Den bästa tumstocken 2023 – Test av olika tumstockar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

HULTAFORS A59 

HULTAFORS 59-2-12

HULTAFORS A 61-2-10

HULTAFORS 61

Klicka här för att se fler tumstockar.

Alla har säkerligen stött på en eller annan tumstock då och då, både i hemmet och på jobbet.

En tumstock är nästintill ett måste för hemmet och framför allt hantverkare. Det är ett väldigt mångsidigt verktyg som troligtvis har en påverkan i din vardag hela tiden.

En tumstock användas hela tiden för att utföra simpla arbeten såsom:

  • Mäta längden av små som stora ytor
  • Överföra vinklar

Tack vare tumstockens unika egenskap att kunna vikas ihop kan du mäta längder upp till 2 meter med ett verktyg som knappt tar upp 2 dm i verktygsbältet.

Måttband kan absolut gynna dig i många områden och utföra vissa av tumstockens arbeten, dock blir det inte samma sak. Med en tumstock går det som sagt att räkna ut vinklar men utöver det så är det även ett mycket enkelt redskap att använda, väldigt likt en linjal.

1. Bäst i test – HULTAFORS A59 Aluminium

HULTAFORS A59 Aluminium Tumstock

Klicka här för att se bästa priset

Denna modell av Hultafors är en produkt som gång på gång bevisat sig och lockat användare. Det är ett verktyg som gör det den är avsedd för och den gör det bra.

Tumstocken är hela 2 meter lång och har metrisk gradering på både fram- och baksidan för att undvika förvirring med imperiala enheter som kan förekomma med andra tumstockar som har båda systemen.

Verktyget består i grund av aluminium för bra stadga men utöver det har den även en ytbehandling med leder av galvaniserat stål för skydd mot korrosion.

Tumstocken har, tack vare dess ytbehandling och material, bra resistens mot fukt, värme och nötning vilket ger verktyget stora användningsområden och gör den avsedd för mycket.

Hultafors A59 Aluminium är en hållbar produkt som är gjord med kvalité i åtanke och som kan gynna dig i längden.

2. Populärast – HULTAFORS 59-2-12 Tumstock

HULTAFORS 59-2-12 Tumstock

Klicka här för att se bästa priset

En av våra mer populära modeller är den här 2 meter långa tumstocken av Hultafors med led av svenskt stål.

Den här tumstocken har, likt vissa andra modeller, metrisk gradering i svart på båda sidor samt röd markering vid decimetersiffror för snabb mätning.

Tack vare dess vattenbaserade skyddslack har produkten en ökad motståndskraft mot smuts och fukt vilket gör den hållbar i längden och ger dig ett troget verktyg att ha med dig ett bra tag.

Något att observera med den här tumstocken är dock att den kommer i glasbjörk i stället för metall som andra modeller gör. Detta kan göra den här varianten är lite bräckligare än dess motparter vilket troligtvis inte är väldigt stora bekymmer då verktyget egentligen endast är avsedd för att mäta saker.

3. Premiumval – HULTFORS A 61-2-10 Eloxerad Aluminium

HULTAFORS A 61-2-10 Eloxerad Aluminium Tumstock

Klicka här för att se bästa priset

Vårt premiumval av tumstockar är den här modellen av Hultafors som erbjuder allt och lite till för den som vill ha ett bättre verktyg och är villig att lägga en extra peng för det.

För arbeten som kanske kräver imperiala enheter så kan den här tumstocken hjälpa till och underlätta jobbet. Verktyget har både metrisk gradering i svart på underkanten av båda sidorna samt engelsk tum i överkant för att nå ut till fler konsumenter.

Hållbarheten av tumstocken går inte att säga något emot tack vare dess material av eloxerad aluminium med leder av galvaniserat stål. Verktyget har därför bra motståndskraft mot fukt, värme och nötning, samt bra skydd mot korrosion.

Den här modellen kostar lite mer än konkurrensen, men den har även lite större användningsområden på grund av de olika graderingarna.

Utöver det så håller den även betydligt längre än dess motparter vilket gör att det kan vara värt att investera i.

4. Billigast – HULTAFORS 61 Tumstock

HULTAFORS 61 Tumstock

Klicka här för att se bästa priset

En av våra billigare modeller är den här 2 meter långa tumstocken, Hultafors 61.

Trots dess lite billigare pris har den här tumstocken en hel del att erbjuda, allting från hållbarhet till större användningsområden i din vardag.

Först och främst har verktyget både metrisk gradering i dess underkant och engelsk tum i sin överkant vilket kan ses som ett plus hos många.

Utöver det är tumstocken även skyddslackad med vattenbaserad lack för att ge den bättre resistens mot smuts och fukt. Detta gör självklart produkten mer hållbar och kan vara med dig ett bra tag framåt.

En faktor värd att notera dock är att tumstocken är gjord av glasbjörk och kan därmed vara svagare inom vissa aspekter. Om den används för det den är avsedd för så borde det dock inte vara några som helst problem utan den kommer hålla.

Lista över de bästa tumstockarna2023

  • Bäst i test: HULTAFORS A59 Aluminium
  • Populärast: HULTAFORS 59-2-12 Tumstock
  • Premiumval: HULTAFORS A 61-2-10 Eloxerad Aluminium
  • Billigast: HULTAFORS 61 Tumstock

Köpguide för tumstockar 2023

Med alla olika modeller och varianter av tumstockar ute på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är bra för just dig.

Det finns flera olika faktorer att ha i åtanke när du ska köpa en tumstock för att se till att du får det bästa verktyget.

För att underlätta ditt arbete och säkerställa att du får den mest optimala tumstocken som möter dina behov har vi sammansatt en köpguide med en lista på punkter att tänka på.

  • Kvalité
  • Mått
  • Mätnoggrannhet
  • Specialfunktioner

Kvalité

Det är alltid viktigt att köpa något med hög kvalité, vare sig det är en tumstock eller en bil. Genom att köpa något av kvalité köper du även en typ av försäkring som ser till att du får en produkt som kommer hålla och utföra det arbete som den är avsedd för.

När du ska köpa en tumstock är det viktigt att tänka på materialet av verktyget för att veta om det kan hålla i längden. Om produkten är gjord av ett material med hög kvalité kommer det även vara mer hållbart.

Hållbarheten beror såklart på vilka användningsområden du har och i vilka miljöer verktyget kommer användas i. Därmed kan en lågkvalitativ modell hålla länge i bättre miljöer än vad en hög kvalitativ gör i sämre miljöer.

Något att ha i minnet är att sträva efter varianter med led av stål då det ger extra skydd mot fukt, värme och korrosion och därmed leder till högre hållbarhet.

Mått

Genom tumstockens möjlighet att vikas ihop till nästan en tiondel av dess riktiga längd kan den användas för att mäta stora som små ytor utan problem.

Detta är något att ha i åtanke när du ska köpa en tumstock, i hur många sektioner kan den vikas ut? Detta är en speciell funktion hos vissa modeller som du ej borde ta för givet utan använd de små sektionerna under mätningar av mindre områden.

Ytterligare en faktor att ha i åtanke vad gäller mått i verktyget är vilken enhet längden mäts i. Vissa modeller har endast markörer i cm och dm medan andra endast har i tum.

Det mest optimala är att ha en ett verktyg med både markörer för tum och cm då du aldrig vet när den andra kan komma att behövas. Det är bra att ha ett verktyg som är väldigt mångsidigt och som kan gynna dig i alla olika situationer.

Mätnoggrannhet

Baserat på vad du jobbar med och vilka användningsområden du har varierar vikten av bra mätnoggrannheten i din tumstock, men det är absolut fortfarande en viktig faktor att ha med sig vid ett köp.

Betydelsen av en högkvalitativ modell blir ännu viktigare när det kommer till mätnoggrannheten då de har en tydlig koppling. Högre kvalité ger högre noggrannhet vid mätning då det oftast finns färre felkällor i markörerna av måtten.

Modeller av trä har oftast relativt hög avvikelse i måtten och kan variera mellan 1 mm vid 1 m och 1,4 mm vid 2 m. Detta kanske låter obetydligt och för vissa är det så men för andra spelar det mycket stor roll. När man bygger större byggnader som en pergola eller ett skjul spelar ofta 1mm inte så stor roll exempelvis.

För de konsumenter som strävar efter så hög mätnoggrannhet som möjligt är modeller av plast eller metall ett bättre alternativ då de är mindre känsliga för temperatur- eller luftfuktighetsändringar. För att uppnå ytterligare högre mätnoggranhet bör du köpa ett digitalt skjutmått. Utöver noggrannheten gällande mätningar blir överföringar av räta vinklar även enklare med vissa tumstockar.

Specialfunktioner

Utöver ovanstående punkter finns det även små faktorer som kan gynna dig vid ett köp. Saker som du kanske inte tänker på i vanliga fall men som underlättar ditt arbete.

Ett exempel på detta och något som du kan leta efter när du ska köpa din nästa tumstock är att vissa modeller har leder som snäpper på plats vid vinklar av 45 och 90 grader. För arbeten som rör överföring av vinklar är detta väldigt gynnsamt och något värt att investera i.

Som tidigare nämnt är det bra att ha en tumstock med så stora användningsområden som möjligt för att vara redo för olika typer av arbeten. En specialfunktion kan därmed vara att ha flera olika typer av mått på sitt verktyg, både cm och tum, vilket kan underlätta ditt arbete.

“Leta efter tumstockar med funktioner som kan gynna dig och ditt arbete på en vardaglig basis.”

Olika typer av tumstockar

Det finns ett stort antal av olika modeller och tumstockar av olika material. Alla har sina egna egenskaper med både fördelar och nackdelar.

För vissa som är i behov av hög mätnoggrannhet är varianter i plast och metall bättre än trä medan andra som bara behöver en tumstock i hemmet inte kräver mer än en modell av trä.

Tumstockar av trä

Trä är ett naturmaterial och klarar av en hel del men det bör ändå inte utsättas för tuffa miljöer under längre perioder. Mycket fukt under lång tid kan skada träet och dess hållbarhet.

Något att tänka på är att dessa modeller har ett skydd, oftast ett led av stål, men om verktyget utsätts för lasergravering försvinner det lika snabbt.

Fördelar med dessa varianter är att de finns i de allra flesta affärerna och går oftast för ett relativt bra pris.

Tumstockar i plast

Tumstockar av plast är betydligt mer flexibla och smidigare än tumstockar av trä, men även metall för den delen.

För mätningar i tuffa miljöer, såsom våta ytor, där trä inte kan användas är plast varianten perfekt. Precis som plast är den här typen av tumstock vattentät och kan användas i mycket dåliga miljöer där trä inte hade haft en chans.

“Tumstockar av plast är väldigt hållbara och tillförlitliga även i ogynnsamma väderförhållanden.”

Tumstockar av metall

Det kommer nog inte som en chock att modeller av metall är mycket starka och hållbara varianter.

Då de inte är lika populära som plast och trä varianter är den här typen av tumstock en av de bättre valen.

Fördelen med den här modellen är som sagt att den är mycket hållbar och klarar av mycket, samtidigt som den är lätt. En investering i en tumstock av metall är långsiktig då du kommer ha den ett bra tag framåt utan problem över att den skulle gå sönder eller påverkas av fukt, vilket är fallet hos trä.

Vanliga frågor om tumstockar

Vad är det för träslag i en tumstock?

Träslaget som används i en tumstock varierar såklart mellan modeller men ett vanligt virke är glasbjörk. Detta slag av trä är både hårt och hållbart samtidigt som den möjliggör en viss böjlighet vilket gör det till ett ideellt material att använda.

Varför tumstock?

Namnet tumstock härstammar från engelskan och den imperiala enheten tum då just det måttet förekommer på verktyget. Modeller med mått endast i centimeter och decimeter kallas även meterstock.

På vår hemsida har vi listat både meterstockar med graderingar endast i centimeter och decimeter men även tumstockar med både tum- och centimeterskala.

Hur lång är en tumstock?

Alla tumstockar är annorlunda och det är även längderna. De flesta modellerna är 2 meter som längst men helt hopvikt kan du dock förvänta dig en längd på ca. 2 dm.

Sammanfattning

Alla behöver en tumstock i hemmet för att utföra grundläggande arbeten i hemmet ifall de dyker upp. Det är inte alltid ett måttband kan uppfylla de behov du har och därmed är det viktigt att vara förberedd med något annat.

Viktigt att tänka på är att den modell du köper inte behöver vara den som din granne eller kollega har köpt. Du bör köpa en modell som når ut till just dina behov och användningsområden då det kan skilja sig en del.

Avslutningsvis bör du tänka på att en tumstock är en investering för framtiden, det må inte vara en stor investering men den är värdefull. Du bör satsa på en produkt som ger dig kvalité och hållbarhet även ifall det kan kosta lite mer då den kommer vara med dig ett bra tag framåt.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen