Bästa golvslipen 2024 – Test av olika golvslipar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Metabo LSV 5-225

FLEX GE5 

FLEX GE 5 R + VCE33 

FLEX GCE6-EC 

Klicka här för att se fler golvslipar.

Behöver du effektivt slipa dina trägolv behöver du en golvslip. Golvslipar brukar ha stora sliphuvuden som gör att slipningen går fort. Men för att slipa i hörn och kanter kan man behöva en mindre slipmaskin med mindre slipskiva.

Vill man att golv ska hålla länge så måste man sköta det på rätt sätt. När golvet börjar se slitet ut så kan det vara klokt att slipa golvet med en golvslip, samma gäller väggen och en väggslip. 

Med en slipning förlänger man golvets livslängd och gör så att golvet ser nytt ut igen. Att äga eller hyra en golvslipp kan därför vara smart.

Men att köpa golvslip är inte alltid det enklaste då det finns många olika varianter i olika prisklasser att välja mellan.

Här nedan har vi gjort en köpguide och recenserat 4 modeller för den som tänkt köpa eller har funderingar kring produkten.

1. Bäst i test – Metabo LSV 5-225

Metabo LSV 5-225 Golvslip

Klicka här för att se bästa priset

Denna slip från Metabo är en slip som kan slipa spacklade ytor på både väggar, golv och tak. Slipmaskinen har en lång hals som gör att slipningen blir bekväm och skoningssam för ryggen.

Slipmaskinen har ett varvtal på 1000-1650 per minut vilket innebär en bra och noggrann slipning.  Maskinen har en avgiven effekt på 270W.

Medföljande tillbehör är en sliprondell, självhäftande slipark med multihål, flexibel axel, kopplingsmuff, sexkantnyckel och en verktygsväska.

Slipmaskinen har ergonomiskt utformade rörhandtag av aluminium. Detta medför att maskinen har en relativt låg vikt.

Maskinen är också bra på att slipa nära kanter och vid övergångar. Detta medför ett tidssparande och effektivt arbete.

Maskinen är flexibel och utmärkt till de mesta slipningsarbeten. Metabo LSV 5-225 är för dig som vill ha den bästa golvslipen.

2. Populärast – FLEX GE5 Golvslip

FLEX GE5 Golvslip

Klicka här för att se bästa priset

FLEX GE5 är en flexibel och enkel slipmaskin för tak, väggar och golv. Maskinen har ett varvtal på 1650 varv per minut och en skivdiameter på 225mm. Detta gör att arbetet blir noggrant och effektivt.

Maskinen har en innovativ design som gör att vikten ligger på låga 3,9kg. Dessutom är maskinen lätt att styra på grund av optimal balans mellan motor och sliphuvud.

Köper man en FLEX GE5 ingår 1 stödrondell, 1 clip-snabbspännring, 1 sugslang på 4m och en transportväska.

När man slipar kan det bildas mycket damm och skräp. Men FLEX GE5 löser detta med ett dammutsug som i sin tur förhindrar att arbetsmiljön sätts igen av smuts.

På maskinen erbjuder FLEX 2 års garanti som kan utökas till 3 år.

3. Premiumval – FLEX GE 5 R + VCE33 LMC paket

FLEX GE 5 R + VCE33 LMC Golvslip Paket

Klicka här för att se bästa priset

Köper du denna produkt får du en universaldammsugare + en välutrustad slipmaskin från FLEX. FLEX GE 5 R är en maskinslip som slipar vägg, golv och tak mycket effektivt för modellen kan slipa väldigt kantnära.

Slipmaskinen har ett konstant varvtal och är mycket lätthanterad. Maskinen har även bra balans mellan motor och sliphuvud.

Slipmaskinen har även ett dammutsug som gör att arbetsmiljön inte igensätts. Transportväska och dammsugarslang medföljs.

VCE33 LMC är en våt och torrdammsugare som har en effekt på 1400w. Dammsugaren har ett filtersystem samt en rejäl turbin.

Detta gör så att dammsugaren har hög sugkapacitet. Slipen i kombination med dammsugaren är ett utmärkt val för dig som behöver slipa och städa ytor.

4. Billigast –  FLEX GCE6-EC Golvslip

FLEX GCE6-EC Golvslip

Klicka här för att se bästa priset

FLEX GCE6-EC är en portabel, smidig och lätt slipmaskin som endast väger 1,2kg utan sliphuvud. Maskinen är mycket säker att använda på grund av flera olika finesser.

Maskinen har till exempel steglös varvtalsinställning, konstant varvtal, överbelastningsskydd, återstartspärr och temperaturövervakning.

Dessutom har maskinen ett roterbart sliphuvud som enkelt kan tas bort. Det roterbara sliphuvudet möjliggör slipning mellan övergångar som från vägg till tak exempelvis.

Dessutom har slipmaskinen ett dammutsug som förhindrar igensättning av slipmedlet och gör så att arbetsmiljön blir dammfri.

Maskinen är perfekt att använda i trånga utrymmen och på små ytor. Alla dessa funktioner och fler får du med FLEX GCE6-EC. Med det låga priset tycker vi därför att denna modell är mycket värd att köpa.

Lista över de bästa golvsliparna 2024

  • Bäst i test: Metabo LSV 5-225
  • Populärast: FLEX GE5 Golvslip
  • Premiumval: FLEX GE 5 R + VCE33 LMC Paket
  • Billigast: FLEX GCE6-EC Golvslip

Köpguide för golvslip 2024

En golvslip är oftast ganska dyr. Det är därför viktigt att man väljer den bästa modellen på marknaden som är både funktionell och prisvärd. Men att välja slip är inte alltid det enklaste.

Därför har vi sammanställt en köpguide för dig som är osäker. Här nedan finns det några saker att tänka på när du ska köpa den bästa golvslipen.

  • Bekvämlighet
  • Säkerhet
  • Funktion
  • Precision
  • Pris

Bekvämlighet

När man ska köpa golvslip kan det vara bra att köpa en golvslip som är ergonomisk och bekväm att använda.

Låg vikt kan till exempel vara att föredra för den som tänkt slipa länge. En tung och opraktisk modell kan även vara väldigt jobbig att transportera. Ett par arbetsskor med bra dämpning kan även vara att föredra om du ska slipa länge då det kan göra ont att gå fram och tillbaka på hårt golv.

Att köpa en variant med en bra ergonomisk design är viktigt. Att handtag är ergonomiskt konstruerat och att golvslipen har lång hals bidrar till bekvämligheten.

En slip med lång hals gör så att man kan slipa golvet utan att behöva böja ryggen på svåra och icke-skoningssamma sätt.

Sedan finns det också stora golvslipar som man går med som en gräsklippare. Dessa är väldigt bekväma att använda, dock väldigt dyra att inköpa.

Andra saker som bidrar till bekvämlighet är låg vikt och balans. En lätt slipmaskinen är lättare på kroppen. Jämn balans på maskinen gör så att maskinen inte har en tyngdpunkt som kan bidra till kroppsliga besvär.

Säkerhet

En säker golvslip är en bra golvslip. Att varvtalet (alltså varv per minut) är konstant är bland annat viktigt för säkerheten.

Att slipmaskinen har en steglös varvtalsinställning bidrar också till säkerheten, för ojämna varv är inte bra.

Andra säkerhets-mässiga funktioner som slipmaskiner kan ha är överbelastningsskydd och temperaturövervakning.

Temperaturövervakning är speciellt viktigt då det bildas mycket värme på grund av friktion när slipmaskinen slipar golv.

När du köper en slipmaskin är det viktigt att ovanstående säkerhetsfunktioner finns. Detta brukar stå i produktinformationen.

Slipmaskiner är relativt farliga verktyg som inte bör användas av oerfarna personer. Det är viktigt att man läser bruksanvisningen och säkerhetsbladet noggrant innan man börjar användningen.

Denna information tillkommer när du köper slipmaskinen. Slipmaskiner bör hållas på en säker plats där barn ej kan nå dem.

Funktion

När man köper slipmaskin finns det många olika egenskaper och funktioner att ta hänsyn till. Att slipen har utsug är till exempel speciellt viktigt.

För det gör så att arbetsmiljön blir fri från damm som i sin tur bidrar till ett bättre och noggrant arbete. Det kan också vara bra att ha ett flexibelt sliphuvud.

Att sliphuvudet är roterbart och följer maskinens rörelse är viktigt för att slipa på små ytor i trånga utrymmen. Men också för att slipa kantnära intill väggar och tak.

Det är även viktigt med ett vridbart sliphuvud om man ska bearbeta ytor mellan vägg och tak. Med ett vridbart sliphuvud avbryts inte arbetet mellan övergången.

Ett långt skaft kan också vara en väldigt bra funktion på en golvslip. En sådan slipmaskin kan vara att föredra för den som tänkt slipa tak och väggar också.

Att maskinens strömbrytare är damm skyddad är också en viktig funktion som bland annat förlänger livslängden på din slip.

Dessa funktioner som nämnts är väldigt viktiga att din golvslip har. Diverse säkerhetsfunktioner är också viktiga att de finns.

>>> Är du ute efter en excenterslip? Klicka då här! 

Precision

Alla golvslipar är inte smidiga och precisa. Vissa har väldigt stor slipskiva. Det gör så att arbetet går snabbt och blir effektivt.

Andra golvslipar har mindre slipskiva. Detta gör så att det går enklare att nå i trånga utrymmen och kantnära intill väggar.

Roterbara och vridbara sliphuvud är bra för noggrann slipning. Att handtag är bra konstruerade gör också så att manövrering blir mer enkel och således blir arbetet mer nogrannt.

Vissa slipar har också långa halsar, då är det viktigt att maskinen har en bra balans. Detta betyder att tyngdpunkten är jämnt fördelad mellan motor och sliphuvud.

“Golvslipar med låg vikt bidrar till ett mer precist arbete.”

Pris

Golvslipar förekommer i många olika prisklasser. De billigaste kostar 7000kr medan de dyra kan kosta upp till 50000kr.

För den som hade tänkt köpa en golvslip till hemmet skulle vi rekommendera en billig golvslip på max 10000kr.

De dyra golvslipparna har oftast större slipskiva vilket innebär ett mer effektivt arbete, men priset är något skrämmande. Dessa slipar brukar man dock kunna hyra, vilket vi skulle rekommendera.

“Men köper man en billigare slip med mindre slipskiva kan man använda den till väggar och tak också. De dyrare golvsliparna kan endast slipa golv.”

Olika golvslipar

När man köper golvslip finns det olika att välja mellan. Det finns kompakta och smidiga slipmaskiner utan hals. Dessa är inte särskilt bra för att slipa tak och golv, men är viktmässigt lättare.

Dessutom brukar dessa slipmaskiner vara av det billigare slaget. Slipar som dessa brukar ha en ganska liten slipskiva vilket gör så att slipning av golv tar lite längre tid.

Dock är dessa slipar bättre för noggrant och kantnära arbete. Med deras smidighet och funktionalitet är de fortfarande aktuella som bra golvslipar.

Golvslipar med hals fungerar utmärkt till att slipa tak och vägg, men också förstås golv. Dessa slipar brukar vara av de dyrare slaget, men är dock väldigt funktionella och användbara.

Sliparna med hals likt slipen utan har en liten slipskiva. Detta gör så att slipen kan arbeta i trånga arbetsmiljöer.

Sedan finns det de den ”gräsklippsliknande” golvslipen. Denna slip har en väldigt stor slipskiva. Det innebär att arbetet går snabbt och effektivt.

Dock är denna sorts slip sämre på mer noggrannare arbete. Dessutom är dessa slipar mycket dyrare än de andra. Vilket innebär att man bör hyra en, i stället för att köpa.

De är även inte universella och kan bara slipa golv, men gör det med strålande effektivitet.

Vanliga frågor om golvslipen

Kan man slipa golv själv?

Självklart kan man slipa sitt golv själv. Man bör slipa golvet i 4 steg: grov, mellan grov, mellan och finslipning för bästa resultat. Det innebär att man använder olika grova slippapper. Man bör dock läsa manualen innan och eventuellt kolla på en instruktionsvideo. På vår hemsida kan du välja mellan olika golvslipar.

Hur mycket kostar det att hyra en golvslip?

Priset för att hyra en golvslip kan skilja mellan olika uthyrare. Priset på en uthyrning brukar ligga mellan 400 och 600kr per dygn. Vill man inte hyra en golvslip kan man även köpa en golvslip. Är du intresserad av att köpa en modell har vi på vår hemsida recenserat 3 olika varianter.

Hur mycket kostar det att slipa golv?

Det beror helt på. Hyr man en golvslip kan det kosta mellan 400 och 600 kr. Köper man en golvslip kan det kosta mellan 7000 och 50000kr. Vill man inte göra arbetet själv kostar en golvslipning från 144kr per kvadratmeter efter ROT-avdrag. Det är alltid billigare att slipa ett gammalt golv än att lägga ett nytt golv dock.

Hur många gånger går det att slipa golv?

Kvalitén och tjockleken på slitskiktet som finns på trägolv avgör hur många gånger golvet kan slipas. Parkettgolv brukar kunna slipas om många gånger. Minst 4 slipningar klarar ett parkettgolv. Lamellparkett golv brukar kunna slipas minst 3 gånger.

Är det lätt att slipa golv själv?

Väldigt slitet golv kan vara svårt att slipa själv. Då bör man kontakta en professionell golvslipare. Detta är dock dyrare. Man kan även hyra en golvslipare och göra arbetet själv. Viktigt är då att du pratar med personalen på hyrfirman, då de vet vilken maskin som passar för rätt trägolv.

Man kan även köpa en slipmaskin. Dessa slipmaskiner kan användas för både golv, tak och vägg. På vår hemsida har vi recenserat 4 slipmaskiner som kan slipa golv.

Sammanfattning

Golvslipen används för att slipa slitna trägolv. Det finns olika varianter att välja mellan. Vissa dyrare och effektiva, andra billigare men mindre effektiva.

Man kan hyra golvslipar från golvslipfirmor. Men man kan också köpa sin egen slip. Köper man en universell slipmaskin kan man även slipa andra ytor, som tak och vägg.

Att slipa sitt golv är alltid billigare än att byta golvet. Att slipa sitt trägolv är därför ett väldigt bra sätt att fräscha upp ett gammalt och slitet trägolv för liten en peng.

I denna artikel har vi diskuterat viktiga faktorer att tänka på när man ska köpa golvslip. Som till exempel, pris, funktion och precision.

Vi hoppas att vi har klargjort dina funderingar kring golvslipen i denna artikel.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen