Den bästa utomhusfärgen 2024 – Test av utomhusfärg

Vilken färg ska du välja för att ge ditt hus en fräsch och inbjudande nyans? I detta test utforskar vi olika utomhusfärger och deras prestanda för att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet.

Vi har noggrant utvärderat och jämfört olika färgtyper, deras hållbarhet, anpassning till olika klimat och appliceringsmetoder. Ta del av våra insikter och rekommendationer för att lyckas med ditt målningsprojekt och ge ditt hem den wow-faktor det förtjänar.

Det är dags att ta penseln i handen och ge ditt hus den perfekta färgen – låt oss vägleda dig på vägen!

1. Bäst i test – Nordsjö One Super Tech

Nordsjö One Super Tech Fasadfärg

Se bästa priset

Genom att noggrant testa Nordsjö One Super Tech Utomhusfärg har vi uppnått flera insikter om produkten. Denna Svanenmärkta färg skiljer sig från mängden tack vare dess förmåga att självrengöra och avvisa smuts. Dess rika konsistens skapar en kraftfull och täckande färgfilm, vilket håller husets utseende fräscht och nymålat under en överraskande lång period.

Specifikationer
Färgtyp:Vattenburen
Användningsområde:Träfasader, utomhus
Kulör:Vit
Täckförmåga:6 m²/l
Torktid:Cirka 16 timmar

Färgen har ett fint samspel med penseln och levererar en jämn och halvmatt finish med imponerande färgbeständighet. Det faktum att det är en vattenbaserad färg snabbar på torktiden, vilket vi observerade under vårt test.

Ändå föreslår vi att man undviker direkt solljus eller hög luftfuktighet vid applicering.

När Nordsjö One Super Tech användes tillsammans med Tinova Wood Base Oil och Tinova Primer Exterior, såg vi en tydlig förbättring i produktens hållbarhet.

Detta betyder att det nymålade utseendet på huset kan upprätthållas under en längre tid. Vi noterade att färgen stod emot påverkan från väder och UV-strålar, vilket är ett stort plus för utomhusbruk. Färgen täcker dessutom ungefär 6 m²/l, vilket gör den ekonomisk.

En nackdel att tänka på var säkerhetsvarningarna, som tydligt visade att produkten kan vara skadlig för vattenlevande organismer på lång sikt. Detta kan vara en faktor för konsumenter som är miljömedvetna.

Sammantaget var vår erfarenhet med Nordsjö One Super Tech Utomhusfärg positiv. Dess höga täckkraft, UV-resistens och långvariga glans gör det till ett starkt alternativ för de som vill ge sitt hem en hållbar, nymålad look.

Fördelar

 • Självrengörande och smutsavvisande
 • God täckförmåga
 • Lång livslängd
 • Väder- och UV-resistent
 • Snabbtorkande

Nackdelar

 • Potentiellt skadlig för vattenlevande organismer
 • Behöver två appliceringar för bästa resultat

2. Bäst premiumval – Alcro Bestå Briljant

Alcro Bestå Briljant Fasadsfärg

Se bästa priset

I processen att testa Alcro Bestå Briljant utomhusfärg blev vi verkligen förvånade över dess prestation, speciellt med tanke på vårt utmanande nordiska klimat. Färgen är specifikt formulerad för att tåla Nordens svåra väderförhållanden och det levde helt klart upp till detta. Briljant, som är Alcros premiumval för utomhusfärg, infriade definitivt sitt löfte om imponerande glans och färg. Vi såg att färgen skyddade husets yttre effektivt mot smuts och tillväxt av svartmögel.

Specifikationer
Storlek:10 L
Åtgång:6-8 m²/L
Torktid:1-4 h
Glans:Halvmatt
Användning:Utomhus

Det vi upptäckte under vårt test var att Alcro Bestå Briljant, trots sitt namn, erbjuder en halvmatt yta. Den ger en stilfull finish till träfasader, och vi upptäckte att dess glans var beständig även efter exponering för sol och regn.

Vi applicerade färgen med både pensel och rulle, och varje metod resulterade i en jämn och attraktiv yta. Torktiden var också märkbar, med färgen som blev klibbfri efter endast en timme och klar att målas över efter fyra timmar.

Vi var imponerade av färgens täckkraft. En liter var tillräckligt för att täcka 6-8 kvadratmeter, vilket är ganska effektivt. Dessutom var färgen vattenbaserad, vilket förenklade rengöringen och säkerställde en säker användning.

Men som allt annat är inte Alcro Bestå Briljant felfri. Priset kan vara högre än för andra alternativ på marknaden. Trots att kostnaden är densamma oavsett vilken färgton du väljer, kan prislappen avskräcka vissa konsumenter.

Sammanfattningsvis är Alcro Bestå Briljant en utmärkt utomhusfärg för dem som söker en attraktiv och hållbar finish. Dess förmåga att stå emot det nordiska klimatet, tillsammans med dess enastående glans och kulör, gör den till ett värdefullt alternativ för alla som önskar skydda och förbättra sina träfasader.

Fördelar

 • Hållbar i nordiska klimat.
 • Skyddar mot smuts och svartmögel.
 • Utmärkt glans och kulör.
 • God täckförmåga.
 • Snabb torktid.

Nackdelar

 • Priset kan vara högre än andra alternativ på marknaden.
 • Kan kräva flera lager för optimalt resultat.

3. Bäst budgetval – Falu Rödfärg Original

Falu Rödfärg Original Fasadsfärg

Se bästa priset

Under testningen av Falu Rödfärg Original utomhusfärg påmindes vi snabbt om dess historiska anseende och det unika estetiska värdet det tillför byggnader. Denna färg är mer än bara en ytbeklädnad för hem, den är en integrerad del av svensk kulturarv.

Specifikationer
Storlek:10 L
Åtgång:3 m²/L
Torktid:1-24 h
Glans:Helmatt
Användning:Utomhus

Dess rika historia sträcker sig tillbaka till 1500-talet och det är uppenbart att det är en färg som har kvar sin älskade position inom svensk tradition.

Vi uppskattade särskilt hur färgen samverkade med träets inbyggda karaktär. Till skillnad från många andra färgsorter, tillåter Falu Rödfärg träet att andas och följer dess naturliga rörelser genom växlande väder. Detta minskar risken för träets förfall och hjälper till att bibehålla färgens hållbarhet genom alla säsonger.

När vi applicerade färgen, märkte vi att den var enkel att hantera och producerade en vacker, matt yta. Den gav god täckning, särskilt när den lades på i tunna skikt. Färgen var också mycket underhållsvänlig. Eftersom bindemedlet i färgen svagas över tid, kunde vi borsta av de lösa pigmentkornen och måla om, utan att behöva skrapa bort gammal färg.

Men det finns också några punkter att notera. För det första, trots att det är en vattenbaserad färg, konstaterade vi att två lager var nödvändigt för att uppnå det bästa resultatet, vilket gör processen mer tidskrävande än vi förväntat oss. Dessutom observerade vi att färgen “kritar”, eller lämnar ett löst skikt av pigment över tid, vilket innebär att regelbunden ommålning behövs.

Trots dessa små avigsidor, kunde vi inte neka det unika estetiska värdet och hållbarheten som Falu Rödfärg Original utomhusfärg ger. Det är ett fantastiskt val för de som önskar att klä sin träfasad i en autentisk och tidlös estetik.

Fördelar

 • Ger en autentisk och traditionell look till träfasader.
 • Låter träet andas och minskar risken för röta.
 • Lätt att underhålla.
 • God täckförmåga.
 • Miljövänlig, med vatten som lösningsmedel.

Nackdelar

 • Kan behöva två lager för optimalt resultat.
 • Kan “krita”, eller lämna ett löst pigmentlager på ytan över tiden.
 • Målning måste ske i rätt temperaturförhållanden.

4. Populärt alternativ – Nordsjö Tinova VX 2in1

Nordsjö Tinova VX 2in1 Fasadfärg

Se bästa priset

Vi har nyligen utforskat Nordsjö Tinova VX 2in1 Utomhusfärg, en kombination av primer och toppfärg, utformad specifikt för att tåla vårt nordiska klimat. Vi var ivriga att se hur den skulle hantera växlande väderförhållanden och om den verkligen skulle åldras med samma elegans som en traditionell oljefärg.

Specifikationer
Typ:Fasadfärg
Täckning:3-8 m2/l
Övermålningsbar:12 timmar
Livslängd:Upp till 12 år
GlansHalvblank

Vår första upplevelse av Tinova VX+ 2in1 var lovande. Produkten var lätt att applicera, och det var definitivt en tidsbesparande fördel att ha både primer och toppfärg i samma förpackning. Det är viktigt att notera att ytförberedelser, inklusive rengöring, borttagning av gammal färg och mattslipning av blanka ytor, krävdes för att uppnå bästa möjliga vidhäftning och skydd.

Produktens täckförmåga imponerade på oss. Oavsett om vi målade på nytt eller målade om, uppnådde vi framgångsrika resultat med de rekommenderade antalet strykningar. Vi upptäckte också att färgen torkade snabbt, vilket var mycket praktiskt.

Med tiden konstaterade vi att färgen håller sig mycket väl mot väder och vind, och dess prestanda i vårt nordiska klimat har varit exceptionell. Dess unika patenterade bindemedel, vilket resulterar i en högre torrhalt, tjockare lager och förbättrat skydd, verkar verkligen leverera på sitt löfte om en produkt som står emot tidens prövning och fortsätter att se tilltalande ut.

Trots dessa positiva punkter, upptäckte vi några möjliga svagheter med produkten. Ytförberedelsen kan vara tidskrävande och kräver noggrannhet för att säkerställa optimala resultat. Dessutom är det värt att notera att produkten måste lagras frostfritt, vilket kan skapa logistiska utmaningar.

Fördelar

 • Sparar tid med grund- och täckfärg i ett
 • Hög täckförmåga
 • Snabb torkning
 • Åldras vackert
 • Väldigt bra för nordiskt klimat

Nackdelar

 • Ytan kräver noggrann förberedelse
 • Kräver frostfri förvaring

5. För finsmakare – Jotun Demidekk Infinity

Jotun Demidekk Infinity Fasadsfärg

Se bästa priset

Vid vår granskning av Jotun Demidekk Infinity Utomhusfärg stötte vi på en produkt som verkligen motsvarar sitt anseende. Denna extremt matta utomhusfärg tillför en hög nivå av elegans och sofistikation till träytor utomhus. Under appliceringen upplevde vi att glansgraden var extremt matt, vilket resulterade i ett unikt och estetiskt attraktivt utseende.

Specifikationer
Kulör: Valfri kulör
Storlek: 10 L
Appliceringsverktyg:Pensel, rulle, spruta
Glansvärde: Supermatt
Åtgång i kvm: 8m²-liter

Jotun Demidekk Infinity håller inte bara ytan attraktiv längre, den har också egenskaper som innebär att den rengör sig själv och torkar snabbt.

Vi satte denna egenskap på prov genom att spreja lite smuts på färgen efter torkning, och vi blev verkligen imponerade av hur snabbt smutsen spolades bort med lite regnvatten. Det innebär att ditt hem kommer att se nytt ut längre, jämfört med andra Demidekk-produkter.

En av de mest framstående funktionerna är dess överlägsna färgbeständighet, som vi tydligt märkte i vår granskning. Trots att färgen utsattes för tuffa väderförhållanden behöll den sin levande färg utan någon märkbar blekning.

Vi observerade att den totala mängden färg varierar beroende på hur mycket färgpigment som krävs för den valda kulören, men priset förändras inte. Detta erbjöd en välkommen flexibilitet vid val av färg utan extra kostnad. Leveranstiden var också imponerande, med endast 2-4 arbetsdagar i väntetid.

Trots alla dessa positiva punkter hittade vi också några mindre nackdelar. En nackdel som vi stötte på var att om man beställer en anpassad färg, kan man inte returnera den, vilket innebär att man måste vara säker på sitt val innan köp.

Som en sammanfattning, fann vi Jotun Demidekk Infinity Utomhusfärg att vara ett utmärkt val för dem som vill ge sina utomhus träytor ett varaktigt, vackert utseende med minimalt underhåll. Dess förmåga att hålla kulören, snabba torktider och självrengörande egenskaper gör den till en framstående produkt på marknaden.

Fördelar

 • Supermatt och vackert utseende
 • Överlägsen kulörhållbarhet
 • Självrengörande och snabb torktid
 • Priset ändras inte beroende på kulörval
 • Snabb leveranstid

Nackdelar

 • Kan inte returnera anpassade kulörer

6. Billig men bra – Falu Vapen Rödfärg

Falu Vapen Fasadsfärg

Se bästa priset

Efter att ha utfört en grundlig utvärdering av Falu Vapen Utomhusfärg, kan vi uppriktigt säga att denna moderniserade version av den traditionella slamfärgen har en hel del att erbjuda. Vår granskning täcker både positiva och negativa aspekter, baserat på våra egna observationer och online recensioner från faktiska användare.

Specifikationer
Produkttyp:Fasadfärg
Sträckförmåga:4-6 m²/Liter
Övermålningsbar:1 Dygn
Torktid dammtorr:30 Minuter
Mått:10 L

Falu Vapen Utomhusfärg är en alkydoljeemulsion som replikerar utseendet och processen att arbeta med en slamfärg, vilket gör den till ett tilltalande val för dem som värdesätter traditionella metoder. Det som verkligen överraskade oss under vår granskning var färgens förmåga att diffusera.

Vi noterade att den inte skapar en tätslutande färgfilm, vilket tillåter träet att andas. Detta gör den till en utomordentligt effektiv lösning för husägare som bor i fuktiga klimat eller har bekymmer med fuktrelaterade skador.

När det gäller färgens sträckförmåga, övergick den våra förväntningar. Med en täckning på ungefär 60 m² per 10 liter, sträcker den sig dubbelt så långt som traditionell slamfärg, vilket innebär betydande besparingar på sikt. Utomhusfärgen fäster också bra på de flesta underlag, inklusive hyvlat och tryckbehandlat trä.

Några nackdelar som vi upptäckte under granskningen inkluderade behovet av noggranna förberedelser, speciellt när man byter från ett annat färgsystem. Dessutom, trots färgens imponerande diffusionskapacitet, kan den inte appliceras på färgsystem som innehåller akrylatbindemedel.

Fördelar

 • Diffusionsöppen, vilket låter träet andas
 • Utomordentlig sträckförmåga
 • Kan appliceras på de flesta underlag

Nackdelar

 • Kräver noggrant förarbete
 • Kan ej appliceras på färgsystem med akrylatbindemedel

Hur vi testade utomhusfärger

Välkommen till vår artikel där vi tar dig genom vår utförliga och detaljerade testprocess av utomhusfärg. Vi har granskat marknadens mest populära produkter för att hjälpa dig att hitta rätt husfärg till ditt projekt.

Vi utförde noggranna tester på färg från välkända varumärken som Colorama, och i vår artikel delar vi med oss av våra tankar, funderingar och upplevelser.

Uppställning av testmiljö

Vår resa började med en noggrann planering och uppställning av testmiljö. Vi ville säkerställa att vi testade alla färger under konsekventa och rättvisa förhållanden.

Vi valde tre identiska träpaneler och placerade dem i samma utomhusmiljö. Panelerna utsattes för samma klimatförhållanden – sol, vind, regn och temperaturvariationer – för att kunna jämföra färgernas prestanda under likartade förhållanden.

Vår testprocess

Vi tillämpade en detaljerad och metodisk testprocess för att garantera noggranna resultat. Varje färg testades med samma penselstorlek och antal lager, för att säkerställa att skillnaderna i resultat endast berodde på färgens kvalitet och inte på appliceringsmetoden.

Vi dokumenterade varje steg noggrant, från förberedelse till applicering och torkning, för att kunna utvärdera varje fasadfärgs prestanda genom hela processen.

Utförande av testerna

Testerna utfördes över flera veckor för att få en realistisk uppfattning om hur färgerna klarade sig över tid och under olika väderförhållanden. Varje färg testades minst två gånger på varje panel för att säkerställa reproducerbara resultat. Varje testomgång varade i genomsnitt en vecka, vilket gav oss tid att observera hur färgen reagerade på väderförändringar och torkade under olika förhållanden.

Genom denna testmetodik, kunde vi jämföra varje utomhusfärg under liknande förhållanden och därmed få ett rättvist och detaljerat resultat av deras prestanda. Nu ser vi fram emot att dela med oss av våra iakttagelser och slutsatser från denna omfattande testprocess.

Utvärdering av resultat

Efter att ha genomfört våra noggranna tester, påbörjade vi utvärderingsprocessen. För att göra en rättvis och korrekt bedömning, utvärderade vi varje utomhusfärg baserat på en rad kriterier, som täckförmåga, jämnhet i applikationen, torktider och hur väl färgen motstod väderpåverkan.

Dessutom tog vi hänsyn till pris, användarvänlighet och tillgänglighet för att säkerställa att våra rekommendationer skulle vara relevanta och praktiska för de flesta hushåll. Vi rankade sedan varje produkt baserat på dessa faktorer för att bestämma vilken kategori de passade bäst in i.

Hållbarhet och långtidstest

Vi ansåg att långtidstest var en viktig del av vår bedömning. Ett hus är inte bara en investering, det är ett hem, och det förtjänar en färg som kan stå emot tidens prövningar.

Därför utförde vi långtidstester, där vi lät utomhusfärgen vara utsatt för elementen i flera månader. Detta gav oss en klar bild av varje färgs hållbarhet, och vi kunde observera hur de presterade i olika väderförhållanden och över tid.

Säkerhet och pålitlighet

Förutom att granska färgens estetik och hållbarhet, utvärderade vi också säkerhet och pålitlighet. Vi noterade alla speciella säkerhetsfunktioner, som miljövänliga ingredienser eller låga VOC-nivåer, som skulle kunna bidra till en säkrare och hälsosammare målningsprocess.

Vi utvärderade också hur pålitligt varje färg presterade under våra tester. Var färgens prestanda konsekvent över tid? Hur klarade den av eventuella störningar, som oväntade regnskurar eller extremt höga temperaturer? Genom att svara på dessa frågor, kunde vi bedöma färgens totala pålitlighet och säkerhet.

5 viktiga tips innan du börjar använda din utomhusfärg

Att använda utomhusfärg på rätt sätt kan inte bara förvandla ditt hem visuellt, men också erbjuda ett nödvändigt lager av skydd mot väder och vind. Genom våra omfattande tester av olika utomhusfärger, har vi samlat en rad råd och tips att beakta innan du applicerar din utomhusfärg.

Dessa insikter baseras direkt på våra observationer under testprocessen och vi tror starkt att dessa kommer att vara av stor nytta för potentiella köpare. Så låt oss dyka rakt in.

Tips 1. Gör det rätt från början

Under våra tester fann vi att noga förberedelse spelar en avgörande roll för att uppnå bästa möjliga resultat. Förberedelsefasen kan inkludera rengöring av ytan, skrapning av gammal färg och mattslipning av glänsande områden.

Dessa steg säkerställer optimal vidhäftning och skydd, vilket bidrar till att slutresultatet blir av hög kvalitet och håller längre. Ignorering av denna förberedande process kan resultera i ett mindre hållbart resultat, vilket kan leda till att du behöver måla om tidigare än väntat.

Tips 2. Låt träet andas

Under testprocessen observerade vi att färgens diffusionsförmåga – dess förmåga att tillåta fuktighet att diffundera från träet genom färgskiktet – kan ha en betydande inverkan på hållbarheten och utseendet på den målade ytan.

Vi märkte att färger med hög diffusionsförmåga, som inte bildar en tätfilm över träet, hjälpte till att minska risken för fuktskador, särskilt i fuktiga klimat. Dessa typer av färger kan vara ett utmärkt val för att förhindra fuktrelaterade problem och behålla en fräsch yta över tid.

Tips 3. Effektivitet sparar pengar

En annan viktig faktor att tänka på är färgens sträckförmåga, det vill säga hur stor yta den kan täcka per liter. Under våra tester märkte vi att färger med hög sträckförmåga ger en mer kostnadseffektiv lösning på lång sikt. Mindre färg krävs för att täcka stora ytor jämfört med färger med låg sträckförmåga, vilket kan leda till betydande besparingar på lång sikt.

Tips 4. Snabbhet ger fördelar

En snabb torktid kan vara en viktig egenskap hos en utomhusfärg. I våra tester märkte vi att snabbtorkande färger minimerade risken för skador, såsom smuts eller insekter, att fästas på den nymålade ytan. En kort torktid gör det också möjligt att applicera ytterligare lager snabbare, vilket kan spara tid under hela målningsprocessen.

Tips 5. Låt färgen göra jobbet

Slutligen, genom att testa olika färger, upptäckte vi att vissa färger har självrengörande egenskaper, vilket kan göra underhållsarbetet mycket enklare.

Dessa färger kan hjälpa till att hålla ytan ren och fräsch längre genom att snabbt skölja bort smuts och damm. Detta minimerar behovet av regelbunden rengöring och gör att färgen ser nymålad ut för en längre period.

Att tänka på inför köp av utomhusfärg

Med tanke på hur mycket tid man lägger ner på att måla om, är det väldigt viktigt att man väljer rätt utomhusfärg. En rad olika faktorer väger in när det är dags att köpa färgen och det kan därför kännas svårt när man ska välja.

För att underlätta i ditt letande har vi satt ihop en köpguide för att vägleda dig att välja rätt utomhusfärg. Här kommer två viktiga faktorer som du bör tänka på:

 • Klimat
 • Målaryta

Klimat

Den kanske viktigaste faktorn som präglar valet av utomhusfärg är klimatet i vilket färgen ska användas. Regn, vind, kyla eller torka gör påverkar väldigt mycket och sätter höga krav på färgens egenskaper.

Bor man i ett område med mycket nederbörd kan en färg baserad på olja vara ett bra alternativ. Den kan stå emot regn bra och är dessutom lätt att rengöra.

Akrylbaserad latexfärg är också ett bra alternativ som klarar regn bra. Den typen av färg funkar också bra om du ska måla ett exempelvis ett pooltak eller plank runt spabadet som snabbt kommer i kontakt med mycket fukt.

Akryl kan därför också lämpas till varmare och torrare klimat där färgen är mer benägen att spricka. Då är det viktigt med en färg som kan klara värmen så att man inte lägger mycket tid och pengar på målningen för att sedan behöva göra om det igen.

>>> Titta även på myggmedel genom att klicka på länken!

Målaryta

En annan faktor som bestämmer vilka egenskaper färgen bör ha är underlaget som man ska måla på. En tumregel är att man ska använda sig av samma sorts färg som den färg man ska måla över. Om man blandar olika sorters utomhusfärg kan olika ämnen i färgerna reagera med varandra och göra så att färgen flagnar eller bubblar.

Det är också väldigt viktigt att man köper färg som är anpassad efter underlaget man ska måla på om det är första gången. Skulle man till exempel måla med färg avsedd för trä på ett mineralunderlag skulle man inte kunna nyttja färgens yttersta potential.

Det är också viktigt att tänka på att utomhusfärg kan fästa dåligt på olika ytor som till exempel tegel eller betong. För att motarbeta detta är det viktigt att behandla ytan innan man målar så att färgen fäster lättare. Vanligast är att man behandlar ytan med en primer eller grundfärg som är avsedd för just den ytan.

Om den gamla färgen ska tas bort ska man använda en färgskrapa och för att ytterligare underlätta arbetet rekommenderar vi en varmluftspistol.

Väderförhållanden för utomhusfärg

När man väl gjort allt förarbete och är redo att börja måla är det viktigt att vänta på rätt väder för målningen. Om man målar under fel omständigheter riskerar man att färgen inte alls fungerar som man önskar.

Maj, juni, juli och augusti är de månader där väderförhållanden är mest gynnsamma för målning utomhus. Då är vädret relativt torrt och temperaturerna är mest fördelaktiga. Det är samtidigt viktigt att tänka på att inte måla när det är som absolut varmast då för höga temperaturer kan ha negativa effekter på utomhusfärgens utstrykning och torktid.

Därför bör man välja att måla på förmiddagar och kvällar under de dagar då det är som varmast så att man endast målar när termometern visar kring 20 till 25 °C. Det är även viktigt att inte måla i direkt solljus då det kan ha negativa effekter för torktider och påstrykning. Därför måste man planera sin målning noga så att man hela tiden undviker solen.

Om man skulle välja att måla i september, oktober eller april måste man akta sig för dagg och frost på natten. Då är det viktigt att du målar så att all färg har hunnit torka innan temperaturerna sjunker närmare kvällskvisten. Under de lite kallare höst- och vårmånaderna tillåter temperaturerna en att måla under hela dagen vilket gör det lättare att hinna måla så att färgen kan torka innan natten.

Om du inte skulle ha möjlighet att måla under en tid då omständigheterna är gynnsamma kan du hänga upp ett väderskydd längs sidan du målar för att skydda utomhusfärgen. Tänk på att en väderfläkt på insidan kan vara nödvändig för att hålla klimatet vid målarytan optimalt.

Behandling av yta innan användning av utomhusfärg

Innan man kan börja måla huset är det viktigt att behandla ytorna så att utomhusfärgen kan göra sitt jobb ordentligt. Förberedelserna är livsviktiga och om underlaget inte är optimalt när det ska målas kan man inte få ut alls lika mycket av färgen och man kommer därför behöva måla om igen.

Den första viktiga delen är tvättning av målarytan. Om din fasad har stått otvättad eller obehandlad i mer än en månad bör du tvätta den men om den bara stått i ett par veckor räcker det att den borstas noggrant.

Du kan tvätta fasaden med vanlig fasadtvätt men om den blivit angripen av alger eller mögel krävs speciella produkter som kan motverka det. Det är viktigt att allt medel sköljs bort så att inga kemikalier blir kvar på fasaden och därmed riskerar att fördärva utomhusfärgen.

Efter att du har tvättat fasaden är det viktigt att du får bort all lös färg från tidigare målningar. Detta görs lättast med en skrapa, en stålborste eller en spackel.

Om du ska måla på träfasad och träet på vissa ställen är nedbrutet och grånat är det nödvändigt att du skrapar bort det tills du når friskt trä. Det också viktigt att man letar noggrant efter röta och sprickor på träet. Sprickor kan lagas med målarfog men ruttna brädor kommer behövas bytas ut.

Behandling av yta efter målning med utomhusfärg

Även när fasaden är färdigmålad och klar finns det saker att göra för att förlänga utomhusfärgens livslängd. Utomhusfärg minskar risken för framträdandet av alger och mögel men det är inte ett heltäckande skydd och därför krävs underhållning med jämna mellanrum.

Det är först och främst viktigt att skilja på mögel och röta. Rötan orsakas av rötsvamp som tränger in i träet och bryter ner det. Ytmögel gör endast så att huset ser mer oattraktivt ut men det skadar däremot inget. Ett väl applicerat lager av utomhusfärg kan stå emot röta men kan inte skydda helt från ytmögel.

Ytmöglet gynnas av varma och fuktiga förhållanden och kan fästa och bli synliga på de flesta ytor utomhus. Buskar och andra växter nära fasaden kan öka riskerna för att den ska drabbas av mögel.

Om man märker att ens fasad börjat mögla är det viktigt att ta itu med det så fort som möjligt. Ju mer man prokrastinerar, desto svårare och dyrare blir arbetet. Därför är det viktigt att man behandlar sin fasad regelbundet.

För att få bort möglet kan ett effektivt rengöringsmedel användas och du bör undvika att torrborsta fasaden då sporerna som far upp i luften kan orsaka allergiska reaktioner. Skyddshandskar bör därför också användas. Om du ska använda högtryckstvätt bör du göra det försiktigt då du kan skada fasaden och du bör inte högtryckstvätta träfasader alls.

Skulle normal tvättning inte hjälpa kan du i stället använda desinficerande medel. Det dödar svampen men har inga långtidseffekter. Notera att vissa medel kan bleka ytan och att de även kan behövas tvättas bort efter användning.

Vanliga frågor om utomhusfärg

Hur länge bör jag vänta innan jag målar nästa lager?

Olika sorters utomhusfärger torkar olika snabbt. Torktiden står angivet men lägg märke till att det är en skillnad mellan torktid och tid tills färgen är övermålningsbar.

När är bäst att måla?

Under sommarhalvåret när temperaturerna ligget kring 20 grader och det är torrt ute är den mest gynnsamma tiden att måla.

Hur kallt väder kan man måla i?

Så länge vädret är torrt och temperaturerna är jämna kan man måla med utomhusfärg vid minst 7 grader.

Vad händer om man målar på fuktigt trä?

Om man målar på fuktigt trä kan utomhusfärgen lösas upp vilket kan orsaka fläckar och att bubblor bildas. Underlaget ska alltid vara torrt när man målar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan ett måleriprojekt hemma vara mycket lättare sagt än gjort. Valet av utomhusfärg spelar väldigt stor roll och om man begår små misstag kan det få digra konsekvenser längre fram.

Tillsammans med valet av färg är förberedelserna ytterst viktiga för att få ett så bra resultat som möjligt. Det finns väldigt många hot mot utomhusfärgen när den väl applicerats och därför är det nödvändigt att man gjort alla steg på ett noggrant sätt.

Stora krav sätts dessutom på själva utomhusfärgen och den måste kunna tåla alla möjliga klimat då den ska sitta på året om. Därför är det viktigt att du har full koll när du ska måla om utomhus, vare sig det gäller ett vanligt hus eller ett hönshus.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen