Den bästa utomhusfärgen 2023 – Test av utomhusfärg

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Tinova Väggfärg

Murtex Fasadfärg

Nordsjö Träfasadfärg

Cuprinol Täckfärg

Klicka här för att se mer utomhusfärg. 

 När man ska måla om huset där hemma märker man snabbt att det är mycket lättare sagt än gjort. Hela processen kräver väldigt mycket planering och omtanke innan man kan börja. Sen tar det också väldigt lång tid att utföra arbetet då det ofta sker i flera steg och det är mycket att måla.

Då är det oerhört tråkigt att ha gjort all planering och allt arbete endast för att upptäcka att färgen man köpt är i fel färg eller av fel sort.

Olika sorters färg anpassar sig efter till exempel olika klimat och så gäller det att välja den färg som kommer passa ens eget hus bäst. Om den inte passar kan man inte få ut lika mycket från färgen som man betalat för.

I den här artikeln jämför vi olika sorters utomhusfärger samt vägleder dig till den färg som kommer lämpa sig bäst efter ditt hus. Vi ger också tips på hur du förbereder dig samt hur du underhåller utomhusfärgen efter du målat.

1. Bäst i test – Nordsjö Tinova Excellent Exterior

Nordsjö Tinova Väggfärg

Se bästa priset 

Nordsjö Tinova Excellent Exterior är en akrylat/alkyd utomhusfärg som är gjord för att framhäva träets struktur.

Färgen kan användas med fördel på mellanstrukna och industriellt grundmålade panelbrädor, som är behandlade enligt CMP regelverk, utomhus. Om färgen appliceras på rätt sätt och underhålls enligt anvisningarna kan den hålla för väder och vind i upp mot 14 år.

Utomhusfärgen har en halvblank glans och en täckyta på 4 till 8 kvadratmeter per liter. Dammtorr torktid är 2 timmar och övermålningsbar torktid är 6 timmar.

2. Populärast – Nordsjö Murtex Silicate Fasadfärg

Nordsjö Murtex Silicate Fasadfärg

Se bästa priset 

Nordsjö Murtex Silicate Fasadfärg är en utomhusfärg som till skillnad från Nordsjö Tinova Excellent Exterior är ämnad för målning på puts och betong i stället för trä. Den kan även användas på fasadtegel, fibercementskivor och äldre silikatmålade ytor.

Utomhusfärgens glans är matt och den har en täckyta på 3 till 5 kvadratmeter per liter för nymålning och 4 till 6 kvadratmeter per liter för ommålning. Torktiden är en timme men färgen är övermålningsbar efter 12 timmar.

3. Premiumval – Nordsjö Träfasad 2in1

Nordsjö Träfasadfärg 2in1

Se bästa priset 

Nordsjö Träfasad 2in1 är en utomhusfärg som är gjord för målning på ytor av trä utomhus. Färgen är en kombination av täck- och grundfärg som är gjorda för det kalla, nordiska klimatet.

Utomhusfärgen innehåller ett exklusivt patenterat bindemedel som ger ett bättre skydd, ett tjockare skikt och en högre torrhalt.  När färgen används tillsammans med Tinova Wood Base Oil BPR leder det till en livslängd på upp till 12 år.

Den har likt Nordsjö Tinova Excellent Exterior en halvblank glans. Utomhusfärgen har en täckyta på 3 till 6 kvadratmeter per liter för nymålning och en täckyta på 6 till 8 kvadratmeter per liter när man målar om. Torktiden är 8 timmar men utomhusfärgen är övermålningsbar efter 12 timmar.

4. Billigast – Cuprinol Täckfärg

Cuprinol Täckfärg

Se bästa priset 

Cuprinol Täckfärg är en täckande halvmatt färg som är gjord för målning av träfasader utomhus. Ett unikt bindemedel med självrengörande egenskaper ger färgen en hög kvalité och en livstid på upp till 16 år. För bästa möjliga prestanda bör träet impregneras med Cuprinol Träbas V och grundmålas med Cuprinol Trägrund V.

Färgen har en konsistens som gör den lätt att måla med och som gör att den kan appliceras i tjockare skikt. Konsistensen i kombination med den goda utflytningen ger färgen en hög täckande förmåga.

Ytan efter målning är ganska hård och slät vilket gör att mindre smuts fastnar och att ytan spolas ren av regn. Detta leder till en minska grogrund för alger och mögel som kan förstöra husets fasad.

Jämfört med många andra utomhusfärgen har Nordsjö Träfasad 2in1 en väldigt snabb torktid på 1 timme och om man vill måla ett till lager behöver man vänta i 2 timmar. Färgen har en halvmatt glans och en täckyta på 6 till 8 kvadratmeter per liter.

Lista över de bästa utomhusfärgerna 2023

  • Bäst i test: Nordsjö Tinova Excellent Exterior
  • Populärast: Nordsjö Murtex Silicate Fasadfärg
  • Premiumval: Nordsjö Träfasad 2in1
  • Billigast: Cuprinol Täckfärg

Köpguide för utomhusfärger 2023

Med tanke på hur mycket tid man lägger ner på att måla om, är det väldigt viktigt att man väljer rätt utomhusfärg. En rad olika faktorer väger in när det är dags att köpa färgen och det kan därför kännas svårt när man ska välja.

För att underlätta i ditt letande har vi satt ihop en köpguide för att vägleda dig att välja rätt utomhusfärg. Här kommer två viktiga faktorer som du bör tänka på:

  • Klimat
  • Målaryta

Klimat

Den kanske viktigaste faktorn som präglar valet av utomhusfärg är klimatet i vilket färgen ska användas. Regn, vind, kyla eller torka gör påverkar väldigt mycket och sätter höga krav på färgens egenskaper.

Bor man i ett område med mycket nederbörd kan en färg baserad på olja vara ett bra alternativ. Den kan stå emot regn bra och är dessutom lätt att rengöra.

Akrylbaserad latexfärg är också ett bra alternativ som klarar regn bra. Den typen av färg funkar också bra om du ska måla ett exempelvis ett pooltak eller plank runt spabadet som snabbt kommer i kontakt med mycket fukt.

Akryl kan därför också lämpas till varmare och torrare klimat där färgen är mer benägen att spricka. Då är det viktigt med en färg som kan klara värmen så att man inte lägger mycket tid och pengar på målningen för att sedan behöva göra om det igen.

Målaryta

En annan faktor som bestämmer vilka egenskaper färgen bör ha är underlaget som man ska måla på. En tumregel är att man ska använda sig av samma sorts färg som den färg man ska måla över. Om man blandar olika sorters utomhusfärg kan olika ämnen i färgerna reagera med varandra och göra så att färgen flagnar eller bubblar.

Det är också väldigt viktigt att man köper färg som är anpassad efter underlaget man ska måla på om det är första gången. Skulle man till exempel måla med färg avsedd för trä på ett mineralunderlag skulle man inte kunna nyttja färgens yttersta potential.

Det är också viktigt att tänka på att utomhusfärg kan fästa dåligt på olika ytor som till exempel tegel eller betong. För att motarbeta detta är det viktigt att behandla ytan innan man målar så att färgen fäster lättare. Vanligast är att man behandlar ytan med en primer eller grundfärg som är avsedd för just den ytan.

Väderförhållanden för utomhusfärg

När man väl gjort allt förarbete och är redo att börja måla är det viktigt att vänta på rätt väder för målningen. Om man målar under fel omständigheter riskerar man att färgen inte alls fungerar som man önskar.

Maj, juni, juli och augusti är de månader där väderförhållanden är mest gynnsamma för målning utomhus. Då är vädret relativt torrt och temperaturerna är mest fördelaktiga. Det är samtidigt viktigt att tänka på att inte måla när det är som absolut varmast då för höga temperaturer kan ha negativa effekter på utomhusfärgens utstrykning och torktid.

Därför bör man välja att måla på förmiddagar och kvällar under de dagar då det är som varmast så att man endast målar när termometern visar kring 20 till 25 °C. Det är även viktigt att inte måla i direkt solljus då det kan ha negativa effekter för torktider och påstrykning. Därför måste man planera sin målning noga så att man hela tiden undviker solen.

Om man skulle välja att måla i september, oktober eller april måste man akta sig för dagg och frost på natten. Då är det viktigt att du målar så att all färg har hunnit torka innan temperaturerna sjunker närmare kvällskvisten. Under de lite kallare höst- och vårmånaderna tillåter temperaturerna en att måla under hela dagen vilket gör det lättare att hinna måla så att färgen kan torka innan natten.

Om du inte skulle ha möjlighet att måla under en tid då omständigheterna är gynnsamma kan du hänga upp ett väderskydd längs sidan du målar för att skydda utomhusfärgen. Tänk på att en väderfläkt på insidan kan vara nödvändig för att hålla klimatet vid målarytan optimalt.

Behandling av yta innan användning av utomhusfärg

Innan man kan börja måla huset är det viktigt att behandla ytorna så att utomhusfärgen kan göra sitt jobb ordentligt. Förberedelserna är livsviktiga och om underlaget inte är optimalt när det ska målas kan man inte få ut alls lika mycket av färgen och man kommer därför behöva måla om igen.

Den första viktiga delen är tvättning av målarytan. Om din fasad har stått otvättad eller obehandlad i mer än en månad bör du tvätta den men om den bara stått i ett par veckor räcker det att den borstas noggrant.

Du kan tvätta fasaden med vanlig fasadtvätt men om den blivit angripen av alger eller mögel krävs speciella produkter som kan motverka det. Det är viktigt att allt medel sköljs bort så att inga kemikalier blir kvar på fasaden och därmed riskerar att fördärva utomhusfärgen.

Efter att du har tvättat fasaden är det viktigt att du får bort all lös färg från tidigare målningar. Detta görs lättast med en skrapa, en stålborste eller en spackel.

Om du ska måla på träfasad och träet på vissa ställen är nedbrutet och grånat är det nödvändigt att du skrapar bort det tills du når friskt trä. Det också viktigt att man letar noggrant efter röta och sprickor på träet. Sprickor kan lagas med målarfog men ruttna brädor kommer behövas bytas ut.

Behandling av yta efter målning med utomhusfärg

Även när fasaden är färdigmålad och klar finns det saker att göra för att förlänga utomhusfärgens livslängd. Utomhusfärg minskar risken för framträdandet av alger och mögel men det är inte ett heltäckande skydd och därför krävs underhållning med jämna mellanrum.

Det är först och främst viktigt att skilja på mögel och röta. Rötan orsakas av rötsvamp som tränger in i träet och bryter ner det. Ytmögel gör endast så att huset ser mer oattraktivt ut men det skadar däremot inget. Ett väl applicerat lager av utomhusfärg kan stå emot röta men kan inte skydda helt från ytmögel.

Ytmöglet gynnas av varma och fuktiga förhållanden och kan fästa och bli synliga på de flesta ytor utomhus. Buskar och andra växter nära fasaden kan öka riskerna för att den ska drabbas av mögel.

Om man märker att ens fasad börjat mögla är det viktigt att ta itu med det så fort som möjligt. Ju mer man prokrastinerar, desto svårare och dyrare blir arbetet. Därför är det viktigt att man behandlar sin fasad regelbundet.

För att få bort möglet kan ett effektivt rengöringsmedel användas och du bör undvika att torrborsta fasaden då sporerna som far upp i luften kan orsaka allergiska reaktioner. Skyddshandskar bör därför också användas. Om du ska använda högtryckstvätt bör du göra det försiktigt då du kan skada fasaden och du bör inte högtryckstvätta träfasader alls.

Skulle normal tvättning inte hjälpa kan du i stället använda desinficerande medel. Det dödar svampen men har inga långtidseffekter. Notera att vissa medel kan bleka ytan och att de även kan behövas tvättas bort efter användning.

Vanliga frågor om utomhusfärg

Hur länge bör jag vänta innan jag målar nästa lager?

Olika sorters utomhusfärger torkar olika snabbt. Torktiden står angivet men lägg märke till att det är en skillnad mellan torktid och tid tills färgen är övermålningsbar.

När är bäst att måla?

Under sommarhalvåret när temperaturerna ligget kring 20 grader och det är torrt ute är den mest gynnsamma tiden att måla.

Hur kallt väder kan man måla i?

Så länge vädret är torrt och temperaturerna är jämna kan man måla med utomhusfärg vid minst 7 grader.

Vad händer om man målar på fuktigt trä?

Om man målar på fuktigt trä kan utomhusfärgen lösas upp vilket kan orsaka fläckar och att bubblor bildas. Underlaget ska alltid vara torrt när man målar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan ett måleriprojekt hemma vara mycket lättare sagt än gjort. Valet av utomhusfärg spelar väldigt stor roll och om man begår små misstag kan det få digra konsekvenser längre fram

Tillsammans med valet av färg är förberedelserna ytterst viktiga för att få ett så bra resultat som möjligt. Det finns väldigt många hot mot utomhusfärgen när den väl applicerats och därför är det nödvändigt att man gjort alla steg på ett noggrant sätt.

Stora krav sätts dessutom på själva utomhusfärgen och den måste kunna tåla alla möjliga klimat då den ska sitta på året om. Därför är det viktigt att du har full koll när du ska måla om utomhus.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen