Test av tvingar: Kraftmätning i verkstaden

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

BESSEY EZS458

Tving

MAKITA 194385-5 Tving

BESSEY GTR16S6H Tving

IRWIN Quick Grip Mini Tving

Klicka här för att se fler tvingar.

Du som hantverkare känner säkert till tvingen och alla dess funktioner. Det är ett väldigt vanligt förekommande verktyg som är väldigt smidigt och praktiskt. Tvingens främsta uppgift är att hålla ihop olika arbetsstycken som till exempel ska svetsas eller limmas ihop.

Eftersom tvingen är ett så allsidigt verktyg finns det därför en rad olika modeller som alla är bra på lite olika saker. Därför är det viktigt att du väljer rätt modell för just ditt ändamål.

Om man köper fel modell riskerar man att inte få ut så mycket som möjligt ur verktyget. Man kan även riskera skador om man till exempel ska borra i en träbit som inte är fastspänd ordentligt.

Topplista

1. Bäst i test – BESSEY EZS458

BESSEY EZS458 Tving

Klicka här för att se bästa priset

BESSEY EZS458 är en enhandstving som har en stabil konstruktion som kan klara upp till 200 kg i spännkraft samtidigt som den har en relativt låg vikt på cirka ett kilo. Den här modellen har en spännvidd på 450 mm kombinerat med ett djup på 80 mm.

Den är försedd med ett grepp av tvåkomponentsmaterial och har samtidigt en in- och utvändig spänning.

På grund av att det här är en enhandstving passar den inte lika bra till tunga arbeten jämfört med till exempel en skruvtving. Dock är den här modellen mycket smidigare och kan användas snabbare och lättare än andra modeller.

Så om du bara ska limma ihop två arbetsstycken fungerar den här produkten perfekt. Om du ska utföra ett arbete som kräver en tving med mer kraft bör du överväga andra alternativ.

2. Populärast – MAKITA 194385–5

MAKITA 194385-5 Tving

Klicka här för att se bästa priset

MAKITA 194385–5 är en skruvtving som fungerar bäst i par. Anledningen till att de är avsedda att användas i par är för att de främst används för att fixera styrskenor. Mer specifikt är de gjorda för att fästa antingen styrskenor i 194368–5 eller 194367–7. Den har en spännvidd på 185 mm och ett djup på 100 mm.

Även om den här modellen främst är gjord för att fixera styrskenor kan den även användas till andra ändamål. Egentligen kan den även göra det mesta som en enhandstving kan, bara att den är lite tyngre och att den inte är riktigt lika smidig att använda. I och med detta har den en större spännkraft och klarar därför av lite tyngre arbeten.

Det enda du bör tänka på är att formen av den här tvingen är lite annorlunda vilket kan göra så att den kan bli lite annorlunda att använda än om du skulle använda en enhandstving.

3. Premiumval – BESSEY GTR16S6H

Klicka här för att se bästa priset

BESSEY GTR16S6H är en bordstving som, precis som MAKITA 194385–5, är gjord för att fixera styrskenor, mer specifikt styrskenor av måtten 13,5 mm x 6,5 mm. Det är en lite större tving och den är även kompatibel med sågskenor från Makita, Festool, Hitachi och Metabo.

Den har en spännvidd på 160 mm och ett djup på 60 mm och med sin spak kan den utföra snabba och säkra fixeringar av olika skenor. Den har ett handtag som är ergonomiskt utformat och gjort i trä.

Tack vare den här modellens design är den upp till 5 gånger snabbare än andra modeller samtidigt som den utför arbetet helt säkert utan att vara känslig för vibrationer.

Den här produkten är ganska allsidig och kan användas till en rad olika saker. Dess primära användningsområde är olika skenor men kan även användas till annat. Tänk då på att använda den på ett säkert sätt om arbetet inte skulle involvera skenor.

4. Billigast – IRWIN Quick Grip Mini Tving

Klicka här för att se bästa priset

IRWIN Quick Grip Mini Tving är, likt BESSEY EZS458, en enhandstving som passar bäst till mindre och snabbare arbeten. Den har en spännvidd på 300 mm och modellen fokuserar på snabbhet.

Den snabba tvingen har en Quick-Release mekanism tack vare dess enhandsgrepp och fungerar bäst till mindre krävande arbeten som till exempel träbearbetning. Trots att det är en något lätt modell kan den hålla en konstant spännkraft på upp mot 63 kg. Dessutom har den heltäckande tryckskor som skyddar arbetsstycket mot repor.

Som enhandstving passar den här modellen som sagt bättre till mindre arbeten. Därför bör den inte användas till att till exempel fixera styrskenor. Samtidigt är den mycket snabb och väldigt smidig vilket gör att den passar nybörjare och hemmafixare.

Tvingtestets avslöjanden: Mer än bara styrka

Genom vårt test av tvingar har vi sett att det bästa verktyget inte bara handlar om styrka. Ergonomi, justerbarhet och hållbarhet spelar också stora roller.

Denna insikt är avgörande för att välja en tving som inte bara håller ihop ditt arbete, utan också underlättar processen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen