som är resistent mot vatten, vilket gör den till ett bra val för trägolv, köksskåp och yttervirke. Med dansk olja får du en snygg satinlook som inte är glansig eller hal.

Oljan tränger djupt in, vilket ger ett attraktivt djup åt träets ådring. För att applicera dansk olja, använd en borste eller trasa och applicera en liten mängd på ytan. Du kan börja med en liten mängd, arbeta in den i ytan och applicera mer efter cirka 15 minuter för att se till att du ger träet tillräckligt för att absorbera och skapa en jämn beläggning.

Torka sedan bort eventuellt överskott. Du kan applicera upp till tre lager, men låt det torka över natten mellan lagren. Eftersom det inte finns någon specifik formel för dansk olja, var medveten om att vissa tillverkare kan använda mer giftiga lösningsmedel i sin produkt. Den här typen av olja tätar inte träet helt. För att förhindra att den torkar ut och förlorar sin lyster, måste du applicera igen med jämna mellanrum.

Teakolja

Liksom dansk olja kommer teakolja att penetrera djupt, vilket gör den till ett bra val för svåra träslag som teak, mahogny och rosenträ. Eftersom det är både vatten- och UV-beständigt är detta en träolja som du kan använda för både interiöra och exteriöra projekt. Med teakolja, börja med en liberal applicering med en trasa eller borste.

Låt det torka i cirka 15 till 30 minuter och applicera sedan mer så att mycket av oljan kan absorberas i träet. Låt det torka över natten mellan varven. Teakolja är en kombination av naturliga oljor och lösningsmedel, så kom ihåg att det inte är en rent naturlig träolja. Dessutom, eftersom det kommer att penetrera djupt, är det inte en bra finish för mjukare träslag som tall.

Lista över de bästa träoljorna 2022

 • Bäst i test: Cuprinol Teakolja Träolja
 • Populärast: Cuprinol Ädelträolja Träolja
 • Premiumval: Nordsjö Terassolja Super UV
 • Billigast: Cuprinol Träolja V
köp cuprinol träolja om du ska olja din altan
Köp cuprinol träolja via min tabell ovan om du ska olja din altan.

Vilka sorters träolja finns?

Det finns alla typer av ytbehandlingar för trä, men hur vet du vilken som är rätt? Låt oss gå igenom några saker att tänka på innan du väljer rätt träolja. Olika finish är lämpliga för olika situationer.

Vax

Vax är inte en finish i sig. I stället hjälper det till att konditionera träet ytterligare och förhindrar färgförlust genom torkning och åldrande. Det är bättre att använda som tillägg till en annan finish.

Linfröolja

Den mesta linoljan som används för träbearbetning är kokt. Rå linolja tar alldeles för lång tid att torka för att vara effektiv. Kokt linfrö en går smidigt och torkar för att skydda träet. Om du vill ha äkta kokt linolja, leta efter “värmebehandlad” eller “polymeriserad”. Alla andra typer är faktiskt kemiska tillsatser i rå linolja. De påskyndar torktiden, men de kan tillföra mycket giftiga ångor till din arbetsplats.

Tung olja

Tung träolja är mycket lik linolja. Det tar väldigt lång tid att torka, så de flesta träbeläggningar är antingen värmebehandlade eller har kemiska tillsatser för att påskynda torktiden. Den är mer fuktbeständig än linolja. Det är genomträngande, så det är lämpligt för lövträ som behöver mer kraft för att klara av sin täta ådring.

Lack

Lack har lite färg på sig. Det är ett syntetiskt harts som penetrerar trä och hjälper till att täta det. Det härdar med samma process (polymerisation: handlingen att torka till ett fast tillstånd), men det är mer hållbart än olja. Om ditt huvudsakliga syfte är att täta träytan för att skydda den från fukt, så skulle någonting som tätar vara ett lämpligare alternativ för dig.

Olja och lackblandningar

Dessa har det bästa av två världar. Oljan hjälper till att applicera och konditionerar träet samtidigt som lacken förstärker färgen och ökar hållbarheten. De är mycket mer vatten- och väderbeständiga. Dessutom är några av ytorna UV-beständiga.

Övriga ytbehandlingar

Andra typer av finish med hög glans inkluderar saker som shellack och lack. Dessa skapar ett lager av material på ytan som är mycket reflekterande. För perfekta träslag kan dessa också förbättra ådring. De är inte lämpliga för träslag med ytdefekter eftersom glansen gör imperfektioner mycket mer uppenbara. De är kända som ytfinish eftersom de torkar ovanpå träet istället för inuti det, vilket skapar sin karaktäristiska glans.

Kan man täta trä med träolja?

Möbelolja är inte samma sak som en sealer. Men det förbättrar avsevärt träets förmåga att motstå fukt. Eftersom alla typer av olja naturligt stöter bort vatten, kommer den att fungera som en tätare till viss del. Under dagarna innan träförseglare och klarlack uppfanns fungerade oljeimpregnering som en användbar teknik för att bevara livet på ett träföremål.

Samtidigt kan man inte förvänta sig att en möbelolja ska fungera lika bra som tätningsmedel. Båda dessa produkter kommer att penetrera träets yta och ge ett vattentätt ytskikt. Men de flesta kommersiella träförseglare är plastbaserade och gjorda av syntetiska polymerer. Detta är både en bra sak och en dålig sak, beroende på ditt perspektiv. På den goda sidan kommer plast att hålla mycket längre än olja, som måste appliceras igen en eller två gånger om året. På den dåliga sidan är plast inte alls miljövänligt. Möbeloljor brukar vara gjorda av naturliga ämnen, men det ökar också priset något. Rena oljor kan vara en större investering än oljeblandningar. Några av produkterna på vår lista ligger väl inom de flesta budgetar och kan användas om och om igen.

Hur man använder träolja på rätt sätt

När du arbetar med träoljor finns det några tips att tänka på.

 • Rengör alltid träet innan du applicerar – ta bort smuts och skräp.
 • Om du vill betsa träet i förväg, använd en vattenbaserad bets eftersom en oljebaserad bets kan hindra din träolja från att tränga in i träet.
 • Glöm inte att olja är brandfarlig, så se till att torka ut alla trasor du använder för att applicera oljan innan du förvarar eller slänger.
 • Tänk på oljans säkerhet – vissa oljor är antingen brandfarliga eller kan förorena luften, vilket inte är något du vill ha för inomhusprodukter, i synnerhet.
 • Använd en olja av god kvalitet för bästa resultat.

Varför det är viktigt att lacka sitt golv med träolja

En av de vanligaste underhållsuppgifterna för inredning av trä är att hålla dina golv i gott skick och om möjligt förlänga deras livslängd. För detta ändamål är den bästa lösningen att applicera en produkt som skapar ett starkt skyddande lager och det är precis vad lack gör. Det finns två huvudtyper av lack:

 • Vattenfaslack: luktfri, applicerad i tre lager;
 • Mono- eller bikomponent polyuretanlack: mer hållbart, rekommenderas för områden med mycket fotfall.

Precis som med färg kan trägolvet vara matt, satin eller glansigt. Dessutom kan golv tonas under tillverkningen för en större variation av ytbehandlingar. Naturligtvis kommer en ljus nyans av lack att vara värdelös för ett mörkt golv; för värdefulla resultat måste du ta bort det till det obehandlade träet och lackera.

Välj en högkvalitativ lack då billigare produkter har en mycket kort livslängd på runt ett år. Kvalitetsprodukter kommer att ge en mycket mer hållbar finish och kräver bara omapplicering vart fjärde år. Om du har tagit bort ditt golv helt för optimal lackapplicering, kanske du vill börja med att applicera en sealer eller baslack. Detta kommer att mätta träets porer och möjliggöra optimal applicering av lack, vilket garanterar bästa finish. Snabbtips: lack kräver ofta flera lager. Det är bäst att slipa ner ytan mellan appliceringarna för att få bort eventuella träfibrer som kan ha stigit upp till ytan.

Som nämnts ovan säljs efterbehandlingsprodukter för parkett i vattenfas eller lösningsmedelsfas. Den vattenhaltiga typen är luktfria men ibland ömtåligare. För lösningsmedelstypen måste du säkerställa tillräcklig ventilation under appliceringen och bära en skyddsmask för att undvika att andas in lösningsmedelsångor. Även om dessa produkter ger en mer hållbar finish, är de mindre miljövänliga eftersom de också är mer giftiga! Beroende på vilken fas och typ av produkt som används, kommer rengöringskraven att variera. Det är bäst att följa tillverkarens råd på denna front, men du bör generellt undvika alltför stora mängder vatten.

Trä vax

Vax ger en speciell patina, glans och doft. Det ger dock mindre skydd jämfört med lacker. Dessutom kan vaxade golv vara hala och applicering kräver omsorg och tålamod. Vax, oavsett om det är fast eller flytande, fyller träets porer när det appliceras. Vax kan vara:

 • Färglös, för att bevara träets naturliga färg och ådring och ge ett grundläggande skyddande ytskikt;
 • Tonad, för att mörka och opacifiera träets yta;
 • Bivax (the real deal, producerat av arbetarbin) är flytande och fungerar dåligt i värmen; bör blandas för att förbättra hårdheten, t.ex. med karnaubavax;
 • I form av en fyllnadssticka, för tillfällig användning för att dölja sprickor i möbler och golvbrädor;
 • Antik, för möbler, ofta sammansatt av bivax med karnauba för att öka motståndet.

Träolja

Liksom lack är träolja en slutprodukt som används för att skydda golv. Olja pryder, återställer glansen, skyddar mot fukt, ger näring till träet och ger det en mer naturlig finish. I flytande form appliceras oljan med en borste och absorberas av träets porer. Denna produkt tränger djupt in i träet och gör den vattenavvisande. Det finns flera olika typer av oljor:

Linolja, för att återställa glansen och skydda alla typer av trä mot väderpåverkan;

Exotiskt trä/teakolja, för skydd och underhåll av exotiska träslag;

Trägolvolja, innehåller naturliga oljor, regenererar oljade golv.

Var dock medveten om att du måste applicera olja mer regelbundet än om du använder lack. För områden med högt fotfall kan detta vara så ofta som varannan månad; för mindre frekvent användning, sikta på ett lager var sjätte månad.

Vaxrengörare

Om du vill rengöra en vaxad träyta noggrant, applicera en avvaxning – och undvik framförallt slipning! Avvaxaren kommer att rengöra och ta bort olja som förberedelse för appliceringen av din valda produkt. Dewaxer appliceras med en bomullsduk eller veke istället för en borste. Vatten bör absolut undvikas på oljat eller vaxat trä, annars ber du om fläckar!

Kristallisationsglas

Wood clarifier återställer träets ursprungliga nyans. Naturligtvis kan det inte göra mirakel, och ingenting slår en bra strippning för effektivitet och värde. Klarare är dock användbar för att ta bort fukt, mögel och andra fläckar. Oavsett om du köper den i gel- eller pulverform, se till att hålla din hud säker under appliceringen. Om du vill ljusa upp en träyta, använd blekmedel eller oxalsyra. Sprit kan också användas för att bleka trä. När du applicerar någon av dessa produkter, kom ihåg att använda handskar, mask och skyddsglasögon!

om du ska olja ditt altanräcke av trä köp en träolja som klarar att vara utomhus
Om du ska olja ditt altanräcke av trä köp en träolja som klarar att vara utomhus

Vilken träolja ska jag använda till min dörrkarm?

Till skillnad från golv behöver dörrkarmar inte tåla några fotfall. Lack appliceras med pensel eller roller, beroende på ytan, och kan vara i flytande eller gelform (tänk på att den senare inte rinner). Lack täcker träet med en solid och hållbar skyddande beläggning och är icke-porös, så den kan inte användas utomhus! Ytan kan vara matt, satin eller blank och färglös eller tonad (mörkoak, ljus ek, gran, bok, valnöt etc.). Ljusa färger finns också tillgängliga (blått, gult etc.). Det finns tre huvudtyper av inredningslack:

Cellulosalack, bäst för ramar som inte rengörs ofta. En enkomponentslack, snabbtorkande men känslig för repor och hårda rengöringsprodukter;

Förkatalyserad lack, i huvudsak ett förbättrat cellulosalack som ger bättre kemisk och fysikalisk beständighet;

Polyuretanlack, en mer motståndskraftig, tvåkomponentsvariant med en extra härdande komponent.

Vid fläckar eller smuts, lätt rengöring med vatten eller aceton (om lacken tål det) gör att dina dörrkarmar ser lika bra ut som nya. När det gäller golv, spendera för all del lite mer tid på slipning eftersom det bara kommer att förbättra finishen du slutar med! Kom ihåg att sandpapperskvaliteten går ner från grovt till fint.

Möbellack

Matt, satin, blank, färglös eller tonad… lacker för möbler och träföremål är i huvudsak samma som för golv eller dörrkarmar. Möbellack skapar ett skyddande lager och förbättrad finish. Samma typer som ovan (cellulosa, förkatalyserad och polyuretan) och samma format (vätska eller gel) finns tillgängliga.

Tvål till trä

Trätvålar kan användas på nakna, oljade eller vaxade träslag. Tvål rengör trä effektivt och förlänger dess livslängd – speciellt när det kommer till oljade golv. Trätvålar kan hittas i pasta eller flytande form. Vissa miljövänliga tvålar är parfymerade med eteriska oljor och lämnar en behaglig lukt i rummet.

Träfärger

Effektiv applicering av en färg börjar med noggrann förberedelse. Slipning är viktigt för alla typer av trä. Det är viktigt att välja din färg noggrant för att undvika att behöva måla om ditt invändiga träarbete med jämna mellanrum. Det finns tre typer av träfärg:

 • Akryl, vattenbaserad, mikroporös;
 • Glyceroftalsyra, lösningsmedelsbaserad, bildar en skyddande film;
 • Alkyd, som kombinerar egenskaperna hos de två föregående.

Bart trä kommer att absorbera mycket färg i de två första strykningarna. För att göra ditt liv enklare och spara pengar, applicera en primer eller till och med ett lager utspädd färg först (utspädd med vatten eller lacknafta, beroende på typ av färg).

Stålull och andra träbearbetningsprodukter

För applicering av trävårdsprodukter behöver du en luddfri bomullsduk och en bomullsveke. Detta är särskilt viktigt för applicering av vax och olja.

Stålull används för att applicera produkter utan att repa träet. Den är graderad i noll från fin till grov.

Tuffare stålull används för noggrannare strippning; men det kan skada ditt virke om du inte är försiktig! Bär alltid tjocka handskar när du hanterar denna typ av ull.

Ett annat intressant alternativ är att använda borstar avsedda för polering, skurning, dagligt bruk, etc. Lita på oss: de kommer snabbt att bli dina närmaste allierade för underhåll av trä! Naturliga växtmaterial – som ofta är effektivare och skonsammare än syntetiska material – rekommenderas överallt möjlig.

Hur du underhåller ditt yttre träarbete

Utvändig träolja

Utvändig träolja skapar ett tunt skyddande lager på ytan. Det måste vara särskilt motståndskraftigt mot UV-strålar och anpassat till väderförhållandena där du bor för att undvika att du behöver göra om den varje år. Lack visar sitt slitage i form av skalande film eller blåsor: om du ser dessa tecken måste du slipa ordentligt och lägga flera lager lack på ditt träverk. Utvändig lack är vattentät.

Utvändig träfärg

Köpguide för exteriör träfärg är ett intressant alternativ till lack tack vare dess skyddande egenskaper och valet av tillgängliga färger och ytbehandlingar. Målat trä kan rengöras med vatten och gnuggas ner problemfritt. Vid behov kan ett nytt lager appliceras efter en lätt slipning. Oavsett om du har valt lack eller färg, glöm inte att applicera din produkt noggrant i springorna (mellan plankor etc.) för det är där vattnet infiltrerar snabbast.

Fläckar

Till skillnad från lack är betsar icke-filmbildande produkter som tränger in i träets porer och skyddar det samtidigt som det låter det andas. Fläck kan komma i flytande eller gelform och finns i en rad olika nyanser och ytbehandlingar. Dess UV-beständighet är imponerande och den är också svampdödande. För mer intensiva klimat rekommenderas specialprodukter för “extrema förhållanden” (t.ex. i havs- och bergsmiljöer).

Exteriör träolja

Olja är också ett utmärkt alternativ för att skydda exteriört träverk (beklädnad, trädäck, fönsterluckor etc.). Finns i olika ytbehandlingar som matt och satin, och flera nyanser (ek, röd ceder, furu etc.), det bästa sättet att applicera denna produkt är att använda en klassisk eller platt pensel.

Välj en produkt med 100% naturliga oljor utan kemiska tillsatser.

Hur man underhåller olika föremål av trä med träolja

Hur du underhåller en balkong med träolja

Livslängden på din trall kan förlängas avsevärt om du är noggrann med underhållet. Regel nummer ett: högtryckstvättar ska undvikas, eller åtminstone användas vid mycket låg effekt, annars skadar du finishen på din terrass. Tyvärr finns det ingen mirakellösning: du behöver helt enkelt skaffa dig en anständig borste och kvast och rengöra den regelbundet. Naturlig trätvål är också ett mycket effektivt och miljövänligt alternativ.

Hur du underhåller ditt trägolv

Om ditt golv är oljat eller vaxat bör rengöring endast ske med en kvast eller dammsugare, eftersom även den minsta vattendroppe är farlig för dessa golv! Du kanske till och med vill undvika att gå på golvet med skor på och hålla dig till strumpor eller tofflor i stället. Om du hittar en fläck, använd ett lämpligt avvaxningsmedel och gnugga det ordentligt innan du gör om oljan eller vaxet!

För lackade golv är en dammsugare och en mopp perfekt. För att ta bort fläckar räcker det i allmänhet med golvrengöringsmedel; om du har det svårt kan du behöva slipa området och applicera lacket igen efteråt. Laminatgolv kan rengöras med vatten och hushållsrengöringsmedel. Skrubba aldrig om du inte slipar tuffa fläckar!

Skötsel av autoklavbehandlat trä

Autoklavträ är intensivt behandlat mot fukt och träätande insekter. Med tiden kan behandlingens effektivitet avta. Om du är tveksam eller om ditt trä visar tecken på trötthet, borstar eller rullar på insekticid och svampdödande behandlingar kommer att fräscha upp träets skyddande finish.

Hur man underhåller exotiskt trä

Vissa exotiska träslag, som ipe eller teak, är rötasäkra. För resten, applicering av exotisk träolja kommer att säkerställa en hållbar och slät finish. Om träet har grånat med tiden, gå över dina trädgårdsmöbler eller trall med ett ljusmedel.

Hur man underhåller ett timmerhus

Det är svårt att ge ett specifikt svar på denna fråga. För det första har ett hus av trästomme flera komponenter: dess grundstruktur, snickeriarbeten, men också beklädnad, golv, dörrkarmar etc. På den strukturella sidan har du det bäst med autoklavbehandlat trä, som är mycket motståndskraftigt mot insekter och fukt. Även om det ofta är möjligt att återapplicera behandlingar på synligt trä är det svårare att få tillgång till underliggande strukturella komponenter… så se upp! åtgärdas genom applicering av ett vitmedel. Men denna solbaserade reaktion är i allmänhet svår att undvika. Du kan rengöra utsidan med en högtryckstvätt som hålls på säkert avstånd. Ändå är det bättre att du håller dig till en pensel. Lacker eller fläckar måste appliceras vid installationen och upprepade gånger därefter för att skydda träet från väder och vind, insekter och mögel.

Ett luftkonditioneringssystem av CMV-typ i kombination med effektiv lufttäthet i dina väggar gör att du undviker fuktstagnation och hjälper därför till att förhindra att svampen tar över!

De fem bästa träoljorna att använda för en fin finish

Oljefinish används ofta på trämöbler och köksredskap. Generellt sett är oljebeläggningar miljövänliga, livsmedelssäkra och giftfria. De är också lätta att reparera och ger ett mer strukturerat kornmönster än många alternativ. De tenderar att betraktas som en mer traditionell finish, eftersom oljor har använts som träfinish i tusentals år. Oljefinish erbjuder dock i allmänhet inte samma nivå av skydd och hållbarhet som du hittar med lack eller lack.

1. Linfröolja

Linolja, även känd som linfröolja, är en av de mest populära träfinisherna i världen. Liksom andra handgnuggade oljefinishar, mättar linoljan djupt in i träfibrerna för att skydda mot repor och förändringar i luftfuktigheten. Det är lättskött, miljövänligt och ger en satinfinish som verkligen framhäver färgen och ådringen i träet under.

Rå, polymeriserad och kokt linolja kommer alla från linfröväxten, men har bearbetats på olika sätt och i varierande grad. Rå linolja är den renaste formen, men är ibland opraktisk som möbelfinish på grund av de förlängda torktiderna – det kan ta flera veckor för varje lager rå linolja att härda. Kokt linolja är vanligt som träfinish, men innehåller några potentiellt farliga torkföreningar. Polymeriserad linolja är det bästa av två världar: ren och giftfri med snabba torktider.

2. Tungolja

Tungolja är en växtbaserad olja som används som träfinish. Det är genomskinligt, snabbtorkande och penetrerar fibrerna för att förstärka och skydda träet. Det är en av de äldsta och mest populära träfinisherna i världen och kommer från frön från tungträdet i östra Asien. Tungolja har blivit en stapelvara bland fina möbelhantverkare i USA och utanför. Det är miljövänligt, giftfritt och matsäkert.

Tungolja härrör från att pressa fröna från tungträdet, som är inhemskt i östra Asien. Oljan har odlats och använts i Kina som träfinish i minst 2 500 år.

På samma sätt som linolja är det svårt att hitta möbler som är gjorda med rå eller 100 % ren tungolja. Många hantverkare kommer att använda kokt eller polymeriserad tungolja, och det är också vanligt att tillverkare felmärker produkter som tungolja när de inte är det. Om du är intresserad av en tung oljefinish är det värt att gräva lite för att förstå exakt vilken finish som används och vad den består av. Du kan hitta ren tungolja från Real Milk Paint.

Det finns många anledningar till att en hantverkare kan överväga att använda tungolja för att avsluta trämöbler. Det är helt naturligt, giftfritt och miljövänligt, och det gulnar inte lika mycket med tiden som vanliga ytbehandlingar som linolja, nitrocellulosalack eller lacker som polyuretan.

3. Mineralolja

Mineralolja är en flitigt använd term för att beskriva en klar, luktfri olja. Oftast hänvisar mineralolja till ett derivat av petroleum. Trots detta ses mineralolja generellt som giftfri och livsmedelssäker. Faktum är att det är särskilt vanligt på skärbrädor, köksredskap av trä, träskålar och andra träprodukter som ofta kommer i kontakt med mat. Det är också en vanlig ingrediens i babyolja, eftersom den har testats och godkänts för dermatologisk användning.

Även om mineralolja är giftfri och livsmedelssäker, används den inte ofta som finish för trämöbler, eftersom andra oljor på denna lista erbjuder mer önskvärda egenskaper.

4. Valnötsolja

Valnötsolja kommer från nötterna från juglans regia-trädet, en släkting till juglans nigra (som producerar det svarta valnötsträet som används i våra möbler). Valnötsolja, liksom mineralolja, används ofta på skärbrädor och köksredskap på grund av dess livsmedelssäkra egenskaper. Rå valnötsolja, som linolja och tungolja, har en ganska lång torktid, så det är inte ovanligt att valnötsolja skärs med mineralsprit (kokande) eller upphettas (polymeriseras) för att påskynda tiden det tar för oljan att bota.

5. Dansk Olja

Dansk olja är en vanlig finish bland träarbetare, även om den inte är tydligt definierad. På samma sätt som mineralolja kan termen dansk olja gälla många olika ämnen. Faktum är att tvetydigheten med dansk olja är ännu allvarligare. Termen “Danish Oil” är i grunden en catch all term för alla oljebaserade träfinishar. Dansk olja innehåller ofta tungolja eller linolja tillsammans med flera andra ingredienser – förtjockningsmedel, thinner, torkmedel, bindemedel och mer. Vanligtvis är dansk oljefinish en blandning av någon typ av lack med antingen tungolja eller linolja, men inte alltid. Det finns en massa butiker som säljer till exempel en polymeriserad linolja under varumärket “Danish Oil”.

Hur du kan använda träolja på möbler

I allmänhet appliceras möbelolja på exteriöra trämöbler för att skydda dem från väder och vind. Möbelolja kan även appliceras på bänkar, bord, stolar, hyllor etc. De flesta av våra möbeloljor har möjlighet att vara vattentåliga och många har även UV-beständighet. De flesta möbeloljor utvinns ur naturliga oljor som linfrö eller sojaolja. Möbelolja kan också hjälpa till att lyfta fram estetiska aspekter och få fram hela karaktären hos dina trämöbler.

Är det skillnad på möbelolja och möbellack?

Det finns några skillnader mellan möbelolja och möbellack. Några av fördelarna med att använda möbelolja är att den ger en djupt penetrerande, långsiktig och effektiv finish för trämöbler. Nästa fördel med att använda möbelolja är att den lämpar sig för kommersiella och privata tillämpningar. Möbeloljor håller längre än de flesta färger eller lacker. Oljor skyddar ytor från piller och vattenskador. Möbeloljor tenderar dessutom att vara mer miljövänliga, samtidigt som de är användarvänliga. Det finns vissa nackdelar när det kommer till att använda möbelolja eftersom det kan kräva många applikationer, men resultatet är värt det. Dessutom kan det ta lite längre tid att torka och kommer att kräva underhåll över tiden.

Hur applicerar man möbelolja?

När vi bestämmer oss för att applicera möbelolja har vi några tips från våra experter:

Innan möbelolja appliceras, se till att träet är nedslipat och ordentligt rengjordt – på så sätt skapas en slät yta.

Nästa tips är att applicera möbelolja med en ren ostduk med en cirkulär rörelse för att arbeta in möbeloljan i träet. Se till att applicera oljan jämnt och rikligt tills träet har slutat absorberas.

Efter applicering av ett lager, se till att vänta cirka 12 till 2 4 timmar innan du applicerar igen. Dina trämöbler kommer att behöva tid att torka. Det är bäst att följa instruktionerna som finns på möbeloljeburken eller få råd direkt från tillverkaren.

Vad är det för olika träslag som jag använder möbelolja också?

Möbelolja kan appliceras på alla typer av träslag. Det handlar bara om att matcha rätt olja till dina trämöbler för att förstärka den naturliga färgen.

Några träslag som du kan applicera möbelolja på inkluderar följande:

 • ask
 • bambu
 • ceder
 • mahogny
 • lönn
 • ek
 • tall
 • teak
 • valnöt
 • vide
 • björk

och så mycket mer

Hur man applicerar träfinisholja

Trä som kräver betsning innan en finish av träolja appliceras, bör betsas med vattenbaserade träbitar. Oljebaserade träbitar kommer att försegla träet och träoljan kommer inte att kunna tränga in och tillföra en skyddsnivå, såväl som den önskade finishen.

Träolja appliceras bäst på avverkningar av trä först, om det finns tillgängligt – såsom extra trädäck eller skrot som är samma som ytan som oljas. Om en träolja används på olika träslag inom en föremålskonstruktion, eller i samma rum, kom ihåg att en olja ger olika finish (visuellt) till olika träslag. På grund av detta kan du behöva tona olja som används på ljusare trä för att matcha mörkare trä – cederträ, till exempel, är mörkare än furu.

Träolja bör endast appliceras på trä som inte har tätats – eller behandlats med en oljebaserad bets. Externt trä som har avslutats med en olja kan förlora sin finish på grund av exponering för väder och vind, men kommer att förbli skyddat. Invändiga träytor är mycket mer benägna att behålla den oljade finishen.

Det finns hälso- och säkerhetsrisker förknippade med att använda och applicera träoljor. Läs om dem i slutet av den här artikeln.

Dansk olja och teakolja kan appliceras med en mjuk borste, trasa eller tygbit, där varje applicerat lager olja behöver slipas lätt med fint sandpapper. 3 till 4 beläggningar med olja bör räcka, med överflödig olja som torkas bort efter applicering. Lämna inte överflödig olja, eller applicera för mycket olja per beläggning, eftersom det inte kommer att suga in tillräckligt.

Rå- och standardlinolja tar mycket längre tid att torka än andra träoljor, och det bör finnas minst 3 till 4 dagar mellan strykningarna. Nytt, bart och obehandlat trä kommer att behöva minst fem lager utan slipning mellan varje beläggning – i vissa fall kräver fler lager.

Applicering av tungolja kräver en teknik som kallas “vått i våt polering”. Detta är en mer komplicerad metod och hanteras vanligtvis av proffs. Efter varje beläggning behöver ytan slipas och appliceras mellan 3 och 5 lager, med 2 till 3 dagars torktid mellan varje lager.

Vilken träolja är bäst för specifika träslag

När det gäller att välja rätt träolja för ett jobb kan det bero på en rad faktorer, inte minst vilken typ av trä det är. Att välja en specifik träbearbetningsolja kan bero på hur träet tidigare har behandlats, om det är för inomhus- eller utomhusbruk och om det kommer att behöva vara lätt, medium eller kraftigt hållbart. Att matcha en träbits finish till omgivande dekor är också något att ta hänsyn till – om ett rum har många ljusa träfinisher kanske du inte vill ha en mörkare träoljefinish.

En stor faktor för träoljefinishen är deras torktid – och nej det är inte alltid bäst att välja den snabbast torkande träoljan. Det finns ofta en större anledning till att välja en långsammare torkande olja för specifika träslag – oavsett om det är möbler, sportutrustning (t.ex. cricketfladdermöss behandlas vanligtvis med “långsamt torkande” rå linolja) eller trädäck.

Träets densitet, skick för att säkerställa att det inte har trämaskskador och ålder kan påverka hur en olja tar till den och den färdiga nyansen.

Det finns ett antal forum online som diskuterar lämpliga och rekommenderade oljefinishar för specifika träslag, och det rekommenderas att göra ytterligare forskning för alla specialmöbler eller träkonstruktioner bort från de som diskuteras i det här inlägget – gitarrer, högtalarskåp, etc.

Ask

För att bibehålla askans naturliga blonda färg är dansk och teakolja de bästa oljefinisherna, även om de kan gulna något eller bli rikare på mörka toner när träet utsätts för överdrivet UV-ljus. Vissa användare bleker träet innan det oljas in, eftersom olja kan göra träet något mörkare. Om du funderar på att bleka träet, eller vill ha mer råd om lämpliga träoljor för aska, vänligen kontakta oss.

Bambu

Bambumöbler och inredning kan avslutas med teakolja.

Bok

Bänkskivor i bok kan ytbehandlas med dansk olja. För att förstärka den naturliga färgen, när du restaurerar gamla köksenheter och bänkar, tänk på att applicera ett nytt lager dansk olja för att verkligen få träet “tillbaka från de döda”.

Ceder

Linolja är den mest populära och rekommenderade träoljefinishen av träarbetare, användare av cederträ och hantverksentusiaster.

Mahogny

För interiört bruk finns det alternativ mellan tungolja, linolja och teakolja. Dessa tre är fantastiska penetrerande oljor och även om de inte lämnar en glasartad glans på mahogny, kan de poleras upp för att ge en mer briljant finish.

Lönn

Tungolja eller linolja kan användas för att avsluta lönn och för att få fram träets lockiga eller tigerkorn.

Ek

Tungolja kan användas på ek för att behålla sin färg, men om du vill göra eken mörkare är hårdvaxolja att föredra. Dansk olja är populär som finish på ek eftersom den framhäver dess fylliga toner, samt förhindrar fläckar på ytan.

Tall

För matbord i furu är rå linolja det bästa valet, eftersom det inte kommer att förorena matämnen. Något svårare att applicera än rå linolja är tungolja, som också är vattentålig.

Dansk olja kommer att erbjuda den mest hållbara finishen för furumöbler, även om valnötsolja skulle kunna användas för att få fram en lite annorlunda finish i träet.

Rosenträ

Rå linolja eller teakolja kan lyfta fram den starka färgen på rosenträmöbler.

Teak

Träolja bör inte appliceras på trämöbler utomhus, men för inomhusbruk kan specialiserad teakolja appliceras på teak – observera att teakolja inte är gjord av teak. Vanligare är att linolja eller tungolja föredras av proffs inom träbearbetning.

Valnöt

Tungolja hjälper till att mörka kornet och skyddar valnöt, med en djärv och slående finish.

Vide

Precis som med cricketfladdermöss är pil bäst färdig med rå linolja.

Ta bort träolja från en yta

Träolja som har applicerats på golv kan avlägsnas med en kraftig slipmaskin. Eftersom träolja inte tränger djupt in i trä, kan det översta lagret slipas tillbaka så mycket som möjligt för att avslöja det kala träet, vilket gör att en lack, färg eller annan olja kan appliceras som kan fästa vid det.

Grundläggande hälso- och säkerhetsråd vid användning av träolja

Träolja är brandfarligt och appliceringsutrustning – våta borstar och trasor – kan generera värme när oljan härdar (torkar). Dukar och trasor bör lämnas att torka plant på betongytor, men inte utsättas

Vanliga frågor om träolja

Gör träolja trä mörkare?

När du använder olja på trä kommer träet att mörkna, men det kommer inte att förändra den faktiska träfärgen. Oljan kommer att göra den något mörkare och få fram den naturliga ådring. När träet börjar ljusna vet du att det är dags för mer träolja.

Är trä förseglat när man använder träolja?

Oljefinish fungerar inte som tätningsmedel, men det är vattenbeständigt. Så eftersom olja stöter bort vatten kan den ses som ett tätningsmedel till en viss punkt. Träförseglare i sig är vanligtvis syntetiskt baserade, till skillnad från träolja som är gjord av naturliga ämnen.

Kan du applicera en annan typ av träfinish över en träoljefinish?

De flesta andra träfinish kan inte appliceras över en träbehandlingsolja. Detta beror på att lacken eller annan finish inte kan fästa vid träytan. Träoljan måste avlägsnas helt innan du kan applicera någon annan typ av finish eller färg på träet.

Kan en träoljefinish tas bort?

Processen att ta bort träolja kan vara lite hård och mödosam. Däremot kan det översta träskiktet som har behandlats med olja slipas ner tills det kala träet är blottat igen. Du kan sedan applicera färg eller annan finish på ytan.

Är en träoljefinish eller vax bättre?

Detta kan vara upp till varje person, men träolja ger mer hållbarhet än vax. De flesta träoljor är lätta att använda och underhålla, men tenderar att torka långsamt. Vax, å andra sidan, kan gå på alla typer av trä. Du har också valet av kombinationsprodukter för olja och vax.

Hur applicerar du olja på trä?

När man arbetar med möbelolja brukar man använda en trasa eller trasa för att gnida in oljan i träet. När träet har absorberat oljan och fått sitta i några minuter kan eventuellt överskott torkas bort. Du kan också använda en borste eller skumkudde för att applicera träolja och träfinish.

Kan man ha träolja nära mat?

All träolja kan inte användas när mat är inblandad. Den bästa träoljan som är livsmedelssäker är dock mineralolja. Andra oljor inkluderar valnötsolja, linolja, fraktionerad kokosnötolja, schellack och kanske till och med olivolja.

Hur skiljer sig träolja från trälack?

Fördelar:

 • Oljor ger en djupt penetrerande, långsiktig och kostnadseffektiv finish för träytor.
 • Oljor är lämpliga för livliga kommersiella områden och är idealiska för hushållssituationer.
 • Professionella, djupt penetrerande oljor kan hålla längre än en tunn färg- eller lackbeläggning.
 • Oljor skyddar ytor från spill även efter ytskador.
 • Oljor tenderar på det hela taget att vara mer miljö- och användarvänliga.

Nackdelar:

 • Flera lager/applikationer krävs
 • Potentiellt längre tork-/återgångstider
 • Underhåll krävs över tid
 • Att måla om med något annat än den applicerade originaloljan kan vara besvärligt

Var medveten om att vissa träslag är mer absorberande än andra och kan kräva olika förberedelser, applicering och produkter för att användas (se olika träslag längre fram i denna artikel).

Vilka träfinishar kan användas utöver träolja?

De flesta trälacker kan inte appliceras på oljade träytor, eftersom lacken inte kan fästa på ytan, eller penetrera oljebeläggningen.

Brand skyddande lacker och färger kan inte heller appliceras direkt på oljat eller vaxat trä. För att måla över trä som tidigare har haft olja eller vax, måste ytan förberedas noggrant för att avlägsna alla spår genom en kombination av slipning och rengöring med ett patentskyddat rengöringsmedel.

Vad är träolja?

Träolja är en skyddande och dekorativ träfinish, som kan appliceras ovanpå träbetsar eller direkt på rent trä och timmer. Dess skyddande egenskaper är inte lika hållbara som lacker, men de är mycket gynnade av träarbetare för att framhäva träets karaktär med en behagligt kontrasterande glans över träfibrerna.

Observera att som träfinish kan träolja inte lätt täckas med lack eller färg.

Träolja tränger in i träet och sipprar in för att ersätta och fylla på naturliga oljor som kan gå förlorade genom exponering, ålder och allmänt slitage. Det kan också återuppliva träytans naturliga färg, vilket ger den “tillbaka till liv”. Möbler, yachtdäck och mer kan förvandlas med träoljebehandling, och många hotellobbyers hemlighet är väloljade ytor som erbjuder en autentiskt rikt tonad, varm och rotaktig atmosfär.

Genom att applicera lager av träolja bygger du upp en hållbar och glänsande ytlig inish som kan täta trägolv och utsatta ytor. När de väl har torkat kan träytor som har behandlats med träolja lätt underhållas och se föryngrade och “hälsosamma” ut.

Till skillnad från trälacker med höga VOC-halter är träoljor till övervägande del naturliga produkter som är lätta att applicera och underhålla under långa tidsperioder. Om du tycker om att “sköta trä” kan en lämplig träolja vara det bästa valet av finish, i stället för vax eller lack.

Det finns ett antal olika träoljefinishar, som vi kommer att titta mer ingående på senare, där några faller under paraplykategorin möbelolja.

Vilken olja ska jag använda till mitt trädäck?

Om du letar efter långsiktigt skydd av nylagda trädäck kan det vara svårt att välja den bästa oljan, men här berättar vi vad du ska leta efter och rekommenderar några ledande produkter tillgängliga online.

Däckolja kan berika och förstärka färgen som erhålls från en trädäcksbets, och erbjuder en hållbar beläggning som är väderbeständig – vattentätande och erbjuder UV-exponeringsskydd mot grånande, blekt färg och en matt, väderbeständig look kommer nästa sommar. De flesta människor föredrar att behålla det naturliga utseendet på trädäck, vilket är där klar olja skulle gynna detta jobb bäst.

Ett vanligt problem med trall är när kanter och spår börjar spricka och spricka. En olja av hög kvalitet kan förhindra detta från att hända, vilket gör ytan mycket mer hållbar mot medelstor till tung fotgängare.

Din trall förtjänar en långvarig och seg träolja som kan skydda den mot alger och svampskador, och dessa är bland de bästa produkterna som gör detta:

Vilken Möbelträolja bör jag använda?

Möbeloljor används mer allmänt på exteriöra trämöbler, såsom bänkar, bord och stolar inom besöksnäringen. Trädgårdsmöbelolja kan användas på barrträ och lövträ, vilket ger en finish av hög kvalitet och låg lukt. På grund av exponeringen måste olja för yttre möbel vara vattenbeständig och ge en viss UV-beständighet. Erbjuder långvarigt skydd, oljeförsäljningen för trädgårdsmöbler toppar på våren, vilket gör den yttre marken redo för sommaren!

Vilken träolja ska jag använda till mitt trägolv?

Trägolvolja kan i allmänhet användas på massivt barrträ och lövträ, såväl som konstruerade trägolv. Golvoljor är utformade för att motstå tung fotgängare och kan komma i en rad olika ytbehandlingar för att lägga till en hållbar beläggning som håller i flera år.

En av de främsta preferenserna för träolja för golv är att den framhäver sädens egenskaper, vilket ger en helt unik finish till ett golv. Utformad för att lägga till vattentätande skydd, mot spill och säsongsbetonade element.

Vad är Teak träolja?

Teakolja, hur konstigt det än kan verka, har ingenting med teakträdet att göra. Precis som med dansk olja är den gjord av en blandning av ingredienser, nämligen linfröolja, ren tungolja, mineralsprit (petroleumnafta) och lack. Petroleumnafta härrör från petroleum och d används som thinner för oljan. Anledningen till att teakolja kallas för ‘Teakolja’ är enbart till att ge produkten ett syfte, nämligen att vara lämplig att använda på teak, som trädgårdsmöbler i teak. Formuleringar kan variera från märke till märke baserat på mängden och kvaliteten på de ingredienser som används.

Den primära användningen av teakolja har traditionellt varit för exteriört trä som utomhusmöbler i trä och för trä på båtar. Teakolja är designad för att bromsa den naturliga grånande processen hos teak samtidigt som den skyddar den från väder och vind. Även om teakolja kan användas på de flesta typer av barrträ och lövträ är det bättre på lövträ. Oljans tunna natur gör att barrträd som är mer porösa än lövträ och innehåller mindre naturlig olja kommer att suga upp mer av oljan, vilket potentiellt gör det till ett dyrt val. Användningen av teakolja i varma, fuktiga miljöer kan faktiskt främja tillväxten av mögel.

Denna teakolja är lätt att applicera och torkar snabbt, vilket resulterar i en fantastisk finish. Teakoljan har återställt färgen och finishen på våra portar. Högt rekommenderad!

Vad är Linfröträolja

Linolja framställs genom pressning av fröna från linplantan och har många användningsområden. Även känd som linfröolja, linolja i sitt råa tillstånd används också som en livsmedelstillsats och finns i kapslar som ett kosttillskott. Även om linolja kan och används som en fristående produkt i sina “rå” och “kokta” varianter, blandas den oftare med färger och andra träoljor för att göra andra produkter inklusive dansk olja och teakolja.

Mest berömd används på cricketslagträ, linolja är mer lämplig för interiört trä. Som med de flesta andra typer av träolja förstärker, förskönar och återställer den interiört trä. Linolja kan vara svårare att applicera än andra typer av olja och den “råa” versionen kan ta upp till en vecka att torka. Vissa säger att rå linolja aldrig torkar helt. Den “kokta” versionen av oljan torkar snabbare på cirka 24 timmar, vilket gör att projekt kan slutföras snabbare.

Vad är tung träolja?

Ren Tung-olja utvinns från fröet från tungträdet, som är hemma i Kina och några andra asiatiska länder. Det anses vara en miljövänlig träfinish eftersom den inte innehåller några andra ingredienser eller tillverkningsprocesser. Den är också mindre känd som Kinas träolja och dess användning tros ha sitt ursprung i Kina så långt tillbaka som 400 f.Kr.

Det är värt att notera att medan vissa tungoljor är rena, innehåller vissa märken av “tungolja” tillsatser och andra ingredienser för att hjälpa till med applicering och torkning.

Tungolja började som ett populärt val för båtdäck och golv, men på grund av dess flexibla, hållbara och livsmedelssäkra egenskaper används den nu mer allmänt i en mängd projekt. Eftersom den inte mörknar och är resistent mot mögel, används den i stor utsträckning på interiör- och utomhusmöbler, träleksaker, skåp och musikinstrument som gitarrer och mer.

Använd ren Tung-olja på köksbänkskiva i bar ek. Det tar några lager att slutföra och tar lång tid att torka men ger en fin mjuk glans som inte fläckar (rött vin, curry, varma muggar). Behöver appliceras igen ungefär en gång om året och det tar dagar att torka ordentligt, men efter en dag eller så är lätt användning bra – fortsätt bara att torka över den. Jag har använt runt diskbänken och handfatet i badrummet och inga fläckar.

Vad är dansk träolja?

Danska oljor är lite konstiga i det att även om det säljs i stor utsträckning av många tillverkare, finns det ingen definierad formulering för dess sammansättning. Dansk olja är vanligtvis gjord av blandningar av linolja och/eller tungolja, mineralsprit, syntetiska hartser och lack för att göra den hållbar och lätt att arbeta med. Rustins danska olja anses dock vara den “ursprungliga” formeln.

Dansk olja är en mycket mångsidig olja som är vattenbeständig och livsmedelssäker. Detta gör den till ett populärt val för köksbänkar i äkta trä, matredskap, verktygshandtag i trä och mer. Den torkar till en hård, satinfinish och är mycket lätt att underhålla.

Namnet “Dansk olja” kommer helt enkelt från det faktum att under andra hälften av 1900-talet började skandinaviska möbler, skyddade med en attraktiv lågblank finish, att exporteras runt om i världen. Denna finish fick namnet “Dansk olja” på grund av var den kom ifrån.

”Det är första gången jag använde dansk olja (rekommenderad av en vän) och blev förvånad över kvaliteten på finishen. Jag använde den på ett köksbord, och är därför utsatt för olika nivåer av missbruk. Bordsytan beundras av alla som ser den, och än så länge håller den bra, trots den dagliga användningen.” Är en recension som vi hittade under vårt letande för den bästa träoljan.

Vad kostar möbelolja?

Kostnaden för möbelolja kommer att variera beroende på produkt och kvantitet. För mer prisinformation så kan du kolla i tabellen ovan.

Vad är träoljor och hur fungerar de?

Träoljor är i huvudsak de naturliga oljor som utvinns från grönsaker, växter, träd, nötter och frön. På ett mikroskopiskt plan är trä fullt av hål, inte helt olikt ett paket med sugrör som man tittar på. Att applicera en träolja fyller dessa hål och håller därigenom träet smidigt och vattentätt. När de väl har exponerats för syre oxiderar dessa oljor och hårdnar i ytan av träfibrerna för att bli en del av träet. Finishen de ger är torr (icke fet), och i varierande grad fukt-, fläck- och smutsbeständig.

Vad är traditionella träoljor?

Även om det finns många “old school” träoljor, är de vanligast använda utan tvekan dansk olja, teakolja, tungolja och i mindre grad linolja. Det finns ingen fast formel för teak eller dansk olja vilket innebär att de kan variera från märke till märke. Detta innebär ibland att en olja från ett märke kan skilja sig något från ett annat vilket ger olika torkning av efterbehandlingsegenskaper.

För dem som använder dessa oljor regelbundet handlar det ofta om att prova produkter från olika märken för att hitta den olja som bäst uppfyller deras krav. Detta sagt, de flesta formler är mycket lika och en föredragen produkt är vanligtvis lätt att hitta.

Vad är skillnaden mellan gamla och nya träoljor?

Medan traditionella oljor blandades genom experiment med naturligt förekommande ingredienser, är moderna träoljor som “hårdvaxoljor” vetenskapligt formulerade av blandningar av oljor, hartser, lösningsmedel och kemikalier för att göra dem mer hållbara, hållbara och snabbare torkande. Detta gör nyare oljor mer lämpade för stora projekt som golv och trall där snabbare torktider, bättre hållbarhet och minskat underhåll är en viktig faktor. Det är vanligtvis snickare, trähantverkare, hobbyister och restauratörer som föredrar de långsammare torktiderna och förmågan att bygga lager som traditionella oljor erbjuder.

Hur fungerar Avfettningsmedel och andra liknande produkter?

Avfettningsmedel

En träyta som har behandlats upprepade gånger eller är utsatt för effekterna av föroreningar behöver en grundlig rengöring: avfettningsmedel tar effektivt bort lager av ackumulerad fet smuts. Avfettningsmedel appliceras med en trasa eller borste; du bör också slipa ner din yta samtidigt.

Färgbortagare

Färgborttagare är utformade för att ta bort tidigare behandlingslag som lack eller färg. För bästa resultat bör appliceringen åtföljas av slipning. Kom ihåg att bära handskar, mask och skyddsglasögon.

Vad är Bindemedel?

Bindemedel används specifikt för att fylla golvskivor som har skenat och blivit farliga eller fula. Observera: bindemedel måste blandas med sliprester från samma trä så att de fyllda ytorna smälter in perfekt med golvet. Om du inte har något bindemedel till hands, här är ett praktiskt knep: trälim i kombination med lite sågspån ger förvånansvärt bra resultat!

Vad är träspackel?

Träspackel är viktigt för många gör-det-själv-projekt och kommer väl till pass när du behöver fylla i eventuella brister i ditt trä (upp till ett djup på 1 cm). Använd en liten palettkniv eller spatel för applicering. Om du planerar att betsa eller måla ditt trä efteråt, gå över den fyllda ytan med sandpapper efter att kittet har torkat.

Vad är mastic?

Mastic är avsedd för mer omfattande fyllningsarbeten; den tar längre tid att torka och är svårare att arbeta med – speciellt vid slipning! Det är dock mycket effektivare än kitt för fyllningsuppgifter i större skala. Användbart att veta: tvåkomponentsmastik är mycket effektiva men kräver blandning. Du bör också notera att deras torktid är mycket snabb, så se till att bara förbereda en liten mängd åt gången!

Vad är fyllningsvax?

Fyllningsvaxer är mycket effektiva vid precisionsbearbetning av trä. De finns i olika naturliga nyanser och är idealiska för att minska brister och fylla små hål i möbler, särskilt om de redan har lackats eller behandlats. Helt enkelt så Fäst vaxet och applicera det med ett precisionsverktyg eller med fingrarna. Efter torkning finns det ingen anledning att slipa: gnugga helt enkelt det fyllda området med en mjuk trasa för att skapa glans!

Hur väljer man en penetrerande träolja?
Penetrerande oljor

Som namnet antyder, genomträngande oljor mättar träets fibrer djupt samtidigt som de låter det andas. Som sådan saktar den ner den skadliga verkan av vatten och UV-strålar och undviker den grånande färgen som är ett resultat av dessa hot. Penetrerande oljor är idealiska för att behandla trall, speciellt de som är gjorda av exotiskt trä. Efter applicering, torka bort överskottet med en trasa och låt träet stå. Som med några av de tidigare produkterna är vattenbaserade penetrerande oljor mer miljövänliga medan lösningsmedelsbaserade alternativ är effektivare och lättare att applicera.

Trägrundning och stabilisator

Grundningsprodukter tjänar till att optimera appliceringen av efterbehandlingsprodukter. Välj bland vitmedel, stabilisatorer och tätningsmedel.

Stabilisatorer

Denna produkt är designad för att stabilisera och skydda träet under de första månaderna av exponering och hjälper till att minska risken för sprickbildning, missformning etc.

Färglyftare

Om du vill applicera en penetrerande olja på din trall, och det redan är något grånat, är vitmedel ett utmärkt sätt att förbättra appliceringen och finishen av oljan.

Vad är skillnaden mellan teakolja och dansk olja?

Både teak och dansk olja är olje- och lösningsmedelskombinationer som tränger djupt in i träet. De kan tillverkas av en blandning av linfrö- och tungoljor – som är naturliga, nöt- eller fröbaserade träoljor – och lösningsmedel. Dansk olja är känd för att ge en något glansigare och hårdare finish än teakolja. Teakolja är känd för att vara en långvarig finish för både exteriört och interiört trä så du behöver inte applicera den igen så ofta som dansk olja.

Är lack och träoljor utbytbara?

En lack är vattenbaserad, så du kan inte applicera den på en yta som har behandlats med en träolja om du inte tar bort oljan med en slipmaskin. Detta är något att tänka på eftersom när du väl behandlat ditt trä med olja, vill du se till att du fortsätter att använda träolja för att konditionera virket.

Varför använda träolja i stället för lack?

När du vill förstärka träets naturliga utseende är träolja den bästa finishen att välja.

En olja av god kvalitet kan framhäva träets inneboende karaktär, samtidigt som den tillför en tilltalande glans eller glans till ytan.

Oljor är också lätta att applicera, och träprodukter färdiga med olja är relativt lätta att underhålla.

Vilka olika typer av träolja finns det?

Följande är några av de klassiska träoljorna som används i träbearbetning, deras fördelar, hur man applicerar dem och eventuella nackdelar du bör vara medveten om.

Är det viktigt att använda träolja?

När det kommer till träbearbetning, oavsett om du har att göra med trägolv, möbler eller utomhusprodukter av trä, är det avgörande att applicera rätt finish.

Träolja används som ytbehandling eftersom den kan bidra till att bevara träet samtidigt som det lyfter fram träets naturliga skönhet.

Problemet är att med så många olika typer av träolja är det inte alltid lätt att räkna ut vilken olja du ska använda.

Många antar att finishen är relativt lika – så länge du applicerar en finish spelar det ingen roll om du använder linolja, teakolja eller några lager tungolja.

Detta kunde inte vara längre från sanningen. Alla typer av trävaror är en investering som bör hålla i flera år.

Och det är genom att applicera rätt träolja som du kommer att kunna få fram det bästa av träet.

Så i stället för att springa till din lokala järnaffär eller köpa en träolja online utan en aning om hur varje typ av olja kommer att påverka virket, har vi sammanställt den här användbara guiden för att välja den bästa träoljan för ditt träbearbetningsprojekt.

Hur mycket kostar träolja?

Dyrare alternativ inkluderar olje- och vaxblandningar med ultrakonditionerande egenskaper. Du kan motivera utgiften eftersom du inte behöver använda dem särskilt ofta.

Om du har stora ytor kan du kanske spara genom att köpa i bulk. Annars kan du använda en dyrare produkt på träslag som antikviteter eller ömtåliga färdiga träslag.

Jag skulle aldrig avskräcka dig från att försöka spara pengar, men ibland får du vad du betalar för. Om din produkt skyddar ditt trä och förhindrar skador från torkning och åldrande, är det värt det att spendera bara lite mer. Du sparar dig själv från att spendera mycket mer på betydande reparationer.

Hur applicerar man träolja?

Du har bestämt dig för att olja är en bra finish, och tur för dig är det en av de enklaste att applicera.

Det första du bör göra är att identifiera vilken typ av trä du arbetar med. Riktigt porösa träslag klarar sig kanske inte bra med olja eftersom träet suger upp allt och lämnar väldigt lite kvar på ytan. Att få en jämn päls är svårt.

När du har identifierat ditt trä, slipa ytan försiktigt för att ta bort smuts eller smuts innan du applicerar oljan. Arbeta från grovt sandpapper till fint för att säkerställa att du inte har några djupa repor kvar på träets yta.

Applicera oljan försiktigt med en trasa av hög kvalitet. Trasor av lägre kvalitet kan pillera och lämna de där irriterande små bitarna av mög överallt. Torka upp överskottet och se till att rengöra dina kläder noggrant.

Låt torka innan du lägger på ett andra lager. Torktiden beror på vilken produkt du använder. Var noga med att läsa instruktionerna noggrant.

Hur rengör man träolja?

All olja med lösningsmedel har potential att utgöra en brandrisk. De flesta experter rekommenderar att sänka trasan i en hink med vatten med ett lufttätt lock, men det är väldigt få som faktiskt gör det. Du bör se till att duken är platt och kan torka helt.

Om du buntar ihop trasan efter att ha använt den, höjer utströmmande ångor värmen och riskerar att antändas. Du kan hamna i en brandrisk.

Oljor bör aldrig pöla på din träyta. Se till att du har torkat bort överskottet på rätt sätt innan du låter det torka.

Alternativ som innehåller lösningsmedel kommer att behöva mer än bara vatten för att ta bort. Du behöver en färgförtunning eller annat borttagningsmedel.

Vad är säkerhetsprocedurer för träoljor?

Oljor kan vara hårda mot huden. Om din produkt även har tillsatt lösningsmedel för att hjälpa till med appliceringen, kan du behöva bära handskar och glasögon. Det största säkerhetsproblemet är ventilation. Ångorna från olje- eller lackblandningen kan orsaka allvarliga andningsproblem och fara för dina ögon och hjärna. Om du inte kan ventilera området bör du överväga ett alternativ till den produkt du har valt.

Lämna aldrig oljor där barn eller husdjur kan hitta dem. Dessutom, om du konditionerar något i dina matberedningsområden, se till att din olja är specifikt märkt som livsmedelssäker. Annars riskerar du att få i dig gifter.

Ska du olja in trämöbler med träolja?

I många fall är möbelolja ett utmärkt sätt att avsluta ytan på ett träföremål. Den erbjuder en vacker glans, motstånd mot väder och vind och en bekvämlighetsfaktor som är oöverträffad. Precis som alla andra verktyg är möbelolja inte lämplig för alla situationer. Det finns tillfällen då det är värt att använda och tillfällen då det inte är det.

Du bör överväga träets nuvarande tillstånd. Om det redan är målat eller belagt kommer du inte att kunna använda en möbelolja. Det beror på att möbeloljor måste kunna tränga in i träet, vilket de inte kan göra om någon annan finish är i vägen. Å andra sidan är ofärdigt trä oftast en dålig idé. Om du inte pratar om en billig och tillfällig konstruktion bör alla trämöbler få sin yta behandlad på något sätt. Du har flera alternativ för efterbehandling men olja är förmodligen en av de enklaste. Du gnuggar helt enkelt in den i ytan och låter den göra sitt jobb. Var du än ser en torr träfläck, det är där du behöver applicera mer olja.

Vad är skillnaden mellan tunga, linfrö och dansk träolja?

Vid första anblicken kan ämnet möbeloljor vara lite förvirrande. Med så många typer av olja där ute är det verkligen svårt att förstå allt. Låt oss ta en titt på tre av de vanligaste typerna av möbelolja så att du kan förstå deras egenskaper. Tungolja erhålls från frön från Tung-trädet och uppfanns först i Kina (där detta träd växer). Efter att ha pressat den från fröna fann forntida örtläkare att denna olja gradvis skulle härda vid kontakt med luften. Detta bildar ett tjockt men genomskinligt lager som tjänar till att skydda en yta från fukt. Snart började de använda detta nya ämne för paraplyer, fartyg och en hel del andra saker.

När det kommer till dansk olja blir ämnet lite mer förvirrande. Det finns inte bara en formulering för det här, så det kan göras på mer än ett sätt. Ibland är den gjord av tungolja, linolja eller andra sådana ämnen. I sin billigare form är det i princip ett konstgjort substitut för tungolja. Man vet aldrig riktigt vad man får här. Linolja är, liksom de två andra, en olja som utvinns från växtfrön (linplantan, i det här fallet). Liksom de andra två härdar den också gradvis vid kontakt med luft. Som du kan se finns det ett antal växter som ger oljor av denna typ. Dessa självhärdande oljor kallas “torkande oljor”, och de är den ursprungliga formen av klarlack. Dessa produkter används fortfarande ofta vid tillverkning av olika musikinstrument men har fasats ut från många andra applikationer. Detta beror på att oljan är klibbig och något svår att använda.

Vilken träolja kan du använda på trämöbler?

Det finns ett brett utbud av möbeloljor på marknaden. Dessa kan inkludera tungolja, dansk olja, linolja, teakolja eller Roalmanolja. Alla dessa produkter har distinkta fördelar och nackdelar. Ändå bör du få liknande resultat från alla dessa produkter så länge du följer instruktionerna

Kommer olja att göra trä mörkare?

Ja, de flesta oljor gör träet mörkare när det väl applicerats. Även om det inte kommer att ändra färgen på träet, kommer det att göra det en nyans mörkare. Detta har effekten att ta fram säden och göra den mycket mer synlig. Den övergripande mörknande effekten av en oljebaserad finish kommer dock att förhindra att den får för mycket kontrast. Olja gör inte bara det mesta träet mörkare, utan den här mörkläggningsprocessen ger dig också ett enkelt sätt att veta när dina trämöbler behöver mer olja. När du ser en blek fläck av trä vet du att den är törstig och olja är dess favoritdryck.

Läs också >>> Bästa vattenslangen

Vad är träolja?

Träolja är ett aktuellt oljeämne som “avslutar” ett träprojekt på vissa sätt. Vissa träoljor är bättre för att skydda den släta träytan, medan andra är inriktade på att fördjupa färgen. Träoljor och faktiska träbetsar är olika – oljan appliceras efter betsningen – men de fungerar ofta hand i hand för att ändra träets utseende. Träolja skiljer sig också från en trätätning. Det täcker inte träet märkbart i någonting; snarare absorberas det i träets porer.

Hur många olika sorters träolja finns det?

Du hittar många olika sorters träolja, ofta med olika syften när det kommer till hur appliceringen av oljan förändrar träets yta. Träolja kan användas för att:

 • Skydda träet och främja hållbarheten.
 • Ge träet ökad vattentäthet.
 • Lägg till dekorativt värde men fördjupa eller berika den naturliga färgen.
 • Ge träet ytterligare glans (men inte med så mycket film som en verklig träglans).
 • Ge träet näring för styrka innan du tätar det med en blank eller matt träförseglare.

Hur används träolja?

Träolja appliceras oftast med en ren ostduk. Den appliceras ganska rikligt, en yta eller sida i taget, men i försiktiga, jämna lager så att det färdiga utseendet blir konsekvent. Du kan sluta applicera mer olja när träet inte längre absorberar det, och det är sant över hela biten. Torka sedan bort överflödig olja med trasan, lägg trasan åt sidan och arbeta in oljan i träet överallt med dina händer. Du är klar när ytan ser jämn ut; du kan torka av biten igen med en ren trasa och lägg den åt sidan för att slutföra absorberingen naturligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top