Den bästa vinkelmätaren 2024 – Test av olika vinkelmätare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Bosch GAM 220 MF

Bosch GAM 270 MFL

Swanson EU202

Bosch GAM 220

Klicka här för att se fler vinkelmätare.

Att mäta vinklar med precision är en konstform i sig, och valet av rätt verktyg kan göra all skillnad. Vinkelmätare, med sin unika design och specifikation, har blivit ett oumbärligt verktyg för hantverkare, ingenjörer och hemmafixare.

Men med marknaden fylld av otaliga alternativ, hur vet man vilken som verkligen lever upp till förväntningarna? I vår omfattande granskning har vi tagit oss an uppgiften att testa flera modeller för att ta reda på vilka som verkligen gör snittet. Häng med oss när vi belyser insikter, höjdpunkter och eventuella snubbelstenar från vårt test.

1. Bäst i test – Bosch GAM 220 MF

Bosch GAM 220 MF Vinkelmätare

När vi bestämde oss för att testa Bosch GAM 220 MF var vi nyfikna på hur den skulle prestera jämfört med andra vinkelmätare på marknaden.

Direkt från början uppskattade vi dess robusta känsla och den smidiga digitala displayen som erbjöd en tydlig avläsning av vinklarna. Mätområdet, som sträcker sig från 0° till 220°, gav oss mycket flexibilitet i våra tester.

Vi blev särskilt imponerade av den automatiska beräkningsfunktionen som smidigt beräknade både enkla och dubbla geringsvinklar utan ytterligare verktyg eller hjälpmedel.

Detta sparade oss mycket tid och förvirring, särskilt när vi mätte mer komplicerade vinklar. Minnesfunktionen för ofta använda vinklar blev snabbt en favorit eftersom vi kunde spara tid genom att inte behöva mäta samma vinklar om och om igen.

Vi uppskattade också hur lättanvänd den var. Ljudsignalen, minnes- och beräkningsfunktionerna samt de välplacerade displayerna, gjorde vårt arbete mycket mer effektivt.

Även när vi testade mätaren på högre höjder kunde vi enkelt läsa av displayen utan besvär. Skänkelförlängningen var ett ovärderligt tillägg, särskilt när vi behövde mäta på svåråtkomliga platser.

Ett mindre problem vi stötte på var dock att de medföljande batterierna verkade dränera ganska snabbt. Trots den automatiska avstängningsfunktionen efter tre minuter, rekommenderar vi att man har extra batterier till hands vid längre användning.

Totalt sett blev vi mycket nöjda med vår erfarenhet av att testa Bosch GAM 220 MF. Med tanke på dess många användbara funktioner, noggrannhet och användarvänlighet kände vi att det var en solid investering för den som regelbundet behöver en pålitlig vinkelmätare.

Fördelar

 • Noggrann och snabb vinkelberäkning.
 • Minnesfunktion för ofta använda vinklar.
 • Skänkelförlängning för svåråtkomliga ställen.
 • Tydlig och lättläst display.

Nackdelar

 • Batterierna dräneras snabbt.
 • Något klumpig design.
 • Kan upplevas som något dyr.

2. Bäst premiumval – Bosch GAM 270 MFL

Bosch GAM 270 MFL Vinkelmätare

När vi satte igång med att testa Bosch GAM 270 MFL blev vi snabbt imponerade av dess funktioner och byggkvalitet. Den här vinkelmätaren är inte bara utrustad med de traditionella funktionerna, utan kombinerar både vinkel- och lutningsmätning i samma apparat.

Med en längd på 60 cm och ett mätintervall från 0° till 270°, kunde vi mäta en mängd olika vinklar utan problem.

Det som verkligen utmärkte sig under vårt test var den inbyggda punktlasern, som gör det möjligt att mäta lutningen på avstånd upp till 30 meter.

Vi fann detta extremt användbart, särskilt i situationer där vi behövde mäta lutningar på avstånd. Hold-funktionen var också mycket uppskattad. Med den kunde vi enkelt spara och överföra mätvärden med bara ett knapptryck.

Apparatens robusta och kompakt konstruktion gav oss förtroendet att använda den i olika miljöer. Med IP 54-skydd var vi inte rädda för damm eller stänk.

Ett annat plus var den vridbara och belysta indikeringen, vilket garanterade optimal avläsbarhet även under svåra ljusförhållanden. Något vi uppskattade mycket var att den inte kräver någon kalibrering, vilket innebär mindre arbete innan användning.

Det enda området där vi tyckte att apparaten kunde förbättras var batteriets livslängd. Trots en driftstid på ca 50 timmar, kände vi att i intensiva arbetsmiljöer skulle man behöva byta batterier oftare än önskvärt.

Sammantaget ger Bosch GAM 270 MFL en stark prestanda och kombinerar traditionella funktioner med modern teknik, vilket gör den till ett ovärderligt verktyg för den seriöse yrkesmannen.

Fördelar

 • Kombinerad vinkel- och lutningsmätning
 • Inbyggd punktlaser för mätning upp till 30 m
 • Robust konstruktion med IP 54-skydd
 • Kräver ingen kalibrering

Nackdelar

 • Batteriets livslängd kan vara kort vid intensiv användning

3. Bäst budgetval – Swanson EU202

Swanson EU202 Vinkelmätare

Swanson EU202 fångade omedelbart vår uppmärksamhet när vi först fick ögat på den på grund av dess eleganta matta finish. I vår strävan att utforska verktygets fulla potential satte vi igång med att utföra flera mät- och utritningsuppgifter.

Till att börja med, blev vi imponerade av dess precision och enkelhet vid mätning av olika vinklar. Dessutom fungerade den utmärkt som ett snabbanhåll vid sågning, vilket minimerade tiden vi spenderade på att justera våra mätpunkter.

Swanson EU202:s byggkvalitet var en annan aspekt som imponerade på oss. Tillverkad av högkvalitativ aluminiumlegeringskonstruktion, kändes den både robust och lätt i handen.

Dess matta finish inte bara förbättrade verktygets estetik, utan visade sig också vara mycket funktionell genom att förhindra bländning när den användes utomhus eller under stark belysning.

Det traditionella “One-Number Method” -systemet var initialt lite förvirrande för oss, men efter några försök insåg vi hur intuitivt och tidseffektivt det var, särskilt när man jämförde med andra metoder vi har använt i det förflutna.

Att veta att verktyget var tillverkat i USA gav också en känsla av förtroende för dess hållbarhet och kvalitet.

Den enda nackdelen vi stötte på under vår testprocess var att, trots dess robusta byggkvalitet, kunde verktygets kanter vara lite skarpa, vilket gjorde att man behövde vara försiktig vid hantering.

Sammanfattningsvis är Swanson EU202 en utmärkt vinkelmätare som kombinerar funktionalitet, estetik och robusthet.

Den erbjuder en balans mellan traditionella och moderna funktioner som garanterat kommer att uppskattas av såväl professionella som hobbyanvändare.

Fördelar

 • Högkvalitativ aluminiumkonstruktion
 • Matt finish minskar bländning
 • Traditionell One-Number Method
 • Tillverkad i USA garanterar kvalitet

Nackdelar

 • Skarpa kanter kräver försiktig hantering

4. Populärt val – Bosch GAM 220

Bosch GAM 220 Vinkelmätare

Efter att ha spenderat tid med Bosch GAM 220 Professional kände vi att detta verktyg verkligen gjorde skillnad i vår arbetsprocess.

När det gäller att mäta vinklar är precision en nödvändighet, och denna digitala vinkelmätare gjorde sitt jobb exemplariskt. Med en längd på 40 cm var den smidig att hantera och lagom stor för de flesta av våra arbetsuppgifter.

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna var den snabba och noggranna vinkelberäkningen. I de situationer där tiden var en bristvara kunde vi lita på att Bosch GAM 220 snabbt skulle ge oss exakta resultat.

Den inbyggda hold-funktionen, som sparade och överförde mätvärdet med bara ett knapptryck, var mycket praktisk under de gånger vi behövde referera till en tidigare mätning.

Optimal avläsbarhet var en annan höjdpunkt. Den vridbara och belysta indikeringen gjorde det möjligt för oss att tydligt se mätningarna oavsett ljusförhållanden, vilket särskilt var användbart under sena kvällar eller i svagt belysta utrymmen.

Konstruktionen kändes robust, och dess IP 54-skydd gav en trygghet när vi arbetade i dammiga eller fuktiga miljöer. Och när vi upptäckte att verktyget inte behövde någon kalibrering blev vi ytterligare imponerade.

Den enda lilla nackdelen vi kände var batterilivet. Trots att enheten har en batterikapacitet på ca 80 timmar, skulle det ha varit önskvärt med en möjlighet till uppladdning, istället för att byta ut AAA-batterierna.

Sammantaget är Bosch GAM 220 Professional en pålitlig digital vinkelmätare som verkligen lever upp till sitt namn som ett professionellt verktyg. Dess smidiga design, kombinerat med dess imponerande funktioner, gör det till ett värdefullt tillskott för alla som behöver pålitlig vinkelmätning.

Fördelar

 • Snabb och noggrann vinkelberäkning
 • Praktisk hold-funktion
 • Vridbar och belyst indikering
 • IP 54-skydd och robust konstruktion

Nackdelar

 • Batteritiden kunde vara bättre

5. Bra men billig – Limit AFA

Limit AFA Vinkelmätare

Efter att ha använt Limit AFA under några intensiva arbetsdagar kunde vi snabbt konstatera att den är ett värdefullt tillskott till verktygslådan.

Det som direkt slår en med denna digitala vinkelmätare är dess två-i-ett-funktion, där den kombinerar egenskaperna hos en vinkelmätare och en linjal. Enheten var mycket praktisk när det kom till arbetsuppgifter som krävde noggrannhet och snabba avläsningar.

LCD-displayen var lysande och bidrog till snabb avläsning, något som sparade oss mycket tid, särskilt under arbetsförhållanden där effektivitet var nyckeln.

Ett annat tillägg som vi särskilt uppskattade var låsfunktionen. Att kunna fixera vinkeln i en specifik position gjorde att vi lättare kunde överföra mätningar till arbetsstycken utan att behöva oroa oss för att vinkeln skulle förskjutas.

Materialvalen för Limit AFA gav oss också ett intryck av högkvalitativa verktyg. Rostfritt stål, som användes för den hållbara skalan, gav inte bara verktyget en gedigen känsla men visade sig också stå emot de dagliga påfrestningarna på arbetsplatsen.

Trots sin robusta konstruktion, var verktyget förvånansvärt lätt med en vikt på endast 230g, vilket gjorde det bekvämt att hantera under längre perioder.

Om vi skulle nämna en svaghet var det dess noggrannhet. Med en onoggrannhet på ±0.3°DEGREES, fann vi några situationer där vi önskade att mätningarna var aningen mer exakta. För de flesta arbetsuppgifter var detta dock mer än tillräckligt.

Sammanfattningsvis är Limit AFA ett praktiskt och välbyggt verktyg som kombinerar två viktiga funktioner. Med dess intuitiva design och högkvalitativa materialval, fyller den en viktig plats för alla som behöver en pålitlig vinkelmätare och linjal.

Fördelar

 • Två-i-ett-funktion (vinkelmätare och linjal)
 • Snabb och tydlig LCD-display
 • Låsfunktion för stabila mätningar
 • Lätt och robust rostfritt stålkonstruktion

Nackdelar

 • Onoggrannhet på ±0.3° kan vara begränsande

6. Bäst för geringssågen – Starett 505A-7

Starett 505A-7 Vinkelmätare

Efter att ha använt Starrett 505A-7 under några arbetsdagar var vi imponerade av den precision och klarhet den erbjuder. Den första observationen vi gjorde var dess duala skalor och pilar.

Medan den röda skalan och pilen ger direkt vägledning om hur vinkeln på geringssågen ska ställas in, talar den svarta skalan och pilen om hur arbetsstycket ska kapas. Denna distinkta uppdelning minimerade förvirring och underlättade processen betydligt, särskilt när vi utförde komplicerade snitt.

Dess förmåga att snabbt och exakt ge geringsvinkeln sparade oss inte bara tid utan också material, eftersom risken för felkapning minskades avsevärt. Vi märkte att detta verktyg var särskilt användbart vid mer invecklade projekt, där flera vinklar skulle mätas och kapas snabbt.

Materialvalet var en annan höjdpunkt med Starrett 505A-7. Teflonbelagt aluminium innebar inte bara att mätaren var robust och klarade av dagligt slitage, men den var också lätt och smidig att hantera. Teflonbeläggningen gav också verktyget en slät yta, vilket gjorde det enklare att rengöra och hålla fritt från smuts och avlagringar.

Trots alla dess styrkor, fann vi dock att den initiala inlärningskurvan var något brant. För de som inte är vana vid att använda vinkelmätare med duala skalor kan det ta en stund att förstå och utnyttja verktygets fulla potential.

Sammanfattningsvis har vi hittat Starrett 505A-7 vara ett ovärderligt verktyg när det kommer till att effektivisera och förenkla geringsarbeten. Med sin kombination av duala skalor, robust konstruktion och noggrannhet, har det visat sig vara en tillgång för alla hantverkare.

Fördelar

 • Dubbla skalor och pilar för tydlig vägledning
 • Högprecisions vinkelmätning
 • Robust och teflonbelagt aluminium
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Kan ha en inlärningskurva för nybörjare
Hur vi utförde vårt test av vinkelmätare

Hur vi utförde vårt test av vinkelmätare 2024

När det kommer till att hitta den bästa vinkelmätaren, insåg vi snabbt att det var nödvändigt att genomföra ett noggrant och omfattande test.

Denna artikel bygger på vår erfarenhet, där vi jämförde olika typer av vinkelmätare för att utse vilken som verkligen kan anses vara “bäst i test”.

Det är inte bara en fråga om att köpa en vinkelmätare – det handlar om att hitta den som uppfyller dina krav till bästa pris.

Hur vi ställde upp vår testmiljö

För att vårt test skulle vara så rättvist och konsekvent som möjligt, inrättade vi en specifik testmiljö. Vi valde en lugn och stabil plats där varje vinkelmätare skulle testas under samma förhållanden.

Noggrant valde vi ut verktyg som kompletterade vår testning, bland annat en vinkelhake för att dubbelkolla mätningarna.

Att säkerställa konsekventa förhållanden var nyckeln för att kunna utse en verklig ”bäst i test” vinkelmätare.

Vår noggranna testprocess

Vår testprocess var både omfattande och detaljerad. Vi inledde med att dokumentera varje vinkelmätares initiala skick och noterade specifikationer som om den var digital eller ej.

Sedan, med hjälp av en steg-för-steg metodik, genomförde vi en rad test på varje produkt. Vi var särskilt uppmärksamma på digitala vinkelmätare eftersom de kan erbjuda en annan nivå av precision.

Utförandet av våra tester

När det kom till själva utförandet av testerna var vi noggranna med detaljerna:

 • Varje vinkelmätare testades minst tre gånger för att säkerställa konsekvens.
 • Varje enskilt test tog i genomsnitt 10 minuter.
 • Efter varje test jämförde vi resultatet med en vinkelhake för att verifiera dess noggrannhet.
 • Vi antecknade alla avvikelser och funderade över om det var produkten eller andra faktorer som påverkade resultatet.

Genom denna grundliga process var vi i stånd att fastställa vilken vinkelmätare som verkligen var bäst i test.

Våra erfarenheter och funderingar kring dessa tester har gett oss insikter om vad man bör tänka på när man ska köpa en vinkelmätare, oavsett om man söker den absolut bästa vinkelmätaren eller en mer billig vinkelmätare.

Utvärdering av testresultaten

När alla test var utförda inleddes nästa kritiska fas – utvärdering. Vi sammanställde alla insamlade data, från varje vinkelmätare vi testade, och började jämföra resultat.

För varje produkt mätte vi dess noggrannhet genom att jämföra med referensverktyg som vår vinkelhake. Vi övervägde även användarupplevelsen och hur intuitivt varje verktyg var i sin användning.

Utifrån dessa parametrar kunde vi kategorisera varje vinkelmätare – från den bästa vinkelmätaren till den mest prisvärda, eller som vi också ville kalla den: billig vinkelmätare.

Hållbarhet och långtidsprestanda

För oss var det viktigt att inte bara veta hur en vinkelmätare presterade i nuet, men också hur den skulle stå sig över tid.

Därför inrättade vi långvariga tester där varje vinkelmätare utsattes för kontinuerlig användning över en månads tid.

Vi observerade eventuellt slitage, huruvida de digitala vinkelmätarna behöll sin precision och om det fanns några tecken på nedbrytning. Denna långtidsprestanda var avgörande för att kunna rekommendera en produkt att köpa.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Inget test skulle vara komplett utan att noggrant granska säkerheten och pålitligheten hos varje produkt. Under testet märkte vi att vissa vinkelmätare kom med inbyggda säkerhetsfunktioner, som t.ex. låsfunktioner eller skydd mot överbelastning.

Vidare, i situationer där vi introducerade störningar eller oväntade händelser – som plötsliga stötar eller förändringar i omgivningsförhållandena – var vi uppmärksamma på hur varje vinkelmätare reagerade.

Pålitlighet var nyckeln, särskilt för dem som skulle investera i att köpa en vinkelmätare för professionellt bruk. Det var avgörande för oss att vårt “bäst i test”-val inte bara var precist, men också säkert och pålitligt i alla situationer.

Förbered dig rätt innan användning av din vinkelmätare

Förbered dig rätt innan användning av din vinkelmätare

Innan du dyker in i att använda din nyskaffade vinkelmätare, finns det några nyckelfaktorer som du bör tänka på för att få ut det mesta av ditt verktyg.

Genom vår omfattande testning har vi samlat några avgörande tips som kan hjälpa dig att maximera din vinkelmätares potential. Dessa tips är inte bara ett resultat av våra tester utan också insikter från vår breda erfarenhet.

Undvik magnetiska fält

Under vårt test märkte vi att vinkelmätare, särskilt digitala vinkelmätare, kan påverkas av magnetiska fält.

Därför rekommenderar vi att undvika arbetsområden där starka magneter eller elektriska apparater är i närheten. Detta säkerställer att din vinkelmätare ger de mest exakta resultaten.

Använd flera referensverktyg

När du mäter en vinkel, är det alltid bra att ha ett andra verktyg till hands för att dubbelkolla ditt resultat. Under vårt test använde vi ofta en vinkelhake som referens.

Det kan också vara bra att ha andra verktyg som vattenpass, skjutmått och måttband nära till hands för att verifiera mätningarna.

Håll verktyget rent och skadefritt

Rengöring och skötsel av din vinkelmätare är avgörande. Under testet upptäckte vi att smuts, damm och skador på vinkelmätaren kan påverka dess prestanda.

Därför rekommenderar vi regelbunden rengöring och inspektion av verktyget för att säkerställa optimal prestanda.

Fokusera på korrekt positionering

Ett av de mest överraskande resultaten från vårt test var vikten av att korrekt positionera vinkelmätaren. För att få bäst i test-resultat, se till att verktyget är plant och stabilt mot ytan du mäter.

I detta sammanhang kan även ett vattenpass vara till hjälp för att säkerställa att allt är i lod.

Lär känna din vinkelmätare

Sist men inte minst, ta dig tid att bekanta dig med din vinkelmätare. Oavsett om du har den bästa vinkelmätaren på marknaden eller en mer ekonomisk variant, kommer du att få ut mer av den genom att förstå dess funktioner och begränsningar.

Några sista tankar:

 • Använd kompletterande verktyg som vinkelhake och vattenpass.
 • Ta regelbundna pauser för att inte trötta ut ögonen.
 • Kom ihåg att mäta två gånger och skära en gång – dubbelkolla alltid dina mätningar.

Genom att följa dessa tips kommer du att optimera din upplevelse och användning av din vinkelmätare, och säkerställa att dina mätresultat är så exakta som möjligt.

Vanliga frågor om vinkelmätare

Vanliga frågor om vinkelmätare 2024

Vad kostar det att köpa en vinkelmätare?

Priserna på vinkelmätare varierar beroende på modell och funktioner. Generellt kan man förvänta sig att betala mellan 100 och 1500 kronor, beroende på märke och teknik.

Var kan man köpa vinkelmätare?

Vinkelmätare kan köpas både online och i fysiska butiker. Även om båda alternativen erbjuder ett brett urval, rekommenderas det oftast att köpa online på grund av det bredare urvalet och kundrecensionerna.

Vad är en vinkelmätare?

En vinkelmätare är ett verktyg som används för att bestämma och mäta vinkeln mellan två linjer eller ytor. Den kan vara digital eller analog, och är viktig inom flera branscher såsom snickeri och bygg.

Hur använder man en vinkelmätare?

För att använda en vinkelmätare, placera den mellan de två linjerna eller ytorna som du vill mäta vinkeln på. Läs av mätningen på skalan eller displayen för att få den exakta vinkeln mellan de två punkterna.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen