Det bästa ogräsmedlet 2023 – Test av ogräsmedel

[tabell]

Klicka här för att se ogräsmedel.

Bästa ogräsmedlet 2023

Att ha ett bra ogräsmedel är väldigt viktigt för alla husägare som har en trädgård. Att kunna eliminera skadligt och fult ogräs är en av grunderna för att ens trädgård ska se fin ut. Ogräsmedel är även bra då de finns i miljövänliga versioner. Detta möjliggör en fin och hälsosam trädgård samtidigt som man inte behöver känna dåligt miljösamvete.

Det är dock faktiskt inte det enklaste att hitta det bästa ogräsmedlet på nätet. Ofta lyfter butiker fram positiva aspekter med sina produkter men undviker att skriva om de negativa. Detta leder till att det kan vara svårt att få en bra helhetsbild över hur bra en produkt faktiskt är, vilket i sin tur kan göra det svårare för dig som köpare att göra ett bra val. Dessutom finns det flera olika bra ogräsmedel inom olika prisklasser, och beroende på vilken budget du har kan det bli svårt att veta exakt vilket ogräsmedel du ska köpa.

Det är här vi på hantverksproffset.se kommer in i bilden. Vi har sammansatt denna köpguide för att hitta det bästa ogräsmedlet för dig och dina behov. Detta kan vi göra genom att genomföra vårt eget onlinetest av ogräsmedel, samt genom att utgå från våra egna erfarenheter och kunskaper om olika varumärken. Med hjälp av vår komplexa och övergripande köpguide för ogräsmedel kan du garanterat köpa det bästa ogräsmedlet. Om du vill slippa allt jobb med att leta upp produkter själv kan du annars gå direkt via vår tabell ovan, där vi har valt ut de bästa ogräsmedlen inom olika prisklasser och kategorier.

Köpguide för bäst i test ogräsmedel 2023

Som vi nämnde ovan kan det vara väldigt svårt att köpa det bästa ogräsmedlet på nätet. När du ska välja det bästa ogräsmedlet för dig finns det ett stort antal aspekter att räkna in, allt från fördelar och nackdelar med ogräsmedel du tittar på men även dina egna behov och önskemål. Nedan hittar du allt du behöver tänka på när du köper det bästa ogräsmedlet 2023:

 • Effektivitet
 • Säkerhet
 • Användning
 • Vattenmotståndighet
 • Storlek
 • Kemikalierna du behöver
 • Ingredienser
 • Organiskt kontra oorganiskt
 • Pris
 • Selektivitet

Effektivitet

Ogräsangrepp är ett problem som måste hanteras snabbt och skoningslöst. Det kan sänka det estetiska värdet på din bakgård eller gräsmatta på framsidan och slösa bort alla ansträngningar du har lagt ner för att göra den vacker. Så det första du kommer att titta på är hur effektiv en ogräsdödare är och om den har en långsiktig inverkan på att förhindra framtida ogrästillväxt. Den första metoden för att kontrollera effektiviteten hos en produkt är att se om den har alla rätt kemikalier. Om du vill bli av med ogrästillväxten snabbt, kommer du att behöva några potenta ingredienser. Några av de mest potenta ogräsdödande kemikalierna är glyfosat och imazapyr. Leta efter båda dessa ingredienser i produkten du väljer.

Säkerhet

När det kommer till det bästa ogräsmedlet för gräsmattan, måste du komma ihåg att vara säker och inte utsättas för farliga kemikalier som kan orsaka allvarliga hälsokomplikationer. Så leta efter komponenterna som följer med produkten, till exempel munstycken och ryggsäckar och allt annat som kan hjälpa dig att spraya kemikalierna med minimal exponering.

Användning

Det finns två typer av applikationer du kan förvänta dig när det gäller en ogräsbekämpning – en fungerande eller koncentratlösning. Koncentrerade ogräsmedel är icke-utspädda formler som du måste omvandla till en fungerande lösning eftersom att köpa en fungerande lösning i sig kan vara ganska dyrt. Men vissa förstklassiga produkter erbjuder ett snabbt och enkelt sätt för dig att omvandla koncentrat till en fungerande formel. Allt du behöver göra är att blanda herbiciden med en liter vatten, och voila, du har slutfört jobbet.

Vattenmotståndighet

Att gå på en billig ogräsdödare verkar verkligen attraktivt, men det kommer med ett rejält pris, lösningen är inte vattentät alls! Och det betyder att om det regnar kan du behöva vänta tills gräsmattan torkar och sedan applicera ogräsmedel igen, vilket slösar bort timmar. De bästa herbiciderna är regnfasta, snabbtorkande och långvariga.

När du tittar på produktbeskrivningar för ogräsdödare, kommer du att se termen “regntät” kastas runt en hel del. Den här termen beskriver i princip hur lång tid det tar för din ogräsdödare att vara resistent mot regn. Som du kanske antar kan regn och vatten späda ut en kemikalie och göra att den blir mindre effektiv. Tja, samma logik gäller för ogräsdödare. Om det börjar regna för tidigt efter att du har använt ditt ogräsmedel, kan ditt ogräsmedel vara så utspädd att den inte dödar ogräset som den borde. Det betyder att du förmodligen måste använda den igen inom några dagar ändå. Om du bor i ett särskilt regnigt eller fuktigt område i landet, vill du ha en ogräsdödare som har en mycket kort regnskyddsperiod. Vissa kan till och med skryta med att de är regnsäkra på bara 10 minuter. Det kan också hjälpa att anstränga sig för att undvika att använda ogräsdödare på dagar där regn potentiellt är i prognosen.

Storlek

Det är en viktig aspekt av en ogräsdödare, och när det kommer till storlek måste du komma ihåg två viktiga saker, hur stort ditt ogräs är och proportionerna av ditt ogräsmedel. Du kommer att bestämma antalet herbicider du måste använda i linje med storleken på din gräsmatta, och mer specifikt, storleken på det drabbade området. Om du har en stor gräsmatta men en liten mängd ogrästillväxt behöver du kanske inte en större herbicid. Men om din gräsmatta är liten och angripen, kommer du att behöva mycket! Lyckligtvis finns ogräsbekämpningsmedel i en mängd olika storlekar.

Kemikalierna du behöver

Även om vi pratade om styrkan hos de kemikalier du behöver för att eliminera ogrästillväxt, är det som är ännu viktigare att du bör säkerställa säkerheten för din familj och ditt husdjur. Visst, glyfosat är en potent kemikalie, men enligt forskning kan ingredienserna vara cancerframkallande som kan leda till symtom associerade med cancer. Så du måste vara försiktig, men det finns ingen anledning att oroa dig eftersom du kan välja helt ekologiska ogräsmedel.

Herbicider är tekniskt sett namnet på de kemikalier som utgör en ogräsdödare, men de har blivit synonyma med ogräsmedelsblandningen som behandlar dem. Det finns ett antal olika ogräsmedel, och den allmänna regeln är att ju högre ogräsmedelsprocent desto starkare ogräsdödare. Den vanligaste herbiciden är glyfosat, som står för kraften i nästan alla kommersiellt producerade ogräsdödande produkter. Glyfosat har fått lite värme på sistone för dess potentiellt skadliga effekter på miljön och människorna som använder dem. Som ett resultat har naturliga ogräsdödare ökat i popularitet och effektivitet.

>>> Är du intresserad av lövsugar? Klicka här. 

Ingredienser

Du kommer att märka att de flesta ogräsmedel har en gemensam ingrediens: glyfosat. Detta anses vara en icke-selektiv och systemisk herbicid. Det betyder att den dödar nästan vad som helst på sin väg och kommer faktiskt att döda växter ner till roten. Så det här är inte den typen av ogräsmedel som du vill spraya på hela din trädgård, eftersom det kommer att döda ditt gräs också.

Men glyfosat är också mycket farligt om du kommer i kontakt med det. Du måste vidta särskilda försiktighetsåtgärder för att undvika alla typer av kontakt med denna farliga kemikalie. Det inkluderar att bära skyddsglasögon för att förhindra att det stänker i dina ögon, att bära handskar för att förhindra att det rör vid din hud och att bära en mask för att undvika att andas in det. Det är också en bra idé att hålla barn och husdjur borta från området i flera dagar eller veckor. Detta är en mycket giftig kemikalie och du vill inte ha oavsiktlig kontakt eller förtäring av dina älskade barn eller husdjur. Här är en titt på några av de andra ingredienserna du kan hitta i din ogräsdödare.

Diquat är en ingrediens som fungerar snabbt och anses vara ett kontaktogräsmedel. Du kommer att se resultat snabbt, men ogräset kommer förmodligen att växa tillbaka eftersom du inte dödar dem ner till roten. Ättiksyra: Det här är faktiskt bara vinäger. Det är känt för att ge mycket snabba resultat utan att behöva starka kemikalier, men det kommer förmodligen att döda ditt gräs samtidigt. Uppenbarligen finns det andra ingredienser som också är vanliga. Det bästa är att vidta säkerhetsåtgärder oavsett vad för att skydda dig och din familj från farorna med dessa skadliga kemikalier.

Organiskt kontra oorganiskt

Oavsett om du köper en organisk eller oorganisk ogräsdödare beror allt på personliga preferenser. Ekologiska ogräsdödare är bra eftersom de kommer från helt naturliga ingredienser och är mindre skadliga för miljön och människor. Det betyder att de är ett mycket säkrare alternativ om du har barn och husdjur som springer runt i din trädgård. Problemet är att de är lite dyra. Kemiska ogräsdödare tillverkas i labbmiljö och är mycket starkare och mycket kraftfullare än vanliga ekologiska ogräsmedel. De kan rensa upp ditt ogräs snabbt utan frekventa omappliceringar. Problemet är att de kan vara farliga om de vidrörs eller andas in.

Pris

Det råder ingen tvekan om det: Ogräsdödare kan vara lite dyra. Men allt beror på om du tänker smart eller inte när du köper din ogräsdödare. Här är en titt på vad vi menar med det uttalandet. Köp baserat på hur mycket täckning du behöver. För de flesta produkter får du något av en rabatt om du köper i lösvikt. Så, det är mer meningsfullt att köpa några liters behållare med ogräsmedel än flera mindre flaskor med ogräsmedel.

Tänk på extra kostnader. Många ogräsdödare kommer bara med själva vätskan, inte sprutmunstycket eller tanksprutan. Om du har en budget inom gräsvård, se till att du tar hänsyn till dessa extra kostnader också. Fokusera mer på användarrecensioner. Du kanske tror att du sparar massor av pengar på en produkt, bara för att inse att den inte alls är effektiv. Ibland är det bättre att spendera lite mer pengar på en produkt som faktiskt gör vad du behöver den för att göra. Kom ihåg att du inte behöver köpa en galen mängd ogräsmedel för att täcka hela din trädgård. Du behöver bara så mycket för att rikta in problemområdena (där ogräset finns).

Selektivitet

En “selektiv” ogräsdödare är tänkt att bli av med endast “utvalda” växter, och en “icke-selektiv” ogräsdödare torkar ut allt den rör vid. Selektiva ogräsdödare riktar sig mot vissa planer, så du bör veta vilka typer av ogräs som växer på din trädgård. De vanligaste typerna av ogräs varierar efter region, men de kan delas in i två allmänna kategorier:

Skillnaderna mellan de två är groningsperioder, överlevnadstid och växtstruktur. Maskrosor och klöver, till exempel, är bredbladiga ogräs, och krabbgräs och sir är gräsbevuxen gräsmattaogräs. En ogräsdödare som kan döda bredbladiga marktäckare kan vara ineffektiv på krabbgräs. För den genomsnittlige trädgårdsmästaren är det bra att avgöra vilken kategori av ogräs som växer i din gräsmatta så att du vet komplexiteten i deras rotstrukturer och hur du bäst kan döda dem. Selektivitet har potentialen att försvaga en ogräsdödare (även om det kommer att rädda ditt gräs), och när vi försökte avgöra vilken ogräsdödare som var bäst totalt sett testade vi både selektiva och icke-selektiva ogräsdödare.

Herbicider klassificeras också efter deras selektivitet. Vissa herbicider är utformade för att bekämpa ett brett spektrum av ogräs, medan andra är utformade för att bekämpa specifika typer: Selektiva herbicider Icke-selektiva herbicider. Selektiva ogräsdödare är formulerade för att bekämpa specifika ogräs eller ogräskategorier, med hjälp av kemikalier som är giftiga för vissa arter men mindre giftiga för andra.

Betraktade som “Albert Einstein i ogräsdödarvärlden” har selektiva herbicider förmågan att “välja ut” de ogräs de dödar – normalt bredbladiga – genom att kunna skilja mellan växternas kärlsystem. Följaktligen är selektiva ogräsdödare ofta det mest populära valet av ogräsdödare för gräsmattor och andra stora gräsytor. Kallas även “bredspektrum” ogräsmedel och dödar praktiskt taget varje växt de kommer i kontakt med. Används ofta på kraftigt igenväxta, täta områden. Bör inte appliceras på blåsiga dagar eftersom det är stor sannolikhet att förorena andra områden.

Lista över de bästa ogräsmedlen 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av ogräsmedel

Selektiva ogräsmedel

Detta är den vanligaste typen av ogräsdödare – dödar bara vissa arter. De riktar sig vanligtvis till bredbladiga ogräs och är lämpliga för stora gräsytor och orsakar vanligtvis inte skador på gräset. Vissa selektiva herbicider kan dock vara skadliga för en viss typ av gräs (detta är vanligtvis produkter som är inriktade på säd och buskar), se till att kontrollera innan du köper en produkt. Selektiva ogräsbekämpningsmedel verkar genom att stimulera tillväxt i ogräset som inte kan upprätthållas. I själva verket “växer ogräset ihjäl sig”. De tar lite tid att arbeta – möjligen upp till 4 till 6 veckor – långsammare när det är kallt, snabbare vid bra växtförhållanden, varm, fuktig jord och när ogräs växer aktivt. En ansökan kan pågå under en hel säsong.

Icke-selektiva ogräsmedel

Smeknamnet “bredspektrum” ogräsmedel, dessa dödar de flesta av de växter som de kommer i kontakt med. De är mest populära för att ta bort ogräs som växer på hårda landskap: i trottoarer, uppfarter och andra skrymslen och vrår.

Kontakt-ogräsbekämpare

Som namnet antyder, dödar just denna herbicidämnet ovan jord som det kommer i kontakt med. Upprepade doser kan behöva appliceras för att helt döda ogräspopulationen. Vanligtvis klassificeras kontaktherbicider som icke-selektiva. Kontaktogräsmedel fungerar på kontakt med växtens blad. De börjar verka så snart de appliceras på anläggningen. Efter så lite som 10 minuter är vissa behandlingar ogenomträngliga för regn. De är snabbverkande – bladen blir gula sedan bruna och allt är över på några dagar. Nya plantor kan planteras eller sås frön direkt efter att den första appliceringen har torkat på ogräslöven, vilket kan ta så snart som 24 timmar för vissa typer av växter. Kontaktogräsmedel är det perfekta valet för att döda ettåriga ogräs och “bränna bort” lövverket på fleråriga ogräs.

Systematiska ogräsmedel

Denna typ av stark ogräsdödare färdas ner med roten till ogräsets underjordiska system (när den appliceras direkt på den lummiga delen ovan jord). Systemiska ogräsmedel är effektiva för att bryta ner ogräset, men de gör det långsammare än andra. Systemiska ogräsmedel dödar inifrån och ut. När de sprayas på bladen absorberas de och rör sig runt växten för att döda hela växten – inklusive rötterna. Detta gör dem till det perfekta svaret för fleråriga och svårbekämpade ogräs. Penetration genom bladen tar lite tid och effektiviteten kan minska om det regnar inom 6 timmar efter applicering. Ett så här grundligt arbete tar tid. Ogräset ska stå ostört i en vecka. Initiala effekter är normalt uppenbara inom 7 till 10 dagar och fullständig ogräsbekämpning inom 3 till 4 veckor.

Resterande ogräsmedel

Resterande ogräsbekämpningsmedel fungerar genom att skapa en ogräsdödande barriär i marken som förhindrar ogräsfrön att gro. Detta förhindrar att ogräset etableras i första hand. De hålls på ytan i flera månader och kontrollerar så ogrästillväxt under lång tid. Döden av det besprutade ogräset kan ta upp till 28 dagar, dock kan bara en applicering pågå en hel säsong. När området väl har behandlats ska det inte grävas eller störas på något sätt, eftersom den långvariga kontrollen kommer att minska. Kemiska ogräsmedel tar bort ryggvärken och det hårda arbetet med ogräsrensningen. De är också ett mycket effektivt sätt att bli av med ogräs – särskilt annars svårbekämpade, djupt rotade

fleråriga ogräs. Du måste överväga typen av ogräs och dess plats för att välja rätt ogräsmedel för ditt ändamål. Lägg märke till hur produkterna skiljer sig åt och välj det bästa alternativet för dig och din trädgård. Se också till att du tar rätt tid för maximal effekt. Olika ogräsmedel är speciellt framtagna för specifika ogräsrensningsuppgifter. När skickligt utvalt för att matcha jobbet i hand och användas med bil

Vanliga frågor om ogräsmedel

Vilka är de olika typerna av ogräsmedel?

Låt oss få den här missuppfattningen ur vägen just nu: Alla ogräsdödare är inte desamma! Faktum är att bara att köpa den första ogräsmedlet som ser bra ut kan faktiskt döda allt gräs i din gräsmatta eller leda till att ogräs växer ut igen på bara några korta månader. Selektiva herbicider: Denna typ av ogräsdödare kommer endast att rikta sig mot vissa växtarter. Så du behöver inte oroa dig för att din ogräsdödare av misstag dödar ditt gräs eller din trädgård av misstag.

Icke-selektiva herbicider: Dessa ogräsdödare dödar nästan vilken växt som helst i deras väg, inklusive din älskade gräsmatta. Du måste vara extremt försiktig med hur du använder dessa, eftersom oavsiktlig sprutning av en annan växt kan leda till dess död. Kontakt: Dessa ogräsdödare dödar bara den del av växten som sprayas. Du kanske dödar det envisa ogräset för tillfället, men deras ogräs frodas fortfarande och kommer förmodligen att få ogräset att växa ut igen inom kort.

Systemisk: Denna typ av ogräsdödare kommer faktiskt att tvinga växten att absorbera ogräsmedlet. Detta kan hjälpa till att döda växten som helhet, inklusive de irriterande rötterna. Även om en ogräsdödare har höga användarrecensioner och kommer från ett välrenommerat företag, betyder

Var kan man använda ogräsmedlet?

Eftersom de flesta ogräsdödare är icke-selektiva, vill du inte spraya dem på hela din fastighet om du inte vill döda ditt gräs samtidigt. För det mesta kommer du att använda ogräsmedel som en sorts punktbehandling för att rikta in dig på specifika områden med ogrästillväxt. Oftast inkluderar detta sprickor i din trottoar och uppfart eller områden som kantar din trädgårds stängsel. Men det finns också tillfällen där du vill använda ditt ogräsmedel i större portioner. Till exempel kan du ha en hel hage eller åker som är översvämmad av envis ogräs i stället för gräs. Det skulle inte vara vettigt att individuellt spraya varje ogräs i fältet. I så fall skulle du köpa en större kvantitet för att döda hela fältet på en gång.

Kan ogräsmedel döda gräs?

Många ogräsdödare är kända som icke-selektiva herbicider, vilket innebär att de dödar alla växter som de kommer i kontakt med. Vissa annonseras till och med som “ogräs- och gräsdödare”. Så att spraya hela din trädgård med den här typen av ogräsmedel kommer sannolikt att döda ditt gräs eller åtminstone få det att bli brunt. Om du letar efter masspridning av ogräs utan att döda din trädgård, kommer du att vilja använda selektiva herbicider.

Vilket ogräsmedel är säkert för husdjur?

Praktiskt taget alla ogräsmedel som innehåller kemikalier kommer att vara farliga för både husdjur och barn. Det betyder att bara gå genom områden som har besprutats med ogräsmedel kan orsaka olika typer av cancer och andra kroniska hälsotillstånd att utvecklas hos ditt husdjur. Om du har husdjur som ofta kommer i kontakt med din gräsmatta eller gillar att skära genom trädgården, är det viktigt att vara försiktig med att använda kemiska ogräsmedel. Många av dessa produkter har långvariga kvarvarande effekter på området de appliceras på. Djurägare bör vara försiktiga när de applicerar sådana produkter på platser där deras husdjur sannolikt kommer att gå eller slappa, eftersom de kan få i sig kemikalier direkt eller genom att slicka sina tassar och päls som har kommit i kontakt med ogräsmedlet.

Ekologiskt ogräsmedel kan vara ett bättre alternativ för djurägare eftersom dess föreningar tenderar att bryta ner snabbare och absorberas av marken.3 Det är dock fortfarande viktigt att läsa bruksanvisningen och överväga varningsetiketten på alla produkter du använder eftersom de potentiella effekterna kan variera beroende på de aktiva ingredienserna i varje formel.

När upphör ogräsmedel att fungera?

De flesta ogräsdödare kommer faktiskt att behålla sin kvalitet i åratal utan problem. Men allt beror på hur du förvarar din ogräsdödare. För bästa resultat bör du se till att ditt ogräsmedel förvaras på en sval och torr plats. Det skulle inkludera ett garage eller ett skjul som har temperaturreglering och fuktighetskontroll. Om du misslyckas med att förvara ditt ogräsmedel på rätt sätt kan den bli mindre effektiv.

Hur många gånger måste jag använda ogräsmedel?

Att bara spraya ditt ogräs en gång kanske inte gör susen om ogräset verkligen har tagit över din gräsmatta. Så omsprutning kan vara precis vad du behöver för att bli av med dem för gott. Kolla in etiketten för din ogräsdödare och se vad tillverkaren rekommenderar. Tänk på att de flesta ogräsdödare är avsedda att användas endast ett fåtal gånger per år.

Hur lång tid tar det innan ogräsmedlet fungerar?

Allt beror på vilken typ av ogräsmedel du väljer att använda. För det mesta kommer vissa ogräsbekämpare att börja visa några resultat av någon form på bara några korta timmar efter applicering. Andra ogräsdödare kan ta dagar eller veckor innan de börjar visa tecken på ogräsdöd. Men anta inte att du behöver applicera ditt ogräsmedel igen om du inte ser resultat snabbt nog. Ge det tid att få full effekt.

Är naturliga ogräsmedel effektiva?

Organiska herbicider kan vara framgångsrika som ogräsdödare.4 Formler sträcker sig från hemgjorda lösningar av destillerad vinäger till färdiga formler med kryddnejlikaolja, citronsyra och andra naturliga, aktiva ingredienser. Oavsett om du använder en hemmagjord ogräsdödare eller köper en organisk herbicid, är det viktiga att notera att dessa produkter är icke-selektiva. Medan vissa oorganiska ogräsmedel endast kommer att påverka specifika invasiva arter, kommer organiska ogräsmedel att döda alla växter inom applikationsområdet.

Vad ska man titta efter när man utvärderar ogräsmedel?

Ogräs är irriterande små rackare som helt enkelt inte försvinner. För att hitta det perfekta ogräsmedlet för din gräsmatta måste du känna till några tips och tricks för att hitta den som dödar ogräs mest effektivt. Effektiviteten är en av de bästa sakerna som en herbicidköpare bör se upp för. Några av delarna av en effektiv ogräsdödare för gräsmattor är dess långsiktiga inverkan och förmåga att förhindra framtida ogrästillväxt. Du kanske också vill kontrollera om ogräsmedlet har rätt kemikalier och potenta ingredienser som Imazapyr och Glyfosat.

Även om du har den mest fantastiska herbiciden som kan döda ogräs av alla slag, måste du se till att den också värdesätter din säkerhet. Kom ihåg att det är viktigt att oavsett vilken kemikalie som ogräsmedlet har, så ska produkten också ta hänsyn till användarnas överexponering för någon av dessa. Var noga med att leta efter ryggsäckar, munstycken och andra säkerhetsfunktioner, och överväg till och med att prova ett naturligt ogräsmedel. En annan sak du bör se upp med är produktens motståndskraft mot vatten. Även om du kan bli frestad att välja en billigare typ av ogräsdödare, kom ihåg att de flesta av dessa ogräsdödare inte är vattentäta. Ett icke vattentätt ogräsmedel innebär att du måste vänta på att din gräsmatta ska torka så att du kan applicera ogräsmedel igen.

>>> Är du intresserad av hoppborgar? Klicka här.

Hur använder man ett ogräsmedel utan att skada vilda djur?

Vissa ogräsmedel är mycket skadliga för trädgårdsidéer, särskilt de som innehåller mycket glyfosat. Tyvärr är detta en av ingredienserna som gör dem så effektiva att döda växter snabbt, så om du använder ett ogräsmedel som innehåller glyfosat, undvik användning när pollinerande insekter är upptagna med att göra sitt jobb under våren och sommaren. De är mer benägna att vara i fara om du sprejar produkten på växter de samlar in från, och ett bi kan ta detta gift tillbaka till sin bikupa med förödande resultat.

Tänk också på andra vilda djur som igelkottar och grodor som bor på marken och kan komma i kontakt med en besprutad växt. Om möjligt, dela bort området på uteplatsen eller uppfarten du behandlar för att hålla dem borta, och använd produkten på dagarna när nattdjur inte snusar runt efter mat. För ogräsdödare snabbverkande som fungerar inom en dag, måste du ta bort det döda ogräset med handskar.

Hur fungerar ogräsmedel?

Kvarvarande systemkontakt benämns vanligen som ‘jordverkande’ eller ‘dränka’ ogräsmedel Får tillgång till ogräsets inre struktur via rötterna Används i allmänhet endast i extrema fall på grund av den negativa effekt de har på jorden När den väl har applicerats anses jorden olämplig för odling i minst två år Lämpar sig bäst för att döda ogräs på hårda ytor som stigar eller drivningar Systemiska ogräsmedel går genom ogräsets kärlsystem ner till rötterna. Det kan ta mellan 7-28 dagar att träda i kraft. Fungerar bättre när ett ogräs är aktivt Mycket effektivt – stänger av ett ogräs mat- och vattentillförsel och dödar ogräset. Vanliga ogräsmedel som används i systemiska ogräsdödare: diklorfenoxiättiksyra, dicamba, sethoxydim och imazaquin.

Verkar på det gröna – stjälken och bladen på ett ogräs absorberas sedan av växten och förhindrar ytterligare fotosyntes. Appliceras idealiskt tidigt på dagen när ogräset är som mest aktivt på grund av fotosyntes. rötter från andra växter Du kan behöva applicera kontaktogräsmedel flera gånger, eftersom ogräsbekämpningen inte penetrerar plantans rötter. Det kan ta upp till 14 dagar innan det träder i kraft

Systemisk vs kontakt vs kvarvarande På grund av deras aggression och förmåga att infiltrera hela ogräset, är systemiska ogräsdödare det bästa ogräsmedelsvalet när man hanterar djupt rotade perenner som maskrosor och hamnogräs. Kontaktogräsmedel är bättre lämpade för mindre ettåriga ogräs men kräver generös täckning. Resterande ogräsmedel bör endast användas på hårda ytor och när användningen av systemiska ogräsmedel har visat sig misslyckas.

När ska man applicera ogräsmedel?

När du börjar söka efter det bästa ogräsförebyggandet kommer du att stöta på ogräsdödare före och efter uppkomst; du kan också stöta på förplantade och etablerade bestånd även om dessa är mindre vanliga. Att känna till skillnaderna mellan dessa typer av ogräsdödare och hur man korrekt använder dem under hela året kommer att ha en betydande inverkan på hur effektivt ditt ogräsmedel kommer att fungera under aktiva odlingsperioder.

Hur väljer jag det bästa ogräsmedlet?

Kemiska ogräsdödare delas i princip in i fem huvudtyper, och vilka du väljer beror på vilket ogräs du försöker bli av med och i vilken position du hittar ogräset. Systemiska ogräsdödare: Systemiska ogräsdödare tas vanligtvis in genom bladverket och sprids därifrån genom resten av växten till dess rötter. Detta ger ogräsmedlet en anständig stridsmöjlighet att döda hela växten. De tar vanligtvis längre tid att agera, men är effektiva mot de växter de är avsedda att döda. Dessutom hänger de inte i jorden efteråt, vilket betyder att det är säkert att plantera igen.

Kontaktogräsdödare: Dessa kraftfulla ogräsmedel förstör växtlivet och dödar alla delar de rör vid. Återigen tar de ett tag att arbeta – ibland veckor – men efteråt neutraliseras de av jorden. Icke-selektiva ogräsdödare: Dessa ultravåldsamma ogräsdödare tenderar att vara snabba och effektiva, men de förstör nästan allt de kommer i kontakt med, vilket påverkar både växterna och jorden. Det betyder att de är lite för effektiva för att användas i gräsmattor, bäddar eller bårder i de flesta fall, och är bäst att använda på uppfart och uteplatsogräs. Selektiva ogräsdödare: Dessa mer särskiljande ogräsmedel dödar endast en specifik växt eller typ av växt. De kan till exempel ta itu med ogräs som klöver eller maskrosor samtidigt som de lämnar gräset ifred. De flesta gräsdödare är selektiva.

Resterande ogräsdödare: Dessa ogräsmedel riktar sig mot jorden och dödar ogräs när de absorberas genom rötterna. De är effektiva och långvariga, men deras fantastiska kraft har ett pris, hänger runt i din trädgård och påverkar jordkvaliteten och framtida växttillväxt. Generellt sett bör du undvika att använda icke-selektiva eller resterande ogräsdödare överallt förutom vägar och uppfarter, om du överhuvudtaget måste använda dem. Kontakt- och systemiska ogräsdödare är säkrare så länge de appliceras noggrant, medan selektiva ogräsdödare är det bästa alternativet för besvärliga bäddar och bårder eller din gräsmatta.

Hur applicerar jag ogräsmedel?

Kontrollera instruktionerna. Om du använder en färdig spray kan du ta på dig några handskar och börja arbeta, och om det är ett koncentrat, häll det i en vattenkanna eller sprayer och späd blandningen enligt anvisningarna på flaskan. Kontrollera prognosen för att undvika ett skyfall som tvättar bort din ogräsdödare, eller starka vindar som kan blåsa tillbaka blandningen i ansiktet. Det är också värt att använda ogräsmedel på morgonen, eftersom detta ger de oönskade växterna gott om tid att absorbera lösningen och få fullt upp med att dö. Vissa ogräsdödare börjar verka inom 24 timmar, medan andra kan ta en vecka innan de har stor effekt. Bli inte frestad att ansöka igen utan att läsa instruktionerna. Om du, efter den angivna tiden, fortfarande har ihållande ogräs hängande där, är det vanligtvis ingen skada att ge dem ytterligare en dos för att avsluta dem.

Manuell ogräsborttagning kanske inte är praktiskt för stora gräsmattor och trädgårdar eller för områden som är bevuxna med många ogräs. I dessa fall kan du välja att använda herbicider. När du applicerar dem på rätt sätt är herbicider mycket effektiva för att eliminera ogräs. Herbicider finns i två huvudkategorier. Att hitta det bästa ogräsmedlet beror på hur du planerar att hantera ogräset.

Systemiska herbicider kommer in i växten genom rötter och blad och rör sig genom växtens insida. Kontaktherbicider dödar gräsmattaogräs utifrån och in. De attackerar de exponerade delarna av växten och dödar ogräset genom att minska dess förmåga att mata sig själv genom fotosyntes. Inom dessa två kategorier kan herbicider också vara selektiva eller icke-selektiva. Båda typerna inkluderar starka ogräsbekämpare. Typen du använder varierar beroende på vad du försöker åstadkomma och om ogräset är nära önskvärda växter eller inte.

Ytterligare information

Selektiva herbicider, när de appliceras enligt anvisningar från tillverkaren, dödar endast vissa växter. Ett bra exempel på ett bredbladigt ogräsmedel är en gräsdödare för gräsmatta som är utformad speciellt för att ta bort bredbladiga växter. Dessa produkter tar bort ogräset utan att döda den etablerade gräsmattan där ogräset växer, en egenskap som kan göra denna typ av ogräsmedel till den bästa gräsdödaren. Ungt, nysytt gräs skulle fortfarande vara mottagligt för herbiciden eftersom det inte skulle ha haft möjlighet att etablera sig helt.

Icke-selektiva herbicider dödar växter utan omdöme, vilket betyder alla växter de kommer i kontakt med. Om du använder icke-selektivt ogräsmedel på klöver som växer i en gräsmatta, kommer det att döda klövern, men det kommer också att döda allt gräs det kommer i kontakt med. När det gäller effektivitet kan denna egenskap göra en icke-selektiv herbicid till den bästa ogräs- och gräsdödaren.

Hur ska jag agera för att kontrollera ogrästillväxt?

Innan du tar något ogräsbekämpningsprogram är det viktigt att bestämma vilka typer av ogräs som växer i din gräsmatta. Detta beror på att varje sort kräver att du gör en annan process eller metod för att bli av med den. Det finns två typer av ogräsförebyggande produkter som du kan hitta på marknaden idag. En typ appliceras innan ogräset växer eller sprids och den andra appliceras när de växer aktivt. Att identifiera vilken typ av ogräs som växer på din trädgård gör det enkelt för dig att välja ut vilken typ av ogräsmedel du ska köpa. Till exempel är bredbladiga ogräs ganska lätta att identifiera eftersom de har breda blad av löv. De ser inte ut som din vanliga gräsmatta och de kan tas bort med hjälp av en selektiv ogräsbekämpningsmetod. Detta innebär att du specifikt måste använda en viss metod eller produkt som kan eliminera tillväxten av denna typ av ogräs i din trädgård.

Herbicidprodukter för bredblad finns i flytande och granulära former så du måste veta vilka som kan fungera bättre. En annan typ av ogräs är de gräsbevuxna. De är svårare att upptäcka eftersom de kan likna det vanliga gräset i din gräsmatta. Det är de som vanligtvis behandlas med herbicider. Det finns också andra kemikalier som används för att döda gräsbevuxen ogräs. De är lite starkare jämfört med de du lätt kan hitta på marknaden och kan behöva vissa försiktighetsåtgärder när du använder dem, annars kan de sluta med att döda inte bara ogräs. Dessa används också sparsamt eftersom du behöver återså de områden du har rensat med gräsfrön.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen