BĂ€sta fogsvansen 2022 – Test av olika fogsvansar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Fogsvans DWHT0-20544

Fogsvans 300-14-F15/16-HP

Fogsvans 2600-22-XT-HP

Fogsvans 550 MM RAW

Klicka hÀr för att se fler fogsvansar.

BĂ€sta fogsvansen 2022

Om du Àr hemmafixare eller hantverkare sÄ mÄste du ha den bÀsta fogsvansen. Med hjÀlp av en bÀst i test fogsvans sÄ kan du enkelt sÄga av brÀdor, reglar och plank. En fogsvans Àr vÀldigt enkel att hantera och bra pÄ att kapa och klyva trÀ. Det kan alltsÄ vara bra att köpa en fogsvans bÀst i test om du arbetar med trÀ.

Men det Àr faktiskt inte sÄ enkelt att köpa en bra fogsvans pÄ nÀtet. Det finns en massa olika modeller av fogsvansar i olika prisklasser. Dessutom sÄ brukar mÄnga affÀrer endast skriva om de positiva sakerna för dÄ sÀljer det bÀttre. AffÀrerna skriver alltsÄ inte om de negativa sakerna. SÄ nÀr du vÀl fÄr hem fogsvansen Àr den kanske inte som du förvÀntat dig. Det kan alltsÄ vara riktigt svÄrt att köpa en bra fogsvans om man inte Àr sÄ insatt i Àmnet.

Men det Àr just av den anledningen som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har gjort en köpguide sÄ att du kan hitta den bÀsta fogsvansen. Jag har nÀmligen gjort mitt eget fogsvans test. Genom att anvÀnda min avancerade och enkellÀsta köpguide sÄ kommer det bli mycket enklare att köpa den bÀsta fogsvansen. Jag skapade den hÀr guiden genom att anvÀnda mig av min egen kunskap om sÄgar och fogsvansar. För att göra guide Ànnu bÀttre sÄ lÀste jag Àven igenom kundrecensioner pÄ sÄgarna. Jag satte sedan ihop all informationen till en komplett köpguide. NÀr du har lÀst igenom min köpguide sÄ garanterar jag att du enkelt kan hitta den bÀsta fogsvansen.

Köpguide fogsvans 2022

Som jag skrev innan Àr det inte sÄ enkelt att köpa den bÀsta fogsvansen pÄ nÀtet. Men det kan bli mycket enklare om du följer min köpguide. NÀr du köper en fogsvans sÄ finns det nÄgra viktiga saker som du mÄste tÀnka pÄ. Det Àr ocksÄ viktigt att du vÀljer utifrÄn dina egna personliga preferenser. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper den bÀsta fogsvansen:

 • TĂ€nder
 • Böjning
 • SpĂ€nning
 • Handtag
 • LĂ€ngd
 • Bladmaterial
 • Bladkvalitet
 • Solid konstruktion
 • Bra grepp
 • Bladstorlek
 • Utbytbara blad
 • FĂ€llbart blad

TĂ€nder

En fogsvans tÀnder avgör hur snabbt den skÀr igenom trÀ och hur rent den skÀr. TandrÀkning hÀnvisas ofta till i tÀnder per tum (TPI). Ju fÀrre tÀnder per tum, desto större blir tÀnderna och desto större blir mellanrummen (eller spaltarna).

tÀnder per tum fogsvans

Grovtandblad har en till sju tÀnder per tum. Dessa blad kan skÀra igenom stora bitar av material snabbt, men inte smidigt; de stora tÀnderna sliter nÄgra av trÀets fibrer och lÀmnar en grov yta.

Blad med 10 eller fler tÀnder per tum har mindre tÀnder med fÀrre spaltar mellan dem. Med fler tÀnder per tum gör bladet ett mjukare snitt. Men eftersom du drar fler tÀnder genom trÀet anvÀnder du mycket mer kraft för att skÀra igenom det.

Det bĂ€sta TPI för dig beror pĂ„ hur du planerar att anvĂ€nda din fogsvans. Till exempel har slitstarka blad, utformade för att skĂ€ra snabbt med trĂ€ets korn, cirka 5 TPI. Å andra sidan har kapade blad, utformade för att göra smidiga skĂ€rningar, 10 till 12 TPI.

TÀnderna bestÀmmer ocksÄ hur en sÄg skÀr. SÄgblad med tÀnder som Àr skarpa pÄ bÄda sidor sÄg pÄ bÄde tryck- och dragstegen. Bladen med tÀnder som Àr vassa pÄ bara en sida skÀr emellertid antingen under tryckslag eller dragslag, men inte bÄda.

Böjning

De flesta fogsvansar har inneboende böjning, vilket innebÀr att bladet kommer att böjas.

En sÄgs böjning kan försvÄra raka snitt. SÄgar med ett tjockare blad blir styvare, men krÀver mer anstrÀngning för att skÀra igenom materialet. Tunnare blad Ä andra sidan kommer att gÄ igenom materialet snabbare, men har mer böjning.

Vissa sÄgar Àr utformade för att övervinna detta böjningdilemma genom konstruktioner som ger stöd till bladet. BÄgsÄgar har till exempel en ram som hÄller bladet pÄ bÄda sidor. En justerskruv pÄ ramen skapar spÀnning pÄ bladet för att förhindra att det böjer sig nÀr du skÀr hÄrdare material, som metall.

TrÀbearbetningssÄgar skÀr endast pÄ slagets dragdel. SpÀnningen som skapas genom att dra, i motsats till att trycka, fÄr bladet att rÀta sig naturligt under skÀrslaget.

SpÀnning

Korrekt bladspÀnning Àr avgörande för att göra en rak och jÀmn skÀrning. NÀr du trycker sÄgbladet mot ett fast föremÄl ska det böjas nÄgot. Ett vÀlgjort sÄgblad kommer att ha en jÀmn kurva nÀr den Àr böjd, vilket betyder att den inte ska böjas i en skarpare vinkel pÄ nÄgon plats. NÀr du slÀpper bladet ska det omedelbart snÀppa tillbaka till rakt.

Vissa fogsvansar Àr utformade för att skapa spÀnning pÄ bladet. Exempelvis har bÄgsÄgblad en c-formad ram som ansluter till bÄda Àndarna av det tunna sÄgbladet. En spÀnningsjustering gör att du kan öka bladets spÀnning och göra det styvare. Vissa sÄgar kan skapa bladspÀnning upp till 50 000 PSI (pound force per square inch), vilket skapar den styvhet som behövs för att skÀra hÄrdare material som metall.

Handtag

Med tanke pĂ„ att du anvĂ€nder en fogsvans manuellt Ă€r handtaget nĂ€stan lika viktigt som bladet. En sĂ„g med dĂ„ligt utformat handtag kommer att vara svĂ„r att kontrollera och obekvĂ€m att anvĂ€nda. MĂ„nga sĂ„gar Ă€r utformade med ergonomiska gjutna handtag med gummerade handtag för maximal kontroll och komfort. Men sĂ„ Ă€r inte fallet med alla fogsvansar. Vissa tillverkare utformar sina sĂ„gar med klassiska och estetiskt tilltalande, fĂ€rgade trĂ€handtag. Även om den hĂ€r designen kan offra komforten, visar en fogsvans med det hĂ€r hedrade utseendet verkligen karaktĂ€r till din verkstad.

LĂ€ngd

LÀngd avser skÀrbladet och inkluderar inte handtaget. En lÀngre sÄg kommer att skÀra igenom mer material pÄ ett enda slag, vilket innebÀr att fÀrre slag behövs för att slutföra ett snitt. LÀngre sÄgar tenderar ocksÄ att ge en jÀmnare och jÀmnare skÀrning. Som sagt, sÄgar lÀngden frÀmst ner till personliga preferenser. En större person med lÀngre rÀckvidd kan kÀnna sig mer bekvÀm med en 60 cm sÄg, medan nÄgon med en kortare rÀckvidd kanske föredrar en 40 cm fogsvans.

Bladmaterial

Rostfritt stÄl Àr ett vanligt material för sÄgar som Àr prisvÀrd och hÄllbar. Dess frÀmsta nackdel Àr att den bara Àr rostbestÀndig Àven om den har en skyddande belÀggning. Volfram- eller hÄrdmetallprodukter har större livslÀngd och hÄllfasthet, men de Àr dyrare.

Kolla Àven in min köpguide för riktigt bra markvibratorer.

Bladkvalitet

Kanske den viktigaste kvaliteten pÄ en fogsvans. Naturligtvis beror valet av lÀmpligt blad pÄ vilken typ av arbete du kommer att utföra. Du bör se till att tandrÀkningen, tandorienteringen, bladformen och jÀmn tjocklek Àr förenliga med de uppgifter du tÀnker anvÀnda den för.

Solid konstruktion

En bra design betyder ingenting om verktyget inte hÄller ihop. Du bör aldrig utöva för mycket kraft pÄ en sÄg, men manuellt tryck kan vara stressande pÄ alla nivÄer. Du mÄste alltid se till att du investerar dina pengar i kvalitetsverktyg, sÀrskilt de som har skarpa kanter. Annars kan de gÄ sönder och skada arbetsstycket och anvÀndaren.

Bra grepp

Var hÀnsynsfull mot dina hÀnder. Du kommer att anvÀnda sÄgen manuellt och dÄligt grepp kan orsaka allvarliga obehag och blÄsor. Dessutom kommer det att minska kontrollen av bladet och kan pÄverka kvaliteten pÄ skÀret negativt. TrÀarbetare bör sÀrskilt ta sig tid att se till att varje sÄg i sin samling har en bra greppdesign för att förhindra dessa problem.

Bladstorlek

Större Àr inte alltid bÀttre. Inte heller Àr mindre. Vissa jobb krÀver mycket stora blad för snabb skÀrning genom grenar eller stora brÀdor. Andra krÀver att du Àr mycket mer exakt, och ett kortare blad Àr önskvÀrt. Att vÀlja rÀtt storlek tar lite erfarenhet och forskning hjÀlper men Àr inte alltid nödvÀndigt. Du behöver bara vara medveten om arbetsstycket och den miljö du kommer att arbeta i.

Utbytbara blad

Detta kan avse specifika typer av sÄgar, men det Àr ÀndÄ viktigt. PÄ mÄnga utföranden Àr knivarna utbytbara och bör bytas ut över tiden. Innan du investerar i en av dessa sÄgar bör du se till att det finns ett stort antal blad för just din sÄg. Du kan vara lugn eftersom knivarna ofta Àr kompatibla med sÄgar som tillverkats av andra tillverkare.

FĂ€llbart blad

Denna funktion gör en sÄg vÀldigt lÀtt att bÀra, vilket kan vara avgörande nÀr du transporterar utrustning till en avlÀgsen plats eller till en campingplats. Ett fÀllbart handtag Àr acceptabelt för dessa sÄgar eftersom de inte pÄverkar verktygets strukturella integritet.

LÀs ocksÄ >>> BÀsta hammaren

FrÄgar att stÀlla sig innan köpet

 • Vilken typ av trĂ€ eller material behöver du sĂ„ga?
 • Behöver du grov eller precisionsskĂ€rning?
 • Har sĂ„gen ett bekvĂ€mt grepp?
 • Stöds produkten av en garanti?

Fördelar med fogsvansar

 • PrecisionsskĂ€rningar. Medan fogsvansar krĂ€ver mer manuell anstrĂ€ngning Ă€n elverktyg, möjliggör de verkligen mer kontroll över bladet. Detta innebĂ€r en bĂ€ttre förmĂ„ga att göra precisionsskĂ€rningar pĂ„ mjukare material. En annan sĂ„gtyp att tĂ€nka pĂ„ Ă€r rullsĂ„gen, speciellt om du arbetar med mycket tunna material.
 • SĂ€kerhet. BĂ€ttre kontroll över bladet Ă€r inte bara fördelaktigt för detaljer. Manuell manövrering av en fogsvans Ă€r mycket lĂ„ngsammare och det Ă€r mycket mindre troligt att du tappar kontrollen över verktyget. DĂ€rför Ă€r de mycket sĂ€krare för anvĂ€ndaren och föremĂ„l som du inte vill klippa Ă€n elverktyg. Om du behöver ett kraftfullt alternativ bör du kolla in vĂ„r recension av fram- och Ă„tergĂ„ende sĂ„gar.
 • Ingen strömkĂ€lla krĂ€vs. Fogsvansar Ă€r ett praktiskt skĂ€rverktyg eftersom de inte behöver en extern strömkĂ€lla. Det betyder att du kan anvĂ€nda enheten i valfri miljö utan behov av batterier eller kablar.

ToppmÀrken

IRWIN

Irwin fogsvans

Irwin grundades 1885 och har försett handlare av alla branscher med kvalitetshandverktyg de kan lita pÄ. Det har sitt huvudkontor i Huntersville, N.C., och Àr frÀmst kÀnt för Vise-Grip-tÀnger. Det producerar dock massor av andra kvalitetsverktyg.

SUIZAN

Suizan fogsvans

Suizan ligger i Tokyo, Japan, och har mer Àn 100 Ärs erfarenhet av att utveckla högkvalitativa handverktyg. Dess ansprÄk pÄ berömmelse Àr dess precisionssÄgar. Alla dess verktyg tillverkas i Japan av skickliga hantverkare. Tyngdpunkten pÄ kvalitet har hjÀlpt till att fÄ respekt frÄn trÀarbetare i alla lÀnder.

PrissÀttning för fogsvans

 • Under 200 kronor: MĂ„nga fogsvansar listar för under 250 kronor. Medan smĂ„skaliga kvalitetssĂ„gar frĂ€mst upptar utrymmet kan man ocksĂ„ hitta sĂ„gsĂ„g och hacksĂ„gar.
 • 200 till 400 kronor: NĂ€stan alla typer av fogsvansar kan listas i denna prisklass. Men alternativ pĂ„ konsumentnivĂ„ Ă€r vanligare Ă€n sĂ„gar av professionell kvalitet.
 • Över 400 kronor: Fogsvansar som listas för mer Ă€n 400 kronor Ă€r vanligtvis professionella alternativ eller de som Ă€r avsedda för detaljarbete.

Tips

 • AnvĂ€nd lĂ„ngsamt kontrollerade rörelser. SĂ€kerhet Ă€r alltid ett problem och att röra sig lĂ„ngsamt Ă€r det bĂ€sta sĂ€ttet att förhindra skador. Det ger dig ocksĂ„ mer kontroll över bladet under precisionsskĂ€rningar.
 • Var alltid uppmĂ€rksam pĂ„ fingrarna. Under alla projekt Ă€r det lĂ€tt att förlora miljön och fingrarnas placering. HĂ„ll dem alltid borta frĂ„n bladets vĂ€g för att förhindra personskador.
 • AnvĂ€nd rĂ€tt blad. Se alltid till att anvĂ€nda rĂ€tt verktyg för jobbet. Även om alla sĂ„gar kan kapas, Ă€r de speciellt utformade för att skĂ€ra pĂ„ olika sĂ€tt, vilket Ă€r avgörande för en kvalitetsfinish.
 • Se till att förhindra ytrost pĂ„ din fogsvans. Års erfarenhet har lĂ€rt oss nĂ„gra saker, och med handverktyg förĂ€ndras ingenting mycket. Om du inte Ă€lskar kommer din fogsvans sĂ„ smĂ„ningom att visa tecken pĂ„ rost. Det gĂ€ller sĂ€rskilt om de lĂ€mnas i nĂ„got som ett utomhusgarage eller skjul dĂ€r det blir fuktigt och kallt pĂ„ vintern. De flesta upptĂ€cker bara detta nĂ€sta gĂ„ng rĂ€ckvidden för fogsvansen att göra ett jobb. Ett bra sĂ€tt att förhindra detta Ă€r att helt enkelt torka av det nĂ€r du Ă€r klar och sedan ge det en spray med nĂ„got. Det tar nĂ„gra sekunder och hjĂ€lper dig att förlĂ€nga sĂ„gens livslĂ€ngd.
 • Se ocksĂ„ till att förhindra att din fogsvans klibbar. Jag nĂ€mnde tidigare att en sĂ„g med fler tĂ€nder per tum hjĂ€lper till att förhindra fastnat. Men om du har en Ă€ldre sĂ„g och inte vill köpa en ny sĂ„ Ă€r det hĂ€r ett snabbt tips för att förhindra att det sitter fast. Gnugga lite smör eller en lĂ€tt olja lĂ€ngs bladet innan du börjar sĂ„ga. Även en snabb spray med WD40 hjĂ€lper mycket.
 • Du borde ocksĂ„ ta bra hand om tĂ€nderna. Jag har genom Ă„ren sett mĂ€nniskor behandla sin fogsvans som en hammare. De anvĂ€nder den och dumpar den nĂ„gonstans tills de Ă€r klara. Det tar nĂ„gra sekunder att torka ner det, spraya det med WD 40 och hĂ€nga upp det, ur vĂ€gen. Det hindrar att det tĂ€cks av damm, och Ă€nnu viktigare förhindrar risken för bladets skĂ€rande tĂ€nder.

SĂ€kerhetstips

Vi uppmanar dig starkt att bÀra handskar och ögonskydd nÀr du anvÀnder en fogsvans eller nÄgot verktyg. TÀnk ocksÄ igenom snittet för att undvika misstag. Undersök ocksÄ materialet för naglar eller andra frÀmmande föremÄl innan du börjar; du kanske bara sparar ditt blad.

Vi skulle vara otrevliga om vi inte nĂ€mnde sĂ€kerhetsrĂ„dets nummer ett – regelbundet underhĂ„ll. Du bör rengöra sĂ„gen noggrant efter varje anvĂ€ndning för att förhindra rost. HĂ„ll det ocksĂ„ skarpt. Det Ă€r mer troligt att du skadas med ett trĂ„kigt blad Ă€n ett skarpt blad pĂ„ grund av det extra tryck du kommer att lĂ€gga pĂ„ sĂ„gen. Det ökar risken för att den glider.

LÀs ocksÄ >>> Skruvmejselsats test

Vanliga frÄgor

Vad Àr TPI och varför spelar det nÄgon roll?

TPI stĂ„r för “tĂ€nder per tum”, vilket hĂ€nvisar till mĂ€ngden vassa intervall lĂ€ngs varje tum av fogsvansklingans kant. Ju hĂ„rdare material, desto högre bör TPI vara för att sĂ€kerstĂ€lla optimal prestanda.

Vilken storlek fogsvans ska jag köpa?

Om du vill ha större kontroll och precision Àr korta fogsvansar (30 till 50 cm) rÀtt val. SÄgar mellan 60 och 75 cm Àr dock det mest populÀra valet.

Varför ska jag köpa en fogsvans?

MÄnga trÀarbetare, oavsett om de Àr yrkesverksamma eller gör-det-sjÀlv-arbetare, anser att fogsvansen Àr oumbÀrlig. De lÄter dig klippa mer Àn bara trÀ; de Àr robusta och pÄlitliga verktyg som erbjuder stor böjning för anvÀndarna.

Vad kan en fogsvans göra?

Uttrycket fogsvans betyder generellt alla icke-elektriska skÀrverktyg dÀr du levererar manuell kraft (armbÄgsfett). MÄnga Àr vÀl lÀmpade för grovskÀrning, antingen med eller mot kornet. Vissa sÄgar har andra specifika anvÀndningsomrÄden, sÄsom beskÀrning av buskar och trÀd som en del av deras Ärliga underhÄll. Du hittar ocksÄ produkter för mer kÀnsligt arbete och invecklade skÀr för fin trÀbearbetning. Dessa verktyg Àr tillrÀckligt specialiserade för att det kan vara vettigt att ha mer Àn en i din verktygslÄda för DIY-projekt.

Vad Àr fördelarna med en fogsvans?

De frÀmsta fördelarna Àr bekvÀmlighet och sÀkerhet. Om du arbetar nÀra, Àr ett mindre handverktyg en sken. De kan anvÀndas var som helst utan att oroa sig för ledningar eller ström. Den andra vÀsentliga faktorn Àr priset. Med specialiserade verktyg Ät sidan kan du hitta mÄnga prisvÀrda val, speciellt om du behöver en universalprodukt.

Vad anvÀnds en fogsvans till?

Denna speciella sÄgstil anvÀnds för allmÀnna jobb runt om i hemmet. Det kommer att skÀra hÄrt eller mjukt trÀ och görs vanligtvis för att sammanfoga bitarna i en annan form. De kan ocksÄ anvÀndas för att skÀra plast och de flesta icke-jÀrnmetaller.

Bladet pÄ dessa Àr ganska lÄngt och ocksÄ ganska brett. Det betyder att det Àr svÄrt att anvÀnda i ett trÄngt utrymme och gör dem ocksÄ ganska grova. Du skulle till exempel inte anvÀnda denna typ av sÄg för nÄgon typ av kÀnsligt eller invecklat arbete.

Bladen Àr vanligtvis smidda av stÄl och handtagen Àr gjorda av hÄrt trÀ eller oftare av plast. Som en tumregel Àr lÀngden normalt allt frÄn 40 till 60 cm.

Kan jag skÀra metall med en fogsvans?

Det beror pÄ vilken typ du vÀljer. En fogsvans med ett blad för att skÀra metall Àr anvÀndbart för att skÀra metall.

Kan en fogsvans skÀra trÀ?

De flesta fogsvansar Àr avsedda för att kapa trÀ specifikt. Andra Àr dock avsedda för skÀrning av metall eller plast.

Hur vÀljer jag den bÀsta fogsvansen?

Det Àr viktigt att ta hÀnsyn till bladtyp och design nÀr du vÀljer en fogsvans. Erfarenhet och forskning Àr viktigt, men produktbeskrivningar avslöjar ofta sÄgens avsedda anvÀndning.

LÀs ocksÄ >>> Test av svetshjÀlmar

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top