De bästa komradiorna 2023 – Test av olika komradior

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

ZODIAC Pro 

ZODIAC Mini 

MOTOROLA DP2400

ZODIAC Transport 

Klicka här för att se fler komradior.

Kommunikationsradion är en apparat som kan användas för direktkommunikation mellan två eller flera stationer utan kontakt med en basstation. Detta innebär att man kan prata med varandra utan täckning.

Denna kommunikationsteknik används i många olika sammanhang, som till exempel inom räddningstjänst, jägare, polis och sjöfart.

I denna artikel har vi sammanställt 4 recensioner på komradion, eller som den också heter walkie-talkien. Walkie-talkien är en radiotelefon som kan användas för kommunikation mellan två radioapparater på samma frekvens och kanal.

Vi tycker att komradion är en mycket intressant apparat, just därför har vi även gjort en köpguide där vi har diskuterad mer ingående kring apparaten.

1. Bäst i test – ZODIAC Freetalk Pro Komradio – Paket

ZODIAC Freetalk Pro Komradio - Paket

Klicka här för att se bästa priset

Detta komradiopaket från varumärket Zodiac innehåller 2 Zodiac Freetalk Pro Komradio, 2 monofoner från Zodiac, samt 2 batterier och en laddare.

Freetalk pro är en radio som levererar ett starkt och klart ljud över lång räckvidd. Modellen är väldigt liten och smidig och väger endast 250g inklusive batteri.

Produkten har en lång drifttid, tack vare batteriet som har en kapacitet på 1350MAh. Med produkten går det kostnadsfritt och lätt att kommunicera med många personer samtidigt.

Radion klarar av tjocka väggar och betong och har en belyst display. Modellen är även slitstark och tål både vatten och hårda stöter från marken.

Produkten har frekvensområdet 444 + 446 MHz och har 14 kanaler. Produkten har 38 pilottoner så att man inte störs av andra användare.

Genom att skruva fast monofonen som ingår i paketet kan man undvika att fukt och damm kommer in via uttaget.

2. Populärast – ZODIAC Freetalk Mini Komradio – Paket

ZODIAC Freetalk Mini Komradio - Paket

Klicka här för att se bästa priset

Detta paket från varumärket Zodiac kommer med 2st Zodiac Freetalk Mini, samt 2st secret serviceheadset, 2st laddare och 2st batterier.

Zodiac Freetalk Mini är en diskret och praktisk, men samtidigt slitstark och tålig modell, som är utmärkt för till exempel vakter.

Modellen med sin höga prestanda har många olika funktioner, som till exempel talförvrängning. Modellen har även automatisk avstängning, tidsbegränsad sändning och röststyrning. Dessa funktioner kan på ett smidigt sätt ställas in via menyknappen.

Den inbyggda compandern på modellen gör så att ljudet blir glasklart. Secret serviceheadsetet gör det väldigt smidigt att prata med komradion, då man kan kommunicera handsfree.

Priset på paketet är dessutom väldigt billigt, just därför rekommenderar vi detta paket till de som vill ha 2st smidiga komradio med headset.

3. Premiumval – MOTOROLA DP2400 Komradio – Paket

MOTOROLA DP2400 Komradio - Paket

Klicka här för att se bästa priset

Detta paket med modellen DP2400 från varumärket Motorola är paketet för de som vill ha premium valet. Paketet innehåller 1 Motorola DP2400 och 1 Motorola SVB42240 (monofon).

Motorola DP2400 med ett frekvensområde mellan 403 och 470 MHz kan användas för analog och digital kommunikation. Modellen har en bra batteritid på 8 timmar vid analogt läge, och 11,5 timmar vid digitalt läge.

Modellen har intelligent Audio, som innebär att ljudnivån automaktsikt anpassas efter omgivningen. Mikrofonerna på modellen fångar också bara upp ljud från mänskligt tal, vilket innebär att buller och annat otrevligt ljud inte hörs av mottagaren.

Modellen har även robusta sidoknappar som gör användning enkel, även med handskar. Med skyddsklassen IP55 tål modellen damm och vattenstänk.

Modellen är även utrustad med 32 kanaler. Alla dessa funktioner med lågt pris, bidrar till att vi rekommenderar detta paket starkt till jägare som behöver komradio.

4. Billigast – ZODIAC Transport 80MHz Komradio

ZODIAC Transport 80MHz Komradio

Klicka här för att se bästa priset

Modellen från varumärket Zodiac är en kommunikationsradio som inte är portabel. I stället är radion anpassad för transportmiljön och är mycket slitstark, tack vare det pressgjutna aluminiumet som chassit består av. Modellen rekommenderas främst till de som behöver en komradio i lastbil.

Modellen kan hantera flera olika signaleringsmetoder, som Pilotton, DCS, DTMF och olika typer av 5-tonssignalering. Zodiac transport är fullt programmerbar och är förprogrammerad med Åker-Riks 1 och 2, samt licensfria kanaler på 69 MHz.

Radion passar i de flesta miljöer på grund av dess lilla storlek. Modellen har en display på 2 rader och har olika knappar som kan programmeras.

Modellen har ett frekvensområde mellan 68 och 88 MHz och har 250 kanaler. Modellen klarar temperaturer mellan -20 och 60 grader. Köper du denna produkt ingår även mikrofon och monteringsbygel. Modellen från Zodiac är billig och slitstark, just därför rekommenderas den starkt.

Lista över de bästa komradiorna 2023

  • Bäst i test: ZODIAC Freetalk Pro Komradio – Paket
  • Populärast: ZODIAC Freetalk Mini Komradio – Paket
  • Premiumval: MOTOROLA DP2400 Komradio – Paket
  • Billigast: ZODIAC Transport 80MHz Komradio

Köpguide för komradio 2023

Att köpa komradio är inte alltid det enklaste. Det finns många olika faktorer att tänka på när man ska köpa. Det är också viktigt att man utgår från sina egna personliga preferenser och behov. Just därför har vi försökt underlätta för dig som har funderingar. Viktiga faktorer att tänka på när man ska köpa radio är:

  • Räckvidd
  • Funktioner och tillbehör
  • Ljud
  • Batteritid
  • Nödfunktioner
  • Pris

Räckvidd

Räckvidden är först och främst vital att tänka på när man ska välja komradio, eftersom räckvidden bestämmer det maximala avståndet mellan vilket radioapparater kan sända och ta emot signaler.

FRS-radioapparater har en räckvidd på cirka 10km, medan GMRS-radio kan nå cirka 80 km. Däremot är denna räckvidd testad under optimala förhållande. I den verkliga världen är räckvidden kortare, på grund av störningar.

I bostadsområden är räckvidden kortare, vilket är något som är viktigt att notera när man ska köpa walkie-talkie. När du ska köpa walkie-talkie är det därför viktigt att du ungefär vet vilken räckvidd som behövs, och sedan köpa en walkie-talkie som har en maximal räckvidd över det, eftersom miljön påverkar hur långt man kan kommunicera med apparaten.

Funktioner och tillbehör

Alla walkie-talkies har samma funktion – att kunna direktkommunicera mellan olika stationer, utan att gå genom en relästation.

Vissa modeller har däremot ytligare funktioner som till exempel inbyggd GPS. Dessa modeller har peer-to-peer-positionering. Vilket innebär att dina koordinater sänds och visas på dina kamraters apparater som också har GPS.

En annan funktion att tänka på är Bluetooth-kompatibelt. Med ett Bluetooth headset kopplat till walkie-talkien kan man trådlöst kommunicera. Detta är speciellt bra för de som inte vill krångla med sladdar, till exempel cyklister, jägare och motorcykelförare.

Köper man komradio finns det flera tillbehör som kan förbättra kommunikationen och smidigheten med apparaten. Dock måste då modellen ha ljuduttag. Tänk även på att köpa en komradio med klämma på baksidan så du kan fästa den i arbetsbyxorna eller bältet.

Det finns till exempel monofoner, som är ett tillbehör som med sladd kopplas till walkie-talkien. Tanken med dessa är att man ska kunna låta walkie-talkien sitta kvar, och på ett smidigare sätt kommunicera med monofonen i stället. Bluetooth headset är däremot att föredra för den som vill ha trådlöst och handsfree.

Ljud

Ljud är speciellt viktigt när man ska köpa komradio. Både ljud in och ljud ut. De flesta modeller har hyfsat ljud. Vill man däremot förbättra detta bör man köpa ett headset, då headsets förbättrar tydligheten i ljudet markant.

När det gäller ljud in så är det viktigt att man väljer en apparat med god mikrofonkvalité. Vissa modeller har brusfilter. Det innebär att buller och annat störigt ljud inte fångas upp av apparatens mikrofoner.

Mikrofonerna fångar i stället bara upp mänskligt tal. Detta gör det enklare och tydligare för mottagaren att förstå vad som sägs.

En annan funktion gällande ljud är funktionen VOX. Modeller med denna funktion kan bli röstaktiverade när du talar i riktning mot radion. Detta innebär en handsfreeanvändning och är speciellt idealt för de som håller på med aktiva sporter.

Batteri

Batteritiden är en väldigt viktig faktor att ha i åtanke när man ska välja kommunikationsapparat. Är man ute i naturen kommer man inte alltid vara inom räckhåll för en laddare.

Just därför är det viktigt att din apparat har en god batteritid. Vissa modeller kan användas i analogt respektive digitalt läge. I digitalt läge förbättras batteritiden, detta är för att i digitalt läge halveras kanalbredden. I vissa fall kan man få cirka 20% längre batteritid med digitalt läge kontra analogt läge.

Ska man ut i vildmarken en längre tid och inte har tillgång till elektricitet, rekommenderar vi att du köper extra batterier. Då kan du ladda flera batterier innan du ger dig ut och kan således använda walkie-talkien under flera dagar.

Vissa modeller har också signalförstärkare som ger ökad räckvidd, men lägre batteritid. Köper man en modell med sådan funktion och vill ha så lång batteritid som möjligt bör man tänka på att stänga av signalförstärkaren.

Andra modeller har också automatisk avstängning, detta kan också i vissa fall förbättra batteritiden.

Batteriers kapacitet mäts i mAh (milliampere hours). Det är ett mått på hur länge ett batteri håller laddningen. Desto större mAh betyder alltså längre batteritid. Därför rekommenderas det att välja en modell där batterierna har hög mAh.

Nödfunktioner

Diverse säkerhetsfunktioner är väldigt bra att din kommunikationsapparat har, till exempel vädervarningar.

Moder natur kan ibland vara hänsynslös. Därför kan det vara smart att välja en walkie-talkie som även kan fungera som en vädervarningsradio. Det innebär att apparaten ständigt skannar NOAA-kanaler och skickar automatiskt varningar till dig när oväder inträffar nära dig.

Är du behov av omedelbar hjälp finns det modeller med nödfunktion som kan skicka en nödsignal till andra radioapparater. Har din radioapparat GPS kommer dina koordinater skickas till andra apparater i din grupp. Dessutom kommer det blinka S.O.S och låta högt på mottagarnas radioapparater.

Signalen kommer blockera alla andra aktiviteter på mottagarens radioapparat. I en nödsituation kan denna funktion rädda livet på dig.

Pris

Radioapparater varierar i pris och kostar ungefär mellan 700 och 8000 kr. Dyrare varianter brukar ha fler funktioner och bättre räckvidd. Radioapparater med GPS tenderar att kosta mycket mer än vanliga walkie-talkies.

Bättre räckvidd kommer också med dyrare radioapparater. Det är viktigt att du tänker på vilken räckvidd du behöver innan du köper komradio.

Dyra modeller har också bättre väderbeständighet och uppfyller alla militära specifikationer för användning i vatten och under tuffa väderförhållande.

Du måste alltså själv bestämma vilka funktioner och kvalitéer som är viktiga för dig innan du lägger pengarna.

Rätt komradio till rätt användningsområde

Det finns många olika användningsområden för radioapparater, och alla apparater passar inte till varje användningsområde. Är man på en camping så behövs till exempel inte någon avancerad radioapparat med hög räckvidd.

Ska man däremot jaga kan en radioapparat med hög räckvidd vara att föredra. Ska man vara ute i hårt väder och hårt klimat bör man välja en radioapparat med hög IP-certifiering.  Då tål den hårt väder och vatten.

Är man mycket aktiv kan en radioapparat med ljuduttag, alternativt Bluetooth, vara att föredra. Då kan den användas handsfree. Motorcykelförare och cyklister kan till exempel behöva handsfreekommunikation.

Vanliga frågor om komradion

Hur fungerar en komradio?

En kommunikationsradio ställer in sig på en kanal. Den andra personen ställer in sig på samma frekvens och kanal. Då kan man kommunicera inom en viss räckvidd. Vi har på vår hemsida, mer ingående diskuterat kommunikationsradions funktion.

Hur lång räckvidd har en komradio?

Räckvidden varierar mycket från modell till modell. Vissa varianter har en räckvidd på 10 kilometer (licensfria) medan andra har en räckvidd på 80km. På vår hemsida har vi gått igenom hur du bör tänka kring räckvidden.

Får man använda kommunikationsradio utan tillstånd?

Man behöver inte tillstånd för trådlösa barnvaktssystem, jakradio eller larm. På vissa frekvenser måste man ha tillstånd, till exempel mellan 156 och 174 mHz (endast för sjöfarten). Vill du lära dig mer om kommunikationsapparater rekommenderar vi att du tar en titt på vår hemsida.

Hur ska man prata i en komradio?

Börja med att säga vem du vill prata med och sedan ditt namn. Överlämna alltid samtalet med ”kom” för att på ett tydligt sätt visa att du pratat klart. För att avsluta samtalet säg ”klart slut”. Har du andra funderingar kring kommunikationsradion rekommenderar vi att du tar en titt på vår hemsida.

Vilken komradio är bäst?

Den modell som vi gett bemärkelsen ”bäst i test” är den modell som vi tycker presterar bäst av de modeller vi testat.

Sammanfattning

Kommunikationsapparater används idag i många olika sammanhang, som till exempel inom sjöfart, räddningstjänst och flygtrafik.

I denna artikel har vi däremot gått igenom kommunikationsradion eller walkie-talkien som den också heter. Det är en apparat som används av radioamatörer, jägare, polis och inom industrin.

Fördelen med walkie-talkien är att den inte går igenom någon relästation. Det innebär att kommunikation sker direkt mellan två olika apparater.

Vi tycker att dessa apparater är mycket användbara och rekommenderar de starkt till alla med en aktiv livsstil. Vi hoppas att vi har klargjort dina funderingar kring komradion, och att du nu vet vilken modell som ska köpas.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen