Bästa värmekameran 2022 – Test av olika värmekameror

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bosch GTC 400 C

Fluke TiS20+

Flir Scout III 640

Flir TG165-X

Klicka här för att se fler värmekameror.

Bästa värmekameran 2022

Behöver du ett bra mätinstrument för att enkelt kunna mäta temperaturen på något? Då måste du köpa en bästa värmekamera. Med hjälp av en bäst i test värmekamera så kan du enkelt ta reda på hur varmt eller kallt något är. En värmekamera kan användas till många saker och du kan förmodligen förstå varför det är bra att köpa värmekamera.

Det är dock inte så enkelt att köpa den bästa värmekameran på nätet. Det finns ju så många olika modeller med olika prisklasser. Detta gör att det kan bli väldigt svårt att veta vilken billig värmekamera som passar just dig bäst. För att göra det ännu svårare så brukar affärer endast skriva om de positiva sakerna. Du får alltså inte reda på hela sanningen och när du väl får hem varan är den kanske inte som du tänkt dig. Du vill ju inte spendera en massa pengar på ett verktyg som du inte tycker är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli svårt att välja den bästa värmekameran.

Men det är dock just därför som jag här på Hantverksproffset.se har satt ihop en köpguide för värmekameror. Jag har nämligen gjort mitt eget värmekamera test. Med hjälp av den här köpguiden så kommer du enkelt att kunna hitta den bästa värmekameran. Jag gjorde den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap av värmekameror. För ett tag sedan så tog jag beslutet om att köpa en värmekamera. Sedan dess har jag samlat på mig ganska många värmekameror. Det är därför jag kan ganska mycket om just värmekameror. Men jag läste även igenom andra tester och kundrecensioner för att göra en så bra köpguide som möjligt. Med hjälp av all den informationen så byggde jag upp en rejäl köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide på värmekameror så garanterar jag att du kan köpa den bästa värmekameran.

Köpguide för bäst i test värmekamera 2022

Det är alltså inte så enkelt att köpa en bra värmekamera på nätet. Jag vet själv att det kan vara väldigt svårt att veta vad som är bäst. Men det är just därför som jag har gjort en egen köpguide. Det finns väldigt många olika saker att tänka på när man ska köpa en värmekamera. Men när du ska köpa en värmekamera så är det viktigaste att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa värmekameran 2022:

 • Riktig värmekamera eller inte
 • Smarttelefon eller handhållen
 • Bildupplösning
 • Skärmstorlek
 • Storlek och vikt
 • Temperaturområde och känslighet
 • Bildöverlägg
 • Bildlägen
 • Användarvänlig
 • Batteri
 • Hållbarhet
 • Bildformat
 • Bildlagring
 • Synlighet
 • Termisk bildförbättring
 • Förbättring av synligt ljus
 • Tillbehör

Riktig värmekamera eller inte

Det första du bör tänka på är om du behöver en riktig värmekamera eller bara en värmekamera i realtid. De flesta väljer att köpa en värmekamera som är riktig.

Om allt du behöver göra är att se temperaturen på något i realtid – och du inte behöver lagra bilden för senare – blir du nöjd med en värmekamera.

En värmekamera ger avläsningar av objektet du tittar på via live-enheten genom enheten, men den lagrar inte bilder. Värmekameror är perfekta för att leta efter hotspots på utrustning och byggarbetsplatser under rutinunderhållsbesök.

Å andra sidan, om du behöver ta och lagra bilder för att dela med andra eller bearbeta senare, vill du köpa en billig värmekamera, även kallad en IR-värmekamera, en värmekamera eller en värmekamera.

Värmekameror lagrar bilder och / eller video på ett lokalt SD-kort eller annan lagring ombord. Dessutom erbjuder vissa värmekameror möjligheten att överlappa en termisk bild på ett live digitalt fotografi av samma objekt för att hjälpa till med att identifiera problem.

OBS! Oavsett om du köper en värmekamera eller en värmekamera, var särskilt uppmärksam på om enheten är utrustad med Bluetooth- eller WiFi-anslutning. Nätverksanslutning gör det möjligt att överföra bilder till en annan enhet i realtid, vilket eliminerar eller minimerar behovet av inbyggd lagring ombord.

Smarttelefon eller handhållen

Idag finns det två grundläggande format för infraröda värmekameror.

Du kan köpa en smarttelefon med termokameratillbehör som den populära FLIR One, eller välja från mer beprövade avancerade handhållna värmekameror tillverkade av ledande tillverkare, FLIR och Fluke.

Smarttelefonkameror erbjuder otroligt värde och bekvämlighet, men temperaturen och bildupplösningen för dessa enheter kan vara begränsande.

För de flesta professionella applikationer vill du köpa en handhållen värmekamera på grund av den ökade känsligheten, det bredare temperaturområdet och de tillgängliga funktionerna och alternativen. Handhållna värmekameror och värmekameror finns i ett antal modeller som passar olika applikationer.

I den här köphandboken granskar vi de bästsäljande, bäst rankade värmekameraprodukterna i alla dessa kategorier.

Bildupplösning

Precis som en vanlig värmekamera är hela poängen med en värmekamera att ta en termisk bild av området eller motivet du tittar på, så se till att kamerans upplösning är tillräckligt exakt för just ditt behov.

Vissa billigare modeller har mycket låg upplösning som gör det svårt att urskilja temperaturskillnader i detalj, vilket leder till något suddiga bilder.

Köp en värmekamera med högre upplösning om du behöver upptäcka hotspots i komplexa utrymmen som ledningsnät / kopplingsdosor eller i små utrymmen som elboxar, små motorer och elektroniska enheter.

Skärmstorlek

Ju större skärm, desto mer detaljer kan du se i realtid.

Bilder och kameror med större skärmar har ofta också pekskärmsfunktioner.

Storlek och vikt

Storleken och vikten på en IR-värmekamera billig kan vara en viktig faktor om du använder den ofta eller måste bära den under långa perioder. Storleken spelar också roll om du föredrar att bära din värmekamera i en verktygslåda eller på ett verktygsbälte.

De senaste termokamerorna för smarttelefoner som FLIR One och Seek Compact XR är otroligt populära just nu, just av denna anledning. Båda är små, lätta och fäster på din smartphone – vilket gör det enkelt att texta / överföra / lagra bilder med en enhet du redan använder, hela dagen.

Temperaturområde och känslighet

En värmekameras temperaturområde och känslighet är också avgörande för många applikationer.

Temperaturområde

Kamerans temperaturintervall anger de lägsta och högsta temperaturer som kameran kan mäta exakt.

IR-kameran / kameran som du köper måste täcka ett temperaturintervall som är tillräckligt stort för att noggrant fånga upp alla objekt eller scener du förväntar dig att övervaka regelbundet.

För många hushållsinspektioner räcker vanligtvis ett intervall från -15 till +110 grader.

För industriell och vetenskaplig användning och för brandmän och annan räddningspersonal är det önskade temperaturområdet ofta mycket bredare och / eller snedställt till ett kallare eller varmare område.

Temperaturkänslighet

En kameras temperaturkänslighet, eller termisk upplösning, avser den minsta temperaturskillnad som en billig värmekamera kan urskilja mellan två objekt.

Temperaturkänsligheten du behöver beror helt på jobbet du behöver det för och på den miljö där du arbetar.

Till exempel vet mekaniska inspektörer som behöver övervaka friktion i roterande utrustning att en högre termisk upplösning (temperaturkänslighet) kan göra skillnad mellan att byta ut ett slitet lager vart femte år och byta ut en hel pump, eller värre.

Brandmän måste upptäcka varma kroppar i en varm miljö, så de behöver också en högre temperaturkänslighet än de flesta.

Termisk känslighet mäts i grader Celsius. Billiga termiska sensorer kan upptäcka temperaturvariationer på en eller två grader Celsius. Högre enheter som FLIR T420 kan urskiljas inom +/- 0,045 grader Celsius.

Bildöverlägg

Funktioner som bild-i-bild och bildfusion låter dig lägga en bild med synligt ljus på en termisk bild.

Detta skapar en tydligare och mer meningsfull bild som hjälper till att upptäcka värmeproblem i ett komplext utrymme som en ledningsbox.

Bildöverlägg hjälper också till att förmedla viktig information när du visar värmebilder till kunder, kunder och till din chef.

Bildlägen

Det första arbetet med värmekameror är att producera den termiska bilden av ett misstänkt föremål. För några år sedan har de flesta värmekameror kommit med en förmåga att endast tillhandahålla de visuella bilderna, vilket kan hjälpa till att identifiera defekten på en viss plats. Men nu har värmekamerorna omfattat ett unikt läge som kallas fusionsläge, med vilket du kan få både termiska och visuella bilder, och det kommer att hjälpa till att identifiera problemet och få tydlig temperaturinformation om det.

Användarvänlig

Vanligtvis kan kamerorna manövreras med knapparna och utlösarna som de byggde med. En användare kan navigera genom dessa menyknappar till önskad funktion eller funktion som de vill utföra.

Standardkamerorna kan bara utgöra ett fåtal knappar och göra funktionen komplicerad. Däremot kommer de bästa värmekamerorna att bestå av flera knappar med en intuitiv meny, som var och en är kodad för att utföra en specifik operation och kan navigera snabbt till önskade funktioner.

Batteri

Batteriets kapacitet att hålla ström, liksom tillgången på reservbatteriet, är mycket viktiga kriterier som ska beaktas. En termisk bilders batteri bör vara lätt att ta bort och byta ut när den tar slut. Vi rekommenderar inte att gå med värmekameror med inbyggda batterier som inte kan tas bort och resulterar i beroende på strömkabel eller krets.

När batteriet tar slut, tog det till en servicebutik och kontrollerade om det finns utbyte. Men den bästa värmekameran har det avtagbara litiumjonbatteriet och är lätt tillgängligt för utbyte och håller ström i högst 5 timmar.

Hållbarhet

Värmekameror, oavsett vilket fält de används i, måste vara mindre viktiga och kompakta för att hållas i en hand. Först då kan användaren använda den under en längre tid.

Vidare bör kamerorna också ha ett dammtätt skydd och ska ha en utsida av material som ger grepp för att hålla den under kontinuerlig arbetstid.

Bildformat

Det format som bilden lagras i kameran är viktigt att titta på när du köper kameran. Generellt använder värmekameror två typer av bildformat; JPEG och BMP.

BMP-bildformaten tar bort temperaturinformationen för att bevara dem och för delning separat. När du köper en värmekamera med BMP-bildformat måste du möta kompatibilitetsproblem eftersom de flesta av dem kräver programvara för att konvertera dem till den läsbara formen. Det kommer att göra delningsprocessen komplicerad och tråkig. Men de med JPEG-formatet är kompatibla med nästan alla enheter, eftersom det enkelt kan överföras och delas när de är på arbetsplatsen.

Bildlagring

När du är på jobbet behöver du lägga till fler och fler bilder av visuella, termiska och fusionstyper. Den bästa värmekameran med en högre upplösning tar mer plats, vilket i sin tur hänger enheten när minnet fylls. Det kommer att resultera i rengöring av utrymme ofta.

Men med en värmekamera som har mer än tillräckligt med minne för lagring kommer det att minska belastningen att ta bort filerna ofta för att skapa utrymme.

Synlighet

Värmekamerorna ska kunna producera bilder under alla ljusförhållanden för att vara den bästa produkten. När det gäller låg ljusstyrka eller mörkare områden, kommer det inte att hjälpa en värmekamera att identifiera defekterna korrekt med hjälp av en värmekamera utan sikt. Så de bästa märkena för värmekameror har kommit med möjligheten att inkludera värmelampan, vilket hjälper till att ge bilder tydligare.

Termisk bildförbättring

Tillsammans med en högupplöst termisk upplösning kanske du vill köpa värmekamera som kan förbättra den termiska bilden genom att använda överlagringar av icke-termisk video. Med den här funktionen kan du se objekt med låg kontrast även i områden med mycket stora temperaturintervall, så att du kan skilja mellan två liknande mål.

Resultatet är en detaljerad termisk bild som produceras av värmekameran med överlägg av vassa hörn och kanter från den visuella kameran för att ge den termiska bilden någon identifierbar struktur. Denna funktion kan hjälpa till att identifiera dubbar i en vägg, plaströr och till och med möbler i ett mörkt rum. Det används också vanligtvis av brandmän för att snabbt identifiera sin omgivning så att de kan vidta lämpliga åtgärder för att släcka elden och hjälpa alla i närheten.

Förbättring av synligt ljus

Värmekameror behöver vanligtvis inte visuellt ljus för att se en termisk bild av ett föremål eller föremål det riktas mot. Det är dock lättare att identifiera eventuella problem och avvikelser i el, VVS, VVS eller till och med din fordonsmotor om det finns en struktur för våra ögon att se och identifiera. För detta ändamål har vissa värmekameror en visuell ljusförbättringsfunktion som lägger till ljus i svagt ljus för att bättre belysa konturen och strukturen för de objekt du skannar. Med den här funktionen kan du också ändra den visuella tonen och utseendet på skärmen så att du kan hitta en visuell utgång, som är som ett fotofilter, som ger dig den bästa bilden av problemet.

Tillbehör

Värmekameror kan användas för många olika ändamål och fungerar vanligtvis bra som ett enskilt verktyg. Många värmekameror kan dock komma med ett tillbehör som är utformat för att hjälpa till att upptäcka ett specifikt problem, till exempel genom att använda fuktmätarsonder för att bättre hitta VVS-läckor. Ett annat frekvent kompletterande verktyg är en spänningsdetektor som kan varna dig för närvaron av elektrisk spänning med vibrationer, ljus eller ljudlarm.

Beroende på ditt syfte kan du välja mellan en mängd användbara kompletterande verktyg, inklusive klämmätare, fuktpennor, spänningsdetektorer, fuktdetektorer och till och med termoprobe-kontakter som gör att du kan ta infraröda mätningar genom smala luckor. Detta kan vara ett utmärkt tillskott om du behöver skanna VVS-system för blockeringar.

Läs också >>> Ljusmätare test

Hyra eller äga

Nedan följer några av fördelarna med att äga och hyra en värmekamera billig.

Fördelar med att hyra

Den vanligaste anledningen till att människor hyr en värmekamera är “Det är billigare.” Om du har en begränsad budget och behöver en värmekamera för mycket speciella användningsområden, kan du hyra en värmekamera från de bästa hyresföretagen. Den hyrda termiska kameran erbjuder dig samma kvaliteter och funktioner som en ägare kommer att ge men under en kort period.

En annan fördel med att hyra är att du kan testa olika märken och produkter med vilka du får erfarenhet och kunskap om värmekameran och vilka funktioner du behöver. Denna hyresupplevelse hjälper dig när du planerade att äga och köpa värmekamera.

Fördelar med att äga

Om du ofta använder värmekameran för dina vanliga heminspektioner och eventuella reparationsjobb kan du äga en värmekamera istället för att hyra den tillräckligt.

Att äga en värmekamera hjälper i alla nödsituationer. Tänk dig att du känner en plötslig temperaturökning i din mörka källare, och du är inte säker på vad som skulle vara orsaken. I det här fallet kan du inte ta risken att bara komma in i källaren med en fackla, här behöver du en värmekamera åtminstone för att ha modet att titta runt.

Så det här är alla fördelar med att hyra och äga en värmekamera. Du måste bestämma utifrån hur ofta du behöver det och hur mycket du har råd.

Olika typer av värmekameror

Värmekamerorna klassificeras i två olika kategorier beroende på temperaturen de behöver för att arbeta, till exempel värmekameror med kylda infraröda detektorer och okylda infraröda detektorer.

Kylda värmekameror

De kylda värmekamerorna kräver kalla temperaturer för drift. Temperaturen kan vara 4K eller lägre för att dra nytta av den infraröda sensorn. Att använda denna typ av värmekamera ger dig skarpa och tydliga bilder med hög kvalitet. De är dock lite dyra och skrymmande.

Okylda värmekameror

De okylda detektorerna kräver en miljö med rumstemperatur för att fungera. De behöver inte extra utrustning för att arbeta. Tydligheten hos bilderna som produceras av dessa detektorer är låg jämfört med de kylda detektorbilderna. Men dessa är billigare än de kylda detektorerna.

Oavsett typ använder båda kamerorna en enda färgkanal för visualisering. De reproducerar objektet med olika nyanser av färger för att beteckna temperaturen på den enskilda saken eller kroppen. De representerar de varmaste delarna av objektet med ljusa färger, vanligtvis vita.

Områdena som inte är heta representeras med gula och röda färger. Vidare representeras platserna med de svalaste temperaturerna i de mörkare nyanser, särskilt svart. Den visar också färgskalan beroende på en viss temperatur.

Skillnaden mellan kylda och okylda värmekameror inom olika fält och applikationer förklaras här. För ytterligare teknisk information om typerna av värmekameror, kolla in denna Wiki-sida.

Handhållna värmekameror

Värmekameror finns i olika former och storlekar. Den handhållna värmekameran hjälper till att göra den termiska undersökningen under lång tid bara genom att hålla dem i ena handen. Enhetens utseende liknar den infraröda termometern, som används för att hitta kroppstemperaturen.

Handhållna värmekameror används mest vid heminspektioner, djurliv, mekaniska enheter och elektriska.

Dessa enheter har enkla användarkontroller på framsidan och tillåter användaren att se för att komma åt och upptäcka ytan eller föremålet enkelt i en hand.

Några av de kompakta värmekamerorna har en liten storlek och lagras i handflatan.

Användningarna av värmekameror

Att använda och köpa en värmekamera kan ge dig många applikationer inom olika områden. Nedan följer några av användningarna av värmekameran.

Värmekameror för byggnader

Funktionerna och funktionerna hos värmekameror hjälper byggnadsinspektörerna att utföra det mesta av byggnads- och konstruktionsanalyserna snabbt utan att skada miljön, till skillnad från de andra mätarna, såsom fuktmätare, som skadar materialet för att få exakt mätningar.

De flesta människor började använda värmekameror för en heminspektion också för att de är användbara och hjälpsamma för att känna till överflödet av värmeförlust och vinster i rummen och garage.

Vattenflödet i rörsystemet upptäcktes också av dessa värmekameror. USGS (United States Geological Survey) använder värmekameror för att lokalisera grundvatten enligt denna rapport.

Värmekameror för elektriska

Värmekamerorna undrar när de upptäcker temperaturproblem och elektriska brister. Med de speciellt värmekamerorna för elektrisk inspektion kan du känna igen komponentskador och överdriven värme eller kyla i de elektriska systemen som används från enkla hushållsändamål till komplicerade industriella system.

Värmekameror för PCB-inspektion hjälper dig att hitta var hotspot i kretskortet, och du kan använda fjärrkontrollen för att styra vissa typer av kameror under en automatisk granskning.

Värmekameror för brandmän

Värmeavbildningsanordningar används också i livräddande aktiviteter som brandbekämpning. Värmekameran kan hjälpa brandmannen att se igenom mörkret och upptäcka den högflammande elden på en plats.

De använde detta för att kontrollera kroppstemperaturen för den fångade personen i mörka rum eller områden. En värmekamera för brandmän kan monteras på brandmännens hjälm för att se föremålen i värmebehandling utan hjälp av händer.

Värmekameror för djur

En värmekamera för vilda djur gör det möjligt för användaren att se igenom mörkret, andra klimatförändringar och naturlig kamouflage av djur för att hitta och följa dem utan att störa deras miljö. Många jägare väljer att köpa värmekamera för jakt.

Värmekameror är effektiva för jakt, och värmekamerorna är det bästa verktyget att ha i utomhusaktiviteter, från att jaga ett djur till att bara spåra och se dem i mörkret utomhus. Dessa kameror används också för att kontrollera problem i vilda områden. Till exempel har NASA utvecklat ett brett områdes termiskt bildsystem för att identifiera skogsbränder på ett stort avstånd med 100% noggrannhet.

När vi pratar om värmebildning för djur kan vi inte ignorera hästvärmebilder. Dessa Equine värmeavbildningsanordningar används för att hitta skadedelar och hur djup skadan är i hästen. Det är ett av de bästa kostnadseffektiva verktygen som används för hästhälsa och behandlingar.

Värmekameror för drönare

En värmekamera för drönaren är ett av de kraftfulla verktygen som kan användas i räddningsinsatser, vilda djur, brandkår och en flygvy över alla mörkaste platser. Termiska drönare med en visionkamera fungerar också på samma sätt som en vanlig värmekamera billig som att upptäcka föremålen med deras strålning.

USA: s nationella bibliotek för medicin använder värmekameror vid rekonstruktion av underbenen efter hudcanceroperation.

Några av de andra värmekameratillämpningarna upptäcker uppvärmningsdelarna hos komplexa mekaniska anordningar, hittar värmeförlust eller förstärkning i huden, venerna och andra kroppsdelar hos djur och gör beröringsfri temperaturanalys av elektriska verktyg.

Det hjälper också säkerhets- och poliser att fälla och hitta brottslingar i kritiska klimatförhållanden.

Värmekameror för VVS

Precis som med vanliga elektriska och mekaniska applikationer blir dagens värmekameror med enkel användning och överkomliga priser tillgängliga verktyg för andra applikationer som VVS / R (Uppvärmning, Ventilation, Luftkonditionering och Kylning).

Värmekameror för läckagedetektering används nu för att hitta läckande rör, felaktig cirkulation i motorradiatorer, ledningsfrånkopplingar på golvvärmesystem, defekter i elektriska och mekaniska delar, dåligt luftflöde och temperaturdiffusion i de frysta skåpen.

VVS / R-enheten används för att säkerställa en säker miljö med fuktighet, ventilation och temperatur. Det behövs av en åkande att bo i en trevlig atmosfär med hälsa och komfort och också se till att byggnadens hälsa och minska energikostnaderna.

I energimätningar blir kontrollen av yttemperaturen en viktig del eftersom ytvärdet kan hjälpa till att hitta byggnadens nuvarande tillstånd, VVS / R, VVS, mekaniskt och elektriskt.

Därför kan block i rör, luftläckage, strukturella brister bakom väggarna detekteras och registreras med en värmekamera.

Nu blir det regelbundna underhållet av VVS / R-enheten vanligt i många branscher där de utvecklade olika strategier för att övervaka alla funktionerna hos enheter från rör, VVS, motorer, radiatorer, motorer och lager.

En värmekamera för VVS / R-systemet är enkel att använda och ger förståeliga bilder om var problemen är.

Värmekameror för takläggning

Inom takindustrin hjälper värmeteknik till att hitta våtisolering i de platta taken och fäster sökningen efter läckagekällan.

Värmekamera för takläggning är ett utmärkt sätt att hitta de problematiska våta områdena i taksystem. Det minimerar kostnaden för att byta ut hela taksystemet genom att upptäcka värmepunkterna eller läckande områden och tillåta att fixa de specifika områdena – infraröd scanning för taksystem som snabbt kan uppskatta takets hållbarhet utan destruktiv testning.

Varför en värmekamera är viktig för takläggning

Låt oss titta på de värdefulla anledningarna till att värmekamera för taksystemet är viktigt. Det finns nämligen en anledning till att många takläggare väljer att köpa värmekamera.

 • Säkerhet

Taksystemet kan få korrosion eller skada på grund av fukten, vilket kommer att äventyra takets strukturella integritet. Det rostiga taket som påverkas av den dolda fångade fukten skulle vara ett allvarligt säkerhetsproblem för arbetare som arbetar på taket.

 • Skador på andra system

Taksystemet med vattenintrång skadar också inre delar på grund av läckage. Utan att vänta kommer detta att påverka de andra elektriska och mekaniska systemen i byggnaden.

Dessa takläckor drabbar också byggnadens innehåll och kolliderar med verksamheten. Den starka formningen av mögel är möjlig i taksystemet på grund av den instängda fukten.

 • Kostnadsbesparingar

Det är dyrt att byta ut taksystemet. Den regelbundna infraröda övervakningen av taket är ett kostnadseffektivt sätt att kontrollera taket för hälsa och problem. Eftersom termisk skanning är lätt att använda och tar kortare tid hjälper det att reparera delarna snabbt och undviker utbyte.

Om du är en takläggare kan det vara bra att köpa värmekamera billig då det kan hjälpa till mycket.

Hur en värmekamera för takläggning fungerar

Värmekamera upptäcker värmeenergin som genereras av fukten i taket och projicerar de olika strålningsnivåerna. Jämfört med andra delar av taksystemet tar den fångade fukten tid att svalna, så att de syns på den infraröda kameran.

Värmekameror upptäcker den värmeenergi som utstrålas från takytan och andra omgivna föremål i realtid. IR-värmekameran identifierar värmesignaturerna över ytor genom att detektera objektens IR-strålning och bearbetar den till synligt ljus.

Typer av termisk takavbildning

Termisk takavbildning bör göras på rätt villkor för att få exakta resultat. Baserat på dessa förhållanden finns det två typer av termiska takundersökningar.

 • Varmt väder

Varmvädersökning används för att kontrollera temperaturskillnaden mellan våt och torr takisolering.

Denna skanningsprocess hålls vanligtvis efter solnedgången. Taket värms upp av solen under dagen. Således värms den våta isoleringen också. Efter solnedgången kyls de andra torra regionerna, förutom de våta områdena. Så du kan se de våta områdena som ”hotspots” på värmekameran.

 • Kallt väder

Kall vädersökning görs vanligtvis tidigt på morgonen innan solen värms upp. Denna undersökning hålls för att hitta skillnaden mellan temperaturer utomhus och inomhus.

Våta takisoleringar har en värmeledningsförmåga högre än den torra isoleringen, så när den inre byggnaden är varmare än den yttre, kommer den våta isoleringen att leda mer strålning ut ur byggnaden än den torra takisoleringen.

En kort historia om värmekameror

Historien om värmebehandling går tillbaka till år 1800 v.t. då Sir William Herschel upptäckte infraröd strålning. Åttio år senare skapade en topnotch-uppfinnare som heter Samuel Pierpoint Langley bolometern, som är en termometer som använder infraröd strålning.

Det går långt tillbaka, eller hur?

I början av 1900-talet fick värmekameran fart på grund av dess roll i militära aktiviteter under andra världskriget. När den ungerska fysikern Kálmán Tihanyi gjorde den första IR-kameran 1929, använde de brittiska trupperna den för att upptäcka krigsflygplan.

Teknikföretagen EEV och Philips blev intresserade av denna innovation och skapade en enhet som hjälper brandmän att lokalisera flammor trots rök, mörker eller värmegenomsläppliga barriärer. FLIR gick också med i vagnen och skapade en värmekamera billig för fordon.

Läs också >>> Bäst i test kabelsökare

Vanliga frågor om värmekameror

Vad finns det för extra funktioner som man kanske behöver i en bra värmekamera?

Värmekameror och kameror finns i många olika utföranden och erbjuder ett brett utbud av valfria funktioner.

Nedan listas andra funktioner som kan ha betydelse för dig. Ingen värmekamera har allt av det följande, så se till att du noterar de funktioner som är viktiga för ditt specifika jobb eller applikation.

Med Bluetooth och trådlös anslutning kan du skicka bilder till andra enheter som datorer, surfplattor och smartphones, och de möjliggör streaming i realtid – allt utan behov av wifi eller mobiltäckning. Detta kan vara till stor hjälp i situationer där flera personer behöver se bilderna samtidigt, eller om du saknar tid eller förmåga att ladda upp bilderna i rätt tid (i fältet osv.). Om du arbetar i en stor gruppmiljö eller använder värmekameror på distans, vill du definitivt ha WiFi-anslutning. WiFi krävs också för molnbaserade lagringsenheter.

Filtyper som används för att lagra dina bilder spelar också roll. De bästa värmekamerorna lagrar bilder i vanliga bildformat som JPEG och MPEG4-video.

Linser: många avancerade modeller erbjuder vidvinkelvy, manuell justerbar fokus eller autofokuslinser.

Justeringar: Reflektionstemperatur, emissivitet, temperaturområde osv.

Mätningslägen: Många alternativ här. Dyrare värmekameror kan upptäcka hot spots, låta dig skapa områdesrutor, visa isotermlinjer, identifiera hot / cold spots, visa Delta temps, visa mekaniska eller elektriska data på skärmen, hitta mitten på en hot spot och mer.

Termiska paletter: de flesta professionella värmekameror låter dig välja olika färgpaletter för att fungera enligt teamets standarder. Till exempel erbjuder FLIR T420 12 paletter: Arctic, Grey, Iron, Lava, Rainbow och Rainbow High Contrast (plus alla inverterade)

Bild-i-bild: möjligheten att visa en termisk bild inuti en större synlig bild; eller tvärtom.

Bild- och videolagring: det finns flera lagringsalternativ, och väldigt få värmekameror stöder dem alla. Se till att du väljer rätt typ för din ansökan. De mest populära lagringsalternativen inkluderar:

Ingen lagring (endast levande bilder)

Enhetslagring (smartphone eller annat)

Micro SD

Molnlagring: strömmas till och lagras på fjärrservrar

Bildformat (er): JPEG, PNG, radiometrisk JPG, GIF, RAW är de mest populära.

MPEG 4 videoinspelning

Videokamera med lampa och laser: för att hjälpa dig att rikta kameran i mörka miljöer.

Videobildhastighet: billigare termiska videokameror spelar in video vid 15Hz; live HD-strömning av termisk video kräver en hastighet på 60Hz.

Synligt avstånd: hur långt bort från ditt mål kan du ta termiska avläsningar exakt?

Synfält (FOV): hur högt och brett visningsfönster kan fångas på film; vanligtvis uppmätt i grader vertikalt x grader horisontellt. En smal FOV är 10-20 grader. En bred FOV är allt över 25 grader.

Digital zoom: vissa värmekameror erbjuder digital zoom på 2X till 4X

Display: storleken på din live-skärm på enheten; de flesta värmekameror nöjer sig med 2 ″ – 5 ″ diagonala skärmar.

Bildanteckning: förmåga att skriva anteckningar på en termisk bild, för användning senare. Vissa kameror erbjuder också möjlighet att automatiskt lägga till temperatur, hotspots, isotermiska linjer etc.

Flyttbar plats: möjligheten att identifiera hotspot (er) och spåra dem automatiskt när kameran rör sig.

Area Box: möjligheten att rita ett område på skärmen och mäta temperaturen inom det området. Vissa kameror erbjuder upp till tre rutor samtidigt.

Bildblandning: förmåga att slå samman synliga och termiska bilder tillsammans för att skapa en sammansatt bild. Användbar för att presentera data för kunder och team.

Väderisolering: vissa kameror är IP5- eller IP7-kompatibla, lämpliga för utomhusbruk.

Batterilivslängd: de flesta värmekameror kan köras på sina batterier från så lite som 2 timmar upp till flera dagar.

Garanti: IR-kameror för smartphones garanteras vanligtvis i ett år; industriella / professionella värmekameror och värmekameror har vanligtvis två års eller 2-5-10 begränsad garanti.

Vad är konsumentanvändning av värmekameror?

Medan många associerar värmebehandling med kommersiella och industriella miljöer, är sanningen att de kan vara ett av de mest mångsidiga verktygen du kan ha hemma.

Värmekameror är väl lämpade för att inspektera ditt hem för energibesiktningar, för att hitta var värme släpper ut genom läckande fönster och dörrar.

Värmekameror kan också användas för att lokalisera väggskruvar, områden med isolering som saknas, våta fläckar i väggar och svala fläckar på en spis eller ugn som inte fungerar.

El- och brandrisker kan också identifieras med värmekameror, oavsett om det är ett överhettat uttag, en kortslutning i väggen eller överbelastade kretsar i brytaren.

Det finns många mindre allvarliga användningsområden för värmekameror i ditt hem också. Du kan använda dem för att kontrollera temperaturen på nästan vad som helst eller någon annan för användning. Kontrollera ditt barns flaska, temperaturen på din öl, skillnaden i temperatur mellan rum och mer. Användningarna är oändliga.

Värmekameror med avståndsfunktion kan också användas för hemskydd eller för att hitta ett saknat djur på gården, på natten.

Vad är industriell användning av värmekameror?

Värmekameror är ett värdefullt verktyg som används i många branscher för att inspektera utrustning, förbättra effektiviteten och säkerställa säkerheten.

Användnings- och industrianläggningar är vanliga platser där du hittar värmekameror på grund av mängden elarbete, rörledningar och maskiner som behöver övervakas konstant.

Värmekameror är som en andra uppsättning ögon för många yrkesverksamma. De kan upptäcka att lagren går dåligt, motorer som går sönder, pumpar som behöver underhåll och problem med kretsar och rörledningar innan de går sönder. Att identifiera problem som dessa innan de går ur hand förhindrar farliga och kostsamma händelser.

Första respondenterna använder värmekameror för att lokalisera offer i svagt ljus och poliser använder värmekameror för att upptäcka farliga ämnen som kan gömma sig och för att bedöma ett potentiellt hot bortom en dörr eller vägg.

Av alla industriella användningsområden är värmeavbildning dock till stor hjälp för entreprenörer, byggnadsinspektörer och hembyggare. VVS-problem är lätta att upptäcka och analysera, medan vattenläckage och skador på tak kan upptäckas, vilket undviker dyrare reparationer eller inspektionsfel, senare på linjen.

Vad är en värmekamera?

Baserat på kroppstemperaturen avger varje objekt i universum infraröd energi och den utsända värmen eller infraröd energi lagras som signatur för värme. Denna utsända energi ökar baserat på ett objekts kroppsvärme.

En värmekamera, ofta kallad billig värmekamera eller dyr värmekamera, är en värmesynssensor som använder termisk bildteknik, som kan upptäcka minimala temperaturskillnader utan omgivande ljus även i extremt mörker.

Temperaturkameran tar emot den totala värmeenergin från objekten i scenen och producerar en elektronisk bild baserat på den samlade temperaturinformationen. FLIR T5 Screening Image

En T540 handhållen värmekamera från FLIR används för att kontrollera om personen har förhöjd kroppstemperatur.

Andra termiska enheter som termiska omfång, termiska monokular, termiska glasögon och termisk kikare fungerar också baserat på denna teknik.

En termisk bildkamera kan upptäcka varje objekt i scenen och skapa olika termiska bilder baserat på temperaturavvikelser såsom värmeförlust eller förstärkning i föremålen och levande varelser som kan gömma sig i vyn.

Dessa värmekänsliga kameror används för att räkna ut temperaturskillnaderna hos levande varelser och värmeläckage i byggnader och elektronik.

Det finns värmekameror övervakningskameror som används i hem och industrier för att säkerställa säkerheten. De används också i armé och jakt.

Visste du?

Värmekameror används massivt för att övervaka temperaturen på alla levande saker, och nu på grund av COVID-19 ökar efterfrågan på dessa kameror, FLIR är den mest efterfrågade produkten.

Användningen av värmekameror ökar vid kontrollpunkter eller handhållen personal vid gränser, flygplatser, företag, skolor och andra platser för att säkerställa om människorna är fria från ett mycket smittsamt virus.

FLIRs permanent monterade, handhållna värmekameror och termometrar används mest nu.

I den nuvarande situationen krävs FLIR av regeringar att öka sina produkter i T-serien som är handhållna och A310 värmekameror som är permanent monterade.

Det är en beröringsfri termometer, till exempel IR200 är också mycket efterfrågad eftersom den perfekt kontrollerar om personen har några tecken på feber genom att peka på pannan.

Hur mycket kostar en värmekamera?

Du har många värdefulla värmekameror inom 10 000 kronor, medan du också har värmekameror som erbjuder grundläggande värmekamerafunktioner för så låga som 2 500 kronor.

De termiska avbildningstilläggen för mobiltelefoner är tillgängliga från 1 000 till högst 5 000 kronor. De bästa värmekameramärkena som Seek, Flir, Fluke och Dewalt prissätter upp till 30 000 kronor. Om du ska köpa en värmekamera för så mycket kan det vara bra att göra lite undersökningar först.

Värmekamerorna finns i olika prisklasser beroende på de funktioner de har.

Bortsett från de väsentliga funktionerna som temperaturområde och känslighet, varierar kostnaden för termisk bildkamera vad gäller den infraröda upplösningen, flera lägen, pekskärmsdisplay, batteritid och andra avancerade specialfunktioner de har utrustat med.

Baserat på kostnaden för en värmekamera kan du dela varumärkena i två klasser.

 1. Värmekameror med avancerade funktioner och ett brett utbud av fördelar som kostar högt.
 2. Värmekameror som har grundläggande värmekamerafunktioner som kostar mindre.

Vad gör värmekameror användbara?

Till skillnad från andra kameror kan värmekameran skilja temperaturintervallet. Så att den kunde användas för att hitta föremålen på dolda och mörka platser. Det kommer att producera en annan termisk bild med temperaturdata för varje objekt i scenen.

Hur fungerar värmekameror?

Den termiska sensorn detekterar IR-strålningen från ett objekt i värmesynskameran. För att tillhandahålla temperaturdata i människoläsbar form omvandlar den objekttemperaturen till olika nyanser av färg baserat på nivån på hethet och kyla.

Fungerar värmekameror i eld och tjock rök?

Ja, de kan upptäcka föremålen under alla klimatförhållanden som regn, dimma, mörker, rök och damm. Så dessa kameror serveras säkerhetssaken för brandmän, säkerhetspersonal, poliser och brottsbekämpande lagar.

Kan en värmekamera se genom väggar?

Nej, värmekameror kan inte se igenom väggarna, men om objektet orsakar det oregelbundna uppvärmningstillståndet på väggen eller värmeväggen eller kyler väggen, kan det låta dig se en indikation på problemet med att skapa föremål bakom väggen. Du kan alltså köpa värmekamera för att kunna se problem genom väggar.

Ska man tänka på bildkvalitet eller upplösning?

Eftersom värmekamerorna används för att identifiera defekten eller felet i ett visst område är det viktigt att ha en klargjord bild med kvalitet. Upplösningen bestäms med hjälp av Focal Array Plane-sensorerna som finns i värmekameran som inte är tillgängliga i digitalkamerorna och uppmätta i pixlar.

Att köpa en billig värmekamera med låg upplösning resulterar i en visuell bild som liknar den från digitalkamerorna. De flesta värmekameror har en bildupplösningskapacitet på 120 × 120 eller 140 × 140 när det gäller pixlar. Den bästa värmekameran ger en upplösning på 180 × 180 pixlar, vilket ger exakta bilder som är användbara för att upptäcka till och med minutfel.

Behöver man bry sig om skärmen på en bäst i test värmekamera?

Eftersom värmekamerorna används för att identifiera defekten eller felet i ett visst område är det viktigt att ha en klargjord bild med kvalitet. Upplösningen bestäms med hjälp av Focal Array Plane-sensorerna som finns i värmekameran som inte är tillgängliga i digitalkamerorna och uppmätta i pixlar.

Att köpa en värmekamera med låg upplösning resulterar i en visuell bild som liknar den från digitalkamerorna. De flesta värmekameror har en bildupplösningskapacitet på 120 × 120 eller 140 × 140 när det gäller pixlar. Den bästa värmekameran ger en upplösning på 180 × 180 pixlar, vilket ger exakta bilder som är användbara för att upptäcka till och med minutfel.

Bör jag överväga skärmen hos en bästa värmekamera?

De flesta av kamerorna har en skärmstorlek på cirka 7,5 cm, vilket är bra, men kameran som har en skärmstorlek som sträcker sig mellan 12 till 18 cm i storlek och är mycket kapabel att visa bilder med högre kvalitet. Högre skärmstorlek, större noggrannhet och möjliggör enkel identifiering av problem och defekter. Jag rekommenderar att skärmstorleken inte är mindre än 7,5 cm.

Nästa viktiga sak med skärmen är uppdateringsfrekvensen. I allmänhet har värmekamerorna en uppdateringsfrekvens på 9 Hz och 60 Hz. Att välja 9 Hz värmekamera är inte en dålig idé, men värmekameran, som innehåller 60Hz uppdateringsfrekvens, är det bästa alternativet eftersom det möjliggör korrekt fokus.

Ska jag ha noggrannhet och känslighet i åtanke?

Värmekamerorna, med sina infraröda detektoruppsättningar, kan erbjuda noggrannhet med temperaturkänslighet upp till 0,1 ° C, vilket är användbart för att upptäcka mer exakt information. Värmekameror med temperaturkänsligheten -20 ° C till 350 ° C och ger exakta mätningar anses dock vara extraordinära.

Vad finns det för olika typer av värmekameror?

Värmekameror kategoriseras i tre huvudtyper baserat på hur de används. Typerna är handhållna värmekameror, smarttelefonfästen för termokameror och termoroner.

Handhållna värmekameror

Handhållna värmekameror används ofta för hushållsinspektioner och för många industriella applikationer. Denna typ av värmekamera kan ha en liten kropp på storleken av en smartphone, eller så kan den vara tillräckligt stor för att det är bra att hålla den med ett kameragrepp för rätt fokus.

För de flesta värmekameratillämpningar där du kommer att titta in i hemmets väggar, golv eller andra utrymmen, är en handhållen värmekamera lämplig. Även om dessa kameror är större och dyrare än en smarttelefonfäste, kan de också ha termiska kameraspecifika skärmupplösningar och ett brett utbud av funktioner, inklusive kontaktlösa kroppstemperaturavläsningar, en inbyggd laserguide eller en värmekamera med visuellt ljus. Det kan vara bra att köpa en värmekamera som är handhållen eftersom den är enkel att ta med sig.

Smarttelefon värmekamera

En smarttelefon med värmekamerafäste gör att du kan använda din smartphone för att se värmesignaturerna för angrepp och dina el-, VVS- och VVS-system. Bilagan ansluts till basen på din enhet så att du helt enkelt kan styra kameran via din pekskärm och ladda upp de insamlade bilderna eller skanningarna direkt till din telefon.

Denna typ av enhet är billig och enkel att använda, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för sällsynta eller DIY-heminspektioner, men det rekommenderas inte för professionellt bruk. Detta beror på att smarttelefonfästen för smartkamera saknar den höga bildkvaliteten och de exakta mättillbehör som handhållna värmekameror normalt har. De kan också tömma ditt smartphone-batteri mycket snabbt, vilket innebär att du sannolikt skulle vara begränsad till ungefär en timmes kontinuerlig visning.

Drönare värmekamera

Idén med termiska drönare kan verka lite konstig för en heminspektion, men det finns många problem som inte kan upptäckas inifrån huset. Om du inte är villig att gå upp på en stege är en termisk drönare ett utmärkt sätt att ta reda på om du har några dolda problem.

Möjliga problem som en termisk drönare kan hjälpa till att upptäcka inkluderar häckande insekter eller andra djur, blockeringar i ditt avloppssystem och områden i ditt tak eller ytterväggar där värme släpper ut, vilket indikerar behovet av att reparera ett hål. Dessa enheter kombinerar flygförmågan hos en drönare med termisk detekteringsförmåga hos en värmekamera. Men de är vanligtvis ganska dyra och är oftast bättre lämpade för personer med professionell tak- eller heminspektionsverksamhet.

Ska jag tänka på storlek, vikt och grepp?

Storleken och vikten på en värmekamera är en nödvändig övervägande för alla som planerar att använda den under en längre tid. Huruvida en värmekamera hjälper till att minska tröttheten i handen bestäms kollektivt av storlek, vikt och grepp.

Små värmekameratillbehör för smarttelefoner är lätta att bära, men de har inte samma typ av stabilt grepp som värmekameror. Smartphone-tillbehör är bra för resor och snabba inspektioner, men de är inte lämpliga för långa perioder av användning. Handhållna värmekameror kan variera i storlek, men de som passar bäst för komfort kommer vanligtvis med ett vadderat kameragrepp som är enkelt och bekvämt att hålla. Termiska drönare kan variera i storlek, men vikten är inte lika mycket av en faktor eftersom de kan flyga. En drönare som passar bekvämt i din hand kan dock göra dronen enklare och mer exakt under hela flygtiden.

Är temperaturvariation en viktig faktor?

När du letar efter en värmekamera kommer du att märka att tillverkaren vanligtvis anger de lägsta och högsta temperaturer som kameran kan läsa exakt. Smartphone-bilagor har normalt mindre temperaturintervaller från -20 till 120 grader, medan handhållna värmekameror kan utöka temperaturintervallet till mellan -25 och 380 grader. De större temperaturområdena gör att du kan upptäcka problem med tändningen av ditt VVS-system, varmvattentanken eller ditt fordon. Termiska drönare har vanligtvis ett liknande intervall som handhållna värmekameror, med den extra bonusen att flyga. När du ska köpa värmekamera, kom ihåg de högsta och lägsta möjliga temperaturer som du normalt skulle hitta under din inspektion.

Varför är upplösningen hos bilderna viktig?

Värmekamerans termiska upplösning är utformad för att hjälpa dig hitta eventuella problem. Att inte kunna hitta ett problem kan kräva att du skär fler hål eller större hål för att åtgärda ett oklart problem. Till exempel kan en värmekamera med låg upplösning presentera en bredspektrumsbild av ditt VVS-system som vagt visar en ökning av temperaturen som sträcker sig utanför röret. Även om det hjälper till att fastställa att det finns en varmvattenläcka, visar den inte den exakta platsen för läckan. Med en värmekamera billig med högre upplösning kan du identifiera vattenflödet och öppna ett hål som är tillräckligt brett för att stoppa läckan.

För detta ändamål behöver du en tillräckligt hög termisk upplösning för att kunna avgöra exakt vad du ser genom värmekameraskärmen. Detta hjälper till att förhindra tvivel om en potentiell abnormitet som måste åtgärdas. Termisk upplösningskvalitet mäts i pixlar och kan sträcka sig från en upplösning på 60 x 60 pixlar som vanligtvis ses på bifogade smarttelefoner till upp till 320 x 240 pixlar. Den högre upplösningen kan vara nödvändig för yrken som kräver exakta värmeavbildningsverktyg.

På vilket sätt är noggrannhet viktigt?

Noggrannheten för värmekameror mäts i grader Celsius eller grader Fahrenheit, och den används för att avgöra om det finns ett problem eller om avläsningarna är normala för ditt hems system. Arbetsmiljöverket föreslår till exempel att din varmvattenberedare värmer vatten till en temperatur på 60 grader Celsius för att förhindra spridning av vissa sjukdomar. Med din värmekamera kan du verifiera att din varmvattenberedare fungerar enligt lämplig standard eller om den behöver repareras eller bytas ut. Typiska värmekameror har ett intervall på plus eller minus fyra grader Fahrenheit, men det finns mer exakta värmekameror.

Plus- eller minusområdet som erbjuds som en allmän noggrannhetsklassning tar hänsyn till flera faktorer som kan påverka hur den infraröda energin läses. Dessa kan inkludera omgivningstemperatur, kamerasvar, emissivitet, transmittans, kalibratorns temperaturnoggrannhet och atmosfärstemperatur. Ju mer repeterbart resultatet är, oavsett dessa ingripande faktorer, desto mer exakt blir en värmekamera.

Ska man tänka på filformat och utdata?

Värmekameror kan användas för att visa och identifiera eventuella problem inuti en vägg. Du kan också ta en bild eller en video som du kan skicka till dina reparationstekniker så att de är bättre informerade innan de dyker upp för att hjälpa till att fixa det. Heminspektörer och många andra yrkesverksamma använder värmekameror regelbundet och måste kunna ta bilder, lagra dem och till och med skicka dem trådlöst till andra. Värmekameror kan ha BMP- eller JPEG-filformat; BMP: er är problematiska att konvertera till en läsbar form, medan JPEG kan läsas av de flesta enheter.

Data kan sparas på kameran eller så kan den sparas på din dator eller annan enhet. Detta kräver vanligtvis en USB-kabel, men vissa kameror kan ansluta till WiFi. Smartphone-termokameratillbehör ansluter direkt till din smartphone så att data kan användas på din telefon på samma sätt som du skulle använda den på en dator.

Vad är en värmekamera?

En värmekamera är en typ av termografisk värmekamera som använder infraröd strålning. Den upptäcker värmeområden bakom väggar eller andra fasta föremål och kan också kontrollera om strömbrytaren är överbelastad eller om vattenkanalerna har läckage.

Så, hur fungerar det?

Det tar bilder annorlunda än vanliga kameror. Den fångar upp och upptäcker värmesignaturer eller infraröd strålning från varje objekt.

Den utstrålade värmen varierar från objekt till objekt, det är därför du ser en palett med färger, allt från rött, gult, orange, blått och andra färger.

När du köper en värmekamera levereras den ofta med en termisk sensor som plockar upp denna utstrålade värme och tar dem som bilder.

Var kan jag använda värmekameror?

Förutom militära officerare och brandmän är värmekameror också fördelaktiga för dem vars jobb är relaterat till byggnad eller husbyggande. De kan enkelt upptäcka läckor på vattenrör eller upptäcka vilka områden som behöver mer isolering.

Det är inte allt!

Poliser kan också använda en värmekamera i sina sökoperationer eftersom den låter dem upptäcka en misstänkt gömd i mörkret. Skadedjursbekämpningspersonal kan hitta skadedjursintrång och skadedjur själva.

Om du är en vanlig kontorsarbetare kan värmeavbildningsenheter enkelt upptäcka när din chef kommer till kontoret innan han är där. Den här enheten är till nytta om du inte vill att han ska fånga dig att göra saker som inte är arbetsrelaterade på ditt skrivbord.

Skämt åt sidan, en billig värmekamera är utan tvekan en fördelaktig sak för både militären och civila.

Varför kan man använda en Android-baserad värmekamera?

Den ursprungliga värmekameran är en fristående enhet som inte behöver kopplas ihop med mobiltelefoner. Med ökningen av smarttelefonens popularitet bestämde sig dock vissa tillverkare för att integrera värmekamerans funktionalitet i vår älskade Android-telefon.

Det är rätt!

Värmekameran för Android kombinerar värde och bärbarhet i ett. Fristående värmekameror kostar vanligtvis tiotusentals kronor, medan Android-baserade är särskilt billigare, plus det senare alternativet är tillräckligt litet för att placeras var som helst.

Det är ingen idé att tänka att den billigare termiska kameran för Android inte skulle överstiga den kvalitet som de fristående kamerorna erbjuder. Åtminstone äventyrar de inte klassen så att de blir felaktiga och oanvändbara.

En annan fördel med att ha en värmekamera för Android är att du kan skicka värmeindexinformation till vem som helst nästan omedelbart. Bra valuta för pengarna, enkel portabilitet och automatisk datadelning – det här är förnuftiga skäl för att få en värmekamera för Android.

Vad borde man överväga när man ska köpa värmekamera för Android?

För att hjälpa dig att bestämma vilken som är den bästa termiska kameran för Android måste du överväga dessa faktorer:

 • Hög värmekameraupplösning – Först och främst bör du överväga enhetens värmekameraupplösning. Observera att värmekamerans upplösning skiljer sig från skärmupplösningen. Ju högre värmekameraupplösningen är, desto mer exakt blir mätningarna och skarpare bilderna.
 • Brett temperaturområde – Regeln som nämns ovan gäller även här: Ju högre temperaturområde, desto bättre. Om du planerar att använda värmekameran på jobbet, bör du nöja dig med en enhet som kan hantera -40 till 315 grader. För hemmabruk kan en värmekamera med -25 till 150 grader räcka. Det kan fortfarande upptäcka färre saker som vattenläckage och kostar billigare.
 • Android-telefonkompatibilitet – Du bör leta efter en värmekamera som stöder många Android-telefoner och, viktigast av allt, en som är kompatibel med din smartphone. Det skulle vara värdelöst att köpa en värmekamera som du inte kan para ihop med din enhet.
 • Rimlig prissättning – Naturligtvis finns det inget specifikt prisintervall för dessa produkter. De flesta Android-baserade värmekameror överstiger dock inte 10 000 kronor, medan en del av dem är ännu lägre än 5 000 kronor. Om du tittar på de funktioner de kan erbjuda bör du veta om du har ett rimligt pris.

Hur använder en värmekamera den infraröda värmen?

En billig värmekamera är en speciell typ av videokamera som spelar in videor och tar bilder av det termiska landskapet. Den infraröda kameran konverterar den infraröda signalen (värme) till en elektrisk signal och visar den visuellt på skärmen.

Värmekameror är mycket mer populära än för många år sedan eftersom priserna har sjunkit avsevärt. Tidigare översteg termografiska kameror 100 000 kronor men kan nu köpas för några tusenlappar.

Den typ av ljus som avges av objekt som ses av värmekameror kallas infraröd strålning. Infraröd strålning finns i det elektromagnetiska spektrumet precis som synligt ljus — förutom att den är osynlig för mänskliga ögon.

När du tar en bild av ett rum med en värmekamera visar den olika färger eller nyanser som representerar de olika temperaturerna i miljön.

Oftast visas objekt med högre temperatur orange och gula och objekt med lägre temperatur ser blå eller lila ut. Om du ska köpa en värmekamera överväg att i alla fall lägga 3 000 kronor.

Hur använder jag värmekameror för heminspektioner?

Jag har använt värmekameror på många av mina heminspektioner.

Om jag har en misstanke om ett visst område, låt oss säga en källarvägg, kan jag dra ut min infraröda värmekamera billig för att få en snabb översikt över temperaturen i området.

Jag kan också ta en bild av infraröda bilder och inkludera den i min heminspektionsrapport. Även om jag alltid använder en fuktmätare för att bekräfta närvaron av vatten eller fukt — med hjälp av en termografisk värmekamera kan det också hjälpa till.

Förutom att hitta vatten kan andra användningsområden för värmekameror vara att hitta elektriska problem, luftläckage och saknad isolering. Du kan alltså köpa en värmekamera och använda den till mycket.

Läs också >>> Test tryckmätare

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top