Bästa varmluftspistolen 2024 – Test av olika varmluftspistoler

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Metabo HG 16-500

Makita HG6031VK

Milwaukee M18 

HIKOKI RH600T 

Klicka här för att se fler varmluftspistoler.

En varmluftspistol är ett väldigt användbart verktyg som de flesta har stor nytta av och därför borde köpa. Maskinen fungerar genom att den värmer luft till otroligt hög temperatur för att sedan skjuta ut en het luftstråle.

Verktyget är otroligt allsidig och kan användas till mycket, bland annat: borttagning av färg, böja rör, lödning och svetsa mattor.

Marknaden för varmluftspistoler är stor och erbjuder dig som konsument flera modeller, där alla har sina egna fördelar och nackdelar. Exempelvis kan vissa modeller hantera en betydligt högre temperatur än vad andra alternativ kan.

Varmluftspistoler drivs även på olika sätt, där majoriteten har ett elektriskt värmeelement. Men några alternativ är designade med en nyare teknik som använder infraröd strålning.

1. Bäst i test – Metabo HG 16-500

varmluftspistol bäst i test

Klicka här för att se bästa priset

Metabo HG 16-500 är en fenomenal varmluftspistol som passar för majoriteten av användare oavsett om du ska utföra stora projekt eller om det handlar om mindre uppgifter.

Med sin nya högpresterande motor får verktyget en effekt på 1600 W, vilket är helt optimalt för en varmluftspistol som ska klara av mycket.

Produkten är lämplig för bland annat torkning, avfrostning och avlägsnande av lack och färg på olika ytor. Varmluftspistolen fungerar även för vissa typer av lödning.

För att hantera temperatur och luftflöde är verktyget utrustat med en tvålägesomkopplare, som gör temperaturomställningen mellan 300 °С till 500 °С väldigt smidig.

För en maximal komfort är varmluftspistolen designad med gummihandtag och avtagbar skyddshylsa. Materialet för värmeelementets utlopp är rostfritt stål.

2. Populärast – Makita HG6031VK

bäst i test varmluftspistol

Klicka här för att se bästa priset

Makita HG6031VK är en otroligt populär varmluftspistol, vilket inte är så konstigt eftersom modellen är kvalitativ, har bra prestanda och samtidigt inte är jättedyr.

Med sina 1800 W i effekt är varmluftspistolen från det kända verktygsmärket Makita kraftfull och hanterar därför mycket krävande arbete, allt från avlägsnade av material till lödning.

Temperaturområdet för detta verktyg ligger på 350 °С till 500 °С, vilket är ett optimalt och stort spann som därför gör produkten väldigt allsidig.

Olika arbeten kräver olika flödeshastigheter vilket inte är något problem för Makita HG6031VK då den har två olika hastigheter. Det maximala flödet är 250 till 500 liter/min.

För en säker och komfortabel arbetsställning är varmluftspistolen utrustad med termisk säkerhetsbrytare och har ett gummibeklätt ergonomiskt handtag.

3. Premiumval – Milwaukee M18 BHG-502C

bästa varmluftspistolen

Klicka här för att se bästa priset

Om du som konsument vill ha det absolut bästa på marknaden för batteridrivna varmluftspistoler är premiumvalet Milwaukee M18 BHG-502C det ultimata valet för dig.

Produkten har flera unika funktioner och en exceptionell prestanda i jämförelse med många andra varmluftspistoler. Bland annat värms verktyget upp till 470 °С på endast 6 sekunder.

LED – lampan som maskinen är utrustad med tillåter dig att rikta luftflödet på 170 liter i minuten med pression även om arbetsytan är gömd eller om det är mörkt.

Varmluftspistolen är driven på ett 18V batteri vilket tillåter användaren att komma åt aven om det är trångt och man slipper snubbla över sladden som vanligtvis bara är i vägen. För extra säkerhet har det uthålliga batteriet ett elektroniskt överbelastningsskydd och en integrerad krok.

Visserligen är denna batteridrivna produkt dyrare än vissa andra alternativ men konsumenten får vad hen betalar för. Både prestandan och säkerheten för Milwaukee M18 BHG-502C är alldeles enastående.

4. Billigast – HIKOKI RH600T Varmluftspistol

HIKOKI RH600T Varmluftspistol

Klicka här för att se bästa priset

HIKOKI RH600T Varmluftspistol ses som ett av de billigare alternativen på dagens marknad, men trots detta har maskinen både bra kvalité och prestanda.

Effekten för verktygen ligger på det enorma 2000 W och är en bidragande faktor till att varmluftspistolen klarar av temperaturer i det stora spannet på 450 °С till 600 °С.

Luftflödet för verktyget kan ställas i två lägen 250 liter/min och 500 liter/min och tillsammans med den steglösa temperaturstyrningen kan maskinens verkan enkelt varieras utifrån vilket arbete som produkten ska utföra.

Trots den lilla prislappen har varmluftspistolen vissa funktioner som dyrare alternativ inte har, bland annat är HIKOKI RH600T utrustad med en kallfunktion på 50 °С med luftflödet 500 liter/min.

Utöver själva verktyget får även köparen med 4 munskydd, en skrapa och en förvaringsväska, som underlättar användningen och minimerar risken för skador på verktyget utanför arbetet.

Lista över de bästa varmluftspistolerna 2024

  • Bäst i test: Metabo HG 16-500
  • Populärast: Makita HG6031VK
  • Premiumval: Milwaukee M18 BHG-502C
  • Billigast: HIKOKI RH600T

Köpguide för varmluftspistol 2024

Oavsett om du är byggarbetare eller hemmafixare är det inte lätt att välja den bästa varmluftspistolen och ofta ses det som ännu svårare att handla på internet. Men här på hantverksproffset vill vi underlätta för alla konsumenter som inte vill göra ett eget test av varmluftspistoler och därför har vi gjort en köpguide. Inför köpet finns det flera faktorer att ha i åtanke, men de allra viktigaste är:

  • Syfte
  • Temperatur
  • Luftflödeshastighet
  • Kraft
  • Nedkylningsfunktion

Syfte

Det mest personliga att fundera över inför sitt köp av varmluftspistol är just syfte, alltså hur man planerar att använda sitt verktyg. Det finns massor av modeller att välja mellan och alla är bra på olika saker, därför är det viktigt att veta hur man tänker arbeta med maskinen.

Ska maskinen användas för hårda arbeten och kanske till och med för lödning, då vill man ha en kraftfull varmluftspistol med mycket effekt. Verktyget behöver ha möjligheten att gå upp i höga temperaturer för dessa typer arbeten.

Om arbetet varar länge behöver produkten vara kvalitativ och inte riskera att bli överhettad eller överbelastad.

Men om maskinens primära funktion är att avlägsna material fungerar det ofta bra med en mindre kraftfull och liten varmluftspistol, även om det även här går betydligt lättare med högre temperatur och mer effekt.

Ytterligare en fråga som är viktiga att ställa sig är hur ofta verktyget är planerat att användas. Kommer varmluftspistolen endast utnyttjas enstaka gånger om året är det kanske inte värt att köpa den dyraste modellen. Men om maskinen ska användas dagligen är det värt att gå upp i prisklass.

Temperatur

Att ställa temperaturen korrekt för olika material och användningsområden är väldigt viktigt vid användning av en varmluftspistol. Därför är det smart att prioritera den möjligheten vid ett köp av verktyget.

Nackdelen med flera billigare varianter av varmluftspistoler är just att de inte kan ställa sin temperatur eller har ett litet och smalt temperaturområde, vilket som sagt inte är optimalt för majoriteten av konsumenter.

Du vill både ha en varmluftspistol som kan nå höga temperaturer och ändra sin temperatur snabbt. Till exempel är det väldigt lätt att förkolna objekt om du försöker ta bort färg med 600 °С ut ur ditt luftflöde, då vill du snabbt kunna ändra till en lägre temperatur.

>>> Du är kanske också intresserad i induktionsvärmare

Luftflödeshastighet

Majoriteten av konsumenter skulle förmodligen främst fokusera på temperaturen för varmluftspistolen, men munstyckets luftflödeshastighet kan vara minst lika angelägen och betydelsefull att resonera kring.

Precis som för temperaturen är det främst dyrare modeller av varmluftspistoler som har inställningar för varierande luftflödeshastighet. Vid användning av detta verktyg vill man ha maximal kontroll och luftflödeshastigheten har en stor betydelse.

Utöver ökad kontroll gör även varierande luftflödeshastighet maskinen mer allsidig och därför tillåter den att hantera flera olika projekt. De mest påkostade modellerna kan ha upp till tre hastigheter för luftflöde medan de flesta har två.

Kraft

En övervägande del av dagens varmluftspistoler kräver ett högt effektbehov, som ofta ligger runt 1600 W men kan vara ända upp till 3000 W. För det mesta innebär en högre effekt bättre prestanda, men så är inte alltid fallet. En billigare modell kan också ha en hög effekt men ändå inte få ut samma prestanda som en mer kvalitativ variant.

Generellt är de flesta varmluftspistolerna drivna på sladd som sätts i det vanliga standard 230 V strömuttaget, men det vinns finns modeller som har batteri. De med batteri brukar ofta vara dyrare än alternativen med sladd.

Att kraftkällan kommer från ett batteri har flera fördelar, bland annat blir verktyget mycket mer  portabelt och har enklare att komma åt trots trängre arbetsytor. Däremot behöver självklart batteriet laddas och som sagt är det ofta dyrare med de batteridrivna verktygen.

Utöver el finns det även några varmluftspistoler som drivs av butan eller propan. Men dessa modeller är inte särskilt populära då de allmänt blir jobbigare att hantera och arbeta med.

Nedkylningsfunktion

Många varmluftspistoler har utöver sin varmluft en nedkylningsfunktion, däremot inte alla modeller. Funktionen kan användas på flera sätt men framför allt kan den kyla ner arbetsytan efter användning av varmluft.

En varmluftspistol bör vara helt avsvalnad när den efter användning ställs på sin plats, då den annars kan skada olika ytor som kommer i kontakt med verktyget. Men detta är inget problem då nedkylningsfunktionen kan även användas för att kyla ner själva verktyget.

När du köper en varmluftspistol kan det vara bra att prioritera nedkylningsfunktionen, den ger dig möjligheten att spara massor av tid.

Olika typer av varmluftspistoler

När det talas om olika typer av varmluftspistoler är det främst huruvida det ska vara infraröd teknik eller ett elektriskt värmeelement som värmer själva luften. Det mest klassiska och vanliga valet har alltid varit det elektriska värmeelementet men det beror främst på att den infraröda tekniken är betydligt nyare.

Elektrisk varmluftspistol

Som sagt innebär en elektrisk varmluftspistol att den har ett elektriskt värmeelement som värmer luften. Till tekniken är de väldigt lika limpistoler då de värms upp med nästintill samma metod.

De elektriska varmluftspistolerna är väldigt varierande i designen och kan köpas båda som stora och små verktyg. Du kan alltså hitta just den modellen som du behöver för dina projekt och passar dina ambitioner.

De mindre varianterna brukar ofta vara tillräckligt kraftfulla för att böja rör och hantera avlödningselektronik. Medan de större varmluftspistolerna är konstruerade för kontinuerlig och mer ansträngande användning, exempelvis ombeläggning av möbler och avlägsnande av färg.

Infraröd varmluftspistol

En infraröd varmluftspistol använder uppenbarligen infraröd strålning, vilket innebär att maskinen sänder ut infraröda vågor som överför värme och energi till målytan. Som tidigare sagt är denna teknik relativt ny i jämförelse med de elektriska varmluftelementen.

Nackdelen med infraröda varmluftspistoler är att de avger lägre värme än de klassiska maskinerna, då de infraröda endast toppar vid ca. 320 °С. Däremot kompenserar denna teknik med sin exakthet i temperatur.

På verktyget finns det kontroller som tillåter dig att ställa temperaturen på den infraröda värmaren och den svarar nästintill omedelbart. Om arbetet kräver en väldigt exakt temperatur är därför infraröd strålning det bästa alternativet.

Vanliga frågor om varmluftspistol

Hur kan en varmluftspistol användas?

En varmluftspistol med sin varma luftstråle kan användas till flera arbetsuppgifter. Vanliga användningsområden är att ta bort färg eller lack, krympa slangar och böja rör. Men med den höga temperaturen går det även att smälta metall och svetsa samman material.

Vilken temperatur har en varmluftspistol?

Oftast varierar temperaturen från 300 °C till 500 °C, men vissa modeller kan hantera en temperatur ända upp till 650 °C. Många varianter har även en nedkylningsfunktion som har en låg temperatur.

Hur väljer jag bästa varmluftspistolen?

Vid ett val av varmluftspistol ska du utgå från hur du tänker använda verktyget. Fundera över frågor som kring temperatur, kraftkälla och pris. För att läsa mer om hur du väljer bästa varmluftspistolen hänvisar vi till vår köpguide.

Vad ska jag tänka på vid användning inomhus?

Det går alldeles utmärk att använda en varmluftspistol inomhus men det finns fler saker att tänka på. Verktyget blir väldigt varmt och därmed riskerar att skada ytor, ofta underlaget. Användningen kan också resultera i flera gaser som är dåliga för hälsan och inomhus brukar luftcirkulationen vara sämre. Tänk därför på att inte arbeta för länge om det är fallet.

Hur arbetar man på ett säkert sätt?

En varmluftspistol är ett farligt verktyg då den kommer upp i väldigt höga temperaturer. Rikta aldrig luftstrålen mot kroppen och använd handskar och heltäckande kläder, skyddsglasögon är även rekommenderade. Ibland bildas det gas som ska undvikas, en mask kan då vara lämplig att utrusta sig själv med.

Undvik också att rikta verktyget mot känsliga ytor, framförallt är det väldigt lätt att bränna trä med en varmluftspistol.

Sammanfattning

Det är viktigt att du väljer en varmluftspistol som passar dina ändamål. Användningsområdena för detta verktyg är väldigt många och därför finns det flera alternativ att välja mellan.

Främst behöver maskinen vara avsedd för ditt arbete, både temperaturen och luftflödeshastigheten måste vara rätt för dina specifika projekt. Allra helst ska varmluftspistolen ha möjligheten att ändra just temperatur och luftflödeshastighet i ett stort spann.

Avslutningsvis vill du ha en kvalitativ varmluftspistol som håller länge, där kroppen är väl designad och komfortabel, samt passar din budget.

Källor

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen