Bästa vattenslangen 2022 – Test av olika vattenslangar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Gardena Liano™ Vattenslangspaket 15m

Gardena Vattenslang Classic

Gardena Liano™ Vattenslangspaket 30m

Hozelock Vattenslang Select

Klicka här för att se fler vattenslangar.

Bästa vattenslangen 2022

För de flesta husägare som spenderar mycket tid i trädgården är regelbundna ersättningar av vattenslangar något man nästan gör på autopilot. Man tittar på alternativen, väljer en som ser tillräckligt lång och flexibel ut och så är man nöjd med det. Man går hem och så redan några veckor senare mumlar man för sig själv om den, återigen, trassliga vattenslangen. Redan någon månad efter det finner du ett hål i slangen och när reparationen av det hålet släpper är det dags för ett nytt inköp.

Det är därför jag här på hantverksproffset.se har gjort denna sida, för att hjälpa dig välja den bästa vattenslangen för ditt bruk. Se tabellen ovan för de bästa produkterna i vardera kategori, eller läs vidare i köpguiden för att ta reda på hur du kan välja den bästa trädgårdsslangen efter dina behov.

Det är faktiskt ganska svårt att veta vilken vattenslang som är bäst när man köper på nätet. Det finns hur många modeller som helst i flera olika prisklasser. Många online affärer brukar ofta skriva om saker som de vill att du ska höra. Du får alltså ibland inte höra allt om slangen, utan kanske bara det positiva. Så när vattenslangen väl kommer hem är den kanske inte alls som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera flera tusen kronor på något som inte är bra. Om man inte är så insatt kan det därför bli ganska svårt att köpa en bra vattenslang.

Men det är just därför som jag har byggt ihop en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide för vattenslangar. Jag har nämligen genomfört mitt eget vattenslang test. Jag gjorde den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap om vattenslangar. För att hitta de bästa vattenslangarna så har jag testat några olika typer av vattenslangar. Jag läste även igenom andra tester och kundrecensioner när jag gjorde köpguiden. Med hjälp av all den här informationen så satte jag ihop en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du kan köpa den bästa vattenslangen.

Om du letar efter ett smidigare sätt att vattna mindre ytor och inomhus eller kanske i växthuset så kan du kolla in mitt test av vattenkannor.

Köpguide för bäst i test vattenslang 2022

Som jag skrev innan så är det faktiskt ganska svårt att veta vilken vattenslang som är bäst. Men det är just därför som jag har gjort en köpguide för vattenslangar. Det finns en del viktiga faktorer som du måste tänka på när du köper den bästa vattenslangen. I den här köpguiden så har jag listat vad du ska tänka på. Men som vanligt är det allra viktigast att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa vattenslangen 2022:

 • Längd
 • Diameter
 • Material
 • Styrka
 • Flexibilitet
 • Kopplingar
 • Typ
 • Säkerhet
 • Konstruktion
 • Anslutningar
 • Storlek
 • Skötsel

Längd

Trädgårdsslangar finns för det mesta i längder på 10-40 meter. Det är frestande att köpa en längre vattenslang och använda den för alla dina vattningsbehov runt trädgården. Men gör det inte. Längre vattenslangar kostar inte bara mer, de är tyngre att flytta runt, behöver mer förvaringsutrymme, kan vara svåra att dränera innan de läggs bort för vintern och kan leda till lägre vattentryck som kommer ut i slutet.

Mät längsta avståndet från tappen och köp en vattenslang som går strax bortom det. Du vill inte dra i slangen för att sträcka ut den, eftersom det sannolikt kommer att orsaka hak eller läckage. På ett däck eller balkong är en 10 meters trädgårdsslang vanligtvis bra.

De flesta urbana gårdar behöver högst bara en 15 meter lång vattenslang. Om du behöver en längre slanglängd än 15 meter, överväga att köpa två vattenslangar och sätta ihop dem när du behöver gå längre än 15 meter. På så sätt släpar du inte runt en lång, tung trädgårdsslang hela tiden.

Slangdiameter

De vanligaste trädgårdsslangens diametrar är 2 cm, 1,5 cm och 1 cm. Dessa mätningar baseras på vattenslangens innerdiameter, inte på utsidan. Ju större diameter, desto mer vatten kommer slangen att bära. En slangbredd på 1 cm är i allmänhet mest användbar. Det är en bra kombination av vattenflöde och tryck utan att vara för tungt.

Om slangvikt är ett problem för dig kan en 1,5 cm vattenslang vara bäst. De brukar vara lättare men på grund av den mindre diametern bär de inte lika mycket vatten. 1,5 cm trädgårdsslangar hålls bäst till 15 meter eller mindre och används för lätta trädgårdsuppgifter, såsom vattningskärl och hängande korgar. Dessa vattenslangar är inte lämpliga för användning med sprinkler eller något som kräver högre vattentryck (som att tvätta bilen).

Material

Vanligtvis hittar du trädgårdsslangar av gummi, vinyl eller en kombination av de två. En grundläggande vinylslang (vanligtvis förstärkt med en radiell sladd) är det billigaste och mest lätta alternativet men också det minst robusta. Det är mer benäget att knäcka, klyva och spricka än andra material och kan brytas ned snabbt om det lämnas i solen eller utsätts för hårt väder. Men om budgeten är ett problem och du bara använder slangen för lätta trädgårdsuppgifter, kan en vinylträdgårdsslang vara ett bra alternativ.

Gummislangar är i allmänhet de starkaste och mest långvariga, men har också den högsta prislappen och kan vara tunga att dra runt i trädgården. Gummi har de extra fördelarna med att kunna bära varmt vatten, att de är mindre benägna att knäcka och att motstå sprickbildning och ozonförstöring (så att de inte faller sönder om de lämnas i solen). För tung användning och en vattenslang som håller i många årstider är gummi det bästa valet.

Ett alternativ på vägen är en komposit trädgårdsslang av gummi / vinyl. Förstärkta vattenslangar (vanligtvis förstärkta med ett nätfoder mellan lager av vinyl och / eller gummi) är mer motståndskraftiga mot trassel och klyvning och kan ta högre vattentrycksnivåer. Även om ytterligare lager (eller “lager”) tenderar att föreslå en starkare vattenslang, lägg inte för mycket lager i den här siffran – antalet lager spelar ingen roll så mycket som vad dessa lager är gjorda av. Ett förstärkande “mesh” -skikt är ett bra tecken, allt annat lika.

Var försiktig med trädgårdsslangar av både gummi och vinyl eftersom de läcker ut kemikalier i vattnet än att göra det osäkert att dricka. Om du eller dina husdjur kommer att dricka ur slangen, investera i en ”dricksvattensäker” vattenslang. Dessa är vanligtvis tillverkade av polyuretan och har byggts speciellt för att inte läcka ut skadliga kemikalier.

Styrka

Trädgårdsslangens hållfasthet kan mätas i termer av “sprängtryck” (vattentrycket vid vilket det sannolikt kommer att brista). Om du använder ett slangmunstycke eller en sprinkler, leta efter en vattenslang med sprängtryck över 350 psi. För användning av högtryckstvätt, läs manualen innan du köper en vattenslang – du kan behöva ännu högre psi.

Flexibilitet

Du vill ha en trädgårdsslang som är flexibel (för enkel förvaring, runt hörn etc.) men inte så flexibel att den lätt trasslar sig. Knutar leder till klyvning och förkortar vattenslangens livslängd. Medan alla trädgårdsslangar kommer att knäcka om de är vridna (ja, även de “trasselfria” slangarna), är vissa bättre än andra. I allmänhet är armerade vattenslangar och gummislangar mindre benägna att knäcka än andra typer. När du handlar efter en trädgårdsslang ska du böja den i ett U. Om den trasslar sig väljer du en annan.

Kopplingar

Trädgårdsslangkopplingar är ändstyckena som fäster vid tappar, sprinkler och munstycken. Billigare vattenslangar har ofta plastkopplingar. Undvik dessa – de är mer benägna att läcka, sprickor och går sönder och kan ofta inte dras åt ordentligt. Plast går också ner snabbt, särskilt när det lämnas i solen. Metallkopplingar (vanligtvis mässing, även om många är förkromade) är antingen stansade eller gjutna. Du kan identifiera gjutet mässing eftersom det är tjockare än plåt och vanligtvis har en åttkantig form så att kopplingen kan vridas med en skiftnyckel.

Kopplingar av gjutet mässing är de mest hållbara och läckagebeständiga. Tunn beslag i stansat metall kan vara svårt att dra åt vid tappen, böja lätt (så trampa inte på den eller kör över den med gräsklipparen eller bilen) och går sönder över tiden. Allt annat lika är en stor åttkantig koppling lättast att dra åt, särskilt för mig med styva fingrar eller lägre greppstyrka. Medan många vattenslangar levereras med en bricka in i kopplingen, är det ofta tunna plastbrickor som snabbt går sönder.

Jag rekommenderar alltid att du använder en högkvalitativ gummitvätt (som den här från Gilmour) vid anslutningspunkten mellan slangkopplingen och tappen eller munstycket. Detta hjälper till att förhindra läckage. Leta efter en krage. Kvalitetsslangar har ofta en “krage” av plast eller gummi som sträcker sig kanske 10 cm upp i slangen från en koppling. Detta minskar oddsen för trassel eller splittring nära tappen, där de är särskilt vanliga.

Typ

Nedan beskrivs de vanligaste typerna av trädgårdsslangar, tillsammans med mina rekommendationer. Håll muspekaren över varje produktnamn eller bild för prisinformation.

Lätta vattenslangar

Dessa vattenslangar är vanligtvis tillverkade av vinyl (ibland med ett förstärkande nät eller flera lager (lager)) så att de lätt kan knäcka, ofta har plastbeslag och tenderar att komma i tunnare diametrar men priserna ligger i det lägre intervallet. Om du arbetar med trädgårdsarbete med en budget, inte kommer att använda den ofta, behöver inte en lång vattenslang (över 15 meter) och har lägre vattentryck eller inte använder en sprinkler eller slangmunstycke, då en lätt vattenslang troligen kommer att tillgodose dina behov.

Medan du kan hitta vattenslangar som är lätta på nätet är det bästa alternativet att besöka din lokala hemförbättringsbutik eller trädgårdscenter. Du hittar också några av de tyngre slangarna där, men många av dem är perfekta för lätt användning.

Utfällbara vattenslangar

Du har förmodligen sett annonser på TV för dessa vattenslangar som expanderar upp till tre gånger sin längd när de är fyllda med vatten. De är väldigt lätta (vanligtvis cirka 1 kg) och har vanligtvis ljusa färger. De flesta är 1,5 cm i diameter och har tillräckligt vattenflöde som kan jämföras med en icke expanderbar trädgårdsslang med den diametern, men inte vad du skulle få från en vanlig vattenslang.

Även om de expanderar som annonseras tenderar expanderbara vattenslangar över tid att sluta samlas ordentligt, vilket ger dig en vattenslang som är svår att spola eller lagra. Tänk på att när du öppnar munstycket efter att slangen har expanderats kommer den att krympa (ibland dramatiskt) när vattentrycket i slangen minskar.

Och om du har högt vattentryck eller lämnar hela slangen i solen är expanderbara vattenslangar benägna att brista på grund av det tunna (icke förstärkta) och mycket flexibla innerröret. Med detta sagt gillar många människor expanderbara vattenslangar på grund av den lätta vikten. De förvaras bäst från solen, behandlas försiktigt (de har vanligtvis sprickbenägna plastkopplingar, även om vissa av slangarna nedan har mässingskopplingar) och används för handvattning snarare än att vara anslutna till en sprinkler eller blötläggare. vattenslang. Och var beredd att byta ut slangen ofta.

Dricksvattensäkra vattenslangar

Om du eller dina husdjur kommer att dricka ur slangen eller om du använder den för att fylla en pool som kommer att användas av barn, se till att din trädgårdsslang inte läcker ut skadliga kemikalier. De flesta trädgårdsslangar är tillverkade av material som mjukgörare som ger vattenslangens flexibilitet men också innehåller kemikalier, som BPA, bly och ftalater, som hittar vägen i vattnet i slangen. Även om dessa kemikalier inte skadar dina växter är de giftiga för människor.

Leta efter vattenslangar märkta “dricksvattensäkra” eller åtminstone “blyfria” – du hittar ofta dem som säljs för fritidsbruk, till exempel för användning i båtar och husbilar. Dessa vattenslangar är tillverkade av giftfria, FDA-godkända innerhylsor som inte läcker ut skadliga kemikalier. Och låt vattnet rinna genom slangen tills det är kallt innan du vattnar dina grönsaker eller andra matvaror (kemikalier läcker ut från slangen och koncentreras i vattnet när det värms upp i en vattenslang som har lämnats i solen).

Blötläggningsslangar

Blötläggningsslangar används vanligtvis för bevattning i trädgården. Dessa vattenslangar är ofta tillverkade av återvunnet gummi och plast och har porösa väggar. När vattnet slås på sipprar det ut genom tusentals små hål i slangen och låter vatten sippra ut i eller på den omgivande jorden. Blötläggningsslangar kan antingen läggas direkt på marken (helst under ett lager av kompost), begravas precis under ytan eller till och med begravas 10 cm djupt (detta görs vanligtvis i stora grönsaksbäddar).

Blötläggningsslangar finns i olika diametrar och längder, från 1 cm (dessa är vanligtvis en del av ett droppbevattningssystem och kan skäras i längd) till 2 cm (dessa är de stora svarta slangarna du ofta ser i trädgårdscentra) . De större slangarna kan vara svåra att hantera eftersom de inte är särskilt flexibla. Använd trädgårdspinnar för att hålla dem på plats och låt dem ligga i solen ett tag för att “mjuka upp” innan du lägger dem i trädgården.

Blötläggningsslangar är bäst för relativt jämna platser och kortare längder (även om ¼ blötläggningsslangen kan vara effektiv i upp till cirka 40 meter). Om du använder en blötläggningsslang med stor diameter behöver du anständigt vattentryck för att se till att vatten sipprar ut längs hela vattenslangens längd.

Spolade vattenslangar

En lindad vattenslang formas till en tät spiral som dras ihop när den inte används och kan dras ut för användning (en del till en nästan rak slanglängd). De kommer i allmänhet i kortare längder (3 meter och 10 meter längder är vanligast, även om vissa företag gör längre) och en 1,5 cm eller mindre diameter (vilket resulterar i lägre vattenflöde och tryck jämfört med en typisk trädgårdsslang). På grund av spolarna tenderar dessa vattenslangar inte att sträcka sig ut i full längd.

Till exempel kan en 10 meters vattenslang endast sträcka sig 7-8 meter så ta hänsyn till detta när du köper en. Och lagring kan vara lite knepigt; lindade vattenslangar kan inte lagras på en slangrulle och kommer snabbt att trassla om de placeras i en stor kruka eller förvaringsfack.  Det finns väggmonterade och ståhängare gjorda för förvarad slangförvaring men jag har upptäckt att spolarna fastnar på hängaren. Spolade vattenslangar är bäst för handvattning och användning i mindre utrymmen, till exempel en uteplats eller balkong, där slangen kan förvaras ur vägen.

Platta vattenslangar

Platta trädgårdsslangar liknar en brandslang; de är runda när de är fulla av vatten men plattar ut när de är tomma. De är i allmänhet lätta, lätta att rulla upp (de dräneras själv) och tar mindre förvaringsutrymme än en vanlig vattenslang, men kan vara svåra att förvara utan en slangrulle. Vissa platta vattenslangar säljs med en slangrulle, men för sådana som inte är det, kontrollera att de passar med din befintliga rulle (eller den du funderar på att köpa).

Eftersom de är väldigt flexibla (så att de kan platta ut) är platta trädgårdsslangar vanligtvis gjorda av vinyl, punkterar och trasslar sig lättare och har lägre sprängtryck. De fungerar inte särskilt bra när de dras runt hörnen. Dessutom måste du rulla ut hela slangen innan du slår på vattnet. Platta trädgårdsslangar används bäst när förvaringsutrymme är ett problem och slangen kommer att användas i en rak linje över en yta utan många hakar. I allmänhet är dessa inte det bästa valet för frekvent användning i trädgården och det finns inga som jag rekommenderar för det ändamålet.

Säkerhet

Ett viktigt övervägande om du, andra familjemedlemmar eller husdjur kommer att dricka ur slangen: Det är viktigt att köpa certifierade livsmedelskvalitetsprodukter. Dessa är garanterat bly-, BPA- och ftalatfria. Livsmedelskvalitet betyder att vattnets smak inte påverkas heller, så det kommer att smaka lika tydligt som om det kom direkt från en kran.

Kom ihåg att aldrig dricka vatten som har satt i slangen i den heta solen (spola ut det först) och drick bara utomhusvatten om det kommer från en säker, filtrerad kran. Om grått vatten är tillgängligt för användning utomhus i ditt område, drick inte det! En trädgårdsslang bör dräneras efter användning och får köras lite innan den används för dricksvatten, särskilt om du ska använda den med ett spraymunstycke.

Att låta vattnet stagnera mellan användning kan ge livsmiljön där både Legioneolla-bakterier (som är ansvariga för legionärssjukdom eller Pontiac feber) och fritt levande amöber (FLA) älskar att utvecklas. När spraymunstycket används kan aerosoler produceras med droppar mindre än 10 μm och som kan inandas av människor eller djur. Om detta vatten är stagnerat och innehåller antingen Legioneolla eller FLA, kan detta möjligen orsaka sjukdomsöverföring.

Konstruktion

Slangarna är vanligtvis tillverkade av antingen PVC (vinyl), gummi eller polyuretan. Av dessa är vinyl den billigaste, den minst tunga och har kortast livslängd. Det passar bäst för lättvattningsuppgifter i milda klimat, men även under dessa förhållanden har det högre risk för trassel och skador. För att bekämpa dessa brister används ofta flera lager.

Antalet “skikt” som används är en grov indikator på hållbarhet: en vattenslang med 5 lager kommer att vara tjockare och starkare än en tvåskiktsslang. Tänk dock på att vinyl vanligtvis ligger nära kvalitetens nedre steg och att en 8-skikts vinylslang inte nödvändigtvis överträffar en 4-skikts gummi- eller polyuretanslang. Vissa vattenslangar använder en kombination av vinyl- och gummilager: dessa vattenslangar är starkare, men tenderar fortfarande mot den lägre änden av kvalitet och livslängd.

Tidigare ansågs gummi allmänt vara det bästa materialet för slangkonstruktion. Det är dagligen flexibelt vilket minimerar risken för trassel och skada. Tunga / kommersiella kvalitetsmodeller är också tuffa och hållbara och bör hålla i olika klimat, omständigheter och vattentryck. De kan dock vara på den tunga sidan och svåra att dra genom din trädgård eller trädgård. Gummislangar läcker inte ut farliga kemikalier som gör vissa klassade säkra att dricka från. Vissa är också klassificerade för varmt vatten, vilket är bra för att tömma varmvattenberedare.

Polyuretan delar några av de fördelaktiga egenskaperna hos både vinyl och gummi, vilket ger vattenslangar som är fria från giftiga kemikalier, mycket starka, flexibla och lätta. Som med gummi läcker inte dessa vattenslangar ut och kan klassas för att bära varmt vatten. BPA och ftalatfria, många polyuretanslangar anses vara dricksvattensäkra, beroende på blyinnehållet i deras anslutningar. De är lika starka som kraftiga gummislangar (om inte starkare), väger mindre och är praktiskt taget trasselfria, vilket är anledningen till att jag tror att de är de bästa slangarna du kan köpa.

Många av mina anställda har ägt dem i flera år och tror fortfarande att de är värda extra kostnaden eftersom de inte behöver bytas ut vartannat år. Oavsett vilket material du väljer är en punkt som oroar vattenslangens “sprängtryck”: det maximala vattentrycket som slangen kan ta. Detta skiljer sig mellan olika material och konstruktioner och brukar variera mellan 200-500 psi. Var noga med att välja en vattenslang med ett sprängtryck som är minst 4 gånger det vanliga vattentrycket, för att skydda dig mot extrema svängningar i vattentillförseln.

Anslutningar

Vad sägs om anslutningarna på slangen? För hemanvändare finns det två grundläggande typer av anslutningar: den vanliga trädgårdsslanggängan och snabbkopplingar. Det finns också två huvudmaterial som används i dessa anslutningar: mässing och plast. Medan plastanslutningar i allmänhet är lättare att dra åt bryts de lätt och kommer förmodligen inte att hålla så länge som mässing. Plastanslutningar kan dock finnas i olika utföranden och storlekar och kan vara fördelaktiga för dem som har svårt med mässingsanslutningar, som är tyngre och kan vara svåra att dra åt. Om du köper en vattenslang med plastanslutningar, tänk bara på deras relativa bräcklighet.

Med mässingsanslutningar finns det två typer: formad / stansad mässing och gjuten mässing. De förstnämnda är tunnare – och billigare – än gjutet mässing, vilket gör dem lättare att skada, men ändå mer robusta än deras motsvarigheter i plast. Gjutna mässingsanslutningar är tjockare och hårdare och har ofta en sexkantig eller åttkantig mutter för skruvdragare. För bästa möjliga chans att undvika läckor från en skadad anslutning, gå till anslutningar av gjutet mässing.

Snabbkopplingar är ett något nytt tillskott till trädgårdsslangvärlden, men har blivit allt populärare tack vare deras användarvänlighet och förbättrade byggkvalitet. Genom att lägga till en speciell anslutning till vattenslangens befintliga anslutning och till vilket redskap som helst som ska användas (munstycke, sprinkler, tvättmaskin osv.) Kan du snabbt och enkelt byta ut redskap utan att trasseln (och eventuellt obehag) kan vridas av åtdragning. Utöver att vara ett bekvämt och tidsbesparande alternativ för alla, kan snabbkopplingar också vara till stor nytta för dem som har svårt att lägga till och ta bort slangfästen.

Oavsett vilken anslutning och slangtyp du slutar välja, försök hitta en med krage vid tappanslutningen. Vanligtvis tillverkad av plast, gummi eller lindad metall i högre vattenslangar, de hjälper till att förhindra trassel och skador vid den anslutningen, vilket händer alltför lätt när du drar slangen till sin maximala längd.

Storlek

Och nu kommer jag över det mest uppenbara och till synes enkla valet att göra när jag köper en ny vattenslang: dess dimensioner. Få bara den längsta du kan behöva och du är redo, eller hur? Även om det här låter som att det nästan kan vara vettigt, är det inte vägen att ta. Ju längre slangen är, desto tyngre är den, vilket gör den mer utmanande att hantera och förvara (särskilt för äldre och personer med fysiska utmaningar).

Och det är inte allt: vattentrycket och volymen är omvänt proportionella mot slanglängden. Ju längre slangen desto mindre tryck och mängd levererat vatten. Detta är särskilt viktigt att tänka på om du använder tillbehör, eftersom de kräver en lämplig volym vatten som levereras vid anständigt tryck för att fungera korrekt. Om du bara ibland behöver en lång vattenslang, är det bäst att ha två kortare längder som du kan gå ihop vid behov.

Skötsel

Oavsett vilken typ av vattenslang du bestämmer dig för finns det några enkla saker du kan göra för att garantera att den alltid fungerar som bäst och att den inte faller sönder i förtid. Det är viktigt att alltid tömma slangen efter att du har använt den: inte bara kan mögel eller bakterier utvecklas i stillastående vatten inuti slangen, den extra vikten kan skada den och / eller lagringsenheter som används. Under sommaren kan vatten som återstår att värma inuti slangen sätta stress på insidan som kan leda till skador och kemisk läckage.

Förvara vattenslangar inomhus när det är möjligt: ​​solen kommer att ta sin vägtull och UV-strålar kan försvagas och så småningom bryta ner även de bästa slangarna. Förvara dem alltid upprullade eller förvarade på en rulle för att förhindra böjning, trassel och andra skador. Behöver du något attraktivt för att matcha din trädgårds inredning? Genom att hålla koll på brickorna i dina anslutningar undviker du slöseri, irriterande läckage.

Lista över de bästa vattenslangarna 2022

 • Bäst i test: Gardena Vattenslang Classic
 • Populärast: Hortus Flexvattenslang
 • Premiumval: Gardena Vattenslangset Liano
 • Billigast: Hozelock Vattenslang Select

Hur man spolar en trädgårdsslang

Nedan visar jag dig exakt hur du spolar en trädgårdsslang genom steg och videor. Detta är en vanlig fråga som är mycket förståelig. Att spola en trädgårdsslang kan vara en så frustrerande process på grund av det faktum att du alltid behöver oroa dig för att din vattenslang trasslar sig.

Vissa av er kanske bara till och med hanterar dessa problem nu men det rekommenderas definitivt inte. När din trädgårdsslang ständigt trasslar sig fortsätter den bara att skada den. När din vattenslang har tagit på sig tillräckligt med skada kommer den så småningom att ge ut, vilket betyder att den kan läcka på vissa fläckar, spricka eller till och med spricka. När det händer kommer det att vara dags att köpa en ny trädgårdsslang och om du bara hade din vattenslang i ett eller två år så är det helt avskräckt.

Lång historia kort du vill ta hand om din trädgårdsslang så att du kan få flera år ur den och inte behöva byta ut den så snart. Med det sagt är det dags att lära sig att spola din trädgårdsslang på rätt sätt. Inte bara för dig utan också för din familj. Detta håller din vattenslang i bra form. Spolprocessen kan till och med bero på vilken typ av vattenslang du äger, men även några av de bästa trädgårdsslangarna där ute kommer att drabbas av trassling, så det är viktigt att du vet hur du gör det. Så, låt mig komma till det!

Hur du ska spola din trädgårdsslang

Att linda en vattenslang är ganska enkelt. När du förstår det kommer du aldrig att ha några problem igen. Skynda dig inte när du följer dessa steg, det leder bara till fler problem med din trädgårdsslang vilket i sin tur ger dig mer arbete att göra. Stäng av vattnet och koppla bort slangen från vattentappen. Du kommer inte att kunna spola slangen rätt för första gången om den fortfarande är ansluten.

Din vattenslang kan ha trassel eller knä. Det är dags att få ut dem. Lossa din vattenslang och lägg den i en rak linje längs marken. Se till att ingenting kan komma i vägen för det för att avstå från ytterligare skador. Även om din vattenslang är frånkopplad från tappen kommer du fortfarande att ha vatten kvar i den. Med det sagt måste du tömma allt överflödigt vatten. Gå till ena änden av slangen och lyft den över axeln och gå längs hela slangen. Detta gör att vattnet kan rinna ut från motsatt ände.

Nu är det dags att spola. Du vill börja med slutet som ansluter till vattentappen. Ta tag i den änden och gör en slinga som är ungefär 1 meter i diameter. Du kommer att använda metoden över under nu. Det kan tyckas knepigt först men när du väl har tagit ner det är det verkligen en tårta. Gör en annan slinga av samma storlek som din första och placera den där ovanpå. Gör nu en tredje slinga och placera den under. Fortsätt gå och sedan under tills slangen är helt lindad och du har nått den andra änden.

Nu kommer du att vilja hålla spolen på plats. Allt du behöver göra är att ta tag i några rep eller band av något slag och säkra de två slangändarna. Nu kan du sätta tillbaka slangen på din slanghängare eller hållare och anslut den högra änden till tappen. Nu kan du riva upp den och din vattenslang blir en trasselfri trädgårdsslang. När du är klar med att använda den behöver du inte koppla bort den varje gång. Använd bara övermetoden på marken bredvid tappen och placera spolen på hängaren när du är klar.

Tips

Bara för att du vet hur du slingrar slangen betyder inte att alla gör det. Du bör lära alla i ditt hushåll hur man använder den här metoden eftersom oddsen är att du inte är den enda som använder slangen. Lämna aldrig slangen ute efter användning. Vissa dagar kan du vara dödstrött och säga, “Jag ska bara spola upp det imorgon.” Gör inte det här! Ta de extra tre minuterna för att spola upp slangen. Detta kommer att spara din trädgårdsslang från att läcka, trasslas eller till och med bli överkörd.

Töm alltid överflödigt vatten från slangen när du är klar med att använda den. Om inte, kommer vattnet att värmas upp inuti slangen och skada den med tiden. Om du bara inte gillar arbetet och inte gillar tanken på rullning, försök att få en expanderbar vattenslang. Expanderbara vattenslangar trasslar sig inte och de vänder ut och spolar när du är klar med det så att du inte behöver göra det själv. De kostar dock mer pengar.

Nåväl där har du det! Du borde nu veta hur man spolar en trädgårdsslang. Kom bara ihåg att ha tålamod och skynda dig inte när du testar den här metoden för de första par gånger. Om du har några frågor eller behöver mer hjälp med detta, vänligen lämna mig en kommentar nedan.

Hur man installerar en trädgårdsslanghållare

En trädgårdsslanghållare håller din trädgårdsslang upprullad för att förhindra trassel och skador på slangen. Vissa trädgårdsslanghållare har en rulle som drar tillbaka slangen efter användning, vilket gör jobbet med att vattna dina blomsterbäddar, trädgården eller gräsmattan lättare. Installera en hållare på sidan av ditt hem håller trädgårdsslangen upp från marken och håller den inom räckhåll utan att behöva böja sig eller böja för att använda slangen.

Placera trädgårdsslanghållaren på önskad plats på väggen. Placera en nivå på hållaren för att säkerställa att den är plan. Se till att slangen når kranen och att den är i en bekväm höjd. Placera hållaren på den tunna överkanten av den horisontella fasaden om ditt hem har aluminium-, trä- eller vinylsider eller på tegelstenen i motsats till murbruk på ett tegelhus.

Markera skruvhålen på väggen med en penna och lägg hållaren åt sidan. Borra hål på märkena med en borr och en borrkrona som är något mindre än diametern på skruvarna du använder för att fästa hållaren. Använd 8 cm galvaniserade skruvar för sidospår i aluminium, trä eller vinyl. Använd 5 cm ankare och skruvar för tegelhus.

Sätt in ankaren i hålen om du har ett tegelhus och knacka på dem med en hammare för att driva dem i hålen. Placera hållaren över hålen, sätt i skruvarna och dra åt dem med en skruvmejsel för att säkra hållaren. Skruva fast änden på ledarslangen på hållaren, om tillämpligt, på kranen. Skruva fast änden på din trädgårdsslang till adaptern på hållaren. Dra slangen över änden på spolen och linda eller rulla slangen runt hållaren.

Hur du fixar hoptrasslade vattenslangar

Om du vattnar växter ofta med en vattenslang bör du känna till de fruktade slangböjningarna som minskar eller helt stoppar vattenflödet på grund av trassel. När din trädgårdsslang är böjd längs en rak linje eller ungefär vissa grader kan slangen knäcka eller lindas runt en punkt. För att återgå till tiden där vatten flödade fritt längs röret måste du hitta ett sätt att ta bort slangen.

Trassling är ett vanligt problem med vattenslangar av låg kvalitet och dåligt lagrade för dem som har utvecklat en vana att stapla upp slangen i smuts direkt efter användning. Förr eller senare kommer din vattenslang att knäcka. Trassling kan orsaka missfärgning av vatten och i svåra fall blir trasslet så dåliga att läckage blir dagens ordning. Detta är ett problem som varje vanlig trädgårdsmästare hatar.

Varför vattenslangar trasslar sig

Trassel är särskilt irriterande om du kör mot klockan och behöver göra alla trädgårdsbehov. Oftare än inte kan du behöva spåra dina steg bakåt för att söka efter trasselområden. När du väl har hittat dem kan problemet lösas genom att bara räta ut slangen. Det finns två anledningar till att trädgårdsslang ofta trasslar sig:

 • Felaktig förvaring: Om du inte använder en slangrulle eller L-krokar är chansen att du mer än ofta rullar upp slangen i en hög. Om du gör detta kan slangen vridas i områden med inducerad stress.
 • Ålder och vattenslang av låg kvalitet: Gamla vattenslangar som har gått styva kan lätt knäcka om de är något böjda. Stela vattenslangar är mer benägna att sprickor och läckage än icke-styva vattenslangar. Det bästa sättet att förvara en gammal vattenslang som har gått stel är att sträcka ut dem längs din gräsmatta eller trädgård snarare än att spola upp den på en slangrulle.

Fixa en hoptrasslad vattenslang

I händelse av att du redan upplever trassel i slangen finns det sätt att mildra problemet för att få mer trädgårdsliv ur det. Trassel är ett tecken på att du antingen har en vattenslang av låg kvalitet eller att du har lagrat dem på ett mycket dåligt sätt. För att fixa den regelbundna förekomsten av trassel i slangen, räta ut dem längs gångvägen eller runt din uteplats. Sträck slangen längs vägen strax under solen och låt den stå i upp till en timme tills den blir formbar.

När den väl har värms upp av solen bör den mjuka och smidiga naturen göra slangen mer villig att lagra utan att trassla in den. Om du inte ser solen ofta, sätt in slangen i ett varmvattenbad i ungefär en timme tills den blir formbar. Om ovanstående procedur inte fungerar för dig, försök att spänna upp knäna med en del av själva slangen. För att göra detta, skär ena änden av slangen med en kniv (ca 10 cm) och skapa sedan en liten slits i ena änden.

Skjut sedan den förkortade slangen över det knäckta området med hjälp av den lätt skurna slitsen. Det förstärkta stödet fungerar som en skena så att du kan använda din vattenslang utan att störa dig själv om det knäckta området igen. I mycket allvarliga fall där trasselområden förvandlas till läckage kan det krävas mer drastiska åtgärder för att fixa detta. Du kan behöva klippa ut det trasslade området och använda kontakter för att åtgärda situationen.

Förhindra trassel innan det händer

Tappa ur vattnet från slangen efter användning och förvara dem på ett sådant sätt att öglor inte utvecklas. Med hjälp av en slangrulle kan du skapa en lös uppsättning spolar som förlänger vattenslangens livslängd. Alternativt, i stället för att använda en slangrulle, installera L-krokar i trädgården eller på bakväggen på din uteplats.

För att förvara din vattenslang längs två L-krokar, drapera den ena änden över en krok och linda den andra änden över den andra L-kroken. Upprepa detta tills du har spolat slangen helt runt båda L-krokarna. Att använda två L-krokar för att hänga upp din vattenslang eliminerar den stress som är förknippad med att hänga den på en L-krok.

Slutligen, för att undvika knäck i framtiden, investerar du i en kvalitativ utvidgbar vattenslang som är mindre sannolikt att knä. När du handlar efter en ny vattenslang, lindar du slangen ca 70 cm eller böjer den cirka 90 grader på sig själv för att se om den trasslar sig.

Hur man undviker att en vattenslang trasslar sig

Solen skiner, dina växter är törstiga, du kör bakom schemat – och sedan trasslar sig din vattenslang. Det är det värsta, eller hur? Lyckligtvis finns det några knep för att hålla din trädgårdsslang fri, så trädgårdsarbete behöver inte vara ett besvär varje gång du går ut för att vattna dina växter.

Att vattna i din trädgård behöver inte vara ett jobb för två personer; men på grund av slangböjningar kan det lätt bli ett. För att undvika detta och påskynda din produktivitet, följ dessa användbara tips för att hålla din trädgårdsslang fri.

Köp en trasselfri trädgårdsslang

Om du är ute efter att köpa en ny trädgårdsslang kan du faktiskt köpa en som har icke-knäckt teknik. Icke-trassel trädgårdsslangar är gjorda av material som hjälper till att hålla slangen från att böjas. Medan de fortfarande är tillräckligt flexibla för trädgårdsskötsel, kommer dessa vattenslangar inte att knäcka, vilket håller vattenflödet jämnt och jämnt.

Trädgårdsslangar i stål och vattenslangar som kan expanderas, även om de inte specifikt är märkta som trasselfria, är andra trädgårdsslangalternativ som inte kan knäcka när de används. Stålslangar består av en tillräckligt stark legering så att de aldrig kan böjas in i sig själva, medan expanderbara vattenslangar förblir kompakta tills vatten rinner genom dem, vid vilken tidpunkt de expanderar.

Lägg slangen ut platt för att förhindra trassel

Innan du sätter på vattnet är ett viktigt sätt att hålla en trädgårdsslang från att trassela genom att sträcka slangen längs en gångväg, uppfart eller uteplats tills den är helt rak. Därifrån kan du börja använda den för att vattna dina växter och dra den försiktigt i den riktning du behöver. De flesta slangtrasselar uppstår eftersom slangen är trassligt och vilar i en stor hög. Genom att helt enkelt ta några minuter för att förlänga slangen innan du använder den ökar du dina chanser att få ett jämnt vattenflöde exponentiellt samtidigt som du minskar sannolikheten för trassel.

Förvara din vattenslang på L-krokar för att undvika knep

L-krokar är ett av de smartaste sätten att förvara din trädgårdsslang, eftersom de håller den otrasslad och lätt åtkomlig. De kan också hjälpa till att förhindra trassel, för även om slangen böjer sig i öglor medan den förvaras på L-krokar, är den i tillräckligt öppen vinkel så att böjningen inte räcker för att blockera vattenflödet.

Dessutom, om du förvarar din vattenslang på L-krokar behöver du inte riva upp hela slangen varje gång du vill använda den. I stället kan du helt enkelt riva upp tillräckligt för att nå avståndet till din trädgård. Vatten kommer enkelt att passera genom en vattenslang lagrad på L-krokar och fortsätta vidare till vattenslangens pip utan problem.

Hur man fixar en återkommande slangtrassel

Om du gör ditt bästa för att lagra din vattenslang ordentligt och lägga ut den före användning, men fortfarande kämpar med en återkommande trassel, måste du förmodligen skapa en skena för att trasselen ska hjälpa till att räta ut den och hålla vattnet som rinner genom den. Spår är enkla och prisvärda att installera, och de kan tillverkas av styva, cirkulära rör och rör.

Till exempel är ett avskuren PVC-rör en perfekt skena för en trasslad trädgårdsslang. När du väl har hittat det material du vill använda för skenan, glider du helt enkelt skenan över slangen tills den vilar ovanpå knäcken. Du vill att delningen ska förtränga slangen så att den kommer att hålla knäcken från att bildas, medan den fortfarande är tillräckligt lös för att tillåta vattenflöde.

Varför är det viktigt att hålla slangen fri

Tillsammans med hämmande vattenflöde har vattenslangar med trasselar några andra allvarliga resultat. Sprickor och läckage kan orsakas av slangknäck, vilket gör slangen oanvändbar. Ju äldre en vattenslang är, desto mer sannolikt kommer det att inträffa. Det är dock alltid en bra idé att hålla dina vattenslangar trasselfria, oavsett om de är helt nya eller åldras. Det är också ett smart drag för att hålla din vattenslang ur en vinklad position även när den inte används, eftersom detta kommer att hjälpa till att förhindra att den bildar en vinkelavtryck i sig. Det tar bara lite omsorg att gå långt för att bevara din trädgårdsslang under kommande år.

Hur du underhåller din trädgårdsslang

Trädgårdsslangar kan vara en liten investering, men det kan vara dyrt att byta ut dem varje år. Med några enkla skötseltips håller din vattenslang i många årstider framöver. För att uttrycka det enkelt: Töm, lossa och rulla upp slangen så att den fungerar. Förläng vattenslangens livslängd genom att tömma den efter varje användning. Stäng av vattnet vid tappen. Håll munstyckets avtryckare tills vattnet stannar och släpp resten av vattentrycket. Koppla loss slangen från tappen och låt vattnet rinna ut. Trassel i slangarna skadar vattenslangens vägg, som sedan rivs eller splittras.

Detta orsakar ett hål i din trädgårdsslang. Leta efter trassel när du slingrar eller rullar upp slangen, sedan lossar du den när du går. Ett annat enkelt sätt att förlänga din trädgårdsslangs livslängd är att förvara den på en rulle när den inte används. Enkla slanghängare eller en trädgårdsslangrulle håller din vattenslang snygg. Det betyder också att slangen inte utlöser någon fara. Detta tillför år till din trädgårdsslangs liv. Förvara din vattenslang i ett garage, källare eller skjul på vintern. Slangarna dras samman och expanderar med kyla och värme, vilket kan skada din vattenslang. Förläng vattenslangens liv genom att hålla den där den inte påverkas av elementen.

Oavsett hur bra du tar hand om din vattenslang, så småningom får du hål. Dessa hål kan enkelt repareras med gummireparationssatser. Läckande kopplingar kan också bytas ut. Din trädgårdsslang håller ännu längre om du är villig att göra mindre reparationer. När du letar efter de bästa trädgårdsslangarna för dig, tänk på dina vanligaste vattningsbehov. Håll din gräsmatta frodig med en blötläggningsslang eller sprinklerslang. Hitta en lindad vattenslang för att vårda din trädgård.

Hur du förvarar din trädgårdsslang under sommaren

Om du försöker lägga bort en trasslig vattenslang lägger du till fler trassel i den som snubblar upp dig nästa gång du använder den. Nu är det dags att varva upp slangen och linda upp den ny, så det är lättare att använda och trasselfritt.

Innan du sträcker ut slangen över trädgården för att räta ut den och linda upp den ordentligt, vill du ha en trädgårdsslangrulle för att lagra den på. Du kan alltid klara dig utan en, men slangarna är tunga och besvärliga att förvara utan en rulle för att hålla dem på plats. Med din rulle (eller bara en enkel slangkrok på sidan av ditt garage om du föredrar att hålla saker enkelt) är det dags att skruva upp slangen.

Om din vattenslang inte redan har lindats ordentligt och har knä i sig, ska du ta bort slangen helt. Dra den till sin fulla längd över din trädgård, töm ut allt vatten och ta bort eventuella trassel. När slangen är knäcktfri är det dags att sätta upp den igen. Börja rulla slangen runt racket och håll den lös. Du börjar med slutet närmast din kran. Från och med nu, när du är klar med att använda din vattenslang, töm den för vatten och lind den försiktigt tillbaka runt racket.

Några extra förvaringstips: Förvara slangen på en skuggig plats. Direkt solljus kan skada din vattenslang med tiden. Den enda gången du kanske vill lämna din vattenslang i direkt solljus en stund är om den är knäckt ganska dåligt och den dagen du försöker ta bort den och få den upprullad snyggt är sval – solens värme mjukar slangen och gör det mycket lättare att brottas med. Rulla också upp den omedelbart efter användning. Om du lämnar den (och är full av vatten) kan svampen växa i den, plus att du riskerar att köra den av gräsklipparen.

Hur du förvarar din trädgårdsslang under vintern

När det är dags att ta bort slangen från vintern finns det några saker du bör göra. Naturligtvis är det första och viktigare att få ut det ur elementen. Fryst vatten kan skada slangen och hårda vinterförhållanden utomhus är grova för material och beslag. Så här lägger du bort slangen ordentligt för att få ett försprång på trädgårdsskötsel på våren. Haka av slangen från kranen och sträck den över gräsmattan. Se till att du har tömt ut allt vattnet. Förvaring av den för vintern fylld med vatten kommer fortfarande att låta svamp växa inuti. En fin nedförsbacke hjälper till med dränering.

Häng slangen på ett rack i ditt garage eller skjul (eller om du har en bärbar rulle kan du bara flytta den in i garaget när vintern är på väg att komma). Vik slangen runt det här stället på samma sätt som du gjorde runt ditt utomhusställ, löst utan vändningar och trassel. Som alltid, om din vattenslang börjar knäcka när du lägger bort den, drar du tillbaka ett par meter av slangen för att ta bort den och börjar linda igen. Korrekt skötsel och förvaring av din vattenslang hjälper dig att få färre trassel och hjälper din vattenslang att hålla längre.

Hur man lagar en vattenslang

Reparera i stället för att byta ut ditt viktigaste tillbehör för gräsmatta med dessa snabba och enkla tekniker. När den är intakt är din trädgårdsslang ett pålitligt verktyg för att återfukta din gräsmatta, skölja skräp från ditt däck och nästan alla externa uppgifter som kräver vatten. Men en böjd, sönderriven eller på annat sätt läckande vattenslang slösar bort vatten och försvårar sysslor utomhus.

Dessutom upptäcker du ofta att det finns ett problem efter att du har startat ett jobb när det går att köpa en ny vattenslang är obekvämt. Lyckligtvis är det ganska enkelt att förlänga sitt liv genom att reparera en trädgårdsslang med de smarta (och billiga!) DIY-fixarna som jag har monterat här. Läs vidare för att lära dig hur.

Försegla små hål med tejp

Irriterande nålhål – ofta på grund av punktering med en spik eller annat vass föremål – är ofta bara synliga för ögat när du ansluter vattnet och upptäcker små, gejserliknande vattensprutar från den punkterade delen av slangen. Sådana små läckor kan leda bort vatten från gräsmattan eller växterna du siktar på – för att inte tala om att spruta dig i ögat!

Eltejp, vanligtvis gjorda av ett PVC-underlag och ett gummibaserat lim, har den elasticitet, isolering och väderbeständighet som krävs för att effektivt plugga in dessa hål, men du kan så småningom behöva en slangblandare (se nedan) om läckage kvarstår.

Stäng av vattnet, koppla bort slangen och torka av det med en trasa. Markera den punkterade sektionen med en markör och linda sedan in tejpen runt den markerade sektionen, överlappande några gånger för att säkerställa god vidhäftning. Var noga med att inte linda så tätt att slangen kramar, eftersom det kan hindra vattenflödet. Anslut slangen till tappen eller ett sprutmunstycke och sätt på vattnet för att verifiera att du har löst problemet.

Reparera stora skador med en slangblandare.

Större tårar i en vattenslang beror ofta på att de hakar fast i ett träd eller en buske, sprickor vid exponering för extrem värme eller kyla eller tuggning av ett styggt husdjur. Vatten kommer att strömma av sådana tårar när du slår på kranen, men en slangböjning – ett kort plast- eller metallrör som ersätter det skadade avsnittet.

Stäng av vattnet, koppla bort slangen och ta bort den sönderrivna delen med en slangskärare eller trädgårdssax. Fäst vattenslangens avskurna ändar på anslutningsdonen på slangblandaren och vrid de två kragen på böjaren medurs för att dra åt. Anslut slangen till tappen eller ett munstycke och sätt på vattnet för att kontrollera att det inte finns några läckor.

Fixa en läckande koppling med en ny slangpackning.

Ett av de värsta trädgårdsslangproblemen är en läcka i kopplingen: metall- eller plastbeslaget som finns i båda ändarna av en vattenslang som används för att ansluta slangen till tappen, ett munstycke eller en sprinkler. Om du upptäcker ett stadigt dropp som kommer från slangkopplingarna när du ansluter det till en källa, kan packningen behöva bytas ut. Packningar slits naturligt med tid och vatten exponering, så planera att stänga av dina slangpackningar vart tredje till tio år.

Stäng av vattnet, koppla bort den läckande slangänden och använd nåltång för att dra ut den befintliga packningen inuti kopplingen på slangänden. Använd fingrarna för att skjuta in den nya packningen inuti slangkopplingen. Ju tjockare O-ringpackningar desto mer vattentät tätning. platta packningar formar sig inte lika bra till kopplingens konturer. Anslut slangen till en tapp eller munstycke och sätt på vattnet så att kopplingen inte längre läcker.

Byt ut en böjd koppling mot en ny slangkoppling.

Om kopplingen i endera änden av slangen fortsätter att läcka efter byte av packning kan kopplingen ha blivit fysiskt missbildad av en inkörning med en gräsklippare eller annan tung utrustning. En böjd koppling förlorar den vattentäta tätningen mellan slangen och en tapp, munstycke eller sprinkler, vilket orsakar läckage.

Att byta ut en böjd koppling mot en ny som passar dina behov ger en permanent lösning för läckaget. Det finns två typer av kopplingar: hon ansluter till tappen och han ansluts till ett munstycke eller sprinkler. Var också noga med att välja en koppling med samma diameter som din vattenslang (t.ex. 2 cm koppling för en vattenslang med en diameter på 2 cm). Både kopplingstyp och diameter anges på förpackningen.

Stäng av vattnet, koppla bort slangen och ta bort hela böjda kopplingen med en slangskärare. Skjut in den exponerade änden av slangen i kopplingen på kopplingen och vrid sedan kopplingens krage medurs för att dra åt den. Anslut slangen till en tapp eller ett munstycke och sätt på vattnet så att kopplingen inte läcker.

Hur man undviker framtida skador på sin vattenslang

Använd dessa tips för att avvärja framtida skador på din trädgårdsslang och säkerställa läckagefri gräsmattaunderhåll:

Undvik att lämna en vattenslang ute i extrem värme eller kyla. Befintliga veck i en vattenslang kan utvecklas till sprickor vid hög värme eller om kallt vatten inne i slangen fryser. En sval, torr miljö som garaget är bäst för slangförvaring. Spola lätt och förvara din vattenslang på en slangvagn när den inte används för att hålla den fri (veck kan så småningom leda till tårar).

En slangvagn gör det också lättare att transportera din vattenslang till och från garaget eller skjulet till gräsmattan utan att slangen fastnar på träd eller buskar, utrustning och andra vassa föremål eller slipande ytor som kan orsaka hål eller tårar i den. Om du föredrar att hänga däck på väggen kan du överväga att använda en väggmonterad hjulhängare avsedd för däckförvaring. Häng aldrig en vattenslang på en stor spik som kan sticka hål i en vattenslang.

Töm kvarvarande vatten i en vattenslang efter en vattning genom att spruta ut det med ett munstycke och sedan lyfta och skaka försiktigt slangen med slangänden nedåt för att ta bort eventuellt kvarvarande vatten. Stående vatten kan tappa packningarna inuti slangen och minska tätningens integritet över tid. Om du måste byta ut slangen, välj en av gummi i stället för vinyl. Gummislangar tenderar att vara mer motståndskraftiga mot temperaturförändringar och är mindre benägna att spricka över tid än vinylekvivalenter.

Hur man gör en egen trädgårdsslang

Trädgårdsunderhåll kräver regelbunden vattning efter behov av varje enskild växt. Du kan ge detta vatten till dina växter genom en trädgårdsslang. En vattenslang som köpts i detaljhandeln kan ge vattentrycket och slanglängden du behöver om du har en mindre trädgård. För större trädgårdar kan dina vattenbehov behöva något anpassat. Med en DIY trädgårdsslang kan du inte bara ange vattenslangens längd. Du kan också anpassa vattenslangens diameter. Det beror på hur mycket vattenflöde du behöver för att hantera långa slanglängder eller att pumpa vatten uppför.

Oroa dig inte mer, eftersom en av dina sysslor blir enklare när du följer stegen för att bygga din egen trädgårdsslang. Köp vattenslangar som är tillräckligt långa för att klippa till önskad längd. Välj en innerdiameter för slangen som uppfyller dina trädgårdsbehov. För lätt trädgårdsarbete, välj en vattenslang med en diameter på 1,5 cm. För större eller lutande trädgårdar, välj en vattenslang med diameter 2 cm. Om du behöver en vattenslang för högtrycksanvändning, välj den med en 3 cm diameter. Det är bra när du kör med en vattenslang uppför. Minskningen av vattentrycket skulle göra mindre vattenslangar ineffektiva.

Mät längden på slangen du behöver. Klipp av slangen med hjälp av en kniv. Håll snittet rakt runt vattenslangens omkrets. Detta för att undvika läckage när slangkopplingarna ansluts till änden. Vattenslangens ändar är hårda. Tvätta dem med tvålvatten för att mjuka öppningarna. Det blir enklare att installera slangkopplingarna. Smörj också insättningskopplingen med tvål. Skjut in kopplingsinsatserna i slangarnas ändar. Hankopplingen är för ena änden, en kvinnlig koppling är för den andra änden. Skjut på kopplingen tills slangänden omsluter insatsen. När vattenslangens öppning är mot kopplingsbasen, sluta trycka.

Placera kopplingen på en stark och stadig yta. Slå klämfingret runt kopplingens bas över slangen med en hammare. Gör detta tills de tar tag i slangen mellan klämfingrarna och insatsen inuti slangkroppen. Genom detta kommer kopplingen att vara på plats på vattenslangens ändar. Dra i båda kopplingarna i vardera änden av slangen för att testa passformen. Se om de lossnar från slangänden. Tryck tillbaka kopplingen på slangänden om det glider. Hamra också klämfingrarna tätare runt slangkroppen.

Anslut den nybyggda slangen till en vattenkälla med hjälp av kopplingen i änden. Sätt på vattenkällan. Kontrollera sedan och leta efter eventuella läckage från de monterade kopplingarna. Se till att kopplingarna är helt i slutet av slangen om läckage uppstår. Om inte, tryck på kopplingarna stramare och dra sedan åt fingrarna på plats.

Kreativa sätt att återvinna din trädgårdsslang

Det händer oftare än du vill: din trädgårdsslang gör helt enkelt inte längre jobbet. Kanske läcker den vid dess beslag, fjädrar ett litet hål (eller tio) eller är för trasselbenägen för att vara till god service längre. Det finns reparationsalternativ, men när slangen är slangad är det dags att återvinna – eller använda den igen.

Innan du slänger ut det, visste du att det finns ett antal sätt att återanvända den slangen? Vissa syften är rent konstnärliga och andra är direkt användbara. Här är sex snabba sätt att återvinna din trädgårdsslang, med webbplatser längst ner som beskriver andra unika sätt. Berätta för mig det coolaste sättet du har återvunnet din trädgårdsslang.

Slangbänk

Beroende på längden på din gamla vattenslang, överväg att skapa en trädgårdsbänk. Om du inte redan har några gamla vattenslangar – eller föredrar en regnbågsbänk som den som visas ovan – planerar du att hämta dem från grannar och familj. Du kan göra bänkramen hur du än vill: stockar, virke eller en gammal bänk som behöver nytt “klädsel”. Klipp slangarna i bitar som är tillräckligt långa för att bilda sätet på din bänk. Säkra tätt med naglar eller skruvar och skapa ditt eget fantasifulla mönster. Gummislangarna ska ge tillräckligt med kudde för din botten medan du beundrar din trädgård.

Gör slangen till en blötläggningsslang

Ett av de enklaste sätten att återvinna kommer också att minska dina trädgårdskostnader. Borra bara hål i din redan läckande vattenslang, fäst på en tapp och du har en ny blötläggningsslang för bevattning. Du måste krympa ena änden av slangen så att vatten inte släpper ut. Alternativt kan du använda ett trädgårdsslanglock på befintligt mässings- / plastbeslag (förutsatt att du inte klippte av det) för att säkra den öppna änden.

Gunghandtagsskydd

Om du har barn kan du också ha en gungställning. Din vattenslang är sannolikt tillräckligt tjock för att omsluta kedjorna som håller svängningarna, vilket förhindrar klämda och blåsiga små fingrar. Klipp bara av slangbeslagen i vardera änden och glida över kedjorna. Du måste klippa i längd och ge plats för kontakter. Men oroa dig inte: de nästa tre återvinningsmetoderna använder alla de små, kvarvarande slangbitarna.

Stöd för unga träd

I stället för att använda hängslen, garn, tråd eller plast för att säkra lemmarna direkt eller hålla växande träd upprätt, använd slangbitar runt delarna som rör vid trädet för att undvika friktionsmärken. Detta ger en fin kudde som också ger en betydande hållkraft.

Hinkhandtag

Detta är en utmärkt lösning för metallhinkar med de tunna, obekväma trådhandtagen eller inga handtag alls. Klipp av din trädgårdsslang för att ta bort ändadaptrarna. Om du monterar på ett befintligt handtag, hakar du helt enkelt av handtaget och mäter upp en slangbit därefter. Låt trådhandtaget exponeras i vardera änden av slangen för att ansluta tillbaka till hink. Gör ditt eget handtag? Klipp av slangen till önskad längd. Sätt in en S-krok halvvägs inuti vardera änden av slangen; detta blir anslutningen till hinken. Se till att S-kroken är tät och säker, så att du inte hamnar med innehåll över hela gräsmattan.

Hur man sätter en vattenslang på en slangrulle

En trädgårdsslang av god kvalitet är inte billig. En lång, 40 meter lång vattenslang av högkvalitativa material kan kosta från 750 till 1 000 kr, och det bästa sättet att skydda din investering är att hålla den snyggt lindad i en slangrulle av något slag. Slangrullar förhindrar att slangen trasslar sig, skyddar den mot nötning och, ännu viktigare, skyddar den mot solljus som kan torka och spricka vinyl eller gummi.

Ändå kommer varje trädgårdsslang så småningom att behöva bytas ut. När slangen börjar droppa och läcka är det troligt att det har utvecklat sprickor eller att dess anslutningar inte längre tätas korrekt. När detta händer är det bästa alternativet att byta ut slangen med en av de nya typerna av smidiga kvalitetsmaterial. Medan trädgårdsslangar kan repareras (ibland) är det oftast bättre att kasta den gamla slangen och installera en ny. Så här tar du bort den gamla slangen från slangrullen och installerar en ny:

Koppla loss slangrullen från kranen. Inspektera slangtappen för att se om den har en vakuumbrytare. Om inte, är det nu dags att installera en. Vakuumbrytare krävs enligt koden som en säkerhetsåtgärd för att förhindra att förorenat vatten sippras tillbaka i färskvattenförsörjningen. Flytta slangrullen till en uppfart eller någonstans på din gräsmatta där vatten som rinner ut ur slangen inte är ett problem. När du tar bort den gamla slangen kommer vattnet inuti slangen att rinna ut.

När slangen är helt utsträckt kommer vattenkopplingen på den inre trumman att vara synlig inuti slangen. Koppla loss slangen från denna koppling för hand, om möjligt. Eller använd justerbara tänger för att göra detta. Packa upp den nya slangen och räta ut den för att eliminera böjningarna. Här kan det vara en gång när slangen placeras i solen, eftersom den kommer att mjuka upp slangen och göra den smidigare och lättare att vinda upp på slangrullen.

Om du byter ut slangrullen vid den här tiden är det dags att montera den. På honänden av den nya trädgårdsslangen sätter du in gummi- eller vinylbrickan i slangkopplingens botten. Detta ger den vattentäta tätningen mot kopplingen på slangvalsens trumma. Om slangrullen har en styröppning, för in vattenslangens honände genom styröppningen.

Trä vattenslangens honände på vattenkopplingen på slangvalsens inre trumma. Dra åt den ordentligt med tång av kanaltyp, men var försiktig så att du inte drar åt så mycket att du tar bort trådarna eller bryter delarna. Vattenkopplingen är en plastdel och kan skadas om du utövar för mycket kraft. Börja rulla upp slangen på trumman på rullen, och gör ont för att mata slangen fram och tillbaka över trumman i jämna spolar. Normalt kräver detta vridning medurs av rullhandtaget. Att ta tag i slangen med ena handen när du vrider på rullhandtaget med den andra kan hjälpa.

Om du installerar slangen på en elektrisk slangupprullare, tryck på indragningsknappen för att linda upp slangen på rullen. Inspektera matarslangen som ansluter slangrullen till kranen. Se till att den är i gott skick, utan trassel eller sprickor. Om matarslangen använder honkopplingar, inspektera kopplingarna för att se till att de innehåller gummi- eller vinylbrickor som är i god form. Om matarslangen fästs på slangvalsen med en slangklämma, inspektera den för att se till att den är ordentligt fastspänd runt nippeln på trumman.

Vanliga frågor om vattenslangar

Hur kan jag förbättra min slangkvalitet?

Det finns många sätt att öka din trädgårdsslangs livstid genom att bara göra några mycket enkla uppgifter! Dessa övningar bör se till att du aldrig behöver oroa dig för att bryta ner slangen övertid – varje vattenslang kommer naturligtvis att spricka, men det betyder inte att du inte kan vidta försiktighetsåtgärder för att stödja.

Det första rådet jag kommer att ge här är att se till att din trädgårdsslang hålls inomhus och på en fuktig plats. Att vara utsatt för de yttre elementen har varit känt för att orsaka fler och fler luckor i din vattenslang! Om du äger ett garage, uppmuntrar jag dig att ha slangen där, helst lägga på! Om du lämnar slangen för länge i solen kommer den att förvrängas beroende på vattenslangens innehåll i allmänhet, så om det är en solig dag bör du begränsa den tid det tar att utföra dina uppgifter!

Börja rengöra dina trottoarer eller vattna dina växter på i genomsnitt 20-25 minuter bara för att se till att du vidtar rätt typ av försiktighetsåtgärder. Du kanske märker att sätta en presenning över slangen kan också vara till nytta för att du tänker, att hålla slangen i ett växthus eller rum där solljus snabbt kommer in i det finns mycket sunt förnuft här.

Om du precis har köpt en ny vattenslang kanske du tycker att det bästa du kan göra är att pumpa vatten genom slangen och sedan stänga ventilen otroligt snabbt. Du gör det för att uppmuntra hästen att sträcka, vilket gör det lättare att använda när det gäller första gången du använder den här enheten. Du kommer att märka att dränera det efter att du har gjort det här verktyget och allt vatten är ur det kommer att förlänga din slangs existens också.

Vilken slangtyp passar bäst för mig?

Slangtyperna är beroende av önskad applikation. Några vanliga trädgårdsslangtyper är lätta, medelstora, tunga, blötläggnings, sprinkler och kommersiella / entreprenörer.

Lätta och medelstora trädgårdsslangar:

Lätta och medelstora trädgårdsslangar är gjorda av billigare material, vanligtvis vinyl av låg kvalitet eller förstärkt vinyl. Dessa vattenslangar trasslar sig lättare, kan ha plastbeslag och erbjuds i mindre diametrar. Livslängden på dessa vattenslangar är kortare eftersom de tenderar att härda med tiden. Dessa vattenslangar är perfekta för de som arbetar på en budget och använder inte slangen dagligen.

Tunga trädgårdsslangar:

Tunga trädgårdsslangar är perfekta för husägare som vill ha en högkvalitativ vattenslang som håller i många år. Dessa vattenslangar erbjuder högkvalitativa metallkopplingar, anti-trassel-teknik, och vissa stöds till och med tillverkarens livstidsgaranti.

Sprinkler och blötläggnings trädgårdsslang:

Sprinkler och blötläggnings trädgårdsslangar är utformade för yrkesverksamma och husägare att enkelt vattna gräsmattor, trädgårdar och blomsterrabatter. Vissa är konstruerade för att motstå elementen med UV-skyddande beläggningar, medan andra är utformade för att placeras något under ytan.

Kommersiella och entreprenad trädgårdsslangar:

Kommersiella och entreprenad trädgårdsslangar är utformade för att motstå tuff terräng och missbruk av yrkesverksamma. Dessa vattenslangar ger många fördelar, inklusive ökade PSI-värden, krossbeständig konstruktion, hållbara metallkopplingar och utökade garantier.

Hur lång trädgårdsslang behöver jag?

Jag har alla kämpat med en för kort vattenslang för att nå det extra avståndet för att vattna en växt. Om du använder slangen främst för att vattna din gräsmatta eller växter rekommenderar jag att du mäter den längsta punkten från vattentillförseln. Köp sedan en vattenslang 3 meter längre än nödvändigt – på så sätt har du lite extra längd om den lindas runt föremålen på gården. Trädgårdsslangar finns vanligtvis upp till 30 meter långa, i steg om 10 meter. Var noga med att inte köpa en vattenslang mycket längre än nödvändigt eftersom vattentrycket sjunker med längden.

Vilken slangdiameter ska jag använda?

En trädgårdsslangs diameter påverkar mängden vatten som kan levereras. Ju större diameter, desto mer vattenvolym kan levereras. Slangdiametrarna sträcker sig från 2 cm till 3 cm. Husägare använder vanligtvis 2 cm vattenslangar, medan större vattenslangar används för industriella eller kommersiella applikationer.

Vilken PSI-klassificerad trädgårdsslang behöver jag?

PSI-betyg på trädgårdsslangar är den mängd tryck som slangen säkert kan hantera. Vattenslangar av lägre kvalitet har cirka 200 PSI och högkvalitativa vattenslangar kan klassas upp till 600 PSI. Dessa vattenslangar klarar ett PSI-betyg på upp till 650! De är också punkteringsbeständiga, lätta men ändå tåliga och har en trasselfri design som håller vattnet flödande hela tiden.

Typiskt bostadsvattentryck varierar mellan 45 och 80 PSI. För bostadsändamål rekommenderar jag en trädgårdsslang med PSI-klassificering på eller över 350. Om du använder den här slangen med en högtryckstvätt, hänvisar jag till din ägarhandbok för mer information.

Hur repareras en trädgårdsslang?

Trädgårdsslangar är benägna att ibland få hål i dem när du använder dem under långa perioder, även om dessa hål är irriterande och kommer att minska konsistensen i vattenflödet, vilket inte föreslår att du behöver köpa en ny vattenslang direkt. Silvertejp är här för att bli frälsningen. Kanaltape är relativt billigt och kan lätt lindas runt en trädgårdsslang för att stänga öppningen mycket bra. Att använda tejp kan göra att slangen ser lite rostig ut, så om det inte är något du är orolig för kommer du att bli perfekt!

Om du tror att du vill ha en mer stabil reparation och en som inte känns alltför slumpmässigt ihop, kommer du förmodligen att lägga till ett nytt slut är den bästa lösningen för dig. För att starta allt du behöver göra är att helt enkelt använda ett rakblad eller annan skarp, specifik enhet för att skära slangen från öppningen. Du behöver bara sätta den nya änden i röret härifrån och sedan skruva in den i riktning! Det är en mycket enkel fix för en sak som många tror är slutet på din vattenslang (det är inte så bevisat).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top