Bästa varmvattenberedaren 2022 – Test av olika varmvattenberedare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

METRO THERM Cabinet 110 L

METRO THERM Minett 35 L

METRO THERM Modul 300 L

NEMI V 60 L

Klicka här för att se fler varmvattenberedare.

Bästa varmvattenberedaren 2022

Renoverar du ett gammalt hus eller har din gamla trogna varmvattenberedare äntligen gett upp? Kanske bygger du ett nytt hus och letar efter en riktigt bra och pålitlig varmvattenberedare? Då borde du köpa den bästa varmvattenberedaren via vår tabell. Med hjälp av en bäst i test varmvattenberedare har du alltid varmt vatten att tillgå så du slipper den överraskande känslan av ett isbad under morgonduschen. Varmvattenberedare är ofta väldigt enkla att använda och de är även prisvärda. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en varmvattenberedare bäst i test.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bra varmvattenberedare på nätet. Det finns många affärer som endast brukar skriva om de positiva sakerna. Därmed får du inte reda på hela sanningen och när du väl får hem vattenberdaren så är den kanske inte som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som inte är bra. För att göra det ännu svårare finns det även en massa olika modeller med flera olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli väldigt svårt att köpa den bästa varmvattenberedaren på nätet.

Men det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en köpguide för att du ska kunna hitta den bästa varmvattenberedaren. Jag har nämligen gjort mitt eget varmvattenberedare test. Jag har gjort den här guiden genom att använda mig av min egen och andras kunskap. När jag byggde mitt eget hus så använde jag mig av mycket trä. Vid det tillfället köpte jag även en varmvattenberedare och därför kan jag mycket om just varmvattenberedare. Men när jag gjorde denna köpguide så läste jag även igenom andra tester och kundrecensioner för att göra ett så bra varmvattenberedare test som möjligt. Med hjälp av all information har jag satt ihop en komplex och enkelläst köpguide för varmvattenberedare. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du har hittat den bästa varmvattenberedaren.

Läs även >>> Bästa luftfuktaren 2022

Köpguide för bäst i test varmvattenberedare 2022

Det kan alltså vara väldigt svårt att köpa en bra varmvattenberedare på nätet. Det finns ju så många olika faktorer att tänka på. Men med hjälp av min köpguide så lär hela processen bli mycket enklare. I den här köpguiden så har jag listat allt du behöver tänka på när du köper den bästa varmvattenberedaren. Men som jag brukar skriva så är det viktigaste att du väljer utifrån dina personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa varmvattenberedaren 2022:

 • Kostnad
 • Storlek och kapacitet
 • Tillstånd och inspektioner
 • Livslängd
 • Säkerhet
 • Ventilation
 • Effektivitet

Kostnad

I genomsnitt kan du förvänta dig att spendera mellan 7 000 och 20 000 kr för att få en ny varmvattenberedare installerad i ditt hem. Utan installation kostar elektriska varmvattenberedare vanligtvis mellan 3 000 kr och 7 000 kr. På samma sätt kostar gasvärmare mellan 4 000 och 10 000 kr. En värmares kostnad beror dock till stor del på varmvattenberedarens märke, tankstorlek och effektivitetsgrad.

Även om det är frestande att öppna installationshandboken och installera din nya varmvattenberedare på egen hand, har de flesta husägare inte nödvändiga färdigheter och erfarenhet. Genom att välja en professionell installatör får du någon som vet exakt vad man ska göra och hur man gör det korrekt och säkert. Dessutom säljer vissa märken bara sina varmvattenberedare via installatörer. Installatörer har ofta förslag på varmvattenberedare för ditt hem.

De flesta rörmokare är utbildade och licensierade och har värdefull erfarenhet, så det är värt den extra kostnaden att få dem att installera din varmvattenberedare. För att hitta den bästa rörmokaren i ditt område, ta dig tid att titta på deras kundrecensioner online.

Installationskostnader inkluderar vanligtvis arbetskraft, leveranser och borttagning av varmvattenberedare. Du kan förvänta dig att betala mellan 3 000 kr och 5 000 kr för att en installatör ska byta ut din gamla varmvattenberedare för en nyare modell, men detta kan öka eller minska beroende på var du bor. Men om du byter typ av varmvattenberedare i ditt hem kan du förvänta dig att betala upp till 15 000 kr, ibland mer för att uppgradera ditt hems elektriska eller naturgasanslutningar på rätt sätt. Se till att få offert från tre eller fyra lokala rörmokare för att hitta det bästa priset.

Storlek och kapacitet

Varmvattenberedare har en kapacitet från 20 till 100 liter. Ju större kapacitet, desto mer varmvatten kan du använda innan leveransen tar slut och ett vänteläge för mer varmvatten börjar. En tank på 40 till 50 liter räcker för att hantera ett hushåll på fyra personer. Lägg till 10 liter kapacitet för varje ytterligare person.

Ju högre kapacitet, desto större varmvattenberedare. Det är viktigt att bestämma hur mycket utrymme som finns tillgängligt i en källare eller en garderob när du väljer en ny varmvattenberedare. Gas- och elektriska varmvattenberedare finns i långa modeller (som är 130 till 190 cm långa och 55 till 65 cm i diameter) och korta modeller (som är mellan 70 och 120 cm långa och 50 till 65 cm i diameter). Observera också att varmvattenberedare för gas tar upp mer utrymme på grund av de ventilationsrör och kanaler de behöver.

Tänk på de mycket mer kompakta tanklösa varmvattenberedarna om du har lite utrymme. Eftersom tankfria varmvattenberedare inte har vattenlagringskapacitet för konventionella tankvärmare har de sina begränsningar. En typisk tanklös varmvattenberedare ger varmvatten med en hastighet på 2 till 5 liter per minut, vilket kan begränsa flödet av varmvatten till hemmet, särskilt om flera kranar eller apparater använder varmvatten samtidigt.

Flera tanklösa varmvattenberedare kan fungera tillsammans för att förbättra den totala varmvattenkapaciteten som ett hem behöver. En separat tankfri värmare kan tjäna specifika apparater som en tvättmaskin.

Tillstånd och inspektioner

De flesta städer och län kräver att du ansöker om tillstånd innan du installerar en varmvattenberedare i ditt hem. Beroende på var du bor kan den licensierade rörmokaren du anställer få de nödvändiga tillstånden som en del av installationen. Det är dock en bra idé att dubbelkontrollera med dem eller din lokala byggavdelning för att få exakta tillståndskrav för din plats. Detta hjälper dig också att ta reda på om du behöver få tillstånd själv eller om entreprenören gör det. När installationen är klar kommer någon från organisationen som utfärdat tillståndet att inspektera varmvattenberedaren för att kontrollera att den överensstämmer med byggnadskoden.

Livslängd

När du spenderar så mycket på en gång för en varmvattenberedare är frågan om livslängd ett problem. Lyckligtvis håller varmvattenberedare i tank i allmänhet åtta till tolv år i genomsnitt – beroende på om du har hårt vatten i ditt område och utför regelbundet underhåll för att hålla värmaren i gång med maximal effektivitet. Jag fann genom min forskning och diskussioner med VVS-proffs att du kan förvänta dig att en ny varmvattenberedare kommer att pågå i cirka 10 år. Att avsätta lite pengar varje år för att kompensera för kostnaden för när du behöver byta ut det kan hjälpa till att minska stressen med att gaffla över en bit förändring som du inte förväntade dig att spendera.

Jag fann också att många VVS-experter rekommenderar att du installerar ett varmvattenfilter för att minska mängden sediment och mineraler som kommer in i din varmvattenberedare. Detta extra system kan hjälpa till att fördubbla livslängden på din varmvattenberedare, men jag rekommenderar att du först konsulterar din lokala rörmokare för att ta reda på om det skulle vara värt det i ditt område.

Vattenvärmare säkerhet

Din varmvattenberedare kan vara utom synhåll, utom sinnet, men den här integrerade delen av ditt hushåll behöver regelbundet underhåll och skötsel. En rikstäckande försäkring rekommenderar husägare att inspektera vissa komponenter i deras varmvattenberedare minst en gång om året, såsom ventilation, kontrollampa och temperatur eller avluftningsventil. Följ instruktionerna i tillverkarens bruksanvisning för att se exakt hur du kontrollerar var och en av dessa komponenter. Som alltid, om du är osäker på din varmvattenberedare eller behöver hjälp, ring din lokala rörmokare för att få en professionell inspektion och vägledning.

Ventilationsbehov

Eftersom elektriska varmvattenberedare inte kräver ventiler kan de installeras på nästan vilken plats som helst i hemmet. Varmvattenberedare för gas producerar avgaser av kolmonoxid och fukt när de brinner. De använder ett ventilationssystem som består av rör och kanaler för att ta bort dessa biprodukter. Således behöver gasvärmare ventileras och tar mer plats än elektriska värmare, vilket begränsar deras placering i ett hem.

Effektivitetsbetyg

Alla varmvattenberedare har effektivitetsbetyg, som indikerar hur mycket av den energi som används av enheten faktiskt värmer upp vattnet. En varmvattenberedare med en verkningsgrad på 0,70 betyder att 70 procent av den energi som förbrukas av varmvattenberedaren går mot uppvärmningsvatten.

Det här betyget är inte en bra indikation på hur mycket du kan förvänta dig att spendera på enheten, med tanke på skillnaden i gas- och elpriser. Till exempel kommer en gasenhet att ha en mycket lägre effektivitetsgrad än en elektrisk varmvattenberedare, men eftersom gas är betydligt billigare kommer det att kosta en bensintankvärmare betydligt mindre än att driva en elektrisk varmvattenberedare.

Vattenvärmare utan tank kostar betydligt mindre än värmare för förvaringstankar eftersom de inte alltid kör för att hålla en vattentillförsel varm. Beroende på hemmets varmvattenanvändning kan ett tankfritt system spara så mycket som 40 procent av en energiräkning. Det är ofta bättre att titta på de beräknade årliga kostnaderna för drift av varmvattenberedaren för att avgöra hur det kommer att påverka budgeten.

Lista över de bästa varmvattenberedarna 2022

 • Bäst i test: Metro Therm Focus
 • Populärast: Metro Therm Så nett
 • Premiumval: Metro Therm Modul
 • Billigast: Nemi V

Typer av varmvattenberedare

Det finns två huvudtyper av varmvattenberedare: Med tank och utan tank. Båda typerna har naturgas (eller propan) och elektriska modeller tillgängliga. Låt oss titta närmare på varje stil:

Varmvattenberedare med tank

Vattenvärmare i tankstil är den vanligaste typen av varmvattenberedare som används i Sverige och Europa och kallas ofta förvaringsvärmare eftersom de har en stor isolerad cylindrisk tank som värmer och lagrar vattnet tills det behövs. Vattnet i en varmvattenberedare i tankstil hålls varmt så att det alltid är klart för användning. Normalt varierar tankstorlekar för hushållsbruk mellan 20 och 100 liter.

Hur en varmvattenberedare med tank fungerar

Kallt vatten kommer in i toppen av en varmvattenberedare i tankstil och går ner i ett dopprör till botten av tanken där vattnet värms upp. Vattnet som hålls inne i tanken är alltid under samma tryck som vattnet i hela vattensystemet. Uppvärmningsmekanismen (antingen en gasbrännare eller elektriska värmeelement) förblir på tills vattnet i tanken når den temperatur som ställts in av termostaten. När vattnet värms upp stiger det “hetare” vattnet till toppen av tanken mot varmvattenutloppet.

Detta händer genom en process som kallas konvektion. Eftersom det kallare vattnet är tätare än det varma vattnet, förblir det nära tankens botten där det kan värmas mer effektivt. Som ett resultat är vattnet som lämnar tanken alltid det hetaste vattnet i tanken. När vatten lämnar tanken kommer mer kallt vatten in och cykeln fortsätter. När vattnet nära tankens botten (och därmed nära termostatens sensor) når den inställda temperaturen slås varmvattenberedaren automatiskt av.

Fördelar och nackdelar med en varmvattenberedare med tank

Fördelar
 • Den initiala kostnaden för en varmvattenberedare i tank, inklusive installationskostnader, kan vara upp till tre gånger lägre än en tankfri varmvattenberedare. Dessutom har de fördelen att de använder energi (antingen gas eller elektricitet) i relativt långsam takt, eftersom de i själva verket lagrar värme för senare användning.
Nackdelar
 • Vattenvärmare i tankstil är mindre energieffektiva eftersom vattnet i tanken svalnar när det inte används. När vattentemperaturen sjunker, signalerar den till termostaten att slå på värmaren och värma upp vattnet igen. Detta kallas standby värmeförlust och det är en betydande driftskostnad. Dessutom, när tankens tillförsel av varmvatten har förbrukats, finns det en fördröjning innan varmt vatten kommer att finnas tillgängligt igen.
 • I det långa loppet kommer en varmvattenberedare i tankstil att använda mer energi och därför kosta mer att använda än en tankfri varmvattenberedare.

Elektriska varmvattenberedare

Elektriska varmvattenberedare har vanligtvis två värmeelement, även om kompakta modeller bara kan ha en. Dessa element har liknande utseende och funktion som värmeelementen som finns på en elektrisk spis, men de värms in från tanken medan de är nedsänkta i vatten. Det ena värmeelementet ligger nära toppen av tanken och det andra ligger nära botten. Varje element har sin egen termostat som kan justeras separat, men de bör alltid ställas in på samma temperatur hela tiden.

Överraskande fungerar inte båda elementen samtidigt. Under perioder med liten eller ingen användning av varmvatten är endast bottenelementet på. Kallt vatten levereras nära tankens botten och värms upp av bottenelementet. När vattnet värms upp stiger det till toppen av tanken med hjälp av konvektion. Eftersom det övre elementet är omgivet av varmt vatten behöver det inte slås på. När en varmvattenkran öppnas i huset dras varmvatten från toppen av tanken genom varmvattenutloppet och kallt vatten dras in i tanken och färdas genom doppröret till botten där det värms upp.

Men om en stor volym varmvatten dras från varmvattenberedaren kanske det undre elementet inte kan hålla jämna steg. När detta händer är vattnet på toppen av tanken svalt och utlöser det övre elementet att skjuta på och stängs samtidigt av det nedre elementet. Toppelementets uppgift är att värma vattnet på toppen av tanken för att snabbt förbereda sig för nästa varmvattenbehov. När vattnet på toppen av tanken har värmts upp stängs toppelementet av och bottenelementet slås på igen när kallt vatten är närvarande.

Kolla in min köpguide för badrumsskåp om du är intresserad av att hitta ett riktigt bra badrumsskåp till badrummet.

För- och nackdelar med en elektrisk varmvattenberedare

Fördelar

Elektriska varmvattenberedare är de billigaste av alla värmare. Dessutom har de också låga installationskostnader eftersom de inte kräver ventilation eftersom inga förbränningsgaser produceras. En elektrisk varmvattenberedare har vanligtvis en längre livslängd (8 till 10 år) än en gasvärmare (6 till 8 år).

Nackdelar

Elektriska varmvattenberedare kostar mer än gasvärmare, vilket innebär högre elräkningar. Dessutom, om du bor i ett område som är benäget för strömavbrott kanske du vill överväga att om din el släcks, kommer det också att göra din varmvattenberedare.

Gasvarmvattenberedare

Som med alla varmvattenberedare i tankstil levereras det kalla vattnet som kommer in i tanken nära botten via doppröret och varmvattnet stiger upp till toppen med konvektion. När det finns ett behov av varmvatten i huset kommer varmvattnet ut ur tanken genom varmvattenutloppet och kallt vatten fyller tankens botten för att fortsätta cykeln.

Men det är där likheterna slutar. För att värma upp vattnet förbränner en gasdriven varmvattenberedare sitt bränsle (naturgas eller propan) med en brännare i botten av tanken. Detta ger förbränningsgaser som måste ventileras. På grund av detta har en gasvärmare en skorsten, kallad rökrör, som stiger genom mitten av tanken till avluftningsröret högst upp på vattenvärmaren. Ventilation är fäst och förbränningsgaserna släpps ut utanför.

En gasvärmare kommer att ha en kontrollmodul för gasbrännare som styr antändningen av pilotlampan, det är där termostaten är placerad. Ansluten till denna modul är gasledningen och en gastillförselventil. Om du någonsin behöver stänga av varmvattenberedaren är det ventilen du stänger.

Fördelar och nackdelar med gasvarmvattenberedare

Fördelar

Även om det är dyrare att köpa, är en gasvärmare vanligtvis billigare att använda än deras elektriska motsvarighet. De påverkas inte heller av strömavbrott, vilket innebär att de fortsätter att arbeta även när elen slocknar.

Nackdelar

Gasvärmare kräver en större initialinvestering för att köpa, och eftersom de kräver ventilation är de dyrare att installera. Dessutom rekommenderar jag starkt att du håller en kolmonoxiddetektor i närheten för att varna dig om eventuella ventilationsproblem. Kolmonixidförgiftning är en tyst mördare och du kanske inte är medveten om det innan det är för sent.

Varmvattenberedare utan tank

Tankfria varmvattenberedare ökar i popularitet på grund av deras förmåga att leverera varmvatten på begäran och deras utmärkta energieffektivitet. De är också byggda för att hålla med många utbytbara delar, och med rätt underhåll kan de ha en livslängd på mer än 20 år!

Till skillnad från en varmvattenberedare i tankstil som lagrar varmvatten tills det finns en efterfrågan, hoppar en tankfri varmvattenberedare till handling den andra en varmvattenkran öppnas i huset. Det kalla vattnet kommer in i värmaren och värmer upp vattnet när det strömmar genom värmeväxlaren. Utan begränsningar från en tank kan en tanklös varmvattenberedare tillhandahålla en kontinuerlig och oändlig tillförsel av varmvatten.

Det är viktigt att du köper det tankfria systemet i rätt storlek för ditt hushålls varmvattenbehov. En tankvärmare mäter kapaciteten efter tankstorlek (50-liters tank), men en tankfri varmvattenberedare mäter kapaciteten i hur många liter varmt vatten den kan leverera varje minut (liter/m). Tankfria varmvattenberedare finns i både gas (naturgas och propan) och elektriska modeller.

För- och nackdelar med en tanklös varmvattenberedare

Fördelar
 • En tankfri varmvattenberedare ger betydande energibesparingar eftersom den bara drar ström när varmt vatten dras ut. På natten eller under andra perioder av icke-användning förblir värmaren helt tom. Eftersom det bara värmer upp vatten när det behövs begränsas det tankfria systemet inte av lagringstankens kapacitet. Du behöver aldrig oroa dig för att ta slut på varmt vatten igen eftersom det ger en till synes oändlig tillförsel av varmt vatten.
 • Vattenvärmare utan tank använder också mindre utrymme. De är monterade på en vägg och kräver inget golvutrymme. Det finns till och med gastankfria system som kan installeras utomhus och inte kräver ventilering. Dessutom, med rätt skötsel, kan ett tankfritt system ha en livslängd på 20+ år, och utan att en tank går sönder är det mindre risk för läckage och vattenskador.
Nackdelar
 • Den initiala kostnaden och installationen av en tankfri varmvattenberedare är ungefär tre gånger mer än en tankvärmare. Även om tankfria system ofta kallas momentana varmvattenberedare tar det faktiskt lite längre tid att få varmt vatten. Detta beror på att en värmare i tankstil har vattnet redan uppvärmt och klart för användning, där ett tankfritt system behöver värma upp vattnet. Ändå är tidsskillnaden försumbar och många tillverkare har lagt till inbyggda cirkulationspumpar i sina avancerade modeller som hjälper till att bekämpa denna lilla olägenhet.
 • Tanklösa varmvattenberedare är sofistikerade utrustningar och kräver professionell installation och service av experter, särskilt när problem uppstår. Det är också viktigt att notera att tanklösa system ger utmärkta energibesparingar totalt sett, men mängden energi de använder för att värma vattnet under användningstider är ganska hög. För hushåll vid mätning vid användning (där el kostar mer under topperioder som dagtid och mindre på natten) kan en tanklös varmvattenberedare faktiskt öka driftskostnaderna om varmvattnet används under högtrafik.

Hur en varmvattenberedare fungerar

Traditionella varmvattenberedare fungerar alla på ett liknande sätt. Den primära skillnaden mellan dem är bränslekällan, såsom gas, el eller till och med solenergi. För att förstå hur din enhet fungerar är det första steget att bli bekant med komponenterna i ditt system och hur de interagerar.

Komponenter i en varmvattenberedare

El- och gasvärmare har ett antal komponenter gemensamt, inklusive avloppsventilen, TPR-ventilen, en intern anodstång, dopprör och rör och rördelar för varmvatten och överströmning / tryckavlastning. I båda fallen är den inre tanken lindad med isolerande material för att hålla vattnet varmare längre. Elektriska varmvattenberedare har en separat termostat, medan termostaten på gasmodeller är inbyggd i gasreglerventilen. Gasvarmvattenberedare har också en värmebegränsande anordning för att förhindra överhettning, en central, inre rök för att avlufta gas och hjälpa till att cirkulera värme och ett termoelement för att stänga av gasen i en nödsituation.

Skillnaderna mellan el- och gasvärmare är mer tydliga när du kommer till grunderna för driften. I båda typerna kommer kallt vatten in i enheten genom doppröret högst upp och trattas till botten av tanken, där den värms upp.

Elektrisk varmvattenberedare

I elektriska modeller monteras termostaten jämnt mot sidan av den interna tanken. När termostaten känner av att den inre temperaturen har sjunkit under det förinställda tröskelvärdet, utlöser den en omkopplare (eller två, i händelse av ett dubbelsystem) som gör att elen kan strömma till värmeelementet.

Värmeelementet är i sin tur nedsänkt i tankens vatten och värms upp på samma sätt som en elektrisk spisbrännare fungerar genom att leda elektricitet genom ett resistent material och omvandla energi till värme. När termostaten känner av att vattnet har nått rätt temperatur stänger den av elementet. Med dubbla element, var och en med sin egen termostat, växlar de uppvärmningens övre och nedre delar av tanken eftersom endast ett värmeelement är på samtidigt.

Gasvarmvattenberedare

Gasmodeller har också en termostat, vanligtvis ett litet kopparrör med en kvicksilversensor i spetsen. De har också en speciell sensor som kallas ett termoelement som känner av om pilotlampan för närvarande brinner. Om piloten är ute tillåter inte termoelementet gas att strömma till brännaren. När vattentemperaturen i tanken sjunker skickar termostaten en signal till gasreglerventilen, som kontrollerar signalen från termoelementet för att säkerställa att det finns en pilotlampa. Om så är fallet öppnas en ventil som tillåter gas att strömma till brännaren och antända en eld.

Lågan värmer tankens botten och får varmare vatten att stiga medan kallt vatten sjunker, vilket skapar en naturlig cirkulationscykel. Dessutom hålls den inre temperaturen jämnare genom att värmen stiger genom mittröret när den först stiger genom tanken och sedan lämnar hemmet genom ett ventilationssystem. När vattentemperaturen når önskad inställning skickar termostaten en signal till gasreglerventilen och instruerar den att stänga av gasflödet igen.

Variationer på varmvattenberedare

Vissa varmvattenberedare använder ett varmvattencirkulationssystem som håller varmvatten i rörelse genom uppvärmningssystemet och förhindrar att varmvattenflödet avbryts med ”kalla” spår av ouppvärmt vatten. Solvärmare använder ett liknande system som den primära metoden för uppvärmning av vatten. När varmvattnet stiger expanderar det och pressar kallare vatten framför varmvattnet och cirkulerar vattnet genom solvärmarens inre rör. I princip är en solvärmare egentligen bara ett cirkulationssystem som passerar vattnet kontinuerligt genom en koncentrationsanordning som utsätts för direkt solljus och kanaliserar värme in i kärnan i solvärmaren.

När det är dags att byta varmvattenberedare

Många kämpar för att veta när de behöver en ny varmvattenberedare. Vissa blir oroliga om enheten agerar och omedelbart antar att de behöver bytas ut. Vissa problem kan dock åtgärdas, som läckage på grund av lösa delar. Frågorna nedan är vanligtvis tillräckligt allvarliga för att garantera en ny varmvattenberedare helt och hållet. Om du märker några av dessa tecken hemma är det dags att söka efter det bästa märket för varmvattenberedare och byta ut din befintliga enhet.

 • Ibland gör vattenvärmare mindre ljud. I de flesta fall betyder dessa ljud inte mycket. Men om ljudet du hör är högt och mullrar är något förmodligen fel. Även om dessa ljud inte automatiskt betyder att varmvattenberedaren behöver bytas ut, indikerar de något slags problem med enheten. Låt en rörmokare kontrollera enheten för att se om problemet garanterar en ersättare. Ljud från ålder, försämring eller överdriven sedimentuppsamling innebär vanligtvis att du måste köpa en ny enhet.
 • Tankläckage. Läckage av varmvattenberedare är relativt vanliga. I de flesta fall är läckor lösbara med mindre reparationer eller justeringar av systemet, eftersom lösa komponenter ofta är orsaken. Läckage i tanken är dock allvarligare. Det enda sättet att lösa problemet är att byta ut varmvattenberedaren. Undersök läckan noggrant innan du investerar i en ny varmvattenberedare för att säkerställa att det verkligen är tanken eller om det är en ansluten komponent, till exempel tryckventilen.
 • Inget varmt vatten. Varmvattenberedarens huvudfunktion är att förse ditt hem med varmvatten. Om enheten inte gör det har ett problem inträffat. Mycket av tiden, termostatproblem eller trasiga värmeelement är skyldiga. Under vissa omständigheter är dock varmvattenberedaren för liten för hemmet, vilket hindrar den från att värma upp allt vattnet. Att byta ut enheten med en varmvattenberedare av rätt storlek är den bästa lösningen.
 • Missfärgning av vatten. Eftersom de flesta varmvattenberedare är gjorda av metall är de benägna att rosta. Rost orsakar missfärgning av vatten. Om kallt och varmt vatten i ditt hem verkar brunt eller rödaktigt är inte varmvattenberedaren problemet. Men om bara varmvattnet ändrar färg, har rost sannolikt bildats på tanken.
 • Ålder. Tänk slutligen på din enhets ålder. De flesta tankvarmvattenberedare håller ungefär 8 till 12 år med korrekt underhåll, och tankfria enheter kan vara mer än 20 år. När varmvattenberedarna åldras tappar de en del effektivitet och kanske inte fungerar lika bra som tidigare. De tenderar också att läcka oftare och uppleva fler problem. Om din enhet når denna åldersgrupp är det dags att investera i en ny.

Gas kontra elektrisk tanklös varmvattenberedare

Gas mot el är ofta en av de första frågorna som en potentiell köpare ställer när man väljer en ny tanklös varmvattenberedare. Beslutet mellan vilken typ av bränsle du väljer för din nya varmvattenberedare kanske inte är ett alternativ. Många områden har inte turen att ha både gas- och elalternativ tillgängliga, så beslutet fattas för dem. Men om du har turen att ha valet finns det några saker att tänka på.

De tre vanligaste bränslekällorna för tanklösa varmvattenberedare är el, naturgas och propan. En elektrisk tankfri varmvattenberedare är utformad helt annorlunda än gasmodeller. En gasenhet är dock utformad för att förbränna antingen naturgas ELLER propan. Förutom den typ av bränsle som används, naturgas eller propan, fungerar enheterna ungefär på samma sätt. De flesta tillverkare erbjuder både naturgas och propan.

Det bästa valet

Det finns verkligen inte ett enkelt svar på frågan om vilken som är bäst. Både gas- och elektriska varmvattenberedare är bra val och båda har sina egna specifika styrkor. Varje hushåll har sina egna unika omständigheter. Med andra ord, vad som passar perfekt för din granne kanske inte passar dig. Att välja vilken typ av tanklös att köpa är ett kritiskt beslut, och det bör baseras på ditt hushålls varmvattenbehov, budget, installationsmöjligheter och personliga preferenser. Jag rekommenderar starkt att du konsulterar en professional för att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för din unika situation.

En gasvarmvattenberedare utan tank är helt annorlunda än en elektrisk varmvattenberedare utan tank. Faktum är att det enda vanliga som de delar är att de i slutändan båda värmer upp vatten! Det finns många saker att tänka på när du väljer en tanklös varmvattenberedare, och ditt yttersta mål är att köpa den bästa typen för att uppfylla dina hushållsbehov. Den här artikeln kommer att jämföra både gasdrivna och eldrivna tanklösa varmvattenberedare så att du kan titta närmare på hur de matchar varandra i varje kategori.

Initialt pris

Det finns två saker att tänka på när man tittar på priset: den första är den tanklösa varmvattenberedaren själv och den andra är installationen. Utan tvekan så är elektriska tanklösa varmvattenberedare det bättre valet.

Gasvarmvattenberedare utan tank

En högkvalitativ gasvarmvattenberedare utan tank kan lätt gå över 10 000 kr. Och som du kan förvänta dig, ju fler extrafunktioner du väljer, desto mer betalar du i förskott. Icke-kondenserande tanklösa system är billigare att köpa, men de är också dyrare att installera. Detta beror till stor del på ventilationsbehovet. Kondenserande tankfria system eliminerar behovet av att ventilera helt. Dessa enheter har en mer sofistikerad design och är därför dyrare.

Elektrisk varmvattenberedare utan tank

Elektriska tanklösa varmvattenberedare är betydligt billigare än gassystem. En kvalitativ elektrisk värmare kan köpas för fem till sex tusen kronor.

Installation

Jag rekommenderar starkt att du anställer en kvalificerad professionell för att installera din nya varmvattenberedare. Det är viktigt att tanklösa värmesystem är korrekt installerade, både ur säkerhetssynpunkt och resultat. En tankfri varmvattenberedare är en stor investering och att spendera pengarna för att få den ordentligt installerad är en lönsam kostnad.

Gasvarmvattenberedare utan tank

Gasvarmvattenberedare utan tank är mycket mer komplicerade och dyra att installera än elektriska system. Icke-kondenserande gasvarmvattenberedare utan tank kräver ett komplext ventilationssystem som ger tillräckligt luftflöde för förbränning, samt dyrt ventilationsmaterial av kategori III som är tillverkat av rostfritt stål. Ett hems befintliga ventilationskanaler och gasledningar är sällan kompatibla med en gasbehållare utan bensin. Det finns ofta dyra hemändringar som måste göras för att tillgodose ventilations- och gasbehovet.

Elektrisk varmvattenberedare utan tank

Elektriska tanklösa varmvattenberedare är mycket enklare att installera, vilket i allmänhet motsvarar billigare installationskostnader. Elektriska uppvärmningssystem för vatten är mycket mindre i storlek än bensintankar. De är faktiskt ungefär en tredjedel av storleken. Eftersom det inte finns någon gasförbränning, behöver ett elektriskt system inte ventilera. Detta minskar inte bara installationskostnaderna avsevärt, utan ger också ytterligare flexibilitet när det gäller var dessa enheter kan installeras.

Elektriska tankfria system är mindre komplexa än gasenheter, och eftersom de är så mycket mindre kan de installeras i garderober och i andra out-of-the-way utrymmen. Detta är en särskild fördel för nybyggnation där den tankfria enhetens elektriska krav kan planeras. Om det inte är nödvändigt att uppgradera ditt hem, är en elektrisk enhet mycket enkel och billig att installera. Men om du behöver uppgradera ditt hemkraft blir det ganska dyrt. Vilket tyvärr gör att elektriska tankfria system inte är det bästa valet för äldre hem där det elektriska systemet kanske inte kan tillgodose strömbehovet.

Driftkostnad

Det finns två huvudkomponenter som utgör de totala driftskostnaderna för en tanklös varmvattenberedare, kostnaden för bränslet och hur effektivt enheten använder bränslet. För närvarande är gaspriserna lägre än el i de flesta områden. Detta gör de totala driftskostnaderna billigare för en gastanklös varmvattenberedare. Tänk på att bränslepriserna varierar i olika regioner. I vissa områden är gaspriset mycket högre än el. Men gaspriserna är mer volatila och de fluktuerar mer dramatiskt än elpriserna. Men med det sagt förväntas gaspriserna öka i framtiden. De flesta ekonomer är överens om att elpriserna bör förbli relativt stabila medan gaspriserna sannolikt kommer att öka avsevärt.

Effektivitetsgraden för en varmvattenberedare baseras på mängden varmt vatten som produceras av en enda enhet bränsle. Ju effektivare en viss tanklös varmvattenberedare är desto mindre bränsle slösas bort när det varma vattnet produceras. Elektriska tanklösa varmvattenberedare är mycket effektivare än bensintankfria system. Vilket hjälper till att kompensera det högre elpriset.

Gasvarmvattenberedare utan tank

Gasvarmvattenberedare utan tank uppnår i allmänhet 80-85% effektivitet. För närvarande är bensinpriset lägre än el, vilket gör bensintankfria system billigare att använda. Men med bränsleförändringar och den förbättrade effektiviteten hos en elektrisk tanklös varmvattenberedare kan det inte alltid vara fallet.

Elektrisk varmvattenberedare utan tank

Elektriska tanklösa varmvattenberedare uppnår konsekvent en effektivitetsgrad inom intervallet 98 till 99%. Många regioner upplever extremt höga gaspriser, vilket gör ett eldrivet tankfritt system billigare att använda än gasenheter. Även med högre elkostnader kommer effektiviteten i ett elsystem att kompensera för de högre bränslepriserna.

Varmvattenbehov

Tanklösa varmvattenberedare mäter deras effekt i form av flöde: Hur många liter per minut en enhet kan leverera. Som allmän regel är några liter/m tillräckligt med varmt vatten för den genomsnittliga familjen, men det är viktigt att utvärdera ditt specifika hushålls varmvattenbehov. Det finns inget värre än att kortsluta varmt vatten, speciellt mitt i en morgondusch!

Kallare regioner har lägre l/m flöde än varmare regioner. Detta beror på att det inkommande vattnet blir kallare och den tankfria varmvattenberedaren måste arbeta hårdare för att värma upp vattnet till önskad utgångstemperatur. I debatten om gas mot el fungerar gasenheten ofta bättre, särskilt när större mängder vatten behövs.

Gasvarmvattenberedare utan tank

Gasvarmvattenberedare utan tank kan leverera mer varmvatten än elektriska system. En gasbehållare utan bensin kan passa bättre för ett hushåll med en stor familj som har hög efterfrågan på varmvatten.

Elektrisk varmvattenberedare utan tank

En elektrisk tanklös varmvattenberedare kan leverera mindre varmt vatten. Utgången l/m för både elektriska och gassystem påverkas av den inkommande vattentemperaturen. Med andra ord, ju kallare det inkommande vattnet är, desto lägre är l/m.

Underhåll

Underhåll krävs på alla varmvattenberedare för att hålla dem i drift med sin högsta effektivitetsgrad och maximera deras livslängd.

Gasvarmvattenberedare utan tank

Gasvarmvattenberedare utan tank kräver mer underhåll än elektriska värmesystem. En bensintanklös värmare ska inspekteras årligen av en licensierad tekniker som ser till att bränslet förbränns säkert och att apparaten fungerar som den ska. Gassystem är särskilt benägna att byggas upp i mineralskalor. På grund av detta kräver de ofta spolning oftare. Allmänna underhållsuppgifter kan slutföras av husägaren, men många väljer att anställa en professionell för att göra jobbet för dem.

Elektrisk varmvattenberedare utan tank

Elektriska tanklösa varmvattenberedare kräver mycket minimalt underhåll. Vatteninloppsfiltret ska rengöras efter behov och systemet ska spolas varje år för att avlägsna kalkavlagringar.

Garanti och livslängd

En traditionell tankstil varmvattenberedare börjar så småningom läcka och måste bytas ut, men ett tankfritt system är byggt för att hålla. Det beror på att de är konstruerade för att repareras och enhetens delar kan bytas ut efter behov. En typisk tanklös varmvattenberedare är cirka 20 år oavsett om det är gas jämfört med el.

Faktorer som påverkar en tanklös varmvattenberedares livslängd

 • Surt vatten – När vattnet är för surt bryter det ner värmeväxlaren och rören i vattenvärmaren. Det är också ohälsosamt och svårt för ditt hems VVS och andra apparater. I de flesta fall behandlas surt vatten redan innan en tankfri installation installeras, men när det gäller nybyggnation av hus är det en viktig fråga att ta itu med.
 • Hårt vatten – Vatten som innehåller höga halter av mineraler kommer att få en gasbehållare utan varmvattenberedare att bygga upp skalan i apparaten i snabbare takt. En vattenavhärdare för hela huset kan installeras, eller så kan du helt enkelt utföra mer frekvent underhåll. Men kom ihåg att det fortfarande är nödvändigt att slutföra de årliga underhållsuppgifterna.
 • Installation – Korrekt installation är nyckeln till att få ut det mesta av din nya tanklösa varmvattenberedare. En kvalificerad professionell kan hjälpa dig att avgöra vilken typ av värmare du kan köpa, korrekt dimensionera enheten och se till att gasledningarna eller de elektriska kraven och ventilationen matchar apparatens behov.
 • Underhåll – Att utföra årligt underhåll är avgörande för att förlänga livslängden för en tankfri varmvattenberedare. Både gas- och elektriska system måste spolas för att avlägsna kalkavlagringar. Om vågen inte avlägsnas kommer värmeaggregatets effektivitet att minska drastiskt och apparatens livslängd minskar avsevärt.

Gasvarmvattenberedare utan tank

Gasvarmvattenberedare utan tank är konstruerade för att hålla upp till 20 år. Gasvärmare är svårare att serva eftersom de är mer komplexa än elektriska enheter. Garantin varierar, men det är vanligt att man ser en 10-årig garanti på en värmeväxlare; 5-år för andra delar; och 1 år för arbete. Livslängden kan påverkas negativt om den gastankfria apparaten inte underhålls regelbundet.

Elektrisk varmvattenberedare utan tank

Elektriska tanklösa varmvattenberedare har ofta en 20-årig livslängd på grund av enkelheten i deras design. Garantin varierar, men delar täcks vanligtvis i 5 år och arbete i ett år. När problem uppstår är det lättare att felsöka, diagnostisera och reparera ett elektriskt tankfritt system.

Preferens

Som du kan se gör både gas och elektriska varmvattenberedare i slutändan samma sak. . . de levererar varmt vatten. Men de är också helt olika på många sätt. Ofta kommer det slutliga beslutet helt enkelt ner till dina egna preferenser. Här är några saker att tänka på:

Gasvarmvattenberedare utan tank

En gasdriven tanklös varmvattenberedare kan vara ett bra val för husägare som vill förbättra energieffektiviteten i sin traditionella tankvärmare. Om du har ett stort hushåll med högt efterfrågan på varmt vatten kan ett tankfritt tankfritt system vara ditt bästa val. Det finns modeller som kan leverera högre nivåer av l/m varmvatten än elektriska enheter.

Elektrisk varmvattenberedare utan tank

Ur säkerhetssynpunkt är vissa husägare bekvämare med en elektrisk tankfri varmvattenberedare. Många husägare är obekväma med att använda naturgas eller propan för hushållsapparater i händelse av en naturkatastrof. Husägare är ofta intresserade av en elektrisk tanklös varmvattenberedare på grund av miljöhänsyn. Elsystem är extremt energieffektiva och använder inte fossila bränslen eller släpper ut växthusgaser.

Bränslekälla

Att köpa en tanklös varmvattenberedare är en investering, både ekonomiskt och för framtiden. Med rätt skötsel kan dessa vattenuppvärmningssystem hålla i upp till 20 år eller ännu längre. Det är en bra idé att överväga hur bränsleprisfluktuationerna kommer att påverka både gas och elektriska enheter. Det här kanske inte är högsta prioritet idag när bränslepriserna är relativt stabila, men det kanske inte alltid är fallet.

Gasvarmvattenberedare utan tank

För närvarande är gaspriserna lägre än elpriserna. Bränslepriserna fluktuerar dock från region till region. Det finns ingen garanti för att bensinpriserna kommer att förbli lägre än elpriserna. Faktum är att de flesta ekonomer är överens om att gaspriserna sannolikt kommer att öka i framtiden.

Elektrisk varmvattenberedare utan tank

Elpriserna fluktuerar mindre än gaspriserna. En elektrisk varmvattenberedare utan tank använder en betydande mängd el för att värma upp vatten. De är en högeffektsapparat och det är inte ovanligt att hem, särskilt gamla hem, inte har den nödvändiga elkraften tillgänglig. Om ditt hus inte har den elektriska kraften som behövs för att driva ett elektriskt tankfritt system kan du hyra en elektriker för att göra en kraftuppgradering. Tänk på att detta kommer att öka dina installationskostnader avsevärt.

Miljöpåverkan

Oavsett om du oroar dig för växthusgaser eller ditt koldioxidavtryck, är det alltid en trevlig känsla att veta att energieffektivitet inte bara hjälper din fickbok, utan det kommer också att hjälpa vår planet.

Gasvarmvattenberedare utan tank

Gasdrivna tanklösa varmvattenberedare är mer energieffektiva än traditionella varmvattenberedare. Värmare utan bensintankar når ofta mitten av 80% i energieffektivitet. Bensintankfria system avger växthusgaser i atmosfären.

Elektrisk varmvattenberedare utan tank

Elektriska tanklösa varmvattenberedare är extremt energieffektiva och når typiskt 98 till 99% effektivitet. Elektriska tankfria system bränner inte fossila bränslen eller släpper ut växthusgaser i miljön.

Sammanfattning

I slutändan finns det inte en one-size-fits-all i gas vs elektrisk debatt. Varje husägare har specifika behov och bör därför dra sina egna slutsatser. Många professionella tekniker anser att elektriska varmvattenberedare utan tankar är ett utmärkt val. De är billigare, lättare att installera och kräver minimalt underhåll. Och på grund av sin förenklade design finns det inget behov av en årlig inspektion av en kvalificerad professionell. Som inte bara sparar pengar utan också bidrar till en längre livslängd!

Varmvattenberedare utan gas är också ett utmärkt val, särskilt om ditt hushålls varmvattenbehov är högre än genomsnittet. De är dock svårare att felsöka och service i fält, det beror till stor del på att de har en komplex värmeväxlare. Jag rekommenderar inte byte av bränslekälla. Om ditt hem för närvarande använder en elektrisk varmvattenberedare kan kostnaden för att eftermontera ditt hus för en gasdriven tankfri vara kostnad förbjuden. Men det är viktigt att notera att även om du håller dig inom din nuvarande bränslekälla kan ditt hem kräva dyra kraftuppgraderingar och modifieringar.

Vattenvärmare utan tankar blir allt populärare och är ett utmärkt val som kommer att tjäna ditt hem i flera decennier. Kostnaden för att övergå till ett tankfritt system kan vara dyrt, så det är en bra idé att prata med en professionell som kan hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för din individuella situation.

Varmvattenberedare varumärken

Att välja en varmvattenberedare för ditt hem kan vara ett stort beslut. Det finns många alternativ, och du måste göra det rätt – varmvattenberedare är inte billiga, och du kommer sannolikt att använda den du väljer under många år framöver. När du fattar ditt beslut finns det ett antal faktorer att ta hänsyn till, men en viktig faktor är varumärket du väljer. Många företag producerar varmvattenberedare, och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för dig – så här är de bästa val en för bästa varmvattenberedare som hjälper dig att bestämma dig.

Bosch

Bosch grundades 1886 i Stuttgart, Tyskland, och har länge varit i framkant inom teknik och teknisk innovation, och företagets kännetecken är höga kvalitetsnivåer och tillförlitlighet. Bosch producerar för närvarande ett brett utbud av produkter, varav det mest kända inkluderar elverktyg och hushållsapparater. Inte överraskande är företagets varmvattenberedare också, utan undantag, utmärkta produkter som erbjuder solida prestanda och tillförlitlighet.

Bosch specialiserar sig på tillverkning av tankfria varmvattenberedare, och dessa produkter är bland de mest effektiva på marknaden. Även om Bosch-värmare inte är billiga, kommer du att upptäcka att den ökade effektiviteten kommer att spara pengar över tid, vilket gör en Bosch till en bra investering för framtiden. Eftersom Bosch-värmare är bland de mest pålitliga modellerna kan du dessutom förvänta dig att underhållet blir minimalt – vilket sparar pengar igen.

Bosch-produkter kommer också med några av de längsta garantierna du hittar. Sammantaget ett mycket respekterat varumärke som producerar en rad pålitliga produkter. Om du uppskattar kvalitet, tillförlitlighet och prestanda och uppskattar typiska tyska produktionsvärden är detta ett varumärke som inte sviker dig.

A.O. Smith

Detta företag grundades 1874 i Milwaukee, Wisconsin – och företaget är fortfarande baserat där till denna dag. När företaget bildades var det inte mer än en lokal hårdvaruaffär, men under de följande åren förgrenade familjen sig till att göra stålramar och sedan innovativa varmvattenberedare.

Deras produkter säljs nu endast av VVS-grossister och entreprenörer, och deras sortiment inkluderar tanklösa, hybrid-, sol- och tankvärmare. Medan någon värmare från A.O. Smith kommer att bli en solid investering, företaget är särskilt känt för sina gasvärmare – de är bland de mest pålitliga och mest effektiva som finns för närvarande.

Faktum är att många av deras produkter har Energy Star-effektivitetscertifiering, vilket gör dem berättigade till skattelättnader eller rabatter enligt vissa lokala energibesparingssystem. Företaget producerar en rad högeffektiva elektriska värmare som är värda att kolla in. Många av företagets soldrivna alternativ är också berättigade till skattelättnader eller rabatter och kan vara ett bra alternativ om du vill spara lite pengar på lång sikt.

Takagi

Takagi är ett annat japanskt företag som specialiserar sig på högkvalitativa tanklösa varmvattenberedare som är utformade för att spara pengar samtidigt som de är vänliga mot miljön. Takagi grundades 1951 och deras sortiment av kommersiella och bostadsvärmare säljs endast av VVS-grossister och entreprenörer, vilket gör att företaget kan upprätthålla en strikt kvalitetskontroll. Detta är ett företag som är stolt över att erbjuda de högsta nivåerna av kundservice och som också lägger stor vikt vid att ständigt driva innovation för att erbjuda en exceptionell produkt.

Företaget hävdar att det är det första företaget som specialiserat sig på tankfria vattenvärmare och företagets värmare är mycket effektiva, kompakta och pålitliga. Detta varumärke erbjuder attraktiva garantialternativ, vilket ger dig sinnesro att företaget kommer att säkerhetskopiera dig om du skulle ha några problem med deras produkter.

Kenmore

Kenmore kan vara bättre känd för att tillverka hushållsapparater som vattenkokare, kaffemaskiner och dammsugare, men varumärket producerar också en serie högt respekterade varmvattenberedare. Företaget grundades 1913 och har enormt diversifierat sitt sortiment genom åren. När det gäller företagets varmvattenberedare omfattar sortimentet elektriska, hybrid-, naturgas- och propanversioner. Som med resten av Kenmores apparater är företagets varmvattenberedare kända för sin solida prestanda och höga tillförlitlighet.

Företaget är också villigt att backa upp sina produkter och erbjuder garantier på mellan sex och 12 år, bland de mest generösa du hittar. Alla Kenmore-varmvattenberedare är byggda för effektivitet, och i synnerhet elmodellerna är bra på att hålla kvar värmen och förbrukar därför mindre ström. De senaste modellerna är också kompatibla med Kenmore-appen, så att du kan styra din varmvattenberedare via din smartphone – vilket innebär att du kan ändra inställningarna även när du är hemifrån.

Noritz

Noritz är inte ett av de mest kända varumärkena, men det här är ett företag som specialiserat sig på att producera en rad högkvalitativa men ändå prisvärda tanklösa varmvattenberedare som ger mycket valuta för pengarna. Företaget grundades ursprungligen som Noritz Bath Industry i Kobe, Japan 1951, och då var företagets huvudfokus gaspannor och ugnar. Under de följande åren började företaget göra tankfria varmvattenberedare och sedan omedelbara värmare.

Numera finns företaget i Europa såväl som i USA och Australien. Noritz fortsätter att producera enastående och miljövänliga tanklösa varmvattenberedare som hjälper dig att spara pengar samtidigt som du hjälper till att skydda planeten. De modernaste enheterna är också kompatibla med Noritz Wi-Fi-adapter, en enhet som kan skicka dataavläsningar direkt till din smartphone och som påstås vara den enda enheten som kan installeras både inomhus och ute.

EcoSmart

Om du letar efter en vattentank som ger dig det bästa för pengarna, är snäll mot miljön och som också kommer att hålla länge, är EcoSmart ett varumärke som bör vara av intresse. Detta företag är specialiserat på att producera effektiva, miljövänliga elektriska tanklösa varmvattenberedare som säljer för mindre än många av sina konkurrenters enheter men som kan överträffa större värmare på grund av sin innovativa SmartBoost-teknik.

I själva verket tillåter detta EcoSmart varmvattenberedare att producera samma mängd effekt som en enhet på upp till 45% större. Detta kan i sin tur bidra till att minska dina månatliga elräkningar med upp till 60%. Du kan föreställa dig att för en sådan effektiv enhet som kan minska mängden du spenderar på el varje månad, måste du betala mer i förskott. EcoSmart-värmare kostar dock mindre än många av sina konkurrenter, vilket gör detta till en oöverträffad på många sätt.

Dessa enheter är också utformade för att hålla längre – företaget är så säker på kvaliteten på sina produkter att de är villiga att stödja den med en begränsad livstidsgaranti. För alla som vill spara lite pengar och sänka sina månatliga räkningar medan de gör sitt för miljön är det här märket ett självklart alternativ. Det enda problemet som vissa människor kan ha är att det här företaget är en nykomling utan några andra märkes historia eller erfarenhet. Men om du är villig att ge dem en chans, kommer du troligen inte att bli besviken.

Reliance

Reliance var ursprungligen en del av State Industries när det lanserades 1981 men har sedan förvärvats av A.O. Smith. Reliance fortsätter dock att producera sina egna varmvattenberedare, som är kända som några av de grönaste alternativen som finns tillgängliga. Varumärket tillverkar gas- och propanvärmare, elektriska värmare och tanklösa värmare – i synnerhet Reliance tanklösa värmare anses vara bland de bästa tillgängliga.

Alla Reliance-produkter innehåller den senaste tekniken och varumärket försöker alltid driva framåt med ny utveckling. Reliance har ett brett utbud av produkter, vilket innebär att de flesta borde kunna hitta rätt modell för sina krav, och detta är ett varumärke som många skulle göra det bra att överväga.

Rinnai

Rinnai är ett annat väletablerat varumärke som spårar sin historia tillbaka till Japan, där det grundades 1920. I början tillverkade företaget gasapparater som kokplattor. Efter en kort paus under krigsåren när de bytte till tillverkning av flygplansdelar gick företaget tillbaka till sitt ursprungliga kompetensområde. De började tillverka sina första varmvattenberedare på 1960-talet.

Deras nuvarande sortiment består av fyra rader tanklösa modeller med ökad effektivitet när du går från standardenheterna till toppversionerna. Värmare högst upp i Rinnais sortiment är alla Energy Star-kompatibla och alla modeller kan hantera minst tre eller fyra armaturer samtidigt. Alla de senaste värmare är också Wi-Fi-aktiverade, så att du kan fjärrstyra dem via din smartphone.

Rinnai tanklösa varmvattenberedare anses nu vara bland världens mest pålitliga. De kan vara ett något dyrare alternativ, men som alltid förväntar du dig att betala mer för kvalitet. Om du specifikt vill ha en tanklös varmvattenberedare och letar efter en effektiv, högpresterande modell är Rinnai ett varumärke som är värt att överväga. Med företagets extra långa garanti vet du också att du täcks om något skulle gå fel.

Navien

Navien är ett annat ungt företag med många av samma attribut som EcoSmart. Företaget grundades 1978 och började etablera sig som ett varumärke som är känt för högeffektiva, miljövänliga varmvattenberedare. Företaget är specialiserat på tillverkning av tanklösa varmvattenberedare, och deras sortiment är inte omfattande – i stället har företaget begränsat sig till att bara koncentrera sig på en handfull modeller och se till att var och en är exceptionell.

Företaget tillverkar två rader av värmare, NPE-S-linjen, standardmodellerna och NPE-A-linjen, Naviens uppgraderingsalternativ. Båda värmelinjerna är bland de mest effektiva som finns tillgängliga och hjälper till att minska dina elräkningar. Det här är kanske inte det mest kända varumärket, men ibland kan det vara en fördel. Även om du köper från ett mindre känt varumärke som Navien, har du inte den sinnesro som kommer från att köpa en produkt från ett väletablerat företag. Du betalar dock bara för produkten och inte namnet – och det betyder att du sannolikt kommer att få mycket bättre valuta för pengarna.

Rheem

Rheem grundades 1925 av två bröder, Donald och Richard Rheem – och med ekonomiskt stöd från en tredje bror, William. Ursprungligen var företaget involverat i galvanisering av ståltrummor, men under de följande decennierna diversifierade de sig till andra områden, inklusive vattenvärmare bland annat. Företaget delades i två år 1973, med ena halvan fokuserade på luftkonditioneringsenheter medan den andra, varmvattenavdelningen, koncentrerade sig på varmvattenberedare.

Sedan dess har företaget byggt ett rykte för högkvalitativa produkter, exceptionell kundservice och banbrytande innovation. Rheem producerar nu ett komplett utbud av varmvattenberedare, inklusive sol-, gas-, el-, tankfri och värmepumpsmodeller. Deras tanklösa värmare är bland de mest populära i Europa medan deras lagringsvärmare är kända för sin tillförlitlighet och sina låga underhållskrav.

Som ett av de mest kända och längst etablerade varumärkena rekommenderas deras produkter – att köpa från ett företag med nästan 100 års erfarenhet ger dig automatiskt en viss säkerhet. Dessutom är Rheem tankfria varmvattenberedare bland de bästa tillgängliga i deras kategori, och om det är den typen du letar efter bör Rheem vara högt uppe på din lista över möjligheter när du bestämmer vilket märke du ska gå med.

Bradford White

Bradford White är en annan tillverkare av varmvattenberedare som bör vara av intresse. Detta är ett företag som bara säljer sina produkter via auktoriserade representanter och grossister, vilket innebär att du inte bara kan gå ut och köpa en för dig själv. Företaget lägger stor vikt vid att producera utrustning av högsta kvalitet och genom att använda ett nätverk av auktoriserade återförsäljare kan företaget övervaka kvaliteten närmare.

Företaget erbjuder endast en garanti om deras värmare installeras av auktoriserade proffs – men så länge det installeras av en officiellt certifierad rörmokare får du en garanti på cirka 10 år, bland de bästa på marknaden.

Vissa människor kan prata med den ursprungliga kostnaden för att välja detta märke – Bradford White-värmare är i allmänhet mycket högre än många jämförbara alternativ. Men deras värmare är överlägsna produkter, och den ökade tillförlitligheten och de låga underhållskostnaderna kommer att innebära att du i slutändan sparar pengar. Företaget producerar både gas- och elmodeller, och om du är den typ av person som är villig att betala mer för de bästa produkterna, är detta ett varumärke som du bör överväga att undersöka närmare.

Stiebel Eltron

Stiebel Eltron är ett tyskt företag som har funnits sedan 1924 – och det ägs fortfarande av ättlingar till Dr Theodor Stiebel, mannen som grundade det. Företaget lanserades ursprungligen för att tillverka elpatroner för den tyska marknaden. Sedan dess har Stiebel Eltron vuxit till den största tillverkaren av varmvattenberedare i Tyskland, och företaget säljer också sina produkter över hela världen. Detta märke producerar en rad modeller och är särskilt känd för mindre enheter, tankfria värmare och värmepumpsmodeller.

Detta är ett företag som är stolt över högkvalitativa, välutvecklade produkter samt dess produktutveckling. Stiebel Eltron strävar ständigt efter att skapa värmare som använder mindre energi, har en exceptionell säkerhetsrekord och som ger sina kunder högsta möjliga komfortnivå. Om det är dessa egenskaper du letar efter en värmare, så är detta ett varumärke som säkert kommer att leverera.

Whirlpool

Whirlpool är ett varumärke som förmodligen är mest känt för att tillverka tvättmaskiner samt en rad andra hushållsapparater. Faktum är att företagets första produkt, en tidig elektrisk tvättmaskin, var något av ett misslyckande, men genom sin beslutsamhet lyckades grundaren Lou Upton göra den till en framgång och företaget har gått från styrka till styrka sedan dess. Whirlpool producerar nu gas-, propan- och elektriska varmvattenberedare. Gas- och propanversionerna finns i storlekar från 110 till 190 liter medan de elektriska enheterna finns tillgängliga från 20 till 190 liter. Som du kan förvänta dig med ett så välkänt företag är Whirlpools värmare alla pålitliga enheter. Modeller finns i nästan alla storlekar på hemmet och med garantier från sex till tolv år vet du att du köper en pålitlig produkt från ett varumärke du kan lita på.

Många solida varumärken att välja mellan

Som du kan se finns det många märken att välja mellan. Några av dem har funnits i många år medan andra är relativa nykomlingar på scenen, men var och en har sina relativa styrkor och svagheter, och ibland kan det vara svårt att fatta ett beslut. Om du är ute efter en ny varmvattenberedare för ditt hem men du har svårt att bestämma vilket märke du ska lita på, skulle någon av tillverkarna i denna sammanställning vara ett bra ställe att börja leta efter.

Vanliga frågor om varmvattenberedare

Hur länge håller en varmvattenberedare?

Varmvattenberedare, som alla andra stora apparater i våra hem, har en förväntad livslängd. Varmvattenberedare har en genomsnittlig livslängd för på cirka tio år för en traditionell lagringstankmodell, men det kan påverkas av installation, volym och hårdhet för uppvärmt vatten, konstruktionskvalitet och förebyggande underhåll. När varmvattenberedaren åldras kan den ge ledtrådar om att tiden med dig är begränsad. Rostigt vatten kan till exempel peka på att varmvattenberedaren rostar inifrån och ut.

Sediment som byggs upp på tankens botten kan leda till krasch – bom – bangljud från varmvattenberedaren. Sedimentet, som har härdat över tid från att värmas upp och värmas upp igen, skadar inte bara din varmvattenberedare, det gör det också mycket mindre effektivt än när det var glänsande och nytt. Vatten som läcker runt varmvattenberedaren kan vara det sista adjöet – men se till att det finns lätta att reparera läckage i beslag, anslutningar och överströmningsrör.

Vilken varmvattenberedare passar mig?

Varmvattenberedaren du väljer att köpa beror på många olika faktorer. Om du bygger ett nytt hem är ett tankfritt system ett utmärkt val, men om du funderar på att eftermontera ditt hem med en tankfri, vill du sätta dina alternativ. Kostnaden för att installera ett tankfritt system kan vara kostnadskrävande, speciellt om du bara planerar att bo i ditt hem några år till. Även om ett tankfritt system å andra sidan ökar hemmets värde.

Elektriska tankfria varmvattenberedare kräver stora mängder el som många hem helt enkelt inte har tillgängligt. De är billigare att köpa och installera, men om du behöver uppgradera din hushållselektronik kommer du att lägga till tusentals kronor i projektet. Å andra sidan har varmvattenberedare i tankstil funnits i flera år. De är mindre energieffektiva, men också billigare att installera och köpa. De erbjuder en anständig livslängd (upp till 8 till 10 år) och med ordentlig vård kan du ofta lägga till år med ytterligare service. Oavsett vilken typ av varmvattenberedare du väljer, kommer det att värma vatten för din familj i många år framöver.

Vilken typ av varmvattenberedare ska jag välja?

Om du är redo att uppgradera eller uppdatera ditt hems varmvattenkälla kan du bli förvånad över hur många alternativ som finns, men det mest populära vattenuppvärmningssystemet förblir förvaringstanken. De största anledningarna till den här varans popularitet är en lägre kostnad och den håller allt från 20 till 80 liter varmt vatten klart.

När vatten från lagringstanken används kommer kallt vatten in i botten på tanken så att tanken alltid är full. Se hur en varmvattenberedare fungerar för mer detaljerad information. Varmvattenberedare för lagringstankar kan använda elkraft, naturgas, propan eller andra bränslekällor. Elektriska varmvattenberedare använder två värmeelement, med en i botten och den andra i mitten av tanken. Gasvarmvattenberedare använder brännare och värmer upp tanken, som sedan värmer upp vattnet.

Du vill se till att varmvattenberedaren du väljer matchar den tillgängliga bränsletypen. Medan en elektrisk varmvattenberedare vanligtvis är mycket effektivare är dess återvinningsgrad (hur snabbt den kan hålla jämna steg med varmvattenanvändningen) mycket långsammare än gas, så gasvarmvattenberedare brukar vara mest meningsfulla för familjer och större hushåll. Olika regioner kan gynna olika typer av varmvattenberedare framför andra. Medan lagringstanken betyder att du kan få varmt vatten strax efter att kranen har vridit, betyder det att en tank kommer att tappa värme. Tankfria varmvattenberedare undviker denna energiförlust, men varmvattenberedare för lagringstankar kan isoleras för att minimera denna förlust.

Vilken storlek på varmvattenberedare ska jag köpa?

Oavsett vilket bränsle som används, vill du dock anpassa din nya varmvattenberedare till ditt hushålls behov. Titta på “första timmen” -betyget – antalet liter varmvattenberedaren kan leverera varje timme när du börjar med en full tank med varmt vatten. Detta betyg beror på tankens storlek, värmekällan och värmeelementets storlek. Därefter måste du göra lite detektivarbete. Fokusera på en timme om dagen när du och din familj använder mest varmvatten. Är det under morgonhastigheten då alla gör sig redo för arbete och skola? Eller är det en kväll när sysslorna gör att diskmaskinen och tvättmaskinen går i full fart?

Det uppskattas att 10 liter varmt vatten används per dusch (mer för vissa), två liter för rakning, fyra liter för handdisk och matberedning, sex liter för en automatisk diskmaskin och sju liter för en tvättmaskin. Om du är som den genomsnittliga svenska familjen, med 2,54 personer som bor hemma, kan du ha tre duschar på morgonen (det är 30 liter), med en rakning (två liter) och en liten runda diskmedel för frukosttalrikarna (fyra liter).

Du skulle ha en högtimmars efterfrågan på varmvatten på 36 liter och skulle leta efter en varmvattenberedare med ett absolut minimum av det antalet. Uppenbarligen kommer varmvattentankens kapacitet i ett stort hem med flera badrum att skilja sig från en liten lägenhet, stuga eller husbil. En liten 6-liters minitank kan vara det bästa alternativet för varmvattenberedare för din husbil men samma storlek skulle vara helt otillräcklig för din primära bostad.

Hur länge håller varmvattenberedare?

Som tumregel är vattenvärmare inte konstruerade för att hålla längre än cirka 10 till 15 år (mer eller mindre). Så för att svara på frågan “hur länge håller en varmvattenberedare?” Beror det verkligen. Om du vet hur man spolar en varmvattenberedare och utför stegen en gång om året samt underhåll av enheten enligt andra tillverkares rekommendationer kan du få flera år till, men tanken kommer fortfarande att sluta fungera så småningom. Varmvattenberedare med en glasfibertank kan dock hålla betydligt längre och avancerade modeller kan till och med få livstidsgaranti på tanken. Skadade tankar kan inte repareras, oavsett vilket material de är tillverkade av.

Även om det kan vara frestande att köpa en lågprismodell, kom ihåg att den bara kan komma med 5 eller 6 års garanti. Det är värt det att spendera lite mer framåt för en modell med 10-12 års garanti. De innehåller ofta tyngre anodstavar som är den viktigaste komponenten när det gäller att hålla tankens insida i god form. Naturligtvis kan du också uppgradera anodstången i en mindre enhet men det finns lite mer arbete och kostnad också.

Varför går varmvattenberedare sönder?

Det finns två huvudsakliga orsaker till en defekt varmvattenberedare. Den första är övertryck, där psi för vattnet i tanken överstiger specifikationerna. Det finns två orsaker till övertryck, överdriven uppvärmning och för mycket tryck vid inloppet. För att undvika dessa situationer, håll varmvattentemperaturen vid 60 °C eller lägre för överhettningsproblem och installera en justerbar ventil vid inloppet för att minska flödet för den andra.

En expansionsbehållare för vattenvärmare är ett måste om ditt hem körs på ett slutet vattenförsörjningssystem. När vattnet i tanken värms upp expanderar det (termisk expansion) och det vattnet behöver någonstans att gå. I ett öppet vattensystem trycker trycket tillbaka in i stadens vattenförsörjning. I ett slutet system avlastas det extra trycket genom att tillfälligt flöda in i expansionstanken. Om det trycket inte har någon att gå, kan din tank bokstavligen sprängas.

Den andra och vanligaste orsaken till att tankar misslyckas beror på att sedimentet byggs upp i tanken. Kemikalier och föroreningar i vattnet kommer så småningom att orsaka korrosion eller till och med rost inuti tanken, vilket leder till läckage. När en mindre läckage inträffar kommer tryck inuti tanken att tvinga vatten genom felet, vilket långsamt ökar läckaget. Även en billig varmvattenberedare kommer att hålla längre om den sköts ordentligt.

När du köper en ny tank, se till att modellen innehåller en anodstång av god kvalitet. Anodstänger drar föroreningar ut ur vattnet och fördröjer korrosion. De offrar sig bokstavligen för att rädda tanken från att korroderas. Varmvattenberedarens anodstång kommer att kakas med föroreningar över tid, vilket kommer att få stången att ätas bort och så småningom behöva bytas ut, men denna komponent är mycket billig jämfört med kostnaden för en ny varmvattenberedare.

Hur vet du när du ska byta ut en varmvattenberedare?

Liksom andra apparater är reparation eller byte i allmänhet dina två alternativ när ett problem uppstår. Eftersom tanken är den enda delen av systemet som faktiskt kan tvinga dig att byta varmvattenberedare, var noga med att felsöka innan du köper en ny enhet. Varmvattenberedare som inte genererar tillräckligt med varmt vatten kan repareras genom att byta ut termostaten eller andra komponenter, och byta ut alla komponenter i en viss varmvattenberedare kostar i allmänhet mindre än hälften av vad en ny enhet kommer att köra. I allmänhet kan du, om inte enheten är mer än tio år gammal eller läcker från tanken, fixa den du har.

Vad behöver jag mer än vattenberedaren?

Uppvärmt vatten expanderar och kan leda till ansamling av tryck i din tank. I hem där den termiska expansionen är blockerad från den offentliga vattenförsörjningen arbetar expansionsbehållare och temperatur- och tryckavlastningsventiler (T & P-ventil) för att frigöra byggt tryck. Om du inte är säker på om din isolering av förvaringstankens varmvattenberedare är snuskig, rör vid den. Om det är varmt måste du lägga till isolering. Det är en enkel DIY-fix som kan spara 7 till 16 procent i vattenuppvärmningskostnader. Många hushållsbutiker erbjuder förskurna filtar och jackor som passar över tanken.

Isolering av varmvattenledningarna som leder bort från tanken kan också minska värmeförlusten. Det betyder att du kan sänka temperaturen på din varmvattenberedare, vilket kan spara 4 till 22 procent per år. Termostater är inställda på 140 grader av tillverkare, men de flesta hem behöver bara temperaturer runt 120 grader. Genomsnittet av dem och du får vad jag tror är den bästa inställningen för varmvattenberedare på 130 grader. När du isolerar rören kan du minska ytterligare 2 till 4 grader. Ett annat plus? Varmvattnet kommer snabbare till kranen och sparar vatten.

Hur mycket kostar en varmvattenberedare?

Varmvattenberedare är en viktig hushållsapparat och prislappen för en ersättare visar det. En typisk 150-190 liter varmvattenberedare kostar i genomsnitt ungefär 4 000 – 6 000 kr. Det är bara för enheten. Installation kan faktiskt kosta mer (cirka 6 000 – 10 000 kr) men det finns många variabler inblandade, inklusive typen av varmvattenberedare och din region. Du kan få en hel del pengar genom att installera dem själv, men du måste ge dina DIY-färdigheter en ärlig bedömning och se till att du följer alla installationskodkrav för ditt område. Det här är inte en enkel uppgift och tilläggskostnaden för en rörmokare är vanligtvis värt det.

Korrekt installation är en av nycklarna till livslängden för den enhet du just har investerat några betydande pengar i. Dessutom behöver gasvarmvattenberedare till exempel en gasförsörjning, kallvattenförsörjning och rökgasanslutning som kan vara bortom din förmåga och Komfortnivå. Om så är fallet, kontakta en professionell rörmokare.

Vad är nytt med varmvattenberedare?

Varmvattenberedarens historia har kommit långt. Teknik för att förbättra energieffektiviteten – och för att sänka driftskostnaderna – gör gaslagringsvattenvärmare till attraktiva alternativ för energisynta konsumenter, särskilt för dem som har naturgas. Högeffektiva gaslagringsvärmare kan spara en familj på fyra ca 250 kr per år eller mer i energikostnader. Det låter kanske inte så mycket, men det lägger till över tiden.

Jag gillar att tänka på besparingar från apparater som en virtuell årlig rabatt utan något krångel med att fylla i formulär. Metoden för uppvärmning av vatten i högeffektiva varmvattenberedare är densamma som standardmodeller, men bättre isolering, värmefällor och effektivare brännare minskar energianvändningen med 8 procent.

Det finns också solenergi varmvattenberedare och geotermisk varmvattenberedare. Solsystem är mest populära i sydväst där soliga dagar är normen, men dessa system kräver ofta en säkerhetskopia för molniga dagar och nätter. Geotermisk energi kräver ett geotermiskt värmepumpsystem och en avvärmare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top