Det bästa vedskjulet 2023 – Test av vedskjul

Bäst i test

Premiumval

Billigast

Gardexa Vedskjul + Förråd 6.53 m²

HORTUS Vedskjul 1,3 m²

Vedbod "Pelle" + Förråd 6 m²

Vedskydd "Tarmo" 0,8m²

Klicka här för att se fler vedskjul. 

Bästa vedskjulet 2023

Att äga ett bra vedskjul är superviktigt för alla som använder sig utav ved. Anledningen till att det är så viktigt är för att säkerställa att veden håller sig i skick och inte blir fuktig och blöt. I tider där elpriser och energi är extra dyrt är detta ännu viktigare då vissa är i stort behov av ved för att värma upp sin bostad. Precis som med en regntunna kan man spara pengar genom att ha ett bra vedskjul då man slipper kassera dålig ved.

Men det är faktiskt svårare att köpa det bästa vedskjulet än man kan tro. Vad det beror på är det faktum att det finns så många viktiga aspekter att ta hänsyn till om man vill hitta det bästa vedskjulet för ens egna ändamål. Dessutom så finns det ett mycket stort antal olika modeller inom olika prisklasser, vilket kan göra det förvirrande att veta vilken man ska välja. Det är även vanligt för onlinebutiker att lyfta fram positiva aspekter med en viss produkt men skymma undan de negativa aspekterna som kanske annars skulle minska deras försäljning.

Det är just därför vi här på hantverksproffset.se har gjort ett stort övergripande test av de bästa vedskjulen på marknaden. I samband med vårt test har vi även skapat en köpguide för att du som vill hitta det bästa vedskjulet som är skräddarsydd för just dina ändamål ska kunna göra det utan större problem. Testet och köpguiden för vedskjul har vi kunnat skapa genom att läsa igenom stora mängder kundrecensioner och genom att utgå från egna erfarenheter och kunskaper. Efter att du har läst igenom vår köpguide kan vi nästan garantera att du kommer kunna hitta rätt vedskjul för dig. För dig som bara vill ha det bästa vedskjulet utan att behöva göra det för komplicerat för dig själv så kan du välja via vår tabell ovan.

Köpguide för bäst i test vedskjul 2023

Att köpa det bästa vedskjulet på nätet kan alltså vara ganska svårt. I och med att det finns så många aspekter att tänka på kan det bli förvirrande när man ska välja. Nedan hittar du därför vår köpguide som vi har sammanställt där du kan hitta allt du behöver veta innan du köper det bästa vedskjulet på nätet. Tänk även på att ta hänsyn till dina egna behov och ändamål. Här är vad du behöver tänka på:

 • Storlek
 • Kvalitet
 • Typer av beklädnad
 • Tak och dörrar
 • Bas
 • Design
 • Golv och grund
 • Installation
 • Material
 • Tillbehör

Storlek

Vilken storlek som passar dina behov bäst beror på vad du tänker använda den till och hur mycket utrymme du har i din trädgård. Om du planerar att använda ditt skjul för förvaringsändamål, glöm inte att räkna in hur många som kommer att använda det.

Om du har en stor familj, med massor av cyklar och trädgårdsutrustning, skulle det vara bättre att överväga ett medelstort till stort skjul, en storlek på 8′ x 6′ är en bra utgångspunkt. Om du bara planerar att förvara ett fåtal föremål, eller om vedskjulet är avsedd för ensambruk, finns massor av mindre storlekar tillgängliga.

Vissa större vedskjul kan självklart användas som förvaring för diverse större verktyg, kanske snöslungan eller slåtterbalken.

Kvalitet

Något som många tycker är förvånande när de börjar fundera på att köpa ett träskjul är att till synes identiska modeller kommer i olika prisklasser. Det beror på att det är skillnad i tjockleken på virket, plus att det finns olika typer av beklädnad som varierar i styrka och väderbeständighet.

För att öka kvalitén och hållbarheten bör du använda träolja om skjulet har en omålad träyta.

>>> Kolla även in myggskydd här!

Typer av beklädnad

En nyckelfaktor för ett träskjuls styrka och väderbeständighet är dess beklädnad, av vilka det finns tre huvudtyper. Överlappande beklädnad är standardtypen och det handlar om horisontellt virke som överlappar varandra. Det ger en stabil struktur som är resistent mot de flesta typer av väder. Istället för att bara överlappa varandra, låser panelerna i not och fjäderbeklädnad faktiskt ihop för att skapa en tätare, styvare och väderbeständig yta. Denna typ av beklädnad använder sig av sammankopplade paneler, som med not- och notbeklädnad, men med tillägg av en liten läpp mellan varje panel som fungerar som en extra barriär mot regnvatteninfiltration. Detta är den dyraste typen av beklädnad som finns.

Tak och dörrar

Nyckelelement i ett träskjuls design inkluderar typen av tak och dörrens stil. Dessa påverkar hur mycket utrymme som finns tillgängligt och hur lätt det är att komma in. Det finns tre huvudtyper av tak. Detta är en mycket vanlig typ av skjuldesign och har en inverterad V-form med toppen i mitten. Tillträde sker normalt genom antingen en enkel- eller dubbeldörr i ena änden av vedskjulet. Även kallad lutande tak, denna design har ett lutande tak som är högre på ena sidan. Inträde sker vanligtvis längst fram i vedskjulet där taket är som högst. Fönster är ofta på samma sida som ytterdörren. Ett slags spets, halvåttkantigt tak som omedelbart känns igen för sin likhet med traditionella holländska lador. Denna stil är mindre vanlig. När det kommer till dörrar lönar det sig att i förväg veta vad du ska använda ditt skjul till. Dubbeldörrar är bra för skjul som förvarar cyklar eller någon större trädgårdsutrustning. Om du planerar att använda ditt skjul som kontor kan en enkeldörr vara att föredra.

Bas

Att ha en lämplig bas för din träskjul att stå på kommer att bidra till att den håller sig torr och fri från röta i många år; det kommer också att ge ditt skjul den stabilitet den behöver. För att förbereda ett standardskjul, markera först ett område som är lite större än vedskjulets fotavtryck, och ta bort de första 8 cm av eventuell gräsmatta eller matjord. Blanda upp en del cement till åtta delar byggjord och fördela den jämnt över området till ett djup av cirka 4 cm. Börja nu i ett hörn och lägg gatsten ovanpå, använd ett vattenpass för att kontrollera att marken är platt. Mycket stora skjul kan behöva läggas på en platta bas, vilket innebär att man använder hardcore, sand och betong för att göra basen. om du inte har gjort detta tidigare, sök professionell rådgivning.

En portbas är en slags stadig palett som har en träspets i varje hörn som kan stickas i marken. Att ha en portbas innebär att du inte behöver förbereda din egen bas med marksten eller en solid platta. Det är ett mycket enklare och smidigare sätt att få ett träskjul installerat i din trädgård, eftersom det enda du behöver göra i förväg är att se till att marken där du vill att vedskjulet ska placeras är plan och plan.

Design

Oavsett om du tänker använda ditt friggeskjul som förvaringsskjul, lekstuga, man-grotta, skjul, verkstad eller kontor, är dess utseende en viktig faktor som du inte kan förbise. Detta eftersom utseendet på din förvaringsenhet kan ha betydelse för din fastighets utseende. Eftersom du med största sannolikhet har för avsikt att få ditt hem att se exceptionellt ut, bör det perfekta förvaringsvedskjulet komplettera ditt hems naturliga design. Till exempel, om ditt hem har välvda fönster, kan du kopiera designen på ditt skjuls fönster också. Om ditt hem är vitt kan det se bättre ut att ha ett vitt skjul. Eller om ditt hem har ett lantligt utseende, ett skjul med en rustik design eller ett skjul i ladastil skulle komplettera det ganska bra. Tänk på att ditt nya skjul ska smälta in i omgivningen för att förbättra utseendet på din trädgård.

Horisontella förvaringsenheter är idealiska för förvaring av mindre, mer kompakta föremål som utemöbler, sopcontainrar, utomhusutrustning, grillar, ved och mer. Denna stil är idealisk för uteplatser, balkonger och trädgårdar. Vertikala förvaringsenheter är utmärkta för förvaring av höga handverktyg och utrustning som krattor, spadar och trimmers. Många vertikala förvaringsenheter kan installeras mot väggen i ditt hem eller garage eller fristående på din trädgård. Skjul kan lagra föremål som är för stora för horisontella och vertikala förvaringsenheter, såsom motorcyklar och utrustning för friluftsliv. Du kan till och med lägga till hyllor för att lägga till lagringsutrymme för mindre föremål.

>>> Klicka här om du också är intresserad av ett insektshotell

Golv och grund

Som vi noterade tidigare har inte alla förvaringsskjul ett golv. De flesta vedskjul är designade med valfria standardinramade plywoodgolv. Metall- och vinylskjul, å andra sidan, kommer normalt inte med golv. Istället säljs deras golv separat i form av en golvinramningssats eller grundsats. Du kan antingen välja att skapa ditt eget golv eller köpa satsen tillverkad av vedskjulets tillverkare. De flesta plastskjul kommer redan att ha ett halkfritt plastgolv inuti. För de som inkluderar golv kan du förvänta dig att bygga en grund av betong eller trä under golvet för stöd.

Oavsett om ditt skjul kommer med golv eller inte, är det verkligen viktigt att få den bästa grunden. Du måste se till att grunden som du installerar ditt skjul på är solid, jämn och välbyggd. Den bör också byggas för att lyfta upp förvaringsenheten från den våta marken och jorden. Skurfundament kan göras med olika material, inklusive betongplattor, betongblock, trävirke eller packat grus. Det är viktigt att du skapar en väldränerande och förhöjd grund enligt instruktionsboken för just ditt skjul för att förhindra korrosion och röta av skjulmaterialet.

Installation

Detta beror på hur mycket tid du har, hur händig du är och hur mycket du vill spendera. Om du är kapabel och vill spara lite pengar kan du köpa ett skjulpaket och montera det själv med hjälp av en vän eller familjemedlem (de flesta skjul kräver 2 personer för att montera).

Prefab skjul kommer med förenklade bruksanvisningar som lätt kan förstås av alla nybörjare. Alla med hushållsredskap kan montera det minsta metallvedskjulet upp till det största vedskjulet med lite tålamod och en vän.

Men om din hälsa talar för att ett skjulprojekt kanske inte passar dig eller om du är väldigt upptagen och inte har tid med det eller om du helt enkelt inte tycker om monteringsprojekt, finns det professionella installatörer inom alla områden. De flesta kommer att köpa ett skjul på nätet och få det levererat hem till sig och sedan söka lokalt efter en byggare eller hantverkare som kan komma och göra installationen.

Se till att förhandla om din totala kostnad med dem innan du accepterar budet. Gå igenom bruksanvisningen och se till att det inte blir några överraskningar. Till exempel kan ditt skjul kräva att du bygger en träramad grund under den innan du monterar vedskjulet.

Du vill inte att skjulinstallatören ska komma ut oförberedd på det steget och sedan överraska dig med en enorm räkning du inte hade räknat med. Vi vill också göra en särskild notering här om att anlita någon för att bygga ditt skjul åt dig. Låt oss vara ärliga, ingen bryr sig om dina saker så mycket som du gör.

Om installationen innebär att du måste riva andra byggnader, borde du verkligen äga en kofot. Den underlättar nämligen enormt när byggen ska rivas.

Material

Harts och vinyl är hållbara alternativ med lågt underhåll för skjul. Idealisk för dem som inte vill ha underhåll och underhåll av ett vedskjul, avvägningen är att du inte kan måla din harts- eller vinylskjul. Men dessa skjul finns i en mängd olika former och storlekar så att du kommer att vara säker på att hitta ett alternativ som matchar din stil. Skur gjorda av metall ger hållbara och prisvärda utomhusförvaringslösningar. Metallskjul är också lätta att underhålla. Repor på metallen kan enkelt repareras genom att försiktigt polera området med smärgelpapper, tvätta det och applicera ett lager bättringsfärg. Trä har varit det traditionella materialet för att bygga skjul i många år. Träskjul kan enkelt anpassas för att matcha ditt hem och garage för ett vackert, enhetligt utseende som lägger till trottoarkant. Men träskjul kräver mest underhåll och underhåll.

>>> Klicka här om du är ute efter ett hönshus!

Tillbehör

Maximera den organisatoriska förmågan hos ditt skjul eller förvaringsenhet genom att lägga till tillbehör. Vissa tillbehör är designade för byggnader eller enheter som har väggar med lameller eller slitsar. Om din byggnad inte har lameller eller slitsar kan du istället montera lamellvägg, båda gör att du enkelt kan hänga upp krokar, verktygshållare, soptunnor med mera. Innan du köper några tillbehör, se till att de är kompatibla med ditt nuvarande eller potentiella skjul eller förvaringsenhet. Hyllsystem är lätta att installera. Det öppna hyllkonceptet gör det snabbt och enkelt att hitta och komma åt de föremål du behöver. Kontrollera alltid viktbegränsningarna för dina hyllsystem innan du förvarar tunga föremål.

Takmonterad förvaring ger överliggande förvaring för större organisationsmöjligheter, särskilt i mindre skjul och förvaringsenheter. Lofthyllor är idealiska för att hålla säsongsbetonade föremål som utomhuskuddar, kuddar och sovsäckar ur vägen när de inte används. Öglekrokar är idealiska för förvaring av en mängd olika föremål. Håll dina sladdar och slangar snyggt hängda och fria från trassel genom att hänga dem på en av dessa krokar. Istället för att luta dina hopfällbara stolar och stegar mot väggarna i ditt skjul eller förvaringsenhet, häng upp dem säkert på dessa krokar för att hålla ditt skjul eller förvaringsenhet från att kännas rörig.

J-krokar är bra för att hålla stegar och långskaftade eller tunga verktyg från marken och lättillgängliga. Den böjda formen säkerställer att föremål som sladdar eller slangar inte glider av kroken och förblir säkert hängda. Dubbla krokar är bra för att snyggt hänga upp tunga och långskaftade verktyg. Dessa krokar är också bra för att hålla ordning och reda på elverktyg som lövblåsare och trimmers och lätt att komma åt.

Lista över de bästa vedskjulen 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Stapla ved rätt

För de flesta av oss är målet med stapling en stark, estetisk konstruktion som luft kan cirkulera genom. En välgjord trähög är ett nöje att titta på utanför fönstret eftersom solen träffar den i olika vinklar under året. Trä måste vara från marken. Om du kryddar ved utanför ett skjul, vilket många gör som en preliminär även om de har ett skjul, lägg pallar i den soligaste delen av gården som har bra luftcirkulation. Det betyder borta från huset. Du vill ha det borta från huset ändå för att hålla insekter utanför. Den gamla tumregeln är att stapla tillräckligt löst för en mus att springa igenom men tillräckligt hårt för att en katt inte kan följa.

En annan tumregel är att ett litet barn ska kunna springa över toppen av en bra vedhög utan att få den att kollapsa. Bygg det som att släktet skulle gå över toppen. Trä som skärs i korta rundor klyver lättare än längre rundor men det gör instabila staplar. Detta är något att tänka på när man köper en kamin. Om din kamin tar kort ved som är mindre än 35 cm så vill du hålla vedhögen låg. Kamin ved 16 till 45 cm långa travar fint. Vissa människor gillar att stapla enskilda rader med alla bitar vända åt samma håll. Raderna är inneslutna av stolpar eller träd i vardera änden.

Typ av material

Att välja den typ av material som uppfyller dina detaljer är förmodligen det viktigaste beslutet du kommer att göra. De prefabricerade skjulmaterialen som används kommer att avgöra kostnadsintervall, styrka, underhåll, livslängd, kvalitet och många andra faktorer. När du vet svaret på vilket material du vill välja, kommer du att kunna begränsa din sökning snabbare och fatta bättre köpbeslut. Låt oss komma igång med dessa alternativ!

Metallvedskjul

Dessa är de vanligaste skjul du kommer att se runt de flesta stadsdelar. Anledningen till detta är att de är de lägsta prissatta skjulen, tillgängliga i många färgalternativ och stilar, lätta, lätta att frakta eller transportera och lätta för alla att montera. Men montering av denna typ av skjul involverar vanligtvis 100-tals skruvar och kan ta lite tid att slutföra. Två personer rekommenderas för montering. Metallskjul är vanligtvis gjorda av galvaniserat eller vinylbelagt stål. Detta extra steg i dagens tillverkning hjälper dem att motstå repor och rost, till skillnad från de gamla rostiga metallvedskjulen du ser i äldre hembakgårdar. Plåtskjul kräver lite eller inget underhåll och de kan behålla sitt utseende och funktion i många år. Metallen är dock ganska tunn och kan lätt bucklas om medlemmarna i ditt hushåll inte tar hand om byggnaden. Extrema vindar eller kraftig snö kan också ta ut sin rätt på ett metallskjul och det rekommenderas alltid att vara extra försiktig med att förankra vedskjulet.

Fördelar: De är mycket prisvärda. Det finns många färgalternativ att välja mellan. De är lätta/enkla att transportera eller frakta. Enkel montering för nybörjare. De är galvaniserade eller belagda för att förhindra rost. Lågt underhåll. Vissa modeller har ventiler. Nackdelar: De behöver många skruvar för att slutföra monteringen. De blir lätt buckliga. Mottaglig för skador från extremt väder. Fönster och hyllor ingår vanligtvis inte. Golv ingår inte heller (golvinramningssatser finns).

Vinylvedskjul

Nästa steg upp från ett metallskjul i kostnad och hållbarhet kommer att vara vinylskjul. Denna typ av skjul behåller stålramen för väggarna och takstolssystemet samtidigt som metallpanelerna och dörrarna ersätts med vinyl. Vinylpanelerna är resistenta mot allt som metallpaneler inte är! De är buckliga, brandhämmande och de kommer inte att rosta, repa eller skala färg över tiden. PVC-vinylskjul är tyngre än metallskjul, men de är fortfarande lätta nog för transport och frakt vilket gör dem lätta att manövrera. Vinylpanelerna glider in mellan stålramstolparna istället för att skruvas ihop. Så du får minska antalet skruvar som används, vilket gör monteringen enklare, till skillnad från metallskjulen där du använder mycket skruvar. Minst två personer rekommenderas för installation av vinylskjul. Dessa vinylpaneler är dock bara enskiktade och ganska lätta, vilket gör dem något bättre än metallpaneler men fortfarande mottagliga för skador i extrema vädersituationer.

Plastvedskjul

Om du har budgeten och vill ha ett skjul i den högre änden, kan plastskjul vara den perfekta passformen för dig. De flesta plastskjul är konstruerade av en dubbelväggig plastskiva som pressats ihop med stålförstärkningar som täcker insidan. De använder en kraftig stålram och ståltakstolar som är tillräckligt starka för små vuxna att hänga i! Takstolarna kan i de flesta fall fungera som extra överliggande förvaring. De är tyngre än metall- och vinylskjul, så du kan förvänta dig att flytta några väldigt tunga lådor.

Plastskjul innehåller vanligtvis ett tjockt plastgolv inuti, fönster, takfönster, ventiler och massor av hyllor för att hjälpa dig att få ordning. Polykarbonatplasten är ogenomtränglig för rost, insekter, mögel och röta. Du kommer garanterat att njuta av detta skjul då de är långvariga och tenderar att hålla i många år och generationer. De är extremt låga på underhåll och kräver bara en enkel avspolning årligen för att hålla dem rena.

På grund av det medföljande golvet måste du installera en plan grund som är byggd av betong- eller trädäck för att ge den en plan yta att stå på. Grundmaterial ingår inte. Plastförvaringsskjul är vanligtvis ganska lätta att installera för de flesta nybörjare. Två till tre personer rekommenderas för korrekt installation. De flesta plastskjul klarar några av de tuffaste väderscenarierna du kan kasta på dem. Om ett kraftigt plastskjul med stålram inte kan hålla i ditt väder så kan ingenting utanför en äkta träbyggnad. Vi kommer att diskutera vedskjul härnäst.

>>> Är du intresserad av poolstegar? Klicka här. 

Trävedskjul

Såvida du inte väljer att köpa timmer lokalt, mäter och kapar allt själv, faller vedskjul vanligtvis runt samma pris som plastskjul i samma storlek, eller något högre beroende på märke och kvalitet. Du kan hitta billigare vedskjul byggda av 2×3 reglar, men om du vill ha den sortens starka hållbarhet du får från ditt hem, vill du köpa ett 2×4 regelskjul. Det finns massor av företag nu som prefabricerar träskjulssatser som alla är färdigskurna, förpackade och levererade till ditt hem redo för dig att göra DIY-monteringen. Dessa kan monteras av de flesta nybörjare, men det behövs en liten höjning av kompetensnivån eftersom installatörerna kommer att slå mycket spikar. Två till tre personer rekommenderas för effektiv montering.

Träskjul ger dig den mest hållbara byggnaden på marknaden som kan stå emot även de värsta väderområdena. De ger dig också fler anpassningsmöjligheter genom att använda hemfönster och dörrar. Med ett vedskjul kan du måla det i vilken färg du vill, använda valfri bältros (matcha ditt hem för ett professionellt utseende), lägga till anpassade hyllor inbyggda i väggarna, förvandla det till ett garage, mangrotta eller skjul – din alternativen är verkligen obegränsade med ett träskjul!

Du kommer att kunna välja mellan vilken storlek och stil du kan tänka dig. Välj ett skjul i ladugårdsstil eller välj bland många fler moderna mönster. Du kommer dock att behöva göra lite underhåll. Färgen håller inte för evigt och du måste måla om vedskjulet vart 3–10 år beroende på kvaliteten på färgen som används och dina personliga preferenser. Du måste också spraya insektsmedel runt basen av din byggnad, speciellt för att förebygga termiter. En grundbas av betong eller behandlat trägolv krävs också för att bygga ett vedskjul på rätt sätt. Dessa material ingår vanligtvis inte.

Hitta rätt storlek

Förvaringsskjul finns i många olika storlekar från små förvaringslådor och små skjul till jätteladugårdar och garage. Men den här storleken fungerar inte för alla och du måste hitta den perfekta storleken för dina behov. Nedan finns några allmänna beskrivningar som kan hjälpa dig att förstå storleken du ska leta efter.

>>> Letar du efter ett cykelskjul? Klicka här!

Medium vedskjul

Dessa storlekar sträcker sig från cirka 2,5 x 3 meter till upp till 3,5 x 4 meter Om du vill ha ett skjul där du kan förvara större trädgårdsutrustning som snöslungor, åkgräsklippare och annan skrymmande utrustning kan detta vara den bästa skjulstorleken för dig.

Stora vedskjul

Skjul i denna kategori är mellan 110 och 180 kvadratmeter stora. Dessa storlekar sträcker sig från cirka 10×14 till 12×16. De är perfekta för riktigt stor utrustning, traktorer, fritidsfordon, terränghjulingar och mycket mer. Du kan verkligen använda den här storleken för alla dina överflödeslagringsbehov som inte passar i ditt hem.

Extra stora vedskjul

Skjul i denna kategori börjar vanligtvis runt 190 kvadratmeter och kan byggas mycket större. Den största storleken i vår butik är 1200 kvadratmeter. Dessa storlekar sträcker sig från 12×10 till upp till 30×40. Du vill ha en extra stor storlek om du verkligen är i behov av ett garage eller en verkstad. Med ett extra stort skjul har du plats att förvara allt du vill, även bilar! Se alltid till att din skjuls dörröppning lätt kan rymma den största utrustningen, fordonet eller föremålet du tänker förvara. Se också till att du lägger till cirka 25 % eller mer utrymme än du behöver. Detta kan komma väl till pass i framtiden och det ger dig också tillräckligt med utrymme för att komma åt allt i vedskjulet.

Alla skjul kommer inte med golv. Detta är en faktor du måste tänka på om att inte ha ett golv kan skada dina föremål. Vissa skjul tillåter golvsatser, vilket gör att du kan skapa ditt eget golv. Det finns också skjul som låter dig lägga till expansionssatser till dem. Detta gör att du kan få mer lagringsutrymme ifall ditt ursprungliga utrymme inte räcker. Om du tror att dina förvaringsbehov kan öka med tiden, köp ett skjul som kan utökas senare.

Vanliga frågor om vedskjul

Hur hittar jag rätt vedskjul för mig?

Innan du bestämmer dig för vilket träskjul du ska köpa lönar det sig att vara fullt informerad om de alternativ som finns och veta exakt vad du ska använda vedskjulet till. Det finns väldigt många olika typer av skjul, och de olika formerna, storlekarna och designstilarna är alla anpassade för att passa en mängd olika ändamål. Beroende på vad du kommer att ha i ditt skjul och hur mycket tid du kommer att spendera i den, kan vilken typ av timmer och beklädnad du väljer vara betydande. Dessa skillnader, samt användbar information om baser, installation, bygglov och mer, förklaras nedan.

Vad är skillnaden på olika vedskjul?

Även om träet i båda vedskjulet är tryckbehandlat, och levereras med tio års antirötgaranti som standard, har den dyrare modellen shiplap not- och spontklädda väggar som är 12 mm tjocka och ett golv som också är 12 mm tjockt, plus en tung takbeläggning av mineralfilt. Den billigare modellen har överlappsklädda väggar som är 8 mm tjocka, golvet är 10 mm tjockt och takbeläggningen är sandfilt. Båda modellerna är robusta och pålitliga träskjul, men det dyrare vedskjulet ger större väderbeständighet och har en styvare struktur.

Hur bygger jag mitt eget vedskjul?

Det här avsnittet är för dig som vill bygga sina skjul själv. Plast- och vinylskjul är vanligtvis den enklaste skjultypen att bygga. Det betyder dock inte att du inte kan bygga en trä- eller metallförvaringsbyggnad själv. När du har fattat ditt design- och typbeslut, följ noggrant monteringshandboken från tillverkaren. Nedan följer några tips som hjälper dig att få den perfekta byggnaden: Se till att området du väljer att installera ditt skjul har en bra vattendräneringsinställning. Välj en plan yta eller en yta som lätt kan jämnas när du bygger ditt skjul. En plan yta krävs och utan den kan ditt skjul bli en mardröm att montera.

Skjul kan vinna mycket på en bra grund. Se därför till att din skjuls grund är byggd enligt bruksanvisningen och perfekt för det område där du vill installera den. Skaffa alla nödvändiga delar du behöver innan du börjar montera eller bygga ditt skjul. Du kan behöva ett extra par händer när du bygger ett stort skjul. Du behöver hjälp med tunga lyft samt hjälp med att hålla upp väggar och takstolar under monteringen. Kontrollera lokala koder och förbund och se till att du har alla nödvändiga tillstånd och godkännanden avmarkerade på din lista innan du beställer ett skjul.

Vad är skillnaden mellan ett metallvedskjul och ett trävedskjul?

Metallvedskjul

Hållbarhet är en av de största fördelarna med att äga ett metallskjul. De är designade för att skydda din gräsmattautrustning, trädgårdsmaterial, verktyg etc. från regn, snö och vind. Ett annat proffs är att metallskjul finns i en mängd olika storlekar för att rymma allt du har att förvara. Dessutom är det lätt att koppla ihop en släpvagn med ett metallskjul för att skapa ännu mer förvaringsutrymme! Metallskjul är prisvärda, och du kan välja en med garageport för enkel åtkomst till större föremål som en motorcykel. Nu, när vissa människor tänker på metallskjul, föreställer de sig en grå, steril struktur som sitter på en fastighet. Följaktligen kan de sätta ett tråkigt utseende ner i con-kolumnen. Men metallskjul finns nu i en mängd olika färger! Som ägare kan du välja en färg som passar utseendet på din fastighet. Eller så kan du helt enkelt välja ett metallskjul i din favoritfärg.

Trävedskjul

En egenskap på proffssidan med att äga ett vedskjul är dess utseende. Många tycker om att inreda ett färgglatt vedskjul med blomlådor och krukväxter. Vedskjul finns med luckor och fönster som kan få strukturen att se ut som en förlängning av huvudhuset på fastigheten. En annan fördel med att välja ett vedskjul är att du kan välja en tvåvåningsmodell om du vill ha mer förvaringsutrymme. Träförvaringsskjul är tillräckligt hållbara för att skydda dina tillhörigheter i alla möjliga väder. Dessutom finns skjul nu tillgängliga med en mängd olika takstilar. Några exempel är A-ramen och ladugårdstaket. Du kan välja ett vedskjul med en takstil som koordinerar med taket på ditt hem.

När det kommer till nackdelarna med att äga ett vedskjul tror vissa att träet kommer att locka till sig termiter, snickarmyror och andra vedätande skadedjur. Även om dessa skadedjur attraheras av trä, finns det några försiktighetsåtgärder du kan vidta för att skydda ditt skjul. Till exempel kan färgning av ett vedskjul hjälpa till att avskräcka dessa destruktiva insekter. Det kan också hjälpa till att skydda väggarna i ditt skjul från vattenskador. Att rensa bort grenar, ogräs och högar av pinnar från ett skjul är ett annat sätt att förhindra att dessa skadedjur försöker invadera strukturen.

Hur förvarar jag och tar hand om min egen ved?

Torkning

Bortsett från bra trä som kapas och klyvas i längd, är torkning det näst viktigaste steget. För optimal förbränning bör ved torkas, eller “kryddas”, tills dess fukthalt är mindre än 20 procent. Ved med en högre fukthalt kan så småningom brinna, men det blir väldigt svårt att tända och lika svårt att fortsätta elda. Tack och lov har de träslag och sorter som växer i det nyzeeländska klimatet vanligtvis en snabbare torktid jämfört med andra områden i världen. I många länder behöver du minst 2 år. En bra praxis är att få din gröna ved kapat, klyvt och staplat tidigt på sommaren (december), virket är då vanligtvis tillräckligt torrt för att brännas följande vinter (juni). Det är 5 till 6 månaders torktid. Död ved kan få ännu kortare torktid.

Förvaring

Vedskjulet har historiskt sett varit en viktig del av Kiwi-hemmet, den kan komma i vilken form och storlek som helst och kan byggas av allt man kan tänka sig. Så länge den får plats med den mängd ved som krävs, samtidigt som den håller vädret borta och tillåter lite luftcirkulation, har du själv ett fint vedskjul. Ett vedskjul kan också ersätta en vedstapel eller torkbunt. Vanligtvis är en torkstapel en struktur som gör att du kan stapla veden högt (utan att allt ramlar omkull), men den har öppna sidor och bara ett litet tak för att hålla det direkta regnet borta. När du bestämmer dig för var du ska placera ditt vedskjul eller trave, välj en skyddad plats som inte är för långt från huset (långa vandringar genom trädgården på natten kan vara förrädiska).

>>> Är  du intresserad av en lekstuga? Klicka här. 

Om du inte vill köpa eller bygga ett förvaringsskjul för din ved så är det bästa sättet att skydda den med en presenning som klistras över din hög. Men innan du hastigt kastar presenningen över är det viktigt att virket är ordentligt staplat. Till att börja med, försök att få den från marken – så att luften kan cirkulera under. En träpalett är en bra bas. Precis som du vill att luft ska cirkulera under stockarna behöver du också den för att röra sig genom hela högen. Så stapla dina stockar på ett ordnat och snyggt sätt (för att undvika jenga-liknande kollapser när du tar bort en) och se till att du låter luckor utvecklas naturligt när du bygger, för ventilation. När det gäller täckning, se till att luften kan komma in i högen genom att lämna luckor på alla sidor – täck bara toppen och håll presenningen säker genom att nåla fast den med rep, som styrrep på ett tält.

Det perfekta vedskjulet

Om du planerar att köpa eller bygga ett vedskjul, tänk på dessa punkter. Luftcirkulationen är nyckeln, sidorna och baksidan ska ha mellanrum mellan lamellerna och basen ska höjas från marken. Taket, å andra sidan, måste hålla vatten ute så det måste vara fast och slutta bort från vedskjulets framsida. Genom att ha en öppen front har du enkel tillgång till stapling för att ta bort stockar och, förutsatt att taket ger en bra täckning, kommer dina stockar att skyddas från allt utom det värsta vädret. Om du är orolig för horisontellt regn kan du också fixa en presenningsgardin, se bara till att lämna den öppen så ofta som möjligt för luftcirkulation.

Stapling

Att stapla träet snyggt ser inte bara bra ut och sparar utrymme, det möjliggör också ett jämnare luftflöde runt träet. En väl staplad vedhög torkar vanligtvis snabbare än en slumpmässigt dumpad vedhög på golvet i ett skjul. Helst bör du ha din höga upphöjd från golvet så att luften kan cirkulera under högen såväl som från sidorna och toppen. En väl staplad vedskjul kan rymma nästan dubbelt så stor volym av ved jämfört med en dumpad vedhög som kastas in i samma skjul.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen