BĂ€st skruvmejselsats 2021 – Test av olika skruvmejslar

skruvmejsel test

BĂ€st skruvmejsel set 2021

Det kvittar nĂ€stan vem du Ă€r – alla behöver en skruvmejsel. Med hjĂ€lp av en skruvmejsel sĂ„ kan enkelt skruva in skruvar. Det Ă€r ett vĂ€ldigt mĂ„ngsidigt verktyg som kan anvĂ€ndas till att skruva in mĂ„nga olika skruvar. Även om du inte skruvar sĂ„ ofta sĂ„ kan det vara bra att ha en skruvmejsel. Du kanske mĂ„ste dra Ă„t nĂ„gra skruvar som har lossnat eller helt enkelt bara sĂ€tta upp en hylla.

Men det Àr faktiskt inte sÄ enkelt att köpa en bra skruvmejselsats pÄ nÀtet. Det finns vÀldigt mÄnga olika modeller av skruvmejslar i olika prisklasser. MÄnga affÀrer brukar Àven bara skriva om de positiva sakerna för att dÄ sÀljs det bÀttre. Men detta innebÀr att du inte fÄr en klar bild av hur bra skruvmejslarna faktiskt Àr. Du vill ju absolut inte köpa nÄgot som inte Àr som du förvÀntat dig. Om man inte Àr sÄ insatt kan det dÀrför bli svÄrt att köpa nÄgot sÄ enkelt som ett skruvmejselset.

Men det Àr just av den anledningen som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har satt ihop en riktigt bra köpguide. Genom att anvÀnda min enkellÀsta köpguide som en grund sÄ kommer du enkelt att kunna köpa den bÀsta skruvmejselsatsen. Jag byggde upp den hÀr köpguiden genom att anvÀnda mig av min egen kunskap om skruvmejslar. Eftersom jag har varit en hemmafixare lÀnge nu sÄ har jag samlat pÄ mig vÀldigt mÄnga skruvmejslar. Jag har testat dessa för att fÄ en bra bild av vad ska leta efter nÀr man köper en skruvmejselsats. Men jag lÀste Àven igenom andra kundrecensioner för att se vilka skruvmejslar som Àr bÀst. Efter att du har lÀst igenom min köpguide sÄ garanterar jag att du enkelt att köpa den bÀsta skruvmejselsatsen.

Köpguide för skruvmejselats 2021

Som jag skrev innan Àr det faktiskt ganska svÄrt att köpa en bra skruvmejselsats pÄ nÀtet. NÀr du ska vÀlja rÀtt skruvmejslar för dig sÄ finns dÀr en del viktiga faktorer som du mÄste tÀnka pÄ. Det Àr ocksÄ viktigt att du vÀljer utifrÄn dina egna personliga preferenser. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper de bÀsta skruvmejslarna:

 • Huvud
 • Separata eller integrerade huvuden
 • Spetsen
 • Lagring
 • Syfte
 • Funktioner
 • Handtag
 • Antal skruvmejslar
 • Solid konstruktion
 • AnvĂ€ndbara storlekar
 • Skaftkvalitet
 • Spets och bladkvalitet
 • Avtagbara handtag och bits
 • Pris
 • Typ av skruvmejselsats
 • Isolerad eller standard

Huvud

Det verkar finnas en stĂ€ndigt vĂ€xande lista över huvudtyper som utvecklats av olika företag i ett försök att se till att du köper deras bitar. Det Ă€r inte konstigt att de flesta av dessa huvudtyper ser likadana ut. ÄndĂ„ beror den typ av skruvmejsel som du köper pĂ„ syftet med att anvĂ€nda dem.

Om du tĂ€nker anvĂ€nda ditt set för trĂ€dgĂ„rdsskötsel Ă€r det idealiskt att vĂ€lja Phillips, slitsade och platta huvuden. Å andra sidan, om du tĂ€nker anvĂ€nda den för professionella Ă€ndamĂ„l, Ă€r ett sexkantigt eller Torx skruvmejselhuvud det bĂ€sta för dig. Torx-skruvmejslar anvĂ€nds ofta med elektronisk utrustning, medan sexkantskruvhuvuden anvĂ€nds för gör-det-sjĂ€lv-möbler. NĂ€r du övervĂ€ger anvĂ€ndningen av dina skruvar kan du vĂ€lja rĂ€tt val för dig.

Separata eller integrerade huvuden

För en person som letar efter enklare lagring och ett större urval av bitar Àr det bÀsta alternativet att fÄ en multibitskruvmejsel. Multi-bit skruvmejslar bestÄr av ett blad, handtag och fÀstmekanism som gör att bitar kan anvÀndas omvÀxlande. Detta lÄter dig ocksÄ anvÀnda en kraftborr om de enskilda bitarna Àr kompatibla med dessa.

ÄndĂ„ kan skruvmejslar med fasta bitar anvĂ€ndas till din fördel eftersom de kommer att vara mer sĂ€kert sĂ€krade. Att ha en dedikerad skruvmejsel kan vara en bra idĂ©, sĂ€rskilt om du stöter pĂ„ samma typ av skruv varje gĂ„ng. Det Ă€r dock lĂ€ttare att förlora bitar Ă€n att förlora en hel skruvmejsel.

Spetsen

En av de viktigaste delarna av en skruvmejsel Àr spetsen. Att hitta en av hög kvalitet Àr avgörande för din lÄngvariga anvÀndning. HÀrdade tips Àr hÄrdare och mer hÄllbara och du bör se upp för dessa. Notera tips som har doppats i fÀrg för att se ut som hÀrdade.

Dessutom kan du se upp för magnetiserade skruvmejselspetsar. MÄnga apparater kommer nu med magnetiserade huvuden som gör positioneringen av ett verktyg mycket enklare. Du bör ocksÄ hÄlla utkik efter styrkan i dessa magnetiska spetsar, eftersom vissa Àr starkare Àn andra.

Lagring

Eftersom de flesta har begrÀnsat tillgÀngligt utrymme Àr det viktigt att vÀlja en skruvmejsel med en lagringslösning. SÄdana uppsÀttningar kommer med ett rack, ett fodral eller till och med en lÄda. Du mÄste ocksÄ övervÀga bÀrbarheten hos skruvmejseluppsÀttningen. Oavsett mÄste du se till att lagringen av ditt set inte blir ett stort problem för dig.

Syfte

Anledningen till att du kan fÄ en skruvmejseluppsÀttning varierar frÄn individ till person. Du kan behöva en uppsÀttning för ditt hemanvÀndning, byggnadsbruk eller professionellt arbete. Om du tÀnker skaffa skruvmejslar för allmÀn anvÀndning bör din skruvmejseluppsÀttning innehÄlla olika skruvmejslar och huvuden som kan anpassas till olika skruvtyper. En sÄdan uppsÀttning bör innehÄlla de vanligaste förarhuvudena samt nÄgra som inte Àr sÄ vanliga.

Skruvmejslar Àr en vanlig del av alla byggnadsarbetares jobb. Som sÄdan bör alla skruvmejseluppsÀttningar som de anvÀnder vara tillverkade av material av bÀsta kvalitet och vara korrekt konstruerade. Skruvmejslarna i dessa uppsÀttningar bör vara robusta och ha tung daglig anvÀndning.

Å andra sidan, om du vill utföra arbete som involverar mycket detaljer, behöver du precisionsskruvmejslar. SmĂ„ skruvar och kĂ€nsliga material som krĂ€ver utmĂ€rkt kontroll passar dig. En sĂ„dan uppsĂ€ttning Ă€r extremt anvĂ€ndbar om du arbetar med elektroniska apparater, klockor och smycken.

Funktioner

Olika skruvmejseluppsÀttningar har olika funktioner. NÄgra av funktionerna att se upp för i en skruvmejseluppsÀttning inkluderar magnetiska huvuden, hÄllbarhet, ergonomiska grepp, icke-korrosionsbelÀggning och ett snabbkopplingsdrivhuvud. Magnetiska skruvmejseluppsÀttningar har magnetbitar som gör att de kan fÀsta pÄ skruvarna under anvÀndning. Magnetismen minskar risken för att lösa skruvhuvuden tappar genom att göra det enkelt att hÄlla kontakten.

HĂ„llbara skruvmejseluppsĂ€ttningar Ă€r gjorda i hĂ„rdare konstruktion, snĂ€vare passningar och tyngre material. De mest föredragna materialen Ă€r kromvanadiumstĂ„l eller kraftig legering. Å andra sidan har skruvmejseluppsĂ€ttningar med ergonomiska grepp handtag som har utformats speciellt för komfort och enkel anvĂ€ndning. Handtaget bör helst tillverkas av halkskyddande material.

En skruvmejseluppsÀttning med snabbkoppling har en inbyggd mekanism för att hÄlla fast och greppa förarhuvudena. De hÄller bitarna ordentligt pÄ plats och lÀmnar dem lÀtt utbytbara. BelÀggningsskruvmejselhuvuden med icke-korrosionsbelÀggning sÀkerstÀller att de Àr korrosionsbestÀndiga och rostfria.

Handtag

En liten skillnad i handtagsform eller storlek kan Àndra en skruvmejsel frÄn ett högproduktionsverktyg till ett tekniskt verktyg med hög noggrannhet. En greppkonstruktion med brett handtag gör att du kan köra en skruv med mer kraft, perfekt för att snabbt köra enkla konstruktionsskruvar, medan en smalare design tvingar anvÀndaren att ta mer tid och omsorg med ett precisionsprojekt.

Du hittar ocksÄ skruvmejselhandtag med gummibelÀggning som gör att du lÀttare kan greppa verktyget utan att glida och ger extra komfort för lÄngvarig anvÀndning. Slutligen har vissa skruvmejslar dubbla material gjutna handtag tillverkade med en kombination av hÄrd plast och gummi. Denna delade design ger noggrannheten hos en hÄrdhanterad skruvmejsel med komforten av ett gummihandtag.

Antal skruvmejslar

SÄ hur mÄnga skruvmejslar behöver du verkligen? Det beror pÄ olika projekt du kommer att göra. Om du verkligen Àr en nybörjare hemma reparationer och inte tÀnker ta pÄ dig mÄnga ambitiösa projekt i framtiden, kan ett allmÀnt urval av de mest anvÀnda skruvmejslarna göra bra. Det vore inte vettigt att investera i en uppsÀttning med mÄnga extra bitar som du aldrig kommer att anvÀnda.

Det totala antalet bitar i en skruvmejseluppsĂ€ttning kan strĂ€cka sig frĂ„n fem eller sex skruvmejslar till drygt hundra bitar – Ă€ven om det inte betyder hundra skruvmejslar. Snarare avser ”bit totalt” antalet skruvmejslar, skruvmejselbitar (magnethuvuden av olika typer och storlekar som passar in i ett universalskruvmejselhandtag), skruvmejselhandtag och andra tillagda funktioner som medföljer satsen. Till exempel kan en 100-bitars uppsĂ€ttning innehĂ„lla fyra skruvmejslar, tvĂ„ universalhandtag, 84 olika bitar, en förlĂ€ngningsstĂ„ng, en flexibel förlĂ€ngningsstĂ„ng och Ă„tta specialhuvuden.

Förvaring Àr ett annat övervÀgande, eftersom du vill hysa ihop dina skruvmejslar snyggt. Vissa kit med fem eller flera skruvmejslar innehÄller inte en förvaringsbehÄllare, medan andra har en sluten lÄda, en tyghÄllare eller ett enkelt plaststÀll. Om du inte redan har en hemverktygslÄda eller ett kit med dedikerad skruvmejselförvaring, skaffa en uppsÀttning med egen lagring.

Solid konstruktion

Skruvmejslar mÄste ha en solid konstruktion frÄn handtaget till spetsen. Eventuella spetsiga material kommer att bryta under tryck och göra verktyget vÀrdelöst.

AnvÀndbara storlekar

Om du investerar i en uppsÀttning Àr det viktigt att kÀnna till alla storlekar. UppsÀttningar med mer Àn du behöver för en specifik uppgift kan i slutÀndan vara en vÀrdig investering.

Skaftkvalitet

Skruvmejselns skaft hÀnvisar till axeln mellan handtaget och skruvmejselns bladspets. Medan skaften oftast Àr gjorda av kolstÄl. Med spÄrmÀngder av nickel- eller kromfinish Àr dessa de mest robusta till ekonomisk kostnad, men rostfritt stÄlbaserade skaft Àr ocksÄ populÀra och hÄllbara.

Spets och bladkvalitet

NÀsta sak du kan tÀnka dig Àr kvaliteten pÄ spetsen och bladet. Hela poÀngen med att ha en skruvmejsel Àr att ha tillgÄng till olika typer av skruvmejslar.

Spetsarna pÄ skruvmejslarna föredras att byggas med samma material som skaftet och kolstÄlspetsarna kommer att förbli skarpa och i funktionell form under lÀngre perioder. Försök ocksÄ att övervÀga skruvmejslarnas magnetiska natur. Detta Àr viktigt eftersom det blir lÀttare att hantera skruvarna nÀr muttrarna tas bort.

Avtagbara handtag och bits

NÀstan alla moderna skruvmejseluppsÀttningar med flera spetsar levereras med avtagbara och utbytbara handtag. Dessa gör det enkelt för dig att vÀxla mellan olika typer av skruvmejslar genom att bara byta ut bits och istÀllet för att bÀra hela uppsÀttningar skruvmejslar, kan du fÄ plats med en enda skruvmejsel med 32 delar i bara en liten lÄda. Detta ökar ocksÄ bekvÀmligheten med verktygsbÀrande.

Pris

Skruvmejslar Àr viktiga handverktyg och mÄnga av dem Àr massproducerade i stor skala. Vi har alla antagligen fÄtt en handfull billiga, omÀrkta exempel liggande och du kan förmodligen hÀmta en ny nÀr du gör din veckovisa mataffÀr. I andra Ànden av spektret kan du alternativt ersÀtta ditt veckovisa matinköp med en premiumuppsÀttning av högkvalitativa skruvmejslar frÄn en specialhandlare som kostar dig betydligt mer. Beloppet du Àr villig att spendera beror pÄ dina anvÀndningsbehov, men Àr det vÀrt att spendera mer?

De vanligaste problemen med omÀrkta skruvmejslar med fynd Àr att de tenderar att ha spetsar som inte gÄr i ingrepp exakt, stÄl som snabbt blir flisat och slitet och handtag som orsakar blÄsor nÀr du anvÀnder dem under en lÀngre tid. Det hÀr blir inte stora problem om du bara behöver fixa din kökslÄda eller nÄgot, men de lovar inte bra för upprepad anvÀndning och kan sÄ smÄningom bli en kÀlla till stor frustration. Slitna, dÄligt passande skruvmejslar kan inte vrida fÀstelementen effektivt och mÄste appliceras med mycket mer kraft, vid vilken tidpunkt de sannolikt kommer att glida ur skruven och potentiellt orsaka skador eller skador i processen. Generellt sett, ju mer du spenderar pÄ en skruvmejsel, desto mer kan du förvÀnta dig att skruvmejslarna Àr effektiva, hÄllbara och bekvÀma, vilket gör att du kan vrida större volymer skruvar med ett minimum av frustration.

En av de bra sakerna med skruvmejslar Àr att till och med toppmodeller av högsta kvalitet troligen ligger inom din budget (nÄgot som inte nödvÀndigtvis Àr fallet med exempelvis elverktyg) sÄ det finns definitivt ett fall för att köpa ett litet urval av skruvmejslar av god kvalitet, eller kanske bara en eller tvÄ storlekar som du behöver mest om du inte vill spendera för mycket pÄ verktyg som inte ser mycket nytta.

Typ av skruvmejselsats

DĂ€refter kommer du förmodligen att stĂ„ inför tvĂ„ huvudalternativ: antingen ett skruvmejselhandtag med ett urval av utbytbara bitar eller en uppsĂ€ttning kompletta skruvmejslar, var och en med sina egna handtag. Det finns fördelar och nackdelar med var och en, och det mest uppenbara Ă€r rymden – en bithĂ„llare tar upp mycket mindre utrymme och kommer att vara en bra idĂ© om du letar efter nĂ„got kompakt att bĂ€ra i en verktygspĂ„se eller klĂ€mma fast pĂ„ ett bĂ€lte . Å andra sidan, om du vill passa in en verkstad eller verktygslĂ„da och ha lite mer utrymme kan du montera en uppsĂ€ttning enskilda skruvmejslar pĂ„ en vĂ€gg eller fylla upp en skĂ„pslĂ„da med dem för snabb och enkel Ă„tkomst nĂ€r du behöver dem.

Det finns tillfĂ€llen dĂ€r en uppsĂ€ttning enskilda skruvmejslar Ă€r att föredra – för det första kan mer Ă€n en anvĂ€ndas samtidigt, oavsett om du delar en arbetsplats eller arbetar med en mĂ€ngd olika fĂ€stelement, vilket hjĂ€lper till att pĂ„skynda ditt arbetsflöde. För det andra har de en större rĂ€ckvidd Ă€n de flesta skruvmejselbitar, vilket gör det möjligt för dem att komma Ă„t infĂ€llda fĂ€stelement – mĂ„nga bithĂ„llarskruvmejslar Ă€r i jĂ€mförelse endast lĂ€mpliga för skruvar som ligger ganska nĂ€ra ytan. Du kan komma runt detta med lĂ€ngre skruvmejselbitar, men i mĂ„nga fall mĂ„ste du köpa dessa separat. Eftersom enskilda skruvmejslar Ă€r mycket större och svĂ„rare att förlora Ă€n skruvmejselbitar, Ă€r det ocksĂ„ mycket mindre troligt att du upptĂ€cker att de saknas nĂ€r du behöver dem ..

Det finns ocksĂ„ andra fördelar med bithĂ„llarstyperna att tĂ€nka pĂ„. För det första Ă€r de mycket mĂ„ngsidiga – ta ut en skruvmejselbit och du kan ocksĂ„ anvĂ€nda den i din borrmaskin. Behöver du komma Ă„t ett fĂ€ste pĂ„ en besvĂ€rlig plats? Stick in den i en 1/4 ″ spĂ€rr sĂ„ kan du komma in i mycket snĂ€vare utrymmen. Det finns ocksĂ„ ett stort utbud av skruvmejselbitar pĂ„ marknaden sĂ„ att du enkelt kan skapa den perfekta anpassade uppsĂ€ttningen för alla applikationer du behöver en skruvmejsel för. Du kan ocksĂ„ Ă„terstĂ€lla din skruvmejselinstĂ€llning till perfekt funktionsdugligt genom att helt enkelt byta ut bitar som gĂ„r vilse eller slits ut, vilket gör det till en ekonomisk investering pĂ„ lĂ„ng sikt. En sista fördel som Ă€r mer eller mindre unik för bithĂ„llare (helt enkelt för att det inte Ă€r kostnadseffektivt att implementera den i enskilda skruvmejslar) Ă€r en valfri spĂ€rrĂ„tgĂ€rd som hjĂ€lper till att pĂ„skynda repetitiva skruvuppgifter om du Ă€r villig att spendera lite Mer.

Isolerad eller standard

NĂ€r du handlar efter en skruvmejseluppsĂ€ttning kommer du troligen att stöta pĂ„ nĂ„gra som beskrivs som “isolerad” – om du Ă€r osĂ€ker pĂ„ vad detta betyder, Ă€r dessa apparater avsedda för elektriker och isoleringen skyddar mot elchock. Handtaget Ă€r certifierat icke-ledande och isoleringen bildar en hylsa över metallaxeln, vilket annars skulle utgöra en risk för elektrisk stöt vid kontakt med en strömförande komponent. Dessa skruvmejslar har vanligtvis en ljusröd och gul fĂ€rg för identifieringsĂ€ndamĂ„l. Bortsett frĂ„n detta Ă€r det ingen skillnad mellan en isolerad skruvmejsel och en vanlig skruvmejsel och ingen anledning till varför du inte kan anvĂ€nda dem för vardagliga applikationer – i sjĂ€lva verket kommer mĂ„nga att sĂ€ga att Ă€ven om du inte Ă€r elektriker Ă€r den ganska smĂ„ ökningen i pris Ă€r vĂ€rt det bara för den extra sĂ€kerheten och du bör alltid vĂ€lja isolerade versioner om du har ett val. Det Ă€r dock vĂ€rt att notera att skyddshylsan ibland kan hindra Ă„tkomst till trĂ„nga utrymmen, och vissa skruvmejseltyper Ă€r mer eller mindre omöjliga att hitta i isolerade varianter.

LÀs ocksÄ >>> JapansÄg test

Fördelar med en skruvmejselsats

 • Minimera shopping. Genom att köpa en hel uppsĂ€ttning pĂ„ en gĂ„ng minskar du tiden du spenderar pĂ„ specifika skruvmejslar. Även om du inte har en omedelbar anvĂ€ndning av allt i en uppsĂ€ttning kan det spara tid att söka efter verktyg i framtiden.
 • FĂ„ mer gjort. Att köpa en komplett uppsĂ€ttning kommer att öka flyt i butiken. En enda uppsĂ€ttning kan ha alla skruvmejslar som behövs för alla jobb, vilket innebĂ€r att du kan spendera mer tid pĂ„ att slutföra projekt.
 • Organiserad arbetsyta. SkruvmejseluppsĂ€ttningar kommer ofta med fodral eller förvaringsstĂ€ll. Även om det kan verka som en gimmick, hjĂ€lper det verkligen att hĂ„lla saker organiserade. IstĂ€llet för att sprida dina skruvmejslar genom en verktygslĂ„da eller bröstkorg kan du förvara dem i den dedikerade lagringslösningen. Om du gör det kan det ocksĂ„ förbĂ€ttra produktiviteten avsevĂ€rt.
 • Delade kvaliteter. Det kan finnas olika drivrutinstorlekar och -typer i ett kit, och du kan förvĂ€nta dig att alla har liknande egenskaper. En uppsĂ€ttning skruvmejslar ger dock konsistens eftersom du vet vad du kan förvĂ€nta dig, oavsett vilken du vĂ€ljer. Detta kan ocksĂ„ vara ett viktigt bidrag till att öka produktiviteten.

Olika typer av skruvmejselset

Generella skruvmejslar

Denna typ av skruvmejsel ger dig vanligtvis ett högre verktygsantal och fler storlekar. Dessa Àr vanligtvis de mest anvÀndbara uppsÀttningarna eftersom du kan lita pÄ dem för att utföra nÀstan vilket jobb som helst. De kan dock sakna de kvaliteter och funktioner som specialuppsÀttningar kan ge.

Detta bör dock tas med ett saltkorn. MÄnga allmÀnna uppsÀttningar Àr fortfarande helt acceptabla för specialarbete. Allt kommer ner till tillverkaren och vilka mönster de Àr villiga att erbjuda i stora uppsÀttningar.

Specialiserade skruvmejslar

Tekniker har specifika krav pÄ alla sina verktyg, inklusive skruvmejslar. Som ett exempel mÄste elektriker anvÀnda isolerade skruvmejslar för att förhindra skador under arbetet.

Dessa uppsÀttningar innehÄller endast skruvmejslar med speciella egenskaper och utelÀmnar allt som inte Àr nödvÀndigt. Man kan förvÀnta sig att dessa kit Àr förknippade med högre priser pÄ grund av betoning pÄ kvalitet.

Skruvmejslar med extra bits

Inte alla skruvmejslar har ett fast huvud. MÄnga Àr utformade för att fungera med utbytbara bitar. DÀrför finns det mÄnga uppsÀttningar endast för dessa typer av drivrutiner.

Du kan förvÀnta dig att hitta en högre bitantal i en bituppsÀttning Àn de flesta andra skruvmejseluppsÀttningar, och de brukar vara mycket billigare. De kommer kanske inte alltid med en skruvmejsel, men de erbjuder fortfarande stort vÀrde. Man bör notera att mÄnga av bitarna i dessa uppsÀttningar ocksÄ kan anvÀndas i elverktyg, vilket ökar deras övergripande mÄngsidighet.

KÀnda mÀrken för skruvmejslar

Craftsman

Med sin debut 1927 hittade Craftsman omedelbart sin plats bland mÄnga hantverkare och gör-det-sjÀlv. Det Àr vÀlkÀnt för att tillhandahÄlla verktyg med överlÀgsen kvalitet och tillförlitlighet till en mellanliggande prispunkt. Idag kan du hitta Craftsman-verktyg i nÀstan alla butiker i Amerika. Craftsman börjar Àven spridas vidare till Sverige.

Klein

Mathias Klein debuterade sitt företag redan 1857 med ett omedelbart fokus pÄ kommunikationsindustrin. Laserfokusering och produktion av högkvalitativa verktyg har gjort att företaget blir branschledande. Huvudkontoret i Lincolnshire, Illinois, förser det elektriker överallt med verktyg de kan lita pÄ dagligen.

Priser för skruvmejseluppsÀttning

 • Mindre Ă€n 500 kronor: För det mesta Ă€r detta prisklass begrĂ€nsat till uppsĂ€ttningar för allmĂ€nna Ă€ndamĂ„l eller nybörjarnivĂ„. Vissa specialuppsĂ€ttningar med fĂ€rre bitar kan dock listas i denna kategori.
 • 50 kronor och uppĂ„t: Specialpaket och professionella kit kommer alltid att ha ett pris strax över 500 kronor. HĂ€r kan du förvĂ€nta dig att hitta premiumkonstruktion och funktioner som Ă€r praktiska för daglig anvĂ€ndning.

LÀs ocksÄ >>> PlÄtsax test

Olika typer av skruvmejslar och deras anvÀndning

Det finns olika typer av skruvmejslar som anvÀnds för olika anvÀndningsomrÄden. Om du slutar anvÀnda fel skruvmejsel kommer du sannolikt att skada din elektronik eller utrustning mer. Se till att matcha rÀtt skruvmejsel till rÀtt jobb. Ta en titt pÄ den hÀr guiden för att sÀkerstÀlla att du vÀljer ett alternativ som passar dina behov.

SpÄrade skruvmejslar

De Àr mest kÀnda för sin förmÄga att tvinga ut ett lock frÄn ett badkar med fÀrg och anvÀnds pÄ enkla spÄrskruvar. De anvÀnds mest för snickeri och tillverkning av skÄp. De saknar grepp jÀmfört med andra skruvar. De anvÀnds dock fortfarande i stor utstrÀckning pÄ grund av det snygga utseendet pÄ en tÀtt monterad spÄrskruv. De finns i tvÄ standardstorlekar pÄ 5,5 mm och 8 mm.

Phillips skruvmejslar

Dessa Ă€r de viktigaste skruvmejslarna i alla typer av skruvmejseluppsĂ€ttningar. Den ‘x’ formade fördjupningen av Phillips-skruvar ger en större yta jĂ€mfört med de traditionellt spĂ„rade skruvmejslarna. Detta gör att de ger en fastare anslutning med bitarna och dĂ€rmed mer kontroll över passformen.

Pozidriv skruvmejsel

Dessa skruvmejslar Ă€r sĂ€llsynta att hitta men deras design Ă€r en variation av Phillips-skruvmejslarna. Som sĂ„dan kan stjĂ€rnskruvmejslar vanligtvis anvĂ€ndas pĂ„ Pozidriv-skruvar. Precis som den ‘x’ formade fördjupningen av Phillips skruvmejslar, ger de dig extra grepp nĂ€r du arbetar med dem.

Torx skruvmejsel

Torx-skruvmejslar patenterades 1967 av Camcar Textron och Ă€r i huvudsak en utveckling av Phillips-skruven. De bestĂ„r dock av ett sexpunktsmönster istĂ€llet för fyra. DĂ€rför Ă€r de allmĂ€nt kĂ€nda som ”stjĂ€rnskruvar” och mĂ„ste dras Ă„t eller lossas med en specialtillverkad Torx-skruvmejsel. Med tvĂ„ extra kontaktpunkter mellan verktyget och skruven sĂ€kerstĂ€ller du att de kan fĂ€stas sĂ€rskilt tĂ€tt. Detta innebĂ€r att de Ă€r vĂ€l lĂ€mpade för anvĂ€ndning vid fixering av elektrisk utrustning eller fixering av gör-det-sjĂ€lv-verktyg.

Olika typer av specialiserade spetsar

En av de vanligaste specialfunktionerna du ser nÀr du handlar efter en ny skruvmejsel Àr en speciell belÀggning pÄ spetsen. Dessa specialiserade tips hjÀlper i allmÀnhet till att öka greppet pÄ skruvmejselhuvudet i skruven och minska glider som sannolikt kommer att uppstÄ vid normal anvÀndning.

 • Magnetiska spetsar skapar en magnetisk kraft som drar skruven till skruvmejseln. Den ökade kraften hĂ„ller mer av skruvmejselhuvudets yta ordentligt fĂ€st vid skruvfördjupningen. Genom att göra detta kan skruvmejseln applicera mer kraft pĂ„ skruven, sĂ„ att du kan köra skruven snabbare och mer exakt Ă€n med en enkel stĂ„lspets.
 • IstĂ€llet för magnetisk kraft skapar svarta oxidbelagda spetsar, svarta fosfatbelagda spetsar och diamantbelagda spetsar ökad friktion mellan skruvmejselns spets och skruvfördjupningen för att hjĂ€lpa till att driva skruvar med mer kraft och noggrannhet. Dessa tips Ă€r populĂ€ra bland branschfördelarna för sin robusta motstĂ„ndskraft mot slitage över tid och deras ökade greppstyrka nĂ€r du kör en skruv.

Tips

 • AnvĂ€nd lagringslösningar. Att hĂ„lla skruvmejslar i den lagringslösning de kom med förhindrar att de förloras. Om de inte lagras ordentligt kommer du troligen att investera mer pengar i en ersĂ€ttningsuppsĂ€ttning.
 • VĂ€lj alltid rĂ€tt storlek. Även om en skruvmejsel kommer att “arbeta” med ett visst fĂ€stelement, betyder det inte att den har rĂ€tt storlek. AnvĂ€nd alltid en skruvmejsel som sitter ordentligt i fĂ€stet för att förhindra skador.
 • Skruvmejslar Ă€r inte nyfikna. Det kan vara frestande att anvĂ€nda en skruvmejsel som en pry bar. Skruvmejslar Ă€r dock inte avsedda för denna anvĂ€ndning, och de kommer att gĂ„ sönder mycket lĂ€ttare Ă€n du förvĂ€ntar dig.

LÀs ocksÄ >>> Vattenpass test

Vanliga frÄgor om skruvmejslar

Vad Àr en #1 skruvmejsel?

“#1” Ă€r en referens till storleken pĂ„ en stjĂ€rnskruvmejsel. Den hĂ€r specifika storleken Ă€r avsedd att anvĂ€ndas med Phillips-skruvar #1, som Ă€r de vanligaste fĂ€stena som anvĂ€nds i stor elektronik.

Vad Àr den mest gemensamma skruvstorleken

Detta beror pÄ region och applikation. Till exempel Àr sveriges vanligaste storlek för hemreparationer inte densamma för USA. Faktum Àr att tvÄ olika typer av skruvmejslar kommer att anvÀndas. Men i Sverige Àr Phillips #2 troligen den vanligaste skruvmejseln i allmÀnhet.

Hur vet jag vilken storlek jag behöver till min skruvmejsel?

Först mÄste du vÀlja rÀtt typ av skruvmejsel. DÀrifrÄn bör du testa att montera den pÄ fÀstet innan du applicerar vridmoment. Se till att den storlek du har valt fyller fÀstet helt. Om det finns luckor eller biten Àr nÄgot för stor bör du vÀlja en annan storlek.

Vem Àr skruvmejslar för?

En skruvmejsel Àr det viktigaste verktyget för mindre hemreparationer. Det krÀvs för allt frÄn att byta batteri pÄ ett barns leksak till att installera ett röklarm till att justera den lösa ledstÄngen vid trappan. Bra multi-bit-drivrutiner, som den typ jag rekommenderar, brukar köra i intervallet 200 till 300 kronor. Det hÀr priset kan fÄ din kÀft att tappa lite, men vÄr rekommendation Àr för lÄngvÀga.

Vi vet alla att Ă€ven dĂ„liga skruvmejslar kan fĂ„ jobbet gjort, men om du lĂ€ser en recension av en skruvmejsel letar du förmodligen efter nĂ„got bĂ€ttre och undrar om det Ă€r vĂ€rt det. Vi kĂ€nner att du enkelt Ă€r berĂ€ttigad att investera i en bĂ€ttre skruvmejsel – inte bara Ă€r det hĂ€r ett av de mest anvĂ€nda verktygen i nĂ„gons samling, utan det Ă€r ocksĂ„ omedelbart klart hur mycket bĂ€ttre en skruvmejsel av hög kvalitet Ă€r. Du kommer att arbeta snabbare (med mindre anstrĂ€ngning), du kommer att göra mindre skador pĂ„ skruvhuvudena och mindre reparationer och hemprojekt kommer att kĂ€nnas mycket mer hanterbara.

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Scroll to Top