Den bästa gasbrännaren 2022 – Test av olika gasbrännare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Rösle Stål Gasbrännare 1300 °C

Proxxon Micromot Gasbrännare 1200 °C

Ibili Professionell Gasbrännare

Generic Kökständare Gasbrännare

Klicka här för att se gasbrännare.

Bästa gasbrännaren 2022

Oavsett om du ska använda din gasbrännare till matlagning, hantverksmässigt eller liknande så är det lika viktigt att gasbrännaren du köper är bra. Oavsett vad du än ska göra vill du såklart att den gasbrännaren du valt att köpa ska fungera problemfritt. Det finns oftast inget härligare än när man är riktigt nöjd med något man köpt och kan se resultatet av ens arbete.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken gasbrännare som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den gasbrännaren du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din gasbrännare är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa gasbrännaren. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa gasbrännaren. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa gasbrännaren på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till gasbrännare så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa gasbrännarna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer gasbrännare, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa gasbrännaren kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en gasbrännare som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test gasbrännare 2022

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken gasbrännare som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av gasbrännare som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat min köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa en den bästa gasbrännare så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa gasbrännaren 2022:

 • Avsedd användning
 • Material
 • Flexibilitet
 • Tändning
 • Flamjustering
 • Brinntid
 • Tankning
 • Användarvänlighet
 • Säkerhet
 • Säkerhetslås
 • Extrafunktioner
 • Design
 • Storlek
 • Tillbehör
 • Pris
 • Garanti
 • Grepp
 • Bränslemetod
 • Varaktighet
 • Gasens betydelse
 • Tankens storlek
 • Värmeintensitet
 • Bränslekälla
 • Ergonomiskt handtag

Avsedd användning

En butanbrännare kommer med ett brett utbud av applikationer. Stora, kraftfulla butangasbrännare används för VVS-arbeten som lödningsfogar för kopparvattenledningar. Här arbetar gasbrännaren vid en hög temperatur på upp till 1400°C för att smälta lodet vid röranslutningar. Således sammanfogar den dessa rör.

De är också ganska användbara för köksändamål. Små och mindre kraftfulla butanbrännare kommer att bränna skorpan på stekt kött till djupt brun (eller) kan ge ett hårt, karamelliserat skal på en crème Brulee. En butanbrännare som används för köksändamål når en temperatur på upp till 800°C.

Material

Den byggda kvaliteten på butanbrännaren varierar beroende på deras konstruktionsmaterial. Till exempel kommer kraftiga gasbrännare med en hållbar kropp av gjuten aluminium med mässingsmunstycken. Vissa avancerade brännare kan också producera flera lågor. Medan lätta köksbrännare kommer med mässingsmunstycken, har de ändå plast- och metallkonstruktioner i kroppen och handtaget. Så kolla in konstruktionen av butanbrännaren som passar ditt syfte eller inte innan du köper den.

För livslängd och hållbarhetsändamål spelar den typ av material som används för att tillverka svetsgasbrännaren stor roll under valet. Därför, ju mer hållbart material brännaren är, desto bättre är dess hållbarhet och livslängd för gasbrännaren. Många kunder borde välja den produkt som håller länge. Valet av svetsgasbrännare beror till stor del på typen och storleken på svetsutrustningen. Därför kräver material med stor diameter en svetsgasbrännare med hög strömstyrka jämfört med material med små diametrar.

Flexibilitet

Flexibilitet är en av faktorerna att tänka på när man väljer svetsgasbrännare eftersom de flesta svetsaktiviteter involverar svetsfogar placerade i olika vinklar. När du arbetar i ett litet område med mycket trånga utrymmen måste du vanligtvis använda en gasbrännare som är anpassad för det specifika arbetet, till skillnad från när du svetsar stora ytor som kräver standardtypen av gassvetsgasbrännare.

Tändning

Vanligtvis kommer antändningen av butangasbrännare att vara antingen autostart eller manuell start. Här är modellerna med butangasbrännare med autostarttändning dyra men ändå lätta att använda, eftersom de tänds och släcks med en knapptryckning. Modeller för manuell start är överkomliga men ändå mer besvärliga att använda, eftersom det involverar många processer. Användaren måste öppna upp en ventil för att starta processen genom att släppa ut butangasen genom dess munstycke och måste använda en flintstartare för att tända brännaren. Stäng slutligen av gasbrännaren genom att stänga ventilen.

På de enklaste typerna av butantändare kan du behöva tända dem med en tändsticka. De flesta butanbrännare nuförtiden kommer att ha någon typ av elektrisk tändning och det är det överlägset enklaste och säkraste sättet att tända en butanbrännare. När du handlar, försök att lära dig hur tändningen fungerar på alla modeller av butanbrännare du funderar på att köpa. Du vill verkligen få en modell av butan-brännare som har en lättanvänd elektronisk tändning.

Flamjustering

För det mesta märker vi en rund knopp bakom huvudet på brännaren, vilket är ganska användbart för att justera lågans storlek. Så för att manövrera butangasbrännaren ordentligt, vrid vredet åt vänster för att öppna ventilen och därigenom släpper ut mer gas i munstycket. Stäng ventilen genom att vrida den åt höger.

Den här flamjusteringsratten är dock viktig för den övergripande gasbrännarens prestanda. Den erforderliga flamlängden kommer att bero på det speciella hårdlödnings- eller lödarbete som ska utföras vid den tidpunkten. Till exempel krävs en kortare låga för att utföra detaljerat smyckearbete, medan en längre låga används för att löda. Så, lågkvaliteten på en gasbrännare kan justeras 1,5 cm till 12 cm, utan att släckas eller stänka. Här bör butangasbrännaren nå en hög temperatur, där riktmärket kommer att vara 1400°C. Dessutom måste tändaren ge en stadig låga även under vinden.

Du vill att alla typer av butanbrännare du köper ska ha en justerbar låga. Anledningen till detta är att när du justerar lågan justerar du också värmen. Det finns ingen inställning som passar alla för varje uppgift du gör när du använder en butanbrännare. Till exempel; svetsning och reparation av smycken måste använda mycket höga värmeinställningar medan karamellisering av toppen av din Crème Brulee-öken bara kräver mycket låg värme.

De flesta högkvalitativa gasbrännare, inklusive alla produkterna på vår lista, har justerbara flaminställningar. Denna speciella egenskap är en viktig komponent att ta hänsyn till om du vill investera i en kulinarisk gasbrännare. Med detta kan du bekvämt värma upp eller ner lågans intensitet beroende på dina matlagningsbehov. Varje recept behöver varierande värmeintensiteter eller temperaturer för att uppnå en läcker finish. Och om du är en ivrig husmanskock föreslår vi att du väljer produkten med en justerbar temperatur eller låginställning.

Brinntid

Det definieras som tidslängden (tidslängden) för en viss butanbrännare som brinner på en full bränsletank. Denna brinntid beror dock huvudsakligen på två faktorer – dess brinneffektivitet och bränslehållningskapacitet.

En standardmodell med butangasbrännare ger en brinntid på cirka 30 minuter – 1 timme vid full effekt. Medan 3 – 5 timmars brinntid erbjuds av industriella/kommersiella brännare. Vanligtvis räcker en modell med en brinntid på 30 minuter för intermittent användning. Medan en kraftfull gasbrännare är nödvändig för att hantera stora VVS-projekt, eftersom den inte behöver tankas ofta. Så kolla in butanbrännaremodellerna enligt dina krav utan att fylla på butangas medan du arbetar med gasbrännaren.

Den beskriver tiden då en butanbrännare brinner, och den är olika för olika modeller. Det beror på hur effektivt brännaren använder bränslet och hur mycket bränsle den här gasbrännaren kan hålla. Generellt sett kommer brinntiden att variera mellan 30 – 2 timmar (normalt hushåll) medan industriella brännare når upp till 3 – 5 timmar. Så om du planerar att använda den under en kort stund för matlagning i köket, välj då en butanbrännare som kommer med kortare brinntid. Om du planerar att använda den under längre perioder av arbete, använd då en gasbrännare som kommer med längre brinntid för att uppnå bästa prestanda och bekvämlighet att använda den.

Tankning

Många modeller kommer inte att erbjuda en bättre tankningsupplevelse, vilket i sin tur inte kommer att fungera korrekt. Så kolla in en butanmikrotouch som har ett säkert tankningssystem som gör att du enkelt kan fylla på. Leta också efter modeller som erbjuder lämplig påfyllningsstorlek, bränslenivåindikator och stark bas för att få extra säkerhet när du fyller på brännaren.

Sätt inte upp en lättanvänd enhet, utan det måste också vara lätt att byta ut den istället. När du faller ur gasen mitt under dubbningen, kommer du inte att vara nöjd med gasbrännaren, som behövs om och om igen. Hitta en som har en bra grund för en trevlig träning. När det gäller påfyllning, lokalisera en med en indikation på gashastigheten, så att du har tillräckligt med utrymme för att få en av butanerna. Sök efter en patron med rätt påfyllningsvolym för att förhindra att den andra patronen fastnar.

Användarvänlighet

Flamkontroll och antändning är två huvudfaktorer som avgör hur lätt det är att använda en butanbrännare. Här är några saker som hjälper dig att känna till dem i detalj. En butan med manuell start är prisvärd men frustrerande och besvärlig att använda med en flintstartare.

Vissa gasbrännare kommer med knoppar för enkel justering av lågan som gör att du kan ställa in storleken på lågan enligt dina projektkrav. De flesta modeller av butanbrännare har löstagbara baser som gör att butanbrännaren kan stå upprätt på en bordsskiva för handsfree-användning.

Säkerhet

Även om det är ett brandfarligt verktyg, kommer det med några funktioner för att förhindra olyckor. Vanligtvis erbjuder autostart (push-start) butangasbrännare säkerhetslås för att förhindra oavsiktlig antändning och därigenom förhindra barn från att tända gasbrännaren.

Självantändande gasbrännare anses vara det säkrare alternativet jämfört med manuella gasbrännare. Anledningen är att man i manualen måste öppna en ventil för att släppa ut butangasen, och användaren måste tända den. Om det uppstår en fördröjning i tändningen av gasbrännaren, kommer den frigjorda butanen att byggas upp i luften och kan ge en explosion av lågor när den är tänd. Medan en autostartgasbrännare tänds och släcks med en enkel knapptryckning och därmed eliminerar dessa faror.

När du köper en ny butanbrännare, se till att du köper en som har inbyggda säkerhetsfunktioner. Även om dessa verktyg inte verkar farliga på grund av deras storlek kan de vara om de används på fel sätt. Leta efter en modell av butanbrännare som har sådana säkerhetsfunktioner som ett flamskydd, omedelbar flamdödsbrytare och ett säkerhetsställ.

Det finns inget alternativ för att garantera säkerheten. Brännaretillverkarna är involverade i att se till att alla skyddsåtgärder respekteras. Resten är din roll. Några av de mest utmärkta brännare använder en anti-flare struktur för att förhindra bränder och överlägsen metall för blodproppar som mässing, vilket kan hålla höjderna högre. Brandsäkerhetslåset startar dessutom inte oavsiktligt.

Säkerhetslås

Ett säkerhetslås är viktigt att tänka på när du väljer butanbrännare, eftersom det skyddar användaren från oavsiktliga utbränning. Det är en användbar säkerhetsfunktion för de som är nybörjare och har små barn i huset. Detta säkerhetslås förhindrar läckor när ingen använder gasbrännaren och undviker olyckor när du använder gasbrännaren. För de som är nya eller oerfarna användare, bör säkerhetslåset vara ett måste för att ha möjlighet att förhindra oavsiktlig aktivering av gasbrännaren, särskilt när du har små barn i ditt hem. Så, antingen för nya eller vanliga användare, kolla efter detta säkerhetslås på denna butanbrännare.

>>> Är batteriladdare något du är intresserad av? Klicka här.

Extrafunktioner

De flesta av de moderna butanbrännarna kommer med speciella/extra funktioner som gör att du enkelt kan använda dem för särskilda applikationer. Till exempel har några modeller mätare för att mäta det återstående bränslet i brännaren. Vissa modeller har tillbehör för att utföra en mängd olika operationer som deflektorer för krympisolering, diffusorer och spetsar för lödning och fläktspetsar för borttagning av färg. Så kolla in de extra funktionerna som krävs för ditt projektarbete. Det bör vara ett mångsidigt verktyg för att utföra olika uppgifter från kulinariska applikationer, svetsning, lödning till campingbrand.

Design

En butanbrännare med en lätt kropp, ergonomiskt handtag och en löstagbar bas anses vara den bästa designen som erbjuder användarvänlighet och bekvämlighet. Så när du köper butanbrännaren måste du kontrollera designen för extra bekvämlighet. Här är några förslag. Välj den som låter dig utföra ditt arbete tyst utan mycket buller medan du använder gasbrännaren. Välj en avtagbar bas och ett halkfritt grepp för att använda dem bekvämt överallt. Det är alltid bäst att leta efter en lätt butan-brännartändare som kommer med ett ergonomiskt utformat handtag för bekväm användning.

Välj en modell med läckagesäker konstruktion och flamkontroller när du är orolig för säkerheten när du använder denna gasbrännare. En modell med större bas hjälper till att förebygga olyckor och skador. De flesta moderna gasbrännare har justerbara och löstagbara baser som låter dig använda gasbrännaren antingen genom att hålla eller handsfree. Det förhindrar att de kollapsar och gör att du enkelt kan rada upp och värma naglarna utan att hålla i.

Storlek

Storleksintervallet för butanbrännaren kommer att vara från 20 till 40 cm, där din önskade storlek att köpa beror på ditt arbetsbehov. Välj till exempel en liten handhållen gasbrännare när du letar efter en bärbar enhet att bära med dig. När du letar efter en gasbrännare för att arbeta hemma eller i garaget, välj sedan större modeller.

En av de största anledningarna till att människor använder butanbrännare är att de är mycket mindre och mycket mer kompakta än propanbrännare. Det betyder att de är lättare att kontrollera och perfekta för precisionsuppvärmning. Det är därför de är den favoritbrännare för juvelerare, bagare och vissa VVS-proffs. Det finns dock en viss variation i storlek mellan modellerna så du måste ta hänsyn till detta. Det finns vissa butan-brännare användningsområden som du verkligen vill ha maximal kontroll och du behöver en av den mindre storleken butan brännare för att få det. Så var medveten om de exakta måtten på alla modeller av butanbrännare du funderar på att köpa.

Tillbehör

En butanbrännare med en mängd olika tillbehör låter dig använda dem för olika ändamål (eller) av olika proffs som kockar, rörmokare, bilreparatörer och gör-det-själv-entusiaster. Om din butanbrännaremodell har ett gummerat grepp, låter den dig hålla enheten effektivt utan att glida, även om dina handflator är svettiga.

Pris

Det finns många modeller av butanbrännare på marknaden som kommer i olika prisklasser. Så vi föreslår att du jämför olika funktioner, deras byggkvalitet och ditt syfte och sedan ställer in ett budgetintervall. Slutligen, välj den rätta som ligger inom ditt budgetintervall (bästa köp). Välj aldrig den med olika funktioner där du behöver eller inte behöver använda dem.

Ta reda på hur mycket du är redo att investera i att köpa. Det föreslås att olika produkter och deras egenskaper jämförs. Du kan använda en som är hållbar och prisvärd, ett perfekt val för alla nivåer av stenar om du hittar rätt lucka för att dutta. Den är tillverkad av högkvalitativa specialtyger för en mysig passform med en kreativ hud eller design. Du kan också uppskatta dess flare-fighting-teknik och dess ett-klicks urladdningsnyckel när du hittar en högkvalitativ gasbrännare.

Kostnadskonsekvenserna för en svetsgasbrännare är en viktig faktor som beaktas när man köper gasbrännarsatserna. Svetsgasbrännare finns i olika fabrikat vilket leder till olika priser på marknaden. Ju lägre kostnaden för gasbrännaren är, desto högre efterfrågan kommer den att ha, vilket blir den mest effektiva och ekonomiska för många kunder.

Garanti

Även om olika märken erbjuder en begränsad garanti på ett år eller två, och några märken erbjuder pengarna-tillbaka-garanti på sina produkter. Så det är viktigt att kontrollera garantin som erbjuds av tillverkaren innan du köper butanbrännaren, eftersom den låter dig arbeta lugnt utan bekymmer om dess reparationer. Gasbrännare från välkända märken skadas inte så lätt, och även om de gör det finns det en garanti att du kan reparera gratis om det är problem med tillverkaren eller fel utan anledning. Men om du köper gasbrännare från okända märken som inte är garanterade, finns det en god chans att du kommer att lägga en stor summa på reparationer och underhåll.

Grepp

En del av de billigare butanbrännarna har bara ett monterat på en burk butanbränsle. Även om dessa fungerar bra i de flesta fall gör de det mycket svårt att hålla fast i burken, särskilt om det finns olja eller fukt på burken. De kan till och med vara farliga om du har dem på den automatiska flaminställningen och du tappar den. Det är därför de bättre butanbrännare kommer med sina egna kroppar. Många av dessa kommer att ha ett gummi- eller texturerat grepp för att göra butanbrännaren lättare att hålla i. Du vill verkligen inte använda en butanbrännare som inte låter dig greppa den bra.

Bränslemetod

Det finns i allmänhet bara två sätt att tillföra bränsle till en butangasbrännare. Vi nämnde precis att vissa är gjorda för att helt enkelt vridas på en burk butanbränsle. Dessa är den enklaste metoden att tillföra bränsle till en butangasbrännare. Det andra sättet är att fylla en butanbrännare som har sin egen kropp med en burk butanbränsle. Det här är inte så lätt och du måste ta dig tid för om du spiller det spiller du en brandfarlig vätska. Det görs på samma sätt som du skulle fylla en butantändare.

Varaktighet

Det finns några modeller av butanbrännare som är byggda väldigt tunt. Det här är inga modellbrännare som du säkert vill köpa. Chansen är stor att du någon gång när du arbetar kommer att slå i spetsen på din butanbrännare eller att den ramlar omkull. Skaffa en modellbrännare som är solid och byggd för att hålla så att den inte går sönder lätt när dessa ibland oundvikliga incidenter inträffar. När du köper en matlagningsbrännare bör du också ta hänsyn till dess hållbarhet och de material den är gjord med. För det första, med en robust gasbrännare till hands, behöver du inte fortsätta köpa en ny. Se till att du bara får en köksenhet som kan stå sig genom tiderna. Välj därför ut de bästa som är gjorda av högkvalitativa material.

Gasens betydelse

Antingen butan eller propan är den vanligaste gasen som används. Folk diskuterar fortfarande vilken gas som är störst under längst tid nu. Tja, båda gaserna fungerar fantastiskt, men propan är varmare än butan men det finns i stora reservoarer. Gas bör inte spridas eftersom det roliga kan förstöra och utlösa krascher. Om lukten eller de gnistrande ljuden misstänks för läckage, försök att inte använda den.

Tankens storlek

När det kommer till dabbing spelar storleken roll, resultatet ligger hos gasbrännarens användare. Vissa människor gillar att pressa dem för mer dabs och andra gillar det för portabilitetsändamål. En viktig sak är att propan finns i stora tankar medan dess närmaste bror finns i mindre containrar. Även om båda gaserna har både fördelar och nackdelar, kommer du att ha ett portabilitetsalternativ av det du väljer när det gäller tankvolymen.

Värmeintensitet

Pålitliga gasbrännare är inte bara lättare att rikta, än att värma en dutt med knappen. Ditt primära mål är att värma upp dubben jämnt. Om du väljer en brännare med en bredare eld kan du åstadkomma detta. Det finns konstruktioner där eld kan anpassas för att passa dina krav och önskemål. Den väsentliga aspekten av att dutta är att värma. Utmärkt värmeprestanda förbättrar mängden nöje. Propan är varmare och mer massiv än butan. Bry dig inte om att välja den här om ditt val är värme. Kom dock ihåg att nageln inte kommer att hålla snart. Den slits mycket snabbt av den kraftiga elden. Medan butan är mindre varmt än propan, är det smidigt med mindre kolmonoxid.

Bränslekälla

Köksbrännare använder vanligtvis två bränslekällor: butan eller propan. Butangasbrännare kan bara värma mindre ytor, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ när du behöver bränna med yttersta precision. Propan brännare, å andra sidan, avger en bredare och mer konsekvent värme, vilket säkerställer en jämn värmefördelning. Se till att handplocka den som bäst uppfyller dina kulinariska behov.

Ergonomiskt handtag

Eftersom du har att göra med lågor och varje belysningsuppgift uppenbarligen är riskabel, bör en bra köksbrännare ha ett ergonomiskt handtag. Denna specifika funktion säkerställer att du har ett bra och bekvämt grepp samtidigt som du skapar en glasyr för detta glaserade laxrecept. Dessutom minimerar den också halka och olyckor. Som sagt, du bör alltid välja de som är lätta att förstå.

Lista över de bästa gasbrännarna 2022

 • Bäst i test: Rösle Stål Gasbrännare 1300 °C
 • Populärast: Proxxon Micromot Gasbrännare 1200 °C
 • Premiumval: Ibili Professionell Gasbrännare
 • Billigast: Generic Kökständare Gasbrännare

Butangasbrännarfunktioner

Även om de ofta används för kulinariska ändamål, cocktailtillverkning och några av de mindre fickmodellerna för att tända cigarrer, är dessa små butanblåslampor också ovärderliga i många konstruktioner, gör det själv och tekniska tillämpningar också. Används för allt från lödning, VVS, lödning och viss svetsning, till smycketillverkning och andra hantverksprojekt, en butanbrännare kan visa sig vara ett värdefullt tillskott till alla verktyg.

Propan kontra butan

Butanbrännare kan inte nå samma höga temperaturnivå som en propanbrännare kan, men det betyder inte att det inte är ett verktyg som kan användas professionellt. Andra skillnader mellan butan- och propangasbrännare är storleken på både gasbrännaren och gastanken, där butanversionerna är mycket mindre och har mindre tankar, men detta gör dem ofta lite mer ekonomiska och även mer bärbara. Lågan är dessutom mindre och svagare i en butanversion.

Butangasbrännare för svetsning

Sanningen är att en butangasbrännare inte är tillräckligt kraftfull för svåra svetsuppgifter. Svetsning kräver värme som överstiger 3300°C, medan, som tidigare nämnts, en butangasbrännare bara kan nå runt 1400°C. Det är dock inte omöjligt, och med en gasbrännare av industrikvalitet kanske du kan få lite svetsning på tunnare metaller, men tänk på att en butangasbrännare inte är i närheten av lika effektiv som en svetsare, eller till och med en svetsare. propanbrännare, och kommer sannolikt inte att vara en bra användning av verktyget eller din tid.

Butangasbrännare för lödning

Återigen, även om den inte är den mest kraftfulla gasbrännaren som kan värma metaller till sin smältpunkt, kan en butangasbrännare få lite lätt lödning och lödning på rör och rör, och det är faktiskt mycket vanligt för metaller som används vid smyckestillverkning. Vissa av dessa gasbrännare kommer också med lödtillbehör, som lödspetsar.

Tändningssystem

En term som du kommer att stöta på ofta när du letar efter butanbrännare är piezoelektrisk (eller helt enkelt piezo) tändning. Denna typ av tändning skapar sin egen elektriska spänning genom att träffa ett kvartselement när tryckknappen trycks in, och på så sätt tänder bränslet i gasbrännaren. Den andra metoden för tändning av butangasbrännare, den elektriska tändningen, sker via ett batteri som skapar den gnista som behövs för att antända bränslet.

Drift

Medan de flesta butangasbrännare har ett tryckknappssystem, är skillnaden att med vissa tändare måste du hålla ned knappen för att få en kontinuerlig brinnande låga – detta kommer att visa sig vara jobbigt vid svetsning eller lödning under längre perioder – men andra har ett lås som gör att lågan brinner utan att tändningen behöver tryckas in av användaren. Andra butan brännare har kapacitet att stå upprätt på egen hand, och detta, i kombination med flamlåset, kan möjliggöra handsfree-manövrering.

Bränslekapacitet

I förhållande till tankkapaciteten, ju större en tank är, desto mindre tid behöver du lägga på att fylla på den med bränsle, och desto längre kan den ge dig kontinuerlig brinntid.

Konstruktion

Medan några av de billigare verktygen kommer i plasthöljen, kommer du att upptäcka att de mest hållbara, industriella butangasbrännarna är tillverkade av kraftigt legerat stål, aluminium, rostfritt stål och järn. Dessa metallmodeller kan förstås vara dyrare men är designade för att hålla dig längre än deras plastmotsvarigheter.

Säkerhet

Några andra faktorer att ta hänsyn till när man letar efter den bästa butangasbrännaren har att göra med säkerheten. De vanligaste säkerhetsfunktionerna på dessa gasbrännare kommer i form av säkerhetslås, barnlås och barnsäkra utlösare. Förutom dessa funktioner bör användare vidta lämpliga försiktighetsåtgärder när de använder butanbrännare, samt förvara dem säkert, bära rätt skyddsutrustning och vara extra försiktig när de fyller på dem med gas.

Butan kontra propangasbrännare

om du behöver en gasolbränare som en brännare till mat så kolla in vår sida
En gasolbrännare kan användas till mycket

Butan är en gas för hushållsbruk som kan användas för att driva olika enheter, utrustning och verktyg. Det bör noteras att det praktiskt taget inte finns några rena gaser på marknaden. På ett eller annat sätt finns det blandningar av gaser av olika sammansättning för både hushålls- och industribruk. Den moderna marknaden erbjuder två huvudgrupper av gasblandningar:

Den första gruppen inkluderar blandningar som innehåller gaser, som inom kemin vanligtvis kallas butan. Butan hänvisar faktiskt till två gaser: normal butan (eller n-butan) och dess isomer som kallas isobutan. Skillnaderna i egenskaperna hos butan och isobutan ligger i olika kokpunkter. (Detta är den temperatur vid vilken den flytande gasen passerar in i gasfasen. Med andra ord avdunstar).

Den andra gruppen inkluderar blandningar som inkluderar n-butan och isobutan, samt en viss mängd propan (inom 5-35%). Propanblandningarna ger låga med något högre temperatur och för tillverkaren är de mer lönsamma eftersom det är mycket lättare att få fram en propan-butanblandning än ren butan.

Giftighet

Butan (C4H10) tillhör klassen alkaner som propan. Det är ett mycket giftigt organiskt ämne som orsakar förgiftning av människokroppen vid inandning. Inandning av butan kan orsaka hjärtsvikt och död på grund av kvävning. Inträngande av flytande butan eller en ström av butangas orsakar nedkylning till minus tjugo grader, vilket är mycket farligt för människors hälsa. Varje gasbrännare är gjord för att ge en kontrollerad låga för en mängd olika uppgifter. Det används ofta i vardagen för svetsning, lödning, reparation och hushållsarbete, samt matlagning och camping.

Ren butan (n-butan eller isobutan) rekommenderas för gaslödkolvar och brännare, och alla butan-propanblandningar kan användas för campingutrustning eller blåslampor. Båda gaserna kan användas för tankning av fordon, lödning och matlagning. Propan har en lägre kokpunkt än butan, så det kommer att fortsätta att omvandlas från vätska till gas även under mycket kalla förhållanden. Propan behöver endast användas säkert inomhus i en apparat eller enhet som rekommenderas för inomhusbruk.

Vanliga frågor om gasbrännare

Hur fyller jag på en butangasbrännare?

Det är ganska vanligt att fylla på butanbrännaren då och då. Här är de enkla instruktionerna som du måste följa när du fyller på gasbrännaren. Se till att din gasbrännare stängs av helt för att starta denna process. Innan du fyller på eller fyller på gasbrännaren, töm ut resterande bränsle eller luft från gasbrännaren. Här kan du känna/höra bränslet eller luft som läcker ut.

Eller lås helt enkelt säkerhetsbrytaren för att förhindra oavsiktlig utlösning av lågan. Se också till att gasflödeskontrollen är avstängd ordentligt. Efter dessa steg är verktyget helt klart för tankning/påfyllning. Vänd gasbrännaren upp och ner för att se ett munstycke som används för att tanka enheten.

Värm upp gasen genom att skaka butanbehållaren. Sätt in gasbrännarens påfyllningsmunstycke i en behållare. Placera sedan butangascylindern direkt på gasbrännarens nippel. Sätt in spetsen på cylindern/påfyllaren i munstycket och tryck på den för att fylla på butangasen. Du märker att munstycket börjar generera tryck omedelbart och orsakar därmed ett bränsleflöde in i gasbrännaren.

Ta bort cylindern/behållaren från gasbrännaren när du känner att gasbrännaren är full, det indikerar med en våt spraybaksida. Se till att vänta i minst 5 minuter innan du börjar använda gasbrännaren. Det är ett måste att rengöra gasbrännarens område och tvätta händerna noggrant innan du använder gasbrännaren, eftersom det kommer att förhindra oavsiktlig/oväntad avfyring.

Här använder jag en butangasbrännare?

Efter att ha känt till dess huvudfunktioner och applikationer tillsammans med dess säkerhetsfrågor, bör du veta hur man använder en butanbrännare effektivt i dagliga uppgifter. Här är den steg-för-steg-process som hjälper dig att använda den här gasbrännaren på rätt sätt.

Slå på gasbrännaren med spaken på sidan. Vrid sedan gasflödeskontrollspaken åt höger sida. Du kan höra ett väsande ljud av gas som blåser ut efter att du vridit spaken. Tryck på tändningsknappen vid handtaget på gasbrännaren för att skapa lågorna. Några modeller har en säkerhetsbrytare som kan slås på innan du trycker på denna tändningsknapp. Om din modell har denna säkerhetsbrytare, slå på den för att undvika lågor som uppstår genom oavsiktlig tryckning.

Se till att justera den termiska värmeeffekten för att ställa in rätt lågstorlek. För detta, vrid spaken till höger sida (eller moturs), enligt instruktionerna i manualen. Ett fåtal modeller kommer med en liten knapp/ratt med ett klick för att uthärda lågan när du slutar trycka på tändningsknappen. Ändra gasflödeskontrollspaken till vänster för att stänga av gasbrännaren.

Vilka säkerhetstips bör jag följa?

en brännare kan användas till mat men en gasolbrännare passar bättre i verkstaden
En brännare kan användas till mat men en gasolbrännare passar bättre i verkstaden

Man måste vara försiktig och följa dessa säkerhetstips när du använder denna butanbrännare för att den ska kunna användas säkert utan problem. Att bära skyddsglasögon är ett måste för ögonskydd, även om du använder vanliga glasögon när du använder denna butanbrännare. Bär hellre vanliga bomullskläder och tacka nej till syntetiska kläder när du arbetar med denna gasbrännare. Anledningen är att syntet lätt kan blossa upp även från låga/eldgnistor. Se till att arbeta på en bekväm plats med ordentlig ventilation, till exempel ett garage med dörrar eller fönster.

Det är ett måste att ha brandsläckaren till hands för att skydda dig själv och din omgivning. Använd korrekt flamstorleksregulator på en butanbrännare. Använd till exempel en större låga vid lödning och en mindre låga för att dekorera kulinariska rätter. Kolla in säkerhetslåsen som är designade speciellt för nybörjare och de med barn för att undvika oavsiktlig inkludering. Butanbrännaren startar automatiskt med ett enda klick på knappen utan att behöva tända gasbrännaren själv. Se till att använda enheten på ett klokt sätt. Till exempel, om gasbrännaren är designad för industriella ändamål, undvik att använda den hemma.

Kan jag smälta glas med en butangasbrännare?

De flesta tändare ger inte så mycket värme för att smälta glas. Medan en butanbrännare är den bästa lösningen för att lätt smälta glas och andra material. Använd ändå en gasbrännare som brinner vid en temperatur på minst 1600°C. Dessutom genererar dessa brännare heta lågor som är tillräckligt för att smälta metaller som aluminium, koppar och silver effektivt.

Hur fyller man på butangasbrännare?

Man kan enkelt fylla på butangasen genom att använda en butangaskanister/burk. Även om det finns olika märken för gasburkar, som är lätta att använda och lätt tillgängliga på marknaden.

Ska jag använda butangasbrännaren upp och ner?

Det finns olika butanbrännare som kan användas upp och ner för att utföra olika uppgifter. Men se till att kolla in din modell för att veta om den stöder denna upp-och-nedvända flamoperation eller inte innan du använder dem i detta läge.

Hur länge brinner lågan på en butangasbrännare?

Det finns dock inga begränsningar för livslängden för att bränna lågan på din butanbrännare. De flesta experter föreslår att du tar en paus efter 15 minuters kontinuerlig användning/förbränning av butangas från denna gasbrännare.

Hur kontrollerar jag återstående bränsle i min butangasbrännare?

Vissa modeller har en bränslemätare som låter dig kontrollera bränslenivån i din gasbrännare. Om du använder en butan som inte har denna bränslemätare är det inte möjligt att kolla upp den återstående bränslenivån.

Vid vilken temperatur kommer butanen att brinna?

I allmänhet anses butan vara en brandfarlig gas, som avdunstar snabbt även vid rumstemperatur. Så lågtemperaturområdet på 400°C är den normala atmosfären som används för att bränna butangasen.

Är det okej att använda en butangasbrännare på mat?

Ja, det är ett perfekt verktyg att använda för matlagning men kan användas med försiktighet. Se till att tända gasbrännaren bort från maten för att inte förstöra eller bränna maten. Justera också lågan till det lägsta för perfekt tillagning och för att förbättra dess smak.

Hur rensar man de gamla butangasbrännarna?

Töm helt enkelt butanbehållarna för att återvinna dem senare (eller) för att genomborra dem för enkel bearbetning. Följ någon av dessa processer för att bli av med de gamla och använda butantändare.

Vilka faktorer bör jag tänka på när jag köper en propangasbrännare?

Nu när vi har diskuterat några av de ledande produkterna på propanbrännaremarknaden är det dags att flytta vårt fokus på några av de primära övervägandena att tänka på när du letar efter en till ditt hem eller lager. Tänk på dessa faktorer.

Typ av låga

En blåslampa kan producera flera typer av lågor. De bästa modellerna släpper dock virvellågor eftersom sådana lågor hanterar mer värmekoncentration på en liten yta. Denna form låter dig svetsa med kompromisslös precision samtidigt som den hjälper till att spara den totala energin.

Tändning

Vissa gasbrännare tänds manuellt medan andra kommer med självtändningsfunktioner. För enkel användning och ökad säkerhet rekommenderar vi att du använder en blåslampa som kan tändas automatiskt. Vissa toppmärken föredrar manuell tändning, vilket förklarar deras beslut att inkludera gniststift för att starta brännarerna. Vi tycker att detta är för påfrestande, speciellt när du bara kan trycka på en knapp och ha gasbrännaren redo att flamma upp.

Byggmaterial

Hållbarheten hos din propanbrännare beror främst på vilken typ av material som används i konstruktionen. De flesta brännarhuvuden och rör är konstruerade av antingen aluminium eller rostfritt stål. Om du vill ha en lätt gasbrännare som är lätt att flytta runt rekommenderar vi att du nöjer dig med aluminiumkonstruerade gasbrännare.

Slanglängd

Vissa gasbrännare kommer med långa slangar; andra kommer med medelstora slangar, medan andra inte har någon. Allt beror på dina preferenser och avsedd användning. För storskaligt arbete rekommenderar vi att du använder gasbrännare som kommer med långa slangar eftersom de är praktiska för att öka din flexibilitet. För hemmabruk kan en kortare slang eller ingen slang alls vara bättre. Fler premium och större modeller kommer med boosttriggers för att öka intensiteten och kraften hos den producerade lågan. Att ha sådana funktioner till ditt förfogande kan bidra till att förbättra kvaliteten på din produktion.

Kostnad och prestanda

Kontrollera alltid priserna för att bestämma din föredragna prisklass. Som förväntat kommer premium propanbrännare att ha mycket fler funktioner än sina grundläggande motsvarigheter, vilket innebär att de kommer att bli mycket dyrare. Tänk på faktorer som din avsedda användning. Vissa propangasbrännare, som flera alternativ som diskuterades i vår recension ovan, kan användas på flera olika sätt.

Säkerhetstips

Naturligtvis kräver alla lager- eller svetsarbeten att du vidtar extra försiktighetsåtgärder för att undvika att drabbas av en skada. Dessa försiktighetsåtgärder är anledningen till att du måste följa följande säkerhetsåtgärder när du använder propangasbrännare för svetsning eller utomhusuppgifter.

Bär lämplig säkerhetsutrustning, glöm aldrig att bära dina svetsglasögon, handskar och hjälm när du använder din propangasbrännare. Arbeta alltid i ett område som är tillräckligt upplyst och ventilerat för att undvika gasbildning. Glöm aldrig att justera ramen när du går vidare till olika uppgifter. Se till att du vet allt om hantering och reglering av gasbrännaren innan du tar den i bruk. Håll gasbrännaren långt borta från brandfarliga material i ditt garage eller arbetsutrymme. Håll dina propangasflaskor säkra och förvaras borta från lättåtkomliga områden. Läs bruksanvisningen för extra säkerhetstips eller för att bättre förstå sätt att hålla lågorna under kontroll.

Vad är en gasbrännare?

En gasbrännare eller blåsbrännare är en gasbrännare som använder ett bränsle för att värma föremål. Propan och Map Pro (en typ av propan) är de vanligaste bränslekällorna för gasbrännarer. Gasbrännare används för en mängd olika jobb, de vanligaste är att löda kopparrör. Gasbrännare används också för att lossa fastnade och rostade bultar, ta bort luftbubblor från epoxilacker, strippa blyfri färg, aktivera krympplast och krympslang, svetsa vissa material, hårdlöda metall och till och med förstöra ogräs. Här är de grundläggande delarna:

Bränslebehållare. Brännarens låga justeringsratt. Brännarens tändningslås och tändningsknapp. Fackelbrännarrör. Rörmokare använder det här verktyget ofta, men mekaniker och de som använder specialiserade ytbehandlingar kan också använda detta ofta.

Hur används en gasbrännare?

Grundläggande drift, något öppen låga justeringsratt. Tryck in tändningsknappen (detta kan behöva upprepas flera gånger). Justera lågan till lämplig storlek. Värm upp föremål (driftsstegen kan variera beroende på typ av tändare)

Tillbehör som finns är lödmunstycke, förlängd slang, värmekrympmunstycke, ogräs- och skadedjursbrännaresats. Flamspridare, ersättning tändare flintor, löd, lödstavar, flussmedel. Säkerhetsriktlinjer som finns är bland annat använd ögonskydd, värm inte nära bränslekällor. Förvara inte bränslebehållare i stark värme. Koppla bort huvudet från behållaren när det inte används. Låt flamröret svalna innan du hanterar det. Tänd inte föremål som kan ha bly i dem. Undvik att använda gasbrännare i trånga utrymmen

Är upptining viktigt?

Propan brännare genererar värme och väl, värmen smälter saker, eller hur? Den grundläggande lektionen var inte målet här. Snarare, det vi försöker säga är att du kan använda en propanbrännare för att tina bort frusna lås och bultar. Du kan också använda den för att rensa dina uppfarter från snö.

Är flammans intensitet viktig?

Detta verkar ganska uppenbart men det är viktigt att din propanbrännare ger tillräckliga mängder värme för den applikation som du köper den för. Låt oss göra saker lite enkla, eller hur? Intensiteten hos en propanbrännares låga är viktigt. Tumregeln är att ju mer kraft, desto mer energi har din gasbrännare. Men denna höga energi skulle vara värdelös om dess slang inte kan pumpa ut gasen i en lika snabb men kontrollerad hastighet.

Är bärbarhet viktigt?

De två faktorer som påverkar blåslampans bärbarhet är dess vikt och design. Även om viktdelen är självförklarande bör du se till att din gasbrännare har en ergonomisk design som gör det enkelt att bära den. Designelement som bra handtag och halkfria grepp bör man hålla utkik efter. Dessutom är det fullt möjligt att du inte behöver en bärbar propanbrännare. Om det du behöver det till inte kräver mycket att bära runt på, varför inte välja ett tyngre och mer robust alternativ?

Är tändningen viktig?

Propan brännare kan tändas med en tändare eller en tändknapp som ingår i designen. Det senare är uppenbarligen ett säkrare och bekvämare alternativ. Ingen gillar slående matcher när tändningen bara är ett knapptryck bort, eller hur? Dessutom bör du alltid se till att du släpper gasventilen långsamt och vidta lämpliga försiktighetsåtgärder när du tänder och använder din gasbrännare. Här är en bra guide om hur du arbetar med propanbrännare på ett säkert och effektivt sätt.

Välj alltid butanbrännaretändaren som lätt kan tändas och släckas med ett enkelt tryck på knappen. Så det borde finnas en omedelbar på/av tändning som är mycket användbar och bekväm för nya gasbrännarenvändare.

Är flammans justerbarhet viktig?

Vissa applikationer kräver att din gasbrännare är på låga inställningar medan andra kräver att lågorna är på full explosion. Så det är viktigt att justera lågans intensitet är lätt. Vi rekommenderar att du håller utkik efter gasbrännare med justerbarhetsrattar i designen. Ett bra material för dessa knoppar är mässing på grund av dess motståndskraft mot korrosion och höga temperaturer. Flamjusteringsspaken eller omkopplaren i butanbrännaretändaren låter dig få fullständig kontroll över lågans intensitet (hur stor eller liten lågan ska vara) för att uppfylla ditt syfte.

>>> Är du i behov av en stege? Klicka här.

Hur använder man en butangasbrännare?

Här är steg-för-steg-processen som förklarar dig hur du använder denna butanlampa effektivt. Slå på enheten genom att luta gasflödeskontrollspaken något åt ​​höger sida. Du kan höra ett väsande ljud av gas som blåser ut. Sedan för att skapa lågor måste du trycka på tändningsknappen som sitter vid enhetens handtag. För ett fåtal modeller kan du koppla in säkerhetsbrytaren först innan du använder tändningen, eftersom den förhindrar lågor som uppstår vid oavsiktlig tryckning.

Justera den termiska effekten för att ändra lågans storlek genom att helt enkelt skjuta spaken åt höger, enligt instruktionerna som nämns i manualen. Några få modeller kommer med en liten vred/knapp som gör att du kan trycka för att hålla lågan tänd även om du slutat trycka på knappen. Slutligen, stäng av enheten genom att skjuta tillbaka till vänster sida av gasflödeskontrollspaken.

Hur fyller man på en butangasbrännare?

Att fylla på butanbrännaren är ingen svår uppgift. Ta en titt på hur du fyller på det effektivt. Stäng av butanbrännaren och lås även säkerhetsbrytaren för att vara säker på att den inte kommer att producera några lågor när den fylls på. Stäng av gasflödeskontrollen och vänd sedan enheten upp och ner för att leta efter ett påfyllningsmunstycke för enheten. Skaka påfyllningsburken för att värma upp gasen och koppla ihop gaspåfyllningen. Placera den helt enkelt direkt på gasbrännarens bröstvårta.

Sätt in spetsen på cylindern i munstycket och tryck på det för att fylla på butangasen. Detta tryck kommer att hjälpa till att flöda bränslet in i munstycket och ta bort burken/cylindern från gasbrännaren omedelbart när du känner att gasbrännaren är full med en indikation på att våt spray tillbaka. Se till att vänta i minst 5 minuter innan du använder gasbrännaren. Rengör alltid gasbrännarens område och dina händer noggrant innan du använder den, för att förhindra att den avfyras av misstag.

Finns det några säkerhetstips jag bör tänka på?

Här är några säkerhetstips som du måste tänka på när du använder denna butanbrännare för att använda den säkert utan problem. Använd skyddsglasögon för att skydda dina ögon. Försök att bära kläder som är gjorda av naturliga fibrer (som bomull) men inte syntetiska fibrer, därför att syntet lätt kommer att fånga upp elden och brinna när något heta grejer från gasbrännaren faller på kläderna.

Arbeta alltid i ett öppet område med god ventilation men inte i mörka eller dåliga ventilationsområden. Det rekommenderas att alltid ha en brandsläckare i din närhet när du använder denna butanbrännare. Se till att använda den perfekta storleken på lågan och tips för perfekta projekt som liten låga för små arbeten som att karamellisera socker på kakans topp, men använd inte stor låga för att göra det.

Hur använder jag en butangasbrännare?

En bärbar butanbrännare är ett underbart verktyg. Det låter dig ansluta och löda en mängd olika material, inklusive metall. Samtidigt är det här verktyget mångsidigt och billigt och lätt att lära sig och använda. För många hantverkare är en gasbrännare nästan ett av grundverktygen.

Faktum är att det aldrig misslyckas att ha ett sådant verktyg i din förvaring, för med en gasfläkt kan du göra saker som inte kan göras av någon annan tillgänglig reparationsenhet. Gasbrännaren har en enkel struktur. Huvuddelen består av ett handtag, ett munstycke och en regulator som låter dig justera lågan och vid behov stänga av gastillförseln. För att slå på gasbrännaren och börja använda den måste du först öppna gasen på cylindern med en ventil.

Därefter börjar gastillförseln till gasbrännaren. Förresten är det bättre att tända en tändsticka eller en tändare först innan du öppnar gasen på handtaget. I det här fallet kommer gasen omedelbart att flamma upp, och allt som återstår är att justera flamvärdet. Det måste dock sägas omedelbart att först måste du förbereda dig noggrant för arbetet, i synnerhet ha brandsäkra overaller.

Hur länge håller en butangasbrännare?

Som regel erbjuder varje tillverkare sina egna instruktioner och utgångsdatum för sina produkter. Men i praktiken är sådana saker universella. Gasförbrukningen under svetsning beror på dess typ, sammansättning och bearbetade metalltjocklek.

Förutom svetsning och lödning används en butangasbrännare för ytbeläggning, lödning och matlagning, där förbrukningen är lägre. Vanligtvis varierar brinntiden för en enkel butanbrännare från 30 till 2 timmar (kulinariska och hushållsminibrännarer), medan industriella brännare kan hålla i upp till 3 – 5 timmar i allmänhet.

Vad för säkerhetsåtgärder bör jag vidta vid användning av butangasbrännare?

Svetsmaskinen, elektroder, kablar, gasbrännare och växellådor är huvudkomponenterna i ett framgångsrikt svetsarbete. Du bör dock komma ihåg att svetsarbete är en verklig hälsorisk för dig. Lyckligtvis är det inte alls svårt att undvika dessa faror om du följer vissa säkerhetsåtgärder när du arbetar med dessa verktyg.

Kort sagt, svetssäkerhet består av några självklara regler. Ha dem i åtanke för att ge dig själv tillräckligt med skydd. Detta är den viktigaste regeln som inkluderar skydd mot eventuella brännskador. Genom att bära overaller, speciella skor, masker och speciella skärmar kan du skydda dig från att bli skadad. Var särskilt försiktig när du tänder brännaren och under all dess bränning – detta är en period av ökad fara. Det är viktigt att hålla sig koncentrerad under arbetsprocessen. Även de mest erfarna svetsarna arbetar inte med öppen krage och upprullade ärmar. Så glöm inte att ta på dig handskar, även om du bara behöver ansluta två enkla ledningar.

Låt oss inte heller glömma säkerhetsfunktionerna hos en bra köksbrännare. Eftersom det är ett verktyg som innebär risker är det viktigt att överväga om det främjar säkerheten eller inte. Med det sagt, här är några av de egenskaper som du bör notera. Säkerhetslås – En köksbrännare av hög kvalitet bör ha ett barnsäkerhetslås för att förhindra oavsiktlig antändning.

Heatshield – Med den här funktionen kan du vara säker på att dina fingrar är skyddade från brännskador. Flamskydd – Eftersom de flesta köksbrännare har justerbara inställningar måste du se till att lågan slutar flamma, säg när du vrider den till en högre inställning. Och en flamvakt är lösningen på detta dilemma. Munstycke av aluminium eller rostfritt stål – Vi rekommenderar att du väljer köksfacket med ett munstycke av aluminium eller rostfritt stål för att undvika överhettning.

Är optiskt skydd viktigt?

Som tur är har vi numera speciella svetsmasker som minskar behovet av att köpa glasögon och masker separat. Ett sådant skydd krävs dock bara när du ska arbeta med en industriell butan-brännare. Om du använder en hushållsmini-butanbrännare räcker det att hålla det rekommenderade avståndet mellan ditt ansikte och produkten du bearbetar. Avståndet på 15 cm kommer att räcka för en säker arbetsprocess med en bärbar blåslampa även i ditt kök.

Hur tankar jag en butangasbrännare korrekt?

Att tanka en bärbar butanbrännare för hushållet är ingen stor sak. Följ den här guiden om användningstips för butanbrännare för att fylla på den. Se till att butanbrännaren är avstängd; Lås säkerhetsbrytaren för att undvika oväntad gaseld; Kontrollera gasflödesregulatorn och stäng av den; För att lokalisera verktygets huvudmunstycke, vänd det upp och ner; Skaka bränsledunken för att värma den; Placera spetsen av bränsledunken precis på butangasbrännarens primermunstycke;

Se till att spetsen på burken är ordentligt insatt i munstycket och tryck nedåt för att fylla i butan; När du känner att brännaren är full och ser indikeringen, ta omedelbart bort burken från brännaren; Vänta 5-10 minuter innan du använder gasbrännaren; Ta en ren trasa för att rengöra munstycket och tvätta händerna efter att processen är klar. Detta är nödvändigt för att förhindra oavsiktlig eldning.

Varför bör jag köpa en gasbrännare?

En vanlig tändare räcker inte för att få saker att fungera. Du kommer att bli besviken när du använder den för att dutta. Du kan säkert använda det, men det kommer inte att likformigt, och djupare värma nageln. Det är inte tillrådligt om du inte har en gasbrännare verkligen.

Om du är någon som har rökt konstant, kanske det också har varit relativt enkelt att tända en bong eller en cigarett för dig. Med bara en enda tändsticka eller ett slag på tändarens flinta kan du tända din torra ört. Dessutom, eftersom det är enklare att fånga ljus från det torra materialet, behöver du inte slösa mycket tid med en tillgänglig eld och är mindre benägen att ta livet av dig.

Du behöver en badlampa för att säkerställa trovärdig värme, säkerhet och komfort. Den bästa, vanligtvis 20 cm, har rätt höjd. Den har också en tålig och flexibel gasbrännare. Det kommer inte att göra mycket ljud heller. En annan fördel är att det är lätt att fylla på den bästa produkten. Ingen hälsosten, en vaporizer ska användas och den behöver inte heller täcka skålen med en brandfarlig gasbrännare.

Ändå, när du baddar, måste du värma kvarts till en temperatur som är stark nog att krossa koncentratet du lägger på den, men inte så varmt som du bryter oljan eller vaxet. Tänk också på att värma kvartsen jämnt. En butanbrännare i botten har ett långt munstycke som håller den utom grepp. Det finns även av och på bloss så fort du behöver dem kan du slå på och behålla ljuset som det är. Många gasbrännare är också påfyllningsbara. Istället för att släcka hela gasbrännaren kan du vända butanpatroner. Detta kostar dig pengar att köpa en helt färsk gasbrännare varje gång samtidigt som du undviker ytterligare avfall i miljön.

Vad är fördelarna med att laga mat med en gasbrännare tillsammans med sous vide?

Att använda sous vide-metoden innebär i princip att laga mat i vatten. Så bra som det är för att låsa in saften och fukten i din mat när den tillagas, det finns inget sätt att du kan få kolningen på utsidan, särskilt om du lagar kött. När du använder en sous vide-brännande gasbrännare kan du replikera effekterna som du normalt skulle få av att laga din mat på en het gjutjärnspanna eller grill. Du får den önskvärda krispigheten på ytan av din mat, utan att riskera att överkoka hela biten och göra den torr.

Förberedelse före bränning

Låt oss täcka bränningsprocessen med en Sous Vide brännare. Här är en lista över saker att förbereda innan du tänder upp lågorna på din sous vide-biff för att få den perfekta bränningen. Ditt röda sous vide kött klarar höga temperaturer bra och blir ännu godare när det utsätts för lågorna från din Sous Vide brännare. Tyvärr delar inte din köksbänk (eller något annat porslin du äger) dessa egenskaper. Placera ett galler över en tung bakplåt som inte klistrar innan du tänder munstycket och bränn köttet på gallret för maximalt skydd för din köksutrustning. Om du har en BBQ-grill kan du också lägga köttet på där för att bryna.

Torka alltid maten före bränning. Använd en pappershandduk och klappa din mat, se till att ytan är helt torr. Annars kommer du att slösa bort ditt bränsle (och tid) på att försöka avdunsta det återstående vattnet som finns kvar på matens yta. Det kommer också att leda till ojämn bränning på grund av olika brinntider över ytan på din biff.

Hur man använder en gasbrännare för att bränna biff

Tänd upp munstycket på din köksbrännare och låt den värmas upp till en extremt varm temperatur. När du ser en blå låga, snarare än en röd, är det den perfekta tiden att börja bränna processen. Håll ditt munstycke cirka 8 cm bort från maten och flytta sedan munstycket runt i en kontinuerlig rörelse. Försök att inte stanna på en plats längre än en eller två sekunder, annars riskerar du att bränna din mat.

Fortsätt att flytta din gasbrännare runt din mat tills du har nått den nivå av krispighet och röding som du letar efter. Bara du känner till den perfekta rödingen för dig. När du är nöjd med den, stäng av din gasbrännare, garnera din biff och gör dig redo att äta!

Korrekt sous vide metod

För att få högsta kvalitet på din sous vide-biff, se till att inte ha gasbrännaren någonstans i närheten av ditt röda kött förrän du ser den blå lågan komma ut ur gasbrännarens munstycke. Rikta brännaren mot din biff och kom alltid ihåg att hålla den i rörelse för att förkola hela köttbiten jämnt utan att bränna någon del av den. Att bränna, per definition, betyder att laga något snabbt med en extremt het låga för att bryna ytan på din mat, vilket förhindrar att safterna på insidan läcker ut.

Gasbrännarens storlek

Om du funderar på att bränna och förkolna ditt sous vide-kött, glöm bort de små konditorivarorna som används för att karamellisera socker i desserter. Dessa brännare är inte tillräckligt varma för att bränna en sous vide-rätt – den maximala temperaturen som dessa brännare släpper ut är bara cirka 1400 grader celsius, vilket är långt ifrån det perfekta när du behöver steka biff.

Enkel användning

Tänk på hur lätt det är för dig att hantera gasbrännaren. Det är trots allt ett verktyg och om verktyget är för svårt för dig att använda, kommer du inte att kunna använda det effektivt. Sous Vide gasbrännare finns i en mängd olika storlekar och olika ergonomiska handtag. Du vill ha en Sous Vide brännare som släcker en konstant lågtemperatur oavsett vad. Annars kommer du att få några oväntade brända bitar på din biff som förstör upplevelsen.

Gasbrännare är ett fenomen som ofta förknippas med eller tillskrivs de kemikalier som finns i köksbrännares bränsle. Det finns en hälsosam debatt i många hemkockskretsar om vilket av de mer populära bränslena som butan, MAP-Pro eller propan som orsakar den värsta smaken på gasbrännaren.

Typer av gas som används

Den typ av gas som används i Sous Vide gasbrännare har olika egenskaper. Låt oss utforska några av de viktigaste nedan:

Propangas

Propan är en populär gas som används i köksbrännarer på grund av dess förmåga att generera hög värme och dess låga pris. Den erbjuder också mer mångsidighet med andra användningsområden.

Butangas

Butan är något kallare än de andra på den här listan och finns i mindre konditorivaror eller köksbrännare och cigarett är en typ av propan som brinner något högre än vanlig propan. Det är dock dyrare än propan, och enligt vissa användare matchar inte brunnskvaliteten det högre priset över propan.

Är priset viktigt?

Oavsett vad du köper är priset på produkten en av de viktigaste sakerna och detsamma gäller gasbrännare. De flesta gasbrännare ligger i prisklassen hög till låg. Den bästa mapp-gasbrännaren är listad överst på listan. Om budgeten inte spelar någon roll rekommenderar jag att du väljer den första produkten. Du kan välja andraplatsen. Den är lika bra som den första, men kostar mycket mindre. Men om budgeten är ett stort problem och du letar efter den billigaste mapp gasbrännaren bör du välja en som kostar runt.

Det är viktigt att mapp gasbrännare du köper innehåller alla funktioner du letar efter. För om du inte uppfyller dina krav, hur skulle det vara bäst för dig? Om du letar efter något framtidssäkert. Den första modellen jag listade är den bästa överlag och har alla funktioner du bör leta efter i en gasbrännare.

Gör en lista över alla föremål du letar efter i en gasbrännare och jämför dem sedan med modellerna som anges. Om det passar dina funktionskrav bör du kolla priset. Om det passar din budget, kolla in de andra fördelarna gasbrännare har att erbjuda. Om du har några ytterligare förmåner som kan vara användbara för dig, hurra.

Är varumärket viktigt?

Jag rekommenderar alltid mina läsare att välja gasbrännare som kommer från ett välkänt märke. Eftersom det inte bara kommer att vara utmärkt när det gäller produktkvalitet, utan kommer också att erbjuda bättre kundsupport som kan komma väl till pass om det uppstår problem med sökordet gasbrännare i framtiden. Ett varumärke kan vara bra runt om i världen, men om det inte erbjuder en tjänst nära dig kan det vara ett problem. Så när du väljer ett varumärke, se till att kundtjänst eller supportcenter finns i närheten.

Kan jag använda gasbrännare för takläggning?

Det vanligaste valet av gas för tak är propan – det är allmänt tillgängligt och relativt billigt. Brännare filt behöver en bred flampelare, så brännaren bör förses med en stor gasbrännare – de flesta brännare som säljs för takläggning kommer med en 50 mm klocka. Takbrännare är vanligtvis försedda med en tillräckligt lång hals för att användaren ska kunna stå upprätt samtidigt som taket eldas. Den som böjer sig under arbetet kommer snabbt att få en spricka i ryggen – även om taket de arbetar på är väldigt litet.

Små propanflaskor som ansluts direkt till brännaren är inte lämpliga för att lägga ner fällt tak. Förutom att de är tunga och svårhanterliga, rymmer de inte mycket bränsle och kommer att behöva bytas ut ofta. Större propanflaskor anslutna med en slang är ett bättre val. Slangen bör vara tillräckligt lång för att användaren kan slutföra layouten av en enda remsa utan att göra en paus för att flytta flaskan.

Säkerhetsåtgärder

Eftersom det involverar brand kan det vara farligt att använda en gasbrännare, och det finns några försiktighetsåtgärder som bör vidtas innan något arbete påbörjas. Området ska rensas från damm och skräp – en kvast och/eller en blåsare ska användas för att rensa arbetsområdet från allt brandfarligt. En lämplig brandsläckare måste finnas till hands vid eventuella olyckor. Vissa rekommenderar att ha en våt handduk till hands så att de kan lägga ner gasbrännaren direkt efter att ha släckt den utan att skada någonting.

När det gäller kläder bör alla som hanterar en takbrännare åtminstone ha på sig handskar, stövlar och skyddsglasögon. Långbyxor rekommenderas – ännu bättre om de är flamskyddade. En propanblåslampa kan bli så varm som 1 995°C vid den allra varmaste delen av lågan. Inget man vill bråka med!

Innan arbetet påbörjas bör gasbrännaren och dess kringutrustning kontrolleras för att säkerställa att den är i gott skick. Slangar bör undersökas för tecken på slitage eller skador, och gasbrännaren bör testas för läckor. En av de bästa metoderna att kolla efter läckor är att koppla ihop allt och, med lite gas som strömmar genom systemet, droppa tvålvatten över skarvarna vid slangändarna och där regulatorn möter propanflaskan. Om några bubblor dyker upp finns det en läcka som måste åtgärdas.

Takläggningen

Ett filttak läggs vanligtvis i tre lager: två lager bitumenfilt, med ett lager mineralfilt ovanpå. Underlagren ska ligga vinkelrätt mot det översta lagret. Alla överlappningar måste vara förskjutna så att du aldrig har två sömmar som ligger ovanpå varandra. Filten ska läggas ut så att vatten aldrig rinner direkt in i någon av överlappningarna – filt högre upp på taket ska alltid vila ovanpå filten lägre på taket.

Använda gasbrännaren för att lägga takfilt

Mineralfilten ska rullas ut cirka 3 meter för att testa hur den ligger på taket och för att planera överlappningarna. Målet är att ha 7 cm överlappning på kanterna och 15 cm överlappning på rullens ändar. När den väl är placerad ska den försiktigt rullas upp igen, se till att den hålls rak och tät, utan att bilda en kon. Brännaren ska föras över den exponerade undersidan av rullen och längs kanten av överlappningen. Användaren ska flytta gasbrännaren jämnt och smidigt över området och arbeta i en L-form. Cirka 80 % av värmen bör appliceras på rullen och 20 % på underlaget. I kallare väder kan de behöva justera detta till 60%/40%, möjligt även att flytta gasbrännaren i en långsammare takt.

Passet startas vid valsens varvsida och går ut till den bortre kanten. Brännaren skjuts sedan ut lite så att lågan också fångar underlaget när de sveper tillbaka till överlappskanten. Som en sista touch sopas han brännaren längs varvkanten innan den dras tillbaka till startpunkten. Du kan se när bitumenet har rätt temperatur när det bildar en lätt glans. Det finns en skyddande beläggning på undersidan av filten – denna ska brännas av helt när appliceringstemperaturen är uppfylld.

Kontrollera takfilten

När filten rullas ut och skarvarna bildas, kommer det helst att finnas bitumen som flyter ut från överlappningen§. Mindre kommer att svälta ut sömmen, och om det finns mer än en 2 cm utflöde överhettas filten. Tryck appliceras precis bakom sömmen för att hjälpa till att uppnå bra utflöde och säkerställa korrekt vidhäftning genom överlappningen. Det finns viktade rullar som används till detta, men det kan också göras genom att gå intill kanten – så länge alla är noga med att inte kliva i bitumenet.

Efter att du har lagt ner filten bör sömmarna kontrolleras noggrant. Alla områden där sömmen har svälts av bitumen kan fixas genom att värma änden av en murslev med gasbrännaren och skjuta den under det upphöjda området av överlappningen. När området är tillräckligt varmt kan glättaren skjutas ut igen och trycka på fogen. Har det fungerat blir det utflöde och god vidhäftning vid sömmen efter att den svalnat.

Är bränntiden viktig?

Låt oss gå vidare till en annan avgörande faktor när vi köper en köksbrännare. Brinntid hänvisar till den totala tid eller varaktighet som brännaren går eller lågorna varar. Varje brännare har faktiskt olika brinntider. Vissa ger en låga som kan hålla i en halvtimme medan andra har en maximal brinntid på upp till tre timmar.

Du bör överväga hur länge du kommer att behöva en gasbrännare för att fungera. Välj produkten med längre brinntid om du är en professionell kock. Å andra sidan, om du bara vill prova på detta smaskiga campfire s’more cupcake-recept att dela med dina nära och kära, då räcker det med en gasbrännare med lägre eller kortare brinntid.

Vad finns det för säkerhetsskydd?

Innan svetsarbeten utförs är säkerheten för svetsare av största vikt genom att de bär väsentliga skydd hela tiden. Åtgärderna håller din hud täckt från alla gnistor som kan flyga och orsaka några märken på din hud. Säkerhetsutrustning vid svetsning med gasbrännare.

Ögon är viktiga delar av kroppen. Därför, när du utför svetsaktiviteter, är det nödvändigt att täcka dina ögon, såsom glasögon och skugglinser, för gassvetsning. Vid svetsning producerar metallerna mycket heta och vassa gnistor som kan brinna när de hålls med en hand. Därför är läderhandskar nödvändiga för att skydda en från sådana brännskador. När du svetsar med gasbrännare kan gnistor som bildas flyga och lämna ett märke på din hud. Därför är det viktigt att täcka din hud för maximalt kroppsskydd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top