Bästa verktygsväskan 2023 – Test av olika verktygsväskor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Milwaukee Väska

DeWALT 1-79-208

Stanley FatMax

Bahco 4750FB5C

Klicka här för att se fler verktygsväskor.

Har du flera verktyg som på ett smidigt sätt behöver transporteras? Behöver du ett enkelt sätt att organisera alla dina verktyg? Då måste du köpa den bästa verktygsväskan.

Dessa väskor kan användas av alla. Det finns verktygsväskor för elektriker, mc, snickare och det finns till och med verktygsväskor för barn. Denna allsidiga produkt är alltså en utmärkt gåva till nästan alla händiga personer.

Produkten förekommer också i många olika former. Det finns verktygsväskor på hjul och det finns verktygsryggsäckar. Liten verktygsväska som stor går att hitta. Mjuk verktygsväska som hård finns att hitta.

Det finns dessutom verktygsväskor i aluminium och väskor i tyg. Det finns alltså ett överflöd med olika väskor på marknaden.

I och med att det finns så många olika varianter kan det ibland vara jobbigt för konsumenter att hitta rätt modell för rätt ändamål. Just därför har vi på Hantverksproffset listat 4 olika prisvärda och bra alternativ, samt sammanställt en omfattande köpguide.

1. Bäst i test – Milwaukee 48228200

verktygsväska bäst i test

Klicka här för att se bästa priset

Denna ryggsäcks-verktygsväska från Milwaukee är en riktigt bra väska för servicetekniker som ofta klättrar i stegar och går mycket under dagens gång. Modellen har en mycket ergonomisk utformning, tack vare en vadderad baksida som dämpar belastning från tunga verktyg i ryggsäcken.

Även axelremmarna på produkten är vadderade, vilket skapar god komfort med väskan på. Ryggsäcken har dessutom en hård bas, som ger väskan mycket bra skydd. Ryggsäcken kan också då stå vertikalt upp.

Modellen är extremt slitstark och robust, tack vare den hållbara 1680D nylonkonstruktionen. Varianten har många praktiska fack för diverse föremål. Det finns cirka 35 förvaringsutrymmen för verktyg och annan utrustning.

Det finns ett praktiskt utrymme för laptop och surfplatta. Verktygförvaringen är vertikal, vilket skapar bra tillgänglighet och organisering.

Modellen har även spännband som möjliggör lagring utanpå en resväska. Allt som allt är modellen från Milwaukke ett toppenval om du letar efter en bra verktygsväska.

2. Populärast – DeWALT 1-79-208

bäst i test verktygsväska

Klicka här för att se bästa priset

Denna modell från DeWalt är en väska som har god kvalitetskänsla och design. Priset är också relativt lågt, med tanke på vad som man får. Letar du efter en mycket prisvärd modell har du nog hittat rätt.

Modellen har en öppen design med inner- och ytterfack, likt en traditionell verktygslåda. Skillnaden är att denna variant har ett axelband som möjliggör smidig handsfree transport. Handtaget är dessutom ergonomiskt utformat och känns bra i handen.

Modellen har dessutom mycket god förvaring och kan hålla flera verktyg. En smart design gör väskan mycket kompakt. Det finns till exempel sidoförvaring för fogsvans. En smart design gör det enkelt att organisera alla sina verktyg.

Modellen är tillverkad i kraftig polyester, som gör väskan mycket slitstark. Med en vikt på 2,5kg blir vikten inte för tung med verktyg i. Att DeWALT 1-79-208 är en av marknadens allra populäraste varianter är inte det minsta konstigt.

3. Premiumval – Stanley FatMax

bästa verktygsväskan

Klicka här för att se bästa priset

Stanleys FatMax är ett säkert val som kommer stå vid din sida länge. Det beror på robusta metallspännen, ett gummibelagt handtag (som för övrigt ger utmärkt grepp) och slutligen en stomme och lock i glasfiberförstärkt polypropylen.

FatMax har inte bara en otroligt hållbar konstruktion, utan har också mycket goda förvaringsmöjligheter. Med flera olika fack kan du på ett smidigt sätt förvara småverktyg och annan utrustning.

Alla facken skapar dessutom mycket goda organiseringsmöjligheter. I FatMax finns 1 lång avledare, 4 korta avledare och 3 lådor med lock. Detta gör sortering av utrustning mycket enkel.

Modellen har en bredd på 50cm och har en dragspelkonstruktion, vilket innebär att väskans inre får full åtkomlighet och synlighet vid öppning. Modellen har även stödben som ger god stabilitet. FatMax kan stå av sig själv och välter inte omkull.

4. Billigast – Bahco 4750FB5C

Klicka här för att se bästa priset

Letar du efter det allra billigaste, som fortfarande är ett bra köp, har du hittat rätt. Bahco 4760FB5C är en liten verktygsväska med måtten 400x90x300 mm. Faktum är att det är nog mer passande att kalla produkten ett verktygsfodral, med avseende på dess minimala format.

Fodralet är faktiskt ganska praktisk och kan husera både småverktyg, dokument och kort. I fodralet finns det flera resårband, som ger goda organiseringsmöjligheter. Nätet i fodralet är dessutom utmärkt för att hålla dokument.

På utsidan av fodralet finns även en korthållare, som är ett användbart tillägg. Hela fodralet är i textil och känns mycket bra i handen. Handtaget har ett gummigrepp som gör transport av fodralet enkelt.

Letar du efter en mycket billig och liten verktygsförvaring rekommenderar vi på Hantverksproffset starkt Bahco 4750FB5C.

Lista över de bästa verktygsväskorna 2023

 • Bäst i test: Milwaukee 48228200
 • Populärast: DeWALT 1-79-208
 • Premiumval: Stanley FatMax
 • Billigast: Bahco 4750FB5C

Köpguide för verktygsväska 2023

Eftersom det finns ett väldigt brett sortiment när det kommer till verktygsväskan finns det många som blir fundersamma när de ska köpa. Vi på Hantverksproffset vill underlätta för konsumenter och har som hjälp skapat en köpguide. Följande punkter är viktiga att tänka på innan man köper:

 • Organiseringsmöjlighet
 • Ergonomi
 • Vikt- och förvaringskapacitet
 • Hållbarhet

Organiseringsmöjligheter

Den första punkten att ha i åtanke innan man köper är organiseringsmöjligheterna. Vi rekommenderar att välja en modell med många fickor och fack. Desto fler fack desto fler verktyg kan du organisera i din väska. En verktygsväska är trots allt, i grund och botten, en mindre version av en sortimentlåda.  

Vi har alla varit där; Man letar efter ett verktyg, men kan inte hitta det; man blir förbanna och hittar det till slut efter en svordom eller två. Med bra organisering slipper man detta problem.

Vi rekommenderar att köpa en modell med både inner och ytterfack. Ytterfack kan vara bra för att snabbt få tag på ett verktyg. Vissa modeller har till exempel utrymme för en fogsvans på sidan.

Förvaringsutrymme för dator, inspektionskamera eller surfplatta är också ett mycket välkommet tillägg. Vissa modeller använder sig av resårband för att organisera verktyg. I detta fall handlar det om småverktyg.

Resårband är sämre på att organisera större och tyngre verktyg. Robusta fickor lämpar sig bäst till större verktyg.

Vissa modeller kommer även med lådor med lock. I dessa lådor kan man förvara till exempel plugg eller spik på ett mycket praktiskt sätt.

Grundtanken att bära med sig är alltså att köpa en modell med så mycket fack och fickor (organiseringsmöjligheter) som möjligt, för det kommer bara gynna dig framåt.

Ergonomi

Vi blir äldre och våra kroppar bli alltmer skörare. Det är ett faktum som inte kan förnekas. Att köpa produkter som är skoningsamma för våra kroppar är alltså ett klokt drag, vare sig om det gäller arbetsskor eller verktygsväskor. Olika verktygsförvaringar gör detta på olika sätt.

Det finns till exempel verktygsväskor på hjul. Dessa modeller fungerar liksom en resväska och är mycket skoningsamma för speciellt rygg, eftersom det inte krävs något lyftmoment.

Andra verktygsförvaringar ser ut som ryggsäckar. Ryggsäcken är mycket ergonomisk eftersom den fördelar tyngden jämnt på dina axlar. Med vadderad baksida och vadderade axelremmar dämpas belastning från tung packning.

Detta skapar mycket god komfort. Ryggsäcken som verktygsväska är ett utmärkt ergonomiskt val. Andra modeller använder sig av axelband. Detta är ergonomisk inte lika bra, eftersom vikten koncentreras på en sida.

Däremot går det snabbare att slänga över ett axelband över axeln, än att sätta på sig en ryggsäck. Axelbandsväska är inte lika ergonomisk som ryggsäcken under längre tidsperioder. Enstaka minuter med axelbandsväska är dock inget problem.

Vissa modeller är bara till för att man ska hålla i dem. Det är inte särskilt hög komfort på dessa, men ibland krävs inte det. Vi rekommenderar att välja en modell som har ett bra handtag som är till exempel gummibelagt.

Vikt- och förvaringskapacitet

Innan man köper är det viktigt att man vet ungefär hur många verktyg man tänkt bära med sig i väskan. Det finns väldigt små verktygsförvaringar som mer liknar pennfodral än väskor. I dessa modeller rymmer man knappast fogsvansar eller momentstavar.

Vill du kunna bära med dig ett stort urval av verktyg behöver du en stor väska, vilket är ganska självklart. Att ungefär veta vad sin utrustning väger kan däremot vara klokt, eftersom alla väskor har en viktkapacitet.

Att överlasta en väska kommer minska livslängden. Kontrollera därför viktkapaciteten innan du köper och överväg att välja en modell med större viktkapacitet om det krävs med avseende på dina verktygs ungefärliga vikt.

Vissa har heller inte endast verktyg med sig. Utrustning som inspektionskamera och laptops följer ofta med i vissas väskor. Då gäller det att man väljer en väska som har stort utrymme för att även förvara annat än verktyg.

>>> Är du kanske intresserad av verktygspaket? Klicka då på länken! 

Hållbarhet

Hållbarhet är en punkt som är väldigt viktig för ingen vill ju att sitt dyrbara inköp ska gå i sönder de första månaderna. Det första steget till att få något att hålla länge är att redan från början välja något som är hållbart och högkvalitativt.

Vårt förslag är att välja något från listan ovan. Vi har valt produkterna ovan med hållbarhet i åtanke. Du har vår garanti att produkterna ovan klarar tidens tuffa test.

Annars är det också mycket viktigt att köpa en produkt av högkvalitativa material. Verktygsväskor i aluminium är ett mycket smart inköp. Aluminium är ett extremt slitstarkt och lätt material, som inte korroderar tack vare ett oxidskikt.

Polyester och nylon är två mycket bra material för mjuka verktygsväskor. Polyester och nylon är vattentäta, lätta och tåliga syntetiska tyger.

Plast är inte särskilt hållbart om det inte är förstärkt med något. Glasfiberförstärkt plast är mycket hållbart.

Det är även viktigt att din väska är vattentålig, inte bara för väskans skull, utan även för dina dyrbara verktygers skull. Modeller i nylon och polyester är vattentäta, men vissa modeller i kanvas är inte det. Verktygsväskor i läder är heller inte vattentäta, men läder är det bland det mest slitstarka mjuka materialet.

Typer av verktygsväskor

Ryggsäck

Detta alternativ är mycket skoningssamt för ryggen och har god förvaring. Nackdelen är att dina verktyg inte får särskilt bra skydd. För servicetekniker som klättrar i stegar hela dagarna är detta det självklara valet.

Verktygsväskor med hjul

För arbetsplatser där det krävs många olika verktyg är detta ett bra val – modellerna har god förvaring. För privat personer är det också bra, men man bör isåfall köpa en liten modell.

Modellerna med hjul fungerar liksom en resväska. Fördelen är att dina verktyg har bra skydd och att du slipper skada ryggen, eftersom inget lyftmoment är involverat. Nackdelen är att man inte blir särskilt smidig med denna modell.

Öppna verktygsväskor

Fungerar liksom en verktygslåda, men har sämre skydd. Fördelen är att de väger mindre och tar mindre plats än en verktygslåda. De kan också bäras över axeln med ett axelband, vilket en verktygslåda inte kan. Verktygsväskan är ett bra val till elektriker och rörmokare.

Standardväska

Lådliknande modeller i plast som enbart kan bäras med handtag. Dessa modeller är inte öppna som en verktygslåda. Fördelen med dessa är att dina verktyg får ett mycket bra skydd. Nackdelen är att de inte kan bäras särskilt ergonomiskt och att de är ganska dyra.

Vanliga frågor om verktygsväskan

Vad ska man ha i verktygsväskan?

Det kan vara smart att ha dessa verktyg i verktygsväskan bland annat: Hammare, Skruvdragare, Vattenpass, Tumstock, Tång, Fogsvans, Skruvmejsel.

Vad är en verktygsväska?

Det är en väska som man har sina verktyg i. Det finns många fördelar med att ha en verktygsväska över en verktygslåda. Letar du efter en bra och prisvärd väska har vi listat 4 olika alternativ på Hantverksproffset. Vi har även gjort en omfattande köpguide på vår hemsida.

Vilken är den bästa verktygsväskan?

Det beror förstås helt på vad du jobbar med. Vi har gjort en köpguide på vår hemsida så att du kan hitta rätt modell för ditt yrke. På Hantverksproffset har vi även testat 4 olika modeller som vi tycker är mest hållbara, prisvärda och funktionella.

Vad är fördelen med en verktygsväska?

Med en verktygsväska kan du organisera alla dina verktyg på ett smidigt sätt. Fördelen med en väska över en verktygslåda är att väskor är enklare att bära. Väskorna ger dessutom bra skydd för dina verktyg och är mindre än verktygslådan.

Sammanfattning

På nästan alla praktiska arbetsplatser behövs det verktyg. Alla dessa verktyg måste förvaras någonstans. Vissa föredrar verktygslådor, medan andra föredrar verktygsväskor. Väskorna har sina fördelar, medan lådorna har sina.

För vissa hantverkare är väskor däremot mer lämpade. Går man jämnt i stegar är en ryggsäck till exempel ett utmärkt val. Många elektriker och rörmokare föredrar väskorna över lådorna.

I denna artikel har vi gått igenom vad man behöver tänka på innan man köper. Att tänka på följande är mycket viktigt innan man köper:

 • Organiseringsmöjligheter
 • Ergonomi
 • Vikt- och förvaringskapacitet
 • Hållbarhet

Vi har även listat 4 olika modeller som vi tycker är mest prisvärda och funktionella på marknaden. Vi hoppas att du hittar den rätta verktygsväskan.

”Att hitta rätt produkt för rätt ändamål är ibland en svårighet. Svårigheter är däremot alltid överkomliga. Hantverksproffsets syfte är att hjälpa dig på vägen att hitta den rätta verktygsväskan.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen