Vad är en ljusmätare

vad är en ljusmätare

Vad är en ljusmätare?

Det finns så mycket mer att fotografera än att bara ta upp en kamera och ta ett foto. Fotografer måste överväga belysning, avstånd och placering av objekt innan de ens kan tänka på att ta en bild. Fotografer måste också ha rätt utrustning för att fånga den perfekta bilden. Detta inkluderar en mätare som kallas en ljusmätare. Ljusmätare är nödvändiga för fotografering; alla som är involverade i fotografering bör veta vad de är och deras betydelse i fältet.

Ljusmätare

Enkelt uttryckt är en ljusmätare en enhet som mäter ljus. Det finns två olika typer av ljusmätare – infallande och reflekterande. En infallsljusmätare mäter allt ljus som faller på ett motiv. Incidentljusmätare hjälper en kamera att fokusera på ett motiv oavsett hur ljus eller mörk den omgivande bakgrunden är. Reflekterande ljusmätare gör det motsatta – de mäter ljuset som reflekteras av eller studsar av ett motiv.

Ljusmätare i fotografering

Ljusmätare är extremt användbara verktyg för fotografering. I huvudsak hjälper ljusmätare fotografer att fånga den perfekta bildtonen. Dessa ljusmätare hjälper fotografer att veta om en del av en bild är över- eller underexponerad. Det finns specifika typer av fotografering där ljusmätare kan vara särskilt användbara, inklusive landskaps- och porträttfotografering.

Landskapsfotografering

Incidentljusmätare är oerhört hjälpsamma i landskapsfotografering. Så länge ljuset är jämnt över hela scenen behöver du bara göra en mätning, vilket innebär att du inte behöver resa runt ett område för att få flera mätningar. Håll bara ljusmätaren framför dig och registrera beräkningarna. Saker förändras lite när man diskuterar reflekterande ljusmätare. När du försöker få en läsning av det reflekterade ljuset i ett landskapsfoto, mät tre poäng på bilden (mörkaste, ljusaste och mellantonen) och ta deras genomsnittliga inspelning.

Porträttfotografering

Ljusmätare kan vara ovärderliga när man tar porträtt. Håll den mot motivet precis nära ljuskällan när du använder en infallsmätare. Du har lite mer frihet med porträttfotografering, för om du vill producera en ljusare bild kan du helt enkelt justera mätaren högre än vad läsningen föreslog. Reflekterade mätare kräver tre punkter igen (fortfarande den mörkaste, ljusaste och mellersta tonen). Återigen, var inte rädd för kreativitet. Om du vill att din bild ska bli lite mörkare, justera dina inställningar för att efterlikna den mörkaste mätningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen