Den bästa utomhusfärgen 2022 – Test av utomhusfärg

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Nordsjö Tinova Väggfärg

Nordsjö Murtex Silicate Fasadfärg

Nordsjö Träfasadfärg 2in1

Cuprinol Täckfärg

Klicka här för att se mer utomhusfärg. 

Bästa utomhusfärgen 2022

En bra utomhusfärg kan ha enorm betydelse för både dig och ditt hus. Det är nämligen så att en bra utomhusfärg inte bara gör dit hus fint och vackert utan den förbättrar även fastighetsvärdet. Detta innebär att du både kan göra ditt hus fint samtidigt som du kan få bättre betalt vid en försäljning. En bra utomhusfärg som används kontinuerligt gör även att materialet tenderar att hålla längre.

Det är dock faktiskt inte det enklaste att hitta den bästa utomhusfärgen på nätet. Ofta lyfter butiker fram positiva aspekter med sina produkter men undviker att skriva om de negativa. Detta leder till att det kan vara svårt att få en bra helhetsbild över hur bra en produkt faktiskt är, vilket i sin tur kan göra det svårare för dig som köpare att göra ett bra val. Dessutom finns det flera olika bra utomhusfärger inom olika prisklasser, och beroende på vilken budget du har kan det bli svårt att veta exakt vilken utomhusfärg du ska köpa.

Det är här vi på hantverksproffset.se kommer in i bilden. Vi har sammansatt denna köpguide för att hitta den bästa utomhusfärgen för dig och dina behov. Detta kan vi göra genom att genomföra vårt eget onlinetest av utomhusfärger, samt genom att utgå från våra egna erfarenheter och kunskaper om olika varumärken. Med hjälp av vår komplexa och övergripande köpguide för utomhusfärger kan du garanterat köpa den bästa utomhusfärgen. Om du vill slippa allt jobb med att leta upp produkter själv kan du annars gå direkt via vår tabell ovan, där vi har valt ut de bästa utomhusfärgerna inom olika prisklasser och kategorier.

Köpguide för bäst i test utomhusfärg 2022

Som vi nämnde ovan kan det vara väldigt svårt att köpa den bästa utomhusfärgen på nätet. När du ska välja den bästa utomhusfärgen för dig finns det ett stort antal aspekter att räkna in, allt från fördelar och nackdelar med utomhusfärger du tittar på men även dina egna behov och önskemål. Nedan hittar du allt du behöver tänka på när du köper den bästa utomhusfärgen 2022:

 • Glans
 • Färgtema
 • Färg
 • Lack
 • Varaktighet
 • Låg VOC
 • Torktid
 • Väderbeständighet
 • Ytans lämplighet
 • Hållbarhet
 • Behållning av färg och glans
 • Fuktbeständighet
 • Latex kontra olja

Glans

En färgs glans, eller brist på det, handlar inte bara om estetik. Det påverkar också hur en färg presterar och därför var den appliceras. Satin/äggskal: Bäst för sidospår eftersom det är en lågreflekterande finish som är bra på att dölja ytfel. Den har en lätt glans, så den förblir renare, är lättare att tvätta och tål nötning bättre än platta eller matta utomhusfärger. Halvblank: Denna blankare glans är lättare att rengöra, mer hållbar och mer fuktbeständig än en satin- eller äggskalsfärg. Bäst för trimning, särskilt på fönsterbrädor, som tar hårt av vädret. Högglans: Denna hartsrika formel är spänstig och smutsavvisande och ger utomhusfärger rikedom och djup. Det förstorar också ytfel och kräver skicklig applicering. Använd det sparsamt; bäst för fönsterluckor, dörrar och ytor du rör vid eller kommer i närheten av.

Du kanske tänker att färgglans är ett ganska självförklarande ämne. Men vi har upptäckt att få människor verkligen förstår vilken glans som är idealisk för vilken applikation. Platta – Platta utomhusfärger är bra för att dölja massor av brister på alla ytor, och de tenderar också att bättra på ganska bra. Nackdelen med de flesta av dem är att de tenderar att dra till sig mer smuts och inte tvättas lika bra som deras blankare alternativ.

Satin/Äggskal – Satiner och äggskal är förmodligen de vanligaste utvalda glanserna. De verkar ha den perfekta balansen mellan att ha tillräckligt med glans för att göra dem tvättbara men inte så mycket glans att du måste bära solglasögon för att inte bli förblindad av bländningen.

Färgtema

Använd en varierad palett för att lyfta fram ditt hems bästa tillgångar eller för att skapa intresse för annars enkla fasader. Här är hur: Tänk på komponenterna. Tänk på ditt hem som summan av tre delar: karossen (beklädnad), inredningen (fönster- och dörrkåpor, fasader) och de rörliga elementen (fönster, dörrar och luckor). Ge varje del sin egen färg. Entrédörrar i en separat accentfärg tillför dramatik till fasaden.

Markera nivåer och texturer. En förändring av sidospår från klaff på första våningen till bältros på andra eller i gaveln, till exempel, är en inbjudan att introducera en annan kroppsfärg. Accentutomhusfärger kan också spela upp band, korsvirke och andra dekorativa detaljer, som vändningarna på takfoten som ses ovan. Använd väl mörker och ljus. Mörka utomhusfärger upplevs som tunga, så de fungerar bra på en grund eller en lägre våning för att förankra ett hus i marken. Ljusare nyanser på en övre våning drar upp ögat och sätter av taket och dess skuggade takfot. Gå online. Använd färgväljare från färgföretaget, ladda upp en bild av ditt hus och dra och släpp färgrutor för att skapa ett önskvärt schema.

Färg

Att måla om ditt hem eller utomhusstruktur är ett stort engagemang, och att välja rätt färg kan vara lite stressigt. Använd tipsen nedan för att hjälpa dig att känna dig säker på ditt beslut. Tänk på att du kan behöva flera utomhusfärger: en för den yttre ytterytan eller sidospåren och två till för dörrar, lister och accenter. Finns det delar av byggnaden som inte kommer att målas eller målas om (som tak, sten eller fönsterlister)? Om så är fallet, ha dessa utomhusfärger i åtanke när du funderar på vilka utomhusfärger du vill introducera till ditt nuvarande färgschema. Du kommer också att vilja överväga utomhusfärgen på ditt landskap och hur ditt färgval kommer att se ut mot dina växter och/eller träd. Kör runt i ditt grannskap för att titta på andra hus eller hämta några tidningar för inspiration.

Lack

Förhoppningsvis är du inte trött på beslutet än, för nu är det dags att välja din lackyta. Din målarfärg spelar en stor roll för ditt hems utseende. Dessutom passar vissa ytbehandlingar bättre med tegel än de gör med vissa trämaterial. Här är en snabb översikt över de vanligaste typerna av ytbehandlingar:

Halvblank: Även om den här färgtypen blir lite för glänsande för ett hems hela exteriör, håller den bra vid trimning. Och som en bonus är den här färgtypen superlätt att rengöra. Äggskal eller satin: Designers använder dessa termer omväxlande. En äggskalsfinish har ett sammetslent utseende som inte är riktigt lika glänsande som halvblankt. Denna färgtyp ser bra ut på trä, tegel eller trim. Tänk bara på att det kan minska texturens utseende, och det gör att de flesta utomhusfärger ser mer mättade ut.

Matt: Matt har mycket mindre glans än äggskal eller satin. Denna färg appliceras bra på trä, Hardie plank eller vinyl, men det kommer att minska mycket av strukturen. Matt färg gör att utomhusfärgerna verkar något mer dämpade. Platt: Denna färgtyp är minst glänsande, vilket också betyder att den är svårast att torka av. Så om du väljer platt färg, se till att köpa högkvalitativ färg som inte lätt absorberar.

Varaktighet

Top-of-the-line latex- och akrylutomhusfärger innehåller vanligtvis ingredienser av högre kvalitet, såsom mer akrylfasta ämnen och pigment. De är ofta tjockare och mer trögflytande (klibbiga) än utomhusfärger av lägre kvalitet. Detta gäller dock inte för oljebaserade utomhusfärger, som vanligtvis är tunnare och rinnigare. I allmänhet är oljebaserade utomhusfärger mer hållbara än antingen akryl- eller latexutomhusfärger, men de tenderar att gulna snabbare. Dessutom, på grund av deras höga VOC-nivåer (se avsnittet Låga VOC nedan), blir de mindre populära. Kvaliteten på både akryl- och latexutomhusfärger har förbättrats dramatiskt under de senaste decennierna.

Hållbarhet hänför sig också till antalet applicerade skikt; fler kappor ger en mer hållbar yta. Välblandad färg påverkar också hållbarheten, eftersom ingredienser kan lägga sig på botten av burken med tiden. Om det har gått ett tag sedan utomhusfärgen köptes, rör om den noggrant före användning. Att applicera färg med en färgrulle eller pensel istället för en spruta kan också lämna en tjockare, mer hållbar beläggning på en yta.

Glans är också en indikator på hållbarhet; ju högre glans, desto mer tvättbar och hållbar. Målarutomhusfärgerna sträcker sig från en äggskalsfinish med låg glans till en högblank emalj för trimning eller exteriörmöbler. Var dock medveten om att högblanka glanser kommer att visa brister i ytan, såsom grova fläckar, medan platt eller matt glans kan hjälpa till att kamouflera mindre avvikelser.

Låg VOC

Kemikalier och lösningsmedel som finns i färgprodukter kan avge giftiga ångor som kallas flyktiga organiska föreningar (VOC). Kolhaltiga ämnen skapar skadliga ångor under målningsprocessen. Dessa föreningar har länge tillsatts till oljebaserade utomhusfärger för att förbättra deras hårdhet och öka torktiden. Många akryl- och latexutomhusfärger innehåller också VOC i mindre grad, även om trenden går mot att minska eller eliminera föreningarna för att erbjuda en hälsosammare målningsupplevelse. Dessa illaluktande ångor kan orsaka huvudvärk och illamående vid inandning och även om det är mindre troligt att störa dig när du målar utomhus, kanske du fortfarande vill välja en färg märkt som “Låg-VOC” eller “Noll-VOC”. Av de två typerna av utomhusfärger – olja och latex – är oljefärg högre i VOC.

Torktid

Olika utomhusfärger har olika torktider, och att vänta tills det första skiktet är torrt innan du applicerar ett andra skikt är nyckeln för att uppnå en kvalitetsfinish. De flesta latexutomhusfärger torkar vid beröring inom ett par timmar, och ett andra skikt kan appliceras på 4 till 6 timmar. Oljefärg torkar dock vid beröring på 6 till 8 timmar och kan ta upp till 24 timmar innan ett andra skikt kan appliceras. Torktider anges vanligtvis på färgburken.

Även om färg kan kännas torr vid beröring på några timmar och till och med vara redo för ett andra skikt, kanske den inte härdar. När utomhusfärgens flytande ingredienser har avdunstat är utomhusfärgen helt härdad. Härdningstiden varierar beroende på färg, där latex och akryl tar ett par veckor och oljebaserad färg tar upp till en månad att härda.

Väderbeständighet

Bra färg ska klara av vad som helst Moder Natur kastar i väg. Oljeutomhusfärger är väldigt bra på att tåla regn och är lätta att rengöra. Fram till utvecklingen av akrylbaserad latexfärg var olja standardutomhusfärgen för utomhusbruk under många år. Akryl är ett bindemedel som låter latex böja sig något, vilket gör det mindre benäget att bli skört och spricka och därför bättre avvisa regn. Latexfärgetiketterna av högsta kvalitet har orden “all akryl” eller “100 procent akryl.” Även om billigare utomhusfärger ofta innehåller en liten mängd akryl, innehåller de vanligtvis inte tillräckligt för att utomhusfärgen ska vara riktigt väderbeständig.

Ytans lämplighet

Även om det finns undantag, är den allmänna regeln att använda samma typ av färg som redan finns på ytan. Till exempel, om ditt sidospår redan var målad med latex, välj latex. Omvänt, om det målades med olja, välj olja. Att lägga oljefärg över latex orsakar ofta bubbling och flagning, eftersom lösningsmedlen i oljefärg kan smälta latexen. Det är också mer framgångsrikt om utomhusfärgen är kompatibel med materialet som målas. Färg designad för att täcka träbeklädnad kanske inte fäster lika bra på aluminium- eller vinylbeklädnad.

Dagens komposit- och fibercementbeklädnad håller utomhusfärg väldigt bra om den först beläggs med en akrylmurgrundsgrund följt av ett eller två lager utvändig latex eller akrylfärg. Vid köp av förgrundat sidospår kan primersteget hoppas över. För trä: Trä är poröst, och som sådant tenderar det att absorbera fukt, vilket kan få många typer av färg att släppa och skala av en yta. Vid målning av exteriört trä ger oljebaserad färg det bästa skyddet och långvariga resultat. Näst på tur är akrylutomhusfärger av hög kvalitet, som har förbättrats och som är mindre benägna att spricka och flagna än latexfärg.

Att måla tegel, betong, stuckatur eller någon typ av yttre murverk kräver först att man applicerar en primer för murverk som hjälper utomhusfärgen att fästa. Följ upp med en murverksfärg av god kvalitet som innehåller elastomeriska ingredienser som kommer att böjas något om tegelstenen expanderar eller drar ihop sig, snarare än att bli spröd och spricka. Att använda en exteriör pensel kan också göra appliceringen enklare. Exteriöra gångytor, som uteplatser och däck, ser mycket trafik och kräver hållbar färg. Leta efter färg designad speciellt för däck; det kommer att erbjuda extra skydd för horisontella veranda- och däcksytor där vatten kan samlas.

Hållbarhet

Hållbarheten hos en utomhusfärg avgör hur väl och hur länge den kommer att hålla mot naturens element. Detta är uppenbarligen ett område av stor oro för husägare. Om du ska lägga en stor summa pengar på att antingen måla eller betala någon annan för att måla ditt hem, vill du veta att det kommer att hålla. Oberoende publikationer om konsumenttester utför tester som simulerar år av utomhusexponering på en beläggning. Och resultaten – förutsatt att de kommer från en ansedd, opartisk källa – kan ge dig en bra indikation på den förväntade livslängden för någon färg.

Om du inte har nytta av resultaten från en av dessa tester till ditt förfogande när du handlar, kan du alltid se till hur många år som tillverkaren är villig att stå bakom sin produkt med dess garanti. Med det sagt vet färgtillverkarna att husägare målar om sitt hem ungefär vart sjunde år i genomsnitt, av en eller annan anledning. Så att förvänta sig att vilken färg som helst kommer att hålla i 20–30 år, än mindre en livstid – som många av etiketterna hävdar – är inget annat än en marknadsföringsteknik. Men vad olika garantiperioder indikerar är olika kvalitetsnivåer på en beläggning. Ju kortare garanti desto lägre kvalitet; du får bilden.

Behållning av färg och glans

Direkt solljus kan försämra utomhusfärgens bindemedel och pigment, vilket gör att den kritar och tappar sin glans. Alla utomhusfärger kommer att förlora en viss grad av färg och glans med tiden, men utomhusfärger av lägre kvalitet kommer i allmänhet att förlora dem mycket tidigare än bättre kvaliteter. Latexutomhusfärger som inte är 100 % akryl, samt oljebaserade utomhusfärger, är de två största förbrytarna. Var säker och använd minst en mellanklass 100 % akrylfärg.

Fuktbeständighet

Ett par områden som målarbranschen har fokuserat på de senaste åren är att förlänga målningssäsongen för utomhusbruk och att låta användare av sina produkter tänja på gränserna för sunt förnuft när det kommer till målning under hot om regn. Erövra temperaturen – Om du har bestämt dig för att ta itu med det där exteriörmålningsprojektet under våren eller hösten finns det goda nyheter som hjälper dig att göra just det.

Detta är särskilt användbart med tanke på att man för bara några år sedan inte kunde måla om temperaturen förväntades falla mycket. Det behövs inga speciella verktyg eller tips för att måla under dessa förhållanden. Var medveten om att det på kalla morgnar ibland tar längre tid för yttemperaturen på ditt sidospår att komma upp till den acceptabla nivån än vad det gör för luften.

En osäker väderprognos kan verkligen försena ditt målningsschema. Om du bestämmer dig för att vänta på grund av en rimlig chans för skurar, kommer du att sparka dig själv i baken över ett missat tillfälle om det inte faller. Om du bestämmer dig för att riskera det på grund av en liten risk för blött väder, kommer du verkligen att sparka dig själv i baken när din nyligen applicerade färg sköljs ner på sidan av huset av ett skyfall mitt på eftermiddagen. Vissa nya produkter ger dig mer kontroll över ditt schema även om du inte kan kontrollera vädret. Många av dessa fuktbeständiga produkter ute nu gör att du kan måla nästan upp till regn utan att behöva oroa dig.

Latex kontra olja

Undrar du någonsin varför folk inte använder oljebaserad färg så mycket längre? Du kan knappt ens hitta den på hyllan i din lokala färgaffär nuförtiden. Tja, det finns goda skäl till det. För det första skulle de ständigt skärpta restriktionerna för VOC (flyktiga organiska föreningar) så småningom ha drivit bort det från hyllorna ändå. Men den verkliga anledningen är att den helt enkelt inte kan konkurrera med prestandan hos 100 % akrylprodukter idag. En bra akryl kommer att förbli flexibel där en olja inte gör det – gör ett mycket bättre jobb med att expandera och dra ihop sig med ytan under den; de behåller sin färg och glans mycket bättre; de har en större tolerans mot lågtemperaturapplicering; de är resistenta mot mögel och mögel; och de är mycket lättare att städa upp när man arbetar med dem, för att bara nämna några.

Lista över de bästa utomhusfärgerna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av utomhusfärg

Det är viktigt att känna till de olika typerna av utomhusfärger för hus oavsett om du håller på med ett större renoveringsprojekt eller fräschar upp ditt hus. Förutom utomhusfärgstypen och finishen finns det särskilda egenskaper att leta efter i din valda färg som kan hjälpa dig att uppnå det utseende du vill ha och ett bestående resultat. Gör det svårt för fläckar och rester att förstöra ditt målar arbete med smutsavvisande färg. Denna färg som kräver lite underhåll är perfekt för trädgårdens smutsiga värld. Bara för att du målar utomhus betyder det inte att du ibland inte behöver torka av dina målade ytor för att bli av med märken eller smuts. Exteriöra glansutomhusfärger gör till exempel att du kan torka rent dina dörrar och fönsterbrädor utan att skada det färdiga utseendet.

Få regnet att fungera till din fördel! Denna innovativa färg har en självrengörande formulering så att smuts lätt tvättas bort när det regnar. Eftersom köks- och badrumsutomhusfärger tar itu med oönskat mögel inomhus, så gör vissa utomhusfärger det också. Ett bra sätt att få ditt målar arbete att hålla längre, alg- och mögelbeständig färg ger ett långvarigt skydd för dina utomhusytor.

Lösningsmedelsbaserad utomhusfärg

Oljebaserad färg torkar till en slät, hård yta som står emot väder och vind. Det torkar långsammare än latex – vanligtvis tar det 24 timmar att härda – och rengör med terpentin eller thinner. Oljebaserad färg fungerar bra för ytterdörrar och metallräcken eftersom det skapar en hållbar, stark finish som håller mot väder och vind.

Vattenbaserad utomhusfärg

Latexfärg torkar snabbt och rensar upp lättare än oljebaserad färg, kräver bara tvål och vatten. En annan fördel är att latex expanderar i varmare temperaturer och drar ihop sig i svalare temperaturer, så du behöver inte måla lika ofta. Med rätt ytbehandling kan du ofta applicera latex över en oljebaserad färg. Kolla in Hur du målar ditt hem exteriör för mer information om hur du förbereder dina ytor.

Glansig utomhusfärg

Blank färg och högblank färg är några av de bästa alternativen för att välja den bästa exteriöra husutomhusfärgen. Dessa rengörs lätt och motstår repor bättre, vilket gör dem till ett bra val för områden som används konstant, som dörrar, dörrposter och fönsterbågar. För fönsterluckor och trimarbeten ger glansfärg en fin kontrast till sidospår. Men om du har väggar, dörrar eller annan exteriör inredning som inte är i utmärkt skick, kommer glans och högblank färg att visa defekter i ytan mer än andra glanser, eftersom dessa ytskikt båda är extremt reflekterande.

Halvmatt utomhusfärg

Halvblank färg är också slitstark och lätt att rengöra men har mindre glans än glans. Den är lämplig för dörrar, trimarbeten och höljen eftersom den ger extra fläckbeständighet. Välj en halvblank färg framför en glansfärg för områden som är utsatta för väder och vind och behöver hög hållbarhet och livslängd.

Satinfärg

Satinfärg (ibland kallad lågglansfärg) ger enkel rengöring förutom en måttlig glans. Det fungerar bra på trä- eller cementbeklädnad som är i gott skick. Undrar du vilken typ av färg du ska använda på utvändigt tegel? Satinfärg är perfekt, eftersom den är lätt att rengöra genom att helt enkelt spola ner den.

Platt utomhusfärg

Platt eller matt färg har liten eller ingen lyster, vilket gör att den kan dölja brister. Det gör den till ett bra val för repat eller buckligt sidospår. Platt färg stänker mindre under appliceringen och är lättare att bättra på.

Trävårdsfärg

Lämplig för träskjul, staket, trädäck, trädgårdsmöbler, trädgårdsförvaring, lekstugor och andra strukturer Vid skydd och färgning av exteriört trä finns det fyra alternativ att välja mellan: färg, bets, lack och olja. Många av dessa produkter är skapade speciellt för vissa områden eller uppgifter, så utforska vårt sortiment för att hitta den rätta för ditt projekt.

Träfärg

Detta ger ett stänk av ogenomskinlig färg och finns i ett stort antal nyanser. Våra är designade för att överleva väder och vind och de flesta torkar snabbt. Leta efter sådana som är resistenta mot sprickbildning och blåsor även efter mycket exponering.

Utvändig trälack

Dessa kombinerar en hög skyddsnivå med en naturlig träfinish. Mer genomskinliga än andra trävårdsalternativ låter de träets fulla fibrer tränga igenom och kan appliceras på trä som tidigare har lackerats eller färgats (även om vi rekommenderar att du tar bort tidigare skikt). Välj mellan ett klarlack som helt enkelt skyddar och ger en glans till ytan, eller ett färgat lack som förstärker, eller till och med ändrar, den naturliga utomhusfärgen på ditt trä.

Utomhus murfärg

Murfärg skyddar och dekorerar ytterhusväggar, trädgårdsväggar och garage. Det kan hjälpa till att återuppliva framsidan av ditt hus för att maximera trottoarkanten och skapa ett bra första intryck. Murverksfärg finns i antingen en slät eller strukturerad finish och erbjuds i fler utomhusfärger än du kanske tror, ​​inklusive subtila neutrala utomhusfärger som kräm och beige, svala och lugnande nyanser som grått, grönt och blått och varmare toner som gult och rött.

Utomhus metallfärg

Lämplig för metallräcken, trädgårdsportar, bodar, trädgårdsmöbler, trädgårdsförråd och avloppsrör. Metallfärg ger väderskydd för alla metallytor utomhus som kämpar mot väder och vind. Den är endast tillgänglig för användning utomhus, eller välj multifunktionella som kan användas på interiöra och exteriöra metaller för att dubbla upp på målningsprojekt. Vi erbjuder ett sortiment av både snabbtorkande vattenbaserade och mer traditionella lösningsmedelsbaserade utomhusfärger.

Färgskydd och blekningsbeständig utomhusfärg

Ute i väder och vind kan oskyddat trä bli grått och missfärgas med tiden och din färg, bets, olja eller lack kan blekna eller till och med ändra färg. Leta efter utomhusfärger med UV-skydd och/eller blekningsbeständig teknologi för en längre hållbar, ljus färg.

Utvändig färg mot skav

Underhåll utomhusgolv, som trösklar, med färg formulerad för att vara mer hållbar och motstå slitage. Denna anti-skufffärg skyddar mot fläckar, hjälper dina utomhusytor att se snygga ut längre och säkerställer minimala skav. Detta gör den väl lämpad för garagegolv och skyddar mot förflyttning av tunga föremål som gräsklippare och trädgårdsmöbler, och även bilar som parkeras.

Vattentät och vattenavvisande utomhusfärg

Vattentäta och vattenavvisande utomhusfärger hjälper till att skydda ytor från regn och fukt. Om en muryta är särskilt porös kan extra försiktighetsåtgärder behövas för att skydda den. Samtidigt som du vill skydda dina ytor från regn, är det viktigt att all fukt i ditt murverk kan drivas ut. Vår andningsbara färg låter fukt strömma ut genom utomhusfärgen, vilket hjälper till att förhindra att mögel och alger utvecklas bakom den och skadar ytan.

Bestäm den bäst lämpade utomhusfärgen

Genomför ett färgbytestest

Du kanske har erfarenhet av den gamla goda swatchtestmetoden för att måla invändiga rum. Denna metod behöver finjusteras för ditt hems exteriör. Med tanke på skalan på ditt hem måste du måla en mycket större färgyta. Vi föreslår att du flåsar ett område så brett som en meter och så högt som 0,6 meter för varje färg. Tänk på att du bör testa utomhusfärgerna på ytan du faktiskt målar. Om du målar tegel, testa inte dina utomhusfärger på trä. Olika ytor absorberar färg olika och utomhusfärgen du har valt kanske inte ser likadan ut.

Se till att testa utomhusfärger på en vit eller mycket ljus yta. Detta inkluderar inte en affischtavla… Detta för att du inte ska jämföra din nya färg visuellt med din nuvarande färg. För att göra detta kan du måla en vit eller ljus kant runt änden av din färg. Titta på bilden nedan. Det är samma nyans av gult målat på en vit bakgrund och svart bakgrund. Utomhusfärgen ser annorlunda ut på grund av utomhusfärgerna runt den.

Efter att du har provat området, låt det torka och undersök utomhusfärgerna under olika tider på dygnet och på dagar med varierande molntäckning. Hur ser utomhusfärgerna ut under den gyllene timmen på kvällen? Vilka ser för djärva ut i eftermiddagens solljus? Vilken grå verkar för trist på en molnig dag? Att ställa frågor som dessa kan hjälpa din kritikprocess. Se till att göra anteckningar, eftersom det kan vara svårt att hålla liknande utomhusfärger raka. Vi föreslår att du använder swatch-testmetoden på minst två olika delar av ditt hem, helst en norra och en östlig del, eller en sydlig och en västlig del. På så sätt kan du se hur utomhusfärgerna ser ut när solen träffar den från olika vinklar.

Välj en färg du gillar

Såvida du inte planerar att piffa upp ditt hems exteriör i det enda syftet att sälja, anser vi att du bör välja den färg du älskar mest. Det är dock en klok idé att överväga hur ditt hem kommer att se ut jämfört med andra hem i ditt grannskap. Det är okej att låta ditt hem sticka ut lite, men det finns en fin linje mellan att måla ditt hem en färg som får positiv uppmärksamhet kontra negativ uppmärksamhet. Om du bor i ett historiskt grannskap eller ett samhälle med en husägarförening, vill du se till att din färg överensstämmer med alla bestämmelser.

Och även om du planerar att gå i pension i ditt hem, vet du aldrig vilka kurvor livet kan kasta dig i vägen. Om du skulle behöva sälja ditt hem inom en snar framtid, vill du ha en färg som tål tidens tand och tilltalar köpare. Så kom ihåg att rosa inte är för alla, och när du är osäker är en neutral färg vanligtvis ett säkert kort. Att arbeta med en professionell exteriördesigner kan också hjälpa dig att göra rätt val på en färg.

Välj rätt kombination

Det finns lite vetenskap som går in i ditt hems färgschema. Tänk bara tillbaka på dina konstdagar i grundskolan med att stirra på färghjulet. Komplementutomhusfärger är utomhusfärger placerade mittemot varandra på färghjulet. Generellt sett passar dessa utomhusfärger bra ihop, speciellt om deras mättnadsnivåer matchar. Till exempel ser dämpad orange vanligtvis bra ut med en dämpad blå. Ett annat verktyg för att hitta bra färgkombinationer för att förstå rena och smutsiga utomhusfärger. En ren färg är skarp och verkar sann mot nyansen. En smutsig färg är dämpad, mer som en akvarell. Vi föreslår att leka med färg på ditt hems dörr eller inredning, eftersom det är en mycket säkrare lek än att måla hela ditt hus i en djärv färg.

>>> Är du intresserad av garageportar? Klicka här. 

Enskiktstäckning

Detta är ett område som vi tror är mycket missförstått, och tyvärr gynnar denna förvirring färgtillverkarna. Hela konceptet med en täckfärg med ett lager är extremt tilltalande för alla motvilliga helgkrigare som stirrar ner i fatet av ett skrämmande färgprojekt. Vad de inte säger till dig i många fall är att dessa enskiktsutomhusfärger inte är idealiska för alla situationer, och de applicerar inte på samma sätt som traditionella utomhusfärger gör – åtminstone inte om du vill att de ska fungera korrekt. Missförstå mig inte, när de används på rätt sätt och i rätt situation kan de vara verkliga arbetssparare. Men i andra scenarier kan de minska livslängden på ditt lackarbete eller till och med orsaka massiva lackfel.

Applicera den i rätt tjocklek

Det finns ingen magi involverad i hur dessa produkter gör vad de gör. De kan täcka två lager i ett enda lager eftersom de oftast är tjockare än vanlig färg och, till skillnad från vanlig färg, kan de appliceras med dubbelt så hög tjocklek utan att rinna eller hänga ner på sidan av utomhusfärgen. hus. Där missförståndet kommer in är att om du inte applicerar dem i rätt tjocklek, får du inte riktigt två lager färg – vilket kommer att leda till en ny målning inom din nära framtid.

Om du ska försöka applicera en av dessa produkter är mitt råd att ta reda på de specifika tillämpningsrekommendationerna från produktetiketten och applicera den enligt anvisningarna. Eftersom detta vanligtvis innebär applicering av beläggningen med dubbel den normala våta filmtjockleken, och eftersom det kan vara mycket svårt att avgöra, skulle vi gå så långt som att säga att du bör köpa själv en enkel våtfilmtjockleksmätare för att övervaka din våta färgtjocklek när du applicerar den.

Använd den i rätt situation

Kanske finns det större problemet med dessa produkter kring de som är avsedda att användas som en primer-finish eller självgrundande produkt. När akrylfärg torkar krymper den. När akrylutomhusfärger torkar som är dubbelt så tjocka kan de ha en tendens att krympa mer aggressivt än sina motsvarigheter. Men där det verkliga problemet uppstår är när du har en färg som är dubbelt så tjock som binder tillräckligt bra för att fungera som sin egen primer, när den krymper kan den bokstavligen dra gamla färglager direkt från sidan av ditt hem, vilket orsakar omfattande beläggningsfel.

Min grund för detta påstående kommer inte från anekdotiska bevis, utan från en av de stora färgtillverkarna som hade just detta problem på nationell nivå när de först släppte sin enskiktsprodukt och övermarknadsförde den till allmänheten som den bästa lösning för alla ommålningssituationer. Sanningen är att dessa produkter har sin plats, men enligt vår ödmjuka åsikt är den platsen på nya sidospår eller sidospår som har minimala lager av befintlig färg från det inte så avlägset förflutna som är väl vidhäftade på underlaget.

Skillnaden mellan inomhus och utomhusfärg

Det grundläggande

Alla utomhusfärger är framtagna av samma grundingredienser. Dessa inkluderar hartser, tillsatser, lösningsmedel och pigment. Den komponent som gör att utomhusfärgen blir “våt” är lösningsmedlet. Denna komponent avdunstar med tiden när utomhusfärgen torkar. Det som finns kvar är resten av komponenterna – tillsatser, pigment och hartser. Av dessa bestående komponenter är pigmentet det som ger utomhusfärgen färg. Tillsatser, å andra sidan, ger den olika egenskaper, som mögelbeständighet. Slutligen binder hartser utomhusfärgen till ytan. De är vanligtvis gjorda av silikon, akryl eller epoxi. Både i den yttre och den inre utomhusfärgen delar pigmenten och lösningsmedlen likheter. För utomhusbruk kan vattenbaserade eller oljebaserade utomhusfärger användas. För inredningsarbeten rekommenderas dock inte oljebaserade utomhusfärger. Detta beror på deras lukt och det faktum att de är svåra att rengöra.

Även om det kan finnas många subtila skillnader mellan dessa två typer, är den primära valet av harts. Som vi redan nämnt är hartset den komponent som binder pigmentet till materialet du målar på. Utomhusfärg måste överleva att utsättas för fukt och stora temperaturförändringar. Den måste också motstå blekning, flisning och skalning. På grund av dessa skäl måste de hartser som används vid tillverkning av utomhusfärger vara mjukare. För interiörutomhusfärger är stora temperaturförändringar och fukt inget problem. Därför kan de hartser som används vid deras tillverkning vara styvare. Detta minskar i sin tur nedsmutsning och skavning.

Egenskaper för utomhusfärg

Denna typ av färg utsätts för olika väderförhållanden. Därför måste den ge skydd mot fukt orsakad av regn och snö och ultraviolett strålning orsakad av solljus. Det måste också skydda mot svamptillväxt. Dessa utomhusfärger är gjorda för att motverka blekning och mögel. Inför UV-strålningen som nämns ovan, såväl som mycket höga temperaturer, måste de vara blekningsbeständiga.

Som redan nämnts är de hartser som används för utomhusfärger mjuka. Detta gör dem också mycket flexibla. Som sådana spricker de inte lätt vid sammandragning eller expansion. Detta gör att de kan överleva de dåliga effekterna av fukt och temperaturförändringar. Genom att helt enkelt ändra glansen kan denna typ av färg appliceras på olika underlag. Under regn absorberar husets exteriöra små mängder vatten. Platt färg kommer inte att bubbla – det kommer att tillåta vattnet att fly. Eftersom det släpper ut mer flyktiga organiska föreningar är utomhusfärg osäker för inomhusbruk. Dessutom kräver det solljus för att bota.

Egenskaper för interiörfärg

Denna typ av färg används för dekoration och estetik. Samtidigt tillför interiörutomhusfärgen egenskaper som fuktförebyggande, tvättbarhet och enkelt underhåll. Interiörfärg är formulerad på ett sådant sätt att den tål nötning. Eftersom den upptar samma utrymme som människor är den också designad för att vara mer känslig än utomhusfärg. Denna typ av färg motstår fläckar och kan skrubbas. Eftersom den inte behöver hantera solljus har den inga blekningsmotståndskraftiga egenskaper. Dessutom behöver den inte solljus för att bli botad. Den är också tvättbar. Rull- och borstmärken, såväl som märken och fläckar som lämnats efter av barn och husdjur, kan enkelt rengöras. Interiörfärg måste ha en låg mängd eller noll flyktiga organiska föreningar. Detta minskar hälsorisker och är avgörande för att bevara luftkvaliteten i sitt hem.

 

Vanliga frågor om utomhusfärg

Vad är en primer?

Grundning är ett viktigt steg för exteriörer eftersom det hjälper färg att fästa på ytan. Primer ger utomhusfärgen ett mer enhetligt utseende och en mer hållbar finish. Du behöver definitivt en primer om du målar över ljusa eller mörka utomhusfärger. När du täcker mörk färg eller gör andra drastiska färgförändringar, leta efter primer som är hög hud.

Du kanske undrar, vad är skillnaden mellan interiör- och utomhusfärgsprimer? Exteriör primer är mer hållbar och hjälper till att skydda mot mögel, sprickor och erosion. Vilken utvändig primer som är bäst att använda beror på ytan. Oljebaserade grundutomhusfärger täcker fläckar och är bra för målat eller omålat trä och metaller som är benägna att rosta, eftersom de tätar ytan och gör att utomhusfärgen appliceras jämnare. Även om oljebaserad primer har stor penetration på träfibrer, är den känslig för att bli skör med tiden.

Vattenbaserad latexprimer torkar snabbare än oljebaserad primer och har mer flexibilitet. Detta är särskilt viktigt vid grundning av trä som kan expandera och dra ihop sig. Du bör endast använda latexprimer med vattenbaserad färg. Denna typ av primer är också bra för betong. Vilken primer du än använder kommer en väl förberedd, ren yta att göra jobbet smidigt. Se till att vänta tills primern torkat helt innan du börjar måla. Och om du bor i ett mycket fuktigt klimat, kom ihåg att det kan ta tre eller fler timmar för primern att torka helt.

Vad kan jag behöva när jag ska måla?

När du har valt färg för ditt jobb behöver du några verktyg och utrustning för att hjälpa dig att avsluta ditt målningsprojekt. Slutför alla nödvändiga förberedelser innan du målar med spackel. Trä korrigerar eventuella hål eller utrymmen i träytor, medan murverksalternativ fyller oönskade sprickor i ditt murverk. Trådborstar är ett bra sätt att ta bort färg och rost från metall och när de används med sandpapper kommer du att se till att du har en slät yta för applicering. Medan sandpapper som används ensamt på mindre ytor, som dörr- och fönsterkarmar, hjälper primers och färg att fästa på ytan. Om du är orolig över att en gammal färg syns genom den nya, utforska vårt utbud av

Penslar, rullar och sprutor

Färgsprutor är bäst lämpade för att måla större ytor utomhus. De tar mindre tid än en pensel och vissa modeller låter dig styra sprayens hastighet och noggrannhet för mer krångliga målningsjobb. Rullar är idealiska för att måla ytterväggar – men var noga med att välja en som är för utomhusbruk. Om du målar ytor som ligger högt upp, välj en med förlängningsstång för att lättare och bekvämare ta itu med dessa delar utan att behöva en stege. För mindre ytor eller mer ömtålig målning, gå till en pensel. Vi har sådana som är designade för användning på specifika material, till exempel för att måla trä eller murverk, och till och med trädborstar som tar bort behovet av att stå på knä eller böja sig ner. Använd en syntetisk pensel om du använder en vattenbaserad färg, lack eller olja eftersom naturliga borst inte applicerar den ordentligt på ytan.

Skydd

Bli inte täckt av färg med vårt sortiment av arbetskläder. Från overaller till damm masker, skyddsglasögon till handskar – vi har allt du behöver för att skydda dig själv och skydda dig från stänk och damm. Kom ihåg att skydda området där du målar – även utanför är det alltför lätt att göra en röra. Plocka upp en dammduk för att förhindra att oönskad färg hamnar på dina trädäck, gångar eller uteplatser.

Stegar

Beroende på färgprojektets storlek kan du behöva en stege eller arbetsplattform för att hjälpa dig komma åt svåråtkomliga områden. Utforska vårt urval, allt från höga förlängningsstegar till mycket kortare pallar för att hitta den som passar dig.

Vad bör jag tänka på innan jag börjar?

Det finns några viktiga saker att tänka på innan du fastnar i ditt målningsprojekt. Oavsett om du målar trä, tegel eller metall, hittar du något som passar din yta – samt några utomhusfärger för mer specialistprojekt. Bläddra i sortimentet för att hitta rätt för din utomhusyta. Ytans tillstånd är viktigt både för att bestämma vilken typ av färg som ska användas och även förberedelsearbetet du behöver göra (om någon alls). Om du målar över en äldre yta, se till att den är torr, ren och i gott skick; att eventuellt damm, mögel, alger eller mossa har tagits bort och eventuell rost har slipats ner. Du kan behöva använda en primer och/eller underlack för att säkerställa både bästa finish och att ditt målararbete håller så länge som möjligt.

Letar du efter en ljus nyans för att lägga till ett stänk av färg eller en mer dämpad ton? Något som lägger till iögonfallande kontrast eller smälter in vackert? Och tänk på ytan som målas. Vill du förstärka ytans befintliga utseende, som att betsa trä för att förstärka dess naturliga skönhet, eller dölja det smart med färg? Glöm inte stilen på ditt hem och din trädgård. Är det traditionellt och klassiskt, eller mer modernt och edgy? Det finns många saker att tänka på för att hjälpa dig att begränsa ditt val av färg och finish.

När ska man använda oljebaserad färg?

Med tillkomsten av lättanvända vattenbaserade utomhusfärger på 1950-talet och större restriktioner för lösningsmedel med hög VOC, har användningen av oljebaserade utomhusfärger stadigt krympt. Trots det har oljor en glans, jämnhet, smutsbeständighet och hårdhet som ingen latex kan matcha. Så det är fortfarande meningsfullt att använda dem i vissa utomhusapplikationer: dörrar, smidesjärn och klädsel, såväl som detaljer som kommer att beröras, undersökas noggrant eller som förtjänar en enastående glans. Oljans seghet gör den också idealisk för verandagolv.

Hur väljer man rätt färg?

Använd ditt hus och dess omgivningar som din guide. Hus: Välj komplement till utomhusfärger som redan finns i ditt hem, till exempel en honungston på ett tak av cederträ, rött på en tegelgrund eller grått på en stenstolpe. Grannskap: Undersök ditt block. Att måla ditt hus i en tropisk turkos bland ett hav av grått och beige kommer att få det att sticka ut – på ett dåligt sätt. En dämpad blå eller grön skulle passa bättre men ändå särskilja den.

Landskap: Spela av naturen. En ljusgrön, till exempel, kan vara precis biljetten för en fastighet tjock med träd och solprickig skugga, medan en mörk ockra skulle komplettera de solbrända öknarna i sydväst. Väder: Ju längre söderut du kommer, desto mer intensiv är solen. Så använd ljusa, mättade utomhusfärger som inte verkar urtvättade i det hårda ljuset. I vintrigt nordligt klimat, där landskapet är lövlöst och himlen är grå under en stor del av året, råder svalare nyanser.

Ska jag använda träbets eller lack?

Både träbetsar och trälack är designade för att skydda utomhusträ och virke från väder och vind – de gör det bara på olika sätt. Träbets tränger in i träet och binder det så att det stärker under ytan. Om du till exempel har behandlat staketpaneler kan du behöva kontrollera att ytterligare färgning inte påverkar behandlingen som redan finns i träet negativt. Utomhus trälack fungerar annorlunda. Lack tränger inte in i träet utan lägger sig på ytan och ger en skyddande beläggning. Det är också ganska tufft, så ett lager lack används ofta för att förhindra röta och angrepp – liksom träfärg och bets – och behöver bara fyllas på då och då om det appliceras noggrant.

Vilka typer av utomhusfärger finns det?

Förutom färg måste du också ta ett beslut om vilken typ av färg. Det finns två huvudkategorier av utomhusfärg – oljebaserad och latexbaserad färg. I allmänhet kommer oljebaserade utomhusfärger med en rejäl prislapp, men av goda skäl. Oljebaserat målat är extremt hållbart och mycket väderbeständigt. Du måste dock röra om den här färgtypen ofta under ditt projekt, eftersom oljorna kan börja separera. Om ditt hem redan har målats med en oljebaserad färg bör du välja en oljebaserad färg för omdesignen. Om du målar latex över olja kommer det med största sannolikhet att flagna.

Romabio är en färg som våra tegel- och läktdesigners varmt rekommenderar för murverk, inklusive tegel. Det är mineralbaserat och tillverkat med ingredienser av hög kvalitet, vilket gör det extremt lågt underhåll. Latexbaserad färg är dock mycket användarvänlig, vilket gör den till ett utmärkt val för en gör-det-själv. Och färgtillverkarna har gjort framsteg när det gäller hållbarheten för dessa färgtyper. Se till att rådgöra med din entreprenör om vilken färg som är bäst för ditt klimat och behov. För mer om hur du hittar den bästa entreprenören för jobbet, klicka här.

Vilka applikationstips bör jag tänka på?

Låt oss ta en titt på vilka produkter som hjälper dig att uppnå önskat resultat. Använd färg för en ogenomskinlig yta med obegränsade färgalternativ. Bets: Använd en bets för en semi-opak (eller ogenomskinlig) finish. Tillgängliga utomhusfärger är inte lika olika som utomhusfärgens utbud. Halv-ogenomskinliga fläckar förstärker ofta den underliggande träfibrerna med en nyans av färg – en mörk ebenholts, ett varmt guld eller en ljusrosa. Använd en sealer för att skydda strukturen. Sealers bör användas för strukturer som kommer att utstå mycket slitage eller exponering för hårda väderelement. Tonade tätningsmedel finns tillgängliga, så tänk på detta om du vill ändra strukturens utseende samt erbjuda skydd.

Bestäm en avslutning. Matt: Rengör inte bra, men döljer brister. Används vanligtvis för hemsidor. Satin: Finish är mellan den för matt och glansig. Det döljer brister väl, men är ändå lättare att rengöra än matt färg. Glans: Finishen är glänsande och hållbar, vilket gör den lätt att rengöra. Framhäver brister, används därför vanligtvis i små applikationer som behöver rengöras ofta (som lister och dörrar).

Vad ska man tänka på när man köper utomhusfärg i latexform?

Här är några av de saker du bör tänka på innan du köper latexfärg för ditt exteriör:

Varaktighet

Hållbarheten på utomhusfärgen du köper för ditt utomhusbruk spelar stor roll. Latexutomhusfärger av högre kvalitet innehåller vanligtvis ingredienser av högre kvalitet som mer fasta akrylämnen och pigment. De är också ofta tjockare och klibbigare än utomhusfärger av lägre kvalitet. Hållbarheten för ett målningsarbete beror direkt på antalet applicerade skikt. Fler lager ger vanligtvis en mer hållbar yta. För att få den fulla effekten av någon färg måste du också röra om den ordentligt före användning. Detta beror på att vissa ingredienser sätter sig på botten av burken med tiden så du behöver alla dessa kemikalier för att blanda på lämpligt sätt innan applicering. För en mer hållbar och tjockare finish kan du också prova att applicera din färg med en färgrulle eller pensel istället för en spruta.

Utomhusfärgens torktid

Nyckeln till att uppnå en kvalitetsfinish är väntetiden mellan läggning av det första skiktet och appliceringen av det andra skiktet. De flesta latexutomhusfärger torkar inom ett par timmar, och kan vanligtvis ta emot ett andra skikt 4 till 6 timmar efter den första beläggningen, men som en säkerhetsåtgärd, kontrollera alltid för en färgs torktid på sidan av burken.

Hållbar färg

Utomhusfärger av dålig kvalitet innehåller billiga pigment, såsom lera, kiseldioxid och talk som tenderar att blekna med tiden. Om den målade ytan har en sydlig exponering och får direkt sol kommer den att brytas ned ännu snabbare. För att undvika att behöva måla om varje år eller så måste du skaffa en färg som håller kvar sin nyans under tillräckligt lång tid. Mörkare utomhusfärger är mer benägna att blekna på ditt yttre än ljusa nyanser. Om du vill skapa falska texturer, som en fasad som ser ut som trä eller marmor, bör du välja utomhusfärger som innehåller UV-skydd. Dessa ingredienser kommer att bevara kvaliteten på utseendet och hålla de påmålade effekterna från att blekna.

Vädermotstånd

Utomhuslatexutomhusfärger av hög kvalitet klarar ständiga väderpåverkan. Latexutomhusfärger använder akryl som ett bindemedel som gör att de kan böja sig något, vilket gör dem mindre benägna att spricka eller bli spröda. Därför kan de stöta bort regn och hålla längre på ditt yttre. Latexfärg av högsta kvalitet kommer vanligtvis att ha etiketter och taggar som “all akryl” eller “100 procent akryl.” Du kan leta efter taggar som dessa om du behöver vara säker på ett val av färg. Billigare utomhusfärger kommer att innehålla en mindre mängd akryl, vanligtvis inte tillräckligt för att utomhusfärgen ska vara riktigt väderbeständig. Visste du att det faktiskt finns en “korrekt” tidpunkt att måla husets exteriör? Lär dig mer om när och när du inte ska måla ditt hus exteriör i den här videon nedan.

Lämplighet för klimat

Din region är en avgörande faktor för valet av färg som kommer att fungera för dig. Utomhusfärger som är lämpliga för ett fuktigt område kanske inte är det bästa valet för områden med hög öken. I de flesta fall kommer utomhusfärger att innehålla extra tillsatser som gör dem mer lämpliga för ett visst klimat så du måste överväga detta innan du gör ditt val. Till exempel kommer utomhusfärger märkta som “mögelbeständiga” att vara att föredra i fuktiga och regniga områden, medan utomhusfärger märkta som “UV-beständig” är mer lämpliga för en mycket solig region.

Ytans lämplighet

Ditt målningsarbete kommer att bli mer framgångsrikt om utomhusfärgen är kompatibel med materialet som målas. Den allmänna tumregeln när man målar en yta som redan har målats tidigare är att använda samma typ av färg som redan finns på ytan. Till exempel, om din tegelvägg redan var målad med latex, välj latex. Försök att se till att du inte blandar olika typer av färg som att lägga oljefärg över latex eller vice versa. När du bestämmer dig för vilken färg du ska köpa, överväg vilka ytor du behöver måla och sök efter färg som är mer lämpad för det. En färgprodukts kompatibilitet anges vanligtvis på färgburken och på säljarens webbplats.

Vad bör jag tänka på när jag ska köpa utomhusfärg för trä?

Utomhusträfärger tenderar att delas in i två separata kategorier: utomhusfärger för skjul och staket och trädäcksfärg. Den största skillnaden är att målarfärg på trädäck måste tåla att man trampar på det regelbundet eller tåla tyngden av möbler. Följ dock alltid tillverkarens instruktioner och se till att rätt färg används för rätt jobb. Bortsett från detta är den största likheten mellan dessa typer av utomhusfärger variationen i färg. Till skillnad från träbetsar och andra behandlingar, kan valet av färg från en rad olika toner verkligen skapa en djärv och fräsch look för din trädgård eller uteplats. Det är en bra idé att använda primer med trä, särskilt obehandlat trä, eftersom detta kommer att hjälpa till att fylla ådring för en jämnare finish. Ogrundat trä kan flagna av med tiden, vilket resulterar i en tuffare look.

Vattenskador

Projekt som lämnas utanför kommer att utsättas för regn och snö. Trä är ett hållbart material, men det passar inte bra med vatten och kommer snabbt att ruttna eller mögla om det utsätts för vatten under längre perioder. Om du planerar att lämna ditt projekt på ett otäckt område på din trädgård, bör du välja en färg som skapar ett robust vattentätt lager. Latex- och akrylutomhusfärger är ofta de bästa alternativen för att motstå skador från regn och snö.

UV-strålning

Utomhusprojekt kommer att utsättas för solljus, och UV-strålning från solen kan orsaka snabb blekning av färg och vattentäta egenskaper. Om du vill att ditt projekt ska se nytt ut under längre perioder utan att behöva applicera färg igen, välj en produkt som är designad för att behålla sin färg även när den utsätts för konstant solljus.

Fysiskt slitage

Många träbearbetningsprojekt som står utanför kommer att se mer än sin beskärda del av fysiskt slitage. Trädgårdar är ofta mest benägna att repa, repa och blekna, så det kräver en färg som skapar ett hårt, skyddande lager som motstår konstant interaktion. Starka latex- eller emaljutomhusfärger är oftast bäst. Andra projekt, som ledstänger och gräsmattamöbler, kräver inte lika mycket skydd men kommer fortfarande att användas regelbundet. Latex- eller akrylutomhusfärger kommer att stå emot en hel del fysisk misshandel. Dekorativa delar behöver inte mycket skydd, så all vattentät utomhusfärg bör räcka.

Avsedd användning

Materialet du planerar att måla kan spela en stor roll för att avgöra vilken färg som är rätt för dig. Medan de flesta träarbetare behöver färg som de kan applicera på trä, kanske du vill ha en som kan användas på flera ytor, särskilt om ditt projekt innehåller bitar av metall eller betong som du också vill måla.

Färgalternativ

Efter att ha lagt ner timmar på ett träbearbetningsprojekt är anpassningsmöjligheter i ditt efterbehandlingsmaterial viktiga. Många utomhusfärger kommer i en mängd olika utomhusfärger som ger dig alternativ för hur din pjäs kommer att se ut. Utomhusfärgens utseende över tid är något du också vill överväga. Vissa utomhusfärger motstår blekning bättre än andra och behåller sin livfullhet under längre tid. Detta innebär ofta att du kommer att ansöka om mer sällan, vilket sparar tid och pengar.

Avslutning

Utomhusfärger har alltid en finish, allt från platt till metallic. De flesta träarbetare tycker att de föredrar ett speciellt utseende när det kommer till finishen. Vi använder personligen halvblanka utomhusfärger på mina exteriörprojekt, bara för att vi tycker om lite glans för ett professionellt utseende men inte för mycket där det ser överarbetat ut. Finishen är helt och hållet en personlig preferens, och det kommer inte att ha någon betydelse för hur hållbart ditt projekt är.

Torktid

Oavsett vilken färg du väljer måste du avsätta tid för att låta den torka mellan skikten och innan du utsätter den för fysiskt slitage eller vatten. Om du är orolig för att färgytan ska skadas av gångtrafik, löv, pinnar eller annat skräp, är det bättre att skaffa en färg som torkar och härdar snabbt.

Behöver jag täta utvändigt trä innan jag målar?

Även om du kanske överväger om försegling av exteriört trä är nödvändigt, om du vill bibehålla dess utseende i exteriöra områden, krävs användning av en träfogmassa. Exteriört trä utsätts för väder och vind och en mängd olika tuffa väderförhållanden. Eftersom trä är poröst till sin natur har det den naturliga tendensen att lätt absorbera vatten vilket kan göra att ditt trä försämras i kvalitet med tiden. Att använda träfogmassa är inte bara viktigt för att skydda det yttre träet från väder och vind, utan är också viktigt att applicera innan målning för att säkerställa att din lack ser bättre ut längre. Även om det kan vara frestande att hoppa över det här steget om du har en snävare budget, kan tätning av ditt yttre trä hjälpa till att skydda din yta och kommer att avsevärt bidra till livslängden för ditt målararbete.

Som ett resultat kan användningen av ett tätningsmedel på ditt exteriöra trä faktiskt spara mer pengar på vägen om det hindrar dig från att behöva retuschera och dekorera om ditt yttre trä gång på gång. Med detta i åtanke, även om du har en stram budget, är det faktiskt mer kostnadseffektivt att använda ett tätningsmedel innan du börjar måla dina yttre träytor.

>>> Är du intresserad av en fågelmatare? Klicka här. 

Hur målar man utvändigt trä?

För att säkerställa att ditt exteriöra trä har den mest professionella finishen måste du först utföra några förberedande steg innan du börjar måla ditt exteriöra trä. När allt kommer omkring vill du inte applicera ett nytt lager färg på en sprickande, flagnande yta. Om ditt trä aldrig har målats måste du fortfarande ta dessa förberedande steg.

För en jämn finish måste du först ta bort eventuell flagnande färg och slipa ner ytan tills du har en slät yta att måla. Om det inte finns någon färg, se till att du fortfarande slipar ytan. Efter detta måste du ta bort all smuts, damm och skräp från ytan för en fin blank platta. När allt kommer omkring vill du inte att din målarpensel tar upp damm och förstör ditt nya lager färg. Därefter måste du applicera din primer. Att använda en primerfärg är ett bra sätt att få bättre färgutbyte, speciellt när det kommer till porösa ytor. Alternativt, om du använder en primer och målar i ett, gå direkt till målning.

Applicera det första färgskiktet jämnt och se till att du följer träets ådring. Sedan måste du låta din färg torka innan du går över till det andra lagret. Det är bra att välja en snabbtorkande färg för den här typen av jobb, eftersom det betyder att du kan applicera ditt andra skikt snabbare och du är mindre beroende av att väderförhållandena är bra. Om du väljer en färg som har en långsam torktid, måste du se till att du väljer en torr dag som inte kommer att störa din målning.

Hur många år håller utomhusfärg?

Detta är en svår fråga att svara på, eftersom många faktorer kan bidra till hur lång tid som din utomhusfärg håller. Hur länge din utomhusfärg kommer att hålla beror till stor del på kvaliteten på den utvändiga utomhusfärgen du använde, väderförhållandena där du bor och hälsan hos ytan som du målar.

Generellt sett kan utomhusfärg hålla var som helst mellan 7 och 10 år. Med detta sagt kan detta skilja sig markant när man tar hänsyn till faktorerna ovan. Till exempel, om du bor i en otroligt regnig region, kommer din yttre färg sannolikt att behöva bättras upp tidigare än så, helt enkelt för att den utsätts för hårda väderförhållanden regelbundet. Oavsett om du använder ett tätningsmedel och primer kommer också att avgöra hur länge ditt yttre målningsarbete kommer att pågå också. Om du vill förlänga livslängden på din utomhusfärg, så rekommenderas det starkt att du förbereder dina utvändiga ytor ordentligt med ett tätningsmedel och/eller primer, beroende på vilken yta du målar.

Vad tillför utomhusfärg?

Att måla utsidan av ditt hus kan vara en obehaglig och tidskrävande process. Men å andra sidan, om du är en husägare och diskuterar om det är värt besväret att måla dina ytterväggar, har vi goda nyheter för dig. Skönhet är inte den enda tillfredsställelsen av utomhusfärger. Därför, om du funderar på att måla dina ytterväggar, fortsätt att läsa för de nio bästa anledningarna att göra det:

Om dina ytterväggar hålls på rätt sätt, kommer det att hålla damm och smuts borta. För äldre hus eller i ett område med kontinuerlig byggverksamhet är det klokt att investera i skyddande damm färg. Att måla dina ytterväggar med utomhusfärger av högsta kvalitet kan hjälpa till att skydda fastigheten från väderförhållanden – oavsett om det är regn, damm eller hårda solstrålar. Detta kommer att förlänga livslängden på din primära struktur och garantera att dina husväggar inte bara ser fantastiska ut utan är skyddade.

Dina innerväggar kan också ha nytta av en fräsch målning på ytterväggarna. Det blir lättare att hålla din interiörfärg ser ny ut längre om dina ytterväggar tål väder och vind, inklusive solens strålar och kraftigt regn. Att lägga till ett nytt färgskikt till ditt hus kan få det att verka mer inbjudande och gladare för gästerna. Se till att du väljer en nyans som bäst kompletterar ditt hems allmänna färgschema och kompletterar de närliggande egenskaperna för att säkerställa att din nya färg inte krockar för mycket. När ditt hems exteriör är i toppform kan det ha en betydande inverkan på dess värde. Så om du ska släppa ut ditt hus på marknaden, är målning av dina ytterväggar ett fantastiskt sätt att öka ditt fastighetsvärde. Det kan också höja önskvärdheten för ditt hem för potentiella köpare tio gånger.

Förbättrar kvaliteten på luften i hemmet

Att måla dina husväggar med utomhusfärger med låg halt av flyktiga organiska föreningar kan till och med hjälpa dig att förbättra den allmänna kvaliteten på luften inuti, vilket kan bidra till att skapa en trevlig livsmiljö för dig och din familj.

Du sparar pengar på framtida underhåll

Även om att måla utsidan av ditt hus kan tyckas vara en extra kostnad som du helst vill undvika, kan det spara pengar på framtida reparationer. Dessutom, om du anlitar en professionell för att måla ditt hus, kommer de att åtgärda alla små eller betydande brister, inklusive vattentätning och väderbeständighet, vilket säkerställer att framtida väggproblem förhindras.

Reparerar skador

Du kan upptäcka betydande problem med väggarna i ditt hus när du målar om exteriörerna. Ommålning av din fastighet kan avslöja defekter som mögel, mögel och fläckar, som många husägare är chockade över att upptäcka. Men om de upptäcks kan dessa problem lätt fixas av proffs. Ommålning är nödvändig efter att problemen är lösta för att förhindra att skadan inträffar igen. Innan du målar om dina ytterväggar bör du få råd från vattentätningsproffs.

Förhindrar bildandet av väggmärken och fläckar

Ett nytt lager färg på dina ytterväggar kan inte bara lösa problem utan kommer också att täcka upp eventuella fläckar eller fläckar som har samlats på dina väggar över tiden. Dessutom är det frekvent att ha damm på dina ytterväggar i städer och platser där det är mycket byggaktivitet. Detta kan förhindras genom att använda anti-damm utomhusfärger, som har en dammskyddsteknik som förhindrar att damm fastnar på ditt hems väggar.

Hur förbereder jag trä som ska målas?

Hår, damm mögel och andra partiklar kan blandas in i din färg. Detta kommer att orsaka synliga fläckar, stötar och brister. Att tvätta ner träet med mild tvål och vatten eller trinatriumfosfat (finns i din lokala järnaffär) kommer att rädda dig från framtida huvudvärk. Även om virket kom från en järnaffär, slipa ner det med ett 180–200 sandpapper och torka sedan bort dammet med en trasa. Att slipa träet ger utomhusfärgen något att fästa sig vid. Primer binder kemiskt till problematiska områden i träet och ger utomhusfärgen en jämn yta att vila på, så att slutresultatet blir mer enhetligt.

Kom ihåg att om du målar trä som ska ut, se till att utomhusfärgen har en inbyggd sealer eller lägg till en sealer när utomhusfärgen är torr. Medan många utomhusfärger säger att de innehåller en primer, var försiktig med att hoppa över alla stegen ovan innan de appliceras, även om det är av hög kvalitet. Även om tvätt, slipning och grundning av träet kan vara tidskrävande, kommer varje steg dig närmare ditt mål att ha ett projekt som är målat på det mest professionella sättet och säkerställer livslängden. I slutändan, bestäm vilken typ av färg du ska köpa baserat på vad du målar, var den ska bo (inomhus eller utomhus), hur mycket tid du ska ha för att slutföra projektet och vilken färg och finish du vill att projektet ska ha. De stora projekten är de som behåller sin skönhet med minimalt underhåll.

Vad är speciellt med murverksfärg?

Murverksfärg ger en dekorativ finish till murverk och betong. Även om murverksfärg antyder att den uteslutande är för användning med tegelstenar och block, är den mer mångsidig än så. Vissa murverksutomhusfärger kan användas med andra ytor som sten och puts, yttergips och till och med metallarbete. Förutom att ge en attraktiv ton till ytterväggar, har murverksfärg också till uppgift att skydda ytor från väder och vind – ett vanligt kännetecken för yttre beläggningar, utomhusfärger och tätningsmedel. Det finns också en mängd olika typer av murverksutomhusfärger att välja mellan, allt från traditionella stilar till mer moderna typer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top