Den bästa tvingen 2022 – Test av olika tvingar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

BESSEY EZS458

Tving

MAKITA 194385-5 Tving

BESSEY GTR16S6H Tving

IRWIN Quick Grip Mini Tving

Klicka här för att se fler tvingar.

Bästa Tvingen 2022

En tving är utan tvekan ett av de vanligaste verktygen i nästan vilken verkstad som helst. Men det finns en mängd olika typer som alla är bra för olika ändamål. Därför är det viktigt att veta vad du ska använda din tving till innan du använder den. Därför har vi här testat ett antal tvingar för att hjälpa dig på vägen.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra tving på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken tving som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem tvingen så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa tvingen. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa tvingarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla tvingar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa tvingen inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test tving 2022

Som jag nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa tvingen på nätet. När du letar efter den bästa tvingen finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa tvingen enligt min forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en tving efter just dina behov så har jag skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa tving för dig:

 • Ändamål
 • Konstruktion
 • Prissättning
 • Typ
 • Längd
 • Styrka
 • Skydd
 • Enkel användning
 • Material
 • Jämnt tryck
 • Pris

Ändamål

Bestäm först och främst syftet med tvingarna. Kommer de att användas för träbearbetningsuppgifter, bilar eller något av dina DIY-projekt? Om du letar efter en mångsidig uppsättning tvingar kan F-Tvings och C-Tvings göra jobbet. Dessa tvingar erbjuder ett brett utbud av applikationer och kan användas för träbearbetning, metallbearbetning och även tillgängliga till ett överkomligt pris.

Bekymrad över nyckelfunktionerna hos C-tvingar och F-tvingar? funktionalitet? Oroa dig inte. Vi kommer att diskutera dem om ett ögonblick.

Konstruktion

Materialet i alla industriverktyg definierar strikt dess hållbarhet, mångsidighet och dess konstruktionseffekter. Som diskuterats tidigare finns tvingar ofta i olika material. Om tvingn har lagt till krom och zinkplätering visar den ett tecken på hållbarhet och kommer förmodligen att fungera hela livet. Dessutom kommer att välja metall- eller aluminiumtvingar skydda dina tvingar från att rosta.

Prissättning

Sist men inte minst kan prissättning vara den viktigaste faktorn för vissa av er. Kostnaden för en tving beror strikt på dess kvalitet, hållbarhet, mångsidighet, material och några andra faktorer. Lyckligtvis är tvingar inte så dyra som du trodde att de skulle vara. Det finns många bästsäljande tvingar tillgängliga inom 300. Du kan dock gå så högt som 1000 enligt dina krav.

Olika typer av tvingar

Som diskuterats tidigare finns tvingar i olika storlekar och typer. Efter en kort sökning angående “tvingar” hittar du förmodligen dussintals typer. Men följande är några vanliga typer av tvingar som används i olika tillverkningsindustrier.

C-tvingar

En C-Tving, även känd som G-Tving, har en C- eller G-formad ram. Det är ett av de mest använda spännverktygen som används i olika situationer. C-tvingar håller vanligtvis ihop ett arbetsstycke av trä eller metall, men de är inte bara begränsade till svetsning och snickeri.

C-Tvings finns i olika storlekar och deras tryckkapacitet varierar från modell till modell. Sammantaget kan dessa tvingar användas för metallarbete, träslöjd, fordon, etc.

F-tvingar

Som namnet antyder gör en F-Tving formen av ett “F”. F-tvingar, även känd som stångtvingar liknar C-tvingar men kan rymma bredare arbetsstycken. De används mest för träbearbetning och metallbearbetning. F-tvingar används för att tving fast träföremål tills föremålen är perfekt limmade, skruvade eller färdiga på annat sätt. När det kommer till metallbearbetning tjänar de samma syfte men istället för att limma eller skruva, bultar eller svetsar man.

En F-Tving har en skjutstång för att ge en omfattande öppningskapacitet för att arbeta med större applikationer.

Snabbgreppstvingar

Som namnet antyder, manövreras snabbgreppstvingar på egen hand och är utmärkta för små arbetsstycken. Käftarna på snabbgreppstvingar kan arbeta med mindre arbetsstycken och i trånga utrymmen. Därför, om du arbetar med något mindre, är det rätt att använda en snabbgreppstving. Olika snabbgreppstvingar kan användas för träbearbetning och metallbearbetning. Dessutom kan F-Tvings också ha snabbgreppsfunktioner som vi kommer att diskutera om ett ögonblick.

Inbyggd tving

En inbyggd tving stannar vanligtvis och fixeras på arbetsbänken för att hålla ihop större arbetsstycken. En sådan tving är definitivt den starkaste tvingen av alla förklarade ovan. Den kan användas för att arbeta med större arbetsstycken med bibehållen maximal precision. Tryckkapaciteten hos en bänk Vice-tving är mycket mer än F-Tvings och C-Tvings. Den kan användas i metallbearbetning, svetsning, bilindustri och andra större projekt.

Längd

Om tvingen du använder inte når hela längden av ditt projekt, kommer de inte att göra dig någon nytta. Det är därför längden är den allra första aspekten att tänka på när man väljer vilken tving man ska använda. Om ditt projekt är 50 cm, kommer en 40 cm stor tving att vara värdelös. Bestäm storleken på projektet du ska ta itu med och skaffa en uppsättning parallella tving som är något större.

Styrka

Efter längd är den näst viktigaste egenskapen för din tving att ha styrka. Du behöver dessa tving för att hålla ditt projekt stadigt på plats under en längre period. Om tvingen inte är tillräckligt stark kan dina bitar flytta sig, vilket gör att de torkar i fel position. Detta skulle innebära att du måste ta isär allt och börja om från början. Men du kan undvika detta jobbiga missöde genom att köpa en tving som är starka nog att hålla ditt arbete stadigt. Några av våra favoriter kunde producera så mycket som 600 kg hålltryck. Men för de flesta applikationer är detta förmodligen mer än du behöver. Ändå vill du få den starkaste tvingen som möjligt så att du är beredd på alla situationer som kan uppstå.

Skydd

Vi nämnde precis hur några av dessa tvingar kan utöva över  600 kg tryck. Allt tryck som appliceras mot ett mjukt trä kan lätt skada ytan och lämna skåror, repor, fläckar och mer.

Lyckligtvis har de flesta av dessa tvingar något slags skydd som täcker ansiktet på käkarna. Detta kommer att förhindra att de skadar ditt trä. Du vill se till att du bara väljer tving med tillräckligt skydd så att du kan undvika att oavsiktligt förstöra de projekt du försöker bygga.

Enkel användning

Att hantera vått lim är en gigantisk smärta. När du försöker limma ihop två brädor kommer de inte att stanna av sig själva. Faktum är att limmet nästan fungerar som ett smörjmedel som gör det lättare för dem att glida isär tills det fäster.

Det är därför du bör prioritera enkel hantering när du tittar på olika parallella tving. Du måste kunna använda verktyget med en hand; du kommer förmodligen att behöva din andra hand för att hålla träet stadigt medan du försöker tving fast det.

Några av tvingarna vi testade var lätta att använda med en enda hand. Dessa involverade vanligtvis någon form av lättanvänt låssystem som en glidavtryckare eller ett uppfällbart handtag. Detta gör det möjligt att helt dra åt eller lossa tvingen samtidigt som du håller projektet stilla med din andra hand.

Material

En annan sak du bör tänka på när du köper tving är materialet. Du vill ha ett verktyg som kommer att tjäna dig väl under lång tid utan behov av ständiga reparationer. Detta gäller särskilt om du tänker använda det ofta. En vacker tving som går sönder efter en eller två användningar är inte lämplig för dig. Så, vilka material ska du använda?

Du bör välja stålpläterad zink eller rostfritt stål. Rostfritt stål har en mängd olika egenskaper som gör det ganska praktiskt när man tillverkar tving. Dessa egenskaper inkluderar elasticitet, hårdhet och flexibilitet. Stål är också resistent mot korrosion, och det ger också motstånd mot kraftigt slitage från saker som slag, nötning och friktion. Det hjälper också att metallen är lätt att rengöra.

Jämnt tryck

Parallella tving kallas så eftersom tvingens käftar ska vara helt parallella när de dras åt. Detta säkerställer att dina material hålls fyrkantiga och raka. Men om käftarna på din tving inte är helt parallella, då när du drar åt dem, kan de dra ditt projekt ur kvadratiskt läge.

Vissa käftar är byggda så att de är något parallellt när de är öppna men kommer att rätas ut när de dras åt. Dessa kan göra det lättare att få tvingen på trä som sitter tätt. Men när du drar åt käftarna måste de vara helt parallella, annars blir dina projekt aldrig fyrkantiga.

Pris

Den sista aspekten att överväga är priset. Även om dessa verktyg alla har samma grundläggande funktion, kostar vissa modeller dubbelt så mycket som andra. Visst, ibland får du vad du betalar för. Men det finns andra tillfällen då en produkt helt enkelt är för dyr.

Om du kan hitta ett verktyg som har alla nödvändiga funktioner och det kostar mindre än ett annat verktyg med samma funktioner, måste du bestämma hur viktigt priset är i ditt slutliga beslut. Det billigare verktyget kan ha dolda nackdelar som en kortare garanti eller svagare delar, även om de delar liknande specifikationer.

Lista över de bästa tvingarna 2022

 • Bäst i test: BESSEY EZS458 Tving
 • Populärast: MAKITA 194385-5 Tving
 • Premiumval: BESSEY GTR16S6H Tving
 • Billigast: IRWIN Quick Grip Mini Tving

Vad du ska ha i åtanke när du köper en tving

Pålitliga trätvingar är ett måste för alla verktygsinsamlingar och gör nästan alla träbearbetningsprojekt betydligt enklare än om du var tvungen att hålla allt på plats för hand. Oavsett om du monterar mindre föremål som lådor och skåp, eller större delar som dörrar och bord, låter tvingar dig exakt placera alla dina träbitar precis som du vill ha dem, vilket säkerställer att de inte flyttas medan du limmar, spikar eller skruva fast dem. Deras enkla handhavande och imponerande styrka gör det också möjligt för en enda person att hantera stora projekt ensam. Med tillräckligt med tvingar kommer du att bli förvånad över vilka typer av projekt du kommer att kunna ta itu med.

Trätvingar passar inte alla. Kompakta fjädertvingar kommer vanligtvis att räcka för mindre jobb som helt enkelt behöver ansluta två parallella delar, medan större stångtvingar är bättre lämpade för bredare jobb som skåp eller lådkonstruktion. Rörtvingar kommer att vara för dina extra stora projekt, eftersom deras bredd endast är begränsad till längden på stången du bestämmer dig för att använda. Detta gör dem perfekta för överdimensionerade bord och dörrar. De flesta tvingar kommer tydligt att ange sin käftbredd, så det borde inte vara svårt för dig att se till att de passar ditt arbetsstycke.

En annan faktor att tänka på är vilken typ av material du ska använda dina tvingar på. Om du har att göra med färdiga eller ömtåliga trästycken, vill du se till att du använder en tving med tillräcklig stoppning för att inte skada eller buckla träet. Större fjädertvingar är också mer benägna att orsaka bucklor i mjukt trä, eftersom deras tryck är fokuserat på ett relativt litet område, så tänk på det. Det är värt att notera att du också kan lägga till din egen stoppning till tvingar, som träshims eller rester, även om det kan vara obekvämt och ibland svårt att säkerställa att ingenting glider ur sin plats.

Typer av tvingar

Avtryckartvingar

Dessa är förmodligen de vanligaste tvingarna som du hittar. Dessa är mycket populära i de stora butikerna för hemförbättringar, och du hittar många olika märken tillgängliga. Dessa tvingar är ganska små och lätta i storlek. Vanligtvis kommer du att upptäcka att dessa tvingar sträcker sig från längder på cirka 10 cm till cirka 30 cm. De är byggda så att ett handtag (eller avtryckare) kan tryckas in som gör att du snabbt kan dra åt eller lossa greppet om ditt arbetsstycke. Dessa tvingar kommer med plastkuddar på käftarna för att minska risken att de skadar produkten du klämmer fast.

Spännkraften på dessa enheter är liten när de används individuellt, främst för att de är gjorda av plast. Har skulle rekommendera att endast använda dessa tvingar för att hålla ner små bitar eller att använda större tvingar är helt enkelt inte lönsamt. Beroende på storlek kan du hämta dessa för 50 till 100 kr styck. För någon som precis har börjat, skulle har föreslå att ha cirka 4 av dessa till hands eftersom de alltid är praktiska i butiken. En uppsättning av dessa tvingar skulle vara ett av våra första köp om har bara hade börjat.

C tvingar

Dessa tvingar har funnits för alltid. Om du växte upp runt en butik lekte du förmodligen med dessa som barn. Dessa kallas “C-tvingar” eftersom de ser ut som bokstaven “C”! Dessa tvingar är nästan alltid gjorda av metall och kan komma i ett mycket brett utbud av storlekar. Du kan plocka upp dem i storlekar så små som 2,5 cm och gå på upp till 30 cm för hemmabruk och ännu högre för branschspecifika applikationer.

C tvingar ger dig mer klämkraft än triggertvingarna ovanifrån. Nackdelen med att använda dem över avtryckartvingarna är snabbheten att få dem inställda. Med avtryckartvingarna klämmer du ihop handtaget, justerar tvingen och du är klar. C-tvingen kräver att du justerar tvingens täthet genom att vrida på ett handtag, vilket kan vara tidskrävande.

En av nackdelarna med att använda en C tving på ett träbearbetningsprojekt kommer med överdragning. Utformningen av handtaget och skruven tillåter användare att applicera ytterligare vridmoment som lätt kan leda till överdragning. De flesta C-tvingar har inga dynor på käkarna. Om du klämmer fast en barrved är det mycket lätt att sätta en buckla i biten genom att dra åt för mycket. Har skulle föreslå att du lägger till en bit tyg eller träskrot mellan käken och träet för att förhindra bucklor och märken.

För någon som precis börjat bygga upp verktygen i butiken är en uppsättning c-tvingar bra att ha. Vi skulle rekommendera att välja ett par tvingar i 2 eller 3 olika storlekar bara för att ha runt. Av våra erfarenheter är dessa inte högprioriterade. Hamnfrakt kan vara ett bra alternativ för dig att hämta några av dessa till ett lågt pris. Har rekommenderar inte HF som ditt primära alternativ för alla dina verktyg på grund av kvalitetsskäl, men har tror att du skulle hitta några av deras C-tvingar.

Rörtvingar

Rörstångstvingar är förmodligen de mest kraftiga tvingarna som du kan köpa till din butik. Det har gillar med dem är att de är starka och rejäla, men inte hemskt dyra för vad du får. När du bestämmer dig för att köpa ett set kan du bli förvirrad om du aldrig har sett dem förut. Vanligtvis är den första delen du köper klämmekanismen, och när du tittar på dem ser de ganska föga imponerande och små ut. Denna mekanism är dock bara den första delen av ditt köp.

När du har bestämt vilken storlek du vill ha, 1.25 eller 2 cm måste du gå till din lokala järnaffär och köpa några stålgasrör. När du väl har både röret och klämmekanismen är det lika enkelt som att skjuta tvingarna på röret och du är redo att gå.

Det fina med dessa tvingar är att de är utbytbara. När du har tvingarna kan du köpa flera längder av rör och ta av tvingarna och flytta dem till den längd du önskar. Det enda du behöver tänka på är att köpa samma rörtjocklek.

Ett negativt med dessa tvingar är det faktum att halsen kan vara ganska kort. Halsen är avståndet mellan käken och tvingens inre fäste. Har refererar ibland till det som “greppen” eller “fötterna”.” att tvingarna måste hålla din pjäs på plats. Om du limmar upp några bordsskivor eller skärbrädor är en uppsättning rörstångstvingar den bästa vägen att gå. Deras styrka och användarvänlighet går inte att slå.

Ett annat vanligt klagomål som har hör då och då är att stångtvingar kan lämna en rest på en persons projekt på grund av fett och rester på rören. Om detta är ett allvarligt problem för dig, skulle har rekommendera att du lägger några gamla trasor mellan ditt arbetsstycke och rören för att säkerställa att de inte gnuggar varandra som ett extra skyddslager.

Stångtvingar (F-tvingar)

Det är lätt de tvingar som har når mest i min butik. Har använder dessa till allt. Dessa tvingar fungerar ungefär som de rörtvingar som vi diskuterade tidigare, men är mycket mindre i skala. De kallas ibland för F-tvingar eftersom de tenderar att se ut som bokstaven “F” när de är på sidorna.

Stångtvingar fungerar som sagt ungefär som en rörtving genom att det finns en nivå på botten som låter dig snabbt flytta underkäken upp eller ner för att komma nära ditt projekt. Sedan, för att dra åt den, börjar du vrida på en knopp som kommer att flytta underkäken närmare ditt projekt som sedan börjar utöva tryck.

Det fina med stångtvingar är att de kommer med stoppning på käftarna för att hjälpa till att skydda ditt trä från att få bucklor och repor som kan uppstå vid över åtdragning. Detta är en riktigt trevlig funktion när du limmar upp ett stort projekt och inte behöver stanna hela tiden för att lägga en bit träskrot mellan tvingen och ditt projekt.

Dessa tvingar finns i ett brett utbud av storlekar. Du kan plocka några så små som 18 cm och uppåt. Har vi ett set som är 1 m långt, men stången är gjord av aluminium. Vi använder inte dessa ofta eftersom aluminiumet inte är så robust som vi vill. När det kommer till denna storlek byter vi vanligtvis bara över till några rörtvingar. Har rekommenderar dock stångtvingar upp till cirka 1,1 m dock.

Gör lite jämförelseshopping mellan märken för att hitta de som du gillar mest. Detta kommer förmodligen att vara den enda uppsättningen av tvingar i din butik där du enkelt samlar 10 eller fler av samma storlek. Innan du spenderar så mycket pengar på köpet, se till att det är ett varumärke som du litar på och är av hög kvalitet.

hur man använder limknektar
Så här använder du tvingar/limknektar

Parallella tvingar

Dessa tvingar liknar stångtvingar men på steroider. Det fina med dessa tvingar är att de är gjorda för att vara mångsidiga och kan användas på en rad olika sätt. Det enda negativa är att de är dyra. Om du inte är någon som har en obegränsad budget, skulle det vara svårt att bygga en samling av dessa tvingar för din butik.

Det finns flera saker att gilla med dessa tvingar. För det första är de tunga. De erbjuder stor klämkraft. De liknar styrkan som du skulle hitta i en rörstångstving. När du väl börjar dra åt dem till ditt projekt, behöver du inte oroa dig för om de kommer att kunna hålla dina brädor på plats eller inte. De kommer att göra jobbet och göra det bra.

Den enda nackdelen med rörtvingarna var de små halsarna som låser sig på dina brädor för att hålla den. Parallella tvingar fixar det problemet. Dessa tvingar är gjorda med stora halsar och kan hålla upp till 7 till 10 cm av material.

En annan trevlig sak med dessa tvingar är att de bildar en 90-graders vinkel runt båda käftarna. Dessa är fantastiska och limmar upp lådor eller skåp, eftersom du alltid kan se till att dina produkter är fyrkantiga.

Slutligen är dessa tvingar gjorda så att du enkelt kan koppla bort dem, vända dem och använda dem som spridare! Vi älskar den här funktionen. Det är inte ofta har behöver en spridare för ett projekt, men innan vi fick en uppsättning parallella tvingar var det alltid jobbigt att ta reda på hur har skulle trycka isär brädor under limning. Att få dessa tvingar har gjort processen ganska enkel och det är inte ens något har behöver tänka på längre.

Som vi sa tidigare är dessa tvingar dyra jämfört med de andra vi har nämnt. Priset du betalar för varje tving bestäms av storleken du köper.

Vilka de 4 viktigaste funktionerna på den bästa tvingen är

När du har en tving behöver du inte komma på kreativa sätt att förhindra att dina arbetsstycken rör sig när du försöker skära dem, fästa dem eller borra igenom dem. Allt du behöver göra är att köpa en tving och använda dem för att säkra dina arbetsstycken, och de kommer att göra det utmärkta jobbet att hålla ihop dem. Det låter enkelt, eller hur? Detta är tills du inser att det finns mycket mer att göra när du ska köpa en tving än att bara bestämma sig för att köpa en. Det finns vissa saker du måste tänka på.

Spännkraft

Klämkraft är ett mått som används för att betygsätta en tving. Det hänvisar till mängden tryck som kommer att appliceras på ditt arbetsstycke när din tving är låst mot den. Men varför behöver du överväga klämkraften innan du köper tving?

Tja, detta beror på att de vill stabilisera ditt arbetsstycke och inte skada det. Om dina arbetsstycken är ömtåliga som ett ägg, behöver du lite tryck för att säkra det ordentligt. Men om den är stark som stål kan du använda mycket mer klämkraft utan att skada den. Klämkraften uttrycks vanligtvis i kg. Därför bör du göra det till en punkt att kontrollera tvingens klämkraft i tillverkarens katalog.

Det skulle också vara väsentligt att notera att kraftens intensitet kan påverkas i saker som läget för klämbulten och kraften som appliceras på ett handtag. Det kan också påverkas av arbetsstyckets material. Men som en tumregel, använd mindre tving för lätta applikationer och större för tunga applikationer. Med andra ord, använd inte en spade för att göra det arbete en sked lätt skulle kunna göra.

Hållbarhet

Hållbarheten hänvisar till den maximala externa kraft som tvingen kan motstå när den är i låst läge utan att skadas eller deformeras. I enklare termer representerar den yttre kraften ditt arbetsstycke. När ditt arbetsstycke är placerat på plats ska det kunna passa mellan din arbetsbänk och tvingens bas.

Om ditt arbetsstycke är för stort, kommer det att deformera din tving. Därför är det viktigt att ta reda på tvingens dimensioner. Måtten låter dig veta storleken på arbetsstycket som du kan passa mellan din arbetsbänks tving. Du kan enkelt justera spaken för att säkra “tunnare” arbetsstycken. Du kan också använda flera tvingar för att göra ditt arbetsstycke säkrare. Det viktiga är att se till att den sitter bra.

Det är viktigt att notera att du inte alltid kan bedöma hållkapaciteten baserat på storleken på tvingna. Du måste kontrollera höjden på tvingn för att få en uppfattning om vad den kan hålla.

Design och fastspänningsriktning

Det finns en viktig sak du måste tänka på när du köper växeltving. Tving finns i olika storlekar och utföranden. Det räcker inte att bestämma klämkraften och hålla en kapacitet av tving, utan du måste också bestämma vilken design du ska välja beroende på dina behov. Som sådan kan du välja:

1: Horisontella tvingar

Horisontella tving är en vanlig syn i verkstäder. De används ofta för att säkra små arbetsstycken. Horisontella tving kan identifieras genom placeringen av deras handtag. Deras handtag är vanligtvis i ett halvvertikalt läge innan de låses på plats. När de väl är på plats är de i horisontellt läge.

Horisontella tving är vanligtvis monterade på en arbetsbänk. De arbetar tillsammans med arbetsbänken så att du placerar ditt arbetsstycke mellan arbetsbänken och klämplattan. Deras handtag har en vadderad ribb som gör den bekvämare att använda. Horisontella tving monteras bäst mot kanterna på din arbetsbänk. På så sätt kommer inte handtaget att vara i vägen när du arbetar.

Du kan använda sådana tving för att hålla träbitar på din arbetsbänk när du utför uppgifter som mejsling eller målning. Du kan också använda dem för att hålla metaller som koppar, järn eller aluminium när du utför applikationer som svetsning eller tillverkning.

Horisontella tving tenderar att ha en låg profil. Detta betyder bara att de är lämpliga för höjdbegränsade tillämpningar. Om du arbetar med arbetsstycken som är “korta”, kommer du att klara dig bra genom att använda horisontell tving. Jämfört med andra tving kommer de med olika hållkapacitet. Du kan mäta dess kapacitet genom att bestämma avståndet mellan arbetsbänken och spännplattan när plattan är i det högsta läget. Detta hjälper dig att bestämma storleken på det arbete som tvingn kommer att kunna hålla.

2: Vertikala tvingar

Vertikala tvingar kan identifieras genom det vertikala läget på deras handtag när de är i låst läge. För att säkra ett föremål måste du dra bort handtaget och sedan placera föremålet under säkringsstången. När det är gjort kommer handtaget att flyttas till vertikal inriktning när trycket appliceras. Det är därför sådana tving ofta är kända som vertikala handtagsbygeltving.

Som med horisontella tving kan vertikala tving anpassas för att möta dina behov. Du kan välja solida eller U-formade tving. Den här typen av tving kommer väl till pass när du vill säkra föremål runt maskiner. Du kan till exempel använda dem för att säkra föremål innan du skär dem med en sticksåg. Eftersom handtaget är i en 90-graders vinkel kommer det inte att störa din rörelse mycket. Du kan montera tvingna precis i mitten av din arbetsbänk om du vill.

Vertikala tving kan användas tillsammans med horisontella tving. Detta är särskilt fallet om du tänker säkra ett stort arbetsstycke. Kom ihåg att tanken är att förhindra att arbetsstycket rör sig när du arbetar med det. Tillämpningar som fyllning och sågning tenderar att få arbetsstycken att röra sig, och detta kan förstöra ditt arbete. Det är därför klokt att använda alla medel för att säkra sådana bitar.

En fördel med vertikala tving är att de tål ganska mycket tryck. Hos många bra tvingar kan du hitta tving med en hållkapacitet på 22,00 kilonewton. Således, om du tänker göra en hel del arbete på material av olika storlekar, bör du tänka på att skaffa en vertikal tving.

3: mekaniska tvingar

Dessa typer av tving är också kända som rätlinjiga tving. Detta beror på att deras handtag flyttar fäststängerna i raka linjer. När du kopplar in handtaget på en tryck-drag-tving, tenderar dess säkringsarm att trycka in i föremålet. Den låser sedan och håller föremålet på plats.

Dessa har en speciell förmåga. De kan låsas i två lägen. Det är detta som gör att de kan “skjuta” in i objektet eller “dra: objektet”. Det hjälper också att deras handtag är lätt att använda.

Du kan hitta en mekanisk tving med en hållkapacitet mellan 400N-70,0kN. Detta är ett brett utbud av belastningsklasser, och det betyder att du kan använda sådana tving för att säkra olika typer av föremål. Dessa typer av tving är dock bäst lämpade för att hålla ihop två föremål. Om du har två träbitar som du vill limma ihop till exempel, kan du använda en mekanisk tving.

Kom ihåg att det tar ett tag för limmet att stelna. I stället för att stapla flera böcker ovanpå dina arbetsstycken, bör du använda tving. Du måste dock vara noga med att tving ordentligt. Som redan nämnts kommer tvingn att anbringa viss kraft på dina arbetsstycken. Du vill inte slösa tid på att tving fast något som är malplacerat. Detta kommer bara att ge dig extra arbete istället för att göra ditt jobb enklare.

4: Låstving

Låstvingar är den typ av tving du behöver när du vill dra ihop två sidor. De kan också användas för att dra föremål i 90 grader. Deras handtag är i linje med den motsatta spärren. Således tenderar den att dras tillbaka ner till ett låst läge.

Det är då inte konstigt att låstvingar, även kända som dragverkande spärrtving eller spärrhaktving, används för att stänga föremål. Du kan hitta dem på dörrar, luckor, snabblås eller lock för formskåp. De har ofta hållkapacitet upp till 33,4kN. Således presterar de verkligen även när de appliceras på mer massiva föremål. Men som alltid måste du kontrollera klämkapaciteten för att hitta rätt spärrtyp att använda på olika applikationer.

Du kan få J-kroktving. Applikationer som har en höjdbegränsning kommer också att dra nytta av tving av spärrtyp. Detta beror på att sådana tving har en låg profil. De kan passa där det skulle vara svårt för andra tving att passa.

5: Klämtving

Pneumatiska tving fungerar på samma sätt som rätlinjiga eller manuella nedhållningstving. Den största skillnaden är att dessa typer av tving manövreras pneumatiskt. Som sådan, precis som verktyg som häftpistolar och nitpistoler, drivs pneumatiska tving av tryckluft.

Detta innebär att du inte behöver lägga din tid och energi på att försöka få rätt spännkraft för dina arbetsstycken. De luftmanövrerade cylindrarna som är en del av tvingn är de som kommer att styra klämåtgärderna.

Om du tänker utföra repetitiva, snabba klämoperationer, bör du verkligen tänka på att skaffa pneumatiska tving. Detta gäller särskilt om du gör kortsiktiga jobb. Sådana tving har vanligtvis tillfälliga fixturer, och som sådana kan du snabbt fixa dem och ta bort dem när jobbet är klart.

Men se till att kontrollera saker som maximalt cylinderlufttryck, hållkraft och hur brett armarna öppnas innan du köper pneumatiska tving. När du väl har bestämt dig för typen tving för att få, måste du se till att du får rätt tving material.

Vad finns det för fördelar med en hörntving?

Att välja rätt verktyg för dina projekt är bättre än att hitta själva enheten. För att få rätt artikel finns det flera överväganden som du bör vara uppmärksam på. Tänk på att det finns flera hörntvingar på marknaden och att falla för fel är inte svårt.

För att hitta rätt verktyg för dina applikationer, här är några av de faktorer som du bör hålla utkik efter:

Kvalitet

limknekt eller tving - vad är skillnadenKvalitet är en stor hänsynsfaktor som består av flera saker. Du bör fråga dig själv om ditt val ska vara tungt eller inte eller om det kan vara effektivt när du arbetar ensam. Du måste också bekräfta om du behöver flera tvingar, bland många andra problem.

Kvaliteten är också beroende av vilken typ av material som används. När det kommer till hörntvingar kommer du att välja mellan hårdplast och metaller som stål. Vi skulle dock råda dig att nöja dig med legeringar, som vanligtvis är hållbara och pålitliga. Det enda bakslaget när det kommer till legeringar kommer i kostnaden. Hörntvingar gjorda av legeringar är i allmänhet dyra.

Plasthörntvingar är vanligtvis billigare än sina andra motsvarigheter. De är också lättare och mycket bärbara. De är dock inte lika hållbara som de som är gjorda av legeringar eller metaller. De är främst lämpade för lätt industriarbete.

Säkerhet

Det skulle vara bäst om du är säker när du går i gång med dina projekt. Den bästa hörnklämman bör komma med säkerhetsmekanismer för att hjälpa dig undvika onödiga olyckor. Se därför till att din klämma inte kommer att agera konstigt under hela ansökningsprocessen.

Några av indikationerna på en osäker hörnklämma inkluderar att den glider, tappar och går sönder. Bortsett från att leta efter lämpliga käftar, se till att du också tittar upp för bultar, justeringssystem och byggmaterial.

Om du undrar så låter justeringssystemet användarna manipulera verktygets täthet, vilket antingen kan vara enkelt eller komplicerat. När det kommer till material erbjuds konsumenterna inte flera alternativ. De flesta hörntvingar är antingen gjorda av hårdplast eller metaller som järn och naturligtvis legeringar.

Budget

Din budget kommer att avgöra vilken typ av klämma du ska köpa. Men om du är en tillfällig användare kan du låna eller investera i ett lågpris, förutsatt att den kan fungera och hjälpa dig när du går igång med dina projekt.

Om du är en vanlig användare som behöver ha en klämma i verkstaden bör du budgetera. Du behöver inte nöja dig med ett dyrt alternativ, men se till att du inte hamnar på något medelmåttigt. Se till att klämman du bestämmer dig för har alla de egenskaper du behöver i ett. Kontrollera att den har alla funktioner som krävs i ett.

Åtdragning

Hur hårt vill du klämma? De flesta gör ett misstag genom att välja hörntvingar med den mest potenta spännkraften när de i verklig mening bör överväga materialet de arbetar med.

Trä och papper är relativt flexibla, vilket innebär att man behöver en något mer robust klämma. Men när du arbetar med plast och glas behöver du medelstora tvingar, så undvik att ta sönder skivan. Se till att klämmans käftar inte glider. De ska också vara tillräckligt breda.

Vinkel

Slutligen bör du bekräfta att din hörnklämma inte är sned. Du behöver rätt vinkel för projekt som svetsning, borrning och trimning om du behöver rätt resultat. Granska därför noggrant vinkeln på din klämma innan köp. Du vill inte slösa pengar på en felaktig produkt.

Viktiga funktioner på en parallell tving

Spännkraft

Tvingar har inget värde om de misslyckas med att göra de jobb de ska göra: det är att klämma. Om tvingarna inte håller saker på plats under en längre period eller till och med inte alls, betyder det att klämkraften är ett skit. Så leta efter tvingar som kommer att ha tillräckligt med kraft som du vill ha för projekten.

Det förväntas att en parallell klämrecension kommer med en klämkraft på mer än 1000lbs. Så de under intervallet kan visa sig vara problematiska.

Kontrollera också mekanismerna som hjälper till att hålla tvingarna inkopplade. Det finns vissa tillverkare som erbjuder tvingar gjorda av plast. Och detta kan vara en viktig faktor för att förstå att tvingarna kommer att bli en besvikelse.

Även om du letar efter en plastklämma, se till att du kontrollerar recensionerna. Om tvingarna har klagomål på att de knäcks, är det ett tecken på att de inte kommer att kunna leva upp till sin klämkraft.

Material:

Som vi redan har nämnt spelar det materialet en väsentlig roll när det gäller spännkraft. Även om plast kan göra dig besviken i det här fallet, kommer andra material att finnas där för att ge dig bra prestanda.

Det finns parallella tvingar av gjutjärn och stål som kommer att vara mycket solida och hållbara. Dessutom kommer du också att upptäcka att de har tillräckligt med styrka för att stå emot det mycket höga tryck som krävs för att hålla tunga och stora plankor på plats.

Du kommer också att behöva solida parallella tvingar för stöd. I det här fallet kan du tänka dig att ha aluminiumtvingar som erbjuder både hållbarhet och tung användning. Även om sådana tvingar kommer att vara ganska dyra men de kommer att vara värda att köpa.

Plast kan vara idealiska för lätt användning, men absolut inte för tunga projekt.

Storlek

Det är normalt att du vill att dina tvingar ska vara stora så att du kan använda dem för dina projekt under en längre tid. Men här är grejen, för stora tvingar kommer inte att ge bekvämlighet utan problem. De större tvingarna är sannolikt svårhanterliga. Och detta kan göra det ännu svårare att manövrera tvingarna till lämpliga positioner på besvärliga eller mindre projekt.

Detta är dock inte särskilt sant för alla fall. Men du måste se till att majoriteten av projekten går bra med den klämstorlek du kommer att arbeta med.

Dessutom hittar du 2 olika mått när det kommer till tvingarna. Djupet och den normala öppningen.

Djupet täcker avståndet till utsidan av tvingarna från skenan. Kontrollera om halsdjupet är tillräckligt för de projekt du ska arbeta med när du väljer en sådan storlek.

Samtidigt avser den nominella öppningen avståndet mellan 2 greppytor över klämman. Du bör veta att du inte kommer att kunna använda något högre än den för den nominella öppningen.

design

Utformningen av käken är en annan viktig faktor att tänka igenom. Käken hjälper till att hålla digditt arbetsstycke och säkerställ säkerheten. Så den måste vara tillräckligt robust för att hålla saker även när man trycker på.

Dessutom bör käken också vara mjuk och flexibel så att du enkelt kan utföra jobbet utan att skada arbetsstycket.

Spridare:

Spridaren är väldigt praktisk när du tänker på att sprida dina projekt istället för att klämma dem. Som ett resultat måste du se till att ha de bästa parallellstångstvingarna som kommer med en spridarfunktion. Det kommer definitivt att ge dig extra bekvämlighet.

Dynor

Se till att ta tag i tvingarna som följer med mjuka gummikuddar under foten. Sådana funktioner hjälper till att säkerställa halkfri klämning och stabilitet.

Hantering

Klämhandtaget måste vara tillräckligt fritt så att du kan manövrera det för att njuta av en snabb klämupplevelse. Se också till att greppet är mjukt på handtagen eftersom det kommer att ge dig komfort.

Huvudsakligen kommer handtaget i olika material som metall, plast och trä.

Manövrerbarhet

En tråkig sak med tvingarna är att märket erbjuder manövrerbarhet till kostnaden för kraft. Du kanske har detta tvivel på en lättare klämma och tror att den har gjorts med sämre material. Och därför förväntas den sänka den maximala effekten. Det är anledningen till att du bör leta efter tvingar som är av hög kvalitet, låg kostnad och erbjuder manövrerbarhet också.

Skydd

Tvingar har sannolikt en tendens att sträcka sig och skada arbetsstyckets yta när de används för att hålla det på plats. Se till att du inte får en klämma av bar metall eftersom det riskerar att skadas. Men även med en gummibelagd skyddsdyna är det fortfarande möjligt att skada ytan på biten. Men sådana beläggningar ger åtminstone tvingarna en viss förlåtelse. Följaktligen kommer förekomsten av sådana olyckor att minska i högre grad.

Inte bara det, utan det är också viktigt att leta efter skydd eftersom du inte alltid ser skadan om du inte klämmer upp verktygen. Så det kommer att förhindra skador i första hand.

Vilka olika sorters tvingar det finns

Det finns många olika typer av tvingar, där varje typ tjänar ett specifikt syfte. Kabeltvingar håller ihop kablar eller sladdar och fäster dem. Slangtvingar håller slangar på ändarna av rörspindeln. Handtvingar håller arbetsstycken säkert för olika arbetsoperationer. Materialhanteringstvingar används för att lyfta eller flytta tunga laster och används vanligtvis på tung utrustning, men det finns även versioner för lättare laster. Rörtvingar är till för att hänga upp rör och ledningar.

Nedan listar vi de olika typerna av tvingar som finns tillgängliga.

Handtvingar

Handtvingar (verktyg) är handmanövrerade verktyg som används för att placera och hålla arbetsstycken under montering eller under tillverkning. Viktiga specifikationer inkluderar den avsedda applikationen, typ och greppområde, tillsammans med klämfunktionerna. Handtvingar (verktyg) finns tillgängliga i en mängd olika stilar inklusive stång, drag, parallell och toggle, och används för olika applikationer som bokbinderi, tavelinramning eller dörrtillverkning, och som jiggar för ett antal tillverkningsoperationer. Tvingar som används med laboratorieglas ingår också här.

Materialhanteringstvingar

Materialhanteringstvingar är klämmekanismer som används för att hålla tungt material när det lyfts eller manipuleras. Nyckelspecifikationer inkluderar den avsedda applikationen, belastningskapacitet och orienteringen av spännverkan. Materialhanteringstvingar används främst i byggapplikationer för att lyfta eller manipulera stora laster. De används ofta på kranar för att lyfta laster som räls, balkar, rör etc. De används också i fabriker och gjuterier.

Mekaniska slangtvingar

Slangtvingar är mekaniska anordningar som används för att hålla slangar eller rör på plats i ändarna av rörstift. Viktiga specifikationer inkluderar klämtyp, diameter och material. Slangtvingar används överallt där en flexibel vätskeanslutning måste göras, t.ex. mellan vattenpumpen på en bilmotor och kylarens inloppsspud. De tillverkas i många storlekar och material, inklusive metall eller plast, beroende på applikation, och kan utformas som engångs- eller återanvändbara enheter.

Rörtvingar

Rörtvingar är anordningar som används för att hänga eller säkra rör. Viktiga specifikationer inkluderar den avsedda applikationen, klämtyp och rördiameter. Rörtvingar används främst i rör- och VVS-applikationer för upphängning av olika typer av rör. Tillämpningar inkluderar bland annat avgasrör, skyddsräcken och ledningar. Det finns många stilar och storlekar tillgängliga samt en mängd olika material beroende på vilken typ av rör som hängs och miljön.

Kabeltvingar

Kabeltvingar är mekaniska enheter som används för att knyta ihop och hålla ihop buntar av kablar eller sladdar. Viktiga specifikationer inkluderar kabeldiameter, monteringshålsdiameter och material. Kabeltvingar används främst vid tillverkning för att hjälpa till med att dra kablar eller sladdar och säkra dem. De hjälper till att avlasta kablarna och ger dem en ren dragning. Många material och storlekar finns tillgängliga med olika fästen för att säkerställa en korrekt och säker passning av kabelbuntar.

Marktvingar

Jordtvingar är enheter som används för att fästa jordledningar till jordstavar och rör. De används för allmän jordning av antenner etc. och för specifika uppgifter som svetsning och flygplanstankning. Nyckelspecifikationer inkluderar den avsedda applikationen och materialet. Flera typer finns tillgängliga beroende på jordledningens konstruktion, dvs blank ledare eller skärmad. Jordtvingar kan också appliceras på befintliga metalliska VVS-rör för att tillhandahålla en jordbana för elektrisk ström under ett jordfel eller kortslutning.

Jordremmar, även kallade jordningsremmar, har samma funktion som jordtvingar, genom att tillhandahålla en elektrisk väg till jord för en utrustning så att personalen skyddas mot risker för elektriska stötar. Remmarna finns i olika stilar eller typer, inklusive flätad, mesh/grid-stil, platt plåt/remsa och solid tråd. De typer av ledande material som används för markband inkluderar aluminium, koppar, förtennad koppar, rostfritt stål och andra nickel- eller silverpläterade material.

Diverse tvingar

Tvingar som används för krafthållning kallas ibland svängtvingar. Balktvingar används för att hänga upp rörhängare från överliggande I-balkar, och i en annan version, hänga upp lyfthissar från överliggande balkar.

Hur man köper den bästa tvingen

Rätt typ

Din sökning efter de bästa träbearbetningstvingarna bör alltid börja med att bestämma vilken typ som fungerar bäst för dig. Här har du många alternativ att välja mellan, men det är avgörande att se till att det du köper passar just dina behov.

Fjädertving

Fjäder tvingar har en design som liknar klädnypor, och de är vanligtvis avsedda för mindre projekt eftersom de inte har mycket klämkraft.

De fungerar bra för snickeriprojekt som att hålla i fönsterkarmar när du spikar ihop träbitarna.

Fjäder tvingarna kan också vara idealiska att använda när du vill hålla ihop en tavelram när trälimmet torkar.

Men med tanke på hur lätt stålet på dessa tvingar kan vara, måste du vara extra försiktig när du använder dem då de lätt kan böjas eller gå sönder.

Hörntving

Som namnet antyder är hörntvingarna för användning i hörn där du vill hålla arbetsstycket i en perfekt 90-graders vinkel.

Hörntvingar är praktiska när du har att göra med geringsbitar. Men dessa tvingar är inte särskilt mångsidiga eftersom de inte är mycket du kan använda dem för förutom rätvinklig klämning.

Rörtving

Rörtvingarna är en av de mest populära typerna, och deras popularitet beror på att de är användbara vid både träbearbetning och metallbearbetning.

Dessa tvingar fungerar bra när du behöver hålla ihop två träbitar när träet torkar eller till och med hålla ett rör på plats när du fäster det i ett badrumsskåp

F-tving

F-tvingar har fått sitt namn från sin form, som består av ett par horisontella käftar med en vertikal metallstång. De är idealiska för användning när du behöver ett mycket säkert grepp för jobb som att limma ihop träbitar.

När du använder dessa tvingar behöver du bara dra åt eller lossa käften med skruven, vilket gör dem lätta att justera och därmed enkla att använda.

C-tving

C-tvingar har en enkel design som har en c-formad gjutjärns- eller stål bit med en lång skruv för att dra åt tvingen när du vill utöva mer kraft.

Du kan få C-tvingar i olika storlekar, och så kan du vara säker på att det alltid finns något som passar dina projekt. Du måste dock vara försiktig med dessa tvingar eftersom de ibland kan skada träet de berör.

Kanttving

Kanttvingar är små men kraftfulla klämtyper utformade för att tving fast kanterna på ett arbetsstycke. De är användbara för projekt som att tving fast trim till kanten av ett trästycke där det inte är möjligt att tving över hela stycket.

Andra projekt där kanttvingar kommer väl till pass inkluderar kantband, limning av faner och när du vill sammanfoga kanten till lager.

Tvingens material

Materialet som används för att tillverka träbearbetningstvingarna avgör dess hållbarhet, och därför är det också en avgörande faktor att ta hänsyn till.

Kom ihåg att tvingarna måste ta en hel del missbruk i verkstaden och så det du köper måste vara tillräckligt grovt och robust.

De vanligaste tving materialen är metall, förstärkt nylon och termoplast. Men de som är gjorda av metallmaterial som stål med hög kolhalt, aluminiumlegeringar och stål är vanligtvis de mest hållbara.

3) Spännkraft

En bra träbearbetningstving bör kunna utöva tillräcklig kraft för att vara användbar för dig. Innan man väljer en klämmodell är det därför viktigt att veta hur mycket klämkraft den kan ge.

Som sagt, vilken klämkraft du behöver beror på hur du tänker använda tvingen. Om du till exempel vill ha något för de lätta till medelstora jobben behöver du en tving som ger allt från 3 till 100 kg spännkraft.

Men för tunga jobb när man arbetar med tjockt och stort material krävs tvingar med minst 300 kg spännkraft.

4) Storlek

Det finns två faktorer du måste ta hänsyn till när det kommer till storleken på tvingen, vilket är dess totala mått och käftstorlek.

För de övergripande måtten, se till att det du väljer kommer i en lätthanterlig storlek, eftersom något för massivt kommer att göra dig svår. Men storleken måste fortfarande vara tillräcklig för dina projekt.

Käftstorleken mäter hur brett käftarna kan öppnas och den maximala materialtjockleken som tvingn klarar av. Här kan du få tvingar med en käk storlek som är så liten som 7.5 cm eller så stor som 1 m eller ännu mer.

Därför är det upp till dig att välja vad som fungerar bäst för dina specifika projekt.

Vanliga frågor om tvingar

Hur mycket tryck behöver du för att limma trä?

När du har applicerat lim på ditt projekt och har allt på plats, kommer du att vilja lägga till så många tvingar som möjligt för att säkerställa att biten inte rör sig. En vanlig fråga för de som är nybörjare inom träbearbetning är “Hur hårt drar har åt mina tvingar.” Det finns inget riktigt entydigt svar på denna fråga. Det finns dock saker att tänka på när du lägger till tvingar i ditt projekt för att säkerställa att du inte drar åt för mycket.

Det enskilt viktigaste att se efter är rörelsen av din pjäs när du börjar dra åt tvingarna. Om din pjäs börjar röra sig eller flyttas på grund av att dina tvingar är täta, har du gått för långt och bör lossaderas grepp. Tvingarna ska bara sitta på plats för att HÅLLA din pjäs på plats. Tvingarna bör aldrig få den att flytta eller förskjuta någon.

En annan sak att vara uppmärksam på när du fäster dina tvingar är mjukheten i träet du arbetar med. Barrträd som furu kan skadas om du drar åt tvingarna för hårt. Spänningen över att se ditt arbete utan tvingarna kan snabbt förvandlas till frustration när du väl börjar dra åt igen och ser att du har bucklat ditt trä.

Om du håller på med en viktig bit, rekommenderar har starkt att du lägger en trasa under dina klämkuddar medan limmet torkar. Har gör alltid detta som en “för säkerhets skull” för att skydda träet, inte bara från bucklor, utan repor och möjligheten att eventuella rester som kan ha funnits på dynan blöder över till träet.

Hur många tvingar bör jag använda?

Hur många tvingar ska du applicera på ditt projekt under limningsfasen. Återigen, inget tydligt svar på denna heller. Det vanligaste svaret på detta är att använda så många du kan. Om du har besökt en vän till familjemedlem som har arbetat med trä i några år, kommer du förmodligen att få ett oändligt utbud av tvingar. Träarbetare köper

tvingar som modemodeller köper skor. Båda kommer att förkunna att du “aldrig kan få för många.”

När du ställer in dina bitar för limning är det viktigaste att säkerställa konsistens. Det är viktigt att limmet appliceras konsekvent över allt trä så att det inte finns några svaga punkter. Du vill också ha konsistens när du placerar tvingar. Att inte applicera ett konsekvent antal tvingar över ditt projekt kan orsaka skevhet eller böjning av dina bitar. Detta kommer i sin tur att göra att delar inte kommer i linje som du hade planerat.

Vårt förslag till nya träarbetare är att köpa ett par tvingar då och då. Detta kommer att hjälpa dig att bygga upp din samling över tiden så att du kommer att ha dem tillgängliga när du kommer in i större och större projekt. Dessutom finns det inga stora engångskostnader för att köpa ett paket. Ett tag försökte vi köpa 2 tvingar per månad och gjorde detta ett tag. På nolltid växte har hela samlingen och lyckades oss inom budget eftersom vi spenderade lite i månaden.

Vilken storlek på tvingar behöver jag?

Det finns egentligen inget enkelt svar på denna fråga. I slutändan beror allt på vilken typ av projekt du kommer att arbeta med mest. Om du ska arbeta med projekt som inkluderar lim som involverar träböjning, kommer du att behöva dussintals tvingar (förmodligen C- eller F-tvingar) för att säkerställa att du applicerar ett jämnt tryck under hela arbetet.

Om du håller på med mindre projekt, som skärbrädor, kan du plocka upp 10 – 80 cm eller ännu större rörtvingar och ha allt du behöver. Vi vill varna dig för att inte gå ut och köpa ett dussin tvingar av en viss stil på en gång. Plocka i stället upp ett par och testa dem för att se vad du gillar och inte gillar med dem innan du investerar mycket i dem. Du kanske upptäcker att vissa typer fungerar bättre med dina projekt än andra.

Om du bara letar efter en startpunkt för vad du ska köpa först, skulle min startlista innehålla

Är det viktigt att äga en tving?

Tvingar är ett av de mest använda verktygen i en hantverksverktygslåda. De finns i olika storlekar, typer, material och funktioner och en tving som fungerar bäst för en träarbetare kanske inte tjänar samma affär för en bilmekaniker. Därför kommer vi att diskutera saker att tänka på för att göra rätt val när du köper tvingar för dina projekt.

Att veta hur man väljer rätt tvingar är också ett måste för alla hantverkare. Låt oss gå direkt till några allmänna saker man måste tänka på när man letar efter de perfekta tvingarna med relevanta funktioner.

I vilka industrier förekommer tvingar?

Handtvingar för allmänt arbete finns i en mängd olika stilar. Några av de vanligaste varianterna inkluderar C-tvingar, stångtvingar, vipptvingar, etc. Tvingar med mjuka ytor är gjorda speciellt för träbearbetning och skåptillverkning. Träbearbetningstvingar har vanligtvis hastighetsfunktioner som gör att de snabbt kan tas upp till arbetet innan klämtrycket appliceras. En mängd handtvingar används i allmänna fixturapplikationer, för metallbearbetning etc., och de är vanligtvis justerbara med snabbkopplingsfunktioner för atttillåta att arbete låses in i fixturer och tas bort snabbt efter att eventuell bearbetning etc. är klar. Klämstilar här inkluderar håll nere, växla, push-pull, Carver, etc.

Ett steg upp från handtvingar är de kraftfulla arbetshållarvarianterna som är pneumatiskt eller hydrauliskt manövrerade och ibland gjorda för att svänga mot och bort från arbetsstyckena när de är fastklämda och upplåsta. Dessa finns genom att söka under Typ: Swing. Materialhanteringstvingar används ofta i så kallade under-kroken-applikationer, där de hängs upp i kran-, gaffeltruck- etc. monterade krokar och används för att plocka upp stålplåtar och liknande. Ofta innehåller de en grip- eller spärrmekanism som använder den upphängda vikten av plattan, balken etc. för att ge den nödvändiga hållkraften.

Slangtvingar finns i en mängd olika stilar, från den återanvändbara maskutrustningen till de ekonomiska örontvingarna som krymps på plats för engångsanvändning. Örontvingar, trådtvingar etc. är särskilt vanliga inom bilindustrin. Konstant vridmomenttvingar finns tillgängliga för att expandera/sammandraga slangenheter. Rörtvingar används som element i rörhängare, som monteringsanordningar för avgassystem (ljuddämpartvingar) och som kopplingar för sanitära (snabbkopplingar) rörsystem.

Rörtvingar innehåller ofta en U-bult och en sadel som dras åt med muttrar för att klämma ihop de passande rören. Tvingar för reparation av rör finns under Kopplingar (kopplingar). Jordtvingar och jordband är alltid gjorda av ett ledande material som koppar, mässing eller liknande järnmetaller för att säkerställa överföringen av elektricitet genom dem. Kabeltvingar används för att fästa kablar på väggar etc., och förlitar sig på friktion och nypning för att säkra kabelmanteln eller manteln. Vissa kabeltvingar är fodrade med dämpning för att förbättra deras grepp och skydda kabelhöljet från nötning.

Vilka överväganden borde jag ha när jag ska välja rätt tving för mig?

Att välja handtvingar är mest en fråga om att identifiera klämtypen eller applikationen. Hållbara tvingar är till exempel populära för att säkra arbete på bord eller bänkar, liksom push-pull tvingar. Andra tvingar, såsom stång- eller klämtvingar, är användbara för att limma upp laminerade sammansättningar och liknande. Tvingar för laboratorieglas kan hittas genom att under avsedd användning söka efter glastyp, vare sig det är kolv, bägare etc.

Slang- och rörtvingar specificeras i allmänhet efter diameter, med många slangtvingar som kan användas över ett antal diametrar. Vissa slangtvingar kräver specialverktyg för att krympa dem, till exempel örontvingar, medan andra, som skruvtvingar (eller skruvtvingar), kan öppnas och stängas med skruvmejslar, skiftnycklar etc. Tillverkare väljer vanligtvis ekonomi och enkel installation när att välja tvingar, medan gör-det-själv-användare kan längta efter dyrare tvingar som inte kräver specialverktyg för installation.

Materialhanteringstvingar väljs för materialet eller formen som lyfts och vanligtvis efter kapacitet. De förlitar sig normalt på kläm- eller kammekanismer för att greppa plattor, plåtar, etc. Jordtvingar väljs vanligtvis efter kabeltyp – nakna eller mantlade – och efter typ av jordstång. Kabeltvingar väljs huvudsakligen baserat på kabelstorlek.

Vilka är de viktigaste funktionerna på en tving`?

Här är några viktiga attribut att notera i samband med tvingar.

Maximal spännkraft

Detta attribut gäller handtvingar och är ett mått på kraften, vanligtvis i Newton (N) eller lbs., som klämmans yta kommer att applicera på föremålet. Ibland kallas det för den maximala hållkraften.

Lastkapacitet

I likhet med maximal klämkraft gäller detta attribut för materialhanteringstvingar och rörtvingar där laster är upphängda. För rörtvingar uttrycks det vanligtvis i kg och för materialhanteringstvingar i ton eller kg. Detta attribut gäller för slangtvingar och uttrycks vanligtvis i kg. Det avser vridmomentkraven för skruvar, bultar etcetera som drar åt klämman.

Räckvidd

Det här attributet gäller handtvingar och materialhanteringstvingar och representerar klämmans maximala spännvidd, vanligtvis mätt i cm

Vilka fördelar finns med att använda den bästa tvingen?

Klämning kan hjälpa till att hålla arbetet säkert på plats tillfälligt tills det torkar eller klibbar ihop. De har tillämpningar inom många branscher som träbearbetning, möbeltillverkning, svetsning, metallarbeten och snickeri. Främst tvingar hjälper till att hålla ihop saken eller hålla den stadig. Till exempel – c-tvingar håller två delar stadiga tills de torkar.

En stångklämma hjälper till att fästa två trä ihop eller hålla sin plats tills limmet torkar. Å andra sidan är skruvtvingar mest för metallarbeten, och de håller även små bitar på ett ställe tills du är klar med svetsningen.

Vad ska du leta efter i de bästa parallella tvingarna?

Parallella tvingar är små verktyg, men de hjälper till att hålla ihop två delar. Dessa verktyg måste vara robusta, värdefulla och pålitliga eftersom de kan göra eller bryta ditt projekt efter svetsning eller applicering av lim.

Det är därför det är nödvändigt att skaffa de parallella tvingar som du kan få, och här är vad du bör leta efter innan du köper –

 • Längd – Längden på tvingarna bör vara tillräckligt för att nå hela längden av ditt projekt. Det är därför det är den första aspekten som du bör tänka på när du köper en parallellklämma. Dessutom kommer storleken på projektet att avgöra längden på tvingarna.
 • Ytskydd – Tvingarna kommer att hålla ihop bitarna tills pinnen så det tar lite tid och tvingarna kommer att vara där i några timmar.

Dessutom kan dessa tvingar utöva över 600 kg tryck som potentiellt kan skada ditt projekts yta. De flesta tvingar kommer dock med ytskydd för att undvika sådana incidenter.

 • Styrka – det är viktigt eftersom tvingarna håller delarna så att det inte finns några luftbubblor eller mellanrum. Tvingarna måste hålla dina projekt på plats ordentligt. Om de inte är tillräckligt starka kommer det att få bitarna att röra sig, vilket hämmar din projektkvalitet.
 • Prispunkt – Det sista att tänka på är priset på enheten. Men dessa är alla viktiga verktyg och utför samma funktion, men kvaliteten kommer att påverka priset. Dessutom, om du hittar en klämma med ytterligare funktioner som gynnar ditt arbete till ett lägre pris, välj den enheten.

Är parallelltvingar användbara för att svetsa?

Parallella tvingar håller två delar över hela brädet tills de är perfekt på plats och sitter fast ordentligt. Men du kan också använda den vid svetsning, eftersom många tror att parallelltvingar kan användas inom träbearbetning.

Du kan använda den för att fästa två delar och svetsa den snabbare än att använda den för träbearbetningsprojekt. Du kan dock även använda rörtvingar om dina projekt kräver det och om du arbetar med icke-parallella paneler.

Kan parallelltvingar användas för att limma upp icke-parallella paneler?

När vi använder parallella tvingar, klistrar vi ihop två trä tills det torkar. Det primära syftet med dessa tvingar är att hålla bitarna platta och jämna. Vi klistrar ihop den och fäster den med tvingar för att hjälpa till att fästa och även skapa en snygg jämn yta för dina projekt. Att limma upp icke-parallella paneler är dock knepigt eftersom att klämma fast tvingarna på fel ställe kan störa balansen och få den att gå sönder.

Men ja, du kan använda parallella tvingar för icke-parallella paneler. Det du behöver komma ihåg när du använder det är att tvingarna klistrar där limmet sitter och har något under för att vila de ojämna ändarna.

Vilka instruktioner ska följas när du använder en tving?

Tvingar är praktiska när man har bitar ovanpå varandra. En stångklämma eller en F-klämma hjälper till att säkra ett projekt med bordet; annars kan du använda din arbetsyta för att hålla projekten säkert. Dessutom skapar det mindre rörelse och även mycket mer stabilitet.

Om du använder en stångklämma, överväg först tvingarnas material och projektets material. Då kommer du att ha den på hörnet så att det är lätt att ställa in enheten, och du måste flytta stången medurs för att dra åt den och hålla den på plats.

Vi rekommenderar dock att använda trä- eller metallbitar som en buffert mellan arbetsstycket och klämman. Det skyddar arbetsstycket och låter stavklämman fördela trycket jämnt över projektet.

Varför är parallelltvingar så dyra?

Ett bra material kommer att kosta mer, och det är ett faktum. Parallella tvingar har högkvalitativ metall. Järn eller stål ökar enhetens hållbarhet och livslängd. Dessutom, när du köper något för långvarigt bruk, bör det vara av god kvalitet och kosta dig mer än att köpa något av billigare kvalitet.

En annan sak är produktens förvirrbarhet; till exempel – sandpapper är förbrukningsbara eftersom du kommer att köpa mer när det inte finns mer i din verkstad. Det fungerar dock inte på det sättet för en klämma eftersom en enhet av god kvalitet kommer att hålla längre, och du behöver inte köpa en till.

De är dyrare än vanliga tvingar av billig kvalitet som de flesta nybörjare använder, men de håller inte mer än några månader

>>> Funderar du på att köpa en häcksax? Klicka här. 

Varför är parallelltvingar så dyra?

Parallella tvingar är dyra eftersom de är gjorda av metall. Tillverkarna använder material av högsta kvalitet som stål, järn eller andra metaller för att förse varje träarbetare med de tuffaste tvingarna som möjligt. Träarbetarna använder också tvingarna under mycket lång tid, så de behöver inte bytas ut ofta. Därför påverkar utbud och efterfrågan också priset.

Parallella tvingar är ingenting som du byter ut ofta När du väl köpt en pålitlig och stark parallellklämma, skulle du behöva köpa en annan om du inte behöver en annan typ av klämma. Dessa tvingar håller hela livet.

Parallella tvingar kan vara dyra, men de är värda priset. De är användbara när du försöker få en bra fyrkantig passform. Parallella tvingar är också dyra på grund av applikationens natur. Vissa frågar inte ens priset om det inte står på deras kreditkortskvitto.

Deras rationella tankar är att de ville ha det eftersom det är en nödvändighet för deras arbete. Efterfrågans natur hjälper inte. Träarbetare kommer att fortsätta att köpa klämman eftersom det är en engångsinvestering som kommer att ge betydande hjälp till deras projekt.

Parallella tvingar är viktiga träbearbetningsverktyg för professionella träarbetare. Ett smart köp av parallelltvingar kommer att vara en bra investering för andra trähantverkare än C- och F-tvingarna. Det erbjuder utmärkt säkerhet och säkerhet när du utför dina uppgifter.

Vad är en tving?

De parallella träbearbetningstvingarna ger dig stor öppningskapacitet. De används huvudsakligen vid träbearbetning där klämbackarna håller sig parallella under ökade belastningar som resulterar i att de ger en större distributionsyta samtidigt som de förhindrar gropar i arbetsstycket.

Varför kan det vara bra att använda en parallell tving?

Det är viktigt att ha perfekt parallella stänger som kan hålla dina arbetsstycken säkra utan att skada dem. Du kommer att placera biten mellan staplarna och du måste vara uppmärksam på denna punkt. När du letar efter musslor måste du kontrollera om stängerna är parallella perfekt. Stängerna kan böjas ibland på grund av frakt- eller förpackningsfel, så det är viktigt att kontrollera.

Vad är en tving för någonting egentligen?

Om du har tillbringat någon tid i butiken hos någon som har arbetat med trä ett tag, har du förmodligen sett en samling tvingar organiserade på en vägg. Oddsen är att väggen av tvingar består av olika former och storlekar. Tvingar är ett av de måste ha verktyg för en träarbetare. Det är också ett av verktygen där det finns möjlighet att gå runt. För att produktkvaliteten ska fungera måste du investera i en uppsättning tvingar.

Liksom de flesta produkter inom träbearbetning finns det en uppsjö av alternativ tillgängliga för dig att välja mellan. Ovan kommer vi att gå igenom några av de vanligaste typerna av tvingar som du hittar när du börjar din sökning. Vi ska också försöka hjälpa dig att bestämma vilka tvingar du verkligen behöver så att du inte köper ett dyrt set som hamnar i hörnet och slösar bort pengar och dyrbart butiksutrymme. För en detaljerad lista över tvingar som har rekommenderar, vänligen kolla in vårt avsnitt för rekommenderade verktyg om tvingar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top