Bästa tryckmätaren 2023 – Test av olika tryckmätare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Kimo MP50

Kimo MP55

Kimo MP120

Testo 510

Klicka här för att se fler tryckmätare.

En bra tryckmätare är essentiell för att undvika svårhittade fel i hemmet. För att vara helt säker på att allting har gått som det ska vid VVS-arbeten är det nödvändigt att kolla noggrant med en bra tryckmätare.

När en fläkt i ett luftkonditioneringssystem är under för högt tryck används mer energi än som behövs. Dessutom så cirkulerar inte luften rätt under ett för högt tryck vilket kan leda till ojämn fördelning av värme. Med en tryckmätare kan du enkelt mäta lufttrycket och åtgärda dessa fel vilket kommer ge dig mer energieffektiv luftkonditionering.

Som många andra produkter finns det tryckmätare i en mängd olika modeller och prisklasser. Detta är för att alla tryckmätare inte mäter lika noggrant eller fungerar inom samma tryckområde. Därför är det viktigt att köpa en tryckmätare som passar för just ditt användningsområde.

För att undvika tråkiga missar bör du bland annat tänka på vilken batteritid du letar efter eller hur högt tryck din tryckmätare ska kunna mäta.

1. Bäst i test – Kimo MP50

tryckmätare bäst i test

Se bästa priset

Kimo MP50 är en robust men kompakt tryckmätare som kan mäta differenstryck upp till 1000 Pa. Den kommer med en 2 raders LCD-display vilket möjliggör ett snyggt och enkelt sätt att kolla av värdena.

Tryckmätaren kommer med en stilig väska som agerar både som skydd och bärhjälp, men om du råkar tappa tryckmätaren så är den stötsäker.

Dessutom har tryckmätaren som drivs av 4st AAA batterier en otroligt bra batteritid på 180 timmar. Utöver det har den en automatisk avstängning efter 20 minuter vilket hjälper dig spara på batteriet även om du glömmer stänga av den.

Nackdelen med denna allsidiga modell är att den saknar några extra funktioner som finns hos dyrare modeller, exempelvis så kan modellen inte mäta lufthastighet.  Trots det så är modellen fortfarande mycket prisvärd.

2. Populärast – Kimo MP55

bäst i test tryckmätare

Se bästa priset

Kimo MP55 är en mycket populär tryckmätare som är kompakt och robust. Den har ett användningsområde inom både laboratorier och industrin för att mäta atmosfärstryck på 700–1100 mBar.

Den kommer med en 2-raders LCD-display som enkelt och snyggt ger dig värdet. Kapslingen är stötsäker vilket ger dig en extra trygghet då du inte behöver oroa dig om du skulle tappa den. Dessutom har den en lång batteritid på 180 timmar med en automatisk avstängning efter 20 minuter så du slipper oroa dig över batteriet. Med en vikt på 200g är det inte konstigt att det är ett så populärt alternativ.

Tack vara den långa batteritiden och det stora mätområdet så är modellen något dyrare. Trots det är denna tryckmätare mycket populär, vilket visar hur bra produkten är.

3. Premiumval – Kimo MP120

bästa tryckmätaren

Se bästa priset

Kimo MP120 är ett premiumval för de som letar efter ett allt i ett paket. Denna robusta tryckmätare mäter både differenstryck upp till 1000 Pa och lufthastighet mellan 2–40 m/s och därför är den perfekt för både ventilationsmätningar och inom industrin.

Den har en automatisk ställbar avstängning från 0 till 120 minuter och kommer med en vacker 4-raders LCD-display som visar allting klart och tydligt. Dessutom kommer den med en väska som har plats med alla instrument, givare och tillbehör.

Med en batteritid på 180 timmar så är det enkelt att se att det extra priset är har bra underlag.

4. Billigast – Testo 510

test tryckmätare

Se bästa priset

Testo 510 är en tryckmätare som kommer utrustad med magneter vilket ger dig möjligheten att använda båda händerna samtidigt som du använder mätaren. Den har en lagom batteritid på 50 timmar och den drivs av endast 2 AAA-batterier.

Denna tryckmätare har ett mätområde på 0–100 hPa och kan visa värden över hela mätområdet i pascal. Den levereras med ett skyddsfodral och en bälteshållare som skyddar och agerar som bärhjälp.

Men med en kort batteritid, lägre mätområde och inget stötskydd så är det inte konstigt att den också går för ett lägre pris, samtidigt är det fortfarande en bra mätare för den med en lägre budget.

Lista över de bästa tryckmätarna 2023

  • Bäst i test: Kimo MP50
  • Populärast: Kimo MP55
  • Premiumval: Kimo MP120
  • Billigast: Testo 510

Vanliga frågor om tryckmätare

Finns det olika sorters tryckmätare?

Det finns analoga och digitala tryckmätare. De digitala kan användas överallt, bland annat till däck och visar ofta värden på en LCD-display. Analoga tryckmätare är mer klassiska och används ofta på specifika platser för att mäta vätsketrycket, de visar sedan sina värden på en traditionell klocka.

Hur fungerar en digital tryckmätare?

Digitala tryckmätare använder sig av en givare som omvandlar trycket till en elektrisk signal som sedan kan avläsas som ett värde på tryckmätaren. Till skillnad från analoga tryckmätare som använder sig av att balansera två vätskor.

När ska jag använda en tryckmätare?

En tryckmätare är bra att ha hemma för att mäta alla olika sorters lufttryck. Till exempel så är det bra att mäta trycket runt gasgrillar och gasugnar för att undvika gasläckor. Dessutom är de mycket bra på att hitta läckor i olika ventilationssystem. En tryckmätare är bra att använda för att kolla in all luft i huset.

Vilka fördelar finns det med att använda en digital tryckmätare?

Att använda en digital tryckmätare låter snabbt och enkelt mäta trycket var som helst, både i luft och vatten. Värdena är sedan enkla att läsa av från displayen och kan användas för att hitta avvikelser oavsett var du är. På vår hemsida kan du kolla på de bästa digitala tryckmätarna.

Behöver man kalibrera tryckmätare?

Med en digital tryckmätare behöver kalibrera. Digitala tryckmätare gör detta automatiskt genom en liten processor som finns inuti mätaren men för en precis mätning är det bra att regelbundet kalibrera tryckmätaren.

Ger alla tryckmätare samma svar?

Eftersom det finns många olika tryckmätare som är både digitala och analoga så är det omöjligt för alla tryckmätare att mäta samma tryck. Detta eftersom det finns så många olika modeller som sedan kan ställas in på olika sätt.

Vilken tryckmätare är bäst för mig?

Dina preferenser, ändamål och behov är det som bestämmer vilken tryckmätare som är bäst för dig. På vår hemsida kan du jämföra modeller för att hitta en som passar dig bra.

Sammanfattning

Att hitta den bästa mätaren kan vara som att leta efter en nål i en höstack, men om du tänker på var och när du ska använda modellen så blir det enklare. Tänk på att det är viktigt att ha en tryckmätare, så ingen mätare är också den sämsta. Några saker att tänka på kan vara:

  • Mätområde
  • Digital kontra manuell
  • Pris
  • Snygg display

Priset är också en avgörande faktor och en gyllene regel är att man får det man betalar för. Även om en viss modell är billigare är de i många fall inte hållbara i längden.

“Därför är det smart att även med en låg budget, inte alltid köpa den billigaste tryckmätaren.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen