Bästa växthuset 2023 – Test av olika växthus

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Träväxthus Emilia

Juliana Premium

Oas Master

Växthus Odla

Alla som är intresserade av odling eller har en trädgård kommer förmodligen att någon gång i sitt liv fundera på att köpa ett växthus. När man gör detta är det viktigt att man tar hänsyn till de olika köpövervägandena som finns.

Om du vill se lite olika typer av växthus som finns tillgängliga på marknaden kan du scrolla ner och kika på de fyra olika alternativ vi presenterat.

Som sagt så finns det en del saker att ha i åtanke när man ska köpa sitt växthus. Detta innefattar en mängd olika saker, bland annat:

  • Placering
  • Storlek
  • Användning

När du ska placera ditt växthus är det viktigt att du gör detta på ett smart och smidigt sätt som passar sig för din trädgård.

Fortsättningsvis så gäller det att du väljer en variant som har en lagom storlek i förhållande till din trädgård och vad du efterfrågar. På marknaden finns det idag flertalet mått och dimensioner att välja mellan.

Avslutningsvis så bör du fundera över vad du ska använda ditt växthus till. I vissa typer finns det nämligen utrymme för sällskapsytor medan andra endast är avsedda för odling.

1. Bäst i test – Träväxthus Emilia

Träväxthus Emilia

Klicka här för att se bästa priset

Det här växthuset från skånska byggvaror är ett hus i trä och är gjort i en snygg gråbehandlad färg samt med härdat glas.

Oavsett om du vill odla eller spendera tid i växthuset kommer det fungera utmärkt. Denna modell har nämligen en rätt generös takhöjd på hela tre meter, vilket ger en behaglig och nästan lite lyxig känsla.

Med tanke på att temperaturen lätt kan bli hög och luften dålig så är huset försett med ventilationsfönster som gör att man kan få in luft samtidigt som man kan reglera temperaturen.

Beroende på hur mycket plats du önskar går det också att köpa denna modell i tre olika storlekar. Dels 5,9 dels 8.7 men även hela 14,5 kvadratmeter.

Priset på de olika storlekarna varierar en del och med tanke på att konstruktionen är i trä och att designen är rätt snygg får man anse priset som rimligt. För dig som vill ha varianten på 8,7 kvadratmeter får man betala ca 32 000 kronor.

2. Populärast – Växthus Juliana Premium

Klicka här för att se bästa priset

Det här växthuset tillverkat av skånska byggvaror är en modell med många möjligheter och med en stabil konstruktion får man ett växthus som är tåligt och hållbart.

Fortsättningsvis så har huset en bra takhöjd och det finns goda möjligheter att plantera en rad och typer av växter och plantor samt vistas i huset.

Något som är smidigt är också att modellen finns i olika storlekar samtidigt som man kan välja mellan olika glas beroende på vad man föredrar.

Växthuset har 4 takrännor och måtten är ca 3,7 x 3 meter. Det finns dock som sagt flera olika storlekar att välja mellan beroende på vad du efterfrågar.

Avslutningsvis så kan man säg att detta är en klassiker som borde kunna fylla de flesta funktioner man kan önska av ett växthus. Priset du får betala för modellen på 10,9 kvadratmeter är 47 000 kronor.

3. Premiumval – Växthus Oas Master

Växthus Oas Master

Klicka här för att se bästa priset

För dig som är ute efter ett mer exklusivt och robust växthus kommer den modell från skånska byggvaror definitivt väcka ditt intresse.

Denna modell har över 2 meter upp till sin takfot vilket gör att man får mycket utrymme både för växter och sällskap.

Växthuset har ett säkerhetsglas som är på 4 mm och för att undvika att vatten läcker in eller att det inte hålls tätt mot vind har huset gummilister.

Fortsättningsvis så har modellen en integrerad sockel samt går att köpa i 5 olika storlekar. Det finns även flertalet öppningsbara vilket är ett styrkebesked när det gäller ventilationsmöjligheter.

Avslutningsvis så är väl det enda som kan få en att ogilla det huset egentligen priset, som är rätt så högt om man jämför med andra växthus. Med det sagt ska man dock inte underskatta vad man får för pengarna.

Priset på denna modell sträcker sig från lite strax under 50 000 kronor för minsta modellen upp till över 95 000 kronor för den största modellen.

4. Billigast – Växthus Odla

Växthus Odla

Klicka här för att se bästa priset

För dig som är ute efter ett växthus i den lite billigare klassen kan detta alternativ som skånska byggvaror säljer kanske intressera dig.

Den här modellen går att köpa i två olika storlekar och är gjord utan trösklar, vilket förenklar odling med tanke på att du enklare kan manövrera till exempel din skottkärra.

Om du är ute efter att komma undan så billigt som möjligt kan du köpa modellen med en yta på 8,2 kvadratmeter i aluminium för 27 000 kronor.

Med tanke på att ett lågt pris ibland innebär att man behöver tumma kvalitén går det att lägga till ca 8 000 kronor och få en svart och pulverlackerad stomme som är mer tålig.

Avslutningsvis så är denna modell hyfsat prisvärd jämfört med många andra alternativ och är ett lämplig val för dig som främst vill odla.

Lista över de bästa växthusen 2023

  • Bäst i test: Träväxthus Emilia
  • Populärast: Växthus Juliana Premium
  • Premiumval: Växthus Oas Master
  • Billigast: Växthus Odla

Köpguide för växthus 2023

Även om vi redan översiktligt nämnt lite av sakerna man ska ha i åtanke vid ett köp rekommenderar vi dig att utöka din kunskap om växthus. För dig som är intresserad av detta går det utmärkt att läsa vår köpguide nedan där vi presenterat flera saker man bör ha i åtanke vid ett köp.

Med tanke på att alla inte har tid eller lust att lägga ner tid på att läsa en köpguide så kan man förslagsvis om man är nyfiken kika på de fyra olika modellerna som vi presenterat ovan.

>>> Letar du också efter fiberdukar? Klicka då på länken! 

Storlek

När du ska köpa ditt växthus är ett av de viktiga övervägandena du behöver göra hur stort huset ska vara. Storleken kan nämligen variera mycket från hus till hus och beroende på vilka preferenser du har kan olika storlekar lämpa sig bäst.

Fortsättningsvis har självklart storleken på din trädgård och hur mycket utrymme du har tillgång till en inverkan på vilken storlek och modell du kan välja på huset.

När du överväger hur stort hus du vill ha kan det vara bra att tänka på bland annat att växter oftast tar mycket plats när de har växt och att det kan vara skönt med lite utrymme över. Att välja ett litet växthus är kanske därför inte det bästa för alla.

Dagens utbud av storlekar innefattar bland annat modeller som är byggda för att även passa som sällskapsutrymmen. Detta innebär att du kan få en kombination av en plats att odla på och en som du kan umgås och trivas på.

Med ett större växthus kan du dessutom få plats med en stor vattentunna. En vattentunna kan bidra till att öka luftfuktigheten i växthuset, vilket är fördelaktigt för vissa växtarter. Ju högre luftfuktighet desto mindre vatten behöver växterna, vilket minskar behovet av att vattna och sparar dig tid och pengar.

Avslutningsvis så kan det vara klokt att ha en klar bild om vad man vill att sitt växthus ska användas till. Detta kommer nämligen göra det mycket enklare för dig att göra ett bra val.

Material

Som med allt annat finns det även i detta fall olika val och möjligheter när det gäller materialet som huset är byggt i. Bortsett från glaset eller plasten kan själva konstruktionen vara i olika material.

Det kan till exempel vara så att stommen är i antingen trä eller metall, som i sin tur är material med olika egenskaper.

Om man väljer en stomme i metall brukar den generellt vara i aluminium, vilket både är ett lätt och hållbart material samtidigt som det i stort sett är underhållsfritt.

Skulle man vilja ha en konstruktion i trä kan det vara värt att komma ihåg att det är ett tyngre material samt att det kräver betydligt mer underhåll. Om funderar på att köpa ett växthus i trä måste du vara beredd på att ibland lägga tid på underhållet.

Bortsett från själva stommen har vi också själva fönsterna, som både kan vara i glas och plast. Det vanligaste är att man väljer glas men att välja plast måste inte vara dåligt.

Fördelen med att välja glas är att ljusinsläppet oftast är bättre vilket innebär att växterna växer lättare. För att glaset ska hålla måste man dock se till att det är härdat.

Anledningen till att plast kan vara ett rimligt alternativ är för att det oftast är billigare samtidigt som det väger mindre. Avslutningsvis så kan det också vara så att plasten är mindre känslig för temperaturskillnader.

Med det sagt kan det vara en fördel att ha plast om man som oss svenskar har ett klimat som skiftar rätt mycket beroende på årstid.

>>> Är du i behov av myggmedel? Klicka då här! 

Takhöjd

Även om vi redan pratat om storlek så har vi valt att presentera en separat punkt som endast rör husets takhöjd. Detta är nämligen något som har minst lika stor inverkan på storlekskänslan som ytan har.

För dig som endast ska odla och inte vistas särskilt mycket i huset kanske detta inte är utav stor vikt men om du däremot vill ha det som sällskapsyta är takhöjden väldigt viktig.

Precis som i vanliga hus och boenden kommer nämligen ens takhöjd ha en enorm påverkan på hur man upplever ytans storlek.

Det kan till och med vara så att en mindre yta känns rymligare än en större om det är så att takhöjden är väldigt luftig och bra.

Kvalitet och hållbarhet

Även om växthus generellt sett ska hålla under en väldigt lång tid kommer det alltid att finnas undantag samt saker som kan påverka hållbarheten.

En av de främsta farozonerna är oftast glasskador som lätt kan hända om föremål som till exempel bollar skulle träffa rutan.

“Om du har småbarn som leker mycket och spelar fotboll är det något du bör ha i åtanke när du väljer växthus.”

Bortsett från själva rutorna är risken rätt liten att du upplever problem med hållbarheten. Med det sagt kan det absolut vara så att stommens kvalitet skiljer sig åt beroende på bland annat material och tillverkare.

Ventilation

Något som man kanske inte alltid kommer ihåg att tänka på med växthus är luften inuti och att se till så att den inte står still. För att säkerställa detta bör man kika på vilka ventilationsegenskaper den modellen eller huset man kollar på har.

Bortsett från att det kan vara jobbigt att andas så kan faktiskt ens odling också påverkas negativt av dålig luft. Om du använder dig av högkvalitativ planteringsjord i växthuset förhindrar du den potentiella växtförmågan som jorden annars tillåter om du råkar ha dålig ventilation i växthuset.

Placering

Det första du behöver ha i åtanke när du ska köpa ditt växthus är faktiskt vart du ska placera det och hur mycket utrymme du har tillgängligt. Detta kommer nämligen avgöra hur stor modell du kan köpa och göra det enklare för dig att göra ett val.

För de som har lite plats kan man ibland undersöka möjligheten att placera växthus mot väggen och därmed maximera användningen av sitt utrymme. Om du planerar på att ha en regntunna bredvid behöver du också tänka på att taket av huset inte får sträcka sig över allt för mycket. 

Det finns även de som väljer att placera växthus på balkongen vilket såklart också är ett möjligt alternativ om du har plats över på din balkong.

Rent generellt sett brukar det dock vara enklast att placera huset på sin gräsmatta och är även det de flesta väljer att göra. Men man kan som sagt placera det på olika ställen, detta innefattar bland annat:

  • Balkongen
  • Tomten
  • Mot en vägg

En sak man ska komma ihåg när man bygger och placerar huset är dock att man ibland kan behöva bygglov. Detta påverkas av vilken storlek man väljer och du bör därför överväga placeringen tillsammans med storleken, som vi tog upp tidigare.

Med tanke på att den främsta användningen av huset förmodligen kommer vara att få sina växer att växa är det viktigt att man möjliggör detta genom en smart placering.

I och med att växterna behöver solljus vill man självklart att huset ska vara exponerad för lagom mycket sol. Det kan dock även variera från växt till växt hus mycket solljus de behöver för att frodas.

Med det sagt ska man inte heller låta sina växter bli exponerade för alldeles för stora mängder solljus utan hålla det på en sund nivå. Det kan därför vara smart att placera huset på en plats som skuggar vissa delar under olika tider under dagen, då får du en så kallad vandrande skugga.

Vanliga frågor om växthus

När kan man sätta ut sina tomater i växthuset?

Generellt sett så brukar man säg att man kan sätta sina tomater när temperaturen på natten är minst 8 grader. Utöver det bör man vänja plantorna att stå ute genom att börja med att ha dem där endast några timmar.
Avslutningsvis så kan det vara klokt att undvika exponering i för starkt solljus precis efter att du placerat ut de.

Hur inreder jag ett litet växthus?

Hur du väljer att inreda ditt lilla växthus är helt upp till dig själv men det finns dock några tips som kan vara värda att ha i åtanke. Bland annat så bör man försöka hålla en så pass mysig inredning som gör den lilla miljön behaglig istället för trång, man bör samtidigt undvika saker som tar för mycket plats.

När kan man plantera sina gurkor i växthuset?

När det slutat vara frost på nätterna brukar man säg att det går bra att sätta ut gurkorna. Förslagsvis så gör man detta i robusta kärl om man ämnar placera de i växthuset.

Vad kostar ett växthus?

Priset på ett växthus kan precis som allt annat variera beroende på bland annat storlek och konstruktion. Om du är intresserad av att få en inblick i vad lite olika modeller kostar kan du kika på alternativen vi listat på vår hemsida.

När krävs det bygglov för att bygga växthus?

Oftast är det fritt fram att bygga växthus under 15 kvadratmeter utan att söka bygglov men det kan finnas undantag. Se därför till att försäkra dig om att du inte behöver söka bygglov innan du börjar bygga.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att det finns flera olika saker som är viktiga att ha i åtanke vid ett köp av växthus.

Till att börja med så gör man klokast i att fundera på hur stort man vill att det ska vara samt även om vill ha extra takhöjd.

Fortsättningsvis så bör man också fundera över vart man har tänkt placera huset och huruvida man behöver bygglov eller inte. När det gäller placeringen bör man också fundera på mängden sol, skugga och vad som är smidigast.

Utöver detta kan man ta en kik på vilka materialalternativ det finns och om man har någon speciell preferens eller behov när det kommer till detta.

Avslutningsvis så bör man komma ihåg att undersöka ventilationen och ta reda på vilken kvalitet och hållbarhet den modellen man kikar på har.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen