Bästa vattenpumpen 2022 – Test av olika vattenpumpar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

AL-KO BMP 14001

Gardena Classic 3000/4

Gardena 17000 Clear

Metabo P 3300 G

Klicka här för att se fler vattenpumpar.

Bästa vattenpumpen 2022

En vattenpump är en otroligt bra investering om du ofta hamnar i situationer där du behöver göra dig av med mycket vatten, exempelvis vid översvämningar eller om du ska tömma poolen över vintern. En vattenpump kan även behövas om du t.ex. äger en regnvattentank vars vatten du förstås behöver komma åt.

Men det är faktiskt riktigt svårt att veta vilken vattenpump som är bäst när man köper på nätet. Det finns hur många olika modeller som helst som i sin tur även finns i flera olika prisklasser. Många online affärer brukar tyvärr också skriva om saker som de vill att du ska höra. Du får alltså ibland inte höra allt om pumpen, utan kanske bara det positiva. Så när vattenpumpen väl kommer hem är den kanske inte alls som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därmed bli ganska svårt att köpa en bäst i test vattenpump.

Men det är just därför som jag har byggt ihop en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide för vattenpumpar. Jag har nämligen genomfört mitt eget vattenpump test. Jag gjorde den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap om vattenpumpar. Jag har köpt några olika vattenpumpar och sedan använt och testat dessa. Jag läste även igenom andra tester och kundrecensioner när jag gjorde köpguiden. Med hjälp av all den här informationen så satte jag ihop en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan köpa den bästa vattenpumpen.

Om du äger en större regntunna kan jag varmt rekommendera att investera i en vattenpump. Om du är på jakt efter en regntunna kan du kolla in mitt test av regntunnor.

Köpguide för bäst i test vattenpump 2022

Som jag skrev innan så kan det vara riktigt svårt att veta vilken vattenpump som är bäst. Men det är just därför som jag har gjort en köpguide för vattenpumpar. Det finns en del viktiga faktorer som du måste tänka på när du köper den bästa vattenpumpen. I den här köpguiden så har jag listat vad du ska tänka på. Men som vanligt är det allra viktigast att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa vattenpumpen 2022:

 • Typ av vätska
 • Syfte
 • Pumptyp
 • Maximalt huvud och tryck

Om man ​​ska prata om innovationer som formade världen är det mest troligt att man tänker på ratten – ett originellt tekniskt underverk; det storslagna flygplanet; tryckpress, tv och internet som gav vingar till information; eller kanske vacciner. Det är mindre troligt att man kommer ihåg den ödmjuka men ändå geniala vattenpumpen mitt i denna hög med intelligenta uppfinningar.

Som ett av de mest underskattade verktygen som används för en mängd olika bostads-, industri- och jordbruksuppgifter är den moderna vattenpumpen ljusår före sin ursprungliga motsvarighet – en enkel anordning som användes av egyptierna omkring 2000 f.Kr. för att rita vatten från brunnar.

Idag är vattenpumpar konstruerade med mycket avancerad teknik för specialiserade applikationer. Avgörande för att flytta vatten i kompakta anläggningar genom att öka den totala mekaniska energin, de används ofta i hushåll, offentliga institutioner som skolor och sjukhus, kommersiella anläggningar och industrier. På grund av denna varierade användning finns det flera kategorier av pumpar som man skulle stöta på på marknaden.

En snabb undersökning skulle introducera oss för brunnpumpar, ytpumpar, motordrivna pumpar, sprinklerpumpar, avvattningspumpar, boosterpumpar, skräpspumpar, kraftuttagspumpar etc. Det blir därför mycket viktigt att välja rätt vattenpump som kan tjänar syftet med ett köp. Vad ska då en potentiell köpare överväga innan han investerar i en? Om du letar efter en vattenpump som tjänar dig bra, här är några saker som du bör verifiera.

Vilken typ av vätska du ska pumpa

Mediet som behöver transporteras är mycket viktigt när man väljer en vattenpump eftersom pumpens egenskaper beror på dess viskositet (dvs. vätskans motstånd mot ett jämnt flöde), dess sugtemperatur och om det finns fasta element i den eller inte. Du måste avgöra om mediet som ska transporteras är kemiskt neutralt eller frätande för att välja den vattenpump som är konstruerad för att fungera under dessa förhållanden.

Som en allmän regel, ju mer viskösa mediet är, desto svårare flöde genom ditt pumpsystem, men var försiktig, viskositeten hos media varierar beroende på driftsförhållandena. Det finns fyra huvudgrupper av vätskor beroende på deras viskositetsnivå; i den första gruppen finns vätskor som vatten, olja eller alkohol som rör sig på samma sätt oavsett hastighet eller omrörningsnivå. För dessa typer av användningar har du inte många begränsningar för att välja din vattenpump.

I den andra gruppen finns vissa livsmedelsprodukter såsom smör eller grädde vars viskositet ökar med agitation; i dessa fall kommer därför en standardcentrifugalpump inte att vara lämplig för vätskeflödet. Den tredje gruppen inkluderar media som har en tröskel som ska överskridas innan de flödar. När denna punkt har uppnåtts minskar viskositeten med agitation. Lim, färger och fetter ingår i den fjärde gruppen som är mycket tjocka i vila, men deras viskositet minskar om konstant omrörning upprätthålls.

Generellt är vätskor med låg viskositet (den första och andra gruppen) centrifugalpumpar de mest lämpliga eftersom pumpverkan genererar en hög skjuvhastighet för vätskan, eftersom viskositeten ökar måste du ta hänsyn till den ytterligare motståndskraften som vätskan kommer att utöva skjuvhastigheten. Å andra sidan är pumpar med positiv förskjutning det bästa valet för viskösa vätskor (den tredje och fjärde gruppen) eftersom de arbetar vid lägre hastigheter och skjuvsenergin som överförs till vätskorna är lägre än för centrifugalpumpar.

Syftet med köpet

Den första grundregeln för att köpa en vattenpump är att bestämma vilken specialapplikation du behöver den för. För oavbruten och stadig prestanda bör din vattenpump förstå omgivningen där den måste installeras. Men ofta tycker det att nya köpare är förvirrande att förstå de funktioner som fungerar bäst för deras behov.

För att göra denna övning mycket enklare har flera pumptillverkare konstruerat olika vattenpumpar, speciellt utformade för olika applikationer. Varumärken tillverkar bostadspumpar, jordbrukspumpar, specialpumpar och solpumpar och varje produkt under dessa fyra serier har utformats intelligent för att ge en permanent lösning på alla dina vattenbehov. Låt oss titta närmare på dessa områden.

Pumptyp

Bostadspumpar

Bostadspumpar är oerhört användbara eftersom de har några av de bästa funktionerna på marknaden. Dessa pumpar har ytterligare differentierats utifrån syftet de kommer att användas för i bostadsutrymmen. De flesta tillverkares inventering av bostadspumpar inkluderar dränkbara pumpar, centrifugal djupa brunnstrålar, centrifugal grunda brunnstrålar, kompressorpumpar, dränkbara pumpar, inline-cirkulationspumpar och öppen väl dränkbara pumpar.

Dessa pumpar har specialdesignat trycklager, högre vattentryckförmåga, högre effektivitet, lägre elektriska förluster och högkvalitativ elektrisk stansning. Pumpens temperatur regleras också med motorn förfylld med kylvätska och denna enkla konstruktion gör reparationen enkel och sänker underhållskostnaden. De fungerar också vid breda spänningsnivåer och är enkla att installera.

Jordbrukspumpar

Jordbrukspumpar, som används för bevattning av jordbruksmark genom översvämningsbevattning, sprinklerbevattning och mikrobevattning, har varit extremt praktiska för många jordbrukare. Alla pumpar som erbjuds inom detta sortiment erbjuder robust drift över breda spänningsband och kan ge överlägsen vatteneffekt under olika förhållanden. De har också funktioner och fördelar som specialdesignat trycklager, högkvalitativ elektrisk stansning, bredspänningsdrift och robust design och konstruktion för att säkerställa valuta för pengarna.

Den specialdesignade dragkraftsfunktionen i nedsänkbara pumpar garanterar högsta tillförlitlighet. Vidare fungerar dessa pumpar effektivt på ett bredspänningsband och hanterar därmed spänningsfluktuationer som kan leda till pumpskador. Konstruktionen har en högkvalitativ mekanisk tätning som säkerställer lägre energiförbrukning och besparingar på elräkningar, vilket gör dessa pumpar till en eftertraktad investering.

Specialpumpar

De flesta tillverkare har också en serie specialpumpar som kan användas för speciella applikationer som handavloppsvatten, avloppsvatten, regnvatten, tryckrengöring, poolvattenåtervinning etc. specialpumpkategori innehåller avvattningspumpar, flerstegspumpar, tryckvatten, avlopp nedsänkbara pumpar och pooler.

Några av de viktigaste funktionerna som dessa pumpar har är automatisk på / av-drift, hantering av fast avfall, rostskydd, hantering av maximal vätsketemperatur, hög effektivitet, robust design, vattenbesparing, monterad tvålflaska i tryckpump och effektivt damm filtrering.

Solpumpar

Solcirkulationspumpar är konstruerade för att drivas med antingen växelströms- eller likströmsmotorer med elektroniska styrenheter anslutna till solcellsmoduler och är idealiska för användning i flera applikationer i hushålls- och industriutrymmen. Dessa toppmoderna pumpar använder solenergi för att uppfylla dina energibehov! Dessa pumpar kan användas både för ditt jordbruks- och dricksvattenbehov, och för den senare kategorin ger de flesta tillverkare dig två alternativ.

En som använder en växelströmsmotor och den andra som använder en energieffektiv motor. Dessa pumpar har några fantastiska funktioner och fördelar som rostfritt stålhus, lång livslängd, garanti, energieffektivitet och enkel installation. Kommer med 12 månaders garanti, de körs på solenergi vilket innebär att dina energiräkningar kommer att bli mycket lägre än en vanlig vattenpump.

Maximalt huvud och tryck

Vad är maximalt huvud? Det refererar till den maximala höjden vattenpumpen kan pumpa till (det är en specifikation som varje pumptillverkare publicerar för alla sina pumpsmodeller och det är en kombination av sughöjd och pumphöjd). Om du har en vattenpump med maximalt 60 meter, kommer din flödeshastighet att vara ungefär noll vid 60 meter. Så minskar flödeshastigheten med höjden. Sammantaget vill du välja en vattenpump som har ett maxhöjd högre än den höjd du behöver pumpa. Kartor är viktiga att tänka på (se nedan) när du väljer en vattenpump, för återigen faller leveranskapaciteten bort när maximal huvudkapacitet närmar sig.

Som en praktisk tumregel berättar användningen av pumpens maximala huvudkapacitet vad vattenpumpen kan göra i termer av; sughöjd + lyft. Om du till exempel behövde hämta vatten 2 meter från vattenkällan till vattenpumpen, flytta sedan vattnet från vattenpumpen uppåt en lutning på 25 meter, då skulle du behöva en vattenpump med ett maximalt huvud större än 27 meter (2 + 25). Observera också att när vatten rör sig genom slangarna och böjningarna kommer det att uppstå friktion, vilket orsakar lite extra huvudförlust – en annan anledning att välja en vattenpump med maximalt huvud större än dina pumpkrav för höjd.

Så då är det också värt att överväga; vid vilket tryck behöver du släppa ut vattnet? Om du behöver lite tryck för brandbekämpning, vattensprutning etc. måste du överväga pumpens tryckvärde (PSI). För att räkna ut det, tittar du på pumpens max meter-betyg (detaljerad i pumpens specifikationer); ungefär 1 meter max huvud är lika med 1,42 PSI. Så du kan helt enkelt multiplicera pumpens maximala huvud med 1,42 för att ge dig den maximala PSI-värdena för den vattenpumpen.

Till exempel, om en vattenpump har ett maximalt huvud på 40 meter, är dess maximala tryck ca 57 PSI. Som en referenspunkt avger en typisk trädgårdsslang vatten vid cirka 30-40 PSI. Generellt sett kommer överföringspumpar att ha lägre PSI-kapacitet, men kan flytta större volymer vatten (högre flödeshastigheter), medan högtrycksbrandsläckningspumpar kommer att ha en högre PSI men flytta lägre vattenflödesvolymer på ett liter per minut.

Om du är intresserad av trädgårdspynt som aldrig lär kräva en vattenpump är den bästa pergolan enligt vår köpguide ett mycket bra val.

Lista över de bästa vattenpumparna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur man installerar en vattenpump i ett hus

För varje husägare är en vattenpump något du kan behöva göra förr snarare än senare. En vattenpump är mycket bekväm och effektiv. Det garanterar regelbunden vattenförsörjning till alla områden i ditt hem. Medan vattenpumpar oftast installeras av kvalificerade rörmokare kan du också göra det ensam och spara dig från att medföra extra kostnader. Allt du behöver göra är att veta hur man installerar en vattenpump i ett hus och du är redo att gå. Om du använder vattenavhärdare som gör ditt liv enkelt och skyddar dig mot hälsoproblem. Lyckligtvis ger den här artikeln dig all information du behöver veta. Följ stegen nedan:

Förberedelse

Detta är ett av de mest kritiska stadierna. Det kommer att avgöra om ditt projekt kommer att flyta smidigt eller andra. Börja först med att bestämma och skaffa de verktyg och material som kommer att behövas för projektet. Dessa kan inkludera (men inte begränsat till) vattenledningar, elkablar, tång, skiftnycklar, elektrikerband, skruvar och skruvmejslar. Ta dig också tid att bestämma vilken typ av vattenpump du vill installera. Idag finns många modeller tillgängliga så det är enkelt att hitta en som är anpassad efter dina behov.

Installera pluggen för vattenpumpen

Så hur installerar du en vattenpump i ett hus? Det första du behöver göra är att installera kontakten till vattenpumpen. De flesta hemvattenpumpar förlitar sig på el för att de ska fungera så att kontakten ger ström till din vattenpump i detta fall. Pluggen ska installeras på en plats inte långt ifrån där du tänker installera din vattenpump. Detta ser till att du använder en minimal mängd resurser.

Skapa utrymme för din vattenpump

Detta steg beror väldigt mycket på vilken del av ditt hus du vill installera din vattenpump. I de flesta fall är vattenpumpen installerad någonstans i trädgården där den enkelt kan tillföra vatten till alla delar av ditt hem. I det här fallet måste du skapa en nyans för din vattenpump. Använd lite trä- och järnplåt för att skapa ett stort “hus” för din vattenpump. Detta förhindrar ditt vatten från yttre faktorer som regn eller till och med stöld. Anslut därefter huvudvattenledningarna för att ansluta till detta vattenpumpshus som förberedelse för installationen av vattenpumpen.

Kabeldragning

Nästa steg är att lägga ner elkablarna så att de kopplar elkontakten till vattenpumpen. För ytterligare säkerhetsåtgärder bör alla ledningar passera under jord beroende på platsen för vattenpumpshuset.

Installera din vattenpump

Med alla dina vattenledningar och elektriska ledningar nu på plats är det dags för själva installationen av vattenpumpen. Med hjälp av en hjälpande hand, ta din vattenpump och lägg den i vattenpumpshuset. Anslut elkablarna och vattenledningarna till vattenpumpen beroende på tillverkarens instruktioner. De flesta vattenpumpar har olika instruktioner så det är klokt att läsa guiden oavsett hur många gånger du har installerat vattenpumpar tidigare. Det är viktigt att notera att det bästa sättet att komma runt detta steg är att stänga av både el- och vattenförsörjningen tills du är klar. Detta gör inte bara ditt arbete enklare utan hindrar dig också från risker som elektriska stötar.

Testa din vattenpump

De flesta vattenpumpar kräver grundning före användning. Priming är processen att göra en vattenpump klar för användning genom att öka dess trycknivåer. Testa efter pumpning att din vattenpump fungerar genom att öppna vattenventilerna och slå på elen. Om du har följt alla stegen ovan, ska vattnet rinna smidigt. Det är dock möjligt att du kanske inte förstår det första gången du frågar. Ibland kan du märka några läckor, särskilt i områdena runt lederna. Vid läckage är det enkelt att dra åt fogarna. Men om din vattenpump inte fungerar som den ska. Du kan behöva gå tillbaka till stegen ovan.

Tips

Läs instruktionerna från tillverkaren av ditt föremål när du installerar en vattenpump. Detta kommer att säkerställa att du inte behöver gå tillbaka till ett steg som du trodde att du var över med. Samla också in alla verktyg och material som du behöver för projektet i förväg. Frågor från vänner och familj som har installerat en vattenpump tidigare hjälper dig också.

Fördelar med att installera en vattenpump i ett hus

Nu när du vet hur man installerar en vattenpump i ett hus, låt oss titta på några av fördelarna med att installera en i första hand:

Sparar pengar

Kostnaden för att ha en egen vattenpump kan inte jämföras med den som följer med att dela en gemenskapspump eller någon annan form av offentligt vatten. Avgifterna för att dela en vattenpump är orimliga för att inte tala om att det inte finns någon garanti för regelbunden ren vattenförsörjning. När du har installerat en vattenpump i ditt hus kommer du att gå bra.

Säkerställ regelbunden vattenförsörjning

Arbetet med en vattenpump är att pumpa vatten till din hemvattentank som i sin tur levererar vatten till de andra delarna av ditt hem. Att installera en vattenpump garanterar därför regelbunden vattenförsörjning, vilket du vet är nyckeln till människolivet.

Hur man installerar en brunnpump

Brunnpumpar används för att föra vatten från en underjordisk vattenflod, som är den nivå där marken är mättad med vatten, in i en brunn. Ett elektromekaniskt system flyttar sedan vattnet från källan till ett enskilt hem eller annan struktur. Olika steg behövs för att byta ut eller installera grunda brunnpumpar jämfört med byte eller installation av djupa brunnpumpar. Var säker, läs tillverkarens instruktioner noggrant innan du börjar och kontakta en professionell rörmokare och / eller elektriker om du har frågor om installation av en brunnpump.

Vad du behöver för att installera en brunnpump

De verktyg och material du behöver varierar beroende på vilken typ av vattenpump du installerar eller byter ut och på tillverkarens instruktioner. Dessa är några vanliga verktyg och material. Du kan behöva andra.

 • Tång. Använd tänger för att fästa muttrar och bultar på vattenpumpen.
 • Rör. Kör rör från brunnen till den plats där vattnet kommer att användas.
 • Använd dessa för att hålla rören mot brunnpumpen.
 • Wire strippers. Använd trådavdragare, ibland kallad trådkapare, för att ta bort ledningar och ansluta el till brunnpumpar.
 • Använd ett rep eller ett snöre för att mäta djupet på din brunn. Fäst ett starkt rep i din djupa brunnpump när du sänker det i marken så att du inte tappar det.

Du behöver också en grund eller djup brunnpump. Vattenbord sägs vara höga eller låga. Djupet på din brunn kommer att avgöra vilken typ av vattenpump du behöver och det bästa stället att placera den på. Ett högvattensbord är en stabil, dricksvattenkälla 25 meter eller mindre under marken. Jetpumpar eller pumpar med grunda brunnar används vanligtvis för högvattenbord. Ett lågvattenbord är en stabil, dricksvattenkälla 25 meter eller mer under marken. En djupbrunnspump används för denna typ av brunn.

Hur man installerar en vattenpump med låg brunn

Oavsett om du installerar eller byter ut en grund brunnpump eller en djupbrunnspump, var medveten om att allt el- och VVS-arbete måste uppfylla lokala och nationella koder och föreskrifter. Var säker och ring en licensierad professionell för installation, utbyte och ledningshjälp vid behov. Överväg att lägga till en brunntrycktank när du installerar eller byter ut en grunt brunnpump. Detta hjälper till att hålla vattentrycket konstant och minska slitaget på pumpmotorn.

Jetpumpar, som främst används för grunda brunnar som är mindre än 10 meter djupa, bör placeras i ett brunnhus och sedan monteras ovanför brunnen i ett separat brunnhus eller annan struktur. Jetpumpar för grunda brunnar flyttar vatten genom att skapa ett vakuum. Till skillnad från dränkbara pumpar måste de grundas med vatten innan de kan dra ut vattnet. Vissa kommer att självprima efter att pumphuset fyllts för första gången.

För att hålla vatten i den grunda brunnpumpen och rörsystemet, och för att förhindra att vattnet faller tillbaka ner i brunnen, måste du installera ett envägskontrollvärde i matningslinjen som går till vattenpumpen. Innan du börjar installera en grunt brunnpump ska du täcka brunnen så att främmande föremål inte kommer in i brunnen, där de kan förorena vattnet eller skada systemet. Installera den grunda brunnpumpen enligt tillverkarens anvisningar. Se till att alla rörfogar i sugröret är lufttäta och vattentäta.

Justera pumpens monteringshöjd för att möta röranslutningarna efter behov. Stöd röret så att pumpens kropp inte dras ner av rörledningarna eller kopplingarna. Kör den grunda brunnpumpen och kontrollera flera vattenprover innan du använder dem. Vattnet ska vara rent och fritt från silt, sand eller andra material innan du använder det.

Hur man byter ut en vattenpump med låg brunn

Det är vanligtvis bäst att byta ut din gamla vattenpump med en som har samma hästkrafter. Du kanske dock vill installera en vattenpump med mer hästkrafter om du har fått en ny familjemedlem eller om du har lagt till en ny apparat eller armatur som använder vatten. Koppla först bort strömförsörjningen till befintlig vattenpump eller motor. Tappa ur trycket från systemet och töm ut alla vätskor från systemet. Se till att utloppsledningen hålls nere medan du gör det, eftersom det kan röra sig och orsaka allvarliga skador eller skador.

Som med en ny pumpinstallation, täck brunnen medan du byter ut den grunda brunnpumpen så att främmande föremål inte kan komma in i den. Ta bort den gamla vattenpumpen. Byt ut den gamla linjen om den visar tecken på rost, kalk, kalk eller oönskade material.

Installera ersättningspumpen enligt tillverkarens anvisningar.

Precis som när du installerar en grund brunnpump för första gången, kör vattenpumpen och kontrollera flera vattenprover innan du använder dem. Vattnet ska vara rent och rent från silt, sand och andra material innan du använder det.

Hur man installerar en djupbrunnspump

Pumpar med djupa källor är vanligtvis svårare att installera och kräver mer fysiskt arbete än grunda källpumpar eftersom vattenpumpen, ledningarna och rörledningarna är tunga och måste sänkas så långt ner i källan som möjligt. Om du byter ut en djupbrunnspump måste du lyfta ut den gamla först och den blir tung. När du handlar efter en djupbrunnspump, kolla betyg för att hitta en designad för djupet i din brunn. Om du inte vet hur djup din brunn är, fäst en vikt på en sträng som är minst 150  meter lång och släpp den i brunnen tills den rör vid botten. Markera strängen där den är i nivå med marken.

Om du pumpar vatten uppför eller över långa sträckor kan du behöva en större vattenpump än vad djupmätningen anger. Be en professionell om rekommendationer om du är osäker. Generellt sett behöver du en vattenpump och en pumpkontrollbox med samma hästkrafter. Du behöver också en backventil. Kontrollventilerna låter vattnet rinna i endast en riktning, så vatten kan inte gå tillbaka in i brunnen när vattenpumpen är avstängd. De hjälper också vattnet att strömma när vattenpumpen slås på.

Överväg att lägga till en trycktank i brunnpumpen för att hålla vattentrycket konstant och minska slitaget på pumpmotorn. Kontakta en licensierad professionell för att fortsätta installera en djupbrunnspump eller följ noga tillverkarens anvisningar som medföljer vattenpumpen. Att installera en djupbrunnspump är inte en lätt DIY-uppgift.

Anslutning av en brunnpump

Anslutning av en brunnpump ger flera utmaningar. Crimp-on-kabelanslutningar kan korrodera och så småningom misslyckas i våta miljöer. I vissa fall är ledningarna som medföljer en djup brunnpump inte tillräckligt långa och ytterligare tråd måste skarvas, lödas ihop och / eller skyddas med vattentät, krympslang. Av dessa och andra skäl kanske du vill ringa en professionell när du kopplar in en brunnpump.

Två-tråds djupa väl nedsänkbara pumpar har inbyggda kontroller. Tre-trådspumpar behöver en separat kontrollbox. Kom ihåg: Allt el- och VVS-arbete måste överensstämma med lokala och nationella föreskrifter.

Välj vattenpump till din regnvattentank

Om du har installerat en regnvattentank eller handlar efter en, bra gjort – du gör ditt för att hjälpa miljön och du sparar också på din vattenräkning. Men att fånga vattnet är bara halva slaget. Nu måste du skicka de dyrbara dropparna runt huset och trädgården, och för det behöver du en vattenpump.

De första stegen när du väljer din vattenpump för regnvattentank

Det första steget är att bestämma vad du vill att din vattenpump ska göra, eftersom detta kommer att avgöra hur kraftfull vattenpumpen måste vara samt eventuella extra funktioner som vattenpumpen behöver för att rikta vattnet dit du vill att det ska gå.

En bra flödeshastighet (i liter vatten per minut) hjälper dig inte bara att vattna din trädgård snabbt – det är också en viktig faktor för att få ditt flöde att arbeta på en rimlig nivå i hela hemmet. En bra hushållspump bör leverera minst 20 liter per minut, vilket är ungefär samma hastighet som en vanlig vattenkran för hushållsstäder. men de flesta klarar mer än detta. Ju fler vattenuttag vattenpumpen behöver service, desto större måste dess maximala flödeshastighet vara.

Vattentrycket från vattenpumpen är också en viktig faktor – ännu mer om du använder vattenpumpen för att driva din vattenförsörjning i stället för att bara vattna trädgården. (Ingen gillar en dribblande dusch!) De flesta pumpar med regnvattentank är perfekt kapabla att ge ett bra vattentryck för en slang eller ett vattensystem för trädgård. Om du vill att en ska pumpa vatten till hushållet, till exempel tvätt eller toalett, kan du behöva en tyngre modell. Kontakta en expert tank / pumpleverantör eller rörmokare i så fall.

Typ av vattenpump

Extern Dessa sitter utanför vattentanken, ofta monterad på marken intill. Detta gör dem mer tillgängliga för underhåll, men kan också betyda att deras ljud är mer märkbart. Pumpar kan vara ganska bullriga när de kör, så det är värt att sätta ett hus över vattenpumpen för att dämpa bullret och skydda det från vädret.

Dränkbara Dessa installeras inuti tanken och kan därför vara tystare eftersom vattnet i tanken dämpar deras ljud. De tar upp några liter volym och kan vara svårare att komma åt för underhåll, men i allmänhet bör pumpar inte behöva frekvent underhåll så det är inte troligt att det är ett problem. Det är inte nödvändigtvis stor skillnad i pris eller prestanda mellan dessa typer, så gå med vad som passar din installation bäst.

Installation

Pumpar säljs ofta som de är, utan nödvändiga beslag för att ansluta dem till din regnvattentank. Du kan behöva köpa dem separat. Pumpleverantören bör kunna rekommendera rätt kopplingar. Vattenpumpen kommer att behöva en strömanslutning, så en vattentät extern effektpunkt behövs i närheten. Om du inte har en behöver du en elektriker för att installera en.

Använd inte en förlängningssladd för att ansluta till en fjärrkontakt (till exempel inomhus), eftersom den kanske inte är väderbeständig och därför kan vara osäker. Att ansluta en vattenpump är vanligtvis enkelt. Här är en grundläggande guide för att få det gjort; men som alltid, läs instruktionerna först för din vattenpump för att se till att du får rätt.

Reparation av vattenpumpar

Hur man reparerar elektriska vattenpumpar

En elektrisk vattenpump är en jordpump som drar vattnet från din brunn in i ditt hem. Detta är annorlunda än en dränkbar vattenpump som ligger utanför, djupt inne i brunnen. En elektrisk vattenpump finns nästan alltid vid tryckbehållaren eller kallvattentanken. Om vattenpumpen fryser med vatten inuti kan huset spricka. När detta händer sprutar vatten ut från vattenpumpen. Detta kan åtgärdas genom att byta ut huset för mycket mindre än vad du skulle betala för att byta ut vattenpumpen.

Stäng av allt vatten till ditt hem genom att vrida avstängningsventilerna åt höger tills de inte längre kommer att vridas. Gör detta så snart du inser att din vattenpump måste repareras när du ser att den läcker. Koppla ur den skadade vattenpumpen så att det absolut inte går någon ström till den när du tar isär den. Förbered dig med massor av gamla handdukar eftersom det kommer att finnas vatten som fortfarande är inne i vattenpumpen som kommer att läcka ut.

Lägg ner ett par handdukar under vattenpumpen och håll några fler till hands för att förhindra att vattenläckage skadar golvet. Ta bort klämman som håller fast vattenröret i slutet av vattenpumpen. Ta av vattenpumpen och lägg den på en handduk på golvet. Använd en skiftnyckel för att ta bort de fyra bultarna som håller höljet på vattenpumpen ihop och lägg sedan det yttre skalet på vattenpumpen åt sidan.

Använd en skiftnyckel för att ta bort de fyra skruvarna på utsidan av vattenpumpen. Lägg bultarna åt sidan och dra sedan bort det yttre höljet från vattenpumpen. Ta bort pumphuset genom att klämma ihop de små klämmorna som håller det på plats för att lossa dem. Inspektera huset noggrant för att se till att det är sprickat innan du köper ett nytt. Leta upp märke och modellnummer på vattenpumpen. Ta med informationen till en hemförbättringsbutik. Be om ett hus för det märket och modellen, och få ersättningstätningar.

Byt ut det skadade höljet mot det nya, ta ut de gamla tätningarna och byt ut dem också. Sätt tillbaka pumpens skal på vattenpumpen, sätt i de fyra bultarna och dra åt dem ordentligt, men inte för hårt, annars kan du ta bort bultarna. Håll vattenpumpen på plats och sätt tillbaka pumpens ände i vattenröret och se till att du först slår in röret med teflontape. Sätt tillbaka vattenslangklämman och dra åt den för att säkra anslutningen. Sätt på vattnet till ditt hem igen. Anslut vattenpumpen och se den noga för att se till att det inte längre läcker.

Hur man reparerar en dränkbar vattenpump

Sänkbara pumpar har längre livslängd än andra sumppumpar. Detta beror på att en tät oljefylld kammare håller pumpmotorn. Den förblir skyddad mot yttre element som korrosion, vatten, damm och skräp. Den förseglade kammaren gör att vattenpumpen kan arbeta under vatten. Det bör inte hamna helt nedsänkt om det fungerar ordentligt. Det finns delar som är mer fällbara än andra, vilket gör vattenpumpen obearbetbar. Fibrer och skräp kan täppa till pumphjulet, som driver vatten i bassängen mot utloppsröret. Flottörbrytaren skadas lätt och det kan finnas enkla elektriska problem att lösa.

Stäng av och koppla ur vattenpumpen. Ta bort anslutningen till utloppsröret. Ta vattenpumpen ur sumpbehållaren. Skruva loss pumphuset för att nå pumphjulskammaren. Ta bort skruvarna från kammaren och ta ut pumphjulet. Rengör kammaren och tvätta pumphjulet i rent vatten under en kran. Skaka av överflödigt vatten och sätt tillbaka pumphjulet inuti kammaren.

Sätt tillbaka kammaren och sätt tillbaka vattenpumpen med basen och skruvarna. Sätt tillbaka sumppumpen i bassängen och återanslut utloppsröret. Skruva loss toppen av flottörkammaren baserat på pumpens ovansida. Skissa en plan över var befintliga ledningar är anslutna. Gör detta innan du tar bort dem. Dra försiktigt av enhetens originalkablar och skruva loss brytaren. Byt ut den gamla strömbrytaren mot den nya. Skruva in den i enheten och anslut kablarna igen. Sätt tillbaka toppen på flottörkammaren och skruva ner den. Sänk ner sumppumpen igen i bassängen och anslut utloppsröret igen. Testa vattenpumpen genom att sätta på den vid behov.

Kontrollera först strömförsörjningen om vattenpumpen inte fungerar för att fastställa att den inte beror på strömavbrott. Om det är, och du har en reservpump, slå på den och låt den ta över. Stäng av vattenpumpen och ta ut kontakten ur uttaget om det inte är något strömavbrott. Skruva loss kontaktenheten och se om säkringen fortfarande är på plats. Om så är fallet, byt säkringen och skruva ihop enheten igen. Slå på vattenpumpen och testa den igen. Skruva loss kontaktenheten och se om säkringen fortfarande är på plats. Om så är fallet, byt säkringen och skruva ihop enheten igen.

Hur man reparerar en vattenpump för låga brunnar

Grunt brunn jetpumpar cirkulerar vatten från brunnsystem ett litet avstånd under marken. En jetpump använder centrifugalkraft och ett injektorliknande system för att flytta vatten genom rörledningarna. En motordriven axel snurrar med höga hastigheter och roterar ett pumphjul som skapar centrifugalkraften som används för vattenrörelse. Reparation av en grund brunnstrålepump innebär felsökning av pumpens roterande pumphjul och byte av tätningen på axeln som används för att skydda motorn från läckage.

Koppla bort jetpumpen från den omgivande rören. Lossa bultarna på jetpumpens större cirkulära mitthus med en skiftnyckel. Dra isär huset för att avslöja pumphjulet, pumphjulet eller pumphjulet (om det finns ett) och axeln. Dra av spänningen från pumphjulet. Skruva loss skruvarna som håller ventilen på pumphuset med en skruvmejsel. Fäst en skiftnyckel runt axeldelen bakom pumphjulet. Håll skiftnyckeln stilla och vrid pumphjulet moturs för att lossa det från axeln.

Dra bort den lilla pumptätningen från axeln. Ta inte bort trådarna på axeln genom att tvinga tätningen för grovt över axeln. Skjut en ny tätning längs axelns längd tills den vilar mot axelns baksida. Fäst skiftnyckeln runt axeln framför tätningen och skjut ett nytt pumphjul på axeln upp till gängorna. Vrid pumphjulet medurs tills det är helt gängat. Placera spolen på pumphjulet och fäst det på plats med skruvar och en skruvmejsel om det behövs. Placera de två sektionerna på pumphuset tillsammans med bulthålen. Sätt i bultarna och dra åt dem med en skiftnyckel. Anslut den grunda brunnstrålepumpen till befintlig VVS.

Mer om dränkbara pumpars design

Dränkbara pumpar kan ha ett eller flera steg. Varje steg består av en motor i ett hölje, stängt med mekaniska tätningar för att förhindra läckage. Motorn är ansluten till en kabel som genererar kraft för att driva motorn, och höljet sträcker sig till någon form av rör eller slang som leder till ytan. Sänkbara pumpar kan anslutas till olika typer av rör, flexibla slangar eller ledningar, beroende på jobb och vätska som pumpas.

Det nedsänkbara pumphuset kan bestå av olika typer av metaller, som krom eller rostfritt stål, eller polymerer. Det viktigaste med höljet är att det är hermetiskt tillslutet. Om någon vätska läcker in i höljet kan motorn kortsluta lätt och medföra höga reparationskostnader. Vissa höljen är försedda med dubbel mekanisk tätningskonstruktion för mer ansträngande jobb. Kabeln som driver motorn är vanligtvis 15 meter i kommersiella användningsapplikationer och kan vara mycket längre i större industriella situationer, såsom oljekällor. Många höljen är också fästa med en flottörbrytare, som automatiskt aktiverar motorn när vattenpumpen är helt nedsänkt.

Dränkbara pumpar finns i olika styrkor, både vad gäller energianvändning och pumphastighet. De flesta dränkbara pumpar klassificeras som effektiva för ett stort antal vätskor, men mer viskösa vätskor på större djup utgör tryckproblem som kräver starkare pumpar för att de ska fungera korrekt. Dessutom kan vissa jobb innehålla slumpmässiga bitar av fast avfall och skräp i vätskan, så det kan vara viktigt att välja en nedsänkbar vattenpump som kan hantera fasta ämnen. I allmänhet kommer en nedsänkbar vattenpump som kan hantera fasta ämnen med en omrörare eller ett sprayhål för att blanda fasta partiklar i vätskan och göra det lättare för maskinen att pumpa dem ur marken.

Dränkbar pumpfunktion

Många dränkbara pumpar fungerar enligt principen om elektrisk nedsänkbar pumpning (ESP). Detta uppnås genom att sänka det flytande trycket, vilket minskar trycket i botten av den axel där den dränkbara vattenpumpen sitter. Motorn i ett ESP-system är också utformad för att fungera under höga temperaturer och höga tryck, så den används i situationer där mycket djupa brunnar är vanliga, såsom oljebrunnar. De kan vara relativt dyra att köra eftersom de behöver speciella elkablar, även om nya utvecklingar har sett införandet av rullade navelsträngar för att leverera energi till de djupa motorerna. Dessutom är elanvändningen mycket högre än andra dränkbara pumpmotorer och vattenpumpen fungerar på snäva toleranser som inte tillåter fasta ämnen och sand.

Elektriska dränkbara pumpar (ESP)

ESP Basics

Elektriska dränkbara pumpar (ESP), liksom vertikala turbinpumpar i konstruktion, används vanligtvis för att pumpa vätska. I huvudsak driver en elektrisk motor vattenpumpen och vätskans kinetiska energi ökar. Denna energi omvandlas sedan delvis till tryck som lyfter vätskan genom vattenpumpen. ESP är centrifugalpumpar med vertikala axlar och är därför beroende av grundläggande roterande pumphjul för att trycksätta vätska.

I en ESP används mekaniska tätningar för att förhindra att vätska strömmar in i motorn – motorn är kopplad till själva vattenpumpen och hela enheten är nedsänkt i den vätska den pumpar. Utan mekaniska tätningar som skyddar den slutna enheten kan motorn kortsluta och misslyckas.

I fall där mer än ett pumphjul används, sägs vattenpumpen vara flerstegs. Flerstegs centrifugalpumpar kan ha flera pumphjul på en axel eller pumphjul på separata axlar. Resultatet av att ansluta pumphjul i en serie är högre tryck; anslutning av pumphjul parallellt med varandra resulterar i ökad effekt. Oavsett kommer vätskan fortfarande att samla sin energi från den elektriska motorn som driver pumphjulen.

ESP-applikationer

ESP används i många olika applikationer. Enstegspumpar kan användas för grundläggande dränering och pumpning, som i många industriella applikationer, och kan också hantera uppslamningspumpning. Flerstegspumpar finns oftare i applikationer för avlägsnande av vatten och kan användas i vatten- och oljebrunnar. Oavsett applikation kommer dubbelkontroll av tillverkningsspecifikationer för en viss ESP att säkerställa att den används korrekt.

ESP och oljekällor

Eftersom ESP kan arbeta med olika flödeshastigheter och djup är de väl lämpade för att arbeta inuti oljebrunnar. När den används korrekt kan en ESP-vattenpump sänka brunntrycket i botten, vilket möjliggör uttag av en högre mängd olja än vad som annars skulle kunna extraheras under normala tryckförhållanden. Pumpens diameter varierar från 90 millimeter (mm) till 254 mm, och pumparna kan vara en till 8,7 meter långa.

ESP och avvattningsgasbrunnar

Vissa gasbehållare kan producera en stor mängd vätska, men eftersom gas kan skada ESP måste man vara försiktig när man använder en ESP för att avlägsna vätska från en gasbrunn. ESP-system kan emellertid utformas som gör det möjligt för gasen att flöda fritt upp i pumpens hölje, medan vattenpumpen effektivt tar bort vätska. Gasflödet beror till stor del på höljets tryck – det finns vanligtvis fyra metoder med vilka ESP kan användas för att avvattna gasbrunnar, men beroende på den exakta brunnläget bör alla ESP-uppsättningar undersökas tillräckligt innan en metod används.

Mer om sumppumpar

Vissa hem med källare eller krypplatser skyddas från grundvattenskador genom ett nätverk av dräneringsrör runt fundamentet. Dessa leder vatten i en grunt grop eller sump där en sumppump skjuter ut vattnet och bort från huset genom ett utloppsrör. Sumppumpar fungerar automatiskt varje gång vatten fyller sumpen, vilket gör dem lätta att glömma bort. En skadad eller trasig vattenpump kan snabbt låta vatten rinna över sumpen och skada din källare.

Typer av sumppumpar

De flesta sumppumpar är antingen en piedestal eller dränkbar typ. Med en sockelpump är motorn på en axel ovanför sumpen, ut ur vattnet. Generellt sett är dessa ett billigare alternativ. Eftersom de inte kyls av vattnet i sumpen är det större risk att de överhettas vid extrem användning. Sänkbara pumpar vilar i botten av sumpen, vanligtvis omgivna av kylvatten. Om du byter ut en befintlig sumppump som har fungerat bra i många år, köp en vattenpump av samma typ och hästkrafter (HP).

Funktioner att tänka på

Strömbrytare: Alla tre typer av brytare – bunden flottör, vertikal flottör och elektronisk – slår automatiskt på vattenpumpen när vattnet i sumpen når en viss nivå.

Hästkrafter: Vanliga motorstorlekar inkluderar 1/4 HP, 1/3 HP, 1/2 HP, 3/4 HP och 1 HP. Vad du verkligen vill leta efter är dock hur många liter vatten per timme det kan pumpa och till vilken höjd. Om din befintliga sumppump går konstant oavsett väderförhållanden eller tid på året, överväg en mer kraftfull vattenpump. På samma sätt, om du har ett extra högt källartak – i kombination med sumpens djup – vill du ha en med kraften att lyfta vatten upp i det höga utloppsröret. Kontrollera produktpaketet och instruktionerna för pumpens kapacitet.

Hus: De flesta pumpar har gjutna metall- eller plasthöljen, med rostfritt stål som används på dyrare modeller. Eftersom en nedsänkbar vattenpump är omgiven av sumpen, ger alla motorn ett nödvändigt skydd.

Sump Vattenpump Switch Typer

Nödbackuppumpar

Alla hittills nämnda sumppumpar arbetar med hushållsström. Så vad händer när samma storm som tappar 50 ml regn runt ditt hus också slår ut strömmen? Det är då en batteribackup-sumpspump tar över. Ett batteri som hålls kontinuerligt laddat av reservsystemet driver en separat vattenpump kopplad till utloppsröret, vilket ger timmar av skydd tills strömmen återställs. Vissa reservpumpar övervakar till och med batteriets tillstånd och varnar dig när det behöver bytas ut. Hybridmodeller kombinerar en vanlig sumppump med ett alternativ för batteribackup, som visas.

Vad annars behöver du

Ersättningsrör och kopplingar: När du har valt en sumppump, välj röret och kopplingen som ska ansluta vattenpumpen till utloppsledningen. Olika typer av sumppumpar kan kräva olika typer av beslag. Beslaget måste matcha utloppsöppningen på vattenpumpen. Utloppsrören måste vara minst 3 cm (innerdiameter) och helst 3 cm; bredare rör kräver mindre arbete från vattenpumpen. Om du använder polyvinylklorid (PVC) behöver du också en såg för att skära rören och rörcement för att fästa beslaget på röret.

Backventil: En backventil på utloppsledningen har en klaff som hindrar vatten i röret från att falla tillbaka i gropen när vattenpumpen stängs av. Även om ditt system har en befintlig backventil, byt ut den när du köper en ny sumppump om mineraler i vattnet har korroderat eller stör ventilklaffen.

Sumplock: Om sumpen saknar ett vattentätt lock, är det dags att lägga till ett. En exponerad sump kan samla skräp som blockerar vattenpumpen och låter radon komma in i källaren. Om du lägger till ett lock, installera ett ventileringsrör på minst 3 cm (innerdiameter).

Sump vattenpump alarm: Dessa har en sensor som upptäcker vatten från en överfylld sump. Leta efter en som varnar dig när batteriet är lågt.

Kraft: Det bästa sättet att driva en sumppump är med ett dedikerat jordfelsbrytare (GFCI) uttag kopplat direkt till sin egen strömbrytare. Att byta vattenpump är en bra tid att överväga att lägga till ett sådant uttag – ett jobb som bäst lämnas till en kvalificerad elektriker. Undvik att använda förlängningssladdar kopplade till ett avlägset uttag eller ett uttag som delas av andra lampor eller apparater. Det potentiella spänningsfallet kommer att förkorta pumpens livslängd.

Mer om centrifugalpumpar

Centrifugalpumpar är dynamiska deplacementmaskiner som kan hantera vätskor med låg viskositet i applikationer med hög volym vid låga till måttliga tryck. Deras okomplicerade konstruktion och få rörliga delar gör dem till den vattenpump du väljer i många industriella miljöer där vatten och andra vätskor med liknande viskositeter måste flyttas, ibland i stora mängder. Till skillnad från maskiner med positiv förskjutning är de inte särskilt skickliga på att producera höga tryck, och de är inte heller bra på att flytta tjocka vätskor som pastor och slam. Många kan hantera fasta ämnen som kan behövas för avloppspumpar. Denna artikel diskuterar centrifugalpumpstyper och deras funktion och innehåller några vanliga tillämpningar av dem.

Konstruktion

En centrifugalpump består av en axelmonterad rotor, kallad pumphjul, som stöds av lager och är inrymd i ett cirkulärt hölje. I en standardpump, kallad slut-sugpump, är lagren placerade utanför pumphuset. Pumpaxeln sträcker sig in i höljet genom en packbox, där tätningskörtlar håller vätskan inuti höljet.

Pumpintaget sker genom mitten av höljet på utsidan. När vätska kommer in i det centrala pumphjulets öga ändras dess flöde riktning från det axiella – som parallellt med pumpaxeln – till tangentiellt eller radiellt i förhållande till pumpaxeln. Pumphjulets rotation med sin uppsamling av skovlar ökar hastigheten i vätskan. När vätskan kommer ut från pumphjulet löper den genom stationära spänningar i pumphuset. Här omvandlas mycket av den ökade hastigheten till tryck. Slutligen kommer vätskan ut ur vattenpumpen genom utloppsröret, vars tryck nu höjs avsevärt.

Det är i huvudsak en centrifugalpump, med mycket annat en variation på ett tema. En enstegspump, som beskrivs här, blir en tvåstegspump eller flerstegspump genom att lägga till fler pumphjul och voluter. Mycket teknik går naturligtvis in i designen av pumphjul, med tre viktiga stilar – radiella, axiella och blandade flöden – tillgängliga. (Axialflödespumpar ger mer lyft än kastning, men de betraktas allmänt som centrifugalpumpar; blandflödespumpar ger några av var och en.) Pumphjul beskrivs vidare som enkla eller dubbelsugande, och stängda, öppna eller halv -stängt.

Vissa pumpar stöds av lager på båda sidor. Andra är konstruerade för att monteras vertikalt. Några av pumparna är självsugande. Den eleganta utformningen av ändsugpumpen gör att pumphjulet, axeln och tätningarna kan avlägsnas från höljet för underhåll eller reparation utan att störa rörledningarna till vilka inlopp och utlopp är fästa. Det finns bara en genomträngning i huset som behöver tätas. En stor del av installerade pumpar är av denna design.

Drift

Två grundläggande idéer skiljer centrifugalpumpar från maskiner med positiv förskjutning. En centrifugalpump kan fungera utan vätska som strömmar genom den – dödhuvud eller till exempel mot en stängd utloppsventil – utan omedelbar skada. Positiva förskjutningsmaskiner kräver vanligtvis avlastningsventiler för att undvika katastrofala skador i liknande scenarier. Det betyder inte att en centrifugalpump ska köras under dessa förhållanden under någon längre tid. Den energi som normalt skulle flytta vätskan värmer istället upp vattenpumpen, vilket kan leda till kavitation och skador på pumpens inre. Vissa installationer använder en recirkulationsslinga för att undvika detta.

Den andra tanken är att en centrifugalpump kräver priming, även om det finns några undantag från denna regel. Om pumpintaget ligger mycket under inloppet till vattenpumpen kan en centrifugalpump inte skapa tillräckligt med vakuum för att suga vätska upp till intaget. Många pumpar med positiv förskjutning gör detta inneboende medan en centrifugalpump kräver hjälp, vanligtvis i form av en vakuumanordning.

För att säkerställa acceptabel pumpdrift och undvika kavitation kräver pumpkonstruktioner ett minimalt NPSH, eller netto positivt sughuvud, vilket stavar ut hur mycket tryck som måste finnas tillgängligt på pumpens sugsida för en given flödeshastighet. Detta är ett annat kännetecken för centrifugalpumpar: de måste arbeta med lägsta hastighet, medan maskiner med positiv förskjutning fortfarande kan pumpa även till de lägsta hastigheterna. Därav termen “dynamisk förskjutning.”

Pumptillverkare använder vanligtvis ett enda hölje för flera olika pumphjulsdiametrar och publicerar dessa som pumpens prestandakurvor. Dessa kurvor plottar huvudet mot flödeshastigheten för olika pumphjulsdiametrar och anger BEP, eller bästa effektivitetspunkt, för varje storlek. Detta är den punkt där de radiella krafterna som verkar på pumphjulet är minimala eller åtminstone balanserade runt det, vilket resulterar i minimal vibration. Det är inte nödvändigtvis pumpens punkt med högsta effektivitet.

Grundläggande centrifugalpumpningskoncept

För att bättre illustrera de väsentliga principerna för centrifugalpumpning kan det vara användbart att överväga en förenklad version av en industriell pumpmekanism. En cylindrisk burk med ett par roterande skovlar längs dess inre kan fästas på en axel. Denna axel har en remskiva som ansvarar för att skaka burken med rotationsrörelser. När burken är fylld med vatten börjar remskivan att rotera axeln i hög hastighet, vilket får burken att snurra. När vattnet i burken roterar skjuter centrifugalkraften ut det mot burkens väggar där det pressas mot behållarens kanter.

Eftersom vattnet inte kan fortsätta att röra sig utåt genom burkens väggar, börjar det klättra uppåt, så småningom överflödigt medan vattnet vid mittpunkten dras nedåt. Det överfyllda vattnet rör sig med samma hastighet som det gör vid fälgen, vilket innebär att den kinetiska energi som det producerar kan bibehållas om vattnet fångas upp och mer vatten tillförs vattenpumpen. Därför används vanligtvis en mottagande behållare för att fånga upp spillvattnet och en överskottstank är fäst vid axeln för att upprätthålla en kontinuerlig tillförsel av vätska. Samma centrifugalkrafteffekt kan uppnås utan remskivmekanismen genom att endast rotera skovlarna eller pumphjulen i burken.

Vane- och pumphjulsfunktioner

De radiella skovlarna i ett vattenhölje får vattnet att snurra när höljet roterar eller när skovlarna själva roteras, vilket gör dem till viktiga komponenter i de flesta centrifugala pumpsystem. På samma sätt är pumphjulet en integrerad pumpenhet eftersom den ger den rotationskraft som rör vingarna. Vanliga typer av skovel- och pumphjulsmodeller inkluderar:

 • Rak: I denna grundkonfiguration kommer vatten in i höljet genom ett inlopp på pumphjulet. Pumphjulet roterar sina blad, vilket får vattnet att snurra och genererar centrifugalkraft som skapar tryck längs pumphjulets yttre diameter. När tillräcklig kraft har applicerats trycker vattnet utåt från pumphjulet och rör sig genom en utloppskanal i ena änden av höljet.
 • Kurvad: Denna design har både böjda skovlar och ett böjt hölje. Ett inloppsrör kanaliserar vatten mot mitten eller “ögat” på pumphjulsenheten, där böjda skovlar börjar skjuta det mot höljets kant i ett spiralmönster. När den roterande kraften fortsätter att applicera tryck riktas vattnet in i en utloppskanal.
 • Volute: Voluten är en spiralformad kurva med ett plan som går tillbaka från en central punkt. Den är utformad för att matcha formen på höljet som omger pumphjulet i en centrifugalpump och bildar en passage för utsläppt vatten. Voluten expanderar med vissa intervaller och växer bredare ju längre längs vattenflödena.

Applikationer

Som med NEMA-rammotorer reglerar en serie standarder centrifugalpumpar med sug för att säkerställa att de är dimensionellt kompatibla med varandra och att en ersättningspump från en annan leverantör kommer att matcha bottenplattans montering och inlopps- och utloppsrören till den ursprungliga vattenpumpen.

En majoritet av pumparna är konstruerade för horisontell drift och är bultade på sängplattor tillsammans med motorerna som driver dem, sedan inriktade och anslutna med flexibla kopplingar. Nära kopplade pumpar fäster sina pumphjul direkt på förlängda motoraxlar och eliminerar därmed risken för felinriktning eller behovet av kopplingar. Detta arrangemang fungerar bara upp till en viss kapacitet (cirka 300 GPM).

Vertikala pumpar klassificeras vanligtvis som torr- eller våtgropssorter, med torrgropspumpar som vanligtvis används för stora dränerings- och bevattningsoperationer eller för kondensatcirkulation i stora ånganläggningar. De används ofta på fartyg för att spara utrymme. Våtgropspumpar inkluderar vertikala turbinpumpar, propellerpumpar (båda axialflödespumpar), avloppspumpar, volutpumpar och sumppumpar.

Avloppspumpar använder ibland ett spiralformat element vid suginloppet för att dra fasta ämnen i pumphjulet. Macerating pumpar används också för att hantera fasta ämnen. Jetpumpar används ofta för bostadsvatten. Strålen är en venturi som gör det möjligt för centrifugalpumpen att lyfta upp vattnet från brunnen.

Typer av vattenbrunnspumpar

Det finns lika många olika typer av brunnpumpar som det finns krav, även om urvalsfaktorer ofta beror på vattnets djup och brunnhöljets diameter. Vissa pumpar har speciella ändamål som att öka vattentrycket eller erbjuda ett speciellt vattenutlopp, som ett destillationssystem. Jetpumpar drar vatten, medan dränkbara pumpar fungerar genom att trycka vatten uppåt. Eftersom att driva vatten kräver mindre energi är dränkbara pumpar ofta effektivare för djupa brunnar. Att välja en jetpump eller dränkbar vattenpump beror sannolikt på brunnens djup.

Enkelt pumpsystem för grunda brunnar

Enstaka droppumpar är de bästa grunda pumparna. De har envägs backventiler för att hålla pumparna grundade. Vattenpumpen sitter över marken och drar vatten genom ett enda inloppsrör. Eftersom mekaniken är rakt framåt, behöver de mindre underhåll. Jetpumpar, de vanligaste pumparna för grunda brunnar, monteras ovanför brunnarna och suger upp vatten. Höjden vattnet kan lyftas beror på luftens vikt. Även om lufttrycket varierar med höjden är jetpumpdrivna grunda brunnar vanligtvis begränsade till 10 meter.

Jetpumpar skapar tryck genom användning av ett pumphjul eller centrifugalpump. Pumphjulet flyttar vatten – så kallat drivvatten – genom en smal öppning eller en stråle, monterad i huset framför pumphjulet. Förträngning av strålen får hastigheten på rörligt vatten att öka. När vatten lämnar strålen suger ett vakuum ytterligare vatten från brunnen.

Detta extra pumpade vatten kombineras med drivvattnet och släpps ut i hemmet vid högt tryck. Processen att dra vatten med grunda brunnstrålepumpar använder vatten. Det betyder att pumparna måste fyllas med vatten innan de kan fungera. Envägs backventiler är installerade för att hålla vattnet från att rinna tillbaka ner i brunnen.

Dubbelt pumpsystem för djupa brunnar

En djupbrunnstrålepump sitter också över marken, men den drar vatten genom användning av två rör – en för att dra vatten från brunnen och den andra för att driva vatten uppåt. Jetpumparna med djup brunn är konstruerade för att extrahera vatten från djup upp till 40 meter och kräver en fotventil för att fylla på röret. Vissa modeller kan innehålla en avgasrör för att säkerställa att brunnen aldrig pumpas torr.

Djupbrunnspumpar kan hämta vatten från djup som är större än 10 meter när strålen separeras från pumphjulshuset och placeras i vattnet. Pumphjulet driver vatten ner i strålens kropp medan strålen levererar vatten tillbaka till vattenpumpen. Djupbrunnspumpar använder sug vid strålen för att föra in vatten i systemet, liksom tryck som genereras av pumphjulet för att lyfta vatten från källan och in i hemmet.

För att förhindra att systemet överpumpar brunnen kommer en djupbrunnstrålepump att innehålla en 10 meter lång avgasrör ansluten till insugningsänden på jethuset. Om vattennivån sjunker under jethöljets nivå säkerställer avgasröret att brunnen aldrig pumpas torr. Ju större strålans avstånd över vattennivån är, desto effektivare blir pumpningen. Som med grunda brunnarsystem måste ett djupt brunnars jetpumpsystem grundas med vatten. En fotventil längst ner i brunnen hindrar vatten från att rinna av från rören.

Dränkbart pumpsystem för djupa brunnar

En djupbrunnssänkbar vattenpump använder en trycktank för att dra vatten genom ett enda rör som förbinder den inre brunnen till hemmet. En dränkbar vattenpump kan extrahera vatten från djup upp till 125 meter, men det måste dras från brunnhöljet för reparationer. Tvåtrådspumpar har inbyggda kontroller medan tretrådspumpar kräver en separat manöverbox.

Även om jetpumpar fortfarande kan hantera djup på flera hundra meter är dränkbara pumpar vanligtvis mer effektiva på större djup. Genom att flytta vattenpumpen ner i källan lyfter vattenpumpen inte längre vattnet utan skjuter det snarare uppåt. En dränkbar vattenpump fungerar dock inte om den inte är helt nedsänkt i vätska.

Dränkbara pumpar är cylindriska i form, med den nedre halvan består av en förseglad pumpmotor ansluten till en kraftkälla ovan jord. Motorn driver en serie pumphjul som används för att driva vatten upp i röret. När en tryckbrytare slås på snurrar pumphjulen, vilket drar vatten in i vattenpumpen. Vattnet trycks sedan genom pumpkroppen och in i en lagringstank vid ytan. En adapter, ansluten till VVS-systemet, reglerar tillgången till brunnens rör genom brunnhöljet och leder vatten från vattenpumpen in i hemmets VVS-system.

Till skillnad från vattenpumpar över marken, som upplever en högre grad av mekaniska problem på grund av utmaningen att dra vatten från en källa, stöter dränkbara pumpar i allmänhet på färre problem. Eftersom dränkbara pumpar ligger under vatten tappar de aldrig fyllning, vilket kan vara ett problem för ovanjordiska pumpar. Kavitation, som uppstår när överskott av luft eller gas kommer in i pumpens mekaniska delar, är vanligtvis inte heller ett problem för dränkbara pumpar eftersom pumparna ligger djupt under vattenytan och alltid har tillgång till vatten.

Även om dränkbara pumpar kan vara effektivare än jetpumpar för att leverera mer vatten med en jämförbar motor, kan eventuella problem med motorn kräva att hela enheten dras från brunnhöljet. Lyckligtvis är dränkbara pumpar allmänt kända för sin tillförlitlighet, och de fungerar ofta optimalt i upp till 25 år innan de behöver service. Sänkbara pumpar är ett effektivt och lågt underhålls sätt att leverera säkert dricksvatten till ditt hem.

 

Vanliga frågor om vattenpumpar

När ska du använda en centrifugalpump?

Du kan överväga att använda en centrifugalpump om du behöver pumpa media med låg viskositet och potentiellt innehållande fasta element. Centrifugalpumpar är robust utrustning som i allmänhet ger god effektivitet. Denna typ av vattenpump kan pumpa stora volymer och med ett konstant flöde.

I allmänhet är de inte självsugande. Du måste därför fylla kretsen självständigt innan vattenpumpen tas i bruk. Du kan också överväga denna typ av vattenpump för att leverera en avloppsreningsanläggning eller för att transportera tjocka vätskor eller rengöringsvätskor, såsom inom den petrokemiska industrin.

Vilken typ av vattenpump ska jag köpa för hushållsändamål?

Det finns många olika typer av pumpar som erbjuds av marknaderna som i stort sett är indelade i hushålls- och jordbrukspumpar. Den vanligaste och föredragna typen av vattenpump är den nedsänkbara vattenpumpen. Det beror på att det kräver nästan inget underhållsarbete och är en mycket hållbar apparat. Det kräver inte heller att du primar, så det är lika bekvämt så mycket som effektivt.

Ska en vattenpump nödvändigtvis ha självansugande förmåga?

Nej, en vattenpump är inte alltid självansugande. De mer traditionella modellerna kräver att du fyller på dem med lite vatten innan de börjar arbeta, varje gång. Detta är ett onödigt besvär ingen vill ta sig an. Därför hade människor börjat växla till mer praktiska självpumpande vattenpumpar som bara måste anslutas till strömförsörjningen för att börja arbeta. Det sparar tid och mycket av din ansträngning.

Hur många år kommer vattenpumpen att hålla?

En bra modell från något märkesföretag kan arbeta effektivt till sin fulla potential i minst fem år, vilket är ett genomsnitt. Om den underhålls ordentligt och inte överansträngs ofta kan den fungera i mer än så. Detta är anledningen till att du skulle vara villig att göra en rimligt bra investering, om du gör det – du behöver inte oroa dig för att göra ett nytt köp när som helst snart.

Vad är den maximala garantiperioden som tillhandahålls på denna apparat?

Garanti för en apparat är en mycket viktig faktor som måste beaktas innan du gör köpet. Det beror på att det kan vara så att apparaten visar effekterna av en mekanisk standard efter en viss tid och om din apparat inte har någon garanti, kan det vara svårt att få problem löst. Garantiperioden för dessa apparater kan vara mellan 0 och 2 år. Det säger sig självt att du bör använda vattenmotor med maximal garanti, med tanke på andra faktorer.

Kan dessa vattenpumpar också användas för bevattning?

Ja, dessa pumpar kan definitivt användas för bevattning. Du måste bara se till att det område du vill bevattna har en riklig tillgång på underjordiskt vatten. För det mesta väljer folk ofta dessa pumpar för samma användning, så om du vill göra inköp för din trädgård, gårdar är du i det klara.

När ska du använda en peristaltisk vattenpump?

Du kan överväga att använda en peristaltisk vattenpump, som är idealisk för rena, sterila eller aggressiva medier, när du behöver se till att den pumpade vätskan inte förorenas av ett externt medel. Med dessa pumpar kan du också dosera media exakt. Med denna typ av vattenpump rör sig mediet genom ett rör eller rör och är inte i kontakt med pumpkroppen, vilket garanterar en hygienisk pumplösning.

Dessa är självsugande pumpar, eftersom återvinningen av röret skapar en grundande verkan och låter vattenpumpen evakuera vätskor som innehåller luft eller eventuella gasrester. Å andra sidan är denna typ av vattenpump relativt besvärlig jämfört med andra pumpar med liknande flödeshastigheter. Dessutom är flödeshastigheten inte konstant eftersom den peristaltiska vattenpumpen arbetar med pulsationer.

Denna typ av vattenpump kräver också regelbundet underhåll för att förhindra slitage på slangen i pumpkroppen, men slangen är det enda elementet som behöver bytas ut, vilket innebär en relativt låg kostnad. Peristaltiska pumpar arbetar vanligtvis med låga flödeshastigheter. De används främst inom den kemiska industrin och det medicinska området.

Hur fungerar en brunnpump?

Ett typiskt brunnvattensystem lyfter vatten från en underjordisk brunn och levererar det till en lagringstank där det trycksätts och lagras tills det behövs. De flesta pumpar är elektriska och använder sug för att dra vattnet genom rören. De flesta pumpar faller också i en av följande två kategorier:

 • Jetpump – En motoriserad jetpumpsenhet innefattar vattenpumpen som flyttar vattnet från väggen och en motor för att dyka vattenpumpen. Det är ofta ihop med en trycktank som jämnar ut vattnet i hela hemmet.
 • Dränkbar vattenpump – En dränkbar vattenpump innehåller också en vattenpump och pumpmotor förutom en intern backventil. En dränkbar vattenpump kanske inte har en trycktank.

När ska du använda en membranpump?

Du kan överväga att använda en membranpump när du behöver transportera mycket viskösa eller mycket täta medier. Generellt är dessa pumpar dubbelmembran för att möjliggöra sugning och sedan utmatning av mediet. Dessa pumpar kan gå torra: de behöver inte smörjas och är självsugande.

Dessa pumpar används främst inom den kemiska industrin, men de är extremt flexibla så de används nu i många sektorer som livsmedelsindustrin, elektronik och gruvindustrin. Generellt drivs membranpumpar med hög kapacitet pneumatiskt. Du bör därför överväga att kontrollera kapaciteten i ditt pneumatiska nätverk om vattenpumpen ska användas i en industribyggnad eller tillhandahålla en luftkompressor i närheten om du behöver använda vattenpumpen utomhus.

Vad är flödeshastigheten?

Som en läroboksdefinition är flödeshastigheten för en vattenpump dess effektivitet vid pumpning av vatten under en viss tidsperiod. Normalt mätt som antalet liter per minut (l / min) eller antalet kubikmeter per timme (m3 / h) är flödeshastigheten avgörande för pumpens drift. Till exempel, om du behöver en vattenpump för jordbruks- eller industriellt bruk, ska flödeshastigheten vara hög (cirka 2000 liter / minut).

Å andra sidan, om du letar efter en hushållspump, skulle den idealiska flödeshastigheten vara mellan 100-200 liter / minut. Vad som gör pumpens flödeshastighet ännu viktigare är det faktum att den bestämmer livslängden för en vattenpump och dess dagliga energiförbrukning. Mindre flödeshastighet skulle leda till högre användning och därefter högre förbrukning. För att säkerställa att du får optimal flödeshastighet, se till att vattenpumpen du väljer kommer med rätt rörstorlek som har tillverkats med robust rörmaterial.

Vad är vattenkvaliteten?

En vattenpump kan bara fungera till fullo om den är installerad i rätt miljö. För att uttrycka det enkelt är olika vattenpumpar och motorer utformade för att hantera olika typer av vatten. Din vattenpump kan skadas om du använder den för en vattentyp som den inte är avsedd för. En avvattningspump skulle till exempel vara att överföra rent vatten från en plats till en annan, medan en avfallspump är utformad för att snabbt flytta stora mängder smutsigt vatten.

Hur stor är kapaciteten hos pumpens utloppshuvud, sughuvud och tryck?

En annan avgörande faktor vid nollställning av en vattenpump är dess tekniska aspekt. Kontrollera först och främst utloppshuvudet, vilket är den maximala höjden på utloppsröret, och även den maximala höjden varifrån vatten kan pumpas. Om du vill pumpa vatten till högre nivåer, se till att du väljer en vattenpump med högre utloppshuvud. Kontrollera även sughuvudets kapacitet, som är den djupaste nivån från vilken vatten kan pumpas.

Vad är inloppsstorleken?

Inloppsstorleken är extremt viktig för korrekt vattenflöde. Om inloppsstorleken är för liten kommer det att medföra friktionsförlust på systemet. Det är därför det hjälper att välja ett ganska bra medelstort inlopp så att mängden vatten som pumpas är mer och vattenflödet blir mer.

När ska du använda en kugghjulspump?

Du kan använda en kugghjulspump när du behöver transportera viskösa vätskor vid högt tryck om de inte innehåller några fasta partiklar. Som sådana är de lämpliga för att pumpa mycket viskösa material vid höga temperaturer, och de har också förmågan att vända sin pumpriktning. Dessa pumpar kännetecknas av konstant flöde med mycket lite buller under drift.

Dessa pumpar är i allmänhet pålitliga och kompakta med en enkel design, så underhållet blir inte särskilt dyrt. De är dock inte idealiska för mycket högt flöde. De används ofta i fordonsindustrin för att smörja alla motordelar. De används ofta i plastbearbetning, i automatiska pressar eller i gjuterisektorn. Dessa pumpar kan också ge en doseringsfunktion.

När ska du använda en kolvpump?

Kolvpumpar kan användas för media med låg viskositet och mediumflöde (i intervallet 80 m³ / h). Dessutom är det omöjligt att pumpa fasta partiklar med denna typ av utrustning eftersom vattenpumpen endast kan säkerställa korrekt funktion om tätningen mellan cylindern och kolven är perfekt. För högtrycksanvändning kan du välja en kolvpump, de skiljer sig från kolvpumpar genom att tätningen inte rör sig med kolven, den är fixerad och kan därför motstå högre tryck.

Det finns olika versioner av flera kolvpumpar (duplex, triplex, etc.) som garanterar en längre livslängd för vattenpumpen eftersom trycket fördelas över flera kolvar. I dessa fall, var försiktig med rotationshastigheten, för när du väljer att minska antalet kolvar för att nå samma trycknivå blir hastigheten högre och följaktligen kan det finnas högre pulser. Dessa pumpar är därför idealiska för att nå höga tryck och är därför mycket lämpliga för applikationer såsom oljepumpning, högtrycksrengörare eller för doseringsapplikationer som ett alternativ till membranpumpar.

Hur väljer jag mellan en nedsänkbar vattenpump och en ytmonterad vattenpump?

Valet av en nedsänkbar vattenpump och en ytmonterad vattenpump beror på det totala sughuvudet. Om mediet som ska sugas är djupare än 7 meter måste du använda en dränkbar vattenpump eftersom en ytmonterad vattenpump inte skulle kunna extrahera en vätska på detta djup. Å andra sidan, om sughuvudet tillåter användning av båda pumptyperna, bör valet göras enligt applikationen, miljöförhållandena och användningsfrekvensen.

Ytmonterade pumpar ger enkel åtkomst och är därför lättare att underhålla. Installationsförhållandena kan dock påverka pumpens prestanda. Det är därför nödvändigt att skydda mot dåligt väder och eventuella externa agenser. En annan nackdel med ytmonterade pumpar är behovet av grundning, medan i fallet med en nedsänkt vattenpump är höljet nedsänkt i vätskan som ska pumpas och därför är det redan grundat.

När det gäller en ytmonterad vattenpump kan du välja en självansugande vattenpump när kretsen inte kan primas oberoende av varandra. Denna typ av vattenpump är utrustad med en mekanism för att ta bort luft från sugröret och en backventil för att förhindra att vätskan flyter tillbaka in i sugröret när vattenpumpen stoppas.

Vilka är de viktigaste motorerna som används för pumpar?

Pumpar har i allmänhet två distinkta delar: själva pumpdelen, som transporterar mediet och motoriseringsdelen, som driver vattenpumpen. Elektriska pumpar som använder en elektrisk motor är de vanligaste. Strömförsörjningen beror särskilt på huvudet (sughuvudet + utloppshuvudet), huvudförluster, transportavstånd och flödeshastighet.

Autonoma pumpar är i allmänhet motorpumpar utrustade med en förbränningsmotor. Till skillnad från en konventionell vattenpump som kräver en extern energikälla är en motorpump en vattenpump, i allmänhet centrifugal, associerad med en förbränningsmotor (diesel eller bensin), vilket gör den autonom i sin användning. Denna typ av vattenpump används främst inom jordbruket och vid beredskap för att bekämpa bränder.

Motorpumpar är också användbara som ett relä när vätskan måste transporteras över långa sträckor. Det finns också pneumatiska pumpar som arbetar med tryckluft; dessa pumpar används främst för att öka trycket i en krets. Utan att hänvisa till manuella pumpar kan vissa pumpar säljas utan motor. Det är då nödvändigt att tillhandahålla systemet som gör det möjligt för dem att fungera.

Hur undviker du pumpkavitation?

Kavitation uppstår när den pumpade vätskan är nära kokpunkten (dvs. dess omvandling till gas, vilket beror på vätskans temperatur och trycket den utsätts för). Kavitation orsakas av bildandet av imploderande ångbubblor som snabbt kan skada vattenpumpen och generera buller som kan vara irriterande.

Det är därför viktigt att kontrollera att vattenpumpen är väl anpassad till installationens övergripande konfiguration och särskilt till sughuvudet. För att undvika pumpkavitation är det föredraget att förutse bildandet av gasbubblor genom att kontrollera att vattenpumpen är rätt dimensionerad för installationen.

Detta kräver beräkning av ett värde som kallas NPSHa (Net Positive Suction Head available), vilket beror på flödeshastighet, tryck, huvudförluster och sug samt utloppshuvudet. Pumptillverkaren indikerar ett värde som kallas NPSHr (Net Positive Suction Head krävs). Båda värdena uttrycks i meter, och för att vattenpumpen ska ha rätt storlek måste du kontrollera att den beräknade NPSHa är minst 0,5 m högre än NPSHr.

Vilka är de olika typerna av pumpar?

Det finns olika typer av pumpar, nämligen:

 • Centrifugalpumpar (vätskan sugs in av ett skovelhjul eller propeller); är den vanligaste modellen.
 • Membranpumpar (vätskan sugs in genom svängning av ett membran).
 • Kolvpumpar (vätskan sugs in och ut genom den fram- och återgående rörelsen hos en eller flera kolvar).
 • Peristaltiska pumpar (vätskan pressas in i ett rör som komprimeras av roterande valsar).
 • Kugghjulspumpar (vätskan sugs in och släpps ut genom rotation av en rotor och kugghjul eller av två kugghjul som roterar i motsatta riktningar).

Det finns också pumpar avsedda för specifika användningsområden, som innehåller de olika driftsprinciper som beskrivs ovan, till exempel:

 • Doseringspumpar eller doseringspumpar används för att injicera en vätska exakt och exakt.
 • Hisspumpar används till exempel för att evakuera avloppsvatten.
 • Trumpumpar används för att överföra en vätska som finns i en trumma eller en kapsel.
 • Smörjpumpar som namnet anger används för att hantera smörjning av ett system.
 • Sänkbara pumpar suger vätskan direkt in i vattenpumpen så att den inte begränsas av sughöjden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top