Bästa vattenslangen 2023 – Test av olika vattenslangar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Gardena Liano™  15m

Gardena Classic

Gardena Liano™  30m

Hozelock Select

Klicka här för att se fler vattenslangar.

Alla husägare och trädgårdsentusiaster behöver en vattenslang för att vattna trädgården eller för att tvätta husfasaden och utemöbler. Vissa behöver en slang till trädgårdslandet när potatisen, moroten eller kanske salladen ska vattnas.

Andra föredrar kanske en grön och majestätisk gräsmatta när sommarens hetta och torka får gräset att gulna.

I situationer som dessa så behöver man en bra slang. Grönskan behöver vatten och utan slangen blir en grönskande trädgård ett svårt ändamål. Kombinera dessutom slangen med en bra regnvattentunna och du har ett självförsörjande bevattningssystem!

Vattenslangen är ett mycket användbart verktyg som håller väldigt länge. Att välja slang gör man alltså bara väldigt få gånger i livet. Därför är det viktigt att man gör rätt inköp från början för annars kommer man ångra sig senare i livet.

Det finns olika saker att tänka på när man ska köpa slang. Bar-tal, antitrassel funktion, hållbarhet, material, konstruktion och garantilängd. Här nedan har 4 modeller recenserats så du kan välja rätt.

1. Bäst i test – Gardena Liano™ Vattenslangspaket 15m

Gardena Liano™ Vattenslang 15m Paket

Se bästa priset

Denna modell från varumärket Gardena har en mycket låg vikt på 2,025kg. Den låga vikten beror av det innovativa textilmaterialet som slangen består av.

Tygmaterialet är mycket slitstarkt och samtidigt extremt flexibelt. Denna flexibilitet och låga vikt gör så att slangen är mycket enkel att förvara. Produkten trasslar inte ihop sig och är mycket enkel att linda upp.

Modellen har en längd på 15m, vilket inte är särskilt långt. Däremot är priset på den flexibla slangen kraftigt reducerat tack vare den kortare längden. Är 15m tillräckligt för dig rekommenderar vi därför starkt denna prisvärda modell.

Textilväven är väldigt slitstark och modellen tål därför belastningar upp till 35 bar. Med modellen kan man även ansluta andra GARDENA-systemdelar på ett snabbt och smidigt sätt.

2. Populärast – Gardena Vattenslang Classic

Gardena Vattenslang Classic

Se bästa priset

Gardena Classic är en modell från märket gardena. Slangen har en längd på 30m vilket brukar vara tillräckligt långt för de flesta trädgårdar. Förutom det så är slangen gjord i polyvinylklorid vilket är en rigid kvalitets plast. Detta möjliggör att slangen kan bibehålla sin form länge och fungera i många år framåt.

Slangen är även förstärkt med textil på insidan vilket gör att slangen är tryckresistent. Även detta bidrar till att slangen behåller sin form länge. Skulle slangen gå sönder vid korrekt användning så kan du som konsument förvänta dig att få den ersatt på grund av den 12 års garanti som Gardena erbjuder.

Förutom detta har slangen ett sprängtryck på 22 bar. Detta betyder att den kan hantera tryck upp till 22 bar. 22 bar=2200KPa, vilket är ett mycket stort tryck. Modellen är även UV-beständig, vilket betyder att den fungerar att ha utomhus under solljus. Modellen kan även kompletteras med Gardenas system-kopplingar som till exempel munstycken för att få en flexibel användning i trädgården.

3. Premiumval – Gardena Liano™ Vattenslangspaket 30m

Gardena Liano Vattenslang 30m Paket

Se bästa priset

Gardena Liano är en modell i innovativt och robust textilmaterial från märket Gardena. Textilmaterialet gör den svarta slangen mycket flexibel och gör så att den inte trasslar ihop sig. Materialet skyddar också slangen mot frost och UV-strålning.

Detta betyder att modellen fungerar att ha liggandes utomhus utan några bekymmer. Textilmaterialet bidrar även till att slangen har en låg vikt. Detta är bra för den som vill flytta slangen till en annan plats utan krångel.

Slangen är för övrigt väldigt enkelt att rulla ihop och förvara under vintern och hösten. Slangens slitstarka textilmaterial bidar även till att slangen tål 35bar vilket motsvarar hela 3500KPa vilket är ett väldigt stort sprängtryck.

På grund av att modellen är väldigt hållbar och stark så erbjuder Gardena en garanti på 30 år. Slangen har en längd på 30m vilket brukar vara tillräckligt för de flesta trädgårdar.

4. Billigast – Hozelock Vattenslang Select

Hozelock Vattenslang Select

Se bästa priset

Hozelock Select är en väldigt billig modell. Den är väldigt lätt och har en läng på 20m. Den är gjord av plast och är målad i grått och gult.

Eftersom slangen är väldigt slitstark så erbjuder Hozelock en garanti på 10år. Slangen har även UV-beständighet och kommer alltså klara av solens ständiga strålar på sommaren.

Specifikationer som sprängtryck och andra funktioner specificerar inte Hozelock. Priset är heller inte särskilt mycket billigare än priset på mer kvalitativa slangar. För max 300kr till får man en bättre slang med flera funktioner och specifikationer.

Vi skulle därför föreslå att välja en dyrare slang eftersom att köpa vattenslang oftast är ett engångsköp, då de håller väldigt länge.

Lista över de bästa vattenslangarna 2023

  • Bäst i test: Gardena Liano™ Vattenslangspaket 15m
  • Populärast: Gardena Vattenslang Classic
  • Premiumval: Gardena Liano™ Vattenslangspaket 30m
  • Billigast: Hozelock Vattenslang Select

Vanliga frågor om vattenslangar

Hur kopplar man en vattenslang?

För att koppla en vattenslang så behöver det finnas en krankoppling på utsidan av ditt hus. Detta finns på alla villor så har man hus vet man var krankopplingen sitter. För att montera slangen på krankopplingen behövs det en slangkoppling.

En slangkoppling kommer oftast med när du köper vattenslang. Slangkopplingen monteras på slangen och sedan är det bara att ansluta slang med slangkoppling till krankopplingen. Sätt sedan på vattnet i kranen.

Man kan även koppla ihop två slangar genom förlängningskopplingar. Då monterar man en förlängningskoppling mellan två separata slangar. Om du behöver tips till att köpa vattenslang finns 4 slangar recenserade på vår hemsida.

Hur lång vattenslang kan man ha?

Vattenslangar varierar i längd men många brukar vara runt 20 meter i längd. Behöver man en längre slang för sin trädgård har bland annat Gardena slangar på 30 meter. Behöver man ännu längre slang kan man köpa två slangar och binda ihop dem med en förlängningskoppling. På vår hemsida finns tips till slang-inköp med varierande längd.

Kan man gräva ner en vanlig vattenslang?

Man bör inte gräva ner en vanlig vattenslang som man använder till trädgårds vattningen, utan bör använda en slang av PEM-rör. Vattenledningar brukar vara av typen PEM-rör. Om man ska gräva ner en slang måste man tänka på att isolera eller gräva ner den på frostsäkert djup för annars fryser vattnet på vintern.

Sammanfattning

Att välja rätt vattenslang är viktigt för sommarens trädgårdsarbete, när du ska koppla på din vattenspridare och varför inte vid rengöringen av din husfasad. Att från början köpa rätt slang är viktigt då vattenslangs-inköpet oftast är ett engångsköp på grund av slangarnas långa livslängd.

När man ska köpa vattenslang finns det dock ett och annat att tänka på. Längd, Bar-tal och konstruktion är viktiga faktorer att tänkta på när man ska välja rätt slang.

Vi hoppas att dina funderingar och frågor kring vattenslangen klargjorts och att din trädgård med hjälp av en god slang grönskar likt en fager sommaräng nästa sommar.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen