Bästa vattenslangen 2023 – Test av olika vattenslangar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Mest flexibel

Hozelock Tricoflex

Hozelock Auto Reel

GARDENA Classic

Hozelock Superhoze

Klicka här för att se fler vattenslangar.

En robust vattenslang är en ovärderlig tillgång för varje trädgårdsentusiast. Den bidrar till att hålla din trädgård frodig, oavsett sommarens värme, och förvandlar den till en blomstrande tillflyktsort. Om du parar ihop den med en bra regnvattentunna, får du en självförsörjande oas hemma.

Men att välja rätt vattenslang är ingen liten uppgift; det är en långsiktig investering som kräver genomtänkt övervägande av faktorer som bar-tal, antitrassel funktion, hållbarhet och material. Här nedanför, hjälper vi dig att navigera i valen med test och recensioner av sex olika modeller.

1. Bäst i test – HOZELOCK Super Tricoflex Ultimate Vattenslang

HOZELOCK Super Tricoflex Ultimate Vattenslang

Under vårt test av Hozelock Super Tricoflex Ultimate vattenslang, märkte vi direkt att dess högteknologiska design sätter den ett steg framför många konkurrenter.

Specifikationer
Längd: 25 m
Innerdiameter:12.5 mm
Max. arbetstryck:12 bar
Temperaturområde:+60-20 °C
Skydd:UV och frost

Med fem lager av trikåarmerad förstärkning, en 100 % ftalatfri konstruktion och teknologi för att förhindra trassel och vridning, visade sig denna 25 meter långa trädgårdsslang vara både användarvänlig och otroligt hållbar.

Slangens unika sammansättning ger dessutom både UV- och frostskydd, vilket gjorde att den presterade väl under våra hårda väderförhållanden under testet.

Under användning uppskattade vi hur lättviktig och handterlig slangen var, tack vare dess Soft & Flex-teknik och Ultralit-teknik som minskar vikten med 25 % jämfört med liknande slangar. Vi fann också att TNT vridskyddstekniken verkligen höll vad den lovade – aldrig under vårt test behövde vi oroa oss för att slangen skulle vrida sig och hindra vattenflödet.

Men även med alla dessa teknologiska framsteg, hade vi en viss reservation. Vi upplevde att, trots sin lätthet och flexibilitet, kan Hozelock Super Tricoflex Ultimate vara svår att rulla upp jämnt och smidigt på en vattenslangvinda. För dem som värdesätter ordning och snyggt förvarande, kan detta vara något att notera.

Fördelar

 • Ftalatfri och tungmetallfri
 • TNT vridskyddsteknik
 • Soft & Flex-teknik
 • Ultralit-teknik
 • UV- och frostskydd

Nackdelar

 • Kan vara svår att rulla upp jämnt på vattenslangvinda.

2. Bäst premiumval – HOZELOCK 2595 Auto Reel Slangvinda

HOZELOCK 2595 Auto Reel Slangvinda

HOZELOCK Auto Reel Slangvinda tar trädgårdsskötsel till en ny nivå av bekvämlighet och effektivitet. Denna toppmoderna slangvinda, utrustad med en 40 meter lång slang, är ett måste för alla trädgårdsentusiaster.

Specifikationer
Längd: 40 m
Material: UV-beständig polypropen
Funktion: Automatisk upprullning
Vridbar: 180 grader
Inbyggt lås: Ja

Den automatiska upprullningsfunktionen gör hanteringen smidig och sparar tid, vilket ger användaren möjlighet att fokusera mer på själva trädgårdsarbetet.

Enligt vår erfarenhet, samt utifrån recensioner vi har samlat på nätet, imponerar denna produkt med sin robusta konstruktion och användarvänlighet.

Slangvindan, som är tillverkad av UV-beständig polypropen, är både stark och hållbar, vilket säkerställer en lång produktlivslängd. Vi uppskattade särskilt den integrerade spärrmekanismen, som tillåter slangen att låsas på önskad längd utan behov av manuell inblandning.

HOZELOCK Auto Reel Slangvinda kommer med robusta väggfästen, vilket gör det möjligt att svänga vindan 180 grader. Detta gör att slangen enkelt kan nå alla delar av trädgården, vilket ger användaren oändliga möjligheter i sin trädgårdsvattning.

En annan uppskattad egenskap med denna produkt är dess löstagbara design. Detta innebär att vindan enkelt kan tas loss från väggfästena för att förvaras inomhus under vintermånaderna. Dessutom innehåller väggfästena ett inbyggt lås, vilket minskar risken för stöld.

För att toppa det hela levereras HOZELOCK Auto Reel Slangvinda med alla nödvändiga kopplingar och tillbehör, vilket gör det möjligt för användaren att börja vattna direkt efter installation.

Fördelar

 • Automatisk upprullningsfunktion
 • Lätt att använda
 • Robust och tålig konstruktion
 • 180-graders svängradius
 • Kommer med alla nödvändiga kopplingar

Nackdelar

 • Vikten kan vara ett problem för vissa användare
 • Måste förvaras inomhus under vintermånaderna

3. Bäst budgetval – GARDENA Classic Vattenslang

GARDENA Classic Vattenslang

GARDENA Classic Vattenslang erbjuder en lösning som kombinerar pålitlig funktionalitet med utmärkt hållbarhet för trädgårdsbevattning. Med sin tryckbeständighet och formstabilitet tack vare högkvalitativa material, har denna slang verkligen visat sig stå emot kraven från vår intensiva testning.

Specifikationer
Slanglängd:20 m
Slangdiameter:13 mm
Sprängtryck:22 bar
Material:PVC
UV-beständig:Ja

Vi blev imponerade av hur väl slangen behåller sin form, även under påfrestande förhållanden. Detta kan tillskrivas den inre textilen som ger slangen dess tryckbeständighet.

Dessutom är slangen tillverkad av material som är fria från skadliga mjukgörare (ftalater) och tungmetaller, vilket ger oss en extra trygghet när vi använder den i trädgården.

UV-beständigheten var ett annat märkbart plus i vår testning, med slangen som behöll sin struktur och prestanda även under stark sol. Vi uppskattade också att GARDENA Classic kan kompletteras med GARDENA systemkopplingar och anslutningsanordningar i originalutförande, vilket gör det till ett flexibelt alternativ för olika trädgårdsbehov.

En negativ aspekt som vi märkte under våra tester var dock att, trots formstabiliteten, slangen kunde vara lite svår att rulla upp efter användning. Trots detta, med tanke på dess tryckbeständighet, UV-beständighet och flexibilitet, anser vi att GARDENA Classic Vattenslang erbjuder ett utmärkt värde för pengarna.

Fördelar

 • Behåller formen väl
 • UV-beständig
 • Flexibel användning med GARDENA systemkopplingar
 • Fri från skadliga ämnen
 • Tryckbeständig upp till 22 bar

Nackdelar

 • Kan vara lite svår att rulla upp efter användning

4. HOZELOCK Superhoze Vattenslangset

HOZELOCK Superhoze Vattenslangset

HOZELOCK Superhoze Vattenslangset visade sig vara en imponerande aktör i vår serie av tester, med dess unika expanderande design som sticker ut.

Specifikationer
Slanglängd:15-45 m
Krananslutning:3/4″
Munstycke:1/2″
Material:Gummi, Textil
Färg:Gul

Denna dynamiska egenskap gör det möjligt för Superhoze att expandera upp till tre gånger sin ursprungliga längd, vilket gör den idealisk för att nå alla hörn av trädgården.

En uppenbar fördel vi märkte under våra tester var hur praktiskt det var att förvara slangen efter användning. Tack vare dess förmåga att krympa till sin ursprungliga längd, kan den enkelt förvaras utan att ta upp för mycket plats.

Dessutom är dess konstruktion trasselfri, vilket innebär att det inte finns några problem med att slingan trasslar sig eller knutar bildas.

Ytterligare en fördel med Superhoze är dess robusta och UV-beständiga polyester yttre, vilket ger extra hållbarhet och gör att slangen kan stå emot väder och vind. Slangsetet kommer också med AquaStops, munstycke och krankoppling, vilket ger en lättanvänd och läckfri lösning för trädgårdsbevattning.

Om vi ska nämna en svaghet, märkte vi att trots sin expanderande natur, var slangen inte särskilt kraftfull när det gäller vattentrycket. Detta var särskilt märkbart när slangen var helt utsträckt. Ändå, med sin innovativa design och lätta hantering, ger HOZELOCK Superhoze Vattenslangset definitivt värde för pengarna.

Fördelar

 • Expanderar upp till tre gånger sin längd
 • Lätt att förvara efter användning
 • Robust och UV-beständigt material
 • Levereras med AquaStops, munstycke och krankoppling
 • Trasselfri konstruktion

Nackdelar

 • Mindre effektivt vattentryck när slangen är helt utsträckt

5. Gardena Sprinkler Vattenslang

Gardena Sprinkler Vattenslang

När vi testade GARDENA 1998-20 Sprinklerslang insåg vi snabbt dess stora fördel – dess anpassningsförmåga. Slangen kan enkelt förlängas upp till 22,5 m eller förkortas till önskad längd genom att skära av den.

Specifikationer
Slanglängd:15-22,5 m
Garanti:10 år
Färg:Grön
Bevattningstyp:Fin dimma
Systemkopplingar:Inkluderade

Denna flexibilitet gör den till en utmärkt lösning för både större trädgårdsområden och mindre utrymmen som behöver bevattning.

Sprinklerslangen levererar en fin dimma, perfekt för bevattning av rabatter, kanter och smala ytor. Under våra tester observerade vi hur effektivt och jämnt vattenfördelningen var, vilket ledde till optimal bevattning utan överdriven vattenanvändning.

En annan fördel är att GARDENA 1998-20 levereras med alla nödvändiga systemkopplingar för att du snabbt och enkelt ska kunna koppla upp den mot en vattenkälla. Dessutom kommer den med en generös 10-års garanti, vilket säkerställer produktens livslängd och kvalitet.

Om det fanns något att kritisera, var det att trots sin möjlighet att förlängas, kunde vattentrycket bli lägre när slangen var helt utsträckt. Trots detta är GARDENA 1998-20 Sprinklerslang ett utmärkt bevattningssystem, särskilt för dem som behöver anpassningsbara lösningar.

Fördelar

 • Anpassningsbar längd
 • Optimal för fin dimma
 • Levereras med alla nödvändiga systemkopplingar
 • 10-års garanti
 • Effektiv för både stora och små ytor

Nackdelar

 • Potentiellt lägre vattentryck vid maximal förlängning

6. Gardena Fuktslang

Gardena Fuktslang

GARDENA 01968-20 fuktslang erbjöd oss en effektiv, miljövänlig lösning för bevattning under vår testperiod. Med sin vattenbesparande förmåga sparar den upp till 70% vatten jämfört med konventionella bevattningssystem, vilket är en betydande fördel i tider av ökande miljömedvetenhet.

Specifikationer
Slanglängd:15-30 m
Bevattningstyp:Vattenbesparande
Flödes- och tryckjustering:Ja
Systemkopplingar:Inkluderade
Vattenbesparing:Upp till 70%

Denna fuktslang passar särskilt väl för bevattning av plantor i rad, vilket vi verkligen uppskattade under våra tester. Vi fann att den till och med fungerar vid lågt tryck, vilket gör den mycket anpassningsbar för olika trädgårdsmiljöer.

Den inbyggda ventilen för justering av flödeshastighet och tryck visade sig vara extremt användbar för att finjustera bevattningen.

Fuktslangen är 15 meter lång men kan enkelt förlängas till 30 meter, vilket gör den lämplig för större trädgårdar. På den mindre fördelaktiga sidan skulle vissa användare kunna finna att 15 meter kanske är för långt för mindre områden eller för specifika användningsområden.

Men med kopplingar kan slangen enkelt förkortas till önskad längd. Sammanfattningsvis är GARDENA 01968-20 fuktslang ett utmärkt val för dem som vill spara på vatten och samtidigt effektivt bevattna sina trädgårdar.

Fördelar

 • Vattenbesparande
 • Anpassningsbar längd
 • Flödes- och tryckjustering
 • Alla nödvändiga kopplingar inkluderade

Nackdelar

 • Ursprunglig längd kanske är för lång för mindre ytor
Vår process för test av vattenslangar

Vår process för test av vattenslangar

Att välja den rätta vattenslangen kan vara en utmaning, med tanke på det breda utbudet som finns tillgängligt på marknaden.

Vi har gjort det tunga lyftet åt dig genom att genomföra ett omfattande test av flera vattenslangar. Här beskriver vi processen i detalj, från hur vi ställde upp testmiljön till själva utförandet av testerna.

Uppställning av testmiljö

Innan vi påbörjade vårt test, var det viktigt att först skapa en lämplig testmiljö för att säkerställa korrekta och rättvisa resultat.

Vi valde en väl anlagd trädgård, liknande de flesta hushållsträdgårdar, för att testa vattenslangarna under realistiska förhållanden. Detta inkluderade att ha en vattenslangvinda till hands för att organisera slangarna efter varje test.

Utformningen av trädgården innebar olika utmaningar såsom blommor, buskar och träd längs slingrande gångar, vilket speglade den miljö där de flesta användare skulle använda en vattenslang.

Vår testprocess

Själva testprocessen var tänkt att vara omfattande och grundlig. Vi började med att identifiera de mest populära vattenslangarna på marknaden, inklusive de ledande varumärkena som Gardena slang.

För att ge vårt test mer djup, inkluderade vi olika typer av vattenslangar i vår produktlista, som standard trädgårdsslangar, flexibla vattenslangar och expanderande vattenslangar.

Vårt mål var att testa varje produkt flera gånger under olika förhållanden för att verkligen få en uppfattning om hur de presterar. Varje slang testades för kvalitet, hållbarhet, flexibilitet och användarvänlighet.

Utförande av testerna

Det praktiska utförandet av testerna var både tidskrävande och arbetsintensivt, men mycket nödvändigt för att garantera tillförlitliga resultat.

Vi testade varje vattenslang minst tre gånger för att minimera eventuella felmarginaler. Varje testcykel tog omkring 1-2 timmar att slutföra, beroende på de specifika testerna vi genomförde. Under denna tid noterade vi vår upplevelse och eventuella överväganden, vilket gav oss ovärderlig insikt i varje produkts styrkor och svagheter.

Genom att genomföra testerna på detta sätt, kunde vi ta fram en djupgående och detaljerad översikt över de bästa vattenslangarna på marknaden.

Utvärdering

Efter att ha slutfört våra tester följde vi en noggrann process för att utvärdera resultaten. Varje vattenslang utvärderades utifrån de faktorer vi identifierat som mest relevanta: vattenflöde, hållbarhet, flexibilitet och användarvänlighet.

Vi jämförde sedan varje produkts prestanda i förhållande till de andra i testet. Genom denna jämförelse kunde vi gruppera slangarna i olika kategorier baserat på deras styrkor.

För vissa var styrkan i flexibiliteten, vilket gjorde dem till de bästa flexibla vattenslangarna. Andra hade enastående hållbarhet, vilket gjorde dem till bästa valet för krävande miljöer.

Hållbarhet och långtidstest

Att fastställa hållbarheten hos en vattenslang kräver mer än bara ett snabbt test. Därför inkluderade vi långtidstester för att utvärdera hur väl varje produkt tålde tidens tand.

Vi utsatte slangarna för en mängd olika situationer, inklusive extremt väder, hård terräng och frekvent användning. Vi observerade också hur väl varje slang kunde hantera exponering för skarpa föremål och höga tryck.

Dessa långtidstester var avgörande för att bedöma vilka produkter som verkligen kunde stå emot de mest krävande användningsförhållandena och erbjuder bästa möjliga värde över tid.

Säkerhet och pålitlighet

Under testprocessen var säkerhet och pålitlighet två mycket viktiga faktorer som vi noggrant utvärderade. Vi bedömde varje vattenslangs säkerhetsfunktioner, inklusive tryckavlastningsmekanismer och materialkvalitet, för att se hur väl de skyddade användaren och undvek skador.

Dessutom kontrollerade vi varje produkts förmåga att hantera störningar eller oväntade situationer, såsom kraftiga tryckförändringar eller knutar i slangen.

Denna del av vårt test gav oss värdefull information om vilka vattenslangar som är de mest pålitliga och säkraste att använda, oavsett omständigheterna.

Viktiga tips när du ska använda din vattenslang

Viktiga tips när du ska använda din vattenslang

Att använda en vattenslang kan verka som en enkel uppgift, men att göra det på rätt sätt kan öka slangens livslängd och göra dina bevattningssysslor mycket mer effektiva.

Här kommer några tips som vi kommit fram till under våra tester, vilka vi anser vara viktiga att tänka på innan du använder din vattenslang.

Kontrollera slangens skick

Under våra tester märkte vi hur viktigt det är att regelbundet kontrollera slangens skick. Se till att det inte finns några tecken på skador, sprickor eller slitage som kan påverka slangens prestanda och orsaka läckage.

Ett välhållet bevattningssystem ger effektivare vattning och förhindrar onödig vattenanvändning.

Hantera med försiktighet

Under testfasen noterade vi att ovarsam hantering kan påverka slangens livslängd negativt. Se till att undvika att klämma eller böja slangen kraftigt, vilket kan leda till skador.

När du rullar upp slangen bör du se till att inte skapa för mycket spänning, vilket kan leda till sprickor över tid.

Korrekt förvaring

Ett annat viktigt tips som framkom under våra tester var betydelsen av korrekt förvaring. Efter användning bör du torka av slangen och rulla upp den snyggt.

Förvara slangen på en sval, skuggig plats för att undvika att den utsätts för direkt sol eller extrema temperaturer, vilket kan försvaga materialet och minska dess livslängd.

Rätt anslutningar

Att se till att slangen är korrekt ansluten var en annan viktig lärdom från våra tester. En korrekt koppling minimerar risken för läckage och ger bästa möjliga vattentryck.

Om kopplingen läcker, överväg att byta ut den snarare än att använda tejp eller andra tillfälliga lösningar, vilket kan leda till större problem i framtiden.

Anpassa vattentrycket

Under våra tester lärde vi oss att det är viktigt att anpassa vattentrycket till den specifika uppgiften. Ett för högt tryck kan skada växter och leda till slitage på slangen. För att minimera skador, börja med ett lågt tryck och öka det gradvis tills du hittar rätt balans.

Sammanfattningsvis, att ta hand om din vattenslang korrekt kan hjälpa till att förlänga dess livslängd och förbättra dess prestanda. Genom att följa dessa tips kan du vara säker på att din bevattning är så effektiv och hållbar som möjligt.

Vanliga frågor om vattenslangar

Hur kopplar man en vattenslang?

För att koppla en vattenslang så behöver det finnas en krankoppling på utsidan av ditt hus. Detta finns på alla villor så har man hus vet man var krankopplingen sitter. För att montera slangen på krankopplingen behövs det en slangkoppling.

En slangkoppling kommer oftast med när du köper vattenslang. Slangkopplingen monteras på slangen och sedan är det bara att ansluta slang med slangkoppling till krankopplingen. Sätt sedan på vattnet i kranen.

Man kan även koppla ihop två slangar genom förlängningskopplingar. Då monterar man en förlängningskoppling mellan två separata slangar. Om du behöver tips till att köpa vattenslang finns 4 slangar recenserade på vår hemsida.

Hur lång vattenslang kan man ha?

Vattenslangar varierar i längd men många brukar vara runt 20 meter i längd. Behöver man en längre slang för sin trädgård har bland annat Gardena slangar på 30 meter. Behöver man ännu längre slang kan man köpa två slangar och binda ihop dem med en förlängningskoppling. På vår hemsida finns tips till slang-inköp med varierande längd.

Kan man gräva ner en vanlig vattenslang?

Man bör inte gräva ner en vanlig vattenslang som man använder till trädgårds vattningen, utan bör använda en slang av PEM-rör. Vattenledningar brukar vara av typen PEM-rör. Om man ska gräva ner en slang måste man tänka på att isolera eller gräva ner den på frostsäkert djup för annars fryser vattnet på vintern.

Sammanfattning

Att välja rätt vattenslang är viktigt för sommarens trädgårdsarbete, när du ska koppla på din vattenspridare och varför inte vid rengöringen av din husfasad. Att från början köpa rätt slang är viktigt då vattenslangs-inköpet oftast är ett engångsköp på grund av slangarnas långa livslängd.

När man ska köpa vattenslang finns det dock ett och annat att tänka på. Längd, Bar-tal och konstruktion är viktiga faktorer att tänkta på när man ska välja rätt slang.

Vi hoppas att dina funderingar och frågor kring vattenslangen klargjorts och att din trädgård med hjälp av en god slang grönskar likt en fager sommaräng nästa sommar.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen