Bästa vattenpumpen 2023 – Test av olika vattenpumpar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst dränkbar

BEULCO Pumpautomat

GRUNDFOS Borrhålspump

WILO Jetpump

Flygt Dränkpump

Klicka här för att se fler vattenpumpar.

Vattenpumpar är avgörande verktyg som påverkar vår dagliga livskvalitet mer än vi kanske inser. Från trädgårdsbevattning till industriella tillämpningar, de finns där, oumbärliga i sin tysta tjänst.

Denna artikel syftar till att testa och utforska några av marknadens främsta vattenpumpar. Vi kommer att gå igenom deras funktioner, bedöma prestanda och ge insikter för att hjälpa dig i ditt köpbeslut.

Om du inte är bekant med termen, är en vattenpump en apparat designad för att transportera vatten från en plats till en annan. Deras användningsområden varierar enormt, från hushåll till industri.

Med ett brett utbud av vattenpumpar tillgängliga kan det vara svårt att välja den som passar bäst för dina behov. Därför finns denna artikel. Scrolla ner för att dyka in i våra utförliga recensioner och test av olika vattenpumpar. Välkommen till vattenpumpens fascinerande universum!

1. Bäst i test – BEULCO Aqua Jet Inox Vattenpump

BEULCO Aqua Jet Inox Vattenpump

I vår strävan att hitta den bästa vattenpumpen på marknaden, stötte vi på BEULCO Aqua Jet Inox. Vi märkte snabbt att denna pump utmärker sig för sin imponerande effektivitet, utan att kompromissa med dess kraft. Med en motoreffekt på 700 W levererade denna pumpautomat imponerande resultat under vårt test.

Specifikationer
Motoreffekt:700 W
Medietemperatur:35°C
Nominellt flöde:3.6 m³/h
Uppfordringshöjd:530 kPa
Mått:63x58x37cm

Installationen av BEULCO Aqua Jet Inox var smidig, vilket är en fördel vi uppskattade. Dess självsugande förmåga underlättade processen betydligt, vilket sparade oss tid och krångel.

Under utförandet av testerna imponerade den oss med sin prestanda och kraft, oavsett vilken typ av testmiljö vi använde, oavsett om det var för en dränkbar pump eller en trädgårdspump.

Vi var särskilt imponerade av det rostfria stålpumphuset, vilket ger en robust och hållbar konstruktion. Trots att pumpen är kraftfull, noterade vi att dess ljudnivå förblev låg under hela vårt test, vilket var en välkommen överraskning.

I slutet av vårt test märkte vi dock att pumpen, trots dess kraft, inte alltid gav den optimala prestanda vi hoppades på när det kom till större volymer. Medan den presterade utmärkt för mindre till medelstora uppgifter, kände vi att den inte alltid uppfyllde våra förväntningar vid större påfrestningar. Detta är dock en mindre nackdel, med tanke på pumpens övergripande prestanda.

Fördelar

 • Kraftfull och effektiv
 • Tyst under användning
 • Robust och hållbar konstruktion

Nackdelar

 • Kunde vara mer effektiv vid större volymer
 • Priset kan vara lite högt för vissa användare

2. Bäst premiumval – GRUNDFOS SQE 2-70 Borrhålspump

GRUNDFOS SQE 2-70 Borrhålspump

När vi först tog oss an uppgiften att testa GRUNDFOS SQE 2-70 Borrhålspump, var vi genast imponerade av dess gedigna byggkvalitet och genomtänkta funktioner. En sak som framför allt sticker ut med denna produkt är dess höga prestanda, vilket blev tydligt under våra noggranna tester.

Specifikationer
Motoreffekt:1.15 kW
Nominellt flöde:2 m³/h
Uppfordringshöjd:696.09 kPa
Pumpdiameter:74 mm
Mått (Längd):768 mm

Medan vi ställde upp testmiljön för denna pump, märkte vi hur gediget byggd den är. Pumphuset i rostfritt stål ger inte bara robusthet, utan även en visuell elegans. Det inbyggda motorskyddet bidrog till att vi kände oss trygga medan vi testade denna produkt, vilket är en stor fördel.

Våra tester av denna pump i olika miljöer, oavsett om det var som en dränkbar pump, en sugpump eller en brunnpump, gav enastående resultat. Den klarade av alla utmaningar vi ställde den inför med bravur, vilket förstärker vår uppfattning om dess höga prestanda.

Ett område där pumpen kunde vara bättre är dock storleken. Med en pumpdiameter på 74 mm och en längd på 768 mm, kan det vara lite svårt att passa in den i mindre utrymmen. Men om storleken inte är ett problem för dig, är detta en produkt vi definitivt kan rekommendera.

Fördelar

 • Högpresterande och pålitlig
 • Robust byggkvalitet
 • Inbyggt motorskydd

Nackdelar

 • Kan vara lite stor för mindre utrymmen
 • Kabellängden kan vara kort för vissa användningsområden

3. Bäst budgetval – WILO WJ 203 Jetpump

WILO WJ 203 Jetpump

Att testa WILO WJ 203 Jetpump var en intressant upplevelse för oss, eftersom dess självsugande förmåga verkligen överraskade. Detta var det som stack ut mest under våra tester och därför är det värt att uppmärksamma i denna recension.

Specifikationer
Självsugande höjd:Upp till 8 m
Motoreffekt:0.75 kW
Max. driftstryck:6 bar
Medietemperatur:5°C – 35°C
Nettovikt:11 kg

Pumpens robusta byggkvalitet och alla medieberörda delar är korrosionsfria, vilket innebär att den håller längre även vid regelbunden användning. Det var en av de mest positiva aspekterna vi noterade under våra tester.

Ett annat område där WILO WJ 203 imponerade på oss var dess självsugande kapacitet. Med en förmåga att suga upp till 8 meter, var den särskilt effektiv vid bevattning och andra vattenförsörjningsbehov. Dess prestanda i denna aspekt var utmärkt, vilket bekräftas av vår testprocess.

Trots dess många fördelar finns det några nackdelar med denna pump. För det första, med en vikt på 11 kg, kan den vara lite tung för vissa användare. För det andra är dess kapslingsklass IP44, vilket innebär att den kanske inte är lika tålig mot damm och vatten som vissa andra pumpar på marknaden.

Fördelar

 • Stark självsugande förmåga
 • Robust och korrosionsfri byggkvalitet
 • Lätt att installera

Nackdelar

 • Något tung för vissa användare
 • Kapslingsklass kan vara otillräcklig för vissa miljöer

4. Bäst dränkpump – Flygt SXM2 Dränkpump

Flygt SXM2 Dränkpump

Under vårt omfattande testning av Flygt SXM2 Dränkpump blev vi omedelbart imponerade av dess kompakta design. Denna lilla kraftverk är inte bara kraftfull, men dess lilla storlek gör det lätt att placera även i de mest trånga utrymmena, vilket ger den en stor fördel.

Specifikationer
Motoreffekt:250 W
Max flöde:135 l/s
Max tryckhöjd:6,5 m
Pumpdiameter:155 mm
Vikt:4 kg

Flygt SXM2 är tillverkad av rostfritt stål och fiberarmerad plast, vilket ger den robusthet och hållbarhet. Under våra tester klarade pumpen sig mycket bra under både länspumpning och dränering, visade inga tecken på prestandaproblem eller korrosion.

Den inbyggda nivåstyrningen via nivåvippa var mycket effektiv, vilket förbättrade pumpens totala prestanda och användarvänlighet.

Något vi observerade var att, trots sin storlek, pumpen levererar ett imponerande maxflöde på 135 l/s och en max tryckhöjd på 6,5 m. Dessa egenskaper, tillsammans med den robusta konstruktionen, gör pumpen lämplig för en mängd olika användningsområden.

Det bör dock noteras att pumpen inte får torrköras och måste alltid vara dränkt under drift. Denna begränsning kan vara ett problem för vissa användare, men givet dess dränkbara design, var detta inte en överraskning för oss under våra tester.

Fördelar

 • Kompakt design, lätt att placera i små utrymmen
 • Hög motoreffekt och flödeshastighet
 • Robust och hållbar konstruktion

Nackdelar

 • Måste alltid vara dränkt under drift
 • Behöver extern flottör/vippa för pumpstyrning

5. Bäst cirkulationspump – Wilo Yonos Pico

Wilo Yonos Pico Cirkulationspump

Under vår utvärdering av Wilo Yonos Pico Cirkulationspump, blev vi snabbt imponerade av dess energieffektivitet. Tack vare dess låga Energieffektivitetsindex (EEI) på 0,20, är pumpen både miljövänlig och ekonomisk att använda. Den uppdaterade “grön knapp” teknologin förenklar inställningsprocessen, vilket gör denna pump till ett utmärkt val för den genomsnittliga hemägaren.

Specifikationer
Maximalt driftstryck:10 bar
Max. flöde:3.5 m³/h
Energieffektivitetsindex:0.20
Medietemperatur:-10°C / 95°C
Nettovikt:2 kg

Pumpens prestanda var lika imponerande, med maximalt driftstryck på 10 bar och ett maximalt flöde på 3,5 m³/h. Även i vår mest krävande tester stod den här pumpen upp mot utmaningen och levererade konsekvent prestanda.

Vi uppskattade också den inbyggda automatiska deblockeringsfunktionen och manuell avluftningsfunktion, vilket minskar underhåll och förbättrar pumpens livslängd. Dessutom, tack vare dess LED-indikering, kunde vi enkelt övervaka och justera pumpens inställningar, vilket ökar användarvänligheten.

Även om vi inte hittade några direkta nackdelar med pumpen under våra tester, bör potentiella användare vara medvetna om att den endast är avsedd för cirkulation av värmevatten. Dessutom kan dess komplicerade tekniska specifikationer vara överväldigande för användare utan tidigare erfarenhet av cirkulationspumpar.

Fördelar

 • Hög energieffektivitet
 • Stark prestanda
 • Enkel att installera och justera tack vare “grön knapp” teknologi

Nackdelar

 • Endast för cirkulation av värmevatten
 • Tekniska specifikationer kan vara överväldigande för oerfarna användare

6. Bäst bevattningspump – GARDENA Classic 3000

GARDENA Classic 3000 Bevattningspump

Under vår noggranna granskning av GARDENA Classic 3000/4 Bevattningspump blev vi förtjusta över dess effektivitet och mångsidighet. Denna kompakta pump på 600W, med ett maximalt flöde på 3100 l/h, visade sig vara en utmärkt lösning för en mängd olika uppgifter. Från bevattning till tryckhöjning och överföring av olika typer av vatten, levererade pumpen alltid stabila och tillförlitliga resultat.

Specifikationer
Effekt:600W
Leveranskapacitet:3100 l/h
Maximalt tryck:3,6 bar
Maximalt självsug:7 m
Vikt:6,5 kg

Vi var särskilt imponerade av pumpens starka sugkraft och tryckprestanda. Trots sin lätta konstruktion, var Classic 3000/4 alltid upp till uppgiften, och vi uppskattade dess lätta, robusta design. Dessutom var den stor öppningen för fyllning en tacksam egenskap, vilket gjorde det enkelt att förbereda pumpen för användning.

Den här pumpen var också mycket tyst under drift, tack vare dess gummifötter. Dessa fötter bidrog också till pumpens stabilitet, vilket är en viktig faktor att ta i beaktande vid val av pump.

Men som med alla produkter, hade Classic 3000/4 några nackdelar. Till exempel, pumpen är inte avsedd för pumpning av saltvatten, aggressiva och lättantändliga vätskor, eller livsmedel. Dessutom kan den korta kabellängden på endast 1,5 m vara begränsande för vissa användare.

Fördelar

 • Stark prestanda och sugkraft
 • Mångsidig och lätt att använda
 • Tyst drift tack vare gummifötter

Nackdelar

 • Kan inte pumpa saltvatten, aggressiva och lättantändliga vätskor, eller livsmedel
 • Kort strömkabel kan vara begränsande för vissa användare
hur vi testar vattenpumpar

Vår testmetodik: En djupdykning i vår process

För att erbjuda dig den mest grundliga och informativa recensionen av varje vattenpump, har vi genomfört en detaljerad serie av tester.

Att förstå vår process hjälper dig inte bara att förstå hur vi har kommit till våra slutsatser, utan ger också insikt i de faktorer som spelar en roll när vi bedömer överlägsenheten hos en vattenpump över en annan.

Uppställning av testmiljö

Vårt första steg var att skapa en konsekvent och rättvis miljö för varje test. Med tanke på att vattenpumpar kan variera enormt i typ och användningsområde – från dränkbara pumpar till borrhålspumpar – ville vi säkerställa att varje pump testades under förhållanden som bäst speglade dess tänkta användning.

Genom att konstruera en sådan miljö kunde vi emulera realistiska scenarier, vilket bidrog till att våra tester blev mer relevanta och praktiska. Med denna standardiserade testmiljö kunde vi också minska variationer i resultaten som kunde ha varit orsakade av externa faktorer, vilket resulterade i mer tillförlitliga och jämförbara data.

Vår testprocess

Vår testmetodik var designad för att vara både rigorös och flexibel, vilket tillät oss att fullt ut utvärdera varje vattenpumps unika egenskaper och prestanda. Testprocessen började med installationen av varje pump.

Vi dokumenterade noga varje steg i installationsprocessen, noterade hur enkelt eller komplicerat det var, och funderade på eventuella problem eller utmaningar vi stötte på. Efter installationen genomförde vi en rad tester under olika förutsättningar för att utvärdera varje pump på ett mängd olika sätt.

Utförande av Testerna

För att säkerställa pålitligheten i våra resultat, testades varje vattenpump flera gånger under olika tidpunkter. Varje test varade i genomsnitt 30 minuter, men det kunde variera beroende på den specifika pumpen och testet som utfördes.

Efter varje testtog vi oss tid att noga mäta och dokumentera resultaten, vilket bidrog till att sammanställa en grundlig datamängd för varje produkt.

Utvärdering

När alla tester var utförda och alla data samlade, började vi med utvärderingsprocessen. Vi jämförde varje vattenpumps prestanda i de olika testerna, med särskilt fokus på kriterier som effektivitet, kraft, hållbarhet och användarvänlighet.

Denna jämförande analys gjorde det möjligt för oss att rangordna pumparna och ge varje produkt en slutlig bedömning baserad på dess totala prestanda och värde.

Hållbarhet och långtidstest

För att testa varje produkts hållbarhet, utförde vi också långvariga tester. Dessa tester involverade att köra varje pump under längre perioder, vilket gav oss värdefull information om hur produkterna presterade över tid och hur de klarade av långvarig användning och slitage.

Dessa tester bidrog till vår förståelse av varje pumpens livslängd och dess potentiella prestanda på lång sikt.

Säkerhet och pålitlighet

I slutet av vårt test övervägde vi varje vattenpumps säkerhetsfunktioner och pålitlighet. Vi utvärderade hur säkert varje produkt var att använda, och hur väl de hanterade oväntade scenarier eller avbrott.

Vi fokuserade på eventuella säkerhetsfunktioner som var inbyggda i designen, och noterade om de faktiskt bidrog till att göra produkten säkrare att använda.

5 tips inför användning av vattenpump - Vad vi upptäckt

5 tips inför användning av vattenpump – Vad vi upptäckt

Att använda en vattenpump kan vara en avgörande lösning för olika bevattning- och dräneringsscenarier. Men utan rätt förberedelser och kunskap kan användningen leda till problem.

Här är några tips som vi har samlat under våra omfattande produkttester, som kan hjälpa dig att förstå vad du bör tänka på innan du använder din vattenpump.

1. Förstå pumpens kapacitet och användningsområden

Ett av de första stegen att ta före användning av din vattenpump är att förstå pumpens kapacitet och vilka användningsområden den är avsedd för. Detta kan låta uppenbart, men under våra tester upptäckte vi att förståelsen för en pumps kapacitet och syfte kan ha en stor påverkan på dess prestanda och livslängd.

Använd inte pumpen för ändamål den inte är avsedd för, som att pumpa saltvatten, aggressiva och lättantändliga vätskor eller livsmedel om det inte specificeras i produktinformationen.

2. Förberedelse av pumpen

Nästa steg i förberedelsen av din vattenpump är att se till att den är ordentligt fylld med vatten. Vissa pumpar kan behöva förbehandlas med vatten för att förhindra torrkörning, vilket kan orsaka allvarlig skada på pumpen.

Under våra tester noterade vi att pumpar med större fyllningsöppningar tenderar att vara lättare att förbereda.

3. Placering av pumpen

En annan viktig aspekt att tänka på innan du använder din vattenpump är var du ska placera den. En korrekt placering kan förbättra pumpens prestanda och förlänga dess livslängd.

Vår erfarenhet under tester visade att en pump bör placeras på en stabil yta för att förhindra onödiga vibrationer och rörelser, vilket kan skada pumpen och påverka dess prestanda.

4. Vänta på rätt temperatur

Om du planerar att använda din vattenpump under kallare förhållanden, är det viktigt att komma ihåg att pumpen kan vara känslig för frost. Under våra tester upptäckte vi att det är kritiskt att tömma pumpen på kvarvarande vatten för att förhindra skada från frysende temperaturer.

Kontrollera alltid temperaturen och skydda din pump mot frost genom att tömma den på kvarvarande vatten om temperaturen sjunker.

5. Underhåll pumpen

Slutligen är korrekt underhåll av din vattenpump avgörande för att säkerställa dess livslängd och prestanda. Underhåll kan omfatta allt från att rengöra pumpen regelbundet till att byta ut slitna delar.

Under våra tester har vi märkt att pumpar som regelbundet underhålls levererar konsekvent prestanda och har en längre livslängd jämfört med pumpar som försummas.

Slutsats

Att använda en vattenpump kan verka enkelt vid första anblicken, men det finns viktiga steg att ta före användning för att försäkra dig om att pumpen fungerar på bästa möjliga sätt.

Genom att följa dessa tips, som vi har samlat under våra tester, kan du förbättra din vattenpumps prestanda och livslängd.

Vanliga frågor om vattenpumpar

Hur fungerar en vattenpump?

En vattenpump fungerar på det viset att kolven i cylindern rör sig upp och ner. När kolven rör sig upp så stänger den övre backventilen sig medan den nedre öppnas och släpper igenom vatten när det är vattenfyllt.

Vad gör en vattenpump?

En vattenpump gör ungefär det som man kan lista ut av att höra namnet, den pumpar helt enkelt vatten. Vattenpumpen kan dock användas till flera saker och det finns även olika typer av modeller som lämpar sig till olika saker.

Om du är intresserad av att se lite olika typer av vattenpumpar kan du kika på modellerna vi listat på vår sida.

Hur mycket el drar en vattenpump?

Hur mycket el vattenpumpen beror på vad för typ av variant det är och hur stor den är. Vissa pumpar drivs även på bensin vilket innebär att de inte drar någon el alls.

Om du vill veta mer om specifika typer rekommenderar vi dig att kika på alternativen vi listat på vår hemsida.

Vad kostar en vattenpump?

En vattenpump kan variera en del i pris men kostar generellt sett någon tusenlapp. Om du vill jämföra lite olika modeller och dess pris kan du titta på alternativen vi listat på vår hemsida.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så kan man konstatera att vattenpumpar är rätt så mångsidiga och att de går att använda till flera olika saker.

När du köper din vattenpump bör du därför se till att välja den pumpen som är tillverkad för att användas till det du avser att göra. Det finns nämligen fler olika typer av vattenpumpar på marknaden.

Vid köpet bör du också ha i åtanke att ta en titt på saker såsom effektivitet, det vill säga hur många liter vatten i timmen vattenpumpen har möjlighet att pumpa.

Avslutningsvis så kan det vara värt att jämföra olika modeller och se vilka funktioner de erbjuder och utefter det välja det mest lämpliga alternativet.

>>> Är du också intresserad av poolstegar? Klicka då på länken! 

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen