Bästa vattenspridaren 2022 – Test av olika vattenspridare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

GARDENA AquaZoom L

GARDENA Aqua L Vattenspridare

HOZELOCK Superhoze Pro

GARDENA AquaZoom C

Klicka här för att se fler vattenspridare.

Bästa vattenspridaren 2022

Har du någonsin tänk att gräset är grönare hos grannen under de varma sommarmånaderna och undrat, hur har de lyckats med det? Chansen är att de använder en vattenspridare för att hålla gräset grönt och vackert under sommarens hetta. Med den bästa vattenspridaren kan du koppla av och låta ett helt automatiskt system ta hand om din gräsmatta åt dig!

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra vattenspridare på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken vattenspridare som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem vattenspridaren så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa vattenspridaren. Det är just därför som jag här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa vattenspridarna som finns att tillgå. För att garantera att jag endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till mina läsares förväntningar har jag gjort grundlig forskning om alla vattenspridare som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har jag kunnat ta fram de bästa vattenspridarna inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Läs också >>> Bästa vattenslangen

Köpguide för bäst i test vattenspridare 2022

Som jag nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa vattenspridaren på nätet. När du letar efter den bästa vattenspridaren finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa vattenspridaren enligt min forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en vattenspridare efter just dina behov så har jag skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa vattenspridaren för dig:

 • Gräsmattans storlek
 • Hur stort område den täcker
 • Rotationskontroll
 • Kvalitet
 • Vattentryck
 • Typ av jord
 • Gräsmattans lutning
 • Installation
 • Pris
 • Justerbar
 • Underhåll
 • Utseende
 • Typer
 • Nyckelfunktioner
 • Täckområde

Gräsmatta storlek

Vattenspridares är inte en enhet som passar alla. Som du kanske har vetat vid det här laget kan olika typer också rymma olika storlekar mark. Därför är det viktigt att din valda modell gör det anpassas efter de faktiska behoven i din trädgård.

Få en grov uppskattning av hur stor eller liten storleken på området som behöver vattnas. På så sätt kan du säkerställa att områden kommer att täckas vederbörligen av vattenspridaren. Dessutom låter det dig använda dina vattenresurser klokt. Inget avfall, ingen avrinning.

Hur stort område den täcker

Olika vattenspridares har olika täckning. Vissa typer kan kasta vattenströmmar längre än andra. Detta kommer att avgöra hur stort varje spridarhuvud kan täcka. Då kommer du att veta hur många enheter du sannolikt kommer att behöva för att rymma hela marken utan att överlappa.

Rotationskontroll

Vissa vattenspridarmodeller låter dig reglera vattenströmmens mönster. Ofta ger det dig fördelen att justera sprayen i antingen hel-, halv- eller kvartsvinkel. På den noten kan du ha bättre kontroll över vilket område på din gräsmatta som kommer att få vatten och vilken sida som ska förbli torr.

Kvalitet

Produktens kvalitet både i material och konstruktion har alltid en inverkan på produktens prestanda. Därför är det bäst att välja ett vattenspridarsystem som är välbyggt och håller länge.

Ta till exempel metallvattenspridaren en bättre investering jämfört med en vattenspridare helt i plast. Ja, metaller kan vara lite dyrare men de kan garantera lång livslängd.

Å andra sidan kan det verkligen vara lockande att köpa en plastvattenspridare på grund av dess billiga pris. Ändå håller de nästan alltid inte dig länge. I slutändan skulle du fortfarande behöva köpa en annan och ta itu med besväret med installationen om igen.

Vattentryck

Vattentrycket från din kran har också en inverkan på vattenspridarens prestanda. Vissa typer fungerar bäst med högt vattentryck. Samtidigt kan vissa fungera bra även med låga tryck.

Så det är bäst att kontrollera medelpriset i ditt område innan du köper en vattenspridare. På så sätt kommer du att veta vilka typer som kan fungera bra med tanke på hur starkt eller svagt trycket är.

Typ av jord

Som tidigare nämnts tenderar jord som är mindre absorberande att utveckla avrinning om den ges för mycket vatten på en gång. Därför är nyckeln här att välja en vattenspridare med låg nederbördshastighet. Vanliga alternativ inkluderar imma och roterande vattenspridares. Sådana anordningar ger tid för vatten att tränga in utan att jorden överväldigas.

Gräsmattans lutning

Är din gräsmatta platt, stenig eller brant? Detta är en viktig fråga att ställa eftersom det också kan påverka vattenspridarens prestanda. Det är bra om du har ganska platt mark. Du klarar dig bra med vilken typ av vattenspridare som helst.

Men om din gräsmatta råkar vara mestadels ojämn, är en vattenspridare av upphöjd typ eller pop-up mer lämplig. Genom att höja spridarhuvudet kan du kringgå hindren från marken. Dessutom eliminerar det också risken för att vatten samlas på vissa ställen.

Installation

Vattenspridare varierar i komplexitet för installation beroende på vilken modell du väljer. Du kan behöva utföra en del schaktning eller få en fackman att göra det åt dig om du väljer en markvattenspridare så att den kan anslutas till din hushållsvattenförsörjning.

Även de enklaste vattenspridarna kräver inte denna nivå av förberedelse; de behöver helt enkelt kopplas till din trädgårdsslang eller kran. Beroende på vilken typ av vattenspridare du väljer, kommer vissa att kräva mer komplex installation än andra. Om du väljer en gräsvattenspridare i marken kan du behöva gräva lite, eller få en professionell att göra jobbet åt dig – för att ansluta vattenspridaren till din hushållsvattenförsörjning.

De flesta grundläggande vattenspridare modeller kräver dock inte i närheten av denna förberedelsenivå, och behöver bokstavligen bara fästas på ditt slangrör eller trädgårdskran. Hållbarhet

När det gäller hållbarhet är de bästa vattenspridarna slitstarka, rostbeständiga och långvariga eftersom de är gjorda av hållbara material som koppar, metall eller ABS-plast. De bör också komma med en stadig bas som inte kommer att förskjutas efter det brittiska vädrets nåd och hamna över grannens staket!

Pris

Kostnaden för ett spridarhuvud varierar vanligtvis från ungefär 100 kr till nästan 200 kr per huvud. Denna prisklass har att göra med variationerna i hur kaross och munstycke utformats. Ett enkelt slangfäste med få rörliga delar blir billigare än en stor gräsrotor med många små, exponerade rörliga delar.

Om du hittar vattenspridares för lägre priser, till exempel 10 eller 20 kr per capita, se till att det inkluderar både kroppen och munstycket. Ibland säljs dessa artiklar separat, vilket står för det lägre priset.

Justerbar

De bästa vattenspridarna kommer med en inställning där du kan justera sprutavståndet, tillsammans med flera munstycken, vilket säkerställer att du kan välja det bevattningsmönster och intervall som bäst passar området du bevattnar.

Underhåll

När du köper ditt spridarhuvud, tänk inte bara på vilken typ av huvud som matchar dina behov och passar din budget, utan också på underhåll.

Popup-vattenspridare kostar mer än stationära huvuden framtill, men du kan upptäcka att du måste byta ut dem mindre eftersom de är mindre benägna att skadas av gräsklipparen. För att en bevattningsanordning ska fungera bra över tiden måste du klippa bort gräset runt huvudet, höja det om det sätter sig och rengöra det om det blir igensatt med skräp.

Dessutom, i många klimat måste du “blåsa ut” ditt vattenspridarsystem en gång per år så att det inte finns vatten i huvudet när minusgrader kommer.

Utseende

Är utseendet på ditt landskap avgörande för dig? Om så är fallet, se till att tänka på estetiken när du väljer ditt vattenspridarsystem. Vissa alternativ har snygga, raffinerade profiler, medan andra är skrymmande eller rustika till utseendet.

Typer

Det finns tre huvudtyper av gräsvattenspridare:

Oscillerande

En oscillerande vattenspridare är ett långt smalt metall- eller plaströr med små hål/öppningar som släpper ut vattenstänk. Röret rör sig fram och tillbaka i en ormliknande handling för att producera en solfjäderformad vattenstråle.

Pulserande

En pulserande vattenspridare har ett roterande huvud som producerar en pulserande vattenstråle som täcker ett cirkulärt område, vilket gör den till ett utmärkt val för jämn täckning i större trädgårdar. De bästa pulserande vattenspridarna kommer att erbjuda funktionen att justera sprayen till olika mönster – dimma eller bäck är de två vanligaste.

Stationär

Stationära vattenspridare tenderar att vara den minsta typen av vattenspridare, och erbjuder anständig täckning för kompakta gräsytor. Sprinkelhuvudet är fast och basmodeller tenderar att ha ett förinställt mönster – normalt cirkulärt eller rektangulärt. De kanske inte är den mest mångsidiga vattenspridarna men de är mest prisvärda och perfekta för de av oss som har en liten gräsmatta men inte är så sugna på att vattna för hand!

Nyckelfunktioner

Vissa tillverkare inkluderar nyckelfunktioner som förbättrar produkten. Här är några exempel på funktioner att leta efter.

Regnavstängningsanordning

Om vattenbesparing är viktigt för dig, leta efter enheter som kan fungera med en regnsensor. Denna typ av sensor kommer att stänga av bevattningssystemet på dagar när regn har levererat tillräckligt med vatten naturligt och bevattningen inte är nödvändig. Medan vissa märken stöder den här typen av enheter, gör andra det inte.

2. Specialmönster

Om din trädgård har sektioner som kräver specifika mönster, till exempel ett smalt sprutmönster på mindre än 40 grader bör du leta efter punktspecifika sprutmönster. En speciell design som fungerar bra för trånga områden är ett ändlistmönster.

3. Bevattningssatser

Säljare paketerar också ibland spridarhuvuden i paket tillsammans med en timer, slangar, kontakter. Denna gruppering kan förenkla köpprocessen eftersom du får allt du behöver för att vattna gräsmattan på ett ställe. Ett kit kanske inte är idealiskt för en fastighet med omfattande landskapsplanering och olika behov i varje zon.

Täckområde

Täckningsområdet (hur långt du behöver din vattenspridare för att spruta vatten) beror på storleken på din utomhusyta, om det bara är gräsmatta, gräsmatta och bårder, ströväxtområden etc. Det är värt att mäta upp och beräkna kvadratmeterantalet på ditt utrymme snarare än att gissa – det sista du vill är att köpa en vattenspridare som inte har den räckvidd du behöver.

De bästa vattenspridarna kommer att ha en funktion som låter dig justera vattenspridare avståndet antingen manuellt eller elektroniskt; detta gör att du kan öka/minska vattenspridarens täckning så att du kan justera den för att bara vattna det område du behöver.

Lista över de bästa vattenspridarna 2022

 • Bäst i test: GARDENA AquaZoom L
 • Populärast: GARDENA Aqua L Vattenspridare
 • Premiumval: HOZELOCK Superhoze Pro
 • Billigast: GARDENA AquaZoom C

Vad du behöver veta innan du köper ett vattenspridarsystem

Innan du vet ordet av är våren här och skötseln av din gräsmatta blir återigen en prioritet. Att hålla din gräsmatta ordentligt vattnad, särskilt under de varmaste månaderna, kan vara ganska jobbigt. A kan hjälpa till att säkerställa hälsan på din gräsmatta och ta bort gissningarna om den får rätt mängd vatten. Det finns dock några saker att veta innan du köper ett vattenspridarsystem för din gräsmatta.

Hur mycket vatten kan jag använda

En av de viktigaste sakerna att veta innan du köper ett vattenspridarsystem är att det måste anslutas till en utomhustapp. Om du inte har en tillgänglig måste du få en installerad av en professionell rörmokare.

Vattentrycket spelar en viktig roll för hur ditt vattenspridarsystem fungerar. Otillräckligt vattentryck kan orsaka förödelse med ditt system och göra att områden på din gräsmatta vattnas ojämnt. För mycket tryck kan övermanna dina pumpar. Det är viktigt att ditt system är reglerat för att maximera dess effektivitet.

Ha en tillgänglig strömkälla

Ditt vattenspridarsystems styrenhet måste vara ansluten till en strömkälla. Helst är den här enheten placerad i ett grovkök eller garaget. Systemets solenoider styrs av lågspänningsledningar. Solenoiderna är en viktig del av ditt system eftersom var och en är ansvarig för att reglera en specifik zon på din trädgård.

Trädrötter

Trädrötter kan komplicera din vattenspridarinstallation. Trots den bästa planeringen kan din installation ta längre tid än förväntat om trädrötter påträffas. När du skapar din vattenspridarlayout kommer installationsteamet att försöka undvika rötter som potentiellt kan störa dina linjer och huvuden i framtiden.

Vad som ingår i planeringen av vattenspridarlayout

Olika områden på din trädgård beaktas när du planerar var du ska placera spridarhuvuden och hur du konfigurerar varje område som varje huvud ska vattna, tillsammans med justering av vattensprayen. Försiktighet måste vidtas för att säkerställa att områden som trottoarer inte vattnas för mycket eftersom de kan bli hala, vilket gör att du är öppen för ansvarsproblem om någon ramlar. Installatören kommer att justera spridarhuvudena för att förhindra att vattenströmmen träffar ditt hem och uteplats/veranda.

Bästa tiden på dagen för vattning

Du vill ha ditt vattenspridarsystem din gräsmatta under morgonen snarare än på natten. Vattning på natten kan leda till mögel och mögel på grund av ökad fukt. Genom att vattna på morgonen kommer eventuell överskottsfukt att avdunsta i solljuset.

Förbered dig för vintern

Det finns alltid möjlighet till plötsliga köldknäppar under hela vintern. Innan du köper ett vattenspridarsystem, kom ihåg att det kommer att krävas och startas under våren. Att förbereda dig förhindrar skador från frysning av vatten som kan finnas i systemets vattenledningar och ventiler. Vatten expanderar när det fryser och kan få linjer att spricka.

Vid vårens start är det ett bra tillfälle att göra eventuella justeringar och byta ut eventuella felaktiga delar i ditt system. Om du tänker på dessa saker att veta innan du köper ett vattenspridarsystem för din gräsmatta, kommer du att få en mer tillfredsställande upplevelse.

köp vatten spridare

Hur du använder en vattenspridare

 1. Vattna gräsmattan djupt och sällan. Sandiga jordar torkar ut snabbt; lerjordar och lerjordar tenderar att hålla vatten.
 2. Som en allmän regel, återfukta din gräsmatta 2,5 cm vatten per vecka. Observera dock att det är bäst att vattna två gånger i veckan, och hälla ut 1 cm vatten varje gång.
 3. Använd en regnmätare för att mäta mängden vatten som släpps ut från vattenspridaren.
 4. Kör vattenspridaren i 30 minuter och kontrollera sedan regnmätaren. Snabba beräkningar kommer att avslöja hur mycket vatten per timme som används.
 5. Använd även en regnmätare för att mäta nederbörden så att du inte vattnar gräsmattan för mycket.
 6. Oscillerande vattenspridares av fläkttyp är bra för stora, fyrkantiga gräsmattor.
 7. För små gräsmattor, välj en vattenspridare som sprejar ett kortfattat kvadratiskt mönster.
 8. Roterande vattenspridares har snurrande armar som kastar vatten i ett cirkulärt mönster.
 9. Pulserande vattenspridare har en spik för enkel installation var som helst på gräsmattan. Det kommer att kasta en 360-graders spray, eller så kan du ställa in stopp för vattning vilken vinkel som helst.
 10. Installera en snabbkoppling till änden av trädgårdsslangen så att du snabbt kan fästa och ta bort slangen från sprutmunstycket eller vattenspridaren.
 11. Vattna gräsmattor mycket tidigt på morgonen, inte på natten eller mitt på dagen.
 12. Använd batteridrivna programmerbara timers för att automatiskt slå på och av vattenspridare.
 13. Välj en timer som låter dig ställa in vattenspridarens tid på, ledig tid och veckodag.
 14. Vattenspridare i marken kan installeras permanent i marken. Fäst slangen till vattenspridaren, vänd på vattenspridaren och justera sedan spridningsvinkeln.

6 typer av spridarhuvud och vattenspridare

Detta är en viktig guide för vattenspridare där vi beskriver de 6 olika typerna av spridarhuvud och vattenspridare samt diskuterar vattenspridarbehov för område som behöver vattnas, typer av sprayer, kostnader och ytterligare funktioner.

Vattenspridare bevattnar gården När du är liten handlar vattenspridare om vattennöje på bakgården. När du växer handlar det om att bevattna din gräsmatta och trädgårdar för att skapa en vacker oas av en fastighet. Det finns dock många olika typer av spridarhuvuden du kan köpa.

Att välja rätt spridarhuvud för dina bevattningsbehov tar tid och ansträngning. För att välja det bästa alternativet måste du känna till några grunder för bevattning och landskapsarkitektur. Dessa ämnen är så komplexa att det finns hela industrier som specialiserar sig på dem.

Även om du inte kommer att kunna lära dig alla detaljer i varje disciplin på en gång, kommer den här artikeln att hjälpa dig att förstå grunderna och tillämpa kunskapen för att köpa dina spridarhuvuden. Vi kommer också att gå igenom allt du behöver veta om spridarhuvuden, från den grundläggande anatomin till de olika typerna på marknaden idag.

Innan du börjar vattna

Varje vattenspridarsystem i marken består av huvudledningen som leder till olika grenar. I slutet av varje gren finns ett spridarhuvud, som är en specialiserad maskin som är utformad för att spruta vatten över ett angivet område.

Om du vill bevattna din gräsmatta och trädgård har du två alternativ som involverar spridarhuvuden. Du kan använda en enkel uppställning ovan jord och köpa ett huvud som passar på en slang. Du kan till och med köpa en slangdelare så att du kan vattna två olika delar av gården samtidigt.

Ditt andra alternativ är att installera (eller låta någon installera åt dig), ett system i marken.

Metoden i marken för att vattna en trädgård är automatiserad. Husägare använder den här typen av system om de vill att ett landskap ska skötas, men de vill helst inte stå ute på gården och spruta vatten med en slang i timmar varje vecka.

Varje vattenspridarsystem i marken består av huvudledningen som leder till olika grenar. I slutet av varje gren finns ett spridarhuvud, som är en specialiserad maskin som är utformad för att spruta vatten över ett angivet område.

Vilka delar finns då i ett spridarhuvud?

Varje spridarhuvud har två grundläggande delar: kroppen och munstycket. Dessa två delar kan antingen vara mycket enkla eller mycket komplexa.

1. Enkelt: Uppbyggnaden av en liten vattenspridare över marken

Ovan marksystem, där du bara skruvar fast en enhet på din trädgårdsslang, brukar vara väldigt enkla. Du kan ha en kropp som ger en plattform och ett munstycke som består av små hål som fördelar vattnet när slangen är på.

2. Komplex: Uppbyggnaden av en liten vattenspridare under marken

I marken huvuden tenderar att vara mer involverade än ovan jord huvuden. Hur kroppen är formad beror på vilken typ av spridarhuvud det är. Popup-vattenspridare, som vi kommer att diskutera snart, har en kropp som är bredare vid basen eftersom en övre sektion dras in i den så att den sitter under jorden när den inte används.

Munstycket på en vattenspridare kommer att formas efter vilken typ av sprutmönster den är utformad för att leverera och hur många vattenströmmar den kan pumpa ut samtidigt.

Olika vattenmönster

Det finns tre grundläggande typer av sprutmönster: fast, roterande och dimma.

En av de viktigaste skillnaderna mellan spridarhuvuden är sprutmönstret. Varje huvud är designat för att skapa ett flöde av vatten som skjuter ut ur munstycket och på det omgivande planterade materialet. Det finns tre grundläggande typer av sprutmönster: fast, roterande och dimma.

1. Fast

Ett fast sprutmönster är utformat för att förbli stationärt. Vanligtvis består den av flera tunna vattenströmmar som fläktar ut från mitten av ett cirkulärt munstycke. Vanligtvis kan vattnet som pumpas ut nå cirka 1 till 5 meter.

Den fasta sprayen kan justeras för att passa det riktade området och kan sträcka sig från 40 grader till hela 360 grader, beroende på målet för just det spridarhuvudet.

Om du till exempel placerar en vattenspridare med fast sprutmönster bredvid en gångväg, kanske du bara vill att huvudet ska vattnas i ett 180-gradersmönster så att du kan undvika vattning trottoaren, men vattna det intilliggande gräset.

Om det är förvirrande att tänka på detta i grader, kan du också tänka på fasta spraymönster i en hel båge, halvcirkel eller helcirkel. Ofta kan huvudet justeras för att passa olika täckningsgrader, men ibland säljs ett huvud som inte är justerbart. Det kan till exempel bara vara kapabelt att spruta i en hel cirkel.

Vanligtvis kommer fasta sprutmunstycken i cirkulära sprutmönster, men på senare tid finns det några rektangulära mönster på marknaden också.

2. Roterande

Medan ett fast sprutmönster förblir detsamma medan vattenspridaren används, har ett roterande huvudförmågan att vrida sig över tiden. Eftersom de kan vända sig över tiden när de används är de utmärkta för att täcka stora öppna ytor.

Det är vanligt att ett roterande huvud vattnar upp till 5 till 45 meter av omgivande växtmaterial. Det finns tre olika typer av roterande huvuden som du förmodligen kommer att se när du handlar.

En slagroterande vattenspridare är vanligtvis gjord av främst brons eller mässing (till skillnad från plasten som används i vissa kugghjulsdrivna rotorhuvuden). På grund av dessa robusta material är slagrotormekanismen mycket robust och hållbar och kan kasta vatten över stora avstånd – vanligtvis 5 till 45 meter.

Maskinerna i huvudet kan vara högljudda, vilket gör dessa mer lämpade för kommersiella platser än privata bostäder. Detta beror på att den bästa tiden att vattna är i gryningen, då medlemmarna i hushållet kanske fortfarande sover. Slagrotorhuvuden kräver vanligtvis regelbundet underhåll, på grund av alla de finjusterade rörliga delarna som kan slitas ner och inte fungera med tiden.

3. Kugghjulsdrivna vattenspridare

Företag som gör kugghjulsdrivna roterande huvuden använder ofta plastdelar, omsluter de rörliga delarna inuti vattenspridarkroppen. De kan designas för att svänga var som helst från 40 till 360 grader och har vanligtvis en radie som är 6 till 17 meter. Detta gör dem väl lämpade för stora gårdar eller industri- och kommersiella områden.

Maskineriet hos ett kugghjulsdrivet huvud finns i enhetens kropp, så det är mycket tystare än slagrotorn. De kostar också vanligtvis mindre än slagrotorer.

4. Stora roterande vattenspridare

Den sista typen av roterande sprutmönster är en stor vattenspridare. Den här typen av maskiner används för områden som golfbanor, där en betydande mängd klippt gräs behöver vattnas. Ett huvud kan ha en flödesradie på över 30 meter.

5. Mindre vattenspridare

Vissa växter kräver ett ömtåligt spraymönster, vilket är vad ett mikrospray- eller imspruthuvud kommer att leverera. Eftersom dimman ger mindre vatten per timme (ofta mätt i liter per minut, eller LPM), är denna typ av huvud mycket kostnadseffektiv. Mikro- eller dimvattenspridare kan fungera bra i en liten trädgård som en rabatt, där vattnet bara behöver nå ett litet område.

De fungerar också bra för områden som har kompakt, långsamt absorberande jord, som lera. Om du placerar ett högflödesspridarhuvud, till exempel ett roterande huvud, inställt på högt tryck (PSI) och marken inte kan absorbera det, kommer du att få avrinning och spillvatten. Eftersom målet är att stödja växternas hälsa är det viktigt att använda en vattenspridare som ger vatten i en hastighet som jorden kan absorbera.

Höjd

Förutom spraymönstret är det också viktigt att ta hänsyn till höjden av varje vattenspridare. Vissa spridarhuvuden kommer att sticka ut ovanför markytan, och andra är utformade så att de kan dras in i jorden och försvinna.

1. 5cm höga spridarhuvud

Pop-up är den vanligaste typen av vattenspridare för bevattningssystem i mark. Professionella team brukar placera den här typen av enheter i både bostads- och kommersiella områden. De består av en låg, hel del som du kan placera i marken. När den är aktiverad, dyker den upp.

Denna rörelse är bra för när den inte används kommer den inte att orsaka olämpliga fall. Det ser också snyggt ut eftersom enheten är osynlig när den inte används. Dessa enheter tenderar att hålla längre eftersom de inte kommer att skadas av gräsklipparen eller aktiviteten i området. Av dessa skäl är de den vanligaste typen av spridarhuvud.

Höjden på vanliga popup-enheter varierar från 5 till 50 cm. Varje kropp och munstycke är vanligtvis utformade för att leverera vatten var som helst från 1 till 5 m. Designen på fem cm är väl lämpad för en trädgård med stenig jord som är svår att gräva upp.

2. 10 eller 15cm höga spridarhuvud

Huvuden som poppar upp till en höjd av 10cm är perfekta för gräsbevuxna gräsytor, här skärs bladen vanligtvis till 7 cm, så att vattenspridaren reser sig över gräset och kan spraya.

15 cm är också en standardhöjd för spridarhuvud. Detta möjliggör mer utrymme ovanför gräset, och om gräsmattan blir lite längre kan vattenspridaren fortfarande fungera.

3. Pop-up: 20 till 50 cm höga spridarhuvud

Högre spridarhuvuden kommer att kunna ha fritt utrymme över avsevärda hinder, och kan även nå upp i lövverket på växter och buskar. Dessa höjder skulle vara idealiska för en zon med förhöjda planteringskärl, stenpartier, höga dekorativa gräs, ekologiska trädgårdar med nå växter som ärtor eller höga häckar.

4. PVC vattenspridare

Du kan välja att använda en PVC vertikal stigare med huvudet för att ge det lite höjd. Det här är en bra lösning om du behöver skapa frigång över en stenmur eller annat hinder, men du väljer att inte använda popup-vattenspridare. Men i ett öppet område kan vertikala PVC-störare orsaka ögonsår eller någonting att snubbla över

5. Upphöjd

Spridarhuvudena som inte är designade för att dras in i jorden när de inte används kan tänkas ha en “förhöjd” höjd. Den exakta storleken beror på vilken typ av spridarhuvud du köper. Till exempel kan ett huvud som du fäster på din slang sticka ut från marken var som helst från några centimeter till en halvmeter eller mer. Många vattenspridares kan justeras i höjdled så att du kan skräddarsy dem efter dina behov.

6. Nedsänkt

Det är vanligt att spridarhuvuden sätter sig i marken med tiden. Tänk på detta när du väljer höjden på ditt spridarhuvud. Om du behöver minst 10 cm spelrum för att nå över en sten, överväg att skaffa ett 15 cm huvud eller till och med längre för att stå för en viss sättning.

Om huvudet lägger sig för mycket kan du höja det med lite grävande och om positionering.

Spridarhuvudet som du köper måste vara anpassat för dina unika bevattningsbehov, annars kommer du att få en produkt som inte gör jobbet. Som vi har diskuterat finns det många olika typer av spridarhuvuden. Det här avsnittet av guiden hjälper dig att få en uppfattning om vilken typ som sammanfaller med landskapsarkitekturen som du arbetar med.

Dina vattningsbehov kan vara olika för olika delar av din trädgård. Dessa distinkta områden kan ses som zoner. I allmänhet är det bäst att endast använda en typ av sprutmönster per zon.

Gräsmattans storlek

Storleken på gårdsutrymmet du arbetar med kan hjälpa dig att avgöra vilken typ av enhet du ska använda.

1. Små till mellanstora trädgårdar

För en liten till medelstor gård, skulle popup-vattenspridare med fasta sprutmönster fungera bra. Det begränsade kastavståndet kommer inte att vara ett problem eftersom du har mindre utrymme att täcka.

Om du använder ett popup-huvud kan gården fortfarande vara ett utrymme för aktiviteter när vattenspridarsystemet inte är i gång. Ett annat alternativ kan vara en slangfäste ovan jord. För zoner på en liten gård med planteringar, kanske du vill ha ett mikrospraymönster som fokuserar på det omedelbara området.

2. Stora ytor

Stora gårdar eller kommersiella platser. Om du behöver täcka ett stort område, överväg växeldrivna rotorhuvuden eftersom de är tysta och kan ha ett maximalt kastavstånd på upp till 16.5 m.

Oregelbunden jämfört med regelbundna spridarhuvud

Som vi har diskuterat kommer de flesta huvuden att spraya i cirkulära mönster. Vissa nyare modeller kan dock täcka rektangulära områden. Om du har en oregelbundet formad trädgård kan ett cirkulärt huvud fungera bra. Men för vanliga gårdar med många jämna, raka kanter täcker de rektangulära mönstren det mesta området utan att överlappa varandra.

Vattenzoner

Tänk på din trädgård i termer av zoner. Dessa områden kommer att ha växter av liknande typer. Till exempel kan en zon vara den grästäckta gräsmattan och en andra zon kan vara en blomsterträdgård framför huset.

1. Lär dig vattenbehoven för varje zon

När du delar upp din trädgård i zoner är det bra att veta hur mycket vatten varje zon behöver. Bevattningsexperter kommer ofta att tala om den GPH som varje huvud kan leverera. Denna akronym hänvisar till gallon per timme.

Alla växter dricker inte lika mycket vatten. Till exempel kan en matträdgård behöva tjugo liter per vecka, och en gräsmatta kan behöva mindre. Gör lite forskning online eller konsultera en trädgårdsarkitekt för att ta reda på vad dina växter kräver.

2. Mät arean för varje zon

Därefter måste du upptäcka kvadratmeter för varje zon. Denna information hjälper dig att bestämma vad typ av huvuden att köpa, samt hur många du behöver.

Varje munstycke kommer att ha ett “maximalt kastavstånd” som rekommenderas av tillverkaren. Detta är användbar information att veta eftersom det kommer att berätta hur långt ifrån varandra dina huvuden kommer att behöva placeras så att du skapar head-to-head täckning i zonen. Om du placerar huvudena för långt ifrån varandra kommer du att skapa torra fläckar på din trädgård där växtmaterial inte kan trivas.

3. Ta hänsyn till dina klimat- och nederbördsbehov

Tänk på klimatet du lever i när du handlar. Nederbördshastigheten som vattenspridaren kan leverera talar om för dig om den kommer att räcka för att vattna dina växter. En växt med ett omfattande rotsystem, som ett träd, som befinner sig i ett varmt, torrt klimat kan behöva mer nederbörd per timme (IPH) än en liten växt i en regnig eller fuktig miljö.

köp bästa vattenspridaren här

Vilka är komponenterna i den bästa vattenspridaren

Finns det något bättre sätt att lära känna en enhet än att förstå hur den faktiskt fungerar? Men innan dess, låt oss först identifiera de viktiga komponenterna i systemet. På så sätt gör det dessa tekniska saker lättare att förstå.

Avstängningsventil

Du kanske redan är bekant med detta eftersom det är vanligt förekommande i de flesta typer av vattenapparater. Ventilens huvudfunktion är att reglera vattenflödet. I synnerhet är det ett sätt att stänga av försörjningen närhelst behovet uppstår. Detta är mycket praktiskt vid tillfällen då vattenläckage uppstår.

Återflödesskydd

Återflödesskyddet fungerar som en filtreringsanordning. I grund och botten hindrar det vattnet från vattenspridarsystemet att tränga in i huvudvattenförsörjningen. I det avseendet förhindras smuts och andra oönskade partiklar från att förorena vattnet. Håll därför dricksvattnet fritt från föroreningar så mycket som möjligt.

Vattenspridarzoner

Större gräsmattor kan behöva mer än en vattenspridare för att täcka hela marken. Därför upprättas vattenspridarzonen för att skapa en effektiv uppdelning av bevattningssystemet. På så sätt är täckningen av spridarhuvudena jämn och kommer inte att överlappa varandra. Följaktligen förhindrar detta också risken för övervattning och skapa oregelbundna fläckar av gräs.

Huvudledning

Vattenspridarsystemet kan vara uppbyggt av en eller flera vattenspridare som ansluts i ett nätverk av vattenledningar. Huvudledningen är det primära röret som tillför vatten genom hela systemet.

I allmänhet är denna rörledning begravd cirka 15 till 30 cm djupt ner i jorden. Att ha det täckt under jord hjälper till att skydda rören från skadliga element. Att hålla dem dolda gör det dessutom snyggare.

Zonledningar

Att ha mer än en vattenspridare betyder att du också har flera rör. Dessa rörledningar levererar vatten från huvudledningen till specifika vattenspridare zoner. Därmed fördelar vattnet effektivt där det behövs.

Zonventiler

Varje vattenspridarzon har en egen avstängningsventil. Detta gör att du kan styra vattenflödet till den specifika zonen efter behov. Så i fall där det finns läckage i en viss zon kan du stänga av vattentillförseln endast till detta område. Detta isolerar sedan åtgärden utan att äventyra bevattningen i andra zoner.

Spridarhuvuden

Även känd som spetsar. Spridarhuvudena är systemets mest utsatta mönster. Denna komponent är den som ansvarar för att sprida vattnet på ett sprayliknande sätt. Dessa huvuden är strategiskt placerade över hela gräsmattan för att leverera vatten effektivt.

Regulator

Regulatorn är “hjärnan” i vattenspridarsystemet. Du programmerar den därefter för att styra när du ska vattna och vilka zoner som ska inkluderas eller inte. Ju mer avancerade kontroller är, desto mer gör den att du kan anpassa din bevattning.

Hur fungerar vattenspridarsystemet?

Nu när du redan är bekant med komponenterna är det lättare att visualisera hur hela systemet fungerar. Det är faktiskt ganska enkelt och okomplicerat. Här är hur:

Låt oss börja på huvudlinjen. Detta rör är den primära källan till din vattenförsörjning. En del av det kommer att exponeras ovanför marken. Det är här som avstängningsventilen sitter tätt. Som en allmän regel ska huvudledningen alltid vara nära huvudavstängningsventilen.

Inte för långt förbi huvudavstängningsventilen kan du hitta återflödesskyddet. Detta kommer att underlätta filtreringen av föroreningar innan den når huvudledningen. Därmed minimerar risken för nedsmutsning av dricksvattnet.

Från denna punkt och framåt kan de enskilda zonventilerna hittas. Dessa ventiler förblir stängda tills styrenheten beordrar dem att öppna. Då kommer en elektrisk ström att laddas ur av styrenheten för att utlösa öppningen av zonventilerna.

När den öppnar släpps vattnet från huvudledningen ut och kommer att rinna mot dess specifika zonlinjer. När vattnet når spridarhuvudet, trycker trycket vattnet upp och ut från enheten. Sålunda sprider vattnet över dess täckningsområde.

Olika typer av vattenspridare

1. Fasta vattenspridare

Som namnet antyder rör sig detta vattenspridarsystem inte. I stället kan du ställa in dess vattenflöde i olika vinklar och mönster. Vissa modeller har former inklusive hel-, halv- eller kvartscirklar och andra specifika spraymönster.

Detta är mycket användbart, särskilt om du har en gräsmatta med raka kanter. Med detta kan du placera ditt spridarhuvud mot väggen eller trottoaren. På så sätt tappas vattnet bara ut på gräsmattan. Samtidigt håller den väggen eller trottoaren torr.

Den fasta sprayvattenspridaren sprider också en sprayström mellan 1 meter och 5 meter bred. Detta gör den lämplig att använda på små till medelstora trädgårdar och gräsmattor.

Å andra sidan kan den här typen av vattenspridare fungera alldeles utmärkt under lågt vattentryck. Det bör dock vara minst mellan 20 och 30 PSI för att den ska fungera. Därför är den fasta vattenspridaren idealisk för hushåll och andra områden med ganska lågt vattentryck.

2. Roterande vattenspridare

Den roterande vattenspridaren är ett mekaniskt roterande vattenspridarsystem. Den avger sprutströmmar av vatten genom att snurra fram och tillbaka. Därför skapar du vattendroppar i cirklar och i olika vinklar.

Genom sin rotation gör den det möjligt för den att sprida vatten längre än stationära vattenspridartyper. Denna åtgärd hjälper till att katapultera vatten upp till 30 m i avstånd. Eller, det är ungefär 60 m när det gäller diameter. På den noten är den roterande vattenspridaren bäst att använda på större markytor.

Bortsett från storleksskäl är den också idealisk att använda på dåligt absorberande jordar som komprimerad jord och lerjord. Den roterande vattenspridaren har en lägre nederbördshastighet. Det betyder att det tar längre tid för den att leverera samma mängd vatten jämfört med andra typer av vattenspridares. Därför ger denna långa period jorden mer tid att absorbera vattnet snarare än att skapa en pool.

För att denna vattenspridare ska fungera korrekt bör vattentrycket från källan falla inom 40 till 50 PSI. Om din plats sannolikt har lägre tryck, kanske denna roterande typ inte fungerar till din bästa fördel.

Den roterande vattenspridaren i sig har också olika underklassificeringar:

Impact Vattenspridare – Rotationen skapas när trycket från vattenströmmen byggs upp och trycker på den fjäderbelastade armen. Just denna åtgärd är vad som genererar ett distinkt klickande ljud. Sådant ljud är mycket urskiljbart i denna typ av slagvattenspridare.

Det är dock inte alla konsumenter som är nöjda med detta ljud. Därför är det den minst favorit, särskilt bland bostadsområden. Men på grund av hållbarheten hos dess metallkonstruktion blev den ett populärt val bland kommersiella gräsmattor. Som på en golfbana till exempel.

3. Vattenspridare med kugghjul

Denna typ av roterande vattenspridare är byggd med en serie växlar. Detta fungerar kongruent tillsammans med trycket från vattenkällan. Men till skillnad från slagvattenspridaren är kugghjulen på denna enhet inneslutna i ett plasthölje. På så sätt skyddar mekanismen och samtidigt dämpar ljudet den skapar.

Spridningen av vattenström i en standardkugghjulsdriven rotor kan nå ett avstånd mellan 6 och 20 meter. Ändå, på grund av dess tystare drift plus billigare pris, blir det ett enkelt val för både bostäder och kommersiellt bruk.

4. Vattenspridare med flera spridarhuvuden

Denna typ av roterande vattenspridare har flera sprutströmmar. Sålunda sprider vatten på ett roterande sätt och i olika riktningar. På grund av dess utbredda spridning av vatten gör det till ett bra val för jordar med lägre absorptionshastighet. Dessutom är den också lämplig att använda på marker med ojämn terräng.

Det vanliga problemet med en flerströmsvattenspridare är dock att sprayhuvudet lätt täpps igen. Därför, om du någonsin bestämmer dig för att använda en sådan anordning, se till att utrusta ditt bevattningssystem med ett bra filter.

5. Oscillerande vattenspridare

Denna typ av vattenspridare är en av de enklaste och mest prisvärda på marknaden. Den har en rak metallstångsdesign med en rad med flera hål. Vattnet sprutar ut genom dessa öppningar och skapar en gardinliknande visning av bäcken.

Till skillnad från andra vattenspridares som bildar ett cirkulärt mönster, producerar den oscillerande varianten snarare en kvadratisk eller rektangulär form. Detta gör det till ett bra val för att passa in i hörnområden. Se bara till att uppskatta avståndet därefter för att maximera täckningen och undvika att slösa vatten.

Den oscillerande vattenspridaren kan sprida vatten så långt som 6.5 m. Vissa modeller har en ratt så att användarna kan justera avståndet till strömmen. Ändå är ett sådant utrymme tillräckligt lämpligt för att täcka en liten till medelstor gräsmatta.

6. Dimma vattenspridare

Dimvattenspridaren är speciellt utformad för att producera vattensprayer till en mycket lägre hastighet. Därför kallas de också för mikrovattenspridare. Inte på grund av enhetens storlek, utan på grund av de små dropparna den skapar.

I det här fallet är dimvattenspridaren idealisk att använda på känsliga områden som i rabatter. Leveransen av bäcken är så skonsam att den inte orsakar skada eller stör de ömtåliga växterna. Dessutom är dessa fina sprayer är också fördelaktiga för dåligt dränerande jordar.

Dimvattenspridare kräver inte mycket vattentryck eftersom de tenderar att bara sprida ut fina droppar. På grund av det är den ganska mer ekonomisk att använda eftersom den förbrukar mindre vatten. Följaktligen är spridningen av denna dispersion inte heller alltför långt borta. Således är den här typen av vattenspridare perfekt för små gräsmattor och trädgårdar.

7. Upphöjda vattenspridare

Upphöjda vattenspridares är typer av anordningar som är utformade för att höjas och exponeras mot marken. Till skillnad från andra vattenspridares är de begravda djupt ner i jorden. Vanligtvis höjs spridarhuvudena cirka några centimeter eller mer från basen. Höjden kan variera beroende på dina behov.

Den största fördelen med upphöjda vattenspridares är att du enkelt kan överföra deras placering. Således, närhelst du behöver justeringar, kan detta möjligen göras eftersom rören inte är nedgrävda under jord.

Trots det är vattenspridarna också benägna att skadas på grund av sin exponering. Detta kan både orsakas av fysiska störningar och miljöfaktorer. Det kan också utgöra en säkerhetsrisk eftersom människor kan snubbla över dessa rör.

Det framträdande utsprånget på enheten kan också vara en obehaglig syn att se. Det kan distrahera estetiken i en trädgård. Därför är de bättre att använda för grödor eller andra jordbrukstillämpningar.

8. Pop-up vattenspridare

Om du inte gillar att din enhet exponeras som upphöjda vattenspridares är, då är den här typen för dig. Popup-vattenspridaren är ett bevattningssystem som bara blir synligt när det aktiveras. Men den döljer sig ner till marken när den inte används.

På grund av den där “popup”-åtgärden. Vattenspridaren blir inte ett fula att se på eller en säkerhetsrisk. Därför är de lämpliga att använda för hushållsträdgårdar och gräsmattor.

Popup-vattenspridare kan sprida vatten på ett genomsnittligt avstånd av 5 meter. Sådan måttlig räckvidd är utmärkt för att täcka små till medelstora markområden. Om du vill utöka dess räckvidd kan du göra det genom att lägga till fler spridarhuvuden för att fylla ut det större utrymmet.

Pop-up vattenspridares finns också i olika höjder från 5 cm upp till 60 cm. Ändå. 30 cm höjden är vanligast. Huvudsyftet med variationerna i längderna är att tillgodose skillnaderna i landskapen.

Plattare marker är lättare att nå, så en kortare vattenspridare klarar det bra. Men gräsmattor med ojämn terräng eller sluttningar är bättre med högre vattenspridare. På så sätt kommer bäcken inte att överväldigas av gräs, stenar eller något annat föremål som kan blockera bäckens räckvidd.

9. Slangar

Om du vill ha mer rörlighet men med samma munstycksdesign som vattenspridare, då är detta perfekt för dig. Det är inte ett riktigt vattenspridarsystem i sig. Men på ett sätt producerar den samma vattenstänkfunktion. Så i grund och botten är det som en trädgårdsslang och en vattenspridare båda samtidigt.

På grund av den här enhetens flexibilitet kan du använda den på nästan alla typer av applikationer. Vare sig det är på en liten eller stor gräsmatta. Det är dock mest användbart att använda i oregelbundet formade marker. Du kan rikta den i olika vinklar så att du bättre kan komma åt annars svåråtkomliga områden.

10. vandrande vattenspridare

Om du vill att ditt vattenspridarsystem ska nå långt och brett, så är denna resande vattenspridare ditt bästa val. Med namnet i sig är den här enheten bokstavligen mobil eftersom den sitter ovanpå en traktor. Därför kallas det annars för en traktorvattenspridare.

Denna självgående vattenspridare kan färdas över din gräsmatta medan den sprutar vattenströmmar längs vägen. På grund av dess rörelse är det ett perfekt alternativ till att ha flera vattenspridares. Den gör jobbet bra när det gäller att täcka stora markområden. Samtidigt sparar det dig mycket tid och ansträngning.

De resande vattenspridarna arbetar med ett turbindrivsystem. Denna mekanism utnyttjar flödet och trycket från vattenkällan för att initiera rörelse. Denna typ av vattenspridare är det mest bekväma alternativet för kommersiella och jordbruksfunktioner. Ändå finns det även mindre modeller som kan passa rätt in i ditt bostadsbehov.

Vanliga frågor om vattenspridare

Hur långt kan en vattenspridare nå?

När du väl har bestämt dig för vilken typ av vattenspridare du vill köpa, bör du ta reda på det exakta vattensprayavståndet som den specifika vattenspridaren har. Som du kan se ovan har olika typer av vattenspridare olika sprutavstånd. Du bör överväga storleken på din gräsmatta innan du bestämmer dig för vilket sprutavstånd du behöver din vattenspridare för att kunna nå. Om du har en större gräsmatta bör du satsa på en vattenspridare som har ett större sprutavstånd, men om du har en mindre trädgård bör sprutavståndet inte vara ett alltför stort problem. Så länge den når hela din gräsmatta, förstås!

Är det enkelt att installera en vattenspridare?

Du vill vara säker på att trädgårdsspridaren som du väljer för din trädgård är enkel att använda. Du kommer att kunna ta reda på hur enkla de är att använda i produktbeskrivningen innan du köper. Hela poängen med att köpa en vattenspridare är att göra ditt liv enklare, så du vill inte att din nya vattenspridare ska vara svår att använda!

Enkel installation faller under samma konsol som användarvänlighet. Det beror på att du med största sannolikhet vill att din nya vattenspridare ska vara väldigt enkel att installera. Återigen, kontrollera produktbeskrivningen och användarmanualen för att se hur lätt din nya vattenspridare kommer att vara att installera innan du förbinder dig till köpet.

Finns det olika utseenden på vattenspridare?

De flesta vattenspridare är i en grön nyans för att matcha gräset på din gräsmatta. Denna design är för att se till att din vattenspridare smälter in så mycket som möjligt med resten av grönskan i din trädgård. Men lika mycket som den gröna färgen döljer vattenspridaren – de är naturligtvis inte helt dolda. Om utseendet på din vattenspridare verkligen stör dig, kanske det är det bästa alternativet att välja en popup-vattenspridare. Som vi nämnde ovan visas en popup-vattenspridare bara när den används – så det här är ett riktigt plus för alla trädgårdsmästare som inte är alltför förtjusta i ett vanligt strössels utseende.

Är vattenspridare bra för trädgården?

Svaret på denna fråga beror på kvaliteten på vattenspridaren du köper och till att börja med din gräsmatta. Om du har en skadad gräsmatta med skadade rabatter, kommer du att behöva en vattenspridare som låter vattnet rinna långsammare ner i jorden. Detta förhindrar att din gräsmatta blir vattenloggad eller för blöt.

Hur mycket vatten använder en vattenspridare?

För att ta reda på en exakt mängd som dina vattenspridares använder bör du först göra ett test. Om du inte kan testa ännu och vill veta ett ungefär, har vi gjort en undersökning att roterande huvuden, som vänder och sprutar vatten på olika delar av gården, kan använda mellan 1,5 och 2 cm vatten per timme. Stationära spruthuvuden kan använda mer än det dubbla, från 3.74 till 4.26 cm per timme. Varje tillverkare och typ av vattenspridare varierar dock. För att ta reda på mer om hur du testar dina vattenspridare och hur mycket vatten de använder, testa själv!

Hur stor yta kan min vattenspridare täcka?

Storleken på din gräsmatta kommer att diktera vilken typ av vattenspridare du behöver, så se till att fastställa intervallet du vill att din vattenspridare ska täcka. Det är värt att mäta upp innan du köper – om du väljer en vattenspridare som inte kan täcka hela din trädgård eller gräsmatta, kommer du inte att få det resultat du hoppats på. Tänk mer fläckigt, torrt och grovt än fräscht, grönt och läckert.

Ett större område kommer att behöva en vattenspridare som klarar högt tryck och ett större sprayområde, i vilket fall en pulserande vattenspridare skulle vara det bästa alternativet. Om du befinner dig i andra änden av skalan och bara har en liten gräsyta, är en stationär vattenspridare ditt bästa val. Oscillerande vattenspridare kan också användas på små ytor, förutsatt att modellen har en justerbar vattentrycksinställning som kan minskas när den används över ett mindre område.

Spelar min gräsmattas form någon roll när jag ska välja min vattenspridare?

Olika vattenspridartyper sprutar vatten i olika former så det är viktigt att välja den som passar bäst med formen på din gräsmatta. Oscillerande vattenspridares är bättre lämpade för kvadratiska eller rektangulära trädgårdar, medan cirkulära eller oregelbundet formade trädgårdar är bättre lämpade för en pulserande vattenspridare.

Hur viktigt är det att ha rätt vattentryck i sin vattenspridare?

Vattenspridaren du har valt kan ha en imponerande täckning, men om vattentrycket är för lågt blir det vinter innan du har lyckats spraya hela trädgården. Om du har en stor trädgård och du vill att vattnet från din vattenspridare ska sprutas ett anständigt avstånd, behöver du en högtrycksvattenspridare. Modeller som arbetar med lågt vattentryck klarar inte jobbet; du kommer bara undan med en lågtrycksmodell om du har en liten eller medelstor gräsmatta, eller om du bara planerar att vattna rabatter eller hänga korgar.

Ska man kunna justera hur långt sin vattenspridare kan nå?

Snarare än att lita på bara vattentrycket, välj en vattenspridare med justerbar räckvidd. De bästa vattenspridarna kommer att ha en rotationsjusteringsfunktion, som gör att du kan ställa in vattenfördelningsområdet manuellt. Att välja en vattenspridare med en rad munstycken OCH flödesinställningar innebär att du kan rikta in dig på de områden på din gräsmatta som behöver mest uppmärksamhet.

Finns det avancerade vattenspridare?

Vem säger att trädgårdsarbete inte är högteknologiskt? De bästa vattenspridarna kommer med tekniska funktioner som alla är inriktade på att göra vattning av din trädgård lättare att hantera och kontrollera. För den mest effektiva och effektiva bevattningen kommer en gräsvattenspridare som är ansluten till en elektronisk timer att säkerställa konsekvent underhåll; modeller som kan fjärrstyras via Wi-Fi genom smart designade appar och webbplatser betyder att du kan styra din vattenspridare var som helst du har en internetanslutning.

När och hur ofta du ska använda din vattenspridare?

Om du tittar på din gräsmatta och tycker att den ser mer krispig och brun ut än grön och läcker, är det troligt att den behöver lite vatten. Ett annat sätt att kontrollera är att gå över din gräsmatta – om dina fotspår försvinner snabbt är ditt gräs inte törstigt: om de inte gör det är det en indikator på att grässtråna inte har tillräckligt med fukt i sig för att springa upp igen.

När det gäller tid på dygnet för att vattna, är det bäst att använda din vattenspridare tidigt. Undvik att vattna på natten eftersom gräset inte torkar och när det är fuktigt kommer din gräsmatta att förvandlas till en grogrund för skadedjur och sjukdomar. På morgonen eller, vid ett tryck, mitt på eftermiddagen är den idealiska tiden att slå på din vattenspridare.

Det kan låta självklart men ju varmare och torrare säsongen är, desto mer vatten kommer ditt gräs att använda. På våren och hösten kommer vattning en gång i veckan under torrperioder med största sannolikhet att räcka, men på sommaren kan du komma på att du vattnar upp till 3 gånger i veckan under särskilt varma, torra perioder. Uppenbarligen, om vädret är blött med långa perioder av kraftigt regn, finns det inget behov av att vattna, oavsett tid på året.

Hur mycket kostar vanligtvis en bra vattenspridare?

Du kommer att kunna hämta en grundläggande stationär vattenspridare för så lite som 100kr. Oscillerande och pulserande vattenspridare kommer sannolikt att sätta dig tillbaka runt 400 kr, och för en anständig resevattenspridare, tittar du på över 1000 kr. Ju fler funktioner en vattenspridare har särskilt modeller som har timers eller smarta bevattningssystem, desto mer kommer du att betala.

Om du funderar på att installera ett vattenspridarsystem i marken, är inte bara systemen mer komplexa än en grundläggande vattenspridare (som vanligtvis bara är ansluten till din vattenledning eller trädgårdskran), utan de är betydligt dyrare. Förutom kostnaden för själva vattenspridarsystemet, måste du budgetera för kostnaden för att installera ditt trädgårdsbevattningssystem, vilket sannolikt kommer att innebära att du skaffar en professionell.

Är det dåligt för miljön att använda en vattenspridare?

Förutsatt att du inte slösar vatten, gör du din del för miljön när det gäller att behöva använda en vattenspridare. Visst är det mer skadligt för miljön att inte vattna och låta gräset dö än att använda den minsta mängden vatten för att hålla det vid liv? Att använda en vattenspridare i stället för en slang är en bra början eftersom en vattenspridare drar betydligt mindre vatten och investerar i en vattenspridare som är läckagesäker säkerställer att du bara använder det vatten du behöver när du behöver det.

Hur är en vattenspridare bättre än en slang?

En vattenspridare är bättre än en slang eftersom en slang sannolikt lämnar översvämmade områden, medan en vattenspridare ger dig mycket större kontroll över hur mycket vatten du använder och hur du fördelar det.

En vattenspridare använder också mycket mindre vatten än en slang.

Vad är ett smart bevattningssystem?

Det finns många olika typer av smarta bevattningssystem. Dessa vattenspridarsystem är normalt kopplade till vattenspridarsystemen i marken och kommer med kontroller som låter dig schemalägga bevattningstider med din smartphone eller surfplatta.

De bästa vattenspridarna kommer också att använda väderdata i realtid för att automatisera vattning så att du inte ens behöver tänka på det!!! I sista hand slår vattenspridarna bara på när de behöver, baserat på väderprognosen för den dagen.

Vad ska jag räkna med att betala för ett vattenspridarsystem?

Många aspekter påverkar systemprissättningen, såsom storlek, landskap, zonantal och föremål som används. Ett anpassat system kan vara dyrare eftersom det innehåller dessa och andra funktioner. I båda fallen ger vissa produkter optimala resultat, oavsett om du anlitar en professionell bevattningsentreprenör eller gör det själv. Med ett rikstäckande distributionsnätverk och ett engagemang för kvalitetsbyggande visar de produkter som vi rekommenderar i tabellen ovan inga problem.

Är det svårt att använda en vattenspridare?

För personliga bevattningsbehov erbjuder vi ett brett utbud av vattenspridare timer och kontroller som är både kraftfulla och lätta att programmera och reglera. För att göra saker ännu enklare anpassar sig vissa nyare smart-kontroller automatiskt till växlande väderförhållanden som temperatur och nederbörd, så att du bara kan luta dig tillbaka och koppla av.

Hur mycket sparar man på att inte anlita en expert till att installera sin vattenspridare?

Mycket beror på vad du frågar om. Kom ihåg att priset på bevattningssystemets komponenter bara är en faktor för dess effektivitet. Att välja en bevattningsentreprenör med många års erfarenhet av att utveckla och installera de mest kostnadseffektiva och effektiva systemen är ett populärt val för många husägare. För att påskynda arbetet har entreprenörer gjort betydande investeringar i specialiserad installationsutrustning, och många har genomgått omfattande utbildningsprogram och certifieringar.

Är det värt det att ta med sig bärbara vattenspridares när du reser?

Låt detta vara ett högt, rungande JA för dig. Att vattna din gräsmatta eller trädgård regelbundet med dessa kommer att spara pengar i det långa loppet eftersom det kommer att hålla din gräsmatta frisk (det krävs MER vatten för att återfukta en död trädgård än det gör för att upprätthålla en gräsmatta). Dessutom inkluderar dessa vattenspridares ett automatiskt avstängningsalternativ för att spara vatten, vilket gör dem mycket överlägsna de gammaldags båg- eller radiella vattenspridarna som kräver att en person manuellt slår på och av dem.

När du använder en stor vattenspridare, hur mycket vatten förbrukar den?

Under den tiden och avståndet kommer det att spridas till ett djup av ungefär en 2cm vatten. De kan kompensera ett område av upp till 1250 kvadratmeter över ett avstånd på upp till 60 m. Över den maximala ytan översätts detta till cirka 7 400 liter vatten.

Behöver jag använda min gräsvattenspridare vissa tider på dygnet?

Tidigt på morgonen är den perfekta tiden att använda din gräsvattenspridare om du inte vill att gräset ska vara blött hela dagen. Vattna tidigt på morgonen och låt solen ta hand om resten.

Att använda din vattenspridare på natten rekommenderas inte eftersom gräset förblir fuktigt under en längre tid, vilket är då sjukdomar kommer att uppstå.

Att använda din vattenspridare regelbundet är inte lika effektivt som att blötlägga gräsmattan tillräckligt djupt så att vätskan sipprar flera centimeter in i jorden.

Vad händer om jag glömmer att stänga av min vattenspridare när jag är på semester?

Med hjälp av ett smart vattensystem kan du vattna din gräsmatta medan du gör annat. En stor aspekt av de bästa vattenspridarna är att du kan använda en app utvecklad och hanterad av tillverkaren för att driva din vattenspridare. Med appen kommer du att kunna ställa in bevattningstider, ändra vattentrycket, vattenspridare mönster och till och med variera området som täcks när du vattnar. Även de bästa vattenspridarna använder väderdata i realtid för att informera om vattningen, så att du inte längre behöver fatta några beslut eller planera i förväg. Perfekt!

Vilket är det bästa vattenspridarsystemet för mitt hem?

Arbeta alltid med en kompetent bevattningsentreprenör som är bekant med aspekter som vattenkälla och tryck (hydraulik), jordtyp, plantmaterial och väderförhållanden när du utformar ett bevattningssystem. När vi skapar ett anpassat system åt dig kommer vi att ha allt detta i åtanke.

Hur mycket bättre kommer ett automatiskt vattenspridarsystem att vattna än att vattna manuellt?

I stället för att vattna gräsmattan manuellt, installera ett automatiskt vattenspridarsystem. Med ett välplanerat vattenspridarsystem kan du exakt kontrollera mängden vatten som går till olika gräsmattor och trädgårdsområden.

Vad du ska leta efter i en vattenspridare?

Skydd mot rost

Vattenspridartäckningen (avståndet som din vattenspridare behöver för att spruta vatten) bestäms av storleken på ditt utomhusområde, som bara din gräsmatta, din gräsmatta och bårder, dina ströväxtområden och så vidare. Den sista punkten du vill ha är att köpa en vattenspridare som inte kan nå din gård eftersom du inte mätte och beräknade arean av ditt utrymme.

De bästa vattenspridarna kommer att ha en funktion som låter dig justera vattenspridaravståndet manuellt eller elektroniskt; detta gör att du kan öka eller minska vattenspridarens täckning så att du bara kan vattna det område du behöver.

Högt vattentryck är ett problem.

Psi är enheten för vattentrycksmätning (PSI). Det är också möjligt att mäta vattenflödet i liter per minut (LPM). Du kan dock få olika PSI och LPM beroende på vattenspridarens typ och täckning. Cirka 30 PSI vattentryck används av de flesta vattenspridare.

Hur väljer man den bästa vattenspridaren för sin trädgård?

När du väljer en vattenspridare för trädgården är de viktigaste övervägandena regionen den kommer att täcka och sprutningsstilen den kommer att använda.

Flera kan användas för att täcka större delen av din gräsmatta, medan andra är planerade för att tvätta bort mindre platser som rabatter och gräsmatta.

När du funderar på att använda din vattenspridare på ny breddning eller en ömtålig blomväxt, är det verkligen viktigt att tänka noga på att du inte kommer att kunna använda begränsad vattenintensitet för att riskera att skada växten.

Andra vattenspridares finns för att rädda din trädgård från inkräktare, såsom kaniner eller tvättbjörnar, som kan orsaka problem i din gräsmatta. om de kommer för nära. Genom att välja en vattenspridare med en pålitlig accelerometersensor och anpassningsbara inställningar kan du stänga av vattenspridaren när den inte behövs, vilket sparar pengar. Köpguide för bästa vattenspridare

Din gräsmattans övergripande utseende kan förbättras avsevärt genom att välja högkvalitativa och pålitliga vattenspridares! Det finns två resultat för vattenspridares: framträdande brunfärgning eller bevattningsproblem på gräsfläckar eller en frodig, till och med grön gräsmatta med spektakulära blommor.

Eftersom det finns så många vattenspridarmodeller på marknaden kan det vara svårt att välja det bästa vattenspridarsystemet. Vattenspridares finns i en mängd olika stilar och funktioner för att passa en mängd olika gräsmattor och trädgårdslayouter.

Många av de egenskaper vi vill ha i en bra vattenspridare förblir konsekventa, inklusive täckning, räckvidd, lägen och byggkvalitet. Det är med andra ord dessa överväganden vi gör när vi sätter betyg på en utrustning.

Till exempel, oscillerande vattenspridares finns i olika utföranden, men vissa har plastbeslag och andra har metall. Och det är lätt att se vilken som kommer att ha en högre byggkvalitet och vara mer hållbar.

När vi testar gräsvattenspridare vill vi också veta hur lätt det är att köra dem. Det är trots allt ingen som vill ha en allsångsdansande modell som inte kan användas eftersom den är utmanande att använda. De bästa sakerna är ofta de som är enklast att göra.

Slutligen ska vi hålla ett öga på hur väl dessa vattenspridare håller sig under flera säsonger. Vi meddelar dig om en vattenspridare misslyckas efter bara en säsongs användning.

Vilka sorters vattenspridare finns det att välja mellan?

Vattenspridare kan anpassas för att passa din gräsmattans form, täthet och storlek. Här är de sex vanligaste vattenspridartyperna och deras prestanda.

Punktvattenspridare

Punkt vattenspridare är det vanligaste hushållsspridningsobjektet. Dessa prylar har inga rörliga delar och spraya vatten i ett litet cirkulärt mönster. Precis som andra vattenspridare är punktvattenspridare idealiska för att vattna ett litet område gräs eller ett specifikt område i en trädgård. De kan inte spraya betydande mängder vatten, men de använder mindre vatten och är snabbare än mekaniska vattenspridares.

Oscillerande vattenspridare

För att täcka gräset i mjuka partiklar har oscillerande vattenspridares en arm genom mitten täckt av fina munstycken. Oscillerande vattenspridares är perfekta för att vattna stora ytor.

Halvt roterande vattenspridare

Stötvattenspridares är starkt roterande typer som täcker en stor del av din trädgård. Vatten fördelas med hjälp av slagvattenspridare i ett regnliknande mönster. Vissa varianter inkluderar vikbara stolpar för enkel förvaring.

Roterande vattenspridare

Roterande vattenspridare innehåller många roterande armar som levererar vatten i alla riktningar. Med en kan du täcka ett begränsat utrymme i din trädgård effektivt. Dessa typer har också en kompakt och lätt ram för bekväm rörlighet.

Rörlig vattenspridare

En resande vattenspridare glider över din trädgård genom att rotera kugghjul på basen. Husägare föredrar resande vattenspridare för deras lätthet och räckvidd. Till exempel sparar pengar och vatten genom att omedelbart stänga av under en cykel.

Inbyggda vattenspridare

Vattenspridare i marken, eller bevattningssystem, är anslutna till huvudvattenförsörjningen. Automatiska markposter är ett praktiskt alternativ för husägare som vill vattna sina gräsmattor utan att behöva röra dem. Vattenspridares som placeras under ditt gräs kräver mer fysiskt arbete än slanganslutna vattenspridares, och kostar därför mer.

Vilka fördelar finns det med att använda en vattenspridare?

En vattenspridare ger bevattning (ett vattensystem) för din gräsmatta när den behöver det – normalt under sommaren – så att ditt gräs kan behålla en sund tillväxt och utseende.

Vattenspridare sparar vatten. Hur du än ser på det behöver din gräsmatta vattnas när den är varm och torr så du måste använda lite vatten. Men för att göra din del för miljön måste du se till att när du gör det använder du minsta möjliga mängd vatten – en slang använder betydligt mer vatten än en vattenspridare men gör inte ett lika bra jobb.

Vattenspridare är mångsidiga – de vattnar inte bara gräsmattor. Rabatter, häckar, buskar, blommande växter, grönsaksplatser och till och med träd kan bevattnas med en vattenspridare, bara genom att justera inställningarna och kontrollera att området du vill vattna är inom vattenspridarens räckhåll.

En vattenspridare är verkligen ett kit som du inte kan vara utan. Våra somrar blir varmare och längre och så du måste se till att dina vattningsvanor utvecklas tillsammans med det brittiska klimatet; det vill säga om du vill hålla din trädgård återfuktad, grön och fräsch.

När och hur ska jag använda min vattenspridare?

Vatten är en av, om inte den viktigaste, viktiga faktorn när det gäller att odla och underhålla en hälsosam gräsmatta.

du svettas. Solkrämen är på. Plaskbassängen är slut och grillarna tändes. Sommaren är i full gång och även om du känner dig särskilt proffsig utomhus och dina fingrar känns grönare än de har gjort hela året, är det frestande att ställa in din vattenspridare och vattna din gräsmatta dagligen. När allt kommer omkring är det så varmt och torrt att det måste vara torrt!!

Det är där du måste sluta. Varje professionell trädgårdsmästare som är värd sitt salt kommer att säga att mindre är mer när det kommer till vattning. En lång blötläggning är det perfekta sättet att uppmuntra gräsrötter att växa djupt ner i jorden, vilket i sin tur gör att grässtråna mer kapabla att hitta vatten; stärker den övergripande gräsmattan och hjälper den att överleva under varma och torra perioder i framtiden. Om du vattnar för lätt kommer gräsrötterna inte att växa tillräckligt djupt; detta kommer att medföra problem för din gräsmatta när det varma vädret slår till.

Det gröna ljuset för att vattna är när du ser att gräset har börjat mattas och tappar sin färg, och knivarna kämpar för att studsa tillbaka efter att du har gått över din gräsmatta. När du har känt och observerat båda, använd din vattenspridare för att vattna. Du siktar på att komma till den punkt där du lätt kan trycka en trädgårds käpp eller planta på cirka 30 cm i längden i marken.

Tänk på att du inte vill mätta jorden med din vattenspridare – om du pressar en handfull och det droppar har du övervattnet; du letar efter att jorden ska kännas som deg – fast men klibbig. Vanliga frågor

När är den bästa tiden att använda min vattenspridare?

Den bästa tiden att använda din vattenspridare är tidigt på morgonen. Du vill inte att gräset ska förbli vått så vattna tidigt så kommer solen att spela sin roll och torka ut det under dagen.

Helst vill du inte använda din vattenspridare på natten eftersom det innebär att gräset sannolikt kommer att förbli vått under en längre period och det här är den tid då sjukdomar kommer att visa sig.

När det gäller hur ofta du ska använda din vattenspridare är lång men mindre ofta bäst; du siktar på att blötlägga gräsmattan så att fukten tränger in i jorden flera centimeter.

Kan jag fortfarande använda min vattenspridare när jag är på semester?

Du kan vattna din gräsmatta när du är på semester genom att använda ett smart vattensystem. De bästa vattenspridarna har den här funktionen som låter dig styra din vattenspridare via en praktisk app designad och hanterad av tillverkaren. När du använder appen kommer du sannolikt att kunna schemalägga eller avbryta bevattningstider och justera vattentrycket och/eller strömönster och täckningsområde. De bästa vattenspridarna använder till och med väderdata i realtid för att informera om vattningen så att beslutsfattande eller framtidstänkande från dig inte längre behövs. Perfekt!

Slutsats.

Utomhusvattenspridarsystem är ett utmärkt sätt att göra underhållet av gräsmattan och trädgården lite mindre tidskrävande för dig. Med så många valmöjligheter är du säker på att upptäcka något som fungerar perfekt i din trädgård.

Informationen som vi har tillhandahållit i denna studie är enkel att förstå och extremt effektiv. Ett brett utbud av alternativ är tillgängliga om du vill ha något att vattna hela din gräsmatta eller för att säkerställa att dina rabatter och grönsaksträdgårdar får tillräckligt med vatten under torrperioden.

Vattenspridare låter dig vattna ett större område med mindre vatten samtidigt som de hjälper dig att spara pengar. Du behöver inte ens en kraftkälla för att få det här att fungera; allt du behöver är en vattenslang.

Det bästa är att dessa enkla vattenspridare bara kostar en bråkdel av priset för ett dyrt marksystem och kan installeras snabbt och rent. Båda världarna är till hands. Automatiserade vattenspridarsystem erbjuder enkelhet utan att kräva en betydande ekonomisk investering.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top