Bästa toalettstolen 2023 – Test av olika toalettstolar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Gustavberg Nautic

Nautic GB

Ifö Spira

Ifö Sign

Klicka här för att se fler toalettstolar.

En toalettstol är det mest grundläggande som finns i ett hem och något alla behöver, vare sig de vill det eller inte. Om du direkt vill se olika alternativ att välja mellan kan du scrolla ner en bit och ta en titt på våra listade alternativ.

Även om toalettstolar är något vi tar för givet och kanske inte alltid tänker på finns det flera saker att ha i åtanke samtidigt som det kan vara lämpligt att byta toalettstol ibland.

När man ska välja en lämplig modell så finns det mängder av alternativ på marknaden och även olika typer av designer. Därför kan det vara klokt att kolla noggrannare på vad de olika modellerna erbjuder och vad dess fördelar är.

Slutligen så är det också en fråga om vad man tycker är snyggt och passar in i ens hem. För många är också priset väldigt viktigt och då kan det vara sunt att satsa på en så simpel och billig toalettstol som möjligt.

1. Bäst i test – Gustavsberg Nautic

Den här golvstående toalettstolen är utrustad med en standardsits och är väldigt städvänlig och har en minimalistisk design. Denna modell har en hög sitthöjd vilket ger den ökad bekvämlighet.

Mängden vatten som spolas kan uppgår till 6 liter och just denna modell passar bra att ställa i hörn. Själva toalettstolen är gjord i sanitetsporslin och har en glaserad yta för att bli enklare att rengöra.

När man köper denna modell får man en knapp med dubbelspolning på 2,6 och 4 liter, som nämnt kan man dock ändra spolmängden till 6 liter.

Sitthöjden på denna toastol har en sitthöjd på 460 mm och för de som har funktionsnedsättning går det att utrusta stolen med armstöd och anpassning.

Avslutningsvis så får man betala ca 4 300 kronor för denna modell vilket gör den till rätt så prisvärd även om den är en aning dyrare än de billigaste valen på marknaden.

Klicka här för att se bästa priset

2. Populärast – Gustavsberg Nautic GB

Denna vita golvstående toalettstolen är likt vår bäst i test tillverkad av Gustavsberg. På denna modell får man en sits som har en mjukstängande egenskap vilket innebär att du slipper ljudet varje gång du stänger toalocket.

Sitthöjden är 46 cm vilket är lite extra högt om man jämför med många andra modeller, nackdelen med detta är att det kan vara obekvämt för korta personer. Precis som vår bäst i test modell har denna också en justerbar spolmängd upp till 6 liter.

Vattenanslutningen är dessutom justerbar vilket gör att man får större flexibilitet när man ska montera den. Slutligen så är den tillverkad i porslin och är gjord i en städvänlig och minimalistisk design samt har en tyst vattenpåfyllning.

Klicka här för att se bästa priset

3. Premiumval – Ifö Spira

bästa toalettstolen

För dig som vill ha en toalettstol utrustad med sensor för automatisk spolning så kan detta vara rätt val för dig. Även om det finns en sensor är modellen också utrustad med en vanlig spolknapp och har en hårdsits i vitt.

Just denna toalettstol är tillverkad utan spolkant och har ett inbyggt S-lås. Modellen har dessutom en funktion som gör att den ger en god doft och blir enklare att rengöra.

Spolmängden på denna toalettstol uppgår till 6 liter vilket är samma som de flesta andra varianter på marknaden.

Avslutningsvis så är detta en rätt så dyr toalettstol vilket inte gör det till ett val för alla, för dig som har råd är dock detta utan tvekan en bra toalettstol.

Klicka här för att se bästa priset

4. Billigast – Ifö Sign

IFÖ Sign 686000031

Den här vita modellen från Ifö har ett inbyggt S-lås och dubbelspolning. För att stolen ska vara enkel att rengöra är den byggd med en hel cisternkåpa. Förutom detta har stolen en funktion för att undvika dålig, vid köpet ingår det också en mjuksits.

När man ska montera denna modell fäster man fyra medföljande skruvar som man fäster i stolen. Porslinet är dessutom ytbehandlat som bidrar till en jämn och slät yta. Dessutom så gör ytbehandlingen att rengöringen blir mycket enklare.

Sitthöjden på stolen uppgår till 42 cm och spolknappen har två alternativ med spolning på 2 respektive 4 liter vatten.

Avslutningsvis så är detta en relativt billig toalettstol med sitt pris på drygt 3 000 kr, nackdelen är att man inte får alla funktioner som de dyrare modellerna kan ha.

Klicka här för att se bästa priset

Lista över de bästa toalettstolarna 2023

  • Bäst i test: Gustavsberg Nautic
  • Populärast: Gustavsberg Nautic GB
  • Premiumval: Ifö Spira
  • Billigast: Ifö Sign

Köpguide för toalettstolar 2023

Som vi nämnde så finns de flera saker att ha i åtanke när man köper en toalettstol och även flera olika modeller och designer. I och med att det kan vara skönt att ha förståelse för de olika aspekterna och övervägandena kan det vara en bra idé att läsa vår köpguide nedan.

Montering

När man pratar om att montera toalettstolar syftar man främst på hur stolen är fäst och vad för typ av modell det är. Man brukar dela upp det i två olika varianter, nämligen vägghängda och golvmonterade modeller.

Fördelen med de väggmonterade är att det är en aning enklare att rengöra själva stolen men tanke på att den hänger fritt. En annan sak som också spelar roll vilken montering du ska välja är hur ditt hus och möjligheter ser ut.

Slutligen så kan man ofta montera sin toalettstol själv om man bara ska byta toalettstolen. Om du ska installera en helt ny är det dock svårare i och med att det behövs fixas med rör och ledningar. Om du är osäker bör du alltid prata med någon kunnig.

Ergonomi

Även om det kan låta löjligt är det viktigt att man köper en toalettstol man tycker är någorlunda skön. Man spenderar nämligen mer tid än man kan tro på toa och då vill man gärna sitta skönt.

Risken är att man köper en för hög toalettstol eller en som är för låg, du bör därför helst testa några modeller eller ha en uppfattning om hur hög du vill att den ska vara. Du kan köpa till en ny toalettsits i efterhand om du vill öka komforten ytterligare.

Typer av toalettstolar

Som vi tidigare nämnt finns det olika typer av toalettstolar vilket i sin tur innebär att det finns fler alternativ för dig att välja mellan. Här är två modeller:

  • Klassisk toalettstol
  • Vägghängd toalettstol
  • Japansk toalettstol

En klassisk modell är förmodligen den bilden du har i huvudet av toalettstolar, nämligen klassiska modeller som står på golvet. Det som brukar avgöra vilken modell du ska välja är hur ditt avlopp är beläget.

De vägghängda toalettstolarna är oftast väldigt stilrena och snygga. Som vi tidigare nämnt är även dessa enklare att rengöra i och med att de inte har någon kontakt med golvet och att alla utrymmen är enklare att komma åt.

Problemet är att installationen oftast är mer komplicerad och dyr samtidigt som priset för stolen brukar vara högre. ROT-avdrag hjälper dig dock att slippa en del av kostnaden för själva installationen.

Slutligen så finns det japanska toalettstolar som oftast ses som moderna och tekniska. Detta då dessa modeller oftast har en funktion som tvättar och torkar efter ett besök på toaletten. Du som vill ha en lite unik och häftig upplevelse bör därför överväga en japansk toalettstol.

Lås

Beroende på hur stolen är monterad använder man två olika typer av toalettlås, S och P varianter. Det som skiljer dessa åt är att de används beroende på var avloppet sitter. Det vanligast är att man har ett inbyggt S-lås men det finns är öppna S-lås och universalmodeller.

Varumärke

När man ska välja om man vill ha ett känt varumärke eller inte behöver man egentligen bara göra samma övervägande som med alla andra produkter man köper.

Först och främst behöver man fundera på hur mycket pengar man har att avvara. Det är nämligen så att kändare märken oftast kostar lite mer och därför kan det vara svårt att hitta en billig toalettstol om ska ha ett känt märke.

Det finns dock möjligheter att hitta toalettstolar på rea vilket är perfekt då man både kan få de bästa märkena och samtidigt spara pengar.

“Man bör alltid ha i åtanke att det oftast finns en anledning till att varan har ett visst pris.”

Slutligen kan varumärket ha en inverkan på designen och hur pass estetiskt tilltalande solen är. För många är dock detta helt ointressant och isåfall inget man bör lägga extra pengar på.

Pris

Som vi tidigare pratat om finns det toalettstolar i varierande prisklass och priset avgörs bland annat av vilken typ av modell det är och vilket märke den har. Monteringen av toalettstolen har också en inverkan på priset och beror på vilken modell du köper.

Som vi nyss nämnt så gäller det att man funderar på hur mycket pengar man är villig att spendera innan man väljer vilket varumärke man ska satsa på.

Man ska inte heller glömma att man absolut inte är tvungen till att köpa de dyraste modellerna för att få en bra toalettstol. Om du ändå skulle vara sugen att köpa en dyr variant bör man undersöka möjligheterna att hitta toalettstolen på rea.

Spolning

När man pratar om spolning finns det två olika alternativ, att man har en knapp som spolar likadant eller att man har en knapp med två olika alternativ.

Så om du ska byta toalettstol och kanske bara haft en knapp med ett alternativ tidigare kan det vara värt att fundera på om du vill ha möjligheten att spola mycket eller lite vatten.

Bortsett från att det är onödigt att slösa på vatten så är det även mer ekonomiskt att använda så lite vatten som möjligt.

I stort sett alla modeller som säljs idag har en knapp med två alternativ och det vanligaste är att man spolar antingen 3 eller 6 liter vatten.

Kvalitet

I och med detta är en produkt som spelar en central roll i ditt hem så vill du se till att den håller god kvalitet och håller länge.

Generellt sett bör man därför köpa en bra modell från början och därmed slippa problemen som kan uppstå med en bristfällig modell.

I och med att de kvalitativa modellerna tenderar att vara tillverkade av kända varumärken kan det vara svårt att veta när man betalar för kvalitet och när man betalar för ett märke.

Se därför till att noga överväga ditt köp och kolla på de olika alternativ som finns på marknaden. Som vi nämnt så innebär inte alltid ett högt pris att de är överlägsna när det gäller kvalitet och funktionalitet.

Sits

När man väljer en toalettstol ska man också komma ihåg att det finns olika typer av sitsar. För det första finns det olika typer av material och sitsarna kan vara olika mjuka eller hårda. Det finns dessutom en soft-close funktion på vissa modeller vilket är väldigt behagligt.

Vanliga frågor om toalettstolar

Vad ska man tänka på när man köper en toalettstol?

Det finns en mängd olika saker att fundera på när man väljer sin toalettstol. För det första finns det olika designer och typer av monteringstyper och för det andra massa andra överväganden man bör göra. Om du vill ha lite olika toalettstolar att välja mellan kan du kolla bland våra olika alternativ.

Kan man byta toalettstol själv?

Om du bara ska byta ut en befintlig toastol så går det bra att göra det på egen hand. Oftast är de enda man behöver göra är att ta bort några skruvar. Om du är intresserad av att köpa en toalettstol kan du kolla bland våra listade val.

Hur fungerar en toalettstol utan spolkant?

Om en toalettstol är byggd utan spolkant innebär det att toalettstolen är omformad för att själva toalettskålen ska kunna spolas hela vägen upp och därmed hållas så ren som möjligt. Om du är intresserad av att se olika toalettstolar kan du kolla bland våra listade alternativ.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är toalettstolar något väldigt grundläggande alla behöver och monteringen kan skilja sig åt beroende på modell.

Ergonomi är också väldigt viktigt då man inte vill ha en för hög toalettstol eller sitta obekvämt. Det finns dessutom olika typer av modeller vilket gör att du har flera designer att välja mellan.

Fortsättningsvis så har varumärket ofta en stor inverkan på priset och du bör därför se till att hitta en jämnvikt mellan varumärket och priset.

Du bör även komma ihåg att kvaliteten oftast är kopplad till hur dyr eller billig varan är och bör därför vara skeptisk till för billiga modeller. Detta gäller dock inte i alla fall och ibland kan priset vara omotiverat högt.

Avslutningsvis så kan man välja mellan lite olika alternativ när det kommer till sitsar och hur mjuka eller hårda man vill att de ska vara. För den som önskar det finns det också modeller som har en funktion för soft close.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen