Bästa vinkelslipen 2023 – Test av olika vinkelslipar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Milwaukee M18 

DeWalt DCG405FN

Bosch PSC

BOSCH 12V-76 

Klicka här för att se fler vinkelslipar.

Med en vinkelslip kan du göra flera olika saker, inte bara slipa såsom en excenterslip kan, allt från att kapa saker till att slipa metall. Anledningen till att vinkelslipar kan vara så mångsidiga beror till stor del på att man kan byta ut slipskivan.

I och med att en vinkelslip faktiskt kan göra så många olika saker är det klokt om du väljer en modell som är avsedd för det du hade tänkt att använda den till.

Det finns bland annat olika mått på slipskivor beroende på vad man ska använda vinkelslipen till. Ett vanligt mått är vinkelslipar med 230 millimeters skiva.

Man ska även komma ihåg att det finns flera sorters vinkelslipar och om man vill så går det att köpa en batteridriven vinkelslip.

Man ska även komma ihåg att det går att spara pengar genom att ha en egen slip då man slipper betala hantverkare om man behöver fixa något.

1. Bäst i test: Milwaukee M18 FSAG125X-0X

Milwaukee M18

Klicka här för att se bästa priset

Den här modellen från Milwaukee har en slipskiva på 125 mm vilket är rätt standard. Just denna variant är batteridriven till skillnad från de klassiska varianterna som drivs via elnätet. Effekten ligger på motsvarande 1 200 W.

Modellen har ett litet växelhus och smalt handtag för en så bra komfort och åtkomst som möjligt. Denna vinkelslip från Milwaukee har även ett integrerat FIXTEC-system, låsbar strömbrytare samt ett överbelastningsskydd.

I köpet ingår ett kapsydd, avvibrerat extrahandtag samt utbytbara dammskydd. Förutom detta har slipen både en mjukstart samt nollspänningsutlösare.

Tyvärr har den ingen broms och man får betala ett pris på drygt 3 000 kr vilket är en bra bit mer än vad de allra billigaste vinkelsliparna kostar. Batteri samt laddare får man även köpa till separat.

Man ska dock ha med sig att denna slip är gjord av en känd tillverkare och därför bör man nog inte vara särskilt orolig för att man inte får valuta för pengarna.

2. Populärast: DeWalt DCG405FN

DeWalt Vinkelslip

Klicka här för att se bästa priset

Den här modellen från DeWalt är en batteridriven vinkelslip och har ett platt växelhus samt en åtkomst ända ner till 43 grader. Den är även försedd med ett 2-positions sidohandtag vilket ger en utökad komfort och kontroll.

Tack vare den elektroniska kopplingen minskar även risken för kick-back i maskinen om skivan fastnar. Den är även utrustad med ett nät som täcker ventilationsöppningar för att undvika damm.

Maskinen har en vikt på 1,8 kg vilket gör den till hyfsat lätt att handskas med och den obelastade hastigheten uppgår till 9000 varv per minut.

Tyvärr så måste man köpa till batteri och laddare till denna vinkelslip likt de flesta andra batteridrivna modellerna. Detta är helt klart en nackdel om du inte redan har batteri och laddare hemma.

3. Premiumval: Bosch GWS 18V-125 PSC

Bosch GWS 18V-125 PSC

Klicka här för att se bästa priset

Denna batteridrivna vinkelslip från Bosch är en aning dyrare än de andra modellerna vi presenterat och levererar en effekt motsvarande 1000 W i en slipmaskin med kabel.

När man köper denna variant från Bosch så ingår Bluetooth-anslutning för att kunna ställa in inställningar genom mobilen.

För att se till att säkerheten är bra finns det även en skyddsbrytare som automatiskt stänger av slipen om man skulle släppa den. Just denna modell en vikt på 2 kg vilket är normalt för denna typ av maskin.

Avslutningsvis så är detta tyvärr inte en slip som passar alla bra då den är lite dyrare men för den som anser sig ha råd är det helt klart ett alternativ man bör överväga.

4. Billigast: Bosch GWS 12V-76

BOSCH GWS 12V-76 Vinkelslip

Klicka här för att se bästa priset

Vår billigaste modell är precis som premiumvalet tillverkad av Bosch. Denna variant är en lite mindre o lättare vinkelslip med en vikt på 0,9 kg jämfört med de andra valen vi presenterat med betydligt större vikt.

Denna slip kan alltså lämpa sig bra för arbeten där smidigheten är viktigast och där man inte kan ha en maskin som är för tung. Alltså är inte detta en modell man ska välja om man behöver så mycket kraft och effekt som möjligt.

Tyvärr behöver man likt många andra batteridrivna slipar köpa till ett batteri vilket är en klar nackdel för den som inte har något hemma.

Lista över de bästa vinkelsliparna 2023

 • Bäst i test: Milwaukee M18 FSAG125X-0X
 • Populärast: DeWalt DCG405FN
 • Premiumval: Bosch GWS 18V-125 PSC
 • Billigast: Bosch GWS 12V-76

Köpguide för vinkelslipar 2023

Säkerhet

Som med allt annat ska man alltid låta säkerheten gå före allt annat. Just när det gäller vinkelslipar är detta extra viktigt då skaderisken kan vara hög.

I och med att vinkelslipens slipskiva snurrar med en väldigt hög hastighet vill man inte att den fastnar eller råkar orsaka skada.

För att förebygga skador så mycket som möjligt med sin vinkelslip kan det därför vara smart att se till att maskinen är utrustad med funktion som förebygger olyckor. Exempel på dessa funktioner är:

 • Kickbackskydd
 • Sprängskydd
 • Omstartsskydd

Prestanda

Ofta fokuserar man på hur kraftfull maskinen är medan man kanske behöver kolla andra saker också. Man bör till exempel inte bara stirra sig blind på hur pass kraftfull hur maskinen är utan även hur pass effektiv den är.

Detta är extra viktigt då många försäljare oftast lockar med hur pass kraftfull vinkelslipen är. När man hör det kan det därför vara klokt att titta efter om modellen faktiskt klarar av vad som utlovas.

Användarvänlighet

För att du ska få en bra användarupplevelse gäller det att du hittar en modell som passar dig.

“I och med att vinkelslipar är rätt så påfrestande att använda gäller det att man köper en modell som inte är för stark.”

Har man extra känsliga händer eller andra problem med kroppen kan det därför vara klokt att försöka hitta en vinkelslip som har så lite vibrationer som möjligt. Alternativt kan man leta efter funktion som gör det mer bekvämt att använda maskinen.

Underhåll

Som med de flesta maskiner så gäller det att man underhåller dem. I det här fallet gäller samma sak. Vinkelslipar har nämligen en tendens att skapa mycket damm när man arbetar med de. Om man har otur kan detta damm komma in i maskinen och skada den.

För att undvika detta bör man se till att frekvent rengöra sin vinkelslip samt hålla alla delar och tillbehör rena och i bra skick. På detta vis så minimerar du risken att skador uppstår.

När man ska ta bort damm och annan smuts brukar en blöt trasa fungera utmärkt. Vill man och har möjligheten till det så går det även att plocka isär maskinen samt använda tryckluft för att rengöra den.

“För att undvika skador när maskinen inte används bör du se till att den förvaras på ett lämpligt och skyddat sätt.”

Pris

Med tanke på att priset i stort sett alltid har en inverkan på vilken typ av vinkelslip man väljer att köpa är det viktigt att ha med detta i sitt köpövervägande.

För den som bryr sig lite extra om vad priset är kan det vara klokt att kolla på de billigare modellerna på marknaden. Det finns nämligen flera bra alternativ trots att de kostar mindre. Man ska däremot ha med sig att de oftast är mindre mångsidiga eller har sämre kvalitet.

För den som inte bryr sig lika mycket om priset men inte vill betala överpris finns det många valmöjligheter där man får valuta för pengarna.

Oftast är dessa modeller utrustade med allt man behöver men saknar det lilla extra som de allra dyraste maskinerna har.

Slutligen bör man fundera på hur viktigt det är vilken storlek vinkelslipen har. Om man vet att det inte har någon betydelse kan man förmodligen spara in på att köpa en liten vinkelslip.

För den som inte kan använda en mindre modell till sitt arbete behöver det dock inte vara en dum idé att köpa en stor vinkelslip så länge det är nödvändigt.

Tillbehör

Precis som med det mesta finns det ofta mängder med tillval man kan göra och tillbehör som går att köpa till. Detta gäller även för vinkelslipar där det många tillbehör. För att nämna några:

 • Stålborste till vinkelslipen
 • Diamantklinga till vinkelslipen
 • Kapskivor till vinkelslipen
 • Sliprondell till vinkelslipen
 • Slipknopp till vinkelslipen

Typer av vinkelslipar

Den vanligaste vinkelslipsmodellen är helt klart den klassiska elnätsdrivna modellen.

Med tanke på att du bara kopplar in den i väggkontakten slipper du även att tänka på batteriet ska ta slut. Detta gör det till en smidig och bra modell om du har tillgång till ett elnät.

Som vi nyss nämnde finns det även batteridrivna vinkelslipar som till skillnad från den klassiska varianten inte är beroende av något elnät eller väggkontakt. Detta ger denna variant en stor fördel då man kan arbeta med den i stort vart som helst.

Man ska dock ha med sig att det finns en risk att batteridrivna maskiner är mindre kraftfulla än de som är kopplade till ett elnät. Nuförtiden brukar de dock hålla ungefär samma nivå när det gäller prestandan.

“När det gäller batteridrivna vinkelslipar måste man komma ihåg att batteriet inte håller för evigt och att man därför måste ladda det frekvent för att slippa avbrott i sitt arbete.”

Slutligen finns det modeller som är tryckluftsdrivna även om de är mer ovanliga. Dessa fungerar med hjälp av en kompressor som ger bra effekt.

Slipskivor

Det finns flera olika storlekar av slipskivor och beroende på vad vinkelslipen ska användas till lämpar de sig olika bra.

Många använder sig utav skivor på mellan 125–150 mm medan arbeten som kräver mer kraft ofta passar bra ihop med en slipskiva på 230 mm.

Om man ska arbeta med betonggolv passar diamantslipkoppar oftast väldigt bra. Vill man jämna till metall och dylikt brukar lamellskivor lämpa sig bra.

Ska man använda en klassisk slipskiva brukar det fungera bäst ihop med trä eller gamla färgrester.

Ergonomi

Som vi nämnt tidigare är bekvämligheten och ergonomin viktig om man ska arbeta under längre perioder. För att undvika skador eller värk kan stödhandtag som är justerbara vara bra att testa.

För att handtaget ska vara bekvämt är det viktigt att det dels ligger skönt i handen men inte heller glider runt. För att du inte ska påverkas för mycket av vibrationerna i maskinen är det också viktigt att det finns någon slags vibrationsdämpning.

När du väljer vilken modell du ska köpa bör du alltså därför kika på vad för typer av funktioner och egenskaperna de olika varianterna erbjuder för att säkerställa en bra ergonomi och bekvämlighet.

Vanliga frågor om vinkelslipar

Vad är en vinkelslip?

Vinkelslip är ett bra verktyg som man kan använda till flera olika saker. Maskinen fungerar bra till att bland annat skära, slipa och såga saker. Med tanke på att man kan anpassa vinkelslipen beroende på vad den ska användas till går den dessutom att använda till andra ändamål.

Vilken vinkelslip är bäst?

Det går inte riktigt att säg vilken vinkelslip som är bäst om man inte vet vad den är tänkt att användas till. Det är nämligen så att flera märken har bra alternativ som vi bland annat har listat.

När använder man vinkelslipar?

Vinkelslipar går att använda i flera olika sammanhang. Det vanligaste att använda maskinen till är olika typer av sliparbeten, polering eller rostborttagning. Bland våra listade produkter lämpar sig alla modeller bäst för olika saker.

Hur många watt drar en vinkelslip?

Hur mycket energi din slip drar beror på hur du använder den. Det är nämligen så att det drar olika mycket ström beroende på om man till exempel ska slipa eller kapa material. Det brukar däremot stå i produktspecifikationerna vad modellen drar vilket du enkelt kan komma åt i våra listade produkter.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är vinkelslipar maskiner som går att använda till flera ändamål. När man väljer vad för variant man ska köpa är det dock väldigt viktigt att tänka efter noga.

Det är nämligen så att en rad olika faktorer spelar roll. För det första så ska man se till att modellen är så säker som möjligt samt att prestandan faktiskt är tillräckligt bra.

Fortsättningsvis ska man se till att den slip man kollar på faktiskt är användarvänlig och behaglig att använda.

Slutligen ska man även se till att köpa en så prisvärd slip som möjligt samt välja rätt typ av tillbehör samt slipskiva.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen