Bästa varmvattenberedaren 2023 – Test av olika varmvattenberedare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Störst volym

Metro Therm Cabinet 110 E
Metro Therm Focus VLM 300S Space
NEMI V 3008999961
Metro Therm Modul 300 R

Metro Cabinet 110 

Metro Focus VLM 

NEMI V

Metro Modul 300

Klicka här för att se fler varmvattenberedare.

Varmvattenberedare är en kritisk del av varje hushåll, bidragande till vår vardagliga komfort. Att välja rätt enhet kan dock vara en utmaning, med en labyrint av tekniska specifikationer och funktioner att ta hänsyn till.

Vår artikel siktar på att lösa detta problem genom att tillhandahålla en detaljerad, grundlig genomgång av flera toppmodeller på marknaden. Vi har testat och jämfört dessa varmvattenberedare för att ge dig klar och tydlig information.

Läs vidare för att få en insikt om vilken varmvattenberedare som kan passa ditt hem bäst.

1. Bäst i test – Metro Therm Cabinet 110 E

Metro Therm Cabinet 110 E varmvattenberedare

Under vår noggranna testprocess kom vi i kontakt med Metro Therm Cabinet 110 E, en emaljerad varmvattenberedare på 110 liter. Den största styrkan hos denna varmvattenberedare är dess kapacitet, som utan tvekan står ut.

Specifikationer
Kapacitet: 110 liter
Energiklass: C
Mått: 110x46x46 cm
Effekt: 3 kW
Liggande montering: Möjlig

Det var imponerande att se hur denna enhet kunde generera och behålla så stor volym varmvatten, vilket gör den idealisk för större hushåll eller kommersiella inställningar.

En annan funktion vi uppskattade under våra tester var flexibiliteten i installationsprocessen. Enheten levereras som standard för väggmontage, men kan även monteras liggande om utrymmet kräver det.

Det bör dock noteras att kapaciteten reduceras med cirka 25 % vid liggande montering.

Vi fann att enhetens prestanda var pålitlig, även om energiklassen (C) indikerar att det finns effektivare alternativ på marknaden. Vattnet värmdes upp snabbt tack vare den starka effekten på 3 kW, och temperaturen hölls stabil under hela testperioden.

Som en nackdel upptäckte vi dock att den emaljerade ytan kan vara känslig för repor och skador om den inte hanteras varsamt under installation och underhåll. Detta är en detalj att vara uppmärksam på, men det förändrar inte vårt övergripande positiva intryck av denna produkt.

I sammanfattning kan vi säga att Metro Therm Cabinet 110 E erbjuder en stark balans mellan kapacitet, flexibilitet och prestanda, även om den kan ha vissa begränsningar när det gäller energieffektivitet och ytans hållbarhet.

Fördelar

 • Hög kapacitet
 • Flexibel montering
 • Snabb uppvärmning
 • Stabil temperaturhållning

Nackdelar

 • Medelgod energiklass

2. Bäst premiumval – Metro Therm Focus VLM 300S Space

Metro Therm Focus VLM 300S Space varmvattenberedare

När vi först stötte på Metro Therm Focus VLM 300S Space, blev vi imponerade av dess stora volym. Med en kapacitet på 270 liter, överträffar denna varmvattenberedare många av sina konkurrenter i volym.

Specifikationer
Material: Rostfritt stål
Kapacitet: 270 liter
Mått: 190x59x59 cm
Vikt: 95 kg
Effekt: 3 kW

Vårt team kunde klart märka denna skillnad under testprocessen, där vi kunde dra fördel av denna stora mängd varmvatten under längre perioder.

En annan fördel med Metro Therm Focus VLM 300S Space är dess robusta konstruktion. Tillverkad av rostfritt stål, har varmvattenberedaren visat sig vara tålig under våra tester, vilket erbjuder en stark försäkran om hållbarhet. Dessutom är enhetens 3 kW elpatron kraftfull och ger effektiv uppvärmning.

Vad som dock skiljer sig ut med denna produkt är dess isolering. Beredaren använder freonfri skumisolering, vilket är ett miljövänligt val och bidrar till effektiv energianvändning genom att hålla värmen inuti tanken.

Denna isoleringstyp har visat sig vara effektiv under våra tester, med bevarandet av värme som överträffar våra förväntningar.

Det enda vi fann som en potentiell nackdel var den tunga vikten på 95 kg, vilket kan göra installationen lite mer krävande. Men med rätt förberedelser och hjälp, kan detta överkommas.

Övergripande sett, med dess robusta konstruktion, stora volym och miljövänlig isolering, visade Metro Therm Focus VLM 300S Space sig vara en utmärkt varmvattenberedare under vår testprocess.

Fördelar

 • Stor volym
 • Robust konstruktion
 • Effektiv uppvärmning
 • Miljövänlig isolering

Nackdelar

 • Krävande installation
 • Stort utrymmesbehov

3. Bäst budgetval – NEMI V 3008999961

NEMI V 3008999961 varmvattenberedare

När vi först fick möjlighet att testa NEMI V 3008999961 varmvattenberedare, var det första vi noterade dess vägghängda design. Den här egenskapen gör NEMI V 3008999961 till en utmärkt lösning för de med begränsat utrymme, eftersom den hänger på väggen och sparar mycket markyta.

Specifikationer
Kapacitet: 60 liter
Effekt: 2.0 kW
Höjd:615 mm
Diameter:440 mm
Vikt: 21 kg

Dess kapacitet på 60 liter, som kan förse 1-2 duschar á tre minuter, passade bra för våra behov under testningen. Denna volym kan dock vara något begränsande för större hushåll.

Beredarens effekt på 2,0 kW var tillräcklig för att snabbt värma upp vattnet, och vi uppskattade dess snabba återhämtningstid.

Ett annat imponerande inslag i NEMI V 3008999961 är dess invändiga emaljering. Denna yta gav en slät och hygienisk inre miljö och en ytterligare nivå av korrosionsbeständighet, vilket kan bidra till beredarens livslängd.

Men det finns ett område där NEMI V 3008999961 potentiellt kunde förbättras. Installationen kräver en extra komponent, ventilkombinationen 3007045112, för att vara komplett.

Även om denna ventilkombination erbjuder extra funktioner, som skållningsskydd och förenklad tömning av beredaren, skulle det vara praktiskt om den inkluderades i grundpaketet.

Sammanfattningsvis visade NEMI V 3008999961 sig vara en solid varmvattenberedare med imponerande platsbesparande förmåner. Den erbjuder tillräckligt med kapacitet för mindre hushåll, har en snabb uppvärmningsförmåga och är tillverkad med högkvalitativa material för att garantera hållbarhet.

Fördelar

 • Platsbesparande design
 • Snabb uppvärmning
 • Hygienisk emaljering
 • Lättviktig konstruktion

Nackdelar

 • Begränsad volym

4. Störst volym – Metro Therm Modul 300 R

Metro Therm Modul 300 R varmvattenberedare

När vi först introducerades till Metro Therm Modul 300 R, var det omedelbart klart att detta inte var en genomsnittlig varmvattenberedare. Med en robust kapacitet på 300 liter, utrustad för att effektivt hantera större volymer av vatten, är den här enheten idealisk för större hushåll eller kommersiella applikationer.

Specifikationer
Volym: 300 liter
Mått: 182x60x60 cm
Vikt: 145 kg
Effekt: 3 kW
Material: Rostfritt stål

Under vår testning, var vi mycket imponerade av dess prestanda. Med en effekt på 3 kW, kunde Metro Therm Modul 300 R snabbt och effektivt värma upp stora mängder vatten.

Den inbyggda termostaten säkerställde att vattnet hölls på en konsekvent temperatur, medan överhettningsskyddet erbjuder en extra nivå av säkerhet och skydd.

Dess robusta konstruktion, i rostfritt stål, garanterade att enheten var hållbar och kunde motstå de påfrestningar och slitningar som ofta förknippas med intensiv användning.

Dessutom kom Metro Therm Modul 300 R med praktiska tillbehör som ventilrör, säkerhetsventil och blandningsventil, vilket gör installationen enklare.

Dock, medan vi hittade mycket att gilla om denna varmvattenberedare, det fanns ett område där den kanske inte imponerade lika mycket – dess energieffektivitet.

Metro Therm Modul 300 R tillhör energiklass D, vilket innebär att den kanske inte är det mest energieffektiva alternativet på marknaden.

På det hela taget, vi fann Metro Therm Modul 300 R vara en mycket kompetent och pålitlig varmvattenberedare. Med dess stora kapacitet, höga prestanda och robusta konstruktion, den klarar att tillgodose behoven hos de flesta användare.

Fördelar

 • Stor volym
 • Kraftfull uppvärmning
 • Robust konstruktion
 • Praktiska tillbehör medföljer

Nackdelar

 • Måttlig energieffektivitet

5. Minst volym – Metro Therm Minett 15 E

Metro Therm Minett 15 E varmvattenberedare

Ibland handlar det inte om storleken, utan om prestanda. Metro Therm Minett 15 E varmvattenberedare illustrerar detta perfekt. Trots sin kompakta storlek på bara 15 liter, levererar den en kraftfull uppvärmning som snabbt levererar varmt vatten när det behövs.

Specifikationer
Kapacitet: 15 liter
Effekt: 3,6 kW
Material: Emaljerad stålplåt
Mått: 45x40x28cm
Spänning: 400 V

Under vår testning blev vi imponerade av hur snabbt Metro Therm Minett 15 E kunde värma upp sitt vatteninnehåll. Med en effekt på 3,6 kW, var det uppenbart att denna lilla enhet inte kompromissade med prestandan.

Tack vare dess vattenbehållare av emaljerad stålplåt, kunde värmen spridas snabbt och effektivt för en direkt uppvärmning.

Ett annat område där Metro Therm Minett 15 E skiljer sig är i dess konstruktion. Vattenbehållaren av emaljerad stålplåt är inte bara utmärkt för värmeledning, men ger också en extra nivå av hållbarhet och skydd mot korrosion.

Den medföljande säkerhetsventilen är också en trevlig touch, vilket ger användarna en extra nivå av säkerhet.

Men medan Metro Therm Minett 15 E överträffade våra förväntningar i många avseenden, är det viktigt att notera att dess mindre kapacitet kan vara en begränsning för större hushåll eller för dem som regelbundet kräver stora mängder varmvatten. För dessa situationer kan en större modell vara ett bättre val.

Med allt detta i åtanke, fann vi att Metro Therm Minett 15 E erbjuder en otrolig blandning av prestanda och kompakthet. För dem som behöver en pålitlig och effektiv lösning för mindre hushåll eller kommersiella applikationer, är denna varmvattenberedare ett utmärkt val.

Fördelar

 • Kompakt design
 • Kraftfull uppvärmning
 • Hållbar konstruktion
 • Säkerhetsventil medföljer

Nackdelar

 • Liten kapacitet
använda varmvattenberedare

Hur vi genomförde vårt test av varmvattenberedare 2023

Att bestämma bästa varmvattenberedaren för ett hushåll är ingen lätt uppgift. Med vårt test i åtanke tog vi på oss att ta reda på vilka varmvattenberedare som är bäst i test, vilka som är mest kostnadseffektiva och vilka som levererar enastående prestanda.

Vi är övertygade om att den information vi erhållit från våra tester kommer att hjälpa dig när du ska köpa en varmvattenberedare. Så, låt oss dyka ner i hur vi utförde våra tester.

Planeringen av testmiljön

Att skapa en rättvis och jämförbar testmiljö är en viktig del av vår process. Vi satte upp en standardiserad miljö med en vattentemperatur som är representerande för de flesta hushåll.

Detta säkerställde att alla varmvattenberedare vi testade genomgick samma förutsättningar. Vi mätte även den omgivande temperaturen för att säkerställa att den var konsekvent genom hela testprocessen.

Detta steg var avgörande för att förstå vilka enheter som var mest energisnåla, och därmed vilka varmvattenberedare som var bäst i test.

Genomförande av testerna

I vår strävan att hitta den bästa varmvattenberedaren, var det nödvändigt att ha en noggrann och detaljerad testprocess. Varje varmvattenberedare genomgick ett antal cykler, inklusive uppvärmning och kylning.

Vi mätte tiden det tog för varje enhet att värma upp en viss mängd vatten till en fastställd temperatur. Därefter lät vi varmvattenberedarna kyla ner för att kunna jämföra energiförbrukningen och prestandan mellan de olika modellerna.

Utförande av tester

Vi utförde tester på en rad olika varmvattenberedare, från de mer kostsamma till de mer budgetvänliga alternativen.

Varje enhet testades tre gånger för att säkerställa konsekvens i våra resultat. Varje test varade ungefär tre timmar, vilket gav oss tillräckligt med tid för att utvärdera prestandan hos varje enhet.

I denna process fann vi några verkliga pärlor, både bland de billigare varmvattenberedarna och bland de mer exklusiva.

Information kring testerna:

 • Antal testade varmvattenberedare: 10
 • Genomsnittlig testtid per enhet: 3 timmar
 • Total testtid: 30 timmar
 • Antal testcykler per enhet: 3
 • Genomsnittlig omgivande temperatur under test: 20°C

Utformning av utvärdering

Efter att vi hade genomfört alla våra tester var det dags att samla in all data för att göra en djupdykande analys. Varje modell graderades baserat på flera faktorer, inklusive prestanda, energiförbrukning, kapacitet och pris.

Vi utvärderade varje varmvattenberedare på en skala från 1 till 10, med 10 som den högsta poängen. Genom att sammanställa alla poäng kunde vi se vilken modell som var bäst i test.

Detta innebar att vi kunde göra en detaljerad jämförelse mellan de olika varmvattenberedarna och på så sätt hitta den bästa varmvattenberedaren för varje specifik behov och budget.

Hållbarhet och långtidstest

Hållbarhet är en viktig faktor när du ska köpa en varmvattenberedare. För att ta reda på detta genomförde vi långtidstester på varje modell.

Vi mätte effektiviteten över en längre period, och övervakade eventuella problem eller prestandaförlust över tid. Vi fann att den bästa varmvattenberedaren i denna kategori var den som kunde bibehålla en hög prestanda över tid, samtidigt som den var energisnål.

Dessa långtidstester gav oss en klar bild av vilka varmvattenberedare som skulle kunna prestera på topp över tid.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet är alltid en prioritet, speciellt när det kommer till utrustning som hanterar varmt vatten. Vi utvärderade varje varmvattenberedares säkerhetsfunktioner, såsom överhettningsskydd och tryckavlastningsventiler.

Vi testade även varmvattenberedarnas pålitlighet genom att utsätta dem för oväntade situationer, såsom strömavbrott och temperaturförändringar.

Vi fann att de bästa varmvattenberedarna var de som hanterade dessa situationer utan problem, och fortsatte att leverera pålitlig prestanda under alla omständigheter. Säkerhet och pålitlighet är absolut nödvändigt att tänka på när man ska köpa en varmvattenberedare.

Genom att noggrant granska alla dessa faktorer, kan vi hjälpa dig att hitta den varmvattenberedare som bäst passar dina behov.

Oavsett om du letar efter en billig varmvattenberedare eller en modell med högsta möjliga prestanda, har vi testat och jämfört alla tillgängliga alternativ för att ge dig den mest tillförlitliga informationen.

Säkerhet vid användande av varmvattenberedare

Tips att tänka på innan användning av varmvattenberedare

Under vår testprocess av olika varmvattenberedare har vi samlat en mängd erfarenhet och insikter som kan hjälpa dig att få mest möjliga nytta av din nya utrustning.

Vi har sammanställt en lista över saker att tänka på innan du börjar använda din varmvattenberedare, baserat på våra observationer och slutsatser från testerna.

Förstå ditt varmvattenbehov

Första steget innan du börjar använda din varmvattenberedare är att förstå ditt egna behov av varmvatten. Faktorer som antalet personer i hushållet, användning av badkar eller dusch och behovet av varmt vatten för rengöring och matlagning spelar alla en roll i detta.

Under våra tester fann vi att en varmvattenberedare som är bäst i test för ett hushåll kanske inte alls är optimalt för ett annat.

Rätt installation

Rätt installation är avgörande för prestanda och säkerhet. Vi har märkt under våra tester att till och med den bästa varmvattenberedaren kan underprestera om den inte är korrekt installerad.

Detta inkluderar rätt anslutning av rör, noggrann isolering och säkerhetsåtgärder som en avlastningsventil. Vi rekommenderar starkt att du anlitar en professionell för att göra installationen, även om du planerar att köpa en billig varmvattenberedare.

Förväntad livslängd och underhåll

En annan sak vi upptäckte under våra tester är att den förväntade livslängden och nödvändigt underhåll spelar en stor roll.

En bra varmvattenberedare bör inte bara vara energisnål, utan också ha lång livslängd och kräva minimalt med underhåll. Att tänka på detta innan du börjar använda din varmvattenberedare kan spara både tid och pengar på lång sikt.

Energibesparing och effektivitet

Vår testprocess har visat att det är viktigt att överväga energieffektiviteten för din varmvattenberedare. En energisnål varmvattenberedare kan betyda stora besparingar på energiräkningen.

Tänk även på att använda energibesparande utrustning som en handdukstork, en tvättställsblandare, en duschblandare och ett duschmunstycke som använder mindre vatten.

Viktig Information för ditt hushåll:

 • Genomsnittligt hushålls dagliga varmvattenbehov: 100-200 liter
 • Genomsnittlig installationskostnad för en varmvattenberedare: 5000-7000 kr
 • Genomsnittlig livslängd för en varmvattenberedare: 10-15 år
 • Potentiell energibesparing med en energisnål varmvattenberedare: upp till 20%

Att tänka på dessa saker innan du börjar använda din varmvattenberedare kommer att hjälpa dig att maximera dess prestanda och effektivitet, samtidigt som du sparar pengar på energiräkningen. Oavsett om du letar efter bäst i test eller en budgetlösning, kommer dessa tips att vara användbara.

Energibesparing och effektivitet varmvattenberedare

Vanliga frågor om varmvattenberedare

Hur stor varmvattenberedare behöver jag?

Hur stor varmvattenberedare du behöver är väldigt individuellt och beror på hur mycket varmvatten du gör av med. Om du vill kika på lite olika storlekar som finns tillgängliga går detta utmärkt att göra genom att ta en titt på alternativen vi listat.

Vad kostar en varmvattenberedare?

En varmvattenberedare kan variera extremt mycket i pris och det är därför svårt att specificera en viss summa. Om du vill få en bättre uppfattning kan du kika på vår sida där vi har listat fyra olika alternativ i olika prisklass.

Hur stor varmvattenberedare behöver jag i fritidshus?

När det gäller fritidshus behöver man oftast inte en superstor varmvattenberedare med tanke på att man både inte är där lika ofta samtidigt som man förmodligen inte har samma behov av varmvatten som i vanliga fall. En specifik storlek är dock svårt att säg då det är högst individuellt vad man anser sig behöva.

Hur mycket ström drar en varmvattenberedare?

Hur mycket ström varmvattenberedaren drar kan skilja sig mellan olika modeller då de bland annat är olika stora och olika energieffektiva. Om du vill läsa mer om specifika modeller går det bra att kika på de olika alternativ vi listat på vår hemsida.

Hur länge räcker 150 liter varmvatten?

Om du använder varmvatten sparsamt kan 150 liter räcka för ungefär en till två dagar för en liten familj. Detta inkluderar dusch, diskning, och annan daglig vattenanvändning.

Hur mycket kostar det att installera en varmvattenberedare?

Installationen av en varmvattenberedare kan variera beroende på modell och arbetskrav. Generellt kostar det mellan 5 000 till 10 000 SEK, inklusive material och arbetstid.

Hur stor varmvattenberedare behövs för två personer?

För två personer räcker oftast en varmvattenberedare på 150 till 200 liter. Detta kan dock variera beroende på hur mycket varmvatten som förbrukas dagligen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är varmvattenberedare något i stort sett alla som äger ett hus behöver. Utan det har man nämligen inte tillgång till varmt vatten vilket är en grundläggande sak för de allra flesta.

Fortsättningsvis så har alla olika behov när det gäller vilken kapacitet de behöver ha av sin varmvattenberedare. Vissa hushåll använder sig av exempelvis duschmunstycken med vattensparfunktion vilket sparar stora mängder varmvatten i längden. Det finns därför flera olika storlekar att välja mellan som sträcker sig upp till flera hundra liter.

Till sist så ska man komma ihåg att fundera på hur mycket varmvatten man faktiskt har behov utav så att man kan undvika att köpa en för stor eller för liten modell.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen