Bästa fogsvansen 2023 – Test av olika fogsvansar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

HULTAFORS HBX-22-7

BAHCO 2600 HP Superior

DeWalt DWHT0-20544

STANLEY STHT20372-1

Fogsvansen, eller en vanlig såg som många förmodligen hade sagt är förmodligen ett av de vanligaste redskapen svenskar har hemma. Denna fantastiska såg är utan tvekan den vanligaste i sin kategori och kan vara till användning för i stort sett alla.

Om du är intresserad av att se lite olika typer av varianter går det utmärkt att kika nedan på de fyra olika alternativ som vi har presenterat.

Som sagt är detta ett verktyg som många förmodligen redan har hemma, för dig som inte har det än är det dock viktigt att du köper rätt variant. Några saker att ha i åtanke är bland annat:

  • Tänderna
  • Längd
  • Handtag och grepp

Tänderna på sågen är det som möjliggör att du helt enkelt kan såga, du bör därför se till att dessa är bra och tillräckligt stora eller många. Hur man ska tänka gällande sågtänderna kan dock variera beroende på vad man ska utföra för arbeten, vilket är något som kan vara bra att ha i åtanke.

Längden på sågen är också något som kan ha en hyfsat stor påverkan på ens arbete. Se därför till att välja en längd som är bra lämpad för det du ska använda sågen till. Om du ska såga mycket kan det vara fördelaktigt att införskaffa en kap och gersåg istället, även om det förstås är en mycket större investering.

Avslutningsvis så bör du se till att hitta en modell med ett handtag som ger dig ett skönt och bra grepp. Detta är utav extra stor vikt om man vet att man ska använda fogsvansen mycket.

1. Bäst i test – HULTAFORS HBX-22-7 Fogsvans

HULTAFORS HBX-22-7 Fogsvans

Klicka här för att se bästa priset

Den här modellen från det svenska varumärket Hultafors är en fogsvans med en bladlängd som uppgår till 550 mm med 3 olika val när det gäller tänder per tum.

Den unika tandningen på sågen gör att man kan göra snygga och raka snitt utan att det flisar. Den är även försedd med ett stryktåligt handtag som dessutom får anses vara ergonomiskt.

Fortsättningsvis så är sågbladet försett med en ytbeläggning som är miljövänlig och med hjälp av vax på ytan får man en minimal friktion.

Om man skulle vara sugen på att byta handtaget eller sågbladet fungerar detta utmärkt då de är fästa med säkerhetsskruvar.

Med bladet kommer även ett kraftigt bladskydd som dessutom har hål vilket möjliggör upphängning av sågen. Avslutningsvis så har denna fogsvans ett pris på 270 kronor, vilket enligt oss inte är så farligt.

2. Populärast – BAHCO 2600 HP Superior

BAHCO 2600-22-XT-HP Superior Fogsvans

Klicka här för att se bästa priset

Den här varianten från Bahco är en modell med en längd som uppgår till 550 mm samt en design som gör den välbalanserad och bekväm att arbeta med. Just denna modell rekommenderas att använda vid arbeten med trä som är medelgrovt.

Fortsättningsvis så är sågen tandspetshärda och det tjocka bladet gör att man får ett stabilt verktyg att arbeta med. Ytan på sågen är dessutom behandlad för att minska friktionen och motverka att den börjar rosta.

För den som vill mäta vinklar går det smidigt att göra med denna modell då den är utrustad med ett vinkelhandtag som hjälper en att märka vinklar på 45 och 90 grader.

Avslutningsvis så har denna modell ett pris på 230 kronor, vilket man definitivt får anse vara en rimlig prissättning.

3. Premiumval – DEWALT DWHT0-20544

DEWALT DWHT0-20545 Fogsvans

Klicka här för att se bästa priset

För dig som är ute efter en lite kortare fogsvans kommer denna modell från varumärket Dewalt förmodligen väcka ditt intresse.

Den här modellen har nämligen en längd som endast uppgår till 380 mm, detta är avsevärt kortare än de flesta andra modeller som ofta har en längd på 550 mm.

Det kan finnas flera fördelar med att ha en kortare såg, bland annat blir den smidigare att arbeta med i trängre utrymmen samtidigt som den är enklare att ha med sig och förvara.

Priset du får betala för denna variant ligger på ca 350 kronor vilket är en aning högre än de två tidigare alternativen vi presenterat. Man ska dock ha med sig att det är något utav en specialdesign och det är därför rimligt att den är lite dyrare.

4. Billigast – STANLEY STHT20372-1

STANLEY STHT20372-1 Fogsvans

Klicka här för att se bästa priset

För dig som är på jakt efter en fogsvans som gör jobbet men helst är så billig som möjligt kanske denna modell från varumärket Stanley med ett pris på drygt 200 kronor vara för något dig.

Den här sågen har dubbelslipade tänder och ett sågblad med en tjocklek på 0,85 mm. Tack vare att tänderna är induktionshärdade bibehåller de även sin skärpa under lång tid.

Fortsättningsvis så har modellen ett handtag som är tillverkat i bi-material med ett överdrag i gummi för att göra det skönt att hålla i.

Avslutningsvis så är en generell rekommendation att man använder denna såg till material såsom mjukare träslag eller till exempel lister.

Lista över de bästa fogsvansarna 2023

  • Bäst i test: HULTAFORS HBX-22-7 Fogsvans
  • Populärast: BAHCO 2600 HP Superior
  • Premiumval: DEWALT DWHT0-20544
  • Billigast: STANLEY STHT20372-1

Vanliga frågor om fogsvansar

Vad är en fogsvans?

En fogsvans är den vanligaste typen av såg och är förmodligen det första de flesta tänker på när de hör ordet såg. Om du vill kika mer detaljerat på fogsvansar rekommenderar vi dig att kolla på de olika modeller som vi presenterat.

Vad används en fogsvans till?

En fogsvans används till att såga olika saker och material som till exempel trä. Beroende på vilken modell man köper kan det dock variera när det kommer till vilket material som är lämpligast att såga.

Vad kostar en fogsvans?

Med tanke på att det finns flertalet modeller och varianter av fogsvansar är det missvisande att säg exakt vad priset ligger på. Vi rekommenderar därför att du bildar dig din egen uppfattning, förslagsvis genom att kika på modellerna vi listat.

Hur många tänder bör man ha på sitt sågblad?

Hur många sågtänder som är lämpligt att ha på sin fogsvans beror på hur pass fint man vill att sitt snitt ska bli. Desto finare du vill att snittet ska vara desto fler tänder bör du också ha.  

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man konstatera att fogsvansar är något i stort sett alla kan ha nytta av att ha hemma. För det första vet man aldrig när man kan behöva den och för det andra är det inte en särskilt dyr investering.

När man ska välja en modell att köpa finns det några viktiga överväganden man bör göra. Detta inkluderar bland annat hur många tänder man vill att det ska vara på sågbladet men även hur långt det ska vara.

Avslutningsvis så ska man inte heller glömma att det ibland kan räcka med de grundläggande funktionerna om du vet att du bara kommer använda sågen ibland.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen