Bästa vindskyddet 2023 – Test av olika vindskydd

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Garden Mix Elly

SBV Nina 1

Jabo Rosmarin

Jabo Horizont

Som man hör på namnet så är vindskydd ett skydd du sätter upp för att slippa blåst och vindar. Det finns en del olika varianter av vindskydd och det finns ingen direkt begränsning för vart du kan placera det.

De flesta väljer att placera sitt vindskydd någonstans i sin trädgård för att få lä men det finns som sagt inga begränsningar.

För den som väljer att placera sitt vindskydd i trädgården kan man passa på att slå två flugor i en smäll och se till att även använda det som insynsskydd. För alla som har nyfikna grannar eller helt enkelt vill ha mer avskildhet är detta perfekt.

I och med att det finns flera olika varianter och modeller av vindskydd bör man veta var och vad det ska användas till innan man gör sitt val. Gör du inte detta riskerar du att köpa en produkt som inte passar dina behov.

1. Bäst i test: Garden mix Elly (1,8 m x 1,8 m)

Garden Mix Elly 1,8 x 1,8 m Vindskydd

Klicka här för att se bästa priset

Detta skydd från Elly är målat i färgen vit som kommer med en garanti på 5 år. Materialet är trä och mer specifikt gran och tall.

Just denna modell ingår i serien Garden mix där det finns mängder med möjligheter att sätta samman och skapa en behaglig utemiljö.

Om man vill fästa fler skärmväggar mot varandra så behöver man använda en stolpe, stolpfot och beslag mellan väggarna för bra stabilitet.

Just detta skydd har ett pris på 2 795 kr vilket innebär att det ligger i den normala prisklassen, det är alltså varken superdyrt eller jättebilligt vilket gör det till ett bra val för många.

2. Populärast: SBV Nina 1 (1,8 x 1,8 m)

SBV Nina 1 Vindskydd 1,8 x 1,8 m

Klicka här för att se bästa priset

Precis som vårt bäst i test val så är detta skydd 1,8 x 1,8 meter. Själva skärmen är gjord i en stilren design och passar bra oavsett om du vill ha ett skydd mot insyn eller vind.

Oavsett vart du hade tänkt att placera det kommer detta vingskydd att passa in bra. Det finns även flera olika kulörer att välja mellan vilket innebär att du med största sannolikhet kan hitta något som faller dig i smaken.

Materialet är i trä och mer specifikt gran. Om du väljer att köpa denna modell får du även 5 års garanti. Priset man får betala ligger på 1 879 kronor vilket gör detta till ett hyfsat prisvärt alternativ.

3. Premiumval: Jabo Rosmarin (1,8 x 1,5 m)

Jabo Rosmarin 1,8 x 1,5 m Vindskydd

Klicka här för att se bästa priset

När du köper denna modell får du en stilren och vitmålad skärm som ger din uteplats en behaglig och fräsch känsla.

Designen är uppbyggd med en luftigare övre del och en tätare nedre del. Detta möjliggör att man slipper den turbulenta känslan en helt tät skärm kan skapa vid vind.

Material är gjort i träskyddbehandlad gran samt behandlad fyra gånger. Den är dels oljeimpregnerad, dels grundmålad samt färdigstrykt två gånger.

Nackdelen med denna variant är att den är dyrare än de flesta andra modeller. Samtidigt rekommenderas det att man tvättar skärmväggarna varje år och att vid behov måla den minst vartannat år.

4. Billigast: Jabo Horizont (1,6 x 1,6 m)

Jabo Horizont 1,6 x 1,6 m

Klicka här för att se bästa priset

Denna modell kommer i måtten 1,6 x 1,6 meter och i färgen tryckimpregnerad grön. För den som inte gillar färgen finns det även möjlighet att köpa andra färger för ett högre pris.

Materialet är träskyddsbehandlad gran och fungerar perfekt till att skydda mot vinden eller ge skydd mot insyn.

Vill man komplettera sin skärm går det även att köpa fler produkter från Horizont-serien och därmed får samma utseende i hela trädgården.

Det rekommenderas, precis som med de flesta andra varianter att man tvättar skärmen varje år och att man vid behov målar den.

Lista över de bästa vindskydden 2023

  • Bäst i test: Garden mix Elly (1,8 m x 1,8 m)
  • Populärast: SBV Nina 1 (1,8 x 1,8 m)
  • Premiumval: Jabo Rosmarin (1,8 x 1,5 m)
  • Billigast: Jabo Horizont (1,6 x 1,6 m)

Köpguide för vindskydd 2023

Material

I och med att vindskydd finns i flera olika material bör du fundera på vilket som bäst passar dig och hur pass mycket det ska skydda.

Beroende på hur mycket det ska skydda vind samt hur avgränsande det ska vara kommer olika material att lämpa sig olika bra. Några av materialen man kan välja är bland annat vindskydd i trä, miljösmart bambu samt vindskydd i tyg.

Rent generellt sätt används trä främst i stationära vindskydd medan vindskydd i tyg och lättare material är mer lämpliga att ta med sig på camping, till stranden eller dylikt.

Storlek

Det främsta man ska tänka på när det gäller storleken är självklart att det ska skydda tillräckligt för att täcka det området du avser att skydda. Såklart så ska vindskyddet inte heller vara för stort så det kloka är att mäta det området det ska placeras på så du ser till att det passar.

För den som ska använda sitt vindskydd ihop med husvagnen eller husbilen kan det vara klokt att välja en så smidig modell som möjligt. Samma sak gäller om man planerar att använda vindskyddet på camping.

Stil

När det kommer till stilen är det helt individuellt vad man tycker är snyggt och passar. Om man inte har någon speciell stil är det kloka att försöka matcha med till exempel sitt hus om man planerar att använda det i sin trädgård.

“För de som inte bryr sig om stilen rekommenderar vi att välja en så simpel modell som möjligt.”

Beroende på om man ska ha sitt vindskydd på balkongen eller till exempel sitt vindskydd på altanen kan det vara snyggt med olika designer. Att ge någon specifik rekommendation är dock rätt så svårt.

Typer av vindskydd

Som sagt så finns många olika alternativ att välja mellan vilket gör att man bör bestämma sig vad man ska använda sitt skydd till. Här är några typer av användningsområden:

  • Vindskydd till altan och balkong
  • Vindskydd till husvagn och husbil
  • Vindskydd till camping
  • Vindskydd till trädgård och grillplats
  • Vindskydd till uteplats och strand

Att skapa en mysigare atmosfär på altanen eller balkongen kan ett vindskydd definitivt hjälpa till med. Att kunna sitta ute på småblåsiga kvällar utan att frysa är nämligen fantastiskt och något som kan vara svårt utan ett skydd.

Precis som att man vill ha ett bra vindskydd när man är hemma vill man också ha det när man är på språng. Därför finns det självklart bra alternativ till alla campare och folk som har husbil och husvagn.

För den som planerar att ha ett vindskydd vid sin uteplats och trädgård kan förmodligen ett utdragbart vindskydd passa bra, samma sak för balkonger och altaner. Utdragbara modeller är nämligen hyfsat smidiga och brukar gå att hitta för en billig peng.

Slutligen så bör du som vill ha ett bra skydd på stranden satsa på något så lätt och portabelt som möjligt. Att ha en stor och otymplig modell är nämligen motsatsen till vad man behöver när man ska till stranden.

Montering

När du ska sätta upp och montera ditt vindskydd är det väldigt viktigt att det sker på rätt sätt. Det spelar ingen roll vart det ska stå om det är på balkongen eller såväl som på altanen, det är fortfarande lika viktigt med en stabil montering.

Man ska dock ha med sig att monteringen förmodligen kommer skilja sig en del åt beroende på vad för vindskydd det är.

När du sätter upp ditt skydd ska huvudfokuset vara på att skydda mot vinden. Lyckas du med detta kommer du garantera ha det behagligt på din uteplats, grillplats eller vart du än avser att placera skyddet.

Bärbarhet

För alla som planerar att använda sitt skydd i kombination med camping eller till husbil är bärbarheten extremt viktig.

Förutom att det ska vara enkelt att transportera skyddet vill man också slippa att varje gång gå igenom en jobbig monteringsprocess.

När du kikar på bärbara val kan det vara klokt att kika på ett skydd som inte väger för mycket och kanske har ett praktiskt handtag. Du ska också försöka se till att köpa en variant där en bärväska ingår.

Höjd

För att du verkligen ska bli nöjd med ditt köp är det viktigt att den modellen du väljer har en tillräcklig höjd. Somliga varianter går att justera o höjd men detta gäller inte alla.

Trots att ett högt skydd oftast ger bäst avskärmning från blåst och avskildhet är det inte alla som vill ha ett så högt som möjligt.

För dig som uppskattar att kunna se vad grannen gör eller helt enkelt ha bra koll på vad som händer i din omgivning passar det bättre med en lägre variant.

För alla som ska använda vindskyddet på balkongen kan det vara värt att hålla koll på att du först behöver mäta räckets höjd så att det passar. Slutligen ska man komma ihåg att desto större yta något har desto enklare har vinden att ta tag i det, du bör alltså vara noggrann med att skyddet står stadigt.

Längd

Precis som med höjden är det viktigt att längden på vindskyddet är tillräcklig och passar dig och dina behov. Till skillnad från höjden finns det dock färre modeller där längden är justerbar och utdragbar vilket innebär att du kan vara mindre flexibel.

Oavsett om du kommer fram till att du behöver ett långt skydd eller inte ska man komma ihåg att vikten även varierar mycket beroende på vad du väljer.

Dessutom behöver man tänka på att ha tillräckligt med plats om man ska ställa undan det under vintern. Med det sagt kan en för stor modell vara problematisk om du bor trångt, speciellt om det inte är ett utdragbart vindskydd.

Stabilitet

Sist men inte minst så är stabilitetsfaktorn något du absolut ska ha med i ditt köpövervägande när du väljer vilken modell eller variant du ska köpa. I och med att skyddet kommer att utsättas för vind är det extremt viktigt att det faktiskt står stabilt.

Det finns inget facit för vad man ska välja för variant men det man ska tänka på är dels att materialet ska vara tillräckligt stabilt, dels att vikten är tillräcklig för att hålla stabiliteten. Ett stabilt vindskydd för skydd mot vinden samt ett bra parasoll som skydd mot solen är en oslagbar kombination för de som älskar lugna och inte allt för varma sommardagar.

För den som har möjlighet kan man även fästa stolpar i marken för att verkligen se till att vindskyddet står stabilt.

Vanliga frågor om vindskydd

Kan jag köpa ett genomskinligt vindskydd?

Det finns flera olika val när det gäller material och synlighet vilket gör att alla borde kunna hitta en modell som passar deras önskemål när det gäller genomsikt. Bland våra alternativ finns det flera valmöjligheter.

Finns det vindskydd som går att dra ut?

För den som vill ha en smidig lösning och kunna ändra längden på sitt skydd finns modeller som har en sådan funktion. De utdragbara modellerna fungerar ungefär som en utdragbar skärm, tillverkad i tyg. Om du letar efter ett vindskydd kan du kolla bland våra alternativ. 

Vad kostar ett vindskydd?

Att säg vad en produkt som denna kostar är väldigt svårt då det helt beror på vad för modell, märke och storlek du planerar att köpa. Bland våra val finns det flera olika prisklasser som du enkelt kan välja mellan.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är materialet något du som köpare behöver överväga då de olika valen har olika egenskaper och fördelar. Man ska även se till att varken välja en för stor eller för liten variant vilket både är onödigt och kan riskera att du blir missnöjd.

Fortsättningsvis så ska du se till att kolla noga på de olika modellerna som finns att välja mellan så du faktiskt får något som passar dig och dina ändamål.

Avslutningsvis så är det extremt viktigt att du väljer ett skydd med lagom höjd. För dig som inte vet exakt vilken höjd du behöver så finns det modeller som är justerbara.

Man ska inte heller glömma att stabilitet är A och O när det gäller vindskydd så du bör verkligen se till att välja ett så stabilt alternativ som möjligt.

Källor

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen