Bästa tvättställsblandaren 2022 – Test av olika tvättställsblandare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

ORAS Vega 

Blandare

FM MATTSSON 9000E

ORAS Stela

Blandare

GUSTAVSBERG Estetic

Klicka här för att se fler tvättställsblandare.

Bästa tvättställsblandaren 2022

Tvättställsblandare är en väldigt viktig del i varje kök, speciellt om man vill ha en snygg detalj som får ditt kök att sticka ut. Det finns en otrolig mängd tvättställsblandare i en mängd olika former och färger vilket gör att alla kan hitta en unik tvättställsblandare till sitt kök. Men med en snygg tvättställsblandare sätter du guldkant på din tillvaro i köket och kanske imponerar du även på dina gäster.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken tvättställsblandare som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den tvättställsblandaren du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din tvättställsblandare är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa tvättställsblandaren. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa tvättställsblandaren. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa tvättställsblandaren på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till tvättställsblandare så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa tvättställsblandarna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer tvättställsblandare, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa tvättställsblandaren kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en tvättställsblandare som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Läs också >>> Bästa badkarsblandaren

Köpguide för bäst i test tvättställsblandare 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken tvättställsblandare som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av tvättställsblandare som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa tvättställsblandaren så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa tvättställsblandaren 2022:

 • Material
 • Vattentryck
 • Enkel installation
 • Storlek
 • Vilken vask du använder
 • Typer
 • Nya trender

Material

Vilket bas- och material på ytan du väljer beror på vilken stil du föredrar och vad som passar din badrumsmiljö. De olika typerna av material för tvättställsblandare inkluderar metall och glas. Det vanligaste materialet för tvättställsblandare är metall; många metallkranar på både hem- och kommersiella marknaden är pläterade i krom. Kromad metall är mycket hållbar och kan hålla länge. Andra kranar tillverkade i metall kan också ha en nickel-, guld- eller borstat stålfinish. Kranar gjorda i glas kan ge ett modernt och rent utseende till ditt utrymme, men de kan skadas lättare än metallkranar.

Vattentryck

Ett annat övervägande du måste ha när du köper tvättställsblandare är vattentrycket. Du vill att dina nya diskbänkskranar ska fungera korrekt med ditt vattensystem.

Lågtrycksvattensystem är ofta gravitationsmatade och har mindre än 1,0 bar. Bara som ett exempel, en meter vertikalt avstånd mellan kranen och botten av din kallvattentank ger dig 0,1 bar tryck. Om du har den här typen av vattensystem hemma behöver du handfatskranar speciellt designade för lågt tryck.

Många hem har ett lågtrycksvattensystem, många utan ett tryckhöjande system. De är gravitationsmatade, med vatten som kommer från en tank på loftet.

Om du har ett högtrycksvattensystem kommer du att kunna välja nästan vilken handfatskran som helst. Nätmatade, pumpade och kombipannor kallas alla högtryckssystem. Varje tvättställsblandare kommer att ange sitt minimikrav för vattentryck. Det kommer att stå på förpackningen eller i broschyren.

Regel: lågt tryck är vanligtvis upp till 0,5 bar. 0,5 bar till 1,0 bar klassas som medeltryck. Allt över 1,0 bar klassas som högtryck.

Enkel installation

När du väljer tvättställsblandare är det viktigt att överväga om typen av installation är möjlig med befintliga VVS- och toalettarmaturer.

Huvudtyperna av kraninstallationer för tvättställ är väggmonterade, bänkskiva (även känd som däckmonterad) och golvmonterad.

Den enklaste installationen är en kran, som monteras på en bänkskiva med borrade hål eller ett tvättställ med prefabricerade hål. Väggmonterade kranar frigör utrymme för bänkskiva och tvättställ och kan även placeras friare än bänkar. Men de kräver att vattentillförseln installeras i väggen eller bakom kanalpaneler, vilket ökar installationskostnaden.

Golvmonterade kranar kan ge ett originellt och minimalistiskt utseende och kombineras ofta med fristående tvättställ. Men golvmonterade kranar kräver ofta golvintegrerad rörledning, vilket kan vara dyrare och mer komplicerat att installera.

Storlek

När du letar efter nya tvättställsblandare, mät alltid ditt tvättställ och de mått som dina nya kranar måste passa. Det finns inget mer frustrerande än att inte kunna klämma händerna under det rinnande vattnet.

Du måste tänka på djupet på bassängen – hur långt bort från kanten av bassängen är kranhålen? Hur stor är bassängen? Har du några badrumsmöbler som kan göra det svårt att luta sig över ett handfat? Använder du handfatet bara för handtvätt?

En enkel regel för de flesta bassänger är denna: leta efter kranar som sträcker sig så långt som till plugghålet.

Nedre piper är bra för mindre garderobsbadrum där utrymmet är trångt. Högre piper gör det lättare att tvätta och raka sig. Längre piper är lämpliga för större badrum och handfat där utrymmet inte är ett problem.

Om du hör termen “statementkran” betyder det att de är en lyxig armatur, som vattenfallskranar och väggmonterade kranar – dina ögon dras omedelbart till dem.

Vilken vask du använder

Allt handlar om hur många hål som finns i ditt handfat, vilket direkt kommer att påverka vilken typ av tvättställsblandare du kan köpa.

Om du har ett hål till din blandare kan du välja mellan monoblock och blandare. Som namnen antyder använder dessa diskbänkskranar en enda spak för att styra flödet av både varmt och kallt vatten från en pip.

Monobloc tvättställsblandare kommer också att ha en pip men kan ha två handtag för att styra oberoende det varma och kalla vattnet. Blandare kommer att ha en blandare monterad i systemet för att säkert blanda det varma och kalla vattnet för att undvika brännskador eller skador på den keramiska diskhon.

Om du har två hål till kranen måste du välja pelarkranar. Dessa tvättställsblandare finns i en mängd olika stilar. Både traditionella och moderna kranar kan inkludera knoppade handtag, spak och korsformade handtag. Varje kran styr antingen varmt eller kallt vatten.

Självklart, om du byter kranar men behåller ditt handfat, kommer du att vara begränsad i de tvättställsblandare som är tillgängliga för dig.

Typer

Du hittar ett brett utbud av blandare stilar och design på VictoriaPlum.com, inklusive tvättställsblandare, badblandare och badblandare kombinerat med ett duschhuvud. Det finns även väggmonterade och fristående alternativ för diskbänkar.

Alexa tvättställsblandare

En modern twist på en traditionell krandesign, Alexa tvättställsblandare har en böjd pip och korshandtagskontroller

Vattenfallsblandare

Vattenfallskranar är mycket populära nuförtiden, eftersom de låter vattnet rinna försiktigt ner i din bassäng, för en lugnande och mycket avslappnande effekt. Ta reda på mer om dem i vår köpguide för vattenfallsblandare.

Väggmonterade tvättställsblandare

Våra väggmonterade blandare är idealiska för ett platsbesparande alternativ för ditt handfat och kan verkligen ge ditt badrum ett modernt utseende och känsla med en dramatisk vattenfallseffekt.

Perfekt för diskbänkar, Alexa väggmonterade tvättställspåfyllningskran ger ett rent och strömlinjeformat utseende

Höga tvättställsblandare

Designade speciellt för användning med diskbänkar, höghusblandare är högre än genomsnittliga kranar, så de kan monteras på en underdel eller arbetsyta. Många av våra mest populära kranserier har också en hög höjd handfatsblandare.

Nya trender

Den moderna tekniska utvecklingen har lett till att till exempel tvättställsblandare med sensorer för handsfree-aktivering skapats. Här är några av de senaste trenderna:

Förbättrade beröringssensorer som reglerar vattnets flöde och temperatur på samma gång.

Samtida silhuetter och nya finish, som borstad mässing och rosé guld som kombinerar två metallfinishar. Vissa tillverkare erbjuder nu sina kranar med nya ytbehandlingar som förhindrar repor och missfärgning, skapade via en fysisk ångavsättningsprocess.

Lista över de bästa tvättställsblandarna 2022

 • Bäst i test: ORAS Vega Blandare
 • Populärast: FM MATTSSON 9000E
 • Premiumval: ORAS Stela Blandare
 • Billigast: GUSTAVSBERG Estetic

6 Viktiga punkter att tänka på innan du köper en tvättställsblandare

Det finns specifikationer att ta hänsyn till när man väljer tvättställsblandare. Vi har sammanställt en guide med sex punkter för att hjälpa dig genom hela processen.

 • Material
 • Typ
 • Installation
 • Antal hål
 • Andra egenskaper
 • Tvättställsblandare eller dubbelgreppstvättställsblandare till ditt tvättställ?

Tvättställsblandare kombinerar varmt och kallt vatten, blandar de två tillsammans innan vattnet rinner ut ur en enda pip. De är antingen enkla tvättställsblandare eller dubbelgreppsblandare. Enkla tvättställsblandare arbetar med en spak för att styra vattentemperaturen och flödet. Fördelen med en enkel tvättställsblandare är att du kan lämna kranspaken i önskad position när du har uppnått den vattentemperatur du vill ha.

Dubbelgreppstvättställsblandare har två handtag eller vred som släpper ut varmt och kallt vatten separat. Nackdelen med dubbelgreppstvättställsblandare är att det kan ta lång tid för dig att få din önskade vattentemperatur då du måste justera båda vreden.

Enkla tvättställsblandare kan vara mer ekonomiska om de är utrustade med en flödesbegränsare som hjälper till att förhindra att för mycket vatten rinner från både varma och kalla rör så att du använder mindre varmvatten när du blandar i ett enda flöde, vilket kan hjälpa dig att spara mycket på dina energikostnader och bidra till miljön.

köp blandare till tvättställ

Innan du köper en tvättställsblandare är detta bra att ha koll på

Prestandan hos dina kranar kan bero på vattentryckssystemet i ditt hem – och om dina kranar är kompatibla. Om du har ett högtrycksvattensystem kommer du att kunna välja bland de flesta bad- och handfatskranar, men om du har ett lägre trycksystem är det värt att identifiera ditt exakta vattentryck för att hitta kranar som säkerställer ett starkt flöde av båda varma och kalla vatten. Vår guide för att förstå ditt vattentryckssystem talar om hur du räknar ut vattentrycket i ditt hem och förklarar vad du ska titta efter när du väljer kranar.

Att välja dina handfatskranar

Det är viktigt att notera hur många ”kranhål” du har eftersom detta kan avgöra vilka kranar du kan använda.

Om du har ett kranhål

Ett enda kranhål erbjuder valet mellan monoblock och en–greppskranar. Som namnet antyder använder enkla tvättställsblandare en spak för att styra flödet av både varmt och kallt vatten från en enda pip.

Monobloc kranar har också bara en pip, men med två handtag för att oberoende styra balansen mellan varmt och kallt vatten. Med monoblockkranar kan du välja mellan olika handtagsstilar och olika ytbehandlingar.

Om du har två kranhål

Med två kranhål måste du välja pelarkranar.

Tillgänglig i en mängd olika stilar med både vred, spak och korsformade handtag, pelarkranar kontrollerar oberoende flödet av varmt och kallt vatten.

Det finns inget mer frustrerande än ett handfat där du inte riktigt kan pressa händerna under det rinnande vattnet. Att välja kranar med rätt storlek på pip för ditt handfat är en avgörande faktor för att säkerställa att ditt handfat gör livet så enkelt som möjligt.

Tänk på bassängens djup. Hur långt bort från kanten av bassängen är kranhålen? Hur stor är själva bassängen? Finns det skåp eller hyllor ovanför bassängen som kan göra det svårt att luta sig över?

Du vill också fundera över vad du använder rummet till – bara för handtvätt, ett utrymme för barn att tvätta och borsta upp eller någonstans att raka sig?

Om du har ett kompakt handfat, överväg en kortare pip – leta efter en som sträcker sig så långt som till plugghålet men inte längre. En lägre pip fungerar bra i en garderob där utrymmet är trångt eller välj en högre pip om du vill kunna tvätta och raka dig bekvämt.

För större badrum och handfat kan en längre pip vara mer lämplig, så att du inte kämpar för att få händerna under kranen. Återigen kommer en högre pip att fungera bra i ett hektiskt rum där tvättstället används för många uppgifter. En pip som vrids kan också komma väl till pass.

Slutligen, om du vill lägga till en touch av lyx till ditt badrum, kolla in våra vattenfallskranar. När kranen öppnas rinner vattnet längs en bäck och faller ner i bassängen. De är ett bra sätt att göra ett uttalande i ditt badrum, och matchande badkranar finns också.

De olika typerna av tvättställsblandare

Centralt placerade tvättställsblandare

Centralt placerade kranar känns lätt igen på deras “allt-i-ett” design som inkluderar två handtag på en däcksplatta. De har länge varit standarden i de flesta badrum (även om deras popularitet verkar avta), och är perfekta för små handfat och trånga utrymmen. Dessa kranar kräver tre hål i diskhon eller monteringsytan; avståndet mellan handtagen är 10 cm (mätt från mitten av varje hål). Om du byter ut en centerplacerade-tvättställsblandare, är det vanligtvis bäst att gå med en annan centerplacerad kran, en tvättställsblandare med mindre vattenspridning eller en kran med ett handtag med däckplatta (för att täcka de oanvända hålen).

Utbredda tvättställsblandare kräver tre hål och har vanligtvis sina handtag placerade 20 cm isär, även om justerbara modeller finns tillgängliga som rymmer avstånd på upp till 40 cm. Med tanke på deras generösa avstånd, använder dessa kranar inte däckplattor; pipen och handtagen monteras var för sig. Om du har ett större handfat eller bänkutrymme och gillar utseendet/manövreringen av en tvågreppsblandare, är en utbredd modell för dig.

Minispread tvättställsblandare

”Minispread” (eller “mini-widespread”) kranar är vad som händer när centerplacerade tvättställsblandare och utbredda kranar får ett barn. Genom att använda samma mått som centersetet (10 cm mellan handtagscentrumen), men undviker däckplattan till förmån för individuellt monterade handtag som en utbredd kran, ger minispreads ett modernare utseende till alla små utrymmen.

Enkelgreppsblandare

Enkelgrepps tvättställsblandare, liksom center set, är en av de vanligaste badrumsobservationerna. De använder vanligtvis bara ett hål och kan utformas med ett litet fotavtryck (som endast täcker det enda hålet) eller med en bred däckplatta för att täcka eventuella oanvända hål på diskbänkens däck/bänkskiva. Vissa modeller skiljer pipen från handtaget och kräver därför två hål.

Väggmonterade tvättställsblandare

Väggmonterade blandare förknippas oftast med köket, men finns i allt fler badrum. De kan göras för att fungera var som helst, men dessa kranar är bäst lämpade för kärlvaskar som sitter ovanför disken (eller till och med piedestalsänkor) med tanke på kranens höjd i förhållande till diskens ovansida. Väggmonterade kranar har nästan alltid två handtag och följer vanligtvis avståndskonventionerna för utbredda kranar med antingen 20 cm fasta mittpunkter eller justerbara centrum för mindre eller större avstånd.

Proffstips: Väggmonterade kranar kräver lite mer mätning och planering än andra alternativ. Du måste vara säker på att pipen kommer att sträcka sig bra över diskbänken och vara i en bekväm position för dina olika rutiner. Tänk på vinkeln på pipens utlopp, höjden vid vilken vattnet kommer ut och höjden på diskbänksväggen: beroende på flödesstyrkan – och placeringen av dina händer när du tvättar – kan stänk leda till våta golv/bänkskivor.

Höga tvättställsblandare

Fartygskranar är högre än de flesta och har vanligtvis bara ett handtag. Ibland kallas “hög pip” kranar, de är tillräckligt höga för att rymma kärlsänkor som sitter på bänkskivan. Du måste se till att kranen inte bara rensar kanten på din diskbänk, utan gör det på ett visuellt tilltalande sätt; en kran som bara når 3 cm över diskbänken kommer förmodligen att se och kännas besvärlig (beroende på i vilken vinkel som vattnet kommer ut).

Tips när du ska installera din tvättställsblandare.

Ny diskbänk (eller ny bänkskiva)

Om tvättställsblandaren ska vara en del av en helt ny installation av handfat är världen ditt ostron. Begränsad endast av din egen budget och designöverväganden behöver du bara säkerställa kompatibilitet mellan monteringsytan (diskbänksdäck/bänkskiva/vägg), själva diskbänken och kranen.

Kranar monterade på diskbänksdäck eller en ny bänkskiva bör köpas före diskbänken/bänkskivan – detta gör att du kan specificera antalet och placeringen av borrade hål i monteringsytan direkt med tillverkaren före mottagandet. Även om vissa material kan modifieras hemma, är det mycket bättre att ha det nya handfatet eller bänken redo att användas.

Befintlig tvättställsblandare

Att bara byta ut en kran kan vara enkelt om du inte letar efter något annat: matcha bara typen, storleken och antalet tillgängliga hål och du är ganska bra att gå!

Om du önskar en mer drastisk förändring från den tidigare kranen, måste du överväga antalet tillgängliga hål för dig på monteringsytan: om din drömkran kräver färre hål måste den antingen komma med en däckplatta eller du måste hitta lämpliga kranhålsskydd eller skydd.

Observera noggrant till storleken på däckplattor, sköldar och hålkåpor: beroende på installationen av diskbänken/skåpet kan de passa obekvämt eller skapa ett “orengörbart” mellanrum mellan sig själva och väggen.

Om det behövs fler hål för den nya kranen, måste du överväga hur lätt de kan läggas till monteringsytan. Observera att vissa disk- och diskmaterial kan vara svåra att modifiera utan professionell utrustning/expert, och att sådan modifiering kan ogiltigförklara garantierna.

Proffstips: Om du lägger till/byter ut en bänkmonterad kran, kontrollera kranspecifikationerna! Du måste leta efter en “färdig/maximal däcktjocklek” – så länge din bänkskiva är på eller under denna tjocklek, kommer kranen att vara bra. 2 till 3 cm är standard för bänkskivor, och de flesta kranar kommer att rymma upp till 2 – 4 cm (några utöver). Om disken är för tjock för den kran du vill ha, kolla med tillverkaren för att se om ett “kranskaftförlängningssats” finns tillgängligt för din modell. Beroende på bänkmaterialet kommer vissa proffs att försänka eller mejsla ett större hål på undersidan så att originalskaften kan användas.

Väggmonterad

Om inte badrummet har byggts specifikt för en väggkran, kan installationen vara mer utmanande än med en däckmonterad kran. Dubbar i väggen kan behöva flyttas om de förhindrar placering av kranen där du behöver den (nästan alltid vid diskbänkens mittlinje). En åtkomstpanel (eller avstängningsventiler/stopp åtminstone) bör också installeras under diskbänken eller på andra sidan av väggen för att möjliggöra enklare service och reparation.

Akta dig för ytterväggar! De i kallt vinterklimat avråds från att installera väggmonterade kranar på ytterväggar, med tanke på den ökade risken för att vattenledningar fryser där. Även om det finns flera metoder för att bekämpa detta – isolering, värmekablar, vindskydd – överväg riskerna innan du går vidare.

För och nackdelar med alla olika tvättställsblandare

Planerar du att köpa en tvättställsblandare så är här de perfekta för och nackdelarna med alla olika sorters tvättställsblandare.

Handfatet är en av de viktigaste delarna av ditt badrum, så det är värt att ta dig tid att välja ett handfat som kommer att komplettera din badrumsdesign och ändå vara bekväm att använda.

Normala tvättställblandare

Detta är den klassiska Tvättställsblandare som de flesta av oss känner till och är den första stilen som vi tänker på när vi tänker på Tvättställsblandare.

I en hel piedestalbassäng finns en piedestal under bassängen som går hela vägen till badrumsgolvet och döljer allt rörarbete. Bassängen är monterad på väggen, så piedestalen tar inte hela vikten av bassängen

Den fulla sockelbassängen kan användas för att dölja rörarbeten som går in i golvet i bassängen. Om ditt rörsystem går in i väggen, föredrar du en halvsockel eller väggmonterad bassäng

Fördelar

Klassisk, vintergrön design. Döljer rörsystemen

Nackdelar:

Tar vanligtvis mer plats och blockerar badrumsgolvet

Semi piedestal tvättställsblandare:

Semi Piedestal tvättställsblandare är väggmonterad och stöds av, som namnet antyder, en semipiedestal. Sockeln är ett perfekt sätt att dölja rörarbetet och ändå ge ett elegant och chic utseende till ditt badrum.

Den kompletta sockelbassängen kan användas för att dölja rörarbeten som går in i badrumsväggen.

Fördelar:

För ett rent modernt utseende som inte tar bort golvyta under diskbänken.

Nackdelar:

Kan vara svårt att göra ett skåp under diskbänken

Väggmonterade tvättställsblandare

I motsats till en piedestal eller semi-piedestal bassäng sparar väggmonterade bassänger utrymme samtidigt som de ser eleganta ut. De finns i en mängd olika former och storlekar och är bäst lämpade för en seriös utrymmesbesparing

En av de andra fördelarna med de vägghängda bassängerna är att de kan fixeras i vilken höjd som helst. Detta är särskilt användbart om du vill installera ett litet handfat på lägre höjd i ditt barns badrum

Fördelar:

Modernt, samtida alternativ. Utrymmesbesparande, justerbar höjd

Nackdelar:

VVS-rör kan vara utsatta

Inbyggda tvättställsblandare

Denna typ av handfat installeras ovanpå badrumsbänken eller sminkskåpet. Det verkar som om det är en separat skål ovanpå disken. Det ger ett modernt och lyxigt utseende och är den trendiga stilen vad gäller tvättställ.

Bänkhandfat finns i en mängd olika former och storlekar för att passa ditt badrum. Rörarbetet kommer att döljas under disken eller i skåpet nedanför.

Fördelar:

Trendig, modern och lyxig look. Plats för bänk/skåp under handfat

Nackdelar

Kommer att behöva en disk för installation/ kan ta mer plats

Halvsänkt tvättställsblandare

En halvförsänkt handfat är delvis nedsänkt i badrumsbänken/skåpets struktur. Detta innebär att endast handfatskanten är synlig och sticker ut ur skåpet/bänklinjen. Rörarbetet kommer att döljas under disken eller i skåpet nedanför.

Fördelar:

Plats för bänk/skåp under handfat

Nackdelar:

Kan ta plats nedanför i skåpet

Helt nedsänkt tvättställsblandare

I likhet med halvsänkta tvättställsblandare, är denna typ av bassäng nedsänkt i disken eller skåpet, med endast en tunn kant synlig från ovan. Denna typ av handfat är bäst lämpad för att ge dina möbler framträdande plats och se till att diskbänken smälter in väl med den.

Fristående tvättställ

Som namnet antyder är dessa bassänger inte installerade mot något stöd och står fristående. Dessa tvättställ kan användas för att skapa ett mycket modernt och lyxigt utseende för badrum och kan bäst användas för konstnärlig elegans.

Under disken tvättställsblandare

Här är tvättstället installerat under badrumsbänken för att ge ett smidigt och obehindrat utseende till badrumsdisken.

Vilka tillbehör behöver du till tvättställsblandare?

1. Rätt vattentryck

När du väljer tvättställsblandare måste du ta hänsyn till faktorer som vattentryck, antal kranhål, material och stil.

De mest populära tvättställsblandarna inkluderar vanliga tvättställsblandare, höga tvättställsblandare och minihandfatblandare. De mindre kranarna tenderar att vara billigast, medan de höga blandarna är ett mer premiumalternativ.

Se till att kontrollera vattentrycket i kranarna. Olika kranar erbjuder olika vattentryck från lågt till medelhögt till högt. Några av de bättre kvalitativa blandare har interna ventiler som enkelt och billigt kan bytas ut vid behov.

Du kan också överväga att lägga till luft i änden av kranhuvudet för att hantera vattenflödet. Luft eller flödesregulatorer monteras i änden av en kranenhet och tillför luft till vattenflödet. Detta minskar mängden vatten som passerar genom kranen och ger den ett annat utseende och känsla.

Att välja ett lämpligt material för handfatskranen avgör deras kostnad och hållbarhet. De bästa alternativen som finns tillgängliga idag är förkromade och mässingpläterade kranar. Dessa kranar är erosion och rostfria. På så sätt behöver du inte oroa dig för kranen när du använder hårt vatten i ditt badrum.

Kranens funktion är också en viktig faktor att ta hänsyn till. Du kan välja mellan kranar som har en vred eller ett flip-typ handtag. Du kan till och med få kranar som tillåter vattentemperaturinställningar och växlar från varmt till kallt eller tvärtom när det behövs. En kran med fliphandtag eller en blandare är mest populära på grund av användarvänligheten.

2. Ett handfat

Ett handfat i badrummet är helt enkelt ett rör där vattnet rinner ut. Syftet med bassängavfallet är att säkerställa att vattnet lätt rinner av, vilket förhindrar översvämning. Dessa avfall kommer också med en plugg som gör att du kan blockera diskbänksrören när du vill fylla bassängen med vatten. Det kanske inte låter så, men handfatsavfall är en viktig del i VVS.

Två typer av bassängavfall används vanligtvis – det slitsade avfallet och det avfall utan slits. Innan du läser mer om dem måste du först förstå vad ett spill är. Ett bräddavlopp är ett litet hål på baksidan av en bassäng. Vatten kan rinna ut från detta hål om nivån blir för hög.

Det Unslotted bassängavfallet ska användas på diskhoar utan bräddavlopp. Slitsat avfall ska monteras i alla bassänger med bräddavlopp.

Det är avgörande att se till att du väljer rätt typ av bassängavfall. Att installera fel kan skada din diskbänk. Dessutom, om det finns förbiseende riskerar du att översvämma ditt badrum.

3. En ”Fälla” för din tvättställsblandare

Eventuellt avloppsvatten från din tvättställsblandare slängs i ett avloppssystem. Detta system måste vara effektivt för att förhindra ansamling av avfall eller smuts som leder till blockeringar. Det är därför en bassängavloppsfälla är ett viktigt tillbehör till din bassäng.

En tvättställsfälla används vid den punkt där diskhon ansluter till avloppsvattenledningarna.

Fällan fungerar som en tätning mellan badrummet och tvättstället. På så sätt kommer eventuell lukt eller mikrober från avfallet i det dränerade vattnet inte in i avloppsrören igen.

Hur kan jag veta vilket material jag ska välja till tvättstället?

Det är viktigt att välja rätt material för tvättstället eftersom det kommer att avgöra utseendet, känslan och stilen som du vill bidra till ditt utrymme. Fråga dig själv vilken typ av struktur, finish och färg du vill ha och välj bland en mängd alternativ.

Det mest använda materialet för tvättställ är keramik, med många tillverkare som erbjuder sina keramiska tvättställ tillverkade med sina egna speciella processer som respekterar miljön. Vissa varumärken ger en exklusiv ytbehandling. Det låter vattnet lätt rulla av som droppar. Den kan lätt rengöras, vilket ger en bättre hygiennivå och är resistent mot tvättmedel.

Sten

Sten är ett annat material för tvättställsblandare som har varit trendigt den senaste tiden, med marmorsten som ett av de mer lyxiga alternativen. En uppenbar nackdel med att använda tvättställsblandare i sten eller marmor är det relativt högre priset jämfört med keramik, men fördelen med att använda denna typ av material är dess hållbarhet och det raffinerade utseende som det ger badrumsutrymmet.

Metall

Metall eller rostfritt stål är material som vanligtvis används för tvättställsblandare för flera personer i kommersiella och industriella utrymmen. En fördel med denna typ av material är dess låga underhåll eftersom det är lätt att rengöra, och dess låga pris jämfört med andra material. Den kan enkelt installeras i badrumsutrymmet.

Glas

Glastvättställsblandare har också börjat bli populärt, eftersom de passar bra till många minimalistiska och moderna typer av badrumsutrymmen. Vissa innovativa modeller inkluderar oregelbundna former eftersom glas kan formas och formas. Prisklassen på glastvättställen varierar beroende på vilken typ av glas som används. Till skillnad från stål- och keramiska diskhoar blir glastvättställen inte lätta att fläcka eller repa. Ett problem med vissa glasvaskar är dock brytpunkten. Beroende på tvättställets tjocklek kan det lätt spricka när det utsätts för värmechock. Små olyckor som att tappa ett tungt föremål i ett glastvättställ kan också göra att det spricker och går sönder.

Vad är några andra tips för att välja min tvättställsblandare?

Beroende på din badrumsinredning, om du väljer en modern, klassisk, rustik, vintage eller industriell typ av badrumsutrymme, finns tvättställ i olika former som inkluderar rektangulära, runda, ovala, kvadratiska, åttkantiga, koniska, halvcirkelformade och triangulära. Många tvättställ på marknaden kan passa i vilket modernt badrum som helst och de mer moderna modellerna kan sätta en modern touch i ett mer klassiskt badrum för att ge mer karaktär i utrymmet.

Valet av tvättställ beror på tillgänglig storlek i badrummet och personlig smak. Det är viktigt att överväga VVS-konfigurationen innan du väljer rätt typ av tvättställ eftersom detta avgör tvättställets placering, vilket ska motsvara VVS och kranen som den ska installeras med. Mät de rätta måtten på utrymmet där du ska installera tvättstället och mät hur hög din tvättställsblandare är eller den vertikala längden på ditt tvättställ korrekt, vilket ger gott om utrymme för vatten att flöda ordentligt i diskhon och minska överflödigt vatten som stänker och strömmar ut från tvättstället.

köp en blandare till badrummet

Tio punkter att räkna med för dig som ska köpa den bästa tvättställsblandaren

Är du förvirrad över vilken tvättställsblandare du ska köpa till ditt badrum? Vår praktiska guide kommer att reda ut dig

Att välja en tvättställsblandare kan vara lite överväldigande, men bara när du inte är säker på vad du letar efter. Det finns tre saker du bör tänka på när du väljer en typ av handfat: handfatstil, bänkutrymme och övergripande stil på ditt badrum. Läs vidare för att veta hur du kan välja den bästa passformen för ditt badrum:

 1. Identifiera funktionen

Först och främst, ta reda på vilket badrum som kommer att ha vilken typ av användning, tungt, lätt, enstaka och bestäm sedan stilen.

 1. Enkelt och ren typ

Om du letar efter ett renare och strömlinjeformat utseende på ditt badrum, överväg att köpa den under disken utan synliga kanter.

 1. Futuristisk typ

Om du gillar ett modernt/futuristiskt utseende och vill utforska olika former och finish, är kärltypen som är monterad ovanpå disken idealisk.

 1. Retro typ

Om du vill göra ett uttalande i ett trångt utrymme, titta på piedestal diskbänkar som har ett vintageutseende och är mindre skrymmande. Stenbearbetade piedestalenheter i modern stil kan användas för inomhus- och utomhusområden.

 1. Dubbla upp

Om du bor i en utökad familj, överväg att installera två handfat i barnens badrum. Detta ger dig möjlighet att även installera dubbla handfat.

Under diskfatet, som vanligtvis är nedsänkt, ger det ett renare utseende eftersom kanterna på handfatet inte är synliga.

 1. Maximal golvyta minimal kompromiss

Använd ett litet utrymme smart. Tänk på en diskbänk som är halvbänk som erbjuder en stor design av tvättställ samtidigt som den bevarar värdefull golvyta.

 1. Optimera ditt val

Piedestal- och väggmonterade handfat är ett bra val för pulvrum och gästbad där utrymmet är begränsat och förvaringen är mindre viktig.

 1. Hitta ditt hörn

För små badrum med tomma skrymslen är hörnhandfat ett utmärkt val. Tillgängliga i både piedestal och väggmonteringsalternativ, dessa sparar utrymme genom att passa direkt i ett hörn.

 1. Använd samma märke

Olika märken av keramik har variationer även inom vitt och elfenbensfärger. Därför bör tvättställ och toalett för varje badrum köpas från samma märke för ett konsekvent utseende.

 1. Hitta en professionell

En inredningsarkitekt skulle kunna vägleda dig bättre när det kommer till utrymmeshantering, stil och storlek på diskhoar som passar dig.

 

Saker att tänka på när du ska installera en vask till din tvättställsblandare

 1. Storlek

Handfat finns i en mängd olika former och storlekar för att passa olika rum, till exempel en garderob eller badrum, så det är bäst att börja med att överväga vilken typ av badrum du köper till och hur mycket utrymme du har.

Hörnhandfat eller garderobsfat är designade för att få ut det mesta av utrymmet i ett mindre badrum genom att använda hörn och eliminera piedestaler.

För större badrum har du ett bredare utbud av stilar att välja mellan, till exempel det klassiska piedestalhandfatet eller ett bänkhandfat för ett mer modernt och slående utseende.

En tvättställsblandare som är inbyggd i hörnen gör stor nytta av utrymmet i mindre badrum. Ta reda på mer om dem i vår köpguide för hörnbassänger

2. Montering

Olika vaskar till tvättställsblandare är utformade för att installeras på vissa sätt, som att monteras på en vägg eller placeras ovanpå en enhet. En tvättställsblandare kan till exempel inte monteras på en vägg, så kontrollera alltid att ditt handfat kan monteras i den stil du vill ha.

Du måste också notera vilken typ av tvättställsavfall du behöver, eftersom dessa i allmänhet inte ingår i tvättstället. Du kan ta reda på vilken typ du behöver genom att kolla hela specifikationsfliken under någon av våra bassängprodukter.

Praktiskt tips: Ta reda på vilket bassängavfall du behöver genom att läsa vår guide.

3. vilken tvättställsblandare du väljer

Att välja kranar för ett handfat är egentligen lika viktigt som att välja själva handfatet. Du behöver en kran som matchar stilen på ditt handfat och ditt badrum, samt en som kan monteras på det handfat du valt. Till exempel har vissa handfat endast ett centralt kranhål, så kommer att behöva en blandare, medan andra har 2 för traditionella separata varma och kalla kranar.

 

8 viktigaste faktorer när du ska köpa din tvättställsblandare.

1. Tvättställsblandare eller kran

“Vad är skillnaden?” är vanligtvis den första frågan som folk ställer när vi ställer denna speciella gåta. Tja, det är ganska okomplicerat. Ett tvättställ är en komplett enhet som antingen är fristående, bänk- eller väggmonterad. En underdel är den plana ytan med inbyggt handfat som sitter ovanpå en möbel.

Det är verkligen en fråga om utrymme, smak och budget. Ett tvättställ tenderar att ställa dig lite mindre ekonomiskt eftersom de för det första tenderar att vara lite lägre och du behöver inte köpa möbeln där de sitter. En underdel ger dig mycket mer flexibilitet när det gäller design – du kan para ihop den med vilken möbel du vill, speciellt när den är skräddarsydd. När det gäller utrymme, ja, en underdel gör att du kan maximera ditt utrymme genom att kombinera det med en förvaringsenhet.

2. Dubbel eller enkel handfat?

Detta borde vara ganska enkelt att svara på. Om du bor ensam och/eller har ett litet badrum kommer du självklart att välja en enkel tvättställsblandare. Det är om du har en betydande annan eller barn som gillar att fräscha upp dig samtidigt som du på morgonen, då du kommer att vilja överväga att skaffa ett dubbelt tvättställ (ibland känt som ett “Jack and Jill” tvättställ, även om det är lite av en gammaldags term).

Ja, en dubbel tvättställsblandare naturligtvis att kosta dig mer, men lugnet det ger kan vara värt investeringen.

3. Vilket material ska jag välja?

Återigen är detta främst en fråga om stil och budget. Om du vill ha något överdådigt och häpnadsväckande, måste du titta på marmor. Den kan användas i de mest fantastiska samtida miljöer men den är också helt tidlös. Om du vill ha minimalistisk åtstramning bör du välja ett handfat eller handfat. Materialet är matt finish och mjukt kritigt vid beröring, det behåller sin nyhet i år och år och det finns i en rad fantastiska färger. Om du vill ha dyr-stil men inte har budgeten, finns det en rad andra solida material du kan välja mellan.

4. Hur mycket plats har jag?

Om ditt badrum är ett lådformat rum med en ganska standardlayout och gott om utrymme, är världen verkligen ditt ostron när det gäller var du ska köpa dina produkter. Om du har en mer specifik layout i åtanke, eller om du arbetar i ett konstigt format rum eller försöker pressa ut den maximala mängden användning av utrymmet, kommer du att vilja skaffa ett handfat eller fåfänga som är gjorts på mått. Specialbyggda produkter kostar lite mer, men de tenderar att ha en högre designstandard, bättre byggda och kommer att se ut som om de hör hemma i rummet.

5. Ska jag bara köpa den som är enklast att installera?

Om du inte bryr dig för mycket om hur ditt badrum kommer att se ut, så be om att få rörmokaren eller installatören att köpa tvättstället åt dig. Men absolut inte. Det är ditt badrum – du kan inte bara ta tillbaka det om du inte gillar det, när det väl har installerats.

Hitta en montör som kommer att arbeta med dig så att du kan få de produkter du vill ha. Det kan innebära att schemalägga sitt arbete så att det sammanfaller med ankomsten av ditt tvättställ eller fåfänga. Det bästa du kan göra är att se till att det levereras innan de ska börja arbeta. Om du har utrymme att förvara den, bygg på några veckor för att lämna utrymme för misstag. Eller penna upp ett par potentiella dejter med montören och växla arbetet i badrummet för att ge dig den marginalen.

6. Om jag inte vill ha marmor, har jag fastnat för valet av en vit keramisk tvättställblandare?

Nej. Absolut inte. Det finns mängder av producenter av solida ytor som tillverkar tvättställ och tvättställsblandare i svart, vilket är otroligt populärt just nu. Och några märken gav nyligen ut en helt ny kollektion med fantastiska färger att välja mellan. Bara de vita nyanserna nummer 15, så du kan bara föreställa dig resten. Du kan hitta tvättställ i allt från trästrukturerad Mahogny till den häpnadsväckande Citrus Orange. Den enda gränsen för utseendet på ditt handfat är din fantasi, om vi ska vara ärliga.

7. Måste en tvättställsblandare ha en plugg?

Sanningen är att inte alla tvättställsblandare gör det längre. Det blir sällsyntare och sällare att folk fyller upp sina bassänger för att använda dem. Det är mer ekonomiskt och bättre för miljön att inte slösa så mycket vatten, till att börja med. Och innan du skriver av ett tvättställ eftersom det inte fylls, ta hänsyn till designen. Ibland kan dränering byggas in i stylingen som hyvlar vattnet längs den vinklade botten av bassängen. Vem behöver en plugg?

8. Vad händer om jag inte gillar det när det väl har installerats?

Tja, såvida du inte är så rik och oseriös att du inte har något emot att slita ur det och börja om, är det lite tufft, verkligen, eller hur? Så svaret är: ta dig tid, överväg alla alternativ och välj klokt bland så många olika leverantörer du kan hitta.

Du letar efter tre egenskaper framför allt (detta är vårt eget företags riktmärken för lyx, faktiskt):

 • Designkvalitet – är det fantastiskt, tidlöst och ger det wow-faktor?
 • Byggkvalitet – har den byggts för att hålla av de bästa tillgängliga materialen?
 • Anpassningsbarhet – kan jag få det gjort för att passa mina specifika behov?

Naturligtvis är det subjektivt och du kommer att ha dina egna kvalitetsstandarder som hjälper dig att fatta de bästa besluten, men om svaret på alla tre frågorna är “ja”, så har du definitivt hittat rätt.

Vanliga frågor om tvättställsblandare

Vad får du ut från en ny tvättställsblandare

Nya kranar lägger till en stilfull detalj som kan förbättra ditt sätt att använda ditt badrum. Genom innovativ design med snygga profiler, belysning och vattenbesparande funktioner ger denna lilla förändring stora resultat.

Funktioner som gör dina kranar lättare att använda, hjälper till att hålla tvättstället rent eller de som hjälper till att förlänga kranens livslängd är en bonus för livliga badrum.

Med ett brett utbud av stilar och ytbehandlingar att välja mellan är det lätt att hitta något som kan komplettera andra element i ditt badrum, från handdukstorkar och krokar till hyllfästen och andra tillbehör.

Hur fungerar en tvättställsblandare?

Hur enkla de än verkar vara har kranar en enorm betydelse i våra liv eftersom de ger oss tillgång till dricks- och rengöringsvatten som vi behöver dagligen för att överleva. Har du någonsin undrat hur kranar faktiskt fungerar? Att förstå processen kan vara till stor hjälp, särskilt när du har en läckande kran.

Vattenflödet styrs genom att vrida eller flytta kranhandtaget som är anslutet till spindeln. När den flyttas gör spindeln att kranventilen rör sig uppåt eller nedåt, vilket gör att vattenkammaren öppnas eller stängs. Kammaren förses med kallt och/eller varmvatten från anslutningsrör som transporterar vatten från vattenförsörjningen till en kran. Köksblandare kan växla mellan varmt och kallt vatten eftersom de är försedda med en blandarpatron.

Varför läcker min tvättställsblandare?

Har du en läckande kran? Det finns flera anledningar till att din kran kan läcka, till exempel:

 • Slitna delar.
 • Högt vattentryck.
 • Lösa delar.

Delar som kroppsbrickan och O-ringen som ger en vattentätning i en kran slits ofta ut ganska lätt. Utan en tillräcklig vattentätning kommer din kran att droppa när den är avstängd.

Om vattentrycket är för högt i ditt hem, kommer kranventilen inte att kunna stoppa vatten från att släppas ut från vattenkammaren. Om kranventilen inte kan styra vattenflödet, kommer vattnet att fortsätta att duggregna ut ur munstycket även när kranen är stängd. Högt vattentryck orsakas vanligtvis av skador på rören och överskott av vatten.

Utan en säker design kan vatten lätt strömma ut från en kran genom munstycket och runt flänsen.

Är vattnet från en tvättställsblandare säkert att dricka?

I allmänhet är det bäst att undvika att dricka vatten från kranarna i ditt badrum. Detta vatten är bra för att borsta tänderna och tvätta ansiktet, men att svälja det bör verkligen undvikas.

Anledningen är att, till skillnad från färskvatten från kranarna i ditt kök, har vatten som kommer ut ur kranarna i ditt badrumshandfat förmodligen hängt runt i ditt hems VVS-system ett tag. Detta gör den mottaglig för alla typer av föroreningar från damm och smuts till mer ogynnsamma möjligheter som död ohyra eller fågelspillning.

Vad är tvättställsblandare gjorda av?

Det vanligaste materialet för handfat är vit keramik eller emaljbelagt gjutjärn. Dessa är mycket hållbara, prisvärda och lätta att rengöra, vilket gör dessa material till ett mycket populärt val.

Handfat i badrummet kan dock också göras av harts, glas, sten eller gjutjärn. Vilket val du gör för ditt kommer naturligtvis att bero på budget, praktiska egenskaper och personliga preferenser.

Vilken höjd ska en tvättställsblandare ha från golvet?

Standardhöjden på ett handfat bör vara i området 800 mm och definitivt inte högre än 900 mm.

Hur långt ska en tvättställsblandare vara från bänkkanten?

När du installerar ditt badrumshandfat är det viktigt att du placerar det rätt så att du inte behöver luta dig för långt över det för att tvätta ansiktet eller händerna. Det borde vara tillräckligt att lämna cirka 100 mm mellan diskbänkens framsida och kanten på bänkskivan.

Det är också viktigt att lämna tillräckligt med utrymme bakom diskbänken så att kranarna kan monteras bekvämt, inte luta för långt in i diskbänken eller inte nå tillräckligt långt in i diskbänken.

Hur högt ska en tvättställsblandare vara?

Standardhöjden på en tvättställsblandare är cirka 850 mm. Detta varierar dock beroende på användarna. Om du är en längre individ är det en bra idé att använda ett högre bassäng eftersom det förhindrar belastning på ryggen. Du har också handfat i familjestorlek och handfat i barnstorlek som är designade för att passa särskilda användare. Helst måste tvättstället vara precis i höjd med midjan för att det ska vara lätt att använda.

Vilka är olika färger tillgängliga för en tvättställsblandare?

Från grundläggande vitt eller elfenben till färgade tvättställsblandare, du kan välja från en mängd olika färger som finns tillgängliga idag. Du får också designade tvättställsblandare som kan innehålla mönster, texturer eller design på dem för extra visuell attraktion.

Är det möjligt att måla en tvättställsblandare?

Det är möjligt att måla en tvättställsblandare. Detta beror dock på materialet i bassängen som du har använt. Porslin och keramik är lättare att måla då de kan skrapas och grundmålas med ett bindemedel före målning. Akrylfärger är det bästa alternativet för sådana handfat i badrummet. Men med ett stort antal färgalternativ som finns tillgängliga idag kanske detta inte är nödvändigt.

Hur länge håller en ny tvättställsblandare?

En tvättställsblandare av god kvalitet håller i upp till 20 år. Däremot kan livslängden på kranarna eller kranarna variera beroende på kvaliteten. Du måste också se till att du använder ett lämpligt rengöringsmaterial för att bevara bassängens yta. Se till att du inte använder frätande rengöringsmedel regelbundet eftersom de kan skada bassängen.

Hur dimensionerar jag min tvättställsblandare

Tvättställsblandare är vanligtvis lättare att dimensionera än sina motsvarigheter i köket, men det finns några unika överväganden att tänka på. Nämligen närvaron av skåp och speglar ovanför handfatet i badrummet. Medan de flesta tvättställsblandare är relativt korta, blir modeller med högre båge mer populära. Om du är intresserad av en högre kran, mät det vertikala avståndet mellan monteringsytan och eventuella skåp eller speglar ovanför, samt hur långt de sticker ut från väggen – finns det plats för kranen? Kommer det att förhindra användning av skåpet, eller vara en irriterande distraktion längst ner i spegeln?

Var noga uppmärksam på kranens räckvidd (hur långt pipen sträcker sig från basen) och vinkeln på pipens utlopp. Mät avståndet mellan kranens monteringspunkt och diskhons mittlinje – kommer pipen att sträcka sig tillräckligt långt, eller kommer dina händer att borsta diskbänkens baksida? Är du bekväm med var dina händer kommer att vara när du tvättar? Och viktigast av allt: kommer vatten att stänka ut ur diskbänken? Vatten som kommer ut ur kranen bör aldrig träffa sido- eller främre väggar av ett handfat, särskilt om det kommer ut i vinkel.

Tänk på dina och andras vanor som kommer att använda kranen regelbundet – saker som: hur högt föredrar du att hålla händerna när du sköljer dem? Tvättar du någon gång saker i handfatet i badrummet (skulle en högbågskran eller vridbar pip hjälpa)? Kommer barn att använda kranen och kommer de att kunna greppa handtagen för att säkerställa säker användning (inte bara trycka dem med fingertopparna på tårna)? Små barn, äldre och personer med begränsad rörlighet kommer att dra nytta av ADA-kompatibla kranar (och handfat) som är designade för enkel användning.

Välj bara dina alternativ nedan så visar vi dig våra mest populära kranmodeller som uppfyller dina kriterier! Du kan också bläddra i vårt kompletta urval av tvättställsblandare för att hitta rätt blandare för ditt hem.

Hur är en tvättställsblandare konstruerad?

För att välja den bästa möjliga tvättställsblandaren behöver du veta lite om deras interna funktion. Kranens konstruktionsmaterial och dess ventil- eller patrontyp är de sanna kvalitetsstämplarna.

 • Metallegeringar: När du ser “metallkonstruktion” på förpackningen är det förmodligen inte så bra som det låter: det här syftar vanligtvis på något som kallas Zamak (eller Zamac), som är en lågvärdig legering av zink, koppar, magnesium och aluminium. Dessa kranar i zinklegering är ofta krom- eller mässingspläterade och är ett steg upp från kranar med plastkropp, men bör endast övervägas med den snästa budgeten. Var beredd att byta ut dessa kranar snarare förr än senare.
 • Plast: Plastblandare bör undvikas. De är inte bara billiga, de är vanligtvis “billiga” – förvänta dig att en plastblandare har kortare livslängd än andra alternativ, särskilt i områden med hårt vatten där interna komponenter kommer att brytas ned mycket snabbare. De enda undantagen är de nyare PEX-baserade kranarna, som använder PEX-vattenvägar inuti för att helt avlägsna alla hot om bly (som fortfarande kan vara lagligt närvarande i mängder upp till 0,25 viktprocent). Dessa PEX-kranar har vanligtvis metallkroppar och är i allmänhet överlägsna en vanlig kran av zinklegering.
 • Mässing: Fortfarande standard, fortfarande (oftast) bäst. Kranar i massiv mässing är en legering av koppar och zink och har ett välförtjänt rykte för kvalitet och hållbarhet. Förväxla dem inte med mässingspläterade kranar, som döljer en sämre legering under. Även om en solid mässingsblandare kommer att kosta mer än alternativen ovan, är det en mycket bättre – och mer långvarig – investering.
 • Rostfritt stål: Det enda verkligt blyfria alternativet utanför plast, rostfritt stål är också mycket motståndskraftigt mot korrosion. Tuff och långvarig, en kvalitetsblandare i rostfritt stål finns där med de bästa solida mässingsmodellerna. Se till att du bara tittar på rostfritt stål av typ 304, ett stål av högre kvalitet som innehåller mer krom och nickel än andra typer.

Vilket handtag ska jag ha på min tvättställsblandare?

Ett beslut baserat lika mycket på stil som det är komfort, valet av handtagstyp är viktigt: trots allt är det den ena delen av kranen du någonsin kommer att ha regelbunden kontakt med.

 • Knopphandtag är vanliga på äldre kranar men dessa dagar finns vanligtvis bara på budgetmodeller. De kan vara en utmaning för små barn och vuxna med nedsatt hand-/handledstyrka.
 • Korshandtag ger ett attraktivt val, särskilt i traditionell design. Till skillnad från knopphandtag är korshandtagen finish-matchade för en mer sammansatt look (en del använder till och med porslin med stor effekt). Vanligtvis enklare att använda än rattar, de kan fortfarande ge problem för vissa användare. De är dock den enklaste typen att vända med våta händer.
 • Spakhandtag kan hänvisa till kranar med två handtag vars spakar bara vrids (som knoppar och kors), eller enkelhandskranar med ett handtag som både vrider och lyfter (förmodligen den vanligaste typen som finns idag). Dessa är bland de enklaste handtagen att använda, och är ofta den typ av handtag som finns på ADA-kranar.
 • Joystick-handtag liknar de tvättställsblandare som är enkla, men är vanligtvis tunnare och rör sig lite annorlunda (men lika lätt). Joysticks är mest hemma i modern/modern badrumsdesign.
 • Beröringsaktiverad & beröringsfri eller aktiverad av rörelse: Dessa tekniker är relativt nya på bostadsmarknaden och möjliggör en mer bekväm och hygienisk krankontroll. Vissa modeller har ett handtag som ställer in vattentemperaturen och kan fungera som en manuell överstyrning, andra har en kontrollbox under diskbänken. Dessa kranar kommer att kräva en strömkälla – antingen batterier eller ett närliggande uttag beroende på modell. Kranar som aktiveras med en knapptryckning och förblir öppna under en viss tid kan också betraktas som en del av denna familj, men finns oftast i kommersiella miljöer.

Vilka specialfunktioner är bra att ha på den bästa tvättställsblandaren?

Vissa kranar kommer med avloppsenheter (med tillämpliga modeller inklusive en lyftstång för att fylla på diskbänken), och vissa gör det inte: se till att läsa listor och förpackningar noggrant så att du vet exakt vad du får. Avlopp, lyftstänger och proppar kan köpas separat och erbjuds vanligtvis av krantillverkare i matchande finish (även om i många fall är tredjepartsfinish en tillräcklig matchning för avloppstrimning).

 • Skydd mot skållning är en bra idé i de flesta fall, men särskilt när små barn, äldre och personer med begränsad rörlighet är inblandade. Om någon som ska använda kranen kommer att ha svårt att reagera snabbt, använda kranens handtag eller inte lätt kan urskilja vattentemperaturen med sina händer, är skydd en nödvändighet. Tyvärr tar ADAs riktlinjer inte upp skållning, så gör det Anta inte att den ADA-kompatibla kranen du vill ha innehåller en anti-skållningsanordning (vanligtvis ett handtagsgränsstopp, som förhindrar att handtaget går för långt på den varma sidan).
 • Om du inte hittar en lämplig kran som inkluderar skållningsskydd kan en termostatisk shuntventil installeras under diskbänken. Dessa ventiler blandar kallt och varmt vatten till en användardefinierad temperatur, som skickas till kranen. Du vill ha en 2-utloppsventil så att kallt vatten fortfarande kan levereras till kranen.
 • ADA-överensstämmelse innebär att en kran uppfyller standarder för placering och användning av handtag (liksom den minsta längden på hur lång tid mätkranar är öppna – 10 sekunder) för att göra dem tillgängliga för funktionshindrade. ADA kranhandtag (vanligtvis spakar) behöver inte fattas och kan vridas med liten kraft. För att uppfylla ADA-kraven måste de monteras på en ADA-kompatibel diskho, men kan användas överallt där man vill ha en särskilt lättmanövrerad kran.
 • Blir snabbt en häftklammer i köket, neddragbara/utdragbara spraykranar kan också finnas i badrummet. Ofta utropat som ett bekvämt alternativ för rengöring och för vattning av växter, kommer du förmodligen att hitta många fler användningsområden för en integrerad spray. Även om en badrumsspray förmodligen inte kommer att få lika stor användning som en i köket, bör du fortfarande leta efter en som använder flätad nylon eller rostfritt stål för längre livslängd.

Vilken finish ska du ha på din tvättställsblandare?

Finish är till stor del ett personligt val, men det finns några praktiska frågor att ta hänsyn till. Finns det några stökiga personer i huset? Tandkrämsstänk sticker ut ännu mer på mörka ytskikt. Om du har hårt vatten kan dessa avlagringar också dyka upp mot en mörkare bakgrund. Fingeravtryck och vattenfläckar tenderar att sticka ut på krom och andra glänsande ytor – om dessa saker irriterar dig, titta på en lätt matt finish.

 • Utsmyckade mönster med räfflor och djupa snitt bör förmodligen undvikas om du inte är en vanlig/obsessiv städare. Precis som med mörka ytskikt kommer problemen med tvålskum, tandkrämstänk och vattenfläckar att förstoras.
 • Den mest hållbara finishen är fortfarande bra i krom, men tillverkarna har gjort stora framsteg i finishkvaliteten genom åren. Om du kräver den mest hållbara finishen men standardkrom inte passar dina önskemål, leta efter en PVD-finish. PVD finish använder vakuumtryck och elektrisk laddning för att skapa en oövervinnerlig finish.
 • De flesta städare är inte din vän (det finns undantag) – men rengöringsförslag från tillverkaren är det! Om du inte hittar något i pappersarbetet eller deras hemsida, kommer du aldrig att gå fel med hemgjorda lösningar av tvålvatten och/eller vinäger – om du aldrig har använt dem skulle du bli förvånad över kraften de packar. Försök att endast använda mjuk trasa, icke-slipande svampar eller pappershanddukar vid rengöring. Även om vissa kan håna sådana “godartade” rengöringstekniker, är det bättre för kranen och miljön att göra det regelbundet (i stället för att attackera en månads smuts med industrikemikalier).

Vilken typ av ventil behöver du till din tvättställsblandare?

Kompressionsventiler och kulventiler var tidigare det primära sättet att kontrollera en tvättställsblandares vattenflöde, men industrin har till stor del gått vidare från dem till förmån för överlägsen patronteknologi.

Standardpatroner kan tillverkas i huvudsak av mässing eller plast (ofta båda). De är tätt förseglade i kranens kropp eller dess handtag; flödet och/eller blandningen av varmt/kallt vatten styrs genom öppning eller stängning av olika utrymmen i patronen beroende på var handtaget är placerat. Det är sant att de bästa kranarna inte kommer att använda sådana grundläggande patroner, men dessa är fortfarande en enorm förbättring jämfört med kompressionsblandare.

Keramiska skivkassetter använder keramiska skivor som rör sig mot varandra för att kontrollera temperatur och flöde (nästan alla kranar som använder dem har ett handtag). Bortsett från deras enastående hållbarhet (många keramiska patroner har livstidsgaranti) och överlägsna prestanda, har keramiska skivkranar den extra fördelen att de är otroligt lätta att använda: ett mjukt kvartsvarv är allt som behövs för att slå på dem.

Vilka olika typer av tvättställsblandare finns det?

Det finns flera typer av handfatskranar som kan ge dig både funktionalitet och mode. Du har en handfatskran, väggfatkran, lång handfatskran, tvättställsblandare, tvättställskran för kök och tvättställsblandare i badrummet som alla är funktionella på sitt sätt. Dessa typer kan glamouriseras för att ge dig designade handfatskranar och handfatskranar också.

Ska man köpa en tvättställsblandare?

När du gör om din heminredning är det bästa valet att göra om även verktygsarmaturerna. Handfatskranen är en sådan armatur som du kan byta. Moderna handfatskranar kommer med en prislapp som du kanske vill överväga. De bästa handfatskranarna har mässing och krom. Se till att mässingen som används är av bra kvalitet och att förkromningen är elektromagnetiskt utförd så att den är rost- och erosionsfri. Diskbänkar och kranar finns också i olika storlekar så se om det passar ditt kök, badrum eller matplats. Handfatskranar av god kvalitet kommer att hålla länge också.

Måste man tänka på vilken tvättställsblandare man väljer för sitt badrum?

Även om större föremål som ditt badkar och dusch är viktiga för att se över ett badrum, bör mindre armaturer aldrig försummas, särskilt tvättställsblandare.

Attraktionskraften hos ett rum kan definieras av de finare detaljerna snarare än de stora och dyra inredningarna som duschar och badkar. Det är därför saker, som tvättställsblandare, inte bör vara en andra tanke. Det är därför det finns ett stort antal designval tillgängliga.

Att välja rätt kranar för ditt badrum kan vara svårt på grund av de alternativ du har. För att göra det enkelt har vi gjort den här köpguiden för att ta dig igenom typerna av tvättställsblandare och vad du behöver veta när du väljer.

Läs vidare för att ta reda på den bästa typen av tvättställsblandare för ditt utrymme och vad du behöver tänka på när du köper de perfekta handfatskranarna…

Vilka typer av tvättställsblandare finns det?

Handfatskranar finns i en mängd olika storlekar och stilar, med många moderna val som är monoblock i motsats till två separata pelarkranar. Många alternativ inkluderar pelarkranar, väggmonterade kranar, blandare, vattenfallskranar och höghuskranar.

Pelare kranar

Den traditionella modellen av kranar i brittiska hem, dessa levereras vanligtvis i par för två kranhålsvaskar och delas upp i varma och kalla kranar.

Pelarkranar har två separata kranar och ses ofta på traditionellt designade bassänger. En kran drar varmt vatten medan den andra drar kallt vatten. Det varma och kalla vattnet rinner separat in i din bassäng.

Badrumstolparkranar har ofta två stilar – tvärhuvud och spakar. Crosshead kranar kommer ofta med rundade piper och traditionella linjer för en klassisk look. Spakar kan komma i en rad olika utföranden. Traditionella stilar kommer att ha keramiska handtag medan modern design kan ha krom spakar som kan dras uppåt eller i sidled eller skarpare linjer.

Blandare

Dessa kranar kombinerar dina varma och kalla kranar till en pelare. De har separata kontroller för varmt och kallt vatten.

Enkla och minimalistiska, tvättställsblandare är ett modernare alternativ till pelarhandfat. De gör jobbet med två separata tvättställsblandare utan ansträngning och ser bra ut när de gör det. Mixern säkerställer att flöde och temperatur enkelt kontrolleras med en enda spak.

Finns huvudsakligen i modern design, antingen rundad eller med skarpa linjer, men du kan fortfarande få traditionellt utseende blandare som matchar din inredning. Om du har små barn är dessa kranar idealiska för att kontrollera temperaturen och undvika brännskador, skållningar och till och med skador på ditt handfat.

Vattenfallskranar

Visuellt imponerande, dessa kranar är en typ av blandare. En pip med öppen topp ser vattenfall för att se ut som ett vattenfall.

Den här utvecklingen av kranen är extremt elegant och ser att vatten faller från en enda pip med öppen topp, till skillnad från andra blandare, för att se ut som ett vattenfall. Vattenfallskranar finns i en mängd olika bredder och storlekar och styrs ofta av ett enda, lättanvänt handtag.

Höga tvättställsblandare

En annan typ av blandare som ser ut som en högre monoblockkran, vilket gör den idealisk för montering på en bänkskiva med diskbänk.

Dessa fantastiska tvättställsblandare ser fantastiska ut tillsammans med diskbänkar, som har blivit en populär kombination runt om i Storbritannien. Otroligt snygg, du kan hitta rundade och kantig design som matchar resten av ditt badrum.

Dessa handfatskranar kan också ha öppna piper, vilket gör dem till höga vattenfallskranar. Detta ger en mycket mer dramatisk version av en vacker, iögonfallande armatur.

Tvättställsblandare som är fästa i väggen

De mest moderna och eleganta kranarna som finns, de ger ett modernt och strömlinjeformat utseende. Fäst i väggen ser du bara pipen.

Väggmonterade handfatskranar är ett fantastiskt alternativ till en däcksmonterad kran – de som sitter på ditt handfat – då det ger dig mer flexibilitet med din design. Om du vill ha en diskbänk med bänkskiva är dessa ett alternativ till höghuskranar.

En utmärkande armatur, väggmonterade vattenkranar i badrummet kan skapa en estetik i ditt badrum, samt ge en trendig minimalistisk känsla. Väggmonterade kranar matchar perfekt med andra armaturer och hjälper till att rensa utrymmet runt ditt handfat.

Vad är en tvättställsblandare?

En blandare kombinerar helt enkelt dina varma och kalla vattenflöden för att rinna ut genom en enda pip, som kan styras antingen med en spak eller dubbla handtag. Det betyder att du kan kontrollera temperaturen på vattnet som kommer ut ur kranen.

Vilka är fördelarna med en blandare?

Till skillnad från de mer traditionella separata pelarkranar, kan en blandare ge:

 • En mer elegant och modern look
 • Bättre kontroll över vattnets temperatur
 • Bättre ekonomi tack vare ett mer kontrollerat flöde

Praktiskt tips: Ta en titt på ytterligare fördelar med att använda blandare i badrummet.

Är en tvättställsblandare kompatibel med mitt badrum?

Alla våra blandare är designade för att vara kompatibla med gravitationsmatade, oventilerade högtrycks- eller helt modulerade kombipannor.

Ditt val av handfat kommer vanligtvis att diktera vilken typ av kran du kan installera, eftersom den kommer redan borrad med antingen ett eller två kranar. Ett enda hål till kranen är utformat för att rymma en blandare, medan två hål är för den mer traditionella uppsättningen av separata varma och kalla matningar.

De andra viktigaste delarna att tänka på är följande:

 • Minsta och maximala tryckkapacitet
 • Basens diameter
 • Pip projektion
 • Vikt

Det är alltid en bra idé att kontrollera dessa specifikationer noggrant för att säkerställa att de uppfyller dina krav.

Den erforderliga storleken på din nya blandare kommer sannolikt att bestämmas av det tillgängliga ytutrymmet runt ditt handfat eller badkar. Titta på basdiametern på din kran för att se till att den kommer att vara lämplig innan du gör ditt köp.

Hur många hål behöver min tvättställskran?

Antalet hål som krävs beror på vilken krankonfiguration du väljer. Till exempel kommer en enkel tvättställsblandare med integrerad pip endast att kräva ett hål. En dubbelgreppstvättställsblandare

Vilka andra egenskaper bör man tänka på?

Några av de andra egenskaperna som du kanske vill överväga för din kran inkluderar en kran som är ekologiskt hållbar och har vatten- och energisparfunktioner. Som nämnts ovan finns det knä- eller pedalmanövrerade tvättställsblandare och elektroniska kranar med sensorer för handsfree-manövrering.

Det finns också kranar som har integrerad belysning och LED-skärmar, mestadels i smarta badrum i hem och hotell. Det finns snygga vattenfallskranar som är designade för att få vatten att falla från en enda öppen pip.

>>> Är toalettsits något du funderar på att köpa? Klicka här.

Hur kan du spara vatten och energi med din tvättställsblandare?

Att vara uppmärksam på vattenflödet från din tvättställskran hjälper dig att spara vatten. Rätt försiktighet bör iakttas för att förhindra läckage från tvättställsblandare genom att åtgärda läckor så snart som möjligt och inte lämna tvättställsblandare på när de inte används.

Nedan finns fler sätt att spara vatten och energi med din tvättställskran:

 • Kontrollera tätningar och ventiler för att säkerställa att de fungerar korrekt för att undvika läckor som leder till vattenslöseri.
 • Reglera användningen av vattentemperaturen för att spara energi. Har du en dubbelgreppsblandare, försök att använda ett handtag i taget, det underlättar både vatten- och energibesparing.
 • Skaffa ett nytt kranmunstycke i stället för att köpa en helt ny kran. Om du vill byta ut din gamla tvättställskran för att spara vatten och energi kan du byta ditt gamla kranmunstycke i stället för att skaffa en helt ny tvättställskran. Skaffa ett vattenbesparande munstycke, även kallat perlator. Denna typ av munstycke blandar in luft i vattenstrålen även vid låga flöden och kommer att spara vatten.
 • Använd nya resurseffektiva tvättställsblandare. Den senaste tekniken för att spåra vattenanvändning och livslängden för de senaste filtren kan hjälpa till att effektivt spara vatten och energi. Några av de senaste tekniska funktionerna för tvättställsblandare är infraröda tvättställsblandare som gör att vattnet bara rinner när det upptäcks handrörelser.
 • Skaffa en termostatisk blandningsventil. Du kan installera en termostatisk blandarventil så att du kan få din idealiska vattentemperatur snabbare än med en traditionell tvättställsblandare och spara vatten.

Vilka sorters tvättställsblandare finns det att välja mellan?

Standardkranar, eller mekaniska kranar, är den mest populära typen på marknaden, eftersom de enkelt kan köpas och installeras. Det finns även termostatkranar som använder en termostat för att hålla vattentemperaturen konstant. Dessa kan kosta mer än en vanlig kran, men många familjer med barn hemma föredrar dem för att undvika skållningsolyckor.

En annan typ är den elektroniska kranen som är utrustad med en närhetssensor som låter vattnet rinna som svar på handrörelser i närheten. Självstängande kranar stänger automatiskt av vattnet efter ett antal sekunder, vilket sparar vatten. Elektroniska och självstängande kranar används ofta på kommersiella platser med många användare som flygplatser och gallerior. Knä- och pedalmanövrerade kranar säkerställer handsfree-drift, vilket hjälper till att förhindra korskontaminering, vilket gör dem väl lämpade för sjukvårdsinrättningar och offentliga byggnader.

 • Standard och mekanisk: Populär för hemmet och kommersiella utrymmen
 • Termostatisk: Ett bättre val för utrymmen som används av barn
 • Elektronisk och självstängande: Bra för kommersiella utrymmen, dvs flygplatser och gallerior
 • Knä och pedal: Bra för sjukhus och kliniker

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top