Bästa vattenkannan 2023 – Test av olika vattenkannor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Garland Value 10L Vattenkanna

Nyby Bruk Vattenkanna

Guldkannan Vattenkanna

Vattenkanna Classic

Klicka här för att se fler vattenkannor.

Bästa vattenkannan 2023

Är dina växter i behov av lite vattning? Att vattna sina växter på ett korrekt sätt med rätt verktyg, inomhusväxter och nyplanterade morötter likaså, är nyckeln till hälsosamma och blomstrande växter. Att köpa en riktigt bra vattenkanna som man själv tycker om och som alltid fungerar bra är därför väldigt viktigt för att sköta om sin trädgård.

Med det är faktiskt inte så enkelt att köpa en bäst i test vattenkanna på nätet. Det finns många affärer som endast brukar skriva de positiva sakerna. På grund av detta så kan man inte alltid få en så klar bild av hur bra vattenkannan faktiskt är. Du vill ju definitivt inte köpa en vattenkanna som du inte tycker om. För att göra det ännu svårare så finns det en massa olika modeller av vattenkanna i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli väldigt svårt att köpa den bästa vattenkannan på nätet.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en köpguide för bäst i test vattenkannor. Jag har nämligen genomfört mitt eget vattenkanna test. Jag vet själv hur svårt det kan vara att köpa en bra vattenkanna. Jag byggde upp den här köpguiden genom att använda mig av min egen och andras kunskap. Jag testade och använde några olika typer av vattenkannor. Men för att göra köpguiden ännu bättre läste jag även igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all information så gjorde jag en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa vattenkannan.

Om du vill slippa betala för vattnet du vattnar med kan det vara en bra idé att investera i exempelvis en riktigt bra regntunna. Kolla in vårt test av regntunnor för att göra ditt val.

Köpguide för bäst i test vattenkanna 2023

Som jag skrev innan kan det alltså vara väldigt svårt att köpa en vattenkanna bäst i test på nätet. När du väljer rätt vattenkanna bäst i test så finns det ganska många saker som du måste tänka på. Du måste även välja bäst i test vattenkanna utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa vattenkannan 2021:

 • Material
 • Läckagefri design
 • Stråltyp
 • Sprinklerfäste
 • Spinklertyp
 • Handtag
 • Typ av vattenkanna
 • Plast och metall
 • Sömlös design
 • Vattenkapacitet
 • Robusthet
 • Volym
 • Storlek
 • Piplängd
 • Handtagsposition
 • Sprinklertillbehör
 • Mätmärken
 • Form och balans
 • Inomhusvattenkanna
 • Hur man gör en vattenkanna

Material

Lätta och slitstarka vattenkannor i plast rostar aldrig och kommer att vara obestämd under förutsättning att de inte förvaras i direkt solljus. Ultravioletta strålar bryter ned plast, vilket kan leda till att vattenkannan spricker och försvagas. De tenderar också att vara billigare än metallvattenkannor. För trädgårdsmästare som letar efter ett mer vintageutseende kommer galvaniserade stålvattenkannor, även om de är tyngre än plast, inte att rosta som deras motsvarigheter i tenn. När den inte används ser en galvaniserad vattenkanna bra ut oavsett var trädgårdsmästaren lämnar den. Tänk på en vattenkanna av koppar eller mässing som kommer att fungera som en inredning när den inte används. Kopparvattenkannor utvecklar en härlig patina när de åldras.

Läckagefri design

En konstruktion i ett stycke är en bra försäljningsargument för vattenkanna av plast eftersom det inte finns några sömmar för vatten att läcka igenom. Vattenkannor som detta är gjutna av en kontinuerlig plastbit. Omvänt är det mer sannolikt att alla icke-galvaniserade metallvattenkannor rostar och slutligen läcker. En krökt pip är viktig om vattenkannan kommer att användas för krukväxter. Detta förhindrar läckage när du tar en full vattenkanna från kranen eller när du flyttar från växt till växt.

Stråltyp

Det finns vanligtvis två typer av vattenströmmande former: Sprinklerhuvud – den här stilen liknar regndropparna och låter vattnet spridas jämnt över hela växten. Den är idealisk för att vattna unga växter, eftersom vattenströmmen är mild och inte skadar växterna. Riktat strömhuvud – som namnet antyder har det ett enda hål genom vilket vatten kommer ut och du kan fokusera vattnet där du vill att det ska hälla.

Sprinklerfäste

Som de säger, “en ros är inte bara en ros.” Sprinklerfästet, ofta kallat ros eller rosett, är en av de viktigaste funktionerna i vattenkannan. Om du inte har en justerbar sprayrosett måste du veta när du ska använda en vattenkanna med specifika sprayutlopp. Vissa vattenkannor för trädgårdar har en fin spray som levererar vatten försiktigt. Dessa är användbara för känsliga växter och nyligen grodda exemplar. Rosen i slutet av pipen ska ta bort så att du också kan leverera snabba doser vatten. Detta är också användbart om pipen täpps igen så att den kan rengöras.

Justerbara rosetter är ett under. Du kan ge en mild regnskur eller en mer kraftig vattning, men rosetten sprider vattnet jämnt över markytan och når alla rötter. Att använda vattenkannor på olika sätt kan innebära att man håller kvar en mindre, lång munstycke och en större, ergonomisk typ med justerbar ros. På så sätt har du täckt dina baser och har en vattenkanna som passar alla typer av behov.

Sprinklertyp

Sprinklerhuvudet ligger i slutet av antingen en kort eller lång pip. Det ser ut som en keps med små hål. Det låter dig bryta upp vattenströmmen i droppar för att undvika alltför stort vattentryck på unga och känsliga växter. Det hjälper också till att jämnt sprida och kontrollera mängden vatten som matas ut.

Fast eller avtagbart sprinklerhuvud

Om din vattenkanna har ett sprinklerhuvud kommer den antingen att vara fixerad eller avtagbar. Fasta huvuden är bra för vattning i allmänna syften; som rosenbuskar, kantar, krukor och andra större växter. Jag föredrar i de flesta fall att använda ett avtagbart huvud med flexibilitet för att kunna vända på pipen. Detta släpper vattensprayen uppåt mot himlen och skapar ett mjukare regnliknande flöde av vatten, vilket är perfekt för mer känsliga växter med mjukare lövverk. Du kan också skapa en bredare spray genom att göra detta.

Den andra fördelen med ett avtagbart huvud är helt enkelt möjligheten att ta bort det och tillåta en snabb enda ström av vatten igen super för vattning krukor, eller för att använda vattenkanna för andra ändamål runt om i hemmet, som att spola direkt ditt bakdörrsteg.

Fin eller standardsprinkler

Storleken på hålen i sprinklern kommer också att påverka sprayens finess. Jag gillar en mindre vattenkanna med en fin spray för arbete i växthuset när man vattnar utsäde. En liten vattenkanna är också lättare att hantera och kontrollera sprayen. Men när jag arbetar på gränser eller kanske om jag vill vattna salladsbäddarna föredrar jag snabbare spray vilket sparar mycket tid. Perfekt för det jobbet där du bara behöver göra det men inte vill röra dig och få ut din trädgårdsslang.

Handtag

Hantera omkrets

De flesta vattengrytor har rundade handtag, vilket gör dem lättare och bekvämare att greppa, särskilt om du måste göra flera turer från diskbänken till trädgården och tillbaka, eller över till din vattenkran utomhus. Jag tycker att ett ganska tjockt rörhandtag är emos bekvämt. Ju större och tyngre vattenkanna, desto viktigare kommer handtagsformen att ge dig ett bekvämt grepp.

Handtagsposition

Vissa större vattenkannor har ett enda topphandtag för att lyfta och bära, plus ett sekundärt handtag på baksidan för att hjälpa till med tvåhänt hällning. Jag tycker att detta är viktigt när du går förbi cirka 1 liter vattenkapacitet eftersom det bara blir för tungt att kontrollera. För vattenkanna utomhus, leta efter ett handtag med dubbla grepp.

Oavsett om det här är två separata handtag eller ett böjt “C” -format handtag, är det du önskar. Se bara till att du kan använda två händer för att styra större vattenkannor. I den motsatta änden av vågen passar ofta inomhusvattenkannor för mindre vattenvolymer bäst med s enda handtag som vattenkannans baksida. Erbjuder ett bekvämt grepp och utmärkt kontroll över vattenflödet.

Ergonomiska handtag

Du måste använda din vattenkanna varje dag, så den ska ha ett ergonomiskt handtag så att den är bekväm att hålla och enkel att använda. Vad som är bekvämt för dig beror verkligen på dina preferenser. Vissa vattenkannor har bredare handtag, gjutna grepp, två handtag och andra mönster som gör dem mer ergonomiska.

Ett mot två handtag

Den bästa vattenkannan är bekväm att hålla och använda. Med vattenkannor med större kapacitet är en design med två handtag särskilt användbar för vattenflödesreglering. Det tar också belastningen av händer och handleder. Trädgårdsmästare kan använda det övre handtaget för att bära vattenkannan och det nedre handtaget för att hjälpa till med att hälla för att få precis rätt flöde. Vissa stora vattenkannor har ett enda kontinuerligt handtag som böjer sig från toppen av vattenkannan till baksidan nära basen för att stödja tvåhänt hällning. Mindre vattenkannor, som de med en kapacitet mindre än 4 liter, har ofta ett enda handtag.

Typ av vattenkanna

Det finns många olika typer av vattengrytor med unika former, längder och munstycksdesign. Men de största skillnaderna ligger i storlek och material som vattenkannorna är gjorda av. Vattningsbehållaren du väljer beror på storleken på dina växter och dess metod för vattenleverans. Här har jag skisserat de viktigaste egenskaperna hos vattenkanna för att ge dig en bättre uppfattning.

Utomhus kontra inomhuskanna

För inomhusvattning räcker det med små vattengrytor av plast. För utomhusvattning gör dock metallvattenkannor med större kapacitet ett bättre val än plast eftersom de i allmänhet håller längre. Du kan lagra din vattenkanna på ett säkert sätt utomhus, eftersom materialet tål dåliga väderförhållanden, till skillnad från vattenkannor i plast.

Kort eller lång pip

Rörets längd avgör hur lätt det är för dig att vattna dina inomhus- och utomhusplanter. Till exempel, om du har hängande växter eller djupare krukor i ditt hem, är långtappade vattenkannor det bästa alternativet eftersom de hjälper dig att utvidga din räckvidd. Långa pip är i allmänhet mer attraktiva än kortare. Med detta sagt, om du bara har ett par växter i midjan eller ögonhöjden, räcker det med en kortare pip.

Plast eller metall

Även om vattengrytor i plast är billiga och lätta, tycker vissa att de är spinkiga och endast lämpliga för inomhusbruk. Många nya modeller är dock mer hållbara och håller längre om de lagras ordentligt. Detta beror på de olika plaster som används för att tillverka vattenkannorna. Dessa inkluderar PP (polypropen), en typ av hårdplast, PVC och PE (polyeten) en något mjukare plast.

Även om vattenkanna av metall och plast är lämpliga för flera typer av växter, men om du väljer plast vill du hålla vattenkannan borta från direkt solljus när den inte används. Använd en flaskborste för att förlänga dess livslängd för att rengöra insidan av vattenkannan med natron och varmt vatten.

Galvaniserat stål

För de gröna entusiasterna som letar efter en mer vintage-vattenkanna är galvaniserat stål det bästa alternativet. Till skillnad från sina tennkolor rostar inte galvaniserade stålvattenkannor och är ett utmärkt val för utomhusvatten. Förvara dem helt enkelt i ditt skjul eller garage efter användning utan att oroa dig för väderskador.

Rostfritt stål eller koppar

Det finns också rostfria stål- och kopparvattenkannor som ser lika snygga och rustika ut som galvaniserat stål. När de inte används gör dessa vattenkannor vackra dekorativa blomkrukor eftersom de drar nytta av en längre livslängd än deras motsvarigheter i plast. Den enda nackdelen med dessa vattenkanna är deras tungvikt, vilket kan ha en skadlig effekt på händer och handleder. Se bara till att kontrollera om vattenkannan är verklig koppar- eller koppareffekt, inte att det verkligen betyder något när det gäller allmän prestanda.

Sömlös design

En av de värsta sakerna som en vattenkanna kan göra är att läcka, särskilt om det är en inomhus vattenkanna. För att förhindra att detta händer, köp en vattenkanna med en konstruktion i ett stycke. Vattenkannor med sömlös design är gjutna av en bit av kontinuerlig plast. Att ha en inbyggd krökt pip hindrar också att hela vattenkannor läcker när du rör dem runt.

Vattenkapacitet

Vissa utomhusvattenkannor kan rymma upp till tre liter vatten! Medan större är normalt bättre, och du kan känna dig frestad att gå med vattenkanna med den största kapaciteten, kom ihåg att personen som kommer att bära de tre liter vatten är du. Naturligtvis, när din vattenkanna rymmer mer vatten, betyder det att du får ta färre resor till kranen för att fylla på den, vilket sparar tid. Utvärdera bara hur mycket vatten du tror att du rimligen kan bära. Om du bara vattnar krukväxter behöver du förmodligen inte en enorm vattenkapacitet, såvida du naturligtvis inte har en inomhus djungel.

Robusthet

När du väljer en vattenkanna, se till att den är robust och byggd för att hålla. Till exempel är inte alla vattenkannor av plast desamma – vissa plastar är spetsiga och går sönder medan andra kan ta ett riktigt slag med väldigt få skadliga effekter. På samma sätt bör vattenkannor av metall vara välgjorda och hållbara – och som jag redan har nämnt bör de också vara motståndskraftiga mot rost och korrosion.

Volym

Behöver du en vattenkanna för några små växter i din lägenhet eller kommer du att vattna en stor trädgård ute? Detta är ett viktigt övervägande eftersom du måste välja en vattenkanna med rätt kapacitet för dina behov. Om din vattenkanna är för liten, måste du fylla på den ofta – men om den är för stor kommer du att ha på dig en tung vattenkanna vatten för ingenting.

Storlek

Det är viktigt att välja rätt storlek på vattenkanna. Allt för stort kommer att vara besvärligt att fylla och bära med sig, men allt för litet måste fyllas oftare, vilket kan vara frustrerande. Om du planerar att använda din vattenkanna för upphöjda sängar och stora utrymmen, leta efter en som rymmer ett par liter vatten. Alternativt, om du bara har några krukor att vattna, kan du gå med något mindre – en kapacitet på mellan en och två liter skulle vara perfekt för dig. Naturligtvis, om dina växter mestadels är suckulenter som inte behöver mycket vatten, kan något ännu mindre fungera bra, samtidigt som det blir lättare och lättare att bära.

Vattenkannor inomhus, som kommer att diskuteras längre ner, är mycket mindre. Dessa är vanligtvis utformade för att rymma ungefär en fjärdedel liter vatten. Mängden lagringsutrymme du har kommer också att påverka storleken på vattenkanna du ska köpa. Om du har en liten balkongträdgård och kommer att behöva förvara din vattenkanna inomhus kommer allt för stort att komma i vägen.

Piplängd

Det här är inte något som många överväger när de handlar efter en ny vattenkanna, men pipens längd kan göra stor skillnad för hur bra din vattenkanna fungerar. Vissa vattenkannor har mycket längre pip än andra. Dessa är extremt användbara när det gäller vattning av hängande växter och djupa krukor, såväl som växter som behöver vatten som levereras under tjockt lövverk – en kort pip kan inte nå dessa områden.

Korta pipar har också sin plats, särskilt när det gäller overheadvattning, men de är inte lika mångsidiga som versioner med längre pip. Vattenkannor med längre pip har också en tendens att se mer tilltalande ut när de lämnas utanför.

Handtagspositionering

Helst skulle du kunna hålla en vattenkanna innan du köper den, för att säkerställa att handtagen placeras i ett bekvämt läge. Om du beställer online är det dock inte möjligt, men du kan fortfarande ta en titt på var handtaget är placerat för att avgöra om det passar dig eller inte. Om du tycker att det är frustrerande att fylla din befintliga vattenkanna eftersom handtaget fortsätter att komma i vägen för din vattenkran, är det här något annat att tänka på. Leta efter en vattenkanna som antingen har rörliga handtag eller en som kan fyllas från sidan eller baksidan. Vissa vattenkannor kommer också med ett dubbelt handtag. Detta ger extra stabilitet, särskilt för barn och äldre.

Sprinklertillbehör

Varje vattenkanna kommer att ha det som kallas en rosett eller en ros i slutet av pipen. Detta bestämmer sprayen med vatten som kommer ut från vattenkannan. Vissa vattenkannor kommer att utformas för att ge en mycket lätt, fin spray, som är perfekt för känsliga växter och plantor. Andra kommer att producera en mycket starkare och kraftfullare spray av vatten, vilket är exakt vad större växter behöver. En starkare spray hjälper också till att förhindra blockeringar.

Du hittar också avtagbara rosfästen, vilket innebär att vattnet kan hälla ut i en enda ström, snarare än som en spray. Detta är utmärkt för att fokusera vattnet i ett område eller för att vattna större växter och träd. Om alla alternativ låter som om de skulle vara användbara för dig, leta efter en vattenkanna med en justerbar rosett. Detta gör att du enkelt kan växla mellan mjuka och starka sprayer, vilket gör vattenkanna mycket mer mångsidig.

Mätmärken

Vissa vattenkannor kommer att ha mätmärken tryckta på sidan. Om du bara vill använda din vattenkanna för att ge dina växter vatten, spelar det ingen roll lika mycket om du köper en modell med mätmärken eller inte. Men om du planerar att använda olika vattenlösliga foder och gödningsmedel i din vattenkanna, kan märkena vara mycket användbara för att du ska blanda rätt koncentrationer varje gång.

Form och balans

Det kan finnas en elegant designad vattenkanna som initialt fångar ditt öga, men du måste se till att formen på din valda vattenkanna gör att den kan förbli stabil och balanserad, även när den är full. Det sista du vill ha är att vatten hoppar ut ur pipen medan du bär din vattenkanna runt din trädgård, och detta kommer att påverkas direkt av dess form. Du bör också leta efter en form som håller vattenkanna stilla, även när den är full, när du har placerat den på en yta.

Inomhusvattenkanna

Om krukväxter är ditt fokus, har du några extra alternativ. Det är inget fel med att använda en vattenkanna utomhus på dina krukväxter, men det finns också ett antal vattenkannor som är speciellt utformade för inomhusbruk. Dessa kommer inte bara att vara mindre än utomhusvattenkannor, vilket också gör dem lättare att lagra, men de är vanligtvis utformade för att vara mycket mer visuellt tilltalande, vilket innebär att de kommer att smälta in i resten av din inredning om du lämnar din vattenkanna sittande ditt hus.

Vissa inomhusvattenkannor kommer också med en växtmister. Detta gör att du kan tappa lövverket och höja luftfuktigheten runt din växt, vilket många krukväxter drar nytta av. Om du har både inomhus- och utomhusplanter är det inget fel med att unna dig två vattenkanna, eftersom inomhus- och utomhusplanter båda har olika behov när det gäller vatten.

Hur man gör en vattenkanna

Det finns inget mer givande än att plantera ett frö och se en trädgård växa upp från den. Varje vår planterar jag en trädgård och tenderar att göra det dagligen. Man ser plantor växa till växter och växter bär frukt och grönsaker. Den del som jag inte förväntade mig var hur investerade mina barn skulle vara i processen.

De bryr sig om trädgården med en kärlek och omsorg jag inte förutsåg. När de odlar frukt och grönsaker på egen hand tenderar de att äta dem, eller åtminstone prova dem. Jag har en härlig bakgårdsträdgård, mina barn odlar en kärlek till trädgårdsarbete och mina barn och äter mycket frukt och grönsaker.

Som en belöning för allt deras hårda arbete bestämde jag mig för att baka mina barn brownies. När de bakade bestämde jag mig för att återanvända behållaren och göra en vattenkanna ur den. Det var super lätt att göra, och jag älskar när jag kan visa dem hur man återvinner containrar för andra användningsområden.

Så här gjorde jag det. Tvätta och torka din tomma behållare. Använd en markör för att markera på locket där du vill borra dina hål. (Om du är i en nypa skulle en hammare och naglar också fungera för att punktera locket.) Använd en borr försedd med en mycket tunn bit för att borra hål i behållarens lock. Fyll på med vatten och skruva på toppen. Vattna din trädgård och se den växa!

Lista över de bästa vattenkannorna 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur man vattnar blommor på rätt sätt

Det finns så många anledningar att älska krukväxter. Från påstådd avlägsnande av föroreningar och minskning av stress till ökat fokus och kreativitet, de tar med sig en del av naturen utomhus och är nästan bokstavligen ett friskt andetag. Men med tanke på att de var utformade för att leva ute i marken och i enlighet med Moder Natur, måste vi ta hand om att behandla dem väl om vi bestämmer oss för att fostra dem inuti. Och ett av de sätt på vilka vi förstör mest är att vattna.

Jag anser att vattning, och oftast övervattning, är där de flesta hushållsväxter går fel. Det är verkligen inte så svårt eller raketvetenskap när man överväger miljöfaktorer och den enskilda växten behöver. Och det är en viktig punkt: Varje växt har ett annat vattningsbehov. Och inte bara från art till art, utan också beroende på en växts kruka och krukväxt, dess läge i hemmet, vädret, säsongen och så vidare. Men när du väl vet hur man läser en växt och dess mark, som inte är så svår, kan du behärska vattnet. Här är vad du ska veta.

Hur man vet om växten behöver vatten

På de flesta växter bör du vattna när jorden känns torr vid beröring. Du kan försiktigt sticka fingret (upp till knogen eller så) i jorden för att se hur torr det är. För vattenälskare, vatten när ytan är torr; för suckulenter och torrare växter, vatten när större delen av jorden känns torr. Du kan också lyfta en krukväxt (eller luta eller knuffa försiktigt om den är stor) för att mäta hur våt jorden är.

Om du får en känsla för vikten direkt efter att du har vattnat, har du en basvikt att jämföra den med när den torkar ut. Om jorden är torr och bladen vissnar är troligen växten törstig. Men vissnande (och tappande och / eller gulnande) löv kan också betyda för mycket vatten.

Vattningstidpunkt

Enkelt uttryckt, vatten enligt en husplants behov och tillväxtmönster. Enkelt, eller hur? Ha. De flesta växter (men inte alla, eftersom växter är snygga saker) vill ha mer vatten på våren och sommaren och mindre under sin vilande period på hösten och vintern – du kan berätta om deras tillväxt och vilande faser när de växer mest.

Eftersom variablerna som påverkar en växts törst ändras, är det bäst att inte hålla fast vid ett fast schema. Att vattna enligt ett fast schema kan innebära att växter är övervattnade vid en tid på året men under vattnet vid andra tillfällen. Men jag rekommenderar ett fast schema för att kontrollera dem för vatten.

Eftersom fuktiga löv kan bjuda in sjukdomar och svampar, är den bästa tiden att vattna på morgonen, vilket ger växten dagen att torka ut. För växter vid fönster som är vana vid mycket ljus, var försiktig med övervattning på molniga dagar eftersom deras lövverk inte torkar ut med den vanliga hastigheten. (Allt detta sagt, vissa tropiska växter älskar fuktighet och vill bli dimma, mer om det i ett kommande inlägg.)

Vattentemperatur

Ljummen. Precis som du antagligen inte gillar en iskall dusch, gör dina växter inte heller. Frigid vatten direkt från kranen kan chocka rötterna, särskilt för tropiska växter som spenderar sin tid på att drömma om den ljumma regnskogen. Du kan fylla vattenkannan när du är klar med att vattna; när det är dags för vatten igen är vattnet perfekt rumstemperatur – och om det är kranvatten har det en chans att klorera.

Regnvatten är förmodligen en växts favorit, det vill säga om du inte bor på en plats med för mycket förorening. Vatten är vanligtvis också bra om det inte är för alkaliskt för syraälskande krukväxter. Kranvatten kan vara bra, men saltet i mjukt vatten kan bli problematiskt – och vissa växter gillar inte klorerat vatten. Att hitta rätt vatten kan ta lite försök och fel.

Rätt vattenkanna

En vattenkanna med en lång pip ger den bästa kontrollen för att rikta vatten runt jorden, samtidigt som man undviker att blöta bladen – igen, för många växter bjuder våta löv på svamp.

Vattna underifrån

Bottenvattning – där en växt absorberar vatten från botten istället för toppen – är ett utmärkt sätt att ge dina växter en tillräcklig drink utan att dränka deras lövverk. Det säkerställer att de viktiga rötterna nära botten får tillräckligt att dricka, vilket är svårare när man vattnar uppifrån. Du kan tillsätta vatten i grytans tefat och låta det sitta, tillsätt mer vatten om det behövs tills jorden är våt under ytan – töm sedan vattnet.

Du kan också använda en behållare som är tillräckligt stor för att hålla planteringen och fylla den halvvägs med vatten. Ta bort den om jorden känns fuktig under ytan efter 10 minuter. Om det fortfarande är torrt, ge det ytterligare 10 minuter eller tillräckligt länge för att få fukt till toppen. Oavsett hur länge du låter det suga, glöm inte det och låt det suga hela dagen. Det enda problemet med bottenvattnade växter är att det inte tar bort överskott av salter från jorden som toppvattning gör. Enkel lösning: Vattna dina bottenvattnade växter en gång i månaden eller så.

Lufta jorden

Eftersom en krukväxt inte har fördelen med maskar och andra varelser för att lufta jorden måste dess människor från tid till annan kasta några hål i jorden – så att vattnet kan komma dit det behöver gå. Detta hjälper till att bryta upp torra jordfickor, säkerställa jämn fuktfördelning och få luftflöde till rötterna och håller jordstrukturen frisk tills nästa gång du planterar om växten.

Vattenmängd

Vissa växter vill naturligtvis ha mindre vatten, som kaktusar, suckulenter och växter med tjocka löv. De flesta av de andra vill dricka. Och kom ihåg att de vanligtvis vill ha drycker, inte små smutsar. Tillsätt tillräckligt med vatten så att vatten kommer ut ur avloppshålet – du vill att alla rötter ska bli våta och tillräckligt med vatten för att spola ut salter.

Om krukmediet är riktigt torr har det svårare att absorbera vattnet – så om vatten rinner över botten förvånansvärt snabbt, passerar det förmodligen rakt igenom. I det här fallet, ge växten en lång, långsam dryck så att jorden kan absorbera den. För riktigt torra växter kanske du märker att jorden har torkat tillräckligt för att skapa ett gap mellan kanten och potten – i det här fallet, knuffa försiktigt jorden på plats så att vattnet inte har en flyktväg rakt ner sidan.

Att göra efteråt

Många växters rotsystem har lite Goldilocks syndrom – de vill inte ha för lite, inte för mycket, men precis rätt mängd. Det är inte så exakt, men en sak är säker: De flesta uppskattar inte att de tvingas sitta i vattnet för länge. Inte bara börjar de suga upp saltet, utan att förbli för vått kan leda till ruttnande rötter.

För en kruka som sitter inuti en dekorativ kruka utan dräneringshål, se till att den yttre kruken inte är fylld med vatten efter vattning. (Jag lärde mig det på det svåra sättet … förlåt, min vackra pärlsträng! Jag tänkte åtminstone på det innan det var RIP-tid, men ändå var det inte vackert.) Så kolla efter 30 minuter och dumpa ut eventuella vatten från ytterkrukan.

Om din kruka sitter på ett fat, kolla även tillbaka efter 30 minuter och tömma kvarvarande vatten ur fatet. Detta ger växten tillräckligt med tid för att få lite extra vattning från botten, men inte tillräckligt för att leda till övervätproblem.

Lär känna dina växter

Tricket är egentligen bara att lära känna en växt. Det är anledningen till att jag lägger till växter en efter en, trots min växtlyst på plantskolan. Men när allt annat misslyckas, bekämpa lusten att vårda med överflöd. Det bästa rådet är att om du är osäker på om du ska vattna eller inte, gör det inte. Det är bättre för växter att vara lite torra än för våta.

Vanliga frågor om vattenkannor

Vilka fördelar finns med en vattenkanna?

En vattenkanna är viktig för att hålla plantorna välvattnade, men om du redan har en fungerande trädgårdsslang, undrar du antagligen om du verkligen behöver ett annat vattningsverktyg. Tja, chansen är att en vattenkanna är något som verkligen skulle gynna dina växter. Här är hur:

Det är det bästa sättet att vattna frön och plantor, eftersom sprayen är tillräckligt mild för att förhindra att små och känsliga växter lossnar. En vattenkanna gör att du kan komma åt områden i din trädgård som din slang inte når. Det är inte bekvämt att ta med en trädgårdsslang in i huset, vilket gör en vattenkanna ett måste för människor med krukväxter.

Är plast eller metall bäst hos en vattenkanna?

Det första du kommer att märka när du surfar på de många vattenkannorna där ute är att de flesta antingen är gjorda av plast eller metall. Plast är det mest populära, helt enkelt av anledningen till att det är robust och mångsidigt, samtidigt som det finns i ett brett utbud av mönster och färger.

Till skillnad från metall rostar vattenkannor av plast inte – detta kan vara ett problem med metallkanna, eftersom rostningsprocessen kan sluta läcka ut toxiner i vattnet, vilket då skulle förorena dina växter. Men plast kan sluta brytas ned med solens exponering, så leta efter en UV-stabiliserad plast om detta är det material du planerar att välja. Vattenkannor av plast är vanligtvis också lättare än metallalternativ, vilket gör dem lättare att fylla och bära runt i en trädgård.

Å andra sidan har vattenkanna av metall en så pittoresk, vintage kvalitet för dem som många blir kär i. Om du väljer en tillverkad av galvaniserat stål håller den mot rost orsakad av vatten, men kommer fortfarande att vara mottagligt för rost från alkaliska jordar. Metall håller mycket längre än plast, men kan vara lite tyngre, särskilt när den är full. Förutom stål hittar du metallvattenkannor gjorda av koppar, mässing och tenn. Även om det är mottagligt för rost fungerar koppar och mässing bra, medan vattenkannor för tenn används huvudsakligen för dekorativa ändamål.

Vad är automatisk vattning?

Utan att gå in i komplexet med ett droppbevattningssystem, om du har mycket mark, många växter eller långa gränser, är en vattenkanna inte den perfekta lösningen! För effektiv vattning med minst slöseri måste du ställa in ett automatiskt system.

Majoriteten av ytsystem (i motsats till underjordiska automatiska bevattningssystem som kräver tungt jordarbete) kan anslutas till en vattenpunkt med en slang. Vatten kan hämtas direkt från din hushållsförsörjning, eller det kan pumpas från en regnvattenuppsamlare (vattenkvaliteten är ofta bättre eftersom den är obehandlad). För helt automatisk drift kan du ställa in en timer så att vattningen börjar och slutar för närvarande. . Beroende på utformningen och arten av de växter du vill vattna finns det flera olika automatiska vattningsmetoder.

Vad ska man leta efter i en vattenkanna?

Vilken typ av vattning du behöver beror på vilka växter du tar hand om och var de är. För att vattna växter som växer ute i gränser eller stora krukor behöver du helst en större vattenkanna med cirka 10 liters kapacitet för att hjälpa dig att vattna allt effektivt. Om du kämpar för att bära tyngre vattenkannor väljer du ett mindre alternativ, det betyder bara mer påfyllning vid trädgårdskranen. Plastvattenkannor är lättare än metall men du kanske föredrar en vattenkanna av miljö av eller till och med estetiska skäl.

Om du tar hand om växter i ditt hem eller växthus behöver du troligen inte en vattenkanna som är för stor och vattenkannan med en kapacitet på cirka fyra liter borde räcka. Inomhusvattenkannor är mer benägna att visas än de som används i trädgården och är därför ofta utformade med tanke på utseendet. Det finns många färger, material och stilar att välja mellan, med design som tillgodoser personlig estetik samt praktiska behov.

Det finns också ett antal funktioner att tänka på. En vattenkanna med en lång pip är användbar för att vattna högt eller svårt att nå fläckar som hängande korgar och en vattenkanna steg över pipen hjälper till att fördela en mild vattenspray som är mindre benägna att skada växter eller störa kompost och är användbar för vattning plantor och unga växter. Rosor har hål i olika storlekar så att du kan välja sprayen som passar dina växter. En universell ros tenderar att vara gjord av gummi och borde passa de flesta vattenkannor, mässingsrosor är gjorda för att passa enskilda vattenkannor.

Behöver du ens en vattenkanna?

Den första logiska frågan att ställa dig själv när du funderar på att köpa en vattenkanna är om du ens behöver en. Vattenkannor är inte en nödvändighet för alla. Om du äger ett hus eller en gemensam trädgårdstomt har du förmodligen redan tillgång till en slang och behöver inte en. Om du odlar blommor, frukt eller grönsaker i massa har du förmodligen redan ett system för bevattning. För bostadsbor är nog en vattenkokare eller måttkopp tillräckligt. En växtkanna kan dock fortfarande användas på de flesta ställen.

När är en vattning användbar?

När du transplanterar eller sådd ute kommer en vattenkanna av hög kvalitet att ge rätt volym vatten och skonsam spray som krävs för att nå djupa rötter. Slangarna är hårda mot plantor och är inte tillräckligt långa för att nå vissa områden. Sprinklers kan lämna vissa områden i trädgården torra medan de blötläggs andra. Att använda en vanlig kopp kan fungera för lägre växter, men för högre hängande krukor räcker det inte. Alla dessa frustrationer kan lindras med en DIY, lång pipvattenkanna. För att välja den bästa vattenkanna är det viktigt att förstå de viktigaste skillnaderna mellan varje typ.

Vad kan en vattenkanna göra för dig och dina växter?

Vattenkannor är praktiska för inomhusbruk, så du behöver inte dra växter till ett handfat eller vattna dem med något skrymmande som en kopp som har problem att nå sina rötter. För känsliga växter, som nyligen transporterade plantor, ger vattenkannor dem den idealiska mängden vatten. Slangar är alldeles för hårda mot plantor och har svårt att nå små områden under deras löv.

Sprinklers tillhandahåller inte individuell vård, så kvaliteten på deras vattning är mycket mindre än vad som kan förses med en vattenkanna. Naturligtvis kan vattningens kvalitet bero på faktorer som vilken typ det är, dess design och de funktioner det innehåller.

Vilken typ av vattenkanna bör man köpa?

För att avgöra vilken typ av vattenkanna som är rätt för dig, finns det ett par faktorer du måste tänka på som dina växters behov, oavsett om din trädgård är inomhus eller utomhus, hur många växter du har och dina designpreferenser. Viktigast av allt bör du överväga dina egna fysiska begränsningar. Om du har smärta i handleden eller andra problem, välj en vattenkanna med ett ergonomiskt handtag, låg kapacitet och lätt design. Trädgårdsskötsel är kul, det borde aldrig vara smärtsamt.

Hur stora är vattenkannor?

Vatten väger mycket, så ju större vattenkanna desto tyngre blir det när det är fullt. Det är viktigt att bestämma hur mycket vatten du kan bära och vilken kapacitet som kommer att tillgodose dina behov. Den ökade höjden av en större vattenkanna innebär färre resor till kranen för påfyllning, men det är förmodligen överdrivet när du vattnar bara några krukväxter. De flesta vattenkannor rymmer mellan 1 och 2 liter vatten. De i den mindre änden är idealiska för krukväxter, och vattenkannor med större kapacitet är bäst för att etablera nyplanterade buskar, blommor och plantor.

Vilka olika typer av vattenkannor finns det?

Plast

Vissa föredrar utseendet på galvaniserade vattenkannor eller vattenkannor, men det finns en typ som är mer populär. Den första och vanligaste typen är vattenkanna av plast. Eftersom det idealiska valet är både funktionellt och visuellt tilltalande, borde du inte behöva offra visuell överklagande för användbarhet. Stabilitet, konsistens och mångsidighet är nyckeln och plast ger allt detta.

Långvarig: När det gäller fysiska material är plast perfekt eftersom det inte rostar och håller länge när det lagras ordentligt. Effektiv med rymden: Trädgårdsmästare i hemmet och i stan har inte mycket lagringsutrymme att arbeta med, så de kan helst hitta en liten vattenkanna av plast. Lätt och lätt att fylla på: Ett jämnt, lätt flöde av vatten är avgörande för växttillväxt och plast erbjuder ett bekvämt sätt att fylla på utan krångel eller tyngd.

Så länge plasten är säker för trädgårdsskötsel (som den borde vara), bör du inte ha några problem med att använda en vattenkanna av plast. Du vill bara hålla den ur direkt ljus när den inte används för att förlänga dess livslängd.

Metallvattenkannor

Som tidigare nämnts användes vattenkanna av metall mer populärt i historien och används oftast dekorativt idag. Tennvattenkannor undantogs inte från den här listan, även om plastalternativ är mindre benägna att leda eller brytas ned över tiden. En enklare metod: Både plast och metall är lämpliga material för en högkvalitativ trädgårdsvattenkanna och kan fungera för flera typer av växter. Oavsett om det är plast eller metall, är en vattenspann ett charmigt verktyg som kan sätta oss i kontakt med enklare tider.

Galvaniserat stål: En galvaniserad vattenkanna med silverfinish används oftast utomhus. Det är slitstarkt och har ett charmigt vintagelook som ser bra ut i trädgården. Fördelen med den här stilen är att den inte rostar från regn som andra tennvattenkannor kommer, men alkalisk jord kan rosta den. När det gäller utomhusvattning vinner galvaniserat stål definitivt över plast. Andra alternativ: Det finns också mässingsvattenkannor, rostfritt stål och koppar. Tennalternativ är vanligtvis målade för att se dekorativa ut och vissa används till och med som blomkrukor.

Vattenkanna för lång pip

När det gäller vattning inomhus är räckvidd och design det du bör tänka på först. En vattenkanna med lång räckvidd hjälper dig att nå höghängande växter, och en tilltalande design ser bra ut i ditt hem och får dig att plocka upp vattenkannan och använda den. Om du har hängande krukor i hemmet och vill ha en vattenkanna för inomhusbruk är långa pipvattenkannor det bästa alternativet.

Inomhus växtmister

Oavsett om du behöver spruta dina utomhusblommor med en lätt dimma eller ge dina inomhusplanter lite vatten så ofta, om du torkar dina växter ökar fuktnivån. Eftersom växter suger in näringsämnen och vatten genom sitt rotsystem kommer dimma inte att lägga till det, men det kommer att sakta ner vattenförlusten genom blommorna och bladen. Att välja om du försiktigt ska vattna underifrån eller att dimma från bladen kräver att du tittar på fördelarna med båda alternativen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen