Bästa vattenkannan 2023 – Test av olika vattenkannor

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst utomhuskanna

Eva Solo Aquastar 2L

Skultuna Nurture 1,5L

Eva Solo Globe 2,5L

House Doctor 10L

Att hitta den rätta vattenkannan kan vara skillnaden mellan att ha blommande, välmående växter och att kämpa med över- eller undervattning. Men med så många alternativ på marknaden kan valet kännas överväldigande.

Hur vet man vilken som är bäst i test? Vilka funktioner är viktigast att beakta? Och hur optimerar man användningen för bästa resultat?

I denna artikel belyser vi alla dessa aspekter genom vårt omfattande test av olika vattenkannor, och ger dig den kunskap du behöver för att göra ett informerat val.

1. Bäst i test – Eva Solo Aquastar 2L

Eva Solo Aquastar Vattenkanna 2L

Eva Solo Aquastar 2L, en vattenkanna som klart och tydligt bär på den välkända danska designtraditionen. Med sin minimalistiska estetik är den inte bara funktionell, utan också en ren fröjd för ögat.

Istället för att gömma bort den i ett skåp när den inte används, fungerar Aquastar 2L som en del av inredningen, alltid redo att användas. Den spetsiga pipdesignen imponerade verkligen på oss.

Detta eftersom den inte bara gav en jämn stråle av vatten, utan också tillät oss att lätt komma åt även de mest svåråtkomliga växterna. Den unika designen, där man fyller på vatten genom att lossa pipen, var mycket praktisk och enkel att hantera.

När vi testade den uppskattade vi särskilt dess kapacitet. Trots att den rymmer hela 2,1 liter vatten, var den kompakt nog att ta upp minimalt med utrymme på vår diskbänk.

Detta var en överraskande fördel, eftersom många andra vattenkannor vi stött på med en liknande kapacitet tenderar att vara klumpiga och otympliga. Eva Solo Aquastar 2Ls funktionella design övertygade oss verkligen.

Den krompläterade finishen kombinerad med dess plastmaterial ger en harmonisk materialkomposition som både är hållbar och estetiskt tilltalande.

Naturligtvis finns det alltid utrymme för förbättringar. Ett område vi noterade var att det är rekommenderat att förvara vattenkannan inomhus när den inte används. För de med begränsat inomhusutrymme kan detta vara något att beakta.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Eva Solo Aquastar 2L är mer än bara en vattenkanna. Det är en perfekt kombination av funktionalitet och design. Den är verkligen skapad med användaren i åtanke, och detta märks i varje aspekt av dess design och användning.

Fördelar

 • Rymlig, men kompakt design
 • Spetsig pip för precisionsvattning
 • Enkel påfyllning genom att lossa pipen
 • Estetiskt tilltalande

Nackdelar

 • Bör förvaras inomhus

2. Bäst premiumval – Skultuna Nurture 1.5L

Skultuna Nurture Vattenkanna 1.5L

Under vårt omfattande test av vattenkannor stötte vi på Skultuna Nurture 1.5L, en vattenkanna som verkligen sticker ut från mängden. Med sin distinkta och lyxiga design i polerad mässing dras ens ögon omedelbart till den. Men det som verkligen imponerade på oss var hur denna vattenkanna kunde förena funktionalitet och estetik på ett sådant sömlöst sätt.

Vi älskade hur densitetsvärdet och den polerade ytan fångade ljuset när den stod framme i vårt fönster, vilket gjorde det till en glädje att se den varje dag.

Designen, som är skapad av den begåvade danske designern Ilse Crawford, är inte bara iögonfallande, utan också mycket praktisk. När vi använde vattenkannan märkte vi hur välbalanserad den var, vilket underlättade för oss att vattna våra växter jämnt.

En överraskande upptäckt för oss var dess mångsidighet. Medan de flesta vattenkannor enbart tjänar sitt huvudändamål, fungerade Skultuna Nurture även perfekt som en vas. Denna dubbla användning tilltalar verkligen de som är ute efter att maximera utrymmets användning och funktion i sina hem.

Naturligtvis, med all sin skönhet och elegans, kommer den med ett pris. Den polerade mässingen kommer, med tiden, att utveckla en patina. Vissa kan tycka att detta tillför karaktär, medan andra kan finna det lite oväntat. Vi märkte att efter en tids användning började den visa några tecken på åldring, vilket faktiskt tillförde en viss vintage charm.

Sammanfattningsvis, om du är ute efter en vattenkanna som fungerar som mer än bara ett trädgårdsredskap, utan också som ett konstverk, kan Skultuna Nurture 1,5L verkligen vara valet för dig. Medan den kanske inte är den mest ekonomiska lösningen, kan dess hållbarhet och design göra den till en ovärderlig del av ditt hem.

Fördelar

 • Estetiskt tilltalande design
 • Mångsidig användning
 • Välbalanserad och praktisk
 • Hållbart material

Nackdelar

 • Utvecklar patina över tid

3. Bäst budgetval – Eva Solo Globe 2.5L

Eva Solo Globe Vattenkanna 2.5L

När vi bestämde oss för att testa vattenkannor för våra växter både inom- och utomhus, var Eva Solo Globe 2.5L en av de produkter vi var mest nyfikna på.

Från första ögonkastet kunde vi se att det inte var en vanlig vattenkanna. Den klotrunda formgivningen tilltalade oss direkt, vilket gav den en elegant estetik som skiljde den från andra traditionella krukor.

Under testet upptäckte vi att Globe vattenkanna inte bara var estetiskt tilltalande, utan också mycket funktionell. Påfyllnadshålets placering, som skjuts åt sidan, var särskilt bekväm, vilket gjorde att vi kunde fylla på vatten direkt från kranen utan spill.

Den avlånga spetsen var också ett plus. Den erbjöd en jämn och kontrollerad stråle som gjorde vattningsupplevelsen mjuk och effektiv. Våra växter uppskattade verkligen den mjuka dusch de fick!

Vattenkannans grepp var behagligt och balanserat, vilket minskade risken för att den skulle halka ur våra händer under vattningsprocessen. Och när vi inte använde den, blev den verkligen ett vackert inslag i vårt hem, vilket fick oss att överväga att införskaffa den vita varianten också.

Men vi märkte också en liten nackdel. Trots dess stora kapacitet på 2,5 liter kände vi att materialet, konstfiber, kunde kännas lite lätt, vilket för somliga kanske inte ger känslan av robusthet. Men med tanke på alla dess andra styrkor kände vi att detta var en mindre kompromiss.

Sammanfattningsvis var Eva Solo Globe 2.5L en imponerande vattenkanna som kombinerade funktion och form på ett sätt som är svårt att hitta på marknaden. Den förenklade vattningsprocessen och blev ett estetiskt tillskott till vårt hem.

Fördelar

 • Estetiskt tilltalande design
 • Praktiskt sidoplacerat påfyllnadshål
 • Jämn och kontrollerad stråle
 • Behagligt och balanserat grepp

Nackdelar

 • Material kan kännas för lätt

4. Bäst för utomhusbruk – House Doctor Wan 10L

House Doctor Vattenkanna 10L

När vi beslutade oss för att utforska trädgårdsredskap, var House Doctor Wan 10L en vattenkanna vi snabbt blev nyfikna på. Med sin livfulla färg och distinkta design förde den oss snabbt tillbaka till en tid där retro var normen.

Under vår testperiod fann vi att kannans långa pip var en höjdpunkt. Med sin unika design kunde vi vattna växterna även när de var lite svårare att nå.

Det stora handtaget erbjöd också en bekväm greppupplevelse, vilket minskade tröttheten under längre bevattningssessioner. Mässingsrosen, som adderade en elegant touch, framhävde den livfulla gröna färgen vilket gjorde den till en riktig blickfångare i vår trädgård.

Vi blev också positivt överraskade över kapaciteten. Med en volym på 10 liter behövde vi inte fylla på den så ofta, vilket sparade tid och energi. Den galvaniserade järnstrukturen gav den robusthet, men vi märkte att det också gjorde den lite tung när den var fylld till maxkapacitet.

Men inte bara för bevattning, vi fann att House Doctor Wan var en vacker prydnad i sig själv. När den inte användes kunde vi enkelt placera den som en dekorativ detalj i vår trädgård, vilket skapade en trevlig atmosfär särskilt på soliga dagar.

Efter en tid med den kan vi säga att House Doctor Wan 10L är mycket mer än bara en vattenkanna. Den är en kombination av funktion och estetik som kommer att lysa upp varje trädgård eller terrass.

Fördelar

 • Lång pip för svåråtkomliga ställen
 • Generös volym på 10 liter
 • Vacker retroinspirerad design
 • Robust galvaniserat järnmaterial

Nackdelar

 • Kan kännas tung när den är fylld till maxkapacitet

5. Mycket populär – Stelton Original 1,7L

Stelton Original Vattenkanna 1.7L

När vi gav oss i kast med att testa Stelton Original 1,7L var vi direkt imponerade av dess estetiska appell. Den eleganta och skulpturella designen gör att denna vattenkanna sticker ut i mängden.

Eftersom den är en del av Steltons Original-serie känner man genast igen den tidlösa och klassiska formgivningen som Peter Holmblad stod bakom.

Vid första användning märkte vi att den inte bara var vacker att titta på, utan den var också otroligt funktionell. När vi fyllde kannan upplevde vi att dess 1,7 liters kapacitet var tillräcklig för att lätt kunna servera gäster vid en middagsbjudning.

Vid utgjutning flöt vattnet smidigt utan att spilla, vilket är en fördel som inte alla vattenkannor kan skryta med.

Därutöver uppskattade vi att vattenkannan kunde fungera som en elegant bordsdekoration. Med sitt rostfria stål skapade den en lyxig känsla som komplementerade vårt matbord och blev snabbt en samtalsstartare under måltiderna.

Dock märkte vi en liten nackdel: trots sitt rostfria stålmaterial behövde vattenkannan lite extra omsorg. Vi upptäckte några fingeravtryck efter användning, vilket krävde att vi putsade den med en mjuk trasa för att behålla dess glans.

Sammanfattningsvis var vi mycket nöjda med vår upplevelse av Stelton Original 1,7L. Det är en produkt som kombinerar estetik och funktionalitet på bästa sätt. För den som värderar design och vill ha något utöver det vanliga är denna vattenkanna ett utmärkt val.

Fördelar

 • Eleganta och tidlösa design
 • Funktionell och lättanvänd
 • Läcker inte vid utgjutning
 • Tjänar som en vacker bordsdekoration

Nackdelar

 • Lätt att få fingeravtryck på

6. Billig men bra – Green>it 10L

GreenIt Vattenkanna 10L

När vi bestämde oss för att prova Green-it vattenkanna var vi på jakt efter en vattenkanna som både var funktionell och hade tillräcklig kapacitet för vår trädgård och inomhusväxter.

Det första som slog oss var den robusta plastkonstruktionen i en stilig svart färg. Designen var klassisk, vilket innebar att den skulle smälta in i nästan vilken miljö som helst, vare sig det var i trädgården, på balkongen eller inomhus.

En av höjdpunkterna under vårt test var munstycket. Det gjorde verkligen skillnad i hur vattnet fördelades över växterna. Istället för ett kraftigt strömmande flöde gav munstycket ett mjukt och jämnt flöde, vilket vi fann vara särskilt användbart för känsliga blommor och plantor som lätt kan skadas av för kraftig vattning.

Med sin 10 liters kapacitet kunde vi också vattna flera växter i en gång utan att behöva fylla på kannan flera gånger. För oss som ofta glömmer att fylla på vattenkannan mellan vattningarna var detta verkligen en befrielse.

Men som med alla produkter vi testar stötte vi även på en utmaning. På grund av dess stora kapacitet kunde vattenkannan bli lite tung att bära när den var full. Även om detta inte var ett problem för oss personligen, kan det vara värt att tänka på för dem som kan ha svårt att lyfta tyngre föremål.

I slutändan var vi dock mycket nöjda med Green-it vattenkannan. Den kombinerade funktionalitet med en snygg design och uppfyllde alla våra behov när det kom till vattning av våra växter.

Fördelar

 • Robust konstruktion
 • Praktiskt munstycke
 • Generös kapacitet på 10 liter
 • Snygg och tidlös design

Nackdelar

 • Kan bli tung när den är full
Hur vi utförde vårt test av vattenkannor

Hur vi utförde vårt test av vattenkannor 2023

Att hitta den bästa vattenkannan, särskilt när marknaden erbjuder ett sådant brett urval av både inomhusvattenkannor och utomhusvattenkannor, är inte alltid en enkel uppgift.

Vi tog därför på oss uppgiften att utföra ett omfattande test för att bestämma vilken produkt som förtjänar titeln “bäst i test”.

Här går vi igenom våra erfarenheter och den noggranna process vi följde för att ge er en tydlig bild av hur vi kommit fram till vårt slutliga beslut.

Uppställning av vår testmiljö

Vår första uppgift var att skapa en optimal testmiljö. Vi ville ha en plats som efterliknade både inomhus och utomhusförhållanden för att säkerställa att varje vattenkanna, oavsett om det var en billig vattenkanna eller den dyraste på marknaden, testades på rättvisa villkor.

Därför valde vi en plats med delvis skugga, likt en balkong eller en altan, för våra utomhustester, medan en särskild inomhusavdelning var dedikerad till inomhusvattenkannor.

 • Plats med delvis skugga för utomhustester
 • Separat inomhusavdelning för inomhustester

Vår testprocess steg för steg

Innan vi ens började överväga att köpa en vattenkanna för testning, satte vi upp kriterier för vad vi letade efter. Vi ville att processen skulle vara grundlig, så vi startade med en noggrann marknadsundersökning.

När vi hade en klar bild av de produkter som skulle testas, tog vi oss tid att skapa en checklista för varje steg i testprocessen.

Vårt fokus var att granska hur varje produkt fungerade i praktiken, hur länge de höll, och om de faktiskt var värda sin prislapp. Efter varje testdiskuterade vi våra observationer och insikter som team.

Utförande av testerna

Vårt test involverade att testa varje vattenkanna minst tre gånger. Först fyllde vi varje kanna till maxkapacitet och noterade hur lätt det var att fylla dem.

Sedan observerade vi hur jämnt vatten flödade ur kanna och om det fanns några läckor. Varje test tog i genomsnitt 10 minuter, vilket gav oss tillräckligt med tid att verkligen förstå produktens styrkor och svagheter.

Efter att ha utfört alla tester och jämfört våra anteckningar, var det dags att utse vilken vattenkanna som var bäst i test.

Utvärdering av testresultaten

När alla testerna var genomförda började den kanske mest avgörande delen av hela processen – utvärderingen. Vi granskade noggrant varje testresultat för att förstå hur varje vattenkanna presterade utifrån de kriterier vi satt upp.

Denna djupgående analys hjälpte oss att kategorisera varje produkt, allt från den bästa vattenkannan till den mest prisvärda. För att säkerställa en opartisk och korrekt utvärdering samlades hela teamet för att diskutera och jämföra våra observationer.

Genom att kombinera våra individuella erfarenheter och insikter kunde vi komma fram till ett välgrundat beslut om vilken produkt som skulle utses till “bäst i test”.

Hållbarhet och vårt långtidstest

I vår strävan att hitta den bästa vattenkannan gick vi ett steg längre genom att också genomföra långtidstester. Vi ville säkerställa att produkterna inte bara presterade bra vid första användning utan även höll i längden.

Varje vattenkanna utsattes för flera månaders användning, där vi regelbundet fyllde, tömde och observerade dem för tecken på slitage.

En utomhusvattenkanna skulle till exempel testas i olika väderförhållanden för att mäta dess hållbarhet utomhus. Denna del av vårt test visade sig vara avgörande då vissa produkter som initialt imponerade oss visade tecken på slitage efter bara några månader.

Säkerhet och pålitlighet under test

En annan viktig faktor i vårt test var att bedöma säkerheten och pålitligheten hos varje vattenkanna. Vi tittade särskilt på design och konstruktion, för att säkerställa att varje produkt var stabil, läckagefri och säker att använda i alla miljöer.

Vi uppmärksammade särskilt kanternas stabilitet när de fylldes till maxkapacitet, samt hur de reagerade på eventuella stötar eller fall. Ett antal produkter imponerade oss med sina säkerhetsfunktioner, såsom halkfria handtag och stöd.

Denna del av testet var särskilt viktig när vi övervägde att köpa en vattenkanna för barn eller äldre, där säkerhet är av yttersta vikt. Efter denna omfattande granskning kände vi oss trygga i vårt beslut om vilken produkt som förtjänade titeln “bäst i test”.

Tips inför användning av vattenkannor

Tips inför användning av vattenkannor

Att använda en vattenkanna kan verka enkelt vid första anblick, men det finns faktiskt en hel del att tänka på för att få ut det mesta av din vattning.

Under vårt omfattande test av olika vattenkannor insåg vi snabbt vikten av att följa vissa riktlinjer. Här delar vi med oss av dessa insikter för att du ska få den bästa upplevelsen med din nya vattenkanna, vare sig den är bäst i test eller ej.

Rätt mängd vatten

En av de första insikterna under testet var vikten av att veta hur mycket vatten dina växter faktiskt behöver. Övervattning kan vara lika skadligt som undervattning. Genom att känna till dina växters specifika behov säkerställer du att de får den bästa skötseln.

Användning av rätt vattentillbehör

Om du har stora områden att vattna kan det vara frestande att koppla din vattenkanna till en vattenslang eller en vattenspridare. Under vårt test insåg vi dock att det kan leda till ojämn vattning.

Därför rekommenderar vi att du använder din vattenkanna ensam för bästa resultat. Om du däremot väljer att använda en slangvinda, se till att du reglerar vattentrycket för att undvika vattenspill.

Kvaliteten på ditt vatten

Under testet observerade vi att kvaliteten på vattnet kan påverka växternas hälsa. Använd helst regnvatten eller filtrerat vatten för att undvika onödiga kemikalier som kan skada dina växter.

Förberedelse av jorden

Innan du vattnar är det bra att se till att din planteringsjord är av god kvalitet. Under vårt test märkte vi att växter i högkvalitativ jord klarade sig bättre över tid. Bra jord hjälper till med vattenretention och säkerställer att dina växter får rätt mängd fukt.

Vattningstidpunkt

Vårt test avslöjade att tidpunkten för vattning verkligen spelar roll. Vattna helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen när solen inte är som starkast. Det minskar risken för att vattnet avdunstar snabbt och ger dina växter tid att absorbera vattnet ordentligt.

Säker förvaring av din vattenkanna

Efter användning är det viktigt att förvara din vattenkanna på en säker plats. Under vårt test observerade vi att vattenkannor som förvarades ute kunde få skador av väder och vind.

Om du väljer att förvara din vattenkanna utomhus, se till att den är väl skyddad eller använd en specifik utomhusvattenkanna.

Sammanfattning av våra tips:

 • Känn till dina växters vattenbehov.
 • Använd rätt vattentillbehör och reglera vattentrycket vid behov.
 • Välj regnvatten eller filtrerat vatten.
 • Se till att din planteringsjord är av god kvalitet.
 • Vattna vid rätt tidpunkt för bästa resultat.
 • Förvara din vattenkanna på en säker plats.

Med dessa råd i åtanke kan du vara säker på att du använder din vattenkanna på bästa möjliga sätt, oavsett om den är bäst i test eller en mer prisvärd modell.

Vanliga frågor om vattenkannor

Vanliga frågor om vattenkannor 2023

Vad kostar det att köpa en vattenkanna?

Priset på en vattenkanna kan variera beroende på material, design och funktioner. Genomsnittspriset ligger mellan 50 och 300 kronor, men lyxigare modeller kan kosta ännu mer.

Var kan man köpa en vattenkanna?

Det finns många ställen där man kan köpa en vattenkanna, både i fysiska butiker och online. Även om det finns fördelar med båda alternativen, rekommenderas online-köp för ett bredare urval och ofta bättre priser.

Hur ofta ska man vattna växter?

Hur ofta man bör vattna växter beror på växttyp, årstid och placering. Generellt bör krukväxter vattnas när översta centimetern av jorden är torr.

Hur mycket vatten ska jag ge mina växter?

Mängden vatten beror på växtens storlek, jordtyp och behov. Det är bäst att följa specifika råd för varje växt men undvik att övervattning.

Hur många liter är det i en vattenkanna?

En genomsnittlig vattenkanna kan rymma mellan 1 och 2,5 liter vatten, men det finns även större och mindre modeller tillgängliga på marknaden.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen