De 6 bästa verktygstavlorna 2024

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst liten

PELA 519771

X-PONENT 101101

STANLEY Track Wall

PELA 519770

Klicka här för att se fler verktygstavlor.

Att hitta rätt verktygstavla för dina specifika behov kan vara som att navigera i en djungel av alternativ. Den perfekta verktygstavlan gör inte bara ditt arbete mer effektivt genom att hålla dina verktyg organiserade och lättåtkomliga, men bidrar också till en renare och mer produktiv arbetsplats.

I denna artikel dyker vi djupt ner i världen av verktygstavlor, granskar och testar olika modeller och jämför deras funktioner, hållbarhet och prisvärde.

Från hur man fäster en verktygstavla till att välja rätt krokar, organisera dina verktyg och bedöma viktkapacitet – vi täcker allt för att du ska hitta den perfekta lösningen för dina behov.

1. Bäst i test – PELA 519771

PELA 519771 Verktygstavla

Vår upplevelse med PELA 519771, en pulverlackerad verktygstavla, var övervägande positiv under vårt test. Denna kraftiga verktygstavla på 950 x 1450 mm visade sig vara en robust och tillförlitlig lösning för verktygsförvaring.

Specifikationer
Material:Pulverlackerad plåt
Mått:950 x 1450 mm
Håldiameter:4 mm
Färg:Svart
Vikt ytterkant:Ja

Med sin viktade ytterkant och runda hål, kunde vi hänga upp en mängd olika verktyg med lätthet, allt från skruvmejslar till hammare, vilket effektiviserade vår verktygsvägg avsevärt.

Under testprocessen märkte vi att denna tavla passar väl ihop med en mängd olika verktygskrokar, hållare och hylsor.

Hålen, som är Ø4 mm och passar för Ø4,8 mm skruv, är lämpligt avstånd från varandra med ett centrum till centrum avstånd på 12 mm.

Detta möjliggjorde flexibilitet och anpassning som vi sällan sett i liknande produkter.

Även om PELA 519771 är en utmärkt verktygstavla med många positiva aspekter, fann vi en liten nackdel under vårt test.

Vi märkte att om man har tyngre verktyg, kan det bli svårt att hålla dem säkert på plats, trots plåttjockleken på 1,4 mm. Detta kan dock lösas genom att använda flera krokar för att dela upp belastningen.

Fördelar

 • Kraftig konstruktion
 • Flexibel layout
 • Passar ett brett utbud av verktyg
 • Lätt att montera

Nackdelar

 • Kan vara svår att rengöra

2. Bäst premiumval – X-PONENT 101101

X-PONENT INREDNING 101101 Verktygstavla

Under vår omfattande testning av X-PONENT 101101, en perfoplåt i blått utförande, märkte vi flera fördelar och enstaka nackdelar.

Specifikationer
Material:Perfoplåt
Tjocklek:2 mm
Mått (mm):903×925
Färg:Blå
Montering:Vägg

Den mest framträdande aspekten av X-PONENT 101101 är dess flexibilitet. Med en höjd på 903 mm och en bredd på 925 mm, gav det oss stor frihet att anpassa vår verktygsvägg efter våra specifika behov.

Plåten är tillverkad med dubbelbockade kanter på 19 x 19 mm, vilket ger stabilitet och säkerhet till upphängda verktyg.

Men den viktigaste upptäckten under vår testperiod var att endast X-ponents krokar och hållare passar med denna plåt.

Detta kan vara en begränsning för vissa, men om man redan använder X-ponents krokar och hållare, så innebär detta en konsekvent, tillförlitlig passform.

Den största nackdelen vi upplevde var att det begränsade utbudet av kompatibla krokar och hållare kan bli ett problem för dem som önskar en mer anpassad layout.

Om du dock är ett fan av X-PONENTs tillbehör, kommer detta inte att vara ett problem.

Fördelar

 • Flexibel layout
 • Robust konstruktion
 • Bekväm storlek
 • Säker passform med X-ponents tillbehör

Nackdelar

 • Begränsad till X-ponents krokar och hållare
 • Kan vara svår att montera själv

3. Bäst budgetval – STANLEY Track Wall

STANLEY Track Wall System Kit Verktygstavla

STANLEY Track Wall System Kit har vi testat grundligt i vår verkstad. Systemet består av en 20-delars verktygstavla och tillbehör, vilket är det perfekta startkitet för att skapa den ultimata förvaringslösningen. Vårt huvudsakliga intryck av produkten är att den ger ett effektivt sätt att organisera våra verktyg.

Specifikationer
Antal delar:20
Antal skenor:2
Material:Stål
Maxlast/skena:143 kg
Skenmått (cm):121×14

Tavlan har två väggskenor på 121 cm vardera, vilka enkelt monteras på väggen. Den kan konfigureras efter behov, antingen i en lång rad eller täcka en hel vägg, beroende på utrymmet och förvaringsbehoven.

Täcklocken, som ingår i kitet, kan enkelt tryckas på plats utan verktyg. Kitet innehåller också en rad olika krokar: korta krokar, redskapskrokar, en krok för utomhusutrustning, karbinhakar och mer.

Dessa krokar är tillverkade av robust stål belagt med ett slitstarkt material för att förhindra repor och skador, och de monteras enkelt med en vrid- och låsmekanism.

Vår enda stora nackdel vi upplevde är att monteringsprocessen kan vara lite komplicerad för några användare. Men med lite tålamod och noggrannhet, kommer du att ha en skräddarsydd förvaringslösning redo på nolltid.

Fördelar

 • Omfattande kit
 • Flexibel konfiguration
 • Effektiv utnyttjande av utrymme
 • Mångsidiga krokar

Nackdelar

 • Kräver noggrann montering
 • Begränsad till Stanley krokar och tillbehör

4. Bäst liten verktygstavla – PELA 519770

PELA 519770 Verktygstavla

PELA 519770 har testats i vår egen verkstad, och resultatet är imponerande. Denna pulverlackerade verktygstavla tillverkad i robust plåt mäter 950 x 950 mm, och ger en stabil och hållbar lösning för verktygsförvaring.

Specifikationer
Mått (mm):950×950
Material:Pulverlackerad plåt
Håldiameter:4 mm
Plåttjocklek:1,4 mm
Färg:Svart

Tavlans huvudkaraktäristik är dess starka plåt med vikt ytterkant och runda hål. Dessa hål är 4 mm i diameter, vilket passar för skruvar med en diameter på 4,8 mm.

Tavlan kan enkelt anpassas med krokar, hållare, hylsor och andra verktygsförvaringslösningar.

Med centrum till centrum avstånd mellan hålen på 12 mm, finns det massor av utrymme att anpassa och organisera verktygen efter dina behov.

Under vår testning, uppskattade vi verkligen flexibiliteten och anpassningsförmågan hos PELA 519770.

Men en nackdel som vi observerade var att installationen kräver lite tid och arbete. Men med lite tålamod och planering, kommer du att belönas med en professionellt utseende och mycket funktionell förvaringslösning.

Fördelar

 • Robust konstruktion
 • Flexibel förvaring
 • Stor anpassningsförmåga
 • Stabil montering

Nackdelar

 • Skruvar ingår ej
 • Begränsad till kompatibla tillbehör

5. Bäst mångsidig verktygstavla – Schoeller 9015

SCHOELLER ALLIBERT 9015 Verktygstavla

Schoeller 9015 är verkligen ett föredöme när det kommer till organisation av förråd. Detta svarta, väggmonterade upphängningspanel ger utrymme för ett stort antal hyllboxar och krokar, vilket möjliggör maximal utnyttjning av utrymmet och hjälper dig att hålla din arbetsplats städad och organiserad.

Specifikationer
Mått (mm):900×475
Färg:Svart
Montering:Vägg
Antal rader:13
Hål:9mm

När vi testade Schoeller 9015 i vår egen verkstad var vi verkligen imponerade av dess mångsidighet. Det kan rymma 12 enheter av hyllbox 9073 på 3 rader, 18 enheter av hyllbox 9074 på 3 rader, eller upp till 48 enheter av hyllbox 9075 eller 9076 på 6 rader.

Detta ger en stor flexibilitet för att organisera verktyg och tillbehör på det sätt som passar dig bäst. Ännu bättre, boxarna kan kombineras för ännu mer anpassningsbarhet!

En liten nackdel som vi märkte under vår testning var att montering kräver en viss precision och tid. För att maximera dess kapacitet och funktion måste du noggrant mäta och planera din layout innan montering.

Men när du väl har gjort det kommer du att märka att Schoeller 9015 verkligen förbättrar din arbetsplatsens organisation och effektivitet.

Fördelar

 • Flexibel organisation
 • Stor kapacitet
 • Anpassningsbart för olika hyllboxtyper
 • Slitstark konstruktion

Nackdelar

 • Precision krävs vid installation
 • Hyllboxar och krokar säljs separat

6. Populärt val – TRESTON 83733407 Verktygstavla

TRESTON 83733407 Verktygstavla

Treston 83733407 tar förvaringslösningar till en ny nivå. Denna förstärkta, kallvalsade stålplåt med inböjda kanter och stödprofiler erbjuder ett mångsidigt förvaringsutrymme, som ger en mängd olika möjligheter för förvaring av arbetsredskap och andra tillbehör. Vi hade nöjet att testa denna produkt och här är våra intryck.

Specifikationer
Material:Kallvalsad stålplåt
Höjd:450-950 mm
Bredd:1000-1450 mm
Färg:Blå
Montering:Vägg

Vi blev först imponerade av kvaliteten på Treston 83733407. Den kallvalsade stålplåten är hållbar och robust, medan inböjda kanter och stödprofiler ger extra stabilitet och förstärkning. Oavsett vad vi hängde på den, från tunga verktyg till mindre tillbehör, höll panelen upp utan problem.

Fästanordningarna är utmärkt designade, med flera möjligheter att montera panelen på en vägg eller fästa vid väggskenor eller pelare. Oavsett din förvaringsbehov kan Treston 83733407 anpassas för att passa dina krav.

Du kan till och med anpassa din förvaring med hjälp av olika krokar för att hålla dina arbetsredskap och tillbehör organiserade och lättåtkomliga.

En mindre nackdel vi märkte är att, även om panelen i sig är robust, så kan monteringen vara lite komplicerad om du inte är van vid DIY-projekt. Vissa användare kanske också tycker att panelens blå färg inte passar alla inredningar. Men överlag är Treston 83733407 en fantastisk lösning för de som söker effektiva och anpassningsbara förvaringslösningar.

Fördelar

 • Högkvalitativt material
 • Anpassningsbart
 • Stort förvaringsutrymme
 • Passar olika monteringsalternativ

Nackdelar

 • Blå färg passar inte alla verkstäder
 • Krokar säljs separat
Hur vi testade verktygstavlor

Hur vi testade verktygstavlor 2024

Att hitta den bästa verktygstavlan är ingen enkel uppgift. Med ett myller av alternativ på marknaden, kommer alla med sina egna unika fördelar och nackdelar, kan det vara överväldigande att försöka navigera igenom alla val.

Men det är här vi kommer in. Vi har testat en rad verktygstavlor för att hitta den som är bäst i test. Vi tittade på flera faktorer, vilka vi kommer att diskutera i detalj i följande avsnitt.

Hur vi skapade vår testmiljö

För att säkerställa att vårt test var rättvist och konsekvent ordnade vi en specifik testmiljö. Vi ville simulera en verklig verktygsvägg, komplett med verktygsförvaring och verktygskrokar.

Vi använde en standard verkstadsmiljö med en verktygsvägg av genomsnittlig storlek. Varje verktygstavla fick samma uppsättning verktyg att organisera, och vi såg till att varje verktyg hade en motsvarighet mellan de olika verktygstavlorna för att behålla jämförbarheten.

Vår testprocess

När det kom till själva testet, tog vi oss tid att noga granska varje steg i processen. Vi började med att montera varje verktygstavla enligt tillverkarens instruktioner.

Därefter sorterade vi våra verktyg i verktygsförvaringen och verktygskrokarna. Vi märkte hur enkelt det var att arrangera verktygen, och om några specifika utmaningar uppkom. Detta tillät oss att få en känsla av hur intuitiv och flexibel varje verktygstavla var.

Utförande av testerna

När det kom till utförandet av testerna, var vi noggranna och metodiska. Varje verktygstavla testades tre gånger för att undvika slumpmässiga fel.

Vi mätte tiden det tog att organisera verktygen och hur lätt det var att återfå dem när vi behövde dem. Vi testade även verktygstavlornas hållbarhet genom att belasta dem med en maximal vikt. Detta hjälpte oss att avgöra vilken verktygstavla som var bäst i test, både när det gäller användarvänlighet och hållbarhet.

Vi kan sammanfatta vår process med följande punkter:

 • Skapande av en standardiserad testmiljö
 • Monteringsprocess av varje verktygstavla
 • Arrangemang och organisation av verktyg
 • Tre genomförda tester per verktygstavla
 • Mätning av tid och ansträngning för organisering och återhämtning av verktyg
 • Belastningstest för att testa hållbarheten

Denna metodik tillät oss att genomföra ett rättvist och konsekvent test av verktygstavlor.

Utformning av vår utvärdering

När det gällde att utvärdera resultaten från vårt test, var vi noga med att inte bara se på prestanda i ett isolerat perspektiv.

Vi ville att vår bäst i test verktygstavla skulle vara en produkt som fungerade väl över hela linjen. Detta inkluderade att inte bara se på hur väl den organiserade verktygen, utan också hur lätt det var att använda, dess hållbarhet och säkerhet.

Vi utvärderade varje produkt individuellt och jämförde dem sedan mot varandra, vilket hjälpte oss att bestämma vilken verktygstavla som var bäst i varje kategori.

Hållbarhet och långtidstester

En aspekt som vi fokuserade på under vårt test var produkternas hållbarhet. Vi vet att en bra verktygstavla är en som kommer att hålla i längden, trots daglig användning och belastning.

För att testa detta genomförde vi långvariga tester, där vi överbelastade verktygstavlorna och såg hur de klarade av påfrestningarna.

Vi märkte även hur verktygsförvaringen och verktygskrokarna klarade av frekvent användning. Detta var viktigt för att bestämma vilken verktygstavla som var bäst i test när det gäller hållbarhet.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten är lika viktig som funktion och hållbarhet när det gäller verktygstavlor. Vi ville försäkra oss om att vårt bäst i test-val var en produkt som vi kunde lita på.

Vi testade säkerhetsfunktioner, som hur väl verktygen hölls på plats, och hur stabila verktygstavlorna var när de belastades. Vi observerade även hur produkterna hanterade eventuella störningar eller oväntade situationer.

Till exempel, om en verktygstavla plötsligt blev överbelastad, hur bra klarade den av detta? Denna typ av information var avgörande för att bedöma varje produkts säkerhet och pålitlighet.

Genom att kombinera alla dessa aspekter i vår utvärdering, kunde vi presentera en välgrundad bedömning av vilken verktygstavla som var bäst i test. Vi hoppas att denna information kommer att hjälpa dig i ditt val av verktygstavla och förenkla ditt beslut.

Viktiga tips innan du använder din verktygstavla

När man börjar använda sin nya verktygstavla kan det vara frestande att bara dyka rakt in.

Men vår erfarenhet från att testa olika verktygstavlor har visat oss att det är viktigt att planera och förbereda innan man sätter igång. Nedan delar vi med oss av några tips som vi kom fram till under våra tester.

Planera din verktygsförvaring noggrant

En av de saker vi lärde oss under vårt test var vikten av att noggrant planera sin verktygsförvaring. Att bara slänga in verktygen på första bästa plats leder ofta till rörig och ineffektiv förvaring. Tänk istället igenom vilka verktyg du använder oftast och placera dem på lättillgängliga platser. Då blir det enklare att hitta dem när du behöver dem, och din verktygstavla blir mer användarvänlig.

Gör regelbundna säkerhetskontroller

Något annat som vi märkte under vårt test var hur viktigt det är att göra regelbundna säkerhetskontroller av sin verktygstavla. Detta inkluderar att se till att alla verktyg sitter säkert på sina platser och att verktygstavlan är ordentligt fäst vid väggen.

Under vårt test hände det ett par gånger att verktyg föll av på grund av bristande säkerhetskontroller. Så ta dig tiden att göra detta för att undvika olyckor.

Var uppmärksam på hållbarheten

Det kan vara frestande att belasta sin verktygstavla till max direkt, men vårt test visade att det kan vara klokt att tänka på hållbarheten.

Även om en verktygstavla klarar av en stor belastning initialt, kan det leda till slitage över tid. Var därför uppmärksam på hur mycket vikt du lägger på din verktygstavla och sprid ut belastningen jämnt över hela ytan.

Sammanfattningsvis:

 • Planera din verktygsförvaring noggrant
 • Gör regelbundna säkerhetskontroller
 • Var uppmärksam på hållbarheten

Genom att följa dessa tips som vi har sammanställt från vårt test, kan du få ut det mesta av din verktygstavla och säkerställa att den håller länge. Vi hoppas att denna information kommer att hjälpa dig att få en bättre upplevelse med din verktygstavla och att du hittar en som är bäst i test för dig.

Viktiga tips innan du använder din verktygstavla

Vanliga frågor om verktygstavlor

Vilken Verktygstavla är bäst?

Bäst i vårt test blev PELA 519771, vilken kombinerar en robust konstruktion med en utmärkt balans mellan flexibilitet och hållbarhet.

Hur fäster man en verktygstavla?

En verktygstavla fästs vanligtvis direkt på väggen med skruvar och plugg, men det kan variera beroende på modell och väggmaterial.

Hur hittar man rätt krokar till sin verktygstavla?

För att hitta rätt krokar till din verktygstavla bör du kontrollera tavlan och krokarnas specifikationer för kompatibilitet, eller välja krokar från samma tillverkare.

Hur ska jag organisera min verktygstavla?

Organisera din verktygstavla efter frekvensen av verktygsanvändning, med de mest använda verktygen på lättåtkomliga platser.

Hur mycket vikt kan en verktygstavla hålla?

En verktygstavlas viktkapacitet kan variera stort beroende på konstruktion och material, men det är vanligt med en viktkapacitet på mellan 20-50 kg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen