4 bästa väggsliparna 2024 – Test av giraffslipar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Kompakt

Flex GE 5 R

Flex WST FV

Dewalt DCE800N

Flex GCE6-EC

Klicka här för att se fler väggslipar.

Välkommen till vår djupgående analys av de senaste väggsliparna på marknaden! Oavsett om du är en hängiven hemmafixare eller en professionell hantverkare, är en pålitlig väggslip ett oumbärligt verktyg.

I denna artikel kommer vi att ta en titt på de mest lovande modellerna som finns tillgängliga och sätta dem på prov i olika förhållanden.

Vi kommer att avslöja vilka som ger bäst värde för pengarna, vilka som hanterar tuffa ytor med lätthet, och mycket mer. Förbered dig på att slipa ditt kunnande inom väggslipar med vår omfattande guide.

1. Bäst i test – Flex GE 5 R

Flex GE 5 R väggslip

Flex GE 5 R visade sig vara en imponerande vägg- och takslip under vårt noggranna test. Svängbarheten hos kantsegmentet på skyddskåpan var enastående. Det möjliggjorde en sömlös slipning ända in till väggen vilket var en av de mest utmärkande egenskaperna under vårt test.

Specifikationer
Effekt:500 Watt
Varv per minut:1100-1650
Skivdiameter:225 mm
Vikt:3,9 kg
Längd:1520 mm

Vi kände också att längden på 1520 mm tillsammans med det långa skaftet gjorde det särskilt lämpligt för arbete på både väggar och tak.

Flex GE 5 R var inte bara effektiv, utan även överraskande lätt att hantera. Under testet märkte vi att den välbalanserade konstruktionen mellan motor och sliphuvud gjorde att maskinen var enkel att styra, vilket bidrog till en mer ergonomisk arbetsställning.

Dessutom var den konstanta varvtalsregleringen, mjukstarten och möjligheten att justera varvtalet med hjälp av ett justerhjul uppskattade egenskaper som möjliggjorde större kontroll över slipprocessen.

Något som även stack ut var dammutsuget. Det var verkligen effektivt och minskade mängden slipdamm i arbetsmiljön betydligt. Detta, tillsammans med det dammskyddade strömbrytaren, indikerade att maskinen var byggd med användarens hälsa och säkerhet i åtanke.

En liten nackdel som vi upplevde under testet var att medföljande transportväska kunde vara av högre kvalitet.

Fördelar

 • Effektivt dammutsug
 • Svängbart kantsegment
 • Lätt och balanserad

Nackdelar

 • Medföljande väska av lägre kvalitet

2. Bäst premiumval – Flex WST FV

Flex WST FV väggslip

I vår senaste testprocess hade vi möjlighet att testa Flex WST 1000 FV, som är en kraftfull golv-, vägg- och takslipmaskin. Först och främst märkte vi att maskinens justerbara teleskopfunktion är oerhört praktisk.

Specifikationer
Effekt:1010 Watt
Varvtal:8000 varv/min
Skivdiameter:125 mm
Längd:1330-1730 mm
Vikt:5,5 kg

Det tillät oss att enkelt anpassa längden mellan 1330-1730 mm vilket gjorde arbetet smidigare, särskilt i trånga utrymmen. Dessutom var det roterbara 360-gradershandtaget mycket användbart när vi behövde arbeta runt hinder.

Flex WST 1000 FV’s ergonomiska design med centralt placerad motor gjorde att maskinen kändes välbalanserad. Detta minskade belastningen på våra armar, vilket var en stor fördel vid längre arbetspass.

Dammutsugssystemet var också imponerande, det höll arbetsområdet rent och minskade slipskålsförbrukningen.

En annan sak som imponerade på oss var den medföljande Turbo-Jet slipskålen. Den gjorde ett fantastiskt jobb med att ta bort betongrester och skarvar, vilket gav en jämn och fin yta. Detta, kombinerat med maskinens kraftfulla motor på 1010 Watt, gjorde att vi kunde arbeta effektivt och snabbt.

Något som vi märkte var att maskinen var något tyngre än förväntat, vilket gjorde den något besvärlig att hantera för vissa användare. Dock övervägde fördelarna denna nackdel.

Fördelar

 • Justerbar teleskopfunktion
 • Kraftfull motor
 • Effektivt dammutsug

Nackdelar

 • Något tung

3. Bäst budgetval – Dewalt DCE800N-XJ

Dewalt DCE800N-XJ giraffslip

När vi testade Dewalt DCE800N-XJ väggslip märkte vi snabbt att den sticker ut med sitt trådlösa dammskydd. Detta tillät oss att para ihop dammutsugningsfunktionen med slipmaskinen, vilket gjorde att den aktiverades automatiskt när slipmaskinen sattes igång. Detta höll arbetsområdet anmärkningsvärt rent och möjliggjorde en mer effektiv arbetsprocess.

Specifikationer
Spänning:18 V
Slipdiameter:225 mm
Längd:1,2-1,6 m
Vikt:7 kg
Dammskydd:Ja

Dewalt DCE800N-XJ har en kraftfull 18V borstlös motor, vilket vi uppskattade för dess hållbarhet och effektivitet. Den teleskopiska skaftlängden, som kan justeras mellan 1,2 och 1,6 meter, var särskilt användbar för att nå svåråtkomliga platser. Det ergonomiska handtaget var bekvämt, även under längre arbetspass, vilket minskade trötthet.

Variabel hastighetskontroll gav oss möjlighet att anpassa verktygets kraft efter olika arbetsuppgifter, och “Lock On Switch” var ett välkommet tillskott för arbete i svåråtkomliga områden utan att behöva hålla strömbrytaren nedtryckt. Detta ökade vår arbetskapacitet avsevärt.

En nackdel vi märkte var att produkten inte levererades med en väska, vilket kan vara besvärligt för transport och förvaring. Dessutom är vikten på 7 kg på den tyngre sidan, vilket kan vara en utmaning för vissa användare.

Fördelar

 • Kraftfull motor
 • Teleskopiskt handtag
 • Dammskydd

Nackdelar

 • Ingen väska inkluderad
 • Något tung

4. Kompakt – Flex GCE6-EC

Flex GCE6-EC väggslip

När vi utförde vårt test av Flex GCE6-EC vägg- och takslipmaskin, fann vi det utbytbara sliphuvudet vara en av dess mest framstående egenskaper. Denna funktion gjorde verktyget extremt anpassningsbart och vi kunde enkelt byta mellan olika huvuden med ett enkelt klick.

Specifikationer
Effekt:600 Watt
Varvtal:1100-1650/min
Slipskiva:Ø 225 mm
Kabellängd:4,0 m
Mått (cm):36 x 26 x 21

Segmentsliphuvudet har ett roterande kantsegment som möjliggör slipning av ytövergångar från vägg till vägg och från vägg till tak. Denna sömlösa vridning följde maskinens rörelser och tillät oss att arbeta utan avbrott.

Den borstlösa motorn imponerade med sin ökade effektivitet och längre livslängd. Den helt inkapslade elektronikmodulen, som skyddar mot metalldamm, och den 3-gånger lindade rotorn minskade motorslitage och ökade verktygets livslängd avsevärt.

En annan höjdpunkt var det effektiva dammutsuget, som förhindrade igensättning av slipmedlet och främjade en dammfri arbetsmiljö. Detta uppskattades mycket, särskilt när vi arbetade i trånga utrymmen eller med känsliga material som gipsskivor.

Ergonomiskt sett är maskinen lätt att hantera tack vare dess grepp och den låga vikten, vilket gjorde det enklare att manövrera och hålla maskinen under längre perioder utan att bli trött.

Som en mindre nackdel märkte vi att kabellängden på 4 meter ibland var begränsande och att en längre kabel eller användning av en förlängningssladd kan vara nödvändig i vissa situationer.

Fördelar

 • Utbytbart sliphuvud
 • Effektivt dammutsug
 • Lätt och ergonomisk

Nackdelar

 • Kort kabellängd

5. Färdigt paket – Festool LHS 2

Festool LHS 2 giraffslip

Festool LHS 2 225 EQI-Plus PLANEX imponerade oss redan vid första anblicken. Denna vägg- och takslip är inte bara kraftfull utan också utrustad med smarta funktioner som underlättar slipningen av stora ytor.

Specifikationer
Effekt:400 W
Varvtal i min⁻¹:5000 – 8500
Slipplattsdiameter:220 mm
Längd:1,2 – 1,65 m
Vikt:4,8 kg

Det första som drog vår uppmärksamhet var det inbyggda LED-ljuset, som är ett genialiskt tillskott. Det hjälper till att avslöja ojämnheter på ytan, vilket var särskilt användbart i dåligt belysta utrymmen.

Maskinen är också otroligt ergonomiskt utformad. Det utökade T-handtaget gjorde det möjligt för oss att nå högre och arbeta i längre perioder utan att känna oss utmattade.

När det gäller prestanda levererade Festool LHS 2 225 solidt. Med en borstlös EC-motor på 400 W och varvtal på 5000-8500 min⁻¹ upplevde vi att maskinen var både kraftfull och effektiv.

En annan imponerande funktion var den reglerbara sugeffekten. Det kändes som att slipmaskinen höll upp sin egen vikt på väggen, vilket avlastade armarna och ryggen avsevärt.

Vi kopplade även upp maskinen till Festool WorkApp och använde några av extrafunktionerna, som att styra LED-ringen. Det var ett coolt och modernt inslag som vi uppskattade.

Avslutningsvis, Festool LHS 2 225 EQI-Plus PLANEX är en robust och smart vägg- och takslipmaskin som lever upp till förväntningarna. Dess inbyggda ljus och ergonomiska design gör den till ett utmärkt verktyg för professionella och gör-det-själv-entusiaster.

Fördelar

 • Inbyggd LED-belysning
 • Ergonomiskt utformad
 • Underhållsfri borstlös motor

Nackdelar

 • Något tung vid långa användningspass
 • Begränsade extrafunktioner i appen

6. Makita DSL800ZU

Makita DSL800ZU väggslip

Makita DSL800ZU väggslip gjorde verkligen ett avtryck på oss när vi utförde våra tester. Det första som fångade vår uppmärksamhet var slipens trådlösa anslutningsfunktion genom AWS, vilket möjliggör trådlös synkronisering med en dammsugare via Bluetooth.

Specifikationer
Volt:18 V
Varvtal i min⁻¹:1000 – 1800
Slipdiameter:225 mm
Mått (cm):152 x 26 x 27
Vikt:4,5 kg

Detta var en fantastisk funktion eftersom det gjorde arbetsplatsen mycket mindre trasslig utan onödiga kablar, och det ökade också vår effektivitet.

När det gäller prestanda upplevde vi att Makita DSL800ZU var pålitlig och effektiv. Varvtal på upp till 1800 varv/min möjliggjorde smidig slipning av väggytor.

Dessutom var mjukstartsfunktionen mycket uppskattad, eftersom den gav en smidig uppstart utan några plötsliga ryck, vilket gav en finare finish.

En annan funktion vi tyckte om var den elektroniska hastighetsjusteringen. Det gjorde det lätt att anpassa hastigheten efter materialet vi arbetade med, vilket resulterade i jämnare och mer professionella resultat.

Vikten av enheten kändes välbalanserad, men vi observerade att den kunde bli något tung att arbeta med under längre tidsperioder. Ljudnivån var acceptabel och låg nog för att inte vara störande.

Sammanfattningsvis, Makita DSL800ZU är en kraftfull väggslip med några verkligt användbara funktioner som trådlös anslutning och mjukstart. Den är idealisk för både professionella och hantverkare som söker en pålitlig och effektiv slipmaskin för väggar.

Fördelar

 • Trådlös dammsugarkoppling
 • Mjukstartsfunktion
 • Effektiv hastighetsjustering

Nackdelar

 • Något tung vid lång användning
 • Inget LED-ljus för arbetsområdet

7. Festool LHS-E

Festool LHS-E giraffslip

Festool LHS-E 225 EQ PLANEX långhalsslip visade sig vara en imponerande produkt under våra tester. Det första som verkligen fångade vår uppmärksamhet var hur otroligt lätt den är. Med en vikt på endast 4 kg är den anmärkningsvärt lätt, vilket gör att man kan arbeta under längre tidsperioder utan att bli trött.

Specifikationer
Slipdiameter:215 mm
Längd:1,60 m
Varvtal i min⁻¹: 400 – 920
Effekt:400 W
Vikt:4 kg

En annan utmärkande funktion var StickFix STF, som gjorde det enkelt och snabbt att fästa slippapperet. Detta sparade oss mycket tid och frustration, och vi kunde fokusera på arbetet istället för att byta papper.

När det gäller prestanda märkte vi att Festool LHS-E levererade en solid prestanda med sin 400W-motor.

Det varvtal på mellan 400-920 varv/min gjorde det möjligt att enkelt slipa olika ytor, inklusive tak och väggar, samt ta bort gamla tapeter och färgrester.

Balansen och styregenskaperna var också något som vi tyckte var värt att nämna. Kombinationen av en bra balans och en gynnsam viktfördelning gjorde att vi kunde arbeta smidigt och utan ansträngning, vilket är idealiskt för både professionella och DIY-entusiaster.

Sammanfattningsvis är Festool LHS-E 225 EQ PLANEX en långhalsslip som imponerar med sin lätthet och användarvänlighet. Det är ett utmärkt val för alla som behöver en pålitlig och effektiv slip för olika ytor och material.

Fördelar

 • Otroligt lätt
 • Snabb fastsättning av slippapper
 • Bra balans och styregenskaper

Nackdelar

 • Ingen LED-belysning
 • Ingen variabel hastighetskontroll

8. Metabo LSV 5-225

Metabo LSV 5-225 väggslip

Metabo LSV 5-225 är en slipmaskin med lång hals som vi nyligen testade och genast blev imponerade av dess M-Clean-teknik. Denna teknik innebär en effektiv utsugning genom ytterhöljet utan slang, vilket ger maximal flexibilitet för sliphuvudet.

Specifikationer
Slipdiameter:225 mm
Varvtal/min:1000 – 1650
Effekt:500 W
Längd:1,6 m
Vikt:3,8 kg

Detta var verkligen en revolutionerande egenskap, då vi kunde slipa i svåra vinklar och hörn utan att behöva bekymra oss om damm och skräp.

Maskinens låga vikt och ergonomiskt utformade handtag gjorde det mycket bekvämt att arbeta i olika positioner. Vi kunde också enkelt anpassa det flexibla sliphuvudet till ytan för utmärkta arbetsresultat, vilket var särskilt användbart när vi arbetade med ojämna ytor.

Något annat som verkligen imponerade på oss var Vario-Constamatic (VC) helvågselektronik. Denna funktion gjorde att vi kunde arbeta med materialanpassade varvtal som förblev nästan konstanta även under belastning, vilket resulterade i jämn och effektiv slipning.

En annan fördel är möjligheten att byta axel snabbt och enkelt utan verktyg, vilket sparar tid och ansträngning.

Det enda negativa vi märkte var att maskinen kunde bli lite bullrig. Ljudnivån på 87 dB(A) är ganska hög, så det rekommenderas att använda hörselskydd vid längre arbetspass.

Sammanfattningsvis, Metabo LSV 5-225 är en extremt kapabel och flexibel slipmaskin med lång hals. Dess innovativa utsugningsteknik och ergonomiska design gör den perfekt för slipning av väggar och tak.

Dock rekommenderas det att använda hörselskydd på grund av bullernivån. För proffs och DIY-entusiaster som söker en slipmaskin med hög prestanda, är detta definitivt ett utmärkt val.

Fördelar

 • Innovativ M-Clean-teknik
 • Ergonomisk design
 • Konstant varvtal

Nackdelar

 • Bullrig

Hur vi utförde vårt test av väggslipar 2024

I vårt sökande efter den bästa väggslipen på marknaden, genomförde vi ett omfattande test av flera populära modeller. Vi hade som mål att ta reda på vilken som förtjänade titeln ”bäst i test”.

Genom att noggrant testa och jämföra olika väggslipmaskiner, även kallade giraffslipar, kunde vi dra nytta av vår samlade expertis inom tak- och väggslipning.

Uppställning av testmiljö

Först och främst behövde vi skapa den perfekta miljön för vårt test. Efter mycket övervägande valde vi en plats som liknade en vanlig arbetsplats för en väggslipmaskin.

Vi utrustade platsen med både tak- och väggytor, vilket möjliggjorde en realistisk takslipning. Vidare såg vi till att ha kontrollerad belysning och luftkvalitet för att säkerställa att våra tester skulle vara rättvisa och konsekventa.

Denna uppställning var avgörande för att våra väggslipmaskiner skulle få en chans att verkligen visa vad de går för.

Vår testprocess

När testområdet var redo, påbörjade vi vår metodiska testprocess. Vi började med att välja ut 8 olika väggslipar som skulle testas.

Vi samlade vår panel av experter och diskuterade vilka kriterier som skulle vara avgörande i vår jakt på att koronisera den bästa väggslipen. Några av dessa kriterier inkluderade effektivitet, användarvänlighet, och kvaliteten på vägg- och takslipningen.

Vårt test inkluderade även en genomgång av alla väggslipmaskiners instruktionsböcker för att förstå deras fulla potential.

Utförande av testerna

Med våra väggslipmaskiner på plats och testområdet förberett, var det dags för själva testerna. Vi beslutade att varje väggslip skulle genomgå tre separata tester, med olika inställningar och på olika ytor för att kunna jämföra tak- och väggslipningens resultat.

Varje test varade i 30 minuter, med pauser emellan för att utvärdera och dokumentera resultaten. Vi var imponerade av hur en särskild giraffslip presterade när det gällde att slipa takytor.

Slutligen samlades vi för att diskutera våra iakttagelser och kora vilken väggslipmaskin som förtjänade titeln ”bäst i test”.

Utvärdering

Efter att ha genomfört våra noggranna tester av väggslipmaskinerna, var det dags för den kritiska fasen av att utvärdera resultaten. Vi granskade varje giraffslip individuellt, och diskuterade dess prestanda både i takslipning och väggslipning.

Ett verktyg vi använde för utvärderingen var en poängskala där varje aspekt, såsom kvalitet på slipningen och användarvänlighet, bedömdes. Vi var särskilt noga med att undersöka hur smidigt det var att byta mellan vägg- och takslipning med varje väggslipmaskin.

Vi jämförde sedan dessa poäng för att avgöra vilken produkt som var bäst i test, och hur de andra placerade sig i olika kategorier.

Hållbarhet och långtidstest

Vi förstod att ett verkligt test av väggslipmaskiner inte bara innebär att testa dem under en kort period, utan att även utföra långtidstester för att utvärdera hållbarheten.

Vi använde därför en väggslip över flera veckors tid, och utsatte dem för en arbetsbelastning som är typisk för en professionell tak- och väggslipare. Vi fokuserade på att upptäcka eventuellt slitage, samt hur effektivt de fortsatte att prestera under långvarig användning.

Denna information var avgörande för att få en fullständig bild av vilken väggslipmaskin som verkligen höll måttet.

Säkerhet och pålitlighet

När vi utvärderade väggslipmaskinerna, lade vi stor vikt vid säkerhet och pålitlighet. Det var avgörande för oss att se hur varje giraffslip klarade av oväntade störningar eller hinder.

Vi testade säkerhetsfunktioner, såsom nödstopp och skydd mot överbelastning. Vi var särskilt imponerade av en giraffslip som hade en innovativ funktion för att förhindra att verktyget skadade tak och vägg under slipningen.

Att vara säker på arbetsplatsen är av yttersta vikt, och pålitligheten hos dessa maskiner under vårt test var därför en central del av vår slutgiltiga bedömning. Slutligen kunde vi med säkerhet säga vilken väggslipmaskin som var bäst i test, och vi kände oss trygga med vårt val.

Hur du använder din giraffslip

Hur du använder din giraffslip: Tips från 2024s test

Under vår omfattande testning av väggslipmaskiner för att hitta den bästa i test, insåg vi att det finns viktiga aspekter att tänka på innan man börjar använda sin väggslip eller giraffslip. Denna guide sammanfattar några av de kritiska punkterna som vi tror kommer att vara ovärderliga för dig som köpare.

Förberedelse är A och O

Det första vi märkte under testet var vikten av förberedelse innan slipningen påbörjas. Att förbereda både din väggslipmaskin och arbetsområdet kan vara avgörande för att uppnå en effektiv och högkvalitativ vägg- eller takslipning. Till exempel, genom att säkerställa att din väggslip är korrekt inställd och att arbetsområdet är fritt från hinder, kommer du vara på god väg att få en lyckad slipning.

Rätt verktyg för rätt yta

Under vårt test fann vi att det är nödvändigt att matcha väggslipens eller giraffslipens egenskaper med ytan som ska bearbetas. Vi upptäckte att vissa väggslipmaskiner var utmärkta för takslipning, medan andra var mer lämpade för väggslipning. Därför rekommenderar vi att noggrant välja en väggslip som bäst matchar dina behov.

Använd skyddsutrustning

Vi kan inte nog betona vikten av att använda lämplig skyddsutrustning. Under testet insåg vi att slipdamm kan vara skadligt att inandas, och att använda skyddsglasögon, andningsskydd och hörselskydd är nödvändigt för en säker arbetsmiljö.

Periodisk underhåll

En annan insikt från vårt test var att en välunderhållen väggslipmaskin presterar bättre och har en längre livslängd. Genom att regelbundet rengöra och underhålla din väggslip eller giraffslip, säkerställer du att den förblir i bästa möjliga skick.

Överväg tid och resurser

Slutligen, vi observerade under vårt test att det är viktigt att inte underskatta tiden och resurserna som behövs för att genomföra en effektiv vägg- eller takslipning. Sätt realistiska mål och ha tillräckligt med material och tid tillgänglig för att slutföra jobbet.

Att följa dessa tips, som vi har sammanställt baserat på vår testning, kommer inte bara att hjälpa dig att uppnå en högkvalitativ vägg- eller takslipning, men även att arbeta på ett säkert och effektivt sätt. Och vem vet, kanske din väggslipmaskin också kommer att bli bäst i test i dina egna ögon!

Vanliga frågor om väggslipar

Vanliga frågor om väggslipar 2024

Vad använder jag en väggslip till?

En väggslip kan du använda till mer än vad namnet antyder. Den kan användas minst lika bra till både tak och golv. En väggslip och en golvslip är nämligen samma verktyg med olika namn. Med hjälp av slipen får du en bra arbetsställning vilket gör att du kan arbeta effektivare under en längre stund.

Vilka material kan jag slipa med en väggslip?

Du kan slipa olika material beroende på vilken väggslip du har. Vissa kan du endast använda till ett material medan på andra har du möjlighet att byta ut sliphuvudet på och variera från material till material.

Vilken väggslip ska jag välja?

Du ska välja en utifrån din budget, förväntade användning och önskvärda funktioner. Om du vet med dig att du endast kommer att använda den ett fåtal gånger och inte har de högsta kraven på resultatet, fungerar majoriteten av alla väggslipar på marknaden bra. Vill du däremot ha många nyttiga funktioner och ett mycket bra resultat så kan de i den övre prisklassen vara att föredra.

Hur slipar man kanter och hörn?

Hörn och kanter kan vara svåra att komma åt, men vissa av väggsliparna har funktioner som underlättar det. Funktionen man ska leta efter för att kunna slipa nära kanter och hörn är ett svängbart kantsegment på kåpan.

Påverkar priset väggslipens prestanda?

Generellt ger priset en vägledning för prestanda och kvalité för produkten. Så är det också bland väggslipar, men med ett högre pris får man fler funktioner. Exempelvis teleskopiskt handtag så du kan arbeta på både öppna och trängre ytor.

Vad är ett dammuppsamlingssystem?

Dammuppsugningssystemet är mycket bra att ha på sin väggslip. Vid slipningen så kommer det väldigt mycket avfall som kan vara både farliga partiklar och irriterande träspån. Med detta systemet så sugs det upp innan du får det i ansiktet.

Sammanfattning

Det finns många olika väggslipar med varierande funktioner, men alla har samma ändamål. Verktyget hjälper dig slipa stora ytor effektivt och slippa onödigt krångel, nästan som en större version av en excenterslip. Du kan också nå högt upp på väggen utan att behöva använda en stege och slipa tak i en skonsam arbetsposition.

Det som är viktigt att tänka på är vilket material du ska använda giraffslipen till då vissa lämpar sig bättre till gips medan andra fungerar till betong. När du vet det så kan andra funktioner som exempelvis dammuppsugning och teleskopiskt handtag vara nyttigt att tänka på.

Vi rekommenderar även att du använder dig av högkvalitativa arbetsskor när du slipar då det blir mycket stående och gående fram och tillbaka.

Av de väggsliparna som tidigare nämnts i bästa väggslipen 2024 finns det garanterat en som kommer passa ditt behov och kriterier. Från budgetval och bäst i test till premium. Kika in en i tabellen och beställ hem den som passar dig.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen