Bästa väggslipen 2022 – Test av olika väggslipar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

FLEX GE7 Väggslip

Flex GE 5 R

Flex WST 1000 FV

Metabo LSV 5-225

Klicka här för att se fler väggslipar.

Bästa väggslipen 2022

Oavsett om du bara är en hemmafixare eller ett etablerat företag så är det bra att ha den bästa väggslipen. Med hjälp av en bäst i test väggslip så kan du enkelt och effektivt slipa stora ytor. Det går väldigt snabbt och slipen är extremt lätthanterad. Du kan nu förmodligen förstå varför det är bra att ha en väggslip bäst i test.

Men det är dock inte så enkelt att köpa den bästa väggslipen på nätet. Det finns en massa olika saker som gör att det blir svårt. Väggslipar finns till exempel i olika modeller som även finns i olika prisklasser. Det finns också affärer som tyvärr endast skriver om de positiva sakerna. Affärerna skriver alltså inte om de negativa sakerna. Detta är dåligt eftersom man då inte riktigt kan lita på om varan faktiskt är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli svårt att köpa en bra väggslipmaskin.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide så att du ska kunna hitta den absolut bästa väggslipen. Det finns en del saker som man ska tänka på när man köper en väggslip. Men genom att läsa igenom min köpguide så blir köpet mycket enklare. Jag har gjort den här guiden genom att testa och använda min egen väggslipmaskin. Jag har även läst igenom kundrecensioner och andra tester. Den här informationen har jag sedan satt ihop till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan hitta en bra väggslip.

Köpguide väggslip 2022

Som jag skrev innan så är det alltså inte så enkelt att köpa den bästa väggslipen på nätet. Det finns nämligen så mycket att tänka på. Det finns dock en del viktiga saker som du ska tänka på när du köper en väggslip. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa väggslipen:

 • Vad du ska använda den till
 • Motoreffekt
 • Motorhastighet
 • Slanglängd
 • Tillbehör
 • Kvalitet
 • Komfort
 • Hållbarhet
 • Lätt utbytbara delar
 • Vakuumfäste
 • Vikt
 • Flexibelt huvud
 • Räckvidd
 • Diametern på slipskivorna
 • Effektiv energiförbrukning
 • Kostnad
 • Garanti
 • Förvaring
 • Mindre underhåll
 • Recensioner
 • Dammuppsamling

Vad du ska använda den till

Innan du köper en väggslipmaskin bör du överväga vilket jobb du jobbar med och om du också behöver det för framtida projekt. Även om det du jobbar med nu verkar som en relativt liten uppgift, om du har fler projekt som kommer att släppas i framtiden skulle det definitivt vara värt att investera i en elektrisk väggslip.

Motoreffekt

Medan det finns olika saker som du bör tänka på när du köper en väggslip, är motorns effektklass mycket viktigt. Detta beror helt enkelt på att alla väggslipar drivs av en elmotor. Och den elektriska motorns effektklassificering ger dig en uppfattning om den prestanda som en viss väggslip erbjuder.

Medan vissa av dem är rankade till 5 ampere, kan andra ha en effekt på 7 ampere eller så. Av dessa två alternativ kommer den 7-liters elmotorn att erbjuda mycket bättre prestanda för att enkelt slipa en viss gips. Med detta sagt kan du också förvänta dig något högre energiförbrukning från sådana väggslipar.

Motorhastighet

Du kan också betrakta motorhastigheten som en annan mycket viktig faktor för att få en uppfattning om den prestanda som en viss väggslip erbjuder. Som du kan säga med namnet berättar motorhastigheten för en given väggslip om hur många gånger motorn snurrar. På grund av detta anges motorhastigheten i varv per minut eller varvtal. Vanligtvis har väggslipar ett motorvarvtal på 1500 RPM eller 2000 RPM beroende på vilken modell du får.

Jämfört med varandra erbjuder alla väggslip som har högre motorhastighet bättre prestanda. Om du vill kan du till och med justera den här motorhastigheten enligt dina behov med hjälp av den avtryckare med variabel hastighet som finns i dessa väggslipar.

Slanglängd

Nästan alla modeller av väggslip där ute erbjuder möjlighet att ansluta till en vakuumslang. Denna vakuumslang gör att du kan samla allt slipdamm i en dammpåse för enkel användning. Men om du vill röra dig medan du är ansluten till en vakuumpump behöver du en lång slang.

Med andra ord är alla väggslipar som har en hög slanglängd på 15 fot mer praktiska än en väggslipmaskin med en mindre 7 fot slanglängd. Detta beror helt enkelt på att du enkelt kan slipa stora väggar med en stor slang utan att behöva flytta vakuumenheten om och om igen.

Tillbehör

Om du har gått igenom de olika väggsliparna som finns i den här artikeln måste du veta att nästan alla levereras med tillbehör i lådan. Precis som alla andra elverktyg där ute kan dessa tillbehör vara ganska praktiska för att förbättra din totala upplevelse. Olika väggslipmodeller inkluderar olika saker som slippapper, anslutningsslang, dammuppsamlingspåse, bärväska och mycket mer.

Alla dessa saker kan vara praktiska för olika typer av användare där ute. Varje väggslip som har olika tillbehör ingår i allmänhet ger ett bra valuta för pengarna. Det låter dig till och med börja använda din väggslip direkt utan att behöva köpa extra tillbehör från tredje part.

Kvalitet

En väggslip används för att slipa olika typer av ytor under arbetet i konstruktionen. Eftersom du måste hantera saker som gips, tapeter, färg och andra saker kan din väggslip möta mycket slitage. På grund av detta bör du se upp för väggslipar som är välbyggda och erbjuder en fantastisk byggkvalitet för användaren.

Förutom byggkvaliteten är garantiperioden en annan mycket viktig sak som du bör kontrollera. De flesta av väggsliparna där ute har 1 års eller 2 års garanti. Därför bör du hålla dig borta från väggslipar som inte erbjuder en garantiperiod. Du kan läsa mer om detta längre ner.

Komfort

Att arbeta med en maskin är tröttsamt och tråkigt. Om du arbetar med en maskin som är obekväm för dig att använda blir det mer smärtsamt för dig.

En äkta väggslip ska ha ett bekvämt grepp och utdragbart handtag som lätt når taket. Cirka 1 till 1,5 meter utdragbart handtag räcker för vanliga sliparbeten.

En monteringskrok är ett bonusfäste jag letar efter i en väggslipmaskin eftersom det är praktiskt för enkel hantering av maskinen.

Hållbarhet

Hållbarhet är en sak som du inte kan förutsäga ofta och jag hoppar inte över detta test någonsin när jag väljer en produkt.

Om väggslipen inte är tålig kan en billig väggslip kosta dig lika mycket som en mellanväggslip för dess reservdelar. Så, en upp till mark väggslip bör alltid ha hållbarhet.

Lätt utbytbara delar

Olika tillverkare använder olika typer och storlekar på delar. Jag föredrar väggslipen som har lätt utbytbara delar.

Vissa tillverkare tillverkar ovanliga och inte lätt utbytbara delar för att sälja sina reservdelar. Denna typ av produkt kommer att vara dysfunktionell om företaget inte tillverkar samma typ av produkt längre.

Det är därför jag föredrar vanliga produkter framför en ovanlig. Åtminstone får du människor som använder samma produkt och kan ge dig en lösning om något problem uppstår.

Vakuumfäste

Väggsliparna för gipsväggar är kända för sin dammunderhåll. Men det finns några billiga väggslipar som inte tillåter dig att eliminera dammet vid dess källa.

Så jag kontrollerar om det finns vakuumfäste för dammuppsamling och hur effektivt det fungerar.

Vikt

Som jag har nämnt tidigare är vikten ensam avgörande. Du kan inte polera din vägg bekvämt med en 20 pund tung maskin. Dina armar och axlar får dig att känna vartenda öre du har sparat genom att inte köpa en lätt väggslip.

Väggslipar med tung vikt kan användas för golvpolering men rekommenderas inte för väggar och bör spärras (jag säger det) att använda i taket.

Du bör leta efter en väggslip som väger cirka 8 till 12 pund med tanke på din muskelkraft och förmåga att hålla den hårt under en lång period.

Flexibelt huvud

Detta är en av de mest ignorerade faktorerna när du köper en väggslipmaskin. Det flexibla huvudet gör att du kan polera väggen utan att röra dig här och där.

Vissa sliphuvuden kan automatiskt justera dem på väggen för effektiv och snabb slipning och andra kommer med en knapp på handen för att styra den efter dina behov.

Räckvidd

Den längd du kan nå med väggslipen som står på golvet är en punkt att överväga. Om du köper en väggslip med kort handtag, kommer du att befinna dig. Att flytta en stege är ett tufft jobb när du redan håller en tung maskin.

Standard väggslipar måste komma med åtminstone ett 1 meter långt handtag. Utdragbara handtag är effektivare när du arbetar med en högre vägg.

Diametern på slipskivorna

Slipskivans diameter bör inte förbises. Vissa företag tillverkar slipskivor av sällsynt storlek som kan skapa problem på lång sikt.

Och vissa väggslipar har en mängd slipskivor som är bra för professionellt arbete. Gå alltid efter en väggslip som rymmer populära och lätt att hitta slipskivor.

Effektiv energiförbrukning

I den nuvarande världen där alla är oroliga för miljövänliga maskiner, borde du inte vara annorlunda alls. Att välja en som förbrukar mindre ström sparar dina pengar genom att sänka elräkningen. För att se hur mycket ström den förbrukar bör du se watt. Ju mer watt det kommer upp, desto mer betalar du för elen.

Garanti

Garanti är något som ger oss en känsla av pålitlighet. En bra produkt har alltid en garanti. När du köper en produkt som kostar flera tusen bör du kompenseras för eventuella fel på maskinen. I allmänhet erbjuds ett år till tre års garanti för en vanlig väggslip.

Förvaring

Du behöver inte produkten så ofta om du köper den för DIY-hemförbättringsarbeten. Så du bör välja en med en bra lagringsanläggning.

Vissa väggslipmaskiner kan enkelt demonteras och förvaras på en liten plats och andra inte. Så det är klokt att kontrollera denna punkt innan du fattar beslutet.

Mindre underhåll

Alla typer av elverktyg och andra tunga maskiner behöver underhåll. Men du kan inte bara köpa en som är underhålls hungrig. Det minskar din förmåga att arbeta effektivt och förbrukar din värdefulla tid.

Att välja en som behöver mindre uppmärksamhet är ett smart drag.

Recensioner

Som med alla elverktyg bör du alltid titta på recensioner från tidigare kunder. Detta ger dig en inblick i hur det verkligen är att använda produkten, liksom alla fördelar och nackdelar, vilket är något du inte ser på tillverkarens webbplats. Amazon är det bästa stället du kan gå för att titta på produktrecensioner, eftersom de har en så stor kundbas, så det är mer sannolikt att du får en rundad bild av varje produkt.

Dammuppsamling

Du vet redan att slipning av gipsväggar genererar en galen mängd damm. En väggslip kommer inte att ändra det, men det kan göra enorma steg mot att hantera det. Den bästa väggslipen kommer med en slang som du enkelt kan ansluta till en uppsamlare så att nästan 100% av dammet rullar upp.

Vissa väggslipar levereras inte med en slang men troligtvis kan de fortfarande anslutas till din dammuppsamlare – du behöver bara ha eller få slangen. Och du kan antingen använda en speciell kontakt för att göra ändarna kompatibla eller så kan du använda det universella verktyget – tejp – för att säkra ändarna ihop.

Ingen dammuppsamlare?

Om du inte har en dammuppsamlare kan du fortfarande fästa din väggslip på din butik på samma sätt. Nackdelen med shop vac är dock att du måste stanna och städa bort filtret mycket ofta. Fördelen med dammuppsamlaren är att den automatiskt rengör filtret. Med en butiksvak får du göra det.

Eftersom en av de främsta fördelarna med en väggslip är förmågan att bibehålla ett rent arbetsutrymme, är detta en funktion du verkligen vill nollställa. Varför städa upp en separat och tidskrävande uppgift om du kan köpa en maskin som gör det åt dig när du går vidare?

Läs också >>> Najmaskin test

Fler saker att tänka på

Ovan har du kunnat läsa om de viktigaste sakerna att tänka på när man köper den bästa väggslipmaskinen. Det finns dock en del till saker som man också måste tänka på. Här är vad du också ska tänka på:

 • Prestanda
 • Användarvänlighet
 • Längd
 • Bärbarhet
 • Kanter och hörn
 • Sandpapper
 • Mångsidighet
 • Kostnad
 • Flexibilitet
 • Extra funktioner
 • Säkerhet

Prestanda

Att använda en väggslip är inte svårt, exakt, men det finns lite konst. När du väl har fått tag på det ska sliparen göra ditt liv enklare genom att skapa släta väggar och tak. Vissa väggslipar kämpar för att göra detta även i händerna på erfarna hantverkare. Om en maskin du överväger har rapporter om att virvla runt och gunga väggarna eller få papperslocket att riva bort, är det en röd flagga. En bra väggslip gör ditt jobb exponentiellt snabbare och lättare – allt som inte bör undvikas.

Användarvänlighet

En viss montering krävs? Vissa väggslipar kommer helt monterade och i stort sett allt du behöver göra är att ta ut dem ur lådan och koppla in dem. Andra ber dig att snäppa ihop en eller två bitar, och ännu andra har du monterat som om du var en fabriksarbetare. Om du kommer att bli frustrerad över att behöva sätta ihop den, se till att få en som hoppar ur lådan redo att gå.

Längd

En väggslip kommer att vara cirka 4 meter lång. Vissa kan bara vara en längd, men andra ger dig möjlighet att göra det kortare eller längre. Om du slipar en halv vägg behöver du inte nödvändigtvis eller vill ha något flera meter långt. Om du arbetar med högt i tak eller valv, kommer du dock att uppskatta möjligheten att teleskopera ut till en längre längd.

Bärbarhet

Medan du kontrollerar måtten, tänk på hur bärbar du vill att den ska vara. Vissa väggslipar fälls ihop eller kommer isär för mer kompakt förvaring eller bärning och andra kommer i en väska för att göra det lättare att bära dem och tillhörande tillbehör runt. Men om du bara behöver det på en arbetsplats eller i ditt eget hus behöver du inte dessa funktioner.

Kanter och hörn

Du kanske har lagt märke till att väggsliphuvudena är runda. Kommer de att göra kanterna och hörnen, eller sitter du fortfarande fast för att göra det för hand? Det beror på vilken modell du väljer. Vissa har en plastkjol som löper runt kanten på huvudet, vilket innebär att du inte kommer att kunna få sandpappret upp till kanten eller i ett hörn – det krävs handslipning. Men vissa låter dig ta bort delar av denna barriär och slipa helt upp till kanten.

Det här är både en välsignelse och en förbannelse – om du har en mycket stadig hand är det här en utmärkt funktion, men om du är ny på att slipa eller nysa när du försöker göra en hörna, du kan sluta riva den andra väggen. Om du är nybörjare kan det vara säkrare att göra kanterna på det gammaldags sättet.

Sandpapper

Sandpapper för din väggslip kommer i en mängd olika kornalternativ, precis som alla andra sandpapper, men kommer att ha små hål i den så att damm kan passera igenom på väg till butiken eller dammuppsamlaren. Det ska vara enkelt att ta på och ta av och utbytesskivor eller papper bör vara lätt tillgängliga online eller hos någon hårdvaruaffär eller verktygsleverantör. Dessa kan verka som uppenbara punkter men inte alla slipare uppfyller dessa visserligen låga barer för kundnöjdhet.

Vissa modeller säljs med ett urval av sandpappersskivor ingår, vilket är en trevlig funktion om du kliar att börja slipa dagen du får väggslipen. Du bör kontrollera produktbeskrivningen för att se om den gör det och om det inte gör det, ta med extra tid som du spenderar på att få papperet samt tilläggskostnaden.

Mångsidighet

Förmodligen köper du en slipmassa för att du vill slipa gips, men vissa modeller hävdar också att de fungerar på golv och andra ytor. Om du hoppas kunna sträcka ut dina dollar och få denna väggslip att göra dubbeldrift, kan det verka som en bra idé. Kom bara ihåg att det inte finns många verktyg i världen som utmärker sig vid multitasking. Det kan ofta vara smartare och mer kostnadseffektivt på lång sikt att få ett rätt verktyg för varje jobb.

Kostnad

Som det är fallet med de flesta verktyg kan du spendera lite eller mycket för till synes samma sak. Vissa väggslip kostar flera gånger mer än andra. Är det alltid ett fall av “du får vad du betalar för?” Du måste utvärdera vad du behöver det för. Är du ett proffs med flera år med slipjobb framför dig, eller vill du slå ut några rum i ditt hus under den kommande månaden eller två? Ett proffs borde antagligen betala för det långvariga verktyget som ger fantastiska ytor, bra dammuppsamling och övergripande prestanda, men nybörjaren kan sannolikt nöja sig med en som är mer överkomlig (och kanske inte vill betala för funktioner han vann) t ens uppskatta). Det finns en anständig väggslip för alla budgetar.

Flexibilitet

Du hittar väggslip som har ett flexibelt huvud som gör det väldigt enkelt att få det att arbeta i litet utrymme och i hörn. Även om detta sannolikt inte kommer att eliminera behovet av lite slipning för hand i riktigt trånga fläckar, desto mer du kan täcka med den elektriska väggslipen, desto bättre.

Extra funktioner

Att ha extra funktioner kan förbättra din väggslipningsupplevelse. ett bra exempel på detta är arbetsbelysning. Dessa belyser väggen men kommer att skapa skuggor på eventuella stötar eller stötar. Detta gör det mycket enkelt att avgöra vilka delar av väggen som behöver slipas ytterligare.

Korrekt dammutsug är också viktigt eftersom slipning av gips skapar mycket damm och skräp. På vår lista har vi produkter som enkelt ansluts till en standarddammsugare. Men om du behöver ett superportabelt alternativ kan du välja en med en stor dammutsugspåse.

Säkerhet

Huvudelementet i säkerhet när du använder en väggslipmaskin för väggar är att skydda dig från att andas in fina partiklar som kan skada dina lungor. Se till att ditt dammutsugningssystem är korrekt anslutet och att du alltid bär en mask.

Du kommer också att behöva ögonskydd för att se till att dina ögon skyddas från damm och skräp.

Läs också >>> Bilningshammare test

Fördelar med att använda väggslip

Bästa elektriska väggslipar blir mer och mer populära varje dag för sin användarvänlighet och säkerhetsfunktioner. Här är några av de viktigaste fördelarna med din önskade väggslip.

Säker

Jämfört med andra väggslipar och elektriska verktyg är väggslipar säkraste för sitt dammuppsamlingssystem. När andra manuella verktyg skapar så mycket damm som får människor att drabbas av olika ögon, näsa, hals och TTT d lunginfektioner.

Men arbetsmiljön med väggslip är mer ren och säker.

Bortsett från det är dessa lätta och du behöver inte klättra på stegar för att nå taket. Så det finns ingen risk att glida från stegen med en tung maskin.

Ekonomiskt

En väggslip kan polera ett standardrum inom 30 minuter. Om du inte gör jobbet med en automatisk väggslip, måste en man arbeta i minst 5 timmar för att polera ett rum perfekt.

På lång sikt är därför en väggslip mer ekonomisk än den manuella sandpapperbaserade poleringen.

Användarvänlig

Som jag har diskuterat ovan är väggslipen säker att använda. Det är också användarvänligt. Du kan bara plugga och spela med det här verktyget.

Dessutom har du full kontroll över verktyget i dina fingertoppar. Du kan förlänga handtaget om det behövs, du kan rotera sliphuvudet, byta slippanel och många fler.

Supersnabb

Som jag har nämnt ovan kan det slipa ett rum inom en halvtimme där en man kommer att göra detsamma på cirka 5 timmar med sandpapper. Så, en stor boost på din användbarhet.

Dessutom kan du styra väggslipens hastighet för en perfekt finish.

Enkel rengöring

Nästan hela väggslipen levereras med en dammuppsamlare som eliminerar damm vid källan. Så du behöver inte göra en massiv sanering när du är klar med väggslipen.

Om den är ansluten till en dammsugare eller en dammsugare kan den samla nästan 95% av dammet vid källan.

Begränsa exponeringen av damm

Trots att väggsliparna eliminerar dammet ganska enkelt, kan du inte vara hänsynslös om din exponering för dammet.

Maskinen kan släppa ut 95% av dammet men resten 5% kan skada din hälsa. Så det rekommenderas att begränsa din exponering för gipsdamm genom att genomföra dessa enkla steg.

Använd ansiktsmask och ögonskyddande glas

Innan du börjar arbeta med en väggslip måste du bära en N95-ansiktsmask så att de små partiklarna inte kan passera igenom.

Du bör använda ett ögonskyddande glas också för att undvika ögonproblem med röda ögon och klåda.

Använd bärbar dammuppsamlare

Det mesta av väggslipen levereras med en dammuppsamlingsslang och om du har en så är det bra. Anslut den med en vakuumdammsamlare för effektiv användning av den.

Om din maskin inte levereras med en dammuppsamlare kan du samla damm med en butik-vac. Handboken som medföljer väggslipen ska ha proceduren för att använda den.

Begränsa entrén till rummet

Innan du börjar slipa gipsväggen bör du begränsa ingången till den plats du arbetar på. Att begränsa entrén sparar mycket rengöringsarbete.

Om du inte förseglar rummet kommer dammet att finnas överallt i ditt hus och du måste göra det tröttsamma jobbet för att rengöra det. Så, bättre förebygga än bota.

Rengöring ordentligt efter att du är klar

När du är klar med sliparbetet bör du rengöra området ordentligt. Att städa upp området direkt efter arbetet kommer att minska tiden du utsätts för skadliga element.

Olika typer av väggslipmaskiner

 • Manuell slipning. Ett manuellt slipblock är ett litet block antingen av plast eller trä, med ett lager sandpapper runt det. Dessa små block är perfekta för små jobb som att reparera sprickor i väggar. Du skulle inte vilja använda dessa för större jobb eftersom det skulle vara mycket hårt arbete! Slipblock finns i olika former och storlekar, och vissa har handtag för att göra det lättare att greppa.
 • Detta är en annan manuell version av en väggslip. Giraffslipar har ett brett huvud för att täcka så mycket yta som möjligt och de är monterade på en stolpe för att slipa väggar och tak. Återigen kan detta vara svårt för dina armar när du gör allt manuellt, men det är definitivt ett billigare sätt att få jobbet gjort.
 • Elektrisk väggslip. En elektrisk väggslip är det snabbaste och enklaste sättet att slipa gips. De är vanligtvis ganska lätta och lätta att hålla med handtag för att greppa, nästan alla modeller är ‘Dammfria’ och fäster på ett damm innan det går i luften. Denna typ av väggslipar är mycket dyrare än de två första alternativen, men det är väl värt extra pengar.

Slipningstips och råd

Om du har ett ombyggnadsjobb för väggslipning att göra är det viktigt att investera i rätt verktyg. Några tips för att få bästa resultat:

 • Se till att du väljer ett fint sandpapper – om du använder 80 kornpapper kommer det sannolikt att lämna oönskade märken på väggen.
 • Jag rekommenderar att du använder 120 eller 150 kornpapper för att uppnå bästa resultat – du kan köpa förskurna ark som passar på vilken slipapparat du väljer att använda.
 • Ytterligare en bit råd, motstå trängseln att slipa över käftar och åsar – det är bättre att spackla över dem med en beläggning av fogförening.
 • Se till att du gör en gång om ditt arbete med en handhållen ficklampa för att säkerställa att varje yta har slipats effektivt. Du kan använda en penna för att markera problemområden som behöver mer slipning eller behöver fyllas.
 • Se till att när du fyllt på väggarna som du skickar dem igen – gör du detta kan du ta bort klumpar som kommer att förstöra ditt målarjobb.
 • Om du använder en av väggsliparna som vi rekommenderade på denna sida, var särskilt uppmärksam på hörn – du kan använda en sandsvamp för hörn för att se till att du inte tappar eller skrubbar hörnen med väggslipen.
 • Använd en lätt beröring med väggslipen – gör några provkörningar innan du börjar arbeta med det riktiga projektet så att du får en känsla för den typ av tryck som ska appliceras för att få jobbet gjort bäst.
 • Du måste välja rätt verktyg för att enkelt slutföra ditt slipjobb. Liksom – om du ska slipa ett tak behöver du en bra längd.
 • När du arbetar med väggslip, använd alltid skyddsutrustning, som skyddsglasögon, handskar, ventilerad mask för damm.
 • Se till att ditt gips är torrt innan du börjar, börja sedan slipa med jämnt tryck och undvik överslipning.
 • När du är klar med slipningen går du igenom projektet igen för att förbättra alla felaktigheter du har kvar för första gången.

Hur man slipar enkelt

För de flesta är slipning av gips en uppgift att frukta. Det tar mycket ansträngning, även om du använder en väggslip och tenderar att göra en enorm röra.

Och ärligt talat, någon röra är ganska oundviklig, så du vill ha en butiksdammsugare till hands även om du använder en manuell väggslip.

Att förbereda området är viktigt om du arbetar i ett hem som redan har byggts. Dammskydd är perfekta för möbler som är för stora för att flytta men tar bort alla dina nick-nacks och dekorationer om du inte gillar att skrubba damm ur varje hörn.

Beroende på dina golv kanske du också vill använda en målardropp. Något damm kommer oundvikligen att krypa ut runt kanterna, men om du är försiktig när du rullar upp den igen, kan till och med en manuell väggslip utan vakuum göra ett jobb som rensas på några minuter istället för en timme eller Mer.

En lådfläkt i fönstret kan vara ett stort hjälpmedel för att flytta dammet utomhus och minimera rengöringen också.

Kom ihåg att täcka ventiler också. Din centralvärme och luftkonditionering är fantastiska … men de är också kopplade genom hemmet och allt damm som hamnar där kommer att spridas snabbt genom hemmet.

Se till att du använder rätt personlig skyddsutrustning också. Glasögon och en mask för damm rekommenderas åtminstone. Vissa människor använder Tyvek-dräkter för engångsbruk under slipningsprocessen, men det kan vara lite för hemmets DIYer. Bär bara inte något du är orolig för att bli smutsig under processen.

En sak att vara medveten om med en väggslip: huvuden har en tendens att vända. Tyvärr, långt ifrån att det bara är en smärta, kan det också orsaka klyvning i leran, vilket kommer att vara uppenbart från hela rummet. Var noga med att hålla huvudet låst mot ytan.

Du kanske också vill ha 150 kornslipsvampar om du använder en kraftslip av något slag. Dessa låter dig komma in i hörn om det behövs medan du använder väggslipen för större delen av väggen.

När du är klar med väggen sitter du kvar med en fin liten dammhög. Om du använde en fläkt, vill du låta saker lösa sig efter att ha svept allt damm i ena sidan av rummet. Detta tar bort de riktigt fina luftburna partiklarna.

Vänta cirka femton minuter efter sopning för att dammsuga för att ge dammet tid att sätta sig.

För det sista dammet, använd en mikrofiberduk om du har ett hårt golv. Annars använder du hörnfästena på ett vakuum för att få allt damm som är möjligt från golvet, bottenplattorna och andra områden som är svåra att få in vakuumet.

Förtanke är nyckeln. Om du bara börjar slipa utan en plan för sanering, har du redan en lång natt med att dammsuga och torka bort saker.

Läs också >>> Lamellfräs test

Vanliga frågor om väggslipar

Varför är dammhantering viktigt?

Väggslipar är så populära för sin enkla dammhanteringsanläggning. Det finns två typer av väggslipar när det gäller dammhantering.

Vissa har en dammuppsamlare som är mest effektiv för att eliminera damm. Men vissa billiga väggslipar kommer inte med dammuppsamlare.

Även om du kan samla damm vid källan med en slang och shoppa från dem också.

Tänk på att du inte behöver städa upp filtret så ofta i den tidigare typen. Men om du har en utan dammuppsamlare måste du rengöra filtret manuellt. Detta kommer att ta betydande tid.

Hur köper man en väggslip?

Att köpa en dyr produkt alltid följt av intensiv forskning och granska produktens funktioner.

När det gäller att köpa en väggslip är det en tidskrävande och en utmanande uppgift.

Vi har kommit med den här köpguiden för att hjälpa dig att välja den perfekta slipmassan för dina specifika behov.

Detta hjälper dig att sänka dina kostnader samt skydda dig från att köpa en produkt som inte passar dig.

Anledning bakom köpet

Det första och främst du bör göra innan du påbörjar din forskning om väggslipar är att fråga dig själv. För vad ska du använda produkten? Jag menar inte att slipa här uppenbarligen. Jag menar:

 • Köper du den för professionella tunga arbeten eller för DIY tillfälliga lite verk?
 • Tar du det med dig till andra platser?
 • Behöver du det för en enda gång?
 • Har du en butik eller inte?

Om du kan ta reda på orsaken bakom inköp av produkten kan du enkelt räkna ut den bästa elektriska väggslipen för dig.

Hur fungerar slipning vid kanter och hörn?

Det finns en typ av väggslip som kallas detaljväggslip för polering av väggens kanter och hörn. Men ingen gillar att bära en sekundär maskin när du kan göra det med din primära.

När du köper en väggslip, leta efter poleringsförmåga i hörnet. Om du slutar köpa en som inte kan slipa hörn, måste du köpa en detaljslipare för att göra jobbet eller så kan du göra det irriterande jobbet manuellt med sandpapper.

Ska man tänka på kostnaden?

Kostnaden för produkten är en sak du inte kan ignorera när du köper en produkt. Du bör beräkna värdet det kommer att ge och de pengar du ger för det.

Vissa produkter kommer med extremt högre prispoäng med det bästa materialet där andra kompromissar inte så viktiga saker och ger valuta för pengarna.

Vad är varv per minut (RPM)?

RPM betyder hur många gånger slipskivan roterar på en minut. Ju mer det kan rotera på en minut, desto snabbare kan du avsluta ditt jobb.

Men det snabbare varvtalet kommer att skapa mer tryck på din hand och det kommer att kännas tyngre när du ökar varvtalet. Så du måste justera varvtalet gång på gång för effektiv och långvarig användning.

Du bör överväga att köpa en med högre varvtal och ha ett stort utbud av justerbarhet.

Behöver jag tänka på balans?

Ja, du har lovat att aldrig lämna sandgips igen, men det betyder inte att du kommer att sitta på soffan för att få jobbet gjort. Du måste använda verktyget och det betyder att du håller det framför dig och kanske håller det över huvudet om du har ett tak att göra. Den kommer att vara cirka 3 till 5 meter lång och väga minst 8 kg. eller så. Om du har hamnat efter på träningspasset i överkroppen kan du få ömma muskler. Varje väggslip kommer att kännas tung efter att ha viftat runt i några timmar.

På en relaterad anteckning vill du vara uppmärksam på hur den är balanserad. Specifikt, är motorn i huvudet eller längs axeln? Det finns ingen övertygande anledning för att det ska vara det ena eller det andra, men det kan hända att en design är bekvämare. Gå till din lokala verktygsleverantör och ta med några runt för att se vad du föredrar.

Vad använder man en väggslip till?

Det första du behöver göra är att bestämma vad du ska använda din väggslip för. Uppenbarligen att slipa gips / ark, men det finns andra saker att tänka på:

 • Är detta för ett engångsjobb eller kommer jag att använda det för flera jobb i framtiden?
 • Ska jag bara använda den i mitt eget hem eller tar jag den till andra platser?
 • Måste jag se till att jag enkelt kan slipa både tak och väggar?
 • Ska jag bara använda detta på gips?

När du väl vet vad du ska göra med väggslipen kan du ta reda på vilka specifikationer du behöver för att hitta den bästa elektriska väggslipen för gips som passar dina behov.

Ska man tänka på vikt?

Detta är en av de viktigaste faktorerna. Ju tyngre väggslipen är, desto svårare blir det för dig att använda den under långa perioder. Tänk också på om du ska använda den för att slipa tak samt väggar eller om väggarna du ska arbeta med är särskilt höga.

Ju högre du behöver gå, desto mer måste du hålla väggslipen upplyft och över huvudet. Välj inte en väggslip som är så tung att du inte kan använda den för det jobb du behöver göra.

Vikt varierar kraftigt med dessa väggslipar. De vi granskade sträcker sig från cirka 9 till 19 pund, en skillnad på 10 pund. Om du behöver täcka en stor yta, fråga dig själv om du ska kunna arbeta effektivt med ett 19 pund verktyg.

Generellt sett är de tyngre verktygen utrustade för att kunna utföra professionella jobb. Om du kommer att använda det här verktyget om och om igen i olika kunders hem behöver du något som är lite mer hållbart och redo att hantera timme efter timme, månad efter månad. I detta fall kanske vikt inte är lika viktig för dig som kvalitet eller prestanda.

Om du arbetar i större byggnader, där taket är lite mer utom räckhåll, kan du också överväga en gipslyft eller gipsstilar.

Vad är slipskivor på en väggslipmaskin?

De flesta slipskivor fästs på maskinens huvud med kardborreband, vilket är bra och riktigt bekvämt. Men det du måste vara uppmärksam på är skivstorleken.

Vissa märken tillverkar sina i icke-standardstorlekar, vilket innebär att det inte blir lätt att få utbyten. Om du vill kunna gå in i någon verktygsbutik och hitta fler av rätt dynor, se till att ta reda på det innan du köper väggslipen om det är lätt att byta ut dem.

Vissa väggslipar kommer med en uppsättning olika skivor så att du åtminstone har några att börja med. Det är en bra idé att gräva om ersättningsskivor när du funderar på vilken du ska köpa. Vi ansträngde oss för att nämna när detta var en fråga i lämplig grusslipgranskning.

Ska jag bära någon skyddsutrustning när jag arbetar med en väggslip?

Även om vissa väggslipar är dammfria är det viktigt att använda skyddsutrustning som andningsskydd eller mask för damm. Om du använder en elektrisk väggslip kan du också använda hörselskydd eftersom vissa är ganska höga.

Ska man tänka på slipdiametern?

Slipdynans diameter anger hur mycket verktyget behöver för slipning. En väggslip med en stor slipkudde kan slutföra ditt jobb snabbt.

Även om en stor slipkudde kan lägga lite vikt på väggslipen kan du välja en som du är bekväm att arbeta med.

Ska man tänka på längd?

Vanligtvis finns väggslipar i fasta 4 fot längd. Men du hittar också några med en justerbar längd som du kan justera efter din typ av jobb.

Är det viktigt med enkel användning?

Väggslipar är gjorda för att göra din slipuppgift lätt. Så välj den som är lätt att använda. Som om, vissa väggslipar finns där helt monterade, du kan använda dem direkt efter att du har avboxat dem.

Du hittar också en väggslip som du behöver montera efter mottagandet. Om du är bekväm med att montera ditt verktyg innan du börjar använda det, välj det eller välj det som är klart att användas.

Ska man tänka på räckvidd hos en väggslip?

Räckvidden för din väggslip är avgörande. En lång väggslip ger dig fördelarna med både en lång och kort räckviddväggslip i ett. Den största fördelen med en kort räckviddsväggslip för väggar är att det är lättare att hantera och kontrollera. Fördelen med ett långt handtag på en väggslip är att du kan slipa toppen av väggar och tak utan att behöva en stege eller ett steg.

Vad är en väggslip?

En väggslip är ett mycket användbart verktyg för installation av gips. När gips är installerade är luckorna mellan brädorna fyllda med plåster. När det är torrt måste detta slipas för att få en jämn, platt yta på dina väggar och tak.

Väggslipar för gips gör det här jobbet lättare eftersom de har förlängningar som hjälper dig att nå höga väggar och tak utan att behöva stege eller trappsteg. De har också en stor slipplatta som gör att du kan slipa stora områden snabbare.

Dessutom innehåller väggslipar vanligtvis en dammutsugningsanläggning – antingen en anslutning till en dammsugare eller en stor dammuppsamlingspåse – för att hålla området rent och skydda dina lungor.

Ska jag ha ett dammuppsamlingssystem?

Om du gjorde slipning av gipsvägg tidigare vet du att processen producerar mycket damm. Att använda en väggslip ändrar inte det – det kan bara lägga till det. Därför bör du alltid leta efter väggslip om det finns ett dammuppsamlingssystem.

De flesta väggslipar har en slang som gör att du kan ansluta väggslipen till dammuppsamlingssystemet. Personligen tror jag att detta är det mest effektiva sättet att bli av med dammet.

Vissa väggslipar levereras inte med en slang, så du måste köpa en själv och ansluta den till dammuppsamlingssystemet.

Om väggslipen inte har ett dammuppsamlingssystem kan du fortfarande ansluta det till ditt dammsugare för det mesta. Detta är inte ett särskilt effektivt sätt, eftersom du måste stanna och rengöra filtret med några minuters mellanrum.

Varför spendera tid på att rengöra filtret där du kan få en väggslip med ett dammuppsamlingssystem som gör det åt dig?

Hur viktigt är kraft och hastighet?

Även om det finns många andra faktorer att kontrollera, är motoreffekt och hastighet mycket viktigt. Väggslipar för gipsvägg drivs av en elmotor. Kontroll av motoreffekten ger dig en uppfattning om vilken prestanda väggslipen ger dig.

Ju högre effekt desto bättre resultat. Om du har att göra med en ojämn yta behövs en kraftfull väggslip. Väggslip har vanligtvis 5 – 7 ampere. Medan 7 Amp-motorn kan erbjuda bättre resultat, särskilt för tunga projekt, betyder det också att den har en högre strömförbrukning.

Förutom motoreffekten måste du kontrollera motorhastigheten. Motorhastigheten mäts med varvtal – roterar per minut. Ju högre varvtal, desto snabbare är väggslipen. Vanligtvis kommer väggslipar med en hastighet på 1500-2000 RPM, vilket är mer än tillräckligt för de flesta torrväggsprojekt.

Om möjligt – försök att köpa en dammfri väggslip som har justerbara hastighetsinställningar.

Är höjd lika viktigt som vikt?

Ja, väggslipen gör det mesta av ditt jobb åt dig. Men du måste fortfarande hålla den med handen länge. Om du får en tung väggslip blir du snabbare trött och det tar lång tid att slutföra ditt projekt.

Det är därför du vill ha en lätt väggslip. Höjden betyder också mycket, speciellt om du slipar tak.

Beroende på hur passform din kropp är, kan du välja den ena eller den andra. Personligen föredrar jag väggslipar som är 7–10 kg. Allt mer än det är för mycket för mig. I slutet av dagen kommer varje dag väggslip att göra dina muskler ömma – det beror bara på hur snabbt det kommer.

Höjd är också viktigt – väggslipens höjd beror på ditt projekt. Om du slipar en halv vägg är det inte nödvändigt att ha en lång väggslip. Å andra sidan, om du slipar tak eller är svåråtkomliga områden är det mer än nödvändigt att ha en lång dammfri väggslip.

Så ja, höjd är lika viktigt som vikt. Du ska alltså tänka på båda dessa faktorerna när du köper en väggslip.

Måste man kunna slipa i hörn?

Efter att ha kontrollerat vår lista kanske du har märkt att väggslipar har ett runt huvud. Det är ett problem när du vill slipa hörn. Kan du slipa sandhörn och kanter på gipsväggar eller inte?

Det beror på vilken modell du får. Vissa väggslipar har en barriär som förhindrar att sandpapper kommer i kontakt med hörnen så att du måste slipa hörn med händerna – och de andra låter dig ta bort barriären.

Vilken ska du välja? Allt beror på din upplevelse – om du är nybörjare kan det vara ett problem att ha en väggslip som kan slipa hörn.

Du kan av misstag röra vid en annan vägg när du försöker slipa hörnen, det är därför om du är nybörjare bör du hålla fast vid det gamla sättet (slipa hörn med händerna). Om du är professionell kommer det att hjälpa dig mycket att ha en väggslip som gör att du kan slipa kanter.

Ska man tänka på mångsidighet vid köpet av en väggslip?

De flesta väggslipar används endast för gips. Det är bra, men om du gör hemrenoveringar kanske du vill ha en mer mångsidig. Vissa väggslip kan också slipa golv och andra ytor. Du kan även använda väggslipar för väggar och tak.

Om du vill spara pengar kan det vara ett bra alternativ att köpa en mångsidig dammfri väggslip. Kom bara ihåg att det inte finns många bra multitask väggslipar – de flesta av dem är av låg kvalitet. Kontrollera innan du köper en hållbarhet och prestanda.

Finns det några tips till att använda en väggslip?

Slipning av gips är inte svårt – men ändå finns det några nybörjarfel som du behöver undvika. Här är några saker du behöver göra för att få bättre resultat.

Börja med ett fint sandpapper

Jag förstår det – om du måste slipa stora gips så vill du använda ett grovt papper för att få jobbet gjort så snabbt som möjligt. Men om du siktar på en kvalitetsfinish är det inte vägen att gå.

Det mesta av det moderna gipset är mjukt, med tung sandpapper kan lätt lämna märken bakom. Istället för att använda tungt sandpapper i början, börja med ett fint och flytta sedan långsamt till tungt sandpapper.

Fyll i hålen

Om du har hål i väggen är det bäst att fylla dem istället för att försöka jämna ut ytan med väggslipen. Att försöka jämna ut ytan kan vara en snabbare lösning, men det finns en stor chans att du slutar överslipa ytan.

Varför ska jag använda en väggslip?

Väggslipar för gipsväggar består av en utdragbar stolpe med en fastsatt väggslip. Stången gör det möjligt för personen att täcka en hel vägg snabbt och enkelt utan att behöva engagera sig i komplex akrobatik eller ta en stege.

Vissa små handväggslipar rekommenderas som väggslipar, men om du planerar att göra mer än att lappa, kommer de bara inte att räcka. För det mesta betyder det bara att de har ett mer effektivt vakuumsystem än majoriteten av väggslipar av samma storlek eftersom gipsslam skapar ett fint partiklar som har en tendens att belägga allt.

Naturligtvis vill proffs försäkra sig om att de har en stor väggslip till hands, men mängden ansträngning som sparas per panel är otrolig jämfört med att använda någon annan typ av väggslip. Det betyder också att du inte kommer att behöva balansera på en stege när du försöker jämna ut saker.

I grund och botten: om du byter ut minst en panel av gips, är en av dessa väggslipar ett utmärkt verktyg att ha runt. De färre modellerna, som jag granskade ett par, rekommenderas vanligtvis för lappning, men du kan ofta göra det om du har en anständig omlopps- eller detaljslipare runt verkstaden och inte planerar att regelbundet göra gipsarbete.

Finns det olika typer av väggslipar?

Titta, när det kommer till det kan du bara använda slipblock om du är villig att ta dig tid och ta itu med röran. Vi betraktade dem inte på allvar som en utmanare; istället tittade vi på väggslipar som är gjorda speciellt för gips.

Dessa inkluderade två huvudtyper av väggslipar: vakuumväggslipar, som är gjorda för att göra saker “dammlösa” men ändå kräver manuell ansträngning från användarens sida är ofta budgetvägen. Vi testade bara några av dessa. De är ett billigt alternativ för ett enda jobb, men de kräver massor av ansträngning och skicklighet från användarens sida.

Turbo väggslipar som … ja, de ser inte riktigt ut som de flesta väggslipar.

De har en utdragbar bom som låter dig nå hörn, en stor vakuumpåse för att samla damm och är mycket dyrare än sina motsvarigheter. De flesta av vår forskning är inriktade på dessa eftersom de verkligen är det absolut bästa för gipsjobb. Professionell eller amatör, vi rekommenderar att du hittar en som passar bra om du gör seriöst ombyggnadsarbete.

Vi testade också några mindre orbitalslipare bredvid dessa, med särskilt fokus på bra dammuppsamling.

Vilken typ du vill använda i det här fallet beror till stor del på din budget och dina behov. För små reparationer rekommenderar vi en orbital eller annan handhållen väggslip som hjälper dig att jämna ut saker snabbt, men du vill tänka på ett vakuum eller turboväggslip om du planerar att göra seriös ombyggnad.

Ska man tänka på byggkvaliteten?

För det mesta tenderar turbo-väggslip att vara välbyggda. Hållbarhet är sällan ett problem för DIY-projekt, men för dem som planerar att använda dem professionellt kan en uppgradering vara i ordning.

Väggslipar med en vakuumport är nästan utbytbara, den enda felpunkten är operatörsfel eller en dålig port. Jämförelseshopping är vägen att gå om du inte behöver en väggslip för ett enda jobb.

Hur svårt är det att använda en väggslipmaskin?

Våra granskare fick grepp om det ganska snabbt, men vi hade fortfarande lite tappning innan dagen var klar. För ditt eget hem är det viktigaste att vara medveten om huvudets balans. Lyckligtvis är de med vakuumporter ofta mycket mindre benägna att vända plötsligt eftersom de kommer att ha ett vakuum.

Kan jag slipa gipsväggar?

Ja, det kan du faktiskt. Det är dock inte en bra idé i heltäckningsmattor eftersom gips tenderar att klamra sig fast vid fibrerna. För trägolv, kakel eller betong är det ett utmärkt alternativ eftersom det tenderar att minska luftburet damm och lera är mycket lättare att rengöra. Det enklaste sättet att göra det är med en hink på fem liter och en svamp eller trasa. Doppa och torka av väggen ofta medan du slipar och applicera mer vatten när du ser damm flyga. Det är oerhört viktigt att gips är torrt innan du slipar, så ge det lite extra tid att torka vid slipning.

Läs också >>> Metallsåg test

Slutord

Ingen gillar att slipa ytor, särskilt gips. Men ibland måste du göra det. Att använda din hand kan vara tidskrävande och det kommer att göra mer skada än nytta. Det är därför det bästa alternativet du har är att använda en väggslip.

Väggslipar ger dig en slät yta, plus hjälper dig att spara mycket tid och energi. För att hitta en högkvalitativ modell, kolla vår bästa lista över väggslipar.

Listan innehåller 4 olika modeller med olika funktioner och prisklasser. Beroende på hur stort ditt projekt är kan du välja det ena eller det andra.

Om du inte vet vilken av väggsliparna du ska välja, läs vår köpguide där vi listade alla viktiga saker du behöver kontrollera innan du köper en väggslip.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top