Bästa fogsvansen 2022 – Test av olika fogsvansar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

DEWALT DWHT0-20544

BAHCO 2600 HP Superior

DEWALT DWHT0-20545

Fogsvans 550 MM RAW

Klicka här för att se fler fogsvansar.

Bästa fogsvansen 2022

Om du är hemmafixare eller hantverkare så måste du ha den bästa fogsvansen. Med hjälp av en bäst i test fogsvans så kan du enkelt såga av brädor, reglar och plank. En fogsvans är väldigt enkel att hantera och bra på att kapa och klyva trä. Det kan alltså vara bra att köpa en fogsvans bäst i test om du arbetar med trä.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa en bra fogsvans på nätet. Det finns en massa olika modeller av fogsvansar i olika prisklasser. Dessutom så brukar många affärer endast skriva om de positiva sakerna för då säljer det bättre. Affärerna skriver alltså inte om de negativa sakerna. Så när du väl får hem fogsvansen är den kanske inte som du förväntat dig. Det kan alltså vara riktigt svårt att köpa en bra fogsvans om man inte är så insatt i ämnet.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide så att du kan hitta den bästa fogsvansen. Jag har nämligen gjort mitt eget fogsvans test. Genom att använda min avancerade och enkellästa köpguide så kommer det bli mycket enklare att köpa den bästa fogsvansen. Jag skapade den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap om sågar och fogsvansar. För att göra guide ännu bättre så läste jag även igenom kundrecensioner på sågarna. Jag satte sedan ihop all informationen till en komplett köpguide. När du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan hitta den bästa fogsvansen.

Köpguide fogsvans 2022

Som jag skrev innan är det inte så enkelt att köpa den bästa fogsvansen på nätet. Men det kan bli mycket enklare om du följer min köpguide. När du köper en fogsvans så finns det några viktiga saker som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa fogsvansen:

 • Tänder
 • Böjning
 • Spänning
 • Handtag
 • Längd
 • Bladmaterial
 • Bladkvalitet
 • Solid konstruktion
 • Bra grepp
 • Bladstorlek
 • Utbytbara blad
 • Fällbart blad

Tänder

En fogsvans tänder avgör hur snabbt den skär igenom trä och hur rent den skär. Tandräkning hänvisas ofta till i tänder per tum (TPI). Ju färre tänder per tum, desto större blir tänderna och desto större blir mellanrummen (eller spaltarna).

tänder per tum fogsvans

Grovtandblad har en till sju tänder per tum. Dessa blad kan skära igenom stora bitar av material snabbt, men inte smidigt; de stora tänderna sliter några av träets fibrer och lämnar en grov yta.

Blad med 10 eller fler tänder per tum har mindre tänder med färre spaltar mellan dem. Med fler tänder per tum gör bladet ett mjukare snitt. Men eftersom du drar fler tänder genom träet använder du mycket mer kraft för att skära igenom det.

Det bästa TPI för dig beror på hur du planerar att använda din fogsvans. Till exempel har slitstarka blad, utformade för att skära snabbt med träets korn, cirka 5 TPI. Å andra sidan har kapade blad, utformade för att göra smidiga skärningar, 10 till 12 TPI.

Tänderna bestämmer också hur en såg skär. Sågblad med tänder som är skarpa på båda sidor såg på både tryck- och dragstegen. Bladen med tänder som är vassa på bara en sida skär emellertid antingen under tryckslag eller dragslag, men inte båda.

Böjning

De flesta fogsvansar har inneboende böjning, vilket innebär att bladet kommer att böjas.

En sågs böjning kan försvåra raka snitt. Sågar med ett tjockare blad blir styvare, men kräver mer ansträngning för att skära igenom materialet. Tunnare blad å andra sidan kommer att gå igenom materialet snabbare, men har mer böjning.

Vissa sågar är utformade för att övervinna detta böjningdilemma genom konstruktioner som ger stöd till bladet. Bågsågar har till exempel en ram som håller bladet på båda sidor. En justerskruv på ramen skapar spänning på bladet för att förhindra att det böjer sig när du skär hårdare material, som metall.

Träbearbetningssågar skär endast på slagets dragdel. Spänningen som skapas genom att dra, i motsats till att trycka, får bladet att räta sig naturligt under skärslaget.

Spänning

Korrekt bladspänning är avgörande för att göra en rak och jämn skärning. När du trycker sågbladet mot ett fast föremål ska det böjas något. Ett välgjort sågblad kommer att ha en jämn kurva när den är böjd, vilket betyder att den inte ska böjas i en skarpare vinkel på någon plats. När du släpper bladet ska det omedelbart snäppa tillbaka till rakt.

Vissa fogsvansar är utformade för att skapa spänning på bladet. Exempelvis har bågsågblad en c-formad ram som ansluter till båda ändarna av det tunna sågbladet. En spänningsjustering gör att du kan öka bladets spänning och göra det styvare. Vissa sågar kan skapa bladspänning upp till 50 000 PSI (pound force per square inch), vilket skapar den styvhet som behövs för att skära hårdare material som metall.

Handtag

Med tanke på att du använder en fogsvans manuellt är handtaget nästan lika viktigt som bladet. En såg med dåligt utformat handtag kommer att vara svår att kontrollera och obekväm att använda. Många sågar är utformade med ergonomiska gjutna handtag med gummerade handtag för maximal kontroll och komfort. Men så är inte fallet med alla fogsvansar. Vissa tillverkare utformar sina sågar med klassiska och estetiskt tilltalande, färgade trähandtag. Även om den här designen kan offra komforten, visar en fogsvans med det här hedrade utseendet verkligen karaktär till din verkstad.

Längd

Längd avser skärbladet och inkluderar inte handtaget. En längre såg kommer att skära igenom mer material på ett enda slag, vilket innebär att färre slag behövs för att slutföra ett snitt. Längre sågar tenderar också att ge en jämnare och jämnare skärning. Som sagt, sågar längden främst ner till personliga preferenser. En större person med längre räckvidd kan känna sig mer bekväm med en 60 cm såg, medan någon med en kortare räckvidd kanske föredrar en 40 cm fogsvans.

Bladmaterial

Rostfritt stål är ett vanligt material för sågar som är prisvärd och hållbar. Dess främsta nackdel är att den bara är rostbeständig även om den har en skyddande beläggning. Volfram- eller hårdmetallprodukter har större livslängd och hållfasthet, men de är dyrare.

Kolla även in min köpguide för riktigt bra markvibratorer.

Bladkvalitet

Kanske den viktigaste kvaliteten på en fogsvans. Naturligtvis beror valet av lämpligt blad på vilken typ av arbete du kommer att utföra. Du bör se till att tandräkningen, tandorienteringen, bladformen och jämn tjocklek är förenliga med de uppgifter du tänker använda den för.

Solid konstruktion

En bra design betyder ingenting om verktyget inte håller ihop. Du bör aldrig utöva för mycket kraft på en såg, men manuellt tryck kan vara stressande på alla nivåer. Du måste alltid se till att du investerar dina pengar i kvalitetsverktyg, särskilt de som har skarpa kanter. Annars kan de gå sönder och skada arbetsstycket och användaren.

Bra grepp

Var hänsynsfull mot dina händer. Du kommer att använda sågen manuellt och dåligt grepp kan orsaka allvarliga obehag och blåsor. Dessutom kommer det att minska kontrollen av bladet och kan påverka kvaliteten på skäret negativt. Träarbetare bör särskilt ta sig tid att se till att varje såg i sin samling har en bra greppdesign för att förhindra dessa problem.

Bladstorlek

Större är inte alltid bättre. Inte heller är mindre. Vissa jobb kräver mycket stora blad för snabb skärning genom grenar eller stora brädor. Andra kräver att du är mycket mer exakt, och ett kortare blad är önskvärt. Att välja rätt storlek tar lite erfarenhet och forskning hjälper men är inte alltid nödvändigt. Du behöver bara vara medveten om arbetsstycket och den miljö du kommer att arbeta i.

Utbytbara blad

Detta kan avse specifika typer av sågar, men det är ändå viktigt. På många utföranden är knivarna utbytbara och bör bytas ut över tiden. Innan du investerar i en av dessa sågar bör du se till att det finns ett stort antal blad för just din såg. Du kan vara lugn eftersom knivarna ofta är kompatibla med sågar som tillverkats av andra tillverkare.

Fällbart blad

Denna funktion gör en såg väldigt lätt att bära, vilket kan vara avgörande när du transporterar utrustning till en avlägsen plats eller till en campingplats. Ett fällbart handtag är acceptabelt för dessa sågar eftersom de inte påverkar verktygets strukturella integritet.

Läs också >>> Bästa hammaren

Frågar att ställa sig innan köpet

 • Vilken typ av trä eller material behöver du såga?
 • Behöver du grov eller precisionsskärning?
 • Har sågen ett bekvämt grepp?
 • Stöds produkten av en garanti?

Fördelar med fogsvansar

 • Precisionsskärningar. Medan fogsvansar kräver mer manuell ansträngning än elverktyg, möjliggör de verkligen mer kontroll över bladet. Detta innebär en bättre förmåga att göra precisionsskärningar på mjukare material. En annan sågtyp att tänka på är rullsågen, speciellt om du arbetar med mycket tunna material.
 • Säkerhet. Bättre kontroll över bladet är inte bara fördelaktigt för detaljer. Manuell manövrering av en fogsvans är mycket långsammare och det är mycket mindre troligt att du tappar kontrollen över verktyget. Därför är de mycket säkrare för användaren och föremål som du inte vill klippa än elverktyg. Om du behöver ett kraftfullt alternativ bör du kolla in vår recension av fram- och återgående sågar.
 • Ingen strömkälla krävs. Fogsvansar är ett praktiskt skärverktyg eftersom de inte behöver en extern strömkälla. Det betyder att du kan använda enheten i valfri miljö utan behov av batterier eller kablar.

Toppmärken

IRWIN

Irwin fogsvans

Irwin grundades 1885 och har försett handlare av alla branscher med kvalitetshandverktyg de kan lita på. Det har sitt huvudkontor i Huntersville, N.C., och är främst känt för Vise-Grip-tänger. Det producerar dock massor av andra kvalitetsverktyg.

SUIZAN

Suizan fogsvans

Suizan ligger i Tokyo, Japan, och har mer än 100 års erfarenhet av att utveckla högkvalitativa handverktyg. Dess anspråk på berömmelse är dess precisionssågar. Alla dess verktyg tillverkas i Japan av skickliga hantverkare. Tyngdpunkten på kvalitet har hjälpt till att få respekt från träarbetare i alla länder.

Prissättning för fogsvans

 • Under 200 kronor: Många fogsvansar listar för under 250 kronor. Medan småskaliga kvalitetssågar främst upptar utrymmet kan man också hitta sågsåg och hacksågar.
 • 200 till 400 kronor: Nästan alla typer av fogsvansar kan listas i denna prisklass. Men alternativ på konsumentnivå är vanligare än sågar av professionell kvalitet.
 • Över 400 kronor: Fogsvansar som listas för mer än 400 kronor är vanligtvis professionella alternativ eller de som är avsedda för detaljarbete.

Tips

 • Använd långsamt kontrollerade rörelser. Säkerhet är alltid ett problem och att röra sig långsamt är det bästa sättet att förhindra skador. Det ger dig också mer kontroll över bladet under precisionsskärningar.
 • Var alltid uppmärksam på fingrarna. Under alla projekt är det lätt att förlora miljön och fingrarnas placering. Håll dem alltid borta från bladets väg för att förhindra personskador.
 • Använd rätt blad. Se alltid till att använda rätt verktyg för jobbet. Även om alla sågar kan kapas, är de speciellt utformade för att skära på olika sätt, vilket är avgörande för en kvalitetsfinish.
 • Se till att förhindra ytrost på din fogsvans. Års erfarenhet har lärt oss några saker, och med handverktyg förändras ingenting mycket. Om du inte älskar kommer din fogsvans så småningom att visa tecken på rost. Det gäller särskilt om de lämnas i något som ett utomhusgarage eller skjul där det blir fuktigt och kallt på vintern. De flesta upptäcker bara detta nästa gång räckvidden för fogsvansen att göra ett jobb. Ett bra sätt att förhindra detta är att helt enkelt torka av det när du är klar och sedan ge det en spray med något. Det tar några sekunder och hjälper dig att förlänga sågens livslängd.
 • Se också till att förhindra att din fogsvans klibbar. Jag nämnde tidigare att en såg med fler tänder per tum hjälper till att förhindra fastnat. Men om du har en äldre såg och inte vill köpa en ny så är det här ett snabbt tips för att förhindra att det sitter fast. Gnugga lite smör eller en lätt olja längs bladet innan du börjar såga. Även en snabb spray med WD40 hjälper mycket.
 • Du borde också ta bra hand om tänderna. Jag har genom åren sett människor behandla sin fogsvans som en hammare. De använder den och dumpar den någonstans tills de är klara. Det tar några sekunder att torka ner det, spraya det med WD 40 och hänga upp det, ur vägen. Det hindrar att det täcks av damm, och ännu viktigare förhindrar risken för bladets skärande tänder.

Säkerhetstips

Vi uppmanar dig starkt att bära handskar och ögonskydd när du använder en fogsvans eller något verktyg. Tänk också igenom snittet för att undvika misstag. Undersök också materialet för naglar eller andra främmande föremål innan du börjar; du kanske bara sparar ditt blad.

Vi skulle vara otrevliga om vi inte nämnde säkerhetsrådets nummer ett – regelbundet underhåll. Du bör rengöra sågen noggrant efter varje användning för att förhindra rost. Håll det också skarpt. Det är mer troligt att du skadas med ett tråkigt blad än ett skarpt blad på grund av det extra tryck du kommer att lägga på sågen. Det ökar risken för att den glider.

Läs också >>> Skruvmejselsats test

Vanliga frågor

Vad är TPI och varför spelar det någon roll?

TPI står för “tänder per tum”, vilket hänvisar till mängden vassa intervall längs varje tum av fogsvansklingans kant. Ju hårdare material, desto högre bör TPI vara för att säkerställa optimal prestanda.

Vilken storlek fogsvans ska jag köpa?

Om du vill ha större kontroll och precision är korta fogsvansar (30 till 50 cm) rätt val. Sågar mellan 60 och 75 cm är dock det mest populära valet.

Varför ska jag köpa en fogsvans?

Många träarbetare, oavsett om de är yrkesverksamma eller gör-det-själv-arbetare, anser att fogsvansen är oumbärlig. De låter dig klippa mer än bara trä; de är robusta och pålitliga verktyg som erbjuder stor böjning för användarna.

Vad kan en fogsvans göra?

Uttrycket fogsvans betyder generellt alla icke-elektriska skärverktyg där du levererar manuell kraft (armbågsfett). Många är väl lämpade för grovskärning, antingen med eller mot kornet. Vissa sågar har andra specifika användningsområden, såsom beskärning av buskar och träd som en del av deras årliga underhåll. Du hittar också produkter för mer känsligt arbete och invecklade skär för fin träbearbetning. Dessa verktyg är tillräckligt specialiserade för att det kan vara vettigt att ha mer än en i din verktygslåda för DIY-projekt.

Vad är fördelarna med en fogsvans?

De främsta fördelarna är bekvämlighet och säkerhet. Om du arbetar nära, är ett mindre handverktyg en sken. De kan användas var som helst utan att oroa sig för ledningar eller ström. Den andra väsentliga faktorn är priset. Med specialiserade verktyg åt sidan kan du hitta många prisvärda val, speciellt om du behöver en universalprodukt.

Vad används en fogsvans till?

Denna speciella sågstil används för allmänna jobb runt om i hemmet. Det kommer att skära hårt eller mjukt trä och görs vanligtvis för att sammanfoga bitarna i en annan form. De kan också användas för att skära plast och de flesta icke-järnmetaller.

Bladet på dessa är ganska långt och också ganska brett. Det betyder att det är svårt att använda i ett trångt utrymme och gör dem också ganska grova. Du skulle till exempel inte använda denna typ av såg för någon typ av känsligt eller invecklat arbete.

Bladen är vanligtvis smidda av stål och handtagen är gjorda av hårt trä eller oftare av plast. Som en tumregel är längden normalt allt från 40 till 60 cm.

Kan jag skära metall med en fogsvans?

Det beror på vilken typ du väljer. En fogsvans med ett blad för att skära metall är användbart för att skära metall.

Kan en fogsvans skära trä?

De flesta fogsvansar är avsedda för att kapa trä specifikt. Andra är dock avsedda för skärning av metall eller plast.

Hur väljer jag den bästa fogsvansen?

Det är viktigt att ta hänsyn till bladtyp och design när du väljer en fogsvans. Erfarenhet och forskning är viktigt, men produktbeskrivningar avslöjar ofta sågens avsedda användning.

Läs också >>> Test av svetshjälmar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top