Bästa plåtsaxen 2022 – Test av olika plåtsaxar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Milwaukee M18 BMS20-0

Makita JS1601

Bosch GSC 18V-16

Stanley FMHT73756-0

Klicka här för att se fler plåtsaxar.

Bästa plåtsaxen 2022

Är du en hemmafixare som ofta arbetar med metaller så som stål och aluminium? Då behöver du definitivt en bäst i test plåtsax eftersom den kan hjälpa till mycket. En elektrisk plåtsax är liten och väldigt enkel att ha med sig. Ändå så kan den bästa plåtsaxen klippa rakt igenom tunna metaller. Du kan ha användning av en plåtsax när du till exempel byter ut plåttak eller installerar takrännor och avloppsrör. Det finns hur många olika användningsområden som helst och det är just därför som du måste ha en plåtsax.

Det är dock inte så enkelt att köpa en bra elektrisk plåtsax på nätet. Det är svårt att veta vilken plåtsax elektrisk som är bäst om man inte är så insatt. Det finns en massa olika plåtsaxar med olika prisklasser. Många affärer brukar dessutom skriva om sådant som de vill att du ska höra. Men ibland när du väl får hem varan så är den kanske inte som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera en massa pengar på något som du inte tycker om.

Men det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har satt ihop en komplex och enkelläst köpguide. Jag har nämligen genomfört mitt eget plåtsax test. Jag vet att det kan vara ganska svårt att köpa den bästa plåtsaxen. Men jag är själv en hemmafixare och hantverkare som ofta håller på med hårda metaller. Jag har faktiskt ganska många plåtsaxar hemma och jag har gjort den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap. Jag har även läst igenom andra tester och offentliga kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen har jag sammansatt en bra köpguide. Efter att du har läst igenom denna guide så lovar jag att du har hittat den perfekta plåtsaxen för just dig.

Se även >>> Köpguide för den bästa varmvattenberedaren 2022

Köpguide för bäst i test plåtsax 2022

Som jag sa innan så kan det vara ganska svårt att köpa den bästa plåtsaxen på nätet. När du ska köpa en plåtsax elektrisk finns det några viktiga saker som du måste tänka på. Det viktigaste är dock att du väljer en sax utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa plåtsaxen:

 • Typ
 • Raka vs förskjutna
 • Material
 • Användningsområde
 • Komfort och grepp
 • Hållbarhet
 • Garanti
 • Tandade kanter
 • Vikt
 • Handtag för metalltjocklek
 • Enkel användning
 • Pris och budget
 • Färgkodade plåtsaxar

Typ

Plåtsaxar har en mängd olika typer som normalt skiljs åt av bladets form och riktning. De tre vanliga typerna är rakskurna, förskjutna och vertikala plåtsaxar.

 • En rakskuren plåtsax har raka blad som är bara något kortare än längden på saxblad. Bladen är dock mycket tjockare och tyngre än saxblad för att göra det möjligt för dem att skära igenom plåt. Dessa plåtsaxar har normalt gula handtag så att du snabbt kan skilja dem från förskjutna plåtsaxar.
 • Förskjutna plåtsaxar finns i två kategorier:

– Högerklippande plåtsax, som namnet antyder, används för att skära medurs. De har gröna handtag för att skilja dem från vänsterklippande plåtsaxar.

– Vänsterklippande plåtsaxar kan identifieras med deras röda handtag. Det är bra att ha både höger- och vänsterklippande plåtsaxar så att du effektivt kan göra böjda snitt i båda riktningarna.

 • Vertikala plåtsaxar har en uppsättning blad som sitter i rät vinkel mot verktygets handtag, varför de också kallas rätvinkade plåtsax. Dessa verktyg är idealiska för trånga utrymmen där endast knivarna på klämmorna kan passa.

Raka vs förskjutna

Oavsett om du använder en uppsättning raka eller förskjutna plåtsax beror vanligtvis på vilken typ av skär du vill göra, men kan också bestämmas av ditt rörelseområde medan du arbetar.

Rakskuren plåtsax kan ha korta eller långa blad och kan användas för att göra vänster- eller högerböjda snitt, även om de är bäst för exakta raka snitt, vilket gör dem idealiska för arbete på plåttak.

Förskjutna plåtsaxar har höger- eller vänstervinklade blad, vilket gör dem lättare att använda än raka plåtsaxar när du vill göra runda eller vinklade snitt. Dessa saxar är också ett bra alternativ för att arbeta i trånga utrymmen eftersom de vinklade knivarna kan böjas runt små hinder för bättre grepp och skära metall.

Material

Materialet som du normalt arbetar med är att tänka på när du väljer en plåtsax elektrisk. Om du använder en elektrisk plåtsax för att skära metall, bör dina överväganden också inkludera mätaren på den metall du brukar använda. En uppsättning saxar som bara kan klippa 20-gauge stål är värdelös om du har 10-gauge stål. Tänk också på att ju större metallmätare, desto tunnare är metallen.

Vissa plåtsaxar är också avsedda för användning på läder, kartong, aluminium, koppar, vinylskydd och trådnät. Om du har ett syfte i åtanke för din sax, kontrollera tillverkarens rekommendationer för att vara säker på att du får ett verktyg som är utformat för ditt projekt.

Användningsområde

Innan du väljer en elektrisk plåtsax ska du bestämma hur du vill använda dem och hur robusta bladen måste vara för dina ändamål. En plåtsax används vanligtvis för att skära igenom tunnplåt för renoveringsprojekt i hemmet, som att byta ut kanaler i ditt VVS-system eller installera nya avloppsrör. Dessa användningsområden kräver att din sax kan klippa igenom materialen som du arbetar med, så du måste hitta en elektrisk plåtsax avsedd för ditt användningsområde.

Plåtsaxar med tandade blad kräver vanligtvis mindre kraft för att skära igenom materialet och är bättre utrustade för användning med mycket släta metaller eftersom de tandade kanterna griper om metallen när du skär, vilket förhindrar att saxen glider under användning.

Komfort och grepp

Manuell skärning genom plåt kan trötta ut dina händer om du inte har en plåtsax med ett bekvämt grepp som passar din handform och din hand. Vissa saxar är dubbla, men förskjutna saxar görs ofta för högerhänta individer. Detta innebär att en vänsterhänt person skulle behöva använda dem i omvänd riktning.

Handtaget ska vara gjord av ett vadderat eller gummerat material som både dämpar din hand och absorberar stötar som orsakas av att skära igenom den tjocka metalltråden och plåt. Vissa plåtsaxar har också fingertryck på handtaget som är avsedda att ge dig bättre kontroll över snittet medan du arbetar.

Hållbarhet

För användare av frekventa klipp är detta den viktigaste funktionen du behöver leta efter. Du vill inte behöva ta slut och ersätta dessa eftersom de inte håller. Att ha robusta knivar är viktigt. Naturligtvis måste du fortfarande hålla dem slipade – skärning av metall är inte lätt för dem. Men att vara säker på att de inte kommer att falla sönder är nyckeln.

Garanti

Vissa tillverkare erbjuder en garanti på mer än ett år om plåtsaxen är avsedd för tung användning. De lättare kommer med begränsad garanti och kortare garantitid.

Garantin visar ofta hur bra kvaliteten faktiskt är på en plåtsax. En elektrisk plåtsax brukar därför ha en längre garanti.

Tandade kanter

Det är inte ett måste att ha tandade kanter på en plåtsax, men det kan vara till stor hjälp. Tänderna gör mer än bara att förbättra saxens skärförmåga. De stärker också verktygets grepp om materialet.

Hela skärprocessen kan göras betydligt enklare om det finns tandade kanter på din plåtsax.

Vikt

Ju tyngre flygklipp är desto svårare blir det att använda dem kontinuerligt. Många luftfart snipper långt nära ett pund, men det finns några alternativ där ute som bara toppar på cirka 4 uns. Se till att få dem om du kämpar med tunga verktyg.

Handtag för metalltjocklek

Handtagen på din elektriska plåtsax har mycket att göra med komfort, men det avgör också den totala skärprestandan. I allmänhet, ju större handtag desto bättre kommer de att kunna hantera tjocka material och stål. Plåtsaxar tenderar att ha större grepp eftersom de är speciellt utformade för skärning av tjocka material av luftkvalitet.

Enkel användning

När du håller en plåtsax i handen för första gången ska det kännas bekvämt och naturligt. Men det som är ännu viktigare är när du börjar använda dem. Du bör kunna klippa noggrant med minimal ansträngning utan belastning eller trötthet på dina händer.

Pris och budget

Med alla VSS-verktyg är det viktigt att komma ihåg att du får vad du betalar för. Det är inte bra att köpa en för billig plåtsax. Det är ofta bättre att betala lite extra för att också få lite bättre kvalitet. Kom ihåg att det billigaste alternativet ofta innebär mindre hållbarhet, skärprestanda och komfort.

Färgkodade plåtsaxar

En av de saker som gör plåtsaxar mångsidiga är det faktum att det finns flera olika typer, och det finns ett färgkodningssystem för att enkelt identifiera varje typ. Alla plåtsaxar kommer med ett färgat grepp och den här färgen bestämmer skärriktningen – oavsett om det är rakt, medurs (höger) eller moturs (vänster).

Här är en snabbguide om färgkodning av plåtsaxar:

 • Röd: Används för att göra ”vänster” eller moturs snitt i metall
 • Grön: Används för att göra ”höger” eller medurs skärningar i metall
 • Gul: Används för raka skärningar i metall

Läs också >>> Bästa skruvdragaren

Vanliga frågor om plåtsaxar

Om du fortfarande inte är säker på vilken plåtsax du behöver, ta en titt nedan för att hitta svaren på några av de vanligaste frågorna så att du kan fatta ett bättre informerat beslut.

Vad är syftet med en plåtsax?

Plåtsaxar är utformade för att skära eller trimma tunna metallmaterial, de används för bland annat takrännor och metalltak.

Vad kan du klippa med plåtsaxar?

Plåtsaxar kan användas för att skära en mängd olika mjuka, tunna metaller inklusive kolstål, rostfritt stål, koppar, aluminium och tenn.

Hur använder du en elektrisk plåtsax?

Du använder en plåtsax elektrisk på liknande sätt som en sax, även om motståndet genom metall är mycket större än saxblad som skär genom papper. Se till att du sätter in metallen djupt i käftarna på plåtsaxarna och öppnar kniven så vid som möjligt i början av varje skär. Detta bör hjälpa till att använda rätt mängd styrka för att producera rena skär.

Om du vill göra ett cirkulärt snitt måste du sticka ett starthål genom metallen med en rak skruvmejsel eller ett annat håltagningsverktyg så att bladen på tennklämmorna har en plats att börja skära.

Hur skärper du bladen på plåtsaxar?

Innan du försöker slipa din elektrisk plåtsax bäst i test, se till att knivarna inte är räfflade, eftersom räfflade kanter inte kan slipas. Om knivarna inte är räfflade följer du stegen nedan för att slipa saxen:

 1. Rengör plåtsaxen för att avlägsna oljor, smuts eller rester som kan finnas på knivarna.
 2. Öppna knivarna så brett som möjligt och ta sedan isär dem genom att ta bort mittbulten.
 3. Undersök knivarna för eventuella hack, märken eller defekter och fäst sedan knivarna i en bordsskruv.
 4. Börja arkivera varje blad med ett metallfilter i en vinkel från vridpunkten till bladets spets. Se till att du bara arkiverar i en riktning för att finslipa kanten ordentligt.
 5. Fortsätt att arkivera tills du känner att bladet är tillräckligt vasst.
 6. Lägg polermedel till plåtsaxbladen med en brytsten som har blötlagts i vatten.

Vad är en plåtsax?

Det korta svaret är att en plåtsax är en sax för metallarbete. En plåtsax liknar en sax men är mycket starkare och låter dig göra mycket exakta skär. De ser olika ut beroende på syftet, men alla har de universella korta knivarna med de långa handtagen. Denna design gör att du kan skära igenom hårdmetallen med minsta möjliga ansträngning. De har vanligtvis också bredare käftar än på normala saxar för att möjliggöra mer exakt skärning.

Läs också >>> Bästa bandsågen

Hur skär man takläggning av metall med plåtsax?

Du kan använda plåtsax för att skära igenom metalltak i följande enkla steg:

 1. Välj rätt plåtsax. Beroende på metallplåtens storlek och vilken typ av plåt du siktar på kan du behöva använda mer än ett par.
 2. Placera plåttaket av metall i knivarna. Se till att öppna knivarna så långt de kan för detta steg. Det underlättar skärningen.
 3. Placera knivarna så att den plana delen av det inre bladet är parallellt med arkets kant. Detta förhindrar att du gör en böjd skärning.
 4. Se till att knivarna är upprätta. Detta bör hållas under hela skärprocessen för att förhindra skador på verktyget.
 5. Börja klippa genom att klämma i handtaget. Se till att käftarna inte stängs helt. Detta lämnar gropar i din plåt.
 6. Se till att hålla bort metallen från handtaget. Detta förhindrar skador på din hand eller till och med skador på din plåtsax.

Vad är en elektrisk plåtsax gjord av?

Plåtsaxar har två huvuddelar; handtagen och knivarna. De är båda smidda på olika sätt. Bladen ska vara mycket starka för att skära igenom metall utan att böjas eller brytas. De är gjorda av smidesstål. Smidesstål gör det svårare och starkare än de flesta metaller som gör plåt. De behandlas sedan med värme i en process som kallas härdning och härdning.

Handtagen är också gjorda av smitt stål. Vad som gör dem olika är beläggningen. Vissa har enkel färg, som kan avslöjas genom vanligt slitage. Det påverkas också av temperatur och fuktighet. En annan typ av beläggning är bi-material. De flesta använder en variation av plast och gummi för att ge klipp både grepp och komfort.

Varför är plåtsaxar färgade?

När du handlar en plåtsax kan du märka att de finns i olika färger. Vanligtvis kommer de antingen i rött, gult eller grönt. Färgerna är inte slumpmässiga och var och en betyder något annorlunda. Grön betyder att saxen bara kan klippa åt höger och röda klipper bara till vänster. Gula plåtsaxar kan skära till vänster, till höger och rakt.

Hur kan jag skära metall rakt?

För att skära metall rakt, välj en plåtsax eftersom de liknar en sax. Innan du skär metall, använd en permanent markör och styr för att rita den raka linjen direkt på metallen. Använd sedan din plåtsax för att skära längs linjen.

Hur använder man en plåtsax på säkert sätt?

Använd alltid handskar när du arbetar med plåtsaxar. När metall skärs kan kanten vara extremt vass vilket gör att du kan råka skära dig själv. Handskarna hindrar dig från att skära dig själv. Använd bara dina händer för att sätta press på handtaget. Använd inte hammare, fot eller något annat verktyg för att öka trycket.

En elektrisk plåtsax är mycket enklare och säkrare än en vanlig plåtsax.

Hur tjock plåt kan en plåtsax klippa?

Metalltjockleken mäts i mätare, och ju lägre mätaren är, desto tjockare är metallen. Plåtsaxar kan vanligtvis hantera upp till 18 mm (1,2 mm), men i vissa fall kan de hantera 16 gauge stål. Plåtsaxarnas skärkraft beror på, men det kan variera var som helst från 18 till 24 metaller.

Läs också >>> Bästa sekatören

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top