Viktiga frågor om borrstativ

viktiga frågor om borrstativ

De viktigaste frågorna om borrstativ

Hur hittar jag ett lämpligt borrstativ?

Om du vill placera arbetsstycken i borrstativet och arbeta stillastående i verkstaden behöver du ett borrstativ. Om du vill ta med dig borrstativet och använda det var som helst i huset, till exempel för att borra hål i väggar, till exempel med en murborr, är det bäst att välja ett mobilt borrstativ.

Vilket slag behöver mitt borrstativ?

Med borrstativet avgör slaglängden hur högt det införda arbetsstycket kan vara. Eftersom du inte kan ändra navet senare bör du vara särskilt uppmärksam på den här funktionen när du köper. Ett högt slag är särskilt viktigt vid bearbetning av tjocka träbjälkar eller borrning av djupa hål i möbler. Här måste borrstativet vara rörligt med ett slag på cirka 320 mm.

Vad påverkar stabiliteten i mitt borrstativ?

Olika faktorer påverkar borrstativets stabilitet. I grund och botten är ett borrstativ mer stabilt än ett mobilt borrstativ, eftersom det finns en bottenplatta och vikten är högre. Om du vill öka stabiliteten ytterligare bör du välja en modell med en större basplatta. En stor bottenplatta har till exempel måtten 30 x 18 cm.

Vilka märken är bäst för borrstativ?

Du kan få borrstativ av hög kvalitet från märken som Dremel, Bosch och Wolfcraft samt Wabeco och Proxxon. Med ett borrstativ från Metabo, som med ett borrstativ från Wabeco eller ett borrstativ från Wolfcraft, kan du räkna med hög hållbarhet och tillförlitlighet.

Dessa märken ger dig också lämpliga borrstativsadaptrar, SDS-borrar, bandslipmaskiner eller slumpmässiga borrslipmaskiner. Dessa varumärken ger dig också andra användbara verktyg som bankvarnar, vinkelslipar och tennklipp för många manuella jobb som är relaterade till borrstativet.

Vem drar nytta av ett borrstativ?

Du drar nytta av ett borrstativ om du äger eller vill köpa en borr. Det kommer att finnas situationer vid borrning där du kan uppnå högre precision, bekvämare hantering eller enklare manövrering med stativet. Om du ofta gör gör-det-själv-projekt och regelbundet borrar hål är ett stationärt borrstativ lämpligt. Om du i större utsträckning borrar hål i stora arbetsstycken eller om du behöver din borr för att montera möbler i dina egna fyra väggar kommer en mobil modell att visa sig.

Med ett borrstativ kan du inte bara borra hål i trä. Du kan använda borrhjälpen för metall och plast. I så fall är det viktigt att du använder rätt borrkrona och att din borr är lämplig för materialet. Om så är fallet kan du till exempel förborra metallskenor eller borra seriehål i stavar. Många modeller gör att du kan borra vertikalt, horisontellt och i en vinkel.

Ett borrstativ är främst avsedd för privata användare. Maskiner för stativborrning används inom industrin och inom professionell sektor. Det här är borrmaskiner som är integrerade i ett stativ. De är fästa på en arbetsbänk eller en lämplig hylla och möjliggör mer exakt borrning än en borr med borrstativ. Om du föredrar att använda en stående borr kommer du att vara kraftigt begränsad i din rörlighet och kommer inte längre att kunna använda din borr någonstans.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen