De bästa komradiorna 2022 – Test av olika komradior

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

ZODIAC Freetalk Pro Komradio - Paket

ZODIAC Freetalk Mini Komradio - Paket

MOTOROLA DP2400 Komradio - Paket

ZODIAC Transport 80MHz Komradio

Klicka här för att se fler komradior.

Bästa komradion 2022

En komradio är användbar vid många situationer så som jakt, eller när man behöver kommunicera med varandra över en stor räckvidd på ett smidigt sätt oavsett om du har täckning eller inte.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra komradio på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken komradio som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem komradion så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa komradion. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa komradioapparaterna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till våra läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla komradioapparater som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa komradion inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test komradio 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa komradion på nätet. När du letar efter den bästa komradion finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa komradion enligt vår forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en komradio efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa komradion för dig:

 • Kanaler och sekretesskoder
 • Nödfunktioner
 • Räckvidd
 • VOX support
 • Ström
 • Vädervarningar
 • Bluetooth-kompatibel

Kanaler och sekretesskoder

Det maximala antalet kanaler på en standard FRS/GMRS komradior är 22. Du har tillgång till 7 Family Radio Service-kanaler, 8 General Mobile Radio Service-kanaler och 7 delade FRS/GMRS-kanaler. Innan vi går in på några mer detaljer, är det viktigt att notera att om du använder GMRS-kanaler måste du skaffa en licens från FCC. Modeller med endast FRS kan fungera på alla 22 kanaler med maximalt 0,5 watt, men du får en mycket kortare räckvidd än när du använder en GRMS- eller FRS/GMRS-radio.

Så du har tillgång till 22 kanaler, men att bara använda någon av dessa raka kanaler, särskilt i ett livligt område som en nöjespark, betyder att du kommer att höra sändningar från alla andra på samma kanal, och du kan av misstag missa ett meddelande från en medlem i din grupp. Nu, trots den vanliga missuppfattningen, delvis på grund av termen “sekretesskoder”, garanterar den här funktionen faktiskt inte privat kommunikation. Istället filtrerar den bort varje sändning som inte delar din kanal och kodkombination.

Sekretesskoden lägger i huvudsak till ytterligare ett lager av identifiering till dina överföringar och filtrerar bort alla överföringar som inte har denna identifierare. Däremot kan alla som använder “monitor”-funktionen på din kanal höra dina sändningar. Vissa radioapparater har 120+ sekretesskoder, och i kombination med antalet kanaler kan din radio ha över 2 500 möjliga kombinationer. Radioapparater med ett stort antal kanalkombinationer är ett smart val för dem som kan behöva använda sina apparater på livliga platser.

Vissa komradioapparater har “samtal”-lägen som låter dig specifikt ringa en medlem i din grupp för en privat chatt.

Nödfunktioner

Oavsett om du förbereder dig för när SHTF, camping, vandring, jakt eller någon annan utomhusaktivitet är det viktigt att ha en nödplan på plats, och din komradio kan spela en viktig roll. Om du befinner dig i behov av omedelbar hjälp, skickar en radio med en nödlarmfunktion en nödsignal till andra radioapparater i din grupp. Typen av varning varierar mellan märken och modeller. Vissa kombinerar varningen med en beacon som blinkar S.O.S med internationell morsekod, medan andra sänder en hög varning till andra medlemmar i din grupp som blockerar alla andra aktiviteter på nämnda radioapparater och blir kontinuerligt högre tills någon svarar på din förfrågan.

Du kan hitta radioapparater som har en “ensamarbetare”-funktion. Detta är användbart om du är iväg på egen hand och du befinner dig i behov av hjälp men inte kan nå din radio. Ett larm ljuder med intervaller som du väljer. Du måste återställa timern inom en kort period. Om du inte gör det, växlar funktionen automatiskt till nödläge och skickar varningar till andra medlemmar i din grupp.

Även om en ficklampa är en mycket praktisk nödfunktion, kommer den också att visa sig användbar på natten, om du är på grott eller i allmänhet i svagt ljus. Men att använda ficklampan under längre perioder kommer att ta ur batteriet.

Räckvidd

Räckvidd bestämmer det maximala avståndet mellan vilket komradioapparater kan sända och ta emot kommunikation. FRS-radioapparater kommer att maxa vid en räckvidd på cirka 6 miles, medan GMRS-radio kan nå upp till 50 miles, med power boost aktiverad. Det är dock inte hela historien. Den maximala räckvidden tillverkarna hävdar är baserad på testning under optimala förhållanden. Detta innebär en tydlig plats, inga störningar och inga hinder mellan radioapparater. I den verkliga världen beror det faktiska avståndet på en hel massa saker som topografi, klimatförhållanden, hinder och störningar. Generellt sett gäller att ju mer “bebyggt” ett område, desto lägre är det uppnåeliga området.

Så om du är ute i mitten av ingenstans, på toppen av en stor kulle, med bara några få träd mellan dig och de andra medlemmarna i din grupp, kommer du klara avsevärda avstånd, men om du är i ett bostads- eller industriområde har du turen att nå 2 till 3 mil. Avståndet över öppet vatten kommer också att vara mindre än den maximala räckvidden, men större än i tätorter. Så om du behöver kommunicera över långa avstånd, välj en radio som kan uppnå en maximal räckvidd som är större än du behöver, och kom ihåg att din miljö avgör hur långt du kan kommunicera effektivt.

VOX Support

Radioapparater med VOX- eller röstaktiverade sändningsfunktioner låter dig använda radion handsfree. Detta är en exceptionellt användbar funktion att ha i en komradio för vandring, eftersom den här funktionen när den är aktiverad överför din kommunikation så fort du börjar prata. För att få ut det mesta av den här funktionen, para ihop radion med ett högkvalitativt headset med mikrofon.

Ström

Se till att du vet hur länge ditt batteri eller dina batterier kommer att hålla vid full laddning. Generellt sett har komradio antingen NiMH eller NiCd uppladdningsbara batterier. NiMH är att föredra framför NiCd, eftersom de fungerar vid ett bredare temperaturområde, inte lider av “minneseffekt” och vanligtvis håller längre vid full laddning.

Förutom de uppladdningsbara enheterna som de kommer med, kommer många komradioapparater utom alkaliska eller Li-ion engångsartiklar och uppladdningsbara enheter, men se till att du bekräftar detta innan du installerar dem. Li-ion har den längsta hållbarheten, håller längst vid full laddning och har det bredaste driftstemperaturområdet. Om du planerar att tillbringa långa perioder utomhus, se till att du väljer en komradio som kan ta engångsbatterier eller alternativa uppladdningsbara batterier så att du inte får slut på ström, och se sedan till att ditt paket är fyllt med massor av kompatibla batterier.

Om du inte vill fortsätta använda engångsbatterier eller inte vill ha flera uppsättningar laddningsbara batterier, välj en radio som laddas via USB och anslut den till en solcellsladdare. Alternativt kan du använda en bärbar solcellsladdare för att ladda ett kompatibelt solbatteri och sedan koppla radion till solbatteriet för att ladda det interna batteripaketet.

Vädervarningar

Moder Natur är ökänd. Hur mycket vi än respekterar henne kan hon vända sig mot oss på några sekunder. Välj en komradio som fungerar dubbelt som vädervarningsradio och håll dig uppdaterad med de senaste varningarna. Vissa skannar ständigt NOAA-kanaler och skickar automatiskt varningar när de inträffar. Vissa låter dig också ställa in en väderkanal, snarare än att bara ta emot varningar.

Bluetooth-kompatibel

Om du funderar på att klippa sladden och kommunicera utan att krångla med många kablar, är Bluetooth-alternativet en måste-funktion att leta efter i en komradio. De Bluetooth-kompatibla komradioerna ger gruppkommunikation med längre räckvidd för på- eller nedstigning av motorcykelförare, campare och jägare. När den är ihopkopplad via Bluetooth till headsetet kan sladden som ansluter headsetet till din komradio klippas, vilket resulterar i ett praktiskt alternativ för användare som letar efter en gemensam och förhoppningsvis billig trådlös lösning för gruppäventyr, cyklister, jägare och längre räckviddskommunikation.

Lista över de bästa komradiorna 2022

 • Bäst i test: ZODIAC Freetalk Pro Komradio – Paket
 • Populärast: ZODIAC Freetalk Mini Komradio – Paket
 • Premiumval: MOTOROLA DP2400 Komradio – Paket
 • Billigast: ZODIAC Transport 80MHz Komradio

Hur man väljer rätt komradio

När du jagar med partners, kommer du sannolikt att vara mil från varandra när du förföljer ditt byte. Förmågan att scouta rätt räckvidd med en avståndsmätare, ha rätt synförstärkare och att kunna kommunicera/ropa på hjälp när du ska flytta ett rådjur eller behöver hjälp med fältklädsel är oumbärlig. Du vill inte lita på mobiltelefoner för tvåvägskommunikation – täckningen ute i vildmarken är för opålitlig, vilket gör en komradio till det bästa valet för jakt. De flesta tillverkare erbjuder radiopaket också, så du kan köpa dem i par eller i grupper om så många som sex.

Att ha komradio till hands när du är ute, ofta en eller två kilometer från varandra, ger dig en extra känsla av trygghet att veta att du kan nå ut för att få hjälp med en knapptryckning. Att de är så lätta nuförtiden eliminerar alla ursäkter för att inte ha dem, så länge de är tillåtna enligt lag i din stat.

Först och främst: Om du köper komradio för att jaga med dina kompisar, kommer du att vilja välja samma märken, eftersom integritetskoder inte alltid fungerar mellan olika radiomärken. För övrigt är det ganska enkelt att arbeta i en grupp: Kom överens om en kanal som ni alla kommer att använda, ställ in din radio på den kanalen och du är i affärer.

Räckvidd

Räckvidden är den viktigaste faktorn när det kommer till val av radio. Moderna radioapparater har räckvidder från 2 till så mycket som 35 miles beroende på modell och effektprofil. Det sista du vill när du är ute i borsten är att ha en radio som inte kan blåsa igenom störningarna.

Batteritid

Den andra faktorn när du köper komradio är batteritiden. Du kommer inte alltid att vara inom räckhåll för en laddare, så att välja enheter som drivs med AA- eller AAA-batterier är ett bra val. Radioapparater som har en signalförstärkare ger dig utökad räckvidd men kommer definitivt att äta upp dina batterier snabbare när du använder boosten.

En annan användbar funktion i en komradio är möjligheten att använda ett headset. Oavsett om det är trådbundet eller Bluetooth, kommer du att hitta ett headset som nästan är oumbärligt när du jagar med händerna fulla. Detta gäller särskilt om du jagar med en recurvebåge eller med en sammansatt båge.

Många, om inte de flesta, radioapparater som används av jägare ger dig också NOAA vädervarningar. Vissa låser sig automatiskt i närmaste väderkanal, och de flesta enheter söker automatiskt efter närliggande väderkanaler. Du kommer också att vilja välja radioapparater som är vattentäta eller vattentäta. Det finns några andra funktioner du kan hitta praktiska när du väljer en komradio för jakt.

10 saker att tänka på innan man köper den bästa komradion

Köp den bästa komradion härDu har fått ansvaret för att köpa komradio till ditt företag. Du har tittat på marknaden och ser en mängd tillverkare och komradiolösningar och är ännu mer förvirrad än när du började. Du kommer nu på dig själv med att ställa ett stort antal frågor från hur du ens börjar leta, hur håller du budgeten och vad letar du ens efter?

Jo, vi har satt ihop den här enkla 10-punktsguiden för att navigera dig genom processen att matcha dina affärskommunikationsbehov med vårt utbud komradiolösningar. Förhoppningsvis kommer vi genom att följa dessa tips att göra processen mycket snabbare, enklare för dig och undvika frustrationer.

1. Varför ska jag välja en komradio?

Förhoppningsvis har du redan svarat på den här frågan; du vet redan att du behöver hålla kontakten med din personal. Du vet att du vill ha en effektiv, enkel och effektiv lösning som du kan kontrollera och enkelt hantera.

Komradio kan göra allt detta. Beroende på dina behov och de applikationer du använder kan de öka säkerheten, förbättra produktiviteten; ge bättre kund- eller medarbetarnöjdhet och bidra till att göra dig mer lönsam.

2. Vad kan komradio göra för mig?

Komradio är en mycket flexibel form av kommunikation. Det kan ge enkel en till en kommunikation mellan en liten grupp användare eller öka antalet kanaler så att du kan ha en kanal för alla, en kanal för hantering, en kanal för säkerhet, en kanal för städning och så vidare. Du kan använda varje kanal som ett intercomsystem som låter dig ringa enskilda personer eller grupper istället för att sända ett meddelande till alla.

Vissa radioapparater har scanningsfunktioner så att dina radioapparater bara tar upp konversationer för de kanaler du har programmerat.

Beroende på dina behov kan du bygga ett komplext radiosystem som integrerar inte bara radiokommunikation utan säkerhetsövervakning via GPS eller CCTV eller täckning mellan grupper över ett stort geografiskt område med hjälp av internet.

3. Vem kommer att använda dem?

Det fina med komradio är att de är lätta att använda och alla i organisationen kan använda dem med väldigt lite träning. Så distribuera radioapparater till grupper av personal, deras chefer etc och kom ihåg att radiosystemet är lätt att bygga ut. När behovet uppstår är det bara att lägga till ytterligare telefoner. Komradio är idealiska för säkerhetspersonal, lantarbetare, kontorspersonal, butiksvakt, skiftarbetare, produktionslinjeinspektörer, lekplatsmonitorer … listan är oändlig

4. Var ska jag använda komradion?

Titta på var du vill använda dem, i byggnader, ute på plats i fordon, perimeterpatrullering, definiera dina behov och få sedan din lokala återförsäljare att ge råd om det bästa sättet att ge dig täckning av det området. En snabb “tumregel” är att VHF färdas längst utomhus medan UHF är bättre för lokal användning på plats (inom byggnader etc), men ta råd från din återförsäljare för den bästa lösningen.

5. Komradio kontra mobiltelefoner?

Det är sant att i vissa fall använder människor mobiltelefoner istället för komradio. Det finns dock goda skäl att använda komradio för ditt företag:

 • När du åtminstone vill ringa någon på en mobiltelefon måste du trycka på en snabbvalsknapp och vänta på anslutning. Mellan uppringningen och tidsfördröjningen för personen i andra änden som svarar kan det gå lite tid (om de svarar alls). Med en komradio trycker du bara på en knapp och börjar prata. I en nödsituation kan denna hastighet vara kritisk.
 • Du kan prata med flera användare samtidigt.
 • Det finns inget månadskontrakt med komradio. Du behöver aldrig oroa dig för att överskrida din tilldelade tid som du skulle göra med en mobiltelefon.
 • Komradior är byggda enligt militära specifikationer vilket innebär att de fungerar i våt miljö eller till och med efter att de tappats på betong. De flesta mobiltelefoner är inte byggda enligt denna standard.
 • Komradio fortsätter att fungera vid naturkatastrofer eller större säkerhetsincidenter. Även om mobiltelefoner fungerar, kan mobiltelefontornet bli överbelastat med alla som försöker ringa samtal så att ditt samtal kanske inte går igenom.
 • Komradion stannar på plats vid slutet av dagen så att de kan användas av skift- eller nattarbetare.
 • Det kan finnas platser i ditt företag där mobiltelefoner inte fungerar. Komradio kan nå alla delar av din verksamhet när repeaters är installerade.

6. Så vilka typer av komradio finns det för företag?

Komradio finns i princip tillgängliga i fyra typer: handhållen, fordonsmonterad mobil, stationär basstation och repeaterbasstation.

 • Handhållna komradioapparater är walkie talkie-radion du ser människor bära runt på.
 • Bilmonterade mobila komradioapparater monteras i en bil eller lastbil och de använder fordonets batteri för ström. De kommer att uppnå bättre räckvidd genom att använda en externt monterad antenn på fordonet.
 • Stationära basstationsradio använder nätström och kan anslutas till en kabel som leder till en extern monteradantenn. Ju högre antennen är monterad, desto bättre räckvidd. Den fordonsmonterade mobilradion används ofta som basstation genom att lägga till en AC till DC-strömomvandlare
 • Komradiorepeater är i huvudsak radioapparater som ökar räckvidden för ditt PMR-radiosystem. Repeaters kan användas för att täcka områden i ditt företag där en komradio inte sänder eller tar emot. En repeater tar emot sändningen av en komradio och sänder den vidare.

7. Hur väljer jag vilken typ av komradiosystem jag behöver?

Dagens komradio har massor av funktioner och egenskaper. Men vilka behöver du egentligen?

 • Kommer radioapparaterna att användas av bara ett fåtal personer?
 • Är du i ett område där endast ett fåtal radioapparater används?

Som med alla affärsbeslut måste du ta reda på vad du vill få ut av ett komradiosystem. Det finns mycket att tänka på. En bra utgångspunkt är att involvera en företagsradioåterförsäljare som kommer att kunna guida dig genom dina alternativ och som har kompetensen att sätta ihop ett radiosystem. De kommer att ha den lokala expertis som hjälper dig med licensiering, installation och support efter försäljning.

8. Analog eller digital komradio?

Efter att ha beskrivit vilka typer av komradio för företag som finns, finns det ett annat val, om man ska välja analog eller digital. Om du redan har ett radiosystem kommer det med största sannolikhet att vara ett analogt system.

Det finns företag som har en digital komradiolösning som heter IDAS (Icom Digital Advanced System) som är kapabel till analog, digital eller digital/analog blandad drift. Detta innebär att de kan ta emot både analoga och digitala signaler på en enda kanal. Drift med blandat läge är en fördel eftersom det inte finns något behov av att köpa ett komplett system direkt och låter dig migrera från analogt till digitalt i din egen takt, en viktig faktor i det nuvarande ekonomiska klimatet.

Det är inget fel med att köpa en analog radio och de kommer fortfarande att finnas kvar under en längre tid. Men det finns ett tydligt affärscase för digital affärsradio. Förutom att framtidssäkra dina kommunikationsbehov, är digitala radioapparater otroligt spektrumeffektiva och fördubblar antalet potentiella användare på den traditionella nuvarande kanalkapaciteten på 12,5 kHz. Dessutom har IDAS-radios enastående ljud och suveräna brusreducerande egenskaper. När man jämför digitalt med analogt försämras ljudkvaliteten hos analog gradvis med statiskt brus när avståndet ökar. Å andra sidan ger digitalt stabilt ljud längre än analogt fram till kanten av kommunikationsområdet.

Båda systemen har en enorm mängd fördelar, men vi ser att det ger ytterligare val vid sidan av analoga och digitala radiosystem. Det finns starka skäl för kunder att gå mot dessa nya teknologier, inklusive ingen licensavgift, krypterad kommunikation och utmärkt ljudkvalitet.

Båda systemen kan användas som ett traditionellt radiosystem med individuella samtal och gruppsamtal. Allt detta görs genom att tilldela varje enskild handbärbar en personlighet på systemet. Det är en direkt ersättning till radiosystem med ökad kapacitet men med annan teknik.

Installationsmässigt kan systemet vara så mycket enklare. För att placera kommunikation i en byggnad skulle man traditionellt använda ett distribuerat antennsystem, kanske inklusive ett hisschakt för att få full täckning. Processen är mycket enklare, IP Advanced Radio System använder trådlösa åtkomstpunkter runt byggnaden och LTE Radio System använder redan existerande telefonsignalmaster som är installerade i hela landet.

 

9. Vilka funktioner behöver jag på en komradio?

Komradio kan köpas med en mängd olika funktioner och funktioner … här är bara några som du kanske vill överväga.

Säkerhetsfunktioner

Det finns många funktioner som kan installeras eller programmeras i en komradio. Funktionen ‘Nödsamtal’ för ‘man down’ gör det möjligt för radioanvändaren att omedelbart meddela alla andra radioapparater på samma kanal. Till exempel, om radioanvändarna skulle bli skadade, instängda eller i fara, ringer en enkel knapptryckning upp alla och mikrofonen på radion är automatiskAktiveras under en kort period så att användarna kan ringa upp ett meddelande.

Valbar effekt

Radioenheter av god kvalitet låter dig växla mellan hög- och lågeffektlägen. Låg effekt minskar räckvidden för din komradio, men det förlänger batteriets livslängd och vice versa. Vissa radioapparater låter dig också programmera effektläget på enskilda kanaler så att vissa kanaler kan använda låg effekt medan andra använder hög effekt.

Tillbehör

Headset, reservbatterier, fodral, bältesklämmor och högtalarmikrofoner är ofta en nödvändighet. Kolla in vårt utbud av komradiotillbehör för att hitta de tillbehör du letar efter.

Om din organisation har flera skift, kanske du vill överväga en sexvägs snabbladdare som Icom BC-121N och låta personalen dela radio. För att möjliggöra sömlös drift, varför inte investera i extra batterier.

Garanti

En garanti är obligatorisk men det är också en garanti för sinnesfrid när du köper en radio som återförsäljaren och tillverkaren kan backa upp vad de säger när det gäller produktkvalitet och konstruktion. Alla Icom UK:s affärsradioapparater (endast radiokropp) kommer med 2 års garanti på delar och arbetskraft.

10. Vad kommer det att kosta?

OK, den stora frågan…tyvärr är det den fråga vi inte kan svara på, men din lokala affärsradiohandlare kan det. Ofta kommer du att upptäcka att de radioapparater du faktiskt behöver är mycket billigare än vissa du kanske först tittade på.  har ett mycket omfattande sortiment i alla prisnivåer samtidigt som de har samma kvalitet och du kan överväga att fördela den omedelbara kostnaden genom leasing snarare än direktköp.

Komradiofunktioner

Storlek och vikt

Handla enheter efter storlek, form och vikt, speciellt om din avsedda användning är att gå ut och utforska. Du vill ha en lätt radio som inte är skrymmande. Om du är en skidåkare eller bergsbestigare, leta efter en ergonomisk form så att du enkelt kan använda den med handskar. Överväg en modell där antennlängden liknar längden på enhetens kropp; detta ger toppeffekt i ett litet paket.

Täckningsområde:

Många komradioapparater hävdar att de har en räckvidd på upp till 45 km under optimala förhållanden. Verkliga förhållanden är vanligtvis inte optimala, och i de flesta situationer kommer en radios faktiska räckvidd att vara cirka 4 km eller mindre.

Modeller med endast FRS ger FRS maximalt en halv watt och ger dig en maximal räckvidd på 8–10 km. Även om komradion tekniskt sett tillåter en maximal uteffekt på 50 watt (används för basstationer), erbjuder de flesta rekreationshanddatorer 1 eller 2 watt för att hålla storlek och vikt låg. Dessa har vanligtvis en maximal räckvidd mellan 10-35 km.

En främsta fördel med radioapparater med högre effekt (1- eller 2-wattsmodeller) är deras förmåga att fylla i täckningsbortfall (till exempel bakom kullar eller byggnader) som ofta inträffar inom synhåll för en radioanvändare. Den högre effekten tenderar att förbättra den övergripande kvaliteten på signalen.

Radioapparater med högre watt använder mer batterikraft och är dyrare, så överväg din användning och avgör om ditt behov av räckvidd uppväger ditt behov av batteritid. En lågwatts FRS-modell kan räcka om ditt huvudmål är att helt enkelt hålla koll på din familj på leden.

Sekretess

I livliga områden, som en skidort, kan 22 kanaler snabbt bli upptagna. Som ett resultat har många radioapparater ett kontinuerligt tonkodat squelchsystem (CTCSS) eller CDCSS (Continuous Digital Coded Squelch System) som gör att du fortfarande kan använda en upptagen huvudkanal genom att använda sekretesskoder. I stället för att försöka kommunicera med en vän helt enkelt genom att använda kanal 5, låter sekretesskoder dig ansluta med en kombination av kanal och kod – till exempel kanal 5 och kod 3. Användningen av CTCSS eller CDCSS “koder” kan minimera (men inte eliminera) mängden oönskat prat på huvudkanalen som användaren annars skulle höra. Viktigt: En “sekretesskod” gör inte din kommunikation privat. Det är därför vissa tillverkare omväxlande kallar denna funktion för en “störningselimineringskod”.

Personsökningsfunktioner

Förinställda “ringnings” toner kan låta dig fånga uppmärksamheten från andra medlemmar i ditt sällskap innan du börjar prata. Du kan också ställa in vissa modeller på att vibrera istället för att göra en hörbar ton.

Skanning

Detta låter dig kryssa genom kanaler för att hitta den som din grupp använder. Du kan också använda den här funktionen för att snabbt hitta en “tom” kanal som din grupp kan använda.

Knapplås

Detta låter dig låsa dina inställningar för att förhindra att de ändras av misstag när du utför dina utomhusaktiviteter.

VOX

Den röstaktiverade (eller “VOX”) funktionen börjar sända automatiskt när du talar i riktning mot radion, vilket gör att du kan använda den handsfree. Mountainbike- och skidåkare tycker att detta är en användbar funktion.

Brusfilter

Detta tillåter tydligare signaler och utökat räckvidd.

Väderradio

Använder SMHI väderbandsstationer för lokala prognoser och förhållanden. Detta är en mycket praktisk funktion för alla, men kan vara avgörande för äventyrare i backcountry.

Hands Free

Uttag för mikrofoner, hörlurar och kombinationer av mikrofon/hörlurar gör det möjligt att använda handsfree. Detta är idealiskt för aktiva sporter – skidåkning, kajakpaddling, cykling – där du kanske inte kan stanna och svara på samtalet.

GPS

Även om de är dyrare, erbjuder vissa enheter allt-i-ett nav/comm-kapacitet. En viktig fördel är peer-to-peer-positionering, vilket gör att du kan sända dina platskoordinater så att de visas på dina medanvändares skärmar.

Sms och GPS

Dessa “otraditionella radioapparater” låter dig inte prata och lyssna, men de låter dig länka en mobiltelefon och utbyta textmeddelanden med andra användare som är inställda på samma sätt. De kan också överföra en GPS-position.

Batteri

De flesta komradioapparater drivs med AA- eller AAA-batterier och är utformade för att acceptera alkaliska engångsbatterier eller uppladdningsbara nickelmetallhydridbatterier (NiMH). Andra kommer med egna uppladdningsbara batteripaket.

Generellt gäller att ju högre en radios uteffekt, desto snabbare tar den ur dina batterier. Leta efter modeller som skickar enheten till ett batterisparläge med låg effekt efter att en viss tid har förflutit mellan sändningarna. Eller överväg en solcellsladdare för påfyllning av laddningsbara batterier på fältet.

Vad du ska leta efter när du köper den bästa komradion

Köp komradio härDet kan vara förvirrande när du försöker bestämma vilket komradiosystem du ska köpa. Du vill inte ta fel beslut och sitta kvar med ett system som helt enkelt inte är rätt för dina behov. Vad du behöver är en komradioköpguide som talar om dig genom processen för att köpa rätt system för dina unika krav.

I den här guiden leder vi dig genom processen, från att bestämma dina krav till att välja det perfekta komradiosystemet. Oavsett om du letar efter komradio för ditt företag eller för personligt bruk, har vi dig täckt.

Det finns hundratals olika komradiosystem på marknaden, så det kan vara svårt att veta vilket som är rätt för dina behov. Det finns dock några saker som du bör leta efter när du väljer ett system.

För det första måste du se till att din valda radio är kompatibel med alla befintliga enheter som du planerar att fortsätta använda. De flesta radioapparater kommer att kunna arbeta tillsammans, förutsatt att de kan ställas in på samma frekvens, men det är viktigt att kontrollera detta innan du fattar ditt beslut.

Det är också viktigt att du kontrollerar ljudkvaliteten på alla potentiella komradiosystem. Det är ofta skillnad i prestanda mellan olika märken och typer av komradio, där vissa erbjuder bättre ljudkvalitet än andra. Om du kommer att förlita dig på att dina komradioapparater utför en kritisk funktion, måste du se till att du väljer ett komradiosystem som erbjuder kristallklart ljud. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att du inte missar något på grund av dålig ljudkvalitet.

Du måste också se till att din valda komradio erbjuder alla funktioner du behöver, oavsett om det är handfri drift, en hållbar och vattentät design eller långdistanskommunikation. När allt kommer omkring vill du inte ångra dig när du har köpt systemet.

Vilken komradio är bäst?

Med så många olika komradior att välja mellan, är det förståeligt att du kanske undrar vilken komradio som är bäst för dina behov.

Tyvärr finns det inget enkelt svar på denna fråga. Det beror på att den bästa komradion beror på dina individuella krav. Oavsett om du planerar att använda dina radioapparater för ditt företag eller för personligt bruk, kommer du att ha en unik uppsättning krav som måste uppfyllas. Den bästa komradion kommer att möta dina behov exakt och erbjuder alla funktioner du behöver tillsammans med kristallklart ljud och oavbruten kommunikation.

Till exempel, medan en byggnadsarbetare kanske föredrar mindre komradior för dess lätta konstruktion och vattentäta design, kan någon som arbetar inom transportsektorn föredra en tung komradio för dess rikstäckande mobildatatäckning och GPS-spårningsförmåga.

Det viktigaste är att hitta rätt komradiosystem för att möta dina unika behov, oavsett vad de kan vara. Om du behöver hjälp med att välja det perfekta systemet för dina behov hjälper vi alltid gärna till. Vi kommer att lära känna din verksamhet så att vi kan rekommendera det perfekta systemet för att hålla dig uppkopplad när det betyder mest.

Faktorer att se över

Det finns många olika faktorer som du måste tänka på när du letar efter det rätta komradiosystemet för ditt företag. Till exempel måste du noga överväga vad radion används till och de driftsförhållanden som den kommer att utsättas för under användning. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att du väljer rätt komradio för dina behov.

Låt oss ta en titt på några av de faktorer som du måste tänka på när du väljer ett komradiosystem, antingen för ditt företag eller för personligt bruk.

1. Vad kommer radiosystemet att användas till?

Först och främst är det viktigt att noga överväga vad du ska använda din komradio till. Detta hjälper dig att identifiera nyckelfunktioner som du behöver leta efter i ett radiosystem.

Till exempel kan en arbetare inom transportsektorn behöva en radio som har lång räckvidd, så att de kan använda sin radio för att hålla kontakten på långa resor. De kan också behöva en radio som erbjuder handsfree-funktion, för att hjälpa dem att undvika distraktioner när de kör.

Däremot kanske en säkerhetsvakt letar efter en licensierad radio som erbjuder säker kommunikation. Inte bara det, utan radion måste fungera på en hög frekvens så att den bibehåller en utmärkt signal även när den används inomhus. Dessutom kan en nödlarmfunktion vara användbar, vilket gör att de kan vara säkra när de hanterar utmanande situationer.

Att förstå hur du kommer att använda radiosystemet hjälper dig att veta vad du letar efter och säkerställa att du väljer rätt system för dina behov.

2. Vilken räckvidd krävs?

Du måste också överväga vilken räckvidd du behöver från dina komradioapparater. Det finns två huvudalternativ att välja mellan: mycket hög frekvenscy (VHF) och ultrahög frekvens (UHF).

VHF-radio gör att du kan kommunicera med en annan radio på upp till flera kilometers avstånd. Dessa radioapparater kommer dock att påverkas av byggnader och tät skog, vilket gör dem olämpliga för användning inomhus eller i tätbefolkade områden.

UHF-radio är mer lämpad för långdistansanvändning, såväl som i byggnader och bebyggda områden. UHF-radioapparater används till exempel ofta på universitet och sjukhus, eftersom den höga frekvensen kan passera genom väggar, vilket gör att du kan hålla dig uppkopplad även när du är inomhus.

Om du behöver längsta möjliga räckvidd, till exempel transportarbetare som kräver nationell täckning, kan du också välja komradio som använder mobila mobilnät. Även om dessa radioapparater förlitar sig på att mobiltelefonsignaler är tillgängliga, erbjuder de ett utökat räckvidd utan att kompromissa med ljudkvaliteten.

3. Vilka funktioner är viktigast?

När du förstår dina krav måste du överväga vilka funktioner som är viktiga och vilka som är önskvärda. Du kan sedan balansera detta med din budget genom att välja ett komradiosystem som har alla viktiga funktioner utan att bryta budgeten.

Funktioner som du kan välja att leta efter i ett komradiosystem kan vara:

 • Lättviktsdesign
 • Vattentät konstruktion
 • Kristallklar ljudkvalitet
 • Nationell täckning för mobildatanätverk
 • GPS-platsspårning
 • Man ner larm
 • Lång batteritid
 • Nödlarmfunktion
 • Döda / återuppliva funktionalitet

När du har identifierat den funktionalitet som du behöver i din komradio, kommer du att kunna börja begränsa det tillgängliga urvalet baserat på dina krav.

4. Licensierad kontra olicensierad

Du måste också överväga om du behöver en licensierad komradio. Även om det finns många komradioapparater på marknaden som inte kräver licens för användning, finns det situationer där en licensierad radio kan vara bättre lämpad för dina behov.

För det första kan en licensierad radio ofta erbjuda ökad räckvidd. Detta beror på att vissa av de högre frekvenserna endast är tillgängliga med en licens. Så om du behöver en radio som kan fungera på långa avstånd kan du behöva överväga att ansöka om en licens.

Dessutom, om du behöver en privat kommunikationskanal, måste du välja en licensierad radio. Detta beror på att vem som helst kan ställa in sin radio till en öppen kanal, vilket innebär att din konversation kan höras av alla som ställer in. Genom att ansöka om en anpassad licens från OFCOM kan du begära en privat kanal som inte kan lyssnas på, vilket innebär att din konversation förblir privat. Detta är särskilt viktigt om du arbetar inom säkerhet.

Om du behöver ansöka om en licens. En standardlicens för en organisation kostar och är giltig i upp till fem år. Men om du behöver en anpassad licens med din egen privata kanal, kommer du att titta på en högre kostnad. Detta beror på den geografiska plats som du vill att din kanal ska verka inom.

Vi vet att processen för ansökan om licens kan kännas komplicerad, speciellt om det är första gången du har gått igenom processen. När du köper dina radioapparater finns det mycket att tänka på, men butiken som du köper din komradio ifrån kan i de flesta fall hjälpa till med alla bekymmer som du möjligtvis kan stöta på.

5. Tillbehör

Du måste också överväga vilka tillbehör du behöver, tillsammans med ditt komradiosystem. Detta kan inkludera headset för handsfree-drift under körning, reservbatterier för att undvika stillestånd och bältesklämmor för att hålla dina radioapparater säkra när du är på resande fot.

Vilket system du än väljer rekommenderar vi starkt att du investerar i reservbatterier. Även om många radiosystem har enastående batteriprestanda, är att ta slut på batteri det sista du vill ska hända, särskilt om dina arbetare kan vara i fara i sin arbetsmiljö. När allt kommer omkring är det inte alltid praktiskt eller bekvämt att stanna för att ladda din radio. Att ha ett reservbatteri till hands fungerar som en livlina för dina arbetare och hjälper till att hålla dem säkra och i konstant kontakt när de behöver det som mest.

6. Kostnad

Slutligen måste varje organisation överväga deras resultat. Även om vi alla skulle vilja välja ett radiosystem med de mest uppdaterade funktionerna, måste vi tyvärr också ta hänsyn till budgeten.

Det är dock viktigt att se till att du också väljer ett system som har alla funktioner du behöver. Annars kan du hamna i en situation senare när du behöver uppgradera ditt komradiosystem och möta ytterligare kostnader.

Så även om budgeten är avgörande, är det viktigt att balansera detta med de väsentliga funktioner som ditt företag kräver av ditt komradiosystem.

Vad är skillnaden mellan en walkie-talkie och en komradio?

Termerna walkie-talkie och komradio används ofta omväxlande, vilket gör att många undrar vad som är skillnaden mellan en walkie-talkie och en komradio. I huvudsak betyder båda dessa termer samma sak – två eller flera radioapparater som kan kommunicera med varandra. Dessa tillåter människor att hålla kontakten, även när mobiltäckningen är dålig. Så oavsett om du hör termen walkie-talkie eller komradio syftar de på samma sak.

Vilken är bättre UHF ELLER VHF-radio?

Valet mellan en UHF-radio och en VHF-radio är ofta svårt att göra, och det finns inget rakt svar på vilken som är bäst. Detta beror på verksamhetens behov. UHF-radio är vanligtvis radion att välja på för inomhusbruk, eftersom de smala vågorna har lättare att penetrera betong- och metallkonstruktioner. VHF-radio är inte idealisk för användning inomhus eftersom signalen kan avbrytas av byggnader. VHF-vågor kan dock resa längre tack vare den längre våglängden. Detta gör VHF-radioapparater idealiska för användning utomhus, där räckvidden är viktig.

5 saker du behöver veta om komradio innan du köper din egen

I livet är det viktigt att hålla kontakten med andra. Även om mobiler har kommit att dominera vårt sätt att kommunicera, är komradior fortfarande otroligt användbara i vissa situationer. Dessutom är de också mycket kostnadseffektiva och tenderar att vara mer pålitliga än mobiler när de är ute i vildmarken. Oavsett om du tänker använda komradio för en skidsemester, campingresa, på ett evenemang eller som present till dina barn, hjälper den här guiden dig att hitta rätt modell.

Generellt sett är komradio otroligt användarvänliga. Det finns dock några funktioner att tänka på när du väljer en ny uppsättning walkie talkies. Här är fem saker du bör tänka på:

1. Maximal räckvidd

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du bestämmer vilken 2 komradio du ska köpa är räckvidden du behöver för att de ska täcka. Den maximala räckvidden som kan användas på komradio för konsumenter som använder PMR446-frekvensen med en sändningseffekt på 0,5 Watt är upp till 10 km. Det kunde dock bara uppnås under idealiska förhållanden: på hög höjd utan hinder mellan de två radioapparaterna. Om du inte använder din walkie talkies för att kommunicera mellan två bergstoppar, är det osannolikt att du kommer att uppnå den här sortens räckvidd. I en bebyggd stadsmiljö kommer den maximala räckvidden sannolikt att vara mycket lägre. En radio av god kvalitet bör dock ge tillräcklig räckvidd för de allra flesta användare. Om du behöver något utöver det, måste du överväga en mer kraftfull komradio. Dessa kräver dock en licens och är mycket dyrare än licensfria modeller.

2. Antal enheter

När du köper en uppsättning komradio måste du också tänka på antalet telefoner du behöver. Ett tvillingset kan räcka för en campingtur, men upptagna lager kommer sannolikt att behöva mycket mer så att alla kan hålla kontakten. Men tack och lov sjunker priset på varje handenhet när du köper i bulk. Vi erbjuder ett brett utbud av komradiopaket för att tillgodose varje kunds behov. Vi har även enstaka handenheter i lager om du vill utöka din installation vid ett senare tillfälle.

3. Kanaler & Sekretesskoder

Licensfria komradioapparater har en fast frekvens som de kan sända på: PMR446 De flesta licensfria komradioapparater har antingen 8 eller 16 kanaler, som ställer in frekvensen på vilken handenheterna kommunicerar med varandra. Utöver kanalerna finns det vanligtvis ett antal integritetskoder. I motsats till vad namnet antyder, garanterar dessa inte integriteten för dina överföringar. Snarare tillåter de användare att chatta fritt utan störningar från andra, vilket kan vara ett problem om du använder dem i ett område som en skidort där många andra komradioapparater kan användas.

4. Batterityp

Vissa två radioapparater drivs av vanliga alkaliska batterier, medan andra kommer med laddningsbara batterier (varav vissa inkluderar en laddningsdocka). Om du tänker använda din komradio i mer än några dagar och inte har regelbunden tillgång till ett eluttag (t.ex. på en campingtur) så skulle en modell som tar vanliga batterier eller båda vara ett bättre val. Å andra sidan skulle vi rekommendera uppladdningsbara komradioapparater för regelbunden användning. Det beror på att kostnaden för utbyte av batterier snabbt kan öka, och använda batterier kan vara dåliga för miljön om de inte kasseras på rätt sätt.

5. VOX & handsfree

Voice Activated Transmit, eller VOX, låter dig använda din komradio utan att du behöver använda händerna (handsfree). Om du klättrar i berg, eller en del av en motorcykelkonvoj, kan detta vara en extremt användbar funktion. Med detta läge aktiverat förblir radions mikrofon på hela tiden. När den får upp ljudet av din röst börjar den automatiskt sända och stängs av när du slutar prata. Dessa modeller kommer också med ett uttag för headset eller halsmikrofon. Inte alla komradio kommer med VOX, så se till att kontrollera produktspecifikationerna om det här är något du letar efter.

De bästa märkena för komradio

Komradio är en ganska nischad produkt, och många människor kommer inte att känna till de olika märkena där ute. För att hjälpa till att begränsa dina alternativ lite har vi sammanställt följande lista över de bästa komradiomärkena:

Motorola komradio

Motorola är det överlägset bästa märket för komradio. Med en enorm erfarenhet inom telekom, och ett brett utbud av olika modeller att välja mellan, erbjuder de något för alla. Alla deras modeller är väldesignade, otroligt enkla att använda och erbjuder fantastiskt värde för pengarna.

Binatone komradio

Binatone komradio är utmärkt om du letar efter något pålitligt och har en stram budget.

Cobra komradio

Cobra är ett amerikanskt företag som har tillverkat komradioprodukter i decennier. Deras MT-sortiment erbjuder något för alla.

Doro komradio

Doro är en svensk tillverkare som är specialiserade på kommunikationsprodukter. Deras komradio erbjuder tillförlitligt lång räckvidd, utmärkt ljudkvalitet och hållbar konstruktion.

Varför använder företag komradio

Med tanke på de många fördelarna med förbättrad röst- och datakommunikation som kan tillhandahållas av komradioteknik, vänder sig företag ofta till denna lösning när de behöver säkerställa anslutning till anställda utan att hållas tillbaka av några av fallgroparna med mobilkommunikation.

Oavsett om du behöver kunna kommunicera på ett tillförlitligt sätt under nödsituationer som äventyrar cellulära nätverk eller din bransch kräver att du har omedelbar push-to-talk (PTT) röstkommunikation, kan komradio visa sig vara ovärderlig.

När du handlar efter komradiolösningar som kan hjälpa dig att möta dina affärsbehov finns det en mängd olika faktorer att ta hänsyn till, inklusive:

 • Om du ska välja digitala eller analoga modeller.
 • Ytterligare funktioner du kan behöva förutom röstkommunikation.
 • Enheternas förmåga att motstå fall, damm och vatten.
 • Oavsett om du funderar på att köpa eller hyra komradio, kommer vi att utforska några av de viktiga faktorerna som kan hjälpa dig att begränsa dina val.

Hur man delar in komradio i olika kategorier efter kvalité

Motorola delar upp sina komradioapparater i tre huvudkategorier som skalar uppåt i kvalitet, prestanda, funktioner/mjukvara och hållbarhet. Den lägsta kvalitén kallas också för “kommersiell nivå”,  eller kanske “on-site” radioapparater. Bara för att de anses vara ingångsnivåer betyder det inte att dessa radioapparater inte kommer att vara rätt för ditt jobb. Faktum är att CP200D är den mest sålda Motorola-radion hittills, och kallas ofta för arbetsradion.

De medelmåttliga finns i “professionella radio”-katalog och köps ofta av användare som är angelägna om prestanda idag och flexibilitet för framtiden.

De bästa finns också i “professionella radio”-katalog och köps av användare som kräver det mesta av sina radioapparater. Dessa har bra hållbarhet, ljudkvalitet och hela utbudet av applikations- och systemtopologialternativ. Tänk på att om du köper en mellanklassprodukt kan du behöva betala för ytterligare funktioner som annars skulle komma som standard med avancerade alternativ.

Komradio ger en pålitlig kommunikationsväg som kan fungera oberoende av mobilnät, som kan misslyckas eller visa sig opålitliga i nödsituationer. Utöver den bekväma, omedelbara anslutningen för komradio, finns det ett antal andra överväganden när du väljer din komradio.

Analog kontra digital komradio

Frågan om du ska välja ett analogt eller digitalt komradiosystem är en av de första sakerna du måste lösa på din köpresa.

Vissa människor dras till den relativa enkelheten och prisnivån hos analoga radioapparater, som kan erbjuda den PTT-röstanslutning de letar efter med några extra funktioner. För dessa köpare kan analog vara den bästa lösningen för deras begränsade budget.

Men digitala komradio ger utökad funktionalitet, och de representerar en investering i ett system som kan byggas på in i framtiden.

Några av fördelarna med digitala komradio är:

 • Längre batteritid.
 • Bättre brusreducering och ljudkvalitet.
 • Extra flexibilitet för systemtäckning och kapacitet.
 • Expansiva alternativ för tilläggsfunktioner, applikationer och tillbehör.

Dessutom räknar experter med att Federal Communications Commission (FCC) kommer att tvinga användare att gå till digitala inom en snar framtid. Med tanke på att högkvalitativa komradio har en livslängd som varar i många år, är digital ofta det föredragna alternativet för framtidstänkande köpare.

Vilka extra funktioner bör jag ha på min komradio

Många radioanvändare upplever att investeringar i digital komradioteknik öppnar dörren till andra funktioner som har potential att förbättra säkerheten, effektiviteten med mera.

Här är några av de praktiska funktionerna som kan göras tillgängliga vid köp av vissa digitala komradiomodeller:

 • Lone Worker and Man Down Notifier (MDN): För operatörer i potentiellt farliga arbetsmiljöer kan dessa funktioner visa sig vara värdefulla säkerhetsfunktioner. Funktionen Lone Worker övervakar tidsintervallet mellan användarinteraktioner med radion. Om den överskrider en förutbestämd längd skickas ett larm till användaren så att de kan bekräfta om de är säkra. Om de inte svarar aktiveras ett larm. MDN fungerar på samma sätt, förutom att den utlöses baserat på radions placering, vilket kan tyda på att en arbetare har ramlat ner.
 • Inbyggd GPS: Radions placering kan övervakas för att hjälpa till med flottans utskick, säkerhetsprogram och andra behov. Inbyggd platsspårning är tillgänglig för vissa modeller också.
 • Bluetooth-anslutning: Användare kan välja komradiomodeller som låter dem para ihop sina enheter med specifika Bluetooth-tillbehör, som headset och PTT-pods eller trådlösa adaptrar med lång räckvidd.
 • Digital radiosystemflexibilitet: Dessa system erbjuder skalbarhet baserat på dina digitala komradiobehov. Från säkra trunkerade lösningar till bredare täckning och inbyggda system som utnyttjar repeaters och internetanslutning för förbättrad kommunikation, digitala radiosystem kan anpassas för att passa dina behov.
 • Förmågan att stå emot tuffa förhållanden är en avgörande avgörande faktor för att köpa komradio inom många områden, inklusive kraftverk, tillverkning, konstruktion och mer. Motorolas radioapparater är klassade för bland annat fall, driftstemperaturintervall, damm/vattenintrång och stötar. För det mesta ökar hållbarheten med Motorolas produktnivå. För att uppfylla föreskrifter från Arbetarskyddsverket kan användare i vissa miljöer behöva välja utrustning som är certifierad för att vara egensäker, vilket innebär att de har certifierats för att inte orsaka gnista, alltså en explosion i en farlig miljö.

Vanliga frågor om komradio

Vad är skillnaden mellan analoga och digitala komradioapparater.

Analoga komradioapparater är traditionella radioapparater, inklusive de som används i flygplanskommunikation och trafikledning. Dessa komradioapparater är bäst för att kommunicera i områden där den normala mottagningssignalen är lägst. En nackdel är att de bara tillåter en enda konvertering åt gången.

Digital komradio inkluderar moderna mobiltelefoner och mobiltelefoner. Dessa komradioapparater är mycket snabba i omvandlingshastighet. De har en sofistikerad installation, och de flesta av dem är designade enligt samma kompatibla standard. Digitala komradior täcker ett bredare räckvidd och kan vara användbara för att kommunicera i både stadsområden och vildmarken. Ett bra exempel på en digital radio är Baofeng UV-5R Dual Band, som använder både UHF- och VHF-frekvenser.

Hur fungerar en komradio med simplexkanaler

Komradio med simplexkanaler kan kommunicera snabbt på en enda kanal. Exempel inkluderar marina radioapparater, flygplan VHF AM och Citizens dubbelband. Dessa radioapparater har en enkel arkitektur som gör att de är kompatibla med andra moderna komradioapparater. De har en kortare räckvidd och bandbredd, vilket begränsar tiden och omfattningen av kommunikationen.

Å andra sidan tillåter komradio med duplexkanaler repeateroperationer och täcker ett större räckvidd. De kommer med bättre antennplatser och kräver utrustning som basstationer eller repeatrar för att kommunicera.

Hur fungerar konventionella komradioapparater?

Konventionella handhållna radioapparater kan bara fungera på en enda kanal vid en given tidpunkt. Användaren väljer den kanal de vill använda genom att klicka på uppringningsknappen på enheten. För inkommande samtal väljer användaren de kanaler han föredrar att välja. Exempel på konventionella komradioapparater inkluderar amatörradio, UNICOM och marin VHF-radio.

Andra komradio väljer den fysiska radiofrekvensen automatiskt. De har ett inbyggt protokoll som guidar och tillåter kanalerna. I den här typen av radio kan flera konversationer ske i en enda fysisk kanal. De fysiska kanalerna tilldelar tidsluckor för samtalstid och kan vara användbara för automatisk roaming.

Vilka märken gör bäst komradioapparater?

MOTOROLA

Motorola är ett av de mest produktiva teknikföretagen i världen. Företaget grundades 1928 och erbjuder ett brett utbud av kommunikationsenheter som tvåvägstelefoner, mobiltelefoner och digitala videobandspelare.

MIDLAND

Midland komradio är produkter från Midland Radio Corporation som startade sin verksamhet 1959 i Kansas City, Missouri. I mer än fem decennier har företaget erbjudit kvalitativa och prisvärda komradioapparater.

Cobra

Cobra är ett amerikanskt företag som har funnits i telekommunikationsbranschen i många år. Företaget, som grundades 1993, har sitt huvudkontor i Chicago, Illinois. Företaget tillverkar telefonsvarare, komradio, walkie talkies och trådlösa telefoner.

Vilket är det bästa komradiopriset?

De billigare modellerna de mest prisvärda komradioerna du hittar. Radion täcker en räckvidd på upp till 40 km i vanlig terräng. De kommer med inbyggda NOAA-mottagare, och deras batterier räcker inte längre än åtta timmar när de är fulladdade. Men de är fortfarande pålitliga för småskalig användning.

De dyrare modellerna är prisklassen för de flesta av de avancerade komradioapparaterna med ett stort täckningsområde. Komradioapparaterna i denna kategori har upp till 50 kanaler och många sekretesskoder. De kommer med en fullfärgsskärm för batterinivå och nätverk. Dessutom har de ett litiumjonbatteri som räcker i mer än 15 timmar på en enda laddning. Dessa radioapparater kan användas i tuffa väderförhållanden och uppfyller alla militära specifikationer för användning i vatten och platser med hög temperatur.

Är det viktigt att ha en stor räckvidd på sin komradio?

Den maximala räckvidden för en handsfreekomradio är något du måste kontrollera. De flesta konventionella komradioapparater med 0,5W och kan täcka en räckvidd på upp till 10 km. Observera att den maximala räckvidden kan variera beroende på var du använder radion. Räckvidden kommer att minska på urbana platser och vara maximal på avlägsna platser med färre kommunikationskanaler. Om du vill ha en komradio som kan täcka en räckvidd över 10 km, då måste du få en licens.

Komradio kommer också att skilja sig beroende på antalet telefoner som tillverkaren tillhandahåller. Antalet telefoner du behöver beror på var du tänker använda radion. Om du till exempel ska använda komradion för att campa eller vandra med din vän, så räcker det med ett tvillingset. Det är viktigt att notera att komradio är billigare när de kommer med fler telefoner.

Är det viktigt med en sekretesskanal?

Antalet kanaler en komradio kan kommunicera varierar beroende på dess teknologi och typ. En konventionell och licensfri komradio kan rymma 8-16 kanaler. Radioapparaterna har inga begränsningar för användare att fritt kommunicera med varandra. Bristen på integritet i de flesta licensfria komradioapparater gör dem osäkra om du vill prata om konfidentiella frågor med andra användare. Om du behöver en mer privat komradio, välj de licensierade.

Vilken typ av batteri skall man ha i sin komradio?

Typ av batteri: Om du vill ha en komradio som håller längre, måste du kontrollera kvaliteten på batteriet. De bästa komradioerna kommer med ett litiumjonbatteri som varar mer än 16 timmar och tar tre timmar att ladda helt. Välj en komradio med ett uppladdningsbart batteri om du tänker använda din radio flera dagar på en vandring eller campingtur.

Vattentålighet: Detta är ytterligare en måste-ha-funktion i en högkvalitativ komradio. Materialet bör vara vatten- och rostbeständigt om du ska använda enheten i en tuff miljö. Du kan handla radioapparater med vattentät IPX7 och högre om du tänker vandra på en regnig plats. Dessa typer av radioapparater kommer att överleva i upp till en meter vatten. Dessutom är de dammbeständiga.

Ficklampa: Du kan också använda din komradio som ljuskälla när du vandrar eller campar. Det är lämpligt att skaffa en radio med ett långvarigt batteri som kan fungera som både kommunikation och belysning. Du kan också hålla utkik efter andra nödfunktioner på radion som en panikknapp.

Vad ska man tänka på när man köper en komradio?

En komradio gör att du kan kommunicera i staden, vildmarken, en byggarbetsplats etc. utan att du behöver betala kommunikationsavgifter. Vill du veta hur man väljer de bästa enheterna? I den här köpguiden ser du några av de saker du bör tänka på för att skaffa det bästa.

Analog, digital eller hybrid?

Du har tre alternativ när det kommer till komradio – analog, digital eller hybrid. Kolla in funktionerna hos var och en.

Analog typ: Som nämnts i föregående stycke kan analog komradio vara licensierad eller PMR-typ. PMR analoga walkie-talkies erbjuder en hel rad kanaler för obegränsad kommunikation. De är helt gratis och lätta att sätta upp snabbt. Dessa typer av enheter är kompatibla med varandra oavsett designer, märke och modell. De är billigare utrustning och har fortfarande fördelen av att erbjuda utmärkt användarkomfort. Analoga licenser för komradio tillåter kommunikation på säkra frekvenser. Deras signal är mycket stark vid sändning som vid mottagning. Dessutom är kommunikationen privat, och det är mycket liten eller ingen störning.

Digital typ: Om du vill skaffa en digital enhet kan du välja mellan DPMR digital komradio och licensierade digitala komradio. De kännetecknas alla av utmärkt ljudkvalitet. Med dessa stationer går signalen inte förlorad, oavsett avståndet mellan parterna. Utbudet av digitala walkie-talkies är betydligt större än för den tidigare kategorin.

Hybridtyp: Dessa typer kallas hybrid eftersom de använder en kombination av analog och digital. Med olicensierade walkie-talkies ger denna kombination kommunikation med mycket bra ljudkvalitet. Dessutom är antalet tillgängliga kanaler flera. Olicensierade hybrid walkie-talkies kan paras ihop med både digitala och analoga enheter. När det gäller hybrid komradio med licens har de också sina speciella egenskaper. De låter dig kommunicera i digitalt läge med dina analoga enheter.

När ska man använda en komradio?

Vi har två viktiga användningsområden för komradio. Dessa är avsedda för professionella och fritids-/roliga användningar. För skojs skull: De är mestadels olicensierade walkie-talkies, det vill säga de arbetar på PMR-frekvensen. De olika tillgängliga kanalerna sprider sig över frekvenserna från 446 000 MHz till 446 100 MHz i steg om 12,5 kHz. Räckvidden för dessa enheter varierar ofta från några meter till några kilometer. De anses vara verktyg för tillfällig användning. De är mycket billiga och får dig att njuta av obegränsad och gratis kommunikation.

För professionell användning: Om du behöver en för professionell användning, välj robusta och robusta modeller med speciella prestanda. De är designade med professionella arbetsmiljöer i åtanke. Tillverkare tar hänsyn till militära standarder och har dessa typer av enheter certifierade enligt IP-standarder. De kan därför användas i miljöer som bergsregioner, byggarbetsplatser etc. Walkie-talkies för professionellt bruk har olika funktioner, inklusive röstförvrängning, vilket gör att du kan prata säkert.

Hur lång räckvidd har en komradio?

Räckvidden anger det maximala avståndet, som kan skilja två samtalspartners åt med hjälp av walkie-talkies. Det varierar från en modell till en annan beroende på produktutbud och designer. Generellt sett har modellerna av walkie-talkies som finns på marknaden varierat mellan 500 meter och 10 kilometer. Derbjuder en räckvidd på cirka 10 kilometer. Naturligtvis kan detta påverkas av vissa faktorer. Det kan vara miljöförhållanden, elektromagnetiska störningar, väder, metallytor etcetera

Vilket material borde min komradio vara gjord av?

Oavsett om du väljer dina walkie-talkies för äventyr eller för professionellt bruk, måste du välja resistenta. De kommer att utsättas för stänk, väder, damm och annat. De flesta av dessa element har felaktiga effekter på dessa enheter.

Bokstäverna IP åtföljs av två siffror: den första anger skydd mot fasta kroppar, den andra anger skydd mot vätskor. Här är några IP-certifieringar som du kan hitta på komradio:

IP54-certifiering giltig för skydd mot stänkvatten och damm

IP55-certifiering är för skydd mot starka vattenstrålar och massdamm

IP 67-certifiering garanterar dammtäthet och skydd mot tillfällig nedsänkning

IP X7-certifiering är för skydd mot tillfällig nedsänkning.

Läs också >>> Bästa arbetsskorna

Vilket batteri är bäst?

Självständigheten för en walkie-talkie uttryckt i timmar beror på vilket batteri den är försedd med. Det finns i allmänhet två typer av batterier: litiumjonbatterier och nickelmetallhybridbatterier. Litiumjonbatterier (Li-ion) är de mest effektiva.

Det är därför de ofta finns i professionella walkie-talkies. De har mycket god autonomi även vid intensiv användning. Detta kan ta upp till 20 timmar. En osannolik fördel är att de hjälper till att ge en stor räckvidd för walkie-talkie. De är också uppladdningsbara.

Nickel Metal Hybrid (NiMh) batterier har samtidigt mindre autonomi. De är dock uppladdningsbara. De kan hålla i 12 timmar vid intensiv användning. De finns ofta i walkie-talkies avsedda för tillfällig användning.

Vad gör samtalsidentifiering?

För att förbättra kvaliteten på kommunikationen utrustar tillverkare av walkie-talkies sina enheter med olika funktioner. Det finns tre viktiga funktioner som du bör leta efter på din walkie-talkies. Dessa är funktionen för samtalsidentifiering, röststörningsfunktionen och Vox-funktionen.

Vilka tips är bra att veta innan man köper en komradio?

Spridda träd och buskar är mest genomskinlig eller “genomskinlig” för radiosignaler. Så även i skogs- eller kuperat territorium gör komradioapparater i allmänhet ett rättvist till bra jobb med att sända kortdistanssignaler. Men flera faktorer kan hämma komradioprestanda:

 • Topografi (kullar, djupa kanjoner, åslinjer, höga formationer)
 • Väder (som tjocka moln)
 • Elektromagnetisk störning (blixtnedslag)
 • Hinder (tät skog, strukturer)
 • Stora metallytor (inuti ett fordon, räckvidden är vanligtvis mindre än 1 mil)

För att optimera räckvidden, se till att du uppnår en bra siktlinje mellan dig och den andra radiooperatören. Du kommer att öka din förmåga att öka din räckvidd när du ökar höjden av din position. Att nå en höjdpunkt över ett annars plant område kan vara en stor fördel för att optimera din radios maximala räckvidd.

Människokroppen kan också blockera radiovågor. Du kan öka mottagningen av inkommande signaler om du fäster en radio på en del av din väska som förblir borta från din kropp i stället för att fästa den i bältet.

Är kompabilitet viktigt?

Alla komradioapparater som sänder på samma frekvens (FRS eller GMRS) och som stöder samma kanaler kan fås att fungera tillsammans. Tänk dock på att för att få full användning av din radios övriga funktioner behöver du en annan radio med samma funktioner. Därför är det vettigt att köpa i par. Det är också vettigt att köpa samma märke som din vän om de redan äger en radio.

Vad ska man tänka på innan man köper en komradio?

Komradio är ovärderliga föremål i en mängd olika situationer. Du behöver inte vara en jägare eller en prepper för att använda dessa enheter. Från camping, vandring och orientering till en familjedag ute i en nöjespark, komradio möjliggör konstant, pålitlig kommunikation med resten av ditt sällskap. De är användbara i en nödsituation, så att du kan ringa efter hjälp och, när du är splittrad från resten av din grupp, se till att du kan hålla kontakten och hålla dig à jour med ändringar i planer.

Saker att tänka på när du köper komradio

 • Väderbeständighet
 • Vikt och storlek
 • Kanaler och sekretesskoder
 • Nödfunktioner
 • Räckvidd
 • VOX Support
 • Kraft
 • Vädervarningar
 • BLUETOOTH-kompatibel

För att få ut det mesta av en komradio måste modellen eller kitet du väljer uppfylla dina behov, så det finns en hel massa faktorer att tänka på innan du gör ditt slutliga köp. Vi har sammanställt den här omfattande köpguiden, tillsammans med våra rekommendationer för specifika scenarier, för att hjälpa dig göra ett välgrundat köp.

Väderbeständighet

Oavsett om du förvarar din komradio i din bugoutväska eller använder den regelbundet, finns det en stor chans att den någon gång kommer att utsättas för andra förhållanden än tempererade, ljumma försommardagar när himlen är strålande blå , solen skiner och det blåser en mild bris som håller dig sval. Även om en dag börjar på det sättet kan Moder Natur vända på steken på ett ögonblick. Därför är nivån av väderbeständighet din komradio har en viktig faktor. Vissa modeller är stänksäkra, klarar av lätt regn, vilket räcker om du bor i någorlunda tempererade områden med lätt, förutsägbar nederbörd.

Ett bättre alternativ är en helt vattentät komradio. Dessa modeller tål kraftigt regn och många är dränkbara. Vissa kan vara nedsänkta i 30 minuter åt gången, utan att ta skada. Och om du använder din komradio för fiske, över öppet vatten eller regelbundet korsar vattendrag djupare än en porlande bäck, är en modell som flyter det bästa alternativet, så du behöver inte dyka ner för att hämta den. Om du i stället skulle tappa den av misstag kan du helt enkelt ta upp den från ytan. 2. Vikt och storlek

När du bär allt du behöver på ryggen är både vikt och storlek viktiga faktorer. Kompakta, lätta komradioapparater glider lätt in i en väska, fästs i bältet eller får plats i fickan, utan att tynga ner dig. Mindre enheter är ofta mer budgetvänliga än skrymmande alternativ, men de kan ha färre funktioner och/eller inte ha lika mycket skydd. Större, kraftiga komradiomodeller med kross- och slagtålig konstruktion väger mer men är mer robusta, vilket gör dem till ett bra val för dem som är tuffa med sin utomhusutrustning.

Hur fungerar sekretesskoder?

Sekretesskoder gör det möjligt för dig att hitta en chattfri frekvens när du är ute på en hektisk dag med jakt. Välj helt enkelt en förutbestämd kanal och en sekretesskod, så kommer du bara att kunna kommunicera med någon som använder samma kanal och sekretesskod. Ändå, om någon är inställd på kanalen du har valt och har sin integritetskodsfunktion avstängd, kommer de att kunna höra dig. Och, naturligtvis, alla som har valt samma kanal och sekretesskod som du använder kommer att kunna prata med dig också.

Voice-activated talking (VOX) är en användbar funktion att ha så att du inte behöver trycka för att prata när du är mitt uppe i något. På vissa radioapparater finns även en nivåjustering så att du kan ställa in VOX-aktiveringsvolymen.

Samtalsvarningar är funktioner som låter dig välja specifika toner för att meddela dig om inkommande samtal från din grupp. Den bästa samtalsvarningsfunktionen är förmodligen vibrera – det sista du behöver är en surrande telefon när du är redo för ett skott.

Alla farovarningar betyder att din radio kan ta emot nödvarningar som brand- och jordskredvarningar. Relaterat till det är möjligheten att skicka ut en nödsiren eller lokaliseringssignal i en nödsituation – ovärderlig när du är ute i vildmarken.

Direkt-/gruppanropslägen fungerar när du jagar i lag. Direktsamtal låter dig kontakta en medlem i ditt sällskap utan att varna de andra. Gruppsamtal gör det möjligt för dig att prata med två eller flera medlemmar i din grupp utan att varna de andra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top