Den bästa vinkelhaken 2022 – Test av olika vinkelhakar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

HULTAFORS 562461

MILWAUKEE 4932472124 

HULTAFORS QUATTRO 

HULTAFORS V 30 S

Klicka här för att se fler vinkelhakar.

Bästa vinkelhaken 2022

Att använda en vinkelhake är standard för både amatörer som proffs. Oavsett om du jobbar som snickare eller som mekaniker är vinkelhaken ett av de viktigaste verktygen. Med en vinkelhake kan du enkelt se om du har en rät vinkel vilket ger dig en klar bild om det du arbetar med är rakt.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra vinkelhake på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken vinkelhake som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem vinkelhaken så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa vinkelhaken. Det är just därför som vi här på hantverksproffset.se har skapat en tabell med de bästa vinkelhakarna som finns att tillgå. För att garantera att vi endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till mina läsares förväntningar har vi gjort grundlig forskning om alla vinkelhakar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har vi kunnat ta fram den bästa vinkelhaken inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test vinkelhake 2022

Som vi nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa vinkelhaken på nätet. När du letar efter den bästa vinkelhaken finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa vinkelhaken enligt min forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en vinkelhake efter just dina behov så har vi skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa vinkelhaken för dig:

 • Typer av vinkelhakar
 • Material
 • Betyg, Gradering och läsbarhet
 • Skala och mätsystem
 • Ändamål
 • Uppdelning
 • Blad
 • Garanti
 • Tabeller
 • Går den att vika

Typer av vinkelhakar

Här är en uppdelning av typerna av vinkelhakar där ute.

1. Kombinationsvinkelhake

Denna typ av vinkelhake är perfekt för att markera linjer i 90, 45 och 135 grader och kommer med en justerbar linjal som markerar parallella linjer längs arbetsstycket. Observera också att denna flexibla linjal kan användas för att mäta djupet på hål eller andra liknande hål.

2. Triangelvinkelhake

Du kan använda en triangel vinkelhake om du inte vill använda en justerbar regel. Vanligtvis är en triangel vinkelhake ett platt stycke stål som kommer nitat i cirka 90 grader till ett trähandtag, och det har även en remsa i mässing ansluten till sig vilket gör det till en triangel.

3. M3 vinkelhakar

Dessa vinkelhakar är ganska dyra, vilket betyder att inte alla kommer att ha råd med det. Men om du vill utföra mycket fin finish kan detta vara det perfekta verktyget för dig.

4. Stålvinkelhake

Om du använder din vinkelhake till bland annat takbjälkar och montering av kök är detta rätt alternativ för dig!

Tips för att köpa vinkelhakar

Här är några saker du bör notera innan du köper vinkelhakar.

Material

Vinkelhakar är vanligtvis gjorda av stål eller aluminium material. När du väljer vinkelhake bör du veta vad gården är gjord av. Observera att konstruktionsmaterialet spelar en avgörande roll för vinkelhakes robusthet och noggrannhet.

Till exempel är de som är gjorda av aluminium lättare och lättare att hantera jämfört med de som är gjorda av stål. Dessutom är stål byggda vinkelhakar kända för att vara mer exakta och robusta än aluminium. De är dock lätt benägna att bli varma när de utsätts för solen.

Betyg, gradering och läsbarhet

Innan du köper din vinkelhake måste du bestämma markeringarna och graderingarna på den. En vinkelhake utan lämpliga graderingar kommer att vara utmanande att använda i svagt ljus. Dessutom, i ett fall där markeringarna börjar blekna bort, kommer din vinkelhake att bli av lågt värde med tiden.

Skala och mätsystem

När du söker efter någon av den bästa vinkelhaken som finns, hittar du inte mycket information om mätsystemet. En sak som gör vinkelhakar förvirrande är att det kommer med olika mätsystem och vågar. Skalan är en viktig egenskap hos en vinkelhake.

Ändamål

Vinkelhakar är gjorda för att ge dig bättre funktionalitet och mångsidighet. Men innan du fattar ditt beslut om vilken modell du behöver köpa, se till att du måste klargöra din avsedda användning av verktyget.

Det finns specifika modeller som är perfekta för trä bearbetning, medan andra är bäst för kritiska byggprojekt. Om du letar efter en ram som kommer med extra funktioner, leta efter en som har alla funktioner du behöver.

Uppdelning

Vinkelhakar är verktyg som används för mätning, och de har olika modeller som kommer med olika underavdelningar och indelningar. När du letar efter den perfekta vinkelhaken måste du alltså identifiera de olika underindelningarna och hur de har delats in.

Blad

När du köper din vinkelhake bör du vara uppmärksam på dess mest kritiska komponent: bladet. Vinkelhakar med mjuka och tunnare kanter utsätts lätt för oavsiktliga träffar, och de flyttar sig snabbt ur plats, vilket gör det svårt att förstå graderingen.

Dessutom är vinkelhakar som har robusta blad inte bara lätta att hålla, utan de förblir också bättre på plats, vilket innebär att dina mätningar blir mer exakta.

garanti

Layout-, mät- och inramnings verktyg som vinkelhakar kräver knappast någon garanti, och denna faktor verkar vara den mest ignorerade faktor när det kommer till vinkelhakar. Men några av de bästa modellerna där ute kommer med livstids garanti medan andra inte gör det. Det räcker med att säga att en vinkelhake med garanti bör föredra en som inte gör det.

Tabeller

Informations tabeller kan fås på att rama in rutor som hjälper till att ge välbehövligt aritmetiskt ljus när man arbetar med komplexa layouter. Att använda en anständig vinkelhake bör komma med användbara mättabeller, vilket gör det lättare att få exakta resultat.

Du kan ibland hitta borden på vinkelhaken på vinkelhakens tunga eller baksidan eller framsidan.

Går den att vika

Vill du regelbundet ta med dig vinkelhaken till exempelvis byggarbetsplatsen eller dina kunder? Då är det önskvärt att du enkelt kan ta med dig genom att vika ihop den.

För att göra detta så enkelt som möjligt för dig själv rekommenderas det att välja en vikbar vinkelhake. Du viker en vinkel, varefter den plötsligt tar mycket mindre plats!

Lista över de bästa vinkelhakarna 2022

 • Bäst i test: HULTAFORS 562461
 • Populärast: MILWAUKEE 4932472124 
 • Premiumval: HULTAFORS QUATTRO 
 • Billigast: HULTAFORS V 30 S

Hur använder man en vinkelhake?

En vinkelhake, även ibland känd som en vinkelhake eller triangel, är en typ av snickeri verktyg som vanligtvis används av snickare, byggare och andra heminrednings fantaster. En snabb kontroll med en snickarvinkelhake ger dig möjligheten att mäta och markera exakta vinklade mått för komplexa projekt som tak, takbjälkar och trappor. För att få en så exakt läsning som möjligt och säkerställa ett väl utfört jobb är det viktigt att känna till de olika sätten att anställa din vinkelhake.

Metod 1

Mätning med en Vinkelhake

 1. Använd det räta benet på vinkelhaken för att mäta raka linjer. Det rätvinkliga benet vinkelrätt mot basen är utformat för att fungera som en standard linjal – använd den helt enkelt på samma sätt som vilken annan linjal som helst. Detta gör att du kan mäta raka linjer upp till 18 till 30cm i längd, beroende på vilken modell du använder.

För mått längre än 18–30 cm är det bättre att sträcka dig efter en måttstock eller ett måttband.

 1. Mät vinklar genom att rotera kvadraten från den märkta vridpunkten. Pivot punkten är hörnet på vinkelhaken där de två 90-gradersbenen möts. Tryck staketet mot kanten av brädan och använd ett finger för att hålla vridpunkten stadigt. Sväng försiktigt verktyget utåt längs brädan tills du når önskad vinkel på benet mitt emot vridpunkten. Markera vinkeln på tavlan med en penna.

En vinkelhake kan användas för att mäta och markera vinklar från 0 till 90 grader, med noggrannhet upp till ungefär en halv grad.

Att mäta och markera vinklar är avgörande för att se till att takbjälkar står i rätt lutning, samt skära konstigt formade accent bitar.

 1. Bestäm taklutningen snabbt med hjälp av en vinkelhake och torped nivå. Rikta in vridpunkten med takets ytterkant där den möter sidan av strukturen, se till att staketet är vänt uppåt. Håll en torpednivå platt mot stängslets kant och justera höjden på vinkelhaken tills bubblan inuti nivån är centrerad. Punkten på vinkelhakens motsatta ben där den möter takets yta kommer att tala om lutningen.

På de flesta vinkelhakar kan siffrorna som indikerar stigning hittas direkt ovanför de som används för att mäta vinklar. Pitch ges som ett enda nummer, som är avsett att läsas i ett smart format. Om du får ett mått på till exempel 7, betyder det att takets faktiska lutning är 18/30, eller 18 cm av höjd höjning för varje 30 cm längd löpning.

 1. Kontrollera precisionen i 90-graders snitt och skarvar. Håll verktyget upp till den kvadratiska kanten för att kontrollera om snitten eller elementen på vardera sidan är exakt vinkelräta mot varandra. Om du upptäcker att de inte är det, spåra längs kvadratens rätvinkliga ben och använd markeringarna för att trimma, forma eller återställa komponenterna efter behov.[6]

Om ena kanten av ett snitt är av med liten marginal kan det vara lättare att raka ner den med en motorhyvel än att försöka skära bort överflödigt material med en såg.

Varje gång du arbetar med material som bildar en rät vinkel mot varandra, är det en bra idé att kontrollera dem med din vinkelhake tillsammans med din nivå.

Metod 2

Markering och vägledande snitt

 1. Markera raka snitt linjer på virke enkelt med hjälp av staketet. Håll staketet, eller benet med den förhöjda läppen, jämnt mot den långa kanten på din bräda. Kör sedan en penna nedför det vinkelräta benet på vinkelhaken för att rita en rak linje över brädet. Såga längs denna linje för att säkerställa att ändarna på dina brädor har kapats till en exakt 90-graders vinkel.

En annan fördel med det upphöjda staketet är att det gör att det håller verktyget på plats, vilket gör det mindre benäget att växla och kasta av vinkeln på dina markeringar.

Detta kommer sannolikt att vara den egenskap hos din vinkelhake som du oftast kommer att lita på, eftersom majoriteten av de snitt som används för att forma bygg virke är tvärsnitt gjorda i en 90-graders vinkel.

Tips: Att lära sig att snabbt ställa in stängslet på din vinkelhake kan ta svårigheten att göra repetitiva vinkelhakes snitt för saker som vägg reglar, golvbjälkar och trappsteg.

 1. Rita 45-graderslinjer med det diagonala benet på vinkelhaken. Det diagonala benet är det som delar den räta vinkeln som bildas av staketet och det vinkelräta linjal benet. Rikta upp den spetsiga änden av staketet med den vertikala kanten på ditt material (eller en annan rak markering). Rita längs verktygets diagonala ben för att snabbt markera en perfekt 45-graders vinkel.

Om du precis använde din vinkelhake för att markera en 90-graders skarvlinje, måste du vända den för att rita en vinklad linje från samma startpunkt.

Att snabbt kunna markera 45-graders snitt linjer gör det mycket lättare att utforma hörn fogar för saker som dörr- och fönsterkarmar, skåp och möbel komponenter.

 1. Använd linjerätares spår för att markera brädor på längden för trimning. De 0,64 cm stora skårorna på insidan av triangeln används för att markera längdsnitt på timmer. Sätt staketet mot kanten av brädan för att rama in det i 90 grader och välj den plats du vill använda. Sätt in spetsen på din penna i skåran och skjut vinkelhaken långsamt nedför tavlan för att dra en linje parallell med tavlans kant. Detta indikerar var du behöver klippa längs dess längd.

Var noga med att använda det spår som bäst motsvarar måtten på ditt planerade snitt, tänk på att slitsarna är exakta upp till 0,64 cm.

Linjeritarfunktionen kan vara användbar när du behöver hyvla brädor till en tunnare bredd eller göra skårade snitt eller skarvade vinkel snitt.

 1. Sätt upp vinkelhaken som en såg guide för en cirkelsåg. Placera verktyget med staketet vilande mot brädans kant. Ditt styrande ben ska löpa över brädet i antingen en 90- eller 45-graders vinkel, beroende på vilket snitt du behöver göra. Skjut såg plattan mot den yttre kanten av vinkelhaken och skjut sågen längs för att göra ett snyggt snitt från ena änden av brädan till den andra.

När uppfanns vinkelhaken

Praktiskt taget oförändrade i generationer, handverktyg återupplivades på 1800-talet tack vare överflöd och billighet av kol och nya legeringar av raffinerat stål. Nya anpassade tillverkningsprocesser har gjort det möjligt för otaliga innovatörer att föra ut sina idéer på marknaden, vilket bidragit till USA:s övergripande välstånd.

Faktum är att många moderna och framgångsrika verktygs företag kan gå tillbaka till den senare delen av den industriella revolutionen och i vissa fall direkt till en enda produkt som först gjorde företaget relevant. När Laroy S. Starrett uppfann Combination Square 1879, banade han vägen för sitt företag att fånga inte bara historiska rekord, utan också decennier av marknadsandelar.

Naturligtvis var Mr. Starrett långt ifrån den första att utveckla ett noggrant mätverktyg; han förfinade och kommersialiserade den helt enkelt. Verkligheten är att själva begreppen samhällelig tillväxt som inspirerade Starretts generations uppfinning – snabb befolkningstillväxt, tekniska framsteg och storskalig eller till och med global handel – var samma krafter som alltid har drivit människor att utveckla konsekventa och pålitliga mätsystem.

Att välja den bästa vinkelhaken

köp gradskiva för att mäta vinklar

Genom historien har samhället självt varit drivkraften bakom antagandet av definierade mätsystem. Införandet av jordbruk, ett absolut nödvändigt verktyg för att stödja växande befolkningar för flera årtusenden sedan, har krävt tillförlitliga och konsekventa kvantiteter, längder och varaktigheter. I början av civilisationen behöll isolerade regioner och byar ofta sina egna standardsystem, men när imperialismen och slutligen globalismen började forma Europa, etablerades inter samhälleliga normer.

Det är åtminstone lite ironiskt att Starrett designade och lanserade i USA vad som skulle bli ett världsberömt verktyg, eftersom USA är ett av tre länder som använder det vanliga enhetssystemet. Vissa hävdar att det revolutionära USA ville skilja sig från Storbritannien så illa att de till och med undvek sina måttenheter och designade sina egna. Faktum är att Ben Franklin själv tillbringade det sena 1700-talet med att arbeta med europeiska tjänstemän för att utforma det metriska systemet, medan Thomas Jefferson presenterade kongressen med ett förslag på ett grundläggande 10 fot, tum och miles-system som konstigt nog liknade nuvarande centimeter, meter och kilometer.

Oavsett den ursprungliga motivationen var dock USA det första större organet att anta en formell policy angående antagandet av ett mätsystem, och det sedvanliga systemet har fått fäste i historien. Även om det metriska systemet var ett enkelt bas 10-system bestående av inbördes relaterade enheter, som alla hade distinkta definitioner, var faktum att bara en stor ekonomisk makt ville ha sitt eget standardiserade system. Vad betyder detta för byggare idag? Se till att din vinkelhake har båda.

Hur köper man då en billig vinkelhake?

Fans av geometri och biologi kommer att hålla med om att det inte finns någon rät vinkel i naturen. Tekniskt sett är detta sant; i själva verket, tekniskt sett, existerar inte en perfekt rät vinkel någonstans, tack vare två speciella och distinkta typer av osäkerhet (kvantgrenrör och Heisenberg). Bortsett från pedanteri är grova räta vinklar hantverkets bröd och smör, oavsett om man bygger en fågelholk eller ett familjehem.

De enklaste vinkelhakarna består av två delar. Regeln är skaftet på verktyget, markerat med vissa intervall på ena eller båda kanterna på ena eller båda sidorna, och vanligtvis har ett centralt spår för att rymma huvudet. Denna andra halva av instrumentet är vanligtvis tvåsidig, med ett nittio graders huvud och ett fyrtiofem graders huvud. På de flesta basmodellerna finns även ett enkelt vattenpass och en tumskruv för att låsa måtten.

Fördelarna med en vinkelhake framför en linjal eller måttband är dess konsistens, precision och precision. Noggrannhet är förmågan hos ett instrument att ta avläsningar som är nära det verkliga värdet, medan noggrannhet innebär att returnera samma eller liknande värden för flera på varandra följande avläsningar, oavsett om dessa värden är korrekta eller inte. Den styva kroppen och låset hos den kombinerade vinkelhaken ger den därför en stor del av dess användbarhet; när du väl har gjort ett märke kan du vara säker på att de andra märkena du gör har samma mått.

Vad har då dessa att erbjuda?

Dessa avancerade raka kanter har dock mer att erbjuda än enkla linjer. Ytterligare huvuden som gradskivor och 45-graders verktygshållare hjälper till med viktiga uppgifter som att mäta och återskapa individuella vinklar, samt att snabbt hitta en cirkels mittlinjer. De flesta kombinationsfästen är gjorda av en legering av rostfritt stål och är relativt motståndskraftiga mot korrosion. Du behöver absolut inte spendera mycket pengar på en mall, särskilt om du använder den sparsamt; Men alla som kontrollerar eller markerar vinklar på heltid kommer snabbt att märka fördelen med en professionell modell. En modell med snäv tolerans, mjukt slip-härdat stål är ett bra val för karriär snickare eller ivrige gör-det-själv-entusiaster.

Som med många enkla verktyg finns vinkelhakar tillgängliga från välkända och långvariga tillverkare, samt aldrig tidigare skådade internet-handlare. Och dessutom, som många andra verktyg, kan det löna sig att välja ett mer respekterat varumärke, även om det är några dollar mer. Var uppmärksam på de senaste recensionerna av företagets produkter och notera deras garanti policy; De flesta företag som tillverkar handverktyg av hög kvalitet kommer att stå bakom dem under lång, lång tid, ibland till och med en livstid. Och även om den specifika tillverkaren också är viktig, säger kontinenten där produkten tillverkas inte nödvändigtvis något för oss. Otaliga högkvalitativa produkter monteras i Kina, samtidigt som många amerikanska tillverkare sparar pengar. Det viktiga är om de stödjer sina produkter eller inte.

I slutet av dagen kan du spendera bara några tiotals kronor på en vinkelhake, eller ett möjligtvis 100kr. Ju högre kvalitet ett varumärke har, desto mer sannolikt är det att erbjuda ett komplett sortiment av alternativa huvuden och andra tillbehör. Och det finns inget så frustrerande som en billig förfalskade produkt som glider, flagnar eller går sönder helt. Men vad som är ännu viktigare än verktyget är en stadig hand och mycket övning.

Hur man läser en vinkelhake

Placera vinkelhaken på ett bord med den smala längden pekande åt höger. Du tittar på framsidan av vinkelhake. Den magra längden kallas tungan. Den tjockare, längre delen kallas bladet. Vinkelhakes hörn kallas hälen. På framsidan läser tungan den åtta kvadratiska skalan. Bladet läser av bordet. Vänd den inramade vinkelhaken. På baksidan läser tungan av stagmått.

Hur man använder en vinkelhake

Notera de graderade skalorna. Vanligtvis bryts vinkelhaken ner i bråkdelar av en tum på toppen och i centimeter på botten.

Mät ett snitt. Placera en arm parallellt mot kanten på ett stycke material som du vill skära i rät vinkel.

 1. Markera en linje längs kanten på den andra armen och markera en klipp linje.
 2. Armen som används för att markera bestäms i allmänhet av hur lång markering du behöver – använd bladet för ett längre märke och vice versa.
 3. Klipp längs märket.
 4. Mät stigningen (vertikalt avstånd) och löpningen (horisontellt avstånd) för det område som din trappa kommer att uppta.
 5. Dela dessa mått med antalet trappor du vill ha.
 6. Detta bör ge två siffror – ett för uppgång, ett för körning.
 7. Placera din vinkelhake mot din bräda, med utsidan av tungan som mäter stigningen och utsidan av bladet som mäter löpningen.
 8. Markera längs utsidan av din vinkelhake för att visa var du ska klippa.
 9. Mät en andra gång.
 10. Skär.

Hur man lägger ut takbjälkar med en vinkelhake

Räkna ut spännvidden för den gemensamma takbjälken. Det är byggnadens bredd. Antag 10 m för detta. Ett exempel följer nedan.

 1. Hitta springet av takbjälken. Låt oss anta att vi vill att takbjälken ska täcka halva byggnaden. Löpningen är 10/2=5 m.
 2. Bestäm takets lutning. Antag en 20/37.5 cm tonhöjd.
 3. Placera vinkelhaken i överkanten av takbjälken. Tungan på 20cm och bladet på 37.5cm.
 4. Gör ett märke längs tungan.
 5. Placera en prick där bladet möter takbjälken. I det här fallet vid 37.5cm.
 6. “Klev ner” på vinkelhaken genom att ställa in tungan vid 20cm på vinkelhaken på pricken du just gjorde.
 7. Rikta upp bladet på 37.5cm nedför takbjälken.
 8. Gör ytterligare ett märke längs tungan.

Upprepa processen (steg 1–8) tills du har slut på material. Du kommer inte att kunna göra ett slutmärke med en vinkelhake när du har slut på tillräckligt med brädor. Du måste ansluta den sista pricken du gjorde till den andra kanten av brädan i rätt vinkel.

 • Mät avståndet mellan två valfria punkter längs kanten av brädan.
 • Mät detta avstånd från den sista markerade platsen längst bort på brädan och gör ett märke.
 • Koppla detta märke till den sista punkten du gjorde med vinkelhaken.

Hur man använder en vinkelhake för att få räta vinklar

Du behöver en vetenskaplig miniräknare för att mäta en perfekt vinkel med endast en vinkelhake.

Låt oss säga att du vill göra ett 40 graders snitt på en bit plywood.

Du kan beräkna rätt längd för varje linje för att skapa en 40 graders vinkel med hjälp av en trigonometrisk formel.

Mät önskad längd på ena sidan av vinkeln och gör ett märke. Låt oss anta att detta är 30 cm.

Längden att hitta går från hälen på rät vinkel till där “triangeln” kommer att ansluta. Var den ansluter (måttet på bladet på vinkelhaken) baseras på önskad vinkel.

Anta att tungan på den inramade kvadraten löper längs din första markerade linje och att hälen konturerar den rätta vinkeln.

Tangenten (höjning) är lika med körningen (på bladet). I det här fallet handlar det om cirka 25 cm.

Mät 25cm från toppen av vinkelhaken längs bladet.

Markera en linje från måttet på tungan 30cm till måttet på bladet 25cm.

Vinkeln mellan tungan och linjen som ansluter till bladet (hypotenusan) är 40 grader.

Vad en bra vinkelhake måste ha

Nu när vi har delat några av våra val för vinkelhakar med dig, låt oss prata om vad du kanske vill ha i åtanke när du letar efter det bästa alternativet för dig. Det finns många olika detaljer att tänka på, så vi skapade en köpguide för att ge dig insikt och annat användbart material för att fatta ett välgrundat beslut på vägen.

Precision

En av de vägledande principerna för att välja din träbearbetningsruta är precision. En vinkelhake eller någon annan typ av hake är bara så bra som dess noggrannhet. Om du inte kan lita på riktigheten i ditt beslut är det ett totalt slöseri med dina pengar.

När allt kommer omkring, använder du inte en provruta eller en annan kvadratisk typ för att säkerställa noggrannhet i ditt projekt?

Om bladet inte kan ge dig exakta och exakta markeringar och vinklar, motverkar det syftet med att använda rutor med din användning. Du bör tillåta dig själv att vara mycket kräsen och noggrann när det gäller denna detalj och leta efter ett precisions betyg för att förstå kvadraten i fråga.

Material

Låt oss sedan prata om material. Detta är viktigt men det är också något som du kanske helt enkelt inte är kräsen med. Många rutor där ute använder saker som rostfritt stål för bladet och detta är verkligen en av de mest populära lösningarna och en vi kan komma ombord med.

Det finns andra metaller som kan passa fint också. Även om rostfritt stål är snyggt och glänsande, kan det vara grovt runt kanterna så ett fåtal tillverkare väljer att använda aluminium eller till och med gjutjärn i stället för rostfritt stål.

Oavsett om du letar efter en provruta eller en annan vinkelhake, behöver det inte vara rostfritt stål för att vara en bra vinkelhake. Du vill helt enkelt att den ska vara smidig och konsekvent och helst inte falla isär första gången du använder den.

Blad

Härnäst kommer bladet att göra skillnad. Även om inte alla blad kommer att se ut som provruta eller vinkelhake, är det dessa du kommer att använda för dina markeringar och mått. Detta är metallen eller rostfritt stål som du verkligen vill titta efter.

Du vill också kolla in hur den är märkt och läsbarheten. Du vill enkelt kunna justera handtaget på bladet och enkelt kunna se din blad detalj när du behöver den. Det här är den del av verktyget som guidar dig genom vad du än använder det till.

Det finns många rekommendationer där ute för att göra ditt eget vinkelhake hemma. Även om du säkert kan försöka det, kom bara ihåg att det kan vara otroligt utmanande. Ta inte på dig detta om du inte är redo för utmaningarna för att uppnå både precision och noggrannhet med uppgiften.

Samtidigt kan det vara en rolig utmaning. Olika studier och information visar att professionellt gjorda vinkelhakar tenderar att vara mer konsekventa i både noggrannhet och precision så om du bestämmer dig för att försöka göra en på egen hand, var bara medveten om att detta är en risk du kommer att ta.

Båda kvadraterna kan vara en bra lösning men om du vill ha den mest pålitliga noggrannheten rekommenderar vi en professionell lösning.

Vad du måste kolla på innan du köper den bästa vinkelhaken

Material

De flesta vinkelhakar är vanligtvis konstruerade med aluminium och stål. Du behöver dock fortfarande ta lite tid och ta reda på vad vinkelhaken är gjord av eftersom den spelar en viktig roll för verktygets noggrannhet och robusthet.

Ditt träbearbetningsprojekt kommer att flyta smidigt om du har en stabil, robust vinkelhake. Verktyg tillverkade av aluminium är lättare och lättare att använda jämfört med de som är gjorda av stål. Även om detta kan låta lockande, kommer verktyg av stål också med sin beskärda del av fördelar.

De är vanligtvis robustare och mer exakta än sina motsvarigheter i aluminium. Men de blir varma snabbare när de utsätts för solljus under längre tid, vilket hindrar de flesta utomhusarbeten.

Vad arbetar du på för projekt?

En av anledningarna till att människor älskar att mäta vinklar är på grund av deras stora mångsidighet och funktionalitet. Även med det måste man fråga sig vilket syfte vinkelhaken uppfyller.

Medan vissa modeller fungerar bäst för träbearbetningsprojekt, kommer andra väl till pass under byggprojekt. Därför, om du behöver en vinkelhake för mer känsliga uppgifter, skaffa dig ett alternativ med flera funktioner och alla funktioner du behöver. Detta bör vägleda dig i varje köp du gör.

Blad

Bladet är överlägset en väsentlig del av vinkelhake. Därför, när du köper en, se till att den har den bästa fördelen. Vi rekommenderar att du avhåller produkter med tunna och mjuka blad eftersom de är känsliga för skador. Sådana verktyg flyttar sig också ur sin plats, vilket kan göra läsningen utmanande.

Vi rekommenderar att du väljer en produkt med ett robust blad. Detta säkerställer att du kommer att vara bekväm när du använder verktyget. Sådana blad förblir också på plats medan du arbetar med ditt projekt för hög noggrannhet.

Garanti

Täcker tillverkaren din valda produkt? De flesta förbiser produkt garantin i tron ​​att mätverktyg inte behöver ett. Det spelar dock en viktig roll i den övergripande användningen av produkten. Vi rekommenderar att du nöjer dig med modeller som har livstids garanti eller utökad garanti.

Observera att de flesta produkter saknar detta eftersom tillverkarna tror att det inte är nödvändigt. Du måste vara säker på att företaget kommer att byta ut eller reparera vinkelhakeet om det är deformerat eller stöter på något problem. Observera att produkter med förlängda garantiperioder kostar mer än sina motsvarigheter.

Läsbarhet

Hur lätt kan du få avläsningarna? Detta beror på graderingen och markeringarna på din vinkelhake. Se till att dessa är lätta att läsa och tillräckligt tydliga för att det ska vara lätt att få avläsningar.

Välj inte ett alternativ som kommer att vara svårt att läsa under svagt ljus. Graderingarna bör också kunna pågå under hela produktens livscykel. Ditt verktyg kommer inte att ha något värde om alla dessa försvinner efter en tid.

Se därför till att du vet hur vinkelhakens graderingar och mått är markerade innan du spenderar dina surt förvärvade pengar på en vinkelhake.

Uppdelning

Med tanke på att en vinkelhake är ett mätverktyg har olika modeller sina mätvärden och underavdelningar. Därför rekommenderar vi att du identifierar de olika indelningarna och underindelningarna av markeringarna innan du väljer en. Se till att du nöjer dig med något som du är väl förtrogen med.

Tabeller

Vinkelhake har nödvändiga informationstabeller som hjälper dig att mäta känsliga layouter. Dessa erbjuder en aritmetisk guide som behövs för denna roll. Vi råder dig att nöja dig med en med en rad av dessa tabeller för att hjälpa dig göra korrekta mätningar.

Om du undrar var dessa finns, kontrollera verktygets tunga, dess fram- eller baksida. Se till att du håller utkik efter tabeller, Essex-brädmåttstabeller och en konversationstabell, som konverterar cm till decimaler och vice versa.

Skala

köp en stor vinkelhakeDe sista faktorerna som du bör se upp med är mätsystemet och skalan. Tyvärr hittar du inte mycket information om mätsystemen när du letar efter rätt verktyg. Olika rutor har olika mät- och skalor. De två standardskalorna är den åttkantiga och den kvadratiska skalan. Den åttkantiga skalan kommer väl till pass när man skär en åttasidig figur.

Andra funktioner som du kan behöva tänka på är varumärket och pengarna-tillbaka-garantin. Vi rekommenderar dock inte att du helt litar på varumärket om du inte har stenkoll eftersom du kan missa chansen att njuta av ett prisvärt kvalitetsalternativ från ett mindre märke. Allt som allt, se till att ditt köp räknas och att du får alla funktioner du behöver i en vinkelhake.

Vanliga frågor om vinkelhakar

Vad brukar vinkelhakar göra?

Trärutor är viktiga för layout- och för att mäta. De är också kända som vinkelhake och används för byggnadsarbeten. Du kontrollerar vinkeln på ditt arbete för att bestämma nivån av planhet på en yta och för meteändamål.

Vilken är graden av noggrannhet när man använder den bästa vinkelhaken?

S: Om du vill ha exakta mått med din vinkelhake, bör du fästa hammarbladen på rutorna så att de inte rör sig, vilket ger exakta mått.

Hur kan vi använda vinkelhake?

Den viktigaste användningen av vinkelhake är för mätning av ett snitt. Om du vill mäta en mängd som är nästan perfekt med denna vinkelhake, är det första du behöver göra att snöra bladet parallellt mot materialets yta som du vill skära. Du bör sedan markera skärlinjen och läsa markeringen för att försäkra dig om noggrannheten.

Är vinkelhakar viktiga?

En vinkelhake, är ett viktigt verktyg att ha för de som jobbar med möbler, lägga takbjälkar, bygga trappor och många andra jobb. Dess huvudsakliga användning är att ge en definitiv rät vinkel där det behövs och skapa raka linjer. Layouter och mått är de två viktigaste funktionerna, men det kan också tjäna många andra syften.

I tabellen ovan har vi gett dig olika alternativ att välja mellan, men du kanske fortfarande kliar dig i huvudet om vilket som är rätt passform för ditt projekt. För att svara på den frågan finns det flera faktorer du måste ta hänsyn till. Vi tittar närmare på dessa saker nedan.

Att känna till svaren på frågorna nedan är det bästa sättet att säkerställa att du köper den bästa snickarplatsen för dina behov. Eftersom de kommer med olika funktioner och funktioner bör du ha en förståelse för vad de olika kvadraterna används till.

Vad används en vinkelhake till?

Kort sagt, en vinkelhake används för layouter och mått på räta vinklar och andra stigningar. Det är dock inte allt. Om du arbetar med möbler, snickare eller bara en gör-det-själv-handlare, kan du hitta många andra användningsområden för din vinkelhake, såsom geringssåglinjer, grundläggande linjalmått, men viktigast av allt, det är tänkt att ge dig mer funktionalitet i ditt arbete.

Vilken typ av metall är bäst för en vinkelhake?

Denna fråga beror på ditt projekt. Vanligtvis är vinkelhakar gjorda av antingen stål eller aluminium. I det senare fallet tenderar det att vara lättare och bättre för gör-det-själv eller hantlangare. Å andra sidan är stålrutor mer hållbara, och de tenderar också att vara mer exakta. Var dock uppmärksam på att om du använder det här verktyget på taket eller i den varma solen, kan de bära mycket värme.

Varför är pressade markeringar viktiga?

Detta är mycket viktigare än många nybörjare tror. Som nämnts är en viktig funktion för detta verktyg att skapa exakta vinklar och mått. Om du inte kan se siffrorna eller graderingar gör det verktyget oanvändbart. Många märken kommer att antingen hårdpressa eller laseretsa in sina mått i metallen, så det kan inte slitas av. Inte bara det, men du kommer också att märka att många av dem har kontrasterande metall till nummerfärger för att göra vinkelhakeet lättare att läsa i svagt ljus.

Vilken typ av mått ska min vinkelhake ha?

Detta är en lika viktig fråga som också beror på vilken typ av projekt du behöver vinkelhakeet för att hjälpa dig med. För det första kommer rutor universellt med det amerikanska mätformatet, men vissa kommer också med det metriska systemet. Om du är osäker på vilken du kommer att behöva, välj en hake som har båda alternativen, så att du inte fångas utan det specifika mått du behöver.

Vad är gradering och skala?

Graderingarna av en vinkelhake är mängden mellanrum mellan varje markering. Till exempel kommer du att se många alternativ som sträcker sig mellan 1–2 mm graderingar och så vidare. Hur exakt du behöver vara avgörs av vad du arbetar med. Hur som helst så är skalomfånget också viktigt, men inte så lätt att upptäcka när man kollar in olika märken. Skalan är viktigt för att skapa kvadratiska, sexkantiga och åttkantiga former. Leta efter termer som kvadratisk skala och oktantal skala, men återigen kommer detta behov att variera beroende på ditt projekt.

Är tabeller och omvandlingar viktiga?

Med ett ord, ja! När du gör en komplex layout hindrar tabeller och konverteringar dig från att behöva sluta och göra svåra matematiska ekvationer. De översta kommer att ha dessa bord etsade in i metallen för bekvämlighet. Tänk på att om du inte kommer att använda verktyget för svåra projekt kanske de inte är nödvändiga. Även om de som har dem tenderar att vara av högre kvalitet. Populära tabeller och konverteringar att leta efter är decimalomvandlingar.

Är kroppens längd och bredd viktig?

Återigen, ja! Vissa vinkelhakar kommer att ha längre kroppar än andra, så det beror på vad ditt verktyg är avsett för. Bredden på kroppen och tungan (även känd som bladen) är viktig av samma anledning som valet av metall är viktigt. Tunnare blad är lättare att hantera, men inte lika exakta eftersom de lätt kan glida ur plats. Tjockare blad tenderar att stanna kvar och ger dig en mer exakt avläsning.

Vad är en avsmalnande ruta?

Avsmalnande rutor är kända för att ge den bästa noggrannheten på grund av sin konstruktion, men de är inte vanliga i våra dagar. Dessa är äldre rutor där du vanligtvis inte hittar några av de moderna bekvämligheterna med tabeller och konverteringar. För övrigt säljs avsmalnande versioner av detta verktyg ofta till ett högt pris som samlarobjekt.

Vilken vinkelhake passar mig?

Tyvärr finns det inget enkelt svar på denna fråga. Baserat på all information ovan finns det hur många varianter som helst av detta verktyg för olika uppgifter. Att bygga trappor är till exempel ett precist jobb. Om du är av med en liten summa kan det kasta hela fallet ut genom fönstret (ursäkta ordleken). Vinkelhake används normalt för takläggning, gipsskivor, möbeltillverkning, trimningssnickeri, trappkonstruktion och layout av byggprojekt. Som sagt, det finns en stor mängd andra användningsområden för detta verktyg. Att välja rätt för dig kommer att ta lite kunskap om ditt projekt, och guiden ovan!

Vad används en Vinkelhake till?

En vinkelhake används för mätningar av räta vinklar, layouter och andra stigningar. Men om du är en snickare eller tillverkar möbler. Kan du använda den av andra skäl som grundläggande linjalmått och geringssåglinjer. Sammantaget ger en vinkelhake egentligen bara mer funktionalitet till ditt arbete.

Vilka funktioner är bra att leta efter på en Vinkelhake?

Material

Beroende på ditt projekt kommer en typisk snickarvinkelhake att göras av antingen aluminium eller stål. Aluminiumrutor är lätta och idealiska för en hantverkare eller gör-det-själv-man, medan en stålvinkelhake är mer hållbar och exakt vilket gör dem till ett bättre val för en professionell. Kom bara ihåg att när du använder en vinkelhake i direkt solljus, tenderar de att bära mycket värme.

Pressade markeringar

Det är förvånande hur många användare inte känner att tryckta markeringar är så viktiga när de först använder det här verktyget. Pressmarkering är en viktig funktion för verktyget när du skapar exakta mått och vinklar. Och om du inte kan se graderingen eller siffrorna är verktyget ganska värdelöst. Leta efter en vinkelhake som har måtten laseretsade eller hårt pressade så att de inte kan lossna. Det finns även andra vinkelhakar som har kontrasterande färger som gör vinkelhakeet lätt att läsa i svagt ljus.

Skala

Mellanrummet mellan markering är vinkelhakeets graderingar. Vilken typ av examen du behöver beror på hur noggrann du måste vara för dina projekt. Skalomfånget är en annan viktig egenskap, men inte lika lätt att upptäcka på vissa rutor. En skala hjälper dig att skapa en åttkantig, rät vinkel eller sexkantig form. Om du behöver skalan beror på dina projekt.

Konverteringar

Omvandlingar och tabeller är mycket viktiga i en vinkelhake och hindrar dig från att behöva göra hårda matematiska ekvationer. Dyrare vinkelhakar etsar in dessa bord i metallen för att göra dem bekvämare. Kom ihåg att den här funktionen inte är nödvändig om du inte gör ett svårt projekt. Men om du är det, leta efter decimaltabeller.

Vilken typ av mått behöver min vinkelhake?

Beroende på ditt projekt kan vilken typ av kvadrat du behöver skilja sig åt. Kom ihåg att det oftast är metriska systemet som kommer med din vinkelhake men om du beställer online finns chansen att du får en med det amerikanska systemet. Om du inte vet vilken du ska använda, gå med vinkelhaken som har båda mätalternativen.

Vilken storlek på min vinkelhake behöver jag?

När du handlar kommer du att märka att vissa vinkelhakar har längre blad och kroppar än andra rutor, så det beror helt på vad du behöver verktyget till. Bladet och kroppen är lika viktiga som vilken metall, vinkelhaken används i sin konstruktion. Ett tunt blad är lätt att hantera, men inte lika exakt eftersom det lätt kan glida ur sin plats. I jämförelse kommer ett tjockt blad att stanna på plats och ge dig bättre noggrannhet.

Vilken är den bästa vinkelhaken för träbearbetning?

Vi föredrar de som vi har valt i vår tabell ovan, som du kan hitta mer om i vårt bästa övergripande val när du väl tryckt på länken. De är heltäckande och optimala vinkelhakar med mångsidighet och tillförlitlighet. Det finns massor av bra urval att välja mellan också.

Vad betyder att göra en ruta med en vinkelhake i träbearbetning?

I träbearbetning betyder en ruta inte bokstavligen att göra en ruta utan snarare att göra ditt projekt kvadratiskt till en kant. Det låter dig kontrollera detta för noggrannhet men också att kontrollera dina vinklar på samma lapp.

Vilka är de faktorer du bör leta efter i en vinkelhake?

Byggmaterial

Materialet som används för att bygga en vinkelhake spelar en viktig roll för att bestämma dess robusthet och noggrannhet. De flesta tillverkare använder rostfritt stål, kolstål eller aluminium för att designa rutor som ger utmärkta resultat. Men om du väljer ett verktyg i rostfritt stål, måste du se till att det inte skadas på grund av rost och oxidation.

Noggrannhet

Noggrannhet är det viktigaste som du måste tänka på när du väljer en vinkelhake. Om verktyget inte är korrekt kan det leda till felaktiga mätningar och försvåra ditt arbete. För att kontrollera noggrannheten hos en vinkelhake, placera den med en linjal och kontrollera markeringarna. Om de matchar, dra sedan en linje med kvadraten för att veta om den är rak eller inte.

Läsbarhet

Om du inte kan läsa graderings märkena på vinkelhaken, är det till ingen nytta. En vinkelhake bör ha god läsbarhet för att förhindra eventuella misstag. De flesta tillverkare stämplar graderingarna på verktyget eller använder laser för att göra märkena permanenta. Färgen på markeringarna ska stå i kontrast till kropps färgen på vinkelhaken för att säkerställa god synlighet.

Varaktighet

En vinkelhake bör ha utmärkt hållbarhet; annars skulle instrumentet inte vara till någon nytta. Hållbarheten för dessa instrument beror på materialet som används för konstruktionen och graderings märkena. Om materialet inte är robust kan det gå sönder eller böjas under högt tryck, vilket ytterligare leder till felaktiga mätningar. Dessutom, om graderings märkena bleknar efter några månader, skulle vågen inte vara till någon nytta.

Måttsystem

Olika vinkelhake har olika mätsystem, och du måste kontrollera dem innan du köper en. Mätsystemet för en vinkelhake beror på indelningar och omvandlingstabeller. Indelningar anger vilken typ av graderingsmarkeringar verktyget skulle ha, medan konverteringstabeller hjälper dig att veta vilken typ av mätsystem som används i instrumentet för att konvertera det efter din bekvämlighet.

När vet man att det är dags att köpa en vinkelhake?

Är det hög tid för dig att köpa en bra vinkelhake? Vill du äntligen köpa rätt sätt att mäta och markera hörn? Då är det enligt vår mening bäst att välja en av de fem vinkelhakar som finns ovan.

Vilken vinkelhake är bäst att välja? Det beror på dina preferenser. Det är faktiskt viktigt att du anpassar dina preferenser till de kriterier som vi diskuterar i denna köpguide. I den här köpguiden diskuterar vi faktiskt alla kriterier som spelar roll när det kommer till en hake.

Typ av vinkelhake

Först och främst måste du göra ett val mellan de två typerna av vinkelhake:

En analog vinkelhake: med en analog kvadrat är måttet helt enkelt i siffror på själva kvadraten.

En digital vinkelhake: med ett digitalt verktyg har du tillgång till en digital display, på vilken du kan avläsa mängden grader.

Vilken variant passar dig bäst? Det beror helt på dina egna preferenser. Enligt vår uppfattning har båda varianterna sina för- och nackdelar. Så gör en riktigt bra jämförelse för dig själv.

Mått på vinkelhaken

Du bör också titta noga på kvadratens mått. Vill du ha en vinkelhake med en längd på till exempel 30 centimeter? Eller behöver du en vinkelhake med en längd på 60 centimeter? Valet är också helt ditt på detta område. Det enda vi kan råda dig är att tänka noga över ansökningarna. Hur vill du använda vinkelhaken? Och vilka dimensioner är lämpliga/lämpliga för detta?

Storleksbeteckning

Vi råder dig också att titta noga på storleks angivelsen. Till exempel måste man titta noga på fördelningen, men också på hur storleks angivelsen tillämpas. Enligt vår uppfattning är det önskvärt att storleks indikeringen har en annan färg än själva kvadraten. Om så är fallet kan du relativt enkelt läsa storleks angivelsen.

Vinkelhakens material

När man designar en vinkelhake kan en tillverkare välja mellan flera material. Vissa tillverkare väljer metall, medan andra tillverkare föredrar aluminium. Det är upp till dig att bestämma vilket material du gillar mest. Går du för den låga vikten av aluminium? Eller går du efter styrkan av metall/stål?

Förhållande mellan pris och kvalitet

Slutligen vill vi påpeka pris-kvalitets förhållandet för en vinkelhake. Vi har faktiskt två tips till dig på detta område:

Välj alltid kvalitet. Du kanske betalar lite mer för det, men du kommer att njuta mer av det i längden. Kontrollera dessutom noga vad andra köpares omdömen är.

Våga satsa. Du måste betala för kvalitet. Våga därför satsa på bästa vinkelhaken!

Vilka aspekter måste övervägas innan man vet att man har den bästa vinkelhaken?

Innan du väljer en vinkelhake är det viktigt att du överväger ett antal aspekter. Det finns många olika modeller, storlekar och material. Det är därför vi har förklarat några relevanta aspekter av problemet i nästa avsnitt av den här guiden. Fortsätt läsa för att få svar på de vanligaste frågorna.

Gör inte ditt liv svårare än det är! Använd en vinkelhake när du mäter.

Vad är en vinkelhake?

Vinkelhake är verktyg som har använts av snickare och metallarbetare sedan urminnes tider. Inom dessa yrken används de vanligtvis för att mäta och märka material bitar så att de blir så raka som möjligt efter kapning eller tillverkning. De används också för att mäta och rita vinklar.

vinkelhakar består av ett brett blad, ofta av stål eller brons, och har ofta ett trä- eller handtag av stål. Handtagets insida är säkrad med en metall remsa för att säkerställa att pallen förblir orörlig och är korrekt inriktad i 90°.

Vilken delar är en vinkelhake gjord av?

Vinkelhakar kan ha olika former. Modellerna som används på ritbrädorna är vanligtvis i form av en likbent triangel, medan vinkelhakarna som används av snickare vanligtvis har en “L”-form. En liknande egenskap är att båda kvadraterna är utformade för att ta formen av en 90º vinkel. Detta är nödvändigt eftersom de främst används för att kontrollera vinklar vid till exempel kapning eller montering av en träbit.

En vinkelhake som mall för att mäta en vinkel ska placeras så att den gör hörn och hörn. Dessutom behöver du alltid någonting att kontrollräkna med. I vissa fall har haken även en gradskiva. Nedan förklarar vi för dig vad de olika delarna av en vinkelhake är:

 • Vinkel: Det obestämda segmentet av ett plan som begränsas av två linjer som går genom två plan från samma punkt. Formen på en likbent triangel som kvadraten har bildas av en vinkel på 90º och två på 45º.
 • Hörnpunkt: Den punkt som markerar kopplingen mellan segmenten som bildar ett hörn. Det vill säga, det är den punkt där minst tre ansikten möts, till exempel på toppen av en pyramid.
 • Skala: Den ordnade sekvensen av värden med samma egenskaper. När det gäller vinkelhakar brukar parentesen visas avläsningarna på en av sidorna av konsolen. Numreringen är vanligtvis enligt det metriska systemet, även om vissa modeller har en skala i det kejserliga systemet.

Hur använder man en vinkelhake?

Hur vi använder vinkelhakar beror på vilket ämne du vill mäta eller designa. Till exempel kan du använda en vinkelhake för ett snickeri projekt där du behöver forma hörn. Eller i metallurgi för att markera bitar för skärning eller svetsning.

Andra applikationer som design och ritning kräver en kombinerad användning. Normalt används vinkelhakar i kombination med en rit triangel. I så fall fungerar det ena instrumentet som ett stöd för det andra. Båda verktygen är mycket enkla att använda. Du flyttar kvadraten längs axeln som utgör verktyget.

Vad är skillnaden mellan en vinkelhake och en triangel?

En vinkelhake och en rit triangel är båda mätinstrument. Båda har en rätvinklig triangelform. Den stora skillnaden ligger dock i formen: en kvadratisk kvadrat är en likbent triangel (de har två lika sidor). En rittriangel är å andra sidan en skalenlig triangel (du har tre olika sidor). Nedan förklarar vi skillnaderna ytterligare:

Triangel

Triangel Likbent triangel (två sidor med samma längd) Ojämn triangel (alla sidor är olika)

Hörn Ett hörn på 90º och två på 45º Ett hörn på 90º, ett annat på 60º och ett annat på 30º

Användning Rita vinkelräta och lutande linjer Används vanligtvis bredvid kvadraten för att rita vinkelräta och parallella linjer

Pris Genomsnittet på dessa är viktigt. Det är viktigt att tänka på att genom att använda verktygen tillsammans kan vi lättare rita vinkelräta och parallella linjer.

Vad används en vinkelhake till?

vinkelhakar, tack vare sin form, är mycket användbara för att rita vinkelräta linjer och linjer med 45º lutning. Dessa ramper används på landningsbanor som kräver användning av Civilare-perspektivet. Vinkelhaken måste stödjas av en linjal, som fungerar som ett landmärke när man ritar.

På samma sätt är det möjligt att rita linjer med det horisontella sol axlar vid 45º enligt militärt perspektiv. För detta behöver vi stöd av en linjal i horisontellt läge, för att rita den vertikala axeln och de två axlarna i horisontalplanet i 45º. I detta perspektiv är koordinaterna på motsvarande axlar.

Vilka typer av vinkelhakar finns det?

Det finns olika typer av hakar, beroende på vilket material de är gjorda med. Den vanligaste typen är vinkelhakesfästen gjorda av en viss typ av stållegering. Dessa verktyg innehåller vanligtvis också trä- eller plast element i sina handtag och stopp. Dessa element visas vanligtvis i rutor som används vid utformningen av tekniska ritningar.

Nedan är en lista över de olika typerna av hakar som finns:

 • Hörn fäste: Används i arkitektur. Det är en balk eller metall remsa, böjd i rät vinkel. Den används för att förstärka hörn.
 • Sväng krok: Instrument som består av två linjaler, som roterar fritt. Det gör det lättare att rita och mäta vinkelräta vinklar. Den används för att rita konvergerande linjer. Finns även i en “T”-form.
 • Timmermans hake: Den vanligaste typen och därför lätt att hitta i butikerna. Finns i olika former och storlekar. De är vanligtvis gjorda av stål eller trä, beroende på användning. Du kan mäta i centimeter eller tum.
 • Universell hake: Något mindre vanlig än den tidigare arten. Multifunktionellt verktyg med olika mät möjligheter. Den största skillnaden är att den ofta innehåller en rittriangel inuti. Detta verktyg är idealiskt för att göra hål för upphängning.

Vilket material är en vinkelhake gjord av?

Traditionellt gjordes hakar av trä. Verktyget har använts sedan urminnes tider. Dess uppfinning tillskrivs Pythagoras. Länge gjordes hakar av trä. Dess användning i konstruktion och snickeri har gjort det möjligt för verktyget att utvecklas. Mer resistenta material används idag.

Man bytte från traditionella modeller av trä till metall modeller. I många fall är en av sidorna gjord av metall. Denna sida fästs sedan på träet för att uppnå en solid 90º vinkel. För närvarande används rostfria stållegeringar som är ännu mer motståndskraftiga. Plastmaterial används för de hakar som används av designers och tecknare.

Vad bör du tänka på när du köper?

När du väljer en vinkelhake är det viktigt att du överväger ett antal aspekter. Nedan presenterar vi en guide med de viktigaste köp kriterierna. Ta dig tid att läsa noga, det finns många olika modeller och märken på marknaden. Om du vill ha kvalitetsverktyg, tänk noga på följande kriterier:

 • Material
 • Användande
 • Vikt och storlek
 • Design
 • Recensioner

De flesta av de modeller som nämns i rankningen är gjorda av en viss typ av stållegering. Dessa verktyg är tillverkade för att hålla så länge som möjligt och för att klara även de tuffaste uppgifterna. Vi rekommenderar att du väljer en modell av rostfritt stål.

Vissa modeller, de lite mer traditionella typerna, har även trä detaljer. Även vinkelhakar gjorda för snickare innehåller vanligtvis trä. Även om dessa generellt är resistenta och rejäla krokar har de också ett lite mer hantverksmässigt utseende. Modeller utformade för att designa och rita hörn har vanligtvis plasthandtag, vilket gör arbetet bekvämare. Metall hakarna är resistenta och håller länge.

Användande

Fundera noga på hur du vill använda vinkelhaken innan du väljer modell. Det är till exempel inte samma sak att använda en vinkelhake på ett arkitektkontor som det är på en mekanisk verkstad. Beroende på intensiteten i användningen och arbetets hårdhet bör du leta efter mer eller mindre motståndskraftiga material.

Krokar i rostfritt stål är vanligtvis designade för intensiv användning i mer “aggressiva” miljöer. Om det är den här typen av miljö du behöver haken för, titta också på den tryckta skalan och se om den inte slits ut. Om du behöver haken för en lättare användning, som för att designa och rita hörn, behöver du inte oroa dig för materialen.

Visste du att haken är ett verktyg som har använts sedan urminnes tider? De användes för att mäta allt möjligt under lång tid.

Vikt och storlek

Vinkelhakar är i allmänhet inte tunga. Men modeller gjorda av stållegeringar kommer att uppväga de som är gjorda av plast. Återigen, vi rekommenderar att tänka på hur du ska använda haken. Detta avgör också om du behöver en lätt eller tung krok.

Om du räknar med att använda haken mycket och länge, välj en lätt modell som är bekväm att använda.

Storleken på vinkelhaken är också viktig. Titta noga på vad du behöver. Även om vinkelhakes fästen i allmänhet är 200 mm långa finns det även större och mindre varianter. Välj ett verktyg som passar perfekt för ditt jobb.

Design

Utformningen av en hake kan vara väldigt olika. Till exempel ser snäckor som används i skolor i matematiklektionerna annorlunda ut än de som används av snickare. Det första slaget har alla sidor i en triangel, medan det andra slaget vanligtvis bildas av en vinkel och två sidor. På så sätt kan du använda insidan av hörnet för att ta mått och markera punkterna för snitt och hål.

Universella vinkelhakar har ofta mer komplex design. Den anslutande delen av vinkeln är vanligtvis justerbar, vilket gör att du kan öppna och stänga den för att mäta fler vinklar. Det finns modeller med trähandtag, medan andra är hållare av plast. Slutligen, vissa hakar har digitala mät element.

>>> Är du intresserad av köksblandare? Klicka här.

Recensioner

När du köper något på nätet är det viktigt att titta på andra köpares åsikter. Det är nästan alltid riskabelt att köpa en produkt utan kommentarer. Så denna faktor är väldigt viktig när du gör ditt val, eftersom det är det enda sättet att veta vad produkten du vill köpa faktiskt är och om det är värt det.

Förutom de övergripande betygen bör vi också titta på de innehållsmässiga kommentarerna från andra användare. Vid det här laget kan vi upptäcka mycket användbar information om material och tekniska specifikationer. Andras kommentarer ger vanligtvis mycket fullständig och detaljerad information om produkten som du inte hittar någon annanstans.

Varför är det smart att använda en vinkelhake?

En vinkelhake är ett platt verktyg i ett stycke tillverkat av aluminium eller stål som består av två armar: en större, längre arm som kallas “bladet” inställd på 90 grader till en kortare, smalare arm som kallas “tungan”.

Båda vinkelhakarna är enkla men mångsidiga verktyg som är nödvändiga för att kapa takbjälkar. Läs vidare för att lära dig grunderna i hur du skär en takbjälke med både en triangel och en vinkelhake i tre enkla steg.

Använda en vinkelhake

Vinkelhake har en rutad kant som används för mätning samt en diagonal skala, en brädfotsskala och en åttkantig skala. Den kan också användas för att göra kvadratiska snitt och för att kontrollera 90 graders vinklar.

Steg 1 – Ta fram vinkelhaken

Lägg en vinkelhake platt på brädan nära ena änden, så att det horisontella bladet är i linje med kanten på brädan vid 30cm och den vertikala tungan är i linje med taklutningen.

Steg 2 – Spåra lod snittet

Först, spåra lod snittet och nivå snittet för takfoten på brädet längs bladet och tungan. Genom att känna till bredden på överhänget kan du skjuta vinkelhaken längs kanten av brädan och lägga ut skåran – eller “fågelmunnen” – på samma sätt.

Tänk på att när takbjälken installeras på taket blir ett “plan” snitt horisontellt och ett “lod” snitt är vertikalt.

Steg 3 – Skär takbjälken till längd

Fortsätt att skjuta vinkelhaken längs brädet i samma vinkel så att loppet (det totala spännet på takbjälken) avtrappas i horisontella steg om 30 cm. Använd den vertikala tungan för att ritsa lod snittet för nock brädan och klipp ut takbjälklaget.

Använda en triangel

Triangeln är ett triangulärt verktyg med linjal markeringar längs kortsidan vinkelrätt mot staketet. Det finns även grader markerade i 1-gradssteg och markeringar som motsvarar taklutningen för vanliga och höft-/dal sparrar längs hypotenusan.

Steg 1 – Hitta taklutningen

För att använda en triangel för att göra ett vinklat snitt på en takbjälke, justera helt enkelt vridpunkten vid snittets korta punkt. Vrid vinkelhaken runt vridpunkten tills brädans kant är i linje med önskad taklutning.

Steg 2 – Hitta vinkeln för nivå- och lod snitten

En linje ritas längs linjal kanten, vilket ger ett lod snitt. För att göra ett jämnt snitt, använd triangelns räta vinkel för att rita en linje i 90 grader var som helst längs denna linje.

Steg 3 – Använd original linjerna som referenser för att skapa ett mönster

Du har nu både nivå- och lodlinjer som du kan skapa ett mönster av för de andra parallella snitten. Genom att känna till längden på överhänget och avståndet från det inre hörnet av plattan (vid mynningen) till den långa spetsen på takbjälken (toppen av åsen), kan du spåra ut det fullständiga mönstret.

Vad måste man veta om vinkelhakar?

allt du behöver veta om vinkelhakar.

Det här är verkligen den typen av verktyg du behöver i din verkstad, eller till och med flera, av olika längd, så här är allt du behöver veta om vinkelhakar. samt några referenser som vi rekommenderar…

Mät med en vinkelhake

Som namnet antyder tillåter vinkelhake att man kan göra mått för att göra träbitar, men den kan också användas för metall, även om andra verktyg kommer att vara mer lämpliga.

Vinkelhakar används främst för att mäta/överföra en rät vinkel på en träbit. Men eftersom det är praktiskt och exakt kan det också användas för att ta eller markera mätningar över små avstånd. Men vissa modeller går längre…

Men med utvecklingen av varumärken har våra farfäders rutor förändrats mycket, de kan också tillåta dig att uppnå: 45° vinkelmått, 45 graders vinkelmätning, Parallella markeringar, tack vare perforerade hål längs linjalen, Hörnmått, med en integrerad gradskiva och Gradskiva på en vinkelhake.

Det finns många stora märken som har gjort gradskivor och andra märken har också investerat i utbudet av dessa produkter, erbjuder mer utvecklade rutor och erbjuder massor av små praktiska tips dagligen. Vi tänker så klart på de som finns på den svenska marknaden, som är känt för dessa fiffiga verktyg.

Hur väljer man den bästa vinkelhaken?

Här kommer några tips för att välja rätt vinkelhake samt ett urval av produkter som vi rekommenderar…

Kriterierna

Här är några saker att tänka på för att välja rätt modell.

 • Precisionen
 • Kvaliteten
 • Längden
 • Parallell spårning
 • Gradskiva

Huvud kriteriet för en vinkelhake är förstås dess precision, även om den inte syns vid första anblicken kan vi säga att du måste tänka på att alla modeller inte är skapade lika. Vi råder dig därför att investera i toppmärkesverktyg för att vara säker på ett bra förhållande mellan kvalitet och pris.

Kvaliteten

Med precision är det också nödvändigt att titta på linjalens sammansättning, och särskilt av examen. Visserligen har vissa modeller sin gradering tryckt på färgen på linjalen, så om färgen är skadad, graderingen också. Vi råder dig därför att välja en vinkelhake vars gradering är laser graverad direkt i metallen, garanterad livslängd…

Längden

Sedan kommer längden, den kan variera beroende på modell, vi kan hitta mellan 75 mm och 500 mm.

Själv använder vi mina två fästen väldigt ofta, den första är 200 mm och den andra är längre än 500 mm. Dessa två modeller tillåter mig att utföra olika mätningar/spårningar, de kompletterar inte perfekt.

Parallell spårning

Om du också vill rita linjer parallellt med kanten, inga problem, dess rutor har en linjal perforerad med hål varje centimeter och ett stopp för att hålla kvadraten. Så du kan sätta en penna i hålet som motsvarar önskat mått och du skjuter helt enkelt vinkelhaken längs stödet.

Gradskiva

För att mäta andra vinklar än 90° och 45° har vissa modeller en liten inbyggd gradskiva, detta kan vara ganska praktiskt.

För att göra det enklare att utföra har vissa modeller en avtagbar propp, vilket gör det lättare att utföra arbete med en vinkelhake inuti monteringar.

3D rutor

Som namnet antyder är de 3D-versioner av klassiska rutor, det vill säga de tillåter att en rät vinkel överförs till flera sidor av samma trästycke. Den här typen av verktyg är därför mycket praktiska och kan vara till stor nytta, speciellt när du ska skära stolpar…

Varför ska vinkelhakar av trä förvaras på torra ställen?

Förändringar i luftfuktighet gör att träet “fungerar”. Hög luftfuktighet ökar dess volym, medan låg luftfuktighet minskar den.

Metall grenen på en ECE-precisions vinkelhake är nitad på trädgrenen. För att säkerställa en exakt och konstant vinkel bör det inte finnas något glapp i monteringen. Om vinkelhaken förvaras på ett fuktigt ställe och träet expanderar är fogen under enorm påfrestning och vinkelhaken kanske inte längre sitter rätt. Detta kan ibland ses på parentes som har lagrats felaktigt. Efter att ha nitat ihop de två delarna kommer tillverkaren att slipa träet för att säkerställa en slät, plan yta. Om träet har expanderat kommer nitarnas huvuden att sänkas ner en bit i träet.

De flesta tillverkare gör allt den kan för att minimera den här typen av problem. Träet är noga utvalt. Han måste ha en rak tråd och vara mogen. Det måste förvaras och torkas noggrant innan det omvandlas till ett verktyg. När verktyget är färdigt förhindrar en lackfinish, på kort sikt, att träet absorberar för mycket fukt.

Efter köp är det kundens ansvar att se till att vinkelhaken fortsätter fungera som den ska, detta genom att förvara det på en torr plats. En ouppvärmd eller endast ibland uppvärmd källare är nästan alltid för fuktig för förvaring, och en ouppvärmd bod är aldrig en bra plats. Om så är fallet med ditt snickeri är det mycket bättre att behålla dina värdefulla mätverktyg i huset.

Du kan inte lita på dina intryck av fukt. Men du behöver ingen hygrometer för att veta att det är för mycket. Om det bildas lätt rost på ett stål som inte är rostfritt är luften för fuktig!

Ska man testa sin vinkelhake innan man köper den?

Ett annat tips: det är en bra idé att kolla vinkelhaken direkt efter köpet. Det enklaste sättet är att hitta en yta med rak kant. Sträck en bit snöre längs kanten för att se till att kanten är rak (antalet kanter som ska vara raka men inte är otroligt). Placera trädgrenen mot den raka kanten med metall grenen på den plana ytan. Rita en Penn linje längs metall kanten. Vänd nu på vinkelhaken så att den andra sidan av grenen vilar på ytan. Om linjen exakt följer kanten på grenen har kvadraten en sann rät vinkel. Det är en bra idé att upprepa testet för att vara säker, eftersom att ändra vinkeln på pennan när du till exempel ritar linjen kan ge fel resultat.

Slutsats

Nuförtiden förväntas det för personer som tänker köpa en produkt att gå direkt till produkt recensioner som sammanställts av experter på den produkten. Detta görs för att undvika att slösa resurser på att köpa fel produkt eller till och med bli lurad. Att välja den perfekta vinkelhaken är inte undantaget från detta. Därför, innan du köper en vinkelhake, se till att du överväger produkt checklistan och beskrivningarna med stor noggrannhet. Tipsen i den här guiden och recensionen bör hjälpa dig att bara göra rätt val!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top