Bästa golvslipen 2022 – Test av olika golvslipar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Makita BO6050J

Metabo LSV 5-225

Flex WST 1000 FV

Milwaukee ROS 125 E

Klicka här för att se fler golvslipar.

Bästa golvslipen 2022

Behöver du en bra maskin för att slipa golv? Då måste du köpa den bästa golvslipen. Med hjälp av en bäst i test golvslip så kan du enkelt slipa vilket golv som helst. En golvslip kan vara väldigt bra att ha eftersom du kan ta hand om ditt golv. Dessutom är dessa maskiner väldigt enkla att använda. Du behöver bara trycka på knappen och så gör slipen jobbet åt dig. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en golvslip bäst i test.

Men det kan dock vara ganska svårt att köpa den bästa golvslipen på nätet. På grund av en massa olika saker så blir processen hyfsat svår. Det finns till exempel en massa olika modeller av golvslipar som i sin tur finns i olika prisklasser. Det kan därför bli svårt att hitta vilken som är bäst. Det finns även tyvärr affärer som bara skriver om de positiva sakerna. Affärerna tycker om att inte nämna de negativa sakerna för att då säljer det bättre. Men detta gör även att man inte får en klar bild av hur bra golvslipen faktiskt är. Om man inte är så insatt kan det därför bli ganska svårt.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för golvslipar. Det finns nämligen några saker som man ska tänka på när man köper en bra golvslip. Jag har alltså gjort mitt eget golvslip test. Genom att använda min köpguide som en grund så kommer du enkelt att kunna köpa den bästa golvslipen. Jag har skapat den här guiden genom att använda och testa några olika golvslipar. Jag har även läst igenom andra tester och kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen sammansatte jag en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du kan enkelt kan köpa den bästa golvslipen.

Köpguide för bäst i test golvslip 2022

Som jag skrev innan kan det alltså vara ganska svårt att köpa den bästa golvslipen på nätet. Det finns så mycket man måste tänka på. Men genom att använda min köpguide kommer det att bli mycket enklare. När man köper en golvslip så finns det faktiskt några viktiga saker som man måste tänka på. Som vanligt är det även viktigt att du väljer utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa golvslipen 2022:

 • Sliptyper
 • Golvstorlek
 • Hyra eller köpa
 • Säkerhet
 • Användarvänlighet och bekvämlighet
 • Hastighet
 • Kraft och bärbarhet
 • Slipning
 • Tid och arbete
 • Svårighet

Sliptyper

Du har antagligen märkt att jag har olika golvslipmaskiner på min lista. Den främsta anledningen till det är att för att slipa ett trägolv behöver du olika golvslipar. För att slutföra detta projekt behöver du vanligtvis en trumslip för att slipa golvet, en kant golvslipmaskin för att ta bort fläckar eller färg från golvet och en orbital golvslip för att ge golvet en jämn finish. Beroende på din budget och i din projektstorlek kan du få alla dessa tre typer av golvslipmaskiner, eller om din budget är låg och ditt projekt inte är så stort kan du bara välja en orbital golvslipmaskin.

Trumslip

Dessa typer av golvslipar används mest av proffs. Jag rekommenderar att du använder trumslip om du har att göra med ett stort utrymme. De rekommenderas inte för nybörjare, de är tunga så du behöver någon som hjälper dig att bära dem och flytta dem, plus det kräver mycket erfarenhet för att kunna använda dem. Om du inte har tillräckligt med erfarenhet och en stor herrgård för att slipa rekommenderar jag dig inte att köpa dem.

Men om du av någon anledning väljer att köpa dem, se till att köpa en som är lättare att flytta och se till att du har någon som hjälper dig att flytta den. Trumslip med inställningar för variabel hastighet är bäst, så se till att kontrollera om golvslipmaskinen har den här funktionen eller inte.

Om du renoverar badrummet kan det vara värt att kolla in mitt test av badrumsskåp för att hitta det bästa badrumsskåpet för dig.

Kantslip

Eftersom en trumslip inte når hörn är en kant golvslip det bästa valet om du har att göra med dem. En kant golvslip är enkel att använda och gör ett bra jobb när det gäller hörn. De rekommenderas inte att användas för hela projektet såvida inte ytan inte är så stor och du har tillräckligt med erfarenhet.

Orbitalslip

När du har tagit bort färgen från golvet används orbitalsliparna för att ge golvet en jämn finish. De är mycket bra när det gäller efterbehandling, men de kan också vara bra på att ta bort färg. Om du inte har pengar att köpa en trumslip, eller om du av någon anledning bara vill använda en orbital golvslipmaskin, kan du använda grovt sandpapper till orbital golvslip och använda den för att ta bort färgen.

Sedan kan du använda annat sandpapper för att ge golvet en jämn yta. Denna process tar längre tid än att använda trumslip, men du sparar mycket pengar. Detta trick kan bara användas för små och medelstora projekt, om du har att göra med en stor yta rekommenderar jag att du köper en trumslip.

Golvstorlek

Storleken och typen av trä du ska slipa är mycket viktig. Om du har att göra med en stor yta kommer inte en liten golvslipmaskin att göra det, du måste spendera mycket tid på att slipa hela ytan. Trästypen är också viktig om det är ett mycket gammalt golv så måste du slipa det mycket mer, om golvet är gammalt måste du kontrollera naglar eller annat som kan skada golvslipen.

Hyra eller köpa

Nu när du kan bestämma vilken golv slipmaskin du ska välja är det dags att också bestämma om du vill köpa golvslipen eller hyra den. Allt beror på dig. Trumsliparna är väldigt svåra att hitta i lokala butiker, dessutom är dess sandpapper svårt att hitta. Så, om du går på en trumslip, se alltid till att köpa extra sandpapper så att du inte behöver stoppa ditt projekt för att få mer. De andra typerna av golvslipmaskiner är lättare att hitta. Jag rekommenderar att du köper en orbital golvslip, du kan använda dem för nästan allt.

Säkerhet

Du måste vara försiktig när du har att göra med golven. Se alltid till att göra raka rörelser, försök att inte flytta golvslipmaskinen på sidorna eftersom du kanske inte märker det nu, men när du har målat golvet ser du linjerna du gjorde och det ser inte bra ut.

Om du har tillräckligt med tid rekommenderas det att du inte rör vid golvet på några dagar, låter det läka och torka så att du får bästa möjliga resultat.

Användarvänlighet och bekvämlighet

Under åren har tillverkare av golvslip investerat enormt i att göra sina produkter så bekväma och så enkla att använda som möjligt. För detta ändamål har en majoritet av golvsliparna idag antingen ett eller två stora grepp i syfte att ge dig mer kontroll för att bättre manövrera golvsliparna. Mjuka och gummerade grepp är kända för sin exceptionella absorption av vibrationer som annars skulle orsaka trötthet efter några minuters slipning eller i värsta fall en permanent skada. När det är möjligt bör du överväga att ha en praktisk upplevelse med golvslipen du tänker köpa för att veta om den överhettas med timmar av kontinuerlig användning.

Hastighet

Mångsidigheten med att använda en golvslip med en variabel hastighetsfunktion är något du måste tänka på när du handlar efter din nästa golvslipmaskin. Golvslip med variabla hastigheter ger dig frihet att diktera hastigheten i enlighet med den ojämna eller jämna ytan du tänker slipa. Hårda golv behöver högre hastighet jämfört med mjukare.

Kraft och bärbarhet

Golvslipmaskiner är antingen batteridrivna eller eldrivna och som sådan varierar de kraftigt vad gäller kraft och bärbarhet. Trådlösa golvslip gör att du kan arbeta var som helst utan att begränsa din rörelsefrihet, men de är något mindre kraftfulla jämfört med sina sladdmotsvarigheter som å andra sidan saknar liknande bärbarhet. Följaktligen måste du bestämma om du är villig att offra kraft för obegränsad bärbarhet eller om du hellre vill ha ett bärbart verktyg som inte är lika kraftfullt.

Slipning

Trum golvslipar använder en hylsa med slippapper som glider på en fyrkantig trumma. Papperet glider på golvet när trumman snurrar. Endast en liten del av papperet och trumman är i kontakt med golvet hela tiden, och du får en aggressiv kapning som snabbt skär genom finish och trä. Orbitalslip använder å andra sidan en slipverkan. Slipplattan svänger fram och tillbaka i en orbital rörelse, vilket resulterar i en långsammare, lättare slipverkan.

Tid och arbete

En trum golvslipmasin fungerar snabbt på grund av deras aggressiva verkan. Om du har ett stort rum eller flera lager, sparar denna typ av golvslipmaskiner tid. I trånga områden måste du emellertid ibland slipa över träkornet. Detta kan resultera i repor med en trumslip. Golvslipar är mildare och kräver mindre fysisk ansträngning från dig, men det tar längre tid att ta bort tunga ytor.

Svårighet

När du använder en trum golvslipmaskin bestämmer trummans hastighet, trycket som du applicerar, sandpapperets korn och den takt som du flyttar golvslipen golvets kapning och färdiga utseende. Att få alla dessa element precis rätt kräver övning. Orbital golvslipmaskiner, å andra sidan, förlitar sig på själva golvslipmaskinen för att ge det nödvändiga trycket för att slipa golvet. Eftersom orbitalslipning är slumpmässigt i sitt slipmönster behöver operatören inte följa träets korn för att få en jämn yta. Om du aldrig har finpussat ett golv är det mindre troligt att du gör misstag som kommer att skada träet med en orbitalslip. Med båda typerna av golvslipar måste du dock hålla golvslipmaskinen i rörelse så länge som sandpappret är i kontakt med golvet för att undvika att skapa nedsänkning i golvytan.

Läs också >>> Bandslip test

Säkerhetstips

En bäst i test golvslip arbetar med högre kapacitet än de flesta verktyg som redan finns i husägare. Var därför uppmärksam på säkerhetsföreskrifterna.

 • Använd endast den typ av förlängningssladd som rekommenderas på grund av den höga effektförbrukningen (särskilt med trumslip). I vissa fall kanske förlängningssladdar inte ens är tillåtna.
 • Om du använder en förlängningssladd, slinga inte sladden ordentligt runt en spole eller rulle, eftersom det kan leda till värmeuppbyggnad som kan smälta sladden.
 • Dra alltid ur golvslipen när du byter sandpapper eller arbetar på någon del av maskinen.
 • Även om golvslipmaskiner har dammpåsar samlar de inte upp allt damm. Använd dammskydd för att skydda andra delar av ditt hem. Använd mask för damm när du använder maskinerna.
 • Luftburet fint damm kan explodera. Se till att inga flammor finns i rummet eller i närheten när du använder en golvslip. Ventilera alltid rummet väl.

Teknik för att använda en golvslip

Förhoppningsvis vet du nu att de inte ska sitta stilla för länge som med alla golvslipmaskiner!

Det vill säga om du vill skapa en jämn, plan yta. Ju mindre aggressivt verktyget är desto mindre viktigt, men även med slumpmässiga orbitaler och palmslip kommer det att bli mer effektivt än att sitta stilla om det flyttas fram och tillbaka. Så det finns ingen anledning att inte fortsätta att röra sig!

Om du använder något finare än 40 för att börja kommer du inte att lyckas. Du måste använda ett grovt korn för att ta bort lack, smuts, slitage, bucklor och repor.

Klättra sedan upp kornen som du skulle göra slipning på något annat. Att hoppa från 40g till 100g kommer att ge dig en repig finish.

Se till att den gamla lacken har tagits bort ordentligt. Om du ser en fläck som ser ut att den fortfarande kan ha lack på den, bara slicka fingret och gnugga den. Träet kommer att blötläggas och mörkna och lacken inte.

Om ditt golv är mycket ojämnt, djupt bucklat eller har flera lager hårdpolish, föreslår jag att du efterbehandlar dina trägolv ordentligt.

Annat än det är att slipa trägolv för hand ganska enkelt.

Om du precis ska starta ett projekt så önskar jag lycka till, det kan göras och har gjorts många gånger av läsarna på denna webbplats.

Som jag ofta säger kommer du att efterbehandla ditt golv under en kort period, men du kommer att se resultaten varje dag. Gör det värt det!

Tips för golvslipning

Slipning av golv innebär flera passeringar över varje cm på ytan. Med varje efterföljande slipning blir sandpapperskornet finare. De flesta våningar kräver cirka fyra pass. Ju mer skadat golvet eller ju hårdare träet, desto mer bör startpapperskornet vara. Här är några tips för att säkerställa bästa möjliga slipjobb.

Slipa alla rum samtidigt

Om du efterfinar golven i flera rum, slipa dem alla samtidigt. För varje pass, använd först trumslipen och använd sedan kanterna.

Dammsug mellan pass

Dammsug golven efter varje pass, även om det finns en påse fäst vid din golvslip. Detta kommer att säkerställa att bitar av slipkorn som faller av golvslipmaskinen inte skadar golvet vid efterföljande mindre gruspassager.

Handslip för att ta bort kantsvirvel

Oavsett hur erfaren du är med kant golvslipmaskinen, är det stor sannolikhet att det kommer att vara “kantsvirvel” runt utkanten av rummet. Ta bort detta genom att slipa virveln för hand med 80-korn sandpapper. Om du använder en orbital eller vibrerande golvslip för att ta bort virveln, poleras kanterna över och ger dem en annan konsistens än resten av golvet.

Dammsuga grundligt

Även den minsta dammfläcken kan dyka upp permanent på golvet när beläggningen har lagts ner. En grundlig dammsugning är avgörande för en perfekt finish. Dammsug minst två gånger, med särskild uppmärksamhet åt sprickorna mellan plankorna och längs bottenbrädorna. Efter dammsugning, använd en torr mikrofiberduk för att ta bort de finaste fläckarna från golvet.

Säkerhetsåtgärder

Slipning kan vara farligt om du inte vidtar korrekta säkerhetsåtgärder. Använd alltid skyddsglasögon för att förhindra allvarliga ögonskador på grund av flygande skräp och använd en mask för damm för att skydda dina lungor från fina luftburna partiklar. Långa ärmar, byxor och handskar förhindrar att huden täcks av små partiklar. Slutligen, håll alla sladdar långt borta när du rör dig över golvet.

Läs också >>> Bästa väggslip

Vanliga frågor om golvslipar

Ska man tänka på säkerhet när man köper en bästa golvslip?

Innan du köper en golvslip måste du ta några viktiga faktorer i beaktande, varav den viktigaste är din säkerhet som individ med tanke på att golvslipning genererar en betydande mängd damm som kan vara katastrofalt för din hälsa. Följaktligen, oavsett vilken golvslipmaskin du sätter dig på, se till att den levereras med ett dammuppsamlingssystem som du kan kasta bort med relativ lätthet eller använda alternativt. De andra lika viktiga funktionerna diskuteras nedan utan någon särskild ordningsföljd.

Ska man känna till sina specifika krav?

Innan du väljer en golvslip är det första steget att förstå dina träbearbetningskrav, oavsett om du behöver golvslipmaskin för att kalibrera delarna eller leta efter utrustning bara för att slipa vissa delar. Andra faktorer för att välja en golvslip inkluderar kvadratmeter av slipområdet, delarnas materialtyp, projektets slutförande och budgeten. Det är också viktigt att leta efter golvslipmaskiner med inbyggd dammuppsamlingskapacitet för att underlätta rengöringsprocessen.

Välj maskin

När du väl känner till ditt krav och din budget kan du välja den golvslip som passar bäst för dina behov. Valet av utrustning beror på dess bredd, huvudtyp, pris och arbetscykel. Man måste dock komma ihåg att golvslipmaskinen med bästa värde måste vara den som erbjuder ett komplett paket (support / ledtid / funktion / alternativ) och inte värderas i termer av lågt pris.

Huvudtyper

På grundnivå har varje golvslip fyra huvudtyper – borste, omlopp, brett bälte, kniv / hyvel. Samtidigt är vissa huvudtyper utmärkta för snabb avlägsnande av lager medan andra ger en jämn yta. Med hjälp av speciell rörelse och bred platta används ett orbitalhuvud för att ta bort linjära korskoror och ett borsthuvud kan bryta skarpa kanter och ta bort fläckfärger.

Slipmedel

Slipmedel är en av de dominerande avgörande faktorerna för valet av en golvslipmaskin. Att använda det lämpliga slipmedlet för maskinen kan minimera kostnaderna och optimera prestandanivåerna. Även om det ibland kan vara dyrt kan det öka produktionshastigheten, förbättra prestanda och ge en jämn finish.

Ska man köpa en gammal eller ny golvslip?

Medan du köper en begagnad golvslipmaskin låter det frestande eftersom det sparar dina kostnader, men det har sina förmåner. Innan de investerar måste användarna göra noggrannhet med golvslipmaskinen och leta efter möjliga konsekvenser för att lindra deras intresse. Att köpa en ny golvslip kan dock kosta några tusen. I båda fallen är det nödvändigt att känna till specifikationerna och analysera om en investering är ett värde för pengarna.

Vad betyder slipmedel av professionell kvalitet?

Ett slipmedel av låg kvalitet kan lämna pratmärken och är styvt och styvt på golvslipmaskinen. Men ett slipmedel av professionell kvalitet saknar exponerat stödområde, har sina mineraler uppe på kanten, tygbakad och har en diagonal våglinje som sammanfogar kanterna för att bilda röret.

Hur vet jag om jag har tillräckligt med golv för att slipa?

Helt tjocka trägolv kan ta upp till 4 slipningar under sin livstid. Men om din slang är från 1880 till 1915 kan du ha en anledning till oro som före standardisering av fräsning, träet som användes var för tunt för slipning.

Tar slipning bort lim eller hur fungerar det på målade golv?

En golvslip är mycket billigare än att ta bort lim, men det är verkligen en utmaning. Du kan ta bort limmet med färgförtunnare eller tvättmedel. Det är också en skrämmande uppgift att slipa målade golv eftersom dessa är tjocka och packade med fast material. Det är bäst att börja med grov och påskynda sliputrustningen.

Hur kan jag göra golvet klart för slipning?

Det första steget är att mäta kvadratmeter eftersom det ger dig en uppskattad uppfattning om golvslip- och ytbehovet. Ta bort mattor, möbler, dörrar, höj upp och säkra låghängande lampor, även om du har husdjur, är det bäst för dem att inte vara där eftersom rök från den oljemodifierade polyuretan kan påverka dem negativt.

Kan slipning ta bort mörka fläckar?

Tja, det är svårt att ange, särskilt om det är en urinfläck. Det är dock bäst att börja slipa istället för att välja andra fläckborttagande material, eftersom ofta mörka fläckar elimineras i slipprocessen.

Hur rörigt kan golvslipning vara?

Slipning är en rörig affär, så det rekommenderas att använda en golvslipmaskin som är fäst med en dammpåse och dammsugare för att underlätta rengöringsprocessen.

Vill man köpa en orbitalslip eller en trumslip för golvslipning?

Att omlackera dina trägolv är en uppgift som många husägare föredrar att göra själva, men att välja de nödvändiga verktygen kan vara förbryllande. Ditt viktigaste beslut är vanligtvis hur du ska slipa golvet. Det finns två grundläggande alternativ: trumslipning eller en orbitalslipning. Vilken typ av golvslipmaskin som används bäst beror på golvets skick, nivån på efterfinish du hoppas kunna uppnå och din erfarenhet av processen.

Vilken golvslip bäst i test ska man använda?

Trägolv som är kupade, skadade eller täckta med flera lager finish kräver ett aggressivt slipverktyg för att släta ut dem igen. Det är då trumslipning är perfekt. Om dina golv är i gott skick och ditt mål är att lätt slipa och efterbehandla golvet, föredras mindre aggressiv orbitalslipning. Orbitalslipning är också att föredra när du måste slipa över träkornet, vilket vanligtvis är nödvändigt i smala korridorer, garderober eller ingångar där golvet går i motsatta vinklar.

Läs också >>> Bästa betongslip

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top