Bästa ytterdörren 2023 – Test av olika ytterdörrar

De bästa ytterdörrarna

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Beijer Bygg Ytterdörr Ganges

Beijer Bygg Ytterdörr Hudson

Beijer Bygg Ytterdörr Corelli

Beijer Bygg Ytterdörr P-100

Klicka här för att se fler ytterdörrar.

De bästa innerdörrarna

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Beijer Bygg Innerdörr Ida

Beijer Bygg Innerdörr Eva

Beijer Bygg Innerdörr Stina

Beijer Bygg Innerdörr Anna

Klicka här för att se fler innerdörrar.

Bästa ytterdörren 2023

När det gäller att köpa en ytterdörr till sitt hem eller möjligtvis kontor är valet inte alltid så enkelt som man kanske först tror. Även de som känner att de har en bra uppfattning om vad de letar efter kan nyttjas av några tips på vad de borde leta efter i en ytterdörr eller andra typer av dörrar till hemmet eller kontoret. Av just den anledningen har hantverksproffset.se samlat all information om ytterdörrar du kan tänka dig så att du kan hitta det du letar efter.

Men det är faktiskt ganska svårt att köpa den bästa ytterdörren på nätet. Detta beror på att där finns flera olika saker som gör köpet svårt. Det finns till exempel tyvärr affärer som inte nämner några nackdelar. Online affärerna skriver alltså bara om fördelarna eftersom då säljer det så klart bättre. Dessutom så finns dörrar i flera olika modeller som i sin tur även finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en komplex köpguide för dörrar. Jag vet från egna erfarenheter att det inte är så enkelt att köpa en bäst i test dörr. Men på grund av det har jag gjort ett dörr testJag har gjort en egen köpguide för att du ska kunna hitta en bäst i test dörr. Jag har gjort guiden genom att använda och testa några olika dörrar. Jag har också läst igenom kundrecensioner och andra tester på nätet. Informationen har jag sedan sammansatt till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa den bästa ytterdörren.

Se även >>> Test av insektshotell – Vilket är det bästa insektshotellet 2023?

Köpguide för bäst i test ytterdörr 2023

Som jag skrev innan så är det ganska svårt att köpa den bästa ytterdörren på nätet. Det är nämligen så att det finns en massa olika saker som man måste tänka på när man köper en bäst i test dörr. Köpet kan dock bli mycket enklare genom att använda min köpguide som en grund. I min guide så skriver jag om vad du ska tänka på när du köper en bäst i test dörr. Ovanför rekommenderar jag också de bästa dörrarna som man kan köpa 2023. Det är dock viktigt att komma ihåg att man alltid ska välja utifrån sina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa ytterdörren 2023:

 • Syfte
 • Material
 • Dörrlås
 • Panel
 • Ramar
 • Dörrtätningar
 • Dörrsäkerhet
 • Dörrlås
 • Priser för ytterdörrar
 • Energieffektivitet
 • Varaktighet
 • Tips inför dörrshopping

Syfte

Det kan finnas många anledningar till att en husägare väljer att byta ut ytterdörren. Men att förstå dina skäl är en viktig del av att bestämma vilken typ av dörr du vill ersätta den med. Din anledning för att byta ut din dörr kommer att avgöra vilken typ av ny dörr du väljer. Om du till exempel letar efter den mest energieffektiva ytterdörren på marknaden, vill du nollställa glasfiberalternativen.

Om du letar efter säkerhet kan en 20-gauge ståldörr vara det bästa alternativet för dig. Eller om du letar efter en dörr för att komplettera ett exklusivt hem kan smidesjärn vara riktningen att gå in. Oavsett vad du har för avsikt, vet du vad du behöver hjälper dig att snabbt begränsa dina alternativ.

Estetisk uppgradering

I vissa fall kanske du bara vill förbättra ditt hems vädjande överklagande. Du kanske vill uppgradera från en grunddörr till en mer dekorativ. Du kanske vill nixa din glasfiberdörr till förmån för en glasfiberdörr som gör att den ser ut som en traditionell trädörr. Eller så kanske du upptäcker att en lite annan typ av dörr uppdaterar och förbättrar utseendet på ditt hem exteriör. En estetisk uppgradering kan vara särskilt viktig om du planerar att marknadsföra ditt hus inom en snar framtid.

Förbättrad säkerhet

När det gäller att skydda ditt hem är en dörr bara lika bra som låset som håller det på plats. Att välja en dörr som är gjord av ett starkt material kan dock avskräcka oönskade besökare. För bostadsapplikationer är en klass 40-dörr det starkaste alternativet som finns på marknaden. Av alla alternativ som finns på marknaden idag kommer en ståldörr att vara det bästa alternativet om du letar efter en dörr som skyddar din familj från inbrott. Det är starkare än traditionella trä- eller glasfiberalternativ, och på plussidan är det vanligtvis billigare.

Energieffektivitet

En stor anledning till att många människor överväger att byta ut ytterdörren är att förbättra sitt hems energieffektivitet. Och i vissa fall kan byte av ytterdörren hjälpa till att minska energiförlusten med upp till 30%. Med detta sagt, tycker många att deras ytterdörr bara står för en liten andel av deras totala energieffektivitet på grund av luftläckor från sprickor eller sprickor runt ytterdörren.

Om det här är din anledning att byta ut ytterdörren, ta dig tid att inspektera området runt din dörrkarm. Ta en titt runt ditt hem. Identifiera andra potentiella läckakällor och sätt att göra ditt hem mer energieffektivt. Att göra några av dessa andra förbättringar i samband med installation av en ny ytterdörr kan göra skillnaden du letar efter.

Ålder

Om du bor i ett äldre hem kan din ytterdörr vara en traditionell trädörr. Trädörrar är kända för att expandera i värmen och dra ihop sig i kyla. Detta kan orsaka problem med att öppna och stänga ytterdörren och kan med tiden skada ytterdörren. Om din dörr har sett bättre dagar och har funktionalitetsproblem kan det vara dags att leta efter något nytt.

Brusreducering

Även om detta inte är en av de vanligaste anledningarna att köpa en ny ytterdörr, kan det verkligen spela en roll i ditt beslut, särskilt om du bor i en stad eller i ett område med mycket buller. Vissa dörrar kan minska nivån på yttre buller som tar sig in i ditt hem, vilket ger dig den lugn och ro du behöver efter en lång arbetsdag.

Material

Ytterdörrar finns i allmänhet i fyra typer av material: virke, uPVC, aluminium och kompositmaterial. Dörrar gjordes historiskt av trä, traditionellt tall eller ek. trädörrar (sammanfogade längder av trä) var vanliga fram till omkring 1700, då paneldörrar infördes. När mode förändrades utvecklades dörrstilarna och införlivade nu glas i dörrbladet. Trädörrar är fortfarande populära fram till i dag, och perioddörrstilar kan replikeras med traditionella snickerimetoder. Men andra dörrmaterial har extra fördelar, ofta till ett lägre pris.

Ytterdörrar av aluminium och glas började användas under efterkrigstiden, men dessa var berömda kalla. uPVC-dörrar gav en lösning på detta problem och marknadsfördes som det mest energieffektiva materialet för dörrar. Tack vare framstegen inom tillverkningsteknik kan dagens högpresterande dörrar erbjuda bättre säkerhet, styrka, energieffektivitet och livslängd än till och med dina nuvarande dörrar!

Trädörrar

Elegant utseende och klassisk stil, naturligt varm och säker. Timmer är en naturlig isolator – den absorberar och behåller värmen. Massiva trädörrar erbjuder fortfarande de högsta nivåerna av energieffektivitet jämfört med andra dörrtyper. Trädörrar ses som de vackraste, men dessa dörrar kräver mer ansträngning för att hålla dem snyggare.

Trädörrar har funnits i århundraden, men tillverkningsprocessen har förändrats över tiden. Paneler och ramar är fortfarande gjorda av massivt trä, men trä som används i konstruktionen är konstruerat för att vara starkare. Knutarna avlägsnas från träet innan de läggs i olika kornriktningar och bindas. Resultatet är en mycket starkare och mer stabil dörr utan risk för böjning eller böjning.

Trädörrar kan tillverkas av barrved eller lövträ – båda är fantastiska material för dörrar. Lövträ växer långsammare än barrved så att ringarna ligger närmare varandra, vilket gör det tätare och slitstarkare. Det betyder att det kan vara dyrare och mindre hållbart än barrved. Behandlade för att motstå rutt och svamp, kommer timmerdörrar att hålla i många år framöver. Se till att be ditt dörrföretag om information om deras garantier.

En annan skönhet av virke är att den kan ha en färgad eller målad yta. Träfläckar markerar kornets naturliga skönhet och med så många färgval finns det ingen gräns för hur många gånger du byter färg på dina dörrar! Många företag kan erbjuda timmerdörrar i en rad spraybehandlade ytor och färgfärger som borde hålla i flera år innan de behöver ommålas.

uPVC-dörrar

Långvarigt och lågt underhåll, stort värde och prestanda. uPVC är mycket populärt i moderna hem eftersom det är ett bra allroundmaterial som erbjuder exceptionellt värde. Med en slät och naturligt väderbeständig yta finns det ingen risk för att dörrarna förstörs, och de är praktiskt taget underhållsfria. uPVC är också ett naturligt isolerande material och ramarna och panelerna är utformade för att erbjuda höga nivåer av energieffektivitet.

Inte längre “spetsiga” eller “spröda”, moderna uPVC-dörrar är byggda för att vara robusta och säkra med stålförstärkta ramar och paneler. Gångjärnen och låsarna är svetsade säkert mot stålförstärkningen i ramen, vilket innebär att potentiella inkräktare inte kan komma in genom denna tidigare svaga punkt.

Moderna uPVC-dörrar skapar ett fantastiskt första intryck med rena, enkla linjer och unika mönster. Dörrfärger varierar från företag till företag, men populära färger inkluderar klassisk vit- och träkorneffekt. Detta skapas genom att binda reptåliga och UV-stabila träkorneffektfolier till ramarna och panelen, vilket efterliknar träets realistiska struktur. Med två färgdörrar kan du ha en dörr som ser ut som trä från utsidan, med vit på insidan för en neutral färgpalett.

Aluminiumdörrar

Starka och smala ramar, snygg design och lågt underhåll. Aluminium är ett fysiskt starkt material som aldrig rostar eller korroderar. Som sådan används den i glasrutor och andra byggprojekt, såsom glasväggar och torn. Aluminiumramar kan stödja större glasytor, så bredare fönster och dörrar är möjliga i hemmet. Tänk på aluminiumdörrar och du kanske tänker på kalla metallramar med svarta borst som omger ramarna för att hålla utdrag.

Tack och lov har termisk teknik och dörrdesign gått vidare sedan 1980-talet! Ramarna innehåller en isolerande plastsektion som stoppar värmeledningen för dörrar som är lika varma som uPVC. Aluminium är också naturligt väderbeständigt och behöver mycket lite underhåll. Numera skiljer sig aluminiumdörrar nästan från uPVC med liknande mönster, glas och färgalternativ. Aluminiumdörrar behöver inte vara metalliska – de kan vara pulverlackerade eller spraybelagda i valfri RAL-färg.

Kompositdörrar

Alla fördelar med aluminium, uPVC och trä i en smart dörr. Kompositdörrar kombinerar fördelarna med olika material och skapar en dörr som kryssar i alla lådor. Även kända som GRP-dörrar är kompositer gjorda av en solid kärna: antingen en träpanel eller skum med hög densitet förstärkt med en träram. Detta täcks sedan av en glasförstärkt plastskinn (GRP). Tillverkad med polyesterharts och glasfiber. Denna slitstarka “termoplastiska” ytbeläggning används också för båtens undersida. Det är helt robust för en främre eller bakre dörr!

Kompositdörrar är de enda dörrarna som kan ha dubbla rabatter. En dörrrabatt är där dörrpanelen överlappar ramen längs kanterna, vilket skapar en barriär mot vatten. Dubbelrabatter överlappar två gånger för ökad energieffektivitet och vädertäthet. Dubbelförsedda kompositdörrar är ofta 50% tjockare än vanliga ytterdörrar, och har tre glas som standard.

Förutom utmärkt väderbeständighet erbjuder glasdörrar i glasfiber bekvämligheten för andra material. De kräver inte samma underhållsnivå som trä – du behöver aldrig oroa dig för slipning eller målning. Kompositdörrar finns också i ett brett utbud av arv och djärva färger samt träeffekt. Matcha med olika glasdesigner och möbler för en snygg och unik ytterdörr.

Dörrglas

Under lång tid var glasrutor bara för fönster. Dörrdesigner började använda glas som en dekorativ funktion, som började med fläktljus och toppljus. Glasytorna hölls på ett minimum på grund av drag, men i takt med att glastekniken förbättrades kunde glas användas mer fritt.

Numera är dörrarna dubbelglasade som standard och kan liksom fönster uppgraderas till trippelglas. Stora glaspaneler används i altandörrar, medan ytterdörrar tenderar att ha mindre glaserade “kassetter”. Sidoljus och andra formade toppljus är ett populärt inslag i entrévägar nuförtiden. Matchat med dekorativt glas i dörrbladet, kan de lägga till en touch av klass på framsidan av din fastighet.

Glas i dörrar

Dörrglas fungerar på exakt samma sätt som fönsterrutor. Glasrutor förseglas ihop med en “distansstång” runt utsidan med ett hålrum eller utrymme mellan rutorna. Detta gap är ofta fyllt med en inert gas för att bromsa värmeförlusten. Den övergripande glaspanelen kallas en ‘förseglad enhet’ och enheter med två och tre glasrutor finns tillgängliga – vanligtvis kallad dubbel- och trippelglas. Den extra rutan med glas och gaskavitet saktar ner värmeutsläppet, vilket leder till en mycket mer energieffektiv dörr.

Dubbel kontra trippelglasade dörrar

Dubbelglas i dörrar är nu normen – det anges faktiskt i byggföreskrifterna. Men både ingångs- och altandörrar finns nu med trippelglas. Med förbättringar av tätningar och ramteknik är det synd för glasrutan att släppa ner dörrens totala energivärde!

Trippelglasade dörrar ger nästa nivå isolering – de är upp till 35% effektivare än dubbelglas för energieffektivitet. Trippelglas hjälper till att bibehålla värmen som genereras i hemmet, samtidigt som överhettningen minskas på sommaren. Med tanke på fördelarna med trippelglas, erbjuder vissa dörrföretag nu tredubbla ytterdörrar som standard.

Dekorativt glas

Dekorativa eller målade glasrutor kan införlivas i din nya ytterdörr och sidorutor, vilket resulterar i en helt unik design. Glaspaneler i dörrar finns i olika former, storlekar och mönster. Färgade och fasade glasstycken sammanfogas av metall ‘cames’ – den ledande eller metallstången som du traditionellt ser i glasmålningar. För att matcha ditt färgschema kan du välja mellan olika ytbehandlingar, som mässing, zink eller svart.

Målningar med glasmålningar kan integreras i dubbla glasdörrar, men för att skydda glasdesignen är det bättre att innehålla det i en trippelglasenhet. Andra dekorativa glasalternativ inkluderar etsade mönster där mönster skärs in i glaset med hjälp av en stencil och sandblästring. Detta skapar en vit, nyansliknande effekt. På detta sätt kan du anpassa din fastighet med husnummer och namn i glaset.

Blyglas

Blyglas är vanligtvis en “criss cross” -design, antingen med fyrkantiga eller diamantmönster. Ledning kan appliceras på utsidan av glaset eller på insidan för enkel rengöring. Alternativt kan du välja georgiska barer för att dela upp glaset i rutor, vilket ger dina dörrar ett traditionellt “stuga” -utseende. Typiskt för georgiska fönster och andra periodfönster är blyglasdesigner idealiska för toppljus och sidoljus – glaset som omger en ytterdörr. Du bör kunna integrera ledning i alla typer av glaserade produkter, till exempel altandörrar och till och med vinterträdgårdar.

Oklart glas

Oklart eller privatliv, glas förvränger utsikten genom glaset och döljer insidan av ditt hem från nyfikna ögon. Vanligtvis ser du sekretessglas som används i bakdörrar och badrumsfönster, eftersom de släpper in samma mängd ljus utan att visa innehållet i ditt hem för utomstående. Därför är oklart glas perfekt för ytterdörrar och till och med verandor. Du kan välja mellan en rad obskyra glas som blommor, geometriska och grumliga mönster.

Säkerhetsglas

Det finns två sätt att skydda glas för användning i bostadsdörrar. Härdat glas värmebehandlas för att bli starkare, medan laminerat glas är belagt med ett osynligt tunt lager plast som hindrar en sprucken ruta från att brytas i bitar. Säkerhetsglas måste användas i dörrar upp till 1500 mm i enlighet med byggföreskrifterna. Det betyder att heltglasade dörrar måste använda termiskt härdat glas, och även ytterdörrar med glasenheter under 1,5 meter måste uppfylla kraven.

Solglas

Glasdörrar är nu utformade för att minska värmeförlusten och få naturlig värme från solen. Detta beror på att de har ‘låg E’ eller glas med låg emissivitet, som har en osynlig, tunn beläggning applicerad på den inre rutan för att behålla värmen. Detta hjälper till att hålla en behaglig temperatur inomhus. Solglas är särskilt användbart för altandörrar, dubbelvikande dörrar och vinterträdgårdar, där stora glasytor tidigare tappar värmen snabbt.

Ett av problemen i samband med solglas är att det kan leda till överhettning under mycket varma dagar. Det finns sätt att bekämpa detta – ett bra glasföretag kan hjälpa dig att placera fönster och dörrar för att undvika detta problem. Trippelglas är också användbart – forskning visar också att det, i motsats till vad folk tror, faktiskt kan skydda mot överdriven värmeökning, snarare än att bidra till problemet.

Panel

Dörrar kan innehålla en solid “platta” eller vara helt eller delvis glaserade. Ytterdörrar tenderar att ha en panel som kan “formas” med upphöjda eller indragna sektioner och valfria glaskassetter. I traditionellt snickeri finns det specifika termer för de olika sektionerna som utgör en dörrpanel. De fyra yttre delarna kallas den övre och nedre skenan och gångjärnet och låsstilen. Valfri mullion delar upp ytterdörren vertikalt för att skapa fyra paneler istället för två, med en valfri mittskena.

Trädörrpaneler är tillverkade med en massiv träplatta som har konstruerats för att vara starkare och hålla längre. uPVC-paneler är gjorda genom att binda uPVC-yttre skal till högdensitets, brandhämmande material och kan också förstärkas med stål. Aluminiumdörrpaneler är tillverkade på samma sätt men med ett yttre hölje av aluminium.

Kompositdörrpaneler är antingen gjorda med en massiv träplatta eller en massiv skumkärna med hög densitet, belagd med en GRP (glasförstärkt plast) hud. Terrassdörrar är mer benägna att vara helt glaserade och kan innehålla upp till 6 paneler i en uppsättning. Glasenheterna i dörrarna är dubbla eller tredubbla och har härdat och energibesparande glas.

Ramar

Dörrkarmen, eller “höljet”, är konstruerad genom att ta längder på “profil”, klippa ner dem till storlek och sammanfoga eller svetsa ihop dem för att skapa en rektangelform. Moderna uPVC- och aluminiumramar kan förenas med traditionella “mekaniska fogar” för att replikera periodstyling. Specialdörrformer kan också skapas med ett välvt eller vinklat huvud. Timmerramar är gjorda av en massiv träbit, men uPVC- och aluminiumramar använder ihåliga profiler som innehåller ‘kamrar’ för att fånga varm luft. Dagens dörrkarmar innehåller också termiska barriärer för att ytterligare minska värmeförlusten.

Dörrhöljet och gångjärnen måste vara tillräckligt starka för att bära dörrplattans vikt utan att skeva eller böja sig över tiden. Aluminium och trä är naturligt robusta material, men uPVC är inte lika tufft. Tack och lov förstärks moderna uPVC-ramar med galvaniserat stål för att hålla dörrarna som de ska. Dörrkarmar minskas vanligtvis. Detta innebär att panelen sitter något bakom ramen för förbättrat väderskydd, dragskydd och minskad ljudförorening. Dörrpaneler kan också sitta jämnt i ramen, vilket för närvarande är en populär dörrstil.

Ramstilar

Om du har ett öga för detaljer vill du välja rätt ramstyling och detalj för dina nya dörrar. Avfasade profiler har tydliga, skarpa linjer, medan ovolo-ramar ger dörrarna en mjukare, kurvigare kontur. Trä är mycket mer mångsidigt eftersom profilen kan klippas och bearbetas i vilken stil som helst. Emellertid kan uPVC-, komposit- och aluminiumdörrar utformas så att de ser mycket lika ut nuförtiden.

Dörrtätningar

Tätningar eller packningar som de annars kallas är en viktig del av dörrkarmen. De sitter längs kanten av dörrpanelen för att stoppa värmeförlust, drag och vattenintrång, vilket resulterar i en helt lufttät och väderbeständig dörruppsättning. Tätningar av hög kvalitet är viktiga för att hålla ditt hem varmt, torrt och fuktfritt, så det är värt att se till att ditt dörrföretag täcker det. Med en ny dörr behöver du inte tillämpa ytterligare drag förutom tätningar.

Högkvalitativa dörrtätningar tillverkas med ett material som kallas Q-Lon. Äldre gummitätningar tenderar att platta ut under upprepat tryck, förändrar deras form och tappar effektivitet. Gummitätningar kan så småningom kollapsa, och detta är en av anledningarna till att äldre dörrar kan bli dragande.

Q-Lon-tätningar har en kompressionsåterhämtning på 99%, vilket innebär att de kommer att återgå till form varje gång för fortsatt hög prestanda. Dubbla tätningar har en tätning på ramen och en annan på ytterdörren för extra väderbeständighet. Ett annat sätt att hålla vattnet ute är med en väderdropp som skyddar ingången genom att låta vattnet rinna bort från tröskeln.

Dörrsäkerhet

Dörrkonstruktioner uppgraderas kontinuerligt enligt de senaste säkerhetsinnovationerna. Moderna dörrar konstruerade enligt de högsta säkerhetsstandarderna har inga svaga punkter att utnyttja, och vissa företag är så säkra på deras dörrers ogenomtränglighet, de erbjuder till och med kompensation vid inbrott! Vanliga metoder för att bryta sig in genom en dörr är att skära eller sparka genom dörrplattan, störa eller lyfta upp ytterdörren vid låset eller att knäppa av handtagen.

Det är därför det är viktigt för alla delar av ytterdörren att arbeta tillsammans utan att lämna svaga punkter. Moderna dörrplattor är tjockare än någonsin, ramar förstärkta och glasrutor tuffare. Samtidigt har låssystem och hårdvara också blivit mer robusta. Till exempel är dörrglas nu alltid invändigt pärlor för att hindra glas från att lyftas ut, och flerpunktslås säkrar ytterdörren till ramen vid vanliga korsningar.

Dörrlås

Det finns många alternativ när det gäller huslås, var och en erbjuder olika nivåer av säkerhet och säkerhet. Du kanske har hört talas om ‘Yale’ eller ‘Chubb’ lås – det här är varumärken för låsföretag som kommer att erbjuda några av följande typer av lås.

Dödläge

Ett dödläge är ett enkelt lås som sätter in en bult i ramen när den manövreras med en nyckel. Ofta kallad “Chubb-lås”, detta är det vanligaste låset som placeras i en dörrkarm. Det rekommenderas av polisen för hemsäkerhet och är ofta en nödvändighet hos många försäkringsbolag. Fastlås används vanligtvis med timmerdörrar och är ofta ihop med en nattlås och en kedja för extra säkerhet.

Nattlås

Ytterdörrar har ibland två lås: ett dödläge för att säkra ytterdörren till ramen och ett andra lås för bekvämlighet. Nattlås låter dig lämna utan nyckel, eftersom dörrlåset låses bakom dig. Du kan också låsa upp ytterdörren och trycka på för att få ett handtag utan inträde. Även känd som ‘Yale-lås’, kan nattlåsarna fästas från insidan genom att skjuta över en snib-knapp. Ändå är de ofta ihopkopplade med en andra dödläge för extra säkerhet.

Cylinderlås

uPVC-dörrar med lås i handtagen har ett “eurocylinder” -lås som tillåter eller förhindrar att handtaget vrids och dörröppningen. Cylinderlås av dålig kvalitet är ansvariga för cirka 25% av inbrotten, så det är viktigt att se till att “anti-snap” -hårdvara används.

Flerpunkts, dubbelriktat låssystem

Om du köper en ny dörr är sannolikheten att den kommer att innehålla flerpunktslåsning – ett nyckelmanövrerat lås som aktiverar en serie bultar längs dörrens längd och fäster den vid ramen. Vissa bultar böjer sig upp medan andra vetter nedåt och hakar fast i ramen så att ytterdörren inte kan lyftas eller störas från någon vinkel. Du kan se om din dörr har flerpunktslås, eftersom handtaget måste lyftas innan ytterdörren kan låsas. I genomsnitt har dörrar cirka 3 låspunkter, men vissa dörrar har 5 eller fler krokar. Vissa dörrar har även skjutbultlåsning, med ytterligare bultar som fjäder på plats vid dörrens huvud och fot.

Dörrkedja

Dörrkedjor är ett enkelt men ändå effektivt sätt att förhindra att inkräktare öppnar ytterdörren tillräckligt långt för att komma in. Kedjor fästs permanent på ramen och skjuts in i ett spår på ytterdörren för att säkra. Jag rekommenderar alltid att överväga en dörrkedja eller ett spionhål, eftersom detta ger dig befogenhet att vägra inresa till oönskade gäster.

Anti-lift-teknik

Vissa altandörrar kan lyftas från deras spår – detta är känt av polisen som ett sätt inkräktare får inträde i ett hus. Vissa altandörrar har skyddsremsor som förhindrar hiss som förhindrar att dörrar lyfts ut ur ramen från utsidan.

Priser för ytterdörrar

Prissättningen för ytterdörrar beror till stor del på vilken typ av material som används: stål, glasfiber, aluminium, massivt trä eller järn. Som med alla hemprodukter hittar du ett antal priser för varje kategori och kvaliteten ökar (vanligtvis) när kostnaden stiger. Om du vill hålla nere priset letar du efter en dörr utan glasfönster och hoppar över sidoljusen.

Stål ytterdörrar är extremt vanliga. De är billiga och hållbara, vilket ger dig bra valuta för pengarna. De kommer i en regnbågsfärg, inklusive nyanser av beige, blått och grönt så att du kan uttrycka din personliga stil.

Ytterdörrar av glasfiber är måttligt prissatta och har samma fördelar som stål. Huvudskillnaden är utseendet. Om du vill ha en ytterdörr som ser ut som trä men som inte har samma kostnad, finns det glasfiberdörrar med ytbehandling av fauxträ. Vissa märken har konstgjorda glasfiberdörrar i smidesjärn. Du kan också skapa ditt eget utseende genom att färga eller måla ytterdörren själv.

Massiva trädörrar är i den dyrare änden av spektrumet, men de har ett varmt, traditionellt utseende som verkligen bidrar till ditt hem tilltalande. Smidesjärns ytterdörrar ser också underbara ut. De runda dörrarna påminner mig om ett hobbithus eller en katedral. Den här stilen är dyrare, men det ger en överklagande och potentiellt återförsäljningsvärde för ditt hem.

Energieffektivitet

När det gäller energieffektivitet spelar inte dörrmaterialet lika mycket som hur nära ramen passar de övre och sidodörrarna. Mest värme släpper ut genom sprickorna runt ytterdörren. Eftersom nyare dörrar vanligtvis passar bättre än sina äldre motsvarigheter hjälper det dig att byta ut din nuvarande dörr automatiskt med din energiräkning.

Dörrar med glas är mindre energieffektiva än de utan. Om du inte kan motstå den vackra ytterdörren med ett fönster, se till att den har dubbel- eller trippelfönsterisoleringsglas. Går du med altandörrar? Leta efter glas med lågemissionseffekt för att minska energiförlusten med så mycket som 30 till 50 procent. Värmeabsorberande nyanser och reflekterande beläggningar är andra knep för att behålla värmen. Tänk också på att svängdörrar tätar tätare än skjutdörrar

Generellt sett bör du leta efter ytterdörrar som har en isolerande kärna; vanligtvis är detta tillverkat av polyuretan. Om ytterdörren inte kommer med snörning måste du lägga till den. Att installera en stormdörr kan vara värdefullt om din nuvarande dörr fortfarande är i gott skick, eftersom det ger lite mer isolering. Installera inte en stormdörr med glas om dörröppningen får mycket solljus, annars kan det skada huvuddörren.

Varaktighet

Med rätt skötsel bör en ytterdörr hålla i årtionden. Vissa material är dock mer väderbeständiga. Glasfiber och smidesjärnsdörrar kräver minimal skötsel och de tål elementen. I synnerhet glasfiber motstår bucklor, rost och vridning. Ståldörrar är också väderbeständiga, men de är mer benägna att repa än glasfiberdörrar.

Trädörrar är vackra, men de är också mycket underhållna! Håll din veddörr borta från vatten; det är benäget för svullnad, krympning och vridning. Installera den på en plats som är skyddad från regn. Var noga med att rensa bort alla takrännor som ligger över dörröppningen. När det gäller rengöring av ytterdörren kan du ta bort smuts med mild tvål och vatten, men du bör också kontrollera tillverkarens rengöringsinstruktioner.

Något du bör göra för varje dörr är att kontrollera väderstrimlingen varannan år. Du måste byta ut den om den är sprucken, sönderriven, spröd eller klibbig. Om det börjar falla av kan du installera om det. När det gäller installationen är både ytterdörrar av glasfiber och stål lätta att installera. En dörr gjord av smidesjärn eller trä är dock ganska tung, så du kanske vill låta en professionell installera den åt dig.

Att byta ytterdörr är ett stort beslut. Kommer du att vara säker och få något liknande, eller kommer du att gå för något väldigt annorlunda som en ljusröd ytterdörr? Vill du ha en säkrare dörr för bakre entrén, eller är du bara trött på den dragiga sidodörren? Bläddra bland mitt urval av ytterdörrar och filtrera efter material, pris, märke och storlek. Du kommer säkert att hitta något som passar din budget såväl som din personliga stil.

Tips inför dörrshopping

Går online

Oavsett om du köper i en butik eller online sparar du tid genom att undersöka online och åtminstone besöka en butik för att verkligen se vad du köper. Tillverkarens webbplatser beskriver material och erbjuder kataloger och kan hjälpa dig att hitta en lokal återförsäljare. Och även om du inte ser exakt den dörr du vill ha, kan en liknande modell ge dig en bra uppfattning om konstruktion och finish.

Energieffektivitet

Stål- och glasfiberdörrar har vanligtvis mer isolerande värde än trädörrar. Modeller som är Energy Star-kvalificerade måste testas och certifieras oberoende och har ofta tätare ramar, energieffektiva kärnor och, för modeller med glas, isoleringsglas med dubbla eller tre paneler för att minska värmeöverföringen. Men du kanske inte sparar så mycket som du tror, ​​eftersom dörrar är en liten del av husets yta och vanligtvis inte tillåter betydande mängder varm luft att fly. Dessutom går värme i allmänhet förlorat genom luftläckage runt ytterdörren, inte genom själva ytterdörren.

Installation

Ytterdörrar är också kända som dörrsystem eftersom de kommer förhängda i en ram och är ofta förborrade för en ratt och dödbult. Om inte en ersättningsdörr ingår i ett större ombyggnadsprojekt kanske du vill att den nya ytterdörren ska ha samma storlek som den gamla. Att välja en större dörr eller lägga till sidoljus betyder att du gör om dörrramen runt ytterdörren – ett jobb som bäst lämnas till en entreprenör. Hemmacenter erbjuder i allmänhet installation eller remiss. Om du inte är en skicklig snickare kanske du också vill anställa en proffs för att installera dörrar i samma storlek.

Håll dig själv och din familj säker

Det krävs ett kvalitetsdörrlås för att avskräcka inbrott och heminvasioner. Många skurkar sparkar in dörrar för att komma in. Men såvida inte din dörr är ihålig är det inte själva ytterdörren som släpper in inbrott. Mina tester med en slagkolv har visat liten skillnad i styrka bland dörrmaterial. Allt misslyckades så småningom för att dörrkarmen splittrades nära låsets slagplåt, även om jag också fann att förstärkta lås och slagplattor kraftigt kan öka en dörrs motstånd mot kick-in.

Några andra sätt att stärka en ytterdörr: Använd ett lås med en 3 cm lång dödbult och en förstärkt metallboxlås. Använd 8 cm långa monteringsskruvar så att de sitter fast i ramverket bortom dörrkarmen. Och se inte över ytterdörren som leder in till ditt hus från garaget.

Lista över de bästa ytterdörrarna 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Olika dörrstilar

Bostadsdörrstilar beskrivs ofta av deras funktion. Alla dörrar i denna guide är ytterdörrar som förbinder hemmet med utsidan. Ytterdörrar och bakdörrar är grupperade som “ytterdörrar”, och de andra dörrstilarna kallas ofta “altandörrar”. Terrassdörrar tenderar att ha en större bländare och heter så att de leder huset ut i trädgården eller uteplatsen.

Olika företag kommer att namnge sina dörrar på olika sätt, men det finns tre huvudtyper av dörröppningsalternativ: sidohängda, skjutbara och hopfällbara. Ingång och franska dörrar är vanligtvis sidohängda och öppnas inåt eller utåt på en uppsättning gångjärn. Dessa dörrar kan också paras ihop för att skapa dubbla dörruppsättningar. Skjutbara glasdörrar glider upp genom att flytta en panel bakom den andra, medan dubbelvikande dörrar kan skjutas åt sidan för att helt öppna ett rum.

Ytterdörrar

Gör det bästa första intrycket med en vacker fram- eller bakdörr. Ytterdörrar består av en dörr “plattan” som hängs i en ram. De kan vara gjorda av trä, uPVC, aluminium eller kompositmaterial, beroende på utseende och prestanda du letar efter. Energieffektivitet är en nyckelfaktor att tänka på, och eftersom mer än 70% av inkräktarna riktar sig mot ingången under ett inbrott, bör du se till att din ytterdörr är mycket säker.

Dagens ytterdörrar är helt anpassningsbara, så du kan välja den stil, färg, glasdesign och tillbehör du vill ha. De flesta företag kommer att kunna erbjuda ett brett utbud av klassiska och samtida stilar som du kan välja mellan. Be om ett möte för att diskutera dina behov och designval.

Stalldörrar

Charmig ytterdörr som delar sig i två för att släppa in utsidan. Ytterdörrarna delas horisontellt i två öppningssektioner för att skapa en stabil dörr. Som namnet antyder, har stabila dörrar sitt ursprung på gården, som håller djuren säkert låsta och låter dem ses, matas och klappa samtidigt!

Moderna stabila dörrar ser ut som en vanlig främre eller bakre dörr när de är stängda, men den övre halvan kan öppnas oberoende. I kombination med ett arvfärgschema kan de få ditt hem att se ut som en lantstuga. Stabila dörrar finns vanligtvis i uPVC och kompositdörrmaterial. De har samma låssystem som alla andra dörrar i sitt sortiment. Du måste dock kontrollera att de också kan uppnå samma skydd mot elementen.

Franska dörrar

Dubbel öppen dörr, perfekt för trädgården. Franska dörrar har två sidohängda dörrpaneler som öppnas in eller ut, manövreras av ett par handtag i mitten av dörrsatsen. Traditionellt var franska dörrar gjorda av timmer, men uPVC och aluminium inramade dörruppsättningar finns nu tillgängliga.

Den franska dörrstilen används ofta för att lägga till en touch av karaktär och elegans i ett hem. De är ett pittoreskt tillskott till alla rum och kan också utformas till en vinterträdgård. Den klassiska stilen för franska dörrar är georgisk, med vita ramar och astragala glasstänger som delar upp glaset i rutor. Svarta eller grå ramar är en populär modern twist och kan anpassas med brevlådor, välvda ramar och perioddörrmöbler.

Skjutbara altandörrar

Breda glasdörrar för imponerande utsikt mot utsidan. Terrassdörrar glider öppet och stängs enkelt, perfekt för om du gillar att spendera mycket tid i din trädgård. Skjutbara altandörrar är perfekta för större öppningar och kan utformas som en “glasvägg” med vidsträckt utsikt utåt. Terrassdörrar finns i uPVC eller smalare aluminiumramar för en ännu bättre vista. Glaspanelerna glider också på plats bakom varandra så att de inte tar upp något inre eller yttre utrymme.

När de är stängda kan uteplatsdörrar uppnå en hög energieffektivitet. Terrassdörrar måste vara dubbla glasade som standard, men vissa företag erbjuder trippelglas, med lågt glas och andra värmebesparande tekniker. Moderna altandörrar är också smart utformade för att förhindra inbrott genom sammankopplade paneler, flerpunktsbultar och antiliftlister.

Dubbla vikdörrar

Skjut och vik för att öppna ett rum helt utåt. Om du vill skapa en känsla av frihet är dubbla dörrar ett smart sätt att öppna ditt utrymme. Dubbla vikdörrar fälls upp som en konsert, så att du kan skjuta panelerna helt åt sidan. De kan skapas med upp till 6 glasdörrpaneler upp till en meter breda och installeras i vilket rum som helst. I köket, matsalen, vardagsrummet, förlängningen, vinterträdgården – möjligheterna är oändliga!

Två vikningsdörrar finns med uPVC och träkarmar, men aluminium är utan tvekan det bästa materialet för denna dörrtyp. På grund av sin styrka har aluminium råd att ha smalare ramar och bära större glasenheter, samtidigt som den bibehåller sin strukturella integritet. Dubbla vikningsdörrar i aluminium håller också längre och kräver lite underhåll för att hålla dem igång konstant. Dubbla vikdörrar i aluminium passar platt mot ramen för ett elegant och modernt arkitektoniskt utseende. De kan designas i olika färger, inklusive klassisk svartvitt, svart och grått.

Garageportar

Presentera ditt hem på bästa sätt med en smart ny garageport. Garageportar måste vara starka, säkra och väderbeständiga för att skydda dina fordon och andra ägodelar. Att vara bortsett från huvudhuset, ses garage ofta som ett enkelt mål för inbrottstjuvar. Dålig säkerhet för sidodörrar är den värsta skyldige, men svaga garageportar är också i fara. Säkra garageportar är gjorda av massivt trä eller förstärkt stål och utformade för att förhindra tvångsinträde.

Garage med flerpunktslås och larmsystem är också mycket avskräckande för inbrott. Garageportar finns i en mängd olika stilar. Traditionella sido gångjärnsdörrar är i klassisk stil, men “enstaka” eller “upp och över” dörrar är också populära. Sektionsgarageportar har en snygg, utrymmesbesparande design, liksom rullportar, som också kan motoriseras för att öppnas automatiskt.

Dekorativa element hos ytterdörrar

Naturligtvis är det absolut nödvändigt att välja en dörr som återspeglar ditt hems stil såväl som din personliga estetik. Men det som ger din dörr en personlig anteckning är noggrant utvalda detaljer. Detaljerna som i sig själva kanske inte fungerar som viktiga delar av din ytterdörr, utan istället perfekt samman. Detaljerna som prickar i-talet. Detaljerna som är din och din ensam.

Enkla eller flera nivåer dörrar

Det första valet du måste ta är om du vill ha en dörr som är helt plan som ger en vägg och som i sin renaste form smälter in i ditt hem; eller istället välja dynamik, formspel och 3D-effekt som erbjuds av en dörr i flera nivåer. Båda möjligheterna är attraktiva och häpnadsväckande på sitt eget sätt. Det första alternativet är särskilt lämpligt för dem som svär vid enkel elegans och tilltalande av släta linjer och det andra för de djärvare husägare som vill att deras entré ska sticka ut och imponera. Har du känt igen dig själv i någon av beskrivningarna? Du står inför ett antal viktiga beslut om ytterdörrdetaljer som du inte bör glömma bort.

Handtag

Handtag är en viktig del av varje ytterdörr, även om de ofta förbises. Köpare spenderar ofta mycket tid på att välja den perfekta ytterdörren, med fokus på alla aspekter från materialet till ytfinishen, och välj sedan ett enkelt handtag med knappt tanke. Ett draghandtag kompletterar din dörrdesign och erbjuder obegränsade möjligheter till design, inkl. form, material, storlek, färg etc. Draghandtag kan vara mittpunkten för din ytterdörr. Varför missa möjligheten att sätta in en känsla av elegans, livfullhet eller teknisk lugn i din dörr?

Du kan välja draghandtag i olika former och storlekar – de kan vara stora och sträcka sig från toppen till botten av en dörr. Eller istället kan draghandtag installeras horisontellt. Ett draghandtag kan vara antingen det mest framträdande inslaget i en ytterdörr eller istället smälta in i dörrdesignen. Draghandtag finns i olika former, från runda, ovala, rektangulära till halvcirkulära – vilken form som helst. Inget är omöjligt.

Glödande metallhandtag

Naturligtvis är handtag oftast tillverkade av metall. Metallen är extremt motståndskraftig mot repor och slitage samtidigt som den är lätt att underhålla, för att inte tala om elegansen i en ytterdörr. Metallhandtag kan designas efter dina önskemål och möbleras med element i olika material, från trä, glas och till och med belysning.

Under de senaste åren kommer en av de mest utsökta detaljerna i form av ljusinredning. Handtaget kan ha en mild bakgrundsbelysning eller i stället välja utsökt dekorativ belysning integrerad direkt i handtaget, vilket gör att det ser helt spektakulärt ut. Många glashandtag kan utrustas med ett ljusmönster – formulering efter eget val, vare sig det är ditt efternamn, eller ett ord eller ordstäv med särskild betydelse.

Glödande kristallglashandtag

Handtag i metall kan också förses med detaljer i kristallglas som avger en elegant glöd som ger din dörrkaraktär. Underbara, handgjorda glasmönster kommer att förvåna dina besökare samtidigt som de kommer in i ditt hem till ett äkta äventyr.

Automatiska handtag

Om du är partiell till släta linjer och vill ha en dörr i en nivå, finns det ingen anledning för ett utskjutande handtag som sårar det eleganta utseendet. Det är helt osynligt på avstånd och omöjligt att använda för alla utom ägarna. Det beror på att ytterdörren är fingeravtrycksaktiverad.

När ägaren rör fingret mot den dolda fingeravtrycksläsaren sträcker sig handtaget automatiskt och dras sedan tillbaka in i ytterdörren efter att ha kommit in i hemmet. Fingeravtryckslåsning är ett av de säkraste låssystemen och begränsar all hanteringsmanipulation tack vare dess design. Elegant, enkelt och modernt.

Belysning

Belysningen av hela entrén eller enskilda delen är ett oumbärligt element som inte bara spelar en estetisk roll utan också förbättrar säkerheten. Med ingångsbelysning blir det lättare att lokalisera låset eller fingeravtrycksläsaren medan säkerheten i ditt hem kommer att öka, vilket gör det lättare att komma in och ut på kvällen och morgonen. Välj LED-belysning för komplett ingång, elegant handtagsbelysning, dörrbelysning, spotlight eller fokuserade belysningselement.

Färg

Att välja en dörrfärg beror främst på ditt hems stil såväl som fasadfärgen. Levande och färgglada fasader kräver vanligtvis dörrar i enklare färger eller kombinationer i en eller två färger medan enfärgade och enkla fasadtoner möjliggör mer livfulla, flerfärgade dörrar, mönster etc. När du väljer en färg för din ytterdörr, tänk särskilt på dina favoritfärger och den allmänna stilen i ditt hem i stället för aktuella trender.

Trender passerar som kan leda till att du ångrar ditt val bara för att en viss djärv färg var trendig då. Den design du väljer kommer att hålla i decennier. Så om du inte är djärv av natur, välj klassiska färger som svart, vit, stålblå, grå, brun eller vilken naturlig träskugga du föredrar.

Hur ytterdörrar har utvecklats genom åren

Tyvärr, eftersom de utsätts för väder och kraftigt slitage, visar ytterdörrar ofta sin ålder för tidigt. De flesta äldre dörrar är gjorda av trä, ett material som har det varma, naturliga utseendet och känslan som de flesta föredrar men är sårbart för elementen. Säsong efter säsong med sol och regn så småningom skev, spricka och böja trä, eftersom solens ultravioletta strålar bryter ner vedens naturliga lignin och fukt krymper och sväller träfibrer upprepade gånger. Som ett resultat, när du får tillräckligt med tid, ger trädörrarna spöket.

Lyckligtvis har ingångs- och ytterdörrar förändrats avsevärt under de senaste åren. Husägare kan nu välja mellan ett stort smörgåsbord med alternativ. Hundratals typer och storlekar finns tillgängliga, från konventionella trämodeller till högteknologiska alternativ tillverkade av glasfiberkompositer eller stål till dörrar som innehåller en kombination av dessa material.

En betydande förändring med ytterdörrar är att du, om du inte letar efter en byte av dörr med bara ben, nu kan köpa ett helt “ingångssystem”. Med ett ingångssystem är en dörr förhängd i sin ram, dörrens underkant låses ihop med tröskeln, och väderstrippning omger dörrens omkrets. Gångjärn och låsuppsättning är utformade som en del av systemet och sidosidor flankerar ofta ytterdörren. Med ett system är alla komponenter konstruerade och bearbetade för att arbeta tillsammans pålitligt och energieffektivt.

En annan förändring i dörrindustrin är att de linjer som en gång skiljer ett dörrbyggnadsmaterial från en annan har suddats ut. En trädörr är inte nödvändigtvis helt trä längre. Faktum är att vissa trädörrar har stålinredning och ståldörrar har exteriörer i trä. Ett glasfiber- eller ståldörr kan ha en träram. Och nästan alla dörrar kan ha en kärna av skumisolering. Ändå hjälper det för diskussionens skull att överväga dörrar enligt deras främsta ansiktsmaterial. Valet av trä, glasfiber eller stål som ytmaterial har störst inverkan på dörrens utseende, kostnad, hållbarhet och säkerhet.

Nästan alla dörrar, både trä och icke-trä, kallas antingen ”spola” eller ”panelerade”. Spoldörrarna är plana och släta på båda ansikten. Paneldörrar har rektangulära urtag inramade av horisontella skenor och vertikala stilar. Panelskonstruktionen har sitt ursprung i trädörrar för att minimera sprickor och vridning genom att ge panelerna tillräckligt med utrymme för att flyttas när de expanderar och dras ihop med fuktförändringar. Dörrar med dörrliter har panelkonstruktion med en eller flera lites som ersätter en panel eller paneler.

Hur man installerar en dörrkarm och ytterdörr

Om du behöver installera en ytterdörr och funderar på att starta ett DIY-projekt, gå inte längre. Dessa DIY-instruktioner om hur du installerar en dörrkarm och ytterdörr leder dig genom processen steg för steg.  Du behöver inte vara en hantverksmästare för att installera ytterdörrar, men det finns några saker du behöver innan du utför den här uppgiften, och all kunskap om verktyg och / eller trä är ett plus.

Det kan vara svårt att installera ytterdörrar, men att följa den här guiden kommer att göra din uppgift lite enklare. Installera ytterdörrar kräver arbete med verktyg så du bör gå med försiktighet, jag tar inget ansvar för skador eller skador som uppstår med denna process; om du är osäker på hur du installerar ytterdörrar eller är osäker på några delar av processen, sök hjälp från en professionell. Om du är osäker, fråga en professionell. Följ dessa steg för att framgångsrikt installera en dörrkarm och en dörr.

Vad behöver du från din ytterdörr?

Det första steget i processen är att tänka på är vad du vill ha eller behöver från din ytterdörr. Ja, ytterdörrar öppnas och stängs, men det finns andra funktioner som du kan behöva från din ytterdörr. Ytterdörrar kan se bra ut och vara porten till ditt hem, men de har också andra funktioner. Beroende på utrymmet som du installerar ytterdörren kan du ha ett eller flera behov eller önskemål för din ytterdörr.

Saker att tänka på är: Behöver det ha en estetisk tilltalning och fungera enkelt? Eller behöver den också ytterligare funktioner? Exempelvis kan ytterdörrar behöva vara ljudisolerade, ge säkerhet etc. Behöver du det för att spara plats? Till exempel som en skjutdörr. Ytterdörrar kan ha ytterligare funktioner som glaspaneler, så tänk på de extra funktioner du vill ha (om någon).

Undersök utrymmet

Innan du bestämmer dig för vilken typ av ytterdörr du ska använda, måste du göra en första undersökning av utrymmet där du installerar den för att avgöra om dina behov och önskemål för ytterdörren passar in i utrymmet också för att spara tid när det gäller själva installationen. Det kan vara enkelt att installera ytterdörrar om du gör förberedelserna framifrån.

Först undersök utrymmet för att se hur en ytterdörr passar in i den. Kontrollera hur ytterdörren öppnas. det kan finnas begränsningar när du öppnar ytterdörren i ett litet utrymme så det kan vara bättre att öppna inåt snarare än utåt; i allmänhet öppnar ytterdörrarna inåt men detta beror på ditt utrymme. Att känna till utrymmet och hur ytterdörren passar in i utrymmet är nyckeln till att rätta till det.

Ytterdörrarna måste vara i jämnhöjd med öppningen de är i, men den fysiska öppningen där du planerar att installera ramen och ytterdörren kan eller inte kan vara fyrkantig, lodrät och plan. Kvadrat betyder att hörnen är 90 grader, nivå betyder rak och mäts med ett verktyg som kallas en “nivå”, och lod är vertikalt, mest noggrant mätat av en lod.

Inspektera öppningen och golvet för att kontrollera nivå och lod före installation, låter dig veta om du behöver shims (en tunn och ofta avsmalnande eller kilad bit material, som används för att fylla små luckor eller mellanrum mellan föremål), och var du kan behöva dem. Utan att göra undersökningen kan du spränga bort installationstiden. Nu när du vet vad du vill ha när det gäller ytterdörrar, liksom de fysiska detaljerna i utrymmet, kan du börja tänka på vilken typ av ytterdörr du vill installera i utrymmet.

Mät öppningen

Mät öppningen för att få exakta mått, så att du kan använda dessa när du väljer din ram och ytterdörr. När du diskuterar ytterdörrar med vem du än köper den från, kommer de garanterat att behöva mätas. Du kan göra detta steg efter att du har valt din ytterdörr, men det kan hända att du får mer arbete för dig om du väljer den främre ytterdörren och den fysiska öppningen och utrymmet inte är kompatibla.

Mät öppningens höjd och mät bredden både på toppen och botten. Kontrollera sedan varje sida med en nivå. Sidorna behöver inte vara perfekta (de är sällan), men de måste vara tillräckligt nära för att ge tillräckligt med utrymme för din dörr. Om din grova öppning är 12 mm större än din dörr, men öppningarna på var och en är 12 mm vardera, är öppningen inte tillräckligt stor för att hänga upp din dörr ordentligt. Slutligen, kontrollera om väggarna är lodiga.

Platta ut golvet

Det viktigaste steget för att installera ytterdörrar är att se till att varje dörrkarms botten (en karm är den vertikala delen av dörrkarmen på vilken en dörr är fäst) är i rätt höjd. Om du installerar en ytterdörr på ett färdigt golv och golvet inte är plant, måste du klippa lite av botten på en av karmarna.

Använd en nivå för att kontrollera golvet. Vila en nivå över öppningen och nivåera den med en eller flera mellanlägg. Markera mellanlägget vid den tjockaste punkten och mäta mellanläggets tjocklek vid märket. Det är exakt hur mycket du behöver för att skära av karmen på motsatt sida av öppningen.

Mät ramen

Flytta dörrkarmen / höljet på plats för grov montering och för slutliga justeringar. När dina shims är på plats kan du montera höljet på plats. Eftersom du har gjort alla dina förskjutningar och justeringar innan du placerar höljet på plats bör denna del av installationen vara relativt enkel, eftersom ramen glider på plats ovanpå befintliga mellanlägg och är ungefär jämn och lodrät. Du kan dock fortfarande behöva göra små justeringar efter att ramen har flyttats på plats, allt detta kan göras med träplattor för att trycka ytterdörren i den riktning du behöver för att göra den lodrät och plan.

Montera ramen

Montera höljet på ytterdörren på väggramen. Använd färdiga naglar och spik igenom fodralet och shims in i själva väggen. Försök inte spika in i ett område där det inte finns några mellanlägg, eftersom det kommer att finnas ett öppet mellanrum mellan dörrhöljet och själva väggramen. Du kan fylla i alla öppna luckor med träplattor och spika fodralet på plats därefter. Använd en luftkompressor och en nagelspikare eller en hammare och vanliga naglar.

Fäst ytterdörren och kontrollera luckan vid dörrstopparna

När du har fäst ytterdörren, ta bort kontakten som håller dörrplattan på plats och se till att ytterdörren öppnas och stängs ordentligt. Ytterdörren ska komma i kontakt med dörrstoppet jämnt över hela stoppet. Om ena sidan av ytterdörren träffar stoppet först måste du justera karmarna genom att flytta antingen ovansidan eller undersidan av karmen in eller ut, beroende på vilken del av ytterdörren som träffar dörrstoppet först .

Fäst spärrsidan

Montera en lång konstruktionsskruv bakom spärrplattan för att förhindra att spärrsidan slås ur sin plats när ytterdörren slås. Förborr och försänk ett hål i hörnet på spärrplattans utrymme så att det inte stör spärrplattans skruvar. Använd inte längre skruvar i spärrplattans hål eftersom de är för nära kanten och kan splittra inramningsvirket. Där har du det, det har aldrig varit enklare att installera ytterdörrar. Denna enkla steg-för-steg-guide för att installera en ram och ytterdörr hjälper ditt DIY-projekt att lyckas. Se till att du gör förberedelserna innan du börjar installera porten så att du sparar tid.

Det kan vara svårt att installera ytterdörrar, så om du är osäker på någon del av processen ska du inte utsättas för risk, snarare prata med en professionell. De har lång erfarenhet av att professionellt installera ramar och ytterdörrar; de har mer än troligtvis installerat hundratals ytterdörrar så att de vet vad de ska göra och hur man använder verktygen korrekt. Om du är osäker, fråga en professionell.

Hur man underhåller en ytterdörr

Vad händer efter flera års användning när din ytterdörr börjar visa slitage? Livslängden för ytterdörrar påverkas också av regelbundet och noggrant underhåll. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du behåller din entré utan krångel.

En ytterdörr är mitt fönster mot världen och skyddar oss samtidigt från oönskade utsikter över förbipasserande såväl som från oönskade besökare. Det ger också ett första intryck av människorna som bor där inne. Min personliga stil återspeglas i ytterdörren som jag väljer. Naturligtvis finns det ingen redovisning för smak, så dörrarna finns i olika former, storlekar och stilar. Specifikt finns de i olika material, färger och mönster och innehåller olika moderna tekniska lösningar.

En entré ger hemmet en speciell karaktär som återspeglar ägarens stil. Som regel kommer ytterdörren att smälta in i husets allmänna utseende. Det betyder att en modern dörr knappast är det bästa valet för en herrgård i barockstil medan en traditionell dörr i en supermodern byggnad skulle sticka ut som en öm tumme.

Men vad händer efter många års användning när dina ytterdörrar börjar visa tecken på slitage? Livslängden för en ytterdörr påverkas främst av regelbundet och noggrant underhåll. Lägenhetsdörrar har högre livslängd eftersom de är skyddade från väderpåverkan vilket underlättar underhållet. Ytterdörrar i hus är emellertid utsatta för kyla, värme, hagel och andra miljöpåverkan och kräver därför mer underhåll och har en kortare livslängd.

Här måste ett antal frågor besvaras. Tillåter tillståndet för min ytterdörr renovering? Kommer jag att kunna hitta en pålitlig professionell som kommer att göra ett ordentligt jobb med att renovera min dörr? Kan jag ta itu med renoveringen själva? Eller ska jag bara gå till en ny ytterdörr? Tyvärr finns det inget rätt svar. Oavsett, med regelbundet underhåll, kan en ytterdörrs livslängd maximeras.

Precis som alla andra element i ditt hem, kommer en välskött ytterdörr att förbättra ditt generella utseende eller till och med öka ditt hems värde. Men vilka är de viktigaste aspekterna när det gäller att underhålla din ytterdörr?

Rengöring

Utvändigt dörrunderhåll består alltid av tre element: regelbunden rengöring, rutininspektioner och applicering av skyddande ytor. Både insidan och utsidan av ytterdörren kräver regelbunden rengöring. Regelbunden rengöring är ännu viktigare om du bor vid havet. Det beror på att havsvatten och fukt kommer att försämra din dörr ännu snabbare.

Rengöring av ytterdörren är inte nödvändigtvis tidskrävande och svår. I de flesta fall kan hushållsrengöringsmedel användas, dvs. tvättvätska eller milt schampo. Späd antingen i mycket varmt vatten, ta en trasa och börja skrubba. Det är absolut nödvändigt att undvika rengöring med hårda och slipande material som kan skada din dörr. En trädörr kräver mest omsorg. Det bör rengöras minst varannan vecka till och med varje vecka. Aluminium ytterdörrar kräver endast en rengöring varje månad.

Rutinmässiga kontroller

Förutom rengöring kräver en ytterdörr också rutininspektioner. På detta sätt kommer du att kunna identifiera eventuella problem i ett tidigt skede. Leta särskilt efter följande:

Ovanliga mörka eller ljusa fläckar. Ljusa fläckar kan vara ett resultat av fukt. Så småningom kan fukt förstöra din trädörr. Det är viktigt att ta itu med eventuella problem så tidigt som möjligt innan en irreparabel skada uppstår.

Kontrollera dörrgångjärns tillstånd. Har du upptäckt sprickor eller andra skador? Glöm inte att kontrollera om ytterdörren är säkert fastsatt eller om den behöver förstärkas när du undersöker ytterdörrens gångjärn.

Dörrenovering och skyddande ytor

Många tror att detta är det viktigaste steget för att underhålla och renovera en ytterdörr. Regelbunden användning av skyddande ytbehandlingar kan drastiskt förbättra utseendet på din ytterdörr och kommer också att ge skydd mot miljöpåverkan. Glöm inte detaljerna när du applicerar skyddande ytor, t.ex. områden nära dörrgångjärn eller runt handtagen.

Glöm inte att välja felaktig finish kan leda till mer skada än nytta. Det kan nämligen skada eller till och med förstöra ytterdörren. Innan du köper en ny skyddande yta för din ytterdörr, kontrollera noggrant om den verkligen passar din dörrtyp.

Underhåll och översyn av en ytterdörr av metall

Eftersom en ytterdörr utsätts för väder kommer den vanligtvis att försämras snabbare än en innerdörr. Först avlägsnas ytterdörren från gångjärnen och läggs på ett stativ. Spärrarna och annan hårdvara tas bort. Alla glassektioner är skyddade med maskeringstejp. Prep kan nu startas. Ta först bort smuts och smuts samt eventuella rostiga fläckar. Ta bort rost med slipverktyg, sandpapper eller kemisk rostborttagare. Efter en grundlig rengöring, slipa igen metallens ytterdörr och applicera sedan en grundfärg före ett nytt lager färg. Följ noggrant instruktionerna från färgtillverkaren.

Underhålla och renovera en ytterdörr i trä

När du köper en ytterdörr i trä bör du ta hänsyn till att trä är ett levande material som andas, expanderar och dras samman. Som ett resultat kräver en ytterdörr i trä mer vård. Det rekommenderas att trädörren tas bort från gångjärnen före renovering och all hårdvara avinstalleras och att eventuella glasytor skyddas. Först då bör du börja förbereda och måla. I teorin kan mindre reparationer slutföras med ytterdörren monterad. Vid mer komplicerade reparationer är det dock bäst att ta bort ytterdörren och lägga den vågrätt.

Ta bort all smuts och smuts samt eventuella tidigare färger från trädörren. Ta bort dem mekaniskt med slipmaskiner eller kemiskt med lösningsmedel. En ytterdörr i trä beläggs först med en grundfärg innan du applicerar en färgfärg. Läs noga förpackningsinstruktionerna och följ dem noga innan du målar. Det är absolut nödvändigt att applicera ett mycket tunt lager och vänta tills det har torkat helt.

Att underhålla din ytterdörr är enkelt och inte alls tidskrävande. Allt du behöver är ett rengöringsmedel och en trasa. Var uppmärksam på eventuella skador på din ytterdörr, t.ex. sprickor, fläckar eller fuktproblem under rengöringen. En fullständig översyn kräver färska lager grundfärg och färg. Om du väljer en ny ytterdörr och är orolig för underhåll väljer du i stället en aluminium ytterdörr. Detta kommer att göra skötseln av ytterdörren ännu enklare.

Vanliga frågor om ytterdörrar

Vilka material är vanliga för dörrar?

Stora dörrtillverkare erbjuder ett brett utbud av dörrar av olika material. Här är de typer av dörrmaterial att tänka på.

Glasfiber

Ett praktiskt val för de flesta. Dessa dörrar finns med en slät yta eller, mer typiskt, en präglad träkornstruktur. En kantbehandling på vissa gör att de ser mer ut som äkta trä. Fördelar är att glasfiberdörrar motstår slitage bättre än stål. De kan målas eller färgas, är måttligt prissatta och motståndskraftiga mot bucklor och kräver lite underhåll. Nackdelar är att de kan spricka under allvarlig påverkan.

Stål

Denna typ av dörr står för ungefär hälften av marknaden. Fördelar är att de är relativt billiga och kan erbjuda säkerhet och väderbeständighet hos mycket dyrare glasfiber- och trädörrar. Ståldörrar kräver lite underhåll – såvida inte bucklor är en del av ditt hemscenario. De är energieffektiva, men tillägg av glaspaneler minskar deras isoleringsvärde.

Nackdelar är att ståldörrar inte motstår väder så väl som glasfiber- och veddörrar i mina missbrukstester och laboratorieekvivalenter av kraftigt regn, starka vindar och ett decennium av slitage. Och medan de vanligtvis är underhållsfria är bucklor svåra att fixa, och repor kan rosta om de inte målas omedelbart.

Trä

Ger det avancerade utseendet som andra material försöker efterlikna. Fördelar är att dörrar i massivt trä kunde bäst motstå slitage i mina tester. Det är också minst sannolikt att de böjer sig och repor är lätta att reparera. Nackdelar är att trädörrar är relativt dyra. Och de kräver regelbunden målning eller lackering för att se bäst ut.

Hur avgör jag om min ytterdörr svingar utåt eller inåt?

För dem som byter ut en befintlig ytterdörr är det viktigt för installationsprocessen att veta om den svingar utåt eller inåt. Som sagt är det inte svårt att bestämma. I grund och botten, om du måste trycka utifrån för att öppna, svingar din dörr inåt; om du måste dra din dörr från utsidan för att öppna den, svingar din dörr utåt. Att veta detta innan du går in i installationsprocessen hjälper dig att bestämma vilken dörr du ska få, var du vill placera gångjärn och hur du installerar befintlig dörrmaskinvara.

Är en dörrmaterial bättre än en annan för att hålla inbrott ute?

Det korta svaret på denna fråga är ett enkelt nej, men det finns mer än det. Om du är orolig för inbrott i ditt hem måste du lägga mer fokus på dörrkarmen, jamb och hårdvara än själva ytterdörren. De flesta inbrott inträffar inte när en dörr misslyckas, utan när dörrstången lätt sparkas i hälften av slagplattan för låset.

För att förhindra att detta händer, se till att din dörrkarm inte ruttnar eller skadas, och överväga att byta ut gamla lås och knoppar med nyare hårdvara. Närmare bestämt kommer lås med en förstärkt metallplåt och åtminstone en tumskruv bättre att avskräcka och stå upp mot tjuvar och vandaler som försöker skada dig eller ditt hem.

När ska jag överväga att anställa en professionell för att installera mina ytterdörrar?

Om du inte har en bra förståelse för dörrinstallationer finns det ingen skam i att anställa en professionell för att installera dina ytterdörrar eller andra dörrar i ditt hem. Men om du inte själv är en hantverkare eller professionell entreprenör, bör du alltid anställa en professionell när du har saker som sidosidor, akterspeglar eller dubbeldörrar att installera.

Det här är mycket mer komplexa projekt än du kanske tror, ​​och ingen mängd DIY-tv kommer att erbjuda samma nivå av inlärning på jobbet som krävs för att få jobbet gjort rätt utan att skada din grova ingång eller dörrramen. Om du verkligen vill lära dig att installera en dörr, börja med innerdörrar, gå till ytterdörrar bakåt och försök sedan med en framdörr som är förhängd.

Hur mycket kostar en ytterdörr?

Som med de flesta husinredning beror kostnaden för en ytterdörr på specifikation, material, storlek och kvalitet. Ytterdörrar i massivt trä kan kosta mellan 3 000 och 5 000 kr, men några specialanpassade eller högkvalitativa exempel (inklusive överdimensionerade svängdörrar och liknande) kan kosta upp till 20 000 kr.

När du tittar på kostnaden för ytterdörrar, kom ihåg att de annonserade kostnaderna vanligtvis inte inkluderar installation, leverans, gångjärn, bortskaffande av din gamla dörr och i vissa fall moms. Och kom ihåg att ytterdörrar med sidorutor och paneler tenderar att kosta mer att installera. Om du är säker på dina mätfärdigheter kan det spara pengar att anställa en lokal hantverkare som passar din ytterdörr (eller montera den på DIY-basis), men riskerar en låg standard på ytbehandling och felaktiga mått.

Hur väljer jag en dörr som passar mitt hem?

Vissa människor väljer en liknande ersättningsdörr för sitt hem, men det finns så många spännande mönster och färger där ute! Det är synd att inte utforska andra alternativ. Tänk på ditt hems övergripande estetik – letar du efter en mer traditionell eller modern design? Varje dörr kan konfigureras för ditt hem.

Med hundratals dörrstilar, färger, tillbehör, glas och materialval finns det tusentals möjliga kombinationer. Det betyder att du kan designa en dörr som är unik för dig. Slutligen, kom ihåg att en storlek inte passar alla med dörrar. En dörr måste passa in ytterdörren exakt, utan tolerans för luckor som kan skapa ett drag. Det är av den anledningen att du aldrig ska köpa en begagnad dörr – och se till att din installatör passar en dörr som är gjord för att mäta ditt hem exakt.

Vilket material ska jag välja för mina nya fönster?

Att besluta om en dörr, men med dagens moderna design och högpresterande material kan du inte gå för fel. Oavsett vilket material du väljer kommer dina nya dörrar sannolikt att överträffa dina befintliga. Med detta sagt beror ditt materialval på dina prestandakrav, husstil och dörrdesign. Ditt dörrinstallationsföretag bör kunna diskutera dina krav i detalj vid ett obefintligt möte.

Prestanda

Du kan ha specifika energikrav för din nya dörr. I det här fallet måste det mest lönsamma alternativet vara en kompositdörr. När du tänker på alla isoleringskomponenter överträffar en kompositdörr bättre än andra dörrtyper. Men samma typ av dörr kan uppnå olika energiklassificeringar beroende på dess komponenter och hur den tillverkas, liksom installationskvaliteten. Fråga ditt dörrföretag om de energiklassificeringar som din dörr kan uppnå.

Husstil

Med framsteg inom dörrtekniken suddas linjerna mellan de olika materialen ut. Trä är fortfarande idealiskt för period- och kulturarvshus, men uPVC- och kompositdörrar av god kvalitet kan replikera träets utseende och känsla. Om du bor i ett hus i modern stil kommer inramade aluminiumdörrar att ge ditt hem ett modernt utseende. Eller oavsett din husstil kan en uppsättning altandörrar med georgiska barer skapa ett lantligt stugautseende!

Dörr design

Vilken typ av material du väljer beror också på vilken dörrstil du letar efter. uPVC är det mest populära valet för ytterdörrar, men komposit- eller GRP-dörrar kan erbjuda större säkerhet och energieffektivitet. uPVC är också ett populärt val för uteplatser och franska dörrar, men för stora altandörrar av glas kan du inte slå aluminium. Läs om rätt material för varje dörrtyp under fliken “Design”.

Vilket material är bäst för ytterdörrar?

Valet av rätt material för din ytterdörr är oerhört viktigt inte bara ur estetisk synvinkel utan också på grund av dess funktionalitet, hållbarhet och underhåll. Varje material har en uppsättning strukturella egenskaper, inklusive naturlig genomsläpplighet, strukturell styvhet etc., vilket gör det antingen mer eller mindre lämpligt för ytterdörrar. De mest kvalitativa, miljövänliga och hållbara materialen som används vid tillverkning av ytterdörrar, som också är de mest populära bland husägare, inkluderar trä, aluminium och glas (och deras kombinationer).

Ytterdörrar av aluminium

Aluminium är ett miljövänligt material som kännetecknas av utmärkt strukturell kapacitet och deformationsmotstånd, vilket gör det till ett av de mest hållbara materialen i världen som garanterat behåller sin ursprungliga form och utseende i årtionden med minimalt underhåll. Aluminium är ett extremt hållbart material som tål väder- och temperaturförändringar, vilket gör det mer än lämpligt för praktiskt taget alla hem.

De strukturella egenskaperna hos aluminium möjliggör tillverkning av ytterdörrar i olika (även över standard) dimensioner och erbjuder oändliga möjligheter när det gäller ytbehandlingsalternativ för enastående estetik. Aluminiumdörrar finns i ett brett spektrum av färger, från släta, matta nyanser till metalliska och strukturerade toner. Aluminium är synonymen för samtida, elegant och attraktiv. Det matchar bäst ett modernt hem. Men tack vare sin flexibilitet kan aluminiumdörrar också få mer traditionella egenskaper.

Aluminiumdörrar erbjuder hög säkerhet, stabilitet och maximala ljud- och värmeisoleringsegenskaper, vilket gör dem mycket effektiva. Tätningssystem med trippel eller fyrfaldig profil resulterar i utmärkta värmeöverföringshastigheter så låga som 0,58 W / (m2k), medan dubbelsidiga överlappande kolbladsprofiler säkerställer enastående styvhet som inte överensstämmer med något annat material. En aluminiumdörr och dess hållbarhet i toppklass kommer att fortsätta att inspirera i årtionden.

Trä ytterdörrar

Aluminium kan vara raseri, men trä är fortfarande det mest populära materialet. I århundraden har trä varit det vanligaste ytterdörrmaterialet och trenden är inte på väg att förändras när som helst. Trä är det perfekta valet både för traditionella och moderna hem och utstrålar säkerhet, värme och anslutning till naturen.

Trä är ett extremt hållbart och varmt naturmaterial, för att inte tala om en utmärkt naturlig isolator. Den kan kombineras med glas och aluminium för att ge önskade effekter eller utsmyckas med aluminium- eller glasdetaljer för att inspirera till en känsla av originalitet, eller istället lyfta fram träets klassiska skönhet genom att välja traditionella sidoljus. Det som gör trä vackert är dess flexibilitet. Den är lämplig för olika ytbehandlingar, ett lager färg eller kan till och med lämnas obehandlad.

Naturligtvis kräver trä mer noggrant underhåll och skötsel jämfört med aluminium. En veddörr kräver en och annan färgfärg. Det rekommenderas också att skydda en trädörr mot väder med en baldakin för att bevara sitt ursprungliga utseende i årtionden. När det gäller trädörrar gäller vissa dimensionella begränsningar; den maximala höjden på en trädörr är 2,4 meter. Trots att de kanske inte är lika majestätiska som aluminiumdörrar, kommer trädörrar alltid att inspirera tack vare deras värme och känslan av hemlighet de ger hem.

Vilken dörrstil är rätt för mig?

Att få framdörrens stil rätt är avgörande för att säkerställa att ditt hus får maximal tröskel. För traditionella bostäder eller timmerhus är timmer ett sympatiskt val och kompletterar ofta den övergripande estetiken hos en fastighet – särskilt i kombination med träfönster. Om ditt hem är georgiskt eller viktorianskt kan det löna sig att undersöka en bra matchning för perioden – till exempel lade sengeorgiska hem till fläktbelysning medan de tidigare under perioden helt fyllde dörröppningen med massivt trä.

Att kombinera ett modernt hem med en elegant aluminiumdörr är ett utmärkt val eftersom det stora utbudet av färger ger en fantastisk möjlighet att bli lite kreativ. Spoldörrar är ett alltmer populärt sätt att uppnå en elegant och polerad yta för hem i modern stil. Med detta sagt kan virke användas för några av de mest moderna och slående ytterdörrarna, medan aluminiumdesigner verkligen kan ge lite wow till ett annars klassiskt exteriör.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen