Bästa tvättstället 2022 – Test av olika tvättställ

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Duravit Vero

GUSTAVSBERG 7G2853

SVEDBERGS 6060

IFÖ Spira 15022

Klicka här för att se fler tvättställ.

Bästa tvättstället 2022

Behöver du en ny vask till badrummet? I så fall måste du köpa det bästa tvättstället. Med hjälp av ett bäst i test tvättställ så kan du enkelt tvätta både dina händer och ditt ansikte. Ett nytt tvättställ kan hjälpa till mycket och de är oftast även väldigt prisvärda. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att köpa ett tvättställ bäst i test.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa det bästa tvättstället på nätet. Tvättställ finns i en massa olika modeller som i sin tur finns i olika prisklasser. Dessutom så finns det tyvärr affärer som endast skriver om de positiva sakerna. De skriver alltså inte om de negativa sakerna för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra tvättstället faktiskt är. Man vill ju inte köpa ett tvättställ som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan det därför vara ganska svårt att köpa ett tvättställ bäst i test.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för tvättställ. Jag har nämligen gjort mitt eget tvättställ test. Jag har gjort den här guiden genom att använda och testa några olika tvättställ. Men jag har även läst igenom andra tester och kundrecensioner. Jag har sedan satt ihop all information till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa det bästa tvättstället.

Läs även >>> Bästa toalettstolen år 2022

Köpguide för bäst i test tvättställ 2022

Det är alltså inte så enkelt att köpa det bästa tvättstället på nätet. Det finns ju så mycket som man måste tänka på. Men det finns några viktiga saker som du ska tänka på när du köper ett tvättställ. Det är även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa tvättstället 2022:

 • Välj din stil
 • Färg & ytor
 • Användning
 • Material
 • Mätning
 • Vikt
 • Köpguide för fristående tvättställ

Välj din stil

Nu när du känner till de grundläggande typerna av diskbänkar som du kommer att leta efter för ditt badrumsfack, kan du fundera över den stil du vill ha för ditt badrum. Är du modern och minimalistisk? Vill du skapa ett elegant pulverrum? Skulle du älska ett romantiskt, gammaldags badrum, komplett med ett klo-fot-badkar och inramad spegel?

En hamrad koppar undermonterad diskbänk kan vara det perfekta tillskottet till ett pulverrum utrustat med faux-antika badkar och tvättställ och tillbehör. Om din stil är mer minimalistisk, skulle en toppmonterad eller delvis infälld diskbänk se ren och modern ut i ett flytande badrumsfack. När du tänker på din stil och den badrumsinställning du vill skapa, visualisera varje typ av tvättställ i det badrummet. Vissa kommer mycket tydligt att framstå som helt fel, medan andra tilltalar dig mer. Detta hjälper dig att begränsa dina val.

Färger och ytor

Om ditt badrums tema är skumrosa och varmt trä kommer en vit tvättställ att sticka ut, och inte på ett bra sätt. Ett kopparkärl eller undermonterad diskbänk passar dock rätt in. Du kan välja mellan olika färger och ytor för att din diskbänk ska passa perfekt till det tema och den stil du valt för ditt badrum. När du väljer färger, mönster och finish bör du dock tänka på hur du använder diskbänken, vilken användningsvolym den kommer att få och hur ofta den behöver rengöras.

Användning

Nu vet jag vad du tänker. Användningar? Du använder tvättstället för att tvätta händerna och ansiktet. Du använder den för att skölja sminkborstar eller för att rinna lite varmt vatten när du rengör spegeln eller bänkskivan. Varför måste du tänka på användningsområden för diskbänken? Beroende på vilket badrum i ditt hus du bygger om kommer det att användas mer eller mindre av dig och dina gäster.

Du kommer att spendera mer tid på att tvätta ansiktet, raka eller sminka dig i badrummet i ditt badrum än på ditt badrum, så du vill se till att tvättställ är lite större och att det finns mer utrymme mellan handfatet och kranen så att du bekvämt kan få ditt ansikte där nere för att tvätta det. Tänk på hur ofta du och dina gäster använder detta badrum. Glas kan bli strimmigt och prickat med användning. Om ditt tvättställ är i ett hårt trafikerat badrum kan en toppmonterad tvättställ vara en dålig idé. Ett undermonterat tvättställ i rostfritt stål kan dock vara perfekt.

Material

När du tänker på ett tvättställ i badrummet, tänker du förmodligen på ett vitt, tvättställ i porslin. De har varit det obligatoriska valet för tvättställ i bostäder i flera år nu, men de är inte det enda valet. Du kan verkligen imponera på dina gäster genom att göra ett mindre traditionellt val, och formen och typen av tvättställ är inte heller dina enda alternativ. Moderna tvättställ med tvättställ finns i ett antal olika material.

Du kan få ett tvättställ i rostfritt stål, hamrad koppar, rökt, klart eller färgat glas, marmor, betong eller någon annan typ av sten, och listan fortsätter! Även om du väljer det gamla porslinsberedskapet har du fortfarande många alternativ för att göra det mer intressant.

Mätning

När du handlar efter ett nytt tvättställ för ditt badrumsfönster kanske du vill ha ett stort, brett, rektangulärt toppmonterat handfat, men det kan vara problematiskt om din disk är för grund eller om du har ett smalt fåfänga. Du måste göra några mått på alla tvättställ för att säkerställa att den passar. Mät din räknare från väggen till kanten närmast dig. Subtrahera 5-10 cm.

Mät nu från lådans högra kant till vänster om diskbänken över till den vänstra kanten av lådan till höger om diskbänken och subtrahera 5 cm. Om den första mätningen är 70 cm och den andra är 60 cm, skulle den största diskbänken du kan installera vara 65 cm x 55 cm. Om du installerar en toppmonterad diskbänk måste du bara mäta från väggen till kanten på diskbänken för att se till att diskbänken passar på diskbänken och stämmer ordentligt med avloppsröret.

Eftersom du har ett så stort utbud av alternativ för din tvättställs form och stil, måste du se till att dess dimensioner passar inom ramen för ditt badrums fåfänga. Några minuter med ett måttband ska svara på alla dina frågor, men om du är osäker, tveka inte att ringa och be om en professionell åsikt.

Vikt

Du kanske inte har tänkt på det förut, men om du väljer ett tvättställ i marmor eller betong kan du titta på några tunga lyft, inte bara för dig utan också för din bänkskiva. Om du har en marmor- eller kakelplatta på din fåfänga, borde det inte ha några problem att bära vikten på någon form av diskbänk. Vissa bänkskivor i laminat kan dock inte bära så mycket vikt. Dessutom, om du inte kan lyfta tvättställ utan att anstränga dig, måste du få lite hjälp. Även om du fortfarande vill göra installationen själv, få hjälp av en vän när du lyfter och placerar diskbänken, och kom ihåg att lyfta med benen, inte med ryggen!

 

Köpguide för fristående tvättställ

Fristående tvättställ ökade i popularitet i början av 2000-talet och har upprätthållit en stadig ström av intresse under de senaste tio åren. Vissa människor tycker att de är huvudvärk för att hålla sig rena, medan andra verkligen njuter av det unika utseendet de tar med sig i badrummet. Här är några tankar och observationer om fristående tvättställ som jag tycker är viktiga:

 • Luftade kranar minskar stänk när du tvättar händerna.
 • Att undvika vissa material och färger minskar (eller eliminerar) de vattenfläckar du ser.
 • Allt-i-ett-vask och kombikranar gör jobbet åt dig om du har problem med att bestämma vilken kran som ska kopplas ihop med din diskbänk.
 • Rengöring runt diskbänkens baksida och botten kan vara svårt. Lämna tillräckligt med utrymme mellan diskbänken och väggen under installationen.
 • Tänk på bänkskivans höjd och hur hög diskbänken kommer att installeras. För högt och det blir obehagligt.

Ett av klagomålen med fristående tvättställ är vattenstänk. Detta kan orsakas av några olika saker, såsom kranens höjd i förhållande till diskbänken eller den typ av kran som producerar en hård vattenström. Även med undermonterade tvättställ får du stänk, och det är därför du ofta ser kolsyrade vattenkranar för att bekämpa detta problem. Luftade kranar sätter in luftbubblor i strömmen för att minska vattenflödets styrka. Dessa typer av kranar är också bra för fristående tvättställ.

När det gäller färger vill människor alltid undvika de lättfärgade färgerna som vitt. Med en fristående tvättställ kommer du främst att vara orolig för vattenfläckar eller mineralavlagringar från torkat vatten. Det gör vitt till en mycket attraktiv färg, särskilt eftersom det kommer att matcha nästan vad som helst. Med det sagt är ett av de vanliga tipsen för att välja en färg att gå med något helt annat än din toalett. Det är ett utmärkt sätt att lägga till mer kontrast och färg i ditt badrum. Vad ska du undvika? Klart glas kommer att visa allt.

Oavsett om du bygger ett nytt hem eller bara kommer igång med en ombyggnad, är det ett utmärkt sätt att lägga till mer badrum i ditt badrum med att blanda saker med din fåfänga. Kärlhandfat är ganska enkla att installera eftersom de sitter ovanpå bänkskivan men kräver lite planering. Detta innebär att din tvättställ kommer att vara en uppmärksamhetsfunktion i rummet snarare än att vara väsentligen utom synhåll. Kärlhandfat tillför stil och smak som fångar ögat genom att lägga skillnad till en annars platt bänkskiva.

Var kom fristående tvättställ från?

Tvättställen går tillbaka till 1500-talet och deras användning toppade på 1800-talet. Sedan, som du förväntar dig, dödades deras användning när kranvatten blev allmänt tillgängligt. Tvättställ är skålar som förvarades ovanpå tvättstället med en kanna vatten och användes för personlig rengöring. Tvättstället kan ses som en tidig form av tvättställ i badrummet.

Så småningom tillsattes funktioner som speglar i tvättställen och de började växa för att rymma tillbehör som tvål. Således föddes den moderna fåfängan. Så som du kan se är fristående tvättställ en återgång till en tid då rinnande vatten i ditt badrum var tillgängligt för endast de rikaste (eller inte alls). Eftersom tvättställ och tvättställ var populära under bildandet av det som vi nu betraktar som klassisk stil, ger karet sjunker en känsla av elegans till ett badrum.

Koordinera ditt tvättställ och allt annat

Kommer du ihåg hur fristående tvättställ sticker ut snarare än sitter gömt under din fåfänga bänkskiva? Det betyder att du har en annan funktion att justera som kan ge färg och struktur till ditt badrums design. Det är onödigt att hålla samma färg handfat, toalett och dusch / badkar som de flesta mönster traditionellt gör med undermonterade handfat. Du bryter redan ut ur den formen genom att överväga ett fristående tvättställ, så varför stanna där? Ändå vill du samordna diskens färger och struktur med den övergripande designen.

Till exempel kommer en vit toalett och badkar (som de flesta har) att samordna med alla fristående tvättställ. Men om du har anpassade plattor, tapeter eller färgade väggar, vill du tänka på hur diskbänken kommer att matcha. Du kanske bygger om och försöker spika ner din väggfärg. Väggar är lätta att måla över, men det är dyrare att byta ut ett handfat.

Den nuvarande trenden är att fristående tvättställ inte exakt matchar de andra armaturerna i ditt badrum. Detta väcker uppmärksamhet och är ett sätt att göra diskbänken till en ännu mer utmärkande funktion i ditt badrum. Om detta är vad du tänker på, överväga ett mer exotiskt texturerat material som hamrad koppar, teak eller marmor. Färg och gardiner kan bytas lättare än armaturer, så besluta inte om en utan att tänka på den andra! Du kanske också föredrar ett mer neutralt färgschema för marknadsförbarhet och framtida korrektur.

VVS och andra praktiska åtgärder

Om du håller på att ombygga och behålla samma fåfänga måste du välja en fristående tvättställ som antingen fungerar med din nuvarande VVS-installation eller vara villig att göra om några rör. För nybyggnation eller kompletta ombyggnader får du mer frihet och kan välja en fristående tvättställ innan du planerar rätt VVS.

Saker att tänka på:

Kärlhandfat sitter ovanpå fåfänga, så diskhöjden ska i allmänhet vara lägre än med en undermonterad diskbänk. Eftersom fristående tvättställ är höga kan barn ha svårt att nå den och behöver en pall. Det bra är att de växer upp så småningom! Att få tvättstället i fokus är nyckeln, så överväga en bänkskiva som inte distraherar från det och i stället låter det sticka ut. För att undvika stänk ska du placera kranen på rekommenderat avstånd från diskbänkens mitt. Detta varierar med olika design av kran och handfat.

Kran- och kärlplattform

De flesta bänkskivor är mellan 75 och 91 cm långa och de flesta fristående tvättställ är 10 till 18 cm långa. Det finns många olika typer av kranar som kompletterar de olika utformningarna av fristående tvättställ. Du kan ha en motmonterad kran eller en väggmonterad kran. Väggmonterade kranar är vanligtvis främre och mitten, medan motmonterade kranar kan flyttas runt det fristående tvättställets omkrets. Om din fåfänga är tunn, har du möjlighet att ha den motmonterade kranen bredvid eller diagonal för en person som står vid diskbänken.

Väggmonterade kranar är förmodligen det minst vanliga i bostadsmiljöer, men om du bygger ett nytt hem eller gör en komplett ombyggnad är de ett alternativ. En av de värsta sakerna du kan göra när du monterar kranen är att inte lämna tillräckligt med utrymme mellan diskbänken och kranen. När människor går för att tvätta händerna och de inte kan komma till vattnet utan att röra vid diskbänken, är det väldigt obehagligt. speciellt om du inte håller tvättställ rent!

Kranplacering är lätt att testa så ta dig bara tid att se till att väggmonterade kranar placeras i en rimlig höjd, och att motmonterade kranar är placerade på rätt avstånd från mitten av diskbänken och att de är tillräckligt hög . Eftersom fristående tvättställ sitter ovanpå bänken, har motmonterade kranar långa halsar och är vanligtvis cirka 30 cm långa! En annan typ som jag inte har nämnt, handfatmonterade kranar, lämnar mindre att tänka på eftersom det bara finns ett ställe att montera kranen på.

Fortfarande orolig för stänk?

Att ha en professionell installera din diskbänk rekommenderas alltid för att se till att placeringen är rätt. Om du vill garantera att stänk inte är ett problem, leta efter en kran med en luftare. Detta minskar kraften och densiteten hos strömmen som kommer från kranen. Man ser ofta luftare i restaurangens badrum. Kranar med luftare kommer att producera en vit ström som känns bubblande, medan icke-luftade strömmar är klara och känns tunga. Ofta är luftare avtagbara, så du kan testa det och bestämma vilket som är bäst för din diskbänk.

 

Lista över de bästa tvättställen 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Diverse

Stilar av tvättställ

Under en bad makeover är utmaningen att välja armaturer som är både vackra och lämpliga. Du kanske älskar utseendet på en piedestal, men om du har ett badrum som kommer att användas av flera familjemedlemmar, leta efter en stil som erbjuder tillräckligt med diskutrymme för att lagra allas personliga föremål. Spara ditt designuttalande för ditt pulverrum eller gästbad med låg användning.

Badrumshandfat kategoriseras efter deras stödmetod: de välbekanta sockelhandfat, väggmonterade lavar, tvättställ samt konsolhandfat som vilar på en öppen bordsbas. De senare är populära för sin vintagestil och sitt möbelliknande utseende.

Badrumshandfat i kombination med en bänkskiva och fågelskåp är den vanligaste typen. I fågelskåpet döljs synlig VVS och ger dold lagring. Denna inställning möjliggör också gott om diskutrymme, ofta tillräckligt för att två diskbänkar med disk finns kvar. Fåfänga finns i alla storlekar och former, inklusive hörnmodeller. En fåfänga kallas ofta ett “skål-basskåp” av tillverkare. (Mer information om fåfänga finns i Badrumsskåp.)

När det gäller diskbänksmonterade diskbänkar kan diskbänken sitta ovanpå bänken eller falla ner i ett bänkskivhål. Även om tvättställ som sitter ovanpå en disk har varit populära de senaste åren, är typen som går in i ett hål i bänkskivan mycket vanligare. Det finns ett par sätt som dessa är konstruerade på.

Självrimmande handfat

En självrimmande diskbänk har en gjuten läpp som överhänger bänkskivan och ger stöd. Denna typ av diskbänk är särskilt populär eftersom installationen är relativt enkel. I grund och botten handlar det bara om att skära ett hål i bänkskivan och släppa diskbänken på plats. Den enda nackdelen är att den upphöjda läppen runt diskbänkens omkrets gör rengöring av bänkskivan lite svårare.

Integrerade diskbänkar

En integrerad diskbänk stöds av metallremsor runt omkretsen eller är en integrerad del av bänkskivans material. En integrerad skål som ingår i en bänkskiva med fast yta är lågt underhåll eftersom bänkskivan flyter sömlöst in i skålen. Dessa maximerar arbetsytan och minimerar vattenstänk på bänkskivan.

Jag tror att de flesta familjer är stressade maximalt, så enkelhet är nyckeln. En integrerad topp maximerar den tillgängliga arbetsytan och minimerar problemet med att vatten stänker på bänken eftersom du inte har en upphöjd kant på diskbänken för att förhindra att vatten kommer tillbaka till avloppet. Du får den bästa möjliga kombinationen av funktioner för den enklaste livsstilen.

Ett stenliknande akrylmaterial av fast yta bleknar inte eller slits bort, kan rengöras med en fuktig svamp, motstår fläckar och repor och brännskador kan helt enkelt slås ut. Du kan också uppnå en mängd olika utseende med dessa produkter. Wilsonart Gibraltar tillverkar till exempel tre ovala tvättställ i badrummet i tre nyanser av vitt – mandel, platina och elfenben. Dessa kan kombineras med 24 färger och mönster som finns i bänkskivor.

Undermonterade handfat

Ett badrumsbad kan vara en undermonterad tvättställ som fäster på bänkskivans undersida; med denna typ måste kanten på bänkskivans utskärningshål vara klar. Undermonterade handfat, även om de är lite knepigare att installera än andra typer, är också populära eftersom de möjliggör enkel rengöring av disk och diskbänk. De kan installeras i praktiskt taget alla typer av diskar: kakel, trä, marmor, sten, laminat eller fast yta.

Jag gillar granit för sin hållbarhet, mindre marmor eftersom den inte är lika motståndskraftig mot fläckar. Kakel används ofta på bänkskivor för att skapa ett mycket intressant utseende för mindre pengar än en stenprodukt, och det tenderar att vara hållbart. Jag försöker undvika en vit injekteringsbruk.

Skålar över diskbänken

Under de senaste åren har ett mycket populärt – och mycket dekorativt – tillvägagångssätt för handfatdesign att placera diskbänken ovanpå bänken. Med denna stil kan skålen i sig vara ganska skulpturell eller färgstark, vilket i huvudsak skapar utseendet på en dekorativ keramik- eller metallskål som sitter på disken. Installationen är relativt lätt – du skär bara ett hål för VVS i bänkskivan. En fördel – särskilt för långa människor – är att denna typ av tvättställ är lite högre än andra typer.

Piedestal tvättställ

Piedestalsänkor är en flerårig favorit på grund av sin klassiska styling. De fungerar särskilt bra i badrum med små utrymmen där ett skåp skulle ta för mycket utrymme eller vara visuellt skrymmande. På nackdelen erbjuder de inte bänkskivan eller förvaring, men de kan omges av något av de eleganta modulära badrumsskåpen.

Handfat på konsolen

Som ett alternativ till bänkskivor tillverkar tillverkare eleganta handfatmodeller. Akvareller erbjuder avantgardisk europeisk import som är mer som möbler än ett handfat. Bland vattenfärgerna finns komplicerade krökta smidesjärnsramar, färdiga i olika toner. Dessa stöder porslin och till och med terrakottaskålar som har glaserade ytor. Hur dyra är de? Ungefär 12 000 kr och uppåt.

Fördelar och nackdelar med olika stilar av tvättställ

Toppmonterade handfat

Detta är den vanligaste typen av diskbänk som är utformad för att sitta ovanpå disken. Kanten på diskbänken ligger ovanpå bänken och är synlig. Fälgen kan vara tunn eller tjock och beror på vilken stil du vill ha för ditt badrums handfat.

 • Fördel: Den passar till alla typer av bänkskivmaterial. Det är till och med bra för trä- eller laminatbänkskivan eftersom det täcker utskärningen och därmed undviker skador på det på grund av vatten. Det är enkelt att installera och billigt också.
 • Nackdel: Vatten kan rinna ut från diskbänken direkt in i disken eftersom fälgen ligger ovanför den.

Under- eller Undercounter-sänkor

Denna typ av diskbänk är ren, modern och distinkt samtidigt som den lägger till användbart diskutrymme under den. Namnet antyder att diskbänken sitter under disken. Fälgen är fäst vid undersidan och skulle bäst användas för ett upptaget badrum som används av många människor som ett familjebadrum.

 • Fördel: Denna diskbänk är mycket lätt att rengöra eftersom vattenspill kan torkas direkt från bänkskivan i diskbänken. När det gäller estetik skapar det ett sömlöst, rent utseende och själva diskbänken är mindre synlig.
 • Nackdel: Diskbänken kan bara installeras på en bänkskiva som sten och kan inte passa trä eller laminat eftersom den inte tätas mot fukt. Det är dyrare att toppmonterade sänkor.

Fristående tvättställ

Diskbänkar som detta är vanligtvis skålformade som sitter ovanpå diskytan och behöver inte undermonteras. Vissa modeller av denna diskbänk sitter delvis under disken. Den här behöver ett popup-avlopp och är i allmänhet högre.

 • Fördel: Kärl sjunker kräver uppmärksamhet och kan skapa ett uttalande i badrummet. Det är också ett perfekt val för en djup diskbänk eftersom den rymmer mycket vatten.
 • Nackdel: Noggrann planering av mothöjden behövs på grund av fristående tvättställets höjd. På det här sättet skulle det inte vara svårt eller obekvämt att använda den. Det skulle också vara svårt att rengöra runt basen och diskbänkens baksida.

Piedestaltvättställ

Om mindre förvaring är viktigt i ditt utrymme kan du använda en sockel. Denna typ är sofistikerad, snygg och snygg som tenderar att göra rummet ser större ut. Det kommer också i olika former och stilar som kommer att ge ett dekorativt tilltal till ditt utrymme. För en sockelhandfat går avloppsröret genom golvet och måste vara permanent.

 • Fördel: Rörledningar är dolda med ett tvättställ av denna typ och det är estetiskt tilltalande för badrummet.
 • Nackdel: Det har inte lagringsutrymme under det. Det är också svårt att rengöra på grund av klyftan mellan diskbänken och väggen.

Väggmonterad handfat

Den här har ett tvättställ som hängs från väggen på en viss plats och höjd som passar bäst för din användning. Denna diskbänk växer popularitet, särskilt eftersom den finns i många vackra mönster. Bortsett från sin vackra design är den också idealisk för applikationer med universell åtkomst. Det har också det strömlinjeformade utseendet, vilket ger badrummet en minimalistisk känsla. För att ge området ett rent utseende måste VVS, inklusive avfallet, placeras inuti väggen.

 • Fördel: Eftersom det inte finns några skåp under det sparar denna typ av tvättställ utrymme och skulle göra ditt badrum ser rymligt ut på grund av utrymmet under det.
 • Nackdel: Det finns inget lagringsutrymme under det om du inte lägger till ett. Det finns inget landningsutrymme eftersom det inte har en bänkskiva. Detta skulle inte vara tillämpligt för badrum med förvaringsbehov.

Halv nödvändiga handfat

Diskbänken kan vara perfekt för ditt badrum om det har begränsat utrymme men du vill lägga till lite förvaring i det. Den sitter på framsidan av bänkskivorna och ger grundare skåp.

 • Fördel: Ger värdefullt golvutrymme och håller mycket ledigt kontrarum. Med en diskbänk som denna kan användaren komma närmare kranen utan några hinder.
 • Nackdel: Det finns begränsat lagringsutrymme. Förvänta dig mer spill eftersom det inte finns någon bänkskiva framför diskbänken för att fånga vattnet.

Tvättplan tvättställ

Denna typ av tvättställ ses ofta i eleganta hotell och restaurangbadrum eftersom de är smala, strömlinjeformade och snygga. Ett litet rostfritt ståltråg används under diskbänken för att fånga vattnet.

 • Fördel: De tar mycket lite plats och finns i olika material som keramik, porslin eller glas från hyllan. Den kan också fås från granit, marmor eller tillverkad sten när den är skräddarsydd.
 • Nackdel: tvättställ som detta är bara bäst för utrymmen som bara använder det för handtvätt. De är extremt grunda och tål inte mycket vatten.

Konsolhandfat

Denna stil är en korsning mellan ett väggmonterat tvättställ och ett piedestalhandfat. Den har en exponerad bas; det erbjuder ett mindre skrymmande alternativ för små utrymmen. Det kan också vara en vägghängd tvättställ med två eller fyra ben och kan fungera som både tvättställ och disk. Det kan också ha öppna hyllor under den.

 • Fördel: Den har platsbesparande alternativ och är kompakt med mer lagringsutrymme. Den extra bredden skulle innebära mer utrymme för dina toalettartiklar och andra saker. Det kan också vara ett elegant alternativ för ditt badrum.
 • Nackdel: För en konsolhandfat har du begränsat lagringsutrymme. Det kunde ha utsatt VVS som inte skulle ge ditt badrum ett rent utseende. Dess extra bredd skulle vara för stor för ett litet badrum.

Hörnhandfat

Om du har ett tomt hörn är ett hörnhandfat ett utmärkt val. En diskbänk av denna typ kan finnas i både sockel- och väggmonteringsalternativ.

 • Fördel: Dessa tvättställ sparar plats genom att passa direkt i ett hörn.
 • Nackdel: Det kan vara svårt att använda för vissa människor på grund av dess läge.

Integrerade handfat

Diskbänken är också känd som en allt-i-ett diskho och bänkskiva. Det är ett stycke som är gjutet som en del av bänkskivan och kan tillverkas av olika material, såsom porslin eller akryl.

 • Fördel: Denna diskbänk är mycket lätt att rengöra eftersom den inte har åsar eller sömmar. Den finns i fasta standardstorlekar och är skräddarsydd efter den storlek som bäst passar ditt utrymme.
 • Nackdel: Allt-i-ett-toppar lutar sig gradvis nedåt och inåt för att skapa diskbänk i mitten vilket skulle innebära att det finns mindre platt diskutrymme. När du byter ut diskbänken byter du också ut bänkskivan och du kan inte kreativt matcha din disk och diskbänk.

 

Välja ett handfatmaterial

Det här är den roliga delen. Med de olika praktiska problemen i åtanke, nu vill du hitta ett tvättställ som gör ditt drömbadrum! Jag vill försöka täcka alla olika material här och deras för- och nackdelar. Om du har något att dela med dig om din erfarenhet av ett visst material för fristående tvättställ, vänligen lämna en kommentar nedan!

Glas

Möjligheterna för form och färg med glas är oändliga. Glas kan formas på vilket sätt du vill och kan till och med få utseendet på andra typer av material som listas här som trä, porslin eller brons. Det är också den vanligaste typen av fristående tvättställ. Det är lätt och billigt, men relativt sprött jämfört med andra material.

Keramik och porslin

Dessa är de vanligaste diskmaterialen, men det finns sannolikt viss förvirring om vad som gör dem annorlunda. Vi börjar med keramik och porslin. Keramik är en allmän benämning för material tillverkade av värmning av lera i en ugn. Porslin är en typ av keramik som värms upp till en mycket högre temperatur än annan keramik, mellan 2200 och 2600 grader F. Denna extrema värme ger styrka till porslin i förhållande till andra typer av keramik, främst på grund av den ökade densiteten och bindningarna som bildas.

Porslin har sitt ursprung i Kina och exporterades senare till Europa. Dessa exporterade kinesiska porslin var högt ansedda, och ordet porslin användes som en synonym för porslin. Slutligen hänvisar glasartad porslin till emaljen som läggs till porslin (eller annan keramik) för att ge den en glasliknande konsistens och glans. Vitglas emalj är gjord med pulveriserat glas som sedan värms upp för att bilda en blankare och mer hållbar beläggning. Glas emalj läggs också till annan keramik än porslin och används ofta för toaletter och handfat. Men vad betyder allt detta för ett fristående tvättställ?

Fristående tvättställ av porslin

Porslin har använts i århundraden, och det finns fortfarande 100 år gamla porslinhandfat som används idag. Med detta sagt är det inte smidigt som metaller och håller inte upp till mycket hård och skarp kraft, så att tappa tunga föremål på den kan orsaka flis.

Porslin är vanligtvis belagt med en glashaltig emalj som innehåller glas och / eller metall. Emaljen kan göras till vilken färg du vill, så du har mycket frihet att matcha eller blanda upp din kärls diskfärg. Porslin har ett mjukt och glänsande utseende och är tack vare den glasliknande beläggningen lätt att hålla rent. Det är viktigt att inte använda slipande svampar eller tyg. Den glasliknande emaljen kan förlora sin mjuka och snygga struktur om du använder slipande rengöringsväv eller kemikalier.

Himlen är gränsen när det gäller färger, men du kanske vill tänka på vad som kommer att visa fläckar. De typer av saker vi lägger ner våra handfat, som tandkräm och tvål, fläckar vitt. Mineralerna som är kvar från kranvattnet torkar upp kommer också att vara vita. Det betyder att mörkare färger till exempel visar fläckar mer än en vit diskbänk. Det finns dock fler alternativ än bara en enda färg! Det finns många olika mönster och mönster som används på porslinskärlhandfat, så det är möjligt att hitta en som inte visar fläckar så lätt, samtidigt som det lägger till en del bloss.

Fristående tvättställ av keramik

I huvudsak kan allt om porslinhandfat sägas om keramik, förutom att keramik är något mindre hållbart. Visuellt kan du inte se någon skillnad eftersom de båda kan täckas med samma typ av emalj. När det gäller färgalternativ kan du ha vad du vill. Glas emalj har normalt ett mjukt, glasliknande utseende. Beroende på vilken färg du väljer kan du märka tvålskum och tandkrämavlagringar mer. En vit tvättställ visar inte fläckar från den typ av saker vi vanligtvis lägger i ett handfat, så det är ett säkert alternativ. Mörka färger som blå eller svart visar fläckar från tvål eller mineralerna i kranvatten.

Metall

Legeringar som rostfritt stål eller brons används ofta för fristående tvättställ och har mer hållbarhet än porslin eller glas. För det första finns det så många alternativ när det gäller sänkor av metallkärl. Du kan vara säker på att du hittar en stil och färg som tillför lockande färg och struktur till ditt badrums stil.

Fristående tvättställ av brons och koppar

Metaller som bildar en patina, som brons eller koppar, kommer naturligtvis att förändras till en mörkare färg över tiden. Detta lägger till ett gammalt och rustikt utseende i ditt fristående tvättställ. Beroende på hur mycket omsorg du lägger i diskbänken kan du polera brons för att bibehålla en guldliknande yta. Det är verkligen upp till dig och din stil. Brons är en legering som består av olika metaller men är främst tillverkad av koppar. Det blir mer motståndskraftigt än vanlig koppar. Det finns många olika typer av brons: polerad, vit, vittrad, satin, patina och hamrad. Det finns också olika typer av koppar kärl sänkor inklusive hamrad, polerad, patina. Vad detta egentligen betyder visuellt är att du kan få den nya penny-glansen eller en mörk espressofärg.

Patina eller polerad? Hamrad eller slät?

Det viktigaste är dina stilpreferenser. Utöver det vill du tänka på hur mycket arbete du vill göra för att bibehålla diskbänkens utseende. Att ha en glänsande, slät yta kräver polering och visar repor som oundvikligen förekommer under många års användning. En mörk patina i kombination med den hamrade strukturen ger dig en mycket mer förlåtande en underhållsfri stil. Oavsett om du väljer brons eller koppar får du fortfarande samma färger och stil som finns för varje.

Koppartjocklek

Koppar är en mycket mjuk metall. För att ge dig lite perspektiv är koppar något hårdare än guld, silver och aluminium men är något mjukare än järn, nickel och stål. Tjockleken blir allt viktigare med de mjukare metallerna och är en viktig faktor i den totala segheten hos koppar- eller bronshandfat. För fristående tvättställ vill du ha mer tjocklek än om du hade köpt en undermontering eller drop-in diskbänk. Detta beror på att fristående tvättställ måste stå på egen hand och att diskbänkens väggar inte stöds på något sätt av fåfängan. Koppartjocklek mäts med ett måttnummer. Det typiska området för diskbänkar är mellan 14 och 18 gauge. Den tjockaste är 14 och den tunnaste är 18. För ett fristående tvättställ skulle du föredra att ha 14 gauge koppar.

Fristående tvättställ av nickel

Nickel ser ungefär ut som rostfritt stål, men det är bara något annat med färgen. Hamrad nickel är en av de mest populära och vackra design som finns. På samma sätt som hamrad koppar får du en mycket lyxig och handgjord känsla från en hamrad nickelhandfat. Nickel bildar inte en patina och kräver inte polering, men polering av nickel gör det ljusare.

Underhålla ett fristående tvättställ av nickel

Använd inte slipande material (skurplattor) på en nickelhandfat. Nickel bildar inte en patina, så polering är inte ett krav, men polering av metall gör den blankare. Om du sätter hushållsrengöringsmedel i avloppet, se till att nickelhandfat är helt tvättat. Om du har hårt vatten kommer du att märka mineralavlagringar så att torka ut diskbänken eller torka ut den med jämna mellanrum hjälper till att bibehålla det glänsande utseendet.

Fristående tvättställ av rostfritt stål

Rostfritt stål används ofta i stället för metall som kan utsättas för fukt eller kemikalier. Diskbänkar är ett självklart val för rostfritt stål. Vanligtvis finns rostfria kärlhandfat i en mängd olika former och storlekar men har alltid en smidig stil.

Underhålla ett fristående tvättställ av rostfritt stål

Rostfritt stål är i princip underhållsfritt. Som de flesta andra diskmaterial, låt inte mycket sura kemikalier finnas kvar på diskbänken. Att hålla tvätten tvättad är till hjälp.

Trä

Om en naturlig, rustik stil är vad du tänker på, bör trä vara högst upp på listan. Trähandfat är ett material som du helt enkelt inte ser i de flesta badrum. Teak är det vanligaste träet för fristående tvättställ och är ett fuktbeständigt, mångsidigt lövträ. Teak har hög oljehalt, hög draghållfasthet och tät korn som har gjort den idealisk för ändamål som kräver väderbeständighet. Båtdäck, utemöbler och till och med båtar själva. Teak har använts för att bygga båtar i över 2000 år.

Teak är inte det enda virket som används för fristående tvättställ; du har också bambu och förstenat trä. Bambu är en av de snabbast växande växterna i världen och är ett av de mest miljövänliga materialen du kan använda. Det fyller på sig själv som gräs, vilket är mycket snabbare än någon annan typ av träd. Förstenade trähandfat ger det mest unika och exotiska utseendet. Ingen förstenad träkärl sjunker kommer att se ut som en annan. De är verkligen unika.

Underhålla ett fristående tvättställ av trä

Det är enkelt att ta hand om ditt fristående tvättställ. Använd inte hårda kemikalier och kassera inte sura kemikalier med din trähandfat. Syrahalten i vinäger kan vara dålig för din träfinish. Det är alltid bäst att konsultera tillverkaren för att se vad de rekommenderar för rengöring av diskbänken. Använd inte slipande (skurande) material för att rengöra diskbänken, precis som med allt annat belagt med emalj. Detsamma gäller koppar, brons eller porslin.

Natursten

Natursten liknar förstenat eller teakträ som ett diskmaterial på grund av det unika i varje diskbänk. Inga två tvättställ är desamma. Varje sten drogs från marken och behåller sin unika färg, form, ådring och blandning av andra material som koppar, silver eller guld. Stenen på diskbänkar kan sträcka sig från grov och naturlig till lika blank och glatt som ett fristående tvättställ av porslin.

Underhålla ett fristående tvättställ av sten

Natursten kräver lite mer arbete än andra material, men jag känner att den unika och naturliga skönheten de ger till badrummet är oöverträffad. Det gör det värt besväret. Ärligt talat, det är verkligen inte så illa.

Sten är för det mesta porös och du vill vara extra försiktig med att skydda den från skadliga ämnen. Det första du bör göra med en stenhandfat är att försegla den och sedan försegla den en eller två gånger om året. Det rekommenderas att rengöra din stenhandfat regelbundet med ett milt rengöringsmedel. Låt inte mineralavlagringar som salt, kalk, tvål eller järn byggas upp på diskbänken. Om du har hårt vatten rekommenderas det att du torkar ut diskbänken ofta för att förhindra ansamling av mineraler från ditt vatten.

Komposit

Harts är ett konstgjordt, stenliknande material som kan gjutas i valfri form eller storlek. Polyresin används vanligtvis för att göra statyer, statyetter, dekorativa möbler och kärlhandfat. Harts kan komma från många olika ämnen som växter, fossiler, insekter och petroleum.

Underhålla ett tvättsäll av komposit

Harts är icke poröst och tål fläckar och repor. Liksom de flesta andra material rekommenderas att torka bort diskbänken för att ta bort vattenfläckar. Att använda ett milt rengöringsmedel är säkert för rengöring och att undvika syror eller slipande material rekommenderas.

Om ditt hartsvask repas är det möjligt att reparera det. Använd grovt sandpapper och gnugga i små cirkulära rörelser tills repan är borta. Använd sedan finkornat sandpapper för att släta över det tidigare slipade området. Använd sedan en polerad blandning som det som används för bilar. Detta kanske inte rekommenderas för hartsvaskar med mönster eller mönster som kan skadas av slipning, så var noga med att kontakta tillverkaren.

Vanliga storlekar på tvättställ

Även om det kanske inte är den mest glamorösa delen av ditt badrum jämfört med ditt badkar, är diskbänken fortfarande en viktig del av ditt badrum. Med rätt material kan man förvandla även det mest blygsamma badutrymmet till en lyxficka. Innan det steget bör vi dock ta reda på vilken tvättställ som kan börja med ditt badutrymme. När det gäller att installera diskbänkar är de två vanligaste alternativen drop-in eller installation av skåp / fåfänga. Vilket du väljer beror till stor del på smak och utrymmesbegränsningar. Nedan listas standardhandfatstorlekar, men det finns verkligen ingen hård standard – du får i slutändan den frihet du önskar att utforma ditt badrum.

Vilka är de vanligaste diskstorlekarna?

Standard diskbänkstorlek beror till stor del på ditt badutrymme och dina egna individuella behov. De två vanligaste typerna av tvättställ är runda eller ovala mönster och rektangulära eller fyrkantiga. I allmänhet är runda tvättställ mindre och i allmänhet djupare när det gäller vattenhöjd medan rektangulära diskbänkar är större i totala mätningar men mer grunda i vattendjup. Här är standard diskstorlekar:

Standard runda diskbänksstorlekar: Runda tvättställ har vanligtvis cirka 40-50 cm i diameter med ett genomsnittligt djup på 13-20 cm

Standard rektangulära diskbänkstorlekar: Rektangulärt utformade tvättställ går 50-60 cm breda, 40-60 cm långa med ett genomsnittligt vattendjup på 13-20 cm

Hur mäts tvättställsstorlekar?

Tvättställsstorlekar mäts utifrån deras typ. Om det är en rund diskbänk får du längden efter diskbänken. Rektangulära eller fyrkantiga tvättställ mäts efter längd och bredd. Vanligtvis om du mäter ditt utrymme för ett handfat, bör du ta inre bredd och längd på installationsutrymmet, oftast ett skåp eller fåfänga mot storleken på den faktiska diskbänken. Generellt rekommenderas att du lämnar cirka 2-5 cm extra vid installation, eftersom du har mer utrymme att manövrera när du installerar.

Vad är vanliga stora handfatstorlekar?

Stora diskstorlekar, som oftast används för att tvätta hår eller kläder, börjar på 85 långa, 55 cm breda med ett allmänt vattendjup på 30 cm. Även om det också finns tvättställ som slutar med 180 cm breda, 60 cm långa med samma vattendjup, så håll dina mätningar i åtanke när du köper.

Vad är vanliga mindre diskbänkstorlekar?

Mindre diskbänkstorlekar är vanligare eftersom de kan göras för att rymma nästan vilket utrymme som helst, vilket är mycket praktiskt om ditt badrum är begränsat. I allmänhet är små diskbänkstorlekar vanligtvis runda, men de har fortfarande ett anständigt vattendjup, vanligtvis runt 15-18 cm.

Små tvättställ går vanligtvis 40 cm breda, 20 cm långa, med ett vattendjup på 15 cm. I den större änden kan små tvättställ gå 45 cm breda, 25 cm långa med ett vattendjup på 18 cm.

Standardstorlekar för dräneringsrör

Att installera diskbänken betyder också att man förstår standardstorlekar för diskbänken. Traditionellt har de flesta avlopp 3 cm utlopp som ansluter till ett slutstycke och bildar en P-fällrörskonfiguration. Dessa rör har i allmänhet 3 cm i diameter och installeras vanligtvis vid basen av din diskbänk. Om du har ett skåp eller en fåfänga, är de installerade under.

Det finns ett tvättställ för alla människor där ute, ta dig tid. Även om det kan vara frestande att välja ett dubbelt handfat, måste du komma ihåg utrymmet i ditt badrum samt eventuella extra besvär som rörledningar och fåfänga. Rätt diskbänk kan förbättra ditt badrums utseende och känsla, och även om det kan vara en brant investering, kommer det säkert att löna sig i det långa loppet.

Hur vet du vilken handfatstorlek du ska köpa?

Vilken handfatstorlek du bestämmer dig för kommer att bestämmas av ditt badrums storlek, ett litet tvättställ för ett litet badrum, ett stort tvättställ för ett stort badrum etc. Men det faktiska svaret beror på vilken typ av tvättställ du vill ha, gör du vill ha en fristående tvättställ eller en drop-in eller undermontering. Om du vill ha en fristående diskbänk har du mycket mer frihet när det gäller att välja en större storlek. Om du har en drop-in kommer du att begränsas till storleken på din fåfänga eller installationsbas, så det är viktigt att mäta din bänkskiva och planera därefter.

Storlekar efter typ av material:

Rostfri

Mycket populär i många kök behåller rostfria diskbänkar den extra fördelen att de är hållbara och felfria. De ger också ditt badrum en välbehövlig glans och kommer inte att skadas eller missfärgas till skillnad från andra diskmaterial, men övertid som med de flesta stål- eller metallytor, kommer det att locka vattenfläckar.

Mindre rostfria diskbänkar: tvättställ i rostfritt stål är vanligtvis 18 cm i diameter med en genomsnittlig höjd på 15 cm

Större rostfria diskbänkar: På den större sidan går de 50 cm breda, 40 cm långa med en genomsnittlig höjd på 18 cm

Stenhartsvaskar

En fin blandning till alla badutrymmen estetiskt, stenharts överensstämmer med normala diskstorlekar. Den extra fördelen med materialet är att det har utmärkt värmebehållning, vilket gör att sköljningar och rakningar tidigt på morgonen blir mycket roligare. Stenhartshandfat kommer också att vara en typisk rektangulär stil, även om bassäng och mer ovala mönster också lätt kan hittas.

Mindre stenavsänkande handfat: Stenhartsvaskar brukar vara 60 cm långa, 40 cm breda och en höjd av 13 cm

Större stenhartsdiskar: I den större änden av saker går de 100 cm långa, 48 cm breda och en höjd av 13 cm

Kopparhandfat

Ge ditt badutrymme ett mer rustikt utseende, kopparhandfat är lite mer intressanta i storleksänden. Kopparnas karaktär är ett dyrare material innebär också att dina storlekar kommer att vara lite begränsade. Dessa tvättställ är främst ovala eller bassängformade med drop-in som den vanligaste stilen som finns i detta material, även om rektangulära mönster också finns.

Mindre kopparhandfat: Medelstorleken på en koppar diskbänk har en diameter på 30-40 cm med en höjd av 15 cm

Större kopparhandfat: Ett stort kopparhandfat har en diameter på cirka 48 cm och en höjd 17 cm

Granit handfat

Ett annat naturligt utseende på ditt badrum är Granit. Materialet övergripande är lite dyrt, vilket innebär att storleksvarianter eller tillgängliga alternativ över lag kommer att vara mycket mer begränsade än andra material om du inte önskar ett anpassat projekt. Liksom de flesta andra material kommer granit i både ovala och rektangulära mönster.

Mindre granithandfat: Rektangulära granithandfat i genomsnitt 60 cm långa, 40 cm breda och en höjd av 10 cm

Större tvättställ i granit: Den ovala eller handfatformen är 40 cm i diameter och en höjd på 15 cm i genomsnitt.

Drop in diskbänkstorlekar

Drop-in diskbänkar är de vanligaste, som ett resultat har dessa typer av diskbänkar de flesta storlekar att välja mellan eftersom de är mycket enkla att installera på egen hand. Bara för att vara tydlig men med de flesta drop-ins, vill du lämna i genomsnitt cirka 5 cm i både längd och höjd på ditt utrymme.

Mindre drop-in tvättställ: För en rektangulär drop-in är medelstorleken 60 cm lång, 45 cm bred med en höjd på 13 cm.

Större drop-in tvättställ: Ovala eller cirkulära drop ins genomsnitt 20 cm i diameter med ett djup på 20 cm

Storlekar på skåp med tvättställ inbyggt

Diskbänkskåp är en annan vanlig handfatstyp som finns i de flesta badrum, även om din storlek i slutändan är begränsad till den genomsnittliga storleken på underskåpet som är installerat i ditt badutrymme. Om du har problem med att installera större skåp, är det ofta lämpligt att söka professionell hjälp för att reda ut VVS- och rymdbehovet.

Genomsnittsskåp: Medelstorleken på basskåpet är cirka 90-105 cm hög och 65-70 cm bred. Vanligtvis kan du fylla en 85 x 55 cm diskbänk i ett 90 cm underskåp.

Storlekar på dubbla handfat

Ett dubbelt tvättställ gör att du kan ha två tvättställ i stället för bara en. Den uppenbara nackdelen är att dessa skåp är mycket stora och kanske inte passar in i varje badrum. De fåfänga börjar vanligtvis minst 150 cm breda och kan gå upp till 210 cm i extrema fall.

Genomsnittlig dubbel diskbänk: Den genomsnittliga diskbänkstorleken för denna stil är vanligtvis rund eller cirkulär med ett genomsnittligt mått på 48 cm med 48 cm med en standardhöjd på 20 cm.

Installationstyper för tvättställ

Undermonterade handfat

Undermonterade tvättställ är installerade under en utskärning i bänkskivan. Diskbänken fästs på utskärningen med lim och stöds underifrån. Skåp under din disk kommer att dölja VVS och ge dig massor av lagringsutrymme. Denna typ av diskbänk är väldigt enkel och elegant. Det maximerar räknarutrymmet och möjliggör också mycket dold lagring. Du kan till och med installera en i ditt befintliga badrumsfack. Du kan dock bara göra detta om du har en bänkskiva i massivt material, som granit, betong eller marmor. Om du vill installera en undermonterad diskbänk och du har en bänkskiva av kakel eller laminat måste du också byta ut den.

Toppmonterade handfat

Toppmonterade tvättställ kallas oftast fristående tvättställ. De kan vara gjorda av glas, koppar, rostfritt stål, marmor, porslin eller ett antal andra material. De finns också i en mängd olika former och storlekar, från stora, runda skålar till mjuka hörniga trapetser och andra intressanta former. Med en fristående tvättställ kommer den enda utskärningen i din räknare att vara för monteringsringen och avloppsröret, såvida du inte väljer att montera kran till disken också.

Många husägare väljer att montera kran och handtag på väggen bakom diskbänken och under spegeln. För att göra detta krävs gipsarbete och omdirigering av vattenledningar genom väggen. Om du bara gör ett grundläggande ombyggnadsjobb utan mycket konstruktion är det förmodligen inte möjligt att sjunka om du vill göra det rätt. Men om du har hjärtat inställd på den här stilen, fortsätt och ring en entreprenör för en uppskattning av tid och kostnad. Du kan bli förvånad och ta reda på att din dröm om en toppmonterad fristående tvättställ ligger i din budget.

Delvis nedfällda diskbänkar

En delvis infälld diskbänk har ett liknande utseende som en toppmonterad eller diskbänk, men den är försänkt längre in i bänkskivan. Älskar du utseendet på ett toppmonterat handfat, men vill du inte bli av med din nuvarande bänkskiva? Det här är ett vanligt problem för människor som vill uppdatera sitt fåfänga i badrummet, men inte vill bli av med en underbar sten- eller kakelbänk som redan har en utskärning.

För att installera en delvis infälld diskbänk måste du klippa ut bänkskivans utskärning så att den passar den nya diskbänken, så du måste mäta och se till att basen på din nya diskbänk är tillräckligt stor för att fylla hålet. Du kommer också att stöta på samma problem med VVS och skärning för kranen som du gör med en toppmonterad diskbänk, så den här typen av diskbänk är definitivt bättre kvar för större, mer involverade ombyggnadsjobb.

Drop-in diskbänkar

Drop-in diskbänkar är de enklaste diskbänkar att installera. Denna typ av diskbänk har en förlängd, överdimensionerad kant. Som namnet antyder sjunker diskhon bara på plats när du installerar den. Med en av dessa är allt du behöver göra att klippa ut rätt form i bänkskivan, placera lite konstruktionslim på undersidan av fälgen och låt den stelna innan du sätter tillbaka rören. Om du är mindre orolig för unik styling och sparar diskutrymme och mer oroar dig för kostnad och enkel installation är en drop-in diskbänk den perfekta lösningen. Drop-ins är rena och enkla, men de saknar riktig pizzazz. Ingen kommer verkligen att ge denna typ av diskbänk en andra blick.

Vanliga frågor om tvättställ

Vad ska man mer tänka på?

När du installerar din diskbänk vill du se till att du har allt material och hårdvara som krävs för att göra jobbet rätt. Se till att alla dina mätningar är korrekta och att du har rätt hårdvara för att stödja din diskbänk. Du vill också se till att du har rätt tätningsmedel, lim eller annat tätningsmedel för jobbet. Det sista du vill ha är att sätta på kranen när du har installerat diskbänken och upptäcka att den läcker överallt. Om du inte är säker på dina snickeri- och VVS-färdigheter, ring en professionell. Att få jobbet gjort rätt första gången är vanligtvis värt priset.

Vad kommer till tvättstället?

När du köper din diskbänk vill du se till att du är medveten om vad den kommer med och vad den inte gör. När allt kommer omkring kommer inte alla tvättställ med kranar och beslag. Toppmonterade handfat, speciellt, kommer vanligtvis bara som tvättställ och kan eller inte ens komma med en monteringsring. Om du vet vilka beslag, hårdvara och tillbehör som kommer med en diskbänk mot en annan, vet du om du får ett bättre erbjudande på en lägre prissatt modell eller om den bara är mer avskalad.

Hur köper man tvättställ online?

Slutligen, för din utbildningsinköp, nu ska jag förklara om att köpa tvättställ online. Du måste ta några saker i beaktande när du köper tvättställ online. Först och främst, som jag nämnde tidigare, kan dessa saker bli tunga. Tunga material kommer med tunga frakt- och hanteringskostnader. Om du hittar en rabatt på ett tvättställ online, se till att priset fortfarande är rätt när du lägger till frakt- och hanteringskostnader. Du bör också läsa returpolicyn för ditt köp. Du vill se till att du kan returnera diskbänken till tillverkaren om du har några problem.

Vad är det bästa materialet för handfat?

Det här är en vanlig fråga och det finns inget enda rätt svar. Vad som är rätt för dig kommer inte att vara rätt för alla. Det finns dock några faktorer att tänka på. Kostnad är en primär faktor: akryl kommer att bli billigast, medan något som eldfast eller gjutjärn blir det dyraste. Ett lyckligt medium ligger med glasartat porslin eller porslin. I allmänhet, såvida du inte har specifika designkriterier som du försöker uppfylla, passar en glasögonporslin nästan alla. Glasporslin kan färgas i flera färger så att du alltid kan hitta något som passar in i dina färgscheman.

Vilken storlek tvättställ behöver jag?

Hur stor är för stor? Hur liten är för liten? Det här är saker som du bör överväga. Till exempel, hur många människor kommer att använda diskbänken samtidigt? Varför tror du att det bara kommer att vara du, om du har en betydande annan eller barn, kan du upptäcka att två eller tre personer tävlar om att använda diskbänken vid en given punkt. Å andra sidan, om du installerar diskbänken i ett litet badrum kommer utrymmet att prioriteras, och något som är 30 cm kan fungera perfekt.

I allmänhet överväga var diskbänken kommer att finnas, dvs ett pulverrum eller ett primärt familjebadrum. När du väl har bestämt var du ska tänka på det maximala antalet personer som ska använda diskbänken vid varje given tidpunkt. Om det är mer än två kanske du vill överväga att installera en andra diskbänk.

Hur mycket kostar ett nytt handfat?

När det gäller kostnad kommer din genomsnittliga tvättställ att variera beroende på storlek och material. Din grundläggande piedestalsänka kan börja på cirka 500 kr, men när du hamnar i fristående tvättställ och avancerade material och ytor kan en diskbänk ensam kosta upp till 10 000 kr. Men kom ihåg att när du tänker på kostnaden måste du ta med mer än bara diskbänken. Det finns också dolda kostnader, särskilt om du renoverar. Om du har överflödig korrosion bakom din gamla diskbänk eller om du behöver installera nytt golv på grund av en annan storlek på badrumsfacket kan kostnaderna snabbt öka.

Hur tillverkas ett tvättställ?

Ett badrumstvättställ görs genom att blanda lera, fyllmedel och flöden med vatten i ett stort blandningskärl. Denna råa lermix blandas sedan i tvättställformen och torkas. En vit eller färgad glasur sprutas sedan på tvättstället – detta smälts kemiskt och fysiskt på lerkroppen genom att applicera mycket höga temperaturer i en ugn. Det färdiga glasartade tvättstället har en mycket hård yta som är motståndskraftig mot blekning, fläckar och repor. Denna process gör det möjligt att göra tvättställ i ett stort antal storlekar och former.

Hur rengör du ett handfat?

Ditt tvättställ ska rengöras med varmt tvålvatten. Du kan också använda vatten och bakpulver för att rengöra tvättstället – fukta ytan på tvättstället med varmt vatten och strö på bakpulver, gnugga in den med en mjuk trasa eller svamp tills en pasta bildas. Bakpulver tar bort fläckar och tvålskum utan att skada ytan.

Hur många kranar behöver jag?

När du väl har bestämt dig för en stil och storlek kan du sedan bestämma hur många tvättställ du vill ha. Mängden kranhål som är förborrade i tvättstället kommer att avgöra vilken typ av kranar du kan välja. De flesta tvättställ har bara ett kranhål; detta beror på att majoriteten av kranarna är blandare.

En blandare kombinerar varmt och kallt vatten innan det kommer ut ur pipen, vilket gör det lättare att hantera. Blandare finns i både moderna och traditionella stilar för att förbättra designen på alla badrum. För ett mer autentiskt traditionellt utseende, välj ett tvättställ med två kranhål så att du kan montera separata varma och kalla kranar. Vissa tvättställ, som en bänkskivdesign, har inga kranhål, så du måste antingen montera en väggmonterad kran eller en höghållare.

Vad behöver jag till mitt tvättställ?

Nu när du har valt ett tvättställ till ditt badrum kan du börja tänka på de viktiga detaljerna.

Kranar

Handfatkranar finns i så många stilar att passa alla badrum. När du väljer nya kranar, se till att de förbättrar din diskbänk. Om ditt tvättställ har en böjd form, välj sedan en kran med rundade linjer. Om den har en vinkelform, välj en kran med rena, geometriska linjer.

Översvämningsskydd

Översvämningsskydd är ett viktigt föremål för alla diskbänkar. Det finns två huvudöversvämningsskyddstyper – slitsade och slitsfria. Om ditt tvättställ har ett överflöde behöver du ett slitsöversvämningsskydd. Ett slitsfritt översvämningsskydd krävs för tvättställ utan överflöd. När det gäller stil kan du välja mellan ett klassiskt plug and chain-översvämningsskydd, pop-up, tryckknapp eller en flip-top-design.

De flesta moderna tvättställ har inget hål för kedjan att monteras på, så se till att kolla ditt tvättställ innan du väljer ett stickpropp och kedjeöversvämningsskydd. Ett popup-översvämningsskydd har en spak bakom kranen – dra helt enkelt uppåt för att sänka översvämningsskyddspluggen och tryck ner för att höja igen. Med ett tryckknappöversvämningsskydd trycker du helt enkelt ner översvämningsskyddskontakten för att förhindra att vattnet tappar bort och trycker ner igen för att släppa ut det. Ett flip-top-översvämningsskydd har en metallskiva som du vänder för hand för att stoppa vattnet från att rinna av.

Vilka olika typer av tvättställ finns det?

Väggmonterade handfat

Väggmonterade tvättställ har vuxit i popularitet. Det som tidigare betraktades som ett mer kommersiellt alternativ är nu att hitta en plats i bostadsutrymmen. Väggmonterade tvättställ monteras, precis som namnet antyder, direkt på väggen i stället för att installeras i ett badrumsfack. Rören är ofta exponerade, vilket ger en industriell och vintage känsla. Om ditt badrum ligger på den mindre sidan kan väggmonterade tvättställ ge dig en illusion av ett större utrymme, som liknar en piedestal men utan basen.

De flesta vägghängda tvättställ är rektangulära eller fyrkantiga men du hittar också några runda eller hörnalternativ. Vägghängande diskbänkar är inte de enklaste att installera ensamma, men deras överkomliga priser ger utrymme i budgeten för att anställa en professionell. Att ha din tvättställ monterad på väggen erbjuder många designalternativ eftersom du inte behöver så mycket utrymme för ett skåp. Om du hoppas kunna ändra ditt badrums layout utan att göra en komplett demo är en av de enklaste platserna att starta genom att installera ett väggmonterat handfat.

Fristående tvättställ

Fristående tvättställ är förmodligen det mest populära alternativet på marknaden idag. De erbjuder ett professionellt och designerutseende utan att bryta banken. Kärlhandfat sitter ovanför badrumsbänken, liknar tvättställen från förr, och finns i en mängd olika material, inklusive glas och koppar. De är vanligtvis cirkulära men det finns några riktigt unika mönster tillgängliga. tvättställ utan disk har ett starkt italienskt inflytande och kan omedelbart tillföra värde och djup till alla badrumsdesigner.

Det finns några saker att tänka på innan du köper ett tvättställ. Först, medan de är lätta att rengöra, finns det mer yta att torka ner och underhålla. Dessutom kan diskbänkar inte stå emot så mycket tryck som en undermonterad diskbänk. Om de installeras i ett badrum som främst används av barn, se till att små händer kan nå kranarna utan att behöva luta sig på diskbänken. Om du letar efter ett trendigt alternativ kan fristående tvättställ tillföra ett enormt värde för ditt badrum.

Piedestaltvättställ

Piedestalsänkor inkluderar en piedestal (ben) och ett handfat. Vikten på en sockelbänk hålls upp av både väggen bakom den och sockeln under den. Eftersom dessa tvättställ vanligtvis inte tar upp mycket utrymme är sockelhandfat ett perfekt alternativ där utrymmet är begränsat som gästbadrum och halvbadrum. Många sockelhandfat erbjuder en traditionell, vintage känsla men modernt blir mer och mer populärt. Köp en piedestalhandfat om du inte behöver extra diskutrymme och om du inte planerar att ha ett fåfängeskåp för förvaring.

Konsolhandfat

Badrumshandfat i konsolen innehåller två delar: konsolstället (vanligtvis med två ben) och diskbänken. På samma sätt som piedestal hålls konsolhandfat upp av både väggen bakom den och stativet under den. Dessa tvättställ liknar väggmonterade tvättställ genom att rörledningarna är avsedda att exponeras, vilket ger ett övergripande trendigt, modernt utseende. Många konsolhandfat har en integrerad handduksstång ansluten mellan de två benen. Konsolhandfat kan också ha ett brett handfat, vilket möjliggör lite diskutrymme på vardera sidan för att lägga till toalettartiklar och tillbehör.

Drop In tvättställ

Drop In-diskbänkar fungerar precis som de låter: de släpps ner i ett utrymme eller hål i bänkskivan och lämnar diskbänken för att stödja diskens vikt. Vanligtvis billigare och lätt att installera, dessa tvättställ är ett utmärkt alternativ om du har ett fåfängsskåp utan en bänkskiva. Ett bra användningsfall för den här typen av tvättställ skulle vara i ditt huvudbadrum, där du installerade en stor förskuren bänkskiva med två öppna ytor – perfekt för två drop-in diskbänkar och gott om diskutrymme för dina badrumstillbehör. Dropp i tvättställ kallas ibland för självberoende handfat.

Undermonterade handfat

Undermonterade handfat, även kallade diskhandfat, installeras under en bänkskiva. Det liknar mycket drop-in diskbänkar, men i motsats till diskbänkens vila ovanpå bänken, som det gör för en drop-in diskbänk alternativ, är den undermonterade diskbänken förseglad till botten av bänkskivan. Denna installation skapar en elegant, ren känsla samt maximerar utrymme och funktionalitet. Den undermonterade diskbänken är ett populärt kommersiellt alternativ för platser som restauranger, offentliga badrum, hotell etc.

Tråghandfat

Om du letar efter en touch av europeisk design är trågbadkar tvättställ det perfekta alternativet. På grund av sin stora storlek kan du eliminera behovet av dubbla tvättställ i vissa layouter eller helt enkelt låta din tråghandfat fungera som en fantastisk konversationsbit som kräver uppmärksamhet. Tråghandfat har traditionellt skarpa linjer och hörn, men det finns ovala alternativ. De flesta är keramiska och ger dig möjlighet att anpassa din hårdvara.

Till exempel kan en porslinstråhandfat belagd i glasartad porslin kopplas ihop med metall- eller mässingsarmaturer för en unik kontrast som är helt anpassad. Du kan välja ett stort tvättställ som sträcker sig över det mesta av din disklängd, vilket är perfekt för barnvänliga badrum eftersom du snabbt kan skölja bort röra eller välja ett mindre självrimmande alternativ för en exklusiv känsla. Hur som helst kommer din importerade tråghandfat att vara av hög kvalitet och se helt enkelt fantastisk ut. Handla tråghandfat här.

Jag är intresserad av att köpa ett modernt handfat. Vart ska jag börja?

Om du vill köpa moderna och samtida tvättställ kan tunnare, smidigare och mer rektangulära tvättställ vara vägen att gå. Keramik blir starkare även när de blir lättare, så nyare handfatdesigner har tunna, raka och smala kanter. De flesta fristående tvättställ är runda eller ovala, men rektangulära fristående tvättställ är mer moderna. Om du handlar tvättställ online, har du en större uppsättning moderna och samtida tvättställ att välja mellan.

Vilka är några fördelar med att köpa ett fristående tvättställ?

Eftersom kärlhandfat är skålar installerade över disken är de inte svåra att installera, och de är också lätta att byta ut med en annan design eller ett nytt fristående tvättställ. Dessutom är de flesta badrumshandfat av keramik men kärlhandfat har en mängd olika val för färger, stilar och material som glas, sten och trä.

Vilken typ av tvättställ fungerar bäst för ett litet badrum eller pulverrum?

För små utrymmen och små badrum kan hörnhandfat vara perfekt eftersom de vanligtvis inte tar mycket plats. Små hörnhandfat kan monteras på ett fåfängeskåp, vilket är en bra idé om du vill ha lite extra förvaringsutrymme för handdukar eller tillbehör. Du kan också montera hörnbadrumshandfat på väggen och spara lite utrymme i ditt minibad för andra armaturer. Helst vill du ha en liten storlek eller smal diskbänk i installationen du behöver.

Vilka typer av tvättställ är bäst för ett stort badrum som ett master badrum?

Innan du bestämmer vilken tvättställ du vill köpa för ditt masterbad måste du bestämma ditt badrumsfack och bänkskiva. Hur stor är din badfänga – är det en dubbelt tvättställ med hans och hennes handfat? Kommer underdelens topp att stödja två fristående tvättställ eller kommer det att ha hål för en undermonterad diskbänk? Kommer du att ha två fåfänga i badrummet eller en enda bred? Det här är val du måste göra för att köpa dina handfat.

Vad är syftet med ett överflöd i handfat?

Om bassängen är full av vatten kan vattnet i diskbänken rinna snabbare om du har ett handflöde. Själva överflödet är bara ett litet hål i bassängen som släpper in vatten i avloppet, vilket hjälper till med snabbare tömning vid behov. Vissa badrumsrengöringar som kärlhandfat har vanligtvis inte överflöd på grund av diskbänkens form, och även om det kan vara en användbar funktion behövs det inte.

Kan du lista ut alla VVS-delar som jag behöver för att handla min nya diskbänk?

När du handlar online för ditt nya tvättställ vill du se till att du köper ett tvättställ tillsammans med de nödvändiga VVS-delarna. Först behöver du en tvättställ eller två, beroende på om din diskbänk har ett eller två kranhål. För dubbla hålhandfat behöver du två av samma kranar. Det är viktigt att notera att ett tvättställ med en enda kran kan ha tre kranhål, var och en för den varma och kalla ratten och en för kranen själv. Du behöver också en p-fälla och ett pop-up-avfall (även kallat click-clack-avlopp) för att kontrollera vattenflödet i din diskbänk. Du måste också köpa ett par vinkelstoppventiler som styr vattenflödet och temperaturen till din kran.

Hur lång tid tar det att installera en väggmonterad diskbänk och behöver jag anställa en pro / entreprenör?

Även om det inte krävs, kan det vara i ditt bästa intresse att arbeta med en entreprenör eller professionell innan du köper ditt handfat. Vissa tvättställ är väldigt enkla att installera och kan ta några minuter, medan andra som väggmonterade tvättställ kan vara lite svårare. Om du planerar innan du köper kan du göra mått och dimensioner på ditt bad, men du kan göra hjälp med att installera din handfat.

Vad är skillnaden mellan ett glashandfat av porslin, ett tvättställ i porslin och ett keramiskt handfat?

Glasglas och porslin är i princip samma sak. Båda är gjorda av eldfast glas men glasartad porslin hänvisar till ett porslinshandfat med ett extra skikt av blank glans / beläggning. Denna beläggning ger den keramiska diskbänken extra skydd och hållbarhet. Vad beträffar skillnaden mellan porslin och keramiska diskbänkar: porslin är den svåraste typen av eldrag och anses vara en högkvalitativ keramik, varför det kan vara dyrare än annan keramik, men också mer populär.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top