Bästa trappstegen 2022 – Test av olika trappstegar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Zarges Seventec

Ironside SPC-3

Wibe W 90P-3

Laggo Light

Klicka här för att se fler trappstegar.

Bästa trappstegen 2022

Behöver du en simpel och bra stege som du kan använda i hemmet? Då måste du köpa den bästa trappstegen. Med hjälp av en bäst i test trappstege så kan du enkelt nå höga höjder. Eftersom de flesta trappstegar också är hopfällbara så är de även väldigt portabla. Detta gör att du kan ta med dig din trappstege var du än vill. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en trappstege bäst i test.

Det är dock inte så enkelt att köpa en bra trappstege på nätet. Det finns väldigt många olika modeller av trappstegar. Dessutom så finns dessa i olika prisklasser. Det kan därför vara svårt att veta vilken trappstege som är bäst. Men för att det ska bli ännu svårare så finns det ganska många online affärer som inte skriver om de negativa sakerna. Affärerna gillar att endast skriva om de positiva sakerna för att då säljs det så klart bättre. På grund av detta kan man inte få en så bra bild av hur bra stegen faktiskt är. Det är ju riktigt störigt om man köper en trappstege som man inte tycker om. Du kan förmodligen förstå att på grund av detta kan det bli riktigt svårt att köpa den bästa trappstegen på nätet.

Men det är dock just därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en avancerad men samtidigt enkelläst köpguide för trappstegar. För att göra den här artikeln så har jag utfört mitt eget trappstege test. Med hjälp av min köpguide så kommer hela köpprocessen att bli mycket enklare. Jag gjorde den här köpguiden genom att använda mig av min egen kunskap av trappstegar. Jag läste dock även igenom andra kundrecensioner och tester. All den här informationen satte jag ihop till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa den bästa trappstegen.

Kolla även in min köpguide för växthus om du vill hitta det bästa växthuset som passar bra i alla trädgårdar.

Köpguide för bäst i test trappstege 2022

Det är alltså inte så enkelt att köpa en bra trappstege på nätet. Men genom att följa min köpguide så lär det bli mycket enklare. Först och främst så finns det några viktiga faktorer som du måste tänka på. Men sedan måste du även välja utifrån dina egna behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa trappstegen 2022:

 • Hållbarhet
 • Funktioner
 • Bärbarhet och lagring
 • Säkerhet
 • Material
 • Höjd
 • Viktkapacitet
 • Typ av trappstege
 • Verktygsfack
 • Vikning
 • Design

Hållbarhet

En stegstegs hållbarhet är kanske den viktigaste faktorn du måste tänka på innan du väljer en av våra rekommendationer. Aluminium, glasfiber och stål är tre av de mest robusta och mest använda materialen. Vi rekommenderar att du köper rost och korrosionsbeständig trappstege.

Du måste också vara uppmärksam på den maximala lastkapaciteten för stegen du vill köpa. Kom ihåg – det kan krävas att du tar mycket mer än din kroppsvikt.

Funktioner

Trappstegar kom till för att ge mer bekvämlighet! Och när det gäller den bästa trappstegen kan det finnas flera funktioner som gör den bekvämare än resten. Här är några funktioner du bör leta efter i en trappstege, inget av alternativen har alla funktioner men inte gå efter en som inte har någon av dem:

 • Plattform
 • Vikbar design
 • Skydd på steg
 • Verktygsfack
 • Sidoskenor

Du behöver några av dessa funktioner, baserat på den avsedda användningen av stegen. Var noga med att spendera lite tid för att få denna del rätt – det kommer att ge enorma utdelningar så småningom!

Bärbarhet och lagring

En trappstege är inte bättre än den konventionella rakstegen om den inte är bärbar! Bärbarhet beror väsentligt på utformningen av trappstegen. Du bör leta efter en trappstege som lätt kan vikas och är lätt.

En annan viktig faktor för den bästa trappstegen är dess lagringsutrymme. Ingen vill köpa en trappstege som kommer att uppta mycket utrymme i garaget eller källaren när den inte används.

Säkerhet

En av de viktigaste sakerna att leta efter i en trappstege är dess säkerhetsspecifikation. Jag rekommenderar att du köper en trappstege som uppfyller American National Standards Institute (ANSI) eller Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standarder. Denna information hittar du enkelt på företagets webbplats.

Så viktigt som efterlevnad av säkerhetsstandarder är det inte allt. Det finns några tips och tricks för att garantera en säker användning av en trappstege:

 • Kontrollera placeringen av stegen – den ska placeras på en fast, torr och plan yta.
 • Håll alltid två kontaktpunkter med stegen.
 • Böj eller sträck dig inte för långt när du står på stegen eftersom det kan välta den.

Material

När du väljer den bästa trappstegen är materialet en av de första sakerna du behöver tänka på. Trappstegar är vanligtvis gjorda av aluminium, stål eller glasfiber. Vissa är gjorda av trä, men dessa trappstegar är relativt sällsynta idag.

Trappstegar av glasfiber är det bästa valet för både husägare och byggarbetsplatser eftersom de är robustare än deras motsvarigheter i aluminium och stål. Nackdelen med glasfiberstegar är dock att de är tyngre och dyrare jämfört med dina vanliga trappstegar.

Trappstegar av aluminium är också hållbara, men deras största fördel är att de är lätta. Du kan enkelt transportera dem från ett rum till ett annat, eller till och med från garaget till din trädgård, utan att svettas.

Men precis som all utrustning måste du ta hand om din trappstege i aluminium. Respektera dess viktgräns och slå inte runt ditt garage eller källare, annars böjer det sig och fälls.

Men du vill inte riskera ditt liv om du ska hantera levande ledningar hemma eller på jobbet. Se till att få en trappstege som är gjord av glasfiber istället för aluminium eftersom den inte är ledande.

Höjd

Tänk på att trappstegar har en längd som sträcker sig från 1,2 till 6 meter, så tänk på detta när du väljer den bästa trappstegen.

Behöver du installera några topphyllor i ditt hembibliotek eller ta bort en låghängande fläkt? Se till att få en trappstege som gör att du kan nå föremål utan att anstränga din kropp. Du kan också använda trappstegar för att trimma låghängande trädgrenar, rengöra en ljuskrona eller måla ett tak.

Men om du har en uppgift som kräver en trappstege högre än 6 meter, är det bäst att få en förlängningsstege eftersom den kan nå upp till 18 meter. Om du bara vill nå en burk tomatsås i ett översta hylla i ett skåp eller en lång glömd hatt på överhyllan i din garderob, kommer en stegpall att göra.

Viktkapacitet

Trappstegar är fantastisk utrustning eftersom de är mångsidiga och tillverkade av kraftigt material. Men precis som alla verktyg har de viktbegränsningar eller belastningsgrad, så kom ihåg detta när du köper den bästa trappstegen.

 • Typ I – kan ge upp till 115 kg. Tunga trappstegar av typ I kan hantera många hushållsprojekt.
 • Typ II – klarar upp till 100 kg. Dessa trappstegar designades för att hantera de mest grundläggande hushållsprojekten.
 • Typ III – kan bära upp till 90 kg. Detta är endast för lätt användning.
 • Typ IA – klarar upp till 135 kg. Dessa trappstegar skapades för byggarbetsplatser och många hushållsprojekt.
 • Typ IAA – kan hantera upp till 170 kg. Om du vill ha en verkligt kraftig trappstege, så är det här för dig.

Typ av trappstege

Det finns många stilar att välja mellan, och som sådan måste du först välja en trappstege och storlek som passar dina behov och specifikationer. Det finns en trappstege för alla syften. Du måste ha en som både kan hjälpa till att få jobbet gjort och hålla dig säker och stabil när du är på den.

Om du väljer fel trappstege eller försummar kapaciteten hos den trappstege du väljer ökar chansen att du glider och får en skada.

Förlängningsstegar är de mest utbredda alternativen, tack vare sin enkelhet och bra pris. Andra typer inkluderar trappstegar i tre steg och fyra steg. För att välja den bästa typen av trappstege måste du överväga syftet med stegen.

Verktygsfack

En verktygsbricka är en grundläggande nödvändighet och bör alltid vara där på en trappstege. Vad du behöver tänka på är storleken på facket och facken på det. På de flesta trappstegar är brickan liten, med bara ett fåtal verktyg och ett par små konstruktionsdelar som spikar. I andra fall är brickan djup och med fack. En bra bricka ska kunna rymma en färgburk och metallverktyg, såsom hammare, utan att gå sönder eller böjas.

En plastverktygsbricka är mindre hållbar och rymmer inte tunga verktyg. Se till att stegen du väljer har en metallbricka för att rymma tunga verktyg utan att gå sönder.

Vikning

De flesta moderna trappstegar viks och har en tunn profil som gör dem lätta att lagra. Förutom trappsteg har alla andra trappstegar konstruerats med en vikningsmekanism. Välj en trappstege med ett handlås som gör det enkelt för dig att släppa den och låsa den.

När du köper, titta på de vikbara måtten. Jämför vikningsdimensionerna med det lagringsutrymme du har.

Design

Som tidigare nämnts finns det många typer av trappstegar som har olika stil och funktionalitet. Så innan du köper något bör du överväga vad som är bra för ditt hem. Tänk också på storleken på ditt hus eller den plats du ska förvara det i. Använd alltid en trappstege som når önskad höjd när du fortfarande är två steg ner från toppen. Detta förhindrar glidning om det inte finns något handtag.

Läs också >>> Stege test

Hur man använder en trappstege på rätt sätt

Trappstegar är vanliga hemma och på byggarbetsplatser. Ofta ignorerar människor det faktum att det finns ett rätt sätt att använda dessa trappstegar. Även om du kanske använder stegen utan fall och halk är det inte bra att anta att du vet hur du använder en trappstege. När du tar en risk hemma kan du skadas.

Välj rätt trappstege för jobbet

Det första steget i att använda stegen rätt är att välja rätt trappstege för jobbet. Det första steget i att använda en trappstege är att inspektera om den är i rätt läge och fungerar korrekt. Men i de flesta fall vet vissa inte ens vad de ska inspektera.

Trappstegar är inte lika, och du kan inte ha en storlek i alla storlekar. Om du har en 4,2 meter trappstege kommer den att vara till nytta så att du når högt i tak, men du behöver mer utrymme än stegen, som är 2,4 meter lång.

Ett annat steg för att säkerställa att du har rätt trappstege är att överväga policyerna för stegeanvändning och sätta standarder. Enkla regler som att inte använda en aluminiumstege med eltrådar bör följas till punkt och pricka.

Lär dig att läsa rekommendationer

Det finns tre nivåer där trappstegar klassificeras, typ I, som ytterligare kan placeras i olika kategorier, typ II och typ III. Dessa olika typer har en maxhöjd och en maxvikt.

Typ I står för industriella trappstegar. Dessa trappstegar ska vara mellan 0,9 och 6 meter höga och bör rymma upp till 115 kg. Typ IA-trappstegar ska vara upp till 6 meter höga och hålla upp till 135 kg. Typ IAA bör också vara upp till 6 meter hög och rymma upp till 170 kg. Alla dessa är industriella trappsteg och kan användas på byggarbetsplatser.

Trappstegar av typ II är kommersiella trappsteg. De ska vara upp till 12 meter höga och bära upp till 100 kg.

Slutligen är trappstegar av typ III hushållsstegar, som rymmer upp till 90 kg och är upp till 0,9 meter höga. För att undvika fall och halk måste du lära dig att läsa dessa tullvärden.

Trappstegar av typ I är de starkaste och bör användas i industrier, medan typ III är svag och bör användas hemma.

Hur högt du ska gå

Stegen kommer med instruktioner som visar hur högt du kan gå. På de flesta trappstegar finns ett klistermärke som visar steget du inte ska gå ovanför. Om du ser den klistermärken, gå inte på den eller något steg ovanför den. Om du inte har riktigt bra balans eller verkligen måste du inte stå på detta steg eller något högre steg.

Även när din trappstege inte har en etikett, bör du notera att du inte ska stå på den tippiga toppänden på stegen eftersom det finns stora chanser att du faller eller balanserar stegen. Om du vill komma åt höga platser och har en kort trappstege, använd en förlängningsstege. Om du måste använda en förlängningsstege ska stegen sträcka sig minst tre meter över nivån du klättrar, och den ska vara säkrad för att säkerställa att den inte glider när du klättrar uppför trappan.

Välj en bra stegeposition

 • Stegens position måste vara rätt för att säkerställa stabilitet. Förutom att människor klättrar för högt, några magra trappstegar mot en vägg och trampar på dem precis som de skulle göra på en förlängningsstege. Även om detta kommer arbetsytan nära är det inte rätt sätt att använda trappstegar.
 • För att använda en trappstege, se till att den är helt öppen och har låsts på plats. Tillverkare av dessa trappstegar mäter sin vikt när de är öppna och används på rätt sätt. Utöver syftet med stegen ökar du risken för att falla.
 • Stegen måste placeras på en fast och plan yta. Om din trappstege inte ser rakt ut om du inte lutar ögonen, har du ställt in den felaktigt. Du kan flytta din trappstege till plan mark eller plana marken som stegen står på. Placera inte stegen på skräp. Rensa skräp och andra föremål på marken innan du placerar stegen.

Hur din kropp ska placeras

Du kan uppfylla alla restriktioner som kroppsvikt och höjd men ändå posera fel på stegen och hamna faller. Det finns enkla anvisningar att följa för att säkerställa att du har rätt position. När du stiger upp eller ner från en trappstege ska minst en av dina händer hålla stegen. Detta gör det säkert för dig. Om du behöver bära något som behöver dina två händer, hitta ett sätt att flytta det.

Din tyngdpunkt bör ligga mellan stegens sidoskenor. Om du sträcker dig över till någon sida av stegen kan du få den att flytta och falla. Du kan alltid känna när du inte är balanserad ovanpå stegen.

Inspektera alltid stegen

Du måste alltid inspektera din trappstege. Det är inte här du betalar teknik för att kontrollera stegen efter en månad, du måste inspektera stegen innan du använder den hela tiden. Din trappstege kan ha slagits förra gången den användes, eller så kan den ha slagits när den var lagrad. Oavsett vad som har hänt din trappstege, ska du inte ta din säkerhet för givet. Inspektera alla delar av stegen för att säkerställa att den är i gott skick.

Medan trappstegar är vanliga är stegeolyckor också så vanliga. Det är därför du måste vidta alla försiktighetsåtgärder du kan när du använder en trappstege. Se till att du håller stegen ofta för att se till att små böjningar inte orsakar tragedier.

Typer av trappstegar

Du kan välja trappstegar baserat på deras tullbetyg, och du kan också välja dem baserat på de olika typerna. Observera att ju mer du använder en trappstege, desto starkare och mer hållbar ska den vara.

Hushållsstegar är de lättaste stegen och har steg som är 8 cm djupa. De är nitade och har halksäkra steg. Om du har en budget och behöver en trappstege att använda hemma, välj dessa trappstegar.

DIY trappstegar har steg cirka 12 cm djupa. De är fastare än hushållstegar och tål mer horisontell belastning, till exempel om du borrar en vägg. Dessa trappstegar har alltid ett verktygsfack, så att du kan bära upp alla verktyg och delar du behöver.

Professionella trappstegar – Detta är en liten uppgradering från DIY-modeller. De är mycket starka och har fler funktioner för säkerhet och komfort. Om du använder trappstegar ofta och intensivt är detta ett utmärkt val för dig. De har stor stabilitet.

Rullande plattformar – Dessa är stora trappstegar som har en rymlig plattform högst upp. De har monterade hjul för enkel transport. Dessa trappstegar är fantastiska när du målar eller rengör väggar på höga ställen. Rullande plattformar kan jämföras med småskaliga byggnadsställningar. Dessa plattformar är mycket stabila, men de fälls inte som andra trappstegar, vilket gör dem mindre bekväma att flytta. Du måste demontera dem för lagring och montera dem under användning.

I olika länder är trappsteg utformade för att uppfylla en uppsättning säkerhetsbestämmelser. Du kan se dessa standarder i olika statliga organisationer. Även om du bör överväga priset på en trappstege du köper, bör du alltid köpa den bästa kvaliteten du har råd eftersom lågstegsstegar har större chans att orsaka skador.

Säkerhetstips

 • Kontrollera och leta efter eventuella defekter i din produkt innan du köper. Såsom lösa nitar, bucklor eller böjningar i din aluminium- och glasfiberstege.
 • Vi sa till dig att vara kreativ men använd den inte för att göra något som du inte antar att göra. Använd inte en trappstege av trä eller aluminium som en byggnadsställning eller de övre trappstegen som en stående plattform om den INTE är avsedd för den.
 • Läs de manuella instruktionerna noggrant innan du klättrar upp på stegen. Först efter att du är helt säker på att varje led är säkrad och på plats, bör du klättra upp din trappstege.
 • Vila inte stegen på en ojämn, hal yta. Lägg inte tegel, sten eller verktyg direkt under stegen.
 • Undvik att använda stegen utomhus i stormar eller stark vind, regn eller någon annan naturkatastrof.
 • Om du har höjdfobi eller är yr i översta hyllan, stäng ögonen och ta några djupa andetag och lugnt gå ner.
 • Använd båda händerna när du klättrar upp och ner på stegen.
 • Underhåll stegen genom att torka av smuts eller olja och täck den vid långvarig förvaring.

Läs också >>> Test av byggställningar

Vanliga frågor om trappstegar

Saker att komma ihåg när du använder en trappstege inomhus eller utomhus?

 • När du väljer den bästa trappstegen online, se till att först kontrollera belastningen. Tänk på din vikt plus vikten på de verktyg du ska använda under projektet för att säkerställa att stegen inte är överbelastad.
 • Välj en trappstege som är tre meter kortare än den övre hyllan eller taket du ska arbeta med.
 • Se till att använda en trappstege som är i toppform. Det borde inte ha saknade, böjda eller korroderade delar. Dess halkskydd och spridare bör också vara intakta.
 • För din säkerhet ska du inte placera stegen på ojämnt underlag eller hala ytor. Torka av steget först för att ta bort fett eller vätska som kan göra dem hala.
 • Se till att du öppnar stegen helt innan du använder den. Lås stegen för din säkerhet.

Vad ska man tänka på när man köper en trappstege?

När du arbetar hemma eller i trädgården kan det hända att några uppgifter är svåra att slutföra utan att bli lite högre. Istället för att riskera att stå på ett föremål eller matsalsstol är det bäst att investera i en trappstege.

När du söker efter den bästa trappstegen, kom ihåg vikten på den person som ska använda den. Vissa modeller rymmer bara upp till 90 kg. Eftersom den genomsnittliga mannen väger 84 kg, är det att klippa det nära. En hopfällbar trappstege kan vara ett bättre val eftersom den kan rymma upp till 225 kg.

Titta på vikten på själva stegen nästa. Vissa modeller är tunga, vilket är nödvändigt om du planerar att använda dem för arbete. För hemmabruk vill du dock ha något lättare och mer bärbart.

Kontrollera om det finns säkerhetsåtgärder för att göra det svårare att använda trappstegen. De flesta modeller har också en låsmekanism som håller stegen i ett öppet läge så att den inte fälls upp eller faller om medan du använder den.

Bestäm hur långt du behöver nå. De flesta modeller ger dig ytterligare 1,2 till 1,8 meter. Om du vill slutföra jobb som kräver högre räckvidd vill du följa en modell som faktiskt omvandlas till en 5,8 meter förlängningsstege.

Slutligen, överväga alla extra funktioner som trappstegen kan erbjuda. Det kan till exempel komma med ett praktiskt verktygsfack eller så kan det erbjuda stöd från häl till tå för att minska fotutmattningen.

Finns det några tips och råd för trappstegar?

 • Vissa modeller kan konfigureras till ett byggnadsställningssystem, men de kräver vanligtvis att du köper ytterligare tillbehör för att göra det.
 • Montering av vissa modeller kan vara svårt. Kontrollera om det finns verktyg som krävs för montering innan du köper.
 • Toppplattformen kan vara vass. När du är på steget kan dina knän träffa de skarpa kanterna.
 • Tänk på att högre trappstegar är svårare att lagra. De kanske inte passar i en garderob, så du måste placera dem i en källare eller garage när de inte används.
 • Varning: Aluminium är en ledare för elektricitet. Det är möjligt att få en elektrisk stöt när du står på en aluminiumstege om du arbetar med el.

Ska man tänka på höjd när man köper en bäst i test trappstege?

Du måste välja en trappstege som uppfyller dina krav och dina specifikationer. En lämplig höjd säkerställer effektivitet samtidigt som säkerheten förbättras. Om de flesta av dina projekt omfattar taket, se till att du väljer en hög trappstege.

De flesta trappstegar har tre eller fyra steg, men andra, de högre modellerna, har upp till 8 steg, så att du når taket och andra höga platser.

Är viktkapacitet en faktor man borde tänka på?

Trappstegar är konstruerade för att hålla en viss viktnivå baserat på konstruktionsmaterialet. De flesta av stegen är utformade med olika viktinställningar och arbetsmoment. Du kan bestämma viktklassificeringen genom att titta på stegens typ och betyg. Betyget på en trappstege visar den högsta vikt som en trappstege bär.

Stigens viktklassificering står för personen, verktygen de bär på brickan och de kläder de bär. Om det finns andra föremål hängda på stegen, bör deras vikt också övervägas. Den totala vikten för alla föremål som hålls på stegen bör inte överstiga en trappstege för att säkerställa säkerheten. Trappstegar är konstruerade för att hantera en mängd olika applikationer och alla krav som följer med dessa applikationer.

Till exempel är en trappstege som används på en arbetsplats utformad för robusta konstruktionsfördelar. En sådan trappstege bör vara gjord av kommersiellt eller industriellt material för att hålla länge. Stegen ska också ha hög belastning eftersom den ofta används. Trappstegar som används hemma för enkla uppgifter som glödlampor och vindar kan få låg belastning och lättare material.

Innan du köper en trappstege måste du tänka på vikten du lägger på den. Tänk också på de uppgifter du ska använda den för. Du måste också överväga hur ofta du kommer att använda stegen, eftersom det kommer att avgöra hur länge den varar.

Borde man överväga trappstegens material?

När du köper en trappstege måste du överväga dess material. Stegens material bestämmer dess hållbarhet och robusthet.

De flesta bäst i test trappstegar är gjorda av aluminium och stål.

 • Aluminiumstegar är starka och hållbara och lättare än andra material som används för trappstegar. Stål och rostfritt stål är starka och rostbeständiga, men de är relativt tunga. Både aluminium och stål är rostbeständiga och hållbara.
 • Trä är ett klassiskt material. Den är stark och har hög belastning, men den är tung och inte lätt att flytta runt. Trästegar är inte lämpliga på en byggarbetsplats eftersom de lätt slits ut.
 • Glasfiber och plast är andra material som är vanliga med trappstegar. Glasfiber är starkare än plast, men båda är lätta material som inte bör användas på en byggarbetsplats. Om du behöver en trappstege för lätta uppgifter hemma är allt material, inklusive plast, bra för dig.

Var och en av dessa material tjänar ett visst syfte, men när du väljer är det en fråga om personlig preferens. Vissa material är dock inte lämpliga för specifika arbetsplatser. Du kan inte köpa en trappstege av aluminium om du arbetar nära en kraftledning. Materialet bör väljas utifrån arbetsmiljön.

Ska man tänka på säkerhet hos en bästa trappstege?

 • Benen – En bra trappstege ska vara säker och känna sig säker för användaren. Stevens ben måste vara stora och väl placerade på marken. När benen är stora tar de mer plats på marken och gör dem stabila. Benen ska vara försedda med ett slitstarkt material som gummi så att de inte rör sig när du är på stegen. Det slitstarka materialet skyddar också golvet från skador.
 • Vinkeln vid vilken trappstegen öppnas kommer också att avgöra dess stabilitet. Trappstegar som öppnas upp till 90 grader är mycket stabila och tål även skakningar. Om en trappstege öppnar mindre än 90 grader kan det vara lite vacklande. Efter utfällning av stegen bör det finnas en effektiv låsmekanism för att hålla den öppen under drift.
 • Stegen – Stegen i en trappstege ska vara halksäkra. Några av stegen har metalliska steg som är strukturerade för att göra dem halksäkra. Trappornas storlek ökar också deras säkerhet. Ett bra steg och ett säkert steg bör passa minst 3/4 av dina fötter. Detta låter dig stå stabilt på stegen.
 • Några steg är gummerat för att göra dem halksäkra. Med gummi har du alltid bra grepp, oavsett om du står eller går uppför trappan. Se till att trappstegen sitter ordentligt fast på sidoskenorna för att garantera deras säkerhet.
 • Några av stegen på marknaden har ett gummerat grepp på sidoskenorna, vilket gör det enkelt för dig att klättra uppför trappan. Stegen ska alltid kännas säker.
 • Höjd – Stegens höjd i förhållande till basen avgör dess säkerhet. En hög trappstege, åtta eller fler steg, ska ha en bred bas med benen som sträcker sig 90 grader eller mer.

Vilka är de bästa materialen för trappstegar?

Metallmodeller är de bästa eftersom de är mer hållbara och kan hålla mycket mer vikt. Försök välja stål- eller aluminiumstegar med ett minimum av plastelement.s

Kräver trappstegar stort förvaringsutrymme?

En av de bästa fördelarna med trappstegar är deras kompakta utfällbara design. Således, när de viks, tar de väldigt lite utrymme.

Vilken är den högsta vikt som trappstegar kan hålla?

Många trappstegar är inte sämre även för professionella förlängningsstegar och kan rymma 135 kg. I genomsnitt står en trappstege ungefär 100 till 115 kg.

Är det säkert att klättra upp för en trappstege ensam?

Trappstegar gör att vi kan arbeta ensamma eftersom de är extremt stabila. Men om du har en sådan möjlighet, fråga alltid någon att försena. Denna enkla säkerhetsåtgärd kan spara dig från obehagliga och smärtsamma konsekvenser.

Vad finns det för användningar av en trappstege?

Behöver du byta glödlampa? Installera en fläkt? Måla en gjutning? En trappstege är vad du behöver.

Men de möjliga användningarna av en trappstege stannar inte där. Om du bor i en liten lägenhet och har begränsade förvaringsalternativ kan du också använda en trappstege på mer kreativa sätt.

 • Du kan till exempel använda en trappstege i sovrummet som ett nattduksbord.
 • Eller så kan du använda en 3-stegsstege som ett växttillstånd på din uteplats.
 • En 4-stegsstege kan fungera som en bokhylla.
 • En tvåstegsstege kan bli en plats eller fotstöd.
 • Trappstegar är också bra sidobord för ditt sovrum.

Vad ska man göra när man ska köpa en trappstege?

Följ dessa steg för att välja rätt trappstege för dig och undvika huvudvärk.

Steg 1 – Mät takets höjd

Om du planerar att använda stegen inomhus, är det en regel eller en telefonapp för att mäta takets höjd.

Rullhöjden kan variera mycket mellan olika byggnader och de mest stabila trappstegen är inte nödvändigtvis justerbara.

Tre trappstegar kan vara för höga för vissa hus.

PS: Glöm inte att ta med din egen höjd!

Steg 2 – Tänk på trappstegens höjd

För användning i hemmet och trädgården bör trappsteg mellan 2 och 4 steg vara tillräckliga. Se till att kontrollera om höjden kan förlängas eller inte.

Den mest lämpliga stegen för jobbet ska ha rätt höjd. När du använder en trappstege bör den högsta tillåtna stånivån vara två steg från början.

Om du står utanför detta steg kan du tappa balansen och falla ner.

Steg 3 – Välj rätt typ av trappstege

Vissa trappstegar är gjorda bara för att ge dig lite extra höjd.

Andra kommer med toppfack och andra typer av verktygsstöd – med andra ord gör de det lättare för dig att arbeta ovanpå dem.

Andra funktioner som handgrepp, stegbredd och bentyp är också viktiga.

Tillverkare av trappstegar för inomhusbruk optimerar dessa för att förenkla användningen, förbättra stabiliteten och förhindra skador på golvet.

Steg 4 – Tänk på materialet

En annan viktig faktor är materialet till din trappstege. Trästegar kan se bra ut, men ofta är de för tunga för att vara praktiska och kan inte lagras utomhus.

Glasfiber och aluminium har blivit standardmaterial i branschen. Men deras kvalitet kan skilja sig mycket. Om du tror att du kommer att använda din trappstege mycket, välj en tung trappstege.

Steg 5 – Glöm inte lastkapacitet

De flesta hemstegar hanterar mellan 90 och 225 kg, med mindre trappstegar vanligtvis mindre.

Är du en tung person? Kommer du att flytta upp och ner tunga krukor eller använda svåra vattendunkar?

Se till att din trappstege klarar minst 20 kg mer än den totala vikten av dig i aktion.

Vad används en trappstege till?

Du kan använda en trappstege för att vattna en växt på en hög hylla, en vertikal vägg eller en vägg samt för ett brett utbud av DIY-hemreparationer från att installera en trähylla till att lägga till ett inramat fotografi till en bar vägg. Du kan också använda denna typ av trappstege mer kreativt.

Vilka är de tre typerna av trappstegar?

De tre huvudtyperna av trappstegar är trappstegar, förlängningsstegar och enpoliga trappstegar. För hantverk och DIY-projekt är trappstegar vanligtvis de bästa.

Vad är den bästa trappstegen att köpa?

Den bästa trappstegen är lätt, stabil, hållbar och lätt att lagra. Kolla mitt urval av de bästa trappstegen du kan köpa online.

Vad är en trappstege?

En trappstege är en hopfällbar trappstege som står på egen hand utan behov av stöd. Det är i grunden två trappstegar sammanfogade som ser ut som en inverterad V, och den har vanligtvis ett antal stänger eller hängslen som gör att den kan hålla sig på plats medan den används.

Eftersom den kan stå fritt är denna typ av trappstege den föredragna utrustningen för dem som behöver göra DIY- eller målningsjobb, elektriska ledningar, byggnadsuppgifter och skördearbeten på gårdar eller i fruktträdgårdar.

Vad för saker ska jag tänka på när jag köper en bästa trappstege?

Oavsett om det är för konstruktion och industriellt bruk eller vardagliga hushållsuppgifter, kommer en trappstege alltid till nytta. Detta avsnitt hjälper dig att bestämma vilka specifika funktioner som passar bäst för det jobb du tänker utföra.

Beslut om rätt typ av trappstege för uppgiften till hands

Det finns några olika typer av trappsteg på marknaden och de brukar utformas för specifika uppgifter. Vi går igenom de vanligaste typerna här och förklarar hur de ska användas.

Trappstegar i främre steg är endast avsedda för användning för en person

Stegsteg fram, även känd som svängstegar, har horisontella stänger eller steg (steg) som går hela vägen till toppen. Trappan är bara på ena sidan – framsidan – medan baksidan inte har några steg. Stängerna på baksidan är endast för stöd, så du ska inte klättra på dem.

Denna typ av trappstege är endast avsedd för användning av en enda person och är perfekt för när du behöver utföra enkla uppgifter hemma själv. Den ska främst användas för att komma åt höjder och bör inte användas för längre arbeten.

Tvillingstegar får jobbet gjort snabbare

Tvåstegsstegar har några av samma funktioner som du hittar på en svängbar trappstege. De har dock den extra fördelen att de är dubbelsidiga, vilket innebär att mer än en person kan använda stegen samtidigt.

Tvåstegsstegar ska användas när du utför uppgifter som kräver två personer. Den bakre stegen ger en andra person möjlighet att gå ner och stiga för att hämta verktyg och annan utrustning för jobbet medan deras medarbetare stannar på plats. Denna typ av trappstege kan därmed spara tid och låta en uppgift utföras mer effektivt.

Använd en plattformsstege för extra säkerhet

Huvuddraget för en plattformsteg är, precis som namnet antyder, införandet av en plattform högst upp på stegen. Denna typ av trappstege kan vara antingen ensidig eller dubbelsidig och är utformad för att ge extra säkerhet för användaren, samtidigt som den minskar trötthet.

Den integrerade plattformen är lämplig för att stå på, så att du kan arbeta på stegen under en längre tid. Den rymmer båda fötterna och innebär att användaren kan stå bekvämt medan han arbetar istället för att sitta på en tunn trappstege.

En stativstege är perfekt för utomhusbruk

En trappstege, även känd som en fruktträdgårdsstege eller trädgårdsstege, har ett enda ben på baksidan. Det används vanligtvis av jordbrukare och trädgårdsmästare för att utföra uppgifter som häckskärning, fruktplockning och trimning av träd.

Eftersom benen är lättare att manövrera än en traditionell trappstege kan den här typen av trappstege placeras precis bredvid det område du arbetar med – perfekt för uppgifter som kräver uppmärksamhet på detaljer! Den är också lättare än andra typer av trappsteg och kan lätt bäras.

Kontrollera den maximala stående nivån

Det är viktigt att vara medveten om att om du köper en trappstege utan en inbyggd stående plattform, är det osäkert för dig att klättra upp på det översta trappsteget eller trappan nära toppen. Det ska finnas ett steg markerat som “högsta stående nivå” på svängbackar och dubbla trappstegar, vilket hjälper dig att välja en produkt som är tillräckligt hög för dina behov.

Ibland är detta dock inte markerat, i vilket fall måste du räkna ut det själv. Det kommer vanligtvis att vara steget där dina knän är på samma nivå som stegen eller bara något under denna nivå.

Så innan du sätter dig för att köpa en trappstege, tänk på din höjd (eller höjden på den person som kommer att använda stegen mest) och gör en mätning av din maximala räckvidd. Kontrollera sedan måtten på stegen och se till att den har rätt höjd. Detta säkerställer att din nya trappstege är lämplig för ändamålet och att du enkelt kan nå de områden du behöver.

Tänk på användarens kombinerade vikt och deras verktyg

Tänk sedan på hur mycket vikt din trappstege kan hålla – annars kan den kollapsa under tryck och orsaka en olycka! De flesta trappstegar kommer vanligtvis att rymma mellan 100 och 150 kg, vilket borde vara bra för den genomsnittliga vuxna.

Du bör dock komma ihåg att den här siffran inte bara innehåller användarens vikt utan också vikten på de verktyg som kommer att användas under arbetet! Se till att den kombinerade vikten för personen som använder stegen och deras verktygslåda inte överstiger den maximala lastkapaciteten.

Välj ett material som är lämpligt för den miljö du kommer att arbeta i

En mängd olika material kan användas för att tillverka trappstegar, men här fokuserar vi på de tre vanligaste. Vi har avslöjat för- och nackdelar med varje material för att göra ditt beslut enklare.

Medan trästegar är överkomliga är de inte lämpliga för användning i regn

Trappstegar i trä har funnits i århundraden. Eftersom trä är mindre benägna att skada, såsom bucklor, än glasfiber eller metall, är det det föredragna materialet för hantverkare som snickare och målare. Trappstegar av trä är också mindre benägna att orsaka repor på dina golv när de används i hemmet. Dessutom gör de inte mycket ljud när de vikas och bärs runt.

Trä är dock tungt i jämförelse med metall och det är benäget att försämras när det utsätts för vissa väderförhållanden. Eftersom det absorberar fukt är det inte bra på en regnig eller frostig dag.

Trappstegar i metall är lätta och långvariga

Metallstegar som de som är tillverkade av aluminium eller stål är otroligt lätta och kan flyttas från plats till plats med minimal ansträngning. Vikt är ofta ett viktigt övervägande när man köper en trappstege, särskilt för människor som arbetar ensamma eftersom de ofta behöver lyfta stegen enbart – i det här fallet är metall ett bekvämt alternativ.

Metall tenderar att hålla längre än trä eftersom det inte är mottagligt för flisning och påverkas inte heller av väderförhållanden och fukt. Det är tåligt och det kräver bara lite underhåll – en hink med varmt tvålvatten och en trasa gör det glittrande på nolltid!

Nackdelen med en metallsteg är att det är ett dyrare val. Eftersom metall leder elektricitet rekommenderas dessutom inte denna typ av material för elektriker eller något annat elektriskt jobb.

Glasfiber tål elektricitet men kan vara dyrt

En trappstege tillverkad av glasfiber är det säkraste alternativet för elektriker eller alla som arbetar med el, eftersom det är ett icke-ledande material. Det är också mycket hållbart och i allmänhet starkare än andra material. Det gör inte som aluminium eller flis som trä, och det är motståndskraftigt mot de flesta väderförhållanden.

Tyvärr är trappstegar av glasfiber vanligtvis dyrare eftersom tillverkningen av detta material är kostsamt och tidskrävande. De är också tunga så det är inte särskilt lätt att flytta med om du har DIY-projekt över hela huset.

Vilka är de viktigaste funktionerna hos trappstegar?

Inte alla trappstegar är skapade lika. En trappstege ska vara lätt att sätta upp och manövrera på plats. Här är vad du bör tänka på när du utvärderar alternativen på jakt efter den bästa trappstegen för dina behov:

 • Höjd. Förmodligen det viktigaste övervägandet när det gäller att välja den bästa trappstegen för dina behov är stigens höjd. Du vill ha en trappstege som gör att du kan nå de områden du behöver nå, men inte är så hög att du inte kan ställa in den. Tumregeln när det gäller att välja en trappstege är att köpa en modell som ligger inom 1,2 meter från den maximala höjd du försöker nå. Om du till exempel behöver en trappstege för att nå ditt 3,6 meter tak bör du titta på modeller som är 2,4 meter höga.
 • Den näst viktigaste faktorn när du köper en trappstege är materialet det är tillverkat av. Även om aluminiumstegar är de lättaste leder de elektricitet och är inte lämpliga för användning nära kraftledningar eller andra spänningskällor. Det finns också trappstegar av glasfiber eller trä, som inte är ledande men kommer att vara tyngre än deras motsvarigheter i aluminium.
 • När det är möjligt, försök klättra de tre första stegen i valfri trappstege för att kontrollera dess stabilitet och din komfortnivå.
 • Vikt betyg. Trappstegar har ett betyg som berättar hur mycket vikt de säkert kan bära, ibland kallat tullklassificering. Enligt American National Standards Institute är dessa klassificeringar: Typ IA (135 kg); Typ I (115 kg); Typ II (100 kg); och typ III (90 kg). Leta efter trappstegar som är typ IA, eller tullklassificerade för 3 000 kronor för bästa stabilitet och stöd.
 • Många trappstegar inkluderar ett verktygsfack som gör det enkelt att hålla dina verktyg och hårdvara nära till hands medan du arbetar. Vissa är magnetiska för ökad bekvämlighet. Det finns också trappsteg med gjutna toppsteg som möjliggör säker placering av verktyg och andra föremål.
 • Prisnivå. Slutligen, överväga hur mycket du är villig att spendera på en trappstege. Trappstegar varierar i pris från 400 till 4 000 kronor eller mer.

Hur fungerar en trappstege?

En trappstege är en lätt, A-formad hushållsstege som är idealisk för hushållsuppgifter som ligger relativt nära marken. Det fungerar genom att fälla “platt” när det inte används, och vikas ut i en A-ramform när det används. Sidoarmar eller spridarskenor säkrar stegens två sidor på plats. Trappstegar innehåller vanligtvis en hopfällbar hylla som kan rymma verktyg eller måla, medan vissa har gjutna toppsteg som möjliggör säker placering av verktyg och andra föremål.

Vad är skillnaden mellan en stege och en trappstege?

Termerna stege och trappstege används ofta omväxlande. Som sagt, använder vissa människor termen trappstege för alla typer av A-ramsteg som har steg med en stor slitbana, medan termen stege är reserverad för de med steg. En stege kan också tänkas på bara en ram bestående av två sidobitar till vilka är fästa korsremsor eller rundor som bildar steg, och används enbart för upp- och nedstigning. Trappstegar används främst för projekt runt hemmet. Det finns också stegar med flera användningsområden som är mångsidiga genom att de kan användas som trappstege, förlängningsstege eller ställning och till och med kan användas i trappor. Förlängningsstegar fungerar bara i rak konfiguration och används vanligtvis för projekt som är mer än 5,2 meter från marken.

Vad är den högsta trappstegen?

De flesta trappstegar har en maximal ståhöjd på cirka 115 till 135 cm för modeller på 1,8 meter och passar de flesta behov. De flesta andra trappstegar erbjuder en maximal höjd på 3,6 meter.

Hur bär du en trappstege?

Om du ska ha en trappstege rekommenderas att du stänger den innan du börjar flytta den. Detta gör det lättare att manövrera och förhindrar oavsiktliga skador från stötar. För små trappstegar kan du stänga stegen och sedan ta tag i vardera sidan om ramen och lyfta upp den. Vissa mindre trappstegar har ett integrerat handtag för att bära runt i hemmet. För högre trappstegar, stäng stegen och lägg den sedan i sidled på marken med stegpallen vänd mot dig. Placera din kropp så att den är ungefär halvvägs längs stegen och sträck dig försiktigt in för att ta tag i den övre skenan. Lyft upp stegen, var noga med att använda benen och inte ryggen. Du kan sedan gå stegen dit du behöver det, var försiktig så att du inte slår något på vägen.

Vilka är de tre viktigaste sakerna som man ska tänka på vid köpet av en trappstege?

Stil – Att välja trappstege beroende på stil är viktigt eftersom det finns ett stort antal trappstegar tillgängliga i olika stilar, från plattform till stativ. Varje stil har en viss vikt och höjdgräns och därför är det bästa alternativet att välja din trappstege efter dina behov.

 • Höjd – På en trappstege är den högsta tillåtna gränsen två steg lägre än det översta steget för att undvika att glida och falla. Att välja en trappstege med tanke på dina höjdkravspreferenser i åtanke är viktigt.
 • Material – Att tänka på användningen av trappstegen är viktigt när du bestämmer materialet för trappstegen. De flesta trappstegar är tillverkade med glasfiber eller aluminium som är långvariga material som ger både hållbarhet och säkerhet.
 • Trappstegar är mångsidiga och prisvärda utrustning som alla hushåll måste investera i. Oavsett vad du behöver en trappstege till, vare sig det gäller för ditt hem eller din arbetsplats, vår lista över de bästa trappstegen hjälper dig att göra rätt val.

Är trappstege och stegpallar samma sak?

Många av oss blev ofta förvirrade mellan stegpallar och trappstege eftersom båda är nästan desamma i design bortsett från storleksmått. Men en sak glömmer vi ofta, stegstolar är i allmänhet små och kan inte utföra det arbete som en trappstege kan göra.

Följaktligen skiljer sig stegpallar och stegstegsfunktioner helt från varandra. Förresten, om du vill ha rätt kunskap om stegpallar. Då kan vår senaste avföringskollektion hjälpa dig på ditt sätt. Bättre att du kollar där.

Är höjd eller storlek något man borde tänka på?

Det första betydande är stegehöjden som du måste beräkna innan ditt slutliga val. Naturligtvis vet du av vilken anledning du vill köpa en trappstege och var du mest använder den. Beroende på det måste du välja din stegehöjd.

Mer tydligt sagt om du behöver en trappstege för rengöring av fönster eller för att nå ditt tak och så vidare, kommer 6ft att passa perfekt. Därför när du vill nå takrännan som är högst 2,7 meter från marken är 2,1 eller 2,4 meter perfekt.

Dessutom vet vi alla att du inte kan klättra upp på det andra trappsteget från den övre delen så att du måste mäta höjden därefter. Så småningom, om du inte kan uppskatta stegehöjden före ditt köp, kommer du säkert att hamna i trubbel.

Varför är viktkapacitet viktigt?

Nästa faktum du måste tänka på är stegen viktbärande kapacitet. När du vill ha en trappstege bara för hemmabruk behöver du inte en tung trappstege. Men om du tror att du också kommer att använda den för små till stora projekt som att rengöra rännan, måla en innervägg eller yttervägg, göra ett elprojekt och så vidare.

Med andra ord för både bostads- och yrkesmässigt bruk i fallet måste du kontrollera stegen lastkapacitet innan slutligt val.

Du kan lösa detta problem helt enkelt om du känner till det faktiska tullvärdet. Denna tullklassificering mäter all vikt inklusive personer och verktyg som en trappstege kan bära i varje steg.

Vad är trappstegar gjorda av?

Materialet är nästa viktiga fråga som du bör veta vid inköpstillfället. I allmänhet är trappstegen tillverkad av glasfiber, aluminium, stål och trä. Varje material har fördelar och nackdelar som bestämmer dess arbetsområde.

Men glasfiber är nu det vanligaste materialet för en trappstege. Den är lätt, stabil, hållbar och reagerar inte med elektricitet. Lite dyrt men erbjuder flera fördelar och perfekt för både bostads- och professionellt bruk.

Tvärtemot glasfiber är aluminium billigare och mycket lätt att bära. Men det reagerar med el så att du inte kan använda det runt den elektriska sidan. Med detta kan det vara perfekt för endast hemmabruk.

Förutom glasfiber och aluminium används även stål för trappstege. Stål är mycket tungt och kan bära supertungvikt vilket gjorde det till ett perfekt val för industriområden. Men detta material reagerar också med elektricitet, så var försiktig.

Det sista och äldsta stegen är trä. Det är tungt än aluminium och glasfiber men reagerar inte med elektricitet. Den är perfekt för hemmabruk eller yrkesmässig användning. Precis vid lagringstiden måste du undvika fukt och direkt solljus.

Bör man överväga stabilitet och funktioner?

De fyra siffrorna är trappstege säkerhetssystem. Var medveten om dina trappstege skor och steg med halkskyddskomponenter.

Dessutom kan den bibehålla stabiliteten och stå på önskad yta.

Vill man köpa till extra funktioner?

En faktor du kan leta upp i en trappstege om dess särdrag. Funktionen förklarar det som en enkel eller multifunktionell trappstege. En multifunktionell trappstege levereras ofta med tillbehörsbricka, en plattform på toppen och verktygsfacket och mer. Så att kontrollera de olika funktionerna är en viktig faktor när du köper.

Varför ska man tänka på trappstegens material?

Vi har täckt mestadels stålstegar men om ditt jobb kräver det kan du också gå till en aluminium- eller glasfiberstege. Aluminium och glasfiber är lättare än stål, men aluminiumet är elektriskt ledande. Så överväga din möjlighet att använda den för elektriska ändamål. Trappstegar i trä är också en fantastisk fångst eftersom de är långvariga och säkrare.

Viktklassificering, vad är det för något?

Du vet redan om tullklassificeringssystemet. Välj efter dina önskemål. Vet också att två typer av test utförs på trappstegar för att ställa in deras arbets- eller säkerhetsbetyg: viktklassificering och sidovridning. I viktklassificering får stegen en belastning på fyra gånger mer än dess faktiska vikt för att kontrollera om den böjer sig. Vridningssidan görs på samma sätt för att leta efter böjningspunkten. Fråga din säljare om din trappstege uppfyller dessa test. Det ideala betyget bör vara 1A vilket är 300 kg.

Ska man kontrollera lastkapaciteten?

När du väl vet vilken typ av trappstege du behöver bör du kontrollera vikten för att se till att du kan använda den på ett säkert sätt. Det finns en trappstege där ute för varje storlek och vikt; det handlar bara om att hitta det. Lastkapaciteten tillhandahålls av American National Standards Institute (ANSI).

 • Typ III: 90 kg (används främst för hemmabruk)
 • Typ II: 100 kg
 • Typ I: 115 kg
 • Typ IA: 135 kg
 • Typ IAA: 170 kg

När du bestämmer dig för vilken trappstege du ska välja ska du ta hänsyn till kläder och verktyg som användaren också kommer att ha på sig när han använder stegen.

Glasfiber eller aluminium?

De flesta trappstege skenor är gjorda av antingen glasfiber eller aluminium. Båda dessa två material är robusta, slitstarka och lätta, men finns det ett som du bör välja framför det andra?

Det arbete du behöver göra kommer att diktera vilket material som är bättre. Om du gör något elarbete eller arbetar nära levande ledningar eller elektriska kretsar, kommer en glasfiberstege att fungera bättre eftersom den inte leder elen och stötar om du skulle komma i kontakt med någonting.

En aluminiumstege är lättare än en glasfiberstege och kan hålla mer vikt, vilket gör det bättre för större människor. Eftersom de är starkare finns aluminiumstegar också i större storlekar och kan i allmänhet förlängas mer.

Hur matchar man trappstegen till jobbet?

Att köpa rätt trappstege handlar om mycket mer än att hitta en som kan hålla din vikt och är överkomlig; du bör också tänka på vilken trappstege som kommer att vara säkrast och göra ditt arbete enklast.

Det kan tyckas uppenbart att en trappstege som är för kort kommer att bli farlig på arbetsplatsen men visste du att en trappstege som är för lång också kommer att sakta ner dig och utgöra en viss fara också? Du måste välja stegen som matchar höjden på jobbet du gör. Det är dock inte så enkelt som det.

När du kontrollerar stigens höjd måste du komma ihåg att den totala höjden på stegen inte är densamma som arbetshöjden.

Stegens höjd tar inte hänsyn till den högsta punkt som du kan stå på; det berättar bara den totala höjden.

Var noga med att kontrollera var du kan stå på stegen och om det ger dig tillräckligt med höjd. En sak som du aldrig vill göra är att gå högre än du borde. Det gör en robust trappstege till en obalanserad.

Vad finns det för tillbehör till trappstegar?

Vissa trappstegar kommer med ytterligare tillbehör medan andra kommer att utformas för att användas med separat köpta tillbehör. När du letar efter extra säkerhet eller användning finns det några tillbehör som jag rekommenderar.

 • Stabilisatorer: Dessa hjälper till att stabilisera en trappstege när den är mot en yta och är också bra för att arbeta runt fönster.
 • Nivåkit: Detta låter dig förlänga stegen på ena sidan för att hitta balans på ojämna ytor.
 • Stegdomkraft: Detta gör att två trappstegar kan stödja en byggnadsställning.

Hur använder man en trappstege säkert?

För att minimera risken för skador är det viktigt att följa några säkerhetsrutiner när du använder en trappstege. För det första bör du alltid kontrollera stegen för skador före användning. Om du märker några defekter eller böjda steg, använd inte trappstegen.

Om stegen är ok är nästa steg att se till att den är placerad på stabil, plan mark – balansera aldrig stegen på en instabil yta eller något annat föremål – och alla fyra fötterna rör vid golvet. Placera stegen mot uppgiften och se till att alla låsmekanismer är ordentligt klickade på plats.

När stegen är klar att gå upp, gör det försiktigt och bär bara lätta verktyg. Stå helst inte på trappstegens tre översta steg, såvida det inte finns ett säkerhetshandtag. Försök att hålla tre kontaktpunkter med stegen hela tiden, oavsett om det är 2 fötter och 1 hand eller 2 fötter och din kropp.

Akta dig för eventuella luftledningar, särskilt om du använder elverktyg när du står på din trappstege, och använd aldrig en trappstege när du är påverkad av alkohol eller på annat sätt berusad.

Hur lång trappstege behöver jag?

Höjden på trappstegen du behöver beror på din egen höjd och höjden på uppgiften. Du bör välja en trappstege som är tillräckligt hög för att du inte behöver sträcka dig för att nå ett jobb, eftersom det kan leda till att stegen blir instabil och överbalanserar. Helst bör du välja en trappstege med tillräckligt med steg så att du inte behöver stå på topp 2 eller 3, såvida det inte finns ett säkerhetsräcke.

Tänk på att den angivna höjden på trappstegen inte alltid är höjden på det övre steget, och den faktiska maximala höjden du kan stå på kan vara mycket lägre. Till exempel har en trappstege som nummer ett på den här listan ett säkerhetshandtag högst upp, vilket stiger höjden på stegen ganska avsevärt.

Läs också >>> Bästa elverk

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top