Bästa duschmunstycket 2022 – Test av olika duschmunstycken

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Grohe Vitalioflex

Beijer FMM FKR

FM Matsson Ebro

Oras Apollo

Klicka här för att se fler duschmunstycke.

Bästa duschmunstycket 2022

Tiden man spenderar i duschen är för många en av de bästa tiderna av dagen. Du kan gå in i duschen och känna dig oren, stressad och upprörd för att komma ut igen lugn, ren och avslappnad. De flesta duschar kan förstås bidra med den känslan, men ett riktigt bra duschmunstycke kan göra hela saken ännu bättre.

Men det är ganska svårt att köpa det bästa duschmunstycket på nätet. Detta beror på att där finns så många olika viktiga saker som man ska tänka på. Något som gör köpet svårt är det faktumet att det finns en massa olika modeller som även finns i olika prisklasser. Det finns även affärer som tyvärr endast skriver om de positiva sakerna. De nämner alltså inte några nackdelar med munstycket för att då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra duschmunstycket faktiskt bra. Man vill ju inte köpa ett bäst i test duschmunstycke som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för duschmunstycke bäst i test. Jag har nämligen gjort mitt eget duschmunstycke test. Jag listar även de bästa duschmunstyckena som man kan köpa just nu. Det kan bli svårt att köpa ett duschmunstycke eftersom där finns så mycket som man måste tänka på. Men genom att använda och läsa igenom min köpguide så kommer det att bli betydligt enklare. Jag har sammansatt den här guiden genom att testa och använda några olika bra munstycken. Jag har också läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av den här informationen har jag sedan gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du enkelt kan köpa det bästa duschmunstycket.

Om du även är intresserad av att införskaffa dig en ny duschblandare för att komplettera ditt nya duschmunstycke så kan du kolla in vårt test av olika duschblandare.

Köpguide för bäst i test duschmunstycke 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa det bästa duschmunstycket på nätet. Det finns nämligen så mycket som man måste tänka på när man köper ett bäst i test duschmunstycke. Men det hela kommer att bli mycket enklare genom att följa min köpguide. Det finns faktiskt några huvudsakliga faktorer som man måste tänka på. Det är så klart också viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa duschmunstycket 2022:

 • Välj rätt duschmunstycke
 • Undvik temperaturproblem
 • Bekvämlighet
 • Enkel användning
 • Sprayinställningar
 • Spraymönster
 • Design och stil
 • Typ av duschmunstycke
 • Skjutstänger
 • Duschhuvudfilter
 • Digitala kontroller
 • Budget
 • Förbättra vattentrycket
 • Pris
 • Antal handtag
 • Material
 • Estetik
 • Enkel installation
 • Mångsidighet
 • Rengöring

Välj rätt duschmunstycke för ditt vattentryck

Att duscha har historiskt varit en stor volymaffär, med äldre duschhuvuden som släpper ut 8 eller fler liter per minut. Multiplicera detta med längden på en typisk dusch, antalet duschar per vecka och antalet personer i hemmet, och det är vettigt varför de begränsade duschhuvudena till 2,5 liter per minut. Nu certifieras huvuden med 8 l/m eller mindre.

Även om detta kanske låter svagt, har tillverkarna för det mesta utvecklat effektiva, effektiva tekniker som kan leverera en mer än tillfredsställande upplevelse med en bråkdel av vattnet (och den energi som används för att värma upp det). Så om du har ett gammalt huvud som du är ovillig att ge upp, kan du förmodligen släppa taget vid den här tiden. Det blir okej.

Lågflödesduschhuvuden minskar vattenanvändningen genom att införa luft i de utgående strömmarna (luftning), eller snabbt pulsa dessa strömmar, vilket skapar en illusion av större flöde genom ökat tryck. Andra använder ett laminärt flöde som skjuter ut många små strömmar. Dessa har ofta en mer omfattande känsla än luftade flöden, men med högt vattentryck kan det ge en stickande dusch.

Luftade huvuden kan ge en effektiv och uppfriskande dusch, men med lågt tryck kan hårsköljning bli en långvarig, försvårande uppgift. Vissa rapporterar till och med att de tar dubbelt så lång tid i duschen på grund av det svaga flödet! För att undvika detta, försök hitta ett huvud med en tryckkompenserande flödesregulator som gör att flödet kan anpassas till det faktiska trycket i ditt hem.

Undvik temperaturproblem

Luftade huvuden har en annan fråga att ta hänsyn till: värmeförlust. Att lägga till den relativt svala luften i badrummet till vattenflödet och sedan få det att gå några meter till din kropp kan minska temperaturen när den träffar huden med flera grader. Det beror på dig och ditt hushåll om detta till och med är märkbart, än mindre obehagligt. Även om det är litet finns det också bortkastad energi som används för att värma upp vattnet för att ta hänsyn till det.

Har du en tryckbalanserad eller termostatisk duschventil? Om du inte vet måste du ta reda på det. Även om lågflödesduschhuvuden är bra, utgör de en allvarlig risk för termisk chock när de installeras i kombination med en äldre ventil som saknar automatisk temperaturkompensation (ATC). Om du någonsin har spolat någon på toaletten eller kör diskmaskinen medan du duschar, vet du allt om termisk chock. En sprängning av skållning eller isigt vatten kan få vem som helst att freak out, med barn och seniorer som är särskilt utsatta för allvarliga skador.

De flesta bostäder byggda efter mitten av 90-talet har ATC-ventiler. Om din dusch har heta och kalla handtag kanske det inte gör det. Problemet med huvuden med lågt flöde beror på det faktum att en relativt liten volym vatten flyttas genom duschmunstycket, så plötsliga temperaturförändringar i linjen kan kännas omedelbart och allvarligare. Om du inte vet hur du kommer åt din ventil eller identifierar en ATC-ventil, ta en professionell titt:

Medan ett hem redan kan ha en ATC-ventil kan äldre vara utformade för en högre flödeshastighet än ett lågflödeshuvud, och kommer inte att eliminera risken. Inte heller kommer att stänga av varmvattenberedaren: den termostaten mäter bara vattnet längst ner på värmaren, och temperaturen uppåt kan vara upp till 15 grader varmare, så det finns ingen garanti att någon fortfarande inte kommer att brännas. Det enda sättet att garantera utgående temperatur på en varmvattenberedare är att installera en termostatisk blandningsventil på utloppet.

Bekvämlighet

Den viktigaste delen av att duscha eller bada är förmodligen att det gör dig ren, men det näst viktigaste är att du är bekväm när du är där inne. Oavsett om det är en fråga om hur vattnet rinner, höjden som din duschkran är installerad på (du vill inte att huvudet ska stöta på det), eller din förmåga att få temperaturen precis, du vill att dina duschar ska ge optimal komfort – eller åtminstone komma rimligt nära det. När allt kommer omkring är det något du kommer att använda ganska mycket varje dag. Tänk på vad som verkligen gör ett bad eller dusch behagligt eller bekvämt för dig.

Det kan vara en situation där du bläddrar bland dina alternativ kan ge dig idéer för vad du gillar eller påminna dig om hotellduschar du har använt och särskilt älskat. Om du har en stram budget, fokusera bara på att undvika en kran eller ett duschmunstycke som du vet att du inte gillar och begränsa din sökning därifrån. Men om det här är något du är beredd att spendera riktiga pengar på, skulle det vara i ditt bästa att ta nödvändig tid för att identifiera vad som kommer att göra denna dagliga ritual till den mest behagliga det kan vara och sedan köpa duschmunstycket som tar dig dit.

Enkel användning

Vissa duschar har olika inställningar som kan vara trevliga för vissa kunder, men förvirrande att räkna ut för andra. När du bläddrar bland dina alternativ kan du överväga hur intuitivt varje armatur kommer att vara för regelbunden användning.Om du bara letar efter ett enkelt duschmunstycke finns det förmodligen inte mycket att tänka på här. När den har installerats är den klar. Men om du vill köpa ett duschsystem eller paket som innehåller huvud, kran, handtag (ar) och trim, vill du verkligen också överväga vilken typ av handtag du föredrar. Vissa tycker att kranar med två handtag gör det svårare att få temperaturen precis rätt än de med en.

Sprayinställningar

Många duschhuvuden erbjuder bara en enda miljö. Deras enda funktion är att spraya vatten. Det här kan vara allt du behöver i ett duschmunstycke, och i så fall gör det ditt beslut ganska enkelt. Men om du gillar tanken på variation, eller om du och en make har olika idéer om vad som ger en perfekt duschupplevelse, bör du leta efter ett alternativ som erbjuder flera inställningar. Det finns ingen brist på multifunktionsduschhuvuden som erbjuder en rad sprayinställningar att välja mellan. Med alternativ som dimma, regn och massage har det aldrig varit lättare att anpassa din duschupplevelse för att tillfredsställa ditt humör just nu.

Spraymönster

Mist spraymönster

Detta är ett mönster som tvingar vattnet genom munstyckena. När du reser genom duschmunstycket kommer det ut i miljontals små droppar som skapar en lugnande känsla när dropparna träffar din hud. Eftersom dropparna inte kan bibehålla värmen under lång tid förångas de snabbt och ger dig en kylande tillfredsställelse. Detta är en idealisk miljö för dem som vill svalna snabbt, till exempel de som upplever varma sommardagar eller de som tränar dagligen.

Standard spraymönster

Det traditionella sprutmönstret är det grundläggande och klassiska sprutmönstret på marknaden idag, och detta är i grunden ett mönster på alla duschmunstycken som säljs idag. Enkelt, ett grundläggande mönster men ändå kunna ge en avslappnad och bekväm duschatmosfär. Du kommer också att kunna ställa in olika inställningar. Ställ till exempel in det för att leverera hålsprutmönster som ger mjuka droppar eller ett slumpmässigt mönster medan den slumpmässiga sprayen ger mindre droppar men med mer tryck. Därför är här ett annat mönster som kan hjälpa dig att sänka kostnaden för vatten eftersom den här typen inte använder mycket varmt vatten.

Design och stil

Du kommer att kunna välja från ett brett utbud av duschmunstycken med olika design och armaturer. Med så många mönster att välja mellan kan det vara svårt att välja den perfekta stilen för ditt badrum. Duschhuvuden inkluderar polerad kromstruktur, rostfritt stål, mässing / nickel, brons eller borstad krom, för att nämna några strukturer. Allt beror på vilken stil du letar efter och vad du vill få ut ur duschmunstycket. Den ska matcha din badrumsinredning och uppfylla dina behov. Ditt första steg är att avgöra vilken typ av design du behöver. Om du väljer polsk konsistens kommer det att kräva lite underhåll för att hålla den ren medan den borstade strukturen är perfekt för att täcka vattenfläckar.

Typ av duschmunstycke

Det är mycket viktigt att du begränsar dina sökmöjligheter och börjar tänka vilken typ av duschmunstycke du letar efter. Som jag nämnde ovan finns det många olika alternativ att välja mellan. Letar du efter ett handhållet duschmunstycke eller en fast enhet? Vill du ha en enhet som monteras på väggen eller en toppmonterad enhet? Dessa är alla bra alternativ, och de har sina fördelar.

Duschmunstycken är tillverkade för att tillgodose dina önskemål och behov. Dessutom är de utformade för att passa olika budgetar och monteringsalternativ. Du kommer att kunna välja från ett brett utbud av olika typer av duschmunstycke som inkluderar till exempel regnduschhuvud, väggmonterade duschmunstycken och toppmonterade duschmunstycken. Utöver detta kan du till och med investera i mer avancerade modeller som inkluderar LED-lampor och Bluetooth-högtalare. Nedan kan du läsa mer om olika typer av duschmunstycken.

Regnduschhuvuden

Dessa typer av duschmunstycken är mycket populära och de är utvecklade för att få dig att känna att du sticker ut i regnet eftersom det ger små regndroppar för att återskapa känslan av att vara nedsänkt i regndroppar. Detta är ett unikt sätt att göra duschupplevelsen till en avslappnad aktivitet. Dessa typer av duschmunstycken är vanligtvis mycket stora och kommer vattenflödet att täcka hela kroppen.

Dessutom finns det så många finish att välja mellan, för att se till att du kommer att kunna välja den som passar din badrumsstil. Det finns inte många sprutmönster att välja mellan när det gäller regnduschhuvud, men vattenflödet är mycket milt jämfört med de vanliga sprutmönstren från standardtyper av huvuden.

Om du bestämmer dig för att investera i ett regnduschhuvud är det viktigt att du också överväger takfästet. Det är ingen mening alls att montera ett regnduschhuvud på väggen eftersom det definitivt inte ger samma avkopplande regnupplevelse som om du monterar i taket. Det finns två typer av monteringslösningar för regnduschhuvuden. Du kan montera den direkt på ditt badrumstak eller investera i en förlängningsarm för att hänga duschmunstycket på.

Handhållna duschhuvuden

Precis som regnduschhuvudet innehåller de handhållna duschmunstyckena en mängd olika monteringslösningar som du behöver vara medveten om. Ett handhållet duschmunstycke består av ett rör eller en flexibel slang som du kommer att kunna hänga upp på en stång, vridbar eller en galge som du monterar på väggen. Allt du behöver göra är att skruva fast den flexibla slangen på duscharmen. På det sättet kommer du att kunna flytta slangen upp och ner, enligt dina önskemål.

De handhållna enheterna är extremt användbara om du har en badkar-duschkombination. Det finns många fördelar med att duscha med en handhållen enhet. Till exempel kommer du att kunna kontrollera vattensprayens riktning. Dessutom innehåller de flesta olika typer av massagefunktioner som hjälper dig att lugna muskelsmärta i kroppen. De är också mycket användbara om du behöver tvätta dina barn och husdjur eftersom du har fullständig kontroll över sprutriktningen.

Men om du inte kan välja mellan ett traditionellt fast duschmunstycke och en handhållen enhet, finns det ett annat sätt att gå. Du kan installera ett dubbelt duschmunstycke som innehåller båda alternativen och därför ger dig bekvämligheten att välja beroende på ditt humör eller önskemål.

Väggmonterade duschhuvuden

Detta är den föredragna typen av duschmunstycken och den mest populära och denna typ av duschmunstycke är något som nästan alla hem har. Det spelar ingen roll om du har ett duschmunstycke som redan är monterat på väggen eftersom det finns så många designalternativ för att modernisera badrummet. Du kan byta ut ditt gamla väggmonterade duschmunstycke med ett nyare, bättre utformat duschmunstycke.

Till exempel inkluderar texturdesignen som du kan välja bland oljesturad brons, satin, polerad krom och många andra stilar. Det finns andra saker att se upp för när du funderar på att investera dina pengar i ett väggmonterat duschmunstycke. Det är till exempel en bra idé att kontrollera sprutmönstret. Anledningen är att det finns olika spraymönster tillgängliga. En dusch kan bestå av flera eller ett enda spraymönster. Många mönster kan inkludera dimma, koncentrerad (massageeffekt) och dimmönster.

LED-duschhuvuden

Nu kan du ta din duschupplevelse till en helt ny nivå genom att investera i ett duschmunstycke med integrerade LED-lampor. Att ha en LED-funktion i duschmunstycket ger ditt badrum mer stil och hjälper till att skapa en trevligare duschmoment. Med LED kan du lägga till önskad färg och ljus i duschen. Det är mycket viktigt om du är intresserad av en LED-funktion att du grundligt undersöker strömkällan. LED-duschhuvuden kan innehålla batteri- eller vattentryckkabin.

Dessutom kan mer sofistikerade LED-enheter anpassas efter användarens behov och kan innehålla ett varierat utbud av roliga belysningsfunktioner. Dessa funktioner kan bestå av vattentemperaturförändringar. Om det till exempel rinner varmt eller kallt vatten kan du anpassa det till önskad färg. Dessutom finns den här funktionen både i en- och dubbla duschmunstycken.

Bluetooth-duschhuvuden

Många av oss gillar att sjunga i duschen, och om du är en av dem kan det vara en bra idé att investera i ett duschmunstycke som levereras med en Bluetooth-högtalare. Det finns många bra fördelar med att köpa en Bluetooth-kompatibel enhet eftersom du kommer att kunna spela dina låtar från din smartphone med Bluetooth-funktionen. Dessa typer av duschhuvuden har en inbyggd högtalare som låter dig lyssna på radio eller musik.

Din smartphone eller surfplatta kommer inte att utsättas för vatten eller fukt eftersom du inte behöver ta med den på toaletten. Allt du behöver göra är att strömma dina favoritlåtar eller radio via Bluetooth, så är du redo. Det finns också billigare modeller med högtalare att köpa och det är enheter som bara tillhandahåller AM / FM-radio. Å andra sidan finns det mer sofistikerade varumärken som är Wi-Fi-kompatibla, där du kan strömma musik via Internet till duschmunstycket via WiFi. I allmänhet utvecklades denna typ av teknik för att leverera kristallklart ljud och du kommer att kunna lyssna på musik igenom utan att vattenflödet stör dig.

Högtrycksduschhuvuden

Högt vattentryck är ett privilegium som inte alla hem kan njuta av, och det finns många anledningar till det. Det kan till exempel vara en VVS-fråga eller din stads vattenförsörjning. Dessutom är huvudorsaken ofta själva duschmunstycket. Nu, om du har lågt vattentryck över hela ditt hem, skulle det vara en bra idé att ringa in en rörmokare för att kontrollera ditt rörsystem. Men om du strävar efter att öka vattentrycket i din dusch har du många alternativ att välja mellan.

En av de enklaste och användarvänligaste lösningarna är till exempel helt enkelt att investera i ett högtrycksduschhuvud. För att kunna ge ökat vattentryck inkluderar vissa duschhuvuden en tryckkammare och denna tryckkammare tvingar vattnet ut ur duschen. Det finns andra enheter som du kan justera med olika tryckinställningar. Bara genom att byta duschmunstycke i ditt badrum kan det öka vattenflödet och förbättra din duschupplevelse.

Duschkit

Det här är ditt enklaste sätt om du planerar att installera en dusch i ditt badrum. Ett duschpaket kommer färdigt att installeras. Dessa typer av duschpaket innehåller allt du behöver för att installera duschkabiner. Dessutom kommer paketet att innehålla allt du behöver för att förvandla ditt badrum till ett duschrum. Därför skulle detta vara perfekt för dem som letar efter en användarvänlig duschlösning och för dem som letar efter budgetvänliga alternativ.

Skjutstänger

Med skjutstänger får du en bas att montera på väggen och ett duschmunstycke som du kan glida upp eller ner beroende på dina behov. Därför är den här lösningen perfekt för långa individer och barn. Den största fördelen är installationens anpassningsförmåga där du kan montera den horisontellt eller vertikalt för att möta dina krav. Många gånger inkluderar dessa typer av skjutstänger två duschmunstycken. Därför kommer du att kunna använda en för att glida och justera till en viss höjd, medan den andra kan hålla sig fast. Dessutom är det här alternativet perfekt för funktionshindrade där du kan justera höjden uppåt eller nedåt för att individen ska duscha lätt.

Duschhuvudfilter

Vårt vatten innehåller oftast klor som används för att desinficera vattnet. Klor tjänar sitt syfte effektivt, men verkligheten är att det kan skada vår hud och hår. Därför kan det vara svårt att njuta av en avkopplande dusch om din hud känns torr och vattnet luktar klor. Med detta sagt, om det inte finns något vattenfilter installerat i ditt hus, är det en bra idé att investera i ett duschhuvudfilter.

Filtren består av ett unikt vattenfilter som avsevärt minskar klorvolymen i vattnet. Dessa filter är utformade för att minimera klor, för att göra din duschupplevelse mer avslappnad och din hud kommer att se friskare ut. Dessutom kommer majoriteten av duschhuvudfiltret på marknaden också att bekämpa annan vattenförorening, förutom klor. Dessa föroreningar innefattar exempelvis hårda mineraler, kalk, fjäll och syntetiska kemikalier.

Digitala kontroller

Om du letar efter en modern lösning för att använda duschens funktion istället för att vrida ratten bakåt och framåt för att reglera värmen, kan du installera en digital panel för alla åtgärder. Därför kan du bara trycka på en knapp för att reglera värme, vattenflöde, belysning och musik.

Budget

Du kan investera från några hundra kronor upp till flera tusen kronor, i ett duschmunstycke för att uppgradera din dusch. Den viktigaste faktorn att ta hänsyn till är att välja en enhet som passar din budget, behov och stil. Kolla in vad duschmunstycket har att erbjuda, kolla alla specialfunktioner och utvärdera om de är värda dina hårt förvärvade pengar. Även om ett duschmunstycke kan kosta ett par tusen kronor betyder det inte att det är det bästa duschmunstycket på marknaden. Därför är det viktigt att du kontrollerar jämförelsen av det bästa duschmunstycket och läser recensioner för det bästa duschmunstycket på marknaden.

Förbättra vattentrycket

Det kan vara ganska frustrerande att ta en dusch, bara för att inse att vattenflödet är extremt lågt och ännu mer nedslående när du upptäcker att det finns mycket bra vattenflöde i ditt hus, ditt badrum och kök kranar har bra vattenflöde. Vattenflödet från ditt duschmunstycke håller dock inte nödvändigtvis ihop med vattenflödet i kranarna i ditt badrum. Den goda nyheten är att det finns en lösning för att fixa vattenflödet i ditt duschmunstycke.

I reglerna om duschmunstycke anges att alla modeller måste innehålla en inbyggd begränsningsmekanism. Flödesbegränsaren är byggd för att reglera flödesgränserna till 2,5 liter per minut. Denna vattenbesparingsförordning var utformad för att spara vatten och minska din elräkning. I de flesta fall är det ganska enkelt att ta bort begränsaren från duschmunstycket. Om du tar bort det kommer det att öka vattenflödet men kom ihåg att med mer vattenflöde kommer din elräkning att stiga i enlighet därmed.

För att nå begränsaren måste du skruva loss duschmunstycket. En handhållen enhet måste tas bort från slangen, medan en fast enhet måste tas bort för duscharmen. Specifika versioner kan till och med behöva ta ut packningen. Packningen är en liten skalad rundad gummistycke som du hittar inuti duschmunstycket. Om du har ett handhållet duschmunstycke installerat är det viktigt att du tar bort det helt från handtaget. Dra försiktigt ut packningen från inloppet utan att skada duschhuvudets gängor eller skada packningen.

Om du slår av trådarna är det bäst att investera i en annan, även om du kan komma runt den genom att använda Teflon. För att maximera duschhuvudets livslängd och effektivitet rekommenderas dock att du investerar i en ny tråd. I vissa enheter är begränsaren också plastbitar som kan placeras i duschhuvudets handtag eller vid inloppet i handtaget. Den vanligaste biten som du hittar i ett duschmunstycke är en vit, rundad bit med ett hål i mitten. Plaststycket kan dock också komma i olika färger. Poängen här att göra är att du måste leta efter en rund plastform med ett hål i mitten.

Pris

Priserna på duschmunstycken och kranar varierar avsevärt. För ett grundläggande duschmunstycke med bara ben som helt enkelt får jobbet gjort kan du enkelt betala mindre än 50 kr. När du väl har kommit in på alternativ med fler funktioner, hållbarhet och stil kommer många av de mer populära alternativen att falla någonstans i intervallet 500 – 2000 kr. För duschsystem som är särskilt trevliga och funktionsrika kan du potentiellt spendera tusentals.

Kort sagt, den totala kostnaden för ett duschmunstycke kommer att variera beroende på dina preferenser, såväl som märke och modell du följer med. Du kan hitta en billig för några hundra kronor eller en otroligt lyxig för över 10 000 kr. Majoriteten av konsumenterna behöver bara hitta ett litet utrymme i budgeten för att få något trevligt om de känner för att hänge sig åt.

Antal handtag

De flesta kranar med dusch eller badkar har antingen ett, två eller tre handtag. Med tre handtag har du ett för varmt vatten, ett för kallt och ett tredje för att flytta vattnet från badkaret till duschen. Med dessa måste du arbeta för att få temperaturen precis rätt genom att hitta rätt blandning av kallt och varmt vatten för att få det till din smak. Med två handtag har du samma grundläggande process, men antingen utan en avledare eller något annat än ett handtag som fungerar som avledaren. Ett kran med handtag låter dig vända handtaget i en halvcirkel för att få temperaturen precis rätt. Vissa konsumenter tycker att detta är ett enklare sätt att komma till temperaturen på deras önskemål.

Material

När det gäller material finns det inte en “hållbarhetskompromiss”. Du kommer antingen att ha sämre plastkomponenter eller överlägsna metallkomponenter. Slutsatsen är att metall ger tätare tätningar, minskar risken för sprickor, mildrar områden som kan läcka och helt enkelt kommer att överleva plastprodukter. Uppenbarligen finns det olika typer av metall.

Med dessa toppmärken hittar du vanligtvis att när de har metallkomponenter använder de mässing eller rostfritt stål. Mässing används mer för gängade beslag och rostfritt stål används för duschslangar och ansikten på duschhuvuden. OK, så jag vet att metall är överlägsen, men hur ska jag veta vad som är metall och plast utan att röra vid produkten? För de av oss som handlar online är det den delen som kan bli förvirrande.

De flesta duschmunstycken och kranar du hittar kommer i ett eller flera av följande material:

 • Krom – Krom är vanligt för duschmunstycken och olika typer av kranar och finns i olika utföranden, är prisvärd och är lätt att rengöra.
 • Mässing – Mässing är ett annat alternativ för kranar och duschmunstycken som är kända för att vara hållbara och finns i några mörkare ytor.
 • Plast – Plast är vanligt för duschmunstycken och särskilt handhållna. Materialet blir inte varmt när det heta vattnet rinner igenom så att ditt duschmunstycke kan förbli svalt vid beröring.
 • Nickel – Nickel är ett alternativ med några kranar och duschmunstycken, vilket är populärt eftersom det inte kliar eller suddas lätt. Nickelkranar finns i olika utföranden och är lätta att rengöra.
 • Brons – Brons är ett annat alternativ för både duschmunstycken och kranar som är känt för hållbarhet och kommer i mörkare färger som kompletterar neutrala färger.

Materialet i ditt duschmunstycke och kranar kan påverka hur länge de håller och hur lätt de är att rengöra. För de flesta konsumenter har det dock mycket att göra med hur artiklarna ser ut att hitta rätt material.

Estetik

Funktionalitet och pris är viktiga frågor, men för många konsumenter är stil och färg också viktiga överväganden. Om du utformade ditt badrum i en viss stil, vill du hitta ett duschmunstycke och blandare för kranar som ser bra ut i utrymmet. Du har ett stort antal stilar och finish att välja mellan i din sökning, så om estetik är ett särskilt problem, ta dig tid att bläddra och fokusera på de saker som bäst matchar det du vill ha för utrymmet. Tänk på att det blir lättare att matcha de olika kranarna och duschmunstycket om du använder en uppsättning som innehåller allt.

Enkel installation

De flesta duschmunstycken är inte så svåra att installera själv, men kranar kan vara lite mer komplicerade. Om du föredrar att göra DIY-vägen, skulle det vara i ditt bästa intresse att ta dig tid att undersöka vad som kommer att vara involverat i installationen för varje kran du funderar på. Du vill inte att dina nya dusch- eller badkranar ska vara oanvändbara eftersom du inte kan få dem installerade ordentligt. För att få en bättre uppfattning om hur svår installationen kan vara, ta en titt på “Installationsbladet” eller andra resurser som tillhandahålls av tillverkaren. Du kan också läsa recensionerna för att få koll på andra kunder om de hade några problem eller inte.

Mångsidighet

Ett mångsidigt handhållet duschmunstycke erbjuder användarna olika alternativ att använda duschen. Detta gör det möjligt för en att fokusera duschen på specifika delar av kroppen för grundlig rengöring. Detta är bekvämare, särskilt för barn, och när du använder duschen för att rengöra husdjur. Du kommer att njuta av att använda ett handhållet duschmunstycke eftersom du inte behöver fortsätta att flytta din position i badrummet. Du behöver bara rikta duschmunstycket till alla kroppsdelar. Detta är bekvämare än traditionella duschar.

Rengöring

Rengöring av duschmunstycket är en del av underhållsprocedurerna. Detta hjälper till att hålla hela duschmunstycket i gott skick. Det fungerar bättre om det rengörs regelbundet. Handhållna duschhuvuden är mycket lätta att rengöra. Det är därför de blir mer populära. För fasta duschmunstycke kan du behöva söka service hos en rörmokare för att lossa den först så att du kan rengöra. Regelbunden rengöring av duschmunstycket säkerställer ett jämnt vattenflöde när du duschar.

Byt duschhuvuden regelbundet

För att njuta av att använda duschen är det bra att fortsätta byta duschhuvuden eftersom tekniken fortsätter att förändras. De nya duschmunstyckena erbjuder fler alternativ och kan justeras enligt dina behov. Du kan också lägga till en förlängningsarm om dina tak är för höga. För delade badrum rekommenderas justerbara duschmunstycken. På så sätt kan alla som väljer att använda duschen justera den till önskad höjd.

Om du behöver byta duschmunstycke, se till att du först granskar de olika alternativen. Du kan nätverka med vänner eller via sociala medier online för att ta reda på några av de senaste duschmunstyckena. Att installera sådana duschmunstycken i ditt badrum är också ett utmärkt sätt att uppgradera ditt hem. Du bör göra din duschupplevelse trevlig och mer avkopplande. Med de senaste duschhuvuddesignerna är detta möjligt. Du får också en mängd olika val, och de är lätta att installera och underhålla. När du byter duschmunstycke till önskad design, kommer du att njuta av duschar ännu mer.

Lista över de bästa duschmunstyckena 2022

 • Bäst i test: Grohe Vitalioflex
 • Populärast: Beijer FMM FKR
 • Premiumval: FM Matsson Ebro
 • Billigast: Oras Apollo

Olika typer av duschhuvuden

Om du har kommit till den punkt där du behöver välja vilken typ av duschmunstycke du ska köpa, betyder det att du måste undersöka och läsa några recensioner som jag nämnde tidigare. För din information finns det flera typer av duschmunstycken som ger dig tillfredsställelse med dina personliga önskemål och smak, badrumsarrangemang och din budget. Dessa duschmunstycken skiljer sig från det genomsnittliga väggmonterade duschmunstycket till regnduschmunstycken eller högteknologiska duschmunstycken som inkluderar Bluetooth-högtalare LED eller lampor.

Handhållna duschhuvuden

Om du är trött på att gå med flödet som vanligt och använda en standard duschinställning, tror du inte att det är dags för dig att överväga att byta till ett handhållet duschmunstycke för att få ut det mesta av din duschupplevelse. För att få mer information, kan dessa handhållna enheter fästas på din duschvägg via en lång gummislang, medan de också enkelt kan tas bort för direkt spray av vatten precis dit du vill att den ska gå. Det är perfekt för de miljömedvetna människorna som vill ha ett enkelt sätt att spara både vatten och energi utan att offra vattentrycket som behövs för att hålla dig ren och bekväm.

Mer om det, du kan också installera dessa enheter som liknar hur du installerar ett vanligt fast duschmunstycke utan att använda några omfattande demos eller omlackering. Alla vet att det är viktigt att hålla sin dusch ren och fräsch efter varje användning, men naturligtvis har de flesta helt enkelt inte tid att söka rätt rengöring som tillhandahålls efter varje dusch. Det är här ett handhållet duschmunstycke kommer att användas, eftersom det också fungerar som det perfekta verktyget för att skölja din dusch, och eftersom det är inom räckhåll är det mer troligt att du duschar en snabb rengöring innan du handdukar av dig. Det finns naturligtvis många anledningar till att du ska köpa ett handhållet duschmunstycke, men jag täcker inte allt.

Högtrycksduschhuvuden

För att vara tydlig är den enda anledningen till att ditt duschhuvudtryck är lågt inte bara för att du har ett dåligt duschmunstycke, det kan också vara hela ditt husfiltreringssystem, eller kanske du bor i ett område med hårt vattenproblem och din rören är långsamt men säkert igensatta. Men om det är specifikt i duschen, kanske du bara behöver ett bättre duschmunstycke, för det gamla kan ha en strikt flödesregulator eller ett dåligt munstycksmönster. I vilket fall som helst är det inte en dålig idé att få ett nytt duschmunstycke för att göra duschen effektivare, trevligare och tillfredsställande.

Den svåra delen är att hitta den du verkligen vill ha, för när det gäller installationen behöver du inte ringa en rörmokare. För att vara mer specifik är de flesta duschhuvudena idag utrustade med universalbeslag och många behöver inte ens verktyg för att installera. Precis som namnet säger är detta dessutom en kategori av duschhuvuden för människor som vill ha högtrycksvatten när de duschar.

Regnduschhuvuden

Har du någonsin stött på något riktigt speciellt när du var på semester, hotell eller hemma hos en vän? Om det finns en tillfredsställande och trevlig funktion i varje hotellbadrum, är det regnduschhuvudet. Det är så väldigt lugnande, du dyker i princip upp en ny person. Regnduschhuvuden är mycket större i storlek, och de är i huvudsak fasta duschhuvuden, som sträcker sig från 15 cm och uppåt så att du kan öka täckningen i din dusch. Detta innebär att mer vatten kommer att träffa din hud, vilket gör att du blir varmare i duschen eller i alla fall kallare.

Denna typ av duschmunstycke kan monteras från väggen eller från taket. Om du monterar den på din vägg kan du enkelt installera den på några minuter som de flesta duschhuvuden. Det finns dock en sak du måste tänka på, oavsett om du ska gå med en enda funktion eller multifunktion. För att vara mer specifik, om du planerar att montera din regndusch från ditt tak, gå till en enda funktion, för det kommer sannolikt att vara svårt att ändra inställningarna om ditt duschmunstycke är monterat 3-4 meter över huvudet. Om du inte visste finns det nya regler för vattenflöde, medan tillverkare begränsar vatteneffekten till maximalt 8 liter per minut, men 4 liter per minut räcker, vilket också gör att varje duschmunstycke till en Eco enhet.

LED-duschhuvuden

Om du har ett vackert badrum, grattis, det är coolt, men har du sett ett badrum med ett LED-duschmunstycke? Det ser bara kreativt, färgstarkt och tillfredsställande ut. Som alla vet kan det ibland vara svårt för föräldrar att övertyga barn att duscha oftare. Detta duschmunstycke kommer dock att göra duschen roligt och roligt igen. Det kommer också att bli en konversationsbit första gången människor får se ditt badrum, de kommer definitivt att vilja veta hur mycket det kostade, var du fick det och hur kan de få ett också, bara på grund av dess unika design.

När det gäller montering kan de flesta LED-duschmunstycken monteras på vägg vilket innebär att de kan skryta med den vanliga metoden som alla vanliga duschmunstycken gör. Den är också justerbar, och de flesta av dem har en tryck boost teknik som ger en massageliknande känsla som kommer att övertyga dig ännu mer om att köpa denna typ av duschmunstycke.

Duschmunstycke med lågt flöde

När jag flyttar till en annan kategori är lågflödesduschhuvuden förmodligen de mest effektiva. Det är något som var och en av oss bör överväga att köpa eftersom de kan minska din hushålls vattenförbrukning avsevärt utan någon märkbar skillnad för din duschupplevelse. De kallas lågflödesduschhuvuden eftersom de har en vattenförbrukningshastighet på 0,5 till 2 liter per minut. Ett kvalitetsdusch med lågt flöde kommer dock att kännas bra både vid höga och låga vattentryck.

Dessutom har vissa av dem flödesbegränsare som kan reverseras eller tas bort för att släppa igenom mer vatten på lågtrycksledningar, medan de också gör att du kan uppnå rätt mängd vattenflöde för ditt vattentryck. Å andra sidan har vissa av dem begränsare som fungerar automatiskt, vilket innebär att de känner av tillgängligt vattentryck och justerar det för att leverera hur mycket som behövs, mest 8l/m. Om du inte visste finns det två typer av lågflödesduschhuvud: de vanliga, stationära och handhållna modellerna fästa på en flexibel slang.

Som ni vet kan de flesta handhållna duschmunstycken monteras på en vägghängare, vridbar eller bar för handsfree-dusch, vilket är en riktigt tillfredsställande känsla för dem som vill ta den till mer specifika delar av kroppen. Även om dessa handhållna modeller av lågflödesduschhuvud kostar dig lite mer än en vanlig, eftersom de innehåller ytterligare verktyg som en flexibel slang, är de också mer mångsidiga och använder vatten mer effektivt genom att rikta flödet dit du vill Det.

Dubbla duschhuvuden

Dubbla duschmunstycken är en fantastisk nödvändighet som ger en extremt bekväm och bekväm upplevelse för alla. De har många fördelar jämfört med andra typer av duschhuvuden som till exempel, du kommer att kunna duscha mycket snabbare, och det är när du har lite tid kvar på morgonen när du gör dig redo för en hektisk dag. Precis som namnet säger är dessa typer av duschmunstycke dubbla, vilket innebär att vattnet kommer att flöda oberoende av varje duschmunstycke.

Således kommer vattenflödet att nå 8 l/m från ett enda duschmunstycke. Förutom det finns det flera praktiska sätt att använda ett dubbelt duschmunstycke, till exempel föredras det av par som älskar att duscha tillsammans, eller tvillingbarn, eller förälder med barn, etc, etc. Förhoppningsvis hittar du bästa dubbla duschmunstycket som uppfyller dina krav och dusch med ett kvalitets dubbelt huvud som också ger dig många inställningar och funktioner.

Duschmunstycke med handduschkombination

Vissa par är inte nöjda med ett enskilt duschmunstycke eller ett enda handhållet duschmunstycke. Var inte rädd, för du kan ha båda! Detta är möjligt genom att köpa ett kombinationspaket för duschmunstycke och handdusch. Med denna kombination har du det traditionella väggmonterade duschmunstycket, som kommer att vara utrustat med en avtagbar handdusch. Detta kan ge dig det bästa från två världar!

När du är redo att träffa en viss plats kan du byta till handmunstycket. Vanligtvis görs detta genom att vända på en brytare och ta tag i handtaget. När du är klar med munstycket kan du sätta tillbaka det och stänga av strömmen. Detta gör att vattnet kan strömma igenom väggduschhuvudet. Det råder ingen tvekan om att denna typ av duschmunstycke erbjuder massor av bekvämlighet. De flesta är också utrustade med flera olika sprayinställningar. Naturligtvis måste du se till att du väljer en som är mycket robust, eftersom kombinationen kan vara lite tyngre. Samtidigt bör du se till att du har tillräckligt med slang! 20 cm bör vara mer än tillräckligt!

Takmonterat duschmunstycke

Namnet på det huvudsakliga duschmunstycket borde ganska mycket tala för sig själv. Det är ett duschmunstycke som placeras direkt över ditt huvud när du går in i duschen. Även om de vanligtvis är fyrkantiga kan de vara runda. Med ett duschmunstycke som är placerat direkt ovanför dig kan du vara säker på att du enkelt kan bli av med allt schampo från håret innan du lämnar duschen!

Även om det verkligen finns många fördelar med dessa typer av duschmunstycken, är det viktigt att komma ihåg den extra VVS som krävs för att köra huvudet över taket. Samtidigt kan huvuden vara lite på den dyra storleken! Slutligen måste du se till att du väljer ett huvud som passar alla i ditt hushåll. Om någon är för lång är duschmunstycket inte kompatibelt med honom eller henne. Ändå kan dessa duschhuvuden ge en trevlig upplevelse för din dusch.

Överdimensionerat duschmunstycke

Vissa par känner att de inte kan bli tillräckligt rena med ett litet duschmunstycke. Tack och lov finns det ett alternativ, det är det stora stora duschmunstycket! Sanningen är att det inte finns så mycket att säga om den här typen av duschmunstycke förutom det faktum att den är helt enorm! För dessa stora modeller har du en mängd olika alternativ. De är inte bara tillgängliga i den väggmonterade versionen utan de är också handhållna. När du försöker välja ett av dessa huvuden måste du i princip bestämma vilken storlek du är ute efter.

Det är möjligt att välja en mängd olika storlekar. Vanligtvis kan de variera från 40 cm i diameter till 50 cm i diameter. Med denna typ av storlek är det viktigt att se till att huvudet stöds ordentligt! Det kan ta lite extra ansträngning, men det är verkligen värt det! Även om dessa huvuden är mycket fördelaktiga är det viktigt att komma ihåg att de vanligtvis erbjuder mycket långsamt vattenflöde. Detta kan vara lugnt och avkopplande, men vissa människor vill ha mer! Dessa är stora, djärva och mycket tröstande!

Barn duschmunstycke

Vissa par vill tänka helt utanför lådan när de försöker välja ett duschmunstycke! I detta avseende vill de överväga att köpa ett trevligt duschmunstycke för barn och nyhet. Sanningsvis kan dessa duschhuvuden utformas så att de ser ut som en mängd olika saker. Vanligtvis kommer deras prestationer inte att vara mycket annorlunda, men deras utseende kommer att vara konstigt, unikt och något besvärligt. Naturligtvis har detta en stor fördel för föräldrar!

Om du vill se till att dina barn kommer att vara ivriga att hoppa i duschen, vilket de flesta inte är, vill du överväga att använda ett roligt duschmunstycke. Tänk på att köpa ett duschmunstycke som ser ut som ditt barns favorittecknad film. Detta kommer att uppmuntra dina barn att hoppa i duschen utan att tveka. Med en enkel justering kommer dina barn gärna att duscha och du blir glad och lite mindre stressad!

Bluetooth duschmunstycke

När du börjar tänka på Bluetooth och duschhuvuden, vet du verkligen att tiderna har förändrats. Även om det inte är konstigt att sjunga musik i din dusch är det definitivt konstigt att tänka på ditt duschmunstycke, som din högtalare! Först kanske du tror att det här är verkligen besvärligt och omöjligt, men ett Bluetooth-högtalarduschhuvud kan faktiskt vara mycket fördelaktigt.

Denna typ av duschmunstycke kan också vara till stor hjälp för barn som inte gillar att duscha! Musiken kommer att ge dem något annat att tänka på, medan de badar! Dessa duschmunstycken har en mängd olika former och storlekar! Faktum är att några av dem till och med är utrustade med vattenbesparande teknik. Var säker på att du inte behöver välja ett begränsat huvud för att få högtalaren! Kombinationen är utmärkt och kommer att tjäna dig utmärkt.

Eco duschmunstycken

Duschmunstycket styr vattnets flöde och spraymönster. De finns i olika former och storlekar, och designen kan direkt påverka vattenförbrukningen. För att kontrollera om du kan minska din vattenförbrukning, placera en 2-liters behållare på duschgolvet. Om det tar mindre än 12 sekunder att fylla när duschen är full, kan ett lågflödes- eller vattenbesparande duschmunstycke gynna dig. Ett större duschmunstycke med större hål använder mer vatten men är inte nödvändigtvis kraftfullare än ett mindre – det beror på vattentrycket och vilken typ av dusch du har.

Luftande duschmunstycken blandar vatten med luft, vilket minskar den totala mängden vatten som behövs. Andra vattenbesparande duschmunstycken minskar flödeshastigheten, “pulserar” vattnet eller inkluderar en flödesregulator till duschslangen för att spara vatten. Eco-duschhuvuden rekommenderas vanligtvis inte att användas med elektriska duschar eftersom de redan är vatteneffektiva. Jag rekommenderar att du kontaktar tillverkaren om du är osäker. Ekoduschhuvuden utrustade med en integrerad flödesregulator hjälper dig att spara vatten genom att begränsa vattenflödet. Att begränsa vattenflödet kan dock leda till överflödigt vatten i värmebehållaren och orsaka att duschen överhettas.

Vattenbesparande duschprylar

Hur länge du spenderar i duschen är naturligtvis en stor faktor för hur mycket vatten du använder – och slöseri. Men hur lång är för lång? Det finns gott om vattenbesparande prylar den tiden hur lång tid du tar och vatten du använder och varnar dig när du har varit för länge. Ditt vattenföretag kan också leverera gratis vattenbesparande prylar till din dusch. Dessa inkluderar: en duschflödesregulator som skruvar fast i din duschslangs botten och enkla duschklockor i form av en äggklocka som fästs på din duschvägg med en sugkopp.

Bästa vattenbesparande tips för duschar

Tidsbegränsa din dusch

Håll dina duschar inte längre än fem minuter, eller använd en vattenbesparande timer som låter dig veta när du har överskridit 35 liter vatten.

Lämna inte din dusch igång

Försök att inte köra din dusch innan du kommer in – om du kan, håll din dusch på önskad temperatur så att du inte behöver spendera tid på att justera den före användning.

Justera din duschkraft

Använd en mindre kraftfull inställning för att minska din vattenanvändning, eller välj inställningen för ecodusch om din dusch har en.

Fixa droppar

Med tiden fyller vattnet som flyr från en droppande dusch – fixa det för att undvika onödigt vattenavfall.

Hur du installerar ett duschmunstycke

Behöver du byta ut ditt gamla duschmunstycke eftersom det läcker eller helt enkelt tappar sin glans? Se nedan för hur du bör gå till väga.

Ta bort det gamla duschmunstycket och rengör duscharmen

Beroende på hur länge ditt gamla duschmunstycke har installerats kan du ta bort det för hand. Om inte, kan du använda en justerbar skiftnyckel för att lossa duschmunstycket och vrida det medurs moturs. När du har tagit bort det gamla duschmunstycket är det viktigt att rengöra trådarna på duscharmen. Du vill ta bort eventuellt skräp och trådtätningstejp.

Det är också viktigt att inspektera duscharmsrörets integritet så att det inte är korroderat och att trådarna fortfarande är i god form. Om duscharmen ser väldigt sliten ut, vill du byta ut duscharmens rör. Jag gillar att använda en mikrofiberduk för att rengöra duscharmens trådar. Det plockar bara upp mycket av kornet och hjälper till att ta bort trådtätningstejpen. Ge det en bra torkning så är du redo att gå.

Applicera tätningstejp

Nu när du har rengjort duscharmen är det dags att applicera en ny gängförseglingstejp, vilket säkerställer en tätningsfri tätning när du installerar duschmunstycket. Se till att när du applicerar gängförseglingstejpen går du i samma riktning som när du fäster duschmunstycket på duscharmen. Vrid trådtätningstejpen medsols runt duscharmens rör så att det inte rivs upp när du fäster ditt duschmunstycke. Börja längst ner på röret och arbeta dig upp gängorna och ge det cirka 4 till 5 varv. Slutligen, släta ut trådtätningsbandet på duscharmens trådar med fingrarna.

Installera slangen och hållaren

Installera duschhållaren

Massiva mässingsduschhållare har en gummitvätt förinstallerad inuti för att ge en extra nivå av läckagefri tätning. Se till att den sitter ordentligt inuti trådarna innan du fortsätter. Börja med att dra åt duschhuvudhållaren för hand och gå medurs. Nu kan du dra åt den ännu mer med ett mjukt grepptång eller en skiftnyckel. Det rekommenderas alltid att du täcker beslaget med en trasa så att du inte repar ytan när du använder en tång eller skiftnyckel.

Installera slangen

Innan du monterar din duschmunstycksslang, vill du se till att du förstår vilken sida av slangen som går vart. Nu, medan vissa slangar har samma beslag på båda sidor, har de flesta slangar två olika beslag. Sexkantsmuttern är den sida som fäster vid duschhuvudhållaren. Den släta koniska muttern är den sida som fäster vid handduschen. Om du vänder om dessa kommer inte duschmunstycket att docka i duschhuvudhållaren.

I din uppsättning kommer du att ha två duschslangbrickor. Börja med att placera en bricka inuti sexkantsmuttern och dra åt slangen på botten av duschhållarens gängor. Du kan använda en skiftnyckel för att dra åt sexkantsmuttern mer, men dra inte åt för hårt. Avsluta genom att placera den andra brickan inuti gängorna på den släta koniska muttern och dra åt slangen för hand på botten av handduschen.

Fäst duschmunstycket

Med din hållare, slang och duschmunstycke installerad, docka din handdusch i din duschhållare.

Testa för läckor

Låt mig kasta lite vatten genom det handhållna duschmunstycket och testa det. Det finns tre områden du vill kontrollera om det finns några läckor: Där duschhållaren ansluts till duscharmen, där duschslangen ansluts till duschhållaren, och där duschslangen ansluts till handduschen. Såg du några läckor alls? Om så är fallet, dra åt beslagen ytterligare med mjukt grepptång eller en skiftnyckel. Om det inte fungerar vill du avinstallera duschmunstycket, applicera mer gängförseglingstejp, se till att brickorna sitter rätt och installera sedan igen.

Hur man rengör ett duschmunstycke

Håll ditt duschmunstycke rent och flytande fritt genom att ta bort mineralavlagringar som kalk. Du kommer att bli förvånad över hur mycket uppbyggnad naturliga ingredienser som vinäger och bakpulver kan ta bort. Om ditt duschmunstycke sprutar överallt eller inte ger ett jämnt vattentryck är det troligt att det kan använda en bra rengöring. Duschmunstycke sprutar ofta ojämnt eftersom deras små hål har blivit anslutna med mineralavlagringar. För att vatten ska kunna flöda fritt måste du ta bort dessa avlagringar.

Att rengöra ditt duschmunstycke är också bra för din familjs hälsa. Våta miljöer som den i ett duschmunstycke är grogrund för bakterier. Faktum är att en ny studie visade att bostäders duschhuvuden innehåller ofta stora mängder mycobacterium (en bakterie som är känd för att orsaka lungsjukdom) som växer i den slemmiga ytan som lever i ditt duschmunstycke. Lyckligtvis kan du avkalka ditt duschmunstycke med en handfull hushållsartiklar. För att lära dig att rengöra ett duschmunstycke följer du en av mina två rekommenderade metoder. Båda rengör ditt duschmunstycke över natten medan du sover, och man behöver inte ens använda några verktyg!

Innan du börjar rengöra ett duschmunstycke, ta reda på hur dålig blockeringen är. Om vatten fortfarande kommer ut ur munstycket och de flesta av de små hålen verkar klara behöver du förmodligen inte ta bort duschmunstycket för djup rengöring. Om vattenflödet är mycket begränsat och uppbyggnaden verkar svår, eller om du försökte rengöra duschmunstycket utan att ta bort det men fortfarande har problem med vattentrycket, kan du behöva ta bort huvudet från duscharmen. Om ditt duschmunstycke har krom, rostfritt stål eller annan skyddad metallyta, försök att rengöra ditt duschmunstycke medan det fortfarande är fäst först. Verktyg kan repa de känsliga ytorna så undvik dem om du kan.

Hur man rengör ett duschmunstycke utan att ta bort det

Om du inte kan ta bort ditt duschmunstycke eller helt enkelt vill hoppa över det här steget kan du ta bort mineralmineraler med detta lilla trick som inte behöver mer än ett gummiband, en plastpåse och lite ättika.

Säkra påsen med vinäger

För först ett gummiband över toppen av duschmunstycket. Du kanske vill slinga den runt duscharmen en eller två gånger så att den sitter tätt på vattenledningen. Fyll en plastpåse med destillerad vit vinäger. Fäst påsen på duschmunstycket genom att skjuta överkanten av påsen under gummibandet.

Vänta och skölj

Vänta en timme, ta sedan bort påsen och sätt på vattnet för att spola. Polera med en mjuk trasa.

Hur man djuprengör ett duschmunstycke

Om mineralavlagringar visar sig vara utanför vinägerns makt, måste du ta bort duschmunstycket för att göra en mer grundlig rengöring.

Koppla loss duschmunstycket

För att koppla loss duschmunstycket, skruva loss muttern vid duscharmen. Var försiktig så att armaturens yta inte skadas. Använd en skiftnyckel snarare än tång. Kuddar ditt verktyg med en trasa medan du arbetar för att undvika repor.

Skölj duschmunstycket

Kör en skarp sprängning av vatten genom duschmunstycket genom att hålla det upp och ner under en kran. Ditt mål är att skölja lossat skräp genom öppningen som ansluter till duscharmen. Om det fortfarande finns mineralavlagringar kan du skrubba duschmunstycket med en gammal tandborste och vinäger för att lossa skräp.

Demontera och rengör duschmunstycket

Använd en tandpetare eller säkerhetsnål för att sticka ut ytterligare avlagringar. (Om du har ett duschmunstycke med smidiga plastnubbins kan du sannolikt manipulera dem med fingrarna för att bryta loss kalciumavlagringar.)

Blöt delarna i vinäger över natten

Sänk ned duschmunstycket helt i ättika för att lösa upp kvarvarande kalkavlagringar. För extra rengöringskraft, skopa några matskedar bakpulver i ättika innan du blötlägg dem. Det naturliga slipmedlet hjälper till att frigöra igensatta passager. Skölj igen.

Montera och installera om ditt duschmunstycke

Först bör du sätta in nytt VVS-tejp runt gängorna på duscharmen för att säkerställa en bra tätning. Sätt tillbaka duschmunstycket på duscharmen med en skiftnyckel. Skydda armaturens finish med mjuka trasor eller handdukar medan du arbetar.

Hur man lagar ett läckande duschmunstycke

Med dessa enkla instruktioner kan du rädda dig från irritationen från ett droppande duschmunstycke och chocken av oväntat höga elräkningar genom att hantera en läcka snarare än senare. Om ett konstant dropp, dropp, dropp håller dig vaken på natten, eller om du blir skrämd av en spray av vatten från ett läckande duschmunstycke varje gång du hoppar in i duschen, är det dags för lite service.

Om de lämnas obevakade kan dessa droppar verkligen rinna upp dina vatten- och energiräkningar och till och med fläcka det inre av duschen, speciellt om din vattenförsörjning innehåller mycket järn. Lyckligtvis är det troligtvis ett snabbt projekt att fixa en läcka bakom en duschhuvudets frontplatta som inte kräver speciella verktyg eller färdigheter. Att reparera ett läckande duschmunstycke som droppar när det är avstängt är mer komplicerat men, beroende på orsaken, kan det också lösas utan rörmokare.

Blötlägg duschmunstycket i vinäger

Med tiden kan hårda vattenavlagringar byggas upp i duschhuvudets hål, vilket begränsar vattensprayen och tvingar det backade vattnet ut runt frontplattan eller ut från korsningen mellan duschmunstycket och armen. För att bryta upp hårda vattenavlagringar, ta först bort duschmunstycket genom att lossa muttern som håller fast den i duscharmen. Blöt duschmunstycket över natten i vit vinäger för att mjuka upp mineralavlagringarna och skrubba bort resterande rester med en gammal tandborste innan du installerar på nytt.

Kontrollera om duschmunstycket är slitet

Brickor och O-ringar bildar vattentäta tätningar mellan anslutningarna på ett duschmunstycke, men de kan härda eller splittras med tiden, vilket gör att vatten kan läcka ut. Denna typ av läckage är särskilt vanligt i duschhuvuden med vridbara anslutningar, som har en tätning bakom svängningsenheten. Om du misstänker en sliten tätning, ta bort och ta isär duschmunstycket för att byta ut tvättmaskinen eller O-ringen. Tips: När du köper en ny VVS-tätning, ta den gamla med dig till järnaffären för att säkerställa att du tar hem en exakt matchning.

Byt ut brickan i kompressionsblandaren

Kompressionsblandare har två olika handtag: en varm och en kall. Om du har en kompressionsdusch som läcker när den är avstängd kan problemet vara en sliten tvättmaskin i enheten. Bestäm först vilket handtag, varmt eller kallt, som orsakar läckan genom att känna temperaturen på det droppande vattnet. Stäng sedan av vattentillförseln och prova den här lösningen: Ta bort det felaktiga kranhandtaget, som hålls på plats med en skruv som ligger under handtaget eller gömd under ett avluftande lock.

Skjut av locket för att få tillgång till kranstammen, som är fäst med en sexkantsmutter. Använd en djup hylsnyckel för att ta bort muttern och du bör hitta en gummitvätt. Byt ut den med en ny gummibricka och sätt tillbaka kranen. I sällsynta fall kan det lilla böjda området bakom tvättmaskinen (kallas ”sätet”) bli så korroderad eller skadad att även en ny tvättmaskin inte täcker tillräckligt tätt för att förhindra att vatten läcker ut ur duschmunstycket. Om detta händer måste du antagligen ringa in en rörmokare för att byta ut hela monteringen.

Byt ut en defekt patron i ventilhuset

Många nyare duschar har ett enda handtag som styr både varmt och kallt vattenflöde. I väggen bakom handtaget ligger en ventilkropp som innehåller en cylindrisk patron av hårdplast. Om patronen blir sliten eller sprucken kan vatten sippra igenom – även när handtaget är i “av” -läge. Detta kan orsaka att vatten droppar eller sipprar från duschmunstycket. Även här måste byte av sliten patron stängas av vattentillförseln till duschen.

Åtkomst till kassetten genom att ta bort duschhandtaget (som hålls på plats med en liten skruv) och ta av den dekorativa frontplattan och locket som täcker ventilkroppen (genom att vrida eller genom att ta bort en skruv, beroende på modell). Skjut av skaftkåpan, som lätt ska ge sig, för att avslöja plastpatronens ände. De flesta patroner är säkrade med antingen en vridmutter eller en klämma.

Ta bort muttern eller klämman och använd sedan en tång för att ta tag i patronens skaft och dra ut patronen. Ta den slitna patronen till järnaffären för att få en exakt matchning, installera den nya patronen och sätt tillbaka kranen. Om utbytet av kassetten inte löser ditt läckande duschmunstycke är själva ventilkroppen troligen skadad. Tyvärr är att byta ut en ventilkropp ett jobb för en rörmokare. Alla duschrör fungerar på liknande sätt, men kranar, duschhuvuden och ventilkroppsenheter varierar beroende på hur de ansluter. Om du är osäker hänvisar du till tillverkarens manualer (som ofta finns på deras webbplatser) eller lämnar det åt proffsen.

Märken

Du måste vara bekant med de stora hajarna på duschhuvudmarknaden för att se till att du får en enhet som passar dina behov och personlig inredning. Det finns så många märken på marknaden att välja mellan att det kan verka som en skrämmande uppgift att välja ett. Men för att begränsa din sökning till den bästa bör du bekanta dig med de största tillverkarna av duschhuvuden.

Kohler

De har varit i branschen sedan 1873 och grundades av en invandrare från Österrike som heter John Michael Kohler. Detta är ett ansedd företag som är känt för att bara leverera högkvalitativa och tillförlitliga produkter, och de har etablerat sig själva som en av de bästa tillverkarna av duschmunstycke på marknaden idag.

Moen

Här är ett annat väletablerat VVS-företag som grundades av Al Moen 1937. De är kända för sina utmärkta duschmunstycken och livstidsgaranti som säkerställer att du får en produkt som kommer att hålla i många år framöver. Detta är ett annat branschledande företag som är känt för sina högkvalitativa VVS-produkter.

ToTo

Detta är den branschledande toalettproducenten som grundades 1917 i Japan, känd för toaletter av hög kvalitet, och nu är de främst inriktade på badrumsprodukter. ToTo är ett pålitligt företag som är känt för badprodukter av hög nivå som har den senaste tekniken för att säkerställa förstklassig kvalitetsprestanda.

Speakman

Speakman är ett VVS-företag grundat 1869. De arbetar hårt för att leverera topprankade duschmunstycke så att du kan njuta av en duschupplevelse av hög kvalitet. Deras produkter är bland de bäst sålda artiklarna i världen, och de har alltid letat efter ett sätt att ligga före marknaden. Deras senaste lösning har avtagbar begränsare.

Waterpik

Du kanske har hört talas om Waterpikin-förhållandet till orala produkter, men det här företaget gör också sin väg inom VVS-branschen. Grundades 1962 och kunde kombinera sin vattenhygienteknologi med duschhuvudinnovation och resultaten är mycket eftertraktade duschmunstycken.

Niagara

Niagara har varit i branschen sedan 1977 och har sedan dess tillhandahållit effektiva produktlösningar för VVS-system. De är kända för sin budgetvänliga badrumsdesign och deras utmärkta kundsupportteam.

Vanliga frågor om duschmunstycke

Vad är skillnaden mellan ett jet- och regnduschhuvud?

Ett jetduschhuvud är kraftfullare och trycket riktas mot en mindre yta. Ett regnduschhuvud tar ett mer naturligt tillvägagångssätt och är utformat för att ge dig känslan av att duscha i regn. Många har olika tryckinställningar så att du kan bestämma hur kraftfull du vill att din dusch ska vara. Många tillverkare lagrar även kroppsstrålar för en ännu mer lyxig duschupplevelse.

Vilken typ av duschmunstycke bör jag skaffa?

Tja, allt beror på vad du gillar, och ja, det beror också på din budget. Vissa duschhuvuden kan vara dyra, medan de flesta är överkomliga för nästan alla hushåll. Det finns olika duschmunstycken som kan matcha din typ, till exempel: regnduschmunstycken, högtrycksduschmunstycken, handhållna duschmunstycken, lågflödesduschmunstycken och dubbla duschmunstycken.

Några av dem är gjorda för att ge dig en spa-liknande upplevelse, medan vissa av dem får dig att tänka som om du är bokstavligen i regnet (de stora duschhuvudena som jag nämnde tidigare). Jag kan dock kanske hjälpa dig med några råd. Om du har ett relativt litet badrum är det bäst för dig att gå med ett handhållet duschmunstycke eftersom det kan passa på de vanligaste områdena och det är lätt att rikta och flytta runt.

Å andra sidan, om du har ett stort badrum med mycket utrymme i det, rekommenderar jag att du går med ett regndusch. Inte bara att det ger dig en otrolig upplevelse, men det kommer också att göra ditt badrum ser lyxigt ut, eftersom det kommer att matcha med alla fixturer du har. Om du fortfarande inte vet vad du ska köpa kan du följa en av rekommendationerna i den här artikeln, för jag listade bara de bästa duschmunstyckena som är värda dina pengar.

Vad är ett bra duschhuvudflöde?

Det här är en fråga där alla blir förvirrade om. Sedan 1992 har högst 8 l/m federalt flödeshastighet för nya duschmunstycken. Om du inte visste betyder l/m liter per minut, även känd som flödeshastighet, ja det är samma sak. För att komma tillbaka till frågan, eftersom du vet vad som är obligatoriskt nu, antar jag att du kan välja din egen l/m från 4 till 8 l/m.

Ett standard 8 l/m-duschmunstycke använder 2,5 liter vatten varje minut, vilket gör det 25 liter för en 10-minuters dusch. Att duscha med 8 l/m är roligt, samtidigt som det ger dig en fantastisk duschupplevelse, kanske från värmen, trycket, det är upp till dig om du gillar det eller inte. Ett duschmunstycke med lågt flöde på 3 l/m använder 3 liter vatten varje minut, vilket gör det till 30 liter för en 10-minuters dusch.

Personligen skulle jag säga 3 l/m är en bra flödeshastighet, och jag tror inte riktigt att du behöver mer, för duschhuvuddesign kan övervinna gränserna för l/m-flödet. Så om du har ett bra duschmunstycke spelar det ingen roll, du kan vrida enheten till hur du vill att vattnet ska gå, brett, smalt, högtryckt, lågtryckt etc.

Använder ett större duschmunstycke mer vatten?

Ja och nej. Jag menar, estetiskt eftersom de är så mycket större än det genomsnittliga duschmunstycket, betyder det inte att de ger en annan mängd vatten, det är bara matte. Om du tänker på det levereras samma mängd vatten över en större yta med mindre tryck. Det beror på vilket land du bor i och vilken l/m som gäller för dig.

Rörens storlek har också betydelse, för om du byter duschmunstycke och du fortfarande har samma gamla rör som levererar en viss mängd vatten, kommer ett större duschmunstycke inte att göra det mer, men det är precis som du spelar med dina duschhuvudinställningar.

Till exempel, som jag sa, har de mest avancerade duschmunstyckena möjligheter att göra vattnet högt tryck, att göra det lågt flöde och ge dig en regnig känsla etc. Detta är en riktigt komplex fråga som måste besvaras av en professionell rörmokare som känner ditt hus mer och vet vilka l/m-regler som tillämpas i ditt land.

Vad är ett handhållet duschmunstycke?

Ett handhållet duschmunstycke är en gadget som vanligtvis används för att fokusera en vattensträng på vissa delar av kroppen. Handhållna duschmunstycken är anslutna till duscharmen genom en flexibel slang. Denna slang är vanligtvis gjord av plast, mässing eller rostfritt stål. Rostfritt stål är det överlägset bästa materialet på grund av dess höga motståndskraft mot rost och höga stötar.

Vissa handhållna duschmunstycken låter dig ändra formen på vattensprayen när det passar dig. Varje spraymönster har olika terapeutiska effekter på kroppen. Mer avancerade modeller har ett filtreringssystem inuti duschmunstycket. Vatten passerar genom en serie lager som tar bort föroreningar och patogener från vattnet. Vissa vattenfilter joniserar också vatten och tillsätter vitaminer och mineraler.

Hur sätter man på ett duschmunstycke?

Enkelhandtagskranar

Enkelhandtagskranar använder ett enda handtag för att kontrollera flödet av kallt och varmt vatten. För att använda dem, vrid bara handtaget medurs eller moturs. De är praktiska och enkla att installera. Men de är inte de bästa för att kontrollera vattentemperaturen.

Dubbelhandtagskranar

Kranar med dubbla handtag är de vanligaste av alla. De låter dig bättre kontrollera temperaturen genom att blanda kallt och varmt vatten i olika proportioner. Vanligtvis styr det vänstra handtaget hett vatten, medan det högra handtaget styr kallt vatten.

Kranar med tre handtag

De är mycket vanliga i badrum där badkaret också fungerar som en dusch. Handtagen i vardera änden styr flödet av kallt och varmt vatten. Under tiden fungerar handtaget i mitten som en avledare. En avledare är en enhet som avviker duschvatten till olika utgångar.

Vredhandtag

Dessa enheter använder vred för att kontrollera vattenflödet som kommer ut ur duschmunstycket. Dessa knoppar är vanligtvis gjorda av klar akryl. Detta material är giftfritt och tål höga temperaturer och friktioner. Vissa dyrare modeller använder dock rostfritt stål för överlägsen motståndskraft mot hög slag och friktion.

Korshandtag

Dessa kranar använder ett par korsformade handtag för att kontrollera vattenflödet. Dessa handtag har ett bättre grepp och förbättrar badrumets estetik. Kranar med korshandtag är vanligtvis gjorda av metall och plast. Metallmodeller finns i olika ytbehandlingar, till exempel krom och oljestrykning.

Varför fungerar inte min avledare rätt?

Om vattnet flyr från avledarens två utgångar händer något fel. Det finns tre huvudsakliga anledningar till att avledare slutar fungera rätt. Nedan hittar du en detaljerad förklaring av var och en.

Avledaren är blockerad

Vissa badkar har en metallspak som fungerar som en avledare. Du behöver bara dra eller trycka på spaken för att ändra flödesriktningen. Rost och kalkavlagring tenderar att byggas in i badkarets pip, vilket förhindrar avledaren att stänga av vattenflödet i en riktning. När detta händer flyr vatten från båda utgångarna. För att lösa detta problem måste du avinstallera pipen och sedan blötlägga den i vinäger över natten. Vinäger hjälper till att mjuka de ackumulerade resterna.

Gummitvätten är trasig

Avledare använder en gummitvätt för att täta vattenpassagen. Med tiden tenderar emellertid tvättmaskinen att bära, böja eller gå sönder. I dessa fall är det bättre att köpa en ny avledare eller anställa en professionell för att byta tvättmaskin.

Röret är rostat

Detta händer ofta i metallrör. Den gängade anslutningen som förenar vattenledningen med avledningsventilen tenderar att ackumulera för mycket rost. När rost inuti röret är för mycket ökar vattentrycket vid anslutningspunkten dramatiskt. Med tiden tenderar trycket att bryta anslutningen och orsaka allvarliga vattenläckage bakom väggarna. När detta händer börjar dålig lukt och mögelfläckar dyka upp.

Hur vet jag vilket duschmunstycke som passar mina befintliga duschbeslag?

Många tillverkare tillhandahåller kompatibilitetsinformation bredvid alla produkter på webbplatsen, tillsammans med mått så att du kan beställa ett nytt duschmunstycke för att passa ditt befintliga system eller köpa ett helt nytt. Hur som helst bör specifikationer hjälpa dig att veta exakt vad du behöver.

Är ett LED-duschmunstycke värt pengarna?

Har du pengar att kasta runt? Är du en miljömedveten person, eller bara någon som verkligen uppskattar den senaste och mest innovativa badrumsteknologin, så borde du nog göra det. LED-duschar är multifunktionella, som erbjuder omgivande belysning och till och med låter dig visuellt övervaka temperaturen på vattnet baserat på ljusets skugga. Men bara för att de verkar vara så fulla av funktioner och innovation betyder det inte att de inte är miljövänliga.

Faktum är att de installeras på samma sätt som ett vanligt duschmunstycke skulle vara. Jag menar, personligen skulle jag säga LED-duschmunstycke är värda pengarna eftersom den här typen av enhet kommer att hålla dig för evigt, och ändå kommer den alltid att ge dig komfort, glädje och fantastisk duschupplevelse. Trots deras pris, om du vill göra ditt hem lyxigare än det redan är, spara lite pengar, eller om du redan har pengarna, gå till det eftersom det verkligen är något du aldrig kommer att ångra.

Hur monterar jag mitt nya duschmunstycke?

Alla duschhuvuden levereras med bifogade monteringsanvisningar. Om du följer dessa instruktioner noga bör du inte ha några problem med att montera ditt nya duschmunstycke, men det är alltid bäst att anställa en professionell rörmokare om du inte är helt säker på att installera badrumsinredning själv. Du bör alltid ta hänsyn till höjden på dina familjemedlemmar när du monterar ett nytt duschmunstycke: det bör vara inom lätt nått avstånd för att alla ska kunna slå på duschen och justera inställningarna, såväl som tillräckligt höga så att ingen behöver luta dig ned för att använda den bekvämt. Gör en lätt markering med penna på väggen för att vägleda dig.

Sammanfattning av köpguide för duschmunstycke

Det säger sig självt att den viktigaste faktorn för att göra din duschaktivitet till en trevlig upplevelse är ett effektivt duschmunstycke. Därför är det viktigt att investera i en enhet som ger dig en avslappnad och stimulerande stund. Endast det bästa duschmunstycket kan maximera din duschupplevelse, och du måste noggrant tänka på dina behov och vad du vill få ut ur duschmunstycket. Alla är olika, med olika behov och det finns ingen typ av duschmunstycke som passar alla.

Alla produkter på denna webbplats är endast topprankade duschmunstycken med olika funktioner och kvaliteter för att möta allas krav. De sträcker sig från en enkel enhet hela vägen till en sofistikerad enhet med alla klockor och visselpipor som du kan föreställa dig. I recensionerna av duschmunstycket gjorde jag mitt bästa för att begränsa, bara de bästa funktionerna och egenskaperna för att se till att du får ett duschmunstycke som passar dina behov.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top