Den bästa tumstocken 2022 – Test av olika tumstockar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

HULTAFORS A59 Aluminium

HULTAFORS 59-2-12 Tumstock

HULTAFORS A 61-2-10 Eloxerad Aluminium

HULTAFORS 61 Tumstock

Klicka här för att se fler tumstockar.

Bästa tumstocken 2022

Oavsett vem du är vet du vad en tumstock är. Men de flesta vet ingenting om var och när man faktiskt använder en tumstock. Detta är någonting som vi har lagt ner mycket tid på och därför kan vi hjälpa dig med allting du behöver veta om den bästa tumstocken.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra tumstock på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken tumstock som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem tumstocken så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa tumstocken. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa tumstockarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla tumstockar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har jag kunnat ta fram den bästa tumstock inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test tumstock 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa tumstocken på nätet. När du letar efter den bästa tumstocken finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa tumstocken enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en tumstock efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa tumstocken för dig:

 • Kvalité
 • Design
 • Material
 • Längd
 • Mätnoggrannhet
 • Hållbarhet
 • Mått
 • Vinklar
 • Parallella linjer
 • Speciella markeringar
 • Specialfunktioner

Kvalité

Tumstockar finns i en mängd olika utföranden och kvaliteter. Beroende på vad du behöver din tumstock till bör du därför vara uppmärksam på kvaliteten. För enstaka användning av en gör-det-själv-man är dock vilken standard som helst lämplig. Kriterier: längd som ska mätas, mätriktning, applikationsmiljö.

När du köper en tumstock är det viktigt att se till att tumstocken inte har för lösa eller stela fogar. Vid vertikala mått är det extra viktigt att tumstocken har en viss grad av styvhet, eftersom det inte finns någon möjlighet att placera tumstocken någonstans med detta mått. Det bästa sättet att göra detta är att använda en tumstock, vars leder klickar på plats och inte lämnar något manöverutrymme. Tumstockar av plast är mer flexibla när de böjs, vilket gör att de inte går sönder lika lätt som tumstockar av trä vid användning.

En plastlinjal är till exempel att föredra framför de andra vid mätning i säkringsdosor. Den som värdesätter en miljömedvetet tillverkad tumstock bör se till att virket kommer från en FSC-certifierad odling. Dessutom består lackering av högkvalitativa, miljömedvetna tillverkare vanligtvis av vattenbaserad lackering. Dessa förhindrar också markering av många punkter eller ritning av många linjer utan att etiketterna fastnar.

Design

Design är den första och mest avgörande faktorn att observera när man köper en tumstock. Det är en tydlig indikator på om det kommer att fungera bra för dina snickeriprojekt. Det idealiska alternativet kommer att ha en exakt färgkombination för att göra det lättare för ögonen. Markeringar i regeln måste vara feta och uppenbara för att få snabba, exakta avläsningar.

Slutligen måste tumstocken ha gångjärn med korrekt konstruktion och skarvar. Det är ett måste för att säkerställa att tumstocken sträcker sig snabbt utan att gå av. Därför är det bäst om du provar det innan du gör ett köp.

Material

Ett vanligt klagomål bland snickare när de äger tumstockar är att de lätt går av. Detta problem uppstår främst när verktyget är tillverkat av sämre material, vilket gör det svagt för skador och mottagligt för yttre faktorer. Därför är det avgörande att få en modell som har högkvalitativa ämnen i sin tillverkningsprocess.

När du köper linjaler är det alltid ett bra beslut att undvika de som är gjorda av enstaka ingredienser. Helst är det kloka alternativet att skaffa en kombination av trä, polyamid och stål för att säkerställa att den har betydande hållbarhet. Införandet av glasfiber kommer att göra det resistent mot vatten och väderförhållanden.

Längd

Denna faktor beror mycket på användarens preferenser. Den idealiska längden för en tumstock kommer att variera beroende på omfattningen av projektet som du ska använda den på. Det är ingen idé att köpa en modell i industriell storlek om du gör hemprojekt. Vanligtvis är det idealiska valet för tillfälliga snickare att hitta en med en total längd på 6 fot. En sådan våg är perfekt för att göra små till medelstora möbler utan att kännas för överdriven.

Mätnoggrannhet

För en så exakt mätning som möjligt är det viktigt att regeln på linjalen är längre än avståndet som ska mätas. Detta beror på att skapa en ny alltid innebär en viss inexakthet och tolerans, vilket gör mätningen felaktig.

Som redan nämnts är det särskilt viktigt vid horisontella mätningar att tumstockens gångjärn sitter stadigt utan spel och att de låser exakt på plats. För vertikala mätningar är det däremot särskilt viktigt att tumstocken har en viss grad av styvhet. I allmänhet har en högkvalitativ tumstock exakt låsande leder som inte rör sig oavsiktligt. Tumstockar är indelade i tre noggrannhetsklasser som kommer nedan:

Noggrannhetsklasserna ser ut såhär.

 1. I – 0,1 0,1 0,1(mm)
 2. II – 0,3 0,2 0,2 (mm)
 3. III – 0,6 0,4 0,3 (mm)

På grund av spelrummet i en tumstocks leder kan noggrannhetsklasserna 1 och 2 inte uppnås med en vanlig tumstock.

Tumstockar av trä: Dessa uppfyller vanligtvis klass 3. De tål en avvikelse på 1 mm vid 1 m och 1,4 mm vid 2 m. Tumstockar av plast eller metall: Dessa tillåter något bättre och mer exakt arbete, eftersom de är mindre känsliga för temperatur- eller luftfuktighetsändringar. Måttband / stela linjaler: Noggrannhetsklass 1 och 2 kan endast uppnås med dessa. Materialet i mätanordningen avgör till stor del vilken noggrannhetsklass den kan uppnå.

Hållbarhet

Vid bearbetning måste man särskilt se till att gångjärnen är täta och täta, men samtidigt kan flyttas smidigt utan problem.

Om gångjärnen sitter för hårt blir det ett ökat slitage på sikt. Detta leder i sin tur till en försämring av styvheten efter några vikningsoperationer.

Dålig kvalitet: ojämn bearbetning, skarpa kanter eller luckor. Skarvarna på en tumstock är gjorda av antingen stål eller mässing. Tumstockar gjorda av högkvalitativt stål är vanligtvis mer flexibla än enkla stål- eller mässingsfogar.

Du kan vanligtvis bedöma bearbetningskvaliteten på en tumstock väldigt enkelt genom att vara uppmärksam på hur rena metallgångjärnen är mot träet.

Mått

Tumstockar kan användas för att mäta både små utrymmen och längre avstånd. De kan lätt transporteras när de väl är hopfällda, vilket gör dem användbara vid arbete i fält.

Tumstock kan användas för att rita parallella linjer. Tumstockar kan också användas för att mäta en punkt som är svår att nå. De kan förlängas för att bilda långa, styva bitar som kan nå tvärs över eller upp utan att böjas särskilt mycket. Vissa tumstockar kan förlängas till upp till 3000 mm (120 tum) långa, beroende på individuella tumstock.

Vinklar

Tumstockar kan också användas för att bestämma vinklar på större strukturer eller för platser som är svåra att mäta med en justerbar gradskiva. Sektioner av regeln kan radas upp med en vinkel, vinklarna på regeln kan sedan mätas med en gradskiva.

Parallella linjer

Tumstockar med fler än två tumstocksremsor kan vikas på ett sådant sätt att den kan användas för att snabbt dra parallella linjer längs en yta med rak kant. Dessa tumstockar kan vikas till formen av en “4” som hålls upp och ner med två regelremsor i rät vinkel mot varandra. En regel kommer i linje med kanten på ytan och den kan flyttas upp och ner för att rita parallella linjer.

Speciella markeringar

Vissa tumstockar kommer med specialmärkning, för olika användningsområden. Till exempel har tumstock för murverk markeringar på ena sidan för att visa de rätta måtten på tegelstenarna och murbruksfogarna som behövs för att lägga en struktur med en viss höjd eller längd. Inspektörens tumstock är tydligt markerade var tionde fot eller meter.

Specialfunktioner

Dessutom måste nödvändiga specialfunktioner som vinkelmätning eller 90-gradersförmåga förtydligas. Förvaringsplatsen är också viktig. Det finns tumstockar med mindre än 10 segment, dessa har fördelen att de är mindre tjocka när de är vikta.

Dessutom är dess individuella segment längre. Detta ökar bärkomforten, underlättar förvaring och minskar nedhängning jämfört med standardmodellerna med 10 segment.

En annan funktion för extra komfort är en extra skala på baksidan av tumstocken. En åtskillnad görs beroende på handel. Inom träbearbetningsindustrin är det en tumskala, inom byggbranschen är det skiktdimensioner och i installationsbranschen är det en skala för att mäta vinklar.

Det finns vissa modeller som har leder som snäpper på plats när länkarna är i ett rätvinkligt läge. Detta gör det mycket lättare att mäta i rät vinkel, eftersom det gör det onödigt att stoppa en hjälppersonal.

Innan du bestämmer dig för en tumstock kommer du säkert att ställa dig själv några frågor. För att hjälpa dig på och svara på dina frågor för att hjälpa dig att välja rätt tumstock för dig har vi sammanfattat några vanliga frågor och svar här.

Lista över de bästa tumstockarna 2022

 • Bäst i test: HULTAFORS A59 Aluminium
 • Populärast: HULTAFORS 59-2-12 Tumstock
 • Premiumval: HULTAFORS A 61-2-10 Eloxerad Aluminium
 • Billigast: HULTAFORS 61 Tumstock
tumstock eller meterstock - samma sak
En tumstock eller meterstock har ofta både imperiala och metriska måttenheter

Hur man väljer en bättre tumstock

Att köpa den bästa tumstocken är inte en stor sak om du har god kunskap om de nödvändiga egenskaperna och specifikationerna för tumstocken. Det kräver mycket tid att undersöka och även en gedigen kunskap om arbetsmekanismen för att ta reda på den bästa tumstocken som är kompatibel med dina krav. För att göra din köpupplevelse smidig har vi gjort jobbet åt dig. Och här är några effektiva snabba tips.

Bra varumärke

Din tumstockinköpsresa blir smidig om du kan ta reda på de bästa varumärkena. Vi har listat olika märken av linjalen så att du kan göra ett snabbt köp.

Tumstocken från välkända märken är lite dyra men du behöver inte oroa dig för kvaliteten på dem. Dessutom är hållbarheten för tumstocken från populära märken högre. Eftersom de tillhandahåller tumstocker av god kvalitet med lång livslängd är de favoriter för människor, eller hur?

Det tar lång tid att göra ett varumärke känt. Så om du vill köpa en tumstock från ett urgammalt varumärke kan du inte kompromissa med din budget.

Å andra sidan kämpar några nya varumärken för att göra goodwill. Deras tumstock är också bra. Eftersom de inte är så kända ännu kan du få en bra kvalitetstumstock från dem till ett rimligt pris.

Hur fungerar tumstocken

Du bör kontrollera arbetsmekanismen noggrant innan du köper den bästa. Om du är nybörjare kan du titta på ett videoklipp eller så kan du läsa manualen för att veta mer om arbetsmekanismen.

Om du är en gammal användare av tumstocken och vet hur man använder den skulle jag föreslå att du kontrollerar om någon uppgradering är installerad. Om du är en gammal användare av tumstocken men den här gången köper du ett annat märke eller ett annat företag, skulle jag föreslå att du tar en titt på arbetsmekanismen.

Om du känner dig bekväm med arbetsmekanismen för tumstocken från ett visst märke, välj det märket.

Funktioner

Vissa funktioner är gemensamma i alla tumstocker och det är de väsentliga funktionerna. Å andra sidan är vissa funktioner speciella tillgängliga i endast tumstocker från specifika märken. Du måste bestämma vilka funktioner du vill ha i din tumstock och vilka du inte vill ha.

Pris

Priset varierar från märke, storlek och andra specifika funktioner. Du kan hitta några säljare som erbjuder tumstocken till ett mycket lågt pris och naturligtvis kommer det att locka de flesta kunder. Om du inte har så tur kommer du att sluta köpa en dålig tumstock eftersom en högkvalitativ tumstock inte kan erbjudas till ett mycket lågt pris.

 

Att jämföra och jämföra priserna för andra säljare som säljer samma tumstock online kan vara en bra idé att köpa tumstocken till bästa pris. Om någon säljare ber om ett högre pris än tumstockens normala prisklass, kontrollera om hans tumstock innehåller någon speciell funktion.

Recensioner

Du kan undvika besvikelse efter att ha köpt tumstocken genom att kontrollera de gamla kundrecensionerna. Det låter dig veta tumstockens verkliga skick och funktionalitet. Det är bättre att kontrollera några recensioner från alla nivåer, t.ex. 5-stjärniga, 4-stjärniga, 3-stjärniga, 2-stjärniga och 1-stjärniga. Du kan få en realistisk uppfattning om alla bra och dåliga sidor av tumstocken.

Om de positiva recensionerna är högre än de negativa recensionerna är det säkert att välja tumstocken från det specifika varumärket/företaget. Å andra sidan, om de negativa recensionerna är högre än de positiva recensionerna vet du vad du ska göra.

Fördelar och nackdelar

Du kan få en realistisk uppfattning om för- och nackdelar med tumstocken från kundrecensionen och även från sociala medier. Men om du är för upptagen för att ta reda på för- och nackdelarna med tumstocken från sociala medier eller kundrecensionssektionen kan du snabbt kolla det från vår tumstockrecension. Det kommer att spara din tid och energi.

Alla varumärken/företag tillhandahåller inte en bra kundtjänst. Vissa företag tar inget ansvar efter att ha sålt tumstocken även om garantiperioden inte är över. Du kan behöva möta ett stort krångel om du köper tumstocken från ett sådant företag. Det är klokt att köpa tumstocken från företag som har ett gott rykte om att tillhandahålla bra efter såld service.

Nu har du en bra idé om tumstocken på marknaden. När du har tillräckligt med information om tumstocken kommer du inte att känna dig överväldigad av variationen, de attraktiva designerna och funktionerna utan du kommer att känna dig trygg när du köper – oavsett om du köper den online eller off-line.

Garanti och kundtjänst

Du kan få en realistisk uppfattning om för- och nackdelar med tumstocken från kundrecensionen och även från sociala medier. Men om du är för upptagen för att ta reda på för- och nackdelarna med tumstocken från sociala medier eller kundrecensionssektionen kan du snabbt kolla det från vår tumstockrecension. Det kommer att spara din tid och energi.

Alla varumärken/företag tillhandahåller inte en bra kundtjänst. Vissa företag tar inget ansvar efter att ha sålt tumstocken även om garantiperioden inte är över. Du kan behöva möta ett stort besvär om du köper tumstocken från ett sådant företag. Det är klokt att köpa tumstocken från företag som har ett gott rykte om att tillhandahålla bra efter såld service.

Nu har du en bra idé om tumstocken på marknaden. När du har tillräckligt med information om tumstocken kommer du inte att känna dig överväldigad av variationen, de attraktiva designerna och funktionerna, utan du kommer att känna dig trygg när du köper – oavsett om du köper den online eller off-line.

Fördelar och nackdelar med tumstocken

En av de viktigaste fördelarna med en tumstock är att den kan tillverkas billigt med dagens teknik och är intuitiv att använda. Den kan den förvaras på ett kompakt och platsbesparande sätt. I hantverkskläder finns det ofta speciella handfickor där en tumstock kan bäras nära handen “på mannen”.

Ytterligare fördelar är oberoendet av batterier eller strömkällor och robustheten vid fall på hårda golv jämfört med elektroniska enheter som laseravståndsmätare. En tumstock håller i många år om den används måttligt och kräver ingen kalibrering.

Utöver den vanliga metriska skalan i centimeter och millimeter kan ytterligare arbetsspecifika skalor placeras på baksidan. Tullvågar inom träbearbetningsbranschen eller lagermått på väggar inom byggbranschen är populära här.

Den vanligaste otillräckligheten med tumstockar visar sig regelbundet vid mätning av avstånd över 2 meter – här får man oftast lägga ut flera gånger, vilket är tidskrävande och oprecist. Mätningar i höjdled är svåra att utföra på grund av bristande stabilitet och läsbarhet, och noggrannheten är ofta otillräcklig för finare arbeten såsom vid metallbearbetning.

Köp och kvalitetsfunktioner

Tumstockar finns i olika utföranden och kvaliteter. Alla vanliga tumstockar är lämpliga för tillfällig användning av en gör-det-självare.

Vid köp bör man se till att den varken är styv eller att fogarna är för lösa. Det kan finnas särskilda krav. Det bör då övervägas om en enda linjal kan täcka alla applikationer.

Ett måttband är ofta enklare att använda, speciellt för längre sträckor, eller så är en tumstock av plast en fördel vid mätning i säkringsdosor. De olika mätanordningarna kompletterar varandra här. De grundläggande urvalskriterierna här inkluderar de längder som vanligtvis ska mätas och mätriktninen.

För mätning av höjder (mätt vertikalt) måste mätstaven ha en viss styvhet, eftersom den inte kan placeras på den. I detta fall bör en regel väljas vars skarvar snäpper på plats i jämnhöjd med hjälp av präglade spår och därmed inte tillåter något sidledes spel.

Vidare ska erforderliga specialfunktioner som vinkelmätning, 90-gradersförmåga och förvaringsplats förtydligas. Tumstockar med mindre än 10 segment ger fördelen av mindre tjocklek vid vikt och längre segment. Å ena sidan kan detta öka bärkomforten, å andra sidan minskar det nedhängning jämfört med standardmodellerna med 10 segment.

Kvalité

Gångjärnen ska å ena sidan sitta tätt och tätt, men samtidigt röra sig smidigt utan att haka fast. Gångjärn som sitter för hårt är ett tecken på dåligt utförande och leder i förlängningen till ökat slitage och tillhörande försämring av styvheten efter några vikoperationer.

Beroende på tillverkarens filosofi är skarvarna gjorda av vanligt stål eller belagda med mässing för att skydda mot korrosion. Regeln här är att högkvalitativt stål, som ibland är lätt oljat, kan vara mer flexibelt att använda än enkla stål- eller mässingsfogar belagda av korrosionsskyddsskäl.

Regelfogarna kan tillverkas med olika, ofta patenterade, processer. Dessa inkluderar till exempel invändiga fjädertungor av stål eller plastfogar på trälinjaler, vilket innebär subjektiva skillnader i hantering.

Kvaliteten på utförandet av en viktumstock kan ofta bedömas på ett enkelt sätt: En blick räcker för att kontrollera hur rena metallgångjärnen och gavlarna är på träet. Ojämn bearbetning, skarpa kanter eller luckor är bevis på dålig kvalitet.

Om kanterna ligger oregelbundet här finns toleranser inom gångjärnen som försämras på sikt och försvårar arbetet. Tumstockar av plast har egenskapen att de är bättre flexibla när de är böjda och går inte sönder lika lätt som tumstockar av trä när de används.

Specialfunktioner och andra alternativ

Speciella markeringar på mätarpinnen En bekvämlighetsfunktion är en extra markering på baksidan. En sådan markering är populär inom träbearbetningsindustrin, och lagerdimensioner anges i byggbranschen. För installationsbranschen erbjuds vågar för vinkelmätning eller diameteromvandling.

Mätningar i rät vinkel gör arbetet lättare i vissa situationer. Här har vissa modeller skarvar som snäpper på plats när länkarna är i rätvinkligt läge. Denna funktion används för mätningar av hål på ett visst avstånd från hålkanten eller för grov markering i rät vinkel.

Om positionen är i vinkel behöver man inte stoppa en hjälpstav för att kunna ange ett exakt djup på avstånd från hålkanten. I detta fall kan det vara överflödigt att använda ett stoppfäste samtidigt.

Kriterier för den miljö där mätningen görs

Beroende på miljö kan särskilda säkerhetsföreskrifter gälla, såsom mätningar i närheten av elektriska komponenter eller våt miljö. Det är viktigt att se till att måttstocken och dess skarvar är gjorda av plast.

Sådana tumstockar kan användas för elektriska arbeten som att mäta säkringsdosor under spänning, eftersom inga metalldelar finns. Detta minimerar risken för kortslutning som uppstår under arbetet. Detsamma gäller vid mätningar i fuktiga eller korrosiva miljöer, eftersom fukten kan angripa fogarna.

Mätnoggrannhet

Mätstaven på mätstaven bör vara längre än avståndet som ska mätas, eftersom att skapa en ny alltid innebär viss tolerans och felaktighet. Gångjärnen ska vara stadiga, fria från spel och snäppa exakt på plats. Det handlar i första hand om mätningar i horisontalplanet, om mätstaven inte kan placeras som på en bräda.

Om mätningar sker vertikalt för att mäta hål eller väggar, är en styvhet på skalan väsentlig här. Högkvalitativa tumstockar har exakta låsfogar som inte rör sig. Beroende på miljön kan måttband eller stela linjaler visa sina fördelar här.

Varje mätanordning har en noggrannhet. Tumstockar är indelade i tre noggrannhetsklasser.

Enkla tumstockar av trä uppfyller vanligtvis klass III, vilket tillåter en avvikelse på 1 mm till 1 m och 1,4 mm till 2 m. Bättre och mer exakt arbete är möjligt med måttstock av plast eller metall, vilket är mindre “arbete”.

Riktigt precisionsarbete är inte möjligt med tumstockar på grund av glappet i lederna, här krävs måttband eller stela linjaler som sedan delas in i klasserna I och II.

Förvaring

Om den vikbara linjalen förvaras i en fuktig eller aggressiv miljö (ångor från rengöringsmedel eller desinfektionsmedel), är det vettigt att köpa en plastlinjal. Detta är mindre känsligt för dessa influenser än trä eller metall.

Miljömedvetenhet

Miljön ska inte försummas – bra leverantörer kan bevisa att virket kommer från FSC-certifierad odling. Det gör att speciella träslag inte kommer från ett överexploateringsområde. Nötning är också ett problem.

När många punkter ritsas eller linjer ritas, belastas kanterna, vilket tål högkvalitativa, präglade bokstäver utan att nötas. Målningen av högkvalitativa, miljömedvetna tillverkare består vanligtvis av vattenbaserad färg.

Tillverkare och varumärken

Stabila bör definitivt inte saknas från ett exemplariskt urval av tillverkare vars produkter kan erhållas från vanliga återförsäljare. Stabila är en av pionjärerna inom tillverkning av tumstockar och finns nu representerat med ett brett utbud av produkter för allt som har med mässor att göra.

Alternativ till den klassiska tumstocken

Det finns några alternativ till tumstocken som kan vara mer lämpliga beroende på applikationsscenariot.

Variationer av den klassiska tumstocken inkluderar längder på upp till 5 meter och material gjorda av plast eller metall som sträcker applikationsområdet lite. Verkliga alternativ inkluderar följande artiklar:

Flexibla måttband

Dessa förvaras vanligtvis i sylådor och möjliggör mätning av omkretsar och ojämna banor. Vanliga längder här sträcker sig upp till 2 meter.

Måttband på rulle (måttband)

Avstånd på upp till 100 meter och mer kan mätas med metallmåttband på rulle. Mindre versioner upp till 5 meter är vanligtvis inrymda i en liten låda med självindragande fjäder, medan längre längder lindas tillbaka med en vev. Beroende på tejpens längd och bredd är olika husformer, inklusive öppna ramar, vanliga.

Dessa band har vanligtvis en krok eller vinkel i början av bandet för bättre låsning vid mätpunkten. Stoppvinklar eller taggar är ofta fästa på måttbandets hölje för att förhindra att det glider för att förhindra under utrullning. Detta ökar läsnoggrannheten på större avstånd. Detta är vanligtvis bättre än en tumstock som måste återskapas flera gånger.

Vanliga linjaler

Vanliga linjaler är mer exakta än tumstockar. Rull- eller baltyger mäts vanligtvis med linjaler (ofta 1 meter långa, dvs en “riktig” gårdsplan). Hantverkare använder ofta måttstockar som fungerar som rätlina och vattenpass på samma gång.

Måttband

Mäthjul finns för längre sträckor, med vilka sträckan tillryggaläggs och som sedan mäter hjulets varv via en mätmekanism och använder denna för att beräkna tillryggalagd sträcka.

Laseravståndsmätare

En laseravståndsmätare mäter avståndet till målet (beroende på modell kan mer än 100 meter uppnås) med hjälp av en emitterad ljusstråle. Dessa enheter tillåter mätningar “overhead” och på större avstånd i en absolut rak linje. Det kan vara tillrådligt att använda ett stativ för längre avstånd. Förutom avståndsmätning kan dessa enheter kanske mäta vinklar och beräkna ytor.

Bra som reklamartikel

Tumstockar är populära giveaways. Det beror bland annat på de låga inköpskostnaderna, olika alternativ för att trycka annonser och att användbara tillbehör används längre av mottagaren än förbrukningsvaror som engångständare eller kulspetspennor. Dessutom är det tillgängliga annonsutrymmet betydligt högre med en tumstock än med de tidigare nämnda giveaways.

Speciellt för segmentet reklamprodukter produceras skräddarsydda utgåvor som inte har mycket gemensamt med standardtumstocken (2 meter, 10 skarvar, bokträ).

Klassikerna här är tryckta vanliga tumstockar med företagets logotyp, som appliceras på ett modernt sätt med digitaltryck och därmed tillåter fotorealistiska scener. Beroende på mottagarens uppskattning presenteras tumstockar i eleganta fodral eller förpackade i verktygsväskor med extra tillbehör som snickarpennor.

Kompakta utgåvor inkluderar till exempel linjaler med en längd på 50 cm och olika iögonfallande färger inklusive en nyckelringshållare. Med hänsyn till utskriftskostnaderna är dessa småsaker jämförbara med andra välkända giveaways som tändare, pennor och USB-minnen.

köp en tumstock från hultafors
Några av de populäraste tumstockarna är från Hultafors. Köp en Hultafors tumstock genom vår tabell ovan!

Varför tumstockar fortfarande är populära

Trots laserteknik, små och behändiga måttband och alla möjliga ny teknologiska prylar, intar tumstocken envist och obestridligt förstaplatsen på mätinstrumentens popularitetsskala. Den klipper också en perfekt figur som en reklamartikel, affärspresent och giveaway tryckt med en fet logotyp på toppen eller med ett reklambudskap.

Oavsett om du är en gör-det-själv- eller hantverksaffär finns alltid en tumstock med dig. Om jag ska vara ärlig, en snickare, en murare, en snickare eller till exempel en målare med hantverksbälte och en matchande tumstock i, som på något sätt utstrålar kompetens, eller hur? Tumstockar finns snabbt till hands och kan vikas ut till önskad längd på ett mycket praktiskt sätt. Den vanligaste tumstockslängden är definitivt tvåmeterslinjalen.

Den består vanligtvis av 10 individuella länkar, men beroende på din preferens och smak eller speciell aktivitet kan du även köpa tumstockar som är betydligt längre och till och med har färre länkar. De enskilda länkarna i tumstocken är då längre och tillåter fortfarande ett smalt utseende, till exempel vid en tremeters tumstock med endast sex individuella länkar.

Vid första anblicken tänker många på en tumstock som faktiskt ganska enkel. Men om man tänker närmare på det så handlar det här mätinstrumentet om verkligt hantverk och precisionsarbete och då kan den permanenta vidareutvecklingen av en tumstock bli ett riktigt mästerverk. I slutändan handlar en tumstock alltid om att mäta exakt och så exakt som möjligt. Därför tycker vi att det är viktigt att ha en kvalitéstumstock, för även som reklamartiklar måste du kunna lita på din mätenhet när du mäter, till hundra procent.

>>> Är du intresserad av ett garage? Klicka här.

Vilka funktioner som behövs på en bra tumstock

Hur oansenlig och enkel en tumstock kan se ut, finns det ibland avsevärda kvalitativa skillnader i de små detaljerna. Inte konstigt, trots allt pratar vi om ett mätverktyg. Lyckligtvis kan den initierade känna igen detta mycket snabbt eftersom den viktigaste informationen måste synas tydligt på en kvalitetslinjal.

Längd

Längdinformationen i det rektangulära fältet direkt i början av mätskalan anger den totala längden på tumstocken.

Noggrannhet

EC-noggrannhetsklassificeringen används för att bestämma mätnoggrannheten för en tumstock eller tumstock. Resultatet av detta EG-direktiv för respektive tumstock kan avläsas på den första länken av tumstocken i början direkt efter längdspecifikationen för meterlinjalen. Tre noggrannhetsklasser definieras med motsvarande avvikelser. En noggrannhetsklass III i det ovala fältet som tillhandahålls för detta motsvarar en mättolerans på maximalt 1,4 millimeter över en längd av två meter.

En noggrannhet på III är vanlig för tumstockar av trä eller tumstockar av trä. Om linjalen har noggrannhetsklass II reduceras den tillåtna toleransen till 0,7 millimeter med en mätlängd på två meter. Detta är ett vanligt mått för tumstockar och måttband av metall. Med en noggrannhet på I är toleransen endast 0,3 millimeter. Felgränserna för ett längdmått beskrivs med formeln a + b x L. L står för den rundade storleken på nästa hela meter av längden som ska mätas och a och b är tagna från ett fast bord. Exempel: 1,80 m ska mätas -> 0,6 + 0,4 * 2 = 1,4 mm tolerans.

Märke

Den tredje markeringen på försättsbladet till en tumstock är tillverkarens namn. Här hittar du kvittot på en märkesprodukt, som i sin kvalitet skiljer sig markant från de vanliga, billiga tumstockarna utan namn.

CE-märkning – Europeiska unionens standard

CE-märkningen är en förordning från Europeiska unionen. Det är tillverkarens eller distributörens försäkran att produkten uppfyller gällande krav och därmed de höga standarderna inom EU. CE-märkningen visar att produkten kan marknadsföras fritt inom den europeiska inre marknaden. Bokstäverna CE kommer från översättningen EU, till exempel från Communauté Européanne eller Communidad Europea. Det bör också noteras att CE-märket ibland sätts i omlopp förfalskat. Den exakta versionen av denna kvalitetsstämpel finns här: CE-K

Tillverkningsår

Beteckningen i det rektangulära fältet efter CE-märket anger produktionsåret för regeln. Till exempel M15 för en tumstock tillverkad 2015.

Registreringsnummer och EG-typintyg

Denna prövning säkerställer att vissa produkter kontrolleras för överensstämmelse med gällande EU-standarder innan de släpps ut på marknaden. De definierar minimikraven för denna produkt. Tumstockar regleras i det särskilt definierade för mätanordningar

Göra din egen tumstock

Det finns nu alla typer av ytor som går att trycka på en tumstock. Förutom det mest framträdande området, den höga sidan, kan du ha logotyper fästa på dimensionsskalan eller till och med få alla möjliga kreativa saker tillsatta på hela ryggen. Vissa designers har valt så att man bara kan designa framsidan på tumstocken. Varför?

Det är för att de är av åsikten att less is more och vi tycker att allt som stör den faktiska funktionen av tumstocken och distraherar från att ta mätningar är mindre användbart. Våra diskussioner med hantverkare från olika branscher bekräftar detta. Måttskalan ska hålla sig ren så att allt kan ses tydligt på avstånd och ingenting är distraherande. Baksidan är vanligtvis tryckt med en skala som fästs åt andra hållet.

Vi hittar en mycket användbar funktion som inte bör offras till förmån för reklam. För övrigt är området med den absolut bästa långdistanseffekten, som dessutom är perfekt rektangulärt och helt utan att kompromissa med funktioner eller läshinder, den höga sidan åt båda hållen. Använd denna för en perfekt reklameffekt och lång och frekvent användning av tumstocken. Nästan allt är möjligt i detta område.

Tumstockar som reklam

Vem som helst kan använda tumstockar, oavsett om det är en privatperson eller en kommersiell hantverksverksamhet. Oavsett om du ska utrusta dina egna anställda på byggarbetsplatsen eller som ett användbart mätverktyg för tumstockar hemma, gör de alltid ett gott intryck. De är extremt användbara och, om de hanteras på rätt sätt, kommer de att hålla extremt länge. Av denna anledning är deras reklameffekt utmärkt.

Det bästa du kan göra är att personligen lämna över linjalen med din logotyp tryckt på den – den gör alltid ett personligt intryck och ger pluspoäng. Du kan göra detta lika charmigt som en del av ett för- eller planeringsmöte, till exempel under slutmötet eller överlämnandet av projektet. Även på byggarbetsplatsen kan tumstockar underbart ges bort som presenter till dina egna anställda. Du kommer i alla fall att bli minnesvärd.

Vad mer är viktigt med en bra tumstock?

Förutom viktiga frågor, som att definiera målgruppen i termer av ålder, kön eller preferenser, för en märkesvart tumstock och dess mål, kan ytterligare faktorer bidra till att ge den nödvändig finjustering. Ta vara på den kunskap du har om hur du tilltalar dig personligen och kombinera den med slogans för specifika tillfällen.

Rätt högkvalitativa och relativt billiga märkes tumstockar, i en mängd olika material som trä, plast eller metall och i en attraktiv prisklass, hittar du enkelt och tydligt hos oss, där du kan enkelt navigera genom tumstockarna för toppmärken kan surfa. Välj helt enkelt din favoritmärkta tumstock online och konfigurera den med vår. Oavsett om din logotyp, en personlig slogan, det tryckta namnet på din kund, medarbetare, affärspartner eller en mycket individuell personifiering så går det alltid att hitta rätt tumstock för dig.

Hur man vet vilken tumstock som är bäst

Numera finns det ett stort antal varianter av olika tumstockar, meterregler skiljer sig främst i färg och material. Kvaliteten på dessa mångsidiga verktyg är också en avgörande faktor vid inköp. Välj en tumstock för professionellt bruk, för användning inom hobbyområdet eller en tumstock som ett effektivt reklammedium.

Med tipsen från tumstocksguiden kan alla yrkesgrupper köpa rätt tumstock online. För användning i yrkesutövningen, hobbyhantverkaren eller med tanke på din speciella reklamkampanj.

Vill du ha ett heltryck eller en vinkelgradig display?

Hela utskrifter är endast möjliga med tumstockar med invändiga skarvar. 90°-låsningen är viktig för dig? Letar du efter en annan längd än 2 meter, en speciell färg, en annan skala än cm/mm eller något speciellt? Utöver eller med vår omfattningsindelning ett bra val som tumstock för brunnskonstruktion, rörkonstruktion eller till och med helt oberoende av branschen. Kanske arbetar du själv med plast, då är en tumstock av plast ett bra val. När du köper tumstockar av hög kvalitet är funktionalitet den viktigaste faktorn.

1. Vilket material ska du välja?

Frågan om vilket material som är rätt för dig är trendsättande. De mest populära och vanliga tumstockarna är gjorda av trä. Plastkopior har fördelen att de är okänsliga för fukt.

Tumstockar av trä

Används oftast i alla affärer. Träet vi använder för produktion är högkvalitativt bokträ och kommer från ett hållbart tyskt skogsbruk.

Trä är ett naturmaterial, men det ska inte utsättas för mycket fukt och fukt under lång tid. Trätumstockar av god kvalitet måste ha en färg som är resistent mot fukt och smuts. Färgerna som vi använder för våra standarder för målning är från en känd tysk färgtillverkare och är 100 % vattenbaserade.

Akta dig för lasergravering! Här fräsar, laserar eller graverar Lackschickt direkt i träet och det finns inget skydd längre! Fördel med trälinjalen: Intressanta priser och optimal reklameffektivitet

Tumstockar i plast

Det mest flexibla och smidiga materialet i tumstockar. Om du vill mäta i våt miljö är en plaststock det bästa valet. Detta vattentäta verktyg kan användas tillförlitligt på en byggarbetsplats även under de mest ogynnsamma väderförhållandena.

Beroende på plastblandningen kan en tumstock av plast vara extremt flexibel och/eller styv för att mäta på icke vilande ytor när den är utfälld. Plastlinjaler är perfekta för en våt miljö.

Tumstockar av metall/aluminium

Högkvalitativa tumstockar i metall / Aluminium används mindre ofta än trä- eller plastexemplar. De är särskilt robusta och har en hög nivå av mätnoggrannhet. En speciell aluminiumlegering gör materialet väldigt hårt och lätt på samma gång Fördel: Okänslig för kemikalier och oljor och särskilt noggrann

2. Vem använder tumstocken?

Beroende på vem som arbetar eller ska mäta med tumstocken behöver du en mätnoggrannhet som är rätt för dig. Noggrannhetsklass III, som är vanligt för trä som material, är absolut tillräcklig i vanligt hantverk. Dessutom bör du definitivt vara uppmärksam på den CE-testade kvalitetsmärkningen.

Noggrannhetsklasser

Tre olika noggrannhetsklasser beskriver avvikelsen mellan det uppmätta värdet och det faktiska värdet. När det gäller trämåttstockar är det noggrannhetsklass III, på grund av det naturliga materialet som används.

Vill du ha mer detaljer rekommenderar vi vårt högkvalitativa måttband med noggrannhetsklass II eller en metall/aluminiumregel. Noggrannhetsklass II uppnås vanligtvis här. Ficklasrar är 100 % exakta. BAUMA har tagit ut sin första egenutvecklade laser på marknaden.

3. Var används tumstocken?

Den vanliga tumstockskalan har en centimeterindelning (10 stycken för 2m tumstock) – duplex (cm / mm). Detta är den vanliga åtgärden i Europa.

Beroende på användningsområde kan en tum/tum-delning också vara användbar. Särskilt i den angloamerikanska regionen, liksom delar av Afrika, Asien och Australien, är tum indelningen elementär. Så om du har en internationell kundkrets rekommenderas denna nivå.

Beroende på hantverk finns specialvågar för gipsbyggare, kakelsättare, murare etc. eller färgade specialmarkeringar/indelningar var 10:e cm (decenniumsindelning) eller på önskad plats i form och färg.

Det är ett mervärde när en måttstock har olika skalor på båda sidor. Här väljer du en annan skala för varje sida av skalan, till exempel:

1:a sidan: tum 2:a sidan: duplex (cm / mm)

1:a sidan: duplex med decenniumsindelning, 2:a sidan duplex med gipsuppdelning

1:a sidan: Mått murare lager 2:a sidan: Plattläggare mått

1:a sidan: företagets historia eller reklammeddelande 2:a sidan: önskad måttenhet

Sätt ihop båda sidorna av vågen när du behöver den!

4. Vilken längd bör jag välja?

Rätt svar är inte så lätt att hitta. Det är också beroende av önskade tilläggsfunktioner som 90°-låsning, vinkelvisning, ditt reklamutrymme och användningsområde och tillhörande skala.

Du väljer invändigt beslag om någon av dessa funktioner krävs:

 • Bildutskrifter
 • helyta utskrifter
 • Vinkelgradsvisning
 • 90° inkoppling (endast modell B400)
 • Utvändiga beslag

Tumstockar med utvändiga metallbeslag, till höger och vänster på de vikta höga sidorna, motsvarar den gamla konstruktionen, men är inte på något sätt sämre. Det är en smaksak. Du är bara något begränsad av tumstockens tryckyta med en tryckbredd på ca 13 cm.

Tumstock eller måttband? Vilket är bättre?

Tumstocken var det valda mätinstrumentet bland snickare och andra hantverkare tills måttbandet kom. Nu får måttbandet all ära, men den ärevördiga tumstocken har fortfarande sin fläktbas. Så här jämförs dessa två instrument.

Måttband

Måttbandet består av ett stålband eller tejp med linjära avståndsmätningsmarkeringar. Tejpen är tillräckligt styv för att förbli styv när den är utdragen för mätändamål men ändå flexibel nog att dras in i höljet när den inte används. Tejphuset är vanligtvis kvadratiskt till formen och tillverkat av metall eller plast.

Måttband finns i en mängd olika längder från cirka 3 fot till 20+ m. För dagligt bruk är band i intervallet 4 till 8 m vanligast. Band finns med metriska markeringar, engelska markeringar eller både metriska och engelska markeringar.

Det första patentet för ett infällbart stålmåttband lämnades in av Alvin Fellows 1868, men det var inte förrän i början av 1900-talet som enheten började göra allvarliga inbrytningar på marknaden för vikbara trälinjaler. Under senare hälften av 1900-talet fanns måttband överallt i hemmet och i byggbranschen.

Tumstock

En tumstock består av flera svängbara sektioner som fälls ut och låses på plats för att bilda en styv linjal för att ta längdmått. En typisk tumstock är 1.8 till 2,2 m lång när den är utdragen. När de inte används viks sektionerna ihop tillbaka till en kompakt bunt som vanligtvis är cirka 15 cm lång. En tumstock kallas också murare eller en sick-zag linjal. Regler finns med metrisk eller engelska markeringar, ibland med båda.

Tumstocken har funnits åtminstone sedan mitten av 1800-talet. Det var standardmätanordningen som användes av hantverkare fram till uppfinningen av det infällbara måttbandet. Ursprungligen gjorda av trä, är tumstockar nu gjorda av aluminium, stål, glasfiber och trä. De svängbara gångjärnen är ofta gjorda av mässing. De bästa tumstockarna har en glidande mässingsförlängning som är användbar för att ta innermått.

Fördelar med måttband

Jämfört med den vikbara linjalen är måttbandet mycket mer kompakt och mer effektivt att använda. Den kan också användas med bara en hand. Lägg till dess förmåga att mäta avstånd inuti och utanför och det är inte konstigt att det indragande stålbandet har blivit ett oumbärligt verktyg för hem- och företagsbruk.

Till skillnad från en tumstock av trä påverkas inte måttbandets noggrannhet av förändringar i luftfuktigheten. Den bör dock torkas ordentligt efter användning i våta förhållanden för att förhindra rost på tejpen och den inre spiralfjädern.

Det går mycket snabbare att förlänga eller dra in ett måttband än en tumstock. De flesta måttband dras in automatiskt om inte tryck appliceras på ett skjutlås. Andra konstruktioner förblir förlängda som standard om inte operatören uttryckligen trycker på en frigöringsspärr.

Fördelar med tumstock

Även om tumstocken till stor del har ersatts av måttband har den ändå sina fördelar. Det är lättare att ta och överföra invändiga mått (dörröppningar, skåpsöppningar etc.) med en tumstock tack vare den inbyggda förlängaren. Och det är bekvämare än att använda en måttstock. Old school snickare var också kända för att använda en tumstock för att torka svetten från deras panna.

Murare har länge gynnat tumstockar för avstånd mellan banor av tegelstenar med regler gjorda med lika markerade graderingar för varje tegelbana. På grund av sin styvhet tillåter den vikbara linjalen även murare att ta exakta mätningar ovanför sina huvuden utan att klättra på en stege.

Erfarna användare kommer i allmänhet att öppna regeln till den största längden som passar mellan punkterna som mäts och sedan skjuta ut mässingsförlängningen för det återstående avståndet. Den utökade regeln kan sedan bäras till tavlan för att klippas som sedan kan markeras direkt från regeln utan att behöva hålla reda på några siffror.

Hur tumstocken användes i rymden

För den här händelsen måste vi vrida historiens hjul tillbaka lite.

Året är 1999 – och vi minns. Det är ett väldigt speciellt år eftersom världen ser fram emot millenniet. De flesta människor är helt enkelt glada över att se millennieskiftet. Sedan finns det ett antal IT-experter som rekommenderar att man rengör vindsdammet från kulramen eftersom datorer kraschar precis i tid till årsskiftet. Och några olyckliga är som vanligt av åsikten att världen kommer att gå under helt. Men teatern under det annalkande årtusendet brottas bara med ett tröttsamt leende från NASA-forskare. För det verkliga äventyret äger rum just i detta ögonblick den 23 september 1999:

Lite mer än nio månader tidigare, den 11 december 1998, hade NASA skjutit upp en raket i riktning mot Mars. Den “röda planeten”, med en diameter på nästan 6 800 kilometer, ungefär hälften av jordens storlek och i genomsnitt 228 miljoner kilometer bort, har inspirerat människors fantasi sedan urminnes tider.

Egyptierna och babylonierna var inte särskilt bekväma med Mars och det var inte så länge sedan som den röda planeten valdes till de gröna männens hem. All snö eller rött marsdamm från igår, 1999 är målet helt enkelt att spåra det nyckfulla vädret där med sonden “Mars Climate Orbiter”. Och efter år av förberedelser och en 9 månader lång resa är det äntligen dags. Mars har nåtts.

Det är stor aktivitet i kontrollcentralen.

Var och en ägnar all sin kraft åt sina tilldelade uppgifter. I deras sinnen spelar forskarna igenom dessa ödesdigra processer som kommer att äga rum på miljontals miljontals kilometers avstånd. I rymden är allt som rör sig av mänskliga händer en berg-och-dalbana av acceleration och inbromsning – och det kostar energi. Forskarna vill använda den röda planetens gravitation för bromsmanövern tills sonden äntligen når sin cirkulära bana.

Forskarna ser “flygbromsning” nästan bildligt. Experterna måste se till att sonden inte tränger för djupt ner i atmosfären, annars brinner den upp. Allt går till en början enligt plan och “Climate Orbiter” kommer snart att dyka upp ur radioskuggan igen. Men alltså – radiotystnad. Alla ytterligare försök att kontakta sonden misslyckas. Forskarna är först rådlösa, sedan försvinner också hoppet.

“Climate Orbiter” på 200 miljoner dollar är förlorad.

Vad hände?

Som den senare dataanalysen visade hade sonden inte närmat sig upp till 150 kilometer som planerat, utan hade avancerat upp till 57 kilometer. Forskarna var mer än generade över orsaken till navigeringsfelet. Flera företag var involverade i konstruktionen och programmeringen av sonden. Bland annat rymdföretaget Lockheed Martin. Han hade programmerat navigationsmjukvaran i fot och tum – måttenheter som fortfarande används i USA idag. Men, som är vanligt inom vetenskap och industri, hade NASA flyttat in i Internationella måttsystemet och räknat i meter och centimeter. Än i dag reagerar NASA-forskare på omnämnandet av meter och tum som “inte roade”.  Dock så kan många forskare inte låta bli att skratta lite åt det dumma misstaget.

Vanliga frågor om tumstockar

Förekommer tumstocken fortfarande?

Även om den inte är så vanligt förekommande nuförtiden, var tumstocken en gång en stöttepelare för snickare och träarbetare. Denna ärevördiga mätanordning består huvudsakligen av flera små 15 cm linjaler som är sammanfogade på sina ändar med svängbara gångjärn som gör att linjalen kan öppnas och stängas. När den är helt utdragen är en typisk tumstock 6 fot lång. När den är hopfälld får den plats i en kompakt 15 cm lång bunt som kan stoppas undan i fickan eller butiksförklädet.

En tysk snickare vid namn Anton Ullrich uppfann enligt uppgift tumstocken 1851. Sedan dess förblev den standardmätanordningen för hantverkare tills det infällbara måttbandet kom. Tumstocken har dock inte helt försvunnit från scenen och har faktiskt fortfarande en trogen anhängare bland murare och gamla snickare. Murare använder tumstockar för avstånd mellan banor av tegelstenar med hjälp av regler som är speciellt utformade för att lägga ut tegelbanor. Tumstocken är också praktisk för att ta överliggande mätningar utan att behöva klättra på en stege.

Ursprungligen gjorda uteslutande av trä, är tumstockar nu gjorda av aluminium, stål, glasfiber och trä. De runda svängbara gångjärnen som förbinder sektionerna är vanligtvis gjorda av mässing eller plast. Reglerna kommer med metriska eller engelska markeringar. För att göra invändiga mätningar inkluderar tumstockar ofta en glidande förlängning som stöter upp mot biten som mäts.

Det är ganska enkelt att använda en stock. Med regeln hållen i ena handen, använd den andra handen för att veckla ut regelsegment tills regeln är tillräckligt lång för att ta måttet. Det hjälper till att förlänga linjalen till den största längden som passar mellan punkterna som mäts, och sedan skjuta ut mässingsförlängningen för det återstående avståndet. Regeln kan sedan bäras till den bit som skärs som kan markeras direkt från regeln utan att behöva komma ihåg några siffror.

Tumstock eller måttband?

I vardagsspråket menar vi oftast en och samma sak. Tumstocken, valfritt av trä eller plast, fälls ut och respektive mätvärde i meter, centimeter och millimeter tas från den metriska skalan. Måttstickan är ett gränsöverskridande (reklam)verktyg för framgång och tumstocken har ingenting att göra med “seder och gränser”.

Ordet tum kommer från det mellanhögtyska ordet “Zol” för kapat trä. För även i gamla tider användes kapade träbitar för att mäta tyger till kläder till exempel. Kroppsdelar som alnar, fötter eller “en tumbredd” användes som riktlinjer.

Man kan väl tänka sig att det var ganska löst när det gäller dimensionell noggrannhet då. Under medeltiden etablerades ett direkt och fast förhållande mellan kroppsdelarna och måtten. Det fanns träpinnar en fot långa, uppdelade i tolv tums sektioner. Sannolikt har det varit de första föregångarna till dagens tumstock.

Idag är måttenheten “tum” satt till 2,54 centimeter. För alla som nu mäter tummarnas bredd – slappna av, det kommer att passa. Enskilda anställda är mycket mindre avslappnade än i dag

Var kommer termen tumstock ifrån?

Tumstock är i grunden ett historiskt namn för en måttstock, men den är så flitigt använd att termen används som en synonym. Den exakta beteckningen skulle med största sannolikhet vara en tumstock eller ledad ledregel. Termen härleddes från det mellanhögtyska ordet zol – huggen träbit – och beskriver en mätanordning för att bestämma längder. På medeltiden introducerades pinnar som ett längdmått som mätte exakt en fot. En tolftedel av det var en tum. Istället för detta angloamerikanska mätsystem används idag nästan bara det metriska systemet, där 1 tum motsvarar exakt 2,54 cm.

Hur är en tumstock uppbyggd?

Lite har förändrats i strukturen på linjalen under åren. Den består av korta remsor som är förbundna i sina ändar med nitade axlar och gör att de kan vikas ihop. Mätstavar finns i längderna 1 m, 2 m eller 3 m, där 2 m är standardlängden. En 2 m lång tumstock består av 10 remsor ca 24 cm långa, som nitas på exakt 20 cm. Uppvikt ligger 10 remsor på 24 cm längd ovanpå varandra. Moderna mätstavar är försedda med fjäderförband så att stickan låses i både sträckt och hopfällt tillstånd. Medan förr i tiden var alla tumstockar gjorda av trä och målades gula, är dagens mätarregler också av metall eller plast och finns i alla tänkbara färger.

Vilket mätsystem är vanligast på tumstockar?

Eftersom det metriska mätsystemet används nästan över hela världen, ges graderingen vanligtvis i meter. Av historiska skäl är det dock så att inom vissa hantverkssektorer används fortfarande tullinformation. Som ett resultat har många staplar en metrisk framsida och en tum bak. Men det finns också tumstockar där båda graderingarna ges bredvid varandra på samma sida.

Dessutom finns det även vågar tillgängliga på marknaden med vilka diametrar och vinklar kan mätas. För detta ändamål ges ytterligare graderingar i grader eller för diametern på remsorna. Genom att vika pinnen korrekt kan båda värdena bestämmas.

Hur exakt kan man mäta med en tumstock?

Den förväntade noggrannheten för en mätanordning anges av noggrannhetsklassen – EG-direktiv 2004/22 / EC. Den definierar den maximala avvikelsen för det uppmätta värdet från det sanna värdet. Det gäller avvikelser som orsakas av själva anordningen och kan bero dels på att mätanordningen inte kan ställas in exakt, dels på egenskaper som förändras på grund av yttre påverkan. Noggrannhetsklassen kommer alltid att skrivas ut på en kvalitets skala. En klass I-stav mäter inom en millimeter. Följande EU-noggrannhetsklasser kan förekomma med en linjal:

 • Noggrannhetsklass I.
 • Noggrannhetsklass II
 • Noggrannhetsklass III

Vad är en tumstock egentligen?

Det förmodligen viktigaste verktyget i hushållet, verkstaden eller på byggarbetsplatsen är den så kallade tumstocken. Den används för att bestämma avstånd i meterområdet och används mycket ofta. Hur bred är lådan som behöver en ny bestickinsats? Hur högt är skåpet som ska få plats under slänten? Hur lång måste förlängningskabeln vara mellan uttaget och arbetsplatsen? Detta är bara några exempel som illustrerar vikten av att känna till inredningens och utrymmenas dimensioner. Eftersom tumstocken är så utbredd och tillgänglig i varje hushåll bör dess princip och funktion noggrant granskas här igen.

Kan man använda tumstockar som reklamprylar?

Den idealiska reklampresenten lämnar ett bestående intryck, särskilt när reklammaterialet gör vardagen enklare. Att trycka tumstockar har ansetts vara optimalt placerad reklam i decennier. Inom byggbranschen är tumstocken det främsta reklammediet. Om ett hantverksföretag har tumstockar utskrivna, då kan de besöka olika byggarbetsplatser och hobbyrum i farten som en gesäll. Att skriva ut tumstockar innebär att lämna ditt mycket speciella visitkort där det lämnar ett bestående intryck. Om ett företag har tryckta tumstockar kommer de garanterat att tillhandahålla värdefulla tjänster – tumstocken som reklammedium förs över från den ena hantverkaren till den andra och förr eller senare hamnar det hos en kund som kommer att göra sitt jobb i decennier i hantverkskällare. Så om du vill bli ihågkommen som entreprenör och minnas dina oförglömliga prestationer bör du få dessa eftertraktade måttstockar utskrivna.

Att trycka tumstockar har varit en reklamåtgärd som har varit framgångsrik i decennier. Att trycka tumstockar med trä kan varje entreprenör få tillgång till tacksamma kunders heliga salar, så varje hantverkare bör köpa tryckta tumstockar som han sedan generöst kan strö bland sina kunder. Det enklaste sättet att permanent annonsera är att ha mätarstickor tryckta på dem. Att få tumstockar utskrivna innebär att du påminner dig om bra hantverk på lång sikt. Om hantverkaren får en tryckt tumstock från små mängder, så är det också billigt för småföretagaren att trycka tumstocken.

Vart kommer tumstocken ifrån?

Föregångare till dagens normer finns redan hos de gamla romarna. Här användes huvudsakligen styva stavar i längden av en fot, aln eller famn, men de första vikbara reglerna är kända.

Tummen brukade vara en tumbredd, kallad digitus av romarna. Termen “tull” kommer från grekiskan för “tullar” – här kan man mycket väl se att en mätning och beräkning av storlekar skedde i ett tidigt skede.

För att motverka de godtyckliga bestämmelserna i mätparametrarna som måttstock eller fot, som ofta ändrades med varje linjal, utfärdade den preussiske kungen “Mät- och viktordern för Nordtyska förbundet” den 17 augusti 1868, som definierar mätaren. som en enhet för längdmått fastställd.

1885 beskrevs bilden av en hopfällbar linjal en meter lång med individuella fjädrar av “Imperial Normal Calibration Commission”, och 1911 presenterades en 2 meter lång tumstock i sin nuvarande form. År 1886 beviljades bröderna Ulrich patent på en fjäderskarv, som hade ett avgörande inflytande på den tekniska utvecklingen av de modeller som används idag. Brorsonen till dessa bröder grundade företaget Stabila lite senare.

Enligt lagen var mätaren den officiella enheten, men det var tillåtet att lägga till en extra skala på baksidan av regeln. Inom skeppsbyggnad och timmerhandel, som traditionellt räknar i tum, användes linjaler med tumskala på baksidan. Termen “tumstock” myntades i folkmun här och har använts till denna dag.

Vem är en tumstock för?

En tumstock passar alla som behöver något att mäta. En klassisk tumstock passar bäst för plana ytor upp till 2 meter.

En tumstock är ett utbrett hjälpmedel både för gör-det-själv och i yrkesmiljön bland hantverkare. Det är lämpligt att ha en tumstock i varje hushåll.

Vad kostar en tumstock?

En tumstock finns i olika prisklasser. Den avgörande faktorn för priset är materialet och kvaliteten på linjalen.

Priserna i tabellen avser enskilda måttstockar utan volymrabatter. Ofta kan dock tumstockar även köpas i en förpackning med 5–10, vilket sänker priset per styck.

Jämfört med andra mätinstrument är tumstocken i det mer kostnadseffektiva prissegmentet. Alternativ som laseravståndsmätare eller måttband är betydligt dyrare. Dessa används mest för andra ändamål. Måttband och stela regler ligger ungefär i samma prissegment.

Var kan jag köpa en tumstock?

Du kan köpa en tumstock online, i en järnaffär eller mestadels i stora butikskedjor.

När du köper bör du också vara uppmärksam på tillverkaren, funktioner, pris-prestandaförhållande och användningsområdet för tumstocken, tänka högt på.

Vilka andra alternativ finns för tumstockar?

Det finns olika alternativ för en tumstock, som måttband, eller laseravståndsmätare.

Beroende på användningsområde och omständigheterna kan dessa också vara mer lämpliga än den klassiska tumstocken.

 1. flexibla måttband Särskilt lämplig för att mäta omkrets och ojämna banor. Vanligtvis har dessa en längd på upp till 2 meter.
 2. Måttband på rullar (måttband) Detta kan användas för att mäta avstånd på upp till 100 meter och ibland ännu mer. Mindre måttband placeras vanligtvis i en liten låda med en självindragande fjäder. Längre längder lindas däremot tillbaka med en vev. Läsnoggrannheten är vanligtvis högre här än med en vanlig tumstock, eftersom denna måste återskapas flera gånger.
 3. Vanliga linjaler. Dessa kännetecknas av att de är mer precisa än tumstockar. Dessa används ofta för att mäta tyger från rullar eller balar. De är ofta 1 meter långa.
 4. Mäthjul Med hjälp av mäthjul mäts större avstånd. Sträckorna är täckta med dessa. Hjulets varv mäts med en mätmekanism, från vilken den tillryggalagda sträckan sedan kan beräknas.
 5. Laseravståndsmätare Denna mäter avståndet till målet med hjälp av en emitterad ljusstråle. Den möjliggör mätningar “overhead” såväl som större avstånd (upp till över 100 meter) i en absolut rak linje. Ett stativ bör användas för längre avstånd. Vissa av dessa enheter kan även möjliggöra vinkelmätningar och beräkning av ytor.

Som du kan se finns det några alternativ till en traditionell tumstock. Med denna tabell vill vi hjälpa dig att avgöra om tumstocken eller något av dess alternativ är bättre för dig.

Hur kan en tumstock användas till reklam?

Tumstockar används ofta som reklampresenter. Det beror på att de har låga inköpskostnader och det finns många sätt att trycka annonser på, då annonsytan också är betydligt större än med andra artiklar.

Klassiska i reklambranschen är tryckta standard tumstockar med företagets logotyp. Denna logotyp appliceras med hjälp av digitaltryck, vilket också tillåter fotorealistiska scener. Beroende på mottagare kan tumstockar packas i eleganta fodral eller i en verktygsväska med extra tillbehör.

Tumstockar ges också bort som personliga presenter till passionerade gör-det-självare inom den privata sektorn.

Dessutom används användbara tillbehör längre av mottagaren än förbrukningsvaror som kulspetspennor eller tändare.

Vilka typer av tumstockar finns det?

Man skiljer på de olika typerna av tumstockar baserat på deras material.

Beroende på typ av tumstock finns det såklart olika för- och nackdelar. För att stödja dig i ditt beslut har vi listat de viktigaste för dig här.

Tumstock av trä

En klassisk tumstock består oftast av bok eller björkträ. De har vanligtvis en extra skyddande beläggning, vilket gör att de är mer hållbara och kan användas i alla väder.

fördelar

 • slitstark och robust
 • rimligt förhållande mellan pris och prestanda
 • lång hållbarhet
 • Kan användas i alla väder (även vått) tack vare skyddande beläggning

nackdel

 • begränsad mätbarhet över hörnen
 • vanligtvis ingen låsande stålfjäder
 • inte lika flexibel som en plastlinjal
 • Dessa tumstockar är särskilt övertygande på grund av deras mycket goda pris-prestanda-förhållande
Tumstock av plast

En modernare variant av tumstockar är tumstockar av plast med glasfiberförstärkning. Framför allt imponerar dessa med sitt moderna utseende och funktionalitet. Deras fjädring säkerställer ett stängt reklamutrymme.

fördelar

 • bra suspension
 • attraktivt modernt utseende
 • robusthet
 • hållbar
 • hög flexibilitet

nackdelar

 • begränsad mätbarhet över hörnen
 • vanligtvis ingen låsande stålfjäder
 • Tumstockar av plast är särskilt användbara för reklam och personalisering.
Tumstock av metall

En metalltumstock möjliggör särskilt exakta mätningar tack vare en perfekt låsande förnicklad stålfjäder.

fördelar

 • möjliggör flexibla mätningar
 • Okänslighet mot oljor, kemikalier, fetter och värme
 • enkel rengöring
 • god läsbarhet av dimensionerna
 • exakt mått

nackdel

 • Väldigt dyr
 • Risk för snabbare slitage (än med andra typer av tumstock)

Om du inte bara vill använda din tumstock för vertikala ytor eller för ytor utan möjlighet att skapa en linjal och du är redo att spendera lite mer, är detta perfekt för dig tack vare dess exakta snap-in-funktion.

Vad är speciellt med en tumstock och vilka fördelar den?

En tumstock har flera fördelar.

 • Billig tillverkning: På grund av dagens tekniska möjligheter är tillverkningen av linjalen billig.
 • Lätt att använda: tumstocken är intuitiv att använda och omedelbart redo att användas.
 • Kompakt och utrymmesbesparande förvaring: genom att fälla ihop linjalen tar den väldigt lite plats.
 • Oberoende: Till skillnad från vissa andra mätinstrument (som laseravståndsmätaren) är tumstocken oberoende av batterier eller strömkällor.
 • Robusthet: Om tumstocken tappas på hård mark kommer den bara att få minimal skada (som repor). När det gäller andra elektroniska apparater är skadorna oftast mycket större.
 • Lång livslängd: Vid måttlig användning kommer en tumstock att hålla i många år och kräver inget speciellt underhåll eller kalibrering.

Det är dock också viktigt att nämna nackdelen med den begränsade längden. Vid större ytor som ska mätas kan felaktigheter uppstå på grund av det upprepade behovet av att applicera på nytt.

1. Vad är den bästa längden på en tumstock?

Tumstockar finns i olika storlekar efter ens behov. Standardstorleken för sådana enheter är dock mellan 1–2 meter fot. När den är kompakt är dess längd inte mer än 15 cm tum.

En mätstav av trä eller plast som används för att spåra och mäta raka linjer kallas snickarens regel. Det är föregångaren till den fällbara linjalen.

Hur använder du en tumstock?

Att använda en tumstock är extremt enkelt. Allt du behöver göra är att lägga ner den längs med det projekt du planerar att använda den på, se till att den är rätt anpassad och du kommer att kunna mäta dess längd utan ansträngning.

Vad är en stållinjal?

Stållinjaler är alternativ till hopfällbara linjaler. De kan dock inte komprimeras och är extremt styva, vilket gör dem svåra att bära runt på jämförelsevis. Måttbandets ändar är lösa för att ge en mer exakt avläsning. Det främsta skälet bakom den här funktionen är att göra det enkelt att göra mätningar på både interiörer och exteriörer av projekt.

Vad är en tumstock?

Tumstock, ibland kallade sicksackstock är en serie av två eller flera mindre regelremsor som är sammanfogade med gångjärn. Dessa tumstockar kan vikas ihop för att enkelt bäras eller användas i trånga utrymmen. De kan också fällas ut och användas för att mäta längre avstånd eller göra mätningar som är längre bort och svåra att nå.

märkena på tumstockna är vanligtvis imperialistiska eller metriska mått. Dessa tumstock är ofta indelade i 150 mm (6 tum), 200 mm (8 tum) eller 250 mm (10 tum) sektioner. De är vanligtvis markerade med antingen metriska eller imperialistiska mått eller båda. Vissa tumstockar har även andra markeringar, beroende på deras avsedda användning.

Linjaler och linjaler kan göras av olika material. Tumstockar kan göras av olika material, som stål, aluminium, glasfiber, plast eller trä. Regelremsorna är sammanfogade med gångjärn och varje remsa kan vikas mot varandra för att hålla den kort. När remsorna väl har öppnats kan de vanligtvis fästas på plats, vilket skapar en lång stel regel.

Du kan använda tumstockar för att mäta korta utrymmen och långa avstånd

Tumstock eller måttband?

Tumstock är mindre flexibla än måttband tumstockar anses vara föregångare till moderna måttband, som är långa flexibla remsor med mått markerade på dem som rullas in i ett fodral. De kan dras ut eller dras in i en spole inuti höljet.

Måttbandet har ersatt tumstocken för många användningsområden. Den senare behåller dock fortfarande sin position för vissa ändamål, såsom konstruktion, där styva långa mätinstrument kan föredras framför flexibla.

Fördelar och nackdelar med tumstock

Fördelar

 • Tumstockar är styva när de väl låsts på plats och bildar ett rakt mätinstrument
 • De kan placeras så att graderingsmärkena ligger plant mot en yta, vilket möjliggör noggranna mätningar
 • När de är nedfällda till en mindre storlek kan de användas i bara en hand
 • De kan användas, tillsammans med en gradskiva, för att mäta vinklar

Nackdelar

 • Tumstockar är inte lämpliga för att mäta kurvor eller cirklar
 • Med tiden kan gångjärnen lossna, vilket gör att de tappar noggrannhet eftersom måtten ändras
 • Trätumstock kan ändra form om de utsätts för fukt under en längre tid, vilket gör dem felaktiga. Vissa plasttumstockar kan lätt skadas längs sin raka kant. Ståltumstock kan rosta
Fördelar och nackdelar med måttband

Fördelar

 • Måttband finns i längre storlekar än tumstock
 • Den flexibla tejpen kan användas för att mäta kurvor och cirklar, såväl som raka linjer
 • De plaster, stål eller tygtejper som är gjorda av är resistenta mot rost
 • Tejpen kan vanligtvis låsas på plats i valfri längd, upp till dess maximala längd.
 • De flesta måttband har en krokig ände för att greppa kanten på en yta

Nackdelar

 • De flexibla banden kanske inte är lika exakta för att mäta raka linjer som en tumstock kan. Det finns större chans att de rör sig när de läses
 • Du behöver vanligtvis båda händerna för att mäta med ett måttband, och ibland gör du det behöver en andra person. Moderna fjäderband kommer att springa tillbaka in i höljet om de inte hålls eller låses på plats
 • Formen på tejpen i fjädermått gör det svårt att lägga tejpen plant mot en yta, vilket gör avläsningarna mindre exakta
 • Om kroken i slutet av ett måttband är skadad kommer det att påverka dess noggrannhet

Slutsats

Som ni ser finns det ett väldigt stort utbud av olika tumstockar. Det finns verkligen något som passar alla.

När du gör ditt val är det viktigt att du funderar noga på vad du vill ha och vad du vill använda tumstocken till innan du köper. Det gör stor skillnad om du vill använda den privat eller professionellt.

Baserat på dessa överväganden och våra listade inköpskriterier kommer du säkert att hitta en lämplig tumstock som exakt motsvarar dina förväntningar. Vi önskar dig all framgång och hoppas att vi har kunnat hjälpa dig med ditt beslut med vår artikel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top