Bästa varmluftspistolen 2022 – Test av olika varmluftspistoler

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Metabo HG 16-500

Makita HG6031VK

Milwaukee M18 BHG-502C

HIKOKI RH600T Varmluftspistol

Klicka här för att se fler varmluftspistoler.

Bästa varmluftspistolen 2022

Behöver du ett bra verktyg för att skjuta varm luft? Vill du ha en mångsidig värmepistol? Då måste du köpa en varmluftspistol bäst i test. Men hjälp av en bra varmluftpistol så kan du enkelt skjuta varm luft. Du kan till exempel använda en bäst i test värmepistol till att torka färg eller svetsa rör. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att en bästa värmepistol.

Men det är faktiskt ganska svårt att köpa den bästa värmepistolen på nätet. Detta beror på att där finns flera olika saker som gör köpet svårt. Det finns till exempel tyvärr affärer som inte nämner några nackdelar. Online affärerna skriver alltså bara om fördelarna eftersom då säljer det så klart bättre. Dessutom så finns varmluftspistoler i flera olika modeller som i sin tur även finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en komplex köpguide för värmepistoler. Jag vet från egna erfarenheter att det inte är så enkelt att köpa en bäst i test varmluftspistol. Men på grund av det har jag gjort ett varmluftspistol test. Jag har gjort en egen köpguide för att du ska kunna hitta en bäst i test värmepistol. Jag har guiden genom att använda och testa några olika varmluftspistoler. Jag har också läst igenom kundrecensioner och andra tester på nätet. Informationen har jag sedan sammansatt till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa den bästa varmluftspistolen.

Köpguide för bäst i test varmluftspistol 2022

Som jag skrev innan så är det ganska svårt att köpa den bästa varmluftspistolen på nätet. Det är nämligen så att det finns en massa olika saker som man måste tänka på när man köper en bäst i test värmepistol. Köpet kan dock bli mycket enklare genom att använda min köpguide som en grund.

I min guide så skriver jag om vad du ska tänka på när du köper en bäst i test varmluftspistol. Ovanför rekommenderar jag också de bästa varmluftspistolerna och värmepistolerna som man kan köpa. Det är dock viktigt att komma ihåg att man alltid ska välja utifrån sina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa varmluftspistolen 2022:

 • Temperaturinställningar
 • Luftflödeshastighet
 • Säkerhet
 • Fläkthastighet
 • Ytterligare egenskaper
 • DIY eller professionell
 • Kraft
 • Justerbar temperatur
 • Justerbart luftflöde
 • LCD- och LED-skärmar
 • Temperaturskanner
 • Termisk utskärning
 • Restvärmeindikator
 • Platta höljen och integrerade stativ
 • Fint dammfilter
 • Munstycken och tillbehör
 • Väska
 • Snabb uppvärmning
 • Inbyggt skydd
 • Nedkylningsfunktion

Temperaturinställningar

För små uppgifter och en lättanvänd varmluftspistol är dubbla kontroller förmodligen bäst. Ett dubbelt eller ett brett temperaturområde och snabbuppvärmningsförmåga innebär att du inte behöver vänta för länge tills värmepistolen blir så varm som du behöver den.

Om du är nybörjare och, till exempel, vill ta bort färg, är det väldigt enkelt att förkolna objektet genom överhettning, särskilt om din nya varmluftpistol kan värmas upp till cirka 650 grader.

Av olika skäl, inklusive säkerhet och att få jobbet gjort ordentligt inom en bra tidsskala, är temperaturkontroll viktigt.

Kom ihåg att genom att bara ha ett litet temperaturintervall riskerar du att överhetta föremål som du arbetar på eftersom du inte har valet på vilken temperatur som är inställd.

Luftflödeshastighet

Att ha inställningar för variabel luftflödeshastighet är perfekt eftersom de gör din varmluftspistol mer mångsidig och ger dig kontroll över olika typer av projekt. Några av de bästa värmekanonerna har upp till tre värmeinställningar eller, ännu bättre, variabel temperaturkontroll i kombination med upp till tre hastigheter med luftflöde. Den du väljer beror på hur komplex du verkligen behöver en värmepistol för att vara.

Säkerhet

Inbyggda skyddsfunktioner kan betyda skillnaden mellan att varmluftspistolen överhettas och att den görs värdelös, eller automatiskt skärs ut innan den gör sådan skada.

Även om inte alla varmluftpistoler har en svalningsfunktion är det ganska viktigt så att du inte behöver hänga i nästan en halvtimme innan du kan lägga bort pistolen. Istället hjälper nedkylningsfunktionen att minska den här tiden till cirka två till tre minuter då är du redo att gå.

Fläkthastighet

Fläktens hastighet avgör hur mycket yta varmluftspistolen kommer att påverka. Lägre fläkthastigheter är bäst för exakta projekt, som att lossa lödfogar eller ta bort etiketter, medan högre fläkthastigheter möjliggör en större fördelning av värme över ett område.

När du flyttar en värmepistol med låg fläkthastighet bort från målobjektet ökar ytan men temperaturen minskar. En kraftfull fläkt gör att ytan kan öka utan att temperaturen sjunker betydligt, vilket gör att en större yta kan värmas upp samtidigt. Den här inställningen är användbar för större projekt, som strippning av färg eller avfrostning av rör.

Ytterligare egenskaper

Bortsett från överflödet av värmepistelmunstycke och tillbehörsval där ute, erbjuder vissa modeller ytterligare inbyggda funktioner. Vissa varmluftspistoler har utökade sladdlängder för mer rörelsefrihet. Andra har högtemperaturskydd på munstycket för att hålla händerna säkra eller till och med inbyggda minnesinställningar så att du direkt kan justera värme och fläkthastighet till exakt vad du behöver för ett specifikt projekt du har gjort tidigare, som att strippa måla, med en enda knapptryckning.

DIY eller professionell

Liksom de flesta elverktyg är varmluftspistoler vanligtvis utformade för DIY eller professionellt bruk. DIY gör i det här sammanhanget någon som bara behöver lätt använda verktyget, till exempel en husägare som tar bort färg från sina fönsterbrädor eller en elektronikhobbyist värmekrympande kabelhylsa på fritiden.

En professionell användare å andra sidan skulle klassas som någon som använder verktyget varje dag, till exempel i ett förpackningslager eller ett garage. DIY-märken inkluderar Ryobi, Black & Decker och Bosch Green, och dessa representerar de mest prisvärda varmluftsverktygen på marknaden. Du bör dock notera att om du behöver verktyget för arbete kommer dessa modeller vanligtvis inte att täckas under garantin om de används på detta sätt.

Professionella verktyg är utformade för att klara arbetsmiljöförhållandena och dessa inkluderar modeller från märken som DeWalt, Makita och Bosch Blue. Ett av de mest respekterade namnen inom varmluftsteknik är det tyska varumärket Steinel och de tillverkar verktyg för båda marknaderna; deras DIY-sortiment kan identifieras med ett blått färgschema medan deras professionella verktyg är grå.

Kraft

De allra flesta värmepistolerna på marknaden idag är elektriska modeller med sladd, och de har ganska höga effektbehov – DIY-modeller börjar vanligtvis runt 1800 watt. Vid 3400 watt och utrustad med en fabrikstätad borstlös motor som ger ett maximalt luftflöde på 800 liter per minut.

Som förväntat avser högre effekt i allmänhet högre totalprestanda, förutsatt att verktyget också innehåller kontroller för att justera inställningarna. Förutom flera 240v-alternativ som är utformade för att anslutas direkt till elnätet, finns några värmepistoler tillgängliga i 110v, vilket gör dem säkra för användning på byggarbetsplatser och andra industriella miljöer (i kombination med en nedtransformator).

Om en strömkabel inte är praktisk för dina behov kan du också hitta trådlösa varmluftsverktyg som drivs av litiumjonbatteri eller med luft.

Justerbar temperatur

För att göra det möjligt för dem att hantera olika uppgifter är varmluftspistoler vanligtvis utformade med någon form av temperaturjusteringskontroll. På basmodeller kan detta vara två eller tre fasta inställningar, medan mer avancerade värmepistoler kommer att ha steglöst variabla kontroller som gör det möjligt att ringa in exakta temperaturer.

Det är vanligt att DIY-modeller har ett fast 500 ° C-steg eftersom detta är den optimala temperaturen för strippning av färg (en av de vanlibensinte DIY-applikationerna för varmluftpistoler) tillsammans med minst en annan lägre inställning för uppgifter som kräver en mindre intensiv applicering av värme.

Justerbart luftflöde

En justerbar luftflödeskontroll låter dig slå tillbaka sprängkraften från munstycket, t.ex. när du arbetar med lätta material eller när du arbetar nära känsliga ytor som du inte vill påverkas av värmen. På samma sätt kan du också öka den för mer lufthastighet och därmed snabbare resultat. Liksom temperaturkontroll kan detta bestå av ett antal inställningar för fast hastighet eller en steglöst justerbar ratt för mer omfattande kontroll.

LCD- och LED-skärmar

Professionella användare som arbetar med exakta toleranser kommer att uppskatta fördelarna med en värmepistol med en LCD- eller LED-skärm, som kan ge visuella data om temperatur- och luftflödeshastighetsinställningar – faktorer som vanligtvis kan vara svåra att mäta på värmepistoler med kontinuerligt variabla inställningar.

Detta möjliggör konsekventa resultat och förmågan att arbeta tryggt med känsligare material eller applikationer som kräver exakta värmeförhållanden. En funktion som vanligtvis förekommer på professionella varmluftspistoler, LCD-skärmar finns också på avancerade DIY-verktyg.

Temperaturskanner

En annan funktion som vanligtvis förekommer på professionella värmepistoler, men också tillgänglig för vissa DIY-verktyg, är en temperaturskanner. Detta är ett tillbehör som kan levereras med varmluftspistolen eller köpas som en uppgradering för att monteras på den. Medan många värmepistoler tillhandahåller en möjlighet att mäta värmen som produceras av varmluftspistolen, läser en temperaturskanner istället temperaturen vid den punkt där den varma luften kommer i kontakt med arbetsstycket; detta ger ett mer exakt sätt att kontrollera appliceringen av värme på särskilt känsliga material och ett mer exakt sätt att identifiera ytförhållanden i temperaturkritiska applikationer.

Termisk utskärning

En värmepistol med ett termiskt urkopplingssystem stängs automatiskt av om dess interna temperatur bryter mot en förutbestämd tröskel (till exempel efter att ha använts under en längre tid). Förutom att säkerställa användarsäkerhet bidrar detta till att förlänga varmluftspistolens livslängd: Värme är en av de största skadorna för elektroniska komponenter och som ett resultat kan varmluftspistoler leda hårda och korta liv jämfört med andra elverktyg. Termiska utskärningar är ett av de vanlibensinte inbyggda skyddssystemen för att begränsa de skadliga effekterna av de extrema temperaturer som de måste utstå i daglig användning.

Restvärmeindikator

Munstycket på en batteridriven varmluftspistol bäst i test kan förbli hett länge efter användning och intet ont anande operatörer kan lätt skada sig själva genom att plocka upp en nyligen använd värmepistol, omedvetna om restvärme i de exponerade metallkomponenterna. En restvärmeindikator hjälper till att skydda mot dessa olyckor genom att visa en varningslampa eller liknande visuell indikator tills verktyget har svalnat tillräckligt för att hanteras utan risk för skador.

Platta höljen och integrerade stativ

För vissa applikationer, till exempel böjningsrör, är det mycket bekvämare att ha varmluftspistolen stilla på en arbetsbänk och hålla materialet över den. Av denna anledning är de flesta varmluftspistoler konstruerade för att användas fristående såväl som handhållna. Om du tror att du kommer att behöva använda din värmepistol på det här sättet, leta efter en modell som har en motorhuv med platt baksida och / eller integrerat stativ som gör att du säkert kan stå upp på en plan arbetsyta för handsfree .

Fint dammfilter

Professionella värmepistoler som har integrerade fina dammfilter; detta kommer att vara särskilt fördelaktigt om du regelbundet arbetar på byggarbetsplatser och liknande miljöer, där ditt varmluftsverktyg kommer att utsättas för alla typer av fint damm och skräp från borrning, sågning, slipning och slipning. Detta kommer att subensin in i värmepistolen genom fläkten, och med tiden kommer det att bygbensin in i huset, vilket kan täppa till och skada de interna komponenterna. För att förhindra att majoriteten av dessa partiklar tränger in i värmepistolen är ett fint dammfilter en enkel och effektiv lösning som är utformad för att förlänga varmluftspistolens prestanda, effektivitet och livslängd.

Munstycken och tillbehör

Slutligen är inte själva värmepistolen alltid det enda övervägande när man köper en varmluftspistol. Om du använder den för en specifik applikation är det värt att kontrollera vilka munstycken eller tillbehör som finns för att hjälpa dig med de uppgifter du behöver utföra. Speciellt Steinel erbjuder ett brett utbud av munstycken och tillbehör som kan köpas separat, i hög grad den mångsidighet och precision som deras varmluftspistol kan användas med. När du köper en ny varmluftspistol kommer de flesta att förses med minst en eller två munstycken så att du kan slutföra några av de vanlibensinte uppgifterna ur lådan.

Väska

Som rekommenderas för de flesta elverktyg är det alltid en bonus att ha en skräddarsydd bärväska till varmluftspistolen, eftersom det gör det enkelt att skydda den under lagring och transport. En bra bärväska bör också förväntas innehålla ett urval av munstycken som används av enheten.

Snabb uppvärmning

Varför behöver du en varmluftspistol som värms snabbt? Tja, inte alla har tid att vänta på långsamma värmepistoler, de flesta varmluftspistoler värms upp riktigt snabbt, vanligtvis tar de upp till 30 sekunder till 1 minut för att nå full temperatur. Om du har en värmepistol som tar mer än 1–2 minuter att värma upp betyder det att din varmluftspistol som är batteridriven är riktigt dålig och du måste börja leta efter en ny eftersom den inte kommer att fungera inom en snar framtid.

Inbyggt skydd

Har du någonsin arbetat med en värmepistol i några dagar eller några månader vid maximal värme och sedan slutade varmluftspistolen bara att fungera utan anledning, eller började det bara blåsa kall luft och inte varm luft som den skulle? Om ja betyder det att även om värmepistolen delar har överhettats slutade varmluftpistolen inte att svalna, så efter en stund blev delarna inuti permanent skadade.

Att ha ett inbyggt skydd skulle förhindra att detta händer. Låt oss säga att du arbetar med värmepistolen oavbrutet och när varmluftspistolen når en temperaturnivå som skulle skada delarna inuti denna inbyggda skyddsfunktion skulle stoppa varmluftspistolen automatiskt och spara delarna inuti utan att skadas.

Värmepistoler med inbyggt skydd är inte riktigt dyra och är användbara eftersom du inte behöver köpa en ny varmluftspistol varje månad. Om du är intresserad av att se några bra varmluftspistoler med inbyggt skydd rekommenderar vi att du läser vår artikel där jag granskar de bästa värmepistolerna.

Nedkylningsfunktion

De flesta varmluftspistoler har den här funktionen, det hjälper på olika sätt. Det kan hjälpa när du arbetar med värmepistol, och det kan också hjälpa när du är klar med varmluftspistolen. De flesta använder det när de är färdiga med värmepistolen.

Som vi nämnde i vårt inlägg [säkerhetstips när du använder varmluftspistolen], måste du vänta några minuter tills den heta luften har svalnat tills du kan sätta tillbaka den på sin plats eftersom den kan och det kommer att skada platsen du sätter på den. Funktionen “Nedkylning” hjälper dig att kyla ner varmluftspistolen snabbare.

Du behöver inte vänta i 10–20 minuter för att verktyget ska svalna själv, du kan bara sätta verktyget på “Nedkylning” i 2–3 minuter och du är redo att gå. Om du inte redan vet gör den här funktionen värmepistolen att blåsa kall luft istället för varm luft. Du kan också använda den här funktionen på objekt om något av objekten du arbetar behöver svalna snabbare.

21 Vanliga varmluftspistolanvändningar

 1. Borttagning av tapet

Värm upp den gamla tapeten för att mjuka upp limet bakom det så att du enkelt kan skrapa av det.

 1. Krympa plast

Medan du också kan använda en hårtork är en varmluftspistol mycket snabbare. Används i detaljhandeln, tillverkar presentkorgar, lagrar föremål tillsammans och andra användningsområden.

 1. Färgstrippning

Ett alternativ till att ta bort färg genom kemikalier eller lösningsmedel. Det är ofta snabbare och mer miljövänligt.

 1. Krympa en slang

Använd krympslang när du ansluter kablarna för ett säkrare och superrenare utseende. Vanligt i bilstereoanläggningar eller annan elektronik.

 1. Tina frysta rör

De med äldre hem har förmodligen mött detta problem under vintern. Använd en varmluftpistol för att TINA problemområdet långsamt och återföra vattenflödet. Även om det huvudsakligen används för inomhusrör, är det möjligt att tina underjordiska rör efter lite grävning.

 1. Svetsa plast

Att sammanfoga plast är ofta svårt när man använder olika lim. Med en process som liknar svetsning kan du foga ihop två plastbitar med din värmepistol.

 1. Torka färg

Bäst för mindre områden, med hjälp av en batteridriven varmluftspistol på lägsta inställning är det ett enkelt sätt att torka nyanserad färg när du har kort tid. Mycket effektivare än att titta på torr färg.

 1. Återställa trim på bilar

Fungerar bättre för att återställa blekt svart trim till den mörka färgen än olika trimgenererande geler och vätskor.

 1. Mjuka lim

En värmepistol är utmärkt för att ta bort gamla klistermärken från möbler eller bilar. Fungerar också bra för envisa prislappar som ibland verkar omöjliga att ta bort på andra sätt. Behöver du ta bort Gorilla Lim från metall? En varmluftspistol gör ditt liv enklare.

 1. Torka fuktigt trä

Oavsett om du förbereder trä för att måla, behöver tända eller av någon annan anledning, använd en varmluftspistol för att snabbt suga ut fukten i träet.

 1. Lödning

Mycket användbart vid elektronikreparationer, till exempel när du tar bort reparationsskador på kretskort eller avlödningsledningar i en krets.

 1. Sammanfoga presenning

Behöver du en riktigt stor presenning? Superstora tarpar är ofta svåra att hitta och mycket dyra. Du kan istället sammanfoga flera mindre presenningar för att skapa vilken storlek du vill ha.

 1. Värmeprägling

En favorit bland alla sluga människor. Använd tillsammans med gummistämpling, präglingspulver och specialbläck för att skapa vackra präglade mönster.

 1. Rosta kaffe

Ett fantastiskt, billigt sätt att lära sig att rosta eget kaffe utan att behöva köpa dyr rostningsutrustning.

 1. Böja PVC-rör

Rörmokare har använt värmepistoler i flera år för att snabbt böja PVC till vilken anpassad vinkel de behöver utan användning av armbågsfogar eller lim.

 1. Fönsterfärg

Vanligtvis lämnas bäst till proffsen, en varmluftspistol, fönsterfilm och ett utjämningsverktyg är allt som behövs för att tona fönster. Lättare sagt än gjort korrekt. När det är dags att ta bort fönsterfärg kan en varmluftspistol spara mycket tid.

 1. Ta bort bucklor

För mycket specifika typer av bucklor fungerar uppvärmning följt av att snabbt kyla ytan ofta för att spruta ut bucken utan ytterligare kostnader.

 1. Reparation av vinyl / läder

Du kan ofta enkelt ta bort veck och tryckmärken med värme. Att reparera en tår är också möjligt efter en viss process.

 1. Lossa fasta muttrar / bultar

En varmluftpistol fungerar ofta exceptionellt bra för att ta bort rostiga muttrar eller bultar. Här är hur.

 1. Rosta kött

Medan det är långsamt är det möjligt att rosta kött med en varmluftspistol, ofta med liknande resultat som när du använder en gjutjärnspanna.

 1. Rosta marshmallows

Ibland behöver du bara fixa dina marshmallows men vädret utanför samarbetar inte.

En varmluftspistol bäst i test kan användas till mycket.

Hur man använder en varmluftspistol säkert

När du använder en värmepistol är det viktigt som med alla elverktyg att detta görs på ett säkert sätt. En varmluftspistol kommer med några inneboende hot mot din säkerhet och vi måste se till att vi tar itu med dem innan vi börjar använda en för att säkerställa säkerheten för oss och de omkring oss.

Först PPE (personlig skyddsutrustning), vi måste se till att vi skyddar våra kroppar från värmen och konsekvenserna av värmematerial. Skyddshandskar som är värmebeständiga är ett måste av flera anledningar, för det första kommer våra händer utan tvekan att komma i vägen för värmen från varmluftspistolen någon gång. Det är inte trevligt och det sista du vill ha är en brännskada att behandla delvis genom jobbet. Den andra anledningen är att vad du än värmer upp kommer att bli väldigt varmt och om du rör vid det kommer du att ha samma problem, särskilt om objektet är något som metall som leder värme.

Det rekommenderas också att använda ögonskydd när du värmer upp något, du kan aldrig vara helt säker på hur det kommer att reagera på värmen. Det kan spricka och en bit flyger mot ditt öga, det kan finnas rök eller värme från det som blåses i ögonriktningen, vilket försämrar din syn och orsakar ytterligare problem.

Vi måste också se till att kläderna vi har på oss är flamskyddsmedel, det sista vi vill ha är något som är brandfarligt, som har varit nära ett bränsle osv. Att en gång saker blir heta och med potentialen för en öppen eld någon gång kunde gå upp och få oss att brinna.

Några av värmepistolerna jag har på granskning har automatiska avstängningsfunktioner om de kommer för nära det föremål som värms upp. Det här är bra eftersom det hjälper till att minimera risken för en brand, men vi måste också vara uppmärksamma på var vi väljer att vila varmluftspistolen för att svalna. De tre värmekanonerna vi har på granskningen har alla funktioner som är perfekta för den här uppgiften, men om din inte ser till att ytan du väljer inte är brandfarlig, kommer den inte att förändras under alltför hög värme och är väl utom räckhåll barn.

Ta säkerheten på allvar när du använder elverktyg och särskilt något som får upp till 600 grader Celsius.

Olika typer av varmluftspistoler

Varmluftspistoler klassificeras mestadels efter deras kraftkälla, och du har två stora val på marknaden som den är idag: bensindriven, sladdlös eller elektrisk värmepistol. Bortsett från dessa två val kan du också ha infraröda varmluftspistoler eller industriella varmluftspistoler.

Bensindrivna varmluftspistoler

Bensindrivna värmepistoler är kompakta, billiga och du kan bära dem nästan överallt. För deras pris är de förvånansvärt effektiva, i själva verket är många industriella varmluftspistolmodeller exklusiva versioner av dina basdrivna värmepistoler.

Dessa kanoner, medan de använder butan eller propan för bränsle, är fortfarande flamlösa varmluftspistoler. Många modeller är påfyllningsbara med samma butan som du använder för tändare, och även mini-värmepistoler klarar lätt temperaturer över 600 grader Celsius.

Funktioner att leta efter i bensindrivna varmluftspistoler

 • Piezo-elektroniska tändsystem gör det enkelt att sätta på en bensindriven varmluftspistol, med verktyget påtryckt nästan varje gång.
 • Vindtäta värmeelement låter dig antända butanbränslet även i hård vind.
 • Vattentät tändning håller värmepistolen funktionell även efter att ha utsatts för regn eller snö.
 • Påfyllningsbara butan- eller propanbränsleceller gör inte bara påfyllning bekvämt, det gör att du också kan bära extra bränsle i färdig form.
 • En säkerhetslåsbrytare hindrar dig från att oavsiktligt sätta på värmepistolen medan den är inne i en mjuk väska med andra saker.

Ett problem med bensindrivna varmluftspistoler är, som fallet med andra bensindrivna enheter, att de inte ska användas på platser med öppen eld, gnistor eller en naken kraftledning.

Elektriska varmluftspistoler

Elektriska varmluftspistoler är ditt vanliga val när det gäller dina värmeverktyg. De liknar limpistoler genom att de också finns i minipistolformer eller till och med pennaformer för användning i små projekt och krympförpackningsartiklar, liksom i formen av vanlig storlek som är tillräckligt kraftiga för att böja rör och avlödningselektronik.

Det finns också större modeller som är konstruerade för kontinuerlig användning, som i fallet med avlägsnande av färg eller ombeläggning av stora möbler.

Funktioner att leta efter i elektriska varmluftspistoler

 • Med temperaturinställningsfunktioner kan du använda varmluftspistolen för ett större antal olika material. Vissa varmluftpistoler har dubbla temperaturkontroller, medan några andra har mer.
 • Platta höljen och integrerade stativ gör att du kan lägga ner verktyget utan att det heta munstycket vidrör ytan. Vissa batteridrivna varmluftspistoler kan också placeras på en yta så att munstycket pekar direkt uppåt, vilket gör att du kan hantera materialet som ska värmas med båda händerna. Mycket praktiskt om du böjer och formar många rör med din varmluftspistol.
 • Integrerad LCD-skärm visar temperaturen som din värmepistol har uppnått, samtidigt som du kan justera temperaturen med en pekskärm.
 • Inbyggt överbelastningsskydd stänger av värmeelementet vid överhettning, vilket kan hjälpa till att förhindra bränder.
 • Ergonomiskt grepp gör att du bekvämt kan hålla värmepistolen längre.
 • Tillbehör, som munstycken och skrapor som medföljer verktyget, låter dig använda varmluftspistolen för en mängd olika applikationer.

Infraröda värmepistoler

Till skillnad från de flesta värmepistoler som använder ett elektriskt värmeelement för att värma upp en luftström, använder en infraröd värmepistol infraröda vågor för att överföra värme och energi till målytan. Dessa kanoner är relativt nya jämfört med klassiska varmluftspistoler, och de är till nytta i vissa situationer.

Infraröda varmluftspistoler avger lägre värme, med de flesta modeller toppar vid 315 grader Celsius eller så högst. Vad den infraröda pistolen saknar i värmekraft, kompenserar den för flexibilitet – du kan styra den exakta temperaturen på den infraröda värmaren och utgången svarar nästan omedelbart.

Detta låter dig använda pistolen på vissa temperaturkänsliga applikationer – till exempel strippning av blyfärg. Strippning av blyfärg med en vanlig värmepistol kommer att få den att förånbensin och utsätta användaren för giftiga ångor, medan en hastighetsvärmare tenderar att undvika denna risk.

En infraröd värmepistol bäst i test är oftast bättre än de som använder luftström.

Industriella varmluftspistoler

Dessa är precis som din gamla mini varmluftspistol bäst i test som du använder för att avlägsna färg, men gjorda med komponenter som kommer att hålla sig bättre vid kontinuerlig användning vid en mycket hög effektinställning. Industriella värmepistoler är gjorda för att leverera kraft och värme noggrannhet, och de flesta modeller ger dig fin kontroll av temperaturen ner till 12 grader Celsius steg eller finare.

Dessa är utformade för entreprenörer som kontinuerligt behöver värma upp stora ytor åt gången. Industriella varmluftspistoler är perfekta för applikationer för takläggning som kräver svetsning av mycket plast presenning och formning av tjärtakmaterial, och gör det också snabbt.

De flesta industriella varmluftspistoler som används för arbeten på plats är av elektrisk typ och vissa monteringsanläggningar använder också större industriella bensindrivna varmluftspistoler.

Funktioner att leta efter i industriella varmluftspistoler

 • Med fin temperaturreglering kan du ställa in värmeeffekten så att den matchar det material du ska använda värmepistolen på, eller konsekventa resultat.
 • Värmeinställningens minnesprogram låter dig lagra och återkalla värmeinställningskonfigurationer, så att du kan växla från en uppgift till en annan direkt.
 • Borstlösa elektriska motorer är mer energieffektiva och levererar underhållsfria prestanda i flera år.
 • LCD-informationsdisplayen gör att du kan se luftflöde, temperatur och det aktuella programmet med en överblick.
 • Ett fint dammfilter skyddar varmluftspistolens luftintag och elektronik från dammiga arbetsförhållanden.
 • En väska gör det lättare för dig att bära varmluftspistolen samt alla tillbehör som medföljer i en praktisk väska, vilket alltid uppskattas.

Hur man kan jämföra varmluftspistoler

Varmluftspistoler är relativt enkla verktyg, och att jämföra två liknande modeller är ofta enkelt. När det gäller värmepistoler vill du ha en med rätt temperatur och luftflöde för de uppgifter du behöver göra.

Temperatur- och temperaturinställningar

De enklaste varmluftspistoler kan bara gå till en temperatur – tempet som de kan lyckas få upp värmeelementet. De flesta enkla bensindrivna varmluftpistoler klarar 340 grader Celsius eller så, vilket räcker för att applicera krympslang, applikation och krymprör.

Eldrivna värmepistoler kan å andra sidan klara 600 grader Celsius eller högre, och det är också med en mycket högre grad av temperaturkontroll. Vid dessa temperaturer kommer din elektriska varmluftspistol lätt att värma upp några av de mer värmetåliga materialen men kan vara för mycket för de mer känsliga.

Om du behöver forma tjärplattor eller svetsa PVC och plast kan du överväga att få en kraftig varmluftspistol eller till och med investera i en riktig industriell varmluftspistol om ditt företag beror på det. En industriell värmepistol klarar av 700 grader Celsius flammlös värme.

Luftflöde

Luftflödesgraden för en värmepistol bäst i test citeras av tillverkare i termer av kubikfot per minut (CFM), eller ibland i liter per minut. Luftflödeshastigheten ges också ibland i termer av fot per minut. Ju högre CFM och FPM, desto hårdare och snabbare blåser värmepistolens luft över värmeelementet.

Ett högt luftflödesvärde, kombinerat med rätt munstycke, ger din batteridriven varmluftspistol mer effektiv räckvidd för att göra sitt jobb. Högt luftflöde är viktigt för att säkerställa en jämn, jämn värme på ytan du arbetar på.

Kraft

När det gäller elektriska värmepistoler ges vanligtvis kraft i termer av watt (W), vilket hjälper dig att få en uppfattning om hur kraftfull värmaren är eller hur mycket volym fläkten kan trycka ut. Elektriska sladdvarmluftspistoler har effekt som överstiger 1500 watt för de flesta konsumentmodeller.

Bensindrivna varmluftspistoler å andra sidan har sin kraft som citeras i termer av brittisk termisk enhet, vilket är den mängd värme som krävs för att höja temperaturen på ett pund vatten med en grad Fahrenheit.

Vanliga frågor om varmluftspistoler

Vad kan en varmluftpistol användas till?

En värmepistol kan användas för:

 • Färgstrippning
 • Tillverkning av bilar
 • Ta bort lim
 • Ta bort tapeter
 • Böjning och gjutning av plast
 • Tina rör
 • Mjukgöra lim
 • Gjuta harts

Hur het blir en varmluftspistol?

Varje typ av varmluftspistol bäst i test är lite annorlunda i mängden värme de kan avge, industriella varmluftspistoler är de mest kraftfulla vid upp till 1000 grader. Infraröda pistol är mindre kraftfulla men idealiska för mindre jobb och säkrare också och kan ha en utgångsvärme på cirka 200 till 300 grader.

Vad finns det för olika typer av varmluftspistoler?

Varmluftspistoler finns i fyra olika typer: elektrisk, bensin, industriell och infraröd. Men oavsett vilken typ av värmepistol du använder är det viktigt att vara medveten om att dessa värmepistoler kan vara farliga om de används felaktigt eller slarvigt. Även om varmluftspistoler inte använder öppen eld kan de producera temperaturer så höga som 650 grader. Var försiktig så att du inte bränner dig själv eller skadar materialet du arbetar med när du använder en värmepistol.

Elektriska varmluftspistoler

Elektriska varmluftspistoler kan vara antingen sladdade eller sladdlösa, små eller stora, och även temperaturområdet och fläkthastigheten kan variera. Elektriska varmluftspistoler är den mest populära typen av värmepistol och vanligtvis också de mest kostnadseffektiva. På grund av sin popularitet har tillverkare under de senaste åren fokuserat mer på att utveckla elektrisk varmluftspistolteknologi, medan bensindrivna varmluftspistoler långsamt har blivit ett minne blott.

Bensinvarmluftspistoler

Bensinvärmepistoler använder antingen butan eller propanbensin istället för ett uppvärmt element. Dessa pistoler är mindre populära än elektriska modeller av några anledningar. Den första är att de tenderar att bli dyrare. För det andra måste du kontinuerligt köpa och fylla på bensinbehållare för att använda pistolen, vilket är mycket mindre bekvämt än att bara ansluta eller ladda en elektrisk modell. Professionella inom VVS eller elektriskt område kan använda en bensinvärmepistol om deras arbete tar bort dem från tillgängliga eluttag eller för att undvika säkerhetsrisken med att driva en förlängningssladd, men bortom det yrkesmässiga arbetet har bensinvarmluftspistolen tappat mycket dess popularitet på DIY-marknaden.

Industriella varmluftspistoler

Industriella varmluftspistoler skiljer sig bara från elektriska modeller och bensinmodeller genom sin robusta konstruktion, högre värmenivå och högre fläktinställningar. Professionella använder industriella värmepistoler för tunga jobb i masshandelsfabriker, förpackningsanläggningar och bilreparationer. Eftersom de är utformade för industriellt arbete tillåter dessa värmepistoler inte den finjustering av temperatur och fläktstyrning som behövs för mindre precisionsprojekt.

Infraröda pistoler

Infraröda pistoler är relativt nya på marknaden. De använder infraröd värme, som anges av namnet, och tenderar att springa på den billigare sidan för en varmluftpistol. De producerar en maximal temperatur på 600 grader, mer än tillräckligt för många hushållsprojekt.

Ska man bry sig om temperaturvariation?

Temperaturområdet för en varmluftspistol avgör vilken typ av arbete du kan använda den för. Tunga jobb som färgborttagning och VVS kommer att dra nytta av en bäst i test varmluftspistol som har en maximal temperatur på cirka 600 grader och en lägsta temperatur på cirka 50 grader för ökad mångsidighet.

DIYers som vill slutföra vardagliga hushållsprojekt som värmekrympande plast eller mjukning av limet på golvplattor kan vara nöjda med en värmepistol bäst i test som har ett smalare temperaturintervall, någonstans mellan 200 grader och 400 grader.

Bör man tänka på temperaturkontroll när man köper en värmepistol?

Grundvarmluftspistoler fungerar vid en enda temperatur — pistolen värms automatiskt upp till sin maximala temperatur och det enda sättet att justera värmenivån är att flytta pistolen närmare eller bort från målobjektet. Mer avancerade värmepistoler kan ha två eller tre olika temperaturinställningar, så att du kan välja mellan hög, medium och låg värme, beroende på dina behov.

Varmluftspistoler med variabel temperatur har en ratt för att välja en temperatur mellan det minsta och det högsta inom deras intervall. Vissa nyare modeller har elektroniska skärmar som låter dig ställa in den exakta temperaturen du vill ha och justera den i steg.

För en mest exakt värmeinställning, välj en värmepistol med detaljerad temperatur och fläktreglage.

Varför ska man tänka på tillbehör och munstyckesalternativ?

Varmluftspistoler levereras med ett brett utbud av tillbehörs- och munstycksalternativ utformade för att ge mer exakt temperaturkontroll och mer effektivt styra värmeflöde.

Populära tillbehör för varmluftspistoler inkluderar en dödmansbrytare som stänger av strömmen när trycket avlägsnas, en termisk avstängning som stänger av värmepistolen om den blir överhettad, en hängande krok för förvaring av värmepistolen och ett stativ som gör att du kan för att säkert vila pistolen under pauser i arbetet. Stativet ger också ett handsfree-alternativ för projekt som kräver två händer, men du måste göra detta med yttersta försiktighet för att säkerställa att varmluftspistolen är stabil och riktad från potentiellt brandfarliga föremål.

Populära munstycken för värmepistoler inkluderar reducerings- eller konmunstycken som koncentrerar värmen till ett visst område, skedreflektormunstycken som sveper runt rören för att jämnt värma upp hela rörets omkrets, platta munstycken för en bred, horisontell linjetillämpning och glasskyddsmunstycken för att ta bort färg på ett fönster samtidigt som det förhindrar direkt värme på glaset.

Det finns andra alternativ för mer specialiserade användningsområden, men det här är de mest populära tilläggen till den genomsnittliga varmluftspistolen.

Vill jag ha snabb uppvärmning?

Du vill ha varmluftspistoler som värms upp så fort som möjligt. De flesta bra varmluftspistoler tar allt mellan 20 sekunder och en minut för att vara redo att användas. Alla värmepistoler som tar mer än 2 minuter att värma bör undvikas eftersom det kan leda till ineffektivitetsproblem.

Behöver jag tänka på säkerhet med en värmepistol?

Värmepistoler är mycket känsliga och fungerar vid höga temperaturer. Bra varmluftspistoler kommer med lämpliga säkerhetsåtgärder för att säkerställa att du inte skadar känsliga material eller utsätter dina händer för höga värmenivåer. De flesta bra värmepistoler erbjuder säkerhetsåtgärder utan att öka kostnaderna.

Hur köper man en bra värmepistol?

Det finns några funktioner du måste leta efter innan du köper en bäst i test värmepistol. Du måste leta efter dem för att få en perfekt:

 • Temperatur: Temperatur är mycket viktigt att leta efter. Du kan ungefär ha temperaturkontroll från 200 ℃ till 500 ℃. Försök att få en som passar dina projekt.
 • Tillbehör: En professionell varmluftspistol levereras med många nödvändiga tillbehör för att förbättra prestanda: munstycke, förlängningsrör och många fler.
 • Mångsidighet: En bra varmluftspistol bör vara lämplig för olika projekt, från en enkel reparation till tunga DIY-projekt.

Vilken typ av funktion gör en varmluftspistol bäst för inomhusarbete?

Inomhusprojekt kräver inte mycket kraft. Du skulle behöva en måttlig kraft i stället för den högsta. Ett tempintervall runt 300 ℃ skulle vara tillräckligt. Dessutom bör en hantverks varmluftspistol ha en mångsidig förmåga tillsammans med imponerande precision.

Vilka DIY-applikationer kan en varmluftspistol användas för?

Varmluftspistoler kan användas för en rad olika DIY-uppgifter inklusive:

Färgstrippning

En av de viktigaste rollerna för en bäst i test varmluftspistol är att avlägsna färg eftersom den heta luften mjukar upp gammal färg och lack som gör att den kan avlägsnas med hjälp av en värmepistol för att avlägsna färg. Maximal luftflödeshastighet och högsta temperaturinställningar krävs vanligtvis för detta. Detsamma gäller för andra värmelabila lim som kan avlägsnas på samma sätt. Men försiktighet måste iakttas här eftersom vissa färger eller lim kan producera giftiga kemikalier om de överhettas. Ett bra exempel på detta är gamla blybärande färger, som kan skada nervsystemet hos människor och andra djur vid inandning eller intag, och bör inte tas bort med en värmepistol.

Torkning

Liksom hårtorkar kan varmluftpistoler användas för att torka ut vissa material som fuktigt trä. Man måste dock vara försiktig så att man inte bränner ytan, och värmepistolen ska aldrig användas på någon yta som är värmekänslig.

Lödning och svetsning

Varmluftspistoler kan också användas för svetsning och lödning av rör som används i VVS, särskilt i situationer där en öppen eld kanske inte är lämplig.

Objektformning och värmekrympning

Varmluftspistoler kan också användas för att forma vissa värmelabila material som plast eller vinyl, till exempel vid böjning av plaströr. Värmepistoler kan också användas på värmekänslig krympfolie eller film.

Frigöra rostiga fästelement

Uppvärmning av ‘frysta’ (som fastnat) fästelement som muttrar, bultar och skruvar kan betydligt hjälpa till att frigöra dem och varmluftspistolen är vanligtvis idealisk för denna uppgift.

Tina frysta rör

Värmepistoler kan vara ett effektivt sätt att tina rör som av misstag har fryst under vintern. Här bör rätt värmefördelningsdysa för rör användas.

Ska jag tänka på munstycketemperatur?

Temperaturen vid munstycket kan vanligtvis regleras så att varmluftspistolen kan användas för ett antal olika applikationer, var och en kräver olika värmenivåer för att få optimala resultat. När man väljer en värmepistol bör man sträva efter den största nivån på kontroll över dessa värmeinställningar så att den mest mångsidiga värmepistolen erhålls. Några typiska inställningar för munstyckets temperatur och deras tillämpningar är följande:

 • Högre temperaturer (över 500 ℃) behövs för avlägsnande av lack och borttagning av lack samt för lödning av rörledningar
 • Medeltemperaturer (300 – 400 ℃) behövs för plastsvetsning och frigöring av envisa fästelement
 • Låga medeltemperaturer (200 – 300 ℃) behövs för att forma plast och krympeemballage
 • Låga temperaturer (30 – 200 ℃) behövs för torkning av material och upptining av frysta rör

Varför ska jag tänka på luftflödet?

En värmepistol ger också ofta användaren kontroll över varmluftflödet, vilket går hand i hand med munstyckets temperatur. Ju större luftflöde, desto snabbare appliceras värmen på det område som riktas in, vilket innebär att resultaten sannolikt kommer att uppnås snabbare än vid lägre luftflödeshastigheter.

Vad finns det för olika typer av munstycketillbehör?

Varmluftpistoler kan ofta använda en rad olika munstycken för att rikta luftflödet optimalt för olika applikationer, så det bör vara målet här att välja en varmluftspistol som kommer med ett så stort antal munstycken som ingår. Vanliga munstyckstyper inkluderar:

 • Ett reduceringsmunstycke som fokuserar värmen på ett litet område.
 • Ett reflektormunstycke som delvis innesluter ett rör och fördelar värmen över en större yta och samtidigt skyddar omgivande strukturer från den varma luften.
 • Ett plant munstycke för att fokusera värmen längs en tunnare yta.
 • Ett glasskyddsmunstycke för att hålla värmen borta från glaset medan den fortfarande värmer upp intilliggande ram eller annan struktur.

Ska man tänka på termisk utskärning?

Eftersom värmepistoler är brandfarliga när de används, bör de som en del av sin design ha en termisk urkopplingsmekanism som stänger av strömmen till värmepistolen om den upptäcker att den överhettas. Överhettning kan uppstå om ett fel uppstår i värmepistolen eller om det bakre luftintaget eller det främre luftutloppet är blockerat. Lyckligtvis kommer alla ansedda märken av varmluftspistol att ha denna säkerhetsmekanism integrerad i sina enheter.

Vilken typ av varmluftspistol borde man köpa?

 • Elektrisk – Dessa är de mest populära modellerna på marknaden. Faktum är att alla de på vår lista är elektriska. De har vanligtvis en sladd, men trådlösa alternativ finns också. Elektriska varmluftspistoler kan producera mycket värme, mycket snabbt. De används för alla typer av jobb – hantverk, små hushållsuppgifter och stora industriella uppgifter. Effekt, storlek och funktioner skiljer sig åt för varje tillverkare, men det finns ett brett utbud av alternativ tillgängliga.
 • Bensindriven – Det stora plus med dessa är att de är mer bärbara än en elektrisk version med sladd. De använder vanligtvis en butanfylld bränslecell eller kassett med elektrisk tändning. De varierar också i kapacitet för storlek, effekt och temperatur. Dessa kan användas var som helst och finns i olika storlekar, men är ett utmärkt bärbart alternativ för stora byggprojekt utan tillgång till el.
 • Industriell – Dessa är större och kraftfullare än din typiska bäst i test värmepistol och mycket dyrare. De är gjorda för tuffare industri- eller byggnadsjobb och kan ha många tilläggsfunktioner. För stora industriella eller professionella projekt är en industriell modell ett utmärkt val.

Ska man tänka på temperaturkontroll och luftflöde?

Temperaturkontroll är viktig eftersom den kommer att avgöra vilka typer av jobb du kan göra med den. Ju mer du betalar för en varmluftspistol, desto större blir temperaturintervallet. Ju bredare temperaturområdet, desto fler material kommer det att kunna arbeta med. Även de mest grundläggande modellerna har minst två inställningar; dyrare kan variera mellan temperaturer runt 65 grader till över 550 grader.

Fläkthastigheter är också viktiga. Ju mer kontroll du har över fläkthastigheten, desto mer kommer du att kunna styra luftflödet. Större jobb kräver ett högre luftflöde. Precis som med temperatur, ju mindre du betalar för luftpistolen, desto mindre kontroll har du. Luftflödet ändrar inte exakt luftens temperatur, men det bestämmer hur mycket luft som kommer ut ur munstycket.

Det är viktigt att använda rätt temperatur och luftflöde för jobbet du gör och materialet du arbetar med. Om temperaturen eller luftflödet är för lågt fungerar det inte effektivt. Om de är för höga kan du smälta eller bränna materialet. Om du planerar att använda den på en mängd olika saker behöver du en värmepistol som ger dig mycket kontroll över temperaturen och luftflödet.

Här är några vanliga användningsområden för varmluftspistoler tillsammans med den temperatur som behövs för att slutföra dem:

 • Krympa plastfilm – 200 – 300 grader
 • Strippning av färg- 500 grader
 • Böja plaströr – 200 – 300 grader
 • Torka färg – 30 – 140 grader
 • Mjukgöra lim – 300 – 400 grader
 • Torka fuktigt trä – 100 – 200 grader
 • Svetsa – 330 till 400 grader

Borde man tänka på munstycke?

När den väl har dragit in luft och värmt upp den tvingar den ut ur munstycket. Beroende på vilket jobb du gör kan olika munstycken användas för att göra luften mer eller mindre koncentrerad. Alla bäst i test varmluftspistoler kommer med ett standardmunstycke, men det finns en mängd olika munstycken tillgängliga så att du kan ändra det beroende på vilken typ av arbete du gör. Vissa munstycken har mycket specifika jobb. Vanliga munstycksformer är:

 • Reflektormunstycke – används för lödning av rör
 • Kon- eller reduceringsmunstycken – koncentrerar och fokuserar värmen för exakt kontroll
 • Plattmunstycken – sprid värmen över ett stort område
 • Glasskyddsmunstycke – skydda fönster mot direkt värme när du tar bort ramar
 • Skrapa – strippa färg

Att ha rätt munstycke för jobbet är viktigt. Vissa varmluftspistoler kommer med alla munstycken du behöver medan andra kräver att du köper dem separat.

Vad ska man tänka på angående säkerhet?

När du använder en värmepistol som kan smälta plast och lödrör är säkerhet verkligen viktigt. Tänk på följande säkerhetstips när du använder din nya värmepistol:

 • Skydda dina ögon med skyddsglasögon.
 • Använd tunga skor.
 • Se till att varmluftspistolen är tillräckligt lätt för att du ska kunna hålla och manövrera den ordentligt.
 • Lämna den aldrig utan uppsikt när den är varm eller inkopplad.
 • När du arbetar med plast ska du arbeta i ett område med god ventilation.
 • Förvara det alltid från barn och husdjur.
 • Låt det svalna helt innan du lägger bort det.
 • Sätt fast munstyckena innan du sätter på pistolen. Munstycken ska inte fästas efter varmluftspistol är redan varm.
 • Placera den alltid på stativet under arbetspauser, när två händer behövs för jobbet, och låt pistolen svalna innan du lägger bort den.
 • Köp en modell med en “död man” -brytare, som stänger av strömmen när trycket avlägsnas. Om du tappar det eller tappar greppet stängs det automatiskt av.
 • Se till att den har en termisk skärning som stänger av den om den blir överhettad.
 • Använd lämpliga förlängningssladdar (10 amp eller mer) vid behov.
 • Håll inloppsgrillarna fria för att undvika överhettning och eventuellt brand.
 • Placera inte munstycket direkt på någon yta eftersom det kan blockera luftflödet, vilket kan överhetta pistolen och eventuellt leda till eld.
 • Håll dig borta från lättantändliga material.
 • Håll en brandsläckare i närheten.

Ska man köpa en värmepistol med en LCD-skärm?

Är varmluftspistoler med LCD-skärm coola? Ja. Ska jag köpa en varmluftpistol med en LCD-skärm? Ja. LCD-skärmen hjälper dig mycket, särskilt om du inte vill överhetta föremålet du arbetar med.

Vanligtvis har värmepistoler som är bäst i test utan bra funktion bara två temperaturintervall och du kan välja den ena eller den andra. Men om du arbetar med föremål som kan bli överhettade eller skadas permanent kan du inte värma dem med grundläggande varmluftspistoler, och här kommer LCD-skärmen i bruk.

LCD visar i princip den exakta temperaturen som varmluftspistolen blåser just nu, och vanligtvis har varje varmluftspistol med en LCD-skärm den “temperaturkontroll” som du kan läsa om nedan. En kombination av dessa två gör ditt arbete med varmluftspistoler riktigt enkelt.

Vad är temperaturvariation för något?

Jag måste säga att detta kanske är den viktigaste funktionen att ha på din varmluftspistol. Om du inte har temperaturkontrollfunktionen är din varmluftspistol ganska mycket grundläggande och du är mer benägna att förstöra ett objekt med det än att fixa det.

Temperaturkontroll hjälper dig mest på små föremål eftersom många små föremål är riktigt känsliga. Med temperaturkontrollen kan du starta genom att bara värma objektet med lite varm luft och sedan sakta höja temperaturen.

Detta hjälper också om du arbetar med föremål som behöver den exakta temperaturen för att få jobbet gjort, som datorns moderkort, och med temperaturkontroll kan du få den exakta temperaturen och värma upp den.

Bör jag tänka på att ha ett stort temperaturområde?

De flesta basvarmluftspistoler har inte ett stort temperaturområde vilket är dåligt. De erbjuder bara 150 eller 550 grader vilket kan vara tillräckligt men också inte tillräckligt beroende på uppgiften du behöver göra.

Mestadels nya och bra varmluftspistoler har ett stort temperaturområde som hjälper dig att göra små och stora uppgifter med bara en varmluftspistol. Att ha ett litet intervall kan tvinga dig att överhetta ett objekt eftersom du inte har något annat val av temperatur.

Vad behöver du en varmluftspistol till?

Borttagning av färg

Värmepistoler används ofta för att forma plastmaterial, inklusive färg – i själva verket är en varmluftspistols förmåga att göra borttagning av färg till en vind redan värt investeringen på egen hand. Med en varmluftspistol kommer till och med torkad och åldrad färg ut i snygga remsor som försiktigt kan skrapas av med en skrapa och lämnar ytan ren och klar för omslipning.

Varmluftspistoler kan också användas för att lossa plattor, om du vill hålla dem intakta när du tar bort dem.

Elektriskt arbete

Varmluftpistoler är mycket hetare än handtorkar, och värmen räcker ofta för att smälta material med låga smältpunkter. Detta gör varmluftspistoler särskilt användbara inom elektronik, med deras förmåga att smälta och ta bort löd. Vid lägre inställningar kan varmluftspistoler också fästa värmekrympande kablar och remmar. Att ta sig tid att sätta på värmekrympande kablar gör att dina skarvar ser mycket snyggare ut än att bara täcka över dem med tejp.

Varmluftspistoler är också användbara när det finns något som behöver omformas, till exempel att göra tjocka tak och höfter, svetsa plastark eller böja PVC-rör och rör. I garaget hittar du också en värmepistol som är praktisk för saker som att ta bort och installera om fönsterfärg och rengöring för att få tillbaka den svarta glansiga glansen.

Runt huset kommer varmluftspistoler att låta dig tina frusna rör, torka ut fuktigt trä, närma krympförpackningar och krympfilm, lappa vinyl och läder eller möbeltäcka på nytt. En varmluftspistol är ett verktyg med hundra och en användning, och du kan till och med upptäcka en ny användning själv!

Slutsats

Att ha en bäst i test varmluftspistol hemma eller på arbetsplatsen kan spara mycket tid och förvärring. De kan hjälpa till med många jobb, från skalning av färg till lödrör. Innan du väljer en är det viktigt att ta reda på vad du ska använda den till. På det sättet kan du se till att du får en som har tillräckligt med värme, luftflöde och tillbehör för att få jobbet gjort.

Varmluftpistoler är inte det specialverktyg som vissa antar att de är. De är faktiskt ett mycket mångsidigt verktyg som kan hjälpa dig med alla typer av jobb. Vi hoppas att den här listan och köpguiden hjälper dig att hitta den som passar dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top