BĂ€sta vattenpasset 2021 – Test av olika vattenpass

vattenpass test

BĂ€sta vattenpasset 2021

Oavsett om du Àr en hemmafixare och hantverkare eller ett etablerat företag sÄ mÄste du ha ett vattenpass. Det Àr ett extremt bra verktyg som du kan anvÀnda dig av vid mÄnga arbeten. Ett vattenpass kan hjÀlpa dig nÀr du till exempel vill sÀtta upp en hylla eller till och med resa en vÀgg. Det Àr inte alltid lÀtt att se om det verkligen blir helt rakt. Men med hjÀlp av ett vattenpass sÄ kan du alltid göra sÄ att det blir exakt lodrÀtt eller vÄgrÀtt.

Men det Àr faktiskt inte sÄ lÀtt att köpa det bÀsta vattenpasset. Om man inte Àr sÄ insatt sÄ kan det vara ganska svÄrt att veta vilket vattenpass som Àr bÀst. Det finns en massa olika alternativ men Àven flera olika prisklasser. Dessutom sÄ Àr det inte alltid lÀtt att köpa nÄgot pÄ nÀtet. MÄnga online affÀrer brukar ofta skriva det som de vill att du ska höra. Men nÀr du vÀl fÄr hem varan sÄ kanske den inte Àr precis som du tÀnkt dig. Det Àr inte sÄ kul att spendera pengar pÄ nÄgot som inte Àr som man förvÀntat sig.

Som tur Àr sÄ Àr det just dÀrför som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har sammansatt en guide sÄ att du ska kunna hitta det bÀsta vattenpasset. Jag Àr sjÀlv en hantverkare som har hÄllit pÄ med hantverk sedan jag var ung. Under min tid som hemmafixare och hantverkare har jag samlat pÄ mig ganska mÄnga vattenpass. Jag har satt ihop den hÀr guiden genom att anvÀnda mig av min egen kunskap av vattenpass. Dessutom sÄ har jag lÀst igenom mÄnga kundrecensioner och andra tester. Efter att du har lÀst igenom den hÀr komplexa guiden sÄ garanterar jag att du kan hitta ett bra vattenpass.

Vattenpass köpguide 2021

Men som sagt sÄ Àr det faktiskt inte sÄ lÀtt att köpa ett bra vattenpass. NÀr du ska köpa ett vattenpass sÄ finns det nÄgra viktiga saker som du borde tÀnka pÄ. Det viktigaste Àr att du ska vÀlja utifrÄn dina egna personliga preferenser. Men du mÄste Àven tÀnka pÄ lite andra saker som jag listar hÀr nedan. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper ett vattenpass:

 • Noggranhet
 • Magnetiska vattenpass
 • Gummihandtag
 • Material
 • Synlighet
 • Skydd pĂ„ sidorna
 • Ergonomi

Noggrannhet

Noggrannhet Àr den viktigaste egenskapen hos ett vattenpass och ett kvalitativt vattenpass bör vara korrekt upp till 0,005 cm, men detta kan variera beroende pÄ modell. Digitala vattenpass och laservattenpass ger hög precision, men du kan behöva kalibrera enheten först för att se till att dess avlÀsningar alltid Àr korrekta och se till att batteriet Àr fulladdat.

Magnetiska nivÄer

Ett vattenpass som innehÄller en kraftfull magnet Àr ett utmÀrkt handsfree-verktyg för att arbeta med metallytor. Magneten kan ha en magnetisk kant i full lÀngd eller innehÄlla en stark sÀllsynt jordartsmagnet.

Gummihandtag

Att hÄlla tag i ett vattenpass kan vara svÄrt, sÀrskilt om den Àr stor och tung, sÄ stora handtag med gummigrepp gör att du bekvÀmt kan hÄlla vattenpasset. För att skydda den slutliga ytan pÄ alla ytor kan det vara bra att ha löstagbara gummikÄpor som ser till att vattenpasset inte lÀmnar nÄgra rempor.

Material

Mindre dyra vattenpass Ă€r gjorda av plast eller gummi. NĂ„gra av de populĂ€ra Ă€r dock gjorda av aluminium. Vattenpass i aluminium Ă€r hĂ„llbara, lĂ€tta och korrosionsbestĂ€ndiga. De har ocksĂ„ ett högre förhĂ„llande mellan styrka och vikt. ÄndĂ„ borde du hantera aluminiumnivĂ„erna med försiktighet eftersom de fortfarande kan repas.

TĂ€nk dock pĂ„ att aluminiumvattenpass Ă€r lite dyrare Ă€n vattenpass av plast eller gummi. Även om sjĂ€lva ramen kan vara hĂ„llbar, kan samma sak inte sĂ€gas om akrylflaskorna som kan spricka om du av misstag tappar eller rĂ„kar slĂ„ vattenpasset mot en hĂ„rd yta.

Om du vill ha ett mer miljövÀnligt alternativ, kolla in vattenpass som Àr gjorda av trÀ. Det finns vissa vattenpass som till och med Àr gjorda av bambu. Dessa Àr tÄliga och lÀtta, för att inte tala om att de ser snygga och unika ut. TrÀ tenderar dock att krympa och svÀlla och det kan pÄverka noggrannheten pÄ ditt vattenpass pÄ lÄng sikt.

Synlighet

Har du nÄgonsin undrat över den fÀrgade vÀtskan som förvaras i vattenpassets inre? Tja, den vÀtska som förvaras inuti verktyget Àr antingen alkohol eller ett milt lösningsmedel som kallas mineralsprit. VÀtskan fÀrgas med fluorescein eller andra fÀrgÀmnen för att sÀkerstÀlla att den Àr mycket synlig oavsett ljusförhÄllandet.

NÀr du köper ett vattenpass, kontrollera om vÀtskan och bubblan syns i svagt ljus. Om du arbetar utomhus, se till att vÀtskan fortfarande Àr mycket synlig Àven under solens blÀndning.

Skydd pÄ sidorna

Vattenpassramar Àr vanligtvis öppna i sidorna. För att skydda de öppna sidorna, vÀtskan och sjÀlva ramen monterar tillverkarna dem med skydd pÄ sidorna. Dessa stötdÀmpande skydd Àr vanligtvis gjorda i kraftig plast eller gummi för att skydda dem frÄn fall eller stötar. VÀlj ett vattenpass med ett skydd som inte faller av varje gÄng du anvÀnder dem.

Ergonomi

Du kommer antagligen att anvÀnda ditt vattenpass i lÀttÄtkomliga omrÄden. Men om du planerar att klÀttra uppför en stege eller stÀllning medan du bÀr ett vattenpass sÄ se till att ditt val av verktyg Àr lÀtt och har ett handtag eller tvÄ för att göra det lÀttare att bÀra det.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta sticksÄgen

Vad anvÀnds ett vattenpass till?

Ett vattenpass Ă€r ett verktyg som anvĂ€nds för att bestĂ€mma om en yta Ă€r horisontell (vĂ„grĂ€tt) eller vertikal (lodrĂ€tt]. Utan detta kan du inte bygga ett hus som fungerar bra eller ser bra ut – för att inte tala om att hĂ€nga köksskĂ„p eller fixa till en dörr.

Det mest grundlÀggande verktyget Àr ett vattenpass, som indikerar vÄgrÀtt och lodrÀtt med en bubbla inuti en vÀtskefylld ampull. I den högteknologiska Ànden finns Àven laservattenpass som visar perfekta och tydliga linjer pÄ en yta. Laserverktyg Àr bra för layoutarbete, men linjerna hjÀlper inte mycket nÀr du fysiskt mÄste kontrollera placeringen av ett objekt. För det behöver du ett verktyg med en bubbelampull som kan vila pÄ ditt arbetsbord eller stöta upp mot det. Först dÄ kan du vara sÀker pÄ att ditt arbete Àr pÄ samma nivÄ.

Hur man kalibrerar ett vattenpass

För att ett vattenpass ska kunna göra sitt jobb mÄste det vara vÀl kalibrerat. Gör sÄ hÀr för att kalibrera ett vattenpass:

 • SĂ€tt det bara pĂ„ en plan yta och notera var bubblan hamnar.
 • VĂ€nd sedan vattenpasset pĂ„ andra hĂ„llet. Om det Ă€r korrekt sĂ„ bör bubblan falla pĂ„ exakt samma plats.
 • Vattenpass med utbytbara flaskor kan justeras. Annars sĂ„ borde du kasta bort det dĂ„liga vattenpasset och köpa ett nytt.

Typer av vattenpass

GrundlÀggande vattenpass

Vanliga vattenpass Àr traditionella vattenpass. De har en lÄng rektangulÀr form som vanligtvis Àr gjord av starkt aluminium och de varierar i storlek frÄn 40 cm upp till 120 cm.

Bubblan eller ampullen, som sĂ€tts in i ramen, Ă€r nyckelkomponenten eftersom den avgör om en horisontell och vertikal yta visar en ”sann” nivĂ„. Medan de flesta vattenpass har tvĂ„ ampuller sĂ„ innehĂ„ller vissa tre eller fyra ampuller som kan anvĂ€ndas för att berĂ€kna flera vinklar samtidigt.

Vad Àr de yttre linjerna för?

MÄnga vattenpass har tvÄ uppsÀttningar av linjer. NÀr bubblan Àr centrerad mellan det inre paret indikerar det nivÄn. Men nÀr den rör vid en av de yttre linjerna betyder det att nivÄn Àr lutad i en 2-procentig grad, lutningen som krÀvs för avfallsledningar, trottoarer och regnrÀnnor för att drÀnera ordentligt.

Torpedvattenpass

Vad Àr torpedvattenpass gjorda för?

SmÄ jobb som att hÀnga bilder och hyllor eller arbeta i trÄnga utrymmen, som nÀr man gör VVS-installationer.

Hur torpedvattenpass fungerar

Ampuller, synliga framifrÄn eller uppifrÄn, kan visa bÄde nivÄ och lod. Vissa modeller har magneter för att fÀsta vid metallrör.

Slangvattenpass

Vad anvÀnds ett slangvattenpass till?

Ett slangvattenpass anvÀnds till att enkelt mÀta uppmÀtning av relativ höjd. Ett slangvattenpass Àr mycket böjbart och kan anvÀndas för att mÀta vid konstiga vinklar.

Hur fungerar ett slangvattenpass?

Ett slangvattenpass fungerar genom att man har en slang som Àr ihopkopplad i bÀgge Àndar. Man hÄller de bÄda rören intill varandra och dÄ fylls slangen med sÄ pass mycket vatten att man ser vattenytan i bÀgge rören. Man kan Àven flytta siktrören ifrÄn varandra och sÀtta ut eller markera höjder om det inte Àr fri sikt mellan Àndpunkterna. Men slangen och synrören fÄr dock inte vara för smala dÄ det finns kapillÀrkrafter som kan pÄverka hela mÀtresultatet.

Stolpvattenpass

Vad anvÀnds ett stolpvattenpass till?

Ett stolpvatten anvÀnds till att mÀta kanter sÄ att de Àr lodrÀta.

Hur fungerar ett stolpvattenpass?

Ett stolpvattenpass fungerar genom att man har tvÄ libeller monterade pÄ ett anslag som Àr böjt i 90 graders vinkel. Anslaget lÀggs sedan mot kanten av en stolpe. NÀr bÀgge libellerna ligger bredvid stolpen sÄ anses den mÀtta kanten vara lodrÀt i alla riktningar.

Elektroniska vattenpass

Elektroniska eller digitala vattenpass Àr mycket mÄngsidiga verktyg eftersom de innehÄller fyllda ampuller med mineralsprit för manuell avlÀsning samt en digital display för noggrannhet i decimaler. Du kan anvÀnda dem för att bestÀmma flera vinklar och deras digitala skÀrmar kan till och med tÀndas, vilket Àr en utmÀrkt funktion för svaga ljusförhÄllanden.

Laservattenpass

Högteknologiska laservattenpass ger mycket noggranna avlÀsningar genom anvÀndning av en ljusröd laser eller lasrar som projicerar linjer eller skapar flera plan runt rummet. Vissa avancerade laservattenpass har ett sjÀlvnivellerande system och ger 360 ° tÀckning av ett rum och lasrarna kan nÄ upp till hela 30 meter sÄ att de Àr ett utmÀrkt val för stora rum och lÄnga korridorer.

Dessa framtida enheter Àr ganska enkla att anvÀnda men deras lasrar kan vara svÄra att se i starkt solljus.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta kompressorn

Hur man lÀser av ett vattenpass

 1. Leta reda pÄ den nedre kanten av vattenpasset. Detta vilar mot ytan du försöker jÀmna ut.
 2. Vissa modeller har magnetiska kanter som “fastnar” pĂ„ metallytor för enkel anvĂ€ndning.
 3. Inspektera nivÄn och kontrollera om det finns greppunkter dÀr du inte blockerar ampullerna med handen.
 4. De flesta vattenpass har ett hÄl i minst en Ànde för att hÀnga ovanför din arbetsbÀnk.
 5. Ampullen i mitten av nivÄn hjÀlper dig att hitta den sanna vÄgrÀta nivÄn.
 6. Ampuller i Àndarna hittar den perfekta vertikala vinkeln.
 7. PÄ mÄnga torpedvattenpass och andra specialnivÄer finns en vinklad ampull för att hitta nivÄ vid 45 °.
 8. Om ditt vattenpass har en elektronisk display, se vÄr guide om hur du anvÀnder en digital elektronisk nivÄ.

Hur man anvÀnder ett vattenpass

 1. Rengör vattenpasset, ta bort all ansamling och smuts frÄn kanterna.
 2. Markera en linje lÀngs vÀggens nedre kant.
 3. VÀnd vattenpasset sÄ att botten blir toppen. LÀgg den nya överkanten lÀngs den markerade linjen. Om bubblan Àr centrerad Àr din nivÄ korrekt. Om inte, Àr det defekt.
 4. Placera nivÄn pÄ ytan pÄ objektet som du vill hitta den verkliga horisontalen för. Se till att vattenpasset löper parallellt med föremÄlet. LÄt bubblan flyta till toppen av ampullen.
 5. SÀtt ögonen i nivÄ med ampullen. För att fÄ en korrekt avlÀsning, stÀng ett öga.
 6. Notera var bubblan Àr inne i ampullen. Om det Àr centrerat mellan linjerna pÄ röret Àr ditt objekt plant. Om bubblan Àr till höger om linjerna lutar ditt objekt nedÄt frÄn höger till vÀnster. Om bubblan Àr till vÀnster om raderna lutar ditt objekt nedÄt frÄn vÀnster till höger.
 7. För att hitta den verkliga vertikalen, upprepa samma process vertikalt.

Hur man kontrollerar ett vattenpass för noggrannhet

 1. Placera vattenpasset pÄ en plan yta.
 2. Gör ett mÀrke i slutet av vattenpasset.
 3. Gör ytterligare ett mÀrke lÀngs vattenpasset, under ampullen i mitten.
 4. Ta en lÀsning av bubblans position.
 5. Vrid nivÄn 180 ° Ànd-till-Ànde och rikta in nivÄn efter dina mÀrken.
 6. Ta en ny lÀsning. Om nivÄn Àr korrekt kommer bubblan att vara i samma lÀge för bÄda avlÀsningarna.
 7. För att testa den vertikala nivÄn, följ samma procedur mot en plan vertikal yta.

Hur vattenpass Àr gjorda

Vattenpass Àr gjorda av en mÀngd olika material inklusive aluminium, plast, trÀ och kompositmaterial. AnvÀndare av vattenpass kategoriseras som professionella entreprenörer och hantverkare, sÄsom snickare, murare, ramverk, elektriker, rörmokare, trÀarbetare och husÀgare.

KÀnda mÀrken pÄ vattenpass

Kvalitetsvattenpass tillverkas av en utvald grupp av företag. Tillverkningen i USA domineras av Johnson Level & Tool och Empire Level (bÄda i Wisconsin). Johnsons vattenpass Àr den gröna/gula fÀrgen med hög synlighet medan Empire annonserar blÄ flaskor pÄ sina bÀsta vattenpass. Mindre amerikanska tillverkare av vattenpass inkluderar Mayes (Àgs av Great Neck Saw) och trÀspÄnstillverkare Crick och Smith. I Europa Àr Stabila (Tyskland) och Kapro (Israel) de frÀmsta vattenpasstillverkarna. I Asien finns det bara en handfull kvalitetsproducenter av vattenpass. Stanley/Bostitch vattenpass tillverkas i Thailand och East Precision Àr den största tillverkaren i Kina och levererar vattenpass under privata varumÀrken i bÄde vÀstra och östra Europa. Andra vÀlkÀnda varumÀrken har vattenpass men tillverkar dem inte.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta sekatören

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Scroll to Top