Bästa vattenpasset 2022 – Test av olika vattenpass

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Stanley FatMax 0-42-065

Hultafors Libella 2000

Stabila 196-2

Milwaukee Redstick Slim

Klicka här för att se fler vattenpass.

Bästa vattenpasset 2022

Oavsett om du är en hemmafixare och hantverkare eller ett etablerat företag så måste du ha ett vattenpass. Det är ett extremt bra verktyg som du kan använda dig av vid många arbeten. Ett vattenpass kan hjälpa dig när du till exempel vill sätta upp en hylla eller till och med resa en vägg. Det är inte alltid lätt att se om det verkligen blir helt rakt. Men med hjälp av ett vattenpass så kan du alltid göra så att det blir exakt lodrätt eller vågrätt.

Men det är faktiskt inte så lätt att köpa det bästa vattenpasset. Om man inte är så insatt så kan det vara ganska svårt att veta vilket vattenpass som är bäst. Det finns en massa olika alternativ men även flera olika prisklasser. Dessutom så är det inte alltid lätt att köpa något på nätet. Många online affärer brukar ofta skriva det som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem varan så kanske den inte är precis som du tänkt dig. Det är inte så kul att spendera pengar på något som inte är som man förväntat sig.

Som tur är så är det just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en guide så att du ska kunna hitta det bästa vattenpasset. Jag är själv en hantverkare som har hållit på med hantverk sedan jag var ung. Under min tid som hemmafixare och hantverkare har jag samlat på mig ganska många vattenpass. Jag har satt ihop den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap av vattenpass. Dessutom så har jag läst igenom många kundrecensioner och andra tester. Efter att du har läst igenom den här komplexa guiden så garanterar jag att du kan hitta ett bra vattenpass.

Vattenpass köpguide 2022

Men som sagt så är det faktiskt inte så lätt att köpa ett bra vattenpass. När du ska köpa ett vattenpass så finns det några viktiga saker som du borde tänka på. Det viktigaste är att du ska välja utifrån dina egna personliga preferenser. Men du måste även tänka på lite andra saker som jag listar här nedan. Här är vad du ska tänka på när du köper ett vattenpass:

 • Noggrannhet
 • Magnetiska vattenpass
 • Gummihandtag
 • Material
 • Synlighet
 • Skydd på sidorna
 • Ergonomi

Noggrannhet

Noggrannhet är den viktigaste egenskapen hos ett vattenpass och ett kvalitativt vattenpass bör vara korrekt upp till 0,005 cm, men detta kan variera beroende på modell. Digitala vattenpass och laservattenpass ger hög precision, men du kan behöva kalibrera enheten först för att se till att dess avläsningar alltid är korrekta och se till att batteriet är fulladdat.

Magnetiska nivåer

Ett vattenpass som innehåller en kraftfull magnet är ett utmärkt handsfree-verktyg för att arbeta med metallytor. Magneten kan ha en magnetisk kant i full längd eller innehålla en stark sällsynt jordartsmagnet.

Gummihandtag

Att hålla tag i ett vattenpass kan vara svårt, särskilt om den är stor och tung, så stora handtag med gummigrepp gör att du bekvämt kan hålla det bästa vattenpasset. För att skydda den slutliga ytan på alla ytor kan det vara bra att ha löstagbara gummikåpor som ser till att vattenpasset inte lämnar några rempor.

Material

Mindre dyra vattenpass är gjorda av plast eller gummi. Några av de populära är dock gjorda av aluminium. Vattenpass i aluminium är hållbara, lätta och korrosionsbeständiga. De har också ett högre förhållande mellan styrka och vikt. Ändå borde du hantera aluminiumnivåerna med försiktighet eftersom de fortfarande kan repas.

Tänk dock på att aluminiumvattenpass är lite dyrare än vattenpass av plast eller gummi. Även om själva ramen kan vara hållbar, kan samma sak inte sägas om akrylflaskorna som kan spricka om du av misstag tappar eller råkar slå vattenpasset mot en hård yta.

Om du vill ha ett mer miljövänligt alternativ, kolla in vattenpass som är gjorda av trä. Det finns vissa vattenpass som till och med är gjorda av bambu. Dessa är tåliga och lätta, för att inte tala om att de ser snygga och unika ut. Trä tenderar dock att krympa och svälla och det kan påverka noggrannheten på ditt vattenpass på lång sikt.

Synlighet

Har du någonsin undrat över den färgade vätskan som förvaras i vattenpassets inre? Tja, den vätska som förvaras inuti verktyget är antingen alkohol eller ett milt lösningsmedel som kallas mineralsprit. Vätskan färgas med fluorescein eller andra färgämnen för att säkerställa att den är mycket synlig oavsett ljusförhållandet.

När du köper ett vattenpass, kontrollera om vätskan och bubblan syns i svagt ljus. Om du arbetar utomhus, se till att vätskan fortfarande är mycket synlig även under solens bländning.

Skydd på sidorna

Vattenpassramar är vanligtvis öppna i sidorna. För att skydda de öppna sidorna, vätskan och själva ramen monterar tillverkarna dem med skydd på sidorna. Dessa stötdämpande skydd är vanligtvis gjorda i kraftig plast eller gummi för att skydda dem från fall eller stötar. Välj ett vattenpass med ett skydd som inte faller av varje gång du använder dem.

Ergonomi

Du kommer antagligen att använda ditt vattenpass i lättåtkomliga områden. Men om du planerar att klättra uppför en stege eller ställning medan du bär ett vattenpass så se till att ditt val av verktyg är lätt och har ett handtag eller två för att göra det lättare att bära det.

Läs också >>> Bästa sticksågen

Lista över de bästa Vattenpassen 2022

 • Bäst i test: Stanley FatMax 0-42-065
 • Populärast: Hultafors Libella 2000
 • Premiumval: Stabila 196-2
 • Billigast: Milwaukee Redstick Slim

Vad används ett vattenpass till?

Ett vattenpass är ett verktyg som används för att bestämma om en yta är horisontell (vågrätt) eller vertikal (lodrätt]. Utan detta kan du inte bygga ett hus som fungerar bra eller ser bra ut – för att inte tala om att hänga köksskåp eller fixa till en dörr.

Det mest grundläggande verktyget är ett vattenpass, som indikerar vågrätt och lodrätt med en bubbla inuti en vätskefylld ampull. I den högteknologiska änden finns även laservattenpass som visar perfekta och tydliga linjer på en yta. Laserverktyg är bra för layoutarbete, men linjerna hjälper inte mycket när du fysiskt måste kontrollera placeringen av ett objekt. För det behöver du ett verktyg med en bubbelampull som kan vila på ditt arbetsbord eller stöta upp mot det. Först då kan du vara säker på att ditt arbete är på samma nivå.

Hur man kalibrerar ett vattenpass

För att ett vattenpass ska kunna göra sitt jobb måste det vara väl kalibrerat. Gör så här för att kalibrera ett vattenpass:

 • Sätt det bara på en plan yta och notera var bubblan hamnar.
 • Vänd sedan vattenpasset på andra hållet. Om det är korrekt så bör bubblan falla på exakt samma plats.
 • Vattenpass med utbytbara flaskor kan justeras. Annars så borde du kasta bort det dåliga vattenpasset och köpa ett nytt bästa vattenpass.

Typer av vattenpass

Grundläggande vattenpass

Vanliga vattenpass är traditionella vattenpass. De har en lång rektangulär form som vanligtvis är gjord av starkt aluminium och de varierar i storlek från 40 cm upp till 120 cm.

Bubblan eller ampullen, som sätts in i ramen, är nyckelkomponenten eftersom den avgör om en horisontell och vertikal yta visar en ”sann” nivå. Medan de flesta vattenpass har två ampuller så innehåller vissa tre eller fyra ampuller som kan användas för att beräkna flera vinklar samtidigt.

Vad är de yttre linjerna för?

Många vattenpass har två uppsättningar av linjer. När bubblan är centrerad mellan det inre paret indikerar det nivån. Men när den rör vid en av de yttre linjerna betyder det att nivån är lutad i en 2-procentig grad, lutningen som krävs för avfallsledningar, trottoarer och regnrännor för att dränera ordentligt.

Torpedvattenpass

Vad är torpedvattenpass gjorda för?

Små jobb som att hänga bilder och hyllor eller arbeta i trånga utrymmen, som när man gör VVS-installationer.

Hur torpedvattenpass fungerar

Ampuller, synliga framifrån eller uppifrån, kan visa både nivå och lod. Vissa modeller har magneter för att fästa vid metallrör.

Slangvattenpass

Vad används ett slangvattenpass till?

Ett slangvattenpass används till att enkelt mäta uppmätning av relativ höjd. Ett slangvattenpass är mycket böjbart och kan användas för att mäta vid konstiga vinklar.

Hur fungerar ett slangvattenpass?

Ett slangvattenpass fungerar genom att man har en slang som är ihopkopplad i bägge ändar. Man håller de båda rören intill varandra och då fylls slangen med så pass mycket vatten att man ser vattenytan i bägge rören. Man kan även flytta siktrören ifrån varandra och sätta ut eller markera höjder om det inte är fri sikt mellan ändpunkterna. Men slangen och synrören får dock inte vara för smala då det finns kapillärkrafter som kan påverka hela mätresultatet.

Stolpvattenpass

Vad används ett stolpvattenpass till?

Ett stolpvatten används till att mäta kanter så att de är lodräta.

Hur fungerar ett stolpvattenpass?

Ett stolpvattenpass fungerar genom att man har två libeller monterade på ett anslag som är böjt i 90 graders vinkel. Anslaget läggs sedan mot kanten av en stolpe. När bägge libellerna ligger bredvid stolpen så anses den mätta kanten vara lodrät i alla riktningar.

Elektroniska vattenpass

Elektroniska eller digitala vattenpass är mycket mångsidiga verktyg eftersom de innehåller fyllda ampuller med mineralsprit för manuell avläsning samt en digital display för noggrannhet i decimaler. Du kan använda dem för att bestämma flera vinklar och deras digitala skärmar kan till och med tändas, vilket är en utmärkt funktion för svaga ljusförhållanden.

Laservattenpass

Högteknologiska laservattenpass ger mycket noggranna avläsningar genom användning av en ljusröd laser eller lasrar som projicerar linjer eller skapar flera plan runt rummet. Vissa avancerade laservattenpass har ett självnivellerande system och ger 360 ° täckning av ett rum och lasrarna kan nå upp till hela 30 meter så att de är ett utmärkt val för stora rum och långa korridorer.

Dessa framtida enheter är ganska enkla att använda men deras lasrar kan vara svåra att se i starkt solljus.

Läs också >>> Bästa kompressorn

Hur man läser av ett vattenpass

 1. Leta reda på den nedre kanten av det bästa vattenpasset. Detta vilar mot ytan du försöker jämna ut.
 2. Vissa modeller har magnetiska kanter som “fastnar” på metallytor för enkel användning.
 3. Inspektera nivån och kontrollera om det finns greppunkter där du inte blockerar ampullerna med handen.
 4. De flesta vattenpass har ett hål i minst en ände för att hänga ovanför din arbetsbänk.
 5. Ampullen i mitten av nivån hjälper dig att hitta den sanna vågräta nivån.
 6. Ampuller i ändarna hittar den perfekta vertikala vinkeln.
 7. På många torpedvattenpass och andra specialnivåer finns en vinklad ampull för att hitta nivå vid 45 °.
 8. Om ditt vattenpass har en elektronisk display, se vår guide om hur du använder en digital elektronisk nivå.

Hur man använder ett vattenpass

 1. Rengör vattenpasset, ta bort all ansamling och smuts från kanterna.
 2. Markera en linje längs väggens nedre kant.
 3. Vänd vattenpasset så att botten blir toppen. Lägg den nya överkanten längs den markerade linjen. Om bubblan är centrerad är din nivå korrekt. Om inte, är det defekt.
 4. Placera nivån på ytan på objektet som du vill hitta den verkliga horisontalen för. Se till att det bästa vattenpasset löper parallellt med föremålet. Låt bubblan flyta till toppen av ampullen.
 5. Sätt ögonen i nivå med ampullen. För att få en korrekt avläsning, stäng ett öga.
 6. Notera var bubblan är inne i ampullen. Om det är centrerat mellan linjerna på röret är ditt objekt plant. Om bubblan är till höger om linjerna lutar ditt objekt nedåt från höger till vänster. Om bubblan är till vänster om raderna lutar ditt objekt nedåt från vänster till höger.
 7. För att hitta den verkliga vertikalen, upprepa samma process vertikalt.

Hur man kontrollerar ett vattenpass för noggrannhet

 1. Placera vattenpasset på en plan yta.
 2. Gör ett märke i slutet av vattenpasset.
 3. Gör ytterligare ett märke längs det bästa vattenpasset, under ampullen i mitten.
 4. Ta en läsning av bubblans position.
 5. Vrid nivån 180 ° änd-till-ände och rikta in nivån efter dina märken.
 6. Ta en ny läsning. Om nivån är korrekt kommer bubblan att vara i samma läge för båda avläsningarna.
 7. För att testa den vertikala nivån, följ samma procedur mot en plan vertikal yta.

Hur vattenpass är gjorda

Vattenpass är gjorda av en mängd olika material inklusive aluminium, plast, trä och kompositmaterial. Användare av vattenpass kategoriseras som professionella entreprenörer och hantverkare, såsom snickare, murare, ramverk, elektriker, rörmokare, träarbetare och husägare.

Kända märken på vattenpass

Kvalitetsvattenpass tillverkas av en utvald grupp av företag. Tillverkningen i USA domineras av Johnson Level & Tool och Empire Level (båda i Wisconsin). Johnsons vattenpass är den gröna/gula färgen med hög synlighet medan Empire annonserar blå flaskor på sina bästa vattenpass. Mindre amerikanska tillverkare av vattenpass inkluderar Mayes (ägs av Great Neck Saw) och träspånstillverkare Crick och Smith. I Europa är Stabila (Tyskland) och Kapro (Israel) de främsta vattenpasstillverkarna. I Asien finns det bara en handfull kvalitetsproducenter av vattenpass. Stanley/Bostitch vattenpass tillverkas i Thailand och East Precision är den största tillverkaren i Kina och levererar vattenpass under privata varumärken i både västra och östra Europa. Andra välkända varumärken har vattenpass men tillverkar dem inte.

Läs också >>> Bästa sekatören

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top