Bästa växthuset 2022 – Test av olika växthus

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Växthus Qube 66

Växthus Magnum 128

Växthus Halls GardenRoom

Växthus Altan 3 sektioner

Klicka här för att se fler växthus.

Bästa växthuset 2022

Vill du själv kunna odla växter och grönsaker i din egen trädgård? I så fall måste du köpa det bästa växthuset. Med hjälp av ett bäst i test växthus så kan du enkelt plantera och ta hand om dina helt egna odlingar. Detta gör att du inte lika ofta behöver gå till affären för att köpa mat. Du kan odla det själv och därför kan du spara mycket pengar. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha ett växthus bäst i test.

Men det är faktiskt inte så lätt att köpa det bästa växthuset. Om man inte är så insatt så kan det vara ganska svårt att veta vilket växthus som är bäst. Det finns en massa olika alternativ men även flera olika prisklasser. Dessutom så är det inte alltid lätt att köpa något på nätet. Många online affärer brukar ofta skriva det som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem varan så den kanske inte är precis som du tänkt dig. Det är inte så kul att spendera en massa pengar på något som inte är som man förväntat sig.

Som tur är så är det just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en guide så att du ska kunna hitta det bästa växthuset. Jag har nämligen gjort mitt eget växthus test. Jag är själv en intresserad av trädgården och har hållit på med odling i många år. För att göra den här guiden så har jag testat några olika växthus. Jag har alltså satt ihop den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap av växthus. Dessutom så har jag läst igenom många kundrecensioner och andra tester. Efter att du har läst igenom den här komplexa guiden så garanterar jag att du kan hitta ett bäst i test växthus.

Köpguide för bäst i test växthus 2022

Men som sagt så är det faktiskt inte så lätt att köpa ett bra växthus. När du ska köpa ett växthus så finns det några viktiga saker som du borde tänka på. Det absolut viktigaste är att du ska välja utifrån dina egna personliga preferenser. Men du måste även tänka på lite andra saker som jag listar här nedan. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa växthuset 2022:

 • Storlek
 • Panel- eller omslagstyper
 • Klimatöverväganden
 • Material
 • Pris
 • Växthus mot vägg
 • Fristående växthus
 • Bredd
 • Längd
 • Bra byggplats
 • Expansion
 • Glas
 • Tunga snöområden
 • Separata miljöer
 • Byggkostnader
 • Vinteravstängning
 • Rännanslutet växthus
 • Ventilation
 • Isolering
 • Panelens klarhet
 • UV-skydd
 • Hållbarhet
 • Anpassning

Storlek

Storleken på din trädgård är den viktigaste faktorn för att välja rätt storlek växthus. Att placera ett stort växthus i en liten trädgård ser ful ut, och dina grannar kanske klagar om det också förstör den visuella delen av deras trädgård.

Om du har en liten gård, är ett 4×4 walk-in växthus allt du behöver för att odla en liten grönsaksskörd eller börja dina blommor tidigt under växtsäsongen.

Panel- eller omslagstyper

Efter att du har hittat rätt växthus för din trädgård, är nästa steg att bestämma material för paneler och lock. Det finns en betydande skillnad mellan att välja ogenomskinliga eller klara paneler för ditt växthus.

Om du köper ett växthus för att starta dina plantor behöver du en klar polykarbonatpanel. Tydliga paneler skapar en direkt belysningsmiljö och ger dina plantor de perfekta spirningsförhållandena.

Om du planerar att växa växter till mognad i ditt växthus, kommer du att göra det bättre med en ogenomskinlig panel som sprider ljuset och främjar blomningsförhållandena i växthuset. Om du växer från utsäde till skörd i växthuset rekommenderar jag att du tittar på att köpa ett kit med tvåväggigt polykarbonatsystem.

Klimatöverväganden

När du har beslutat om rätt paneler och täckning för ditt växthus är nästa övervägande du måste ta hänsyn till ditt lokala klimat. Miljöförhållandena spelar en viktig roll i ditt val av växthus.

Om du bor på ett ställe där du får kraftiga snöfall på vintern, behöver du ett växthus som erbjuder utmärkta isoleringsegenskaper för att hålla dina växter varma. Om du bor i ett område som upplever milda vintrar, som södra staterna, kan du komma undan med ett tunnare lock och mindre isolering.

De trädgårdsmästare som bor i varma klimat bör se till att växthuset har tillräcklig ventilation för att låta varm luft släppa ut och undvika att bränna grödan.

Material

Glas eller polykarbonat? Ett växthus av plast eller polykarbonat är det vanligaste valet. Dessa växthus av plast är lätta att sätta upp och budgetvänliga. Men om du vill gå för ett mer lyxigt utseende och är villig att spendera lite mer, kan ett växthus i glas vara en bra investering för att lysa upp din trädgård. Växthus i glas är mycket slitstarka och finns i vackra mönster.

Pris

Ett mini växthus kostar dig mindre än 3 000 kronor, en semi-professionell modell kan gå hela vägen upp till 100 000 kronor. I det här fallet är storleken viktig. Växthus i glas är vanligtvis dyrare än växthus i plast eller polykarbonat.

Mot vägg eller vanlig

Ett växthus mot vägg installeras mot en av ytterväggarna i ditt hus. Den perfekta lösningen när du har en mindre gård eller vill dra nytta av el och vatten i ditt hus för att enkelt komma åt växthuset. Ta en titt på några olika växthus mot vägg för att se möjligheterna med denna typ av växthus.

Fristående växthus

Ett fristående växthus kan ha en ring eller gaveltakform. Den gotiska formen är den mest populära idag eftersom den tappar snö lättare än ringformen. Den kvadratmeter stora kostnaden för ett fristående växthus är vanligtvis mindre än ett takrännanslutet hus.

Bredd

Båghusdesigner finns i bredder från 3,6 till 10 meter, där de bredare bredderna vanligtvis har en krage eller fackverk för att stödja mer av takbelastningen. Gaveldesigner är byggda till cirka 18 meter tydlig spännvidd. Ju bredare växthuset är, desto större är effektiviteten i användningen av utrymme med mindre påverkan från sidoväggarna.

Längd

Båghus finns med mellanrum på 1,2 eller 1,5 meter. Gavelhus är vanligtvis 2,4 eller 3 meter mellan ramarna. Om växthuset ska täckas med polyetenfilm är 15, 30 och 45 meter standardlängder för att bättre utnyttja tillgängliga plastlängder.

Gavelhus kan byggas till valfri multipel av ramavståndet. Med styvt glas (polykarbonat, akryl eller glas) är längden mindre kritisk.

Bra byggplats

Även om det är bäst att välja en nivå eller plana den, byggs fristående växthus ofta på platser med ett hus lägre än det intilliggande. Undvik detta om möjligt eftersom det försvårar materialhantering och gång.

Expansion

Med enskilda växthus är det lättare att lägga till odlingsutrymmet. Vissa odlare lägger till ett växthus varje år när verksamheten expanderar. Att lägga till utrymme kan också göras utan att anläggningsproduktionen störs.

Innan du börjar, planera var framtida växthus kommer att byggas. Om möjligt, ordna också växthusen så att de alla kan fästas i ena änden till ett huvudhus. Detta förbättrar arbetseffektiviteten.

Glas

Val av glas beror på växthuskostnaden och stilen. Ringar och gotiska former är vanligtvis utformade för att täckas med polyetenfilm eller flexibel polykarbonat. Gavelkonstruktioner kan täckas med alla typer av glas.

Tunga snöområden

Fristående växthus låter snö glida av så att ljus kan tränga in. Det är bäst att tillhandahålla minst 3 meter mellan hus för snöröjning med kraftutrustning.

Separata miljöer

Med fristående växthus är det lättare att ge olika temperaturer efter behov av växterna. Varje hus har sitt eget värme- och kylsystem och separat temperatur- / luftfuktighetskontroll.

Byggkostnader

Fristående växthus är billigare att bygga eftersom förberedelser och uppförandekostnader är lägre. Ett speciellt hus kan kosta runt 100 kronor per kvadratmeter.

Vinteravstängning

Enskilda växthus är lättare att stänga under vintern när bränslekostnaderna är höga. Användningen av varmluftsugnar eller värmeaggregat eliminerar behovet av att tömma eller blåsa ut varmvattenrör.

Rännanslutet växthus

Ett rännanslutet växthus är en serie gavel- eller gotiska bågar som är sammankopplade på rännanivån. Postlinjer stöder rännorna och avlopp finns inuti för att transportera bort vattnet. Rännanslutna växthus är vanligtvis mest ekonomiska när de byggs mer än 2 000 kvadratmeter.

Ventilation

Överhettning är den främsta orsaken till växtsvikt i växthus. Ett växthus måste behålla varm luft under de kallare månaderna, men måste också släppa ut varm luft under de varma månaderna. När du väljer ett växthus, ta hänsyn till luftflödet. Det bör finnas tillräckligt med utrymme för luft att komma in i och ut ur strukturen. Leta efter ventiler nära toppen av strukturen och basventiler för luftintag.

Förutom manuellt manövrerade ventilationsöppningar finns soldrivna spjäll som säkerställer att ventilationsöppningarna öppnas när det behövs. Detta gör att du kan vara borta från trädgården under de hetaste delarna av dagen utan att behöva oroa dig för att dina växter blir överhettade. Vissa växthusdesigner har också avgasfläktar för att förhindra överhettning under min- och sommarmånaderna.

Isolering

Det rådande vädret i din trädgårdsregion kommer att diktera mängden isolering som krävs för ditt växthus. Växthusbeklädnaden ska hålla värmen i ditt växthus, naturligtvis hålla den varm när kallt väder slår till och låta dig värma ditt växthus billigt.

Panelens klarhet

Vissa växthus är utformade med tydliga beläggningar eller paneler, medan andra modeller har genomskinliga eller ogenomskinliga beläggningar. Och vissa växthusmodeller har halvdiffuserade skydd som ger några av fördelarna med både tydliga och diffusa modeller.

Klara paneler ger direkt ljus medan ogenomskinliga paneler ger diffust ljus. Om du vill köpa ett växthus för att spira frön och odla förrätter som kommer att transplanteras utomhus, har en klar täckning fördelen att föra fullt, direkt ljus till startbrickorna. Detta värmer jorden och uppmuntrar groddiga frön att gro och utvecklas till en kraftig startväxt för transplantation.

Om du planerar att växa växterna till mognad i ditt växthus har en diffus täckning fördelen att det ger jämnt ljus för balanserad lövtillväxt samt förhindrar heta fläckar i växthuset.

Även om det kan verka kontraintuitivt ger diffust ljus överlägset ljus för växande växter. Diffuserat ljus kan tyckas vara mindre starkt än direkt ljus, men det ljus som generellt ger den mest effektiva fotosyntesen är inte synligt för det mänskliga ögat. Diffuserat ljus når dina växter från många vinklar, så växter blir inte ”beniga” som de skulle när de tävlade med varandra om att växa mot tillgängligt ljus. Med diffusa belysningsanläggningar utvecklas en mer balanserad, kompakt struktur. Solexx växthus har alla diffusa omslag.

För trädgårdsmästare som vill ha ett växthus med dubbla användningsområden ger det halvdiffuserade locket fördelarna med både tydliga och diffusa omslag. De halvdiffuserade täckena ger tillräckligt med ”halvdirekt” ljus för utsädeutbredning tidigt på våren, och när förrätterna har ställts ut kan växthuset sedan användas för att odla heltidsgrödor inuti. De halvspridda locken ger ett växthus för alla ändamål. RIGA-serien av växthus har alla halvdiffuserade omslag, liksom Riverstone Monticello-modellen.

Som en allmän regel ger klara växthus varmare, direkt ljus som gynnar utsädeutbredning. Växthus med diffus beläggning är perfekta för att odla grödor på lång sikt. Växthus med halvdiffuserade omslag ger fördelarna med båda. Vissa växthusdesigner har diffus beläggning på taket och tydlig beläggning på sidorna, vilket ger vissa fördelar med var och en.

UV-skydd

Solljus bryter ner plast över tiden. För maximal livslängd ska växthusramar och glasrutor behandlas med UV-strålning. Leta efter växthus som är UV-certifierade. Vissa växthusbeläggningar har en UV-beläggning på utsidan och du måste vara försiktig så att den yttre beläggningen inte skadas.

Hållbarhet

Täckmaterialet i ditt växthus måste vara tillräckligt starkt för att motstå brott från faror som är förknippade med din växande region. Om det finns träd i närheten bör täckningen motstå fallande grenar. Det bör vara ogenomträngligt för hagel och ha tillräcklig slaghållfasthet. Om du bor i ett område med vintersnö eller isbildning måste växthusbeklädnaden vara tillräckligt stark för att bära extra vikt. Formen kan också spela en roll i laststyrka och hur ditt växthus kommer att kasta regn och snö. Från klassiska topptak till hexagoner och geodesiska kupoler finns många olika typer av växthus tillgängliga.

Anpassning

Du borde kunna konfigurera hyllorna så att de passar din planering för växthus. Grunna hyllor är idealiska för att gro frön och etablera startväxter, men större hyllavstånd behövs för mogna växter. Vissa växthus är utformade för att rymma förlängningssatser som ger dig mer växande utrymme.

Läs också >>> Partytält bäst i test

Hur man väljer en plats för sitt växthus

Nu har du en klar uppfattning om rätt växthus för att tillgodose dina trädgårdsbehov. Det sista steget i att köpa ditt växthus är att placera det korrekt i din trädgård för optimal växtproduktion. Några av de kritiska frågorna du måste tänka på när du placerar ditt växthus inkluderar:

 • Tillåter växthuset att jag kan njuta av användningen av min trädgård eller tränger jag ut det?
 • Påverkar växthuset min granns synfält?
 • Förstör växthuset estetiken i min trädgård?
 • Hur påverkar zonindelningen i min stad min växthusplats?
 • Behöver jag ansöka om tillstånd innan jag bygger mitt växthus?

Dessa frågor bör ge dig en bättre uppfattning om rätt plats för ditt växthus i din trädgård. Om du sätter upp ett större växthus, använd lite gul tejp för att håna strukturen i din trädgård. Efter att ha spottat upp det, gå igenom din checklista för att se till att den inte försämrar den visuella estetiken i din trädgård.

Kontrollera alltid din lokala kommun angående stadgar för uppförande av växthus på bostadsfastigheter. Vissa större strukturer kan bryta mot förordningar

Typer av växthus

Jag går igenom fördelar och nackdelar med några av de mest populära växthustyperna:

Fristående växthus

De flesta väljer ett fristående växthus på 6×8 eller 8×10. Vanligtvis kvadratisk eller rektangulär med ett topptak, du kan få dem i olika storlekar och de släpper in ljus från alla fyra sidor.

Fördelar

 • Kan placeras var som helst i din trädgård
 • Låter dig tända från alla fyra sidor
 • Mycket att välja mellan
 • Kan vara tillräckligt rymlig för att arbeta inuti

Nackdelar

 • Kan förlora värme mycket lättare eftersom alla fyra sidor utsätts för
 • Till skillnad från ett bifogat växthus måste du hitta ett sätt att få kraft till det

Växthus mot vägg

Överväg att använda en bak- eller sidovägg med ett växt hus mot vägg. De initiala inköpskostnaderna liknar en fristående modell, men det tar mindre plats och du behöver bara tillgång runt tre sidor. Det är också billigare och lättare att hålla sig varm.

Fördelar

 • Byggnaden ger vindmotstånd
 • Maximerar outnyttjat utrymme
 • Mer energieffektiv

Nackdelar

 • Inte lika mycket utrymme för att plantera en mängd olika grödor
 • Mindre sidor för att ljuset ska komma in

Mini växthus

Ett mini växthus är som ett glasat skåp med hyllor som sitter på en uteplats eller under ett fönster, med en husvägg eller ett garage som skydd – perfekt om utrymmet är begränsat. Det skyddar brickor eller krukor av unga växter från sena frost på våren och uppmuntrar gränsgrödor som paprika att mogna. Helst bör ett mini växthus vända mot öster eller väster. De söderläge överhettas på våren eller sommaren såvida inte skuggade och norrläge endast passar skuggälskande växter.

Fördelar

 • Perfekt för människor som saknar utrymme
 • Billigare än växthus i full storlek
 • De flesta kan förvaras när de inte används

Nackdelar

 • Det kan vara svårt att ta hand om växter om du har begränsad rörlighet
 • Begränsat odlingsutrymme

Växthusramar av trä eller aluminium

De flesta växthusramar är gjorda av aluminium, men träväxthus finns också och många trädgårdsmästare tycker att de är mer attraktiva att titta på, även om de behöver mer underhåll än metallramar.

Aluminium

Aluminium är det vanligaste materialet för växthus, vilket innebär att du kan bortskämda valet. Finns i en mängd olika storlekar och former och för att passa alla typer av budgetar, här är några fördelar och nackdelar att vara medveten om.

Fördelar

 • Budgetvänliga alternativ
 • Stort utbud av former och storlekar
 • Hållbar
 • Kan välja mellan en rad pulverlackerade färger inklusive grön, brun, svart och blå
 • Vanligt silver är underhållsfritt
 • Lätt och enkel att montera
 • Kaster väldigt lite nyans så att maximal ljus når din växt

Nackdelar

 • Du måste köpa speciella fästen för att fästa bubbelplast eller skuggmaterial
 • Kan vara svårt att förlänga
 • Isolering kan vara dålig
 • Normalt måste du lägga till din egen starka, robusta bas

Trä

Träväxthus är mindre vanliga och kostar vanligtvis mer än deras motsvarigheter i aluminium. Att välja rätt träslag hjälper dig att undvika ett växthus som är sårbart för ruttning. Mjukved, såsom avfall (tall), är utsatta för ruttn, även om virket har behandlats.

Naturligt hållbart virke – vanligtvis västra rött cederträ – kan lämnas för att åldras till silverbrunt. För utseende är ett västra rött cederträhus svårt att slå. Leta efter tillverkare som erbjuder garanti mot röta. Här är några andra fördelar och nackdelar att vara medveten om.

Fördelar

 • Tenderar att vara mer i linje med en trädgård
 • Kan färgas i vilken färg du vill
 • Det är enkelt att fästa bubbelplast eller skuggmaterial på ramen med dragstift
 • Bättre isolering

Nackdelar

 • Kan vara dyrt
 • Normalt behöver du lägga till din egen starka, robusta bas – speciellt för att hålla träramen i kontakt med den fuktiga marken.
 • Kan vara sårbar för rost
 • Det behöver regelbundet underhåll

Storlekar på växthus

Storleken på ditt växthus begränsas till vad du kan passa i din trädgård. Så för de flesta kommer det att vara ganska blygsamt, särskilt om du bor i staden. Större strukturer kostar vanligtvis också mer, även om storleken inte är en faktor, kan budgeten vara. Din bästa satsning är att välja det största växthuset du kan. Bredd är en viktig dimension eftersom detta kommer att avgöra bänkar och gångar.

De flesta väljer ett fristående växthus på 6×8 eller 8×10. Detta är tillräckligt brett för en central väg, med hyllor på ena sidan för att hålla en propagator och krukväxter, och en växthusgräns på andra sidan, så långa beskärningsväxter, såsom kordontomater och gurkor, kan planteras direkt i jorden .

3,6 meter bredd är en halvprofessionell bredd, och allt ovanför detta är typiskt för mer kommersiellt bruk. En sak att komma ihåg är att se till att du enkelt kommer in och ut genom dörren och att du känner dig bekväm en gång inuti (låga växthus kan känna sig klaustrofobiska). Om utrymmet är superbegränsat kanske du vill välja ett mini växthus som kommer att sitta under ett fönster eller mot väggen.

Typer av växthusvärmare

Elektrisk växthusvärmare

Om ditt växthus har ett utomhusuttag med en jordfelsbrytare i närheten är en termostatstyrd fläktvärmare idealisk. De är billiga att köra och fläkten hjälper inte bara till att fördela värmen utan uppmuntrar också luftrörelser vilket i sin tur minskar risken för svampsjukdomar som gynnar still, fuktig luft.

Flaskgas växthusvärmare

Om du inte har ett utomhusuttag är en flaskgasvärmare med termostat ett bra alternativ. Tänk på att de är tyngre och större än elektriska värmare. De är också knepigare att slå på och har ingen fläkt så det kan finnas kalla fläckar i växthuset, särskilt på golvnivå.

Gasvärmare producerar vattenånga så att du måste lämna ventilerna öppna för att den ska komma undan eller så kan du stöta på problem med svampsjukdomar. God ventilation säkerställer också att värmaren inte tappar syre och börjar avge giftiga gaser som kolmonoxid.

Paraffin växthusvärmare

Dessa värmare måste fyllas mycket ofta, och säkerhetsmässigt finns det inte mycket att rekommendera eftersom de tenderar att vara lätta att slå över och de är en brandrisk.

Material som används för att tillverka växthus

När jag utforskar vilken typ av material som används för att tillverka ett växthus kommer jag att titta på de vanligaste materialen för beläggningen och ramen.

Vanligt använda material för växthusbeläggning

Växthusöverdrag spelar en avgörande roll för att släppa in ljus i grödorna och behålla temperaturen. När du bestämmer rätt växthusbeläggningsmaterial att välja ska du överväga hur mycket ljus du vill släppa in i enheten och temperaturhållningsnivån. Tänk också på materialets hållbarhet, robusthet, kostnad och flexibilitet.

Traditionellt var växthusbeklädnader gjorda av glas. Men genom åren har detta utvecklats och det finns många andra typer av växthusmaterial som följer:

 • Glasfiber är vanligtvis genomskinligt och ger tillräckligt med ljus in i enheten. Det har högre värmebehållning än glas. Den har en yttre gelbeläggning som skyddar fibern från värmeskador. ett växthus i glasfiber kan vara upp till tio år. Glasfiberbeläggningar är vanligtvis korrugerade för att hålla strukturen stabil. Med tiden blir en klar glasfiberbeläggning etsad och gulaktig från långvarig exponering för solen och en samling smuts.
 • Härdat glas. Detta material är tåligt, slagtåligt och tål extrema temperaturförändringar. Det är vanligtvis cirka 3 mm tjockt, men 4 mm tjocklek är också perfekt om du letar efter extra stabilitet och isolering. Se till att isolera kanterna under konstruktionen eftersom de lätt krossas eller går sönder. Täckt av härdat glas är klart, släpper in ljus och tillåter inte diffusion. Det är dock dyrare än polykarbonatpaneler.
 • Paneler av polykarbonat. Dessa är lätta men ändå högkvalitativa och hållbara eftersom de kan hålla i upp till 15 år. Men även om de är lika klara som glas är de lika starka och reptåliga. Enväggiga polykarbonatpaneler håller inte på värmen. Ändå kan du förstärka värmehållningen med flerväggiga paneler som dubbelväggiga eller trippelväggiga polykarbonatpaneler. Trippelväggiga polykarbonatpaneler är särskilt slagtåliga och tål kraftig snö utan att spricka eller förvrängas.
 • UV-behandlade polyetenfilmer föredras för att täcka stora växthus. Detta beror på att de är billigare, enkla att installera och underhålla och erbjuder utmärkt värmebeständighet. Polytenfilmer är genomskinliga. De är idealiska om du vill ha halvdiffuserat ljus. Om du vill ha mer styvhet men med bättre flexibilitet än polykarbonatpaneler, gå till 2-skikts polyetenfilmer.

Vanligt använda material för växthusramar

En växthusram ger stabilitet och håller samman hela strukturen. Det finns en mängd växthusramsmaterial på marknaden, inklusive:

 • Tillräckligt tjockt trä är slitstarkt och robust. De flesta gör-det-själv gör föredrar att använda träramar eftersom det är lättillgängligt. Trä ruttnar dock lätt, särskilt på platser där det är i kontakt med marken eller utsätts för mycket fukt.
 • Aluminium är starkt men ändå lätt. Det är också rostbeständigt och har en lång livslängd. Som sådan är det det mest använda materialet för växthusramar. Det är dock inte isolerande och möjliggör värmeförlust från växthuset.
 • Stål. Stål är starkt, hållbart, tungt och relativt billigt. Det används bäst tillsammans med polyetenfilmbeläggning eftersom andra material inte lämpar sig för stål. Men eftersom det är tungt är stålramar besvärliga att transportera. Därför är stålramar vanligast för större kommersiella växthus.
 • Plastharts har blivit att föredra framför aluminiumramar eftersom det är lätt, estetiskt attraktivt, billigare och har bättre värmebeständighet. Emellertid är plasthartsramar inte lika robusta som aluminium- och stålramar; därför är de mest lämpliga för mindre enheter med en kortare dimension. Dessutom är detta material mottagligt för skador av UV-strålar.

Viktiga tillbehör till växthus

Medan inköp av växthus är det första steget mot att kontrollera din grödproduktion året runt, behöver du vissa tillbehör för att bibehålla optimala förhållanden inom enheten. Följande är några av de viktigaste växthustillbehören:

 1. Växthusvärmesystem. Dessa inkluderar värmare, odlingssatser och automatiska lameller som hjälper till att generera den erforderliga mängden värme i enheten.
 2. Det finns ett brett utbud av vattensystem att välja mellan, inklusive droppsystem, bevattningssystem och vattenstänger. Vattenstänger är de vanligaste för gratis slangbevattning. De släpper ut små droppar vatten på växten med tidsintervaller. Å andra sidan är bevattningssystem och droppsystem mer detaljerade och fungerar bra för större växthus.
 3. Skadedjursbekämpningstillbehör. Till exempel ett enkelt trådnät för att hålla insekterna och insekterna borta. Andra skadedjursbekämpningstillbehör inkluderar snigelfällor, bekämpningsmedel, insekthotell etc.
 4. Iscensättning och hylltillbehör. Det finns ett stort utbud att välja mellan beroende på vilken typ av grödor du odlar, storleken på ditt växthus och preferens. Dessa inkluderar två-nivå, tre-nivå eller fyra-nivå stående enheter, växande rack, utsäde brickor, gro gropar och potten bänkar. Dessutom håller hyllor och bänkar ditt växthus snyggt och organiserat.
 5. Förankringssystem, till exempel galvaniserade stålstativ. De förstärker ramarna och hela strukturen mot starka vindar eller åskväder, vilket kan flytta växthusbasen om den är för lätt.
 6. Belysningstillbehör. Dessa ger och kontrollerar mängden ljus i växthuset. Medan naturligt solljus är tillräckligt i vissa fall kan du i andra fall behöva ytterligare belysning, särskilt på natten och på vintern.
 7. Digital termometer och termostater. Digitala termometrar övervakar och tar temperaturavläsningar medan du övervakar och reglerar temperaturen enligt dina förinställda optimala förhållanden.
 8. Växthusöverdrag. Även om de flesta växthusuppsättningar kommer med täckning, kan det riva eller spricka, vilket kräver att du byter ut hela eller delar. Du kanske också vill komplettera den befintliga täckningen med tygskuggor för att reglera värme, ljus eller ge skugga till grödorna.
 9. Rengöringssatser. Dessa är väsentliga för att bevara växthusets övergripande hygien. De är också användbara när du rengör vattendroppar som kan ha kondenserat på ramen eller täcker för att förhindra mögel eller mögel.
 10. Växthusventilationssystem. Dessa kan vara utarbetade ventilationssystem som automatiserade luftkonditioneringsapparater eller enkla manuellt manövrerade fläktar som hjälper till att ventilera växthuset ordentligt.

Andra vanliga växthustillbehör inkluderar växtetiketter, förvaringsväskor för utsäde, trädgårdsmästare, växthusskylt, papperskrukare, trädgårdsloggbok, digital väderstation osv. Vissa växthuspaket levereras med nödvändiga tillbehör, medan du i andra fall köper separat.

Kända märken för bäst i test växthus

Halls Greenhouses

Halls Greenhouse är kanske det mest kända varumärket i Storbritannien. De har funnits i trädgårdscentra, byggvaruhus och flera butiker i olika former i många år. När de slog sig samman med AGL (Aluminium Greenhouses Ltd.) befäste de sin position på marknaden, särskilt inom den 1,8 meter breda växthusbranschen. Den 8×6 aluminiummodellen blev den optimala storleken för den växande brittiska marknaden.

Halls Popular-sortimentet utökades för att rymma 6ftx6ft-versionen och 4ftx6ft-versionen. Den här babyen i sortimentet skulle visa sig vara en massiv säljare och är fortfarande så idag. 10ftx6ft-versionen var den sista som introducerades, vilket representerar det bästa värdet för pengarna enligt min mening. Jag tvekar inte att rekommendera något av detta sortiment.

Supreme-sortimentet är baserat på de populära storlekarna men har ett böjt akrylfönster vid taket. Det finns ingen rännsten på den här modellen, det handlar om stil. Halls säljer också det 2,4 meter breda sortiment som marknadsförs under Magnum-bannern. Med dubbla dörrar, extra höjd, förstärkta fogar samt den extra bredden som dessa erbjuder massiv potential till riktigt prisvärda priser.

Den senaste introduktionen från Halls är deras nya Qube-växthus. Detta använder en radikalt annorlunda form av aluminiumprofilering som ger växthusramen mycket mer inneboende styrka än normalt.

Halls växthus erbjuder även lutande modeller, mini-växthus, kalla ramar och ett brett utbud av reservdelar och tillbehör.

Leverans till Storbritannien och Irland är tillgänglig liksom ett nationellt återförsäljarnätverk för att erbjuda den typ av service och säkerhetskopia som du kan förvänta dig av ett så välkänt namn. Installation är också tillgänglig från Halls på nya inköp på fastlandet Storbritannien.

Elite Greenhouses

Elite Greenhouse är en familjeägd brittisk tillverkare med många års status. Detta räcker för att ge dem ett godkännande från många potentiella kunder, men när du ringer in den flexibilitet och innovation som de ger till växthusmarknaden kan du förstå deras framgång. Familjen Hannant spelar en stor och aktiv roll i att driva företaget med Phil som regissör och hans far Richard övervakar. Richard är också en stor designer och ansvarar för företagets innovativa sortiment av Diamond-iscensättning och hyllor som ger enkel åtkomst under. Detta är särskilt lämpligt för rullstolar.

Elite-sortimentet är stort och har det ständigt populära Belmont-sortimentet av 8 meter breda växthus. Med standardlängder på upp till 6 meter tillgängliga och längre om du vill, erbjuder Belmont extra utrymme, dörrar i vardera änden, en låg tröskelbas, möjlighet att förlänga plus ett komplett utbud av tillbehör. Den 3 meter Supreme och den 3,6 meter breda Classique erbjuder samma alternativ i imponerande storlekar.

Men det är inte bara stort som är vackert på Elite Greenhouse, ta en titt på Elite Streamline-sortimentet. Solida, kompakta och funktionella har dessa fem meter breda växthus också dubbla dörrar som standard.

Elite har också tagit det djärva steget att introducera några mer mjuka färger till sitt växthusutbud. Svart, grönt och vitt har erbjudits ett tag men oliv, grafit, bär och sten utökar det alternativet avsevärt. De flesta av de sålda Elite-växthusen sitter inte bara på en hylla och väntar på att säljas utan plockas, målas och packas för varje beställning. Det betyder att du praktiskt taget kan bygga ditt eget växthus med alla tillgängliga alternativ och färger, men kan leda till något förlängda ledtider om du väljer en av de mindre populära färgerna. Men valet är definitivt värt att vänta, men kom ihåg detta om du planerar att köpa.

Bort från det fristående sortimentet erbjuder Elite också ett mycket omfattande utbud av Lean To-växthus. Kronad som Kensington-serien finns de i 1,2 meter, 1,8 meter och 2,4 meter breda modeller. En av de stora fördelarna med detta sortiment är att du kan placera dörrarna praktiskt taget var som helst och att du kan ha så många du behöver. Välj mellan ett brett utbud av pulverlackerade färger eller välj helt enkelt din egen färg!

Swallow GB Växthus

Swallow Greenhouse har inte tillverkat på mycket många år men har redan haft en stor inverkan på den brittiska växthusmarknaden med sin användning av ThermoWood, skandinaviskt virke som har det mesta av sin fukt och harts utvinns genom värmebehandling. Detta innebär att det resulterande träet inte behöver behandlas med konserveringsmedel årligen, eftersom det är mycket hållbart, väderbeständigt och inte snedvrider eller spricker.

De tillverkar fristående växthus i klassisk stil, T-formade strukturer och lutar sig till, tillsammans med ett kombinerat växthus och krukväxter. Växthusen är alla underbart väl utformade och byggda i Storbritannien av hantverkare med ThermoWood som används överallt.

Marknadsledande specifikationer inkluderar minst en ventilering som standard förseglad med bearbetad träkapning, härdat glas monterat i ett spår med silikonförsegling, iscensättning längs ena sidan, låsbar dörr, en 20 mm fuktig bana längs basen och kanske viktigast av allt installation ingår i priset.

Ramen kan ha en ogenomskinlig akryltopplack i en standardfärg eller en av dina val som är bakterie-, mögel- och UV-beständig, och det finns en lång lista med tillbehör inklusive system för uppsamling av regnvatten och extra iscensättning och hyllor.

Eden Greenhouses

Eden greenhouses har alltid varit en flerårig standardbärare på den brittiska växthusmarknaden. Namnet och varumärket är välkända och respekterade. Mycket lite förändrades under det senaste decenniet fram till hösten 2014 då hela sortimentet sopades åt sidan. Ut gick Acorn, Monarch och Sherbourne för att ersättas med ett nytt toppmodernt sortiment som har det varumärkesskyddade Zero Threshold-sortimentet.

Eden rådfrågade ett designföretag som tidigare arbetat inom Formel 1-motorindustrin för att titta på alla aspekter av designen och användbarheten i det ödmjuka växthuset. Att ha en separat bas som sprang under dörren har varit ett stabilt element i aluminium växthusdesign i årtionden, trots introduktionen av låg tröskelbas från Elite Greenhouse flera år tidigare. Men den revolutionerande nya designen har en ZERO THRESHOLD TM integrerad bas, vilket innebär att du inte kan gå över för fotgängare, rullstolar eller skottkärror. Detta är ett viktigt försäljningsargument eftersom det tar bort en risk för utlösning i en miljö som inkluderar glas, samt förbättrar lättillgängligheten för transport av varor och produkter i och ut ur växthuset. Basens integrerade natur ökar också styrkan i den övergripande strukturen.

Ytterligare höjd vid taket har också byggts in i det nya sortimentet, vilket är en riktig bonus för alla som arbetar i ett växthus som är 1,8 meter långt eller mer, som jag är.

Eden har också tittat på regnvattenuppsamlingssystemet och förstärkt detta avsevärt med 80 mm breda takrännor. En stark ryggstång och överlägsen dörrlåsning har också införlivats i den nya designen.

De nya serierna finns i 1,2 meter, 1,8 meter, 2,4 meter och 3 meter breda modeller med olika längder i varje bredd. Det 4 meter breda Birdlip-sortimentet och det 6 meter breda Burford-sortimentet är de mest populära eftersom de är utformade för den mindre och genomsnittliga storleken som finns tillgänglig och för amatörträdgårdsmästaren. Den 8 meter breda Blockley och den 10 meter breda Bourton är för den mer seriösa trädgårdsmästaren som också har utrymme och budget att spendera på ett högkvalitativt växthus.

Vitavia Greenhouses

På tio år har Vitavia vuxit från en stående start till att bli en ledande leverantör till den europeiska marknaden genom att erbjuda kvalitetsprodukter till prisvärda priser.

Under denna period har de behållit alla fördelar med att vara ett familjeföretag, särskilt ett exceptionellt nära förhållande till sina kunder, och detta är utan tvekan en viktig anledning till deras enastående framgång.

Deras omfattande sortiment kommer att tillfredsställa alla oavsett storleken på deras budget, så oavsett om du behöver ett enkelt växthus för en liten tomt eller en imponerande semi-professionell modell, kommer Vitavia att uppfylla dina krav.

Vitavias växthus är funktionsrika med tonvikt på rymlig design och enkel åtkomst. Alla ramar är stagade för styrka, de har integrerade rännor och ventiler och kommer att förbli korrosionsfria på grund av anodiserat eller pulverlackerat aluminium.

Även om funktionalitet är högt på agendan för modeller som 6 meter breda Apollo och Venus och den 8 meter breda Jupiter, Neptunus och Phoenix som sträcker sig till 4,2 meter långa, visar andra otvivelaktig elegans, särskilt Orion och Saturnus växthus som har ett attraktivt böjt tak.

Zeus är den största modellen, 2,4 meter bred och upp till 6 meter lång, och för att fira företagets 10-årsjubileum lanserades Cassandra, ett växthus för dvärgväggar. Sirius Orangery, Hera Garden Room och Afrodite med tak kompletterar sortimentet.

Förutom sin kända kundservice har Vitavia anpassat sig anmärkningsvärt till en handelsmiljö som har förändrats dramatiskt under det senaste decenniet, och jag är inte i tvivel om att företaget och deras produkter kommer att fortsätta att utvecklas med förnyad energi in i framtiden.

Om du arbetar med en budget har Vitavia växthusutbud verkligen något att erbjuda dig.

Tips för den som köper ett växthus

Läs garantin

Garantin kan variera beroende på tillverkare. Glöm inte att kolla in garantin när du bestämmer dig för vilket växthus du ska köpa. Hur länge är material garanterat att hålla? Hur lång varaktighet av garantin? Vilka delar är täckta? Din hemförsäkring kan också ändras för att täcka ditt växthus från väderhändelser, såsom starka vindar och hagel, som kanske inte täcks av växthusgarantin.

Minimera skuggor

För klara glas och växthus i polykarbonat med enruta kan du kanske minska skuggorna genom att sprida vitt grus på utsidan av ditt växthus längs basen. Den vita färgen reflekterar ljus in i växthuset och kommer att eliminera några av skuggorna.

Kontrollera panelens monteringssystem

Vissa täcksystem av paneltyp använder clips för att hålla panelerna på plats, medan andra använder gummitätningar. Gummitätningarna ger bättre isolering.

Leta efter smidiga vertikaler

Är vertikala ytor släta? Ytterväggsbeläggningar på vissa mönster är fulla (enkla) paneler som ger kontinuerlig plåt från topp till botten. Andra mönster har mindre paneler inramade i ramar som går horisontellt. Varje utskjutande horisontell läpp eller kant samlar smuts eller växer mossa över tiden.

Gå upp i storlek

Det är en vanlig refräng bland växthusleverantörer: “Köp en storlek större än du planerat.” Jag instämmer. Med växthus, trädgårdshus och vedskjul hittar du alltid sätt att fylla utrymmet mer än du förväntat dig. Detta är en anledning till att så många växthusförlängningssatser finns på marknaden. Om du vill hålla dig till den planerade originalstorleken kan du överväga att lämna utrymme för en förlängning när du lägger ut växthusets ”fotavtryck” i din trädgård.

Läs också >>> Pergola bäst i test

Vanliga frågor om växthus

Ska jag tänka på storleken på mitt växthus bäst i test?

Växthus finns i olika bredder och längder, i steg om 0,5 cm. Det är bäst att köpa en som är minst 1,8 meter bred; 2,5 meter bred gör att du kan placera iscensättning (hyllor) på båda sidor. Taket bör vara minst 1,5 meter långa för att släppa in mycket ljus. De flesta trädgårdsmästare önskar att de hade ett större växthus, så välj det största du har råd och ha plats för.

Borde man överväga formen av det bästa växthuset?

Det finns tre huvudsakliga växthusformer – traditionella, magra och åttkantiga. Nyare former som kupoler finns också. Vissa växthus utnyttjar en befintlig vägg, till exempel ett söderläge eller en garagevägg. Tegelstenarna håller solens värme, särskilt på natten, perfekt för odling. En åttkantig eller kupolform är användbar om du har ett besvärligt utrymme.

Vill man ha ett växthus i trä eller metall?

Aluminium är billigt, lågt underhåll och kan pulverlackeras i olika färger. Trä, vanligtvis ceder, är attraktivt men dyrare och behöver mer underhåll. Det är bättre att hålla en konstant temperatur. Trämodeller kan glaseras till marken men kan också vara halvväggiga med trä eller tegel. Detta håller värmen bra men betyder att du inte kan odla växter på marknivå.

Vilket växthusglas bör du välja?

Trädgårdsglaset släpper in mest ljus, är långvarigt och kan enkelt bytas ut om det går sönder. Härdat glas är dyrare men ett bättre alternativ i områden med mycket trafik eller om du har barn. Det går fortfarande sönder men splittras säkrare. Polykarbonat är billigare, går inte sönder och har bättre isoleringsegenskaper, men släpper igenom mindre ljus och kan komma ut ur ramen i starka vindar.

Är växthusventilation något som man borde tänka på?

Ventilation är viktigt på sommaren. Helst skulle ett växthus på 6×8 ha två gångjärnsöppningar samt en sidoventil. Det är värt att betala för en automatisk ventilöppnare, eller så kan du passa din egen. Ta reda på hur du installerar en automatisk växthusöppnare.

Ett fast, jämnt golv, som beläggningsplattor eller grus ovanpå hård kärna och sand, möjliggör enkel åtkomst och dränering och kan fuktas på sommaren (dämpas ner) för att hålla luften fuktig. En markgräns är ett bra sätt att odla växthusgrödor.

Vad finns det för alternativ till ett växthus?

 • En polytunnel är billigare men mindre attraktivt alternativ men ett bra sätt att odla sommargrödor som tomater och vintergrödor som sallad. Det håller inte värmen bra på vintern, så det ger inte tillräckligt skydd för ömma vinterväxter.
 • En kall ram används för att komplettera ett växthus – härda av växter, ta sticklingar och skydda växter från det värsta vintervädret. Den kan också användas för sådd av frön som behöver svala förhållanden och ger bra skydd för vintersallat och sallader. Läs min steg-för-steg-guide för att skapa en kall ram och hitta den rätta för dig med min runda upp de bästa trädgårdskylramarna.
 • Mini växthus är användbara i små trädgårdar. De kan användas för att odla plantor eller odla grödor som auberginer, paprika och tomater.

Hur väljer man ett bäst i test växthus trä för sin trädgård?

Det kan vara skrämmande att avgöra vilket växthus som fungerar bäst för dig eftersom det finns hundratals alternativ att rensa igenom. Jag har beskurit bort det mesta av tävlingen, inklusive endast de bästa av de bästa, men ändå av dessa 5, hur ska du välja en?

Medan vart och ett av alternativen på den här listan är otroligt, har de alla separata syften och styrkor, så medan du överväger att tänka på dina prioriteringar, miljön du arbetar med, vilken typ av växter du vill att de ska hysa och hur mycket grönt du är villig att spendera på ditt växthus.

Ett startväxthus eller en odlare

Hur stor vill du att ditt växthus ska vara? Detta är ett av de viktigaste valen du gör när du bestämmer vilket växthus som är rätt för dig.

Tillgängligt utrymme

Du måste välja ett växthuspaket som passar bekvämt i ditt tillgängliga område. Om ditt trädgårdsområde är mycket litet, bör du se till att inte få ett växthus som är för stort, annars kommer du inte att kunna passa det i trädgården.

Du bör också överväga hur mycket av din trädgård du vill att ditt växthus ska ta upp. Bara för att du har en stor gård betyder inte att du behöver fylla den.

Medan växthus kan tilltala dig som något vackert att bygga i din trädgård, kanske dina grannar inte känner detsamma. Var noga med att mäta området där du planerar att placera växthuset och markera det med någon form av zontejp så att du kan försöka föreställa dig strukturen i utrymmet.

Växtutrymme

När det gäller storlek bör du också överväga hur många växter du vill att ditt växthus ska hålla. Om det inte är så många räcker förmodligen en mindre 4×4 modell. Om du är en ivrig trädgårdsmästare med otaliga växter att fylla den med, kan en 10×20 modell vara mer din hastighet.

Estetiskt kan det vara besvärligt att ha ett växthus som är alldeles för stort om du inte kan fylla det faktiskt. Låt inte ett större växthus inspirera dig att ta fler växter än du klarar av. Ditt växthus bör aldrig betraktas som en börda.

Växthuspaneler och struktur

Att välja paneltyp för ditt växthus är viktigt eftersom ogenomskinliga paneler erbjuder andra fördelar än klara och glaspaneler. Om du till exempel startar plantor i växthuset och planerar att flytta dem ut i trädgården, bör du överväga något som en klar polykarbonatpanel, eftersom detta skapar en miljö med direkt belysning som främjar gro.

Å andra sidan är diffust ljus bättre för mogna växter. Om du odlar mestadels mogna växter kommer en struktur med dubbla eller flerväggiga polykarbonatpaneler att passa bättre för dig. Om du vill starta nya växter och mogna dem finns det också alternativ för halvdiffuserat ljus.

Du bör också överväga vilket strukturellt stöd du vill ha för ditt växthus. Leta efter en med en väderbeständig stålram om du vill att den ska hålla.

Hur kommer klimatet att påverka mitt bäst i test växthus?

Ett annat övervägande är ditt lokala klimat. Om du bor på en plats med brutala vintrar vill du få ett växthus med utmärkt isolering så att kyla inte sipprar in i det. Detta borde vara din prioritet eftersom kallt komma in kan betyda att dina växter dör.

Om du bor på en plats där vädret kan förändras en krona, leta efter funktioner som justerbara taköppningar som gör att du kan ha total kontroll över ditt växthus temperatur. Du kan också överväga att få ett växthus som lätt kollapsar om du bor på ett ställe som upplever starka stormar som kan slå det över.

Vilka frågor borde man ställa när man ska köpa ett bra växthus?

 • Hur påverkar tillägget av växthuset här min förmåga att njuta av andra aktiviteter i min trädgård?
 • Hindrar växthuset en viss sikt på ett sätt som missnöjer mina grannar?
 • Stör strukturen min syn?
 • Vilka är zonindelningen i min stad och mitt område när det gäller uthus? Måste den vara under en viss storlek eller höjd?
 • Behöver jag tillstånd innan jag sätter upp mitt växthus?
 • Är det här det bästa stället att hitta mitt växthus, eller ska jag överväga flera platser för att avgöra det bästa?
 • Vilka växter vill jag ha i mitt växthus?
 • Varför vill jag ha ett växthus?
 • Vilken miljö bor jag i?

Kanske när du begränsar fältet till några specifika växthuspaket som du väljer, bör du ta hänsyn till tillverkaren närmare. Du vill se till att leverantören av ditt växthus erbjuder god kundservice och håller höga krav på sina produkter.

Du bör kontrollera garantiinformationen och recensioner från andra köpare för att försäkra dig om att du inte dyker i första hand till något du senare kommer att ångra, om något skulle gå fel och du måste återvända till företaget med ett klagomål eller en reparation.

Varför behöver man ett växthus?

Växthus skyddar växter från dåligt väder som kan döda dem eller stoppa deras tillväxt, perfekt för övervintrande växter. De ger en säker miljö för plantor och unga växter att frodas och ger dem mycket solljus och perfekta odlingsförhållanden tillsammans med UV-skydd och väderbeständighet.

Växande växter i ett växthus är ett utmärkt val för ivrig trädgårdsmästare som vill fortsätta plantera under vintermånaderna. Om du älskar trädgårdsskötsel kan ett växthus kit vara det perfekta köpet för dig.

Varför är det svårt att köpa ett nytt växthus?

Det finns hundratals växthuspaket tillgängliga från onlinehandlare. Att hitta rätt kit som passar din applikation är avgörande om du vill ha bästa resultat. Du måste förstå dina trädgårdsbehov innan du förbinder dig att kolla med ditt nya kit.

Innan du slutför ditt val, fråga dig själv vad du skulle växa i växthuset. Kommer du att använda för att odla grönsaker under hela säsongen? Du kanske letar efter ett växthus för att odla hängande växter eller specialgrödor som orkidéer och rosor.

Att veta vad du vill odla hjälper dig att välja rätt storlek kit och rätt byggmaterial som passar dina klimatförhållanden. Observera egenskaperna hos varje växthus och titta på hur de kan gynna dina trädgårdsbehov.

Kom alltid ihåg att överväga värde över pris. Även om det finns gott om prisvärda växthuspaket, har många av dem konstruktion med substandardmaterial. Som ett resultat har ditt växthus en mycket kortare livslängd och du kommer antagligen att behöva byta ut panelen efter några säsonger.

Vad finns det för olika tillbehör till ett växthus?

Växthus som normalt kommer med lock, paneler, ram och insatser. Det finns dock många tillbehör som du kan lägga till i ditt växthus för att förbättra produktionen och kontrollera klimatet. Här är mina bästa val för växthusutrustning som du bör tänka på vid ditt köp.

 • Värmesystem – Om du bor i norra regionen av världen behöver du förmodligen en värmare om du vill växa på vintern och tidigt på våren. Växter behöver värme för att växa och kalla vintertemperaturer kommer att få dem att dö om de inte har något skydd mot elementen. Växthusvärmare ser till att cli9mate inuti ditt växthus förblir stabil, även när det fryser ute.
 • Patogen och skadedjursbekämpning – Om du bor i ett område i landet som upplever kraftigt regn och varmt väder, riskerar din trädgård att utveckla patogener som mögel och mögel. Att lägga till en svavelbrännare i ditt växthus säkerställer att dina växter förblir mögelfria.
 • Belysning – Om du växer i ett växthus i de nordliga delarna behöver du konstgjort ljus när vintern börjar.
 • Luftledning – För de trädgårdsmästare som bor i varmare klimat är det en bra idé att installera en växthusfläkt. Fläkten håller luften i rörelse, vilket minskar temperaturen i ditt växthus under sommarmånaderna.

Varför är storlek viktigt med det bästa växthuset?

Åh, var börjar jag ens? Växthuspaket finns i många storlekar, de börjar så små som 4×4 och går hela vägen upp till 8×24. Den vanligaste hobbystorleken är 6×8, om du letar efter ett första växthus-kit kan det här vara en bra utgångspunkt! Ta en titt på min artikel om växthusstorlekar för att bestämma den perfekta storleken för dig.

Kan jag köpa ett växthus i plast?

Glas är det huvudsakliga glasmaterialet som används i växthus, därav det alternativa namnet “växthus”. Trädgårdsglas är billigt och enkelt att byta ut, men om du är orolig för brott eller säkerhet kan du välja ett växthus av plast.

Växthus av plast har dubbla väggar av polykarbonat. Växthus i polykarbonat släpper in tillräckligt med ljus för växttillväxt från början, men med åren kan de bli grumliga och inte åldras bra. Härdat glas är ett bättre alternativ, särskilt om växthuset är utställt.

Härdat glas eller säkerhetsglas är starkare än trädgårdsglas och om det går sönder är de resulterande bitarna inte så skarpa. Om du väljer det här alternativet läggs kostnaden för ett litet växthus cirka 2 000 kronor på.

Ett annat alternativ är självhäftande säkerhetsfilm. Detta är en transparent film som appliceras på trädgårdsglas. Om glaset sedan bryts, håller filmen fragmenten ihop. Eftersom filmen emellertid inte minskar brott, kan det visa sig vara relativt dyrt över alternativet att välja härdat glas från början.

Vad kostar ett billigt växthus?

De billigaste växthusen kommer nästan alltid att vara mindre, aluminiummodeller och ger dig cirka 2 000 kronor eller mer. Allt under 2 000 kronor är sannolikt ett mini-växthus eller en kall ram. Större träkonstruktioner och växthus med färdiga hyllor och extra tillbehör kan kosta var som helst mellan 10 000 och 40 000 kronor.

Vilka extrasaker bör jag ha till mitt växthus?

 • Växthusöppningar – du behöver minst två ventiler i taket och en i sidan för att ge ett bra luftflöde. Antalet ventiler beror på växthusets storlek, men överväga att betala extra för ytterligare.
 • Automatisk ventilöppnare – innehåller en vaxcylinder som expanderar och öppnas i värme och stängs sedan när den är svalare så att du inte är beroende av att vara där för att öppna och stänga ventilationsöppningarna när temperaturen ändras.
 • Hyllor eller iscensättning – växthus hyllor, även känd som iscensättning, visar växter och ger en yta för dig att så frön, ta sticklingar etcetera. Både trä och aluminium iscensättning finns så att du kan få samma typ som växthusramen. Staging som lätt kan tas bort kan vara användbart om du planerar att använda golvytan senare under säsongen för att odla växter i krukor eller odlingspåsar.
 • Lamelluppställning – bra för att släppa ljus genom de nedre hyllorna och kan uppmuntra till god luftcirkulation som kan minska risken för svampsjukdomar.
 • Massiv iscensättning – behövs om du vill att krukor ska sitta på kapillärmatta för att underlätta vattningen.
 • Skuggning – skuggning är viktigt för att hålla saker svalare. Skugggardiner eller nät kan monteras ute eller inne i växthuset eller så kan du måla på en vit skuggningstvätt, som ser lite ful ut på sommaren men snart tvättar av sig.
 • Uppvärmd termostat – många frön och sticklingar drar nytta av lite extra värme. Leta efter en modell med en termostat eftersom det gör att du kan förinställa den temperatur du vill ha. Oavsett vilket du väljer behöver du ett utomhusuttag med en RCD för att ge den kraft som behövs för att driva dem.
 • Min / max termometer – att hålla ett öga på växthusets temperatur hjälper dig att se till att dina växter inte blir kylda eller kokta. Du kan välja mellan traditionella modeller som sitter i växthuset eller batteridrivna med en fjärrsensor vars avläsningar du kan se från ditt hus.
 • Modulära fack – har individuella fack för ett antal växter i samma bricka och hjälper till att undvika rotstörningar när du tar ut växterna.
 • Återvunna krukor – om du är orolig för att använda plast, leta antingen efter återvunna krukor (många trädgårdscenter erbjuder dessa) eller använd en jordblockstillverkare som skapar kompostblock för att odla dina växter i.
 • Rena etiketter – är ovärderliga för att identifiera vad du växer. Dessa kan rengöras med trådull eller sandpapper i slutet av säsongen så att de kan återanvändas. En penna är det enklaste sättet att markera dem.
 • Växtlådor – är ett användbart tillbehör eftersom du kan placera brickor och krukor i den medan du fyller dem med kompost och sedan bara tippar överflödig kompost tillbaka i påsen så att den inte går till spillo.
 • Bevattningssystem – för att hålla plantorna vattnade medan du är ute. Du kan köra dessa från elnätet eller från en vattenrumpa med en vattenpump för att flytta vattnet.
 • En vattningstimer / dator – gör att du kan ställa in och stänga av vattnet utan att du behöver vara där.
 • Självvattnande krukor – med en vattenbehållare.
 • Kapillärmattning – som absorberar vatten när du fuktar det och gradvis släpper ut det till växter så att det kan hålla plantorna fuktiga. Du behöver dock en solid bas under den.

Var ska jag placera ett växthus?

I praktiken finns det antagligen bara en eller två lämpliga platser i din trädgård, så storleken på växthuset du väljer kommer att begränsas av det – det är därför de flesta får ett litet. Här är några tips för att välja den perfekta platsen för ditt växthus:

 • Växthuset ska placeras där det finns mycket ljus men inte utsätts för starka vindar.
 • En skyddad plats är bra, men undvik att placera den under träd.
 • Det måste finnas åtkomstutrymme runt växthuset för rengöring samt utrymme för acklimatisering av upphängda växthus som har växter på utsidan (till exempel utrymme för en kall ram).
 • Ett uppvärmt växthus ger mer utrymme för att höja ett bredare utbud av frön och sticklingar tidigare under säsongen. Ju närmare växthuset är huset, desto mer ekonomiskt blir det att få el till det. Du måste enligt lag anställa en professionell elektriker för att göra detta.

Vilken typ av växthus är bäst?

Att planera ett nytt växthus är ett av de viktigaste steg som en odlare måste ta. Korrekt val av plats, orientering, storlek, glasmaterial och många andra faktorer kommer in i beslutet.

Generellt sett är det fristående växthuset det bästa valet för någon som börjar i verksamheten eller utökar en liten verksamhet. För en större etablerad verksamhet som har bra marknader föredras rännanslutningen.

Vilka fördelar finns med rännanslutna växthus?

 • Mindre mark behövs: Cirka 30 procent mer odlingsareal kan placeras på samma markyta som fristående växthus.
 • Bredd: Enskilda vikar finns i standardbredder på 3,6, 7,2, 9 och 11 meter med bredare bredder med hjälp av fackverk för att bära mellanrännorna. Krossarna stöder också energi- / skuggskärmar, hängande korgar, vatten-, el- och värmesystemrör och extra belysning.
 • Längd: Växthusets längd kan vara vilken multipel som helst av stödavståndet. Växthus större än 60 meter kan vara svårare att kyla med fläktventilation.
 • Verktyg: Verktyg är lättare att installera. Eltjänster, vattenförsörjning och datorsystem är centraliserade vilket gör installation och underhåll billigare.
 • Uppvärmningskostnader: Eftersom förhållandet mellan glasytan och golvyta är mindre är uppvärmningskostnaderna så mycket som 25 procent mindre än en motsvarande golvyta för fristående hus. Uppvärmningen kan förenklas med en eller två pannor istället för flera värmare.
 • Kylkostnader: Med naturlig ventilation, öppna takkonstruktioner behövs inte fläktar och temperaturen är jämnare i hela odlingsområdet.
 • Ökad arbetskraftseffektivitet: Vagnar och transportband kan enkelt anpassas eftersom allt ligger under samma tak. Rörliga bänk- / bricksystem anpassar sig också lättare. Arbetet är lättare att kontrollera.
 • Större växtdensitet: De flesta rännanslutna växthus är byggda med en rännhöjd på 4,2 eller 4,8 meter för att möjliggöra energifacket och för att ge utrymme för en eller flera nivåer av hängande växter. Detta utnyttjar den kontrollerade miljön som tillhandahålls och minskar energikostnaderna per anläggning.

Varför skulle jag behöva ett växthuspaket?

Det finns flera anledningar till varför du kan behöva ett växthus, inklusive preferens eller en önskan att experimentera med växthusodling i liten skala. För de flesta är dock den främsta anledningen till att de anser ett växthus att kontrollera deras grödoproduktion – trots vädret eller säsongen.

Till exempel, om du är angelägen om att odla dina egna ekologiska livsmedel för konsumtion hemma, kommer du att upptäcka att utan växthus finns det säsonger när du kanske inte har några produkter på grund av extrema väderförhållanden.

Å andra sidan kan människor som producerar olika grödor för kommersiella ändamål i liten skala få sin verksamhet påverkad när väderförhållandena inte är gynnsamma.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med växthus?

Nedan följer några av de bästa fördelarna med växthus:

 1. Låt dig odla grödor under alla årstider. Växthus ger dig klimatkontroll under hela året. Därför kan du anpassa dig till de förhållanden du vill odla dina grödor, oavsett om det är på sommaren eller vintern.
 2. Växthus hjälper till med skadedjurs- och sjukdomsbekämpning. Ett växthus-kit skyddar dina grödor mot djur och skadedjur som kan äventyra deras tillväxt, till exempel fåglar, mullvad, hundar etcetera.
 3. Växthus kit skyddar ömtåliga växter som plantor och groddar. Kraftigt regn, hagel och stormar kan skada ömtåliga, grodande eller groda grödor, och växthuset skyddar dem från sådan påverkan.
 4. Ökar produktionen. Den kontrollerade miljön i växthus ökar grödans grobarhet och mognad. Som ett resultat har du en större skörd än i en okontrollerad miljö.
Möjliga nackdelar med att använda växthus

Medan växthus erbjuder uppenbara fördelar, finns det några nackdelar med dem. Här är en titt på de eventuella nackdelarna med växthusutrustningar:

 • Kan vara dyrt att ställa in. Priserna på växthus varierar beroende på storlek och material. De billigaste växthusen varierar dock till cirka 2 000 kronor och kan gå upp till tiotusentals kronor för stora och sofistikerade växthus.
 • Höga driftskostnader. Du måste investera i nödvändiga tillbehör för att hålla växthusförhållandena gynnsamma under grödornas livstid.
 • Kräva konstant övervakning. Trädgårdsskötsel kan vara tidskrävande eftersom det kräver att du ständigt övervakar förhållandena och justerar därefter.

Varför bör du överväga ett växthus-kit?

Växthus-kit är ett perfekt alternativ för hemträdgård av följande skäl:

 • De är i allmänhet billigare än växthus men har ändå samma effektivitetsnivå
 • Vissa innehåller modern teknik som optimerar förutsättningarna för växttillväxt
 • De är lätta att installera och använda
 • De är lätta och prisvärda att underhålla
 • Du kan använda flera växthustillbehör för att anpassa deras funktionalitet
 • Det finns en mängd olika mönster och storlekar att välja mellan för att passa dina trädgårdsbehov

Vad kategoriseras växthus enligt?

Växthus kan kategoriseras enligt deras syfte, temperaturnivå, stil och konstruktionsmetod enligt följande:

Typer av växthus enligt deras användning:
 • Kalla ramar. Dessa är medelstora, bärbara växthus placerade ovanför en trädgårdsbädd för att skydda de spirande eller spirande växterna mot skadedjur, djur och hårda förhållanden, samtidigt som de ger de perfekta förutsättningarna för tillväxt. De används ofta under våren för att skydda spirande plantor från frost och kalla regn.
 • Startväxthus. Dessa kan vara små eller medelstora. De används för att föröka frön, som senare transplanteras utomhus till en gård eller trädgård. De är ofta klara eller genomskinliga för att släppa in solljus, vilket är ett avgörande villkor för förökning.
 • Odlare växthus. Dessa är stora växthus som används för att odla grödor till full sikt. De är mångsidiga och kan användas för att spira grödor, skydda groddar, odla grödor till mognad eller förbereda grödor för skörd.
Växthustyper enligt temperaturnivå:
 • Varma växthus. Vanligtvis kallad växthus. Deras temperatur ligger mellan 65–70 grader och högre. De är mest lämpliga för odling av tropiska och exotiska växter. De installeras med värmare för att bibehålla dessa höga temperaturer.
 • Varma växthus. Deras temperaturer ligger mellan 50–55 grader. Dessa används för att odla växter som du normalt skulle växa utomhus. De är dock utrustade med värmare och odlingslampor för att höja temperaturerna till de rekommenderade nivåerna under vintern.
 • Kalla växthus. Även känd som frostfria växthus. Deras temperaturer ligger mellan 40–55 grader. Det används bäst som en plantskola för att gro frön eller odla startplanter. I allmänhet behöver de inte värmare och växla lampor.
Typer av växthus enligt stil:
 • Klassiska eller moderna växthus. Om du installerar ett växthus i ditt hem vill du att det ska vara kompatibelt med hela hemmets design. Till exempel kommer ett hus med platt tak att passa bra med ett växthus med platt tak.
Växthustyper enligt struktur:
 • Växthus-kit. Dessa är förmonterade, bärbara växthus som är enkla att installera. Det finns olika mönster, storlekar och specifikationer tillgängliga på olika prispunkter. Medan du enkelt kan installera DIY växthus, gör andra utarbetande och kräver att proffs installerar.
 • Fristående eller sammankopplade växthus. Medan fristående växthus kan ställas upp på marken oberoende av varandra är bifogade växthus fästa vid en annan struktur eller byggnad. Du kan till exempel fästa en på en av väggarna i ditt huvudhus för enkel övervakning. Dessutom kan ett växthus som är fäst vid huvudbyggnaden hålla huset varmt, särskilt under de kallare årstiderna. Å andra sidan installeras ett fristående växthus isolerat antingen i närheten av ditt hem eller borta.
Vilka faktorer finns det att tänka på när du köper ett växthus?

Här är viktiga faktorer att tänka på när du bestämmer det lämpligaste växthuspaketet att köpa.

 1. Föredragen storlek. Detta beror på omfattningen av jordbruket du vill bedriva och det utrymme du har för att inrätta växthuset.
 2. Syftet med vilket du kommer att använda växthusen. Detta kommer att vara en kritisk faktor för att bestämma typen och storleken på det växthus som ska väljas.
 3. Platsen för växthusutrustningen. Växthusets plats påverkar hur mycket solljus som kommer in i enheten. Följaktligen kommer det att påverka den mest lämpliga täckningen att välja mellan och behöver ytterligare belysningstillbehör. Dessutom, för trädgårdsarbete inomhus på uteplatser eller balkonger, fungerar en mindre enhet bättre.
 4. Klimatförhållanden i ditt område. Om du bor i ett område som upplever stormar, snö och starka vindar regelbundet, se till att du väljer en växthusenhet som har trovärdighet för att vara robust och väderbeständig.
 5. Enkel installation. Chansen är stor att du ska gå till ett växthuspaket eftersom du vill ha en enhet som är enkel att installera och bärbar. Ta reda på om enheten du funderar på är enkel att installera, kommer alla nödvändiga monteringshårdvaror och en manual. Vissa enheter kan kräva professionella installatörer, andra kan du enkelt ställa in med hjälp av en eller två personer, medan andra kan du ställa in på egen hand.
 6. Lokala bestämmelser. Undersök om det finns några tillstånd som krävs för att ställa in ett växthus kit på din plats.
 7. Trovärdighet för det varumärke du funderar på. Kontrollera trovärdigheten för det växthus som du funderar på. Kontrollera online-recensioner för den specifika produkten på olika granskningsplattformar. Ta reda på om tillverkaren erbjuder en garanti och om de står vid den.

Vilket växthus rekommenderas?

Att köpa ett nytt hus är mycket stressande, liksom att köpa en ny bil och andra dyra föremål, men med åren får jag lite erfarenhet av dessa stora livsköp.

Jag sätter in dessa erfarenheter i egen kunskapsbank, redo att ta ut när jag köper igen. Men detta är inte alltid fallet med att köpa ett växthus eftersom många kanske bara köper ett under en livstid, därför har jag ingen erfarenhet av ett liknande köp.

Att köpa ett växthus kan vara ett ganska stort köp ekonomiskt men också ett större köp i tid. Växthus behöver en djurhållare, vad du lägger i är direkt proportionell mot vad du tar ut, men du måste först begå och försöka andra. Att få fel kan skada.

Ska jag välja ett växthus i aluminium eller trä?

Trä var det traditionella valet, i själva verket det enda verkliga valet, i mitten av förra seklet. Röd ceder användes antagligen oftast eftersom det var svårt att vara långvarigt, men inte tillräckligt nära för att användas för möbler.

Trä har också goda isoleringsegenskaper så håller växthuset varmare på vintern och svalare på sommaren. Ofta hade de en låg trävägg som kan ha hållit lite ljus men behållit värmen. Och naturligtvis är trä väldigt taktilt och har en distinkt lukt, och många föredrar dess utseende och egenskaper framför något annat byggmaterial.

Så vad tycker du inte om? Kostnaden initialt, naturligtvis, och sedan underhållet med bekostnad av konserveringsmedel och i slutändan hotet av röta och förfall. Tryckbehandlat virke har dock en långvarig garanti mot sönderfall och nyligen introducerat ThermoWood med praktiskt taget all fukt extraherad, kräver inte årlig ombehandling och är varp- och sprickbeständig.

Metall är det självklara alternativet, i synnerhet strängpressad aluminium. När den är korrekt utformad går huvuddelen av den bärande ned längden på aluminiumstängerna där dess hållfasthet ligger, men ändå är den mycket lätt. Dessa är fantastiska egenskaper att packa i en låda som sedan relativt lätt kan transporteras delvis. Aluminium födde det moderna växthus- eller hobbyväxthuset.

Aluminium rostar inte heller, vilket är användbart eftersom det sticker ut i regnet i många år, och när det inte regnar kommer jag att se till att det blir vått på insidan med vårt slangrör eller vattenkanna. Aluminium får så småningom en pulverformig yttre beläggning och slö av när den oxiderar med luften. Växthustillverkare har funnit att lösningen på detta problem är att pulverlackera aluminium. Pulverlacket kan vara ett val av färger, grönt är det mest populära, men svart, vitt, brunt och grått har alla sina anhängare. Ett nytt sortiment av mjukare färger som sten, bär, oliv och terrakotta börjar också snabbt bli populär.

En annan fördel jämfört med ved är att växthus av aluminium kan tas ner och flyttas relativt lätt om behovet skulle uppstå. Den största faktorn är dock troligen prissättning, eftersom aluminium växthus är billigare att köpa än trä växthus. De brukar också ha fler tillgängliga tillbehör.

När du väl har gjort ditt materialval måste du överväga stil.

Vad är den bästa stilen för växthus?

Traditionell fristående

Dessa släpper in ljus från alla håll, det finns gott om plats för iscensättning och de är väldigt praktiska. Denna stil erbjuder det mest växande området. Modern stil har sett elegant böjda glasrutor införas och en “barn” -stil erbjuder extra höjd för höga växter. Konstruktioner av typen “Orangeri” handlar lika mycket om fritid som trädgårdsarbete.

Fristående cirkulär eller lyktformad

Dessa är attraktiva mönster men utrymmet inuti kan vara begränsat. De är mest lämpade för medelstora eller större trädgårdar som en funktion eller en kontaktpunkt.

Vinterträdgård eller lutad

Bra om du har begränsat utrymme men olämpligt för väggar som vetter mot norr och kan överhettas om söderläge. Ljusnivåerna är mindre än ett fristående växthus, så bakväggen har traditionellt målats vitt för att ge tillbaka tillgängligt ljus till växterna. Bakväggen behåller värmen och kan också användas för att träna och stödja klätterväxter. Om det finns en innerdörr är lean-tos mycket praktiska eftersom du i princip inte behöver lämna huset. Det bör också noteras att du endast kan använda härdat glas om det finns en yttre dörr från ditt hus som leder till den lutade till. Läs mer om magra växthus på min blogg “Att köpa ett magert växthus”.

Växthus mot vägg

Fäst mot en vägg och ofta med en serie interna hyllor. De är snyggt utformade och är perfekta när utrymmet är högt. Du kan inte komma in i de flesta väggträdgårdar så du måste bara luta dig inåt och sträcka armarna. Ett bra sätt att växa när både utrymme och budget är begränsade.

Vad är den bästa positionen för mitt växthus?

Placera inte växthuset:

 • Där det kommer att falla i en byggnads djupa skugga
 • Under träd (fallande löv blockerar ljus och fallna grenar skadar växthuset)
 • I en frostficka eller i en position utsatt för kalla vindar

Placera växthuset:

 • På en fast väldränerad webbplats som är lättillgänglig
 • I den soligaste delen av trädgården med den längsta sidan mot söder (men med mindre växthus, som är praktiskt taget fyrkantiga, är det inte viktigt)
 • I skyddad position från starka vindar, se till att dörren är vänd från den rådande vinden
 • Om det är en “lutad” stil, placera den alltid på en söderläge vägg, om möjligt
 • Så nära vatten- och elkällor som möjligt (ha alltid ett förråd med vatten i växthuset så att du använder det vid omgivande temperatur)

Behöver växthuset en bas?

En förformad bas är inte nödvändig, efter att ha fått basdimensionerna kan du konstruera din egen. Metallbasar finns dock som standard med många växthus eller kan köpas som ett alternativ för att spara mycket tid och problem. Varje bas ska vara säkert fäst vid ett fundament, definitivt inte jord eller gräs, det kan vara plattor eller betong, vilket gör att den överlappar växthusets kant med cirka 15 cm.

För att lägga den starkaste grunden kan du gräva marken runt växthusets omkrets för att skapa en stark grund. Gräva ut en spadbredd till ett djup av 13 till 15 cm runt kanten. Fyll de nedre 7,5 till 10 cm med spillror, hårdporr, stenar etcetera och krossa i den. Lägg antingen 5 eller 7,5 cm betongblandning på toppen, om du vill ha betong eller lägg till några mindre stenar, fast ner & topp med 2,5 cm sand , på vilken du kan lägga plattor (kanske 45 cmx23 cm). Alternativt kan du fylla hela hålet med hårdporr, krossa in ordentligt och toppa med ett strö sand för att jämna ut det.

Vilka är de olika typerna av glas?

Växthus har normalt två eller tre glasalternativ:

Standard trädgårdsglas
 • Billigaste alternativet
 • Klart glas för maximalt ljus
 • Splittrar i skärvor och kan därför vara farliga
 • Bryter lätt under lätt tryck till exempel vid rengöring eller montering
Härdat säkerhetsglas
 • Mycket starkare än standard
 • Sönderfaller snarare än att bryta in i skärvor
 • Klart glas för maximalt ljus
 • Bör uppfylla alla säkerhetsstandarder
Polykarbonat
 • Dyr
 • I slutändan det säkraste alternativet
 • På samma sätt som dubbelglas erbjuder bättre isolering
 • Svårare att bryta än vanligt glas
 • Sänder 85% av ljuset med god diffusion
 • Hålrummet mellan glas kan locka kondens och alger
 • Släpper in mindre ljus
 • Mer utsatt för vindskador

Behöver ett växthus iscensättas?

Det är väldigt användbart att ha iscensättning och hyllning längs minst ena sidan av växthuset, där du kan utföra ett antal uppgifter och där du kan placera växter och plantor närmare ljuset. Krukor och annan utrustning kan förvaras under.

Finns det tillräcklig med ventilation i ett växthus?

Du måste kontrollera temperaturen i ett växthus och hålla den under 80ºF / 27ºC. Under sommaren uppnås detta främst genom ventilation. Kontrollera alltid att det finns tillräckligt med ventilationsöppningar på taket och sidorna, 1 kvadratmeter ventilation för varje 5 kvadratmeter markyta. Under varmvädersgaller nära marknivå, släpp in den svala luften som sedan värms upp och stiger och går ut genom de övre ventilatorerna, vilket ger en effektiv luftgenomströmning. Om du är borta under en längre tid kommer automatiska ventilationsöppnare att vara mycket användbara.

Behöver jag investera i uppvärmning?

Uppvärmning kommer att vara en avgörande faktor för de olika växter du kan odla och antalet växter som kan hållas under vintern. Temperaturen under vintern bör inte sjunka mycket under 7 grader och under hela året bör den dagliga variationen inte vara mer än 10 grader, detta kan kontrolleras med en kombination av värme, ventilation och isolering. De viktigaste typerna av uppvärmning som används i ett växthus är:

Elektricitet
 • Lätt att använda, pålitlig
 • Ren, ingen lukt eller ångor
 • Höga temperaturer kan uppnås
 • Temperaturen kan kontrolleras på ett exakt och kostnadseffektivt sätt med en termostat
 • Fläktvärmare ger jämn värme och god cirkulation
 • Fläktar kan också användas för att kyla under varmare månader
 • Professionell installation krävs för att installera vattentäta kablar och uttag
Bensin
 • Propan och butan är lätta att använda
 • Höga temperaturer kan uppnås
 • Temperaturen kan kontrolleras av en termostat
 • En reservcylinder måste alltid finnas tillgänglig
 • Kan avge skadliga ångor
 • Orsakar kondens
Paraffin
 • Billigt att köpa men driftskostnaderna kan vara höga
 • Temperaturkontroll är svår
 • Kan avge skadliga ångor
 • Kräver frekvent påfyllning och dagligt underhåll
 • Skapar fukt och kondens

Solenergi eller vindkraftverk kan komma att övervägas i framtiden, men just nu är de alldeles för dyra, delvis på grund av ett växthusers dåliga värmehållningsegenskaper. Tillbringad matolja används ibland kommersiellt men är rörig, illaluktande och inte riktigt lämpad för småskalig produktion.

Vad finns det för extra tillägg till ett växthus?

Det finns en del extra tillägg som man kan ha till sitt växthus:

 • Isolerande bubbelplast
 • Kapillärmatta för vattning
 • Persienner eller nät (internt eller externt) (viktigt under en varm sommar)
 • Skuggning (en egen blandning som appliceras på glaset för att skydda växter från direkt solljus)
 • Vattentank (för att värma vatten till omgivningstemperaturen)
 • Min / max termometer för att säkerställa att temperaturen mäts exakt och kan kontrolleras
 • Uppsamlingssats för regnvatten

Vilken storlek av växthus ska jag välja?

För många fattas detta beslut redan delvis eftersom utrymmet i de flesta brittiska trädgårdar är ganska begränsat, särskilt för stadsbor. Och kostnaden är också en viktig faktor. Av dessa två skäl svarar växthuset 8×6 och dess mindre kloner för nästan 50% av alla växthus som säljs av en större tillverkare.

Ett litet eller blygsamt stort växthus är så mycket bättre än inget växthus alls och ett bra ställe att starta en hobby, eftersom din investering i tid, utrymme och pengar är proportionellt liten. Odling av tomater, salladsgrödor och blommor kan uppnås ganska enkelt om dina förväntningar är realistiska.

Den gyllene regeln måste vara att köpa det största växthuset som ditt utrymme och din budget tillåter, eftersom du alltid snabbt fyller på det tillgängliga utrymmet, åtta och tio meter breda växthus i kombination med extra längd ger dig utrymme att utveckla, 3,6 meter bred är en semi-professionell bredd, över detta och du måste odla produkter kommersiellt.

Vad ska man genomföra för att lyckas med ett köp av växthus?

Här är vad du borde tänka på och göra:

Storlek

Det första du bör tänka på är hur mycket utrymme du behöver för att växa. Tänk på kostnaden i förhållande till växthusets storlek. I allmänhet, om du bara blir fuktiga i trädgårdsskötsel, kanske ett litet startpaket är allt du behöver, som Mini Pop-up Greenhouse.

Priset påverkar direkt dina utgifter för växthuset. Om du ska börja plantera små är det inte meningsfullt att köpa ett stort växthus.

Tänk på vilken typ av växter du planerar att växa och hur mycket utrymme de tar. Du vill ha tillräckligt med arbetsplats för dig och växterna. Växthusets form kommer att avgöra hur mycket du kan passa in i det.

Grönsaker behöver mycket utrymme och mycket ljus och att ha ett större, högt växthus kommer att fungera till din fördel.

Kostnad

Växthusets pris och storlek går hand i hand. Ju större sats, desto dyrare är det. Det är smart att göra en snabb kostnadsjämförelse i förhållande till storleken eftersom vanligtvis högre växthusutrustningar kan vara mer budgetvänliga eftersom de ger mer utrymme jämfört med standardpaketet med lågt utrymmet.

Den långsiktiga investeringen kan löna sig om du odlar dina egna produkter.

Finns det ytterligare material som måste köpas som inte följer med satsen? Hur mycket underhåll kommer att behövas? Är växthusets avsedda plats tydlig och planad?

Om inte, kan du ta dig tid att göra det själv eller kommer du att dela ut kontanterna för att någon annan ska göra jobbet? Tillåter din budget tillbehör som ventilation och uppvärmning? Hur dyrt är det att värma ett växthus under extremt kalla vintrar?

Belysning

En annan faktor att tänka på är styrkan i solens ljus som dina växter får från solen. Ska du välja ett transparent, vitt eller grönt omslag eller genomskinligt, halvtäckt eller ogenomskinligt paneler?

Varje växthusöverdrag eller panelglasyr erbjuder olika ljusstyrka. Beslutet om panelval bestäms av hur du odlar växter. Starta plantor eller växande mogna växter kräver olika styrkor av diffust ljus.

Med tanke på dina odlingsljus och isoleringsbehov hjälper du dig att skapa en framgångsrik trädgård. Det här är viktiga faktorer att väga upp och du vill inte ha ett nedslående första trädgårdsår om du inte gjorde de rätta förberedelserna.

Klimat- och isoleringsmaterial

Vad är klimatet i det område du bor i? Om snö och is är typiska för vintermånaderna och du vill odla växter året runt, är rätt isolering nödvändig för att spara värme. Det är också viktigt att notera att snöuppbyggnad på din täckning kan få taket att kollapsa.

Var noga med att välja ett robust och slitstarkt skydd som tål tuffa förhållanden. När de kallare månaderna i allmänhet är varmare, är det inte nödvändigt att ha ett snötätt skydd. Det kan göra mer skada än nytta för växterna. Så en lättare avtagbar täckning gör att växter kan andas. Upprullningsdörrar eller fönster är också bra eftersom du kan rulla upp dem för bättre ventilation.

Paneler i härdat glas eller enväggigt polykarbonat kan vara allt du behöver. Överväg att köpa det bästa växthuspaketet som har rätt isoleringsmaterial som passar dina klimatförhållanden.

Liggande sätt

Det perfekta stället att placera ditt växthus är ett område som får bra solljus. Ett bra tips att använda är att notera solmönstret under några dagar för att få en allmän uppfattning om var ljuset slår innan du sätter i satsen. Se till att växthuset kommer att vara långt ifrån strukturer som kastar oönskad skuggning.

Innan du köper ska du kontrollera med lokala zonbestämmelser eller en zonkarta för växthärdighet. Det kan finnas vissa tillstånd eller begränsningar för växthusets storlek eller typ.

Se också till att du har färdigställt platsen innan du installerar det bästa växthuspaketet för dig: Nivellera platsen och ge bra dränering, vilket är viktigt för ditt växthus långsiktiga stabilitet. Om du har liten byggnadserfarenhet, överväga att gå den problemfria vägen genom att anställa en professionell.

Behöver du ett växthus?

Trädgårdsskötsel i växthus har blivit allt populärare på grund av tre trender som påverkar trädgårdsmästare överallt:

1. Nya material har gjort växthusen mindre kostsamma och längre

Växthus har blivit mycket billigare nyligen på grund av nya material som sänker kostnaden och ökar livslängden för moderna växthus. Tillverkarna har svarat på denna utveckling genom att producera ett brett utbud av nya växthus i alla storlekar och stilar, och till ett brett utbud av kostnader.

2. Livsmedelssäkerhet förbättras med ett hemväxthus

För många människor skakas tron ​​på livsmedelssäkerhet av varje ny rapport om sjukdomsutbrott från olika producentleverantörer. Kostnaderna för mat, särskilt produkter, har också stigit avsevärt, delvis på grund av transportkostnaderna, och det kommer till en punkt där det kan vara hälsosammare, billigare och säkrare att skaffa din egen mat till familjen.

3. Klimatförändringarna medför osäkerhet kring odlingsförhållandena utomhus

Frekvensen och styrkan för säsongsstormar ökar, vilket klimatforskare förutspår. Trädgårdsmästare över hela världen tappar grödor och matjord till ovanligt starkt väder tillsammans med kraftiga regn som översvämmar markgrödor och tvättar bort matjord där de flesta jordnäringsämnen finns.

I min trädgård hade jag nyligen en stor “november” -storm som anlände två månader tidigt och bröt många av mina tomatplanter, slog över höstens brassicas (blomkål, grönkål, broccoli, brysselkål och kål), blötlägg vintern squash som borde ha har botat i den tidiga höstsolen och kastat min höstfruktskörd utanför schemat.

Som trädgårdsmästare har jag nu den ökade risken för oväntade väderhändelser. Att odla mina huvudsakliga grödor i ett växthus eller starta grödor tidigt i ett litet växthus är min bästa garanti för en fruktbar skörd i osäkra tider.

Vad finns det för bra och dåliga saker med växthus för trädgårdsskörd?

Förutom de trender som nämns ovan finns det många praktiska fördelar och vissa nackdelar med att använda ett växthus för trädgård för att starta eller odla grödor i skydd.

Förlänger växtsäsongen

Ett växthus låter dig starta plantor tidigare under säsongen så att de är väl utvecklade när vädret ute blir tillräckligt varmt för att de ska kunna sättas ut. Växthus gör det också möjligt för trädgårdsmästare att odla grödor senare under säsongen och ytterligare förlänga skörden.

Tillhandahåller färska grönsaker hela året

I varmare klimatzoner, eller med isolerade eller uppvärmda modeller för kallare regioner, gör ett växthus det möjligt för dig att odla svala och varma vädergrödor hela året.

Skyddar frön och fröplantor från hårt väder

Växthus skyddar bräckliga nya groddar och unga plantor från väderhändelser som sena frost, svalt vårväder, kraftiga regn, vind och hagel.

Skyddar plantor från skadedjur

Dolda skadedjur i undergrunden som trådmask, sniglar och pillerfel kan dyka upp på natten och skada ömtåliga nya groddar och unga plantor. Luftburna skadedjur som kålmal kan förstöra groddar av brassicas som broccoli, blomkål, kål, grönkål och brysselkål.

Skyddar groddar och plantor från fåglar

Fågelaktiviteten ökar under våren, och många fågelarter gräver och kliar sig i det övre lagret av jord på jakt efter buggar och maskar. Detta stör spirande frön. Framväxande groddar är också mottagliga för fågelpredation.

Växter kan odlas i behållare eller direkt i marken

Växthus används ofta för att odla förrätter i krukor för att transplantera utomhus eller för att odla växter till mognad i behållare eller djupa hyllor. Växter kan också odlas direkt i marken i växthus, vilket gör att grödor som är mottagliga för luftburna sjukdomar, som tomater, kan växa större.

Sparar pengar på växter

Den kontrollerade miljön i ett växthus resulterar i en hög framgångsgrad med frögroning. Detta låter dig odla så många växter som du vill utan att behöva betala för “förrätter” på din plantskola.

Det finns vissa nackdelar med trädgårdsarbete i växthus som kan mildras genom att välja rätt växthus och växthus tillbehör för din växande region.

Bevattning måste övervakas

Eftersom säsongsregn inte når dina växthusväxter måste du vara uppmärksam på fuktnivån i jorden. Växter som odlas i behållare har fördelen att de är väl dränerade, men har ansvaret att torka ut snabbare än växter som odlas utomhus i marken. Det finns automatiska vattensystem som växthustillbehör som kan tillgodose bevattningsbehov.

Växter kan överhettas och tappa kraft

Ett oventilerat växthus kan bli för varmt på sommaren och orsaka att växter vissnar eller dör. De flesta växthus ger ventilation, men manuella ventiler kan lämnas stängda ibland. Automatiska ventiler är en bra lösning och finns som tillbehör med de flesta växthusdesigner.

Vilka allmänna typer av växthus finns idag?

Att välja vilket växthus som är rätt för dig kan vara en skrämmande uppgift, eftersom det är en investering som kräver lite forskning att köpa ett växthus. För att hjälpa till att begränsa valet bland de många växthusen som säljs idag, kan du välja bland dessa allmänna typer av växthus baserat på dina trädgårdsbehov.

Kalla ramar

Dessa ”mini-växthus” är utformade för att placeras direkt på en trädgårdsbädd för direkt groning av utsäde och för härdning av transplantationer. Kalla ramar används främst tidigt på våren för att få plantor att gro och rota där de annars skulle försvinna på grund av frost och kalla vårregn. Kalla ramar kan flyttas till olika sängar för att följa planteringstiden för våren. Besök Eartheasys webbutik för att se ett brett utbud av kalla ramar.

Startväxthus

Dessa små och medelstora växthus är mycket populära för att föröka frön och startplanter som kommer att transplanteras utomhus till trädgårdssängar. Startpaketet, eller hobby, växthus fungerar också som en krukväda, där trädgårdstillbehör kan förvaras under skydd, transplantationer kan planteras om och skördade grödor kan tas in för att bota och bearbetas för vinterförvaring. Dessa växthus har ofta klara eller halvdiffuserade beläggningar, eftersom det direkta ljuset gynnar utsädeutbredning. Klicka här för att se vårt urval av startväxthus.

Odlare växthus

Dessa är större växthus, ofta med justerbara hyllor, för att odla grödor på heltid inomhus under skydd. För dessa större växthus är vanliga eller halvdiffuserade beläggningar vanliga. Dessa är växthus för alla ändamål, bra för att föröka frön, bra för inomhusodling av grödor och tillräckligt rymliga för att bota skördade grödor och förbereda dem för lagring. Klicka här för att se mina odlare växthus.

Ett annat sätt att skilja på växthus är genom temperaturnivå. Oavsett vilken typ av växthus du köper har du valet mellan tre grundläggande sätt att närma sig växthusgodsarbete: varmt, varmt och svalt.

Riktigt varma växthus

Dessa växthus har en stabil temperatur i intervallet 65 – 70 grader eller högre. Detta temperaturintervall används för att odla exotiska och tropiska växter. Värmare och växelljus behövs vanligtvis för att upprätthålla denna värmenivå.

Varma växthus

Varma växthus har en stabil temperatur i intervallet 50 – 55 grader. I detta temperaturområde kan du odla växter som du skulle växa i din utomhusblomma eller grönsaks trädgård. Du kan behöva använda odlingsljus eller värmelampor för att tillgodose värmebehovet under vinternattmånaderna.

Kallt växthus

Eller ”frostfritt” växthus, dessa växthus har en stabil temperatur i intervallet 40 – 45 grader. Detta är ett perfekt temperaturintervall för ett växthus, där du kommer att groa frön och höja dina egna startväxter och grönsaker under sommarmånaderna. Du använder vanligtvis inte odlingsljus eller värmelampor i denna miljö.

Vilka material ska potentiella växthusköpare leta efter eller undvika?

Material som används för glasering eller yttertäckning av växthus har kommit långt sedan de gammaldags glasväxthusen. Olika typer av plast och härdat glas används idag för växthusapplikationer. Dessa kommer i form av ark eller paneler och sträcker sig i tydlighet från tydligt till diffust.

Glas och genomskinlig plast fungerar i princip på samma sätt genom att låta ljus passera genom medan värme fångas inuti. Plast är i allmänhet lättare och billigare, men inte lika hållbart för väder och ålder. Glasväxthus kostar initialt mer att bygga men håller bättre över tiden.

När du väljer vilket växthus du ska köpa måste du överväga om du vill ha det för en “säsongsförlängare” eller om du tänker odla grönsaker inomhus under vintern. Om din region har kalla vintrar, det vill säga om den fryser eller snöar, behövs ett välisolerat skydd.

Härdat glas

Rutor av härdat glas är mycket starka och slagtåliga och tål expansion och sammandragning under säsongsbetonade temperaturförändringar. Envägs tjocklek på 3 mm är tillräcklig för växthus, men 4 mm tjocklek är starkare och ger ytterligare isoleringsvärde. Kanterna måste skyddas under installationen, eftersom de krossar rutan om de träffas med ett hårt föremål. Härdat glas är dyrare än polykarbonatpaneler, men det är mer hållbart och reptåligt. Härdat glas är klart och ger ingen diffusion.

Glasfiber

Glasfiber är genomskinligt och ger väl diffust ljus. Glasfiber behåller värmen mer effektivt än glas. Växthus i glasfiber korrugeras vanligtvis för att ge styvhet. Det yttre gelbeläggningen blir solbakt, ofta inom 6-10 år beroende på exponering. Ytan blir så småningom etsad och gulnad, och smuts och skräp kan samlas i dalarna.

Polyetenfilm

UV-behandlad polyetenfilm används ofta för att täcka stora kommersiella växthus eftersom den är relativt billig och lätt att underhålla. Det är genomskinligt, vilket ger ett halvdiffuserat ljus och behåller värmen väl, särskilt när det är dubbelväggigt. Polyetenfilmer håller bara 3 – 5 år under utomhusförhållanden och utsätts för sträckning och hängande på blåsiga platser eller efter att ha laddats med snö. Detta material kan stökas igenom av fallande grenar eller rivas i vind om det inte är säkert.

Dubbelvägg polyeten

Dubbelväggiga polyetenplattor med hög densitet är mer flexibla än polykarbonatpaneler, styvare än polyetenfilm och kommer i rullar eller ark som lock för växthus. Materialet är tvåskiktat med innerväggar som separerar lakan och skapar ett inre luftrum. Detta ger utmärkt isoleringsvärde. Dubbelväggig polyeten infunderas med UV-hämmare och ger mjukt, diffust ljus samtidigt som det låter cirka 75% av det naturliga ljuset passera igenom. Tvillingväggspolyeten är mjölkvit eller ogenomskinlig. Ett exempel på dubbelväggig polyeten är Solexx-växthuset.

Polykarbonat

Slitstarkt och lätt, UV-behandlat polykarbonat är ett modernt täckmaterial av hög kvalitet för växthus. Finns i olika tjocklekar, ger polykarbonatpaneler glasets klarhet men är inte lika starka eller reptåliga som paneler av härdat glas. Enväggigt polykarbonat saknar värmebehållning och styrka hos flerväggiga polykarbonater, och enväggigt polykarbonat ger ingen ljusspridning. Polykarbonatbeläggningar har en relativt lång livslängd på 15 år eller längre i de flesta regioner.

Dubbelvägg polykarbonat

Flerväggiga växthusbeläggningar i polykarbonat är mycket populära eftersom de har inre luftutrymmen som ger extra styrka och utmärkta isoleringsvärden. Av särskild betydelse ger polykarbonater med flera väggar diffust ljus.

Trippelvägg polykarbonat

Detta överdrag har alla fördelar med dubbelväggigt polykarbonat, men överlägsen hållfasthet och värmehållningsegenskaper. Det är särskilt användbart i kalla klimat för trädgårdsarbete inomhus året om. Trippelväggigt polykarbonat tål tunga snöbelastningar och fryser utan att spricka eller förvrängas.

Hur ska man då tänka angående ramarnas material?

En växthusram ger strukturell integritet och tjänar till att förankra växthusbeklädnaden. Växthusramar finns i en mängd olika material.

Aluminium

Aluminium ger en stark, lätt ram som inte rostar. Det är det mest använda materialet för växthusramar och det har en mycket lång livslängd. Aluminiumramar har vanligtvis extruderade kanaler som ger en perfekt passform för insatta täckpaneler. Aluminium är inte ett isolerande material, så det blir viss värmeförlust genom inramningen. Pulverlackerad aluminium har en jämn yttre yta och ger olika färger.

Stål

Galvaniserade stålramar, vanligtvis rörformade, är extremt starka, långvariga och låga. På grund av stålets inneboende hållfasthet krävs minimal struktur för inramning, vilket resulterar i ytterligare ljus som tränger igenom växterna. Polyetenfilm används ofta för att täcka stålramar eftersom andra beläggningsmaterial kräver fästsystem som inte lämpar sig för stålramar. Stålramar är tunga, vilket hjälper växthuset att förbli stabilt under blåsiga förhållanden, men vikten gör det svårare att transportera och montera växthuset. Stål används vanligtvis för stora kommersiella växthus.

Plastharts

Plastramar har blivit populära eftersom de är attraktiva, billigare än aluminium och inte leder värme ut från växthuset så mycket som stål eller aluminium. Plastramar saknar styrka hos metallramar, så de används främst för mindre växthus som har kortare dimensioner. Plastramar är ofta utformade för att användas med polykarbonatpaneler.

Trä

Träväxthusramar används ofta i gör-det-själv-växthusbyggnadsprojekt. Trä kan ge ett estetiskt tilltalande utseende och tillräcklig styrka och hållbarhet. Trä är emellertid mottagligt för ruttning, så konstruktionen bör se till att träet inte kommer i kontakt med marken eller några fukthållande ytor.

Vad är några viktiga växthustillbehör att tänka på?

När du köper ett växthus, ta hänsyn till vilka tillbehör som ingår i inköpspriset. Även om de flesta växthus säljs ”färdiga att använda”, kan det finnas några alternativ du vill lägga till för att säkerställa din framgång med växthusodling. Du kan också köpa ett enkelt startväxthus och lägga till dessa tillbehör efter behov och som din budget tillåter.

Automatiska spjäll

Växthus kommer vanligtvis med öppningsöppningar som är viktiga för att kontrollera inre värme. Soldrivna automatiska lameller finns tillgängliga som gör det möjligt för trädgårdsmästaren att få ett liv utanför trädgården. Dessa lameller öppnas och stängs enligt förinställda värmenivåer och är en trädgårdsmästares bästa försäkran om att växter inte går förlorade på grund av överhettning.

Automatiska bevattningssystem

Jag har tappat hela uppsättningar plantor eftersom jag glömde att vattna dem i tid. Droppbevattningssystem, dropptejp (platt slang med små hål) och blötläggningsslangar kan ställas in på billiga batteridrivna tidtagare som du kan ställa in.

Skuggduk

Särskilt användbart för klara eller halvdiffuserade växthus, kan skuggduk draperas över växthuset för att sänka innertemperaturen. Leta efter UV-stabiliserade stickade skuggdukar med mässingstänger, tillgängliga i olika densiteter. En enklare, mycket billig metod är att använda split-bambu persienner, som du ofta kan hitta i butiker. Skuggdukar ska fästas på toppen av strukturen och installeras så att det är lätt att dra tillbaka dem under morgon- och kvällstid efter behov.

Vattensprutare

Det är lätt att platta unga groddar med för stark vattenspray. Vattentänger med justerbara munstycken är utformade så att du når baksidan av plantor och olika hyllhöjder utan att behöva böja dig. Fina “dimma” -inställningar levererar vatten till grobara brickor och plantor utan att störa jorden eller de mjuka groddarna. För mer information eller för att köpa.

Bänk att odla i

När du odlar din egen start från utsäde behöver du en fast yta att arbeta på, en behållare för att hålla potten och ett enkelt sätt att svepa jorden som spillts ut under potten igen i potten. Pottbänkar är utformade med tanke på allt detta, vilket hjälper dig att hålla pottillbehören på ett ställe och växthusets övergripande utseende mer organiserat.

Galvaniserade stålstativ

Finns tillgängliga som gör att du förstärker basen på ditt växthus. Detta är användbart i områden där starka vindar kan påverka ditt växthus och potentiellt flytta det från grunden.

Anpassade hyllor

Olika stilar av växthushyllor finns tillgängliga som gör att du kan anpassa inredningen i ditt växthus. Aluminiumhyllor med utbyteshöjder är populära. Andra kan ordnas om i olika geometriska former för attraktiva skärmar och maximalt utrymme. De finns i en mängd olika färger, med plastfoder, hjul och alla möjliga olika alternativ.

Värmare

Många olika typer av växthusvärmare finns tillgängliga. Växlampor genererar avsevärd värme för växten, även om de inte värmer jorden. Vissa lampor eller “brödrost-spol” -typer kommer att upptäcka värme i ett hörn. Andra, såsom spårsystem, kan fästas på taket och värma upp hela växthuset på vintern.

Vad är involverat i att montera ett växthus?

De flesta växthus säljs som växthus och levereras platt i flera lådor. Kunden förväntas göra monteringen. Kontrollera monteringskraven innan du köper det. Vilket växthus du köper kommer delvis att bestämmas av monteringskraven. Vissa växthus tar bara 4 – 5 timmar att montera, men det är säkert att anta att montering blir ett helgjobb för två personer. Inga specialverktyg behövs, men du behöver grundläggande fackmanskunskaper.

En av de viktigaste aspekterna av montering är dock platsförberedelsen. Åtminstone måste du tillhandahålla ett platt, fast och jämnt markutrymme. Större växthus kräver mer platsförberedelse eftersom markområdet är större och vissa planer kräver att cement- eller tegelunderlag ska vara på plats före montering.

Vissa växthusstillverkare inser att enkel montering är en viktig faktor för att välja vilket växthus som ska köpas. Vissa företag har till exempel tjockare väggar och takpaneler som kräver färre fästen och stöd för att förhindra kollaps. Tillverkaren använder färre differentierande delar, så montering är snabbare och mindre förvirrande.

Även om monteringstiden är viktig bör det inte vara den viktigaste faktorn för att välja vilket växthus som ska köpas. Oavsett svårigheter att montera är tiden för montering liten jämfört med de många års användning du kommer att njuta av från ditt nya växthus.

Vad är fördelarna med att använda växthusplast?

Växthusplastrullar och lakan är en av de bästa växthusmaterial som skiljer sig från vanlig plast. De är hårda och slits inte lätt även när de skärs. Detta beror på att strålar inte händer i ändarna när de skärs upp. De är också utformade för att stå emot alla väderförhållanden. Den vävda växthusfilmdesignen till växthusplasten innan de formas till ark eller rullar är den unika egenskapen som skiljer dem från vanlig plast.

De är ett billigt alternativ än att köpa en stor glasram. De är också lätta att ställa in och kan perfekt matcha olika växthusformer och storlekar. Dessa plaster kan också inrama fönster, dörrar och ventiler.

Slutligen innebär hållbarheten hos växthusplaster att mycket mindre plast kommer att hamna som skräp, vilket minskar mängden föroreningar i området.

Vad finns det för olika sorter av växthusplast?

Dessa fyra olika typer av växthusplaster kan alla hålla i två till tre år innan de behöver bytas ut. Extrema väderförhållanden som svår frost, tornados, hagel och orkaner är dock faktorer som påskyndar plastens livslängd.

Polykarbonatplast

Polykarbonatplast anses vara en av de bästa växthusmaterialen. Denna plast är en tvilling- eller dubbelvägg av polyetenplast. Om den underhålls ordentligt kan den här typen av täckning pågå i tio år eller mer. Trädgårdsskötsel året runt är lätt på grund av den värme- och fuktighetsbevarande funktionen.

Polyetenplast

Det finns två typer av plaststyrkor i polyeten. Stora industriprojekt använder vanligtvis polyeten av kommersiell kvalitet. Användningsgraden är den rekommenderade styrkan att använda för små eller medelstora personliga växthusprojekt.

Den vanligaste som vanligtvis säljs av online-trädgårdsanläggningar är verktyget. Om polyeten hålls bra kan den vara från ett till två år. En poly-reparationssats är en praktisk sak att ha runt växthuset som ett sätt att reparera små tårar.

Polyvinylplast

Polyvinyl är en dyrare plast jämfört med polyeten. Plastens hårdhet är det motiverande skälet till det högre priset. Det beror på att polyvinyl kan hålla i fem år eller mer om det hålls i optimalt skick. Detta innebär regelbundna kontroller och rengöring för att bibehålla dess hållbarhet.

Sampolymerplast

Sampolymeren är ett hack högre än polyetenplast vad gäller livslängd och hållfasthet. Om det rengörs och kontrolleras regelbundet kan det pågå i tre år eller mer. Emellertid har plasten sett att bli spröd, svag och utsatt för brott efter de tre åren. Det finns en dyr typ av sampolymer-sort som är lika klar som glas och mycket starkare än den lägre prissättningen. Detta kan alltså vara ett bra material att köpa.

Läs också >>> Lusthus bäst i test

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top