Bästa vertikalskäraren 2024 – Test av olika vertikalskärare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

AL-KO 36 E

AL-KO 38 P

AL-KO 36.8 E

BOSCH Verticut 1100

Klicka här för att se fler vertikalskärare.

Att vårda sin gräsmatta kan vara både en konst och ett nöje, och en del av detta arbete involverar användning av rätt verktyg. En sådan apparat som ofta överses men spelar en vital roll i gräsmattans hälsa är en vertikalskärare.

Detta verktyg kan omvandla en trött och livlös gräsmatta till en levande och frodig oas. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om vertikalskärare och hur man använder dem för att förbättra din gräsmattas kvalitet.

1. Bäst i test – AL-KO Combi Care 36 E Comfort

AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare

AL-KO Combi Care 36 E Comfort är en eldriven vertikalskärare och luftare som vi nyligen hade möjlighet att testa. Med sin 3-i-ett-funktion – vertikalskärning, luftning och uppsamling – erbjuder den en kraftfull och mångsidig lösning för trädgårdsskötsel.

Specifikationer
Motortyp:Elektrisk
Effekt:1500 W
Uppsamlare:55 L
Klippbredd:36 cm
Vikt:15 kg

Under vårt test fann vi att tvåaxeldesignen verkligen bidrog till optimal körkomfort. Valsbytet var enkelt och krävde inga verktyg, vilket gjorde underhåll och justeringar till en bris.

Den stora 55-liters uppsamlaren var mycket effektiv för att hålla mossa och skräp borta från gräsmattan, och den kompakta designen gjorde hantering och förvaring smidig.

Med en klipphöjdinställning i 5 steg, fann vi att AL-KO Combi Care 36 E Comfort erbjuder en anpassningsbar och effektiv lösning för olika gräsmattor.

Motorn på 1500W var tillräcklig för en klipparea på upp till 800m², och den elektriska designen gjorde den både tyst och miljövänlig.

Nackdelen vi observerade var att chassit i polypropylenplast kunde kännas lite skört, och vi hade föredragit en mer robust konstruktion.

Men överlag fann vi att detta är en pålitlig och användarvänlig maskin som verkligen gör jobbet.

Sammanfattningsvis erbjuder AL-KO Combi Care 36 E Comfort en mångsidig och effektiv lösning för trädgårdsskötsel. Den smidiga hanteringen och den mångsidiga designen gör den till ett utmärkt val för både amatörer och professionella trädgårdsentusiaster.

Fördelar

 • 3-i-ett-funktion för mångsidighet
 • Två axlar för bekväm användning
 • Stor uppsamlare
 • Kompakt och smidig för förvaring

Nackdelar

 • Mindre robust chassi

2. Bäst premiumval – AL-KO 38 P Combi Care Comfort

AL-KO 38 P Combi Care Comfort Vertikalskärare

AL-KO 38 P Combi Care Comfort är en bensindriven kombinerad vertikalskärare och gräsmatteluftare som vi hade nöjet att testa. Redan från början blev vi imponerade av dess robusta byggnad och kraftfulla motor.

Specifikationer
Motor:AL-KO 144 F
Ccm:53
Arbetsbredd:38 cm
Uppsamlare:55 L
Vikt:22 kg

Under vårt test fann vi att dess starka bensindrivna motor (53 cc, 1,3 kW) gav en jämn och kraftfull prestanda vid både vertikalskärning och luftning.

Den enkla höjdjusteringen med en spak var mycket praktisk och gjorde att vi enkelt kunde anpassa djupinställningarna till vår gräsmatta.

Dessutom var snäppfästena för att fälla styret mycket användbara, vilket minskade utrymmet vid förvaring.

Denna maskin kom med en luftarvals och en vertikalskärarvals, vilket gav oss flexibiliteten att välja mellan att samla upp mossa och gräsrester eller låta det vara för att kratta upp det senare.

Stålvalsen som tränger ned i gräsmattan möjliggjorde att syre och näring lättare nådde gräsrötterna, vilket resulterade i ett starkare och friskare gräs.

En nackdel vi noterade var maskinens vikt på 22 kg. Trots det praktiska bärhandtaget för transport, fann vi att det kunde vara en ansträngning att flytta den över längre sträckor.

Sammanfattningsvis är AL-KO 38 P Combi Care Comfort en pålitlig och kraftfull lösning för trädgårdsentusiaster som vill ha en maskin med stark prestanda. Den erbjuder flexibilitet och anpassningsförmåga för olika behov, och trots vikten, känns den som ett starkt och pålitligt val för trädgårdsskötsel.

Fördelar

 • Stark bensindriven motor
 • Enkel höjdjustering med spak
 • Fällbart styre för smidig förvaring
 • Flexibilitet i samling eller uppräkning av rester

Nackdelar

 • Tung för transport
 • Kan vara bullrig

3. Bäst budgetval – AL-KO 36.8 E Combi Care Comfort

AL-KO 36.8 E Combi Care Comfort Vertikalskärare

AL-KO 36.8 E Combi Care Comfort är en elektrisk vertikalskärare som vi hade chansen att testa på en rad olika gräsmattor. Med en stark elmotor på 1400W och en arbetsbredd på 36 cm, blev den en utmärkt lösning för att skära och bättra på medelstora gräsmattor.

Specifikationer
Motortyp:Elektrisk
Motor:1400 W
Arbetsbredd:36 cm
Antal knivar:12 st
Vikt:12 kg

Under våra tester visade sig AL-KO 36.8 E Combi Care Comfort vara både lätt och tyst, vilket gjorde det till en behaglig upplevelse att arbeta med.

Den starka elektriska motorn och stålvalsen som tränger ner i gräsmattan gjorde att syre och näring enkelt nådde gräsrötterna, vilket gav en stärkt gräsväxt och förhindrade mossan från att växa sig stark.

Vi uppskattade särskilt hur enkel det var att ställa in höjden med en spak för att anpassa den till olika gräsmattor, och snäppfästena som fällde styret gjorde förvaringen bekväm.

Den stora manövrerbarheten var ett klart plus, och vi kunde enkelt växla håll och köra diagonalt eller tvärs för bästa effekt. En nackdel vi fann var att uppsamlaren och luftningsvalsen måste köpas separat som tillbehör, vilket kan vara en extra kostnad för användaren.

För medelstora gräsmattor som behöver regelbunden vård och uppmärksamhet, är AL-KO 36.8 E Combi Care Comfort en effektiv och pålitlig maskin. Dess lätthet, tystnad, och utsläppsfria arbete gör den till ett utmärkt val för miljömedvetna trädgårdsägare.

Fördelar

 • Lätt och tyst
 • Stark elmotor
 • Stor manövrerbarhet
 • Enkel höjdjustering

Nackdelar

 • Uppsamlare och luftningsvals ej inkluderade
 • Kräver regelbunden rengöring av knivar

4. Populärt val – BOSCH Universal Verticut 1100

BOSCH DIY Universal Verticut 1100 Vertikalskärare

BOSCH Universal Verticut 1100 är en kabeldriven vertikalskärare designad för den gröna Bosch DIY-serien. Under vår testperiod gav denna maskin utmärkta resultat året runt. Med en 1100 W-motor och 14 kolstålsklingor, möjliggjorde den snabb och effektiv klippning utan att fastna, vilket var synnerligen imponerande.

Specifikationer
Motoreffekt:1100 W
Uppsamlare:50 L
Klippbredd:32 cm
Mått (mm):1260x475x940
Vikt:10,5 kg

Det vi verkligen uppskattade var dess mångsidighet. Med Jet-Collect-systemet kunde vi enkelt ta bort mossa och gräsrester från gräsmattan.

Användarhöjden var enkel att justera för olika ändamål som klippning och uppsamling av löv.

Den stora uppsamlingsbehållaren på 50 liter var ytterst praktisk och sparade tid, då vi inte behövde tömma den så ofta. För förvaring visade BOSCH Universal Verticut 1100 sig vara en dröm.

De dubbelt fällbara handtagen och hopfällbara uppsamlingsbehållaren gjorde att produkten kunde fällas ihop till endast 40 cm höjd. Detta var ett stort plus för oss, särskilt i trånga förvaringsutrymmen.

En potentiell nackdel är kompatibilitetsfrågan. Denna maskin är endast kompatibel med andra produkter i den gröna Bosch DIY-serien, och inte med den blå Bosch Professional-serien. För de som redan äger produkter från den professionella serien kan detta vara en begränsning.

Sammantaget erbjuder BOSCH Universal Verticut 1100 en kraftfull prestanda med praktisk användning och kompakt förvaring. Det är en idealisk lösning för de som söker effektiv klippning och bekväm förvaring, samtidigt som de är medvetna om kompatibilitetsbegränsningarna.

Fördelar

 • Kraftfull prestanda
 • Effektiv användning
 • Stor uppsamlingsbehållare
 • Kompakt förvaring

Nackdelar

 • Endast kompatibel med Bosch DIY-serien
 • Kan fastna på mycket vått gräs

5. AL-KO 38 E Combi Care Comfort

AL-KO 38 E Combi Care Comfort Vertikalskärare

AL-KO 38 E Combi Care Comfort är en kombinerad vertikalskärare och gräsmatteluftare som vi har haft nöjet att testa. En av de första sakerna som slog oss var hur lätt och smidig den var att använda, tack vare sin 1000W-motor och intuitiva design.

Specifikationer
Motor:1000 W
Uppsamlare:55 L
Arbetsbredd:32-37 cm
Antal knivar:14 st
Vikt:15,1 kg

Under testprocessen fann vi att stålvalsen verkligen trängde ner i gräsmattan, vilket gjorde att syre och näring lättare nådde gräsrötterna. Detta resulterade i en märkbart stärkt gräsväxt och en minskad tillväxt av mossa, vilket vi fann mycket fördelaktigt.

Den smidiga spaken för höjdinställning gjorde att vi kunde anpassa maskinen till vår specifika gräsmatta, och valmöjligheten att samla upp mossa och gräsrester eller låta det vara kvar för senare uppkrattning erbjöd en välkommen flexibilitet.

Vi testade att växla håll och köra diagonalt, och fann att detta gav en överlägsen effekt. Vertikalskärningen på tidig vår och eventuell borttagning av mossa med luftningsvalsen i skuggiga områden var en intressant upplevelse som bidrog till en friskare gräsmatta.

En potentiell nackdel vi noterade var vikten. Trots att maskinen är relativt lätt att hantera, kan dess 15,1 kg vara något besvärande för vissa användare, särskilt om man behöver flytta den över större avstånd.

Sammanfattningsvis är AL-KO 38 E Combi Care Comfort en pålitlig och effektiv maskin som levererar på sina löften. Den erbjuder en mångsidig lösning för gräsmattevård som kan anpassas efter individuella behov.

Fördelar

 • Lätt att använda
 • Mångsidig funktionalitet
 • Effektiv mot mossa
 • Stark motor

Nackdelar

 • Något tung
 • Uppsamlaren kan vara svår att fästa

6. Klassisk design – GARDENA EVC 1000

GARDENA EVC 1000 Vertikalskärare

GARDENA EVC 1000, en vertikalskärare på 1000W, har verkligen imponerat oss under vårt test. Denna maskin ger inte bara en skonsam behandling av din gräsmatta genom att ta bort mossa och ogräs, den förbättrar också gräsmattans övergripande hälsa genom att öka luft-, vatten- och näringsupptagningen.

Specifikationer
Effekt:1000W
Ytkapacitet:600 m²
Arbetsbredd:30 cm
Klipphöjdsteg:3
Knivmaterial:Rostfritt stål

Under testprocessen var vi mest nöjda med hur enkelt det var att ställa in penetreringsdjupet med kontrollspaken. Skärbladen, gjorda av härdat och galvaniserat rostfritt stål, är extremt skarpa och verkar vara av god kvalitet.

De gick igenom gräsmattan med millimeteravstånd och gjorde rensningen både effektiv och skonsam.

PowerPlus-motorn är kraftfull och lät maskinen arbeta utan avbrott, och det stora hjulens specialmönstring säkerställde enkel styrning. Ergonomin på styrhandtaget är också ett plus, som gjorde skäraren lätt att manövrera.

En särskild funktion som vi verkligen uppskattade var transportläget som snabbt fäller upp bladen. Detta gjorde flyttningen mellan olika arbetsområden smidig och bekymmersfri. Dessutom är det faktum att skaftet kan plockas isär för enklare transport och förvaring mycket praktiskt.

Något som kan ses som en potentiell nackdel är att maskinen kanske känns något överdimensionerad för små gräsytor. Dess arbetskapacitet och funktioner kan vara mer lämpliga för större trädgårdar.

I slutändan anser vi att GARDENA EVC 1000 är en utmärkt investering för dem som söker en pålitlig och effektiv vertikalskärare.

Fördelar

 • Kraftfull motor
 • Skarpa och tättfördelade blad
 • Ergonomiskt och smidigt handtag
 • Lättanvänd och transportvänlig

Nackdelar

 • Kanske överdimensionerad för små ytor
hur vi utförde vårt test av vertikalskärare

Hur vi utförde vårt test av vertikalskärare 2024

Att finna den bästa vertikalskäraren på marknaden är ingen lätt uppgift. Det kräver ett noggrant planerat test, där flera aspekter måste beaktas.

I vår jakt på den bästa vertikalskäraren har vi utfört omfattande tester och jämfört en rad olika modeller. Detta inkluderar inte bara toppskiktet, utan även alternativ för den som letar efter en bra och billig vertikalskärare.

Vi har dessutom försökt ge en rättvis bild som hjälper dig att bestämma dig för om du vill köpa en vertikalskärare. Låt oss ta en närmare titt på vår metod.

Uppställning av testmiljö

För att garantera att våra tester var konsekventa och rättvisa, var vi tvungna att noga upprätta en testmiljö som efterliknade de verkliga förhållandena där vertikalskärare används.

Vi valde en blandning av terräng och gräs för att verkligen se vilken som var bäst i test. Att finna den bästa vertikalskäraren krävde även att vi inkluderade olika väderförhållanden för att spegla användningen under olika säsonger.

Vår testprocess

Vårt test inleddes med en noggrann granskning av varje produkt. Vi valde ut en rad modeller, inklusive både de bästa och några billigare alternativ. Steg för steg analyserade vi:

 • Tekniska specifikationer
 • Ergonomi och användarvänlighet
 • Effekt och prestanda
 • Pris och värde för pengarna

Vi försökte också ta reda på vilken som var den bästa vertikalskäraren för olika typer av användare. Detta inkluderade att köpa en vertikalskärare för professionellt bruk och jämföra den med mer prisvärda alternativ.

Utförande av testerna

För att verkligen sätta produkterna på prov utförde vi varje test flera gånger. Varje produkt testades minst tre gånger, med en genomsnittlig testtid på 20 minuter per session.

Vi observerade noga hur varje vertikalskärare klarade olika typer av terräng och gräs. Slutligen sammanställde vi en punktlista med de viktigaste faktorerna för att utse den bästa vertikalskäraren:

 • Prestanda och effektivitet
 • Användarvänlighet
 • Livslängd och hållbarhet
 • Kostnadseffektivitet

Detta test hjälpte oss att finna inte bara den bästa vertikalskäraren utan även de modeller som erbjuder bra värde för pengarna, för de som kanske inte har råd med eller behöver den allra bästa modellen.

Utvärdering

Efter att ha genomfört våra noggranna tester gick vi in i fasen för att utvärdera resultaten. Detta innebar att analysera all den data som samlats in och jämföra hur varje vertikalskärare presterade inom olika kategorier.

Vår metod för att utse den bästa vertikalskäraren involverade flera kriterier, såsom prestanda, användarvänlighet, och värde för pengarna. De som letar efter en billig vertikalskärare kunde också finna en som var bäst i test i sin prisklass.

Vi granskade även kundrecensioner och expertutlåtanden för att förstå helhetsbilden och bestämma vilken produkt som skulle hamna i vilken kategori.

Hållbarhet och långtidstest

Att köpa en vertikalskärare är en investering, och hållbarheten är en viktig aspekt att överväga. Vi genomförde långtidstester där varje produkt användes i över 50 timmar, simulerande flera månaders normal användning.

Vi observerade eventuell nedgång i prestanda, slitage och hur varje vertikalskärare klarade av kontinuerlig användning.

De som var bäst i test i denna kategori utmärkte sig genom sin förmåga att leverera jämn prestanda under hela testperioden, och de visade sig vara bra vertikalskärare med tanke på hållbarhet.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten är av största vikt när man ska köpa en vertikalskärare, och vi tog denna aspekt på allvar under vårt test. Vi utvärderade hur varje produkt presterade under eventuella störningar eller oväntade situationer, och undersökte de inbyggda säkerhetsfunktionerna.

Bland annat granskade vi nödstopp, skärmens robusthet, och hanteringen under svår terräng. Vår bedömning gällde också hur pålitlig varje vertikalskärare var under testets gång. De modeller som var bäst i test här visade en konsekvent förmåga att fungera utan problem, och hade tydliga och effektiva säkerhetsfunktioner.

Denna insikt ger en extra trygghet för de som vill köpa en vertikalskärare, vare sig den är av den bästa eller billigare varianten, och verkligen förstå vad som gör en bra vertikalskärare på marknaden.

Tips inför användning av vertikalskärare

Tips för optimerad användning av vertikalskärare

Att använda en vertikalskärare kan vara avgörande för att upprätthålla din gräsmattas hälsa och skönhet. Vi har testat flera aspekter av att använda vertikalskärare och har samlat de mest användbara tipsen för att hjälpa dig att få bästa möjliga resultat. Här är de insikter vi har samlat in från vårt bäst i test.

Förstå gräsmattans behov

Under testningen märkte vi att det är viktigt att förstå din gräsmattas specifika behov. Varje gräsmatta är unik, och att ta reda på dess särskilda krav kan göra stor skillnad. För att göra detta på bästa sätt:

 • Undersök Jordtypen: Vertikalskärarens effektivitet kan variera beroende på jordtypen. Vi upptäckte detta under testet och det hjälpte oss att välja rätt inställningar.
 • Kolla Moss- och Ogräsnivån: Vårt bäst i test visade att att kontrollera mossa och ogräs före användning är avgörande för optimal prestanda.

Förbered verktyget och ytan

Innan du börjar med din vertikalskärare, bör du förbereda både verktyget och ytan ordentligt. Under vårt test:

 • Skärp Bladen: En tydlig observation var att vassa blad är nödvändiga för en effektiv användning. Vi jämförde med en vanlig gräsklippare och fann att skärpa är nyckeln.
 • Justera Penetrationsdjupet: Under testet fann vi att anpassning av penetrationsdjupet kan hjälpa till att uppnå bäst i test-resultat.

Säker användning

Vertikalskäraren är ett kraftfullt verktyg och måste hanteras med omsorg. Våra bäst i test-insikter inkluderar:

 • Använd Skyddsutrustning: Detta var en av de viktigaste slutsatserna från vårt test. Säkerhetsglasögon och hörselskydd är viktiga.
 • Följ Användarmanualen: Vi märkte att även erfarna trädgårdsmästare kan ha nytta av att följa manualen noggrant.

Förvaring och underhåll

Förvaring och underhåll spelade också en viktig roll i vårt bäst i test:

 • Rengör Efter Användning: Att ta tid att rengöra verktyget kan förbättra dess livslängd. Detta var en avgörande lärdom från testet.
 • Förvaring: Vi upptäckte att korrekt förvaring skyddar inte bara verktyget utan förbättrar också dess prestanda över tid.

Använd med andra trädgårdsverktyg

Att använda vertikalskäraren i kombination med andra trädgårdsverktyg som jordfräs, häcksax och kratta kan öka effektiviteten i trädgårdsarbetet. Vårt bäst i test visade att denna integrering ger optimala resultat.

Sammanfattning

Vertikalskäraren är en viktig del av en trädgårdsmästares verktygslåda, och att förstå hur man använder den bäst är avgörande.

Våra testresultat har givit oss de insikter som är nödvändiga för att hjälpa dig att få mest ut av detta verktyg. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller en nybörjare kommer dessa tips att vara värdefulla för dig.

Våra viktigaste tips:

 • Understå Gräsmattans Behov: Anpassa till jordtyp och ogräsnivå.
 • Förbered Verktyget och Ytan: Skärp bladen och justera djupet.
 • Säker Användning: Använd skyddsutrustning och följ manualen.
 • Förvaring och Underhåll: Rengör och förvara ordentligt.
 • Integrera med Andra Verktyg: Använd tillsammans med verktyg som jordfräs, häcksax och kratta.
vanliga frågor om vertikalskärare

Vanliga frågor om vertikalskärare 2024

Vad menas med vertikalskärare?

Vertikalskärare är ett verktyg som används för att skonsamt ta bort mossa och ogräs från en gräsmatta. Den penetrerar marken med millimeteravstånd och avlägsnar dött gräs och växtskräp, förbättrar luft-, vatten- och näringsupptagning.

Är vertikalskärare bra?

Ja, vertikalskärare är bra för att bibehålla och förbättra gräsmattans hälsa. De underlättar luftcirkulation och näringsupptagning, vilket resulterar i en friskare och mer robust gräsmatta.

När ska man köra med vertikalskärare?

Vertikalskärare rekommenderas att användas en gång per vår och höst. Denna regelbundna användning hjälper till att hålla gräsmattan fri från oönskad mossa och ogräs och främjar en sund gräsväxt.

Vad är det för skillnad på mossrivare och vertikalskärare?

Mossrivare är främst designade för att ta bort mossa, medan en vertikalskärare går djupare och tar bort både mossa och ogräs. Vertikalskäraren kan också förbättra jordens luft-, vatten- och näringsupptag, vilket mossrivare inte gör.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen