Den bästa polygripen 2022 – Test av olika polygriper

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

KNIPEX 8701250 Cobra Polygrip

KNIPEX 8101250 Polygrip

KNIPEX 8603-series Polygrip

KNIPEX 8701180 Cobra Polygrip

Klicka här för att se fler polygriptänger.

Bästa polygripen 2022

Oavsett hur stort ditt garage är så är en polygrip ett självklart tillägg. Detta verktyg är så flexibelt att det kan användas i en mängd olika områden så som på bilen eller på huset. En polygrip är viktig att ha för att kunna vara så precis och effektiv som möjligt när du jobbar i trädgården, verkstaden eller garaget.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken polygrip som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den polygripen du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din polygrip är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa polygripen. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa polygripen. Jag har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa polygripen på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till polygriper så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa polygriperna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna jag tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har jag dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer polygriper, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har jag satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa polygripen kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en polygrip som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test polygrip 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken polygrip som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av polygriper som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat vår köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa den bästa polygripen så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa polygripen 2022:

 • Material
 • Längd
 • Grepp
 • Mekanik
 • Varaktighet
 • Antal
 • Skärpa
 • Pris
 • Säkerhet

Material

Alla polygriper som beaktas i denna köpguide är gjorda av stål. Vanligt stål är en blandning (en legering) av kol och järn. Det resulterande kolstålet är segt men benäget att rosta. Värmebehandling kan användas för att ge styrka. Det gör även stålet mindre sprött. Stål med hög kolhalt låter likadant men är betydligt mer hållbart – speciellt för de slitstarka käftarna på en polygrip.

Tyvärr är stål med hög kolhalt lika benäget att rosta som vanligt stål. En lösning är att ge den en skyddande, elektropläterad beläggning. Det är bra men kommer att slitas så småningom. Den andra är att tillsätta krom och nickel till legeringen och på så sätt skapa rostfritt stål – så kallat på grund av dess utmärkta resistans mot korrosion. stål med nickel och krom är en mycket liknande legering (blandningen har små skillnader, men resultaten är i stort sett desamma). Dessa stål är dyrare och finns vanligtvis på de bästa polygriper.

Mer prisvärt, även om det erbjuder liknande motståndskraft, är kromvanadinstål, som är en populär legering som används i många av de verktyg du hittar i hem- och professionella verktygslådor.

Längd

Den kortaste polygripen vi hittade är 10 cm. De är kompakta och lätta att hålla i handflatan, perfekta för detaljerat arbete. I andra änden av skalan ger 25cm stora versioner massor av hävstång och höghållfast grepp för tunga uppgifter. De flesta polygriper är mellan 15 och 20 cm, en längd som ger en bra kompromiss mellan kraft och hanterbarhet.

Käftarnas huvudsakliga funktion är att ge ett stadigt grepp om ett föremål att dra, vrida, lossa eller dra åt. Av denna anledning är käkarna nästan alltid tandade. Många har en klippkant för att klippa eller ta bort tråd och kabel.

Det finns också några specialmodeller. En vi tittade på hade skåror i käftarna för att öppna och stänga den typ av element som ofta finns på avgasrör och vattenslangar. En annan är specialdesignad för byte av oljefilter. Vissa har skydd i mjuk plast för mer känsligt arbete.

Grepp

Små, billiga polygriper har ofta vanligt stålhandtag, utan grepp alls. För verktyg som inte används regelbundet är det egentligen inget problem. Men det är lätt för dem att glida, särskilt utomhus i kallt väder. De som väljer en polygrip för frekvent användning kommer att vilja ha någon form av grepp som ger ett säkert grepp och större handkomfort – speciellt om mycket kraft appliceras.

Plast är ett vanligt material (ibland gummerat för att göra det mer följsamt), men det är viktigt att det passar bra. Ärmar kan lossna, vilket resulterar i skador på dem och frustration för användaren. Helgjutna handtag, bundna till stålhandtagen under, är det bästa alternativet. Dessa är ofta utformade för ett mer ergonomiskt grepp.

köp polygriptång här

Mekanik

Den glidande svängmekanismen som förbinder de två halvorna av en polygrip är vad som ger dem deras namn. I stället för att ha en enda vridpunkt, finns det ett spår som tillåter en bredare öppning.

I själva verket ger detta två verktyg i olika storlekar i ett. De fungerar ungefär som en vanlig tång i det första läget, men käftarna kan öppnas betydligt längre för att rymma större föremål (bultar, skaft och så vidare) i det andra läget.

Den maximala öppningen kommer sannolikt att påverka ditt val. Vad som också är värt att tänka på är bredden på fixturen som förbinder käftarna. Ofta gör detta liten skillnad, men på en billig polygrip kan det vara en jämförelsevis tjock mutter och bult. Det kan göra det svårt att få in tången i trånga öppningar. Det är också viktigt att ha god rörelsefrihet i leden. Billigare polygriper kan fastna, vilket inte bara är irriterande utan kan orsaka obehagliga klämskador.

Det du har läst hittills kommer att ha gett dig en mer fullständig förståelse för hur du väljer den bästa polygripen för en mängd olika uppgifter du behöver utföra regelbundet. Flera av de vanligaste frågorna behandlas dock nedan.

Varaktighet

När du köper något verktyg bör du förvänta dig att de håller ett tag. När verktygen rostar eller går sönder efter bara ett fåtal användningar är det lätt att känna sig slitet. För att undvika detta bör du välja en tång som är hållbar och gjord för att hålla. Materialet tången är gjord av spelar roll. Men du bör också överväga nivån av hantverk som gick till att göra dem.

Polygriper kan göras med utmärkta material men dåligt utformade, vilket skulle få dem att lätt gå sönder. Detta är en lätt förbisedd funktion, men det är viktigt att ha i åtanke om du vill att din tång ska hålla länge.

Antal

Vissa uppsättningar innehåller bara ett fåtal verktyg, medan andra kan innehålla upp till 20. Den storleksuppsättning du behöver beror verkligen på hur ofta du planerar att använda en tång. Om du gör mycket hemmaarbete, kommer du förmodligen att behöva tång mer än någon som brukar ringa en entreprenör.

Du bör också tänka på att ju fler verktyg ett set innehåller, desto dyrare är det vanligtvis. På grund av detta är det vanligtvis inte den bästa idén att gå ut och köpa det största setet som finns. Ofta kan du spara lite pengar genom att bara köpa den storlek som du verkligen behöver. Större är inte alltid bättre i det här fallet.

Skärpa

Även om polygriper inte främst används för att skära, använder många människor dem för att klippa ledningar och liknande. Du bör leta efter verktyg som är induktionshärdade, eftersom de kommer att klara hårdare ledningar utan att böjas eller bucklas.

Vissa polygriper kommer uppenbart att säga “ej gjord för stål”, vilket betyder att de inte kan skära ståltrådar. Men de kan sannolikt fortfarande skära saker som koppar och aluminium. Detta kan vara allt du behöver om du inte använder ståltråd ofta. Men om du är ett proffs som arbetar med mycket ståltråd, bör du undvika ledningar som inte är gjorda för att klippa den här typen av material.

Pris

Polygripers pris varierar ganska mycket. Vissa är väldigt dyra, medan andra är så billiga att man knappt kan tro det. Kostnaden är vanligtvis kopplad till kvaliteten på verktygen. Om det finns fler tänger i en uppsättning kommer uppsättningen sannolikt att kosta mer. Det beror egentligen bara på kvaliteten på verktygen, varumärket och antalet verktyg som ingår.

Din budget är helt beroende av din egen situation. På grund av detta kan vi inte berätta hur mycket du bör spendera på en polygrip. Vi kan dock berätta att ju mer pengar du spenderar, desto högkvalitativa tänger kommer du sannolikt att få. Om du har en strikt budget, kanske du vill överväga att köpa ett set med färre verktyg i stället för att köpa ett billigt set med många verktyg. På så sätt kommer polygriperna att vara av hög kvalitet.

Säkerhet

Du bör också tänka på säkerheten när du väljer din polygrip. Verktyget kan orsaka avsevärd skada om det används felaktigt och bör därför förvaras korrekt och säkert när det inte används. Undvik också att använda din tång på ytor som är polerade och mjuka.

Lista över de bästa polygriperna 2022

 • Bäst i test: KNIPEX 8701250 Cobra Polygrip
 • Populärast: KNIPEX 8101250 Polygrip
 • Premiumval: KNIPEX 8603-series Polygrip
 • Billigast: KNIPEX 8701180 Cobra Polygrip

Vad du bör tänka på när du köper en polygrip.

Ja, polygrip är enkla verktyg med en enkel design. Nej, inte alla polygriper är likadana även om de ser ut som de. Som sådan finns det viktiga saker att tänka på när du köper en polygrip. Att veta vad ett verktygs konstruktionsmaterial och finish är kan göra stor skillnad mellan att köpa en kvalitetsprodukt och att lägga till ytterligare ett skräp till skrothögen.

Byggmaterial och ytbehandlingar

Byggmaterial och verktygsfinish är kritiska men ofta förbisedda delar av verktygsvalsprocessen. Idag är kvalitetsverktyg nästan alltid smidda, och vanligtvis är verktygsstål högkolhaltiga stål och/eller legeringar som innehåller krom, såsom krom-vanadin eller krom-molybden. Båda två är av högkolhaltiga stål och krombaserade stållegeringar och tenderar att vara starka och mer hållbara än vanligt stål, och krombaserade legeringar tenderar att vara något mer rostbeständiga. Värmebehandlade stål är också starkare och mer hållbara än sina konkurrenter.

Dagens verktyg kan använda en mängd olika rostbeständiga ytbehandlingar, även om många billiga verktyg hoppar över efterbehandlingsprocessen helt, vilket gör dem mer rostbenägna. Vanliga kvalitetsfinishar inkluderar krom, svart oxid och härdning av hölje (även känd som oljehärdning). På baksidan, undvik rostfritt stål som pesten. Det kan vara rostbeständigt, men dess styrka slår bara den hos aluminium. Alla material påverkar hur du använder din polygrip så tänk noga på vad du väljer innan du köper din polygrip.

Vanliga problem

Även om den grundläggande polygrip är ganska enkel, kan köpare fortfarande finna sig själva ställa några frågor om detta verktyg. Innan du köper ett verktyg hjälper det att förstå hur det används, vilken storlek eller storlekar som kan behövas och så vidare. Ibland hjälper det till och med att veta vilken typ av namn verktyget går under för att säkerställa en grundlig sökning efter de bästa tillgängliga alternativen.

Är alla polygriper likadana?

Bortsett från uppenbara variationer i fysisk storlek, ser de flesta väldigt lika ut. Men vilka små skillnader det finns kan ha stor inverkan på hållbarhet och prestanda. Följande funktioner spelar alla en roll för att se till att du vet hur du väljer den bästa polygripen för din verktygssats.

Vad kan man använda en polygrip till?

Polygriper designades ursprungligen för att användas av rörmokare, men de är lika användbara i en mängd andra områden, särskilt mekaniska och biltillämpningar.

Finns polygriper med andra namn?

Vanligtvis går inte polygrip en under andra namn; Men en variant av denna design används ordet tång ofta. känd för sina spont-och-spårgångjärn och förskjutna käftar.

>>> Är du intresserad av garageportar? Klicka här. 

Vad en polygrip är

Polygriptång är mångsidiga verktyg som används för att greppa och böja hårdvara. De har två nivåer av tänder; de fina tänderna placerade nära framsidan är utformade för att greppa små föremål och spikar, medan de grova tänderna som är placerade bakåt är utformade för att greppa skrymmande muttrar och bultar. Fördelen med polygriptången är att den har en pivot som kan justera dess käftstorlek, vilket gör att du kan arbeta med föremål av varierande storlek. En slits i nacken gör att pivoten kan glida mellan de två positionerna.

Polygriptång är användbar för en mängd olika hushållsreparationer som att byta ut en diskbänkskorg, reparera en kökskran, göra bilreparationer och installera slangar. Du kan använda dem för att hålla en mutter stadigt medan du lossar en skruv med en skruvmejsel, för att böja eller räta ut en liten spik, för att klippa en tunn tråd eller för att trycka ihop en lätt klämma. Dessutom kan glidledstänger användas för att greppa verktyg som skruvmejselhandtag eller mejslar. De annonseras till och med som en nödvändig del av medicinsk utrustning för hantering av trådar, stift och stavar.

Använd aldrig polygrip som hammare eftersom de kan spricka eller gå sönder. Dessutom bör de inte utsättas för överdriven värme eftersom värmen kan förstöra materialet i verktyget. Vissa polygriper har komfortgrepp; du bör dock vara medveten om att dessa grepp inte nödvändigtvis skyddar mot elektrisk ström. En nackdel med polygriper är att de inte bör användas till något som måste hållas riktigt hårt, eftersom de ibland glider ur sin plats.

När du köper en polygrip, välj ett långvarigt kvalitetsmaterial. Kontrollera att ytorna är jämna och att tänderna är vassa. Slöa tänder kan göra att tången glider, vilket kan leda till skada. Se dessutom till att handtagen öppnas smidigt och att de inte vibbar vid svängtappen.

Saker att överväga innan du köper en polygrip

Vad gör ett bra köp? Vad krävs för att du ska kunna välja det bästa polygripsetet till dig själv när du går ut och handlar det? Det är den detaljerade produktanalysen och forskningen av denna produkt. Ja, vi vet det eftersom vi har upplevt hela processen. Vi har gjort detaljerade undersökningar om de trendigaste polygriperna på marknaden nu för tiden. Du kanske har olika frågor på gång i ditt sinne angående denna produkt; några av dem är:

 • Varför ska du investera i en polygrip?
 • Är denna produkt värd att köpa?
 • Varför ska man bara välja den bästa?
 • Hur väljer man den bästa polygrip för sig själv?
 • Vilka är de primära användningsområdena för polygriper?
 • Vilka är fördelarna med att använda den?

Det är viktigt att få alla dina tvivel och frågor besvarade innan du slutför ditt köp; därför bör du leta efter information genom olika källor såsom mun-till-mun, webbplatsrecensioner, kundrecensioner, konsumentforum, köpguider och mer.

Vi lovar alltid att erbjuda bästa möjliga information online; Men i alla fall, om du hittar något som är felaktigt, olämpligt eller inte aktuellt, kan du alltid vara välkommen att kontakta oss. Vi kommer att undersöka klagomålet och arbeta för att förbättra det. Våra läsare är vår prioritet och kommer alltid att vara; därigenom har olika andra myndigheters webbplatser verifierat oss för vår äkthet och engagemang.

Viktigt att tänka på när du använder den bästa polygripen

köp en stor polygrip tångPolygriper är handverktyg som främst används för att hålla föremål på plats och för att kapa tråd. De fungerar som en förlängning av din hand för att öka ditt grepp, och ibland hjälper de dig att nå obekväma utrymmen som du inte riktigt kan komma till med fingrarna. De faller under kategorin enkla spakar, där leden fungerar som stödpunkten. När du klämmer ihop handtagen använder du stödjepunkten för att förstärka din styrka, som sedan fokuseras i tångens käftar. Ju längre avståndet är från leden till handtagets ände, desto mer kraft kan du rikta till käftarna. Forntida smeder var de första som använde tång; de behövde ett sätt att greppa glödhett järn.

Även om det finns många typer av tänger idag så är den vanligaste och mest grundläggande typen av tång den mest populära och det är polygripen. I själva verket är en polygrip så vanliga att de ofta kallas för “tång”. Polygriper har två uppsättningar tänder på sina käkar: fina och grova. De fina tänderna är användbara för att ta tag i mindre föremål som naglar. Samtidigt är de grova tänderna bra för att ta tag i stora saker som muttrar eller bultar. Den rörliga delen av tången är pivoten. I stället för att bara tillåta dig att öppna och stänga tången, låter glidleden dig ställa in munnen i två olika lägen. Du kan skjuta isär tången för ett bredare grepp eller skjuta ihop dem för ett smalare grepp.

Medan polygriper är de vanligaste och mest grundläggande, har de gett mycket av sin prestige till mer specifikt växlade verktyg eftersom polygriper har ett rykte om att ha kunnat glida ifrån dig när du använder dem. Oavsett vilken tång du använder bör du lägga en trasa runt alla färdiga ytor du behöver dra åt för att skydda den från repor.

Olika polygriper och tångtyper

Polygriper är några av de mest mångsidiga verktygen för händiga människor och verkstäder och bör finnas i varje verktygslåda. De är mycket användbara för byggnads-, underhålls-, reparations- eller tekniska uppgifter som kräver grepp, skärning, vridning, fastspänning, dragning eller klippning. Tång har funnits ett tag nu och finns i olika former och stilar, alla anpassade för att passa olika lämpliga funktioner.

Vilka tångtyper finns

Med alla dessa varianter av specialiserade tång tillgängliga att välja mellan, kan det vara lite av en fix att hitta den bästa för att uppfylla dina behov. Vår köpguide analyserar några av de saker du kommer att stöta på när du funderar på att köpa dig en fantastisk tång.

Det finns ett stort antal typer av tänger på marknaden att välja mellan. Här är några av de vanligaste som du med största sannolikhet kommer att stöta på.

Linemanstång

Även kallad elektrikertång och sidavskärande tång, den här typen av tång är idealisk för elektriker och används främst för att klippa, böja, skala och skarva ledningarna. – gångjärn vid en inställd vridpunkt. Tångens käftar har en platt front med grunda tandningar för att greppa platta föremål, detta gör också att elektriker kan sno ihop kablar.

Sliptång

Denna tång är populär bland husägare och är ett praktiskt verktyg att ha vid någon form av hemreparation. Dessa tänger har rörliga svängtappar som kan justeras ner i längden på enheten för att öka avståndet som käftarna kan öppna.

Spontänger

Även kallad “vattenpumpstång”, dessa tänger har sina käftar förskjutna och används oftast av mekaniker, elektriker och rörmokare för att justera muttrar, bultar och andra beslag som har en oregelbunden form. De har vanligtvis tandade käftar inställda i en 45 till 60-graders vinkel från de exakt inriktade handtagen.

Polygrip

Polygriper har en bult och spakmekanism som låser klämmorna på plats innan de släpps igen. Denna typ av tång används när en viss uppgift kräver en tång som låser ordentligt på plats. De används vanligtvis för svetsning där svetsaren behöver hålla de 2 metallbitarna under svetsningen.

Avbitartång

Dessa tänger är främst designade för att skära material. Diagonala skärare (även känd som sido- eller avbitartänger) kan användas för att greppa och skarva trådar förutom att klippa dem. De är också användbara för att ta bort naglar och utföra arbete via indrag.

Nåltång

En av de vanligaste stilarna av tång, nåltång har en lång käke som smalnar av till en punkt. Detta gör den mycket användbar för känsliga uppgifter eller jobb som måste utföras i mindre utrymmen.

Avbitartång

Denna tång fungerar genom att förse dig med skärande kanter i en cirkulär eller elliptisk form för att skära igenom bara isoleringen och lämna naken tråd när du drar av isoleringen. Vart och ett av tångens hål är märkta med den trådstorlek den motsvarar. Denna tång kan förekomma i former där den är väldigt lik polygriper.

fäktningstång

Designen på denna tång är mycket avsiktlig eftersom den inte har det typiska utseendet för de andra tängerna. Den har en formen av en hammare som gör att den fungerar som en liten hammare samt en avdragare som gör att den även kan dra ut spikarna. Även denna tång har ett liknande användningsområde som polygriper.

Vilka faktorer ska jag då räkna med när jag väljer rätt sorts polygrip eller tång?

Det finns flera faktorer att tänka på när man letar efter rätt tång idag. Dessa faktorer inkluderar:

Storlek på tången

Ditt val av storlek och typ av tång du får bör bero på mängden ansträngning och styrka som behövs för den nödvändiga uppgiften. De olika storlekarna på tång som finns har alla funktioner som de är bäst lämpade för. Tång med längre handtag är bra för att utnyttja verktyg för trånga utrymmen och mindre utrymmen. En mindre polygrip är idealisk för precisionsrelaterat arbete.

Materialet

Valet av material som används vid tillverkning av en tång är också en väsentlig faktor som påverkar hur verktyget utför jobbet. HRC är förkortningen för hårdheten hos ett verktygs designmaterial. Tång med hårdare HRC är gjorda av tuffare metaller och tenderar därför att bli sprödare. Tång byggd av krom och vanadin är vanligtvis en bra väg att gå på grund av deras användareffektivitet och robusthet.

Enkel användning

Vanligtvis skulle alla verktyg som är effektiva och lätta att använda locka fler användare. Om du behöver använda tången mer regelbundet bör du överväga att lägga mer pengar på en tång som har en bättre design eller ergonomiskt formade handtag (som minskar tröttheten).

Garanti

Vissa varumärken erbjuder mer utökade garantier än sina jämförbara. Dessa märkens produkter är vanligtvis mer att föredra framför märken som ger kortare garantier. Garantier kan komma till nytta ibland och det är alltid bäst att ha alternativet.

Vanliga frågor om polygriper

Behöver du en polygrip?

Polygrip är den vanligaste och kan mycket väl vara den mest mångsidiga typen av tång som för närvarande är känd för mänskligheten. I praktiskt taget alla utom de mest specialiserade verktygssamlingarna kommer man att hitta ett eller flera par av dessa polygriper, och din bör inte vara något undantag från denna regel. Ursprungligen konstruerades denna design främst för att stödja rörmokare och deras arbete, men sedan den först kom in i arbetsstyrkan har glidledstången visat sig kunna hantera en mängd andra jobb, särskilt inom den mekaniska världen.

Till sin natur är polygrip en justerbar, vilket gör att användare kan byta från att greppa smalare föremål till att säkra bredare utan att byta verktyg eller fysiskt ändra sin position. Denna funktion är särskilt användbar i trånga utrymmen, som under huven eller diskbänken. Dessutom kan detta verktyg fylla i för en skiftnyckel om behov uppstår. Även om det verkligen inte är idealiskt för vanligt fordonsarbete, är det inte alls en dålig idé att hålla ett av dessa verktyg i en nödbilsverktygssats.

Oavsett om du är rörmokare, bilägare eller husägare är en polygrip ett viktigt verktyg att ha till hands. Polygriper kan användas för en mängd olika jobbtyper, särskilt VVS och mekaniska jobb. I ett klämt läge kan en polygrip ersätta en skiftnyckel.

Vi hittade under vårt test att polygriper är som bäst när man använder dem under sitt arbete i garaget.

När uppfanns polygripen?

Polygripen eller tången har en lång historia av att vara ett basverktyg i den industriella världen. Under årtiondena dök nya tångstilar upp och blev bättre med tiden. Under årtiondena växte nya tångstilar fram, som den tåliga skomakarens tång – men i århundraden var tänger i huvudsak en klädd tång.

När den industriella revolutionen rullade runt sköt efterfrågan på funktionella, hållbara och mångsidiga verktyg i höjden. Arbetarna behövde en sofistikerad och specialiserad anordning för att hålla jämna steg med den skenande industrialiseringen. Och så föddes den moderna polygripen.

En tidig innovation: Linemans tång

Runt 1857 kom den första moderna stilen av tång på marknaden – Lineman’s tång. Utvecklad av Klein Tools, och även känd som Kleins, Lineman eller kombinationstång, används Linemans tång fortfarande idag av elektriker, linjemän och andra hantverkare.

Verktygets uppfinnare, Mathias Klein, identifierade en lucka på marknaden för ett heltäckande verktyg för att hjälpa elektriker i deras bransch. Även om glödlampan ännu inte hade uppfunnits, förlitade sig dåtidens kommunikationsindustri på kapning, vridning och böjning av ledningar. Konceptet för Linemans tång uppstod när Klein nitade en trasig halva av sidavskärande tång till en ny halva. Den äldsta kända uppsättningen av Lineman’s Pliers är från 1904 och fungerar fortfarande idag! Sedan starten av dessa innovativa verktyg har Klein Tools utvecklat mer än 100 typer och storlekar av tång.

Ytterligare utvecklingar: VISE-GRIPs och mullvadsnycklar

Nästa hopp i tångvärlden kom på 1920-talet när den danske smeden William Petersen utvecklade den första låstången. Hans tidigaste handgjorda prototyper skapades runt 1920, när Petersen insåg att han behövde ytterligare ett par händer runt butiken. År 1924 hade Petersen utvecklat sin design fullt ut och märkt dem VISE-GRIPs. Termen används fortfarande för att hänvisa till än i dag.

År 1955 utvecklade skotskfödde Thomas Coughtrie från M. K. Mole & Son ytterligare låstänger och utvecklade “Mole” självgreppsnyckeln, som fanns tillgänglig i 25 och 17.5-cm böjda eller raka polygriper. Coughtrie marknadsförde Mole Wrench som en allt i en kombination av klämma, skruvstycke, skiftnyckel och tång.

1933 uppfanns den första “tången och spåret” av Channellock, då känt som Champion-DeArment Tool Company polygripen. Även kallad justerbar tång, Channellocks och Multi-Grips (bland andra namn), dessa specialiserade polygriper har tandade käftar inställda i 45 till 60 graders vinkel från verktygets handtag.

Populariteten för den varumärkesskyddade Channellock-tången växte så skenande att 1963 bytte företaget namn till Channellock, Inc. Dessa tidiga utvecklingar inom tång banade väg för mer raffinerade stilar som nål-nos och fjädertång. Det som började som en enkel, handsmidd tång har utvecklats till en rad specialiserade, sofistikerade verktyg som används av hantverkare och gör-det-själv-älskare runt om i världen.

Hur fungerar en polygrip?

Huvudmanövreringen är ungefär densamma som en vanlig tång, förutom att glidförbandet erbjuder en andra position med ett utökat greppområde. Vissa polygriper har också en del som används för att skära av tråd.

Vilken är den vanligaste storleken på polygriper?

Även om många längder är tillgängliga, är den vanligaste storleken för polygrip antingen 15 eller 20 cm. De är lika populära.

Hur länge håller en polygrip?

Den bästa polygripen är välgjorda verktyg som har utmärkt hållbarhet. De ska hålla många år, även i tuffa arbetsmiljöer.

Vad är en polygrip?

Ofta känd helt enkelt som “tång”, är polygripen ett allmänt förekommande verktyg. Det finns i verktygsuppsättningar för hemreparationer, rörmokares verktygsväskor och mekanikers verktygslådor. Det här verktyget kan inte bara hittas praktiskt taget var som helst, utan det säljs också av nästan de flesta tillverkare.

För vissa verkar det som att ett verktyg är ett verktyg. Men i verkligheten kanske inte ens verktyg som ser nästan identiska ut är samma sak. På baksidan kan verktyg som kanske inte ser likadana ut båda betraktas som polygrip.

Att känna till designen, funktionerna och den avsedda användningen av alla verktyg är avgörande när det gäller att hitta och köpa en kvalitetsprodukt. För att göra urvalsprocessen enklare har vi undersökt för att bespara dig smärtan med att sålla igenom allt själv och för att göra det enklare att hitta en kvalitets polygrip.

Vilka polygriptyper finns det?

Medan många polygriper har en gemensam formfaktor, finns det tre huvudsakliga varianter som köpare kan stöta på. Den traditionella designen, spont- och spårversionen och spärrtången designades alla med VVS-applikationer i åtanke. Trots detta kan alla polygriper användas i en mängd olika roller, även om vissa kommer att göra det bättre än andra.

Traditionell design

Den traditionella polygrip en är lätt den vanligaste typen. Denna variant använder en symmetrisk design med två enskilda delar fästa till varandra i mitten med antingen en fast nit eller en mutter-och-bult-kombination. En av de två delarna har plats för vridpunkten medan den andra har två slitsar mellan vilka gångjärnsfästet kan flyttas. Gångjärnsfästet skapar tillräckligt med tryck för att tillåta användare att enkelt byta från en smal käftstorlek till en bred med otrolig lätthet samtidigt som verktygets sannolikhet för att flytta ur position under användning minimeras.

Käftarna som används i denna design har ofta aggressiva tänder för att ge ett stadigt, halkfritt grepp. Storleken varierar också i bredd för att rymma ett antal olika föremålsformer och storlekar. Detta gör att verktyget enkelt kan anpassas till applikationer som bilreparation, vilket ger användarna ett stabilt grepp om muttrar och bultar.

Delad polygrip

Polygrip skiljer sig från det traditionella mönstret på två huvudsakliga sätt. För det första använder denna variant ett huvud med förskjutna handtag. I samordning med gångjärnsmekanismen gör denna förskjutna design att käftarna fungerar bättre med mycket större föremål än en traditionell design med en liknande total längd.

För det andra använder denna deluppsättning av polygriper en mer komplex gångjärnsmekanism. Som namnet antyder har en av de två primära verktygsdelarna en serie spår vid vridpunkten tillsammans med en slits som löper vinkelrätt mot spåren. Den andra delen använder en bula, eller “tunga”, som, när den väl är säkrad på plats, kan glida in och ut ur ett givet spår som användaren kräver. Denna inställning gör spontänger särskilt användbara för rörmokare och andra som arbetar i trånga utrymmen.

Spärrande

Även om det är tekniskt annorlunda, ser en spärrtång väldigt lik ut med spontänger. I själva verket, vid ett ögonkast, är de praktiskt taget omöjliga att skilja. På grund av deras matchande formfaktorer fungerar både spärrtång och vanliga polygriper otroligt nog i samma sammanhang, som VVS och arbete i utrymmen som är för trånga för en traditionell variant av liknande storlek.

Gångjärnsdesignen på spärrtången är det som skiljer den från resten av familjen. Den här designen, som är lätt det mest komplicerade gångjärnet av de tre, använder en serie spärrtänder längs längden av spåret som det lånar från spont- och spårdesignen. För att byta verktyg’ s storlek måste användare trycka på en knapp vid vridpunkten och skjuta käftarna på rätt plats. Väl i spel låser spärrhaken käftarna på plats för konsekventa, repeterbara resultat.

Vilket material ska handtaget vara gjort av på den bästa polygripen?

I de flesta set är alla tänger gjorda av samma material. På grund av detta är handtagsmaterialet viktigt. Om den är av låg kvalitet kommer den att tappa alla tången ett snäpp. Om du ogillar handtagsmaterialet kommer du inte att gilla att använda någon av tången. Vi föredrar formgjutna komforthandtag och de som är plastdoppade. Båda dessa handtagsmaterial är bättre för vissa situationer.

Gjutna handtag är mest lämpade för situationer där du behöver ett säkert dropp. Dessa handtag gör att du kan applicera mycket tryck, vilket leder till ett bättre grepp. Doppade handtag är bäst för tillfällen då du bara försöker arbeta snabbt. De kan vara bäst för rörmokare och andra som arbetar i trånga utrymmen.

Alla handtag ska vara halksäkra även när dina händer är täckta av olja eller fett. Ingen vill ta itu med att tappa sina verktyg hela tiden, potentiellt slå sönder dem och slösa bort produktiv tid.

Vilket material ska polygripen vara gjord av?

Alla polygriper är gjorda av stål. (Eller, vi borde säga de flesta tång, eftersom det kan finnas några konstiga tänger där ute som är gjorda av något annat.) Men allt stål är inte gjort lika. Olika företag har sina egna lagar angående blandning av stål, vilket leder till varierande stålkvaliteter beroende på vilket land det kommer ifrån.

Detta betyder dock inte nödvändigtvis att stål från alla andra länder är dåligt. Du kan hitta kvalitetsvapen från andra länder, så kasta inte ut ett verktyg direkt bara för att det inte är tillverkat i ditt hemland.

Vad är tång?

En tång är ett handhållet verktyg som består av två S-formade stänger som nitats ihop nära mittpunkten för att skapa en pivot, med klämmor på ena sidan och handtag på den andra. Klämmorna finns också i olika former (långa, tunna och spetsiga, breda, räfflade, etc.)

Hur använder jag en polygrip?

Tång är i grunden väldigt enkla verktyg att använda. Allt du behöver göra är att klämma på handtagen för att greppa målobjektet mellan klämmorna, hävstången förstärker trycket som du utövar. Specialisttänger kan kräva vissa förbättringar av din teknik, men i princip är det så du använder en tång.

Vad är skillnaden mellan polygriper och skiftnycklar?

Tången och skiftnyckeln har liknande användningsområden men utför dessa funktioner på olika sätt. Tång greppar föremål i svängbara käftar av olika former och storlekar och låter dig applicera mer kraft än du skulle kunna med dina bara händer.

Skiftnycklar å andra sidan är gjorda för att dra åt och lossa muttrar och bultar. De är mindre benägna att skada muttrar och bultar eftersom de är utformade för att greppa dem i ett speciellt format huvud så att du kan applicera betydande rotationskraft (vridmoment) och uppnå rörelse. Skiftnycklar är fixerade och rör sig inte runt en punkt som en tång gör.

Slutsats

Innan du förbinder dig till någon polygrip, försök att kontrollera att den fungerar bra av den anledningen du är köper den. Precis som många andra verktyg är att köpa dessa i ett set ett bra sätt att börja – sedan kan du börja anpassa därifrån. Vi hoppas att vår utförliga köpguide kunde hjälpa dig hitta den absolut bästa polygripen för dig och att det vidgade dina vyer för vad du ska kolla på innan du köper din polygrip.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top