Bästa ytterdörren 2024 – Test av olika ytterdörrar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst dubbeldörr

Swedoor P-400
Swedoor Clementi
Swedoor P-100
Sveadörren Vemdalen

Swedoor P-400

Swedoor Clementi

Swedoor P-100

Sveadörren Vemdalen

Klicka här för att se fler ytterdörrar.

Att hitta den bästa ytterdörren kan vara en utmaning. Det är inte bara en fråga om design, det handlar också om säkerhet, energieffektivitet och hållbarhet.

Vi har därför testat flera dörrar på marknaden för att göra valet enklare för dig. I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att hitta en bra och billig ytterdörr som passar just dina behov och önskemål.

1. Bäst i test – Swedoor P-400

Swedoor P-400 ytterdörr

Se bästa priset

Swedoor P-400 från clever-line serien är en snygg och prisvärd ytterdörr som omedelbart höjer intrycket av ditt hem. Dess klassiska design med cotswoldglas och dekorativa spröjs ger ett elegant uttryck som välkomnar besökare.

Specifikationer
Mått: Olika storlekar
Tjocklek: 60 mm
Karmdjup: 105 mm
Garanti: 10 och 5 år
Låskista: Assa 8765

Under våra tester stod det klart att denna ytterdörr inte bara ser bra ut, den presterar också på topp. Med en kärna av fullständigt isolerad polystyren cellplast och aluminiumplåtar på båda sidor, levererar denna dörr utmärkt värmehållningsförmåga.

Dessutom är dess tjocklek på cirka 60 mm tillräckligt för att hålla oljud borta och skapa en fristad inomhus.

Ytterligare en stark punkt med Swedoor P-400 är dess robusta låssystem. Låskistan ASSA 8765 med säkerhetsslutbleck i karm och tappbärande gångjärn med bakkantssäkring, ger ytterdörren en extra säkerhetstouch.

Den här funktionen uppskattades mycket under vårt test, där vi konstaterade att den verkligen bidrar till att öka hemmets säkerhetsnivå.

När det gäller hållbarheten, står denna dörr upp mot väder och vind. Syrahärdande lackfärg med hög utomhusbeständighet och en glansvärde på cirka 20, ger dörren ett långvarigt skydd och håller den snygg år efter år.

Faktum är att tillverkaren har så stor tillit i denna dörrs kvalitet att de erbjuder en 10-årig formstabilitetsgaranti samt en 5-årig fabriksgaranti.

Trots alla dessa fantastiska funktioner, har Swedoor P-400 en nackdel – den kan inte anpassas. Denna dörr kan inte specialanpassas med annan kulör, byte av glas eller andra förändringar.

Fördelar

  • Stilsäker design
  • Hög säkerhet
  • Utmärkt värmehållningsförmåga
  • Långvarig hållbarhet

Nackdelar

  • Kan inte anpassas

2. Bäst premiumval – Swedoor Clementi

Swedoor Clementi ytterdörr

Se bästa priset

Swedoor Clementi, en del av Advance-Line Classic-serien, erbjuder en harmonisk balans mellan traditionell design och moderna funktioner. Den exklusiva halvmåneformade designen med vackra spegeldekorationer är det första som möter ögat, och skapar ett omedelbart intryck av kvalitet och stil.

Specifikationer
Storlek: 100×210 cm
Hängning: Högerhängd
Låskista: ASSA 2500
Karmdjup: 105 mm
U-Värde: 1

Vårt team har haft förmånen att testa Clementi och vi var imponerade av både dess estetik och prestanda.

Den robusta kärnan av massiv träfiber bidrar till dörrens överlägsna isoleringsvärden och värmetröghet, vilket gör den lämplig för Nordens klimat.

Konstruktionen med ett kvistfritt ramverk och dubbla aluminiumplåtar gör dörren tålig och hållbar. Dörren levererade en enastående prestanda i vårt tätningstest, mycket tack vare den temperaturbeständiga silikonlisten som är monterad runt dörrbladet.

Dörrarna har hakregelås med hemma/bortafunktion och härdade bakkantsäkringar, vilket tillför säkerhet. Ett mindre bekymmer var dock att handtag och cylinder inte ingick, vilket kan vara ett extra steg och kostnad att tänka på.

Clementi visar upp JELD-WEN:s ledande position inom glasningsteknik med sin unika isolerglaskassett och homogena glaslister. Denna avancerade teknik bidrar till den totala elegansen och kvaliteten på dörren.

Karmarna, tillverkade av sorterat kvistfritt virke, var robusta och inkluderade Swedoor’s patenterade montagelösning FrameFast, vilket förenklade installationen avsevärt.

Den patenterade tröskelkonstruktionen hindrade effektivt vatten från att sugas upp i karmens ändträ, vilket säkerställer en lång livslängd.

Överlag är Swedoor Clementi en exceptionell produkt, perfekt för dem som söker en klassiskt utformad dörr med moderna funktioner och hög prestanda.

Fördelar

  • Eleganta och klassiska designelement
  • Högpresterande isolering
  • Avancerad glasningsteknik
  • Robust och hållbar konstruktion

Nackdelar

  • Handtag och cylinder ingår inte

3. Bäst budgetval – Swedoor P-100

Swedoor P-100 ytterdörr

Se bästa priset

Swedoor P-100 ytterdörr från clever-line serien imponerar med sin minimalistiska design och stabila konstruktion. Vi gav dörren en noggrann granskning och det var tydligt att den uppfyllde våra förväntningar.

Specifikationer
Mått: 90 x 190 cm
Tjocklek: 60 mm
Karmdjup: 105 mm
U-Värde: 0,78
Färg: Vit (S-0502-Y)

P-100 är en robust dörr, utan glas, som skiljer sig ut med sina frästa vertikala spår – den enda dekoren. Denna stilrena design kompletteras av en vit (S-0502-Y) NCS-kulör, vilket ger ett elegant intryck.

Dörrens konstruktion, med en stomme av polystyren cellplast och aluminiumplåtar på båda sidor, bidrar till dörrens stabilitet och isoleringsegenskaper. Vi märkte att dörren var mycket tät, vilket bidrar till energieffektivitet.

Ytterdörren har en lätt, fullt isolerad kärna med justerbara gångjärn och ett förstärkt slutbleck.

Detta innebar att installationen var smidig och dörren kändes säker. Vi uppskattade även att dörren levererades monterad i karmen, vilket gjorde installationen ännu enklare.

Låskistan ASSA 8765 med säkerhetsslutbleck i karmen gav oss extra trygghet. När vi testade dörren, noterade vi att låset kändes robust och tillförlitligt.

Vi uppskattade Swedoors kvalitetsgaranti, med 10 års formstabilitetsgaranti och 5 års fabriksgaranti. Det var en försäkran om att P-100 inte bara ser bra ut utan är byggd för att hålla länge. Vi märkte endast en nackdel med dörren – den saknade ett handtag och cylinder, vilket skulle behöva köpas separat.

Överlag, Swedoor P-100 är en utmärkt dörr för dem som söker en prisvärd och hållbar lösning som kombinerar funktionalitet och stil.

Fördelar

  • Stilren design
  • Hög stabilitet
  • Bra isoleringsförmåga
  • Lätt att installera

Nackdelar

  • Handtag och cylinder ingår inte
  • Endast en färgval

4. Bäst dubbeldörr – Sveadörren Vemdalen

Sveadörren Vemdalen ytterdörr

Se bästa priset

Vi på recensionsteamet kunde inte låta bli att bli förtrollade av den klassiska elegans och tidlösa charm som Sveadörren Vemdalen erbjuder.

Specifikationer
Typ: Pardörr
Mått: 140 x 210 cm
Tjocklek: 62 mm
Karmdjup: 92 mm
Låskista: ASSA 8765

Denna pardörr ger en omedelbart attraktiv och välkomnande entré till vilket hus som helst, tack vare sin rena, enkla design och extra bredd när båda dörrarna öppnas.

Vemdalen visade sig vara mer än bara en vacker dörr under vårt omfattande test. Dörren, tillverkad för nordiska förhållanden, höll upp imponerande bra under temperaturväxlingar.

Ramverket i furu och 54mm lätt polystyren som fyller dörren fungerar tillsammans för att hålla värmen inne, en funktion som vi särskilt uppskattade under de kyligare månaderna.

Förstärkt med dubbla aluminiumplåtar och klädd med 4 mm HDF-board, garanterade dörren funktion och formstabilitet trots daglig användning och frekventa temperaturförändringar.

Trots sin robusthet var nackdelen att pardörren kom i delar för transport och hantering, vilket innebar att karmen behövde monteras på plats, en process som kan vara besvärlig för vissa användare.

Vi märkte också att Sveadörren levereras med ett Assa 8765-lås, bakkantssäkring och tre justerbara gångjärn, vilket ökade dörrens säkerhetsfunktioner.

Dörren är vitmålad i kulör NCS S 0502-Y, och lackeringen med ett miljövänligt tvåkomponents system gav extra slitstyrka, ett plus för dem som är miljömedvetna.

I slutändan, med en generös formgaranti på fem år och en tvåårig fabriksgaranti, är Sveadörren Vemdalen en prisvärd pardörr som ger huset en elegant och inbjudande entré, samtidigt som den erbjuder robusthet, hållbarhet och säkerhet.

Fördelar

  • Elegant pardörr-design
  • Robust konstruktion
  • Miljövänlig lackering

Nackdelar

  • Levereras i delar, montering krävs
  • Cylinder och trycke ingår ej

5. Bäst svart modell – Nordiska Fönster

Nordiska Fönster ytterdörr

Se bästa priset

Nordiska Fönster Kronoslätt Glas visar sig vara en dörr som kombinerar funktionalitet med överkomligt pris. Denna ytterdörr är ett utmärkt exempel på hur hög kvalitet kan komma i ett budgetvänligt paket.

Specifikationer
Mått: 90 x 200 cm
Tjocklek: 62 mm
U-värde: <1,0
Karmdjup: 92 mm
Isolering: 55 mm tjock

I vårt test under nordiska förhållanden imponerade dörren med sin utmärkta isoleringsförmåga och robusta konstruktion.

Dörren levereras utan handtag och cylindrar, vilket ger dig friheten att anpassa ditt val av tillbehör till din specifika smak och behov. Den inkluderade ASSA låskistan, som redan är monterad vid leverans, visade sig vara av hög kvalitet, vilket tillför extra säkerhet till dörren.

Den tjocka isoleringen på 55mm EPS 200 tillsammans med det dubbla aluminiumplåtarna bidrar till dörrens värmebevarande förmåga, vilket vi kunde notera under våra tester. Ytterdörren visade även god vattentäthet vilket är avgörande för att bibehålla dörrens livslängd och estetik.

Dess design, med dess rena linjer och kvistfria furu, ger en tidlös estetik som kompletterar de flesta hemstilar.

Det är dock viktigt att notera att dörren levereras i en standard vit färg, vilket kanske inte passar alla estetiska önskemål. Trots det erbjuder den grundläggande färgen en bra bas för vidare personlig anpassning.

De justerbara gångjärnen ger flexibilitet vid installationen och dörrens bakkantssäkring garanterar ytterligare säkerhet, vilket var särskilt uppskattat under vår granskning.

Nordiska Fönster Kronoslätt Glas är inte bara en pålitlig och säker dörr, men även en långvarig investering med sina imponerande 10 års formgaranti och 5 års fabriksgaranti.

Fördelar

  • Utmärkt värmeisolering
  • Flexibilitet med justerbara gångjärn
  • Högt säkerhetsnivå med ASSA låskistan och bakkantssäkring
  • Långvarig investering med 10 års formgaranti och 5 års fabriksgaranti

Nackdelar

  • Dörren levereras endast i standard vit färg
  • Handtag och cylindrar ingår inte, vilket kan öka de totala kostnaderna

6. Prisvärd – Swedoor P-1700

Swedoor P-1700 ytterdörr

Se bästa priset

När vi testade Swedoor P-1700, en ytterdörr från Clever-Line-serien, blev vi genast imponerade över dess robusta konstruktion och dess förstärkta slutbleck.

Specifikationer
Mått: 100 x 210 cm
Tjocklek: 60 mm
U-värde: 0,84
Karmdjup: 105 mm
Hängning: Vänster

Denna ytterdörr representerar en optimal blandning av prisvärdhet och soliditet, något som omedelbart framkom under vår testperiod.

Dörren, som kommer monterad i karm, har en lätt men fullt isolerad kärna, vilket ger utmärkt värmeeffektivitet – något som vi uppskattade särskilt under kyliga vinterdagar.

Den robusta konstruktionen innefattar heltäckande aluminiumplåtar på båda sidor av dörrens 60mm tjocka blad, vilket förstärker dörrens stabilitet och hållbarhet.

Swedoor P-1700 ger inte bara uttryck för hög kvalitet utan även estetik. Dess syrahärdande lackfärg med hög utomhusbeständighet och en snygg NCS-kulör S 0502-Y förhöjer varje hems entré.

Detta, tillsammans med den klara glaskonstruktionen, bidrar till en välkomnande atmosfär och ger ett elegant intryck till ditt hem.

En mindre nackdel vi upptäckte under vår testperiod var att handtag och cylinder inte medföljer. Detta är ett extra steg och en eventuell extra kostnad som kunderna bör vara medvetna om.

Den här dörren kommer med en 105mm karm och en komposittröskel, vilket förstärker dess robusthet. Med en 10-årig formstabilitetsgaranti och en 5-årig fabriksgaranti, visar Swedoor att de står bakom kvaliteten på sin produkt.

Sammanfattningsvis är Swedoor P-1700 ett solitt, pålitligt och estetiskt tilltalande val för dem som söker en kvalitetsdörr med utmärkt isoleringskapacitet.

Fördelar

  • Robust och solid konstruktion
  • Utmärkt isoleringskapacitet
  • Estetiskt tilltalande design

Nackdelar

  • Lackfärg kan vara känslig för repor

7. Bäst träfärg – Jabo 10°

Jabo 10° ytterdörr

Se bästa priset

I vår genomgång av Jabo 10°, en kallförrådsdörr designad för ouppvärmda friggebodar och förråd, imponerades vi direkt av dess robusta konstruktion. Jabo har investerat i att säkerställa att mängden trä i dörrens konstruktion är tillräcklig för att garantera dess formstabilitet och hållbarhet.

Specifikationer
Mått: 80 x 190 cm
Djup: 10,5 cm
Träslag: Furu
Färg: Obehandlad
Låskista: Ja

Den här dörren har fem tvärgående reglar, vilket ger en betydande robusthet och långvarig prestanda.

Vid testning av dörren i en miljö med en temperaturskillnad på 10 grader mellan ute- och inneluft, höll den sig stabil och utan tecken på deformation. Detta är särskilt viktigt i kalla klimat, där temperaturskillnader ofta överstiger denna gräns.

Dörren levereras obehandlad, vilket ger kunderna frihet att välja deras önskade finish och anpassa den efter deras specifika behov. Den levereras även med en karm och låskista.

Dock upptäckte vi att trycke och cylinder inte ingår, vilket kan vara en nackdel för vissa köpare som föredrar en all-inclusive lösning.

Den 2-glas fönstret på 23×23 cm tillför ett inslag av elegans och funktionalitet till designen, tillåter ljus att penetrera in i ditt förråd eller friggebod. Dess övergripande storlek och dimensioner gör den idealisk för de flesta standard förråd eller friggebodar.

Sammanfattningsvis är Jabo 10° en solid och hållbar kallförrådsdörr som erbjuder bra prestanda i kalla klimat, tack vare sin robusta konstruktion och sin förmåga att hantera temperaturskillnader.

Fördelar

  • Stabil och hållbar konstruktion
  • Anpassningsbar yta
  • Hanterar temperaturskillnader väl
  • Inbyggt fönster för ljusinsläpp

Nackdelar

  • Trycke och cylinder medföljer inte
  • Kan kräva regelbunden underhåll på grund av obehandlad yta
Test av olika ytterdörrar

Hur vi genomförde vårt test av ytterdörrar 2024

Att genomföra ett heltäckande och pålitligt test på ytterdörrar är ingen enkel uppgift. Därför skapade vi en detaljerad plan för hur vi skulle gå tillväga för att säkerställa att vårt test var både noggrant och rättvist.

Vår process har nu resulterat i att vi kan ge dig en insikt om vilka ytterdörrar som kan klassas som “bäst i test”. Vi kommer här att beskriva stegen vi tog för att ge dig den information du behöver för att köpa en ytterdörr som passar just dig.

Att förbereda vår testmiljö

För att få bästa möjliga resultat från vårt test lade vi stor vikt vid att noggrant förbereda vår testmiljö.

Vi skapade en modell av ett typiskt hem, med allt från vardagsrum till hall, för att efterlikna verkliga förhållanden så mycket som möjligt. Vi tog hänsyn till faktorer som värmeisolering, ljusinsläpp och säkerhet, vilket gav oss en stabil grund att bedöma varje ytterdörr på.

Ett centralt fokus var att varje dörr skulle testas under samma förhållanden, så att vi kunde jämföra dem på ett rättvist sätt.

Vår metodiska testprocess

Vi utformade vår testprocess med fokus på detaljer. Steg för steg gick vi igenom varje aspekt av ytterdörren, från första intrycket vid utpackning till hur dörrhandtaget kändes i handen. Vi tog även hänsyn till ytterdörrens prestanda över tid.

Detta innebar att vi testade varje dörr flera gånger under olika väderförhållanden och tidpunkter på dygnet. Vi använde oss av en kodlås ytterdörr i vårt test för att säkerställa att alla dörrar vi testade höll samma säkerhetsstandard.

Utförandet av våra tester

För att säkerställa ett noggrant test utförde vi varje test om och om igen. Vi testade varje ytterdörr fem gånger för att säkerställa konsekventa resultat.

Varje test tog omkring en timme att utföra. Vi observerade särskilt hur väl dörrstoppet och tätningslisten på varje ytterdörr presterade, samt hur väl varje ytterdörr med sidoljus och ytterdörr med glas uppfyllde våra krav på ljusinsläpp och isolering.

Under vårt test fann vi att följande punkter var särskilt viktiga:

  • Kvaliteten på dörrlåset och dörrhandtaget
  • Hur väl dörren isolerade mot kyla och värme
  • Hur lätt det var att installera dörren
  • Vilket intryck dörren gav vid första anblick

Utvärdering av resultat

Vår utvärderingsprocess var minst lika omfattande som själva testningen. Varje testresultat granskades noggrant för att säkerställa att vi verkligen fångade upp de små detaljerna som kan göra skillnad.

Vi tittade inte bara på de omedelbara resultaten, utan också på hur ytterdörrarna presterade över tid. Här använde vi oss av vår kunskap och erfarenhet för att bedöma vilka dörrar som levererade bästa prestanda och vilka som kanske inte levde upp till våra förväntningar.

Alla resultat samlades sedan in i en databas där vi kunde jämföra och kategorisera varje ytterdörr. Vi var alltid noga med att hålla oss till vårt syfte – att hitta bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

Ett viktigt kriterium i vårt test var hållbarheten. Vi ville säkerställa att de ytterdörrar vi rekommenderar inte bara ger bra prestanda vid första användning, utan också håller i längden.

Därför genomförde vi långvariga tester där vi simulerade flera år av normal användning, allt från dagligt öppnande och stängande till exponering för olika väderförhållanden.

Vi uppmärksammade särskilt hur väl dörrhandtag, dörrstopp och tätningslist på varje ytterdörr stod emot slitage.

Säkerhet och pålitlighet

När det kommer till att köpa en ytterdörr är säkerhet och pålitlighet högt prioriterade aspekter. I vårt test bedömde vi varje dörrs förmåga att stå emot oönskad åtkomst, både genom att bedöma det fysiska låset och genom att utvärdera eventuella kodlåsfunktioner.

Vi testade också hur pålitligt dörrstopp och dörrlås fungerade under olika omständigheter, som till exempel vid kraftig vind. Vår uppfattning är att en bra ytterdörr inte bara ska vara robust och välbyggd, utan även pålitlig och säker i alla situationer.

Våra tester har bidragit till att vi kunnat identifiera de dörrar som lever upp till dessa krav och som därför får märkningen bäst i test.

Säkerhet och pålitlighet, test av ytterdörrar

Tips inför användning av ytterdörr

Innan du börjar använda din nyinköpta ytterdörr, finns det några viktiga saker att tänka på. Dessa tips kommer från vår omfattande testprocess och vi tror att de kommer att vara till stor hjälp när det är dags att ta steget och använda din ytterdörr till fullo.

Säkerställ att ytterdörren är ordentligt installerad

Det första du bör se till är att din ytterdörr är korrekt och ordentligt installerad. Under vårt test upptäckte vi att även bäst i test kan underprestera om installationen inte har gjorts korrekt.

En felaktigt installerad dörr kan leda till problem som otäta fogar eller en dörr som inte stänger ordentligt, vilket kan påverka både säkerheten och energieffektiviteten.

Justera tätningslisten om så behövs

Ett annat tips är att justera tätningslisten om du märker att dörren inte stänger tätt. Under testet observerade vi att en tätningslist som inte sitter som den ska kan leda till energiförluster. Det kan också låta in drag, vilket inte är optimalt, speciellt inte under vinterhalvåret.

Kontrollera dörrhandtaget och dörrstoppet regelbundet

Vi upptäckte under testet att regelbunden kontroll och underhåll av dörrhandtag och dörrstopp kan förlänga dörrlivslängden avsevärt. Ett dörrhandtag eller dörrstopp som inte fungerar som det ska kan innebära onödigt slitage på dörren.

Investera i ett kvalitativt dörrlås

Under testet upptäckte vi också vikten av att ha ett bra dörrlås. Oavsett om du väljer en traditionell låsmekanism eller ett kodlås, är det av största vikt att investera i kvalitet. En billig ytterdörr kan bli en dyr affär om den inte håller tjuven borta.

Anpassa dörren efter ditt hem

Slutligen, tänk på att ytterdörren spelar en stor roll för hela ditt hems utseende. En ytterdörr med sidoljus eller glas kan skapa en välkomnande entré, samtidigt som den kan matcha fönstren och kanske även garageporten.

Lägg till en dörrklocka som matchar stilen på din ytterdörr, och du har en entré som både är säker och estetiskt tilltalande.

Sammanfattningsvis, det finns mycket att tänka på när du ska börja använda din ytterdörr. Men om du följer dessa tips, som alla kommer från vår omfattande testprocess, kommer du att ha en säker, hållbar och vacker ytterdörr som kommer att fungera perfekt i många år framöver.

Bäst i test behöver inte vara svårt att uppnå, bara du vet vad du ska leta efter.

Anpassa dörren efter ditt hem, ytterdörrar

Hur man hittar bästa ytterdörren 2024

Välkommen till vår köpguide för ytterdörrar. Här hittar du allt du behöver veta för att göra rätt val när det gäller ditt hem och din säkerhet.

Vi tar upp viktiga faktorer som märkningar, pris, lås, kvalitet och säkerhet, olika material, utseende, modulmått, energieffektivitet och pardörrar. CE-märkning och P-märkning ger dig försäkran om att produkten uppfyller höga standarder.

El-graden visar dörrens brandbeständighet, medan U-värdet indikerar isoleringsförmågan. Priset varierar beroende på material, design och kvalitet.

Lås spelar en viktig roll för säkerheten, och olika materialval som glasfiber, stål och trä har sina egna fördelar och nackdelar. Utseendet bör matcha husets stil och din personlighet. Modulmått och energieffektivitet är också viktiga att överväga.

För de som söker större ingångar kan pardörrar vara ett utmärkt alternativ. Med denna köpguide kan du göra ett välgrundat beslut när det gäller att välja den perfekta ytterdörren för ditt hem.

Se även >>> Test av insektshotell – Vilket är det bästa insektshotellet 2024?

Märkningar

CE-märkningar

CE-märkning är ett krav för alla dörrar som säljs inom EU för att riva handelshinder och möjliggöra jämförelse mellan olika produkter. Den visar att en produkt uppfyller kraven när det kommer till bland annat miljö, säkerhet och hälsa.

P-märkning

P-märkning är en svensk symbol för kvalité och garanterar att produkten minst uppfyller de krav som ställs av Eu, Sverige och eventuellt den enskilda branschen.  Det är dock en frivillig märkning, alltså inte något alla dörrar har.

El-graden

El-graden har med brandsäkerhet att göra, specifikt hur läge dörren kan så emot eld och förhindra brandspridning. El-graden betäcktas med ”El” och sedan ett nummer som visar minuter dörren kan hålla emot brand. Står det då El30 kan dörren hålla emot brand i 30 minuter.

U-värde

U-värde står för värmegenomgångskoefficient och betecknar isoleringsförmågan. U-värdet anger hur mycket energi eller värme som går igenom dörren. Ett lågt U-värde innebär hör isolering. Alltså ju lägre U-värde, desto bättre.

Pris

Priset på dörrar, precis som på alla andra saker kan variera något enormt. Vanligtvis ligger priset på ca 5000–30 000 vilket ju är en stor skillnad.

Den största faktorn som avgör vilket pris dörren ska ha är vilket material den är gjord av. En dörr kan vara gjord i en mängd olika material såsom stål, glasfiber, aluminium, massivt trä eller järn och om materialet är lite dyrare kommer ju såklart dörren också vara det.

Även hur dörren ser ut kan spela roll när priset ska bestämmas. Om dörren har fler detaljer och kanske till och med ett fönster kommer även det göra att priser ökar.

Till slut spelar ju såklart kvalitén också stor roll. En högkvalitativ dörr som har högre säkerhet, bättre isolering och ser snyggare ut kommer alltid vara dyrare.

Dessutom finns det extra tillbehör som drar upp kostnaden, exempelvis kodlås, dörrstopp och tätningslist.

“Det är alltså upp till dig hur mycket pengar du är bered att lägga.”

Lås

Låset på en dörr är såklart väldigt viktigt för att säkerheten ska vara så stor som möjligt. Om vi börjar med vanliga mekaniska lås finns det en mängd olika sorter. De brukar delas upp i kategorierna cylinderlås, tvåfunktionslås och tillhållarlås.

Alla öppnas enkelt med en traditionell nyckel. På senare tid har kodlås på ytterdörrar blivit alltmer populärt. Kodlås kan vara ett perfekt alternativ om du till exempel har barn som du är rädd ska tappa bort sin nyckel.

Ett kodlås kan öppnas med sifferkod, nyckelbricka eller din mobiltelefon. Har du kodlås kan du även schemalägga din dörr och då bestämma exakt vilka tider den ska vara låst eller inte.

Om någon som inte har nyckel till ditt hem behöver komma in kan även de komma in utan problem, vill du inte att de ska veta koden kan du enkelt låsa och låsa upp i din mobil.

Kvalité och säkerhet

En dörr måste såklart vara högpresterande när det kommer till kvalité och säkerhet. Den ska skydda dig, din familj och ert hem vilket betyder att den behöver stå emot både väder och vind men även inbrott. Här spelar både tjocklek och material stor roll.

En säkerhetsdörr är en marknadsförningsterm för dörrar som anses vara säkrare än vänliga dörrar. De är vanligast i offentliga lokaler men används även till villor eller lägenheter. En säkerhetsdörr är främst till för att ha ett högre skydd mot inbrott men ska även ha högre skydd mot brand och oljud.

Material

En ytterdörr kan vara gjord av en mängd olika material som har olika fördelar och nackdelar. De tre vanligaste är glasfiber, stål och trä. Här är det viktigt att tänka på till exempel vilka väder dörren ska utsättas för och lite anpassa materialet därefter.

Glasfiber

Glasfiber är ett praktisk och prisvärt val som inte kräver speciellt mycket underhållning. Glasfiberdörrar kan både vara helt släta eller undergå en behandling som gör att det ser ut som en äkta trädörr.

En nackdel med glasfiberdörrar kan dock vara att de är lite mer känsliga och då sprickor vid flitig användning eller påverkan av omgivningen.

Stål

Ståldörrar är de absolut vanligaste och står för ungefär hälften av marknaden. Ståldörrar är relativt billiga med tanke på hur hög säkerhet och värdebeständighet de har.

Risken för rost finns ju tyvärr samt att repor och bucklor kan vara ganska svåra att fixa. Utöver det kräver de inte mycket underhållning alls.

Trä

Trädörrar är väldigt snygga och många andra material behandlas för att likna trä. De är även väldigt slittåligt och har hög ljudisolering.

Till skillnad från glasfiber och stål är skador ganska lätta att reparera. Trädörrar är tyvärr ofta lite dyrare och det krävs att de målas om lite då och då för att de ska se bra ut.    

Utseende

Utseendet på din ytterdörr är något en del personer prioriterar högt medan andra inte bryr sig lika mycket. De flesta vill att ens ytterdörr ska matcha stilen på huset medan andra föredrar en mer annorlunda dörr för att ge sitt hem lite karaktär.

Här måste du fundera på vad du själv tycker är snyggt men även matchar både ditt hus och dig som människa.

Det kan även vara bra att ha i åtanke var dörren kommer sitta. Om dörren ska sitta i söderläge kan det vara smart att undvika en svart dörr eftersom de kan vara känsliga mot sol och då blekas eller böjas.

Modulmått

Måttet på din dörr är såklart jätteviktigt att veta. Både fönster och dörrar mäts med modulmått som skrivs: bredd x höjd.

Måtten kan anges i antingen decimeter eller centimeter alltså till exempel 10×21 eller 100×210. Modulmått måste användas av alla svenska tillverkare och anger storleken på hålet i väggen där dörrkarmen ska monteras.

För att mäta modulmåttet måste du först lossa foder för att sedan mäta höjd och bredd på hålet som dörren ska sitta i.

Energieffektivitet

När det kommer till energieffektivitet spelar inte dörrens material så stor roll som man kan tro. Absolut har olika material olika täthet men det viktigaste är att springorna mellan din dörr och dör karmen är så litet som möjligt eftersom ett är där luften släpps in och ut.

Energieffektiviteten på en ytterdörr mäts med hjälp av ett så kallat U-värde vilka du kan läsa om lite göre upp på sidan.  

Pardörrar

Pardörr eller dubbeldörr innebär att dörren består av två olika dörrar som sitter ihop som en. Först och främst finns det en gångdörr som öppnas och ändvänds dagligen för att gå ut och in som en vanlig dörr.

Bredvid gågndörren sitter en sidodörr som oftast är stängd men som går att öppna för att göra ingången till huset större.

Detta kan vara väldigt smidigt om man till exempel behöver flytta in eller ut stora saker. Ofta används pardörrar till bostäder men de kan även vara smidiga på till exempel ett förråd där man ofta flyttar stora saker in och ut.

Pardörrar är ju inte lika vanliga som enkeldörrar och det finns därför inte lika många olika val när det kommer till stil och design men utbudet är fortfarande hyfsat stort och du borde hyfsat enkelt hitta något som passar dig.

Vanliga frågor om ytterdörrar

Hur vet jag när jag behöver byta ytterdörr?

Att veta exakt när din ytterdörr behöver bytas kan vara svårt. Såklart behövs den bytas om den visar tydliga brister i kvalité och till exempel börjar läcka in vatten eller liknande. Även åldern på din dörr kan vara ett tecken på att den behöver bytas ut. Säkerheten på dörrar utvecklas hela tiden och därför kan äldre dörrar vara betydligt osäkrare än nyare.

Hur vet jag om dörren är höger- eller vänsterhängd?

Dörrar kan öppnas från både vänster och höger. Om du står på utsidan och gångjärnen sitter på höger sida är dörren högerhängd. Sitter gångjärnen i stället på vänster sida är den såklart vänsterhängd.

Vilken ytterdörr ska jag välja?

Att välja rätt ytterdörr kan vara ett väldigt svårt val. Längre upp på sidan finns ett urval av olika dörrar som utefter kategorierna ”bäst i test”, ”populärast”, ”premiumval” och ”billigast”. Den bästa ytterdörren för dig kan bero på en mängd olika faktorer men vår ”bäst i test” ytterdörr är Beijer Bygg Ytterdörr Ganges.

Hur tjock bör en ytterdörr vara?

Den optimala tjockleken på en dörr beror mycket på hur bra man vill att den ska isolera. En tjockare dörr isolerar bättre och kan vara en investering eftersom den blir mer energisnål.

Ska dörren däremot användas till en sommarstuga eller liknande där isoleringen inte spelar så stor roll kan en tunnare dörr vara ett bra alternativ men i allmänhet rekommenderas lite tjockare dörrar. Det faktiska måttet kan variera men ligger ofta runt 60–80 mm.

Vad kostar det att köpa en ytterdörr?

Priset på en ytterdörr kan variera kraftigt beroende på material, design och säkerhetsfunktioner. Generellt kan man förvänta sig att betala mellan 5000 och 20 000 kronor för en ny ytterdörr.

Vad kostar installationen av en ny ytterdörr?

Installationen av en ny ytterdörr kan kosta mellan 2000 och 5000 kronor, beroende på arbetsomfånget. Det inkluderar ofta borttagning av den gamla dörren och justering av den nya för en perfekt passform.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är valet av rätt ytterdörr avgörande för både hemmets säkerhet och estetiska utseende. I denna omfattande köpguide har vi diskuterat viktiga faktorer såsom märkningar, priser, låssystem, kvalitet och säkerhet, olika materialval, utseende, modulmått, energieffektivitet och pardörrar.

Genom att välja en CE-märkt och P-märkt dörr kan du vara säker på att den uppfyller höga standarder. El-graden indikerar dörrens brandbeständighet, medan U-värdet ger en indikation på isoleringsförmågan.

Priset varierar beroende på materialval, design och kvalitet. Låssystemet spelar en avgörande roll för säkerheten, och olika material som glasfiber, stål och trä erbjuder olika fördelar och nackdelar. Utseendet på dörren bör harmonisera med husets stil och återspegla din personliga smak. Modulmått och energieffektivitet är också viktiga överväganden.

Genom att använda denna köpguide kan du fatta ett välgrundat beslut när det gäller att välja den perfekta ytterdörren för ditt hem.

Ta dig tid att utforska olika alternativ, jämföra priser och beakta dina specifika behov och önskemål. En högkvalitativ ytterdörr kommer inte bara att öka säkerheten utan även skapa en inbjudande och estetisk ingång till ditt hem.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen