Bästa vinkelslipen 2022 – Test av olika vinkelslipar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Milwaukee M18 FSAG125X-0X

DeWalt DCG405FN

Bosch GWS 18V-125 PSC

BOSCH GWS 12V-76 

Klicka här för att se fler vinkelslipar.

Bästa vinkelslipen 2022

Behöver du en bra och pålitlig slipmaskin som du kan använda i olika vinkar? I så fall måste du köpa den bästa vinkelslipen. Med hjälp av en bäst i test vinkelslip så kan du enkelt slipa i flera olika vinklar. En vinkelslip kan alltså vara väldigt användbar och de är dessutom prisvärda. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att köpa en vinkelslip bäst i test.

Men det är dock inte så enkelt att köpa den bästa vinkelslipen på nätet. Det beror på att där finns en massa olika saker som gör att köpet blir ganska svårt. Vinkelslipar finns till exempel i flera olika modeller som även finns i olika prisklasser. Det finns också tyvärr affärer som endast skriver om de positiva sakerna. Affärerna nämner alltså inte några negativa saker eftersom då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra en vinkel slip faktiskt är. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli hyfsat svårt.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för vinkelslipar. Jag vet själv att det inte är så enkelt att köpa en bra vinkelslip på nätet. Men därför har jag gjort ett eget vinkelslip test. Jag har satt ihop en köpguide genom att använda och testa flera olika typer av vinkelslipar. Jag har även läst igenom kundrecensioner och andra tester på nätet. Den här informationen har jag sedan sammansatt till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa vinkelslipen.

Se även >>> Den bästa bandslipen 2022

Köpguide för bäst i test vinkelslip 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa den bästa vinkelslipen på nätet. Det är för att där finns många olika saker som man måste tänka på när man köper en bäst i test vinkelslip. Hela köpet kan dock bli mycket enklare genom att följa min strukturerade köpguide.

I guiden så skriver jag nämligen om de viktigaste sakerna att tänka på när man köper en vinkelslip bäst i test. Ovan rekommenderar jag även de bästa vinkelsliparna som man kan köpa just nu. Kom dock ihåg att du alltid ska välja en bäst i test vinkelslip utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa vinkelslipen 2022:

 • Hur man väljer rätt
 • Vad man kan använda en vinkelslip till
 • Varför du behöver en vinkelslip
 • Kraft och hastighet
 • Handtag
 • Hållbarhet
 • Skydd
 • Motoreffekt
 • Storlek
 • Dammhantering
 • Komfort
 • Användningsområden
 • Skrivstorlek
 • Sladdad eller sladdlös
 • Varierande hastighet
 • Mjukstartad motor
 • Automatisk hastighetskontroll
 • Omstartsskydd
 • Kickbackskydd
 • Tappningsskydd
 • Vibrationskontroll
 • Elektriska bromsar
 • Överbelastningsskydd
 • Säkerhet
 • Ergonomi

Hur man väljer rätt vinkelslip

Vinkelslipar är relativt billiga verktyg, och vid första anblicken ser de alla mycket ut som varandra att det finns en frestelse att bara gå med den första billiga du kan hitta och få rätt att arbeta. Trots de många likheterna med märken för vinkelslipar måste du dock tänka på att det mesta av arbetet du gör med vinkelsliparen kräver att du kör den under längre tid. Till skillnad från, säg en borr där du använder den för att placera hålet och fästet och du är klar, att använda en vinkelslip innebär att du gör flera pass på arbetsstycket med ett litet handhållet verktyg – och ofta i timmar i taget. Hållbarhet är viktigt när du väljer en vinkelslip, så se till att du får rätt storlek på vinkelslip med rätt mängd kraft som passar ditt projekt.

Vad man kan använda en vinkelslip till

Vinkelslipar designades ursprungligen för slipande skivor, men deras mångsidighet och popularitet har uppmuntrat tillverkarna att anpassa dem för ett brett spektrum av andra användningsområden. Slipning är naturligtvis den främsta anledningen till att ha en vinkelslip. Med det högra slipskivan kan du ta en vinkelslip och slipa ner metallsvetsklumpar, skarpa hörn och liknande till en jämn finish som är säker att hantera.

Slipning och ytbehandling är den vanligaste användningen av en vinkelslip. Med rätt slipdyna fäst är vinkelslip mycket effektiva för att ta bort gammal färg, hantera grova fläckar och defekter. Slipplattor är mycket billigare att byta ut än hyvlingsklingor, så det är vanligt att ge gammalt virke ett pass med en vinkelslip innan du skickar ut dem för tjock hyvling.

Kapning är ett annat område som vinkelsliparen utmärker sig med, med rätt skärskiva installerad. Olika skärfästen låter dig skära genom murverk, kakel, betong och metall, tillsammans med de mjukare grejerna som plast, trä och PVC. Poleringsskivor med lite polermedel gör vinkelslipar till effektiva efterbehandlingsverktyg. De används också med trådborstar för att ta bort rost eller lägga till en matt yta på en blank yta. De kan också användas för att snabbt slipa ett blad med rätt slipskiva.

Varför du behöver en vinkelslip

De bästa vinkelsliparna kan tyckas vara för avancerade för ett elverktyg för dig, men du kommer att inse att det kan vara mycket användbart. För det första kan du använda en vinkelslip i slipande blad. Skärverktyg som axlar, saxar och gräsklippare kan slipas när du har en vinkelslip hemma. Antag att du måste ta bort gammal murbruk. Att använda mejsel och hammare är inte bara svårt utan också tidskrävande. Men som många bästa vinkelsliprecensioner kommer att berätta för dig, kan en vinkelslip göra jobbet snabbare, särskilt när du har ett diamantfäste för hjul.

Du kan också behålla den goda formen eller arbetsförhållandet för trädgårdsredskap som en spade. Föreställ dig hur svårt det skulle vara att bli av med rost och kakad cement från en spade. Men med hjälp av trådskivasfäste på en vinkelslip kan du ta bort rost och fläckfärg mycket enkelt. Du kan också platta ditt golv igen med hjälp av en vinkelslip. Som du kan läsa i andra bästa vinkelsliprecensioner kan en vinkelslip med en torrslipad diamant skära genom keramiska eller stenplattor relativt enkelt.

Kraft och hastighet

Det är viktigt att du tänker på vinkelslipens drivning och den hastighet med vilken vinkelslipen roterar. Detta beaktas i varv per minut. Det finns vinkelslipar som drivs av el, tryckluft och bensin. Som sådan måste du vara medveten om din strömkälla så att du kan köpa rätt slags vinkelslip som passar dina behov. Vinkelslipskivorna roterar med 5000 till 10000 varv per minut. En sak du behöver veta är att ju högre antal varv, desto effektivare blir vinkelslipen. Det är också frågan om lasthastigheten. Typiska lasthastigheter är mellan 700 och 12000 varv.

Handtaget

Vinkelslipens handtag är en annan mycket viktig aspekt av detta verktyg som du bör tänka på. När du arbetar med elverktyg är det alltid viktigt att man ser till att de är säkra vid hanteringen av verktygen. Du bör överväga att köpa vinkelslipen som har ett handtag som kan justeras. Detta gör det enkelt för dig att använda båda händerna medan du slipar och skär. Även för personer som använder en hand kan de fortfarande behöva använda båda händerna vid framtida hantering av vinkelslipen. Därför bör de överväga en vinkelslip med ett justerbart handtag. Det bör också ha antivibrationsfunktioner för att underlätta hanteringen av verktyget. Förutom det justerbara handtaget, se till att det också har ett skydd som kan justeras. Syftet med detta skydd är att skydda dig från skräp och gnistor som uppstår genom skärande material.

Hållbarhet

Slipning av grova ytor som betong och plattor kräver hög effekt. Tillverkarna arbetar med hållbarheten på olika sätt. Material varierar från plast till gummi till metall, och det är vanligt att man ser en stödplatta eller skiva på en vinkelslip som ger flexibilitet eller mer motstånd, beroende på applikationens verktyg.

Skydd

Ett ögonskydd bör ingå i det system du väljer. Detta täcker själva hjulet och ser till att dina ögon är skyddade när du slipar något. Utan skölden är det fullt möjligt att allt du slipar kan bryta av och att du kommer att ha kvar skräp som flyger mot dina ögon. Skärmen ska alltid användas när du slipar någon typ av material. Det hjälper dig att få jobbet gjort också eftersom det gör att du kan se vad du gör utan att behöva oroa dig för din egen säkerhet samtidigt.

Motoreffekt

Vinkelslipar har olika effekt, spänning och förstärkare. Du kan välja mellan vinkelslipar mellan 500 och 2500 watt och mellan 4 och 15 ampere. Du behöver inte skaffa en enhet med en kraftfull motor om du tänker använda vinkelslipen för hushållsuppgifter.

Storlek

Det finns flera olika storlekar på vinkelslipar som går från 10 till 20 cm i allmänhet. Du kanske hittar något som är lite mindre eller lite större men dessa är vanligtvis specialitet. Du vill i allmänhet ha något i det här intervallet för att uppfylla dina syften. 10 cm vinkelslipar är billigast och brukar fungera bra för de flesta ändamål. 12 cm vinkelslipar tenderar att vara bra för att skära igenom slangen lite lättare än din 10 cm. Slutligen är 20 cm vanligtvis bra för tyngre material som stål och betong.

Dammhantering

Produkten ska ha en bra dammhantering. Se till att du köper produkten som är lämplig för ditt behov. Vinkelslipen måste ha en viss kvalitetsteknik för dammhantering. Här kan diamantbladet spela en viktig roll. Oavsett hur mycket vinkelslipar kostar, se till att du har rätt produkt tillgänglig där på marknaden. En värdig dammhantering gör det enkelt att arbeta genom en vinkelslip.

Komfort

Det finns två saker som kan påverka komforten i användningsstorlek och vikt. Kompakta enheter är lättare att använda även under en längre tid. Det skulle också hjälpa om du använder en enhet med vibrationsdämpande handtag. Men om du ska använda vinkelsliparen för stora och industriella jobb, rekommenderas definitivt en större enhet.

Användningsområden

Liksom de flesta elverktyg tillverkas vinkelslipmaskiner för två huvudmarknader: DIY och Professional. En DIY-användare i detta sammanhang skulle vara en hobbyist eller husägare som använder verktyget på fritiden, medan en professionell användare skulle vara någon som förmodligen använder en vinkelslip de flesta dagar i veckan. Maskiner av professionell kvalitet bör helst kunna klara av den ökade arbetsbelastningen och är byggda för att motstå missbruk av arbetsmiljöer, medan de flesta DIY-verktyg inte behöver vara lika robusta. Som du förväntar dig brukar professionella kvalitetsverktyg kosta mer som ett resultat, men det är värt att notera att de är helt garanterade för kommersiellt bruk, medan DIY-verktyg inte är det. Professionella verktyg kan också finnas med antingen 240v-nätkontakter eller 110v-kontakter för användning med nedstegstransformatorer.

Skivstorlek

Vinkelslipar klassificeras efter storleken på skivan de är avsedda för: oftast är detta 115 mm, 125 mm eller 230 mm men det finns också andra alternativ. Anledningen till detta är att tillgodose de många olika uppgifter dessa verktyg används för. Till exempel kommer den bästa vinkelsliparen för skärning genom tjocka beläggningsplattor inte att vara den bästa vinkelsliparen för stålborstning av metallstaket och tvärtom.

De mindre vinkelsliparna är lätta och manövrerbara, men skivorna de används med har begränsat skärdjup och är inte effektiva för att hantera större jobb. I den andra änden av skalan kan en 9 9 vinkelslip skära igenom mycket djupare och bredare material i en enda passage, men den är väsentligt mer tung och otålig och kommer snabbt att bli tröttande att använda under en längre tid. Det är värt att notera att de flesta sålda slipmaskiner är i klasserna 115 mm och 125 mm och att det vanligtvis är lättare att skaffa skivor och tillbehör till dessa maskiner i butikerna än på mindre vanliga varianter.

Sladdad eller sladdlös

Vinkelslipar är verktyg med hög energi och om du använder en hela dagen är det troligt att du fortfarande är bunden till ett nätkabel. Batteritekniken förbättras dock ständigt och många av de trådlösa verktyg som finns idag kan utföra uppgifter som för några år sedan verkade vara omöjliga, särskilt den nya generationen högspänningsverktyg. Dessa maskiner kan leverera samma prestanda som trådade verktyg med den extra bonusen för bärbarhet vart som helst och ingen kraftledning leder till att trassla eller snubblas.

Nackdelarna med sladdlösa slipmaskiner är att batterier är dyra och körtid kommer att vara ett problem under mer krävande applikationer. Som med andra verktyg är det dock svårt att slå bekvämligheten med sladdlös, särskilt om du arbetar utomhus. Även om du är engagerad i sladd, kan en trådlös vinkelslip vara mycket användbar att ha till hands för de udda jobb där du inte vill dra ut en förlängningskabel eller bara behöver göra några nedskärningar då och då. Att investera i batterier med hög kapacitet (5,0 Ah och högre) hjälper dig att fortsätta arbeta längre och leta efter verktyg som har energieffektiva borstlösa motorer för att få maximal körtid per batteriladdning.

Varierande hastighet

Vinkelslipmaskiner har höga hastigheter. De 115 mm vinkelslipar med kabel har cirka 11 000 rpm, vilket är perfekt när du vill skära eller slipa metall, eftersom det gör det möjligt för verktyget att snabbt köra igenom jobbet. Denna hastighet är dock inte optimerad för alla möjliga applikationer. Till exempel kan slipmaskiner förses med tillbehör för polering av sten eller stödkuddar för fastsättning av slipskivor, även om de går mycket snabbare än dedikerade maskiner för dessa applikationer. Vinkelslipar används också ofta med stålborstar som har individuella hastighetsbegränsningar, över vilka de inte kan användas säkert. I den här typen av scenarier är det ofta att föredra eller vara viktigt att kunna slå tillbaka hastigheten för att upprätthålla kontroll och säkerhet och för att undvika att skada arbetsstycket. Variabel hastighetskontroll är inte särskilt vanligt i vinkelslipmaskiner men det kan erbjuda föraren mycket mer kontroll, och det är värt att överväga om du tänker använda verktyget för mer än vanliga skär- och slipapplikationer.

Mjukstartad motor

När du slår på en standardvinkelslip kan rekylen från den kraftfulla motorn få verktyget att ryckas i operatörens händer. En mjukstartmotor förnekar detta genom att rampa upp till full effekt i en kontrollerad lutning, vilket innebär att det inte blir någon plötslig ryckning eller skakning när strömställaren är inkopplad. Detta är en ganska vanlig funktion i maskiner av professionell kvalitet och hjälper till att säkerställa mer användarkomfort och kontroll under hela arbetsdagen.

Automatisk hastighetskontroll

Vanligtvis kommer belastningsförhållanden att tillbehör fastnar under mer krävande applikationer, vilket resulterar i minskad hastighet och prestanda. För att bekämpa detta har vissa vinkelslipar automatisk hastighetskontroll (eller automatisk vridmomentteknik, i vissa Makita-maskiner). Denna teknik gör ständigt justeringar enligt lastförhållanden för att säkerställa konstant hastighet och vridmoment för konstant prestanda. Automatisk hastighetskontroll finns vanligtvis i avancerade professionella maskiner.

Omstartsskydd

Många vinkelslipar har en skjutreglage som kan låsas i på -läget för kontinuerlig drift. Detta kan vara farligt om strömmen avbryts kortvarigt, t.ex. om kontakten dras ut av misstag eller om ett batteri behöver bytas ut, bara för att maskinen ska starta igen med full hastighet så snart strömmen återställs. För att motverka detta har de flesta nya verktyg av denna typ det som ofta kallas en omstartskyddad eller ingen-volt-omkopplare. Detta är en säkerhetsfunktion som automatiskt bryter kretsen vid strömavbrott; För att starta vinkelslipen igen måste omkopplaren stängas av och sedan åter till på-läget. Detta lägger till en betryggande nivå av användarskydd och kommer att tilltala alla som har blivit upprörda av ett live-elverktyg som startar oväntat tidigare.

Kickbackskydd

En av de andra farorna som kan uppstå när du använder en vinkelslip är kickback. Detta inträffar när ett tillbehör kläms fast eller fastnar, vilket orsakar en snabb hastighetsförlust och gör att verktyget hoppar aggressivt ut ur arbetsstycket, ofta tillbaka mot föraren. Detta kan orsaka handledsskador och skada någon i maskinens väg, men det kan också orsaka att slipande skivor går sönder och splittras i fragment med hög hastighet. Det är viktigt att förstå de förhållanden som orsakar bakslag och alla vinkelslipar förses med säkerhetsinformation om hur man undviker det.

Vissa verktyg har dock inbyggt skydd mot bakslag för att minimera risken för att det uppstår. Huvudsakligen finns i avancerade professionella verktyg och marknadsförs under en rad olika villkor inklusive AFT (Makita) och E-koppling (DeWalt). Dessa integrerade säkerhetssystem är utformade för att omedelbart stänga av strömmen om bindningsförhållanden upptäcks, dvs. om hastigheten sjunker tillräckligt snabbt för att ange ett fastnat tillbehör. Idealt sett kommer detta att innebära att verktyget stängs av automatiskt innan kickback kan inträffa, vilket bidrar till att minska risken för skador eller skador.

Tappningsskydd

För närvarande är en teknik som är exklusiv för professionella vinkelslip från Bosch. En droppsensor i maskinen är utformad för att automatiskt sätta i bromsarna om den känner av att verktyget har tappats, en säkerhetsfunktion som hjälper till att skydda föraren och andra arbetare närheten. Levande vinkelslip kan röra alarmerande sträckor när de väl tappats, så det här är en annan skydd som kan göra din arbetsplats säkrare.

Vibrationskontroll

Hand Arm Vibration (HAV) är den process där vibrationer från elverktyg rör sig in i operatörens händer och armar, och HSE-direktiv föreskriver att arbetsgivare måste vidta åtgärder för att kontrollera det på arbetsplatsen om anställda regelbundet använder verktyg som slipmaskiner, slipmaskiner, brytare, motorsågar eller hammarborrar. Kontinuerlig exponering för vibrationer kan orsaka skadliga hälsoeffekter till den punkt där individer så småningom kan tappa styrka i sina händer, ha problem med att hantera små föremål och uppleva handsmärta vid kallt väder.

Så om du använder en vinkelslip varje dag, och särskilt om du regelbundet upplever stickningar, domningar och vita fingrar, är mängden hand-arm-vibrationer du utsätts för en viktig faktor att tänka på. Tillverkarna är skyldiga att förse denna statistik med nya vinkelslipmaskiner, och många elverktyg idag är utformade med integrerade vibrationsdämpningssystem. På vinkelslipar kan det traditionella sidohandtaget i hårdplast vara en svag punkt för vibrationsöverföring, och du kan köpa antivibrationshandtag, antingen med nya maskiner eller säljs separat för att eftermontera befintliga. Vissa vinkelslipar har också vibrationsdämpning mellan motorn och avtryckaren så att båda händerna är buffrade mot arbetsområdet.

Elektriska bromsar

På de mer traditionella vinkelslipdesignerna stoppar inte spindeln omedelbart när du kopplar ur brytaren. Istället sänks den gradvis tills den återstående energin är helt förbrukad. Under den här tiden är det inte alltid säkert att lägga ner vinkelslipen som om det fortfarande snurrande tillbehöret kommer i kontakt med ett fast föremål, det kan få maskinen att hoppa eller glida över ytan, vilket kan skada någon i dess väg.

Det kan vara irriterande när du behöver ställa ner vinkelslipen med jämna mellanrum, men det betyder också att det kan finnas ett oroväckande långt fönster där maskinen utgör en betydande fara om något går fel och du måste stänga av den, till exempel om den hakar på kläder eller utrustning, eller om du av misstag tappar eller på annat sätt tappar kontrollen över verktyget. Lyckligtvis har vissa tillverkare vidtagit åtgärder för att ta itu med dessa problem och det finns några vinkelslipar på marknaden som har snabba bromsar, utformade för att stoppa tillbehöret så snart som möjligt när avtryckaren släpps.

Överbelastningsskydd

Vinkelslipar brukar tillbringa långa timmar med att slipa bort i heta, dammiga miljöer och därefter lever de ofta hårda och korta liv innan de skickas till skrotet. Många användare ser dem helt enkelt som förbrukningsbara och lätt utbytbara verktyg och kommer att köpa de billigaste modellerna de är bekväma med. I andra änden av spektrumet kan du också köpa maskiner som har inbyggt överbelastningsskydd – en praktisk funktion som hjälper till att skydda din investering. Dessa verktyg kan upptäcka när motorn eller batteriet överansträngs och stängs automatiskt av för att förhindra kritisk överhettning, vilket förlänger verktygets livslängd.

Säkerhet

Vinkelslip kombinerar två farliga element tillsammans, en rotationsmotor med högt varvtal och en skarp skärskiva. Följande säkerhetstips bör alltid övervägas för att undvika allvarliga skador:

Se till att enheten är avstängd innan du ansluter den. Innan du ansluter en vinkelslip till strömkällan, se till att själva maskinen är avstängd. Läs handboken och förstå hur den fungerar. Även för en erfaren användare när man får ett nytt elverktyg är det alltid en bra idé att läsa manualen för att säkerställa att du är helt bekant med funktionssätten och funktionerna i verktyget. Elverktyg är i sig farliga maskiner, så det är mycket viktigt.

Använd rätt slipskiva för jobbet. Det är viktigt att du inte bara använder rätt skivstorlek för vinkelsliparen utan också att du använder rätt typ av skiva för materialet. Om du till exempel använder en metallskärningsskiva för att skära keramik och sten kan du i bästa fall bära skivan för snabbt, men i värre fall kan du riskera att bryta materialet.

Använd rätt kläder och skyddsutrustning. Det är alltid en bra idé att skydda dig själv genom att använda lämplig säkerhetsutrustning när du använder en vinkelslip. Inte bara kan en vinkelslip producera mycket gnistor, men det kan också kasta upp skräp. Av denna anledning är det absolut nödvändigt att använda skyddsglasögon. Det är också en bra idé att bära skyddshandskar. Beroende på omständigheterna och ventilationen kan det vara en bra idé att använda en mask. Detta är fördelaktigt vid skärning av murverk eller keramik, eftersom dessa material i en sluten miljö kan generera mycket damm. Att använda slipmaskiner i vissa situationer kan också vara ganska bullriga, så hörselskydd kan också behövas.

Använd vinkelslipen korrekt. Vissa människor tar bort säkerhetsskyddet från vinkelslipen för att göra det lättare att utföra vissa jobb. Det här är en dålig idé, säkerhetsskyddet finns där av en anledning och bör alltid hållas på plats. Du bör också alltid använda en vinkelslip med två händer, eftersom de kan vridas ur händerna om du inte är försiktig. Dessutom bör du inspektera ett elverktyg innan du börjar ett jobb och byta ut delar före användning om de inte är i gott skick. Håll din uppmärksamhet fokuserad. Vinkelslipar är farliga att använda så det är viktigt att hålla fokus och uppmärksam på jobbet. Undvik distraktioner och ta regelbundna pauser.

Ergonomi

Ditt första krav för att köpa en vinkelslip är sannolikt dess effektnivå. Förutom hur snabbt och effektivt det fungerar, drar en vinkelslip också lite uppmärksamhet åt ergonomi. Vinkelslipar är kraftfulla verktyg, så att hålla ett bra grepp om ditt verktyg är avgörande för att inte bara slutföra ditt projekt utan också för att förhindra skador. Leta efter en vinkelslip med bekväma grepp, hjälphandtag och halkfritt gummi eller andra material för att förhindra glidning och tappning. Ljudnivåer ökar också den komfortnivå som du upplever när du använder vinkelslipen, så bullerutgången är den sista överväganden jag föreslår att du tittar på.

Lista över de bästa vinkelsliparna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Att tänka på inför köp av en vinkelslip

Ett antal faktorer måste övervägas för att välja det bästa slipskivan för jobbet. Den första överväganden är materialet som ska slipas. Detta avgör vilken typ av slipmedel du behöver i hjulet. Till exempel bör aluminiumoxid eller zirkoniumoxid-aluminiumoxid användas för slipning av stål och stållegeringar. För slipning av gjutjärn, icke-järnmetaller och icke-metalliska material, välj ett kiselkarbidslipmedel.

Hårda, spröda material kräver vanligtvis ett hjul med en finkornstorlek och en mjukare kvalitet. Hårda material motstår penetrering av slipande korn och får dem att mattas snabbt. Kombinationen av finare grus och mjukare kvalitet gör att slipande korn bryts loss när de blir tråkiga och utsätter fräscha, skarpa skärpunkter. Å andra sidan bör hjul med grovkorn och hård kvalitet väljas för material som är mjuka, duktila och lätt genomträngande.

Mängden lager som ska tas bort är också en övervägande. Grovare korn ger snabb avlägsnande av lager eftersom de kan ge större penetration och tyngre skär. Men om arbetsmaterialet är svårt att tränga igenom kommer ett lite finare kornhjul att klippa snabbare eftersom det finns fler skärpunkter att utföra arbetet. Hjul med förglasade bindningar ger snabb kapning. Harts-, gummi- eller skalakbindningar bör väljas om en mindre mängd lager ska avlägsnas eller om kraven på ytbehandling är högre.

En annan faktor som påverkar valet av hjulbindning är hjulhastigheten i drift. Vanligtvis används förglasade hjul med hastigheter mindre än 6500 rotationer per minut. Vid högre hastigheter kan den förglasade bindningen gå sönder. Organiska bindningshjul är i allmänhet valet mellan 6500 och 9500 rotationer per minut. Att arbeta vid högre hastigheter kräver vanligtvis specialdesignade hjul för slipning med hög hastighet.

Under inga omständigheter överskrider du inte den säkra arbetshastigheten som visas på hjulet eller dess blottare. Detta kan anges i antingen rpm eller sfm. Nästa faktor att tänka på är området för slipkontakt mellan hjulet och arbetsstycket. För ett brett kontaktområde, använd ett hjul med grovare korn och mjukare kvalitet. Detta säkerställer en fri, sval skärverkan under den tyngre belastning som påförs ytan som ska slipas. Mindre områden med slipkontakt kräver hjul med finare korn och hårdare kvaliteter för att klara det högre enhetstrycket.

Tänk sedan på svårighetsgraden av slipningen. Detta definieras som det tryck under vilket slipskivan och arbetsstycket förs samman och hålls ihop. Vissa slipmedel har utformats för att klara svåra slipförhållanden vid slipning av stål och stållegeringar. Slipmaskinens hästkrafter måste också övervägas. I allmänhet bör hjul av hårdare kvalitet användas på maskiner med högre hästkrafter. Om hästkrafterna är mindre än hjuldiametern bör ett mjukare hjul användas. Om hästkrafterna är större än hjulets diameter, välj ett hjul av hårdare kvalitet.

Hur man hanterar en vinkelslip på ett säkert sätt

Sliphjul måste hanteras, monteras och användas med rätt försiktighetsåtgärd och skydd. De ska alltid förvaras så att de är skyddade från att slå och knäppa. Förrådet ska inte utsättas för extrema variationer i temperatur och luftfuktighet eftersom dessa kan skada bindningarna i vissa hjul. Omedelbart efter uppackning bör alla nya hjul inspekteras noggrant för att vara säker på att de inte har skadats under transporten. Alla begagnade hjul som returneras till förrådet bör också inspekteras.

Hjulen bör hanteras försiktigt för att undvika att tappa och stöta, eftersom detta kan leda till skador eller sprickor. Hjulen ska bäras till jobbet och inte rullas. Om hjulet är för tungt för att kunna bäras säkert för hand, använd en handbil, vagn eller gaffeltruck med dämpning för att undvika skador. Ringtestet är utformat för att upptäcka eventuella sprickor i ett hjul. Använd aldrig ett knäckt hjul. En klok försiktighetsåtgärd är att säkerställa att spindelvarvtalet för maskinen du använder inte överstiger sliphjulets maximala säkra hastighet.

Använd alltid ett hjul med mitthålsstorlek som sitter tätt men ändå fritt på spindeln utan att tvinga det. Försök aldrig ändra mitthålet. Använd ett matchat par rena, infällda flänsar som är minst en tredjedel av hjulets diameter. Flänsbärande ytor måste vara plana och fria från fräsar eller smuts. Dra åt spindelmuttern bara för att hålla hjulet stadigt utan att dra åt för hårt. Om du monterar ett riktningshjul ska du leta efter pilen markerad på själva hjulet och se till att den pekar i riktning mot spindelns rotation.

Se alltid till att alla hjul- och maskinskydd är på plats och att alla kåpor är tätt stängda innan du använder maskinen. När hjulet är ordentligt monterat och skyddet är på plats, slå på maskinen, gå tillbaka ur vägen och låt den gå i minst en minut i arbetshastighet innan du börjar slipa. Slipa bara på framsidan av ett rakt hjul. Slipa endast på sidan av en cylinder, kopp eller segmenthjul. Gör slipkontakt försiktigt, utan att stöta eller räffla. Tvinga aldrig slipning så att motorn sänks märkbart eller arbetet blir varmt. Maskinens ampmeter kan vara en bra indikator på korrekt prestanda.

Om ett hjul går sönder under användning ska du noggrant inspektera maskinen för att vara säker på att skyddskåpor och skydd inte har skadats. Kontrollera även flänsar, spindel och monteringsmuttrar för att vara säker på att de inte är böjda, fjädrade eller på annat sätt skadade.

Typer av vinkelslipskivor

Diamantskivor

Diamantskivorna är ett högkvalitativt alternativ för att arbeta på en mängd olika material. De används mest för jobb som behöver slipas eller skäras och fungerar snabbare än slipskivorna. De har potential att hålla länge och är fortfarande ganska överkomliga. Dessutom är diamantskivorna ett säkert val att använda eftersom det finns en mycket lägre risk för att skivan glider av vinkelslipen.

Diamantskivor är mycket bättre än den som nämns ovan. De används främst för samma ändamål för skärning och slipning, men de gör så mycket snabbare än slipskivor. När det gäller kostnad har diamantskivor nu blivit mycket billigare, och till och med den mest grundläggande diamantskivan håller längre än grusskivan. Diamantskivor har också visat sig vara säkrare att använda med tanke på att det är osannolikt att stålskivan faller av.

Trådskiva

Trådskivan är det föredragna alternativet för projekt som involverar borttagning av färg och rost samt för polering av naken metall. Föremålet som arbetas med måste vara massivt som metall för att undvika skador eftersom trådskivan inte är särskilt flexibelt. Typen av trådskivaskiva kan också variera med olika tillämpningar. Det mest effektiva alternativet för att ta bort rost från metall är det tvinnade trådskivan, medan koppborstens typ sannolikt blir mindre effektiv och tar mycket längre tid att slutföra jobbet.

Ovanstående skivor används främst för slipning och skärning, men trådskivaskivan används för polering och avlägsnande av rost och färg. Därför, om du behöver rosta metall och måla bort något föremål, är en trådskivaskiva din bästa bild. Se till att föremålet som det används på är tillräckligt hårt, eller att trådskivan kan bryta föremålet.

Trådskiva är utmärkta för att ta bort ytrost och färg. De mest slipande trådskivan har tjocka, vridna borst. Raka och tunna borst är mycket mindre slipande men är inte aggressiva nog om du behöver göra snabb färg- och rostborttagning. Faktum är att alla trådskivan jag använder för mina vinkelslipar är vridna. Jag använder endast raka borsthjul på borrfästen och slipmaskiner, och de har alla små diameter.

Tvinnad trådskiva

Dessa är tjocka, vridna borst, så det här blir ett aggressivt hjul. Detta är den bästa typen av trådskiva för tung färg- och rostborttagning. Precis som de andra hjulen kan saker flyga av det här hjulet i höga hastigheter – ledningarna lossnar ibland tillräckligt hårt för att fastna i huden. Det här är inte så illa, men det borde uppmuntra dig att bära ögonskydd. Köp inte billiga trådskiva till din vinkelslip.

Jag har provat billiga trådskivor, och förutom att de inte håller länge, kommer de att spraya dig med trådfilament så länge trådskivan räcker. Förutom att det är oacceptabelt irriterande är det också farligt för dig och alla omkring dig eftersom filamenten så lätt kan tränga igenom huden (och säkert ögonbollar). Även inom trådskiva finns det många olika typer. Den mest effektiva är det vridna trådskivan, och den minst effektiva är koppborstens typ, som du bör undvika.

Träskivor

Dessa skivor är avsedda att fungera på alla typer av trä. Men skivorna som är avsedda att bara skära ved kan begränsa dess användbarhet alls. Så för att få ut det mesta av slipverktyget är det i allmänhet bättre att köpa skivor med dubbla ändamål som har kapningen att skära både trä och stål. Detta är särskilt användbart om en spik måste tas bort från träet.

Som namnet antyder används dessa skivor för att hugga trä. Att välja en skiva som bara skär trä tenderar dock att minska dess användbarhet avsevärt. Så det är bäst att köpa en träskiva som också kan kapa stål om en spik kommer i träet. Många olika typer av träskivor finns på marknaden, men den mer populära är känd som arbor tech, vilket är mycket effektivt vid kapning av trä. När du köper skivor till en vinkelslip, överväga vilket material du arbetar med och vad ditt slutmål är. Det finns många alternativ på marknaden som passar alla behov.

Slipkuddar

Dessa kommer normalt i ersättningsform och är bara bitar av sandpapper, men skillnaden är att de normalt har kardborrband eller har en metod för fastsättning så att de kan fästas på en mjuk kudde eller bas som sedan fästs på vinkelslipen eller slipmaskin. Finns i olika grit -kvaliteter (ett mått på hur kurs papperet är) från 40 grit upp till 400 grit. När papperet har slitits kan det dras av och ersättas med ett nytt ark.

Slipskivor med klaffar: Dessa är mycket praktiska att behöva slå om om du har en vinkelslip. Även om de huvudsakligen används för slipning och rengöring av ytor (mestadels metall) slipar de också lite, så om du behöver göra lite detaljerad slipning är det här den bästa lösningen eftersom de inte är lika hårda som en ordentlig slipskiva. De finns också i en rad korntyper, så genom att kombinera grov ner till jämn och du kan få en bra finish.

Poleringskuddar: Som ovanstående skruvas dessa fast på den gängade delen av vinkelslipen och dras åt med en nyckel. Poleringshuvudet eller överdraget kan sedan fästas på dynan. Återigen är dessa utbytbara. Kuddar och beläggningar av denna typ används främst för polering och efterbehandling av hårdare ytor. Polermaskiner eller moppar som de kallas finns också för polering av lack och andra känsliga ytor. När du arbetar på ömtåliga ytor är det ibland bättre att använda en större 230 mm vinkelslip eftersom dessa arbetar med lägre hastigheter.

Bindningar

För att slipmedlet i hjulet ska kunna klippas effektivt måste hjulet innehålla rätt bindning. Bindningen är det material som håller slipkornen ihop så att de kan skära effektivt. Bindningen måste också försvinna när slipkornen slits ut och utvisas, så nya vassa korn exponeras. Det finns tre huvudtyper av bindningar som används i konventionella sliphjul. Varje typ kan ge distinkta egenskaper för hjulets slipverkan. Vilken typ av bindning som väljs beror på sådana faktorer som hjulets arbetshastighet, typen av slipoperation, den precision som krävs och det material som ska slipas.

De flesta sliphjul är tillverkade med förglasade bindningar, som består av en blandning av noggrant utvalda leror. Vid de höga temperaturerna som produceras i ugnarna där sliphjul tillverkas smälter lerorna och slipkornet till ett smält glas. Under kylningen bildar glaset ett spännvidd som fäster varje korn till sin granne och stöder kornen medan de maler. Sliphjul tillverkade med förglasade bindningar är mycket styva, starka och porösa. De tar bort lagermaterial i höga hastigheter och slipar till exakta krav. De påverkas inte av vatten, syra, oljor eller temperaturvariationer.

Förglasade bindningar är väldigt hårda, men samtidigt är de spröda som glas. De bryts ner av slipningstrycket. Vissa bindningar är gjorda av organiska ämnen. Dessa bindningar mjuknar under slipvärmen. Den vanligaste organiska bindningstypen är resinoidbindningen, som är tillverkad av syntetiskt harts. Hjul med resinoidbindningar är bra val för applikationer som kräver snabb lagerborttagning, såväl som där det behövs bättre finish. De är utformade för att fungera vid högre hastigheter, och de används ofta för hjul i tillverkningsaffärer, fabriker, billetbutiker och för sågslipning och gumming.

En annan typ av organisk bindning är gummi. Hjul tillverkade med gummibindningar ger en mjuk slipverkan. Gummibindningar finns ofta i hjul som används där en hög finishkvalitet krävs, t.ex. kullager och rullager. De används ofta för avskärningshjul där burr och burn måste hållas på ett minimum. Styrkan hos en bindning anges i sliphjulets kvalitet. Bindningen sägs ha en hård kvalitet om spännvidden mellan varje slipkorn är mycket stark och håller kornen väl mot slipkrafterna som tenderar att bända dem löst. Ett hjul sägs ha en mjuk kvalitet om bara en liten kraft behövs för att frigöra kornen. Det är den relativa mängden bindning i hjulet som bestämmer dess grad eller hårdhet.

Hjul av hög kvalitet används för längre hjullivslängd, för jobb på maskiner med hög hästkrafter och för jobb med små eller smala kontaktytor. Mjuka hjul används för snabb borttagning av lager, för jobb med stora kontaktytor och hårda material som verktygsstål och hårdmetaller.

Hjulformer

Hjulet i sig finns i olika former. Produkten visas vanligtvis när man tänker på ett sliphjul är det raka hjulet. Slipytan – den del av hjulet som adresserar arbetet – ligger på periferin av ett rakt hjul. En vanlig variant av rakhjulsdesignen är det infällda hjulet, så kallat eftersom hjulets mitt är försänkt för att låta det passa på en maskinspindelflänsenhet.

På vissa hjul är skärytan på sidan av hjulet. Dessa hjul är vanligtvis namngivna för sina distinkta former, som cylindriska hjul, kopphjul och diskhjul. Ibland är sammansatta slipande sektioner i olika former monterade för att bilda ett kontinuerligt eller intermittent sidosliphjul. Dessa produkter kallas segment. Hjul med skärytor på sidorna används ofta för att slipa tänderna på skärverktyg och andra svåråtkomliga ytor.

Monterade hjul är små sliphjul med speciella former, såsom kottar eller pluggar, som är permanent monterade på en ståldorn. De används för en mängd interna slipjobb utanför handen och med precision.

Typer av vinkelslipar

Små vinkelslipar

I allmänhet är en liten vinkelslip en enhet som tar skivor i storlekarna 18 cm eller mindre. De är användbara för en mängd olika skär- och slipapplikationer, särskilt när bärbarhet och manövrerbarhet är viktigt. Dessa är de vanligaste typerna av vinkelslipar som används idag. De två mest populära storlekarna är en vinkelslip på 10 cm.

De mäter vanligtvis bara drygt 30 cm långa och har det bredaste utbudet av alternativ när det gäller strömkällor. Dessa finns i elektriska versioner (sladdade), sladdlösa versioner och pneumatiska (tryckluft) versioner. Små vinkelslipar kan ta hjuldiametrar på upp till 18 cm, med de minsta enheterna som kan ta bara 7 cm skivor för mer detaljerat arbete.

Funktioner att leta efter i mindre vinkelslipar:

 • Borstlösa motorer på vinkelslip tar bort behovet av borstbyte, och de låter de sladdlösa modellerna gå mer effektivt, svalare och förlänger verktygets livslängd.
 • Kickback-bromsar stoppar hjulet dött i sitt spår när verktyget känner att en bindning har hänt, vilket hindrar verktyget från att vrida sig fritt från ditt grepp.
 • Tvåstegsutlösare kräver att du först slår av en säkerhetsbrytare innan avtryckaren kan starta verktyget, vilket minskar risken för oavsiktlig start, särskilt när du byter skivor.
 • Vibrationskontroll hjälper till att förhindra att din hand blir stel och underlättar den obekväma känslan av verktyget, särskilt om du använder det under längre perioder.
 • Med variabel hastighet kan du styra skivhastigheten med avtryckaren, så att du lättar av vid värmeuppbyggnad eller går långsamt med polerskivan.

Sladdade, sladdlösa och pneumatiska vinkelslip

Vinkelslipar med sladd: Vinkelslipar med sladd är de som måste anslutas till ett eluttag innan de kan fungera. Deras fördel är tydlig – obegränsad driftstid och konsekvent kraft när du behöver det. De är också lättare än de trådlösa modellerna och är i allmänhet billigare att äga. Naturligtvis måste du vara inom räckvidden för ett lämpligt uttag om du ska använda en vinkelslip med sladd och det finns också en liten risk att du sågar in nätsladden av misstag också.

Sladdlösa vinkelslipar

Sladdlösa eller batteridrivna vinkelslip tar med sig strömförsörjningen. För jobb på plats som kräver att du använder en vinkelslip uppför en stege eller på byggnadsställningar kan en trådlös vinkelslip vara otroligt praktisk att ha. Med moderna borstlösa elmotorer och litiumjonbatterier håller de också en bra tid mellan laddningarna.

Liksom de flesta trådlösa modeller har snabbladdningstekniken bara kommit så långt för att minimera stilleståndstiden när du laddar upp ditt verktyg. Förvänta dig minst en halvtimme för att få en anständig laddning på ett tömt 6 Ah-batteri. De väger också minst två kilo mer än motsvarande sladd med liten tråd.

Pneumatiska vinkelslip

Pneumatiska vinkelslip tar tanken på den elektriska vinkelslipen till en helt ny nivå. De måste anslutas till en lämplig luftkompressorenhet för att fungera, men när du väl har gjort det är de de lättaste vinkelsliparna du kan ha. Utan batterier och inga elmotorer drivs åtgärden av lufttryck. De är också några av de billigaste vinkelsliparna du också kan få – efter att du investerat i en ordentlig luftkompressorenhet, det vill säga.

Medium & Större vinkelslipmaskiner

Vinkelslipar som tar bara 18 cm skivor anses vara medelstora, medan de som kan ta 18 cm och 23 cm skivor hör till den stora kategorin. Dessa vinkelslipar är utformade mer för djupa skärningar och för att gå över större ytor i en gång, och de har hästkrafterna att matcha. Majoriteten av medelstora till stora vinkelslipar är av sladdtyp, med kraftfulla motorer för ett så litet paket.

En bra medelvinkelslip levereras till exempel med elmotorer som är klassade för 3 hästkrafter (3 hk) eller mer – samma betyg som du till exempel förväntar dig av en industriell hyvel. De stora vinkelsliparna levereras med motorer som överstiger 5 hk, och dessa saker kan vara på den tunga sidan. En liten vinkelslip kan väga lite mer än 2,5 kg – däremot kan en stor vinkelslip väga nästan 7 kg och mäta mer än 50 cm i längd.

Funktioner att leta efter:

 • Överbelastningsskydd håller den kraftfulla slipmotorn säker då den arbetar under tung belastning.
 • Eftersom större vinkelslipar endast levereras med borstmotorer, hjälper en automatisk avstängningsfunktion att låta dig veta att motorborstarna behöver bytas och skyddar motorn från skador
 • Justerbara eller avtagbara sidohandtag låter dig använda ditt verktyg i trånga utrymmen.
 • Med vakuumfäste kan du ansluta vinkelslipen till ett vakuum för att skära ner skräp och damm som flyger runt.

Vanliga frågor om vinkelslipar

Vilka är de mest populära vinkelslipmärkena?

Det finns ett brett utbud av vinkelslipar, med modeller som är lämpliga för amatör- och yrkesändamål. Du kan välja mellan verktyg för specifika applikationer som skärning, polering och slipning, men det är viktigt att välja den vinkelslip som passar bäst för din avsedda användning.

Kan du få batteridrivna vinkelslip?

Som tidigare nämnts finns det ett stort urval av sladdlösa vinkelslipar som körs på batteri. Du kan bläddra i hela vårt sortiment av sladdlösa vinkelslipmaskiner för att hitta den bästa modellen som passar dina behov.

Varför bör man köpa en vinkelslip?

Du ser vinkelslipmaskiner på byggarbetsplatser, i bilverkstäder, metallbearbetningsbutiker eller var som helst någon kanske vill klippa, ta bort eller jämna ut överflödigt material. Oavsett om du är en hantverkare eller en ivrig hem-DIY-ist, är en vinkelslip det bästa verktyget för någon som är seriös med slipning, kapning eller polering.

En elektrisk vinkelslip är ett av de mest mångsidiga elverktygen i alla arsenaler och fungerar med hjälp av ett snabbt roterande kugghjul och utbytbara sliphjul. Beroende på huvudet du har monterat kan du klippa, polera, slipa och slipa ett stort utbud av material. Vanliga projekt som du kanske vill använda en vinkelslip för är att skära metallstänger, bultar och arkmaterial, klippa sten och keramiska plattor eller ta bort färg och rost från metaller.

Detta är bara början på de uppgifter som en vinkelslip kan hantera: från att slipa ett trubbigt verktyg till att polera din bil – med rätt sliphuvud är möjligheterna i princip oändliga. Det finns tusentals skiv- och hjultillbehör på marknaden, men de vanligaste inkluderar slipande slipskivor, avskurna skivor, slipstenar, poleringskuddar, slipskivor och stålborsthjul.

Vilka slipskivor är populärast?

Vanlig slipskiva

Som du kan föreställa dig är den första och mest uppenbara typen av vinkelslipskiva det likvärdiga slipskivan. Dessa hjul är skivformade och har ofta en räfflad kant som är optimerad för att ta bort grova metallkanter i snabb takt. För detta ändamål används dessa hjul i alla typer av metalltillverkningsjobb som kräver utjämning av en nyskuren kant. Färska svetsar kan också slätas ut med ett sliphjul utrustat för din vinkelslip.

Lämpliga säkerhetsåtgärder måste dock alltid vidtas när du arbetar med denna typ av skiva. Det beror på att dess metallkomposition orsakar metall-på-metall-kontakt i snabb hastighet. I sin tur kan sådan kontakt orsaka att en allvarlig mängd gnistor sprutas från vilken kontaktpunkt som helst. Dessa blad tenderar också att värmas upp mycket, så de bör inte beröras direkt efter användning.

Klaffskiva

Sliphjul betraktas som en ganska trubbig metod för att släta ut en grov metallyta. Som sådan används de vanligtvis inte på jobb som kräver att en person så småningom hanterar den nyjämnade kanten eller ytan. I stället kan en tillverkare välja att dra ut en klaffskiva. Dessa anses vara metallekvivalenten för fint sandpapper. Som sådan kan en korrekt använd flikskiva ta bort metallgrader, fasade kanter och ta av skarpa hörn med en förbättrad precision. Vissa klaffskivor kan till och med torka ut repor som uppstår under skär- och tillverkningsprocessen. Som sådan är de oumbärliga för metallhantverkare vars projekt hanteras av andra människor regelbundet.

Skärskiva

Som du förmodligen redan kan vinkelslipar användas för att skära i platta och runda metallmaterial relativt lätt. Naturligtvis kan detta bara åstadkommas om du har ett avskärat hjul utrustat för din vinkelslip. Dessa skivor har en tunn profil och en avsmalnande kant som gör att de effektivt kan skäras i smidd metall.

I praktiken kan dessa hjul ofta skära igenom bultar, plåt, armeringsjärn och mer – så länge hjulet i sig har tillräcklig bredd. Detta beror på att tunnare avskurna hjul tenderar att böjas mer under en skärprocess. Detta gör dem instabila och benägna att misslyckas (och ibland till och med krossa) när de gör djupa skärningar i tjockt metalllager. Istället bör ett tjockare avskuret hjul användas i dessa fall.

Trådskiva

Vinkelslipar kan också användas för att utföra andra typer av viktiga nötningsjobb om du har rätt skivor tillgängliga. Ett trådskiva är en sådan skiva som alla bra tillverkare borde ha, inte minst för att dessa hjul är mästare när det gäller att ta bort färg och rost från metallytor. De åstadkommer detta med sina uppsättningar metalltrådsfibrer, som är ordnade i raka eller sammanflätade klasar för att maximera deras nötningspotential.

Men kom ihåg att trådskivan sträcker sig mycket vad gäller kvalitet. Det vill säga, försök att undvika billiga trådskiva om det är möjligt. Sådana skivor bryts ned snabbt, vilket gör att metalltrådarna lossnar och flyger runt. Även om du alltid ska ha rätt personlig skyddsutrustning när du använder ett trådskiva, kan dessa frittflygande ledningar fortfarande utgöra en risk för dig själv och andra i din arbetsyta.

Färgborttagarskiva

Vinkelslipar kan också användas för att utföra andra typer av viktiga nötningsjobb om du har rätt skivor tillgängliga. Ett trådskiva är en sådan skiva som alla bra tillverkare borde ha, inte minst för att dessa hjul är mästare när det gäller att ta bort färg och rost från metallytor. De åstadkommer detta med sina uppsättningar metalltrådsfibrer, som är ordnade i raka eller sammanflätade klasar för att maximera deras nötningspotential.

Men kom ihåg att trådskivan sträcker sig mycket vad gäller kvalitet. Det vill säga, försök att undvika billiga trådskiva om det är möjligt. Sådana skivor bryts ned snabbt, vilket gör att metalltrådarna lossnar och flyger runt. Även om du alltid ska ha rätt personlig skyddsutrustning när du använder ett trådskiva, kan dessa frittflygande ledningar fortfarande utgöra en risk för dig själv och andra i din arbetsyta.

Diamantskiva

Diamantskivor finns i flera former. Men de flesta diamantskivor på marknaden idag skär skivor av natur. Inte bara det, men diamantskivor ger kapning på toppnivå för jobb som involverar extra täta metallmaterial. Dessa skivor kan enkelt utföra dessa uppgifter tack vare deras impregnerade kanter, som har ett lager av slipande diamantskärvor. Även om de är mycket kapabla är diamantskivor också ganska dyra. Som sådan bör de reserveras för användning endast i skärjobb som verkligen motiverar deras användning.

Keramisk slipskiva

Slipskivor av keramik är inte alls lika vanliga inom yrkesområdet, trots deras förlängda livslängd. När det gäller funktion kan keramiska slipskivor göra nästan vad som helst som en klaffskiva kan göra. De kan dock utföra dessa jobb utan att riskera överhettning på grund av deras keramiska konstruktion. Ännu bättre, många moderna keramiska slipskivor har högre slipkapacitet än sina motsvarigheter i metall, vilket gör dem lika effektiva som de är hållbara.

Är en 125 mm eller 115 mm vinkelslip bäst?

När du väljer mellan 115 mm och 125 mm vinkelslipar är det återigen viktigt att överväga vad du tänker använda verktyget till. Det är fullt möjligt att köpa två separata vinkelslipmaskiner på 125 mm för olika ändamål. Du bryter inte banken och du sparar tid utan att behöva byta skivor varje gång du byter uppgift. Viktigast av allt kommer du att undvika frestelsen att försöka slipa med en skärskiva! Förutom de funktioner som större vinkelslipar erbjuder, kan dessa mindre verktyg också användas för uppgifter som rengöring och polering. Självgripande slipskivor, klaffskivor och filtpoleringsskivor är bara några av de tillbehör som DIYers kan lägga till i deras arsenal.

Sammantaget är 125 mm vinkelslipar extremt mångsidiga verktyg trots sitt begränsade skärdjup på bara 38 mm. Medan 115 mm vinkelslipar erbjuder ett maximalt skärdjup på endast 30 mm, är de exakta, lätta att hantera och lättare än större versioner. Om du tenderar att tro ju större desto bättre är det verkligen inte fallet med vinkelslipar. En 230 mm vinkelslip är tung (upp till 5 kg i genomsnitt), kraftfull (kräver ett robust handtag för att hålla fast vid) och skrymmande (ingen chans att använda den i trånga utrymmen). Om du är en frekvent DIY-tillverkare, gå till en 125 mm vinkelslip så kan du spara tid och pengar!

Hur monterar du en ny vinkelslipskiva?

Det är viktigt att du kopplar bort vinkelslipen från elförsörjningen innan du monterar skivan. Tryck sedan på spindellåsknappen och tryck in skivan tills den sitter ordentligt på plats. Spindellåsknappen ska hållas medan du tar bort klämflänsen, som sedan fästs så att den plana ytan kommer i direkt kontakt med skivan. En skiftnyckel kan användas för att dra åt och fästa flänsen ordentligt.

Vad är skillnaden mellan en vinkelslip och en skivskärare?

Den mångsidiga, hållbara vinkelsliparen är lämplig för applikationer som skärning, slipning, polering och slipning. Omvänt är skivskäraren ett litet skärblad med en hand som passar bäst för lätta skärningstillämpningar. Vinkelslipen är vanligtvis tyngre och kräver viss styrka för att kontrollera, medan skivfräsen är lättare och ger större manövrerbarhet.

Vad är det farligaste vinkelsliphjulet?

Medan avskärningshjulet är väldigt, mycket praktiskt, är det ett extremt farligt hjul eftersom det är tunt. Om du ryckar, tappar balansen eller på annat sätt av misstag vrider vinkelslipen när du använder detta hjul kommer det att splittras. Projektilerna som flyger av kan bryta näsan, skada dina händer, skada åskådare etc. Håll ditt ansikte borta från detta och ut ur snurrhjulets plan.

Jag har splittrat kanske ett eller två vanliga sliphjul under flera års arbete, men jag har splittrat många avskärningshjul. Massor av tillverkare har skador av att de inte bär ordentligt säkerhetsutrustning eller använder osäkert avskurna hjul. Jag har till och med ett snyggt ärr och något slipande material som är permanent inbäddat under en nagel efter att ett krossat avskärningshjul påverkat min hand och krossat fingernageln. Bär alltid skyddsutrustning.

Skyddsglasögon, ansiktsmask, slipskydd, tunga handskar och inga åskådare är viktigt när du snurrar på hjulet. Jag rekommenderar att du inte använder ett avskärningshjul om inte båda ändarna av ditt material stöds ordentligt. I annat fall kan det hängande stycket klämma fast det roterande hjulet och krossa det. En huggsåg bör i stället användas för vissa typer av arbete, som att förkorta slanglängder eller vinkeljärn.

Hur använder man en vinkelslip säkert?

Oavsett vilken typ av vinkelslip som används är det viktigt att vidta korrekta säkerhetsåtgärder. Förutom lämpliga säkerhetsåtgärder kommer korrekt användning av vinkelslipen, som med alla verktyg, också att bidra till att kraftigt minska risken för skador. Vinkelslipar är kraftfulla verktyg som snurrar väldigt snabbt, så alla kläder bör säkras och hållas ur vägen innan slipning. Skräp och gnistor flyger ofta när du arbetar på en bit, så det är viktigt att du har ett bra ögonskydd med skyddsglasögon eller skyddsglasögon. Att bära handskar skyddar händerna från gnistor och skräp, och i vissa applikationer, om det förväntas alltför stora mängder gnistor, ska brandhämmande kläder användas.

Bortsett från gnistor och skräp är vinkelsliparna också höga och kan nå mycket höga decibel när de används på ett arbetsstycke. Hörselskydd som öronproppar eller hörlurar bör användas för att skydda öronen. Vidare kan vissa applikationer kräva användning av en andningsmask eller andningsapparat från papper. Slipskärning kommer till exempel att generera damm, så om en vakuumfäste inte används och mycket damm skapas, bör skyddet för andningsorganen bäras.

Korrekt användning av vinkelslipen hjälper till att garantera din säkerhet. För att undvika återslag, se till att hjulet snurrar bort från skarpa kanter snarare in i dem. Dra inte åt spindelmuttern för mycket eftersom det kan skada flänsarna och hjulet och manipulera inte med inbyggda skydd. När du slipar metall, håll en hink med vatten och trasa i närheten för att kyla metallen och förhindra att den överhettas. Använd inte heller skivor utanför deras angivna högsta varvtal.

Vad kommer att bryta en vinkelslip?

Oavsett vilken vinkelslip du använder, finns det alltid en risk för att slipskivan går sönder. Det är dock möjligt att minimera denna risk genom att kontrollera skivorna, säkerställa korrekt montering och följa säkerhetsförfarandena. Det kommer också att vara nödvändigt att montera sliphjulen korrekt på motsvarande verktyg.

Vinkelslipskador kan också uppstå till följd av bakslag. Detta kan hända när vinkelslipen fastnar med materialet som skärs eller formas och är mer benägna att inträffa om du använder fel hjul eller skär med en olämplig hastighet.

Vilka funktioner ska man tänka på inför köp av en vinkelslip?

Med något nytt verktyg vill du se till att du får det bästa av det bästa. Med en vinkelslip är det inte annorlunda. Så du vill titta på var och en av dessa funktioner för att se vilka som passar bäst för dig. Jag har hittat de funktioner som kommer att påverka dina förmågor mest och som kommer att se till att du alltid väljer det bästa av det bästa. Oavsett om det är enhetens storlek eller kraft eller något annat, vill du ta en titt för att få det du behöver.

Kraft

Du behöver ett system som har tillräckligt med kraft för att ta dig igenom allt du behöver klippa. De flesta system har mellan 500 watt och 2500 watt, men du kan hitta några som är lite högre eller lite lägre. Detta kan översättas till förstärkare på 4 till 15, så ta en titt på vad du kommer att behöva göra och se till att du får ett system som har makten att göra det åt dig. Vissa projekt kommer trots allt att kräva mer av dig (och dina verktyg).

Fart

Det finns ett antal olika hastighetsalternativ som faktiskt har ett ganska brett utbud. Till exempel kan vinkelslipar med låg nivå bara ha 5 000 varv per minut medan kraftfullare kan erbjuda 10 000 varv per minut. Ju högre varvtal per minut desto mer kommer du att kunna göra med systemet på en gång. Det kommer att ha mer kraft och kapacitet, vilket är bra för dem som förväntar sig mer av sitt verktyg.

Hjul

Du kommer sannolikt att få minst ett hjul med vinkelslipen, men du vill se till att du kan få många fler. Du vet aldrig vad du behöver din vinkelslip i framtiden och om du inte har möjlighet att få olika hjul kommer du att behöva en helt ny vinkelslip. Leta efter kompatibla hjul och borstar och mer innan du bestämmer dig för någon specifik vinkelslip. På det sättet kommer du att ha mer mångsidighet ur systemet, även om du behöver köpa fler tillbehör.

Handtag

Slutligen är det en annan bra funktion att ha ett handtag som kan röra sig runt. Dessa handtag kan låsa på ena sidan och den andra endast eller kan ha flera olika positioner. Oavsett hur de fäster, med mer än en plats de kan stoppa, ger det bättre funktioner för alla som är vänsterhänt eller högerhänt att använda enheten utan att behöva oroa sig för komfort. Du vill se till att du också får ett ergonomiskt handtag som låter dig hålla det under en längre tid utan att behöva oroa dig för total komfort.

Hur stor skiva bör vinkelslipen ha?

Huvudet eller hjulet är en av de första sakerna man måste tänka på när de köper en vinkelslip. Detta är också känt som storleken på vinkelslipen. Ju mer kraftfull motor, desto större borde skivan vara. Beroende på ditt skär- och sliparbete bör du därför köpa en vinkelslip med rätt skivstorlek för enkelhetens skull. Det är också viktigt att du väljer skivans storlek baserat på precisionen i det arbete du utför. En slipskiva i storlek på den pneumatiska vinkelslipen skulle vara bättre för slipjobben som kräver mer precision. Du bör veta att slipskivorna finns i många storlekar. Det finns några som bara är 10 cm och andra kan vara så stora som 20 cm.

Kan du skära igenom metall med en vinkelslip?

En kraftfull vinkelslip kan användas för att skära igenom vilken typ av metall som helst. Det finns dock en risk för gnistor och skräp som flyger vid skärning av olika typer av metaller. Det kommer att vara nödvändigt att bära skyddsglasögon och andra typer av personlig skyddsutrustning under sådana aktiviteter.

Vilka olika typer av slipskivor finns det?

De flesta vinkelslipar kan använda alla typer av skivor eller hjul om de har rätt storlek. Vissa hjul, som polerings- och poleringshjul, är utformade för att användas med låg hastighet. Använd inte skivor och hjul på annat sätt än för det avsedda ändamålet – använd t.ex. skärskivor för slipning. När du gör det riskerar du att krossa skivan och att skärvor skjuter i väg överallt.

 • Skivor av kiselkarbid: används för att forma metall i allmänhet. De kan slipa ner svetsning, rengöra plåt runt kanterna på stålrör och snabbt slipa metallverktyg som hackar och träaxlar.
 • Cutoff Discs: är utformade för att skära de hårdare grejerna som stavar, bultar, armeringsjärn och metallrör.
 • Slipplattor: kan rensa gammal färg som ett ytbehandlingssteg och kan också användas för grov och finslipning.
 • Slipskivor: är väl lämpade för att snabbt forma kanter och grov slipning av trädgårdsredskap.
 • Trådborsthjul: används för att ta bort färg och rost och ta bort graderna från grovskurna metallytor.
 • Diamantskärblad: används bäst vid skärning av betong, kakel, murverk eller granit. Se till att du använder rätt diamantskärblad för din teknik – det finns diamantblad som är utformade för torrkapning och de som används för våtskärning, där vatten används.
 • Aluminiumoxidhjul: är mångsidiga skivor som kan användas för träbearbetning och för att skära smuligt material som spånskivor.
 • En klaffskiva: fungerar väldigt mycket som en trådborste, men med klaffar istället för ledningar. De är idealiska för att blanda en svetssträng i resten av metallen.

De fungerar också bra för avgradning av grova skär och efterbehandling av metall i allmänhet och kan också vara bra för att ta bort större mängder trä, som en aggressiv slipdyna skulle göra.

Vad är superslipmedel?

Superslipmedel utgör en speciell kategori av limmade slipmedel som är utformade för slipning av de hårdaste, mest utmanande arbetsmaterialen. Eftersom karbider, höghastighetsstål, PCD, PCBN, keramik och några andra material som används för att göra skärverktyg kan vara nästan lika hårda som konventionella slipmedel, faller jobbet med att slipa dem till en speciell klass av slipmedel-diamant och CBN, super slipmedel.

Dessa material har extrem hårdhet, men de är dyrare än konventionella slipmedel (kiselkarbid och aluminiumoxid). Därför har superslipande sliphjul en annan konstruktion än konventionella sliphjul. När en konventionell slipprodukt består av slipande hela vägen, har superslipande hjul slipande på skäreggen på hjulet som är fäst vid ett kärnmaterial, vilket bildar hjulets form och bidrar till slipverkan. Superabrasiva hjul levereras i samma standardkornintervall som konventionella hjul (vanligtvis 46 till 2000 korn). Liksom andra typer av hjul kan de tillverkas i olika kvaliteter och koncentrationer (mängden diamant i bindningen) för att passa operationen.

Det finns fyra typer av bindningar som används i superslipande hjul. Resinoid bondhjul är exceptionellt snabba och svala skärningar. De är väl lämpade för slipning av flertandsfräsar och -skärare och för all precisionsslipning. Harts är arbetshäst -bandet, det vanligaste och mest förlåtande. Vitrified bond hjul kombinerar snabb kapning med slitstyrka. De används ofta i stora volymer. Metallbindningshjul används för slipning och skärning av icke-metalliska material, såsom sten, förstärkt plast och halvledarmaterial som inte kan bearbetas med andra skärverktyg. Enskiktspläterade hjul används när operationen kräver både snabb avlägsnande av lager och generering av en komplex form.

Vilka material kan inte klippas av en vinkelslip?

En kraftfull vinkelslip kommer att kunna skära igenom de allra flesta material. Emellertid har diamant- och flerskiktsmaterial en hög skärmotståndsnivå. Du bör alltid använda en vinkelslip enligt tillverkarens anvisningar och endast utföra slipuppgifter om du är helt säker och säker på säkerheten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top